forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - problem z uruchomieniem Speedlite 580 EX II

viola - Czw 18 Gru, 2008
Temat postu: problem z uruchomieniem Speedlite 580 EX II
witajcie,

głupi temat, ale to moja pierwsza lampa błyskowa, więc musze zapytać o taką sprawę. strasznie sie głupio czuje. okropecznie.

zakupiłam śliczną 580 EX II no i albo nie potrafię jej uruchomić, albo jest uszkodzona :(

wyzwala się tylko w opcji automatycznej, przy M, Av i reszcie się nie wyzwala :( aparat ją "widzi" bo w automacie działa, do tego jest aktywne menu lampy zewnetrznej. co ja mam do diabła włączyć, zeby w trybach manulanych działała? jestem lekko sfrustrowana :???: przeczytałam instrukcje do lampy i do aparatu i po prostu wymiękłam...

mam canona 40d

igorax - Czw 18 Gru, 2008

hmmm...
dziwne, powinna działać, możesz spróbować zresetować ustawienia aparatu te dotyczące lampy...też mam 40d i 580tke i nie mam tego problemu...?

krisv740 - Czw 18 Gru, 2008

viola, a w jakim trybie masz lampę - master czy slave?
wprowadź podstawowe parametryw menu lampy! - dodatkowo!

jakie informacje masz wyswietlone na lcd lampy?
viola - Czw 18 Gru, 2008

teraz juz żadne :( padła poprostu

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:29 ]
podłączylam, włączyłam ON i tryb auto i nic

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:31 ]
dobra...

udało sie uruchomić znów

mam: ETTL na auto i zresetowany Zoom lampy

viola, eee.................
sprawdź baterie.............
polaryzację.............
zmień - inny komplet...........

viola - Czw 18 Gru, 2008

krisv740, żebym tylko wiedziała jak :( ta instrukcja jest do d*

viola, masz po polski???
viola - Czw 18 Gru, 2008

krisv740, baterie świeżo naładowane

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:34 ]
krisv740, tak, po polski

przełącznik na dole - wychyłowy - opisany - musi być na master
w opcjach Fn. ustaw zachowawczo "0" na wszystkim i powinno być ok!
w menu aparatu - domyslne - weź z instrukcji - jest na pewno.........

cos mi sie widzi ze to może być coś poważniejszego...
a usawienia aparatu ?? właśnie przyglądam się mojej i kurcze trudno mi coś szczególnego powiedzieć, bo wszystko na różnych ustawieniach działa.
może faktycznie sprawdzić baterie...
i zresetować aparat
no i jeszcze pytanie czy po wlaczeniu lampy i przyciśnięciu PILOT wyzwalany jest błysk??

ja broń boż.... nic nie twierdzę, ale akku mimo,że nowe - jeden może byc padnięty
ale skoro działa...........
ustaw menu na domyslne wartości.....

viola - Czw 18 Gru, 2008

igorax, nie ma błysku próbnego. dlatego mi to śmierdzi.

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:39 ]
Multi, błysk stroboskopowy działa

to chyba jednak moja niekompetencja :(

oj to nie dobrze
ja mam błysk próbny zawsze , no chyba że baterie rozładowane...
śmierdzi to bardzo, lampa nowa ? czy z drugiej ręki ?

viola - Czw 18 Gru, 2008

igorax, nowa nowiuteńka. szukam jeszcze innego kompletu baterii... mam nadzieję, ze to tylko moc akumulatorów

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:43 ]
igorax, dobra, mam błysk próbny. przełączyłam z ETTL na M i jest błysk :) w trybach manualnych.

jezu,,, jak ja się ciesze, że to ylko moja głupota, a nie uszkodzona lampa

komor - Czw 18 Gru, 2008

krisv740 napisał/a:
przełącznik na dole - wychyłowy - opisany - musi być na master

W 580EX wersja II nie ma wychyłowego przełącznika Master/Slave, tylko trzeba przytrzymać dłużej guzik opisany jako ZOOM/[piorun bezprzewodowy].
Ale jak viola pisze, lampa nagle padła, a baterie są naładowane, to albo lampa jest zepsuta, albo źle wsadzone baterie.

Lampa niepoprzestawiana na tryby Slave, Master czy inne cuda-wianki powinna mieć na wyświetlaczu napisane: E-TTL (ewentualnie co tam przestawiłaś: M, Multi, poza tym napisane Zoom (i tu jakaś wartość) i tyle. Żadnych innych symboli, no chyba że maksymalnie wychyliłaś w dół głowicę, wtedy jest taki rysuneczek lampy zgiętej wpół.
Jeśli masz na ekranie symbole MASTER, CH. to znaczy, że namieszałaś z konfiguracją.

viola - Czw 18 Gru, 2008

krisv740, ustawiłam na master. i teraz działa zawsze.... <o ja głupia>

bardzo Wam dziękuję :oops:

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:54 ]
komor, dziękuję, faktycznie było cos nie tak. musiałam za duzo grzebać jak ją dorwałam w łapki :oops: zresetowałam, nastawiłam master (po przeszukaniu instrukcji totalnie, bo nic wychyłowego znaleźć nie mogłam), no i działa. wkońcu.

moja niekompetencja na pewno mi nie pomogła w ogarnięciu tego wszystkiego.

dziękuję za pomoc.

komor - Czw 18 Gru, 2008

viola, moim zdaniem tryb bezprzewodowy powinnaś przestawić z Master na Off.
viola - Czw 18 Gru, 2008

komor, już. używam na razie tylko jednej lampy, bez systemu, więc faktycznie to może byc lepsze rozwiązanie.

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 21:59 ]
jeszcze mam jedno pytanie. w instrukcji obsugi przy opisie fotografowanie w trybie auto jest informacja, ze wyświetli się wskażnik odległości. skala faktycznie jest, ale nie ma wskaźnika (linia przerywana nad liczbami wskzującymi na odległość)

znów jakaś moja niewiedza wychodzi... :cry:

jaad75 - Czw 18 Gru, 2008

W trybie Auto lampy, ale nie w E-TTL, bo automatyka lampy jest wtedy wyłączona... Przynajmniej tak mam w Pentaksie i w Nikonach...

viola, a głowica jest w położeniu 90 stopni?
bo inaczej.........

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 22:13 ]
chyba że coś mylę :oops:

viola napisał/a:
jeszcze mam jedno pytanie. w instrukcji obsugi przy opisie fotografowanie w trybie auto jest informacja, ze wyświetli się wskażnik odległości. skala faktycznie jest, ale nie ma wskaźnika (linia przerywana nad liczbami wskzującymi na odległość)

trzeba wykonać pomiar i dopiero wyświetli.

viola - Czw 18 Gru, 2008

jaad75, w instrukcji jest napisane "włącz lampe w tryb ETTL, nastaw ostrość, wykonaj zdjęcie (na wyświetlaczu lampy uakktywnia się wskaźnik odległości. sprawdź, czy dany obiekt znajduje sie w wyświetlonym zakresie)". no i sie ten zakres nie wyświetla :(

krisv740, nie była. ustawiłam na 90 stopni, ale to nic nie dało.

może to zalezy od obiektywu? mam tamron 17-50, może zmienić na canon 55-250

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 22:26 ]
igorax napisał/a:

trzeba wykonać pomiar i dopiero wyświetli.

jak? :oops: naciskając skust migawki do połowy?

viola napisał/a:
"włącz lampe w tryb ETTL, nastaw ostrość, wykonaj zdjęcie (na wyświetlaczu lampy uakktywnia się wskaźnik odległości. sprawdź, czy dany obiekt znajduje sie w wyświetlonym zakresie)"

viola napisał/a:
jak? :oops: naciskając skust migawki do połowy?

dopiero po naciśnięciu spustu do połowy powinno się pokazać jaki zakres ma błysk.

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 22:40 ]
nie rozumiem tylko stwierdzenia z instrukcji ze trzeba wykonać zdjęcie u mnie wystarczy nastawić ostrość na wybrany obiekt, wyświetlacz lcd pokazuje mi wtedy zakres oświetlenia optymalny na błysku, mówię tu oczywiście o pseudo AUTO ( ETTL i P )

[ Dodano: Czw 18 Gru, 2008 22:42 ]
viola napisał/a:
może to zalezy od obiektywu? mam tamron 17-50, może zmienić na canon 55-250

sprobowalem wlasnie na tokinie 50-135 i tamrona 17-50 tez posiadam i o ile pamietam tez nie ma problemu

viola - Pią 19 Gru, 2008

igorax, dopiero po pochyleniu lampy maksymalnie do przodu wyświetla się pomiar odległości. ech... czemu tego nie napisali w instrukcji... :???: przy obydwoch obiektywach tak działa.
M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008

viola napisał/a:
dopiero po pochyleniu lampy maksymalnie do przodu wyświetla się pomiar odległości.

Gwoli scislosci - wyswietla sie max zasieg blysku.
Pomiar odleglosci od obiektu lampa wykonuje w podczerwieni - czujniki sa na dole korpusu lampy i przekazuje inf. do korpusu/obiektywu.

viola - Pią 19 Gru, 2008

M. Wojtyczka napisał/a:

Gwoli scislosci - wyswietla sie max zasieg blysku.

zauwazyłam ;)

M. Wojtyczka napisał/a:
Pomiar odleglosci od obiektu lampa wykonuje w podczerwieni - czujniki sa na dole korpusu lampy i przekazuje inf. do korpusu/obiektywu.

tez zauważyłam, jednak to nie zmienia faktu, że pomiar odległości działa tylko przy pochyleniu lampy maxymalnie do przodu

M. Wojtyczka - Pią 19 Gru, 2008

Pomiar odleglosci (w podczerwieni) dziala niezaleznie od polozenia palnika.
Podczerwien wspomaga auto focus aparatu i pozwala ustawic ostrosc w kiepskich
warunkach lub w ciemnosciach. Natomiast wskazania max. zasiegu blysku beda
tylko przy palniku ustawionym na wprost.
Przy innym ustawieniu palnika lampa nie pokaze zasiegu bo "nie wie" jak daleko jest plaszczyzna odbicia swiatla, jaki jest jej kolor, faktura i nie wie gdzie jest obiekt.

viola - Pią 19 Gru, 2008

M. Wojtyczka, czyli jest wszystko wporządku i nie musze się martwić, ze lampa jest uszkodzona :) dziękuje
jaad75 - Pią 19 Gru, 2008

viola napisał/a:
jaad75, w instrukcji jest napisane "włącz lampe w tryb ETTL, nastaw ostrość, wykonaj zdjęcie (na wyświetlaczu lampy uakktywnia się wskaźnik odległości. sprawdź, czy dany obiekt znajduje sie w wyświetlonym zakresie)". no i sie ten zakres nie wyświetla :(

Sprawdziłem wczoraj u siebie i faktycznie też wyświetla zakres odległości w P-TTL-u. Jakoś nigdy tego nie zauważyłem - mój błąd... Może dlatego, że nie odrywam raczej oka od wizjera po wyostrzeniu, a poza tym nie używam lampy na wprost, jeśli mam ją na stopce... :razz: