|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Bulb a żywotnośc
needlehole - Wto 30 Gru, 2008 Temat postu: Bulb a żywotnośc Zawsze dręczyło mnie pytanie odnośnie czasu naświetlania : Bulb. Jeśli dobrze wiem ,jest to nieskończoność. Jednak czy istnieje jakaś granica 'rozsądku' lub trwałości puszki w tym czasie naświetlania?
krisv740 - Wto 30 Gru, 2008
co masz na mysli?
jaad75 - Wto 30 Gru, 2008
needlehole napisał/a: | Jednak czy istnieje jakaś granica 'rozsądku' lub trwałości puszki w tym czasie naświetlania? |
Tak - pojemność akumulatora...
needlehole - Wto 30 Gru, 2008
krisv740 napisał/a: | co masz na mysli? |
Czy coś może się stac z aparatem podczas naświetlania np. 30 minut.
garreth - Wto 30 Gru, 2008
needlehole napisał/a: | Czy coś może się stac z aparatem podczas naświetlania np. 30 minut. |
zależy jeszcze z którym aparatem...
np. stare dalmierzowce radzieckiej konstrukcji mogą ucierpieć podczas takiej ekspozycji (konkretniej - może puścić naciąg migawki)
Sony a200.
Czyli powinno byc bezpiecznie podczas tak dlugich czasow?
MC - Wto 30 Gru, 2008
needlehole napisał/a: | Czyli powinno byc bezpiecznie podczas tak dlugich czasow? |
30 minut aparat wytrzyma. Pytanie tylko co bedzie na zdjeciu skoro matryca zacznie sie grzac...
jaad75 - Wto 30 Gru, 2008
Możesz przegrzać matrycę, a dodatkowo jej ciepło może spowodować eksplozję akumulatora. Najgorsze, że po takiej przygodzie przytopisz kartę i będzie ciężko odczytać zdjęcia.
xneon - Wto 30 Gru, 2008
raczej do nocnych ujęć takie długie czasy, więc może temperatura powietrza pomoże
piotrmkg - Wto 30 Gru, 2008
jaad75, to żart czy fakt , ja pamiętam jeszcze czasy błony ISO 4 (słownie cztery), gdzie czasy naświetlania były baaaardzo długie.
Czyli do jakich czasow mozna swobodnie fotografowac?
xneon - Wto 30 Gru, 2008
zależy od temperatury
teraz jak staniesz ze statywem na dworze to te 30 minut non problem
krisv740 - Wto 30 Gru, 2008
jaad75, dodawaj emotikony - bo sie kurna przestraszyłem
MC - Wto 30 Gru, 2008
Bez przesady. Mysle, ze sa jakies zabezpieczenia w aparatach, zeby sie nie zapalily
Okej, dzięki wielkie. Teraz pozostaje dokupic wężyk
komor - Wto 30 Gru, 2008
W instrukcji do Canona 40D wyczytałem o błyskającej ikonce termometru, która może się pojawić gdy zbyt długo używa się trybu Live View. Gdy się tę ikonkę ignoruje to aparat może się po jakimś czasie sam wyłączyć. Czyli zabezpieczenia jakieś są.
Riddle - Sro 31 Gru, 2008
Nie wiem jak w a200, ale w nikonie d80 maksymalny czas to 1805 sekund czyli niepełne 31 minut. W alfie może być podobnie, w końcu ta sama matryca.
marekf - Czw 01 Sty, 2009
ale czy mógłby mi ktoś podać zastosowanie czasu 30 minut? Chyba przesłona f36 i robienie zdjęć w kopalniach podziemnych
Paprycjusz - Czw 01 Sty, 2009
http://www.obiektywni.pl/...afia-363016.php
Wcale nie jest tak ciężko znaleźć takie sytuacje, tutaj było 2x30min, iso400, f/5.6. Było za ciemne, i z 1ev ciągnięte. Szum jest tragiczny. Ale to niestety zwykłe ccd w D50, cmosy radzą sobie świetnie.
kozidron - Czw 01 Sty, 2009
jaad75 napisał/a: | Możesz przegrzać matrycę, a dodatkowo jej ciepło może spowodować eksplozję akumulatora. Najgorsze, że po takiej przygodzie przytopisz kartę i będzie ciężko odczytać zdjęcia. |
łykacie jak młode rekiny........
jaad75 - Czw 01 Sty, 2009
kozidron, niestety, dalsza część wątku w której omówiliśmy zastosowanie trybu Bulb została wyczyszczona... Nie zdążyliśmy niestety omówić ewentualnych zagrożeń wynikających z fotografowania zapalonych żarówek pod wodą i forum stało się uboższe o kolejną ciekawą dyskusję...
Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2009
Jaad75 nie żartuje. W Sony może tak się stać
kozidron - Czw 01 Sty, 2009
jaad75, niech zgadnę goltar wszystko wyczyścił ....
ja korzystałem z bulby na plastikowym canonie przez 20 minut i to z 3 razy pod rząd(nic się nie grzało) i było wporzo, na 40D też było gucio i nawet dało się rzygać jeżeli chodzi o szumy
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jaad75 nie żartuje. W Sony może tak się stać |
Wujek_Pstrykacz, tak się nie mówi bo się muchy zlecą ....
goltar - Pią 02 Sty, 2009
Cytat: | niech zgadnę goltar wszystko wyczyścił .... | nie przypominam sobie abym tu coś kasował
jaad75 - Pią 02 Sty, 2009
goltar, bo tym razem to chyba komor się przejął swoją rolą...
Allan - Pią 02 Sty, 2009
Needlehole, a co bedziesz szukac tym aparatem,
rud Uranu czy Plutonu?
mnich - Pią 02 Sty, 2009
jaad75, faktycznie chyba Komor zepsół nam zabawę... to znaczy przerwał fachową dyskusję
Ale tak na poważnie: jaka cyfra nadaje się najlepiej do długich ekspozycji ?
[ Dodano: Pią 02 Sty, 2009 13:09 ]
needlehole napisał/a: | Teraz pozostaje dokupic wężyk |
Koniecznie. Ale poszukałbym jakiegos pilota zdalnego sterowania.
mavierk - Pią 02 Sty, 2009
Canonowa
AuThoR - Pon 05 Sty, 2009
hmmm.....a mi się coś ostatnio obiło o uszy kilku godzinny czas naświetlania...
|
|