forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Strefa Gazy... reportaż

mavierk - Nie 11 Sty, 2009
Temat postu: Strefa Gazy... reportaż
http://www.boston.com/big...gaza_strip.html

Pomijając sprawy techniczne... to, co pokazuje ten reportaż powoduje, że w razie wojny mam ochotę wyjechać na Antarktydę.

supermleko - Nie 11 Sty, 2009

Ludzie zawsze będą dla mnie marnymi istotami.
amv - Nie 11 Sty, 2009

Ludzie wymyslili i stworzyli wiele fantastycznych (lecz za dużo) rzeczy,ale niestety wymyślili tez religie i od zawsze chcą wladzy i mozliwosci podporządkowania sobie drugiego człowieka.

Boli pakowanie kasy w broń,dalej w pomoc,cele charytatywne,by pózniej znów to zniszczyc
Jestem wk.....ny widząc zdjęcia nr. 12/32 i przerażony widząc zdjęcia 10/19/30

edmun - Nie 11 Sty, 2009

a jak dla mnie - to oceniam zdjecia na 9/10, za wlasnie reportaz
Allan - Nie 11 Sty, 2009

Nie tylko religia
Kasa, kasa i jeszcze raz kasa
Niektorzy dla kasy bez wachania nacisneliby guzik wiedzac ze wlasnie zabili milion ludzi
Wojna i zdjecia z wojny to sa obrazy extremalnie pobudzajace nasza wyobraznie.
A w warunkach "pokojowych" czasami ginie wiecej ludzi poprzez dzialania w "bialych rekawiczkach"
Np przemysl farmaceutyczny - jedna z trzech najwiekszych swiatowych mafii.
Juz wiele o tym pisano ze niektore choroby dawno powinny byc uleczalne
ale to sie nie "oplaca" oligarchom przemyslu farmaceutycznego
To tylko jeden z wielu przykladow

piotrmkg - Nie 11 Sty, 2009

Allan, na wojnie najwięcej się kasy zarabia.
Allan - Nie 11 Sty, 2009

piotrmkg napisał/a:
Allan, na wojnie najwięcej się kasy zarabia.

Polemizowal bym czy najwiecej ale najszybciej :wink:

supermleko - Nie 11 Sty, 2009

ale raczej ten konflikt w strefie gazy nie jest ściśle związany z zarabianiem pieniędzy, bardziej chodzi tutaj o pobudki religijne, które od dawien dawna towarzyszyły tamtym rejonom..
jaad75 - Nie 11 Sty, 2009

supermleko napisał/a:
ale raczej ten konflikt w strefie gazy nie jest ściśle związany z zarabianiem pieniędzy, bardziej chodzi tutaj o pobudki religijne, które od dawien dawna towarzyszyły tamtym rejonom..

Taa... Izrael i pobudki religijne - to wszystko fasada... Izrael, to demonstracja siły i wpływów.

rad79 - Nie 11 Sty, 2009
Temat postu: fota 20
Zdjecie numer 20....

To na 100% armia Izraela ? Jak sie mowi zatem na taki kolor skory w Izraelu ? Afroizraelczyk? Zastanawia mnie czy to armia Izraela bo czy sa czarni zydzi ? Kompletnie bez zadnych podteksto po prostu jestem zaskoczony.

jaad75 - Nie 11 Sty, 2009

rad79, tak są czarni Żydzi - co w tym dziwnego? Napływowi, biali Żydzi, pochodzący głównie z Europy Wschodniej, mają znacznie mniej wspólnego z plemionami semickimi, niż ciemnoskórzy mieszkańcy tych terenów.
BTW, nie wszyscy obywatele Izraela są automatem Żydami...

mavierk - Nie 11 Sty, 2009

ha! nawet są czarni katolicy! Nawet azjatów kilku się trafi :P
AQQ - Pon 12 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
Izrael, to demonstracja siły i wpływów.

Myslę, że to jest bardziej skomplikowane. Bo jakie Izrael ma pole manewru skoro:

[cyt]:

"18 sierpnia 1988 roku została uchwalona Konwencja Islamskiego Ruchu Oporu (Hamasu). Konwencja jest ogólnym manifestem, składającym się z 36 oddzielnych artykułów, które określają cele i sposoby działania organizacji.

Już na samym wstępie Hamas jasno określa swój najważniejszy cel:

"Izrael będzie istniał dopóty, dopóki Islam nie zlikwiduje go,
tak jak uczynił to z innymi przedtem". (wstęp)

"Islamski ruch oporu jest wyróżniającym się ruchem palestyńskim,
którego podstawowym założeniem jest wiara w Allaha
i życie zgodnie z zasadami Islamu.
Jego usilnym staraniem jest rozpowszechnienie wielkości Allaha
na każdym centymetrze Palestyny". (art. 6)

"Ziemia palestyńska jest świętą posesją islamską
poświęconą przyszłym pokoleniom, aż do dnia sądu ostatecznego.
Nikt nie może wyrzec się nawet kawałka tej ziemi,
czy też opuścić choćby jej skrawek". (art. 11)

"Palestyna jest krajem islamskim...
Od czasu, gdy stanowi to problem,
wyzwolenie Palestyny jest indywidualnym obowiązkiem
każdego muzułmanina, kiedykolwiek miałoby to nastąpić". (art. 13)

"W dniu, kiedy wróg przywłaszczy sobie
choćby kawałek ziemi muzułmańskiej,
Dżihad stanie się indywidualnym obowiązkiem
każdego muzułmanina.
W przypadku uzurpacji żydowskiej,
obowiązkiem jest wznieść wojenny sztandar Dżihadu". (art. 15)

"Wszyscy bojownicy połączą się i staną w szeregi,
masy całego świata islamskiego pójdą naprzód,
wypełniając swój obowiązek i nawołując głośno:
'Powitajcie Dżihad!'
Ten okrzyk dosięgnie niebios i będzie rozbrzmiewał,
aż nadejdzie wyzwolenie, najeźdźcy zostaną pokonani
i nadejdzie zwycięstwo Allaha". (art. 33)"

jaad75 - Pon 12 Sty, 2009

Faktem jest również, że powstanie państwa Izrael zostało wymuszone działaniami bojówek żydowskich, które dzisiaj uznane zostałyby za typowy terroryzm. Państwo to zbudowała de facto ludność napływowa, która nie miała nic wspólnego ze rdzenną ludnością tamtych terenów... Na tej zasadzie, można by utworzyć państwo romskie na terytorium Indii, czy Pakistanu - byłoby to tak samo nielegalne. Izrael od początku istnienia gwałci prawo międzynarodowe i uchodzi mu to płazem, dzięki protekcji Stanów Zjednoczonych, co samo w sobie jest skandalem. Nie dziwi mnie postawa państw arabskich - to Israel od zarania jest tam agresorem i okupantem.
Gustaw08 - Pon 12 Sty, 2009

jaad75 - no nie wiem czy tak do końca Izrael jest tam od zarania agresorem i okupantem. Wydaje mi się, że tamte ziemie raczej od zawsze należały do Izraela a dopiero do V czy VI wieku zostały najechane przez wyznawców islamu i do dnia dzisiejszego trwa spór odnośnie tego komu te ziemie bardziej się należą.
A przykład z Romami w Indii czy Pakistanie to chyba jednak nieco nie trafiony niestety...

Idąc tym tropem można dojśc do wniosku, że Wrocław też nie powien być w Polsce bo przez ostatnie kilkaset lat leżał poza jej granicami i po wojnie polski agresor zajął Dolny Śląsk. Trzeba chyba spojrzeć nieco szerzej na te kwestie.
Pozdrawiam serdecznie :wink:

mavierk - Pon 12 Sty, 2009

Gustaw08, w sumie to powinniśmy się cieszyć, że stany nie postanowiły utworzyć Izraela kosztem ziem polskich - wtedy to my stalibyśmy na czele antyizraelskich bojówek.
MC - Pon 12 Sty, 2009

mavierk napisał/a:
w sumie to powinniśmy się cieszyć, że stany nie postanowiły utworzyć Izraela kosztem ziem polskich

Bo i takie pomysly byly. Na terenach Mazowsza...

jaad75 - Pon 12 Sty, 2009

Gustaw08, ale Izraela nie stworzyli Żydzi zamieszkujący tamte tereny. Izrael tworzyli głównie napływowi Żydzi aszkenazyjscy, którzy mieli bardzo niewiele wspólnego z ludnością tubylczą - oprócz tego, że utożsamiali się ze swoimi przodkami, którzy kilkaset lat wczesniej opuścili tamte ziemie, na których nota bene od dawna nie było państwa Izrael (o ile kiedykowlwiek w ogóle istniał twór który moglibyśmy nazwać Izraelem sensu stricto)...
Allan - Pon 12 Sty, 2009

Gustaw08 napisał/a:
..A przykład z Romami w Indii czy Pakistanie to chyba jednak nieco nie trafiony niestety..

Gustaw08, chyba jednak trafiony.
Ostatnie badania dowodza ze Romowie wywodza sie z Indii
a Pakistan to kiedys byly Indie -jeden kraj

A jesli chodzi o zydow to dla waszej informacji
Najwpierw tam byli fenicjanie pod panowaniem Egiptu, potem
800-600 l.p.n.e Wysiedlanie Semitow przez najezdzcow Babilonskim i Asysyjskich
600 l.p.n.e Babilonczycy najechali plemiona Semickie
500 l.p.n.e Tereny jerozolimskie sa juz pod panowaniem Perskim
334 l.p.n.e Tereny te sa opanowane prze Syryjczykow
200 l.p.n.e Podzial na Judee i Panstwo Syryjskie
w okresie republiki tereny te przechodza pod panowanie Rzymskie-emigracja zydow
W r 636 n.e Jerozolima zostala zdobyta przez Mahometa
- dalej w sumie nie wazne co sie dzialo chodzilo o poczatek.

AQQ - Pon 12 Sty, 2009

Dwa małe narody mają (mniej lub bardziej) uzasadnione roszczenia do tej samej ziemi.
A tej w przeciwieństwie do np. samochodów czy obiektywów wyprodukować się w 2 egz. nie da.
Za każdym stoją dodatkowo o wiele silniejsze grupy (państwa arabskie vs. żydowska diaspora głównie w USA).

Nie mam pojęcia jak i kiedy ten konflikt się skończy.

Allan - Pon 12 Sty, 2009

AQQ napisał/a:
Nie mam pojęcia jak i kiedy ten konflikt się skończy.

Nigdy - to jest "swieta wojna" :cry:

InSiDe - Pon 12 Sty, 2009

Dlatego każdego, kto uważa że historia Polski czy Europy jest trudna i zagmatwana, powinno się wysyłać na jakieś "wprowadzenie do historii bliskiego wschodu". Jest to problem tak złożony, zawiły i grząski że lepiej się na niego nie zapuszczać bez dość dobrej znajomości tematu. Bo przeciętni "my" krzyczymy "terroryści" na tych, których aktualnie pokazują nam w tv ostrzeliwujących bezbronnych.

Wracając do samych zdjęć. Na mnie zrobiło wrażenie to zbiegowisko fotografów. Z jednej strony rozumiem, że w rejonie konfliktu w niektóre rejony trzeba się zapuszczać pod eskortą jednej ze stron. I wtedy pewnie zabiera się wszystkich chętnych z różnych agencji prasowych. Mimo wszystko, za bardzo mi to przypomina taką bezczelną propagandę. Izraelczycy pokażą to, co chcą pokazać. Hamas pozwoli i przypilnuje, by to oni wyszli na tych lepszych. A pewnie do tych, którzy na własną rękę szukają, strzelają wszyscy.

MC - Pon 12 Sty, 2009

W kwestii terroryzmu proponuje poczytac troche na temat takich hasel jak "Irgund", "Stern", "Hotel Krol Dawid", "hr. Folke Bernadotte".
skasowany - Pon 12 Sty, 2009

MC, przykłady ok, ale chyba Palestyna w tym względzie też kompleksów nie musi mieć :wink:
MC - Pon 12 Sty, 2009

Ruslan, jasne, ze nie. Ale nie dajmy sobie wmowic, ze tylko arabowie stosuja/stosowali terror dla osiagniecia celow politycznych.
skasowany - Pon 12 Sty, 2009

To prawda, niestety :sad: My też mamy swoich 'terrorystów', chociażby Ignacy Hryniewiecki :wink:
MC - Wto 13 Sty, 2009

Ruslan, znalazloby sie jeszcze kilku innych, ktorzy podkladali ladunki wybuchowe pod tory kolejowe i okradali pociagi, a teraz maja pomniki, ale ciiiiichooooo :wink:
Allan - Wto 13 Sty, 2009

Pamietajcie o jednym ze,
sadzeni sa zawsze ci ktorzy przegrywaja wojne ...ale ciiiiichoooo :twisted: