forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat dla mnie ; )

Miked - Pon 12 Sty, 2009
Temat postu: Aparat dla mnie ; )
Witam!
Planuje sobie kupić aparat do 1000 zł. Nie jestem zawodowym fotografem. Chce po prostu robić ładne zdjęcia gdy gdzieś wyjade:
- wakacje
- mecze na halach, stadionach
- w domu

Przede wszystkim jakość obrazu ma być dobra i zoom, bym mógł widzieć twarze zawodników grających na boisku.

No i dodam że trochę fascynuje mnie robienie zdjęc ; d Chce dobry aparat na kilka lat, bym potem musiał nie zmieniac na coś lepszego, bo to wyszlo z mody!

Pozdro!

MC - Pon 12 Sty, 2009

Miked napisał/a:
mecze na halach,

Akurat tutaj to bedzie najtrudniej spelnic Twoje wymagania.

RaV579 - Pon 12 Sty, 2009

Miked napisał/a:
bym potem musiał nie zmieniac na coś lepszego, bo to wyszlo z mody!

Ten tekst mnie po prostu rozwalił. Kupić aparat, aby potem nie zmieniać na lepszy. Nieźle :roll:

marekf - Pon 12 Sty, 2009

olympus 570 UZ?
CAnon 10G?
Canon S5 IS
do wyboru do koloru... lepiej powiedz czy bardziej stawiasz na jakość zdjęć czy uniwersalność jak na to pierwsze to polecam canon 10G :)

krikus - Pon 12 Sty, 2009

Miked napisał/a:
Planuje sobie kupić aparat do 1000 zł. Nie jestem zawodowym fotografem

Na co ci za 1000 zł aparat, do szpanu, pokazać się !!!? W dzisiejszych czasach do 400-500 zł masz duzy wybór przyzwoitych aparatów. Przemyśl to kolego!!!

jaad75 - Pon 12 Sty, 2009

krikus napisał/a:
W dzisiejszych czasach do 400-500 zł masz duzy wybór przyzwoitych aparatów.

Na przykład?

Monastor - Pon 12 Sty, 2009

krikus, tak, zwłaszcza na hali sprawdzą się te aparaty świetnie.

Miked, tak to nawet w erze nie dostaniesz. Za tę cenę albo dobra jakość w słabym świetle, albo duży zoom. Sport, zwłaszcza halowy to niestety bardzo szybka akcja w bardzo kiepskim oświetleniu. Tutaj często amatorska lustrzanka nie daje rady, nawet z przyzwoitym obiektywem.

Może Panasonic Lumix DMC-FZ18? Przyzwoity aparacik, za dobrą cenę, z dużym zoomem. Tylko na krystalicznie czyste portrety sportowców nie masz na co liczyć. Na wakacje za to jak znalazł.

maput - Wto 13 Sty, 2009

Jak odpuścisz zdjęcia sportowe, to kilka propozycji się znajdzie.
Jak się na halówkę uprzesz to musisz zdecydowanie budżet zwiększyć. I tyle.

krikus - Wto 13 Sty, 2009

maput napisał/a:
musisz zdecydowanie budżet zwiększyć

"Fachowi" koledzy pewnie sugerują abyś zwiększył kwote o jedno zero :mrgreen:

jaad75 - Wto 13 Sty, 2009

krikus, przy wymaganiach jakie podał:
Miked napisał/a:

- mecze na halach, stadionach
...
Przede wszystkim jakość obrazu ma być dobra i zoom, bym mógł widzieć twarze zawodników grających na boisku.

z całą pewnością...

Po co kogoś wprowadzać w błąd i sugerować mu aby zwiększył kwotę którą wyraznie napisał że ma być do 1000 pln !? Z czystym sumieniem moznaby polecić np; Canona PowerShot A650 IS z matrycą 12 mpx, zoom opt. 6x, optyczna stabilizacja obrazu :idea:
No i nic więcej nie trzeba, zbędnej filozofii i zawyżania kosztów też :cool:

mavierk - Wto 13 Sty, 2009

jasna sprawa, w końcu takim aparatem da się zrobić jakieś zdjęcia...

krikus, napisał też jakie ma wymagania, więc trzeba mu jasno uświadomić, ze za taka kwotę ich nie spełni, więc kupno aparatu w tej cenie będzie zwyczajnie chybionym zakupem.
Miked - Wto 13 Sty, 2009

Nie, no chłopaki nie nastawiajcie się na to, że z tym aparatem będe siedział tylko na hali i pstrykał portrety zawodników. To nie to ; ) Mialbyc to przyklad aparatu, ktory rowniez bedzie w stanie zrobic z daleka fajne zdjecia. No, ale po prostu chce wykorzystać mój budżet odpowiednio! Chce dobry aparat, który byłby uniwersalny : ) Mysle tutaj o rowniez o filmach z dziwiekiem rzecz jasna ; )
Mam ciekawe porównanie: aparat ma być jak telefon komórkowy nowej generacji ; d przyda się wszędzie ; d
Zastanawialem sie nad Lumixem FZ28, Soniakiem h50 czy nikonem p80 ; d
Lepiej chyba wydać kase od razu na lepszy aparat, ktorzy spisze mi sie w wielu sytuacjach (przypomnijcie reklame z numerem telefonu, jak pieknie udalo mi sie zrobic zdjecie, zapewne potem ozenili sie ; )

RaV579 napisał/a:
Miked napisał/a:
bym potem musiał nie zmieniac na coś lepszego, bo to wyszlo z mody!

Ten tekst mnie po prostu rozwalił. Kupić aparat, aby potem nie zmieniać na lepszy. Nieźle :roll:

Nie zmieniać czegoś tymbardziej jeżeli się do tego czegoś przywiązałem. Miedzy mna a apratem powinna być miłosc ; ) Tak powaznie: nie chce zmieniac co rok aparatu, BO TO JEST ZWYKLE WYRZUCANIE KASY W BLOTO!

krikus napisał/a:
Po co kogoś wprowadzać w błąd i sugerować mu aby zwiększył kwotę którą wyraznie napisał że ma być do 1000 pln !? Z czystym sumieniem moznaby polecić np; Canona PowerShot A650 IS z matrycą 12 mpx, zoom opt. 6x, optyczna stabilizacja obrazu :idea:

Patrze na ceny w sklepach i sie dziwie 800~ zł. Nie lepiej kupić np. FZ18 o podobnej cenie? No jeszcze raz powtarzam podstawa dla mnie jest uniwersalnosc sprzeciku ; p

krikus napisał/a:
maput napisał/a:

Sami fachowcy ; d Pamietajcie ze zyjemy w Polsce, w brudnej, szarej POLSCE!
Pozdrawiam was najlepsi fotografowie! (ha) ;'d

No i od razu was przeprosze za to co napisalem pod wzgledem gramatycznym, ale w sumie to wiem ze mamy tutaj fotohumanistow ktorzy potrafia czytac ze zrozumieniem, ol je ; )

y___ - Wto 13 Sty, 2009

Miked, wydaje mi się, że FZ28 jak najbardziej byłby tu odpowiedni. Na pewno nie można się po nim spodziewać efektów jak z lustrzanki i trzeba sobie zdawać sprawę z każdej jego wady(chociażby szumy) przed zakupem. Jeśli jesteś świadom to mogę tylko polecić ;)
Największe kłopoty będzie miał na hali, ale za tą cenę przy wyborze pomiędzy kompaktami nie kupisz nic lepszego.

Miked - Wto 13 Sty, 2009

Ale mimo wszystko FZ28 robi lepsze zdjęcia od zwykłej cyfrówki np. CANONA A590 czy jakiegoś 10 mpx, 8 zoom optyczny? Mowa oczywiscie tutaj o szumach ; d

To takie pytanie tylko dla pewnosci. Nie jestem specem, dopiero zaczynam 'kariere' ; d

Miked napisał/a:
Pamietajcie ze zyjemy w Polsce, w brudnej, szarej POLSCE!

I co to zmienia? Warunki, o których piszesz stają się w związku z tym mniej wymagające? Kup aparat do tysiąca, tylko pamiętaj, że nie możesz mieć w stosunku do niego wymagań jak do aparatu za 10x tyle. I nie oczekuj, że nie zestarzeje się w ciągu paru lat, bo postęp jest po prostu nieunikniony.

y___ napisał/a:
trzeba sobie zdawać sprawę z każdej jego wady(chociażby szumy)

Szumy? W klasie aparatów takich jak FZ28 itp. nie ma czegos takiego jak szumy przy ustawieniach ISO 50 lub 100 :idea:

krikus, wiesz o czym piszesz, czy tak sobie pstrykasz w klawisze? FZ28 nie ma ISO50, to raz... Dwa, przy ekwiwalencie 480mm i świetle f/4.4, będzie często zmuszony używać wyższych czułości, mimo stabilizatora. Trzecią sprawą jest fakt, że ta "klasa" aparatów, czyli ultrazoomy, z małą, gęsto upakowaną matrycką, szumią nawet przy ISO100.

jaad75 napisał/a:
FZ28 nie ma ISO50

A przeciez czy ja wyszczególniłem że ten model akurat ma 50 ISO ?
jaad75 napisał/a:
Trzecią sprawą jest fakt, że ta "klasa" aparatów, czyli ultrazoomy, z małą, gęsto upakowaną matrycką, szumią nawet przy ISO100.

Posiadam tej właśnie "klasy" aparat i przy 100 ISO szumy są niemalże nie zauważalne :idea:

krikus napisał/a:
Posiadam tej właśnie "klasy" aparat i przy 100 ISO szumy są niemalże nie zauważalne :idea:

Masz aparat ze znacznie mniej upakowaną matrycą (mimo, że jest jeszcze mniejsza) i przy ekwiwalencie 105mm używanie wyższych czułości jest mniej potrzebne... Poza tym "niezauważalność" szumów A460 zależy wyłącznie od skali porównawczej i intensywności obróbki...

Kocur - Sro 14 Sty, 2009

krikus napisał/a:

Zależy jeszcze, co kto rozumie przez zauważalne, czy niezauważalne szumy... Ja na 50D zaczynam je widzieć przy ISO400, a przy 1600 zaczynają czasem przeszkadzać, a przy 3200 mnie drażnić. Podczas gdy mój znajomy porównując szumy z 50D na ISO1600 i ze swojego kompakta (bodaj Canona A540) otwiera szeroko paszczę bo wcale ich nie widzi ani tu ani tu.

maput - Sro 14 Sty, 2009

krikus napisał/a:

Niemalże niezauważalne to chyba nie znaczy że ich nie ma całkiem ? Chyba, że ja się już w semantyce gubię.

Pewnie że przy pomniejszeniu czy na standardowych wydrukach szumu przy ISO 100 raczej nie zobaczymy, ale wystarczy już spojrzeć na 100% powiększenie i szumy widoczne są mocno.

krikus - Sro 14 Sty, 2009

maput napisał/a:
ale wystarczy już spojrzeć na 100% powiększenie i szumy widoczne są mocno.
Przesadziłeś tym stwierdzeniem "mocno", i też zależy jakiego konkretnie aparatu dotyczy. Obecnie mam fuji finepix S5800 to nawet przy 8 mpx i pełnym rozmiarze wyswietlenia zdjęcia żadnego ziarna nie widać
Miked - Sro 14 Sty, 2009

To oczekuje obiektywnej odpowiedzi: który z tych aparatów jest najlepszy:
FZ28 lub FZ18, OLYMPUS SP-560UZ, Nikon P80, a może SONY H50?
Który nich ma najmniej szumów, który po prostu jest najlepszy? Prosze was tylko o odpowiedz i uzasadanie.

y___ - Sro 14 Sty, 2009

Miked napisał/a:
FZ28 lub FZ18
Jak decydować się na FZ, to jednak warto kupić nowszy. 28-mka w tej chwili cenowo wyrównała się z 18-stką.

Miked, niestety na Twoje pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi. Każdemu pasuje coś innego. Ja mogę jedynie napisać, że z tych dla mnie najlepszy jest fz28 i dlatego właśnie go kupiłam.
Może przyda Ci się taki link.. http://fotopolis.pl/index.php?n=6591 ;)

jaad75 - Sro 14 Sty, 2009

krikus napisał/a:
Obecnie mam fuji finepix S5800

Myślałem, że masz A460...

krikus - Sro 14 Sty, 2009

jaad75 napisał/a:
krikus napisał/a:
Obecnie mam fuji finepix S5800

Myślałem, że masz A460...

Miałem, ale już nie mam. A460 to stary wysłużony (aczkolwiek dobry) kompakt.

RaV579 - Sro 14 Sty, 2009

Ja podobnie jak koleżanka y___ jestem za FZ28.
Monastor - Czw 15 Sty, 2009

Miked napisał/a:

Lepiej chyba wydać kase od razu na lepszy aparat, ktorzy spisze mi sie w wielu sytuacjach (przypomnijcie reklame z numerem telefonu, jak pieknie udalo mi sie zrobic zdjecie, zapewne potem ozenili sie ; )

Mieliśmy naprawdę dużo śmiechu na forum kiedy leciała ta reklama. Niestety to tak nie działa, ale prędzej czy później się przekonasz.

Jak ma być aparat do pstrykania wszystkiego to bierz panasa FZ28. Tylko o sporcie możesz praktycznie na wstępie zapomnieć.

krikus napisał/a:

Nie każemy mu wydać więcej. Za to warto uświadomić koledze co za jakie pieniądze dostanie.

krikus napisał/a:
maput napisał/a:

Lepiej dobrze wydać większe pieniądze niż wyrzucić mniejsze.
Hybrydy z dużym zoomem to bardzo fajne aparaty do losowego pstrykania. Można też nimi robić świetne zdjęcia. Niestety mają swoje ograniczenia. Można zdawać sobie z nich sprawę i świadomie korzystać ze sprzętu, a można sobie wmawiać, że wszystko jest super. Osobiście wolałbym pierwszą opcję, ale nikomu nie narzucam wyboru.

Miked - Czw 15 Sty, 2009

Nie mam tyle kasy, by wydawać na aparat. Są jezscze inne wydatki ; p
No, a pstrykanie olympus fe-130 z 5 mln pixeli mnie juz zbulwersowalo, wiec postanowilem kase w cos lepszego zainwestowac ; )

Zauwazylem, ze wielu z was poleca mi wlasnie FZ28, wiec chyba zdecduje sie na jego kupno!

Serdeczne dzieki za rady ; p

Pozdro!

[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 22:28 ]
No i mam dylemat ; )
Zastanawiam sie teraz nad kupnem NIKONA N40 - lustrzanka. Dobry jest ten sprzęt, ładne zdjęcia robi? Czy przede wszystkim jest lepszy od Lumixa FZ28?
Jednak cena ta sama, a jedno to kompakt, a druga to lustrzanka.
Ktory kupic?

Miked, to ja zapytam tak. Co Cię konkretnie bulwersowało/irytowało w starym aparacie?
Miked - Czw 15 Sty, 2009

Przede wszystkim zoom, za mały ; ) Cięzko było zrobic ciekawe zdjecia z daleka. No i ilosc pixeli nie zadowala - to jednak nie ta jakosc zdjec. Porownalem sobie jakosc zdjec z samsungiem kolegi 7.1 mpx 4 zoom i jednak jego aparacik robi lepsze fotografie.

Dobra, ale powiedzcie ktory z tych dwoch aparatow kupic ; d

Miked, jeśli zależy Ci na zoomie to Nikon D40 musi zostać w tym porównaniu zmasakrowany. Najtańszy dostępny obiektyw nie da powalającej jakości. W systemie Nikona jest bardzo fajne szkło z dużym zoomem (18-200 VR), ale cenowo to absolutna przepaść.
Osobiście przesiadłem się z hybrydy z dużym zoomem na lustrzankę (swoją drogą głównym powodem była bardzo marna jakość obrazu przy najdłuższych ogniskowych), ale faktem jest, że do uzyskania podobnej uniwersalności trzeba targać ze sobą parę kilo szkła.

Weź FZ28.

Miked - Pią 16 Sty, 2009

Zastanawialem sie jezscze nad:

Canonem SX10

Lepszy od FZ28? Bo jednak w waszym rankingu zajmuje on miejsca na gorze tabeli ; p

[ Dodano: Pią 16 Sty, 2009 11:23 ]
Monastor - na uniwersalnosci mi zalezy ; d

Monastor - Pią 16 Sty, 2009

Miked, przypuszczam, że na jedno wychodzi. Można dyskutowac jaki aparat jest bardziej uniwersalny. Lustrzanka ma ograniczenia w zoomie (sic!) i wymaga zmiany obiektywów, a taki kompakt oferuje względnie słabiutki wybór parametrów (bo użyteczna jest jedna albo 2 czułości, bo maksymalny czas ekspozycji to x sekund, bo nie da się uzyskac naprawdę małej głębi ostrości ani skrajnie wydłużyc czasu przez domknięcie przysłony na przykład do F/32). Są tacy, dla których duży zoom to żadna uniwersalnośc bo poza wąskim zakresem ogniskowych jakośc jest dla nich za nędzna ( i tyczy się to także niektórych obiektywów do lustrzanek).

Musisz sam ocenic. Jeśli nie zamierzasz dużo eksperymentowac z niestandardowymi ekspozycjami, chcesz jak najwięcej kadrów załatwic targając jak najmniej sprzętu, nie chcesz się bawic w wymianę obiektywów, to hybryda jest zdecydowanie odpowiednim sprzętem dla Ciebie. Ten aspekt uniwersalności jest lepiej rozwinięty w kompaktach.

SX10 jeszcze nie macałem. Mogę co najwyżej odesłac Cię do testu.
http://www.optyczne.pl/87...Wst%C4%99p.html
Tutaj test FZ18, powinien dac pewne pojęcie o FZ28, ale nie kieruj się nim zbyt ściśle.
http://www.optyczne.pl/in...arat&test_ap=61

Co do rankingu. Jeśli piszesz o tym: http://www.optyczne.pl/ra...akt%C3%B3w.html
to na pewno nie traktowałbym go jako czynnik decydujący. Ten ranking jest oparty na średniej opinii piszących recenzję. Każdy może napisac co chce. Patrząc na ranking lustrzanek widzę, że niektórym, bezsprzecznie lepszym od wyżej sklasyfikowanych aparatom dostaje się ze względu na bardziej surowych recenzentów. Z kolei amatorski sprzęt często jest oceniany przez rozochoconych nowicjuszy, którzy piszą, że wszystko jest super. W kompaktach pewnie jest pod tym względem mniejszy rozstrzał. Najlepiej wejdź w poszczególne opinie i zobacz ile dane oceny są warte, to przeważnie widac na oko.

maput - Sob 17 Sty, 2009

Miked napisał/a:
No i ilosc pixeli nie zadowala - to jednak nie ta jakosc zdjec.

Ale wiesz... ilość pikseli to na jakość zdjęć wpływa raczej odwrotnie proporcjonalnie niż wprost...

Miked - Wto 20 Sty, 2009

Zdecydowałem się zakupić FZ28, nie lustrzankę ;p
Jednak nie widzi mi się dość duża lustrzanka za 1000 zł. Wolałem kupić dobry sprzęt, kompakt za taką samą cene.

ozzi_wawa - Nie 25 Sty, 2009

Tez go mialem przez 3 tygodnie:) fajny sprzecik