|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Chrzest
Darecki2005 - Pon 12 Sty, 2009 Temat postu: Chrzest Witam. Chciałbym zasięgnąć porady osób bardziej doświadczonych, otóż za 2 tyg mam chrzest własnego dziecka i chciałbym mieć jakąś pamiątkę z tej uroczystości, z wiadomych przyczyn aparatu nie mogę obsłużyć sam wiec muszę go dać innej osobie, i tu jest problem bo właśnie ta osoba nie ma zielonego pojęcia o robieniu zdjęć, wie tylko że trzeba przytrzymać do połowy przycisk migawki i potem wykonać zdjęcie. Kościół ogólnie ciemny nie jest lecz za jasny także, ale jak na kościół nie jest najgorzej, nigdy nie robiłem zdjęć w kościele nawet ja sam, bo stosunkowo aparat mam od niedawna ale myslę że osobiście cos bym wykombinował, ale mój przyszły fotograf z pewnością nie da rady nic wiecej w aparacie przestawić. Sprzęt taki jak w stopce, niestety brak dodatkowej lampy. Poradzcie mi czy mam mu dać aparat w pełnym automacie ustawiony, czy też zastosować jakieś uniwersalne ustawienie(tego sie boje), czy to wogóle ma sens taki eksperyment. Nie licze na 100% udanych zdjęć ale żeby chodz wiekszość jakoś mi wyszła, czy wogle dać mu fz-18, chodz tu będzie pewnie jeszcze gorzej:(
edmun - Pon 12 Sty, 2009
dać chyba FZ18 i zablokować ISO do 800...
w 2 tygodnie nauczysz zielonego obsługi FZ18 i takich trybów jak A i P.
czy nauczysz obsługi C40D w dwa tygodnie jeśli ktoś jest zielony ?
nie wiem, może być trudniej
Darecki2005 - Pon 12 Sty, 2009
edmun napisał/a: | w 2 tygodnie nauczysz zielonego obsługi FZ18 i takich trybów jak A i P. |
Nie ma takiej opcji, kolega zna sie tylko na kręceniu śrub w autach hehe. Bez kitu ale też myslę nad kompaktem
edmun - Pon 12 Sty, 2009
bez przesady. wystarczy odrobina chęci.......
Cytat: | bez przesady. wystarczy odrobina chęci....... |
edmun ja pisze powaznie to nie wchodzi w gre bo raz że za bardzo czasu nie ma a po drugie to strasznie nerwowy człowiek i jak zaczne szkolić to sam sobie bende musiał sie fotografować
edmun - Pon 12 Sty, 2009
to w takim razie albo zielony tryb na Canonie, albo FZ18 i dobrać tryb samemu zgodnie z warunkami w czasie chrztu
Darecki2005 napisał/a: | bende |
Cytat: | to w takim razie albo zielony tryb na Canonie, albo FZ18 i dobrać tryb samemu zgodnie z warunkami w czasie chrztu |
Tyle to i ja wiem tylko czy to wogóle ma sens? wiem ze bardzo nie mam wyjscia ale wolał bym wybrać opcję najlepszą
skasowany - Pon 12 Sty, 2009
Wynajmij fotografa, nawet najtańszego skoro jesteś aż tak zdesperowany i masz tak mało pojętnych kolegów
Ruslan napisał/a: | masz tak mało pojętnych kolegów |
To nie ślub tylko chrzest. Ruslan napisał/a: | Wynajmij fotografa, nawet najtańszego skoro jesteś aż tak zdesperowany |
Zadałem pytanie wyżej, ale jesli nie potrafisz pomóc to po co piszesz takie rzeczy?
kamfil06 - Pon 12 Sty, 2009
Darecki2005,
ja gdy fotografowałem chrzest miałem ustawione
f/4.0 (żeby utrzymać to światło ograniczyłem się do 30mm na moim szkle, ty:
1)nie masz tego problemu
2)masz o wiele jaśniejsze szkło więc trzymaj się f/2.8 )
bez lampy aparat chciał 1/10 sek, ustawiłem go na 1/30 - tło mroziła stabilizacja a
główne obiekty - lampa ustawiona na 2gą kurtyne
jak chcesz to ci wyślę na mejla kilka zdjęć z "mojego" chrztu
skasowany - Pon 12 Sty, 2009
Darecki2005 napisał/a: | Ruslan napisał/a: | masz tak mało pojętnych kolegów |
To nie ślub tylko chrzest. Ruslan napisał/a: | Wynajmij fotografa, nawet najtańszego skoro jesteś aż tak zdesperowany |
Zadałem pytanie wyżej, ale jesli nie potrafisz pomóc to po co piszesz takie rzeczy? |
Ale w Twoim wypadku to chyba najlepsza rada
Pozwolę sobie na jeszcze jedną. Koledzy już o tym wspominali, automat i do dzieła
Kocur - Pon 12 Sty, 2009
No cóż, karkołomne zadanie sobie umyśliłeś Nauczyć obsługi takiego zestawu kogoś kto nawet ma pojęcie o fotografii a nigdy nie miał w rękach lustra może być kłopotliwe, a co dopiero kogoś całkiem zielonego... Widzę dwa wyjścia:
1. Fotograf. Ktokolwiek, kto ma na ten temat pojęcie, nie musi być zawodowy.
2. Ustawić aparat "na sztywno" i mieć nadzieję, że kadry będą znośne.
Jeśli nie masz możliwości, albo nie chcesz skorzystać z pierwszej opcji, to ja bym wykorzystał ustawienia C1-3. Osoba, którą chcesz przyuczyć będzie potrzebować dwóch schematów: do zdjęć z lampą i bez lampy. Spróbuj zrobić ustawić mniej więcej tak:
C1: trym M, AWB, 1/50, f/2,8 ISO400-800 (zależnie od oświetlenia, żeby zachować światło zastane w tle), synchro lampy na drugą kurtynę
C2: tryb Av, AWB, F/2,8, ISO1600 (lub inne, sprawdź w kościele jakie, żeby czasy wychodziły nie dłuższe niż 1/20-1/30)
W obu przypadkach: priorytet jasnych partii, zapis RAW, wyłączone odszumianie (to zrobisz na kompie na wybranych ujęciach)
Potem, musisz nauczyć delikwenta dwóch rzeczy. Po pierwsze, żeby robił zdjęcia na zmianę na C1 z lampą i na C2 z wyłączoną lampą. Po drugie, kilka podstaw kompozycji, jak np. żeby nie umieszczał zawsze głowy w centrum kadru, tylko żeby z grubsza łapał całe sylwetki, itp. No i mniej więcej jak ma się ustawiać, żeby fotografowane osoby mieściły się w GO. To akurat można osiągnąć tez przez ustawienie f/5,6, ale wtedy zapomnij o jakimkolwiek świetle zastanym i zdjęciach bez lampy. No, chyba że będziesz miał fart i masz bardzo widny kościół
W ogóle, zanim postanowisz to może spróbuj się z tą osobą umówić, żeby zrobiła kilka zdjęć w zbliżonych warunkach, np. w domu przy sztucznym świetle. Może taki eksperyment podpowie Ci odpowiednie ustawienia, albo inne wyjście z sytuacji
Darecki2005 - Wto 13 Sty, 2009
kamfil06 napisał/a: | jak chcesz to ci wyślę na mejla kilka zdjęć z "mojego" chrztu |
Bardzo bym prosił Darecki2005@poczta.fm
kamfil06 napisał/a: | bez lampy aparat chciał 1/10 sek |
Przypuszczam że jesli u Ciebie był taki czas to u mnie byłby odrobinę krótszy wiec może troszkę kościół jest jaśniejszy, a przy jakim iso ci wyświetlał taki czas 400-800. Ruslan napisał/a: | Ale w Twoim wypadku to chyba najlepsza rada |
Rozumiem że to najprostrze rozwiązanie tyle ze wynająć jakiegoś taniego fotografa, znam takiego i dziękuje za takie fotki jakie on robi, gdyż miałem przyjemność oglądania ich, a znów wynająć kogoś poważniejszego to raz ze czasu mało a dwa ze to juz kosztowny interes na niecałą godzinę wynajmować człowieka, gdyż juz na przyjęciu to sam sobie fotki porobię wiec tu juz jestem spokojny
Kocur napisał/a: | C2: tryb Av, AWB, F/2,8, ISO1600 (lub inne, sprawdź w kościele jakie, żeby czasy wychodziły nie dłuższe niż 1/20-1/30) |
Najprawdopodobniej tak zrobię bo lampa z wiekszej odległosci mniej mi pomoże, zwłaszcza ze to tylko wbudowana lampa. Nie bardzo mam jak sprawdzić to w kościele gdyż swiatła zapalają na mszę a nie pojdę z aparatem testować jak motłoch ludzi, bo wszyscy sie znamy tutaj wiec może to trochę zabawne sie wydać niektórym, pokombinuje w domu z tym. Kocur napisał/a: | W ogóle, zanim postanowisz to może spróbuj się z tą osobą umówić, żeby zrobiła kilka zdjęć w zbliżonych warunkach, np. w domu przy sztucznym świetle. Może taki eksperyment podpowie Ci odpowiednie ustawienia, albo inne wyjście z sytuacji |
Tak zrobię tylko nie mogę stosować skomplikowanych ustawieć zeby sie nie pogubił, tak to jest jak ktoś nie miał aparatu w ręce, a wiecej nie mam za bardzo komu to zlecić bo wiadomo ze gosciom to juz głupio proponować takie zadanie jak sie zaprasza na chrzest
rysiu - Wto 13 Sty, 2009
Darecki2005 napisał/a: | Ruslan napisał/a:
Ale w Twoim wypadku to chyba najlepsza rada
Rozumiem że to najprostrze rozwiązanie tyle ze wynająć jakiegoś taniego fotografa, znam takiego i dziękuje za takie fotki jakie on robi, gdyż miałem przyjemność oglądania ich |
Wybacz moją uwagę ale ten kolego którego chcesz przysposobć do robienia zdjęć nie będzie chyba robić lepiej niż ktoś kto zna się trochę na fotografowaniu. Nastawy to nie wszystko - a kadrowanie!? Jak nie ma zbyt dużo pojęcia kadry możesz mieć "z kosmosu".
Generalnie ciężka sprawa. Może poszukaj wśród znajomych znajomych.
kamfil06 - Wto 13 Sty, 2009
Darecki2005 napisał/a: | jakim iso ci wyświetlał taki czas 400-800. |
1600
Darecki2005 - Wto 13 Sty, 2009
rysiu napisał/a: | Nastawy to nie wszystko - a kadrowanie!? |
O tym to i ja wiem,tyle ze mam nadzieje ze kadry wyjdą znośnie. Narazie muszę jakoś iść do kościoła i popatrzyć jakie czasy uzyskam w tym oświetleniu i czy wogóle zrezygnować się da z lampy, niewiem jak to zrobię ale muszę cos wykombinować.
rysiu - Nie 25 Sty, 2009
I jak zdjęcia ze chrztu, mam nadzieję że wszystko wyszło dobrze.
|
|