forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Zdjecia wykonane Sigmą 70-300 f4-5.6 APO DG MACRO - ma kto?

450yamaha - Pon 01 Sty, 2007
Temat postu: Zdjecia wykonane Sigmą 70-300 f4-5.6 APO DG MACRO - ma kto?
witam

szukam zdjec wykonanych OBIEKTYWEM jak w temacie - jakby ktos mial to podrzuccie linka

MM - Pon 01 Sty, 2007

Tak patrzę i aparatu "jak w temacie" nie widzę :lol:

lolol :D chodzi oczywiscie o obiektyw :D
MM - Pon 01 Sty, 2007

Stronka kolegi spottera. Fotki z ostatnich minimum 6 miesięcy są robione tą Sigmą. Body to D50.
http://www.okruch.prv.pl/

Hmmm szkoda tylko ze nie ma exifow. Tak ze zdjec wynika, ze to jest bzdura ze mydło powyzej 300 mm. Dostałem od kumpla fotki zrobione na roznych przeslonach (wszystkie na 300 mm) i byly ostre, zupelnie inne niz te w tescie na optyczne.pl .... bo zastanawiam sie czy kupic to czy doplacic 1000 zl na nikkora 70-300 VR ED. Jakies wskazowki?? Wiecej zdjec??
MM - Pon 01 Sty, 2007

Hehe, zależy do jakiego typu zdjęć ma to być obiektyw. Stabilizacja jest bardzo pomocna, ale po pierwsze ruchu nie zatrzyma a po drugie nie jest lekarstwem na wszystkie foto-bolączki. Istotne jest jeszcze światło i szybkość (połączona z precyzją) AF. W/w kolega ma zamiar kupić.... tego Nikkora z VR. Ale takie szkło w spottingu to czasami konieczność. Ja jestem tylko ciekaw jego szybkości. Jak przebadam to dam znać :wink:

Tak na marginesie to nie rozumiem tego mydła powyżej 300mm w Sigmie o której piszesz .... 8)

Prosze:

Wady:

* słaba jakość obrazu dla 300 mm,
* astygmatyzm uciążliwy dla 300 mm,

opinie:

Wady Wolny i głośny AF. Mydło powyżej 200mm
Wady za miękki, zwłaszcza powyzej 200.
Wady rasowy autofokus Sigmy, aka "wiertarka". miekki powyzej 200mm. ladne, acz troche "blade" kolory. nie do konca neutralne przenoszenie barw ("zazielenia").
Wady - zawodny auto fokus - głośna praca - jakość zdjeć przy ogniskoej powyżej 200 mm

juz rozumiesz??

MM - Pon 01 Sty, 2007

Opinie o mydle powyżej 200mm znam (choć się z nimi nie do końca zgadzam, traci na jakości tak powyżej 250mm), ale Ty piszesz o mydle powyżej 300mm :lol: No dobra, po prostu się pomyliłeś. Ale radzę na przyszłość więcej precyzji w tym co się pisze bo czasami te przypadkowe błędy nie są tak oczywiste i mogą utrudnić prawidłową odpowiedź na pytanie.
Pozdrawiam.

Chyba jeszcze zostalo miz wczorajszego xD oczywiscie chodzi o mydlo powyzej 200. Jak to z tym tak naprawde jest?? Warto doplacic ten 1000 zl na VR w nikkorze??
mrooq - Wto 02 Sty, 2007

www.mrooq.nazwa.pl/foto/70300/

proste zdjecia bez zadnych testowych manewrow. spacer-fotki z exifami :)
ale! znajac jej przypadlosci przy 300mm - unikalem tej ogniskowej!

007areka - Wto 02 Sty, 2007

...z powyzszego widze ze dobrze zrobilem ze nie kupilem sigmy ( zwlaszcza ze do canona) tylko IS, wiec Tobie tez polecam VR, jak poszperasz to znajdziesz juz kilka fotek na necie z niego, ja ogladalem i raczej obraz OK.( narazie to tylko moje subiektywne odczucie).
450yamaha - Wto 02 Sty, 2007

łe to sobie poczekam rok :( dzieki za odpowiedzi
Remol71 - Wto 02 Sty, 2007

MM napisał/a:
Stronka kolegi spottera. Fotki z ostatnich minimum 6 miesięcy są robione tą Sigmą. Body to D50.
http://www.okruch.prv.pl/

Że też chce Wam się te samoloty fotografować. Ja na te blaszane puszki patrzę z obrzydzeniem.

Kazdy lubi co innego, ja ostatnio dostalem manii fotografowania wlasnego psa xD
mrooq - Wto 02 Sty, 2007

Remol71 napisał/a:

Że też chce Wam się te samoloty fotografować. Ja na te blaszane puszki patrzę z obrzydzeniem.

Sor bracie ale nikt tu niema zamiaru czytac o twoich obrzydzeniach, łacznie ze mna. Odpusc
W przeciwienstwie do ciebie, ja lubie nawet wysluchwiac przez radio te, co nad glowa mi lataja :P

A to potwierdza tylko jedno - "Z opinią jak z du** - każdy ma swoją" :D
MM - Wto 02 Sty, 2007

Remol... wpadnij na naszą wystawę na Piotrkowską 87 w Łodzi. Przy formacie zdjęcia 30x45 zmienisz zdanie i sam będziesz chciał takie foty strzelać. Moim skromnym zdaniem robią wrażenie nawet na totalnym amatorach nie lubiących specjalnie samolotów :lol:
mrooq - Sro 03 Sty, 2007

ja bym bardzo chetnie wpadl jednak za duza odleglosc dzieli mnie i twoja wystawe. szkoda
Introverder - Nie 21 Mar, 2010
Temat postu: -
Kurcze ludzie to mają problemy.. Ja w zdecydowanej większości fotografiki widzę jakąś tam sztukę. A jak czegoś nie kumam to myślę: "Jak komuś się to podoba, to b. fajnie. Może nawet kiedyś będę miał okazję wysłuchać historii osoby, która robi te zdjęcia, żeby może poczuć ew. bakcyla i samemu się zdziwić :) ;).

A jeśli mi się coś nie podoba, to nie oglądam i tyle :) ;).