|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Zgrywanie zdjęć JPG+RAW do komputera - podwójne pliki
fotodemon - Pią 23 Sty, 2009 Temat postu: Zgrywanie zdjęć JPG+RAW do komputera - podwójne pliki witam, mam taki problem z moim nikonem d90 lub kartą poniewaz zgrając zdjecia na laptopa przez czytnik w laptopie wyswietlają mi sie zdjecia tylko tak ze kazde zdjecie jest dwa razy pokazane jedno orginalne jakie wyszło a drugie troche jaśniejsze i nie wiem w czym tkwi problem bo to pojawia sie raz na jakis czas , czasem jest dobrze a czasem sie to pojawia, i nie wiem czy to moze karta ( choc to mało prawdopodobne bo zakupiłęm specjalnie drugą na probe i problem tez sie pojawił) Pomożcie mi , prosze.
garreth - Pią 23 Sty, 2009
przypadkiem nie masz włączonego BKT na: 2-> 0EV, +1EV
fotodemon - Pią 23 Sty, 2009
nie BKT mam wyłączone
piotrmkg - Pią 23 Sty, 2009
fotodemon, może masz ustawiony NEF + .jpg
fotodemon - Pią 23 Sty, 2009
tak, wlasnie to mam właczone,tylko teraz jak na tym roobie zdjecia i wgrywam zeby sprawdzic czy to to ,to przegrywa sie z aparatu tylko jedno zdjecie a nie tak jak poprzednio - dwa.
[ Dodano: Pią 23 Sty, 2009 21:53 ]
i tak wogole dlaczego jedno jest jaśniejsze a drugie ciemniejsze?
Tutejszyn - Sob 24 Sty, 2009
Było juz o tym na forum. Jedno zdjęcie jest RAWem, jdugie JPGiem. Przy przesyłaniu tego do komputera z powodu blizej nieokreslonego błędu dostajesz dwa pliki JPG. Zmień sposób przesyłania zdjęć do komputera. Jednym z nich jest podłączenie kompa z aparatem za pomocą kabla i przekopiowaniu na żywca zdjęć z aparatu. Drugi sposób to wykorzystanie czytnika kart, ale innego, niz ten, który masz w laptopie.
fotodemon - Sob 24 Sty, 2009
aha, tak zrobie, dzieki;)
mnich - Sob 24 Sty, 2009
Nie ma to przypadkie związku z ustawieniami USB w aparacie? Może masz włączony tryb PTP zamiast Pamięć masowa.
Jesienny - Sob 24 Sty, 2009
Niestety, było już o tym, że Nikon w d90 zrezygnował z "Mass Storage" i zostawił samo
"PTP"- Zostaje tylko czytnik kart.
Tutejszyn - Sob 24 Sty, 2009
Jesienny napisał/a: | Niestety, było już o tym, że Nikon w d90 zrezygnował z "Mass Storage" i zostawił samo
"PTP"- Zostaje tylko czytnik kart. |
Nieprawda. Posiadam D90 i po spięciu kablem aparatu i kompa, widzę D90 jako katalog. Na początku miałem z tym problem, ale była to wina kabla. Okazuje się, że kabel kablowi nie równy. Krótko mówiąc Nikon D90 z niczego nie zrezygnowal i śmiga w trybie Mass Storage be zproblemów (z nowym kablem)
Jesienny - Sob 24 Sty, 2009
A to dobrze o tym wiedzieć
to gdzie w aparacie znajde te PTP bo szukam szukam i znalezc nie moge;/
mnich - Sob 24 Sty, 2009
Spróbuj zainstalować sterowniki
http://www.nikonimglib.com/nefcodec/
I w czym mi ten sterownik pomoze? Sory ze tak wypytuje ale jestem lajkiem w tych sprawach.
mnich - Sob 24 Sty, 2009
Pozwoli odczytywać pliki RAW ( NEF ) w systemie.
Okazuje się, jak słusznie napisał Jesienny, że nie można przestawić D90 w tryb pamięci masowej.
Spróbuj jednak zainstalować te sterowniki.
Jeśli to nie pomoże to
Nikon Transfer na Windowsa link
na Mac'a link
To są pełne wersje programów umożliwiających przesłanie plików bezpośrednio z Aparatu na komputer.
czyli dobrze rozumie bez tego sterownika przesyłajac z aparatu pliki RAW zapisuja sie na kompie jako JPG?
mnich - Sob 24 Sty, 2009
Nie. Bez tego sterownika nie możesz wogóle podglądać plików raw za pomocą systemowej przeglądarki.
Najpier sprawdź wszystkie podpowiedzi i napisz czy pomogło czy nie. Jak nie to będziemy działąś dalej
No ale normalnie moge sobie przesłać z aparatu pliki RAW na kompa powiedzmy na picase .
mnich - Sob 24 Sty, 2009
No więc jak narazie nie da się inaczej tego zrobić niż przez dedykowany program.
Ot wsio.
to teraz to juz kompletnie mam mętlik w głowie , zgrywajac rano zdjecia (pliki RAW) na kompa do programu picassa wszstko było w porzadku przegraly sie a teraz jak chce to zrobic to mi sie nie wyslwietlaja w tym programie te zdjecia.
[ Dodano: Sob 24 Sty, 2009 19:26 ]
zainstalowalem te sterowniki na laptopie ojca tylko ze on ma Viste i juz wszstko dziala a na moim po sciagnieciu sterownika (mam XP) nie dziala
AuThoR - Pon 02 Lut, 2009
Z tego co tu poczytałem to zdjęcia przeglądasz pewnie w picasa 3 który ustawiłeś sobie jako główną przeglądarkę zdjęć na kompie i to pewnie jest powodem że zdjęcie pokazuje ci się na początku ciemne a za chwile jasne. Miałem to samo i też się dziwiłem ale to "zaleta" picasa, który go rozjaśnia.
Cytat: | Jesienny napisał/a:
Niestety, było już o tym, że Nikon w d90 zrezygnował z "Mass Storage" i zostawił samo
"PTP"- Zostaje tylko czytnik kart.
Nieprawda. Posiadam D90 i po spięciu kablem aparatu i kompa, widzę D90 jako katalog. Na początku miałem z tym problem, ale była to wina kabla. Okazuje się, że kabel kablowi nie równy. Krótko mówiąc Nikon D90 z niczego nie zrezygnowal i śmiga w trybie Mass Storage be zproblemów (z nowym kablem) |
Jesteś pewny że potrafisz zgrać na kompa zdjęcia RAW+JPG i widzisz raw+jpg za pomocą nowego kabla?? Jeśli możesz to sprawdź to bo aż sam jestem ciekawy - temat dotyczący problemu zrzucania na kompa sam wtedy pociągnąłem i tam głównie chodziło o to że po zrzuceniu na kompa raw+jpg komp widzi dwa jpg-i - tu tkwił cały problem. Natomiast gdy robie zdjęcie tylko w rawach to zrzucam na kompa rawy i problemu nie ma.
Tutejszyn - Wto 03 Lut, 2009
mnich napisał/a: | Nie. Bez tego sterownika nie możesz wogóle podglądać plików raw za pomocą systemowej przeglądarki.
Najpier sprawdź wszystkie podpowiedzi i napisz czy pomogło czy nie. Jak nie to będziemy działąś dalej |
Tu jest chyba pewien błąd.. sterownik to plik (program/instrukcje) do obsługi jakiegoś urzadzenia (komunikacji z nim). Sterownik do podgladu ma raczej niewiele, chyba ze chodzi o podglad danych w urzadzeniu zewnętrznym.
AuThoR napisał/a: | ...Jesteś pewny że potrafisz zgrać na kompa zdjęcia RAW+JPG i widzisz raw+jpg za pomocą nowego kabla?? Jeśli możesz to sprawdź to bo aż sam jestem ciekawy - temat dotyczący problemu zrzucania na kompa sam wtedy pociągnąłem i tam głównie chodziło o to że po zrzuceniu na kompa raw+jpg komp widzi dwa jpg-i - tu tkwił cały problem. Natomiast gdy robie zdjęcie tylko w rawach to zrzucam na kompa rawy i problemu nie ma. |
Tak, jestem pewny. Jak będę w domu mogę mogę załączyć odpowiedni dowód. Jednak to co napisałem we wcześniejszym poście dotyczyło możliwości podłączenia D90 w trybie Mass Storage. I jedno i drugie działa w przypadku D90.
Konfiguracja:
- D90
- oryginalny kabel kupiony w zestawie z aparatem.
- Vista Home Premium
- komputer
- Dopiszę, że zdjęcia zrzucam w trybie mass storage.
Kabel, który wcześniej miałem na stałe wyprowadzony na biurko obsługiwał wszystkie inne urządzenia oprócz właśnie D90. Za cholerę nie mogłem ustawić aparatu w trybie mass storage.
edmun - Wto 03 Lut, 2009
Tutejszyn, na viscie wszystko ladnie smiga zauwazylem. gorzej wlasnie z XP
A sprawdzę i dam znać. Właśnie wczoraj przeinstalowałem sytem na innym kompie. Świezutki, czyściutki system XP z serwis pakiem 3*. Podłaczę oczywiście oryginalny kabelek do tego. Jesli pójdzie, będzie to jakas wskazówka w jakiej okolicy jest problem.
*) "service pack'iem" jest zbyt kanciaste..
edmun - Wto 03 Lut, 2009
wcale nie jest kanciaste. p.s. co do XP'ka bywa różnie. sam miałem 2 czyste systemy (te same, z tymi samymi SP'kami) i na jednym działało a na drugim nie
Już sprawdziłem.
Windows XP SP3 zachowuje się tak jak u was. Po podpięciu aparatu do kabla widzę dwa tej samej wielkości JPGi. Kiedy uzywam czytnika kart, wszystko jest OK.
Z Windowsem Vista problemy znikają. Trzeba tylko uwazać na kabel, bo okazuje się, że nie wszystkie są takie same.
AuThoR - Wto 03 Lut, 2009
Tutejszyn napisał/a: | Kiedy uzywam czytnika kart, wszystko jest OK |
Ja dodam tylko, że mam taki mały czytnik z kingstona do którego się wkłada kartę SD i niestety NIE DZIAŁA. Kopm świruje, dostaje jakiejś zawieszki. Sprawdzałem dla świętego spokoju na 3 kompach - wszędzie to samo. Na czytniku za 9zł z biedronki który obługuje kilka rodzajów kart wszystko działa jak należy.
Ps - cały czas nawiązywałem do XP zaraz też sprawdzę jak zachowuje się vista na laptopie
edmun - Wto 03 Lut, 2009
AuThoR napisał/a: | Kopm świruje, dostaje jakiejś zawieszki. |
u mnie tak się dzieje przy dwóch kartach SD
komor - Czw 05 Lut, 2009
Tutejszyn napisał/a: | "service pack'iem" jest zbyt kanciaste.. |
Przede wszystkim jest nieprawidłowe. Apostrof dodajemy do tych wyrazów obcych, które kończą się samogłoską która nie jest wymawiana a po użyciu w polskiej odmianie sąsiaduje z inną samogłoską wynikającą z polskiej odmiany.
Czyli mamy: z service packiem, ale: z Apple’a bo "e" w tym wyrazie się nie czyta.
|
|