|
forum.optyczne.pl
|
 |
Propozycje - A może by tak konkurs?
mavierk - Pią 06 Lut, 2009 Temat postu: A może by tak konkurs? Z racji, że na innych forach są konkursy z swoimi pomysłami na pokazanie jakiegoś tematu ja mam pomysł na obróbkę rawa
Zasady:
1. Konkurs trwa 2 tygodnie
2. w tym czasie na forum będzie publikowany RAW zwycięzcy poprzedniej serii
3. każdy, kto chce, ściąga sobie tego RAWa i obrabia wg własnych widzi mi się,
4. dopuszczalne w obróbce są zmiany ekspozycji, kolorów, krzywych, blebleble, oraz stampelek dla usunięcia zbędnych elementów kadru (powiedzmy pryszcze, niepotrzebna żaglóweczka w tle etc.)
5. mimo tego, że RAW będzie miał 5-24mpix, to wymiary pracy muszą mieć maksymalne 1024 na jednym z boków.
6. po tych dwóch tygodniach robimy ankietę z pracami i przez 3-4 dni będzie głosowanie, które wyłoni zwycięzce.
Nagrody: odwieczna chwała i może zmiana podpisu pod avatarem (zmiana kolorku nicka! jak się admini zgodzą ) Albo może zamiast gwiazdek jakiś tekst
Co Wy na to?
mnich - Pią 06 Lut, 2009
Fajnie. Podoba mi się pomysł konkursu.
Chociaż wolałbym konkurs na wykonanie zdjęcia o zadanej tematyce, lub co ciekawsze, tytule. Można gdzieś wyjść zrobić zdjęcie, a nie siedzieć przed monitorem i grzebac w RAW'ie...
Pstryczek - Pią 06 Lut, 2009
Super pomysł, a do wygrania co najmniej Canon 50D, albo roczna prenumerata pisma "Ptaki Polskie"
mnich - Pią 06 Lut, 2009
Zadowoliłbym się napisem "kierownik zmiany" pod nickiem
edmun - Pią 06 Lut, 2009
mi by wystarczył 85L
ale moge brać udział w konkursie.. ile prac można oddawać? po jednej na jedną turę ?
RaV579 - Pią 06 Lut, 2009
Myślę, że można by połączyć pomysł kolegi mavierk'a i kolegi mnich'a czyli zrobić 2 etapy.
1. etap - zadanie: zrobić zdjęcie o danym temacie/danej nazwie (wolę to drugie). Wybrane zostanie jedno.
2. etap - zadanie: obrobić zdjęcie wybrane w etapie 1.
mnich - Pią 06 Lut, 2009
RaV579, Dobry pomysł
RobertO - Pią 06 Lut, 2009
tylko ze to pierwszego etapu wplynie pewnei pelno zdjec juz po obrobce
jaad75 - Pią 06 Lut, 2009
mavierk napisał/a: | Z racji, że na innych forach są konkursy z swoimi pomysłami na pokazanie jakiegoś tematu ja mam pomysł na obróbkę rawa |
Coś takiego też jest na kilku forach... U nas, Mortal Kombat jakoś umarło śmiercią naturalną, niestety...
mavierk - Pią 06 Lut, 2009
jaad75, ja w sumie mało jestem zaznajomiony z innymi forami.
W sumie to możnaby zrobić dwa konkursy:
Jeden na najlepsze zdjęcie.
Drugi na najlepszą wersję najlepszego zdjęcia z pierwszego
komor - Sob 07 Lut, 2009
Podobają mi się te pomysły. Wybierzcie jeden. No ale popieram przytomną uwagę Mnicha – lepiej wyjść gdzieś na dwór i zrobić zdjęcie.
Pstryczek - Sob 07 Lut, 2009
Fakt zawsze to będzia jakaś twórczość, a nie 'tfu'rczość
MM - Nie 08 Lut, 2009
Nie słyszałem większego absurdu niż robić konkurs z obróbki RAW-a. To jest forum dla fotografów czy grafików (ewentualnie magików od komputera)? Może to powiew "nowych czasów", ale ja na takiego powiewy jestem nieczuły i daję im odpór. Konkurs to może być na fotografię lub cykl fotografii a nie babranie się w obróbce czyjegoś zdjęcia. Bo ten ostatnio pomysł to byłby popis ile umiem grzebać w PS-ie a nie jaką mam wyobraźnie fotograficzną. Bo nie każdy mający jakąś ciekawą wizję potrafi to "narysować" w kompie i nie każdy spędza połowę życia przy klawiaturze.
jasiekcom - Nie 08 Lut, 2009
Jeśli miałbym wybierać i popierać to zdecydowanie konkurs związany ze zrobieniem zdjęcia o konkretnej tematyce o konkretnym nazewnictwie wychodzimy w teren (choć nie koniecznie) próbujemy cos uchwycić. Bez grzebania godzinami przy monitorze i klawiaturze choć na pewno troszkę z tych zdjęć trzeba będzie podciągnąć w jakimś programie.
mavierk - Nie 08 Lut, 2009
MM napisał/a: | Może to powiew "nowych czasów", ale ja na takiego powiewy jestem nieczuły i daję im odpór. | proponowałbym dać mu bojkot, jak Ci nie pasuje, wysunąłem się z taką inicjatywą, bo często jest tak, że na jeden kadr jest kilkaset pomysłów i TAKA różnorodność bardziej mi się podoba i pozwala mi więcej wyciągnąć wniosków, no ale może to tylko powiew "nowych czasów"
Ale ja tylko pomysł wysunąłem, może czas na realizację czegokolwiek :]
mnich - Nie 08 Lut, 2009
Dobra fajnie
Proponuje w takim razie konkurs na zdjęcie o tytule "trzy"
? domyślcie się dlaczego
mavierk - Nie 08 Lut, 2009
ale nie mam dostępu to fajnych trojaczek, więc swojego pomysłu nie zrealizuję ^^
komor - Pon 09 Lut, 2009
MM napisał/a: | Nie słyszałem większego absurdu niż robić konkurs z obróbki RAW-a. To jest forum dla fotografów czy grafików |
Drogi MM, odróbka RAW-a to jest dzisiejsza ciemnia i to jest powiew nowych czasów. W czasach analogowych pewnie można było być dobrym fotografem nie zaglądając do ciemni, ale jakiś specjalny powód do dumy pewnie to nie był. Dziś obróbka zdjęć to chleb powszedni taki, jak niegdyś dla niektórych ślęczenie w ciemni.
Nie wszyscy robią zdjęcia typu reportażowego, które przy dobrym warsztacie można uzyskać prosto z matrycy. Ja się staram i czasem mi to wychodzi , ale niektórzy mają po prostu inne preferencje fotograficzne i innego rodzaju fotografię uprawiają.
mnich - Pon 09 Lut, 2009
była już dyskusja na ten temat. Podzielam zdanie komor'a.
Pytanie jednak zasadnicze: Co z tym konkursem? Kiedy startuje?
Biorąc pod uwagę zainteresowanie tym tematem i innymi podobnymi na tym forum, akcja ma nikłe szanse powodzenia.
Zapewne tylko grupa Wrocław OPT, wystawi swoje prace, może też kilku innych znudzonych fotografów, którzy wygrzebą jakieś zdjęcie z szuflady, poczym wątek zginie.
Chociaż staram się być optymistą.
edmun - Pon 09 Lut, 2009
cii.... zaraz WMF się cały oburzy i dopiero nam się oberwie
P.S. Proponuję aby rozpocząć konkurs z dniem 14-15 lutego...
MM - Pon 09 Lut, 2009
Obróbka RAW-a proszę bardzo, ale każdy swojego. Bezsensem jest dla mnie robienie konkursu w obróbce tego samego pliku przez wszystkich. Chyba, że czegoś nie doczytałem.
[ Dodano: Pon 09 Lut, 2009 21:41 ]
Ja nie neguję potrzeby znajomości obróbki zdjęć. Dla mnie bezsensem jest robienie konkursu na obróbkę przez wszystkich tego samego RAW-a
No chyba, że czegoś nie doczytałem...
jaad75 - Pon 09 Lut, 2009
MM napisał/a: | Ja nie neguję potrzeby znajomości obróbki zdjęć. Dla mnie bezsensem jest robienie konkursu na obróbkę przez wszystkich tego samego RAW-a |
To funkcjonuje na kilku forach (może nie tyle w formie konkursu, co luźnych propozycji) i nie widzę w tym nic złego - wręcz przeciwnie, można się czasem czegoś nowego nauczyć.
|
|