|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Ostrość w Sony A350
wojo - Sob 07 Lut, 2009 Temat postu: Ostrość w Sony A350 Witam
Posiadam w tej chwili aparat Sony &350 i mam problem z ostrością zdjęć gdy przeczytałem test tego aparatu to byłem w szoku bo zdjęcia w teście w porównaniu z innymi wypadały blado.
Zainteresował mnie aparat olympus e-3
Najważniejsze kryteria to podgląd Live i obrotowy ekran niestety jest problem z dostępnością tego aparatu.
Znalazłem aparat e-30 ale niestety nie ma jego testu a jestem ciekaw jak sie ma do modelu E-3
Pozdrawiam
Zmieniłem temat na "Ostrość w Sony A350" ponieważ wątek rozwiną się w tym kierunku. Wojo utwórz nowy temat w dziale "Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej" jeśli chcesz kontynuować dyskusję dotyczącą E-30. goltar
MC - Sob 07 Lut, 2009
wojo napisał/a: | mam problem z ostrością zdjęć |
Yyyy? A z jakim obiektywem? Na jakich ustawieniach?
A test E-30 bedzie (za jakis czas, prawda? )
komor - Sob 07 Lut, 2009
Ostrość zdjęć zależy od wielu czynników i raczej bardziej od obiektywu niż korpusu. Alfa 350 to według wielu nie jest najlepszy wybór bo ma przepakowaną matrycę, ale zamiast o zmianie systemu może lepiej pomyśleć najpierw o jakimś lepszym obiektywie?
Jakie szkło masz podpięte do tej Alfy? Nie odpowiadaj. Niech zgadnę: kitowe? Zainteresuj się Zeissem 16-80, masz na Optycznych jego test i dyskusję na forum.
wojo - Sob 07 Lut, 2009
tzn bez przesady nie wychodzą zdjęcia zamazane ale brakuje w nich ostrosci i nie jestem z tego zadowolony.
Obiektyw standart kupiony razem z aparatem
18-70mm
Było to kupione jako double zoom lens kit
jeden 18-70 i drugi 55-200
używam tego pierwszego
MC - Sob 07 Lut, 2009
No to zmien szklo na lepsze i tyle. Taniej wyjdzie.
wojo - Sob 07 Lut, 2009
ok to co polecicie to tego aparatu ??
czy to rozwiaże problem
mavierk - Sob 07 Lut, 2009
Albo pokaż jakieś zdjęcie, bo coś mi się zdaje, że po prostu nie wiesz, że zdjęcia robisz aparatem fotograficznym a nie reklamą w TV
wojo - Sob 07 Lut, 2009 Temat postu: zdjecia przesyalm dwa zdjecia
http://www.wojo.com.pl/wojo/tarcza.jpg
http://www.wojo.com.pl/wojo/buty.jpg
Zmieniłem zdjęcia na liniki. goltar
MC - Sob 07 Lut, 2009
Ja uwazam, ze jest calkiem przyzwoicie.
wojo - Sob 07 Lut, 2009
tylko np na zdjęciach butów mały żółty napis joma już jest rozmyty
często nie mogę zrobić ostrego całego kadru
Myślałem że po prostu tak jest albo coś źle robię
ale czytając test aparatu i przykładowe zdjęcia i porownanie tego z e-3
to jakby całkiem dwa rożne światy
mavierk - Nie 08 Lut, 2009
no bo to całkiem dwa różne światy - musisz zacząć obrabiać zdjęcia, albo zainteresować się oświetleniem chociaż troszeczkę bardziej studyjnym.
Plus do tego poczytać o fotografii
komor - Nie 08 Lut, 2009
wojo napisał/a: | często nie mogę zrobić ostrego całego kadru |
No dobra, na wszelki wypadek jednak zapytam: czy wiesz co to jest głębia ostrości i czym się w tym względzie różni zdjęcie zrobione np. kompaktem od zdjęć z lustrzanek?
Tak nieśmiało pytam, bo z jednej strony zamieściłeś zdjęcia zrobione w studio przygotowanym do zdjęć packshotowych, z drugiej strony kupiłeś Sony A350 z kitowym obiektywem i piszesz że zdjęcia nieostre. Jakoś mi te fakty do siebie nie pasują... No z Olympusa E-3 czy E-30 głębię ostrości dostaniesz większą, ale moim zdaniem musisz po pierwsze kupić jakiś przyzwoity obiektyw, a po drugie może jednak trochę poczytać o fotografii? Do packshotów to jakąś stałkę bym kupił, która po przymknięciu przysłony nie trafi mocno rozdzielczości.
komor napisał/a: | Do packshotów to jakąś stałkę bym kupił, która po przymknięciu przysłony nie trafi mocno rozdzielczości. | Przecież na f8 każde szkło jest ostre...
komor - Nie 08 Lut, 2009
Ale na f/8 nie dostaniesz wystarczającej GO do wielu packshotów. Ja jak robiłem głupie pstryki mojego 400D, żeby wystawić na Allegro to robiłem na f/16 przy pomocy Sigmy 17-70 a mimo to nie miałem „kompaktowej” głębi ostrości.
MC - Nie 08 Lut, 2009
wojo napisał/a: | często nie mogę zrobić ostrego całego kadru |
No to juz wiem w czym rzecz. Najlepiej w takiej sytuacji chyba bedzie Ci sluzyl kompakt.
wojo - Nie 08 Lut, 2009
Aparat kupiłem z tego względu ze ma funkcje live i obrotowy ekran.
Dlatego weszłem na forum gdzie są ludzie bardziej w temacie i mi coś mogą poradzić
[ Dodano: Nie 08 Lut, 2009 11:39 ]
oczywiście obrabiam zdjęcia ale wydaje mi się ze za dużo czasu poświęcam na obróbkę
MC - Nie 08 Lut, 2009
Wszedlem
I na serio polecam jakas dobra lekture doksztalcajaca.
wojo - Nie 08 Lut, 2009
czyli co polecacie ??
Bo narazie to tylko potraficie pisać:
źle, kupiłeś kit, idź się dokształć ale tak to potrafi pisać każdy z podstawówki
a gdy pytam o konkrety to brak odpowiedzi a chyba potraficie coś w tej kwesti poradzić
kamfil06 - Nie 08 Lut, 2009
wojo napisał/a: | a gdy pytam o konkrety to brak odpowiedzi a chyba potraficie coś w tej kwesti poradzić |
sigma 17-70, sony 18-105, zeiss 16-80
wojo - Nie 08 Lut, 2009
kamfil06 napisał/a: | wojo napisał/a: | a gdy pytam o konkrety to brak odpowiedzi a chyba potraficie coś w tej kwesti poradzić |
sigma 17-70, sony 18-105, zeiss 16-80 |
Dziękuje ze chociaż ktoś potrafił cokolwiek konkretnego napisać
czy to jest ta sigma
Sigma 17-70
wojo,
tak - to szkło jest napewno lepsze od kit-a ale pamiętaj
że od GO i tak nie uciekniesz
wojo - Nie 08 Lut, 2009
dlatego zauważyłem niedociągnięcia w zdjęciach dlatego zwróciłem sie do was o porady .
A na co mam zwrócić uwagę przy wykonywaniu tego typu zdjęć i gdzie najlepiej o tym poczytać
wojo,
trzymaj przesłonę przymkniętą,
naucz się używać pomiaru punktowego i nie słuchaj światłomierza ...
wojo - Nie 08 Lut, 2009
ale czy przy pomiarze punktowym uzyskam ostrość całego fotografowanego kadru
wojo
nie - pomiar punktowy to jeden z typów mierzenia światła,
ty piszesz o GO...
kup sobie jakąś książke o fotografi
komor napisał/a: | Ale na f/8 nie dostaniesz wystarczającej GO do wielu packshotów. Ja jak robiłem głupie pstryki mojego 400D, żeby wystawić na Allegro to robiłem na f/16 przy pomocy Sigmy 17-70 a mimo to nie miałem „kompaktowej” głębi ostrości. | eee.... no to tym bardziej? Kolega nie umie wykorzystać swojego kita a Wy mówicie, żeby brał sprzęt za półtora kółeczka...
wojo - Nie 08 Lut, 2009
To Napiszcie może jak mam ustawić i sprawdzę jak to działa
wojo napisał/a: | To Napiszcie może jak mam ustawić |
tu się nie przydam...
nie znam menu A3x0
Monastor - Nie 08 Lut, 2009
wojo, instrukcja obsługi: http://pdf.crse.com/manuals/3292818331.pdf
Strona 91, tryb pomiaru światła.
Przycisk Fn -> [Pomiar światła] ->wybór żądanego trybu
Wybierasz sobie punktowy
Głębię ostrości zwiększasz przez przymknięcie przysłony.
Ustawiasz pokrętło na A i wybierasz sobie wartośc kręcąc kołem przy spuście migawki. Im większa wartośc, tym większa głębia i mniejsze rozmycie tła.
Więcej w instrukcji od strony 58
Jeśli przymknięcie przysłony nie pomoże, możesz spróbowac to poprawic w obróbce. Możesz robic ze statywu kilka zdjęc i za każdym razem ustawiac ostrośc trochę inaczej. Przykładowo, mieścisz w głębi połowę buta, a druga jest nieostra. Ustawiasz ostrośc na jedną połowę buta, potem na drugą, a na końcu łączysz zdjęcia na komputerze (zwykłe wywoływarki dołączane do aparatów na ogół tego nie umożliwiają, ale jest sporo programów, także darmowych, które Ci na to pozwolą. Na przykład GIMP). Musisz tylko zadbac o jednolite oświetlenie i identyczne ustawienia aparatu (najłatwiej o to w trybie manualnym). Założenie jest bardzo proste, w praktyce wymaga to trochę wprawy. Najlepiej robic zdjęcia tak, żeby przynajmniej częśc ostrych obszarów się pokrywała.
wojo - Nie 08 Lut, 2009
Dzięki, jeszcze dzisiaj przetestuje ustawienia.
A co zrobić z migawką - też ustawiać czy zostawić w automacie
Monastor - Nie 08 Lut, 2009
wojo, w priorytecie przysłony (A) aparat sam wybierze sobie czas naświetlania. Jeśli wybierzesz odpowiedni tryb pomiaru to nie powinno byc problemów. Jeśli uznasz, że coś jest nie tak, skorzystaj z kompensacji ekspozycji albo ustaw zarówno czas, jak i przysłonę w trybie manualnym.
RaV579 - Pon 09 Lut, 2009
O.K., kolega Monastor pomógł, ale to kropla w "fotograficznym morzu (w zasadzie oceanie)" [bez urazy dla kolegi Monastor'a]. To po prostu jedno z tysięcy możliwych ustawień/rozwiązań. Kup jakąś dobrą książkę(i) o fotografii i się dokształcaj (np. książka Bryana Petersona )
wojo - Pią 13 Lut, 2009
kamfil06,
Jeszcze raz dzięki, dzisiaj przyszedł obiektyw i już jestem bardzo z niego zadowolony
Nie ma co porównywać z oryginalnym kitem
I nawet książki zakupiłem tylko muszę trochę czasu znaleźć na zdjęcia i testy w plenerze
kamfil06 - Pią 13 Lut, 2009
wojo,
nie ma za co
|
|