forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa Canon 400d- prośba o pomoc

donat - Sro 18 Lut, 2009
Temat postu: Lampa Canon 400d- prośba o pomoc
Witam serdecznie wszystkich użytkowników, jestem początkującym "fanem" fotografii i mam pewien problem. Czy mógłby mi ktoś doradzić lampę do Canona 400 D często robię zdjęcia na halach w których oświetlenie jest bardzo zmienne i mam z tym duży problem, duże okna zza których pada mocne światło słoneczne a ogólnie hala słabo oświetlona i do tego dość duży przekrój jasności w różnych jej miejscach, proszę o radę ponieważ nie chcę wydawać bardzo dużej kwoty na ten sprzęt a przy okazji nie kupić bubla....

pozdrawiam
Donat

M. Wojtyczka - Sro 18 Lut, 2009

To jest hala sportowa czy przemyslowa (tzn. focisz akcje czy statyczne elementy) ?
Ile mozesz wydac ?

donat - Sro 18 Lut, 2009

M. Wojtyczka napisał/a:
To jest hala sportowa czy przemyslowa (tzn. focisz akcje czy statyczne elementy) ?
Ile mozesz wydac ?

na halach zazwyczaj sportowych, lecz źle oświetlonych fotografuje dużo wystaw psów. Co do ceny to chciałbym żeby to było jak najmniej oczywiście :)

Wydaje mi sie, ze bez speedlite´a 580 EX sie nie obejdzie - doswietlanie cieni troche swiatla zabiera :sad: Poza tym jest to lampa systemowa i bez problemu dogaduje sie z aparatem (Balans bieli - inne lampy miewaja z tym problemy) Jest b. porzadnie wykonana i moze sterowac innymi lampami Canona. Inna opcja to 2 lampy 430 EX plus sterownik ST-E2 - mozesz malymi krokami dojsc do tego zestawu.
donat - Sro 18 Lut, 2009

M. Wojtyczka napisał/a:
Wydaje mi sie, ze bez speedlite´a 580 EX sie nie obejdzie - doswietlanie cieni troche swiatla zabiera :sad: Poza tym jest to lampa systemowa i bez problemu dogaduje sie z aparatem (Balans bieli - inne lampy miewaja z tym problemy) Jest b. porzadnie wykonana i moze sterowac innymi lampami Canona. Inna opcja to 2 lampy 430 EX plus sterownik ST-E2 - mozesz malymi krokami dojsc do tego zestawu.

o ja pitole ta lampa kosztuje tyle co mój aparat :/ mógłbyś może jakąś alternatywę podać ? Najlepiej firm trzecich bo Canon ma świetne produkty ale troszkę drogie...

edmun - Sro 18 Lut, 2009

firmy trzecie to np. Nissin, ale jest wiele opinii na tym forum że jednak nie warto inwestować 1/3 czy 1/2 ceny oryginalnej lampy

Z innych firm to moze Metz'a 48 AF1 jest troszke tanszy od 430 EX II a troszke mocniejszy. Mimo wszystko namawialbym na lampe od Canona - po prostu jedna lampa z czasem okaze sie za malo, a latwiej zbudowac system w oparciu o firmowe lampy.
donat - Sro 18 Lut, 2009

edmun napisał/a:
firmy trzecie to np. Nissin, ale jest wiele opinii na tym forum że jednak nie warto inwestować 1/3 czy 1/2 ceny oryginalnej lampy

czy masz jakieś konkretne modele na myśli ? Bo takiemu laikowi jak ja to ciężko wybrać i nie za bardzo rozumiem różnice między modelami

lupo57 - Sro 18 Lut, 2009

Ja też polecam canona, jeśli cię nie stać na 580 EX to bierz 430 EX II
donat - Sro 18 Lut, 2009

M. Wojtyczka napisał/a:
Z innych firm to moze Metz'a 48 AF1 jest troszke tanszy od 430 EX II a troszke mocniejszy. Mimo wszystko namawialbym na lampe od Canona - po prostu jedna lampa z czasem okaze sie za malo, a latwiej zbudowac system w oparciu o firmowe lampy.

No ten model jest tańszy o prawie połowę :mrgreen: systemu raczej budować nie będę bo nie zamierzam jakoś super PRO się zajmować fotografią, traktuję to jako rozrywkę :)

donat napisał/a:
No ten model jest tańszy o prawie połowę

Pisalem o Speedlite 430 EX II - Metz jest tanszy od niej o ok 100 PLN, Od 580EX II rzeczywiscie o polowe.

W moim przypadku lampa sluzy mi do zapelniania albumu rodzinnego - wiec nie jest to dziedzina super PRO (chociaz uwazam, ze do albumu rodzinnego powinny trafiac same ARCYDZIELA) I jakis czas temu doszedlem do wniosku ze jedna lampa to za malo ...

komor - Sro 18 Lut, 2009

donat, na razie na tym forum nie ma odważnych którzy zdecydowaliby się na te wszystkie lampy niesystemowe - jakoś nikt nie opisuje swoich doświadczeń. Bierz 430 EX i cześć. I nie narzekaj, że drogo, bo wybrałeś sobie drogie hobby :) to po pierwsze, a po drugie doświetlanie ciemnych hal to ciężki orzech do zgryzienia i technicznie i finansowo.
jaad75 - Sro 18 Lut, 2009

komor napisał/a:
donat, na razie na tym forum nie ma odważnych którzy zdecydowaliby się na te wszystkie lampy niesystemowe...

O czyżby? Ja tam używam głównie tanich lamp "niesystemowych"... :razz:

mavierk - Sro 18 Lut, 2009

sb-28 do pentaxa :D
jaad75 - Sro 18 Lut, 2009

Prawie. SB-25 i SB-26...
mavierk - Sro 18 Lut, 2009

Ale do pentaxa :]
donat - Sro 18 Lut, 2009

dziękuję za odzew i proszę o więcej, bo na wypłatę chciałbym kupić a do pierwszego trochę czasu jeszcze :wink: może w "międzyczasie" urodzi się jeszcze jakaś ciekawa koncepcja w Waszych głowach :mrgreen:
komor - Sro 18 Lut, 2009

Jaad, Ty się nie liczysz bo ty wszystkim zastrobujesz zajefajnie. :) Poza tym chodzi o coś przenośnego na body lub obok, a nie instalacje do rozstawiania w warunkach studyjnych.