forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K20 vs Canon 40D

kamfil06 - Pon 23 Lut, 2009

zgadnijcie jaki aparat będzie służył nowemu szkolnemu fotografowi (czytaj mi) :evil:
MC - Pon 23 Lut, 2009

kamfil06, wspolczuje :lol: :wink:
Monastor - Pon 23 Lut, 2009

Jak Ty teraz wytrzymasz z tym Pentaxem po spróbowaniu Cwanona :mrgreen:

Monastor napisał/a:
Jak Ty teraz wytrzymasz z tym Pentaxem po spróbowaniu Cwanona

właśnie się obawiam że ten kanon dzięki d**nemu chwytowi spadnie komuś na głowe jutro na ściance - pożyjemy zobaczymy.

za kilka tygodni się nim pobawie na paintballu (z klasą za dobre zachowanie :oops: )
nie mogę się doczekać :twisted:

kamfil06, samym uchwytem zdjęc nie zrobisz :smile: :razz:
Szkoda, że dopiero za kilka tygodni. No nic, będziesz miał czas żeby się przyzwyczaic do innej ergonomii. Jakież to szkiełko dostałeś z nim w zestawie?

Monastor napisał/a:
Jakież to szkiełko dostałeś z nim w zestawie?

chyba 17-85 ale nie jestem pewien...
możliwe że spróbuje sigme 30mm albo canona 50mm wyżebrać...

kamfil06, 50/1.4 czy 50/1.8 ?
Sunders - Pon 23 Lut, 2009

Czy może 50/1,2?

Sunders, raczej nie wchodzi w grę, więc nie ma co pytac :P
Swoją drogą lepiej złapac gdzieś nie produkowany już 50/1 :razz:

Gdyby dostał taki obiektyw , to może by przestał lobbować za pentaxem :mrgreen:

Monastor napisał/a:
kamfil06, 50/1.4 czy 50/1.8 ?

zdecydowanie bardziej wolałbym 50 1.4,

muszę złagodzić dyra (tylko jak :roll: ) przed prośbą o szkło :razz:

[ Dodano: Pon 23 Lut, 2009 21:11 ]
Sunders napisał/a:

Gdyby dostał taki obiektyw , to może by przestał lobbować za pentaxem :mrgreen:

nie, poprostu kupiłbym przejściówke :razz:

Zapodaj, że lepszego do zrobienia portretu dyrektora szkoły nie trafi :mrgreen: :twisted:
kozidron - Pon 23 Lut, 2009

kamfil06, tylko nie popadnij w melancholię jak okaże się, że canonem można też robić dobre fotki :razz: :mrgreen:

Może nawet trochę lepsze??? :mrgreen:

kozidron napisał/a:

kamfil06, tylko nie popadnij w melancholię jak okaże się, że canonem można też robić dobre fotki

nie liczy się logo na aparacie a umiejętności fotografa :mrgreen:
a tak na serio przyznam się że skałem z radości jak się dowiedziałem :wink:

Sunders napisał/a:
Może nawet trochę lepsze??? :mrgreen:

... chyba ty :twisted: :twisted: :twisted:

Jesienny - Wto 24 Lut, 2009

Prywatny K20? ;)
Baku - Wto 24 Lut, 2009

kamfil06, będzie dobrze :wink: . Ja bym nawet z czystej ciekawości chciał się bliżej zaprzyjaźnić z Pentaxem czy Sony.
komor - Wto 24 Lut, 2009

kamfil06, jeśli dodatkowe szkło ma służyć go ogólnego focenia wydarzeń szkolnych to polecam Sigmę 30/1.4 bo jest szersza. Z pięćdziesiątką będzie Ci pewnie często brakować miejsca. No chyba że 50 mm do portretów a 17-85 zostanie jako uniwersalny obiektyw „wydarzeniowy”.

PS. No i gratulacje z okazji (przymusowego co prawda) przejścia na jedynie słuszną ścieżkę kanonierską… :twisted:

mavierk - Wto 24 Lut, 2009

Monastor napisał/a:
Swoją drogą lepiej złapac gdzieś nie produkowany już 50/1 :razz:
Który jest ostry od f8 :)

No i ja również jestem za 30-40mm z światłem 1.4-2 :)

Sunders - Wto 24 Lut, 2009

Sigmą 30/1,4 trudniej będzie mu zrobić efektowny portret dyrekcji.
mavierk - Wto 24 Lut, 2009

jeśli dyrekcji będzie 5tka to będzie łatwiej.
kamfil06 - Wto 24 Lut, 2009

komor napisał/a:
przejścia

oj nie nie nie,
zostaje wierny pentaxowi :cool:
40 nie wbrałem a poleciłem jako b. uniwersalny aparat...

btw,
jak jest film poklatkowy po angolsku?

Jeśli 40D jest "b.uniwersalny", to jaki jest K20D że go nie poleciłeś?

Sunders,
wydaje mi się że do akademi sportowej 40D przyda się bardziej od K20

Zgoda, ale ciekawy jestem, czy są takie zastosowania w których mógłbyś bardziej polecić K20 niż 40D?
Baku - Wto 24 Lut, 2009

Cytat:
wydaje mi się że do akademi sportowej 40D przyda się bardziej od K20

W tym właśnie cała rzecz. Niektórzy nie potrafili by się wznieść ponad własne przyzwyczajenia i animozje.
Szczerze Ci życzę kamfil06, by praca z eosem była dla Ciebie pożytecznie i przyjemnie spędzonym czasem; masz odpowiednie nastawienie, niech zaowocuje świetnymi zdjęciami :smile:

[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 19:20 ]
Sunders, jestem przekonany, że jaad75 mógłby napisać wiele pochwał dla Pentaxa pracującego np. w studio.

Sunders napisał/a:
Zgoda, ale ciekawy jestem, czy są takie zastosowania w których mógłbyś bardziej polecić K20.

Studio, deszcz, śnieg, pył, manualne szkła, portrety i coś tam jeszcze się znajdzie :wink:

Czyli na pierwszym miejscu wśród zalet jak zwykle znajduje się szczelność, ale czy jest ona utrzymana z tymi manualnymi szkłami?
fafniak - Wto 24 Lut, 2009

Sunders napisał/a:
Zgoda, ale ciekawy jestem, czy są takie zastosowania w których mógłbyś bardziej polecić K20 niż 40D?
mam dziwne wrazenie ze chcesz koniecznie uslyszec cos na zasadzie"portret to robi sie szklem 135mm !!!" :razz:
K20D srednio nadaje sie do reporterki

Baku napisał/a:
Szczerze Ci życzę kamfil06, by praca z eosem była dla Ciebie pożytecznie i przyjemnie spędzonym czasem; masz odpowiednie nastawienie, niech zaowocuje świetnymi zdjęciami

dzięki Baku :wink:

zastanawiam się tylko jak się przyzwyczaje do kanonowskiej ergonomi której szczerze mówiąc - nie cierpię :neutral:

Baku - Wto 24 Lut, 2009

No cóż, powiem tak: czasem efekt wymaga poświęcenia.
Spróbuj może autoafirmacji: "To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... To jest Pentax, tylko dla leworęcznych... "

fafniak nie chodzi mi o to do czego K20 nadaje się średnio lub nie nadaje się. Chcę się dowiedzieć od doswiadczonego użytkownika k20 jakie są największe zalety tego aparatu w porównaniu z 40D poza jego szczelnością.

Sunders napisał/a:
doswiadczonego użytkownika k20

:oops:

IMO największą zaletą K20 nad 40D jest wizjer i ergonomia

A co z tą szczelnością zestawu body K20+manualny obiektyw?

Cytat:

A co z tą szczelnością zestawu body K20+manualny obiektyw?

a będzie jakaś :lol: ?
przyznam szczerze że myślałem że to prowokacja

z manualami chodziło mi o zachowanie wszystkich funkcji/opcji i duży wizjer...

kamfil06, żadna prowokacja-z tego co napisałeś wynika że K20 najlepiej nadaje się jednak do studio gdzie można wykorzystać zalety jego niedrogich dobrych obiektywów manualnych-w tych okolicznościach ta zachwalana jego szczelność nie ma większego znaczenia. Natomiast do reporterki szkolnej i do fotografii w plenerze jednak 40D nada się lepiej. Czy dobrze zrozumiałem?

Sunders napisał/a:
Chcę się dowiedzieć od doswiadczonego użytkownika k20 jakie są największe zalety tego aparatu w porównaniu z 40D poza jego szczelnością.
- hmmm -wizjer i normalne rozmieszczenie guzikow i pokretel. Prosze nie piszcie ze to tylko kwestia przyzwyczajenia - bo to mam po przesiadce na d700
Canon ma tak pogiety system sterowania ze dla mnie absolutnie nie do przyjecia.
A pentaxa najbardziej chyab teraz lubie za kolory - szczeg. te "trudne" choc K10D pod tym wzgledem byl wedlug mnie bezkonkurencyjny

Sunders napisał/a:
K20 najlepiej nadaje się jednak do studio gdzie można wykorzystać zalety jego niedrogich dobrych obiektywów manualnych-w tych okolicznościach ta zachwalana jego szczelność nie ma większego znaczenia.

IMO jest lepsza do wszystkiego co nie wymaga serii/dużej szybkości (ale to moje zdanie),
szczelność można łatwo wykorzystać ze szkłami DA*.

Sunders napisał/a:
Natomiast do reporterki szkolnej i do fotografii w plenerze jednak 40D nada się lepiej.

nie fotografi w plenerze a reporterki, spottingu, fotografi (niewypchanych) zwierząt itp. :wink:

reszte dobrze zrozumiałeś :mrgreen:

kamfil, fafniak dziękuję wam, trochę rozjasniliście mi przyczyny dla których istnieje grono wielbicieli pentaxa, dotychczas było to dla mnie mało czytelne.
novy - Wto 24 Lut, 2009

fafniak napisał/a:
Canon ma tak pogiety system sterowania ze dla mnie absolutnie nie do przyjecia.

Możesz napisać coś więcej? Co jest według Ciebie takiego pogiętego w Canonie?

Baku - Wto 24 Lut, 2009

novy, daj spokój :cool: Z ocenami ergonomii i "systemu sterowania" w ogóle nie ma co dyskutować i ich zgłębiać, bo o gustach się nie dyskutuje, a to nic innego jak kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Gdyby Ci ktoś napisał, że wszystkie mercedesy są koszmarnie brzydkie i źle się nimi jeździ to też byś drążył temat? :grin:

:mrgreen:
To zeby nie przyczepil sie juz nikt to opisze taka sytuacje.
Sa sobie kamery cyfrowe SONY - typu digital betacam
jedna z nich tasmowa (numerka nei pomne ) miala taki malo zabawny dynks - ze aby wejsc do menu zaawansowanego trzeba bylo wylaczyc kamere i wlaczyc ja ponownie trzymajac wcisniete pokretlo zmiany opcji (taki aparatowy "wybierak") a nastepnie wejsc do menu.....
Nie musze chyba dodawac jak bardzo "ergonomiczny" jest takie bajerek :twisted:

novy - Wto 24 Lut, 2009

Baku napisał/a:
novy, daj spokój :cool: Z ocenami ergonomii i "systemu sterowania" w ogóle nie ma co dyskutować i ich zgłębiać, bo o gustach się nie dyskutuje, a to nic innego jak kwestia gustu i przyzwyczajenia.
Gdyby Ci ktoś napisał, że wszystkie mercedesy są koszmarnie brzydkie i źle się nimi jeździ to też byś drążył temat? :grin:

To że coś jest brzydkie czy ładne to na pewno kwestia gustu i jest to ocena subiektywna, natomiast to że się nimi źle jeździ powinno być poparte jakimiś konkretami.

Tu pozwolę sobie skorzystać z przykładu fafniak,

fafniak napisał/a:
miala taki malo zabawny dynks - ze aby wejsc do menu zaawansowanego trzeba bylo wylaczyc kamere i wlaczyc ja ponownie trzymajac wcisniete pokretlo zmiany opcji (taki aparatowy "wybierak") a nastepnie wejsc do menu.....
Nie musze chyba dodawac jak bardzo "ergonomiczny" jest takie bajerek :twisted:

Załóżmy że nagle firma X postanowiła zmienić sposób ustawiania ISO i teraz jest to realizowane według scenariusza przedstawionego przez fafniak. Jeśli stwierdzę że ergonomia w tym wypadku pogorszyła się to uważasz że jest to tylko subiektywna ocena i jest to kwestia gustu?

Goltar,
wydaje mi się że niepotrzebnie oddzieliłeś ten wątek od testu 40D -
teraz to wygląda jak prowokacja do wojny systemowej :roll:

goltar - Wto 24 Lut, 2009

kamfil06 wojny systemowe z udziałem K20 już tu były więc może teraz pora na merytoryczną dyskusje ;) A w tych postach było więcej o K20D niż o 40D dlatego wydzieliłem.
Baku - Sro 25 Lut, 2009

Cytat:
To że coś jest brzydkie czy ładne to na pewno kwestia gustu i jest to ocena subiektywna, natomiast to że się nimi źle jeździ powinno być poparte jakimiś konkretami.

No nie wiem. Idąc tym tropem mogę dowieść że rozmazana na chodniku psia kupa jest brzydka, bo ma nieestetyczny kolor, jest bezkształtna, śmierdzi, etc.. A jednak nie brak świrów, którzy mają dziwne pragnienia i ta kupa wyda im się piękna.

Ale do rzeczy, za wikipedią:
Kod:
Ergonomia - nauka o pracy czyli dyscyplina naukowa zajmująca się dostosowaniem pracy do możliwości psychofizycznych człowieka. Ma na celu humanizowanie pracy poprzez taką organizację układu: człowiek - maszyna - warunki otoczenia, aby wykonywana ona była przy możliwie niskim koszcie biologicznym i najbardziej efektywnie, co uzyskuje się m.in. poprzez eliminację źródeł chorób zawodowych.

Dla mnie ergonomia to przede wszystkim utarty schemat postępowania z daną maszyną. Jesteśmy przyzwyczajeni do że klawiatura numeryczna ma przyciski (patrząc od góry rzędami) w kolejności: 7-8-9, 4-5-6, 1-2-3, 0. A gdyby było 0, 1-2-3, 4-5-6, 7-8-9? Albo klawiatura QWERTY.
Kod:
[...] Powstał w wyniku analizy częstości występowania po sobie poszczególnych liter alfabetu w języku angielskim [...]

A może inny układ byłby odpowiedniejszy dla Polaków?
Tylko że tu działa siła przyzwyczajenia. Przyzwyczajamy się praktycznie do wszystkiego i każde zejście z utartej ścieżki jest dla nas odejściem od opanowanej wygody.
To ciekawe, że osoby nie mające wcześniej kontaktu z aparatami fotograficznymi nie mają jakoś oporów przed canonowską filozofią obsługi. Jest inna, ale dlaczego gorsza? W/g mnie właśnie Canony są najwygodniejsze (ale tylko z pokrętełkiem z tyłu). Czego to dowodzi? Właśnie tego, że wygoda działania jest pojęciem bardzo subiektywnym. Jeden lubi spać na boku, inny na plecach, ktoś tam na brzuchu, a Władek śpi wisząc w dół za lewą nogę i też uważa że jest mu wygodnie.

Wojenki systemowe niechaj się toczą, ale niechże dotyczą konkretów. Ergonomię i wygląd zewnętrzny lustrzanek zostawmy w spokoju, bo to never-ending-story.

Sunders - Sro 25 Lut, 2009

Wojenki systemowe są dla sprzętowych szowinistów i nie mają sensu. Każdy z systemów, które są w użyciu ma jakieś swoje zalety, bo inaczej by się nie sprzedawał. Większość ludzi, którzy przez dłuzszy czas używają aparatów jednego systemu, biorąc do ręki aparat z innego systemu, odczuwa jakiś dysomfort w związany z wcześniejszymi przyzwyczajeniami. W miarę obiektywnie "przewagi" aparatu jednego systemu nad drugim z innego systemu i vice versa mogą najlepiej ocenić Ci, którzy równolegle używają dwóch aparatów/najlepiej ze zbliżonej półki cenowej/ róznych systemów. Tym bardziej, że ocena funkcjonalności aparatu jest bardzo subiektywna, zależna od indywidualnych predyspozycji oceniającego, np. od tego czy jest prawo- czy leworęczny. Dlatego tak "piłowałem" kamfila w sprawie istotnych różnic między K20 i 40D, bo mając na stałe K20 rekomendował jednak do pewnych zastosowań 40D- i liczę na umieszczenie w tym wątku w przyszłości jego doświadczeń po "oswojeniu"się z 40D. Takie oceny moga być pomocne tym, którzy kupują nową lustrzankę-tak sądzę. :oops:
komor - Sro 25 Lut, 2009

Ciekawi mnie opinia, że Canon jest lepszy do reporterki ale Pentax ma lepszą ergonomię. Mi się wydaje, że to właśnie reporterka jest jednym z tych rodzajów fotografii, gdzie ergonomia jest kluczowa (poza innymi aspektami, np. jakością AF), bo to właśnie wtedy trzeba szybko i sprawnie dokonywać różnych zmian w parametrach, najlepiej nie odrywając oka od wizjera. Krajobrazy to sobie można strzelać nieergonomicznym aparatem bo jest czas na skupienie się, oderwanie oka od wizjera itd. Więc co takiego dyskwalifikuje Pentaxa z reporterki (albo Canona dyskwalifikuje pod względem ergonomii?).

A co do takich uogólnień to w ogóle bez sensu. Co z tego, że Canon lepszy do reporterki jak moja ulubiona Sigma 17-70 znakomicie szybciej ostrzy w wersji śrubokrętowej na K20 kolegi Palindroma niż w wersji silnikowej z moim 40D? :) Tak, wiem, że z profi-obiektywem USM Canon byłby lepszy, ale to już przypadek szczególny, a nie ogólny. Sigma ma naprawdę parę fajnych szkiełek które mi się podobają nie dlatego że są tańsze, tylko dlatego że nie mają odpowiedników u Canona.

Fafniak, podałeś przykład z niewygodną funkcją w kamerach Sony. A co z tym Canonem? Bo ja się będę upierał, że to jednak kwestia przyzwyczajenia. :) No może czasem też specyficznych potrzeb.

fafniak - Sro 25 Lut, 2009

komor, - staram sie zbyt mocno nie dyskutowac o sprzecie ktorego nie mam "na codzien" ale poniewaz domagasz sie ... to napisze jedna sprawe ktora sobie dosc dokladnie przypomnialem.
chodzi o zmiane iso/AF i wb- techolerne male guziczki umieszczone sa tak ze wymagaja ekwilbrystyki palcowej do ich obslugi wraz ze zmiana wartosci kółeczkiem
oczywiscie do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic.....
reszty nie pamietam - ale chodzilo chyba o wspolprace z lampa -ale tu naprawde pamiec mnie zawodzi
przeciw reporterce w pentaxie jest AF i tylko to.

MM - Sro 25 Lut, 2009

Ja też sie naczytałem jaki to Canon nie jest ergonomiczny i po roku roku pracy z BARDZO ERGONOMICZNYM D300 .... dalej wolę ergonomię Canona :shock: Mowa oczywiście o modelach wyższych niż xxxD bo akurat tam to faktycznie jest FATALNIE.
komor - Sro 25 Lut, 2009

MM napisał/a:
Mowa oczywiście o modelach wyższych niż xxxD bo akurat tam to faktycznie jest FATALNIE.

Etam, wcale nie fatalnie, ja się naumiałem dość sprawnie palcować na 400D. Ale oczywiście po przesiadce na 40D jest lepiej, a pod wieloma względami znacznie lepiej. A Ty, drogi MM po prostu już przyzwyczaiłeś się tak do wyższych modeli, że te niższe Cię „uwierają”, czemu trudno się dziwić. Ja zaczynałem od 400D i uważam że można nim się sprawnie posługiwać. Ale oczywiście 2-cyfrowymi Canonami łatwiej, bo po prostu jest więcej przycisków, joystick i drugie kółko.

Fafniak, a jeśli chodzi o obsługę ISO/WB to obecnie w 40D i wyżej jest to moim zdaniem całkowicie w porządku. Ja mam krótkie palce i mimo to ekwilibrystyki nie robię. Zmiana ISO i korekta lampy odbywa się bez odrywania oka od wizjera bo przycisk od tego jest najbliżej spustu a obydwie te kontrolki są w wizjerze. Natomiast pozostałe ustawienia (WB, tryby AF, tryby migawki, ...) trochę gorzej bo nie ma tego w wizjerze więc na ślepo się nie da. Tutaj zwolennicy górnego ekraniku powinni być zadowoleni bo w takim momencie mogą sobie w niego popatrzeć. :)
Nie wykluczam, że w innych systemach może być wygodniej, ale nie miałem do czynienia zbyt długo więc nie mam zdania. Jak sobie patrzę na zdjęcia wyższych Nikosi to te malutkie pokrętełka wydają mi się wzorowe, ale nie wiem jak w praktyce.

krisv740 - Sro 25 Lut, 2009

komor, posługiwać się można "wszystkim"
ja też niestety guzikologię canona w serii XXd uważam za mało przyjazną.........
po ponad roku czasu dalej mi sie to wszystko myli... :twisted:
a w chwili obecnej od 3 dniu "ujeżdżam" analoga 3 i jestem w małym szoku :shock: :mrgreen:
obsługa tego czegoś jest 100 razy prostsza niż 30d/50 analoga - jest po prostu intuicyjna.
jaki problem zaimplementować to do dzisiejszych tańszych od jedynek modeli?
nie wiem, ale nie rozumiem canona...........

komor - Sro 25 Lut, 2009

krisv740, masz w tym analogu możliwość (i potrzebę) zmiany WB, ISO? No co tam możesz mieć... kompensację ekspozycji, tak? Ewentualnie tryb seryjny, tak? Tryb pomiary światła, tak? Coś tam jeszcze jest w tym analogu? Przycisków Play, Trash, Menu - też raczej nie ma. Kompensacja lampy jest?
Więc co tu porównywać ergonomię jak jest znacznie mniej do obsłużenia?

krisv740 - Sro 25 Lut, 2009

komor, iso zmieniam wymieniając film - więc skomplikowanie jest większe /pozornie/ niz naciśnięcie "guziczka" i pokręcenie właściwym kółkiem... :mrgreen:

poza tym, może nie doczytałeś, ale mam też 30d...............
a w 3 jest dużo miejsca na dodatkowe pstryczki-elektryczki , na joy'a i wyswietlacz, więc nie rozumiem sarkazmu twojej wypowiedzi.......... :mrgreen:

w canonie dodatkowo denerwuje mnie niemożnośc ustawienia pokrętła /1,2/ do własnych upodobań, a możliwość uzyskania tego poprzez zmianę w soft jest bardzo prosta-nie uważasz?
inna sprawa to kółko nastaw - przyciski jak w 3 / 1v/1ds/1d są o niebo bardziej użyteczne, zajmują mniej miejsca/łatwość funkcji - jedyny minus to brak programów tematycznych - co ja akurat bez problemu mogę oddać............. :lol:

[ Dodano: Sro 25 Lut, 2009 23:09 ]
a , dodatkowo - kompensacja lampy jest - chyba lepsza niż w 30d/40d............. :mrgreen:

komor - Czw 26 Lut, 2009

krisv740, broń boże żadnego sarkazmu w mojej wypowiedzi nie było. Naprawdę zastanawiam się, czy porównywanie analoga do aktualnego cyfraka ma sens pod względem ergonomii. Inne były potrzeby, zakres funkcji i możliwości sterowania przy pomocy elektroniki.

Co do braku możliwości zmiany przypisania funkcji kółek w Canonie to się zgadzam. Ale przeszkadza to pewnie tylko przesiadkowiczom z innych systemów. :D

Sunders - Czw 26 Lut, 2009

krisv740, podzielam zdanie komora. Najprościej i najwygodniej obsługiwało mi się mój pierwszy aparat fotograficzny marki smiena, ale nie zamieniłbym obecnie używanego canona na nią. Canon jest moją pierwszą lustrzanką cyfrową i jakoś nic mi w jego obsłudze nie zawadza-przyzwyczaiłem się. Tylko z lektury różnych opinii na tym forum wiem, że istnieją inne rozwiązania ułatwiające bardziej niż w moim canonie obsługę lustrzanki. Czy gdybyś stanął przed koniecznością wyboru "albo albo" to zamieniłbyś swojego 30D na tego analoga?
krisv740 - Czw 26 Lut, 2009

komor, "filozofia"sterowania aparatów analogowych z końcowego okresu produkcji /myśle tu o canonie 1v/1n/3, bo niestety nikona nie znam pod tym względem/ jest "podwaliną" ergonomii współczesnych aparatów analogowych /lustrzanek/.
w zasadzie jeśli popatrzymy na modele "jedynkowe" canona to zostały tylko do nich dodane funkcje podglądu ,iso i parę innych....
całkowicie nowa jestt oczywiście "zawartość" menu , ale jeśli się zastanowimy głębiej to np.17 "custom function" z mojej 3 jest bardzo podobne do tych zakładek/funkcji w 30d.
kółka nastaw tematycznych ze starych analogów prawie "żywcem" zostały przeniesione do serii xxxd/xxd - prawda?

mam porównanie w tym wypadku z 50 /analog/ do swojej 30d

tak więc wbrew pozorom, mimo "zaawansowania" obsługi dzisiejsze lustranki analogowe nie odbiegły daleko od "starych" analogów

co do "początkowego problemu przesiadkowiczów z innych systemów" to niestety sie nie zgodzę z Tobą.
inne systemy umożliwiają własne zaprogramowanie przycisków /niektórych/, a canonie dopiero słynny przycisk "print" można "zaprogramować" do funkcji "swojej"
jest to zbyt mała możliwośc ingerencji w "dostosowanie aparatu do własnych potrzeb i upodobań" bo w obecnym czasie postęp elektroniki umożliwia to w zdecydowanie większym stopniu - a nas niestety canon "nie lubi"

Sunders, nie bardzo wiem o co ci chodzi, bo ja nie porównuję w tym co napisałem obsługi smieny i canona f1 do współczesnych lustrzanek....
ty masz takie , ja inne doswiadczenia z aparatami, może trochę więcej wiedzy technicznej i to upoważnia mnie do negowania "postępu i technologii" canona w ułatwianiu obsługi /czyli dopracowywaniu ergonomii/

co do zmiany cyfry na analoga to chyba posuwasz się zbyt daleko, techniki te/i aparaty/ mogą egzystować uzupełniając się wzajemnie, co de facto ja właśnie staram się swoimi skronymi siłami robić - po to kupiłem 3 zamiast 50 analoga, a myslę o zmianie 30d na 1dmkIII..........

Sunders - Czw 26 Lut, 2009

krisv740,
1.Jeśli chodzi o wiedzą techniczną chyba nie mogę się z tobą równać.
2.Dóswiadczenie z aparatami mam mniejsze.
3.Po twoim ostatnim poście chyba lepiej zrozumiałem logikę twojego rozumowania.
4.Porównanie smieny i cyfrowego canona w moim poście miało dać wyraz mojemu przekonaniu o nieporównywalności obsługi aparatów analogowych i cyfrowych-źle dobrałem przykład analoga-powininem raczej zamiast smieny podać lustrzankę np. zenitha TTL, którego też kiedyś używałem. Po Twoich objaśnieniach pogląd ten zmieniłem.
5. Zaintrygowałes mnie-jestem ciekawy w czym ten twój analog uzupełnia C30D?
6.Życzę rychłej zamiany na 1dmkIII :smile:

krisv740 - Czw 26 Lut, 2009

Sunders, :mrgreen:

ad.1.byc moze, ale nie upieram się... :mrgreen:
ad.2....podobnie...
ad.3.cieszę się... :smile:
ad.4.aluzju poniał.... choć akurat nie o to mi chodziło...
ad.5.lubie czerń i biel /b&w/, krajobrazy, rozpiętość tonalną i szczegółowośc filmu...
ad.6.dziękuję... :twisted: :mrgreen: