forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Które czasopismo??

3sz - Sob 28 Lut, 2009
Temat postu: Które czasopismo??
Witam!
Byłem dziś w kiosku i chciałem sobie zakupić jakiś magazyn o fotografii, ale niestety wybór był spory, a ja jestem zielony w tym temacie. Czy możecie polecić mi jakąś fajną pozycje, w której znajdę testy sprzętu, coś o nowościach, jakieś porady. Nie chcę żeby to był jakiś nafaszerowany reklamami i głupotami miesięcznik (typu 'CKM' :neutral: ), tylko coś na co warto wydać pieniądze i przeczytać od deski do deski. Jeżeli można to proszę o tytuł i przybliżoną cenę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

lupo57 - Sob 28 Lut, 2009

Digital Foto Video, bardzo dobra gazeta, zresztą ktoś już ja kiedyś polecał na forum
mnich - Sob 28 Lut, 2009

lupo57 napisał/a:
Digital Foto Video, bardzo dobra gazeta, zresztą ktoś już ja kiedyś polecał na forum

zgadzam się, obecnie tylko DFV. Kurier jest nafaszerowany reklamami, a Fotografia & aparaty cyfrowe prezentuje dość niski poziom.

AQQ - Sob 28 Lut, 2009

http://dfv.pl/home.html
edmun - Sob 28 Lut, 2009

nie chcę po raz kolejny psioczyć, ale ze względu na oczekiwanie na nowy numer DFV zakupiłem w kiosku Fotografia Cyfrowa (co za diabeł mnie podkusił)

do tej pory żałuję że raz sparzony tym "g*****" postanowił kupić to jeszcze raz..

Paranoja normalnie...

tylko DFV chyba teraz na rynku.
można pokusić się o PSD jeśli lubi się photoshopa

razthaman - Sob 28 Lut, 2009

niestety poziom tych gazet u nas i tak mocno odbiega od gazet zachodnich, ja polecam http://www.digitalslrphoto.com/ i ich gazetkę, jest do dostania w Empikach, niestety cena odstrasza ale zawsze dokładnie przejrzę, dużo ciekawych porad i dobre zdjęcia. Z tym ostatnim u nas najgorzej.
3sz - Sob 28 Lut, 2009

Trzymałem w ręce Digital Foto Video i przejrzałem pokrótce, muszę przyznać, że ta mnie najbardziej zainteresowała. Dzięki - jutro zakupię.
maria_numen - Czw 23 Kwi, 2009

:arrow: -a może są u nas gazety zagraniczne :?: -tłumaczone na pl.
mnich - Czw 23 Kwi, 2009

Tylko w empikach, ale tłumaczonych chyba nie ma- i to nawet lepiej.
StaszekAlkata - Nie 26 Kwi, 2009

A mieliście może w rękach magazyn lustrzanka? Jak tak to proszę o opinie. Próbowałem dostać go w kiosku, ale nie było. Chyba trzeba się pofatygować do empiku.
orrro - Pon 18 Maj, 2009
Temat postu: Re: Które czasopismo??
3sz napisał/a:
Witam!
Czy możecie polecić mi jakąś fajną pozycje, w której znajdę testy sprzętu, coś o nowościach, jakieś porady. Nie chcę żeby to był jakiś nafaszerowany reklamami i głupotami miesięcznik (typu 'CKM' :neutral: ), tylko coś na co warto wydać pieniądze i przeczytać od deski do deski. Jeżeli można to proszę o tytuł i przybliżoną cenę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Jeśli chodzi o sprzęt to ja kupuję Foto-Kurier. Co wchodzi jakaś lustrzanka lub zaawansowany kompakt to zawsze jest opis a w następstwie test. Od jakiegoś czasu publikowane jest co numer jeszcze ABC Fotografii i cos o obróbce fotosow w photoshopie. Pozdro

mnich - Wto 19 Maj, 2009

orrro napisał/a:
Foto-Kurier

Poza wywiadami to raczej ciekawego nic w niej nie ma. Same reklamy i sponsorowane artykuły. A testy... no cóż, po laurce jaką zrobili Sony Alfa 300/350 już go nie czytam.

k7piotr - Pon 15 Cze, 2009
Temat postu: Re: Które czasopismo??
3sz napisał/a:
Witam!
Byłem dziś w kiosku i chciałem sobie zakupić jakiś magazyn o fotografii..

Można i w wersji elektronicznej
Digital Foto Video

razthaman - Pon 15 Cze, 2009

to ja się pochwalę, w najnowszym DFV można kilka moich zdjęć obejrzeć w galerii czytelników ;)
veenee - Pon 15 Cze, 2009

angielskie, dla bardzo poczatkujacych, wysylam bardziej jako ciekawostke:

http://cde.cerosmedia.com/1J4a27c979d0ef0736.cde

piwonia - Pią 21 Sie, 2009

Kupujecie tylko te gazety, w których są testy sprzętów i porady jak zrobić poprawne zdjęcie?
Moim zdaniem to marnotrawstwo pieniędzy, bo dzięki tym pisemkom nigdy nie zaczniecie robić zdjęć na wysokim poziomie. Zawsze będą one nędzną podróbką tego, co już gdzieś widzieliście, a przyznać trzeba, że zdjęcia publikowane na łamach foto kurierów i tym podobnych artyzmem i głębią nie grzeszą. Ot są poprawne i tyle, a w zdjęciu przecież powinno być coś więcej, coś co zachwyci i skłoni do myślenia...
Ja czytuje z polskich Świat Obrazu, kwartalnik Fotografia, czasem Format jeśli jest wydanie o fotografii.... Z zagranicznych ciekawą pozycją jest B&Wphotography. Dużo jest w tych gazetach o teorii fotografii, o jej znaczeniu, przesłaniu, powodach powstawania, a nie o tym, że Nikon wypuścił nowy obiektyw na rynek....
Warto skosztować czegoś nowego, spróbujcie...

edmun - Pią 21 Sie, 2009

czytałem, często patrząc na zdjęcie trzeba wgłębiać się w opis aby zrozumieć intencje autora.
mi tam całkowicie wystarcza "Nasze zdjęcia" w DFV....

mnich - Pią 21 Sie, 2009

Ale przecież my już umiemy robić takie zdjęcia z głębią i zmuszające do myślenia...
... do myślenia, dlaczego jest poruszone/mydlane i z głębią ostrości coś nie gra...

:lol: :wink:

żartuje oczywiście

Daj nam czas piwonia- dziś jeszcze robimy zdjęcia, ale jutro będziemy robić fotografie ;)

BeCkS - Nie 06 Wrz, 2009

Też zastanawiałem się dzisiaj nad wyborem odpowiedniego czasopisma. Dobrze, że jest to forum i jesteście Wy! Digital Foto Video Ok :-)
Wizjerioner - Nie 06 Wrz, 2009

Ja zastanawiałem się nad NG albo NG Traveler, tylko trochę mało treści, za to super fotki.
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

A ja kupuję DFV i mi wystarcza :)
Bumber - Pon 07 Wrz, 2009

Wizjerioner, w NG masz zwykle kilka stron portfolio fotografa pracującego dla tego czasopisma. Warto popatrzeć i poczytać. :)
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

A widzieliście gazetkę "Popular Photography"?
BeCkS - Pon 07 Wrz, 2009

Kupiłem właśnie dzisiaj najnowszy egzemplarz Digital Foto Video i muszę przyznać, że jest na czym oko oprzeć. Dzięki.
Widziałem też - obok - gazetkę LUSTrzanka. Czy to coś godnego uwagi?

Sejthan - Pon 07 Wrz, 2009

Ja po obchodach Matki Boskiej Pienięznej nakupię sobie "babskich" pisemek pod kątem glamour / moda / portret. W tematyce DFV przeglądam w saloniku prasowym i jak coś ciekawego to kupuję :)
Bumber - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
A widzieliście gazetkę "Popular Photography"?

A gdzie spotkałeś się z takim tytułem? :)

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

A zza małą wodą ;)

http://www.popphoto.com/

Gan - Pią 11 Wrz, 2009

Ja ostatnio zacząłem czytać "National Geographic TRAVELER". I jestem bardzo zadowolony. Fascynujące czasopismo podróżnicze z ciekawymi zdjęciami. Niestety nie jest to pismo stricte fotograficzne, ale jak ktoś lubi podróże i przy okazji chce zobaczyć fotki z różnych stron świata to jest to zdecydowanie bardzo dobra pozycja. :mrgreen: