|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Ostry obiektyw
prophet - Nie 22 Mar, 2009 Temat postu: Ostry obiektyw Witam, tak z ciekawości zapytam, ktora firma robi "najostrzejsze"( w sensie ostrości obrazu ) obiektywy ? Głównie makro stałki, w przedziale 70 - 100mm ? No i oczywiście z mocowaniem EF-S
goltar - Nie 22 Mar, 2009
Proszę o bardziej precyzyjne określanie treści pytania. Szukasz ostrego obiektywu macro do Canona APS-C ?
Kocur - Nie 22 Mar, 2009
A tak serio, to odpowiedź brzmi EF-s 60/2,8 MACRO USM. Tyle, że trudno to kupić, a cena jest zbliżona do 100/2,8 Canona, 105/2,8 Sigmy i 90/2,8 Tamrona. W ogóle dlaczego akurat EF-s? Przecież każdy obiektyw EF też będzie pasował bo body z EF-s...
Sunders - Nie 22 Mar, 2009
prophet napisał/a: | ktora firma robi "najostrzejsze"( w sensie ostrości obrazu ) obiektywy ? Głównie makro stałki, w przedziale 70 - 100mm ? No i oczywiście z mocowaniem EF-S |
To chyba ma być dowcip bo takich obiektywów chyba nie robi żadna firma
Pryma aprylis to za niecałe 10 dni dopiero
Kocur napisał/a: | odpowiedź brzmi EF-s 60/2,8 MACRO USM |
To jedyna makro stałka EF-S, ale nie w podanym przedziale
Kocur napisał/a: | W ogóle dlaczego akurat EF-s? Przecież każdy obiektyw EF też będzie pasował bo body z EF-s... |
No własnie
Kocur - Nie 22 Mar, 2009
Sunders napisał/a: | To jedyna makro stałka EF-S, ale nie w podanym przedziale |
Bynajmniej Patrząc na to w ten sposób:
60*1,6=96
Mieścimy się w przedziale
Sunders - Nie 22 Mar, 2009
Kocur napisał/a: | Patrząc na to w ten sposób:
60*1,6=96
Mieścimy się w przedziale |
Nie mam wykształcenia matematycznego i chyba dlatego nie zrozumiałem sensu tego działania
Kocur - Nie 22 Mar, 2009
60mm (ogniskowa EF-s 60/2,8), mnożona przez crop (dla Canona 1,6) daje pole widzenia odpowiadające ogniskowej 96mm Wiem wiem, naciągane to jest
prophet - Pon 23 Mar, 2009
goltar napisał/a: | Proszę o bardziej precyzyjne określanie treści pytania. Szukasz ostrego obiektywu macro do Canona APS-C ? |
dokładnie. poprawie sie EF EF-S
krisv740 - Pon 23 Mar, 2009
prophet, przeczytaj dokładnie swój post....
nie bierz tak dosadnie wszystkiego serio.....
nawet canon, jak słusznie zauważyłeś, ma dwa mocowania.....
patrzyłeś na podobne tematy na forum?
prawidłowe i jasne zadanie pytania jest kluczem do uzyskania właściwej odpowiedzi...
ośmielam się jeszcze przypomnieć o przejściówkach i braku konieczności AF do zdjęć macro....
a pomyślałeś np. o mieszkach i sankach do macro i braku automatyki? wtedy możesz stosować obiektywy wielu firm i mocowań!
Sunders - Pon 23 Mar, 2009
Kocur napisał/a: | Wiem wiem, naciągane to jest |
Z tym się zgadzam
prophet napisał/a: | poprawie sie EF EF-S |
To nadaje sens pytaniu , nie podejmuję się wybrać, które jest najostrzejsze, ale
MC napisał/a: | czy kolega prophet bedzie w stanie dostrzec roznice na zdjeciach... |
Też mam wątpliwości
MC, moze i masz racje, ale w testach, dział ( rozdzielczość ) patrząc na ostrośc obrazu, widze rózniece poszczególnych obiektywów np. Olympus 50mm 2.0 jest tak ostry ze az gały bola, nie wiem czy on jest faktycznie tak ostry czy aparat pod ktory był podpiety ma ustawiona na max ostrosc.
goltar - Pon 23 Mar, 2009
Proszę o spokojniejszą dyskusje i więcej szacunku do siebie.
prophet przytoczę tu wypowiedź krisv740 "prawidłowe i jasne zadanie pytania jest kluczem do uzyskania właściwej odpowiedzi... ". Twoje pytanie było mało precyzyjne i sprzeczne (obiektywy EF-S robi tylko Canon), stąd takie, a nie inne odpowiedzi.
MasterB - Pon 23 Mar, 2009
Prophet,
Myślę, że najszybciej odpowiedź uzyskasz jak poszukasz testów tych obiektywów które Ciebie interesują... tam znajdziesz informacje o ostrości w warunkach testowych.
Nikt normalnie nie trudni się fotografowaniem tablic testowych, więc chyba nie ma sensu pytać o to na forum.
Ok, dzieki. Przepraszam jesli kogos uraziłem, mam dzis b. zły dzień
Jeszcze zapytam, czy obiektywy Voigtlander sa dostepne w Polsce, czy w ogóle sa dostepne ? Jak z podpięciem do 40d ? mam na mysli Voigtlander SL 125mm f/2.5.
AM - Pon 23 Mar, 2009
Obiektyw jest wycofany z produkcji. Trudno dostepny, ale mozna kupic.
Byla wersja z mocowaniem Canona. Sterowanie przyslona i potwierdzenie ostrosci w body. Uzywalem na 5D i DsIII - rewelacja.
arietiss - Pon 23 Mar, 2009
A tak ogólnie to chyba "najostrzejsze" są obiektywy makro...?
Kocur - Pon 23 Mar, 2009
arietiss napisał/a: | A tak ogólnie to chyba "najostrzejsze" są obiektywy makro...? |
Z bardziej przystępnych cenowo, na pewno. Ale jak wziąć pod uwagę droższe, bardziej wyspecjalizowane instrumenty, takie jak np. C 300/2,8 to podejrzewam, że macro wysiada
arietiss - Wto 24 Mar, 2009
No tak! O takie obiektywy nawet sie nie "otarłem" i chyba nie będzie mi dane. Ze zdjęć tych co mają widać, że faktycznie "żyleta"! Ale te ceny...!
|
|