forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Fotografia nocna i dziwna jakość zdjęć

RafalD - Sob 25 Kwi, 2009
Temat postu: Fotografia nocna i dziwna jakość zdjęć
Witam, mam pewien problem - od kilku dni próbowałem zrobić nocne zdjęcia gwiazd. Chciałem uzyskać efekt ich ruchu.
Ustawiłem się ze statywem w ciemnym miejscu, ustawiłem czas na bulb, iso na 100, przymknąłem przysłonę tak żeby móc długo naświetlać.
Efekt końcowy niestety zupełnie mnie załamał. Otóż po kilkudziesięciu sekundach naświetlania w górnych rogach zdjęcia powstaje jakby jaśniejsza winieta. Pomyślałem, że może jakieś światło się dostało, zrobiłem test. Zakryłem obiektyw klapką, wizjer ciemną tkaniną, naświetlałem przy iso 400 w prawie całkowitej ciemności - efekt podobny.
Nie wiem czym to może być spowodowane, jestem strasznie zawiedziony.Test robiłem na dwóch różnych obiektywach - w obu przypadkach efekt jest ten sam.

Poniżej link do przykładowych zdjęć.
http://2a.pl/~ar14023/foto

Zastanawiam mnie jeszcze czemu na zdjęciach domu pojawiły się jakieś białe kropki...

Sprzęt α200 + tamron 11-18

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

MC - Sob 25 Kwi, 2009

Spowodowane jest to tym, ze A200 ma matryce CCD, ktora szybciej sie nagrzewa przy dlugich ekspozycjach.
Masz wlaczona redukcje szumow dlugiego naswietlania w menu?

tak, mam przy większych wartościach ISO w Alfach jakość jest tragiczna :)
MC - Sob 25 Kwi, 2009

Nie chodzi o redukcje szumow na wysokim iso tylko przy dlugich czasach naswietlania.
Zapytam inaczej - naswietlasz 15s. Czy po tym czasie pojawia sie od razu zdjecie czy musisz ten sam czas odczekac?

tak, przy takich czasach muszę odczekać trochę czasu zanim będę mógł oglądać zdjęcie.
Przy bardzo długich nie - po kilku sekundach mogę je podejrzeć.

Powiedz mi czy jest możliwość pozbycia się tej "winiety" - chodzi mi o ustawienia aparatua nie np PS.

MC - Sob 25 Kwi, 2009

Jesli masz wlaczana redukcje szumow dlugiego naswietlania to nic wiecej nie zrobisz.
Matryce CCD nie nadaja sie do tego typu zdjec.
PS. testy dekielkow, przez niektorych wysmiewane, sie tu klaniaja.

A jeżeli wyłączę tą redukcję to w czymś mi to pomoże przy tego typu zdjęciach ?
MC - Sob 25 Kwi, 2009

Bedzie gorzej. Wyslij mi ta fotke na maila. Bez zmniejszania, chce zobaczyc pelen exif.

Nie podajesz maila :) zatem wrzuciłem na serwer - http://2a.pl/~ar14023/foto/duze/

(jeszcze się przegrywają)

Dzięki za wyjaśnienie tematu.

MC - Sob 25 Kwi, 2009

Mail jest w profilu.
Faktycznie, masz odszumianie wlaczone. Mozliwe, ze przy bulbie to nie dziala. Do tego typu zdjec to matryce CMOS. W aparacie juz niestety nic nie zdzialasz. Popytaj na klubkm.pl moze tam ktos na cos wpadnie.

Dzięki raz jeszcze.

ps.
w profilu nie podajesz maila.

pozdrawiam

MC - Sob 25 Kwi, 2009

Fakt, przepraszam. :oops:

Gdyby ktoś jeszcze miał ten problem to tu jest wyjaśnione skąd się to bierze - potwierdzenie słów MC :)
http://optyczne.pl/71.7-T...razu_w_RAW.html (na samym dole - rozdział darki)

jaad75 - Nie 26 Kwi, 2009

RafalD napisał/a:
Gdyby ktoś jeszcze miał ten problem to tu jest wyjaśnione skąd się to bierze - potwierdzenie słów MC :)
http://optyczne.pl/71.7-T...razu_w_RAW.html (na samym dole - rozdział darki)

No faktycznie, odkryłeś Amerykę... :smile:

RafalD - Nie 26 Kwi, 2009

Tak się składa, że odkryłem bo ja wcześniej o tym nie słyszałem. Wybacz mi moją niewiedzę.
mavierk - Nie 26 Kwi, 2009

jaad nie wybacza, co najwyżej się czepia :P
kasiakaaz - Nie 26 Kwi, 2009

Ale z reguły konstruktywnie... :mrgreen: :razz:
Marian - Nie 26 Kwi, 2009

Czy którakolwiek amatorska cyfra nadaje się do takich zdjęć? Chodzi o wskazanie aparatu, ale przez osobę, która takie zdjęcia sama robiła, a nie tylko o tym czytała.
jaad75 - Nie 26 Kwi, 2009

Nie Marian, do tego nadają się wyłacznie amatorskie analogi... :razz:
Marian - Pon 27 Kwi, 2009

jaad75 napisał/a:
Nie Marian, do tego nadają się wyłacznie amatorskie analogi... :razz:
:grin: