|
forum.optyczne.pl
|
 |
Błędy w działaniu - Brak autora cytowanego fragmentu
Jasper - Sro 20 Maj, 2009 Temat postu: Brak autora cytowanego fragmentu Ostatnio zauważyłem ( no nie jestem tak często jak chciałbym) że przy cytacie nie pojawia się autor. Czy to zamierzone ( może czegos nie zauważyłem)?
amv - Sro 20 Maj, 2009
Tak się zdarza czasami. Ja kasuję i cytuję na nowo,druga próba zazwyczaj się powodzi
Jasper - Sro 20 Maj, 2009
Niestety! Po piątej próbie zrezygnowałem. Nie sądzę żeby programik do blokowania reklam zjadał...
RobertO - Sro 20 Maj, 2009
Jasper napisał/a: | Niestety! Po piątej próbie zrezygnowałem. Nie sądzę żeby programik do blokowania reklam zjadał... |
test cytatu
RobertO - Sro 20 Maj, 2009
Jasper napisał/a: | Ostatnio zauważyłem ( no nie jestem tak często jak chciałbym) |
test cytatu fragmentu
-----
jak widac u mnie dziala
komus jeszcze sie to zdarza? czy zawsze czy w jakis konkretnych okolicznosciach?
zug - Sro 20 Maj, 2009
RobertO napisał/a: | Jasper napisał/a: | Ostatnio zauważyłem ( no nie jestem tak często jak chciałbym) |
test cytatu fragmentu
-----
jak widac u mnie dziala
komus jeszcze sie to zdarza? czy zawsze czy w jakis konkretnych okolicznosciach? |
u mnie działa
mavierk - Sro 20 Maj, 2009
Jasper napisał/a: | ytacie nie pojawia się autor. Czy to zamierzone ( może czego | pewnie dlatego, że kopiujesz tekst do szybkiej odpowiedzi i otaczasz go opcją 'Quote' która niestety robi:
Cytat: | test cytatu fragmentu
| wtedy musisz po quote wpisać coś takiego:
Innego wyjaśnienia nie widzę
i mamy
RobertO napisał/a: | test cytatu fragmentu
|
komor - Sro 20 Maj, 2009
mavierk napisał/a: | otaczasz go opcją 'Quote' która niestety |
O! U mnie na Safari opcja Quote nigdy nie działała (zawsze dostawałem komunikat, że nie zaznaczyłem fragmentu, choć był zaznaczony), ale teraz widzę, że najnowszej Safari v4 Beta zaczęło to działać i wbrew temu co pisze Mavierk - działa prawidłowo, czyli podaje autora cytatu.
Pewnie więc działanie tej opcji zależy od implementacji Javascriptu czyli od przeglądarki i systemu operacyjnego. Napiszcie proszę chłopaki komu działa/nie działa opcja Quote i na jakim systemie/przeglądarce.
Jakby ktoś nie wiedział to opcja Quote to jest to:
komor - Sro 20 Maj, 2009
Cytat: | kopiujesz tekst do szybkiej odpowiedzi i otaczasz go opcją Quote |
EDIT: właśnie załapałem, że Mavierk pisał o innym guziku niż ja.
MC - Sro 20 Maj, 2009
komor napisał/a: | działa prawidłowo, czyli podaje autora cytatu.
|
Dziala? Dziala. Mi zawsze dzialalo. I jednym i drugim sposobem. FF, XP, Viśta
Monastor - Sro 20 Maj, 2009
U mnie obydwa przyciski działają jak należy.
amv - Sro 20 Maj, 2009
komor napisał/a: |
Jakby ktoś nie wiedział to opcja Quote to jest to: |
No właśnie,czyli "Cytowanie selektywne" - mi sporadycznie zdarza się,że używając tego nie dodaje autora,ale rzadko i jak pisałem powtórka zawsze pomaga.
A dzieje mi się to na FF. Na IE nie było tego problemiku.
mavierk - Sro 20 Maj, 2009
bo można cytować na 4 sposoby:
klikając "cytuj" - wtedy mamy idealnie zacytowany caluśienki tekst - wtedy nie ma jakichkolwiek problemów.
mamy to:
amv napisał/a: | komor napisał/a: |
Jakby ktoś nie wiedział to opcja Quote to jest to: |
No właśnie,czyli "Cytowanie selektywne" - mi sporadycznie zdarza się,że używając tego nie dodaje autora,ale rzadko i jak pisałem powtórka zawsze pomaga.
A dzieje mi się to na FF. Na IE nie było tego problemiku. |
klikając 'cytowanie selektywne' - wtedy autor posta jest cytowany fajnie, ale jak jest cytat w cytacie to już niestety się wszystko kładzie.
amv napisał/a: | komor napisał/a:
A dzieje mi się to na FF. Na IE nie było tego problemiku. |
kopiując tekst, zaznaczając go i klikając w 'Quote' po prawej stronie szybkiej odpowiedzi (obok B I U IMG Code)
kopiując tekst i samemu wpisując [ quote ] [ / quote ]wtedy mamy:
Cytat: | komor napisał/a:
A dzieje mi się to na FF. Na IE nie było tego problemiku. | chyba, że dopiszemy autora
no ale mając pewność, czy autor będzie, wystarczy sprawdzać, czy jest to ="autor"
Jasper - Sro 20 Maj, 2009
Dobra! Parę mądrych uwag i wiem. Zmyliło mnie tylko takie przyzwyczajenie ( lub się mi wydawało), że poprzednio po zaznaczeniu nawet selektywnego cytatu (pod emotikonami) podawany był autor. Obecnie cytat selektywny automatycznie nie wkleja autora i trzeba zobić tak jak pisze Mavierk, lub zaznaczyć "cytuj" i wtedy jest ok. i pewnie tak ma być. Odezwało sie chyba moje wygodnictwo i podniosłem niesłuszny alarm.Sorry!
mnich - Sro 20 Maj, 2009
Problem jest powodowany przez zaznaczenie czegoś innego ( data postu np.) niż tylko tekstu który chcemy zacytować, w tedy to nie ma autora, sprawdźcie u siebie. U mnie na Operze 9.64 na vista HP tak się dzieje- ale tylko po zaznaczeniu oprócz tekstu wypowiedzi, również, dat postów itp.
edmun - Czw 21 Maj, 2009
mnich napisał/a: | ysłany: Wczoraj 23:19
Problem jest powodowany przez zaznaczenie czegoś innego ( data postu np.) niż tylko tekstu który chcemy zacytować, w tedy to nie ma autora, sprawdźcie u siebie. U mnie na Operze 9.64 na vis |
u mnie działa nawet jak zaznaczę daty
Jasper - Czw 21 Maj, 2009
Opera ta sama, Win XP i pomimo tekstu, który chcę zacytować ( bez np. daty postu) nadal brak autora. Dopiero kliknięcie w "cytuj" załatwia sprawę. Ale to ciekawe - czyżby było tyle różnych możliwości?
mavierk - Czw 21 Maj, 2009
edmun napisał/a: | Wiadomość
edmun
Optyczny
Canonowicz
Wysłany: Dzisiaj 7:19
mnich napisał/a:
ysłany: Wczoraj 23:19
Problem jest powodowany przez zaznaczenie czegoś innego ( data postu np.) niż tylko tekstu który chcemy zacytować, w tedy to nie ma autora, sprawdźcie u siebie. U mnie na Operze 9.64 na vis
u mnie działa nawet jak zaznaczę daty | działa nawet jak zaciągniesz całą ramkę
Jasper - Czw 11 Cze, 2009
Wracam do tematu, bo utrudnia nieco życie. Faktem jest, że problem dotyczy szybkiej odpowiedzi i cytatu fragmentu wypowiedzi poprzednika. Różnica polega na tym, że dawniej ( jak sobie przypominam) autor pojawiał się i w opisanym wyżej przykładzie. Obecnie jak kliknę "cytuj" autor pojawi się ale z całą wypowiedzią. Kliknięcie w "Quote" daje taki sam skutek jak w szybkiej odpowiedzi tzn. bez autora.
Mavierk słusznie radzi dopisać autora do quote, ale dawniej nie było to konieczne. Chyba, że to kwestia przeglądarki ( opera 9.64, W XP).
|
|