forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową?

viola - Czw 28 Maj, 2009
Temat postu: Czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową?
:oops: czy grip zasila też zewnętrzną lampę błyskową, czy trzeba mieć dwa gripy (do aparatu plus do lampy)

głupie pytanie wiem, ale nie używałam nigdy gripa, a tym razem google nie pomaga. :oops:

ghost - Czw 28 Maj, 2009

do lampy są zewnętrzne battery packi. grip do aparatu nie zasila lampy.
po co ci dodatkowe zasilanie do flesza? nie starczy drugi komplet baterii?

viola - Czw 28 Maj, 2009

ghost, dziękuje :) w ubiegły weekend robiłam zdjęcia na ślubie i pierwszym tańcu wesela. po zrobieniu ok 150 zdjęć, lampa (580 EX II) nie zdążała się ładować i co drugi błysk się nie wyzwalał. robiłam w manualu na 1/1 mocy (pewnie za duża moc), bo było baaaaaaardzo ciemno i baaaardzo pomarańczowo. może to kwestia baterii. były świeżo naładowane, ale fakt nie nowe.
Paweł_G - Czw 28 Maj, 2009

viola, Nic dziwnego że po 150 zdjęciach lampa padła skowo waliłaś pełną mocą.
PS polecam jednak robić w TTL-u bo jeszcze ze dwa wesela zrobisz jak dotychczas i kondensatory pójdą się rypać.

viola - Czw 28 Maj, 2009

Paweł_G, hm... a czy TTL nie działa wtedy, gdy palnik jest skierowany na obiekt fotografowany? odbijam światło lub używam dyfuzora typu lightsphare, więc lampa często w pionie. moze lepiej zmniejszyć moc na 1/2 lub chociaż 1/1 -0,7.
MC - Czw 28 Maj, 2009

TTL zadziala jak masz palnik podniesiony lub obrocony.
viola - Czw 28 Maj, 2009

MC, czyli nie tylko skierowany na obiekt fotografowany.

wniosek - nie robić na pełnej mocy i oszczędzać lampę. dziekuje za pomoc

M. Wojtyczka - Pią 29 Maj, 2009

Viola, link do stronki z informacjami o TTL-u http://www.moosepeterson.com/techtips/flash.html
milej lektury.

viola - Pią 29 Maj, 2009

M. Wojtyczka, dziękuje :) poczytam na pewno :)
dżony - Pią 29 Maj, 2009

co za lipa, to kupując lampe za 1000zł wyrzuce ją po 2 miesiącach? czy jak:D
mnich - Pią 29 Maj, 2009

dżony napisał/a:
co za lipa, to kupując lampe za 1000zł wyrzuce ją po 2 miesiącach? czy jak:D
Paweł_G napisał/a:
Nic dziwnego że po 150 zdjęciach lampa padła

Chodzi o akumulatorki a nie całą lampę.

dżony - Pią 29 Maj, 2009

:D no , bo już mi sie to dziwne wydawało.
dzięki :)

SlawGaw - Pią 29 Maj, 2009

Paweł_G napisał/a:
PS polecam jednak robić w TTL-u bo jeszcze ze dwa wesela zrobisz jak dotychczas i kondensatory pójdą się rypać.

Co do kondensatorów to wątpię by padły, prędzej palnik popęka, a to taka szklana rureczka, dobrze jest dać jej trochę czasu na ostygnięcie, po błysku pełną mocą.

viola - Pią 29 Maj, 2009

wolałabym, żeby nic nie padło :P
jutro kolejna próba. postaram się jej tym razem nie zajechać :)

MM - Pią 29 Maj, 2009

ghost napisał/a:

po co ci dodatkowe zasilanie do flesza?

Wbrew pozorom takie zasilanie się przydaje. Zresztą producenci nie robią tego dla kaprysu.

Paweł_G - Sob 30 Maj, 2009

Kiedyś na youtube oglądałem filmik o sprzęce kolesia który jest fotografem mody - tj. robi zdjęcia na pokazach to do obu lamp miał właśnie po jednym zewnętrznym zasilaczu.
viola - Sob 30 Maj, 2009

MM, Paweł_G, no ja się wlaśnie dzisiaj dowiem czy moje obawy co do "padania" lampy były uzasadnione czy tez nie. raz kozie smierć.. :wink:
viola - Sob 30 Maj, 2009

M. Wojtyczka, przeczytałam :) w bardzo przystępny sposób zostal opisany wpływ odległości obiektu na wartość przesłony, jaka jest niezbędna do prawidłwej ekspozycji z błyskiem. pomocny tekst. dziękuje

[ Dodano: Wto 02 Cze, 2009 15:30 ]
no więc.. co by Wam tylko napisać, ze wycykałam z lampą jakieś 300 fotek i ani raz się nie nie wyzwoliła. TTL zdał egzamin :mrgreen:

hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009

A ja dodatkowo zaproponuję w takich sytuacjach używanie baterii porządnych a nie akumulatorków. Baterie mają dużo większy zapas energetyczny.

Sam używam takich:

A jak się impreza kończy to wyjmuję ję i wkładam dzieciakom do zabawek :wink:

lama - Czw 20 Sie, 2009

hijax_pl, dobre alkaiczne baterie mają większą pojemność od akumulatorków, ale nie mają takiej wydajności prądowej co akumulatorki NiCd/NiMH. Lampa będzie się na bateriach ładowała dłużej.
hijax_pl - Czw 20 Sie, 2009

lama, te co widzisz powyżej na zdjęciu to nie alkaliczne ale NiOx 'y :wink: