|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Kalibracja AF obiektywów Tamron i Sigma
kudlatykoala - Nie 31 Maj, 2009 Temat postu: Kalibracja AF obiektywów Tamron i Sigma Witam,
Dużo czytam o problemach z prawidłowym ustawieniem AF (FF i BF) w obiektywach, zwłaszcza w Sigmach z Canonami. Chciałem zapytać bardziej teoretycznie, na czym polega kalibracja zestawu obiektyw - aparat? Czy oddając do serwisu aparat z obiektywem w celu kalibracji konkretnego zestawu, to czy później po podpięciu innego obiektywu, który wcześniej działał prawidłowo, mogę spodziewać się nowych problemów (czyli jednemu pomogło ale drugiemu zaszkodziło)?
SlawGaw - Nie 31 Maj, 2009
kudlatykoala napisał/a: | czyli jednemu pomogło ale drugiemu zaszkodziło |
Jest to możliwe w przypadku kalibracji aparatu, natomiast jeśli myślisz o wysłaniu zestawu do kalibracji do serwisu Sigmy, a widzę że posiadasz dwie Sigmy, to nie musisz się martwić. W serwisie Sigmy nie ruszają aparatu, kalibracja polega na wprowadzeniu korekty do softu obiektywu lub na wgraniu innego oprogramowania, więc po powrocie z serwisu aparat będzie działał z drugim obiektywem tak samo jak dotychczas.
candy - Nie 31 Maj, 2009
jesli nie ruszaja aparatu to dlaczego trzeba go wyslac razem z obiektywem? sprawdzaja na miejscu czy wszystko "poszlo zgodnie z planem"?
Monastor - Nie 31 Maj, 2009
candy, sprawdzają jaką korektę trzeba wprowadzić w soft obiektywu. Nie mają tam przełącznika działa/nie działa
kudlatykoala, jest tak jak napisał SlawGaw. Problem może (choć wcale nie musi) się pojawić jeśli zmienisz/kupisz drugie body. Obiektyw po kalibracji jest skalibrowany pod konkretny aparat.
candy - Nie 31 Maj, 2009
hehe,Monastor chodzilo mi raczej o to czy np.robia jakies zdjecia testowe
candy, tak robią zdjęcia testowe.
candy - Nie 31 Maj, 2009
no tak sie tym troche zainteresowalem,bo robilem zdjecia tablicy do testowania FF/BF i wychodzi mi ze moja Sigma 50/1.4 ma lekki FF(wydaje mi sie lekki - ok.4mm) i nie wiem czy odsylac,czy nie.
planuje przejscie na 5D MKII niedlugo i wiem ze jest tam mikrokalibracja i taka mala wade da sie raczej skorygowac
czy radzicie mi jednak odeslac do serwisu?(ps.nie mieszkam w Polsce,punkt serwisowy jest oddalony ode mnie jakies 100Km,w sumie to rzut beretem..)
Odesłać do serwisu, ale już z 5D MKII, z różnymi aparatami możne być inaczej, teraz 4mm różnicy a z nowym 40 mm, znam przypadki Sigm z Nikonem gdzie zakres mikrokalibracji nie wystarczał.
candy - Nie 31 Maj, 2009
qurde,myslisz ze az TAKA rozbieznosc moze byc na dwoch roznych body??
troche mi sie az wierzyc nie chce,ale zreszta w ramach gwarancji mam to za friko,wiec czemu nie,tyle tylko ze aparatu nie bedzie pod reka
wyslalem zreszta do nich(serwisu) maila z zapytaniem jak to wyglada u nich z kalibracja,jutro jest Bank Holiday(matki boskiej pienieznej) to pewnie nie bedzie odpowiedzi do wtorku albo i srody,ale chce sie tez przejsc do sklepu gdzie kupilem ten obiektyw,zobacze co mi zaproponuja
kudlatykoala - Pon 01 Cze, 2009
Dzięki za odpowiedzi. Powiem szczerze, że z A200 i z moimi Sigmami nie mam żadnych problemów. Z ich współpracy jestem bardzo zadowolony. Bardziej z ciekawości pytałem bo nigdy nie wiadomo co będzie a licho nie śpi
ma_ciek - Sob 05 Gru, 2009
Po skalibrowaniu mój zestaw Canon 1000D + Sigma 18-125 DC OS HSM trafia całkiem nieźle, ale tylko przy użyciu centralnego punktu AF. Ostrzenie z użyciem dowolnego z pozostałych sześciu punktów daje wprost gigantyczny FF. Czy to się da skalibrować?
rajax - Wto 22 Gru, 2009 Temat postu: Kalibracja FF i BF, jakie koszty w serwisie. Witam, jako że nie wiem czy reguluje się szkła czy body, zamieszczam temat w tym miejscu, gdyż wiąże sie to z wyborem aparatu. Tak więc do rzeczy:
Zastanawiam się nad kupnem Canona 40D lub 50D. O róznicach wszyscy wiemy (cenowych przede wszystkim). Do tego chce zakupic na początek Tamrona 17-50, no i tu problem, bo jak będzie FF/BF to w 50D mam regulację. 40D nie ma reulacji, ale ponad tysiaka tańszy.
W przypadku 40d rozumiem ze jak zajdzie potrzeba, to sprzęt kalibruje serwis ale ile to kosztuje i jaki serwis to robi (Tamron czy Canon).
Ostatnie pytanie czy szkła też się kalibruje, czy tylko w body sie grzebie.
goltar - Wto 22 Gru, 2009
Po pierwsze, kalibracja w body nie jest zawsze skuteczna w przypadku BF/FF zoomów. Możesz mieć inną wartość korekcji dla 17mm, a inną dla 50mm.
Po drugie kalibruje się obiektyw (ale konieczne jest wysłanie do serwisu obiektywu razem z body).
Co do kalibracji Tamrona się nie wypowiadam bo nie mam aktualnych informacji na ten temat.
W przypadku Sigmy jak kupisz nowy obiektyw to kalibracja na gwarancji jest bezpłatna (robiona w serwisie Sigmy).
kozidron - Wto 22 Gru, 2009
rajax,
jak wyżej napisał goltar + polecam google.pl lub zadzwoń tu i zapytaj czy kalibrują.
aha, polecam dokładne przeczytanie regulaminu w jakich warunkach przyjmowany jest obiektyw w ramach gwarancji ale czy kalibrują to ustal telefonicznie.
rajax - Sro 23 Gru, 2009
kozidron napisał/a: | rajax,
jak wyżej napisał goltar + polecam google.pl lub zadzwoń tu i zapytaj czy kalibrują.
aha, polecam dokładne przeczytanie regulaminu w jakich warunkach przyjmowany jest obiektyw w ramach gwarancji ale czy kalibrują to ustal telefonicznie. |
Kalibruja tam obiektywy bezpłatnie przez okres gwarancji (2 lata) zakupione u nich.
Kalibracja poza gwarancja kosztuje obecnie 190 zł netto.
Czyli nie mało jak kupię uzywane szkiełko.
Wypowie sie ktoś co ma 40D i cyka foty Tamronem 17-50.
Często sie zdarza że kalibracja potrzebna w tym zestawieniu ??
bacruk - Sro 23 Gru, 2009
Na podstawie własnych doświadczeń stwierdzam, że nawet kalibracja w serwisie (sigma) może nie przynieść rezultatów. Czytając wypowiedzi, min na forum sigma można stwierdzenie posunąć dalej: są obiektywy na tyle rozjechane fabrycznie, że kalibracja nie jest możliwa. W tych realiach zdecydowanie wolałbym body z możliwością podratowania sytuacji. Pomijam lepszość winnych aspektach
|
|