|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - Dziwne zachowanie AF w Canonie 40D ?
kostek - Wto 09 Cze, 2009 Temat postu: Dziwne zachowanie AF w Canonie 40D ? Witam. Zauważyłem pewne dziwne zachowanie mojego aparatu. Otóż czasem zdarza się (głównie w ciemych miejscach choc w jasnych również) że aparat łapie AF ale nie cyka foty pomimo że trzymam spust migawki Nie mam doświadczenia dużego z lustrami, ale w moim poprzednim 450d to się rzadziej zdarzało..
Używam dość słabych pod wzgledem AF szkieł 50 1.8 oraz 28 2.8.. Może to ich wina.. Czy mogę wykonać jakies testy może..
Kupiłem niedawno tą 40stke i mam wrażenie że na początku tak się nie działo.. Niedługo przychodzi do mnie sigma 50 1.4 z hsm to zobacze czy znowu tak będzie.. Może jestem przewrażliwiony, ale dziwi mnie że kontrolkiw w wizjerze zapalają się (znak złapanmia ostrości) a migawka nie srtzela, strzela dopiero do paru sekundach trzymania:|
To normalne?
candy - Wto 09 Cze, 2009
a nie miga ci taka zielona kropa w wizjerze po prawej stronie? aparat nie ma do konca ustawionej ostrosci,albo nie jest gotowy,jak ci wtedy zalezy zeby jednak zrobic zdjecie to przelaczasz szybko na M na obiektywie i juz
a twoje szkla nie sa wcale takie zle
kostek - Wto 09 Cze, 2009
No właśnie wiem co to tak kropka, ale ona nie miga wtedy. Ja nie mówie ze to sie czesto zdarza ale jak sie zdarza to chwile tak jest a później już normalnie śmiga.. dziwne.. moze w zle miejsca celuje no ale w tej chwili jest słońce w moim pokoju celowałemw koc i znowu: bip ma ostrość, trzymam spust i.. czekam 4 sekundy i dopiero strzela..
candy - Wto 09 Cze, 2009
lol,a moze masz ustawione czasowy wyzwalacz?
(wiem ze to banalne,ale MOZE?)
hehe nie;)
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 19:55 ]
ale czy zdarza się tobie i innym czytającym ten post, ze aparat złapie ostroście, słychac sygnał "bip" (jesli ktoś ma włączony) ale foty nie cyknie..?
ozzi_wawa - Wto 09 Cze, 2009
dziwna sprawa, sam bym sprawdzil, ale na razie jestem goly w obiektywy, czekam ale nie omieszkam sprawdzic, jak bede mial na czym. Mowisz, ze dzieje sie to w roznych warunkach swietlnych i ze faktyczna ostrosc juz lapie, podswietla sie dioda AF, slychac bip i zero reakcji po nacisnieciu spustu migawki. To opoznienie zawsze ma taki sam czas? ok 4 sek? czy raz jest krotsze, a raz dluzsze?
Wydaje mi się, że po sygnale bip czy po wybraniu punktu ostrości aparat powinien cyknąc od razu..
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 20:01 ]
po pierwsze zdarza się to rzadko ale trwa różnie raz dwie sek potrzymam i cyknie a czasem piec i cyknie.. Ogólnie nie mam problemu z tym aparatem ale jak mi się to zdarzy to trwa przez pare zdjęć
candy - Wto 09 Cze, 2009
u mnie jak nie moge zrobic fotki to tylko dlatego ze AF nie jest w pelni ustawiony(miga kropa po prawej)
moze cos sie zacina, a przy seryjnych probowales?
Nie no przy seryjnych jak juz złapie to leci jak burza.. ogolnie jak już złapie to leci.. nie wiem, ciężko mi to opisać, może to od obiektywów zależy.. zobacze z ta sigmą jak bedzie..
podobny problem <----- link
rzuc okiem na to, wydaje sie, ze problem podobny
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 20:19 ]
ps. nie doczytalem jeszcze tego tematu z linka do konca, ale z tego co pisze autor w pierwszym poscie problem wydaje sie podobny
[ Dodano: Wto 09 Cze, 2009 22:09 ]
cos temat przygasl, z tego co pisali na canon board, to nie sa rzadkie wypadki, czy faktycznie spust w 40 jest taki awaryjny?
ozzi_wawa, miałeś racje, to spust migawki.. Wszystko już chodzi gładko z tym że musze mocniej docisnąć.. Co jak co ale spusty w canonach dwu i trzycyfrowych chowają sie do nikonów:/ Chyba pójde z tym do serwisu:/ nie bede ciągle dociskał mocniej nawet na drugim stepie:/
dziękiozzi_wawa
pozdrawiam
nie ma sprawy, powodzenia i nie zycze nikomu, w tym sobie:) takich niespodzianek
Z drugiej strony, dziwne, ze na jednym forum zglosila sie spora liczba uzytkownikow z takim problemem, a tutaj chyba do tej pory byla cisza w tym temacie, albo nie zauwazylem takiego watku
Paweł_G - Sro 10 Cze, 2009
Ja mam tak samo w 30D ale u mnie po prostu spust migawki zaczyna padać tzn. jeśli nacisnę go z lekkim ruchem do przodu to jest ok a jak w inny sposób to czasem nie zadziała a czasem z opóźnieniem. Jest to irytujące więc czeka mnie wizyta na Żytniej - koszt wymiany to chyba coś koło 120 zł.
candy - Sro 10 Cze, 2009
Paweł_G, a jaki przebieg ma twoj aparat?
Paweł_G - Sro 10 Cze, 2009
candy, Będzie coś koło 30 000. W sumie nie było wcześniej żadnych objawów usterki. Pewnego razu po prostu spust zaczął świrować. Akurat niedługo będe w Warszawie to naprawię.
candy - Sro 10 Cze, 2009
tak sie pytam bo nie jest to raczej czesta przypadlosc,chociaz czytalem wczesniej o zacinajacym sie spuscie w 300D
ozzi_wawa - Sro 10 Cze, 2009
No nie wiem, czy to taka nieczesta przypadlosc, z tego co czytalem, to calkiem czesto pojawia sie ten problem (przynajmniej w temacie na canon board), troche to niepokojace, ze robia taki szmelc. Niby migawka ma gwarancje 100000 klapniec, a spust pada duzo wczesniej ;] moze byla jakas felerna partia, choc z 2 strony, moze akurat do spustu przykladaja niewielka wage
pozdr
k1caj_ns - Sro 10 Cze, 2009
Ja takich problemów nie mam. Problemy z ostrzeniem pojawiają się tylko przy bardzo słabym świetle ale jak złapię jakiś kontrastowy punkt to jest ok. Z drugiej strony szkła mam n ie najgorsze tylko, że w waszym przypadku to chyba nie jest uzależnione od szkieł tylko tak jak piszecie od spustu migawki.
Paweł_G - Czw 11 Cze, 2009
k1caj_ns, Dokładnie tak - problem z "odpaleniem" migawki pojawia się niezależnie od założonego szkła i warunków oświetleniowych, af działa zawsze. A czytając uważnie Canon Board - szczególnie wątek o cenach napraw, wynika że przypadłość ze spustem migawki dotyka bardzo wiele modeli i to o różnych przebiegach.
avalon - Czw 18 Cze, 2009
Kumpel, która posiada 40D a którego odwiedziłem przedwczoraj odnotował tą samą usterkę po powrocie z wczasów. Dobrze, że dopiero "po" a nie "na". Serwis oczywiście zdiagnozował uszkodzony spust migawki. Potwierdzam, objawy dokładnie takie jak opisał kostek.
ozzi_wawa - Czw 18 Cze, 2009
avalon, jaki przebieg ma lustro kolegi? tak z ciekawosci, bo ten problem z tego co zauwazylem, dopada aparaty z roznym przebiegiem
avalon - Czw 18 Cze, 2009
Dokładnie rok temu zakupiony, przebieg jakieś 25 tys kłapnięć. Jakiś czas temu miał też wymianę migawki.
kostek - Pią 19 Cze, 2009
Heh no mój ma 1000 klapnięć -zmierzone shuttercountem40d więc trafił mi sie taki egzemplarz:/ na szczescie nie jest to tak mocno uciązliwe (na razie) ale przed końcem gwarancji na pewno oddam do wymiany spust.
na przyszłośc bede wiedział jak dokładnie badać puszke przy zakupie.. no ale cóż człowiek uczy sie na błędach..
ozzi_wawa - Pią 19 Cze, 2009
grunt, zeby dobrze zdiagnozowac problem, powodzenia kostek ze swoim sprzetem i w razie czego serwis. Po gwarancji taka wymiana kosztuje chyba ok 150 zl, moze nawet mniej
seban4 - Sob 20 Cze, 2009
Cześć, miałem podobny problem z Nikonem D40, blokował się przycisk i AF cały czas pracował, po zdemontowaniu obudowy pod przyciskiem (mechanicznym) jest micro switch dwu zakresowy, pierwszy zakres to ustawienia AF a drugi migawka, zadzwoniłem do nikona aby mi wycenili ewentualnie sprzedali sam micro switch. Lecz niestety ani wyceny ani sprzedaży a w żadnym wypadku kontakt z technikiem bądź szefem serwisu. Znalazłem na internecie gościa który handluje częściami do nikona więc za 40 zł sprzedał mi całą taśmę do nikona D60 , taśma inna lecz switch ten sam. Więc lutownica do układów scalonych, pasta do lutowania (musi być specjalna) i cyna. Gotowe!!! Sama wycena w nikonie to 150 zł plus koszty wysyłki i oczywiście czas technika, sądzę że usługa kosztowałaby co najmniej 450zł.
Pozdrawiam
|
|