|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa pierścieniowa Led DIY
oracle - Pią 12 Cze, 2009 Temat postu: Lampa pierścieniowa Led DIY Witam.
Chce zbudować sobie małą lampkę pod Macro. Do robaczków i innych mniejszych elementów. Na początku bedę używał z heliosem więc w zasadzie problemów nie będzie ale mam zamiar na początek zakupić sigmę 70-300 APO. (w późniejszych planach pewnie Canon 100/2.8 albo sigma 180/3.5) Więc odległośc fotografowania się zwiększy.
No więc chce zbudować coś na kształt lampy pierścieniowej z pewnej ilości LEDów. Jaka moc świetlna diód byłaby wystarczająca, żeby światła było na tyle aby zrobić fotkę z ręki (krótki czas migawki - wiadomo o co chodzi).
Myślałem o 1 rzędzie ledów białych o jasności 60cd
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=650711529
Co dałoby mi łącznie 720 cd. Mniej więcej wiem jak świeci taka dioda ("mniej więcej" to bardziej mniej, niż więcej) ale czy to będzie wystarczające do sigmy?
Zewnętrzne źródło zasilania 2,4 - 3,6 - 4,8V (trzy tryby świecenia)
Nic droższego nie wchodzi w grę ani lampy żarnikowe. To musi być urządzenie świecące światłem ciągłym.
Czy mój zamysł jest dobry? 12 diód i ich moc wystarczy?
palindrom - Sob 13 Cze, 2009
oracle,
najpierw uwaga językowa: dioda -- l.mn. --> diod (http://so.pwn.pl/lista.php?co=dioda)
Pomysł jest dobry. Sam będę to robił (do mikrofotografii).
Trudno mi było uwierzyć w te 60cd więc musiałem policzyć
20mA * 3.6V = 72mW; 60cd = 60/683W/sr; P=2pi(1-cos(α/2))*I
Zakładając że cała energia jest wypromieniowana w kąt 35°, dostajemy 25.55mW mocy świetlnej, czyli sprawność 35.5%
No dobra, to realne
720cd to stosunkowo duża światłość. Dostajesz 306mW mocy światła w stożku o kącie wierzchołkowym przekroju 35°, myślę że to wystarczy do komfortowego fotografowania o ile te diody nie będą jedynym źródłem światła. Oczywiście mogę się równie dobrze mylić
Szkoda że te fotki na alledrogo nie przedstawiają tych diod, których dotyczy licytacja :/ Ciekawe ile z tego światła idzie w przestrzeń dookoła...
jaad75 - Sob 13 Cze, 2009
palindrom napisał/a: | Ciekawe ile z tego światła idzie w przestrzeń dookoła... |
Pewnie niewiele - to zresztą główny problem z oświetlaniem czegokolwiek większego diodami...
oracle - Sob 13 Cze, 2009
Zawsze można bardziej ukierunkować światło.
Mówicie, że będzie git? A może warto jednak zbudować prowizoryczną stopkę i przymocować baterię do korpusu?
candy - Sob 13 Cze, 2009
powinno dac rade,na necie jest techo troche,znalazem nawet taki pierscien do makro z 120ma LEDami,wykonany w domu
arietiss - Sob 13 Cze, 2009
Przychodzi mi do głowy tylko takie ale związane z tego typu oświetleniem. Czy jakiś robal o zdrowych zmysłach, bedzie spokojnie siedział, kiedy będzie się do niego zbliżać taka zapalona lampa?
zug - Sob 13 Cze, 2009
arietiss napisał/a: | kiedy będzie się do niego zbliżać taka zapalona lampa? |
chyba że mu wcześniej dasz dobrze po "oczach" to będzie
oracle - Sob 13 Cze, 2009
Jest wiele robaków które nie uciekną z tego powodu, wiele też nie ma nawet skrzydeł żeby uciec, zawsze moge dorzucić jakąś stopkę (w sensie podpiąć baterie do elektroniki korpusu) i to będzie działać jak zwykła lampa.
Bo największy problem jest taki że światła jest np na 1/10s, wyostrzy obiektyw spokojnie ale na bank poruszone zdjęcie, jak użyje lampy wbudowanej to obiektyw zasłoni i będę miał czarną plamę na dole zdjęcia.
Oglądałem wiele patentów i przykładowe to:
-Światłowody podłączone do wbudowanej lampy błyskowej - wady: brak światła ciągłego, krucha konstrukcja i trudna do zbudowania.
-lampa błyskowa podłączona do takiego pojemnika home made wypełnionego reflexyjnym materiałem - folią aluminiową, którego kształt był właśnie jak lampy pierścieniowej. Oczywiście odpada bo trzeba najpierw tą lampę mieć.
Pewnie kiedyś będę musiał kupić ale na razie nie potrzebowałem niczego poza wbudowaną. To wtedy pewnie zapytam.
komor - Sob 13 Cze, 2009
oracle, co do Sigmy 70-300 Macro to jej minimalna odległość ostrzenia w trybie makro wynosi 90 cm, więc raczej o oświetleniu typu ring można zapomnieć. Ale jeśli diody to może da się to coś postawić z boku?
candy - Sob 13 Cze, 2009
oracle napisał/a: | -lampa błyskowa podłączona do takiego pojemnika home made wypełnionego reflexyjnym materiałem - folią aluminiową, którego kształt był właśnie jak lampy pierścieniowej. Oczywiście odpada bo trzeba najpierw tą lampę mieć. |
a ja cos takiego zrobilem ze starego flesza:
http://i85.www.servimg.co...24/img_1110.jpg
EDIT:
cos mi sie pochrzanilo w www.servimg.com
nie wyswietlaja sie zadne obrazki :S
komor - Sob 13 Cze, 2009
Bo niepotrzebnie www dopisałeś w adresie. Prawidłowy link to:
http://i85.servimg.com/u/...24/img_1110.jpg
A czemu po prostu nie użyjesz tagu IMG?
A swoją drogą niezły patent. Opisz jak?
candy - Sob 13 Cze, 2009
komor, nie pierwszy raz wklejam zdjecia,serwis padl im na jakis czas,ale musialem wyjsc,dopiero wrocilem i juz zpowrotem "gra i buczy"(jak wchodzilem na swoje konto to byly tylko linki,ale bez zdjec )
EDIT:
zrobilem to z miseczki plastikowej wyklejonej w srodku tasma aluminiowa,z plastikowa tuba w srodku ktora zakladalo sie na obiektyw(tuba rowniez oklejona tasma al.)z dolu podpiety stary flesz Penataxa(bardzo prosty,tylko dwa przyciski: ON-OFF i TEST) z ktorego wymontowalem stopke
do stopki dolutowalem dwa elastyczne kabelki,ktore byly przylutowane do wyzwalacza w srodku flesza(za inicjacje blysku odpowiada srodkowy styk+ten zupelnie zewnetrzny ktorystyka sie z mocowaniem lampy na aparacie(sanki,albo hotshoe,jak kto woli)
calosc dzialala super,ale byla to budowa tylko pod jeden obiektyw(tuba w srodku byla dosc waska) no i teraz jak pozbylem sie obiektywu to rozebralem to na czesci
acha,calosc pokryta taka delikatna biala pianko-folia do pakowania sprzetu elektronicznego(ta byla akurat od mojego monitora) ktora dzialala jak dyfuzor
a tu widok z tylu:
jaad75 - Sob 13 Cze, 2009
oracle napisał/a: | wady: brak światła ciągłego |
A co to za wada? Raczej zaleta... No chyba, że kręcisz video...
Sunders - Nie 14 Cze, 2009
candy, podziwiam twój pomysł, czy mógłbyś zapodać jakąś fotkę z użyciem tej lampy
candy - Nie 14 Cze, 2009
Sunders, niestety nie,wiekszosc fot od grudnia '08 do bodajze marca br. mam na innym dysku,ktory jest juz przygotowany do podrozy(niedlugo czeka mnie przeprowadzka)
oracle - Pon 15 Cze, 2009
jaad75: wiesz jak beznadziejna jest sigma przy ciemnym pomieszczeniu i to jeszcze macro? Jak jest za ciemno to obiektyw nie trafi. Nawet z pomocą flasha.
Światło ciągłe to duża zaleta, dlatego zastanawiam się czy by nie zrobić 2 opcji, flash + led. To by było najlepsze wyjście.
arietiss - Pon 15 Cze, 2009
oracle, a po co Ci AF przy makro? Ostrzysz i tak ręcznie, więc jeśli nie trafisz to tylko Twoja wina, nie obiektywu!
oracle - Pon 15 Cze, 2009
Ostrzyłeś kiedyś ręcznie jak nie widzisz obiektu ? (No i zobacz jakie mam body -> matówka)
Czasem niestety jest za mało światła, dlatego chce lampę pierścieniową do podświetlania obiektu w czasie ostrzenia i ew flash w momencie jak już robie zdjęcie. Myśle że połączenie tych dwóch wynalazków będzie najlepszym wyjściem.
Dzięki i pozdrawiam.
|
|