forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Sprzedaż "lustrzanek" w Japonii - ranking

mszczyrek - Pon 06 Lip, 2009
Temat postu: Sprzedaż "lustrzanek" w Japonii - ranking
http://kakaku.com/camera/...a/ranking_0049/

No, teraz sie burza rozpęta;)

mavierk - Pon 06 Lip, 2009

d700 w czołówce... zawsze mówiłem, że to wspaniała amatorska puszka :)
mszczyrek - Pon 06 Lip, 2009

GH-1 na pierwszym miejscu - ciekawe co na to Ci co pisali komentarze pod newsem o cenie:)

[ Dodano: Pon 06 Lip, 2009 07:50 ]
D700 jest w tym momencie chyba rzeczywiscie najlepsza puszka dla amatora, choc 5D II tez nie jest zly. Gdyby jeszcze AF zmienili... Ciekawe czy D700x bedzie rozsadnie wyceniony, jesli tak to to bedzie mega hit.

Marian - Pon 06 Lip, 2009

mawierk podium ma tylko trzy miejsca :smile:
Baku - Pon 06 Lip, 2009

Dla mnie zadziwiająca jest tak niska pozycja D90, tak wysoka D5000. Za to K-7 wysoko i zasłużenie. A te lumixy to szok :shock: - w życiu bym nie zgadł.
Ciekawe jak to się ma do naszego rodzimego ryneczku...

ghost - Pon 06 Lip, 2009

zdaje się że nijak. ilościowo kiedyś było Nikon - Canon - Sony. podobno czasem sony wyprzedzało Canona ;)

mszczyrek przecież tu przewodzą aparaty nie będące lustrzankami, zatem co to za ranking lustrzanek?
Arek - Pon 06 Lip, 2009

Nawet nie o to chodzi. Zauważcie, że ten ranking jest rozbity na poszczególne zestawy. 50D jest na
5tym miejscu ale z 18-200 IS, a samo body 50D jest na 11tym. Pewnie jeszcze dalej jest z 18-55 IS,
jeszcze gdzie indziej z 18-55mm bez IS, a dodatkowo z 17-85 IS lub 17-55 IS plus jakieś dual kity, które się ostatnio pojawiły. To samo dotyczy D90, ktorego można kupić w tysiącu kombinacji.

RB - Pon 06 Lip, 2009

Arek napisał/a:
Nawet nie o to chodzi.

A kto wie o co chodzi? Tzn. kto potrafi przeczytac o co chodzi (nie automatyczne tłumaczenie a oryginał)...

komor - Pon 06 Lip, 2009

Co to za ranking jak są na nim dopiero co wprowadzone modele (K7) oraz takie obecne na rynku od dawna. Nawet Olympus P1 już tam jest. To jest jakiś ranking życzeń/lubienia czy sprzedaży z ostatniego tygodnia? :)

W każdym razie, jeśli jest to jednak ranking sprzedaży, to może świadczyć, że naprawdę wielu ludzi potrzebuje czegoś co nie jest kompaktem i nie jest lustrzanką. I ja się temu nie dziwię. Od dawna "wkurza" mnie ta oligopolistyczna monokultura kolorowo-lustrzankowa.
komor - Pon 06 Lip, 2009

Marian, nas też wkurza, dlatego tak wiele osób kibicowało inicjatywom typu Sigma DP czy nowy mikro-4/3. Tylko część z nas zdziwiła się nieco cenami jakie wołają sobie Panasonic czy Olympus za te nowe zabawki. :)

Marian napisał/a:
mawierk podium ma tylko trzy miejsca :smile:
naucz się pisać/czytać :evil:

A ten ranking pokazuje, że w Japonii ludzie zwracają uwagę
po pierwsze na wszechstronność sprzętu
po drugie na jakość zdjęć
I nie brakuje im kasy :)

Po za tym ja mogę napisać coś podobnego, wstawiając sos krzaczków i na tym forum wszyscy to łykną :)

Może te ceny napędza popyt na rynku, duży w stosunku do zamówionych mocy produkcyjnych przez Panasonica i Olympusa u producentów części.
Ranking wskazywałby na duży popyt.

[ Dodano: Pon 06 Lip, 2009 13:15 ]
mavierk mea culpa :cry:

oracle - Pon 06 Lip, 2009

mavierk: po części rozumiem hiragane i katakanę oraz ogólnie romaji więc uwierz mi, nie wszyscy uwierzą jakbyś coś takiego spreparował. :twisted:

A gdyby ktoś nie wiedział, że istnieje coś takiego jak google translate:
http://translate.google.p...history_state0=

oracle, a co to za różnica? Równie dobrze taki ranking mogę zrobić w języku polskim, podpisując się w jakiś sposób, w który ktoś by mi uwierzył. Po za tym nie ma co porównywać Polski do Japonii pod niemalże każdym względem.
oracle - Pon 06 Lip, 2009

Bo oni mają inną mentalność niż my, dlatego takie rankingi mogą służyć tylko jako ciekawostka.

A spreparować cos takiego to jednak więcej niż tylko napisać co wygrywa :grin:
serwer, wiarygodna domena itp itd...

rozumiem, że kakaku.com dla Ciebie jest bardzo wiarygodne :)
Z drugiej strony taki ranking w ogóle by mnie nie zdziwił - pełna klatka i nagrywanie filmów w HD za nie za wysoką cenę - w krajach, w których cena nie odgrywa głównej roli, taki ranking na prawdę ma sens.

B o g d a n - Pon 06 Lip, 2009

Ten niby ranking obejmuje tylko ostatnie 7 dni i nie ma się co podniecać. Warto jednak zauważyć, że statystycznie Canony częściej pną się do góry, a Nikony częściej spadają. :neutral:

Jeśli chodzi o Japończyków, to oni kochają się w miniaturyzacji i takie małe zabawki mieszczą się im lepiej do walizki. Wystarczy popatrzeć czym fotografują w świecie. Zdecydowana większość to małe mydelniczki.

W ciągu swego 7 dniowego urlopu JP mało ogląda, a dużo fotografuje. Ma potem 11 miesięcy i 3 tygodnie na oglądanie. :mrgreen:

oracle - Wto 07 Lip, 2009

mavierk:
Zapominasz że to jest cały serwis. Jest wiarygodny dlatego, że poza samym rankingiem mają mnóstwo innych materiałów. :smile:

Kilka dobrych lat by ci zajęło, żeby spreparować coś takiego. Naiwniaków może i byś oszukał ale internauci z reguły są podejrzliwi :grin:

Japonia jest specyficznym krajem, społecznościowo są bardziej rozwinięci niż my, przede wszystkim zdecydowanie bardziej otwarci i tolerancyjni (anime, manga, cosplay). Dla nas to są bajki, komiksy i... dziwaki w przebraniach :lol:
W związku z tym są bardziej zafascynowani drobiazgami, bajerami i mniej liczą się pieniędzmi.

Ich zamiłowanie do miniaturyzacji jest przeciętne akurat, powiedziałbym raczej że lubują się w ekstremach, albo bardzo duże albo bardzo małe. Specjalistą nie jestem ale często ocieram się o fascynatów japońskiej kultury z racji tego że sam oglądam anime.

mavierk - Wto 07 Lip, 2009

Ja to wszystko wiem, troszkę interesuję się kulturą Japonii (głównie anime, manga, kinematografia, cosplay juz nie :) ) i różnice w społecznym rozwoju w porównaniu do Polski są kolosalne, ale nie sądzę, że na korzyść kraju kwitnącej wiśni, te kraje są po prostu inne :)

A co do portalu - jasne, masz rację, aczkolwiek nie do końca się z Tobą zgadzam :)

Jasper - Pią 10 Lip, 2009

Nie ma co się podniecać. Przecież taki ranking w wykonaniu każdego sklepu w Polsce wyglądałby najprawdopodobniej w każdym przypadku inaczej.
loopez - Pią 10 Lip, 2009

hmmm.. trzecia zakladka - "satysfakcja w ciagu ostatniego roku" - D90, i olimpusy

wg mnie to jest chyba czynnik najbardziej niezalezny od kultury i rejonu.

Szabla - Wto 11 Sie, 2009

oracle napisał/a:
Japonia jest specyficznym krajem, społecznościowo są bardziej rozwinięci niż my, przede wszystkim zdecydowanie bardziej otwarci i tolerancyjni (anime, manga, cosplay). Dla nas to są bajki, komiksy i... dziwaki w przebraniach :lol:
W związku z tym są bardziej zafascynowani drobiazgami, bajerami i mniej liczą się pieniędzmi. .

Ale nigdzie nie widziałem tylu aparatów "analogowych" co w Japonii. Bardzo dużo osób fotografuje tam na filmach. I nie są to czcigodni starcy ;-)
To niesłychanie praktyczny naród. Widać to na każdym kroku.