|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is
Wigor - Czw 16 Lip, 2009 Temat postu: sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is Witam, jestem nowy i liczę na dobre przyjęcie
Od razu zapoczątkowuję temat bardzo zbliżonych parametrami szkiełek.
Znam recenzje obu, interesują mnie wasze spostrzeżenia, a konkretnie jak działają AF w obu szkłach oraz jak dobrze ostrzą zaczynając od dużych otworów przysłon.
Który obiektyw polecacie?
Sigma na pewno ma dużego plusa ze względu na szeroki kąt, ale może Canon też ma jakiegoś plusa? Thx.
lupo57 - Czw 16 Lip, 2009 Temat postu: Re: sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is
Wigor napisał/a: | Sigma na pewno ma dużego plusa ze względu na szeroki kąt, ale może Canon też ma jakiegoś plusa? Thx. |
tak ma plusa, jest nim właśnie AF
Miałem tego canona, pozbyłem się go właśnie bo brakowało mi szerokiego kąta a raczej sprzedałem bo potrzebowałem na L
Wigor - Czw 16 Lip, 2009
Tzn, że byłeś zadowolony z dobrego działania AF w Canonie, ale nie wiesz jak działa AF w Sigmie?
lupo57 - Czw 16 Lip, 2009
Dokładnie
MasterB - Pią 17 Lip, 2009
Wigor,
Ja miałem tak samo, sprzedałem 28-135 tylko dlatego że brakowało mi szerokiego kąta. Poza tym trudno coś temu szkiełku zarzucić.
Tej sigmy nie miałem w rękach...
as... - Sob 18 Lip, 2009
canon ma same plusy, tylko jak przyjdzie Tobie do zrobienia zdjęcia w domu, to nawet jak będzie miał milion tych plusów , a sigma milion minusów, to sigma okaże się lepsza..
Tak samo widoczki, bawiłem się trochę tą sigmą i jak na spacer zoom-a z szerokim kątem to bardzo fajne i TANIE szkło...
przed kupnem tylko sprawdź jej af ze swoją puszką bo tutaj sigma lubi pokazać "środkowy" palec
Wigor - Nie 19 Lip, 2009
Moja pucha to 400d, raczej nie będę miał opcji by przypiąć przed zakupem, bo chcę kupić szkło w necie.
Ktoś jeszcze używał Sigmy?
Jak na razie nie widzę dla niej konkurenta w takim przedziale cenowym.
Matt - Nie 19 Lip, 2009
Hmm, nie polecalbym kupowac sigmy do aparatu canona bez sprawdzenia... mozesz miec nieprzyjemne niespodzianki z dzialaniem AF, no chyba ze trafisz albo ze bedziesz wkrotce chcial oddac zestaw do kalibracji w serwisie..
as... - Pon 20 Lip, 2009
dokładnie, pójdź do jakiegoś euro rtv agd bądź jakiegoś takiego sklepu, nawet jak nie będą mieli to niech zamówią, jak przyjdzie szkiełko przetestuj w sklepie i po problemie..
sigmę bał bym się qpić w ciemno
oracle - Pon 20 Lip, 2009
Najwyżej autor wyśle obiektyw wraz z body do kalibracji i po kłopocie
Tranquilizer - Sro 22 Lip, 2009 Temat postu: Re: sigma 18-125 os vs canon 28-135 usm is
Wigor napisał/a: | ...
Który obiektyw polecacie?
...
|
To zależy do czego chcesz go używać.
Sam stałem przed podobnym dylematem jaki słoik kupić do C40D i wybór padł na 28-135.
Wg mnie jest to fajne szkiełko (w miarę uniwersalne) jeśli nie potrzeba szerokiego kąta, do nieskomplikowanego macro może się nadać. AF działa też całkiem dobrze.
BeCkS - Wto 15 Wrz, 2009
A tak, że wrócę do tematu Sigmy 18-125. Właśnie zniknęła z oferty internetowej fotojokera, czyżby koniec obiektywu? Eee, chyba nie. Tak pytam, bo miałem na niego smaczki, a oferta internetowa była dla mnie wyrocznią .
as... - Sro 16 Wrz, 2009
nie spodziewaj się super jakości po tej sigmie,
taki spacer zoom i jak się trafi dobrą sztukę to nie będzie ff/bf
BeCkS - Sro 16 Wrz, 2009
Będzie lepszy niż Canon 18-55 3.5-5.6? To warto. Nie jest to przecież szkło za 4000zł. A ff/bf się nie obawiam
Baku - Czw 17 Wrz, 2009
Sigma będzie lepsza niż kit (zwłaszcza niestabilizowany) bo będzie dłuższa. Optycznie też powinno być lepiej, ale może nie w każdych kombinacjach przysłony i ogniskowej. Będziesz miał co porównywać.
BeCkS - Pią 18 Wrz, 2009
Dokładnie. Wystarczy mi, jak AF będzie celniejszy i nie będzie się zastanawiać pół godziny w co trafić. Poza tym zakres. Poza tym lepsza optyka. Hmmm, wchodzi jeszcze w grę Canon 17-85mm ale te zniekształcenia na 17mm . brrr masakra
h.s. - Sob 19 Wrz, 2009
Te zniekształcenia i rozdzielczość możesz porównać tutaj
http://www.photozone.de/canon-eos
Zrób też porównanie z kitem 18-55 IS
|
|