forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus

ZDZICHOOO - Sob 18 Lip, 2009
Temat postu: Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus
Witam!
Zwracam się do was w sprawie wyboru aparatu cyfrowego kompaktowego pomiędzy:
1 Panasonic DMC-LZ28
2. Nikon P90
3. Pentax X70
4. Olympus SP :roll: 570-UZ
Który wybrać!
na czytałem się różnych recenzji i opinii i mam mały galimatiaz w głowie
Porównywałem wszystkie trzy aparaty i okazło się że najlepiej wychodzi panasonic (oczywiście pomijać zoom) jesli chodzi o wyposażenie, funkcjonalność, optykę, matrycę a jest od pozostałych starszy o co najmniej rok.
I oczywiście cena jest bardziej przystępna
Spodziewałem się bardziej lepszej wersji po Pentax x70 ale się zawidłem,
to na tyle teorii a jak wyglada to w praktyce
proszę o pomoc wyborze
Pozdrawiam :roll: :roll:

Erais - Pon 20 Lip, 2009

:?: Chyba FZ28 :?: Ale generalnie jestem za Panasonikiem :smile: Ogólnie jestem przeciwnikiem tych super mega Zoomów- chyba że zobaczę zdjęcia użytkowników i coś dobrego poczytam, może wtedy się mi zmieni- a jestem przeciwnikiem, bo widzę kłopoty Nikona P80, a on ma zaledwie 18x, a co tu mówić o 24, czy 26- tu już chyba żaden stabilizator obrazu nie pomoże, jedynie statyw i mały czas naświetlania- sam do ptaszków, ale nie tylko, często stosuję 1/1000 (wtedy mam naprawdę ostre zdjęcie, oczywiście kosztem widocznego szumu)
Kamcio649 - Pon 20 Lip, 2009

Tak jak kolega Erais byłbym za Panasonikiem lub ewentualnie Nikonem to zależy jak jeden lub drugi lezy w ręce co do super mega Zoomów tu kolega ma rację sa problemy i to duze sam mam Sony dsc h50 i bez statywu na max przybliżeniu trudno zrobić nie poruszone zdjęcie.
DamageMax - Pon 20 Lip, 2009

Erais napisał/a:
jedynie statyw i mały czas naświetlania- sam do ptaszków, ale nie tylko, często stosuję 1/1000 (wtedy mam naprawdę ostre zdjęcie, oczywiście kosztem widocznego szumu)

Nie wiem jakim cudem czas 1/1000 generuje wiekszy szum niz np 1/100?
Na tym samym iso np. 100 szum powinien byc zblizony w obu powyższych czasach.

Erais ma racje co do Panasonica FZ28 - mozna spokojnie polecic o ile ktos chce miec megazooma.

Zoom 18x jest wystarczajacy i na maksymalnym zoomie jeszcze daje rade zrobić wiekszą czesc zdjęc ostrych, z ręki, na krótkim czasie. Wiekszy zoom mija się z celem bez statywu a i wprowadza efekty niepożądane jak większe aberacje , większe zniekształcenia obrazu itp. Panasonica przy zoomie 18x ratuje bardzo dobra redukcja drgan w obiektywie.

Erais - Pon 20 Lip, 2009

DamageMax napisał/a:
Nie wiem jakim cudem czas 1/1000 generuje wiekszy szum niz np 1/100?

:wink: Takim cudem, że gdybym przy danym zastanym świetle robił na 1/100, to aparat by ustawił powiedzmy ISO 64, ale na 1/1000 to on już sobie ustawi ISO powiedzmy 300- 400, a nie przestawię go z automatycznego wyboru ISO na powiedzmy ISO 100, bo wtedy bym już zdjęcia na 1/1000 nie zrobił; wyższy (czy raczej niższy) czas= większe ISO- choć owszem, nieraz było takie słońce, że on mi i na 1/2000 ustawiał ISO 100, a wtedy szumów nie było :wink:

DamageMax - Pon 20 Lip, 2009

juz konczac offtopa, :> no tak podejrzewalem ze jakis tryb auto podbijal ci Iso i stad ten szum. Program P z limitem iso do 100 i po problemie albo full manual. Ostatecznie w Panasie jest priorytet migawki gdzie mozna sobie w sumie dowolny czas ustawic na dowolnym iso - przesłone dobierze juz automat. No ale w gorszych warunkach foty beda ciemne przy krótkim czasie.

Wracajac do tematu - Panasonic :) Polecam.

ZDZICHOOO - Pon 20 Lip, 2009

Dzięki za radę ,skłaniam się do kupienia Panasonica DMC-FZ28 wiem że nie jest idealny ale w tej chwili jest poza konkurencyjny. Zoom x18 w zupełności wystarcza. :cool:
A tak w ogóle czy czekamy się kompaktu który byłby idealny tj. miałby dobra matrycę , ekran obracany, zoom normalny bez żadnej przesady, funkcjonalność , dobre czasy , przysłony , programy stabilności i gnizda hdmi, usb , stopkę do dodatkowej lampy itp i był w rozsądnej cenie (1200-1400zł). :roll:
Bo jeśli nie Panasonic FZ28 , to co można wybrać chyba nic
Pozdrawiam! Jeśli znajdziecie taki kompakt to dajcie znać.
:roll: :lol:

Erais - Pon 20 Lip, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:
Bo jeśli nie Panasonic FZ28 , to co można wybrać chyba nic

:smile: Ja znalazłem- Nikona P80 :wink: Ale tak jak piszesz: żaden kompakt na razie nie jest idealny, każdy ma wady i zalety. Życzę miłego fotografowania :smile:
DamageMax- Zdjęcia robię właśnie na trybie migawki i też mogę zadać dowolne ISO, a ustawiłem je na auto, bo tak mi wygodniej, tym sposobem operuję tylko czasem, a co do ISO, to przekonałem się, że Nikon ustawia je dość właściwie (ma całkiem dobry programator), po prostu wolę mieć szumy niż nieostre, czy ciemne zdjęcie. Gdybym mu na stałe ustawił ISO 100, lub zakres 64- 200, to czasami na 1/500, lub 1/1000 w ogóle bym nie zrobił zdjęcia, a takich czasów potrzebuję choćby do ptaków, już nie wspominając o drganiach przy pełnym zoomie- inaczej dzięki stabilizatorowi zdjęcie niby jest ostre, w rzeczywistości, (jak je bardzo powiększyć) jest mydłem.

qadest1 - Wto 21 Lip, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:
miałby dobra matrycę , ekran obracany, zoom normalny bez żadnej przesady, funkcjonalność , dobre czasy , przysłony , programy
ZDZICHOOO napisał/a:
stopkę do dodatkowej lampy itp i był w rozsądnej cenie (1200-1400zł).

Co prawda cena nieco wyższa bo ponad 1500 ale jest taki kompakt ;) Fuji S100fs - na tą chwilę bodaj najlepszy na rynku :) Ale rozmiarami jest większy od niejednego lusterka ;)

ZDZICHOOO - Sro 22 Lip, 2009

qadest1 napisał
[color=blue]o prawda cena nieco wyższa bo ponad 1500 ale jest taki kompakt ;) Fuji S100fs - na tą chwilę bodaj najlepszy na rynku :) Ale rozmiarami jest większy od niejednego lusterka

Cena modelu Fuji S100fs zaczyna się od 1870 zł do 2500zł (w zależności od sklepu i regionu kraju) :cry:
Ponadto ten model też ma wady:
1. Masa aparatu, jego wielkość
2. straty jakościowe przy ogniskowych powyżej 200 mm
3. szumy na czasach powyżej 5 s
(matryca daje widoczne szumy w postaci drobnych białych plamek. :evil:
Jest to widoczne na ciemnym niebie, i plamki występują na całym obrazie.
ISO 1600 widać wyraźnie szum -obraz jest jeszcze względny.
ISO 3200 szumy tak duże że nie są do przyjęcia
4. niebieski przechodzi w kolor fioletowy
To tylko niektóre minusy tego aparatu , więc szkoda kasy i ten model Fuji S100fs nie jest idealny.

TAK WIĘC WOLE PANASONIC DMC-FZ28
Ponadto jest tańszy, lżejszy a parametry ma podobne
Proszę o opinię Panasonica DMZ-FZ28 i jego ukryte wady ale odkryte przez Was w codziennej praktyce (nie testy w internecie)
Albo inny model innej firmy w cenie do 1300zł (z parametrami jak DMC-LZ28 , Fuji S100fs lecz pozbawionych wad jakie są w tych aparatach) :roll:

Pozdrawiam! i życzę miłego dnia

Martin___ - Sro 22 Lip, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:

To akurat bez sensu argument - każdy kompakt na ISO 1600 szumi bardzo (przynajmniej każdy jaki znam). Z tego co wiem, S100fs i tak szumi mniej.
Porównaj sobie:
http://www.dpreview.com/r...00fs/page14.asp
i
http://www.dpreview.com/r...SX1IS/page7.asp

Cytat:

Wszędzie polecany. Jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach, to też polecam (posiadaczem nie jestem; jedynie przeczytałem XX testów).

Martin___ napisał/a:
ZDZICHOOO napisał/a:

To akurat bez sensu argument - każdy kompakt na ISO 1600 szumi bardzo (przynajmniej każdy jaki znam). Z tego co wiem, S100fs i tak szumi mniej.
Porównaj sobie:
http://www.dpreview.com/r...00fs/page14.asp
i
http://www.dpreview.com/r...SX1IS/page7.asp

Cytat:

Wszędzie polecany. Jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach, to też polecam (posiadaczem nie jestem; jedynie przeczytałem XX testów).

Kolego! to nie jest bez sensu po prostu chciałem żeby zauważono że firmy produkujące aparaty nic nie robią albo bardzo mało w tym kierunku żeby poprawić szumy, mamy to na przykładzie Panasonica FZ28 wyprodukowanego w 2008r a wyprodukowanymi aparatmi w 2009r.
Różnice w parametrach są znikome. Tylko powiększają zoomy! I później wychodzą beczkowate zdjęcia, i wyścig o megapiksele, oraz spora dystorsja dla szerokiego kąta, a także intensywne odblaski dla całego zakresu ogniskowych, słaba jakość obrazu dla wysokich czułości ISO, problemy z autofokusem przy słabym oświetleniu, brak możliwości podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej, brak zdalnego sterowania, brak uchylnego wyświetlacza, brak gniazda HDMI.
Jak aparat ma parametr jeden dobry , to zaraz dla równowagi inny parametr ma wstawiony gorszy. Moim zdaniem jest brak jakichkolwiek zasad przyjętych w produkcji i udoskonaleniu kompaktów przez firmy. LICZY SIĘ TYLKO MARKETINGi jeszcze raz MARKETING
I ceny podnoszą ! Proszę porównać kompakty: FZ-28, X70, P90, S100fs SX1IS, 590UZ i co nam wyjdzie niewielkie minimalne różnice w detalach a różnica w rocznikach między nimi prawie aż 1,5roku
I TO JEST BEZ SENSU. :evil:
Jakość dotycząca Punktu 1 i 2 (poprzednim moim poście w aparatach ma znaczenie! a do tego Kolega się nie odniósł i pominął?
Ponadto uważam:
-aparat kompaktowy jest przede wszystkim do robienia zdjęć, (do bardzo dobrych zdjęć)
A jeśli mają dodatkowe gadżety do filmowania do dobrze, ale nie oczekujmy rewelacji i jakości pierwszej l klasy.
Przypominam że do filmowania służą do tego celu kamery (I tam oczekujmy świetnych parametrów).
W dalszym ciągu poszukuję kompakta o dobrych parametrach i rozsądnej cenie
(skłaniam się do FZ28 ale nie jest jeszcze przesądzone)
Pozdrawiam wszystkich! :cool:

ZDZICHOOO napisał/a:

Kolego! to nie jest bez sensu po prostu chciałem żeby zauważono że firmy produkujące aparaty nic nie robią albo bardzo mało w tym kierunku żeby poprawić szumy, mamy to na przykładzie Panasonica FZ28 wyprodukowanego w 2008r a wyprodukowanymi aparatmi w 2009r.

OK, ale chyba liczy się to, jak aparat wypada na tle konkurencji, nie? Jak można uznawać za wadę szumienie przy ISO 1600, skoro konkurencja szumi na tym ISO jeszcze bardziej?

Cytat:
Jakość dotycząca Punktu 1 i 2 (poprzednim moim poście w aparatach ma znaczenie! a do tego Kolega się nie odniósł i pominął?

Oczywiście. Odniosłem się do punktu 3, bo taki był mój zamiar.

Cytat:
Ponadto uważam:
-aparat kompaktowy jest przede wszystkim do robienia zdjęć, (do bardzo dobrych zdjęć)
A jeśli mają dodatkowe gadżety do filmowania do dobrze, ale nie oczekujmy rewelacji i jakości pierwszej l klasy.

Toteż napisałem przecież "jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach". Pytałeś o wadę - odpowiedziałem.

Cytat:
Oczywiście. Odniosłem się do punktu 3, bo taki był mój zamiar.
Cytat:
Ponadto uważam:

Toteż napisałem przecież "jeśli nie zależy Ci na jakości dźwięku w filmach". Pytałeś o wadę - odpowiedziałem.[/quote

Dzięki za radę.
(nie potrzeba się tak denerwować)

Szukam wszystkich zalet i wad w kompakcie FZ28. (zwłaszcza tych praktycznych a nie tylko teorii)
Najlepiej jak by nie szumiało w ogóle np. na ISO 800 lub 1600 we wszystkich produkowanych kompaktach to był by postęp!
Pozdrawiam

Erais - Sro 22 Lip, 2009

O FZ28 przeczytasz w temacie o nim (Cyfrowe kompakty- Panasonic FZ28), czyli na forum użytkowników- Osobiście ja go nazywam młodszym bratem P80, bo oba są mocno do siebie podobne. Kompakt niestety zawsze będzie miał wady- producenci musieliby przestać upychać megapiksele (6, no 8 to taki max) na tej samej od lat matrycy i skończyć z dodawaniem zoomu (ale obawiam się, że wielu ludzi nie kopiłoby wtedy aparatu). Przeciętny Kowalski kupując "małpkę" za 300 zł niestety nie patrzy, że będzie miał cholernie ciemny obiektyw (najczęściej 3,5- 5,6), tylko patrzy, że będzie miał 12 megapikseli, którymi będzie się mógł pochwalić przed znajomymi :wink:

Cześć!

Dzięki za pomoc przeczytałem!

Cytat:
Kompakt niestety zawsze będzie miał wady- producenci musieliby przestać upychać megapiksele (6, no 8 to taki max) na tej samej od lat matrycy i skończyć z dodawaniem zoomu (ale obawiam się, że wielu ludzi nie kopiłoby wtedy aparatu). Przeciętny Kowalski kupując "małpkę" za 300 zł niestety nie patrzy, że będzie miał cholernie ciemny obiektyw (najczęściej 3,5- 5,6), tylko patrzy, że będzie miał 12 megapikseli, którymi będzie się mógł pochwalić przed znajomymi

Chyba jesteś w tej chwili jeden co rozsądnie myślisz, mam te same poglądy na ten temat co zawarte w twoim postcie.
Chciałem wywołać trochę burzę i zwrócić uwagę że zoom x20 lub x26 , czy matryca posiadająca 10mpix czy 12mpix to nie są najważniejsze sprawy.
Żeby nie przysłoniły duże zoomy i mpixele innych ważnych parametrów.
Kompakt tak ale żeby można było nad nim panować a nie on nami sterował.
Tyle tych kompaktów naprodukowali przez ostatnie dwa lata i wszystkie podobne i do bani!!!!!

Dlatego moje posty były trochę agresywne, ale nikt nie chciał , (poza tobą Erais) podjąć i rozwinąć tematu, na przykład z konfigurować na papierze jakie dane techniczne i wymogi powinien zawierać obecny kompakt (tylko bez wybujałej fantazji tu chodzi o rzeczywistość) i można było wysłać taki post do firmy produkującej aparaty (zawierający kilkanaście podpisów naszych internautów)
Pozdrawiam

ZDZICHOOO napisał/a:

Chciałem wywołać trochę burzę i zwrócić uwagę że zoom x20 lub x26 , czy matryca posiadająca 10mpix czy 12mpix to nie są najważniejsze sprawy.

Ale odkryciem Ameryki to stwierdzenie nie jest :mrgreen: Marketing działa tak jak działa i jeśli chcesz to zmienić mailem do producentów, to pozostaje mi życzyć powodzenia ;)

Cytat:
Ale odkryciem Ameryki to stwierdzenie nie jest :mrgreen: Marketing działa tak jak działa i jeśli chcesz to zmienić mailem do producentów, to pozostaje mi życzyć powodzenia
:roll:

Myślałem że odpowiesz bardziej profesjonalnie, i podejmiesz temat lub zaproponujesz kompakta, udowadniając że jest naprawdę dobry. (tylko o to mi chodzi)
Jak tak będziesz myślał dalej to naprawdę się nic nie zmieni (a takich jest tysiące)
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :cool:
[/i]

Ale co Ty chcesz zmienić? Prawa rynku/marketingu? :) Kompakty są kierowane do mniej wymagających użytkowników, którzy stanowią liczebną większość rynku - firmy robią spore pieniądze dzięki temu "upychaniu megapikseli" czy "wydłużaniu zooma". To naturalne. Bo tacy są docelowi klienci tych aparatów.

Jeśli jesteś tak wymagającym użytkownikiem, że najlepsze na rynku kompakty Ci nie pasują (bo np. szumią na ISO 1600), to ewidentnie powinieneś się zainteresować lustrzankami.

Naprawdę dobry kompakt? FZ28, LX3, S100fs, itd. Dlaczego? Bo na tle konkurencji (innych kompaktów) wypadają bardzo dobrze.

Erais - Sro 22 Lip, 2009

:smile: Zaraz nas moderator przeniesie do wolnych tematów :wink: Pisać mile można, ale zgadzam się z poprzednikami: praw rynków nie przeskoczysz- póki jest krowa do wydojenia, to się ją doi, a myślenia ogółu, posłusznego reklamowej papce, idącego za modą niestety nie przeskoczysz. Tu już nie raz odbywały się podobne dyskusje, nie da się zawrócić kijem Wisły. A dodam jeszcze, że producenci doskonale wiedzą, co robią- mają przecież speców od reklamy, przeprowadzają sondaże rynku itd. Myślisz, że jak ktoś puszcza autostradę przez park narodowy, to nie wie, że wybije ileś tam gatunków hronionych? Normalnie nienormalna kolej żeczy- możesz jeszcze faktycznie kupić lustro i wtedy bankowo będziesz zadowolony :smile: A wyobraź sobie takich, co to kupują lustro, by się pochwalić, że mają lustro i zero pojęcia- ekspozycja, czas naświetlania itd, ale on ma :roll:

Witam kolegów! :wink:
Jest to ostatni post w tej materii
Po po prostu szukam dobrego kompakta.
Chciałem zwrócić uwagę na różne anomalia w kompaktach

Cytat:
Kompakty są kierowane do mniej wymagających użytkowników

I tutaj się nie zgadzam bo są ludzie automaty i ludzie myślący i wymagający (od kompaktu też) :smile:

Cytat:
Jeśli jesteś tak wymagającym użytkownikiem, że najlepsze na rynku kompakty Ci nie pasują (bo np. szumią na ISO 1600), to ewidentnie powinieneś się zainteresować lustrzankami.

Po co te nerwy! ISO to tylko przykład. Jeśli chodzi o lustrzanki to jest inny rozdział i inny temat.
Dlaczego wszyscy się zaraz obrażają i odsyłają do lustrzanek.
MNIE TEŻ ZALEŻY NA DOBRYM KOMPACIE I TAKIEGO SZUKAM. (nie małpki i nie byle jakiego kompakta lecz o dobrym wyposażeniu i danych technicznych). :cool:

I dlatego zwracam uwagę i mówię to co mi się nie podoba.
Może choć parę osób zrozumie i zacznie myśleć co jest tak ważne w aparacie.
Chodziło mi oto że jak w roczniku 2008 dołożono jakieś urządzenie czy w aparacie to w młodszych rocznikach jest już brak tego urządzenia albo jakościowo gorsze i tak na przemiennego , (albo nakrętka od obiektywu na sznureczku żeby nie zginął to w porządku! itp.) To tak jak w samochodzie są hamulce, lecz ręcznego brak. To tylko przykłady a tych anomali w kompaktach jest dużo może za dużo już. :cool:

S100fs wypada blado ma duże braki i wady i cenę zamocno podkręcili.

Zamiast polemizować lepiej przedstawcie swoje kompakty wady i zalety (najlepiej w punktach) , ale tak na poważnie i profesjonalnie tego oczekuję. Bo teorii mam dosyć.
Jeszcze się nie zdecydowałem na FZ28 a już się ukazał następny kompakt typu
FinePix S200EXR w którym brakuje szerokiego kąta. W tej klasie aparatów chciałoby się 28, a nawet 26 czy 24 milimetrów.. :sad:
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru

Erais - Sro 22 Lip, 2009

:smile: Oj dużo by tego było- jedno forum Nikona, jest już zamknięte, drugie ma już 20 stron, a jestem jednym z pierwszych szczęśliwych posiadaczy i piszę od samego początku. Więc w wielkim skrócie wady i zalety:
Z szumami u P80 różnie (o zależnościach szumów są artykuły w necie- sobie poczytasz)- ja mam i zdjęcia z szumem na ISO 200, jak i z brakiem szumów przy ISO 800, więc zaszumienie przemilczę (dla mnie szumi mało, dla Ciebie może być już za dużo). Na Nikona nie dokręcisz żadnych filtrów- gwint 38mm (przypuszczam, że po założeniu redukcji- można kupić w Stanach, nastąpiłoby winietowanie- Nikon ma wypukłą soczewkę i dość szeroki kąt). Częste nie łapanie ostrości (a raczej łapanie na to, co nie trzeba) np. robiąc ptaszka, tzn. problem nie rozróżniania kolorów- np. jasny zielony i ciemny zielony; z tym że większość aparatów cierpi na taki daltonizm i trzeba ustawiać ostrość ręcznie. Można też zapomnieć o szybkich zdjęciach w ciemnym pomieszczeniu (chyba, że fuksem)- Nikon ma tu również kłopoty z ustawianiem ostrości, choć zaletą, że w pomieszczeniach robi ładne zdjęcia (mogę Ci wysłać na PW zdjęcia z 18tki syna mojego brata). Przy tym zoomie czas 1/500, 1/1000 to zazwyczaj podstawa, choć redukcja drgań oczywiście radzi sobie świetnie, ale jak dla mnie po powiększeniu jest to mydło, nie żyletka. I na koniec dobry program do redukcji zniekształceń- prawie ich nie ma. ISO mam na auto, bo zauważyłem, że go nie podbija, wręcz zaniża- można mu zaufać. Programy tematyczne odradzam (zdjęcie fuksem wyjdzie), a już zwłaszcza tryb sportu. Zdjęcia seryjne parę razy robiłem, dla mnie było O.K, ale kolega skarżył się że na rajdzie samochodowym Nikon był za wolny- poczytasz na forum. Nie wiem co jeszcze- Fotki oceń sam: http://erais.fotosik.pl/albumy/438825.html . Ja jestem jak najbardziej z niego zadowolony- nie myślę o wymianie sprzętu, choć pojawiają się nowsze (ale jak sam zauważyłeś: nowe nie znaczy, że lepsze- P90 już bym raczej nie kupił) :smile:

qadest1 - Sro 22 Lip, 2009

ZDZICHOOO, ale o co Ci tak naprawdę chodzi??? Robisz wielke halo na forum, i chciałbym to zrozumieć o co??? :) Są kompakty na rynku naprawdę dobre, jak na swą wielość matrycy i ludzie robią nimi fantastyczne foty, jednak jeżeli nie zadowala Cię jakość, bo ciagle cos Ci nie pasuje w nich, to zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem (pod względem jakości) będzie lustrzanka :) Ewentualnie może Przyjrzyj się jeszcze systemowi 4/3 np. Panasonica może tam znajdziesz aparat, który Cię zadowoli??? :-?
Erais - Sro 22 Lip, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:
Zamiast polemizować lepiej przedstawcie swoje kompakty wady i zalety (najlepiej w punktach) , ale tak na poważnie i profesjonalnie tego oczekuję. Bo teorii mam dosyć.

:smile: I o to mu właśnie qadest chodzi :smile: Ja już "spowiedź" przerobiłem, teraz pora na innych :wink:

ZDZICHOOO - Czw 23 Lip, 2009

Cytat:
Cytat:
I o to mu właśnie qadest chodzi :smile: Ja już "spowiedź" przerobiłem, teraz pora na innych

Witam!
Wiedziałem że ty to zrozumiesz Erais bo jesteś praktykiem. Brawo.
Inni jakość nie mogą pojąć bo jest w nich za dużo teorii. (a może mają klapki na oczach) albo polegają tylko na instrukcji (przydatna jest na początku), a później trochę własnej incjatywy
Dzięki Erais.
Czekam na innych ale wątpię czy odpowiedzą??

qadest1 czy ty umiesz czytać przecież cały czas pisałem od początku tematu że poszukuję kompaktu a nie lustrzanki i 4/3 (przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz chyba)

I na tym kończę ten temat
Powodzenia

Martin___ - Czw 23 Lip, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:

qadest1 czy ty umiesz czytać przecież cały czas pisałem od początku tematu że poszukuję kompaktu a nie lustrzanki i 4/3 (przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz chyba)

:lol:
I po co te nerwy? :)
Nie poszukujesz kompaktu, skoro przeszkadzają Ci szumy na ISO 1600, potrzebujesz szerokiego kąta, świetnej optyki bez aberracji, dystorsji, odblasków; małych rozmiarów, dobrego autofokusa w słabym oświetleniu, HDMI, możliwości podłączenia lampy, zdalnego sterowania, itd. (długo by wymieniać Twoje oczekiwania). Nie można mieć wszystkiego w kompakcie.

Jeśli dla Ciebie S100fs cytuję "wypada blado, ma duże braki", to ewidentnie NIE poszukujesz kompaktu.

ZDZICHOOO - Czw 23 Lip, 2009

Witam!
Są wakacje i ja na pewno się nie denerwuję
Dzięki za opis. Dlaczego by niemieć takiego kompakta jak opisałeś wcale nie musi być tak malutki. I to jest właśnie ankieta dla producenta (trochę może za ogólnie) ale dzięki, dzięki.
S100fs właśnie wymieniłem parę wad na forum w temacie "Kompakt do 1200zł"

Tranquilizer - Czw 23 Lip, 2009
Temat postu: Re: Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus
ZDZICHOOO napisał/a:
Witam!
Zwracam się do was w sprawie wyboru aparatu cyfrowego kompaktowego pomiędzy:
1 Panasonic DMC-LZ28
2. Nikon P90
3. Pentax X70
Który wybrać!

Do tej pory miałem Pasikonika dmc-fz8 i byłem z niego zadowolony (pod warunkiem że nie robiłem zdjęć na iso >200).

Jeśli fotki będziesz robił z dobrym światłem to nie będzie się do czego przyczepić. Trochę gorzej jest w pochmurne dni no ale cóż to tylko kompakt :wink:

Bierz Pasikonika :grin:

ZDZICHOOO - Wto 28 Lip, 2009
Witam!
Zapraszam do przeczytania ciekawego tekstu pt."Megapiksele to nie wszystko"
Chodziło mi właśnie między innymi na co zwrócić uwagę.
oto adres:
http://www.progressforpol...to-nie-wszystko

Na dzień dzisiejszy wybrałem FZ28.

Dlatego że już teraz potrzebuję kompakt, przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i zdecydowałem.
Dla nie zdecydowanych a żądnych informacji internautów załączam linki poniżej.

PS.
S200EXR będzie może jako następny, ale po przeanalizowaniu , przetestowaniu , uzyskaniu opinii od internautów i uzyskaniu testów od specjalistów. (a to trochę potrwa)
Uwagi i informacje wszystkie o S200EXR proszę przesyłać do odpowiedniego tematu założonego na forum.

1. DMC-FZ28 ten wybrałem
http://stodolatest.pl/pro...CFY9_3godNEkP9Q
http://www.recenzje.net.p..._lumix_dmc-fz28
http://www.fotoclub.pl/pa...z-przelomu.html
Recenzja: opis, desing, obiektyw i stabilizacja,porównanie do Canona SX10 IS i do SX1 IS, podsumowanie, prezentaja video
Można zobaczyć strony angielskie przetłumaczone na polski
2. Nikon P90
http://fotoblogia.pl/2009...m-24x-recenzja/
http://stodolatest.pl/produkt/nikon_coolpix_p90

3. Pentax X70
http://stodolatest.pl/pro.../12428260173766

http://foto.recenzja.pl/O...70_UZ-rec-1728/
http://www.swiatobrazu.pl...sa_sp570uz.html

5. Olympus-SP-590-UZ
http://www.fotopasjonat.p...ny-na-pokladzie
http://www.fotoclub.pl/ol...tyczny-26x.html

6. Nikon P-90
http://www.fotopasjonat.p...aktow-superzoom
http://foto.recenzja.pl/N...x_P90-rec-1927/

Pozdrowienia.

[ Dodano: Pon 27 Lip, 2009 21:15 ]
A może Panasonic DMC-FZ38

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9272
http://www.ephotozine.com...irst-look-11923
http://translate.google.p...cial%26hs%3D0rV

[ Dodano: Pon 27 Lip, 2009 21:34 ]
Zdjęcia robione kompaktem Panasonic DMC-FZ38 zamieszczone powyżej w linku robią niesamowite wrażenie!

[ Dodano: Pon 27 Lip, 2009 22:48 ]
Narzekaliśmy na jakość filmów i na dźwięk FZ-28 tak więc w FZ38 został już poprawiony dźwięk i jakość nagrywania sekwencji filmowych i to jest na plus

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 19:07 ]
Oto jakie zauważyłem różnice ogólne występujące w DMC-FZ38 w stosunku do DMC-FZ28 na podstawie informacji dotychczas się ukazanych:
- Bardziej zawansowane funkcje sterowania ręcznego
- 12,1-megapikselowy poprzedni 10 -megapikselowy
- Zamontowanie głośników stereofonicznych
(były narzekania że w FZ28 słabiutki dźwięk w tym jest już dobry)
- Inne rozplanowanie przycisków niż w FZ28
- Nowy stabilizator POWER O.I.S
- System rozpoznawania twarzy bardziej zawansowany
- Dłuższy czas baterii
- mocniejsza lampa
- Kręcenie sekwencji w HD ulepszony w stosunku do poprzednika
- Obudowa bez zmian zoom tez x18(to dobrze może skończył się już wyścig na zoomy)

Poniżej załączam linki z opisem i fotkami z DMC-FZ38 przedstawione podczas prezentacji
http://www.letsgodigital....ix-fz38-review/
http://translate.google.p...cial%26hs%3DOvp

Nawet DMC-FZ38 wydaje się być ciekawym eksponatem
(tylko ta cena zaporowa około 1900zł prawdopodobnie), oczywiście jak na teorię przystało a jak będzie faktycznie z tą techniką w DMC-FZ38, dowiemy się dopiero na testach przeprowadzonych przez naszych specjalistów , później najbardziej wiarygodnie od właściciela aparatu, i wtedy dopiero ukażą się faktyczne plusy i minusy.
Sprzedaż w Polsce w na początku sierpnia.
Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 21:14 ]
Niżej przedstawiam link z foto kuriera dotyczący DMC-FZ38
http://www.foto-kurier.pl...owa.html#czytaj
Ciekawe czy będą narzekania na kręcenie filmów i dźwięk z DMC-FZ38.

Martin___ - Wto 28 Lip, 2009
ZDZICHOOO napisał/a:

Ciekawe czy będą narzekania na kręcenie filmów i dźwięk z DMC-FZ38.

Raczej nie. Podejrzewam, że wyciągnęli wnioski i przyłożyli się również do tego elementu.

Swoją drogą, jeśli zdąży ten aparat pojawić się w sklepach do połowy sierpnia, to chyba nawet się na niego skuszę, choć to trochę nieopłacalne, bo za 2 miesiące będzie pewnie tańszy o 300zł, ale jednak kusi.

ZDZICHOOO - Wto 28 Lip, 2009

Martin___napisał/a:
Cytat:
Swoją drogą, jeśli zdąży ten aparat pojawić się w sklepach do połowy sierpnia, to chyba nawet się na niego skuszę, choć to trochę nieopłacalne, bo za 2 miesiące będzie pewnie tańszy o 300zł, ale jednak kusi

A żebyś wiedział że kusi i to dość mocno. Nie wiem czemu ale mam jakiś sentyment do aparatów Panasonica większy niż do innych marek.
Za dwa miesiące cena pewno nie zleci aż o tyle. może na gwiazdkę noworoczną, wszystko zależy od kursu waluty.
Teraz mogą spaść ceny DMC-FZ28.

[ Dodano: Wto 28 Lip, 2009 22:30 ]
http://www.swiatobrazu.pl...zie_w_gore.html

Erais - Sro 29 Lip, 2009

... hm... Czekać można, byle nie za długo- to są właśnie wspomniane prawa rynku; producent chce byśmy co rok wymieniali aparat na nowszy model i niestety większość ludzi leci za ŧą modą i reklamą (nowsze, szybsze,ładniejsze itd.- zresztą, jak kogoś na to stać, to nie zabraniam :wink: ). Kupiłem Nikona w "ciemno", bez testów, opinii i nie żałuję, gdybym jednak kupił Olka 570 to pewnie bym bardzo żałował- co wystarczy poczytać na forum. Kupiłem za 1200, pół roku później kosztował 900 (jeszcze kartę dawali) i też nie żałuję- z jednej strony przepłaciłem, a z drugiej narobiłem kupę fajnych zdjęć, których bym nie miał czekając. I znów parę miesięcy i wyszedł FZ28 (wspomniane wyścigi firm) Gdybym tak czekał, to miałbym dylemat- P80, czy FZ28. A teraz kolejne modele P90 Nikona i FZ38 Panasonica... A gdybym swoim Sony P73, mógł focić ptaszki, to bym go jeszcze nie wymienił- leży; sprawny, nadal funkcjonalny- tylko niestety, pięć lat wstecz telekonwerter do niego kosztował 1000 zł i w tamtym roku też 1000 zł, (do makro cena podobna). Więc zamiast się bawić w części do staruszka, zdecydowałem się na nowy sprzęt, a następny kupię dopiero, jak ten się rozleci, lub będzie mnie stać na porządne lustro. To na tyle moich przemyśleń- może coś wam to dopomoże :smile:
ZDZICHOOO - Wto 11 Sie, 2009
Erais napisał:
Cytat:
hm... Czekać można, byle nie za długo- to są właśnie wspomniane prawa rynku; producent chce byśmy co rok wymieniali aparat na nowszy model i niestety większość ludzi leci za ŧą modą i reklamą (nowsze, szybsze,ładniejsze itd.- zresztą, jak kogoś na to stać, to nie zabraniam

Oczywiście masz rację, zgadzam się. nawet większość nabywców nie pozna swój model dobrze i nie wyciągnie wszystkich możliwych operacji jakie w nim drzemią, a kupuje następny model.
Oferta jest kusząca ale najpierw pójdę do sklepu i go obejrzę (raczej z ciekawości i to kilka razy), nie należę do tych co zaraz wszystko kupują. (może później jak cena spadnie poniżej 900zł)
Obecnie zainwestowałem teraz DMC-FZ28 nie mam wcale wyrzutów sumienia, ponieważ zależało mi na robieniu fotek, a tutaj raczej jest bez zmian DMC-F38, a do kręcenia filmów używam kamery.

W DMC-FZ38 zostawili starą matrycę (dokładając mpix dorównali do innym firm - chwyt marketingowy) która ma już ze trzy lata. Była FZ-18, FZ28 i jest FZ38. Ekran nie obrotowy
natomiast takie firmy jak np. FujiFilm zastosował nową matrycę Super CCD EXR w modelu S200EXR, Sony w HX1 zastosował matrycę Exmor CMOS itp. (Dopiero za rok w Panasonicu wymienią na inną co rok to trochę liftingu)
Tak więc patrząc na DMC-F38 ze starą matrycą to trochę czyni rozczarowanie.
Mogliby dołożyć gniazdo do dodatkowej lampy.
Pora szukać minusów dla równowagi w tym egzemplarzu. (Bo było za dużo zalet i zachwytów)

Ponadto przydała by się osłona na ekran, gdzie po wyłączeniu aparatu, automatycznie na ekran zachodzi osłona. Ekran to też wrażliwy element.

Zadałem sobie trud porównania optyki w DMC-FZ28 i DMC-FZ38 z czystej ciekawości i oto wynik (chyba nie powala na kolana DMC-FZ38 zmianami w optyce w stosunku do DMC-FZ28)

Konstrukcja optyczna DMC-FZ28 posiada 11 elementów ustawionych w 8 grupach.
Zastosowano:
-3 elementy asferyczne
-2 soczewki z niskodyspersyjnego szkła ED
-4 powierzchnie asferyczne.
Optyczny stabilizator obrazu MEGA O.I.S., pracujący w dwóch trybach
Obiektyw szerokokątny 27 milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT o jasności f/2.8-f/4.4),
Zakres ogniskowych 27-486
Zoom x18
Procesor obrazu Venus Engine IV
lampa błyskowa o zasięgu do 8.5 metra.

Konstrukcja optyczna FZ38 posiada 11 elementów ustawionych w 8 grupach
Zastosowano:
-3 soczewki asferyczne
-2 soczewki z niskodyspersyjnego szkła ED
-4 powierzchnie asferyczne.
Optyczny stabilizator obrazu POWER O.I.S dwa tryby ( nowy)
Obiektyw szerokokątny 27-milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT o jasności F2,8-f/4.4)
Zakres ogniskowych 27-486
Zoom x18
Procesor obrazu dwa procesory układ Venus Engine HD
lampa błyskowa o zasięgu do 6 metrów

dejw - Sro 12 Sie, 2009
Temat postu: w kwestii formalnej
Przeczytałem sobie tę dyskusję i tylko odniosę się do kilku poruszonych wyżej kwestii i Panasonica FZ28, którego akurat mam:

- nie ma najmniejszego problemu w zrobieniu z ręki wyraźnego zdjęcia na max zoomie, nawet przy nie najlepszym świetle, stabilizacja jest tu rewelacyjna
- osobiście nie podzielam ogólnie panującej opinii o słabej jakości video i dźwięku; obraz jak dla mnie w zupełności wystarcza; szum przy odtwarzaniu rzeczywiście słychać ale WYŁĄCZNIE przy odtwarzaniu w aparacie, nie jest on nagrany z filmem; jedynym minusem jest to że czasem (no nawet dość często) przy szybszym zbliżeniu potrafi zgubić ostrość; a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm); podsumowując może jeśli ktoś szuka przede wszystkim kamery to byłoby to dyskwalifikujące ale jeśli traktuje to tylko jako dodatek do aparatu to jest naprawdę OK
- akurat to że w FZ38 jest 12MPix traktowałbym jako minus w stosunku do ZF28 - niestety najgłupszy wyścig świata trwa...
- i jeszcze na marginesie co do zooma FZ28 ma bardzo fajną rzecz że przy zmniejszeniu rozdzielczości zoom optyczny dochodzi do 32x (dzięki temu że aparat wykorzystuje odpowiednio mniejszą część matrycy a nie "rozciąga" obrazu na całość); wprawdzie identyczny efekt można osiągnąć i bez tej funkcji kadrując po prostu obraz ale pytanie czy ktoś ma czas i ochotę siedzieć nad każdym zrobionym zdjęciem? (nie mówię o zadowodowcach i prawdziwych pasjonatach ale o przeciętnym użytkowniku)

Martin___ - Sro 12 Sie, 2009
Temat postu: Re: w kwestii formalnej
dejw napisał/a:

- osobiście nie podzielam ogólnie panującej opinii o słabej jakości video i dźwięku; obraz jak dla mnie w zupełności wystarcza; szum przy odtwarzaniu rzeczywiście słychać ale WYŁĄCZNIE przy odtwarzaniu w aparacie, nie jest on nagrany z filmem; jedynym minusem jest to że czasem (no nawet dość często) przy szybszym zbliżeniu potrafi zgubić ostrość; a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm);

Wideo nie jest kiepskie, natomiast audio jest. Nie tyle chodzi o szum, ile o praktycznie brak wysokich tonów, dźwięk jest stłumiony, słychać to bardzo dobrze na filmikach z youtube - zwłaszcza na filmikach z muzyką, np. z koncertu. Dźwięk z innych aparatów, np. SX10 IS, SX1 IS, HX1, jest zdecydowanie lepszy, mniej stłumiony. Jak porównuję filmy z tych aparatów, różnicę jakości dźwięku słyszę wyraźnie.

Zresztą o tym można przeczytać w wielu miejscach w necie.
"FZ28 audio is pathetic."
"sound quality fairly poor"
"relatively poor sound though"
"muffled sound-quality"

Cytat:
podsumowując może jeśli ktoś szuka przede wszystkim kamery to byłoby to
dyskwalifikujące ale jeśli traktuje to tylko jako dodatek do aparatu to jest naprawdę OK

No oczywiście, bo to już zależy od oczekiwań. Nie masz zamiaru nagrywać filmów na koncertach/wydarzeniach muzycznych - wtedy problemu w zasadzie nie ma.

Cytat:
- akurat to że w FZ38 jest 12MPix traktowałbym jako minus w stosunku do ZF28 - niestety najgłupszy wyścig świata trwa...

Tu oczywiście zgoda.

ZDZICHOOO - Sro 12 Sie, 2009
Witam!
dejw-to jest świetna recenzja brawo.

Martin___
nie znajdziesz idealnego układu w kompaktach do nagrywania filmów, zawsze będzie jakieś ale (a to dżwięk , a to mikrofony, a to obraz, a to kodeki itp. Pisałem już w różnych postach na ten temat)
FZ28 dźwięk mono
FZ38 dźwięk Dolby Digital Stereo

Jedyne wyjście to poczekać na FZ38 -jak zależy Ci aż tak na kręceniu filmów tylko nikt Ci nie zapewni czy FZ38 spełni twoje oczekiwania pod kątem kręcenia filmików - testy teraz to tylko czysta teoria a rzeczywistość może być całkiem inna i brutalna.
A może rzeczywiście rozważ kupno kamery jak masz zamiar dużo kręcić filmów jeśli aż tak mocno to interesuje Ciebie (kamer jest do wyboru pod każdym względem technicznym, cenowym itp.), a kupić sobie na fotki jakiegoś pstrykacza
Z tego co opisujesz w postach to widać że bardziej Cię kręci filmowanie niż fotki. Tak więc może kamera jednak-dobrze rozważ. (Podaj na co się zdecydowałeś)

Zawsze uważałem że kręcenie filmów to jest dodatek w kompaktach(taka to moja myśl osobista)

Pozdrawiam

Cytat:

Martin___
nie znajdziesz idealnego układu w kompaktach do nagrywania filmów, zawsze będzie jakieś ale (a to dżwięk , a to mikrofony, a to obraz, a to kodeki itp. Pisałem już w różnych postach na ten temat)

Nieprawda. Jest conajmniej kilka modeli, w których trzymany jest poziom zarówno video, jak i audio.

Cytat:
A może rzeczywiście rozważ kupno kamery jak masz zamiar dużo kręcić filmów jeśli aż tak mocno to interesuje Ciebie (kamer jest do wyboru pod każdym względem technicznym, cenowym itp.),

O co Tobie chodzi? Nie potrzebuję rad "co kupić", bo wiem co kupić, więc zachowaj te rady dla siebie.

Cytat:
Z tego co opisujesz w postach to widać że bardziej Cię kręci filmowanie niż fotki.

Bzdura :)

Cytat:

Zawsze uważałem że kręcenie filmów to jest dodatek w kompaktach(taka to moja myśl osobista)

Powtarzasz tą myśl do znudzenia. Oczywiście, że to dodatek. Kto twierdzi, że jest inaczej?

goltar - Sro 12 Sie, 2009

Panowie spokojniej i bez osobistych przytyków.
dejw napisał/a:
a to że dźwięk nie jest stereo to chyba żaden minus (ciekawy zresztą jestem czy słychać w ogóle różnicę w sytuacji gdy mikrofony są oddalone o co najwyżej kilka cm);

Do tego zapomniałem się odnieść. Oczywiście całe to "stereo" to mit, nie można mówić o stereo, jak głośniczki są umieszczone pare cm od siebie, albo nawet mniej. Słabość dźwięku FZ28 nie polega więc na tym, że jest mono, a raczej na charakterystyce tego głośniczka i przede wszystkim niskim "bit rate" wyjściowego dźwięku oraz nieodpowiednim jego przetworzeniu.

ZDZICHOOO - Sro 12 Sie, 2009

Kolego Martin___ wyluzuj
Martin___ napisał:
Cytat:
Nieprawda. Jest conajmniej kilka modeli, w których trzymany jest poziom zarówno video, jak i audio.

To przedstaw te modele i udowodnij że są dobre (pod względem fotek ,dźwięku, filmu) a nie tylko wiem a nie powiem, po to jest forum żeby z spostrzeżeniami podzielić się z innymi

Cytat:
O co Tobie chodzi? Nie potrzebuję rad "co kupić", bo wiem co kupić, więc zachowaj te rady dla siebie.

Przeczytaj swoje posty to może zrozumiesz.
Mnie o nic nie chodzi tylko dałem drobną sugestię pod rozwagę. (bez pod tekstów)
Zachowujesz się nieelegancko , więcej taktu i poszanowania
Życzę miłego poranka

Martin___ - Czw 13 Sie, 2009

ZDZICHOOO napisał/a:

To przedstaw te modele i udowodnij że są dobre (pod względem fotek ,dźwięku, filmu) a nie tylko wiem a nie powiem, po to jest forum żeby z spostrzeżeniami podzielić się z innymi

Kolego ZDZICHOOOO.

Pisałeś o jakości nagrywaniu filmów (nie o zdjęciach, więc czemu teraz zmieniasz sens?). Lepsze w kwestii audio i wideo w trybie filmowania od FZ28 są SX10, SX1, HX1. Przykładowo. Jeśli potrzebujesz dowodów, to posłuchaj filmów w necie i poczytaj opinie.

Jeśli nie potrafisz zrozumieć, że taki jest po prostu fakt, tylko zaraz wplatasz swoje mądre rady typu "kup se kamere", to cóż... idź z tymi radami do kogoś innego, nie do mnie, bo ja doskonale wiem co kupić, naprawdę.

Piszę po raz kolejny: jeśli ktoś (nie ja, więc skończ z wycieczkami do mnie) chce często nagrywać aparatem filmy (i nie chce targać dodatkowego sprzętu ze sobą), w tym filmy np. z koncertów, nie powinien kupować FZ28. Tyle w tej kwestii.

ZDZICHOOO - Czw 13 Sie, 2009

Witam!
Martin___jesteś nieżle zakręcony, i po co znowu nerwy, spokojnie.
O kamerze mówiłem poważnie. (nie złośliwie)
Nie zmieniłem tematu , tylko chciałem żebyś przedstawił kompakt, który wg Ciebie spełnia wymagania pod wzgledem fotek, dżwięku , filmowania.
Jeśli uważasz że priorytetem w kompaktach wg Ciebie jest filmowanie niż pstrykanie fotek to twoja indywidualna sprawa. (Nie znajdziesz, żeby kompakt dorównał jakością filmowania do kamery).
Pod względem fotek FZ28 jest lepszy od wymienionych w ostatniej twojej wypowiedzi.
Pod względem filmowania to tu bym dyskutował (może HX1)
Pod względem dżwięku to tu masz rację.
Ale nie przedstawiłeś jak dotąd swojego lidera w dziedzinie kompaktu który wg Ciebie jest najlepszy i dlaczego ?

I nie denerwuj się , nikt nie pisze złośliwie tylko pewne spostrzeżenia (do zakceptowania lub nie do zakceptowania przez czytających forum).
Życze miłego dnia

Martin___ - Czw 13 Sie, 2009

Nie dociera, to nie dotrze. Z mojej strony to tyle.

[ Dodano: Czw 13 Sie, 2009 11:21 ]
ZDZICHOOO napisał/a:

Ale nie przedstawiłeś jak dotąd swojego lidera w dziedzinie kompaktu który wg Ciebie jest najlepszy i dlaczego ?

:lol:
Nie ma czegoś takiego jak "najlepszy kompakt". Każdy szuka w kompakcie czegoś innego, każdemu przeszkadzają w kompakcie inne rzeczy. Ale widać tego nie rozumiesz.

ZDZICHOOO - Czw 13 Sie, 2009

Wiem że nie ma takiego . Ale mnie chodziło, żebyś przedstawił jaki jest twój wybór producenta , typ kompaktu i dlaczego akurat taki wybór.
goltar - Czw 13 Sie, 2009

Widzę że Panowie nie chcecie skończyć tej utarczki słownej, więc ja ją zakończe. Zamykam temat.