|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Sony Alpha 350
Fl4$h - Pią 24 Lip, 2009 Temat postu: Sony Alpha 350 Witam Kupilem Sony Alpha 350 i jest taka opcja jak nadruk daty mam włanczony a daty na zdjeciach nie ma Jak mozna ustawic zeby data byla widoczna na zdjeciach po wydrukowaniu ?
SlawGaw - Pią 24 Lip, 2009
Fl4$h, masz polskie menu? wydaje mi się że nie ma w A350 takiej opcji, za to jest funkcja tworzenia folderów według dat. Nadruk daty na zdjęciu jest chyba w programie PMB dawanym z aparatem, nigdy się tym nie bawiłem ale to tam jest, w aparacie raczej nie ma.
Fl4$h - Pią 24 Lip, 2009
Tak Mam Polskie Menu wszystko ladnie w aparacie pisze data godzina itp a jak che wydrukowac zdjecie to bez daty kurde i nie wiem co mam robic taki sprzet powinien miec taka funkcje?
zug - Pią 24 Lip, 2009
w ustawieniach DPOF jest możliwość ustawienia nadruku daty
menu odtwarzania- ustaw DPOF- nadruk daty
Fl4$h - Pią 24 Lip, 2009
Mam Ustaw.DPOF KLIKAM NA TO i mam takie funkcje
Oznacz.obrazy
Wszystkie obr.
anuluj wszystkie
I co mam wziac?
zug - Pią 24 Lip, 2009
sorry ale lecę z pamięci to jest pod DPOF
SlawGaw - Pią 24 Lip, 2009
Fl4$h, drukujesz zdjęcie z aparatu czy z kompa?
Jeśli z kompa, to zrób to przez PMB, tam jest Print, pojawi się okienko przygotowania wydruku i tam trzeba zaznaczyć Print date taken, a w ustawieniach można wybrać sobie kolor, format i miejsce wydruku daty.
Jeśli z drukujesz z aparatu to nie wiem co może być przyczyną, może jakaś niezgodność z drukarką, z aparatu nigdy tego nie robiłem.
zug - Pią 24 Lip, 2009
masz ustaw DPOF a pod nim nadruk daty
Fl4$h - Pią 24 Lip, 2009
No to Mam Nadruk Włanczony i na zdjeciach daty nie ma jest jakas inna mozliwosc?
[ Dodano: Pią 24 Lip, 2009 22:14 ]
Aha zdjecia wywoluje z mediamarku
zug - Pią 24 Lip, 2009
a nie jest tak że dopiero po włączeniu tej funkcji i zrzuceniu po tym zdjęć do kompa pojawia się data.
Fl4$h - Pią 24 Lip, 2009
Ok zrobilem tak jak pisalem jutro przetestuje
Ustaw DPOF klikam i mam zdjecia i zaznacz wszystkie Nastawic DPOF Ogólem 87
Nadruk daty Włanczony
Nadruk index wyłanczony
Teraz jestem ciekawy czy data bedzie na zdjeciu
SlawGaw - Sob 25 Lip, 2009
Fl4$h napisał/a: | Aha zdjecia wywoluje z mediamarku |
Czy to znaczy że nie drukujesz zdjęć sam w domu?
Jeśli zlecasz to w zakładzie foto to musisz napisać na zdjęciu tę datę, można to zrobić w różnych programach, jednak sam aparat tego nie zrobi.
Czyli, jeśli podłączysz drukarkę bezpośrednio do aparatu to wtedy ma sens używać tych opcji o których pisze zug.
Jeśli chcesz mieć plik jpg z datą naniesioną na obraz to możesz to zrobić w programie PMB, danym razem z aparatem. PMB to fajny program, służy do przeglądania archiwizacji i zrzucania zdjęć na kompa, warto go używać. Niestety nie jest po polsku.
Zdjęcia zgrywasz na kompa przy użyciu PMB, otwiera się ten program i pokazuje zdjęcia które wgrałeś, klikasz na zdjęcie które ma mieć datę, otwiera się w nowym oknie służącym do przeglądania zdjęć. U góry jest pasek z ikonkami, tam wybierasz ikonkę EDIT i na samym dole tego menu jest "insert date", zapisujesz zdjęcie i masz foto z datą.
Tę samą operację można zrobić w dziesiątkach innych programów, na różne inne sposoby.
Nie cierpię zdjęć z naniesioną datą.
MC - Sob 25 Lip, 2009
A900 jest jeszcze bardziej zaawansowana a nie ma opcji psucia zdjecia za pomoca daty wydrukowanej na nim.
mavierk - Sob 25 Lip, 2009
MC napisał/a: | :zalamany: A900 jest jeszcze bardziej zaawansowana a nie ma opcji psucia zdjecia za pomoca daty wydrukowanej na nim. | bo to sony
WidMo - Wto 28 Lip, 2009
Zastanawia mnie, po co psuć zdjęcie datą, skoro i tak jak będzie zrzucone na PC albo MACA to plik będzie miał to wszystko zapisane - wystarczy wejść we właściwości.
Data na zdjęciu - jestem ciekawy jaki geniusz to wymyślił.
P.S. Wiem, że znajdą się osoby, które powiedzą, że jest to czasem przydatne - proszę nie rozpoczynajmy dyskusji na temat wyższości zdjęć z data i bez daty.
Fl4$h - Wto 28 Lip, 2009
A powie mi ktos do czego słuzy funkcja :
Ustaw. DPOF
Jak klikam na ta funkcje to mam 3 pod punkty:
Oznacz obrazy
Wszystkie obrazy
Anuluj wszystkie
i np klikam oznacz obrazy
To na zdjeciu mam na zielono napisane DPOF 1 Klikam AF to mam DPOF 2 i tak dalej
Niech mi ktos to wydlumaczy;P
SlawGaw - Wto 28 Lip, 2009
Fl4$h, te funkcje służą do drukowania zdjęć prosto z aparatu, czyli drukarkę podłączasz do aparatu i obsługujesz druk z menu aparatu, w tej operacji nie używasz w ogóle komputera. Nigdy z tego nie korzystałem.
Marian - Czw 30 Lip, 2009
Wdrukowanie daty może być przydatne, np. robi się odbitki, archiwizuje, i po iluś tam latach oglądając je, próbuje sobie przypomnieć "A kiedy to cholera było zrobione?"
|
|