forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 50D- firmware 1.0.7 krok po kroku

mir - Pon 03 Sie, 2009
Temat postu: Canon EOS 50D- firmware 1.0.7 krok po kroku
Witam serdecznie. Temat pewnie wywoła uśmiech na wielu twarzach, ale wbrew pozorom jest bardzo poważny. Nie mogłem nigdzie znaleźć dokładnej instrukcji wgrania nowego oprogramowania do Canona 50D. Chodzi o instrukcję krok po kroku i sine qua non aby wszystko przebiegło dobrze. Czy to ma być tak?:
1. Ze strony http://web.canon.jp/imagi...d/firmware.html (niestety po angielsku zapoznaje się z aktualizacją.
2. Ze strony http://web.canon.jp/imagi...tonName=I+Agree zgrywam na komputer plik.
3. Rozpakowuje go w komputerze.
4. Plik *.fir zgrywam na sformatowaną kartę pamięci aparatu, który posiada naładowaną do pełna baterię.
5. I co dalej....

[ Dodano: Pon 03 Sie, 2009 14:07 ]
I jeszcze jeden problem. Jeżeli mam oprogramowanie w wersji 1.0.2 to mam wgrywać po kolei wszystkie wcześniejsze, czy nowa wersja już "ma w sobie" wszystkie poprzednie. Z góry dziękuje za pomoc.

lama - Pon 03 Sie, 2009

W menu powinieneś mieć pozycję "Firmware version". Wchodzisz tam i już powienienć wiedzieć co dalej :D A wersję 1.0.7 możesz wgrać bezpośrednio na 1.0.2
mir - Pon 03 Sie, 2009

To dobrze że tak jest. Ale do dalej? Czy moje punkty od 1 do 4 są dobre? Gdzieś krążyły plotki o źle wgranym oprogramowaniu i koniecznej odpłatnej wizycie s autoryzowanym serwisie.
candy - Pon 03 Sie, 2009

plotki...
nigdy nie mialem problemow z aktualizacja firmware'ow,no chyba ze mam takie wyjatkowe szczescie :D

MasterB - Pon 03 Sie, 2009

mir,

Mam 450D ale powinno być podobnie - punkty 1-4 masz ok, natomiast w ostatniej zakładce menu masz "firmware version". Klikasz i następuje aktualizacja...
Wydaje mi się, że jedyny problem może wystąpić jeśli wyłączysz aparat/zabraknie prądu podczas aktualizacji.

mir - Pon 03 Sie, 2009

I jeszcze proszę o potwierdzenie, ? Czy faktycznie nie muszę wgrywać aktualizcji po kolei.
lama - Pon 03 Sie, 2009

mir, cytat z Twojego linka w pkt. 1:
Cytat:
Are the previous versions of firmware included in version 1.0.7?

Yes, the following improvements from the previous versions are included:
...

mir - Pon 03 Sie, 2009

co prawda niewiele rozumiem, ale rozumiem że wszystko jest w sofcie nowym.

mir,

Nowy soft zastępuje całkowicie stary. Tak więc możesz wgrywać po kolei, ale nic to nie da :wink:

mir - Pon 03 Sie, 2009

A ile trwa taka aktualizacja że trzeba mieć w pełni naładowaną baterie ?

parę minut...
Paweł_G - Pon 03 Sie, 2009

Update trwa jakieś 3 minutki a bateria msi być naładowana żeby aparat nie padł w jej trakcie.
DeMuerte - Wto 04 Sie, 2009

Wgralem nowy firmware i mam nastepujace problemy, moze ktos tez ma-
1. Autofokus na Live View nie dziala.
2. Przy opcji raw plus jpg zapisuja sie 2 jpgi zamiast rawa i jpga, jak jest sam raw to tworzy rawa, natomiast raw z jpgiem tylko 2 jpgi-/

goltar - Wto 04 Sie, 2009

DeMuerte napisał/a:
2. Przy opcji raw plus jpg zapisuja sie 2 jpgi zamiast rawa i jpga, jak jest sam raw to tworzy rawa, natomiast raw z jpgiem tylko 2 jpgi-/
Do pierwszego się nie odniosę. Do drugiego - jak zgrywasz zdjęcia ?
poprzez zewnętrzny czytnik kart ?
aparat przez USB do komputera i poprzez windowsa ? czy
aparat przez USB do komputera i poprzez aplikacje EOS utlity ?

B o g d a n - Sro 05 Sie, 2009

mir napisał/a:
A ile trwa taka aktualizacja że trzeba mieć w pełni naładowaną baterie ?
Paweł_G napisał/a:
Update trwa jakieś 3 minutki a bateria msi być naładowana żeby aparat nie padł w jej trakcie.

mir, u Ciebie to trwa chyba znacznie dłużej, bo nic nie piszesz, czy wszystko O'K.
A ja nie wiem, czy ruszać z aktualizacją? :lol:

DeMuerte ma jakiś nie rozwiązany problem. :cry:

mir - Sro 05 Sie, 2009

Mam trochę problemów w pracy i rodzinnych, więc jeszcze nie wykonałem aktualizacji. Ale dzisiaj to zrobię. W domu nie mam internetu (no bo po co?, ha, ha. Naprawdę da się bez tego żyć !!!). Ze światem i netem kontaktuje się przez komórkę. Więc dzisiaj zgram w pracy plik *.fir i w domu aktualizacja.

[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 15:26 ]
DeMuerte napisał/a:

Czy ktoś jeszcze zauważył coś nieprawidłowego ?

[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 17:29 ]
Wykonałem aktualizację po złożeniu karty wg powyższych punktów należy potwierdzić i aktualizacja dokonuje się automatycznie . Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze Wszystkim DZIĘKUJĘ

[ Dodano: Sro 05 Sie, 2009 17:49 ]
Wykonałem aktualizację po złożeniu karty wg powyższych punktów należy potwierdzić i aktualizacja dokonuje się automatycznie . Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze Wszystkim DZIĘKUJĘ

DeMuerte - Sro 05 Sie, 2009

Zdjecia zgrywalem poprzez laptopa przez usb , poki co to nie mam dostepu do pc kompa, wiec nie wykonam drugiej aktualizacji, ale windows widzi rawa jesli ustawie tylko raw, przez eosa nie zgrywalem,bo nie mam chwilowo dostepu, pozniej sprawdze. Z tego co widze to ja tylko mam takie problemy, sprobuje zrobic ponowna aktualizacje,a jak znow bedzie zle to downgrade.
B o g d a n - Czw 06 Sie, 2009

mir napisał/a:
Po pobieżnych oględzinach nie widzę nic na lepsze ani na szczęście na gorsze

Pamiętaj, że ostatnim krokiem po wykonaniu aktualizacji (zgodnie z instrukcją) jest konieczność wyłączenia aparatu i wyjęcia z niego baterii na co najmniej 2 sekundy. Faktyczny efekt zmiany softu wykona się dopiero po tej operacji i po ponownym włączeniu aparatu - to ważne. Mam nadzieję, że to wykonałeś. :wink:
------------------------------------
Ja również dzisiaj wykonałem aktualizację i mogę potwierdzić, że żadnych nieprawidłowości nie spotykam. Wszystko działa jak należy.
------------------------------------
DeMuerte,
mam wrażenie, że Twój problem z AF w trybie Live View wynika z tego, że wcześniej nie wykonywałeś zdjęć w tym trybie i oczekujesz, że AF będzie działał tak samo jak w trybie zwykłym, czyli po naciśnięciu spustu migawki do połowy.

Niestety tak to nie działa. AF działa w trzech trybach, które deklarujesz w menu w 6 zakładce, części "Nastawy funkcji Live View". Masz tam do wyboru: Tryb szybki, Tryb Live i Tryb Live :-) (z wykrywaniem twarzy).
Generalnie ostrość ustawiasz po naciśnięciu przycisku AF-ON. Wtedy opada lustro i AF ustawia ostrość jak w normalnym trybie. Musisz koniecznie przeczytać strony od 116 do 125. :wink:

Jasper - Czw 06 Sie, 2009

Cytat:
Pamiętaj, że ostatnim krokiem po wykonaniu aktualizacji (zgodnie z instrukcją) jest konieczność wyłączenia aparatu i wyjęcia z niego baterii na co najmniej 2 sekundy. Faktyczny efekt zmiany softu wykona się dopiero po tej operacji i po ponownym włączeniu aparatu - to ważne. Mam nadzieję, że to wykonałeś.

Ja faktycznie to przeoczyłem. Czy powinieniem w takim razie coś wykonać dodatkowo?.
(W menu oczywiście pokazuje już 1.0. 7)

B o g d a n - Czw 06 Sie, 2009

Jasper napisał/a:
Ja faktycznie to przeoczyłem. Czy powinieniem w takim razie coś wykonać dodatkowo?.
(W menu oczywiście pokazuje już 1.0. 7)

Wystarczy, że teraz wyłączysz aparat i wyjmiesz baterię i ... po włożeniu będzie OK.
To jest taki mały "zimny" reset aparatu z zaciąganiem softu z pamięci stałej. Każde urządzenie po wymianie firmware wymaga takiego restartu. Samo zwykłe wyłączenie i załączenie widać tego nie daje i dlatego Canon o tym napisał.

Jasper - Czw 06 Sie, 2009

Dzięki B o g d a n :idea:
DeMuerte - Czw 06 Sie, 2009

Z trybu liv view nie korzystam prawie, tylko jak slonce robie, co by chronic wzrok-) problem AF rozwiazany juz-) DZIEKI-) ale problem raw plus jpga nadal nierozwiazany-/
B o g d a n - Pią 07 Sie, 2009

DeMuerte napisał/a:
problem raw plus jpga nadal nierozwiazany-/

Proponuję Ci kupić za kilkadziesiąt złotych najprostrzy czytnik kart, podłaczyc do notebooka i odczytać kartę z aparatu po zrobieniu próbnych zdjęć z ustawieniem RAW + JPEG. Jeżeli to nie pomoże, to tylko nowe (prawidłowe) wgranie firmware do aparatu - może wkradł sie jakiś tzw. babol.

mir - Sro 12 Sie, 2009

Czy ktoś zauważył jakieś zmiany na plus lub na minus w nowym sofcie ? Myślę że warto to podsumować
Paweł_G - Sro 12 Sie, 2009

Jak już pisałem - fiolety w cemnych partiach sRawów są zdecydowanie mniejsze. Innych rzeczy typu ziarno nie stwierdziłem bo miałem za krótko 50D na starym sofcie i nie popełniłem zbyt wielu zdjęć w tym czasie.
kamilek - Sro 26 Sie, 2009

jest sens zmieniac z 1.0.5 na 1.0.7 ?
edmun - Sro 26 Sie, 2009

zadajesz tak dziwne pytanie że nie wiadomo nawet czy odpowiadać.
MM - Sro 26 Sie, 2009

edmun napisał/a:

Czemu dziwne? Ja nowego softu nie wgrywałem bo i po cholerę.

krisv740 - Sro 26 Sie, 2009

nie zmieniłem i ja...
tym bardziej przed radomiem... :mrgreen:

mir - Czw 27 Sie, 2009

Ja zauważyłem -o zgrozo- jeden raz jedną wielką wpadkę. Otóż fotografując weselę (co nie jest moim stałym zajęciem) nie było współpracy między lampą 580 II a moim 50D. Lampa dawały chyba pełny błysk, co skutkowało prześwietlonymi do bólu zdjęciami. Jak robię zdjęcia z lampą to jestem zawsze na Manualu i pierwszy raz taka wpadka mi się zdarzyła. Nie pomógł reset pełny tj. wyjęcie baterii. Dopiero po ok. 0,5 godziny (nie wiedziałem , że może się tak dłużyć) po kolejnym resecie wszystko wróciło do normy. Od tego czasu nie zdarzyło się to ponownie. Nie wiem co o tym myśleć. Oczywiście zdarzyło się do po wgraniu nowego softu.
007areka - Czw 27 Sie, 2009

...ja tez nie zauwazylem powaznych roznic po wgraniu...owszem wczesnejsze aktualizacja dpp odniosla bardzo zauwazalny efekt znikly koszmarne fiolrety w cieniach na sRaw.....co nie zmienia faktu ze wyjatkowo nie lezy mi ten korpus...niby najbardziej technicznie zaawansowany ma swoje plusy a jednak to nie to co wczesniejsze korpusy canona(pomijam fakt ze nadawal sie do zwrotu bo nie trfailem na udany egzemplarz)
kamilek - Sob 29 Sie, 2009

edmun napisał/a:

Jezeli za trudne to nie odpowiadaj w ogole.

Dzieki MM.

Pozdrawiam
Kamil

edmun - Sob 29 Sie, 2009

Masz opis FW, masz opis co daje, jeśli potrzebujesz poprawek to wgrywasz co nie ? Jakoś nie widzę 20 stron zażaleń że aktualizacja schrzaniła cokolwiek, więc pytania Twojego nie rozumiem. Po to jest opis aktualizacji że wiesz co poprawia. Jeśli nie używasz opcji które aktualizacja poprawia, to nie musisz wgrywać, jeśli uważasz że dobrze wgrać aktualizację - to wgrywasz... stąd Twoje pytanie jest moim zdaniem wyjątkowo niepoważne
konczako - Pią 18 Wrz, 2009

007areka napisał/a:
...ja tez nie zauwazylem powaznych roznic po wgraniu...owszem wczesnejsze aktualizacja dpp odniosla bardzo zauwazalny efekt znikly koszmarne fiolrety w cieniach na sRaw.....co nie zmienia faktu ze wyjatkowo nie lezy mi ten korpus...niby najbardziej technicznie zaawansowany ma swoje plusy a jednak to nie to co wczesniejsze korpusy canona(pomijam fakt ze nadawal sie do zwrotu bo nie trfailem na udany egzemplarz)

Możesz bardziej to rozwinąć? Czemu tak bardzo sie różni? Nie zauważyłem praktycznie żadnych różnic między 40D a 50D... Ale być może za krótko miałem 50D w ręku... Co do zdjęć to dają naprawdę rade, więc, w czym tak naprawdę problem?

007areka - Sob 19 Wrz, 2009

...ojej to juz nudne sie staje ...no dobra w tele skrocie,
budowa_ uszkodzona lampa wew, klapka cf,
obraz_ fiolety w cieniach na sRaw (dopiero po aktualizacji DPP jest dopuszczalnie, po wgraniu najnowszego softu do korpusu roznica taka ze jest ciut wiecej zielenszy obraz), zdjecia ladne ale tylko na wyswietlaczu na papierze ew na monitorze juz nie takie,matryca mimo ze w 40d minumum moich potrzeb to i tak ja wole niz ta z 50d, TONALNOSC,
praca_ AF mniej stabilny niz w 40d na przedostatnim sofcie(stwierzdone na 100%) kalibracja :mrgreen: tylko usmiechem ja mozna opisac bo szkoda nerwow!
ogolnie nie najlepiej sie obrabia Rawy, ale moze to tylko moje wrazenie
plusem napewno jest lepsze naswietlanie...to tak 50 v 40.
ps chyba piszemy nie pod tym tematem co trzeba, na tema t roznic 40 v 50.