forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - Rosnace ceny obiektywow

Allan - Pon 31 Sie, 2009
Temat postu: Rosnace ceny obiektywow
Czy ktos moze mi wytlumaczyc (jakos tego sam nie moge wydedukowac) dlaczego
canon 24-70/2.8L podrozal o prawie $200 w stosunku do ceny jaka byla przed kilkoma miesiacami.

krisv740 - Pon 31 Sie, 2009

dobry jest...........

[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 21:48 ]
a poważnie , to chyba akcja przed pojawieniem się wersji z is... :???:

MM - Pon 31 Sie, 2009

Albo szykują się promocje i wstępnie podwyższają cenę wyjściową :razz:
MasterB - Pon 31 Sie, 2009

Według wykresu ze Skąpca cena zmalała w ciągu ostatnich trzech miesięcy o jakieś 200zł
krisv740 - Pon 31 Sie, 2009

MasterB, -usa!
hijax_pl - Pon 31 Sie, 2009

Wartość dolara spada? :wink:
dr11 - Pon 31 Sie, 2009

Promocja od jutra na wybrane szkła? Skoro będą opuszczać to musieli najpierw podwyższyć. Bilans ~ 0 ;)

Mhm.. Albo wprowadzą nowe w aktualnej cenie a stare wróci do poprzedniej. Będzie wyglądać że stare tanieje :wink:
offca11 - Pon 31 Sie, 2009

A moze chodzi o przelicznik jena do dolara? W sumie nie sledze gieldy ale jest to mozliwe. U nas tanieje bo dolar sporo juz powedrowal w dol...
radek_z - Pon 31 Sie, 2009

Ja miesiąc temu kupowałem swojego Nikora 70-300. Pomimo już wyrażnie spadającego Euro w tamtym okresie 3 tygodnie przed planowanym zakupem zdrożał mniej więcje o 100 PLN w każdym sklepie.

Czekałem chwile z zakupem, ale niem widziałem zadnych ruchów w dół, więc jakoś to przebolałem i zakupiłem.

Puki co wiedze że nadal trzyma cenę, jednak logika tego wszystkiego jest mi nie znana. Nawet Jen tanienie, a ceny foto rosną.

offca11, http://waluty.onet.pl/106,waluta.html

Nie jest źle. Wietrzę podstęp marketingowy

[ Dodano: Pon 31 Sie, 2009 23:24 ]
radek_z, sprzedaż spada to podnoszą ceny... tam grosz.. tu grosz i coś się uzbiera.

dr11 - Pon 31 Sie, 2009

W Kanadzie podobno tak:

Więc może w USA podobnie...

Matt - Pon 31 Sie, 2009

Ja sledzilem losy 24-105L w jednym sklepie. Jeszcze we wrzesniu tamtego roku kosztowal 2950. Jak juz mialem 2/3 funduszy, to poprzeczka poszla wyzej - 3400. W marcu/kwietniu juz przekroczyl poziom 4000 zl, teraz jest prawie 4700. Mniej wiecej do czerwca kursy walut w stosunku do zlotowki poszly w gore, pozniej zas zaczely systematycznie spadac. Teraz, gdy euro jest na poziomie 4 zl cena powinna ruszyc w dol, tak sie jednak nie dzieje.

Przy okazji obserwacji cen tego obiektywu pytalem sprzedawcow w roznych sklepach czy obiektyw bylby dostepny u nich "od reki". Jeszcze na wiosne nie bylo problemow. Teraz - goscie nie wiedzieli nawet kiedy i czy beda go w ogole miec, przynajmniej w paru sklepach w ktorych pytalem. Ostatecznie dalem sobie spokoj, poczekam, poczekam.

Moze wiec dostepnosc ma tez jakis wplyw na takie a nie inne ceny..

Nie - z Polski zachód wyssał sprzęt. W Nikonie dokładnie taka sama sytuacja była jak opisujesz.
0xDEADBEEF - Wto 01 Wrz, 2009

W USA ceny obiektywow Pentaxa rosna od kilku miesiecy, w Kanadzie jeszcze gorzej.
Na eBayu cyrki sie dzieja I ludzie sprzedaja obiektywy za wiecej niz je w sklepie kupili.
Koniec swiata nadchodzi.

Allan - Wto 01 Wrz, 2009

Najbardziej do mnie przemawia ten koniec swiata,
przynajmniej wszystko wyjasnia :twisted:

hijax_pl - Wto 01 Wrz, 2009

A jakiś kaznodzieja nawiedzony nie wałęsa się ulicami? :wink:
Jesienny - Wto 01 Wrz, 2009

Co się dziwisz, swojego d300 też mogłem jeszcze w marcu-kwietniu sprzedać za 2x tyle, za ile go kupiłem ;)
A skoro wszędzie poszły w górę obiektywy to czemu nie w stanach. Po prostu dłużej się uchowaliście. ;)

MasterB - Wto 01 Wrz, 2009

Jeśli chodzi o ceny w USA to największy wpływ miało umocnienie jena do dolara.

0xDEADBEEF,

To samo u nas, kupiłem 50/1.8 za 299 zł a pół roku później mogłem go sprzedać za prawie 400...

Misieq84 - Czw 03 Gru, 2009

najlepszy przekręt to Sony CZ 24-70 ktoś pamięta ile kosztował na początku ? :mrgreen:

ze 3/3 obecnej ceny i w Polsce i USA

MasterB - Czw 03 Gru, 2009

Misieq84 napisał/a:
ze 3/3 obecnej ceny i w Polsce i USA

No to cena się nie zmieniła :lol:

mavierk - Czw 03 Gru, 2009

dobrze, że nie 13/13 ceny, to byłaby masakra :)

Ale ceny powoli już spadają, jest to pocieszające.