forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Zdjęcia za jasne mimo 0EV +Problem z jasnością wyświetlacza

Kowalencki - Wto 01 Wrz, 2009
Temat postu: Zdjęcia za jasne mimo 0EV +Problem z jasnością wyświetlacza
Witam serdecznie,
posiadam Canona 450D+kilka obiektywów. Problem pierwszy jest zwązany ze zdjęciami zrobionymi przy 0EV. Każde z nich jest zawsze zbyt jasne, prawie prześwietlone. Dotyczy to każdego z obiektywów. Ekspozycja musi być ustawiona na 2/3 lub 1EV, aby zdjęcie wyszlo normalne.

Drugi problem dotyczy wyświetlacza. Zdjęcia ukazujące się na wyświetlaczu są zawsze ciemniejsze aniżeli te, które ukazują się na kompie. Wygląd na wyświetlaczu jest taki, jaki uważąm za słuszny, jednak póżniej wszystko na kompie wygląda inaczej czyt. dużo jaśniej. W ustawieniach jasność LCD jest na przedostatniej kresce...nie mogę już go za bardzo rozjaśnić....;/

Co do wyświetlacza to rozumiem, że to chyba normalny przypadek..jednak problem z jasnymi zdjęciami przy 0EV bardzo mnie martwi....;/. Dodam, że zdjęcia robione są na Av

Proszę o jakąś radę i z góry dzięki wszystkim za pomoc,
Pozdrawiam
Michal

kamfil06 - Sro 02 Wrz, 2009

Kowalencki napisał/a:
musi być ustawiona na 2/3 lub 1EV

:shock:

nie pozamieniales czegos w ustawieniach? jaki masz ustawiony pomiar światła itp.?

hijax_pl - Sro 02 Wrz, 2009

Kowalencki, Nie oceniaj zdjęcia po wyglądzie na wyświetlaczu LCD szczególnie niskiej jakości. Oceniaj na nich tylko ostrość, jakość ekspozycji oceniaj po histogramach ogólnym i rgb w szczególnych przypadkach. Kolory zawsze możesz poprawić w kompie :wink:

Codo zdjęć w ciemności to na jakim pomiarze je robisz? Matrycowym, ważonym czy punktowym?

Baku - Sro 02 Wrz, 2009

Hmm... A może problem leży w najbanalniejszym miejscu, w które zagląda się najrzadziej, tj. w ustawieniach samego wyświetlacza, a dokładniej w jego jasności.
Zrób zdjęcie na 0EV w ładny dzień, ale nie w pełnym słońcu, zgraj na komputer nie usuwając z aparatu a następnie dopasuj jasność wyświetlacza tak by zdjęcie wyglądało na prawidłowo naświetlone.

Moment - rozmawiamy o zdjeciach w 0EV - czyl nocnych, czy tez korekcji ekspozycji ustawinej na 0EV?
Kowalencki - Sro 02 Wrz, 2009

Rozmawiamy o korekcji ekspozycji ustawionej na 0EV :)

Pomiar światła - najczęściej wielosegmentowy

Baku, chodzi o to, że za bardzo nie mam skali do ustawieni wyświetlacza:). Sęk w tym że jest już ustawiony na przedostatnią kreskę czyt. prawie najjaśniej jak się tylko da;/.

edmun - Sro 02 Wrz, 2009

Kowalencki, w takim razie punkt pierwszy - masz za jasno wyświetlacz. punkt drugi, sprawdź jak używać różnych pomiarów światłomierza.

A ja bede powtarzał jak mantrę.. Jak wyglada histogram?
Porównaj sobie histogram z wyglądem na wyświetlaczy LCD.

Kowalencki, Ale nie gra mi tylko to co mówisz że ustawiasz korekcję na +1EV - wtedy powinno wyjść doświetlone o 1EV, czyli jaśniejsze od tego z bez korekcji. A Ty mówisz że są za jasne - czyli powinieneś ustawiać korekcję na -1 EV :wink:

cra89 - Sro 02 Wrz, 2009

hmm a mnie jeszcze ciekawi czy uzywaz monitora LCD bo jak tak to na 90% jestem pewien ze to co widzisz na nim nie ma nic wspolnego z tym co wyjdzie po wydruku :)
czytaj monitry LCD ludzie sobie ustawiaj amega jasno bo ladnie to wyglada ale zdjecia beda wlasnie przeswietlone. Ja mam CRT skalibrowany pod odbitki z zaprzyjaznionego photolabu i na tym bazuje:)

MC - Sro 02 Wrz, 2009

cra89 napisał/a:
czy uzywaz monitora LCD bo jak tak to na 90% jestem pewien ze to co widzisz na nim nie ma nic wspolnego z tym co wyjdzie po wydruku... monitry LCD ludzie sobie ustawiaj amega jasno bo ladnie to wyglada ale zdjecia beda wlasnie przeswietlone

Czy ja wiem? Mam Szajsunga kupionego ladnych pare lat temu w Vobisie i wszystko bylo i jest ok. Kwestia szczescia? Marki? Modelu?

cra89, ja na moim D90 mam piękny obraz baaaardzo zbliżony do tego na kompie :cool:

hijax_pl, przepraszam za błąd. Oczywiście ustawiam na -1EV i dopiero wtedy fotki są OK. Sorki za pomyłke....

cra89, Co do monitora, to używam laptopa;). Niestety czesto sie przemieszczam i stacjonarny jak do tej pory mi nie służył:).

edmun, który wyświetlacz??na laptopie czy na aparacie??. Gdybym na aparacie zmniejszył jasność to już by była ciemnica....;/. A jeżeli chodzi o pomiar światłomierza, to niestety nie wiem tak naprawdę który typ pomiaru zastosować do danej sytuacji.... . Muszę się bardziej z tym zaznajomić....

Wnioskuje, że pewnie chodzi o mojego lapka. Po prostu bardziej dokładnie oglądnę histogram i wtedy powinienem wiedzieć, czy chodzi o wyświetlacz na laptopie, czy o coś innego.

Chyba tyle, jak zrobię fotki po południu, to dam znać co i jak.
Dzięki wielkie Panowie za pomoc

Kowalencki, Zresteuj aparat do wartości domyślnych, zrób jakąkolwiek fotę w trybie pełnej automatyki. Spójrz w histogram- jeśli nie jest równomierny rozłożony mniej więcej po środku - masz problem z korpusem. W takim przypadku polecam - serwis..

Swoją drogą na ciemny wyświetlacz LCD - też polecam serwis - wychodzi na to że ci padlo podświetlanie.

belkot77 - Sro 02 Wrz, 2009

Ustaw pomiar swiatla na matrycowy. On powinien zrownowazyc cala scene i dobrze naswietlic.
lupo57 - Sro 02 Wrz, 2009

Kowalencki a jak wychodzi w manualu ?? Też prześwietla ??

Kowalencki, skorzystaj z zasady Sunny 16. W jakiś słoneczny dzień w trybie preselekscji przesłony F/16 aparat powinien podać bardzo zbliżone wartości czasu do wartości ISO

hijax_pl, Zrobiłęm tak jak pisałeś. Ustawienia domyślne, automat i zdjęcie. Z tego co ja tutaj widzę, zdjęcia nie wyszły prześwietlone. Z resztą, podaje linki:

A co do wyświetlacza to po zmianie na ustawienia domyślne jasność jest taka sama, a na podziałce jest zaznaczony środek...więc się naprawdę poprawiło:D.Wychodzi też na to, że mam żle skonfigurowany LCD na laptopie;/

hijax_pl - Czw 03 Wrz, 2009

Kowalencki, jak na automat to wg mnie zdjęcia prawidłowo naświetlone. Zatem na pewno nic z nim nie jest do bani jeśłi chodzi o pomiar ekspozycji. Jeśli nadal mas problemy z LCD na korpusie - no to serwis, może coś poprawią, podregulują. A laptop... No coż.. Kalibracja tylko bo na 100% nie pokazuje ci prawidłowego obrazka. Żaden LCD laptopowy nie pokazuje. I nie dłub za bardzo przy kolorach/kontrastach bo jak pójdziesz dolabu to się zdziwisz :wink:
Kowalencki - Czw 03 Wrz, 2009

hijax_pl, dzięki wielkie. Co do laptopa to raczej tylko jasność zostanie zmieniona....
A co do wyświetlacza na aparacie, to tak jak wspomniałem, jest naprawdę lepiej:). O dziwo suwak jasnośći jest na środku i zdjęcia pokrywają się z tym, co zrzucam na kompa;). A co do histogramu, to muszę mieć na niego oko:D

Dzięki wielkie jeszcze raz.
Michał