forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Co od portretu: tamron 70-200/2.8 +sony 50/1.4 czy CZ 85/1.4

geko123 - Pią 04 Wrz, 2009
Temat postu: Co od portretu: tamron 70-200/2.8 +sony 50/1.4 czy CZ 85/1.4
witam

ostatnio zmieniłem system z Olympusa na sony (A700) i przymierzam sie do zakupu dodatkowego szkła/szkieł (mam tylko kita 18-70) foce głównie portrety i studio, zastanawiam się miedzy:

1,)TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro + gdzieś po miesiącu sony 50/1.4
2.) Sony Carl Zeiss Planar T* 85 mm f/1.4 ZA i po nowym roku dopiero jakieś tele

cena zeissa jest górna granica (4,5tys zl) choć mogę go mięć z UK za 3900 z przesyłką

a może polecicie cos innego do portretu?
szkło musi być FF

MC - Pią 04 Wrz, 2009

Do portretu ten Zeiss jest rewelacyjny. Chociaz jesli planujesz w dosyc nieodleglym czasie przesiadke na pelna klatke to moze warto sie zastanowic nad CZ135/1.8? Chociaz do studia to juz moze byc troche za wasko, nie wiem...
Wujek_Pstrykacz - Pią 04 Wrz, 2009

Obydwa by się przydały :lol:
I 85 i 135 ma zastosowanie, a oba są do tego rewelacyjne.

pełna klatka nie wcześniej niż za rok, a do cropa(A700) 135 wydaje mi sie za waskie, no i te 2tys roznicy....:???: narazie od tygodnia mam A700 wiec puki co nie przymierzam sie do zmiany ;)
MC - Pią 04 Wrz, 2009

Bierz 85tke. Do A700 135mm bedzie juz moim zdaniem za wasko. A do pelnej klatki to faktycznie oba bylyby przydatne.

hmm dzisiaj w sony center pobawie sie nim troche i zobacze jak to jest w koncu z tym AF
Wujek_Pstrykacz - Pią 04 Wrz, 2009

Na warsztatach z modelką na zlocie najczęściej wykorzystywałem zakres 70-100 mojego obiektywu, więc faktycznie 85 będzie lepszym wyborem.
mavierk - Pią 04 Wrz, 2009

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
więc faktycznie 85 będzie lepszym wyborem.
dla Ciebie :P Wiele osób używa 135-200mm, dla uniknięcia przerysowań :)
Marian - Pią 04 Wrz, 2009

Portret to pojęcie wieloznaczne: głowa plus ramiona, a może od pasa?
Bierz obiektyw(y) o takich ogniskowych, który(e) z odległości 5 metrów zapewni(ą) ci wypełnienie kadru tym czym chcesz go wypełnić.

geko123 - Nie 06 Wrz, 2009

dla mnie portretem jest jekiekolwiek zdjecie drugiej osoby (nie liczac reporterki), wiec zarowno sama twarz, do ramion, do klatki piersiowej, jak i cala postac, i tu wlasnie jest problem takiej natury ze zeby miec pieknie rozmyte tlo, z co sie orinetuje to potrzebna jest albo dluga ogniskowa i wzglednie jasne szklo (z tad tamron 70-200/2.8) albo bardzo jasne szklo typu 85/1.4(ekwiwalent 127.5mm) tyle ze przy waskim szkle dochodzimy do pewnej granicy gdy na waskim koncu gdzie glebia jest najmniejsza zmuszeni jestesmy fotografowac z 25m....

szklem zeissa sie bawilem przedwczoraj i AF jest celny ale nie zaszybki, a wnioski z zabawy mam takie ze do zblizen starczy F/1.8 (przy F/1.4 glebia ostrosci jest naprawde "papierowa"-ok 2-3mm przy APS-C), ale przy zdjeciach calej postaci jest juz jak najbardziej uzywalna przyslona 1.4, tamrona jesli sie uda przetestuje w nadchodzacym tygodniui wtedy moze bede w stanie ocenic ktory szklo bardziej mi lezy,

tak czy tak dziekuje wszystkim za pomoc

komor - Pon 07 Wrz, 2009

geko123 napisał/a:
dochodzimy do pewnej granicy gdy na waskim koncu gdzie glebia jest najmniejsza zmuszeni jestesmy fotografowac z 25m....

Im większa odległość przedmiotowa tym głębia się powiększa, więc lepiej spojrzeć dokładniej w kalkulator głębi ostrości żeby wykoncypować z jakiej odległości i czym tło będzie najlepiej rozmyte. Biorąc przy tym pod uwagę czym różni się portret zrobiony z metra od takiego zrobionego z 20 metrów.

ilDottore - Nie 24 Sty, 2010

Nie słuchaj bajęd o przerysowaniach w Zeissie 85mm... może inne 85mm coś tam "przerysowują" ale ten Zeiss optycznie jest nieskazitelny.
Ze względu na cenę proponuję najpierw 85mm a potem 135 - czemu nie? :)
Kilka próbek... wcale nie studyjne... z ręki i na wysokim ISO:

1/ISO 2000, f/1.8, 1/125s.

2/ ISO3200, f/1.6, 1/125s.

jaad75 - Nie 24 Sty, 2010

ilDottore napisał/a:
Nie słuchaj bajęd o przerysowaniach w Zeissie 85mm... może inne 85mm coś tam "przerysowują" ale ten Zeiss optycznie jest nieskazitelny.
Wiesz w ogóle o czym piszesz? Nie chodzi tu o wady optyczne, a o problem przerysowanej perspektywy związanej z odległością od fotografowanej osoby. Na FF headshoty 85-tką mogą być przez niektórych uznane za niezgodne z kanonem sztuki. Trochę jak headshoty 50-60-tką na APS-C - taki kąt widzenia wymusza dość duże skrócenie dystansu, co w klasycznie pojmowanym portretowaniu jest błędem. Można takie bliskie portrety lubić lub nie, ale trzeba mieć świadomość konsekwencji.

Sorry ale dla mnie to brzmi trochę jak nieskładny bełkot.
Co to jest "przerysowana perspektywa niezgodna z kanonami sztuki"??? :mrgreen:
Może jakiś link z przykładami?

jaad75 - Nie 24 Sty, 2010

ilDottore napisał/a:
Może książka o podstawach fotografii?
Poczytaj o zależności odległość-perspektywa. To są absolutne podstawy.

Sunders - Nie 24 Sty, 2010

ilDottore napisał/a:

http://www.3doro.de/persp/persp3-pl.htm

jaad75 napisał/a:
ilDottore napisał/a:
Może książka o podstawach fotografii?
Poczytaj o zależności odległość-perspektywa. To są absolutne podstawy.

Dalej bełkot. A konkrety?

[ Dodano: Nie 24 Sty, 2010 15:57 ]
Sunders napisał/a:
ilDottore napisał/a:

http://www.3doro.de/persp/persp3-pl.htm

Dzięki, to są oczywistości. Jednak nie wydaje mi się, by można było mówić o zagrożeniu przerysowaniami tego typu, gdy używa się ogniskowej 85mm i ma się pełną kontrolę nad odległością od obiektu, jak to się dzieje w klasycznej fotografii portretowej.
Nie przesadzajmy.

komor - Nie 24 Sty, 2010

ilDottore napisał/a:
Jednak nie wydaje mi się, by można było mówić o zagrożeniu przerysowaniami tego typu, gdy używa się ogniskowej 85mm i ma się pełną kontrolę nad odległością od obiektu, jak to się dzieje w klasycznej fotografii portretowej.

ilDottore, koledzy piszą o headshocie, więc nie masz pełnej kontroli nad odległością od obiektu bo musisz podejść na tyle, żeby kadr wypełniony był mniej-więcej głową. Stąd pojawia się różnica, czy użyjesz ogniskowej 50, 85 czy 135 mm i na jakiej matrycy.

No oki, to o jednym mówimy. Zróbmy sobie zatem headshota na 85mm... jakieś zastrzeżenia? :)
Matt - Nie 24 Sty, 2010

To ja moze taki link rzuce: ( ktos go tu juz wklejal wczesniej na forum )
http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

cybertoman - Pon 25 Sty, 2010

jaad75 napisał/a:
Na FF headshoty 85-tką mogą być przez niektórych uznane za niezgodne z kanonem sztuki
Przez niektorych... mozna krok do tylu i kadrowac dla purystow. Niektorzy tez maja takie zdanie o 160mm. Wazne, zeby z nosa bulwy nie robic, sloniowych uszu nie przyprawiac i sie podobalo.
jaad75 - Pon 25 Sty, 2010

ilDottore napisał/a:
No oki, to o jednym mówimy.
Nie. Nie o jednym, bo Ty opowiadasz ...... o doskonałych właściwościach optycznych Zeissa 85mm, podczas gdy nie ma to nic do rzeczy, bo zniekształcenia, o których mówimy są związane z odległością jakiej zmuszony jesteś użyć, by odpowiednio wypełnić kadr.
ilDottore napisał/a:
Zróbmy sobie zatem headshota na 85mm... jakieś zastrzeżenia? :)
Tak - nie widać zdjęcia.
cybertoman napisał/a:
Przez niektorych... mozna krok do tylu i kadrowac dla purystow.
Oczywiście, tylko trzeba mieć świadomość tego co się robi.
cybertoman napisał/a:
Niektorzy tez maja takie zdanie o 160mm.
Na przykład ja. Zdecydowanie wolę portrety ze skróconego dystansu, niż z wydłużonego.
W każdym razie w klasycznym pojęciu portretu, 85mm to szersze kadry, natomiast typowy headshot, to 135mm (mówimy o małym obrazku oczywiście). W przełożeniu na APS-C, mamy odpowiednio ok. 55mm i ok. 85mm.

cybertoman - Wto 26 Sty, 2010

Taka moda nastala... Wystarczy popatrzec na forach, co dzieje sie po pytaniach typu "ten 60mm macro dobrze wypada w testach, nadaje sie do portertu?". Wg. wiekszosci w zadnym przypadku - kup 100mm - to jest to. Dziwi mnie czasami, ze 60mm nie jest tak popularna jak 85mm za analogowych czasow.
MM - Wto 26 Sty, 2010

85mm było popularne bo było zwyczajnie tańsze. Portret to jednak "legendarne" 135mm a jego obecny odpowiednik na cropie to okolice starych 85mm. Z kilkoma już wykazanymi uwagami na minus odnośnie perspektywy.