forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - kalibracja monitora

maziek - Wto 08 Wrz, 2009
Temat postu: kalibracja monitora
Mo ktos jakiś patent?

Pracuję teraz równocześnie na dwóch monitorach CRT (lightroom). Na każdym jest trochę inaczej. W zasadzie nie da się w ogóle doprowadzić do takiej sytuacji, żeby obraz był identyczny na obu. Nie mówiąc, żeby jeszcze przy okazji choć na oko poprawnie oddawał kolory/jasności/kontrasty itede.

Z tego wszystkiego sprawdzam jeszcze na lapku i netbuku - ale to paranoja. Może jakaś strona z testami do ustawienia czy coś?

hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009

gamme możesz tu: http://www.photofriday.com/calibrate.php
kolory tu: http://www.displaycalibration.com/

Ale polecam pożyczyć od kogoś jakiegoś iDisplaya i zrobić to raz a porządnie :wink:

To nie radzi. Ogólnie jest tak, że jak jedno ustawię (np. cienie) - to światła się walą i na odwrót. Albo na jednym jest czerwony,a na drugim sraczko-buraczkowy. Jak to dociągnę, to znów jest problem z zieleniami - na jednym niebieszczeją, a na drugim gó.wnowacieją... i tak - nomen omen - w koło Macieju.
Jesienny - Wto 08 Wrz, 2009

Na dwóch monitorach ustawisz prawidłowe kolory tylko na jednym - drugi z zasady jest tylko pomocniczy. Przynajmniej w XP-ku nie daje się ustawić osobnych profili na każdy monitor ;) (chyba że ja nie umiem po prostu ;) )
hijax_pl - Wto 08 Wrz, 2009

maziek, pożycz kalibrator - na pewno ktoś ma, ostatecznie kup przez neta i oddaj bez powodu w ciągu 10 dni ;)

Ja swojego lapa kalibrowałem ręcznie i się też poddałem. Ale pożyczyłem kalibrator i mam obraz (prawie) jak Eizo w Brunowie :wink:

MM - Wto 08 Wrz, 2009

Jak CRT jest stary to sobie możesz. :razz:
Czy masz kalibrator? Jak nie masz to koniecznie kup. Przyda się na przyszłość.
Po drugie warto mieć dobrą kartę graficzną dla grafików - np. Matroxa. Obsługuje kilka monitorów i ma multum ustawień.

MM a widziałeś ostatnio jakieś nowe CRT? :) ...

Jesienny, no ale guziki na monitorze zostają... Ja na swoich mam też strojenie RGB (prócz jasności, gamma i kontrastu). A może ja już przesadzam...

zug - Sro 09 Wrz, 2009

chyba najlepsze wyjście- kalibrator
ale zobacz jeszcze tą stronkę http://www.lagom.nl/lcd-test/ może uda Ci się uda skalibrować.

MM - Sro 09 Wrz, 2009

maziek napisał/a:
MM a widziałeś ostatnio jakieś nowe CRT? :) ...

No to inaczej.... czy ma więcej niż 5 lat intensywnego użytkowania.

Ja swojego CRT oszczędzam, używam tylko wtedy jak zdjęcia obrabiam. Resztę spraw komputerowych odwalam na lapku. Jest to o tyle proste, że same zdjęcia mam na zewnętrznym dysku.

edmun - Sro 09 Wrz, 2009

CRT zazwyczaj używam aby sprawdzić kolory. też muszę go w końcu skalibrować ale lenistwo mówi za siebie. na LCD natomiast mamy wyraźniejsze kontrasty i większą "ostrość" (?)....
jeśli pracujesz na dwóch na raz - to w sprawie kolorów, kontrastów itp - skonfigurowałbym tylko CRT, a LCD pozostawił jak jest :)
Choć może być to problematyczne przy bardzo dokładnej obróbce

hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009

Ja swojego lapa kalibrowalem. Wynik? - zdjęta niebieska dominanta.

Także LCD też się przydaje kalibrować :)

maziek - Sro 09 Wrz, 2009

Z racji innego hobby aktualnie mam koło siebie w domu 3 monitory CRT, dwa identyczne 19'' AOC (między nimi różnica jest największa) i jeszcze 21'' NECa (który się od tych dwóch "różni w inny sposób"). Niestety - odpowiadając na pytanie MM - są one mocno doświadczone, są to moje stare pracowniane monitory, mają koło 10 lat no i były w tym czasie używane.

Podejrzewam, że są tak rozjechane, że nie da się wszystkiego ustawić nawet na jednej sztuce. Na żadnym z nich nie moge np. równocześnie osiągnąć właściwej czerni i bieli. Nigdy nie zwracałem na to uwagi ale wygląd moich zdjęć w "fotografii lotniczej" dał mi do myślenia :( .

Z tego co widzę, najlepiej wyświetla kolory netbuk 8,9'' , który sobie kupiłem jako databank :) (i nic nie ustawiałem).

maziek, a podłączasz te wszystkie monitory do tego samego kompa?
mavierk - Sro 09 Wrz, 2009

MM napisał/a:
czy ma więcej niż 5 lat intensywnego użytkowania.
co to jest 5 lat intensywnego użytkowania monitora?
maziek - Sro 09 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
maziek, a podłączasz te wszystkie monitory do tego samego kompa?
Na raz mogę dwa. Trzy to już by trochę psychiatryczne było chyba ;-) .

edit: a jeśli chodzi o kalibrator - to jestem calkiem zielony. Ktoś coś może polecić?

maziek, chodzilo mi o to jak kalibrować. Bo jak kalibrujesz komp - de facto zmieniasz sposób w jaki generuje sygnał karta graficzna. Dzięki temu będzie generowała pod jeden konkretny model. Można oczywiście w Viscie kilka profili używać i je sobie przełączać - ale jest to trochę upierdliwe. Monitory Eizo czy NEC kalibruje się niezależnie - de facto zmieniasz sposób w jaki sygnał z kompa jest prezentowany.

Ja korzystałem z pożyczonego iDisplaya 2 - to doskonałe urządzenie jak na takie zastosowanie.

tupisac - Czw 10 Wrz, 2009

maziek napisał/a:

edit: a jeśli chodzi o kalibrator - to jestem calkiem zielony. Ktoś coś może polecić?

http://www.cortland.pl/27..._DisplayLT.html

Fajnie jest dorzucić kafelka i kupić i1 pro (pełen spektrofotometr a nie tylko kolorymetr) - wtedy będziesz mógł się bawić w kalibracje drukarek.

hijax_pl - Sob 19 Wrz, 2009

tupisac, a gdyby kalibrację drukarki zrobić tak:

Zakładając że mamy profil aparatu w PS, drukujemy wzorzec barw, robimy zdjęcie, wrzucamy do PS, ustawiamy WB i porównujemy...

Wiem że to nie te same pigmenty, cz też światło, ale - mniej więcej tak chyba by się dało "skalibrować" drukarkę?

tupisac - Nie 20 Wrz, 2009

Hm... Musisz mieć naprawdę dobrze sprofilowany aparat, tak aby wartości LAB po przejściu RGB przez profil odpowiadały LABom pól zakupionego wzornika (masz własny wzornik?). Potem bierzemy plik referencyjny wzornika i tworzymy z niego wydruk na drukarce. Ten wydruk fotografujemy w takich samych warunkach jak oryginalny wzornik, odczytujemy wartości RGB pól, tworzymy plik i robimy profil.

Teoretycznie może zadziałać... Problem jest tylko taki, że dokładność profilu jest proporcjonalna do użytej ilości pól i odpowiedniego wzornika. Wzornik foto/skaner jest inaczej projektowany niż wzornik CMYK i np. taki ColorCheckerDC ma pola odpowiadające raczej przedmiotom rzeczywistym typu liscie czy skóra niż ich reprezentacji przez farby CMYK. A musisz niestety użyć wzornika foto bo do czego porównasz wydruk przed profilowaniem i po profilowaniu? :neutral:
Do tego dochodzi cała jazda z odpowiednim WB (nie tylko światła ale i kartki na której drukujesz - czy kartka była bielona i świeci w UV?), zabawie z winietami (wzornik raczej w centrum kadru) no i równomiernym oświetleniu wszystkich pól (odbicia też istotne).

Niestety jak chcesz zrobić to porządnie to tylko spektrofotometr i odpowiedni soft.

hijax_pl - Nie 20 Wrz, 2009

Tak tylko sobie dywaguję.
Mam wzornik QPCard 201, no i nie jest to wzornik CMYK, ale typowy foto. To o czym mówię to próba podejścia do tematy metodą a' la Adam Słodowy ;)

Podsumowując - nie mam drukarki - ale przymierzam się do jakiegoś foto-canona. Jak już zakupię - zrobię taką próbę. Zobaczymy jak wyjdzie.

Wiem że ten sposób kalibracji drukarki to tak jakby regulować monitor pokrętłami na zdjęcie referencyjne ;)

dr11 - Pon 21 Wrz, 2009

tupisac napisał/a:
...odczytujemy wartości RGB pól, tworzymy plik i robimy profil...

Wlasnie, jest jakis soft, ktory przy pomocy takiej metody - recznej detekcji roznic, moze wygenerowac cos a'la profil? Zastanawiam sie czy by nie uzyc zestawu Kodaka - tiffy + referencyjene printy http://shop.colourconfide...php?xProd=1186, zeby troche tuningowac tor PC-drukarka.

tupisac - Pon 21 Wrz, 2009

Najbardziej znany kombajn i w ogóle to ProfileMaker. Robi wszystko i jeszcze trochę.
zug - Pon 21 Wrz, 2009

tupisac napisał/a:
Robi wszystko i jeszcze trochę.

portfel czyści też trochę :wink:

tupisac - Pon 21 Wrz, 2009

A kto mówił że ma byc tanio ;)

http://www.argyllcms.com/