forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - problem z olympusem e-520

laska.vip - Pon 21 Wrz, 2009
Temat postu: problem z olympusem e-520
Witam,

mam aparat olympus e-520 juz dobre pol roku i mam z nim pewien problem. Mianowicie chodzi o zdjęcia robione w słabym oświetleniu lub braku oświetlenia. zaczne od tego ze na funkacjach automatycznych wychodzą zdjęcia za ciemne, a przy braku jakiego kolwiek oswietlenia procz lampy blyskowej sa to zdjecia czarne po ustawieniu mozna doprowadzić je do troszeczke lepszej jasnosci ale i tak sa slabe, czyt.bezuzyteczne... poza tym sa rozmyte. probowalem juz naprawde roznych ustawien z iso 1600 , 800 itp, zdjecia z scenach (auto w ciemnosciach) bawilem się z rozjasnieniem, spowolnieniem flasha, duzo tego bylo. wydaje mi sie ze slabo odbiera lampe blyskowa. Jezeli ktos posiada ten typ aparatu to proszę podajcie mi optymalne ustawienia dla tego aparatu moze to moja wina, jak wasza 520-sta sie spisuje. muszę powiedzic ze poza tym problemem jestem bardzo zadowolony.

Wielkie dzieki za pomoc

kufel - Pon 21 Wrz, 2009

laska.vip, w trybach automatycznych zdjęcia nocne ( bo zakładam ze o takich mowisz) raczej dobrze nie wychodzą ;) podaj parametry ,czas iso przysłona. i co fociles? podstawowa rada : zdjecia nocne najlepiej wykonywać na statywie i w trybach półautomatycznych lub manualnym z niskim iso. wtedy możliwe jest ustawienie długiego (kilka sek) czasu naświetlania co jest podstawa w fotografii nocnej ;) jeśli możesz dodaj jakieś zdjęcia,najlepiej z exif'em :)

dodam jeszcze ze jeśli zdjęcie jest za ciemne, zle naświetlone ( mocno niedoświetlone) to wyciąganie z cieni ,rozjaśnianie nie wiele pomoże gdyz jedyne co uzyskamy to masakryczne szumy :) owszem,można wyciągać z cieni ale przy prawidlowym naświetleniu i w granicach rozsądku ;)

laska.vip - Pon 21 Wrz, 2009

Na ustawieniach auto wychodza tragicznie czy bylby to zwykly auto czy nocna scena , nocny portret -slabo... dodatkowo denerwuje mnie fakt ze jak robie kompaktem ten sam motyw- wychodza bardzo dobrze fotki. z iso probowalem na wysokich 1600, 800 (lepiej aczkolwiek rozmyte, poruszone itp.) ale probowalem na niskich 100,200 (bardzo ciemne). na polmanualu robilem w trybie P nic z tego. na s -na krotkich czasach migawy bo wiem ze nie utrzymal bym aparatu czyli tradycyjnie 5,6f. z podwojna kurtyna z pojedyncza na auto itp. dzis oddalem go do profesionalnego fotografa ma zobaczyc czy wszystko z nim wporzadku,czy to raczej z moimi umiejetnosciami jest cos nie tak. A Ty Kufel na jakich parametrach jedziesz robiąc np impreze nocna, grill itp bez sztucznego oswietlenia. z bardzo slabym oswietleniem zarówkowym. ps. nigdy jeszcze nie probowalem ze statywem moze by pomoglo ale nie zawsze jest mozliwosc brania statywu. jak odzyskam aparat wrzuce kilka fot i opisze Ci parametry... Masz 520 ?? jak Ci się sprawuje w takich warunkach. Wielkie dzieki za zainteresowanie wątkiem

[ Dodano: Wto 22 Wrz, 2009 07:33 ]
pomyliłem się z czasem otwarcia migawki- ustawialem w granicach 100, ale teraz sobie uswiadomilem ze jeszcze sa z " a z tego nie korzystalem. hmmm odbiore aparat sprawdzę czy to pomoże.

dragonfly - Wto 22 Wrz, 2009

ja też mam podobny problem, gdy jest ciemno lub małe oświetlenie zdjęcia wychodzą niewyraźne, ale nie za bardzo powinnam się wypowiadać bo jestem amatorem i nie znam się do końca jeszcze na wszystkich ustawieniach..;/ Ale jeszcze zapytam.. czy U Ciebie też tak miga lampa gdy jest słabe światło taki dziwny dźwięk wydaje..??? i nie zawsze chce zrobić zdjęcie;/ Nie wiem czy mam coś źle ustawione czy to jakaś wada??? Dzięki!
MC - Wto 22 Wrz, 2009

Czasami warto poczytac instrukcje. Zapewne lampa probuje doswietlic fotografowana scene, a zdjecia nie chce zrobic bo nie potrafi ustawic ostrosci.
Co do slabej jakości zdjec to proponuje wkleic przykladowe fotki.

Groni - Wto 22 Wrz, 2009

Ja nie mam i nie miałem absolutnie żadnych kłopotów z jakością zdjęć.
Bywają niedoświetlone (i to wszystko) kiedy używasz wbudowanej lampy,ale to chyba normalne.
Normalne też, że skoro ci lampa niedoświetla i mało jest dodatkowego światła to automat zastosuje dłuższe czasy,więc statyw , IS może się niewyrabiać. (choc u mnie raczej i z tym nie ma zbytniego kłopotu).
Jeszcze dochodzą kwestie czy i jak jest ciemno, co chcesz "złapać"...
MC ma też racje że jeśli ci AF nie "załapie" i nie zasygnalizuje, a zrobisz zdjęcie to wiadomo czym to się skończy.
AF zaczyna mieć kłopoty przy gorszym oświetleniu i to jest raczej norma w aparatach i trzeba to brać pod uwagę przy szybkim wykonywaniu zdjęć w takich warunkach.

laska.vip - Wto 22 Wrz, 2009

hmm tylko zastanawia mnie kwestia, ze zwykly kompakt wykonuje duzo lepsze zdjecia przy tych samych warunkach. Auto w tym aparacie jest poprostu do kitu przy słabym oświetleniu. co do tematu zdjec to sa to głownie zdjecia ludzi na powietrzu wieczorem,w nocy, ale w pomieszczeniach przy slabym tez jest problem nawet gdy są to rzeczy statyczne jak obraz. podaj mi parametry jakie ustawiasz przy slabym oswietleniu zarowkowym nieduza odleglosc ( nie chodzi mi ze ma to byc perfekcyjne tylko zebym mial przyuklad jak to powinno wygladac) jak odbiore aparat to wrzuce kilka fotek no chyba ze znajomy rozwiaze moje problemy. dzieki za zainteresowanie
Groni - Wto 22 Wrz, 2009

Nie pamiętam,to zależy od sytuacji..warunków..
A poza tym masz podgląd i powiększenie i ja tym się dokładnie sugeruje sprawdzając co mi wyszło i co trzeba zrobić,co zmienić.
Jest jeszcze kwestia punktu ostrości, na co ustawiasz i czy obiekt się porusza.
Każda "scena" jest inna więc i inne parametry itd, nie da się tego podać precyzyjnie.
Zamieść te zdjęcia to ci podpowiedzą jakie błędy może robisz.

Mi w każdym razie brakowało jedynie doświetlenia, dokupiłem lampę i mam problem z głowy.
A powiem ci że obskoczyłem tym aparatem z jednym obiektywem i wbudowaną lampą ślub i wesele.
I jeszcze zdjęcia były powiększane.
Ale pamiętałem o ograniczeniach i jeszcze podgląd pod ręką.
Musisz aparat wyczuć i się go nauczyć ,nikt na to ci nie poda recepty ,chyba tylko taka : rób zdjęcia,poprawiaj i rób zdjęcia.

MasterB - Wto 22 Wrz, 2009

laska.vip, chyba masz za ciemny obiektyw żeby komfortowo robić przy słabym świetle zdjęcia z ręki... IMHO pozostaje lampa albo statyw.
dragonfly - Wto 22 Wrz, 2009

A spróbuj ustawić aparat tak:
tryb A -> wartość przysłony średnia czyli ok. 8 lub 11 -> czas otwarcia migawki na automat -> kompensację ekspozycji na wartość od -1 lub -1,5 (może być opcja REC VIEW) i do tego wiadomo redukcja szumów!

Nie wiem czy zadziała u Ciebie.. spróbuj jak będziesz miała już aparat..

laska.vip - Sro 23 Wrz, 2009

witam

Odzyskalem aparat od fotograf stwierdzil, ze tez byl problem z autofocusem itp. zadzwonilem do olympusa kazali mi zrestartowac ustawienia, wiec tak zrobilem teraz wysle fotki z olympus master zeby były i foty i ustawienia. Fotka z dziewczyna byla robiona przed restartem dwie pozostale zrobilem na szybko zeby Wam pokazac jak robi z ustawieniami auto i na polrecznym. Mile byloby zeby się wypowiedziala osoba, ktora posiada taki aparat i czy na auto tez wychodzą takie zdjęcia. (aha aparat jest z obiektywem kitowym)

[ Dodano: Sro 23 Wrz, 2009 17:57 ]
W ciemnościach zupełnie nie może złapać ostrości w instrukcji obsługi jest zeby zwiększyć iso to nic nie daje caly czas miga -wartosc przeslony, migawki i ostrosci na programach m,s,a,p tylko na auto lapie ostrosc i wychodzą takie fotki jak zalączylem

lama - Sro 23 Wrz, 2009

laska.vip napisał/a:
1.jpg
przed restartem nie łapał ostrości i to jego częsty problem...

Tutaj nie zawalił autofocus tylko fotograf... Zdjęcie jest ewidentnie poruszone.

a ta fotka ktorą załączyłem jest to program P bez autofocusa ustawionego na ruch (S-AF) na C-AF nie łapie ostrości.

[ Dodano: Sro 23 Wrz, 2009 18:05 ]
nie jest poruszone, tylko gdy jest slabe oswietlenie nie łapie ostrości

dragonfly - Sro 23 Wrz, 2009

a ja mam jeszcze takie pytanie.. jeśli zeszło na ostrość.. to znowu u mnie jest mam kijową ostrość gdy obiekt jest daleko w ruchu..;/ jakie powinny być ustawienia żeby w słoneczny dzień złapać np. chłopaków grających w piłkę???? i że jak przybliżę potem to będę miała świetną ostrość.. bo chyba ta opcja sport to tak średni co nie??? Proszę dajcie jakieś wartości co i jak.. ja jestem amatorem więc.. please..
MasterB - Sro 23 Wrz, 2009

laska.vip napisał/a:

nie jest poruszone, tylko gdy jest slabe oswietlenie nie łapie ostrości

Ja też widzę poruszone zdjęcie... co nie dziwi skoro czas naświetlania = 1 sekunda (widać po prawej w EXIFie)

dragonfly - przedewszystkim ustaw autofocus na c-af na s-af nic z tego nie wyjdzie. Poza tym w instrukcji obslugi znajdziesz wiecej info str 43 51 i 52:)
lama - Sro 23 Wrz, 2009

laska.vip, skoro twierdzisz, że wina leży po stronie AF, to zanieś aparat do serwisu...
dragonfly - Czw 24 Wrz, 2009

mam jeszcze takie pytanie: czy możliwe jest to ze Olympus e520 ma ograniczenia karty do 4GB? Bo wydaje mi się że gdzieś czytałam że nie ale.. moze się mylę.. proszę dajcie znać!
MasterB - Czw 24 Wrz, 2009

A sprawdzałaś w instrukcji obsługi?
"CompactFlash -
A CompactFlash is a large capacity solid state flash memory card. You can use commercially available cards."

no właśnie nie piszą nic o maksymalnej pojemności karty więc.. jak używam 8GB to typu I CompactFlash to nie powinno być żadnych problemów..

aha a jeśli karta byłaby uszkodzona to myślicie że powinna normalnie działać w aparacie bez żadnego komunikatu??? Czy to że może jest uszkodzona nie koniecznie musi być pokazane?

Szninkiel - Czw 24 Wrz, 2009

Cytat:
aha a jeśli karta byłaby uszkodzona to myślicie że powinna normalnie działać w aparacie bez żadnego komunikatu??? Czy to że może jest uszkodzona nie koniecznie musi być pokazane?

Uszkodzona? złamana? dziurawa? Jeżeli zapisuje zdjęcia, a potem pozwala je skopiować to powinno być okej, zawsze można sprawdzić kartę w kompie jakimś programem do szukania "bardzo brzydkich sektorów" :wink:

no tak karta normalnie zapisuje zdjęcia w aparacie bo bez niej zdjęć nie robi.. ale gdy chcę przekopiować przez aparat zdjęcia na komputer to nie idzie.. nie otwiera dysku wymiennego tylko wyskakuje informacja o sformatowaniu.. ale nawet jak wciskam tak albo nie to nic się nie dzieje.. dlatego pytałam o to czy może być uszkodzona i jednocześnie zapisywać zdjęcia w aparacie....
laska.vip - Czw 24 Wrz, 2009

obstwailbym karte... wiec ja sprawdz w pierwszej kolejności.