forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa wbudowana + radiowy wyzwalacz?

kostek - Sob 10 Paź, 2009
Temat postu: Lampa wbudowana + radiowy wyzwalacz?
Czy lampka systemowa bedzie sie otwierać z założonym radiowym wyzwalaczem? Macie jakies wyzwalacze godne polecenia do Canona?
jaad75 - Sob 10 Paź, 2009

kostek napisał/a:
Czy lampka systemowa bedzie sie otwierać z założonym radiowym wyzwalaczem?
Zapewne chodzi Ci o wbudowaną... Odpowiedź brzmi: w przypadku znanych mi aparatów i wyzwalaczy - nie. A zresztą po cholerę? A z polecanych wyzwalaczy najbardziej polecane są Pocket Wizardy, a potem Skyporty i Pulsary, co oczywiście nie znaczy, że inne nie będą działać... :smile:
kostek - Sob 10 Paź, 2009

po taką cholerę ze zawsze to dwa źrodła światła a nie jedno:) Nissin di622 chyba nie zadziała z tym wizardem prawda?
jaad75 - Nie 11 Paź, 2009

Ale to jedno w dość niefortunnym miejscu... :razz:
Musisz mieć przejściówkę, do której będziesz mógł podpiąć PC-Sync i która odpali Nissina z gorącej stopki. Problem w tym, że te Nissiny ponoć nie odpalają ze środkowego pinu...

komor - Nie 11 Paź, 2009

Nissin Di622 nie odpala ze środkowego pinu, sprawdzone organoleptycznie na dwóch sztukach i potwierdzone przez polskiego dystrybutora. Patrz wątek o tym Nissinie, w tym dziale, na końcu jest też link do instrukcji na YouTube, jak zmodyfikować żeby działało. Nie wiem czy wbudowana lampa odpali jak podepniesz coś do gorącej stopki, kostek, bo w body jest czujnik, który wyczuwa mechanicznie założenie czegokolwiek na stopkę. Ale jak masz 40D to możesz skorzystać z wyjścia PC, pod które podłączysz kostkę, jak pisze jaad75, a do kostki nadajnik. Przed chwilą sprawdziłem że działa zestaw: 40D+Nissin na gorącej stopce, a przez złącze PC-kostkę-nadajnik -> radio -> odbiornik+580 EX II. Działa. Z wbudowaną lampą nie sprawdzę, bo moja się nie otwiera :/ z powodu zablokowania się wyżej wspomnianego czujnika.
kostek - Nie 11 Paź, 2009

Dzięki wam za odp.
komor, zostawiasz sobie w koncu tego nissina? widziałem ze tez sie nieco zawiodłeś.. szkoda ze dopiero po kupnie dowiedziałem sie o tym braku radiowego wyzwalania, ale madry polak po szkodzie.. A testowałas ją z fotocelą w warunkach plenerowych? w domu fotocela działa mi dobrze, obawiam sie co bedzie jak w słoncu bede chciał ja podpiac pod parasolke..

komor - Nie 11 Paź, 2009

kostek, Nissina jeszcze mam i sam nie wiem czy go sprzedawać. Przez chwilę się wstrzymywałem jak zobaczyłem, że istnieje modyfikacja, ale kiedy wreszcie obejrzałem ten film na YT to stwierdziłem, że jestem raczej za słaby na takie modyfikacje, z lutownicą sobie radzę, ale umocowanie tych gniazdek na pewno bym zepsuł :)

Co do fotoceli, to skoro Di622 nie odpala przez środkowy błysk, to jak chcesz odpalić go z fotocelą? Jeśli masz na myśli bezprzewodowego slave’a to działa, z tym, że w przypadku użycia parasolki robi się kłopot i to nawet w warunkach domowych - przeważnie nie odpala, w zależności od ułożenia głowicy. Poza tym przy pracy jako slave wymagane jest, żeby lampa master pracowała w TTL, co wyklucza sterowanie moim 580 EX II przez radio - nie mam radia z TTL, pozostaje tylko kabelek TTL, którego długość jest mocno ograniczona. Generalnie rzeźba niewarta zachodu, chyba, że ktoś lubi tak się bawić i ma dużo czasu.

kostek - Pon 12 Paź, 2009

komor, pozwolisz ze przy okazji spytam, bo albo jestem ślepy albo nie wiem:) Canon 40d da sie sterować siłą błysku wbudowanej lampy? bo nigdzie nie moge tego znaleźć w menu... jest tylko korekta ekspozycji i to na tyle z ustawien lampy wbudowanej :/
hijax_pl - Pon 12 Paź, 2009

kostek, Przecież korekta błysku to de facto sterowanie mocą (korekta mocy błysku) na + czy - więc w czym problem? Może tylko taki że jest to wyrażone w jednostkach EV a nie stopniowaniem mocy w stylu 1/2, 1/4..1/32 czyli nie możesz się odnieść do nominalnej liczy przewodniej i ustawić flash manualnie...

Wg manuala (strona 103) w 40D wbudowany flash pracuje tylko w trybie E-TTL. Zatem jedyna możliwość to kompensacja mocy błysku jednostkami EV.

komor - Pon 12 Paź, 2009

hijax_pl, z tym że kompensacja w stosunku do TTL nie pozwala nam na absolutne dobranie siły błysku, bo nigdy nie wiemy jaką ilość błysku ustawił aparat w stosunku do maksymalnej mocy. Tutaj Canon jest wyraźnie w plecy w porównaniu do Pentaxa i reszty bandy pewnie też.
jaad75 - Pon 12 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
w 40D wbudowany flash pracuje tylko w trybie E-TTL
No i w tym główny problem - nie możesz pozbyć się przedbłysku pomiarowego.

komor, no o tym napisałem przeca ;)

Cytat:
czyli nie możesz się odnieść do nominalnej liczy przewodniej i ustawić flash manualnie

jaad75 - Pon 12 Paź, 2009

komor napisał/a:
Tutaj Canon jest wyraźnie w plecy w porównaniu do Pentaxa i reszty bandy pewnie też.
Pentaksa - nie, Nikona - tak, jak z resztą to się słabo orientuję...
komor - Pon 12 Paź, 2009

hijax_pl, znowu za szybko czytałem :oops:

jaad75 napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
w 40D wbudowany flash pracuje tylko w trybie E-TTL
No i w tym główny problem - nie możesz pozbyć się przedbłysku pomiarowego.

To chyba tylko fotocelom przeszkadza? Choć są też fotocele reagujące na drugi czy trzeci błysk ;)

maluh1986 - Pon 12 Paź, 2009

Witam,

mam pytanie jak połączyć Canona EOS 50D z Metz 48-1 bezprzewodowo.

komor - Wto 13 Paź, 2009

maluh1986, zwracaj proszę większą uwagę na wielkie litery, literówki i ortografię. Tyle błędów w jednym zdaniu powoduje, że ciężko nieraz zrozumieć o co chodzi. Ponadto Canon jest 50D a nie D50, a firma od lamp błyskowych nazywa się Metz a nie matz.

Poprawiłem Twój post.