forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Kabel delta TTL...

dżony - Pią 30 Paź, 2009
Temat postu: Kabel delta TTL...
witam :)
dzisiaj przyszedł mi kabelek synchro do lampy sony hvl 42.
wsuwa się to ustrojstwo ciężko w sanki od lampy, mówiąc krótko trzeba mocno wciśnąć, a wyjąć się tak łatwo i lekko jak lampy nie da, trzeba złapać jakoś krzywiaśnie aparat i mocno ciągnąć. czyli ma się wrażenie ze to wszystko się zaraz roz**.
Czy to normalka? :D
może wystarcz sanki posmarować lekko woskiem.
Nie wiem jak to się dzieje ale już mam takie bęcki ze sprzętem...

hijax_pl - Pią 30 Paź, 2009

Jak plastyk to się wyrobi po n+1 razie..
dżony - Pią 30 Paź, 2009

plastik.
o to fajno :)
to pewnie dlatego jest mniejszy niż stopka w lampce.
dobrze myśle? :D

dżony, ale pewnie też grubszy ;)
dżony - Pią 30 Paź, 2009

no właśnie nie bardzo.
ale mam nadzieje że się wymodeluje na kształt, jak wyżej powiedziałeś :)

dżony, to znaczy że jest mniejsza stopka i się ciężko ją wsuwa? Dziwne...

Ja miałem swego czasu taki "zamiennika" do nikona i u mnie to była kwestia spasowania. Po prostu się wyrobiło i było OK.

dżony - Pią 30 Paź, 2009

mam nadzieje że tak będzie.
jutro idę w las testować na robaczkach i dam znać jak się sprawy mają, bo denerwuje mnie coś takiego...
z jednej strony trzeba użyć trochę siły a z drugiej się boje że to wszystko połamie.

komor - Pią 30 Paź, 2009

Mam kabel Delty do Canona i nie miał problemu z wsuwaniem od początku. Ale w Sony jest inna mechanika, więc może inne uwarunkowania. Może też kwestia egzemplarza?
Monastor - Pią 30 Paź, 2009

komor, a da się lampę bez problemu zablokować? Bo na moim siada jak chce, nawet nie do końca nie wiadomo czy siedzi na stykach, czy nie. Nawet jak już się je znajdzie to zablokować mocowania lampy się nie da. Na stopkę w aparacie wchodzi elegancko i wskakuje na odpowiednie miejsce, a na kabelku ni hu hu.
SlawGaw - Sob 31 Paź, 2009

Monastor, w Sony/Minolcie styki są dużo bardziej pewne bez blokowania lampy, a to dzięki innemu mocowaniu lampy.

dżony, też myślę że to się wyrobi.

Monastor - Sob 31 Paź, 2009

Cytat:
Monastor, w Sony/Minolcie styki są dużo bardziej pewne bez blokowania lampy, a to dzięki innemu mocowaniu lampy.

Nie piszę, że coś jest niepewne. Lampa siedzi mocno na stopce, tylko widać, że jedno do drugiego nie jest spasowane i wnerwia mnie to, że muszę 4 razy ją zakładać żeby styki zaskoczyły.

dr11 - Sob 31 Paź, 2009

Monastor, posiedź nad stopką z palnikiem i obcęgami ;)

komor - Sob 31 Paź, 2009

Monastor napisał/a:
komor, a da się lampę bez problemu zablokować? Bo na moim siada jak chce, nawet nie do końca nie wiadomo czy siedzi na stykach, czy nie. Nawet jak już się je znajdzie to zablokować mocowania lampy się nie da. Na stopkę w aparacie wchodzi elegancko i wskakuje na odpowiednie miejsce, a na kabelku ni hu hu.

Nie, ten aktualny kabel Delty nie jest dostosowany do nowych lamp z tym kołnierzem uszczelniającym, stąd problem, który opisujesz. Patent doktora pewnie działa, ale ja jakoś żyję bez tego. Choć może powinienem spróbować.

Monastor - Sob 31 Paź, 2009

komor napisał/a:
Nie, ten aktualny kabel Delty nie jest dostosowany do nowych lamp z tym kołnierzem uszczelniającym,

To mam nauczkę żeby precyzyjniej wypytywać o takie rzeczy :roll:

dżony - Nie 01 Lis, 2009

wczoraj kabel zszedł trochę lżej :D
bęedzie git :)

hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009

dżony, obawiam się że za n+1 razem , gdzie n>100 będzie już chodził za lekko ;)