|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - SB-600 + CY100MR
Yossarian - Nie 17 Sty, 2010 Temat postu: SB-600 + CY100MR Witam,
jestem w posiadaniu studyjnej lampy błyskowej CY100MR. Odpalam ją za pomocą wbudowanej lampy w D80 w trybie manualnym na 1/128 mocy błysku.
Planuję teraz kupić dedykowaną SB-600 do 2 celów:
- doświetlanie kadrów na wszelakich imprezach, będzie założona na sankach;
- jako drugie źródło światło w domowym mini studio. Miałaby współpracować z CY100MR.
Mam wątpliwości na temat współpracy obu lamp. Chciałbym wyzwalać je z wbudowanej lampy.
Z tego co udało mi się wyczytać, SB-600 ma wbudowaną fotocelę, która działa z D80 w systemie CLS.
Pytanie brzmi: czy można jednocześnie wyzwolić obie lampy (CY100MR i SB-600) za pomocą fotoceli błyskając z wbudowanej lampy w D80? Będzie działała fotocela w SB-600 poza CLS bez wykonywania przedbłysków przez lampę wbudowaną, które mogłyby "zmylić" CY100MR ?
Mogę zrezygnować z TTL i moc obu lamp ustawiać ręcznie.
Będę wdzięczny za pomoc w rozwikłaniu tego tematu
Pozdrawiam.
Tomek.
jaad75 - Nie 17 Sty, 2010
Jeśli dobrze pamiętam, SB-600 nie ma trybu SU-4, czyli tzw. dumb slave'a. Możesz ją odpalić zdalnie jedynie CLS-em (co oczywiście odpali CY100 zbyt wcześnie) lub dokupić zwykłą fotocelę.
hijax_pl - Nie 17 Sty, 2010
SB-600 tylko jest slavem w CLSie. CY100MR ma tylko głupią fotocelę, bez żadnej inteligencji aby pomijać przedbłyski. To co mogę Ci polecić to odpalać SB600 w CLSie, natomiast do CY100MR dokupić zewnętrzną, bardziej wypasioną fotocelę i podłączyć ją kabelkiem PC, tp taką http://fripers.pl/product...onych_oczu.html
hijax_pl, myślisz, że to lepsze rozwiązanie, niż dokupienie zwykłej fotoceli do SB-600?
Yossarian - Nie 17 Sty, 2010
Dzięki za odpowiedź
jaad75 napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam, SB-600 nie ma trybu SU-4, czyli tzw. dumb slave'a. Możesz ją odpalić zdalnie jedynie CLS-em (co oczywiście odpali CY100 zbyt wcześnie) lub dokupić zwykłą fotocelę. |
Taka będzie pasować ? http://funsports.pl/p,pl,...s-03+syk-3.html Rozumiem, że miałbym na niej ustawić SB-600 i wtedy lampka w D80 w trybie recznym 1/128 wyzwoliłaby błyskiem obie lampy jednocześnie?
hijax_pl napisał/a: | SB-600 tylko jest slavem w CLSie. CY100MR ma tylko głupią fotocelę, bez żadnej inteligencji aby pomijać przedbłyski. To co mogę Ci polecić to odpalać SB600 w CLSie, natomiast do CY100MR dokupić zewnętrzną, bardziej wypasioną fotocelę i podłączyć ją kabelkiem PC, tp taką http://fripers.pl/product...onych_oczu.html |
Razem z CY100MR mam Przewód synchro 4,2m z wtykiem 3,5mm. Z jednej strony kabel podłączam do wejścia PC w kostce a z drugiej strony przez minijack do lampy ?
jaad75 napisał/a: | hijax_pl, myślisz, że to lepsze rozwiązanie, niż dokupienie zwykłej fotoceli do SB-600? |
Inne. Lepsze jest dokupić fotocelę do SB600, gdyż te z pomijaniem przebłysku trudno się ustawia, a jak się łatwo ustawia to kosztują absurdalne pieniądze
Swoją drogą jeśli się nie chce mieć błysku od wbudowanej to powinna ona pracować w trybie CLS master. A wtedy trzeba "uzdatnić" CY100. Ma to też tą zaletę że SB600 zadziała w takiej konfiguracji w trybie TTL
Yossarian napisał/a: | Taka będzie pasować ? http://funsports.pl/p,pl,...s-03+syk-3.html Rozumiem, że miałbym na niej ustawić SB-600 i wtedy lampka w D80 w trybie recznym 1/128 wyzwoliłaby błyskiem obie lampy jednocześnie? |
TAK
Yossarian napisał/a: | Razem z CY100MR mam Przewód synchro 4,2m z wtykiem 3,5mm. Z jednej strony kabel podłączam do wejścia PC w kostce a z drugiej strony przez minijack do lampy ? |
TAK
hijax_pl napisał/a: | Swoją drogą jeśli się nie chce mieć błysku od wbudowanej to powinna ona pracować w trybie CLS master. | Pomyślałem właśnie, że o to Ci chodzi, ale nie uważam, by było to szczególnie dobre wyjście w tej sytuacji.
hijax_pl napisał/a: | Ma to też tą zaletę że SB600 zadziała w takiej konfiguracji w trybie TTL | I wtedy dopiero jest jazda...
jaad75 napisał/a: | I wtedy dopiero jest jazda... |
No ale nie każdy potrafi obsługiwać w manualu lampy błyskowej
Wg mnie to wyższa szkoła jazdy
komor - Nie 17 Sty, 2010
hijax_pl, a przypadkiem obsługiwanie zestawu, kiedy jedna lampa pracuje w manualu a druga w TTL to nie jest jeszcze wyższa szkoła jazdy? Efekty chyba mogą być nieprzewidywalne?
No będą i nie będą
Zakładam że CY100 błyśnie przy przedbłysku więc TTL zmierzy całkowity błysk. Faktem jest że:
1) TTL obsłuży tylko redukcję błysku SB-800, co nie zniweluje błysku od studyjnej
2) Jak się dołoży kostkę z opóźnieniem, to trzeba umiejętnie ustawić studyjną, tak żeby nie gryzła się z SB600
Yossarian - Nie 17 Sty, 2010
hijax_pl, mowa jest o SB-600, nie SB-800
Cytat: |
Zakładam że CY100 błyśnie przy przedbłysku więc TTL zmierzy całkowity błysk. Faktem jest że: |
Tylko CY100MR nie zdąży 2 razy błysnąć w tak krótkim czasie (raz przy przedbłysku i raz przy błysku właściwym) (?).
Wygląda na to, że najłatwiej będzie mi pracować na pełnym manualu. Jak na razie nie mam większych problemów przy obsłudze jednej manualnej lampki, więc z dwoma również powinienem dać radę
Prawdopodobnie zdecyduję się na rozwiązanie zaproponowane przez jaad75 i zamówię kostkę z fotocelą pod SB-600.
Yossarian napisał/a: | Tylko CY100MR nie zdąży 2 razy błysnąć w tak krótkim czasie (raz przy przedbłysku i raz przy błysku właściwym) (?). |
Nie zdąży. Czas ładowania to około 0,5-1s
Yossarian napisał/a: | Wygląda na to, że najłatwiej będzie mi pracować na pełnym manualu. |
I to jest właściwa decyzja
Yossarian napisał/a: | Prawdopodobnie zdecyduję się na rozwiązanie zaproponowane przez jaad75 i |
j.w.
zwirek210 - Pon 18 Sty, 2010
Hmmm Tak czytam i czegoś nie rozumiem. Sb-600 jest tylko slavem, ale lampa wbudowana jest master więc powinna jednocześnie wyzwolić lampe cy1000 i naszego SB. Ja mam lampe CY-200 i Sb-900. Obie stawiam na statywie oczywiście Sb-900 w trybie remote (czyli jak dobrze rozumiem slave). Lampke wbudowana ustawiam manualnie na minimalna moc żeby tylko wyzwalała i nie było problemu z synchronizacją. Dodatkowo zasłaniam lampe wbudowana filtrem nikona Sg-3 IR (wystarczy stara karta płatnicza na tasmie ). Lampy błyskały jednocześnie. i tu pytanie czy mi sie tylko wydaje ze jednocześnie ? Kostak Synchro coś by zmieniła. A z drugiej strony co myślicie o wyzwalaniu radiowym. Gdyz nie raz z fotocela mialem problem gdy lampa stała za bardzo obrócona do błysku wyzwalającego. Wydaje mi sie ze radio jest chyba bardziej poręczne ale i droższe.
hijax_pl - Pon 18 Sty, 2010
zwirek210, ale jak już było wspomniane SB600 nie posiada w trybie slave trybu SU-4. Ten tryb posiadają tylko SB800 i SB900. Dlatego możesz swoją wyzwolić tak jak CY200.
Żeby wyzwolić zdalnie SB600 potrzeba komunikacji CLS, a co za tym idzie - przedbłysku. Ten przedbłysk natomiast wyzwoli lampę studyjną, gdyż jej fotocela reaguje na każdy błysk.
Czyli - by zrobić z SB600 to co Ty robisz z SB900 - trzeba SB600 postawić na zewnętrznej fotoceli. Wtedy lampą wbudowaną ustawioną na najmniejszą moc wyzwolisz jednocześnie CY i SB600
hijax_pl Acha to teraz rozumiem, dzięki za wytłumaczenie sprawy. A co myslisz o radiwoym wyzwalaniu
Takie prymitywne przekazanie radiowo stanu styku - taniej wyjdzie fotocela
Natomiast wiem że wyszedł/wyjdzie jakiś PocketWizard dla Nikona.No i jest jeszcze rozwiązanie firmy Pixel.
Oba zastępują kabel TTL, z tym że... nadal będzie przedbłysk pomiarowy - czyli CY też wyzwoli się przed otwarciem migawki.
jaad75 - Pon 18 Sty, 2010
hijax_pl napisał/a: | Takie prymitywne przekazanie radiowo stanu styku - taniej wyjdzie fotocela | Tyle, że z porządnym radiem jest nieporównywalnie bardziej wygodnie i nie ma problemów związanych z tym, że fotocele muszą "zobaczyć" błysk. Nie mówiąc już o ficzerach, typu wyzwalanie lamp światłomierzem (o czym zapewne wiesz, jako właściciel Sekonica... )
Powiem Ci, że miałem już taką sytuację, że wkurzałem się, że nie mam więcej odbiorników - bo lampy na fotocelach po prostu nie odpalały, bo nie były w stanie zobaczyć błysku reszty. To wbrew pozorom nie jest takie rzadkie przy bardzo selektywnym świeceniu, a już zwłaszcza gdy ukrywasz lampy w różnych miejscach planu...
jaad75 napisał/a: | typu wyzwalanie lamp światłomierzem (o czym zapewne wiesz, jako właściciel Sekonica... ) |
Wyzwalam kabelkiem, bo moje lampy nie maja odbiorników radiowych
jaad75 napisał/a: | Powiem Ci, że miałem już taką sytuację, że wkurzałem się, że nie mam więcej odbiorników - bo lampy na fotocelach po prostu nie odpalały, bo nie były w stanie zobaczyć błysku reszty. To wbrew pozorom nie jest takie rzadkie przy bardzo selektywnym świeceniu, a już zwłaszcza gdy ukrywasz lampy w różnych miejscach planu... |
Zgadzam się w 300%. Sam wielokrotnie doświadczyłem braku "komunikacji" przy wyczernionych ścianach i zasłonięciem fotoceli parasolką
jaad75 napisał/a: | Zgadzam się w 300%. Sam wielokrotnie doświadczyłem braku "komunikacji" przy wyczernionych ścianach i zasłonięciem fotoceli parasolką |
I ja miałem te same problemy, wiec chyba pszyszłościowo kupię jeden nadajniki i kilka odbiorników radiowych zeby wszystko miało rece i nogi. jednak jest to wydatek rzędu 600-800 zł więc nie tak mało. A jakiej firmy byście polecili radio
komor - Pon 18 Sty, 2010
zwirek210 napisał/a: | A jakiej firmy byście polecili radio |
Do wątku, panowie! Do wątku! Przeniosłem odpowiedź Jaada do starszego wątku o wyzwalaczach radiowych, może choć w tym dziale da się utrzymać jakiś porządek…
Yossarian - Sob 06 Lut, 2010
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Całośc (D80 , CY100MR i SB-600 z fotocelą) komunikuje się bez problemu, manualne dostosowywanie mocy nie sprawia większego problemu.
Teraz pozostaje mi wykorzystywanie tego co mam i nauka panowania nad tym
Na razie wykonałem jedną próbę świecenia, efekt poniżej
jaad75 - Nie 07 Lut, 2010
Cytat: | Flash fired, auto mode, return light not detected |
Zastanawia mnie to zdanie w exifie... Aby na pewno masz wbudowaną w manualu?
Yossarian - Nie 07 Lut, 2010
Tak, a dokładnie opcja Wbudowana lampa -> Tryb ręczny -> 1/128
W inny sposób by się chyba nie skomunikowało poprawnie ?
hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010
jaad75, no ja bym aż tak głęboko nie wchodził w EXIFa
Wg specyfikacji wyzerowane bity 1 i 2 mają znaczenie: Kod: | 00 = No strobe return detection function | natomiast bity 3 i 4:
Kod: | ...indicating the camera's flash mode.
00 = unknown
01 = Compulsory flash firing
10 = Compulsory flash suppression
11 = Auto mode |
Czyli - mniej więcej zgadza się to z tym co Yossarian napisał
komor - Nie 07 Lut, 2010
Ktoś wie (jeśli nikt to pewnie Jaad wie ) co to jest ten strobe return detection function? Nie mogę nic wyguglać.
hijax_pl - Nie 07 Lut, 2010
komor, http://www.patentstorm.us...escription.html
komor - Nie 07 Lut, 2010
hijax_pl, thx!
|
|