forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - ASTROFOTOGRAFIA 2011

goltar - Sob 01 Sty, 2011
Temat postu: ASTROFOTOGRAFIA 2011
ASTROFOTOGRAFIA 2011
papatki - Sob 01 Sty, 2011

Będę pierwszy, będę pierwszy... :)

Już za 4 dni - 4 stycznia od wschodu Słońca zacznie się jego zaćmienie. Faza całkowita w PL będzie nawet w okolicy 0,82. Zachęcam wszystkich do fotografowania i obserwowania (bezpiecznego) tego niezwykłego zjawiska.

Podobne było w naszym kraju w maju 2003 roku i oto zdjątko z tego wydarzenia.

01.

http://www.astrofotografi.../2003/zacmienie
Więcej info jest na forum astro4u (mam nadzieję, że admini mi wybaczą podlinkowanie):
http://astro4u.net/yabbse...ic,18581.0.html

Pozdrawiam!

kasiakaaz - Sob 01 Sty, 2011

papatki, świetny debiut w 2011! :smile:
Dzięki za informację.

lolek88 - Nie 02 Sty, 2011

Na stronie, którą podałeś jest informacja
Cytat:
Pamiętaj, aby bez specjalnych filtrów nie patrzeć bezpośrednio na Słońce za pomocą instrumentów optycznych !!

O jakich filtrach mowa? I czy chodzi tutaj tylko o ochronę wzroku, czy coś się może stać optyce?

Arek - Nie 02 Sty, 2011

I jedno i drugie, choć wzrok zdecydowanie ważniejszy. W tanich chińskich sprzętach potrafią się spalić okulary teleskopu.

My też coś od siebie wrzuciliśmy:
http://optyczne.pl/index.php?news=3584

Arek - Wto 04 Sty, 2011

No to jedziemy :)

Nr. 2

Tadek - Wto 04 Sty, 2011

Czemu mi wyskakuje błąd jak chce wrzucić zdjęcie?
kasiakaaz - Wto 04 Sty, 2011

2, super - wygląda katastroficznie... :wink:
Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

kasiakaaz napisał/a:
2, super - wygląda katastroficznie... :wink:

Jak nic, kury przestana sie niesc i krowa mleko odejdzie :wink:

kufel - Wto 04 Sty, 2011

Tadek napisał/a:
Czemu mi wyskakuje błąd jak chce wrzucić zdjęcie?
http://www.optyczne.pl/3594-nowo%C5%9B%C4%87-Ma%C5%82e_problemy_techniczne.html

Cytat:
Padł nam dysk w jednym z serwerów, więc musimy się liczyć z małymi niedogodnościami. Do czasu jego wymiany i odbudowy macierzy RAID nie będą się ładować przykładowe zdjęcia z testów oraz niemożliwe będzie dodawanie załączników na forum. Za utrudnienia przepraszamy.

Arek - Wto 04 Sty, 2011

No to jeszcze jedno z fazy maksymalnej (50D + 100-400L + TC 1.4x).

Nr. 4

dr11 - Wto 04 Sty, 2011

Arek, ale klimat! Nie licząc tego, że bardzo zmieniało się światło, to jednak dobrze, że chmury były :D
ophiuchus - Wto 04 Sty, 2011

Ech... idę się pochlastać :D
Arek, świetne zdjęcie! (4)

hob3k - Wto 04 Sty, 2011

5.

Największe zaćmienie jakie udało mi się zrobić ;)

6.

7.

i takie fajne :)

Pozdro !

Arek - Wto 04 Sty, 2011

To jeszcze jedno. Tym razem z końcówki zaćmienia. Widać ładną plamę słoneczną.

No. 8

Arek - Wto 04 Sty, 2011

I jeszcze mozaika. Czas UT.
Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

Arek napisał/a:

Mowisz o tym paprochu na matrycy w drugiej cwiartce? :razz: :wink:

krych - Wto 04 Sty, 2011

to i ja wstawię swoje
10 maximum

EZOGHUL - Wto 04 Sty, 2011

Usjwo napisał/a:
Arek napisał/a:

Mowisz o tym paprochu na matrycy w drugiej cwiartce? :razz: :wink:

Pewnie zaraz osta dostaniesz :mrgreen:

Arek - Wto 04 Sty, 2011

http://spaceweather.com/i...1euesbk4cr510g7

Tu ładniej widać tą plamę

skasowany - Wto 04 Sty, 2011

Arek napisał/a:

Czy wszyscy którzy zajmują się astronomią mają brudne matryce? :P ;)
Imo 2-ka póki co najciekawsza!

Usjwo - Wto 04 Sty, 2011

Ruslan napisał/a:
Arek napisał/a:

Czy wszyscy którzy zajmują się astronomią mają brudne matryce? :P ;)
Imo 2-ka póki co najciekawsza!

I takim sposobem zostala rozwjazana zagadka plam na sloncu :razz: :wink:

Tworas - Wto 04 Sty, 2011

Arek, łaaał 2 jest rewelacyjna! :)
papatki - Wto 04 Sty, 2011

U mnie niestety pogoda tylko w części zjawiska dopisała...

11. Plamka zaiste tam jest :)

12.

13. Protuberancje

14.

Pozdrawiam!

dr11 - Wto 04 Sty, 2011

papatki, wiedziałem, że na Ciebie też będzie można liczyć :) Fajna seria bo zróżnicowana ;)
Strzała - Wto 04 Sty, 2011

A ja niestety w szkole gniłem :evil: :D
Arek - Wto 04 Sty, 2011

Strzała, następnym razem daj znać zawszasu. Wyślemy pismo do dyrekcji szkoły, żeby umożliwiła podziwianie tego zjawiska. Swoją drogą trochę szkoda, że fantazji zabrakło nauczycielowi fizyki z astronomią. To była fajna okazja na przeprowadzenie niecodziennej lekcji, z której wiadomości miałyby szanse utwić w głowach uczniów na dłużej...
dd33 - Wto 04 Sty, 2011

Strzała napisał/a:
A ja niestety w szkole gniłem :evil: :D

Ja też gniłam, ale nauczyciele fizyki doszli do wniosku, że takie coś nie zdarza się często i udostępnili nam transmisje zaćmienia z Krakowa. :shock: :mrgreen:

Kocur - Wto 04 Sty, 2011

dd33 napisał/a:
nauczyciele fizyki doszli do wniosku, że takie coś nie zdarza się często i udostępnili nam transmisje zaćmienia z Krakowa.

Pewnie są nauczycielami, bo nie znaleźli nigdzie indziej pracy, a nie dlatego, że taki zawód wybrali. Tacy niestety często nie ogarniają najważniejszych idei tego, czego próbują uczyć. Potem się dziwią, że młodzież się nauką nie interesuje. :???:

sklsk - Wto 04 Sty, 2011

Panowie - aż miło popatrzeć.
ja niestety też podjąłem próbę, jak widać nieudaną, ale i tak najlepszą jaką mi się kiedykolwiek udało, tym bardziej że z ręki, (jednej wystawionej przez okno i sigmie 70-300)
słońce niestety pokazało się dosłownie tylko na kilka minutek, reszta to były gęste chmury.

zastanawia mnie jedna rzecz moje godzina 9:30 - nadgryzione z prawej a u Arka w tym czasie nadgryzione z lewej strony?
15

Monastor - Wto 04 Sty, 2011

papatki, 11 pozamiatało ;)

Arek, kapitalny nastrój z tymi chmurami, takie to bym chciał, a nie gęstą pokrywę na całe niebo, jak dziś w Poznaniu :smile: :roll:

Kocur napisał/a:
Pewnie są nauczycielami, bo nie znaleźli nigdzie indziej pracy, a nie dlatego, że taki zawód wybrali. Tacy niestety często nie ogarniają najważniejszych idei tego, czego próbują uczyć. Potem się dziwią, że młodzież się nauką nie interesuje. :???:

Zauważyłem już dawno, że się lubisz mądrzyć i generalnie zawsze wszystko wiesz najlepiej :P ,ale wiedza na temat tego dlaczego ktoś wybrał taki zawód, a nie inny graniczy z darem prorokowania! :P
Tak z ciekawości, ty jako kto aktualnie pracujesz ?

Canonier 400 - Wto 04 Sty, 2011

Nauczyciel :mrgreen:

Nie mogłem się powstrzymać. :razz:

A co do fotek, to zazdroszczę.... U mnie było pełne zachmurzenie :cry:
Te plamki na słońcu, to może jakaś planeta?

hijax_pl - Wto 04 Sty, 2011

sklsk, Arek podał czasy UT ;)
sklsk - Wto 04 Sty, 2011

co nie zmienia sytuacji ze z mojej strony jest inaczej nadgryziony :)
edit
u mnie poprawka, nie przesunięta godzina zdjęcie z 8:30

kufel - Wto 04 Sty, 2011

Canonier 400 napisał/a:
Te plamki na słońcu, to może jakaś planeta?
zdecydowanie nie... owszem tranzyty planet (np Wenus) zdarzają sie. ale nie w tym przypadku. poza tym trudno pomylic plamę sloneczną z planeta...
sztormik20 - Wto 04 Sty, 2011

16.
Witam!!!
To moje pierwsze zdjęcie zamieszczone na forum...
Proszę mnie nie zjadać :

multics - Wto 04 Sty, 2011

Dwa pstryki ode mnie :)

17.

18.

Tadek - Wto 04 Sty, 2011

16 mi się podoba fajne chmury
muzyk - Wto 04 Sty, 2011

Arek napisał/a:
No to jeszcze jedno z fazy maksymalnej (50D + 100-400L + TC 1.4x).

U la la, aleś pojechał! Wow!
sztormik20 napisał/a:
Witam!!!
To moje pierwsze zdjęcie zamieszczone na forum...
Proszę mnie nie zjadać :

Eno, zdjęcie w deseczkę! Brawo!

Canonier 400 napisał/a:
Nauczyciel :mrgreen:
Nie mogłem się powstrzymać. :razz:

Patrz, nie trafiłeś! :P

TS - Wto 04 Sty, 2011

Ładne zdjęcia, pewnie wszystkie będą dobrą pamiątką lub dokumentacją...
Rewelacyjne jest 2, klimat grozy i dymy z Mordoru (EC Siekierki?) ;) !
Bardzo podobają mi się też 10, 11 (dobre do atlasu?), 14.

Kocur - Sro 05 Sty, 2011

Ruslan napisał/a:
Tak z ciekawości, ty jako kto aktualnie pracujesz ?

Jako prorok i wróżbita, czytam przyszłość z kart, fusów i nie tylko. :lol: Przyjmuje w rozliczeniu sprzęt foto! :P

Cola - Sro 05 Sty, 2011

ale tylko z dużym zoomem bo wiadomo że im wiekszy zoom tym dalej w przyszłośc można spojrzeć.... no i szkiełka żeby jasne były by ta przyszłość się mgliście nie rysowała ;)
maziek - Sro 05 Sty, 2011

Ktoś wykonał fotę życia - trzy w jednym.

full-res
strona

hijax_pl - Sro 05 Sty, 2011

ISS ;)
moronica - Sro 05 Sty, 2011

a co to za obiekt po prawej na dole i te ciapki w centrum?
Kocur - Sro 05 Sty, 2011

moronica napisał/a:
a co to za obiekt po prawej na dole i te ciapki w centrum?

Plamy słoneczne ;)

palindrom - Czw 06 Sty, 2011

Tak, już o tym zdjęciu jest na JM:
http://www.joemonster.org...acmienia_slonca
Faktycznie imponujące.

szaleniec - Czw 06 Sty, 2011

Ah ładne ujęcia tego zaćmienia macie:)
Ja dałem d..... bo nie czytałem forum (a tv nie oglądam) i nie wiedziałem nic o zaćmieniu :evil: i udało mi się wybrać tylko na jego końcówkę!
Ale myślę że i tak wyszło nie najgorzej choć robiłem sprzętem Sigma 70-300 i bez żadnych filtrów i statywu, no i warto wspomnieć że pomogły mi chmury dzięki którym coś widziałem i mogłem zrobić jakieś tam fotki, a oto one:

20. (poprzednie nie ma numeracji)

21.

22.

23.

24.

No i jak?;)

Cola - Czw 06 Sty, 2011

21 - super to drzewko :)
maziek - Czw 06 Sty, 2011

Polazłem dziś zdjąć wschód, atmosfera była bardzo nieprzepuszczalna i nawet kiedy słonko było już wysoko - wyglądało bardzo niespokojnie...

25.

26.

27.

sklsk - Czw 06 Sty, 2011

Szaleniec - i tu widać różnicę w wykorzystaniu sprzętu jak się umie z nią obchodzić, ja sigmą 70-300 tylko spaprałem wszystko przy tym zaćmieniu, na Twoje to miło się popatrzeć.
szaleniec - Pią 07 Sty, 2011

sklsk, Wielkie Dzieki za miłe słowa:)
Sam jestem lekko zaskoczony że wyszło aż tyle "dobrych" zdjęć :razz:
To tylko brać sprzęt w ręce i idź gdzieś polować:)
Ale mam już syfy na matrycy a jeszcze nigdy nie czyściłem i cykam się troche żeby czegoś nie spaprać! Ale muszę ją wyczyścić!
Dzięki jeszcze raz i pozdro!:)

Lukas 7Art - Nie 09 Sty, 2011

28.

Cola - Pon 10 Sty, 2011

nie widze fotki :(
Arek - Pon 10 Sty, 2011

Cola, nic nie tracisz - fotka jest słaba. Z 300 mm (bo zakładam, że to z Tamrona 70-300) daje się wyciągnąć więcej. Na razie jest nieostre, a część Srebrnego Globu przepalona. Spróbuj to zrobić na
solidnym statywie i używać wężyka lub pilota. No i ostrość nastawić na manualu w trybie LiveView.

Lukas 7Art - Pon 10 Sty, 2011

Arek napisał/a:
Cola, nic nie tracisz - fotka jest słaba. Z 300 mm (bo zakładam, że to z Tamrona 70-300) daje się wyciągnąć więcej. Na razie jest nieostre, a część Srebrnego Globu przepalona. Spróbuj to zrobić na
solidnym statywie i używać wężyka lub pilota. No i ostrość nastawić na manualu w trybie LiveView.

Solidny statyw jest :) Zdjęcie robione z opóźnieniem czasowym 2s ale wężyk będzie dziś lub jutro, zdjęcie zrobiłem tamronem na 300 mm, iso 100, f/11, czas 0.6, chyba auto focus zawiódł :(

29. Parametry j/w lecz naświetlanie 1/8s

moronica - Pon 10 Sty, 2011

to nie wina sprzetu. czas za dlugi jak na moje oko, ksiezyc jest wbrew pozorom mocno naswietlony i nie trzeba do niego dlugich czasow. rob zdjecia w trybie M i ostrz rowniez manualnie

odnosnie 29 to jakim cudem tak dlugi czas przy tych samych pozostalych parametrach i wyszlo ciemniejsze?

bhpchmiel - Pon 10 Sty, 2011

Lukas 7Art, dałeś zdecydowanie za długi czas... :roll:

Sorki miało być 1/8 :) Już poprawiłem :)
moronica - Pon 10 Sty, 2011

zejdz jeszcze nizej i to zdecydowanie. moze sie nawet okazac, ze uzyskasz zdjecia ostrzejsze i lepiej naswietlone z reki niz meczac sie przy dlugich czasach ze statywu

OK będę próbował niech tylko nastanie noc :)
hijax_pl - Pon 10 Sty, 2011

Lukas 7Art, chyba nikt nie powiedział, że po prostu trzeba punktowo zmierzyć ekspozycję na łysym. I po bólu ;)

Czasów długich nie ma co dawać przy długim tele, jako że wbrew pozorom, ale księżyc się dość szybko porusza ;)

Dla przykładu (zdjęcie kiepskie, w celach edukacyjnych tylko wklejam ;) )

Z danych exif wynika, że jasność księżyca to prawie 13EV:
Kod:

Focal Length: 300.0mm (35mm equivalent: 450mm)
Aperture: f/7.1
Exposure Time: 0.0040 s (1/250)
ISO equiv: 200
Metering Mode: Spot
Exposure: Manual

papatki - Wto 11 Sty, 2011

30.

Aktualne Słonko

http://astrofotografia.pl...011/10I2011.jpg

Lunt LS60THa 50DS @f:20 + 5DmkII

:)

kasiakaaz - Wto 11 Sty, 2011

papatki, jak zwykle - pozamiatałeś.
Tworas - Wto 11 Sty, 2011

papatki, łał ;)
dr11 - Wto 11 Sty, 2011

Połóżcie ręce na tym zdjęciu. Poczujecie ciepło :) papatki, super Ci wychodzi ten reaktor, myślałeś nad animacją jakąś?
Tworas - Wto 11 Sty, 2011

dr11, to działa :shock:
:wink:

papatki - Sro 12 Sty, 2011

dr11 napisał/a:
Połóżcie ręce na tym zdjęciu. Poczujecie ciepło :)

używacie jeszcze monitorów CRT? :)

Oczywiście, że myślałem nad animacją - ale takowa będzie musiała poczekać na dłuższe dnie. Generalnie Słonko jest powolne i pewnie dobra animacja to minimum okolice godziny. Z technicznej strony robi się tu problem, bo często warunku pogarszają się w przeciągu minut. Trzeba więc zebrać odpowiednią ilość klatek w odpowiednich odstępach przy względnie stałych warunkach (animki mam zamiar robić z planetarnej kamerki mono DMK41). Tym samym taka kilku~kilkunasto sekundowa animacja może wyć wynikiem złożenia 50tyś pojedynczych ujęć...

Pablo901 - Nie 16 Sty, 2011

Witajcie, pozwolicie, że wkleję się w dyskusję... :mrgreen: (kiedyś napisałem tu parę postów, ale jakoś bardzo dawno mnie tu nie było więc wypada się przywitać ^^ )

Niestety moje zdjęcia z zaćmienia są do dupy, nawet nie będę się tutaj pokazywał... :oops: nooooo, bez przesady, ale tak o, "FLINTA" tylko z UV przez chmury więc bez szału :lol:

A teraz krótki wstęp do zdjęcia - byłem rok temu z rodzinką u ciotki we Francji, w okolicach Albertville, a w okolicach od tych okolic ;) stoi sobie taki stary zamek. A na zamku tym wieżyczki takie małe. Do mojego upalonego wakacyjnym słońcem łba wpadł pomysł. Zrobiłem dwa zdjęcia - pierwsze było ciut krzywe i za ciemne, ale drugie... przeszło moje najśmielsze oczekiwania.

-tak! widać gwiazdy! :) (i brudną matrycę :oops: )

...chyba można to zaliczyć jako prywatne zaćmienie słońca, co nie? :)

muzyk - Nie 16 Sty, 2011

Cytat:
Aktualne Słonko

Papatki!
Jak można zrobić takie zdjęcie?

Monastor - Nie 16 Sty, 2011

Pablo901, to nie gwiazdy tylko jakieś pyłki lub owady albo kto wie co jeszcze. Nie miałeś szans złapać gwiazd przy 1/4000 sekundy i F/16 i jakby tego było mało, ISO 100 :twisted:
Że nie wspomnę o jasności dziennego nieba. Zobaczyć Wenus jak się wie gdzie jej szukać, to wykonalne, ale taką "konstelację" za chiny ludowe ;-)

skasowany - Nie 16 Sty, 2011

Pablo901 napisał/a:
tak! widać gwiazdy!

:zalamany:

Nikitaa - Nie 16 Sty, 2011

Co chwila cos nowego :wink: , drogi Pablo901 szkoda ze nie skoncentrowales swojej fotograficznej energii na czyms ciekawszym w tych okolicach (Savoie-region historyczny, lub alpejski region Rodano) bo ta "focia" jest po prostu kiepska technicznie i malo astro... :mrgreen:

serdecznie pozdrawiam Nikita :razz:

Cola - Nie 16 Sty, 2011

Monastor napisał/a:
to nie gwiazdy tylko jakieś pyłki lub owady albo kto wie co jeszcze

zwłaszcza ze jesli juz gwiazdy to raczej byłyby bardziej widoczne dalej od źródła światła, a te na przekór im bliżej tym jaśniejsze ;)

PS czyśc optyke bo przez Ciebie zacząłem monitor czyścić ;)

Pablo901 - Pon 17 Sty, 2011

No to ja nie wiem :oops:
Ale i tak jestem zadowolony z tego zdjęcia, tak złapać idealnie z ręki nawet nie miałem nadziei :<

multics - Pon 17 Sty, 2011

Taki szybki komunikat, może ktoś ma więcej informacji na ten temat? -> link
Arek - Pon 17 Sty, 2011

Uwielbiam, jak prasa nadaje swoje tytuły do moich notek do PAP-u. "Ten nocy spójrz w niebo", a
podtytuł powinien być: "I gówno zobaczysz..."

kufel - Pon 17 Sty, 2011

Cytat:
Tej nocy spójrz w niebo

Cytat:
Jak podają astronomowie, w maksimum swojego blasku obiekt na niebie będzie miał jasność około 18 wielkości gwiazdowych;
;)

PS. z tym "bolidem" to tez sie chyba nie popisali...

Monastor - Pon 17 Sty, 2011

kufel, czego chcesz. 18 to bardzo dużo, więcej niż Słońce :mrgreen:
Arek - Pon 17 Sty, 2011

Bolid jest jak najbardziej w porządku. 18 mag jest przy przelocie. Jakby weszła w atmosferę byłby bolid ale -18 mag :)
kufel - Pon 17 Sty, 2011

Monastor napisał/a:
kufel, czego chcesz. 18 to bardzo dużo, więcej niż Słońce :mrgreen:
:mrgreen:

Arek napisał/a:
Bolid jest jak najbardziej w porządku.
hmm ja myślałem ze bolid to określenie dla obiektów które wchodząc w atmosferę spalając sie świecą. moj blad ;)

[ Dodano: Pon 17 Sty, 2011 12:49 ]
wg wikipedii:

Cytat:
Bolid – meteor o jasności większej niż –4m, czyli jaśniejszy niż Wenus.

Zjawiska bolidu są bardzo rzadkie, ponieważ powstają wtedy, gdy przez atmosferę przechodzi obiekt nie tak mały, jak w przypadku zwykłego meteoru (czyli przeważnie wielkości ziarnka piasku), lecz większy, często kilku- lub kilkunastocentymetrowy. Kiedy tak duży obiekt wpada w atmosferę Ziemi (co zwykle dzieje się przy prędkości kilkudziesięciu kilometrów na sekundę), jego powierzchnia nagrzewa się do temperatury kilku tysięcy stopni. Wbrew powszechnej opinii, powodem wzrostu temperatury jest silne sprężanie powietrza tuż przed czołem bolidu, a nie samo tarcie. Bolid zaczyna świecić jasno, jego przelotowi niejednokrotnie towarzyszy grom dźwiękowy.
:razz:
Arek - Pon 17 Sty, 2011

kufel napisał/a:
hmm ja myślałem ze bolid to określenie dla obiektów które wchodząc w atmosferę spalając sie świecą. moj blad

Błąd jest ale w czym innym niż piszesz. Świecenie bolidów w atmosferze nie wynika ze spalania ale jonizacji gazu, a potem rekombinacji. Więc prawdą jest, że gdyby ta planetoida weszła w atmosferę spowodowałaby piękny bolid.

kufel - Pon 17 Sty, 2011

Arek, dzieki za wyjaśnienie ;)

Czyli takie krótkie podsumowanie - jest sens biegać z aparatem i szukać tego zjawiska czy nie?
Arek - Pon 17 Sty, 2011

multics, jak podczepisz aparat do teleskopu klasy 40-50cm, to jest. Jak nie masz takiego teleskopu, to nie :)

Zresztą zdjęcie nie byłoby jakieś efektowne. Ot kropka przemieszczająca się na tle innych kropek.

Arek, dzięki za informację :)
AuThoR - Wto 18 Sty, 2011

31.

bhpchmiel - Wto 18 Sty, 2011

AuThoR, ładnie, ładnie... :wink:
AuThoR - Wto 18 Sty, 2011

bhpchmiel napisał/a:
AuThoR, ładnie, ładnie...

Prawdę mówiąc jak patrzyłem na niektóre zdjęcia tutaj wrzucane to poważnie się zastanawiałem czy to zamieszczać.... :)

papatki - Pon 24 Sty, 2011

32.

Wiem, wiem, że zanudzam - ale ostatnimi dniami sporo się działo na Słońcu.
Grupa plam 1147 -1149 jest dość aktywna i sporo się wkoło dzieje.

Pozdrawiam!

dr11 - Pon 24 Sty, 2011

papatki, nie zanudzasz, mnie to interesuje, także dziękuję za kolejne kosmiczne foto! :)
multics - Pon 24 Sty, 2011

32 jest piękne! Swoją drogą ciekawe jak by to wyglądało w takiej pomarańczowej, soczystej kolorystyce.
TS - Pon 24 Sty, 2011

multics napisał/a:
32 jest piękne! Swoją drogą ciekawe jak by to wyglądało w takiej pomarańczowej, soczystej kolorystyce.

No właśnie, też jestem za naturalnymi kolorami tutaj. Ale i tak dla mnie bardzo ciekawe zdjęcie, nie ogląda się Słońca w ten sposób na codzień :smile: .

kasiakaaz - Pon 24 Sty, 2011

papatki, nie zanudzasz - kolejne interesujące zdjęcie... :smile:
komor - Wto 25 Sty, 2011

TS napisał/a:
No właśnie, też jestem za naturalnymi kolorami tutaj.

Tak, prosimy o naturalne kolory erupcji jądrowych. Ktoś dysponuje monitorem z odpowiednim gamutem? :) No i czy da się oglądać wtedy bez okularów spawalniczych? ;)

papatki - Wto 25 Sty, 2011

oj z kolorem to będzie ciężko, w normalnej fotografii dyskusje o kolorze są zazwyczaj burzliwe i ciężko o określenie tego co jest naturalne a co nie.

Tutaj z jednej strony jest łatwiej z drugiej trudniej. Teleskop solarny przepuszcza tylko bardzo wąskie pasmo światła dokładnie umiejscowione w 656.28nm. Jak zajrzycie jaki to kolor to wyjdzie jak nic, że czerwony :)
Ponieważ zdjęcie jest zrobione kamerą mono, to kolor chyba jest naturalny, a każda kolorowanka będzie tylko nieprecyzyjnym dodatkiem estetycznym.

Pozdrawiam!

multics - Wto 25 Sty, 2011

papatki, dzięki za objaśnienie :)
dr11 - Wto 25 Sty, 2011

papatki, a to coś specjalnego jest w widmie w okolicach 656.28nm, że się taki filtr a nie inny stosuje?
papatki - Wto 25 Sty, 2011

Zdjęcia Słońca które pokazuje przedstawiają wąskie pasmo emisyjne wodoru - peak przypada dokładnie w 6562,8 Angstroma (Ha-Line). Na rynku są również teleskopy skalibrowane na pasmo wapnia (K-Line 393.4nm). W teleskopie Ha Słonko jest regularnie czerwone, w wapniowcu niebiesko-fioletowe.

Pozdrawiam!

dr11 - Wto 25 Sty, 2011

papatki, i wszystko jasne! Dzię-ku-je-my :)
Cola - Wto 25 Sty, 2011

czasami wiedza innych mnie onieśmiela :oops:
TS - Wto 25 Sty, 2011

komor napisał/a:
Tak, prosimy o naturalne kolory erupcji jądrowych. Ktoś dysponuje monitorem z odpowiednim gamutem?

papatki napisał/a:
oj z kolorem to będzie ciężko, w normalnej fotografii dyskusje o kolorze są zazwyczaj burzliwe i ciężko o określenie tego co jest naturalne a co nie.

No tak, chyba niepotrzebnie napisałem ,,naturalny'' ;) . Chodziło mi o kolor jaki widzimy bez instrumentów, no coś żółtego/pomarańczowego/czerwonego. Ale kolorowanka to faktycznie nie... ;)

degol - Sro 26 Sty, 2011

papatki, 32 jest kosmiczne !
kufel - Sro 26 Sty, 2011

degol napisał/a:
papatki, 32 jest kosmiczne !
i to dosłownie :)

papatki, jak zwykle czyli świetnie :)

ophiuchus - Sro 26 Sty, 2011

papatki, za 32 szacun! Zawsze oglądałem takie foty robione przez profesjonalne obserwatoria, i były takie... odległe :D a tu proszę! :]
dr11 - Sro 26 Sty, 2011

ophiuchus, nie pisz tak, bo jeszcze STEREO lub SOHO zbankrutują ;)
papatki - Pon 14 Lut, 2011

Jedni robią na walentynki panny a ja wolę walnąć z bańki.... ;)

33.

Dużo się tam ostatnio dzieje ta grupa na środku wczoraj wypuściła największą flarę w tym cyklu (czyli od kilku lat).

bhpchmiel - Wto 15 Lut, 2011

co do 33 i pozostałych fotek papatki powiem tyle: "reszty nie trzeba" :shock:
dr11 - Wto 15 Lut, 2011

papatki, liczyłem na Ciebie, przeglądając wczoraj informacje o rozbłysku (mogą być nawet zorze widziane w PL) i się nie zawiodłem! Dzięki!
papatki - Wto 15 Lut, 2011

Jak pisałem wczoraj znaczyło to flarę M6,6 dziś rano się okazało, że w nocy plamka walnęła znacznie mocniej bo kolejna flara miała już index X2,2. Osoby mieszkająca na północy mogą się spodziewać zorzy polarnej jutro/pojutrze w nocy!
krzys13k - Wto 15 Lut, 2011

papatki, 33. super, jakość jak dla mnie niesamowita. Czy to pojedyncza ekspozycja, czy złożenie większej ilości? Dokładnie interesuje mnie czy te protuberancje na brzegach są rzeczywiście tak jasne w porównaniu do tarczy słonecznej?

I ciekawe jakby ta plama wyglądała na zdjęciu w momencie wybuchu :)

Coman - Sob 19 Lut, 2011

Patrząc na Wasze zdjęcia to można wpaść w jakiś kompleks ale co mi tam, wklejam:

34.

infocyk - Nie 20 Lut, 2011

Coman napisał/a:
Patrząc na Wasze zdjęcia to można wpaść w jakiś kompleks...

Teraz już nie.

Coman - Nie 20 Lut, 2011

infocyk napisał/a:
Teraz już nie.

Bardzo zabawne :mrgreen:

TS - Nie 20 Lut, 2011

Czy te flary, o których pisał papatki namieszały coś na Ziemi? Było widać z Polski zorzę? Może zdjęcia... ;) ? Pytam, bo nie śledziłem informacji.
1507 - Sro 02 Mar, 2011

35 Trochę byle co na początek 7d+400mm

36 i tc1,4

kufel - Sro 02 Mar, 2011

1507, jakie czasy? rozumiem ze na statywie bez prowadzenia ?
1507 - Czw 03 Mar, 2011

bez prowadzenia
papatki - Pią 11 Mar, 2011

No to kontynuujemy tematy solarne....

8 III udało mi się zarejestrować małe CME (Coronal mass ejection) to chyba pierwsze amatorskie zdjęcia tego w PL (choć pewności nie mam).

37.

Jako bonus i poza konkursem (bo w końcu chodzi o zdjęcia) taki mały gif....

Pozdrawiam!

dr11 - Pią 11 Mar, 2011

Wow, nieźle wystrzeliło :shock:
multics - Pią 11 Mar, 2011

Czapki z głów. 37 i bonus zrywają papę z dachu!
hijax_pl - Pią 11 Mar, 2011

papatki, noooo... szacun :shock:
Arek - Pią 11 Mar, 2011

No nieźle pojechałeś!
kufel - Pią 11 Mar, 2011

papatki, super. a tak z ciekawości, jakie sa odstępy czasowe pomiędzy klatkami?
papatki - Pią 11 Mar, 2011

tak naprawdę to miałem mega szczęście. Zazwyczaj zjawiska zachodzące na Słońcu są powolne nie licząc właśnie CME. Te są gwałtowne i choć do przewidzenia to z dokładnością do jednego/kilku dni, to trafienie w taki rozbłysk to trochę jak los na loterii. Jak tylko się tego dnia rozstawiłem zauważyłem pięknie wyglądającą protuberkę przy plamie AR1165. Standardowo nakręciłem tarczę a później skupiłem się na owej plamce kręcąc filmiki w odstępach około 2 minut pomiędzy startami. Wszystko to co się wydarzyło na tym filmie to około 15~17 minut. Cały filmik to 6 filmów avi po 1000 klatek z których soft wybierał 85 najlepszych i te podlegały dalszej obróbce.

Dokładam podkolorowaną całą tarczę

38.

Plama z której jest wycinek to ta po prawej stronie na dole (gif powinien mieć zamieniony strony góra - dół). Na zdjęciu widać też piękne inną protuberkę która wczoraj strzeliła bardzo mocno i to w stronę Ziemi (to ta delikatnie na lewo od środka).

Tworas - Sob 12 Mar, 2011

łał... meeeeega są te Twoje foty...wieeelki szacun ;)
Cola - Sob 12 Mar, 2011

kosmos :shock:
Tworas - Sob 12 Mar, 2011

Cola napisał/a:
kosmos :shock:

dosłownie i w przenośni :wink:

Arek - Czw 17 Mar, 2011

http://optyczne.pl//index.php?poradniki=55

W temacie :)

multics - Czw 17 Mar, 2011

Właśnie na takie coś liczyłem, dzięki za artykuł!
dr11 - Nie 20 Mar, 2011

39. Łysy.

drabcio - Nie 20 Mar, 2011

to ten ze wczoraj? :) )
u nas niestety całe niebo było zasłonięte ;(

jurg - Nie 20 Mar, 2011

dr11 niezły detal :D patrząc na ustawienie twojego łysego to chyba fociliśmy o tej samej godzinie :]
40.Perygeum 19 marca

dr11 - Nie 20 Mar, 2011

Tak, mój z wczoraj. O 23 zrobiony z balkonu w Łodzi :) Zapomniałem przestawić godziny w aparacie po jego ostatnim używaniu gdzieś dalej :P
bhpchmiel - Nie 20 Mar, 2011

dr11, bardzo ładny ten Łysy... Fociłeś z montażu z napędem?
dr11 - Nie 20 Mar, 2011

bhpchmiel, nie, ze statywu, zwyczajnie. Czasy wychodziły na tyle krótkie, że bez kombinacji dało się pstrykać.

dr11, jak otworzyłem właściwości Twojego zdjęcia to pokazało, że miałeś czas 60s... :?:
dr11 - Nie 20 Mar, 2011

:arrow: 1/60, f/11, ISO100 :idea:
1507 - Nie 20 Mar, 2011

dr11, ładnie go powyciągałes
dr11 - Nie 20 Mar, 2011

1507, dzięki, to prawie 100% crop, pojechałem mu z kontrastem i światła wywaliłem w kosmos ;) No i ostrzenie, bo 100-400 + TC 1.4 do mistrzów żylety nie należy :)

dr11 napisał/a:
:arrow: 1/60, f/11, ISO100 :idea:

Kurcze... to jakoś dziwnie w exifie było to podane :roll:

Daruu - Nie 20 Mar, 2011

Nie tak świetny, jak dr11, ale co mi tam :)

41

kufel - Nie 20 Mar, 2011

Daruu, czemu ISO az 1600? wbrew pozorom księżyc można fotografować bez konieczności użycia duzego iso i dłuższego czasu,to dość jasny obiekt.
Daruu - Nie 20 Mar, 2011

Kufel zgadzam się, ale byłem po całym dniu remontowania mieszkanka i nie miałem już sił i ochoty walczyć ze statywem, tym bardziej, że nawet nie wiem, gdzie on teraz jest :) jak to po przeprowadzce. Chciałem maksymalnie skrócić czas, bo rączka lekko drżała :)
hijax_pl - Nie 20 Mar, 2011

... tym bardziej. że czas 1/1600 nie jest niezbędny by zamrozić ruch łysego ;)
Daruu, spokojnie mogłeś zejść z ISO do 400 - wtedy szum nie zeżarłby Ci tak zdjęcia ;) No i ta kompensacja -3EV.. hm... Ustaw sobie pomiar punktowy i będzie cacy ;)

Daruu - Nie 20 Mar, 2011

To moje pierwsze próby z łysym, ale zapamiętam rady :) Dzięki
Usjwo - Pon 21 Mar, 2011

Fajne te wasze ksiezyce, ale trzba jeszcze w PSsie popracowac, bo na wsystkich widac dolny punkt mocowania globusa do podstawy/ramki/statywu :razz: :wink:
cybertoman - Pon 21 Mar, 2011

kufel napisał/a:
to dość jasny obiekt.
No tak na laicki rozum, to tam jest tak jasno jak w sloneczny dzien na Ziemi.
kufel - Pon 21 Mar, 2011

cybertoman napisał/a:
No tak na laicki rozum, to tam jest tak jasno jak w sloneczny dzien na Ziemi.
teoretycznie tak, praktycznie niekoniecznie. tam nie ma atmosfery wiec pewnie wygląda to "troche" inaczej niż tu. niebieskiego nieba tam z pewnością nie ma...

z tym ze nie tego dotyczył mój wpis...

cybertoman - Pon 21 Mar, 2011

kufel napisał/a:
z tym ze nie tego dotyczył mój wpis...
alez ja nie polemizuje - napisales "wbrew pozorom" to dorzucilem swoje trzy grosze, ze jak sie zastanowic chwile, to i laik powinien dojsc do wniosku, ze "to dość jasny obiekt".
cygnus - Czw 24 Mar, 2011

39. Strasznie przeprocesowany ten Księżyc, wygląda bardzo nienaturalnie, jakkolwiek dość efektownie.
Fotografowanie Księżyca podczas pełni to raczej trudna metoda na dobrą astrofotografię naszego satelity. Dostaje się płaski i mało kontrastowy obraz.
Standartowa metoda to systematyczne zdjęcia codziennie, plastycznie pokazuje się rzeźba powierzchni tylko na linii terminatora.
Chcąc mieć cały Księżyc upstrzony ostrymi, efektownymi kraterami należałoby zrobić stosowną obróbkę, łącząc zdjęcia z poszczególnych dni.

[ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 23:52 ]
Dorzucając dwa słowa do uwag o "naturalnych kolorach" Słońca:
Astrofotografie Słońca robi się przez wąskopasmowe filtry (linia wodoru tzw. H-alfa albo linia wapnia), żeby uzyskać ostre szczegóły fotosfery. Bez wycięcia filtrami takich monochromatycznych linii dostalibyśmy bardzo rozmyty obraz, wszak Słońce jest kulą gazową, fotografujemy coś w rodzaju półprzezroczystej świecącej galarety, gdzie na różnych wysokościach atomy świecą w różnych kolorach i te wszystkie plany na zdjęciu się zlewają, powodując totalne rozmycie szczegółów.
Filtry wąskopasmowe pozwalają w stosunkowo prosty sposób uzyskać ostre i szczegółowe obrazy monochromatyczne. Ale warto też dodać, że budowa takich filtrów wcale nie jest tak banalna, jak filtrów używanych powszechnie w fotografii.

Jeszcze o "naturalnych kolorach".
Większość wspaniałych kolorowych zdjęć astronomicznych, publikowanych przez największe obserwatoria, jest w sztucznych barwach. Często "barwom podstawowym" przypisane są długości fal w ogóle niewidzialne dla oka ludzkiego: np. podczerwień, ultrafiolet, fale radiowe, promienie X. Otrzymujemy "przemalowane" bardzo efektowne zdjęcia barwne, którymi się zachwycamy.

[ Dodano: Sro 23 Mar, 2011 23:58 ]
cybertoman napisał/a:
ze jak sie zastanowic chwile, to i laik powinien dojsc do wniosku, ze "to dość jasny obiekt".

Laik dojdzie do takiego wniosku. A fizyk zauważy, że przy fotografowaniu ważne jest, jaką jasność widzimy z punktu fotografowania. A ta zależy nie tylko od przezroczystości ośrodka pomiędzy Słońcem, Księżycem, Ziemią ale i od odległości.
Jasna gwiazda widoczna na niebie może być znacznie bliżej od słabej, ledwie widocznej gwiazdki. A ta słaba gwiazdka - może być dużo większa albo bardziej gorąca i znacznie jaśniej świecąca.
Żeby to przybliżyć do warunków fotograficznych - dosyć dobrze objaśnia to zjawisko mechanizm oświetlania światłem błyskowym. Dalej = ciemniej.

cybertoman - Pią 25 Mar, 2011

Fizyk na pewno zdaje sobie sprawe, ze w tych astronomicznych kategoriach to odleglosc Ziemia-Ksiezyc nie jest duza. Co tlumaczyloby pewnie fakt, ze fotografujac Ksiezyc "jak w dzien" rezultaty sa o niebo lepsze, niz fotografujac "jak nocy".
cygnus - Pon 18 Kwi, 2011

cybertoman napisał/a:
Fizyk na pewno zdaje sobie sprawe, ze w tych astronomicznych kategoriach to odleglosc Ziemia-Ksiezyc nie jest duza. Co tlumaczyloby pewnie fakt, ze fotografujac Ksiezyc "jak w dzien" rezultaty sa o niebo lepsze, niz fotografujac "jak nocy".

Gdybym rozumiał "jak nocy" i "jak w dzien" może bym coś z sensem mógł odpowiedzieć.
W kategoriach fotograficznych odległość Ziemia-Księżyc jest właściwie taka sama jak Ziemia-Słońce. Ogniskujemy na nieskończoność. Tzn. takie samo ustawienie ostrości jest potrzebne.

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 10:15 ]
Usjwo napisał/a:
Fajne te wasze ksiezyce, ale trzba jeszcze w PSsie popracowac, bo na wsystkich widac dolny punkt mocowania globusa do podstawy/ramki/statywu :razz: :wink:

"Dolny punkt mocowania globusa", sensowniej zwany biegunem, to krater Tycho.

Księżyc kilka godzin po pełni. Można już zauważyć linię terminatora i na niej kratery, podkreślone długimi cieniami, rzucanymi przez Słońce o księżycowym zachodzie.

Cokolwiek niewyraźne, skończył się już rzadki nad Kanałem okres bezchmurnych i niewilgotnych nocy.

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 2011 10:19 ]
Nie mogę już (po minucie od dodania wpisu ze zdjęciem) edytować, więc dopisuję:
NUMER ZDJĘCIA: 42

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 2011 07:17 ]
Dwie doby po pełni.
Dobrze widoczne Morze Kryzysów.

43

[ Dodano: Sob 23 Kwi, 2011 05:27 ]

21-dniowy Księżyc

Cień nocy zaczyna dosięgać Morza Jasności, ładnie rysuje się krater Posidonius, z dobrze widocznym wzniesieniem centralnym. Dalej na północ terminator zbliża się do krateru Arystotelesa.
Morze Spokoju widoczne już tylko w połowie.
Trochę poniżej środka grupa trzech kraterów: Theophilu (ma 103 km średnicy) wyróżniony centralnym stożkiem, Cyrillus i Catharina. A poniżej tej grupki - łańcuch górski Ałtaj.

44

papatki - Nie 24 Kwi, 2011

cygnus napisał/a:

Dorzucając dwa słowa do uwag o "naturalnych kolorach" Słońca:
Astrofotografie Słońca robi się przez wąskopasmowe filtry (linia wodoru tzw. H-alfa albo linia wapnia), żeby uzyskać ostre szczegóły fotosfery. Bez wycięcia filtrami takich monochromatycznych linii dostalibyśmy bardzo rozmyty obraz, wszak Słońce jest kulą gazową, fotografujemy coś w rodzaju półprzezroczystej świecącej galarety, gdzie na różnych wysokościach atomy świecą w różnych kolorach i te wszystkie plany na zdjęciu się zlewają, powodując totalne rozmycie szczegółów.

Nie chce się rozpisywać odnośnie pozostałych, ale to co piszesz powyżej to bzdura. Słońce jak każda inna gwiazda ma określony typ widmowy i świeci w określonym kolorze. Stosując do fotografowania filtry które obniżają ilość promieniowania docierającego do detektora (czyli folia Baadera lub na przykład klin Hershela) oraz kolorowy detektor zarejestrujemy tarczę w kolorze żółtym (fotosfera świeci w kolorze 5780 K).
W przypadku fotografowania w wąskich pasmach emisyjnych (jak choćby moje powyższe zdjęcia) trzeba mieć świadomość, że obraz jest w zasadzie monochromatyczny ale o określonym kolorze (w przypadku tego filtra Słonecznego konkretnie jest to kolor czerwony). Tym samym rejestrowanie obrazu kamerą monochromatyczną powoduje, że łatwiej uzyskać detale.

Pozdrawiam!

cygnus - Sob 30 Kwi, 2011

???
Zajaśniłeś :)
Pozdrawiam

papatki - Nie 08 Maj, 2011

Cygnus upraszczając - w pasmach wizualnych (czyli nie monochromatycznych) też uzyskamy ostry obraz plam, granulacji pochodni itp.

45. Dla odmiany i przypomnienia, że niebawem znów lato....

M20 - mgławica trójlistna koniczyna

Takahashi Sky90 @f:4,5 + Sbig ST2000XM (LRGB Baader) + Takahashi EM200.
Godzina na L oraz po godzince RGB.

Pozdrawiam!

dr11 - Nie 08 Maj, 2011

papatki napisał/a:
Godzina na L oraz po godzince RGB.
To dotyczy ekspozycji? :shock:
papatki - Nie 08 Maj, 2011

No żeby być precyzyjnym to było 6x10 minut dla L oraz 6x10 R + 6x10 G + 6x10 B.
Dla L miałem w sumie 18x10 minut, ale seeing był tak kiepski, że ograniczyłem do 6 klatek. Sumarycznie jest więc to 240 minut dla całego ujęcia.

Arek - Nie 08 Maj, 2011

cygnus napisał/a:
???
Zajaśniłeś :)
Pozdrawiam

Nie musiał. Wystarczy spojrzeć na jakiekolwiek ostre zdjęcie Słońca z plamami, pochodniami itp. wykonane bez żadnych filtrów albo filtrami znacznie szerszymi niż H-alpha, żeby stwierdzić, że to on miał rację a nie Ty :)

papatki - Pon 09 Maj, 2011

Pozostajemy przy tym samym kawałku nieba bo już niebawem czas na takie zdjątka najlepszy :)

Zdjęcie wykonane w trakcie tego poprzedniego z Astrotrac-a + 5D mkII + EF50/1,4 - pojedyncza ekspozycja. Fajnie widać na tym zdjęciu na jakiej wysokości była M20/M21 w czasie wykonywania zdjęcia....

46.

Arek - Pon 09 Maj, 2011

No czad. Prawie jak w Chile :)

Na jakiej przysłonie toto zrobione? Korygowałeś winietę?

papatki - Pon 09 Maj, 2011

Prawie niestety robi różnicę...
Iso2ooo, t:360", f:5:6
W takich przypadkach używam tej automatycznej korekcji winietowania z poziomu aparatu (ze szkłami Canona działa bardzo ładnie).

Arek - Pon 09 Maj, 2011

No w Chile Droga Mleczna z centrum Glakatyki robi wrażenie. Szczególnie w maju/czerwcu gdy masz ją w zenicie. Widok niezapomniany.
cygnus - Czw 12 Maj, 2011

Dodam swój marny Księżyc, zrobiony zdewastowanym Rubinarem 1000 z niezbyt stabilnego statywu fotograficznego.
Liczę na wyrozumiałość, uczę się.
Jakoś nie umiem się powstrzymać przed próbami sfotografowania naszego Satelity, chociaż nie mam czym.

1507 - Nie 15 Maj, 2011

cygnus, strasznie taki zamydlony :???:
Imperial - Sob 21 Maj, 2011

46. !!!!
48.
ja mam tylko miejscowe niebo w kwietniowa noc robione

papatki - Sob 11 Cze, 2011

49.
Jasna supernowa SN2011 dh w galaktyce M51. Wybuch nastąpił prawdopodobnie 31 maja. Wczoraj pomimo cirrusa i braku nocy w nocy udało mi się zdybać najjaśniejszą w M51...

Detal bez szału bo seeing koszmarny i apertura tylko 90mm......

Pozdrawiam!

mozer - Sro 15 Cze, 2011

papatki, piękne! Możesz podać jakieś technikalia? Masz to może w kolorze? ;)
papatki - Czw 16 Cze, 2011

Niestety ponieważ nocki są krótki a kamera której użyłem jest mono - nie dałem rady doświetlić koloru.
Jestem ciekaw czy komuś udało się wczoraj załapać na zaćmienie Księżyca. U mnie niestety królowały chmury podczas fazy całkowitej, dopiero później zrobiło się nieco lepiej....

50.

Kilka słów na ten temat tutaj: http://bitly.com/mTMZtG

dr11 - Czw 16 Cze, 2011

papatki, w Sztokholmie to chyba nawet znad horyzontu nie wyszedł w czasie zaćmienia. Albo znad chmur na horyzoncie... Poza tym było jasno. W każdym razie ominęło mnie :(
komor - Czw 16 Cze, 2011

We Wro chmury burzowe. :( 50 – czadowe!
Imperial - Czw 16 Cze, 2011

50. mocne

niestety, ja tylko chmury widzialem :(

sampe - Czw 16 Cze, 2011

U mnie wczoraj bylo czyste niebo i oto fotki (skormnie...papatki wymiatasz):

51

52

53

cumulus - Czw 16 Cze, 2011

papatki, sampe świetne te wasze Księżyce. Mój sprzęt nie pozwolił mi na tak fajne zdjęcia. Czasy naświetlania rzędu kilku sekund uniemożliwiały zrobienie ostrych fotek.

54.

55.

foto-amator - Pią 17 Cze, 2011

a to moje, robione z ręki jeszcze hs10-tką

56.

sklsk - Pią 17 Cze, 2011

50 - rewelacja, 55 też mi się podoba

byłe zamojskie - zachmurzenie pełne, nic nie widać a do tego jedyne dłuższe co mam już przygotowane do wysłania do serwisu

foto-amator - Pią 17 Cze, 2011

56

degol - Sob 18 Cze, 2011

u mnie było dość czyste niebo, ale o zaćmieniu przypomniałem sobie o 1 w nocy, wiec jak wyszedłem , to było po wszystkim, ale zauważyłem , że księżyc podaję inne światło , było jakieś takie ciepłe w odbiorze .
AMB - Nie 19 Cze, 2011

53 świetnie wyszło
kufel - Nie 19 Cze, 2011

54 byłoby całkiem gdyby nie brak ostrości ;)
cumulus - Nie 19 Cze, 2011

sklsk, kufel podziękował :wink:
mozer - Pią 24 Cze, 2011

57. Gromada kulista Omega Centauri (nie bijcie za jakość, bo to crop 1:1 ;)

AMB - Pią 24 Cze, 2011

i tak jest ok
kufel - Pią 24 Cze, 2011

mozer, pomijając to że połowa "gwiazd" to hot pixele to jest nieźle :razz: ;) a tak poważniej to przyzwoicie wyszło :)
AMB - Nie 26 Cze, 2011

zaćmienie Księżyca - szeroko
58.

kufel - Nie 26 Cze, 2011

AMB napisał/a:
zaćmienie Księżyca - szeroko
mz na tyle szeroko ze wrzuciłbym to do zdjec nocnych ;)
AMB - Nie 26 Cze, 2011

są gwiazdy jest Księżyc, nawet meteor się zarejestrował (na tej miniaturze nie widać) więc to w jakimś stopniu astrofotografia :grin:
Oggy - Czw 14 Lip, 2011

59. To ode mnie tak nieśmiało, bo robione na granicy możliwości sprzętu, z dogorywającą matrycą, zdjęcie nocnego nieba na Kaszubach.

kufel - Pią 15 Lip, 2011

Oggy, warunki do obserwacji miales więcej niz niezłe, ale matryca faktycznie się juz pociła ;)
Kovsai - Wto 19 Lip, 2011

60.

mozer - Czw 21 Lip, 2011

61. Wielki Obłok Magellana i chmury ;)

kufel - Czw 21 Lip, 2011

mozer, niezle! . a czemu exif wycinasz? ;)
AMB - Czw 21 Lip, 2011

fajnie wyszło

z prowadzeniem to było robione ? jakie parametry ekspozycji ? i ogniskowa?

kufel - Czw 21 Lip, 2011

obstawiam coś w granicach 50 mm :)
mozer - Czw 21 Lip, 2011

kufel, żeby pozostać incognito ;) Trafiłeś z ogniskową :)

Parametry:
APS-C, 50 f/1.8@2.2, 90 s, iso 3200, prowadzenie ustawione na 'mniej więcej' ;)

kufel - Czw 21 Lip, 2011

mozer napisał/a:
Trafiłeś z ogniskową :)
:wink:

mozer napisał/a:
prowadzenie ustawione na 'mniej więcej' ;)
rozumiem ze jakiś montaż?
mozer - Pią 22 Lip, 2011

kufel, tak.
degol - Nie 24 Lip, 2011

mozer, 61 świetne
KILLER289 - Wto 02 Sie, 2011

Cześć,

28 Luty, godzina 17:24,

ISS z zadokowanym promem Discovery w misji STS133.
62.
ISO400, 1/500

Pozdrawiam.

AMB - Wto 02 Sie, 2011

świetne,
a ogniskowa jaka i jaki aparat?

kufel - Wto 02 Sie, 2011

KILLER289, ekstra. dołączam sie do pytania :)

A właśnie, sorka... zapomniałem napisać :)

EOS 400D, Synta 10" 1200mm + Barlow 2x 2" = ~3840mm.

kufel - Wto 02 Sie, 2011

KILLER289 napisał/a:
3840mm.
:roll:
robi wrażenie ... :)

To jeszcze ode mnie ciut starsza fotka...

Zakrycie Wenus przez Księżyc. Niestety z racji zachmurzenia, udało mi sie tylko zrobić fotkę na 45 minut przed zakryciem.

63.

Oraz takie już zwykłe fotki naszego Pana Łysego :)

64.

65.

66.

Wszystkie fotki robione Syntą 10" i EOSem 400D.

AMB - Wto 02 Sie, 2011

łysy wyszedł rewelacyjnie, ćwiartka robiona z Barlowem tak?

Nie, z Barlowem to tylko fotka nr. 2, reszta w ognisku głównym :)
AMB - Wto 02 Sie, 2011

o 2 mi chodziło
cumulus - Nie 07 Sie, 2011

Moje pierwsze próby uchwycenia czegokolwiek. Widoczność nie była rewelacyjna.
chyba 67 ;)

Canon 1000d+Sigma 17-50 f2.8, 17mm, ISO 1600 czyli max :mrgreen: , czas 20s

Powoli rozglądam się za montażem z prowadzeniem. Myślę, że powinien naprawdę ułatwić robienie takich zdjęć. Może macie jakieś propozycje takich montaży na początek zabawy?

mozer - Nie 07 Sie, 2011

68. Krzyż Południa i mgławica Worek Węgla

50 f/1.8@3.2, 3x120 s, ISO 3200, nisko nad horyzontem :(

AMB - Nie 07 Sie, 2011

rewelacja, kurcze muszę pomyśleć nad jakimś montażem
cygnus - Czw 11 Sie, 2011

cumulus napisał/a:
Powoli rozglądam się za montażem z prowadzeniem. Myślę, że powinien naprawdę ułatwić robienie takich zdjęć. Może macie jakieś propozycje takich montaży na początek zabawy?

Na początek KOZIOŁEK. Potem - długo, dłuuuugo nic...
Montaże do astrofoto nie dość, że są bardzo drogie, to wymagają sporo fachowej wiedzy żeby ich potencjał wykorzystać.

Monastor - Czw 11 Sie, 2011

mozer, robi wrażenie, kawał dobrej roboty. W czym składałeś i gdzie je robiłeś?
mozer - Pią 12 Sie, 2011

AMB, Monastor, dzięki za opinie. :)

Składałem w Iris. Robione z Chile. Jak napisałem niestety nie były idealne warunki, bo nisko nad horyzontem, więc miałem problem z odejmowaniem gradientu - tę część zrobiłem na warstwach w PS.

Z ceną montaży to bym nie przesadzał - na początek nie trzeba robić godzinnych ekspozycji, więc można zakupić coś prostego do eksperymentów. Przy paru minutach i stackowaniu można już sporo wyciągnąć.
Ja do tej fotki nawet trójnogu nie użyłem, tylko samej głowicy bez wyważenia :)

Zresztą to poważnego astrofoto to i tak trzeba filtr w aparacie zmienić, bo podczerwień brutalnie ucina...

Arek - Wto 23 Sie, 2011

Kupiłem sobie folię Baadera do swojego Maka i zamontowałem w oprawce. Mak został w pracy, więc na próbę przymocowałem folię do 100-400L plus TC 1.4x. Fotka trochę karkołomna, bo obiektyw z aparatem trzymane jedną ręką, a folia drugą. Ale widać ładną grupę plam oraz pochodnie na godzinie 10.
AMB - Sro 24 Sie, 2011

I ja się w końcu wybrałem na astrofoto, warunki były dobre więc udało mi się Drogę Mleczną uchwycić.

[img][URL=http://imageshack.us/photo/my-images/600/drogamleczna900.jpg/]

w troszkę większym formacie można zobaczyć na mojej stronce w zakładce pejzaże

Arek - Nie 28 Sie, 2011

W końcu zabrałem Sigmę 150 mm OS pod ciemne niebo (choć przejrzystość w upale przed burzą była nędzna). Poniżej szybkie wyniki z tego focenia. Wszystko z JPEGów bo RAWów nie miałem czasu dobrze wołać.

Kometa Garradd w Strzale (14 zdjęć po 150 sek przy f/3.5 i ISO 400) oraz Deneb z mgławicą Ameryka Północna (5 zdjęć po 300 sek przy f/3.5 i ISO 400).

mozer - Nie 28 Sie, 2011

AMB, przydałaby się trochę dłuższa ekspozycja :)
Czym to fociłeś i z jakimi parametrami?

AMB - Nie 28 Sie, 2011

mozer napisał/a:
AMB, przydałaby się trochę dłuższa ekspozycja :)
Czym to fociłeś i z jakimi parametrami?

35mm na przysłonie 1,6 15sek iso 3200, mam też ujęcia na 1,4 i czas 30s iso 3200 ale nie widać przyrostu szczegółów, a zauważalny jest ruch gwiazd.

Arek ta kometa to to niebiesko-zielonkawe ?

Arek - Wto 06 Wrz, 2011

AMB napisał/a:
Arek ta kometa to to niebiesko-zielonkawe ?

Tak. A powyżej niej jest jeszcze gromada M71: http://en.wikipedia.org/wiki/Messier_71

AMB - Sro 07 Wrz, 2011

Arek dzięki,
udało mi się ja uchwycić za pomocą 85 1,8 skorzystałem z tej mapy http://komety.blogspot.co...p1-garradd.html

73.
.

Niestety jakość fatalna

a tutaj Kasjopea M31 i meteor pomiędzy
74.

mozer - Sro 07 Wrz, 2011

AMB, numeruj zdjęcia względem poprzednich :)

Drugie mi się podoba :)

Ktosik - Czw 08 Wrz, 2011

to nie meteor to satelita: link link
AMB - Czw 08 Wrz, 2011

a po czym to rozpoznałeś ?
kufel - Czw 08 Wrz, 2011

AMB, porównaj z tym
AMB - Czw 08 Wrz, 2011

Są rożne programy do określania kiedy i jaka satelita da flarę, a ta się to może sprawdzić wstecz?
cygnus - Czw 08 Wrz, 2011

Wygląda to na flarę Irydium, uciętą przez za krótką ekspozycję, dlatego tak niesymetryczna.
Można, przy pewnej dozie cierpliwośći i odrobinie szczęścia wyłapać bardzo jasne flary Irydium.

kufel - Wto 27 Wrz, 2011

zachęcony zdjęciem Arka, postanowiłem sfotografowac plamy na sloncu , jednak 300mm to za mało.

tutaj wycinek kadru 1:1

75.

Arek - Wto 27 Wrz, 2011

To ja jeszcze dorzucam z dzisiaj.
KwusheR - Wto 27 Wrz, 2011

Wam mało 300 mm, a ja z 200 cierpię :D

Aż wstyd coś tu pokazywać, ale jestem bardzo zadowolony z pierwszych "astro" strzałów więc wstawię.

75.

kufel - Wto 27 Wrz, 2011

KwusheR napisał/a:
a ja z 200 cierpię :D
no fakt, do astro to sporo za malo.

swoją drogą , wczoraj właśnie przekonałem sie, ze przy fotografii słońca nawet filtr nd400 za bardzo nie pomaga :) czas miałem 1/8000 a i tak musiałem przymykać do f22...

hijax_pl - Wto 27 Wrz, 2011

kufel napisał/a:
wczoraj właśnie przekonałem sie, ze przy fotografii słońca nawet filtr nd400 za bardzo nie pomaga :) czas miałem 1/8000 a i tak musiałem przymykać do f22...
Zainteresuj się foliami Baadera ;)
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

hijax_pl napisał/a:
Zainteresuj się foliami Baadera ;)
tak, znam ten wynalazek, ale nie wiem czy opłaca się kupować go do obiektywu.
Arek - Wto 27 Wrz, 2011

Duży wydatek to nie jest. Małe kilkadziesiąt zł, plus oprawka z tektury i taśmy, którą możesz zrobić samemu.
kufel - Wto 27 Wrz, 2011

Arek napisał/a:
Duży wydatek to nie jest. Małe kilkadziesiąt zł, plus oprawka z tektury i taśmy, którą możesz zrobić samemu.
ja wiem ze to nie jest kosztowne, ale chodzi o to ze 300mm jakie mam to żadna ogniskowa do słońca. jak nabędę coś dłuższego (planuje coś manualnego ok 500-1000mm, głownie do innych celów niz astro) to wtedy nabycie folii będzie bardziej sensowne ;)
mozer - Wto 27 Wrz, 2011

kufel, dobrze Ci to wyszło - szczególnie porównując do 76, które było robione dużo lepszym sprzętem...

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 14:17 ]
76. No dobra, daję rendering piłeczki na 400 mm - kto przebije Bigmą? ;)

goornik - Sro 28 Wrz, 2011

Ja też dziś przewietrzyłem Maksutova
D3 + Intes 150/1800 + filtr Baader

kufel - Czw 29 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
kufel, dobrze Ci to wyszło - szczególnie porównując do 76, które było robione dużo lepszym sprzętem...
dzięki ;)

no to słonce raz jeszcze.

78.

kasiakaaz - Czw 29 Wrz, 2011

kufel, całkiem fajnie Ci wyszło. Muszę jednak zakupić filterek ND 400, również do innych celów.
kufel - Czw 29 Wrz, 2011

kasiakaaz napisał/a:
Muszę jednak zakupić filterek ND 400, również do innych celów.
polecam ,mnie on sie przydaje :)
mozer - Czw 29 Wrz, 2011

79. Dziś pochmurno

mozer napisał/a:
Dziś pochmurno

Eeeee, coś kręcisz... Fajnie, fajnie Wam to Słonko z plamami wychodzi.

mozer - Czw 29 Wrz, 2011

kasiakaaz, nie kręcę - wczoraj robiłem na ISO 100, dziś na ISO 400 przy tych samych ustawieniach :)

mozer napisał/a:
wczoraj robiłem na ISO 100, dziś na ISO 400 przy tych samych ustawieniach :)

Widocznie mocniej wczoraj świeciło... :wink:

kufel - Czw 29 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
wczoraj robiłem na ISO 100, dziś na ISO 400 przy tych samych ustawieniach :)
:shock: nigdy mi sie nie zdarzyło fotografować słońce przy iso wyższym niż 100 :) masz jkais mocny filtr/ folie?
mozer - Czw 29 Wrz, 2011

kufel, folie baadera, ale niestety do obserwacji wizualnych, więc jest nieco za ciemna. :)
hijax_pl - Czw 29 Wrz, 2011

mozer, czyli piątka?
mozer - Czw 29 Wrz, 2011

hijax_pl, a bo ja pamiętam... kupowałem ze 2 lata temu.
kufel - Czw 29 Wrz, 2011

mozer napisał/a:
hijax_pl, a bo ja pamiętam... kupowałem ze 2 lata temu.
jeśli się nie mylę to folia do obserwacji wizualnych to jest nd5, czyli "piątka" o którą chyba chodzi hijaxowi ;)
AMB - Pią 30 Wrz, 2011

fajne te wasze Słońca ,
tylko wszyscy macie matryce do czyszczenia :mrgreen:

goornik - Pią 30 Wrz, 2011

AMB napisał/a:
fajne te wasze Słońca ,
tylko wszyscy macie matryce do czyszczenia :mrgreen:

Nie prawda. Ja moim D3 robiłem na Ektachromie :)
To Słońce takie brudne!

komor - Pią 30 Wrz, 2011

To ja w celu obniżenia poziomu wrzucam mój skandaliczny crop.

80.

Obiektyw 70-200/4 + TC 1.4 (czyli 280 mm) + dyskietka. :) Crop 1:1 z Canona 50D.
(Dzięki Hijax za przypomnienie tej oczywistości z dyskietką, o której zapomniałem)

Czy mogę coś jeszcze w ramach posiadanej optyki poprawić? Na zdjęciu widać spore halo obok słońca, nie wiem czy odbicie czy jak? Pozaklejałem cały obiektyw taśmą czarną, bo pozostawienie dziurek powodowało wybuchy flar (70-200/4L słabo pracuje pod słońce). Czy idealne umocowanie dyskietki prostopadle do osi optycznej pomoże?

:)

mozer - Pią 30 Wrz, 2011

komor, moje to też cropy 1:1 - coś Ty myślał? ;)
BTW. lepiej użyć tzw. folii ratunkowej. Dostępna w każdej aptece ;)

komor napisał/a:

Czy mogę coś jeszcze w ramach posiadanej optyki poprawić? Na zdjęciu widać spore halo obok słońca, nie wiem czy odbicie czy jak? :)

E - nie przesadzaj; super fota - od razu widać, że zacne szkło Canona. eLka jak się patrzy :D

Mój zestaw wyglądał podobnie:

komor - Pią 30 Wrz, 2011

goornik napisał/a:
Mój zestaw wyglądał podobnie

Podobieństwo wręcz uderzające… :)

komor napisał/a:
goornik napisał/a:
Mój zestaw wyglądał podobnie

Podobieństwo wręcz uderzające… :)

Pewnie, że tak:
twój biały - mój biały
twój na statywie - mój na statywie
Tylko u mnie większa płyta CD przyklejona :)

A może wy tam we Wrocku inne Słońce macie????

kufel - Pią 30 Wrz, 2011

ok , chyba juz ostatnie zdjęcie słońca z mojej strony. plamy sporo się poprzemieszczały.

standardowo: 40D , 70-300 IS, ND400 i crop 100% ;)

81

[ Dodano: Pią 30 Wrz, 2011 21:44 ]
ależ mi photobucket foty kompresuje :???:

goornik - Sob 01 Paź, 2011

Ja wczoraj w nony taką kulkę uwieczniłem. Jedna fota w projekcji okularowej, żednego stackowania. Jedynie lekko dłubinęte w Photoshopie - "aromatyzowane i sztucznie barwione" :)

Intes 150/1800 + okular Meade4000 15 mm, Coolpix P7000 przy ogniskowej około 170 mm

komor - Wto 11 Paź, 2011

Czy to telewizor marki Jowisz? :)
goornik - Wto 11 Paź, 2011

komor napisał/a:
Czy to telewizor marki Jowisz? :)

Nie - Jowisz marki plazma :)

hijax_pl - Wto 11 Paź, 2011

goornik, masz jakąś fajną miejscówkę na to nieba podglądanie?
goornik - Pią 14 Paź, 2011

hijax_pl napisał/a:
goornik, masz jakąś fajną miejscówkę na to nieba podglądanie?

Planety i Księżyc załatwiam od siebie z balkonu / dachu.
Na jaśniejsze obiekty mgławicowe wyjeżdżam między Konstantynów i Pabianice. Natomiast na słabe obiekty, gdy potrzeba naprawdę ciemnego nieba, nie znam nic w pobliżu Łodzi.

hijax_pl - Nie 16 Paź, 2011

goornik, dzięki za info!
quake222 - Pią 11 Lis, 2011

HEJ!! Moze mi ktoś powiedzieć co złapałem przez przypadek na zdjęciu?
Fotki sa kiepskie bo raczej bawiłem się, ale po przegladnięciu zobaczłem coś podobnego do marsa? nie wiem i nie chce spekulować dlatego zapytam sie tutaj ; )

kufel - Pią 11 Lis, 2011

quake222, to najprawdopodobniej odblask. Marsa nie ma w tym miejscu, poza tym bylby jaśniejszy ;)

[ Dodano: Pią 11 Lis, 2011 23:53 ]
tak przygladam sie temu czemus w powiększeniu i już taki pewny ze to odblask nie jestem. zbyt regularne ksztaly chyba na odblask.

quake222 - Sob 12 Lis, 2011

dzieki za zainteresowanie, kurde generalnie moją idea było dobrze złapać księzyc wiec robiłem na szybszych migawkach a raz jedyny zrobiłem te 20s i nie mam jak porównac ... dluzej sie nie bawilem bo dzis jest tak zimno ze ...

tutaj fotka z tego obszaru z odblaskiem z iso 200 (na poprzednim 400)
a moze to moja starutenka matryca z 20d cos takiego wyprodukowala ? ; ]

[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 00:23 ]
własnie a przy okazji, zawsze mnie zastanawia co to za gwiadza która swieci mocniej od wszystkich i zawsze jest przy księzycu ? widoczna pod "odblaskiem"

[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 00:24 ]
ale mnie to zaciekawilo jezeli jutro bedzie takie niebo pojde bardziej przygotowany ;) pozdrówka

mozer - Sob 12 Lis, 2011

Cytat:
własnie a przy okazji, zawsze mnie zastanawia co to za gwiadza która swieci mocniej od wszystkich i zawsze jest przy księzycu ? widoczna pod "odblaskiem"

O którą konkretnie Ci chodzi?
Zaznacz może strzałką czy jakoś inaczej, o które obiekty pytasz...

kufel - Sob 12 Lis, 2011

pewnie o Jowisza chodzi ;)
quake222 - Sob 12 Lis, 2011

mozer napisał/a:
Cytat:

O którą konkretnie Ci chodzi?
Zaznacz może strzałką czy jakoś inaczej, o które obiekty pytasz...

jest jeden jasny obiekt pod "flarą" : )
Dzięki za info, to może być Jowisz.

[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 15:58 ]
kufel napisał/a:
pewnie o Jowisza chodzi ;)

a może to "Syriusz"?

mozer - Sob 12 Lis, 2011

quake222, nie, to Jowisz. Syriusz jest koło Oriona.
kufel - Sob 12 Lis, 2011

quake222 napisał/a:
a może to "Syriusz"?
Syriusza znajdziesz , jak przedłużysz linię od pasa Oriona "w dół". mówiąc kolokwialnie.

[ Dodano: Sob 12 Lis, 2011 23:40 ]
klik

quake222 - Nie 13 Lis, 2011

Dzięki wielkie! Bardzo przydały mi się wasze info ;)
crasch - Wto 15 Lis, 2011

quake222 to jest na pewno planeta małp :p
cumulus - Pon 28 Lis, 2011

W sumie zdjęcia są marnej jakości bo bez prowadzenia. Wrzucam bardziej jako ciekawostkę:

M42 w Orionie:

Andromeda

Canon 1000d+ EF-S 55-250mm

jacekwrrr - Sro 30 Lis, 2011

87.

Pierwsze zdjęcie księżyca w moim wykonaniu.
Opinie mile widziane.

mozer - Sro 30 Lis, 2011

jacekwrrr, przeostrzyłeś...
bhpchmiel - Czw 01 Gru, 2011

mozer napisał/a:
jacekwrrr, przeostrzyłeś...

i szkoda że ten Łysy taki mały :razz:

Arek - Sob 10 Gru, 2011

Właśnie skończyło się zaćmienie Księżyca. Polowałem na nie z 50D + 100-400L. Oczywiście pełne zachmurzenie ale liczyłem na dziury w chmurach, których oczywiście nie było. Doczekałem do 17 i zrezygnowany zacząłem składać sprzęt. Gdy prawie wszystko miałem złożone, nagle pojawiła się dziura, która umożliwiła mi cyknięcie na szybko czegoś z ręki.
Niewypał - Czw 15 Gru, 2011

Jeśli już mowa o łysym to mam zapytanie kilka razy już polowałem zrobić zdjęcie lecz zawsze wychodzą mi poruszone nie do końca ostre i z deka jakieś ciemne. Używam Fujifilm FinePix HS20EXR. Jakie ustawienia proponujecie czas iso co wyłączyć z automatyki dla polepszenia jakości???
Dziękuję
Poniżej fotka przykładowa z mojego aparatu.

dcs - Czw 15 Gru, 2011

Niewypał,
Łysemu na tej fotce zaczynają odrastać. :lol:

Niewypał - Czw 15 Gru, 2011

Możesz jaśniej? Jakie ustawienia mam zastosować?
hijax_pl - Czw 15 Gru, 2011

Niewypał napisał/a:
Używam Fujifilm FinePix HS20EXR. Jakie ustawienia proponujecie czas iso co wyłączyć z automatyki dla polepszenia jakości???
Pomiar punktowy światła i czas min 1/125s ;)
Wbrew pozorom łysy świeci mocno i dość szybko się porusza...

dcs - Czw 15 Gru, 2011

hijax_pl,
Poszarpana krawędź, to kwestia poruszenia?

dcs napisał/a:
to kwestia poruszenia?
Wątpię.. Choć z EXIFa nic nie wynika ;)
mozer - Czw 15 Gru, 2011

Poszarpana krawędź to pewnie turbulencje atmosferyczne.
Dlaczego czas akurat < 1/125 s? Aż tak szybko to on nie pędzi ;)

mozer napisał/a:
Aż tak szybko to on nie pędzi
zakładam, że to duża ogniskowa ;)
kufel - Pią 16 Gru, 2011

dcs napisał/a:
Poszarpana krawędź, to kwestia poruszenia?
to kwestia kiepskiego seeing'u - falowanie powietrza.
dcs - Pią 16 Gru, 2011

kufel,
Tak myślałem. /Może Niewypał zrobił zdjęcie przez otwarte okno./
Czy występuje to w zdjęciach robionych w mieście?

kufel - Pią 16 Gru, 2011

Niewypał napisał/a:
kilka razy już polowałem zrobić zdjęcie lecz zawsze wychodzą mi poruszone nie do końca ostre

używasz statywu? powodów nieostrości może byc kilka.

Niewypał napisał/a:
i z deka jakieś ciemne.
no to... trzeba bardziej doświetlić :) jakim trybem operujesz? M , priorytet przysłony?

dcs napisał/a:
Czy występuje to w zdjęciach robionych w mieście?
a czemu nie? :)
Niewypał - Pią 16 Gru, 2011

Fotka robiona z ręki lecz statyw też mam. Robiona fotka z "M".
kufel - Pią 16 Gru, 2011

Niewypał napisał/a:
Robiona fotka z "M".
zatem doświetl bardziej zdjęcie,np. wydłużając czas, jak ciężko Ci utrzymać aparat (poruszenie) to zamontuj go na statyw i użyj samowyzwalacza. ale z tym chyba nie powinno być problemu.

Jaki czas proponujesz?
kufel - Pią 16 Gru, 2011

Niewypał napisał/a:
Jaki czas proponujesz?
trudno mi tu polecić jakiś konkretny czas bo księżyc może być w rożnej fazie.

jak robisz zdjęcie na M to fotografuj i patrz na efekty. jak za ciemne to albo zwiększ czas naświetlania , jak się da to otwórz bardziej obiektyw , albo po prostu zwiększ czułość. ale powyżej 400 bym nie dawał.

zobacz jakie miałeś parametry robiąc zdjęcie i co można było zmienić by bardziej doświetlić. najprościej jest po prostu wydłużyć czas.

[ Dodano: Pią 16 Gru, 2011 18:25 ]
hijax_pl napisał/a:
zakładam, że to duża ogniskowa ;)
spokojnie można na dłuższych. ostatnio Jowisza robiłem na 1\10 ;) ogniskowa 300mm (statyw).

Dzięki za rady.
Możesz wstawić tą fotkę Jowisza :razz:

kufel - Pią 16 Gru, 2011

Niewypał napisał/a:
Możesz wstawić tą fotkę Jowisza :razz:
owszem mogę, ale niczego spektakularnego nie oczekuj ;) to tylko z 300mm.

90

Co można użyć do obiektywu aby przybliżyć obiekt??? Mam raynox DCR-2025PRO lecz nie ma z niego zbyt dobrego rezultatu.
dcs - Pią 16 Gru, 2011

Niewypał,
Łysego robiłeś przez otwarte okno / z balkonu?

Prawie z oświetlonej ulicy teraz wybiorę się w zupełne ciemności tylko na razie pada deszcz i jest zachmurzone. Trzeba czekać.
hijax_pl - Pią 16 Gru, 2011

kufel napisał/a:
ostatnio Jowisza robiłem na 1\10 ogniskowa 300mm (statyw).
Zrób tak księżyc ;)
Niewypał napisał/a:
Mam raynox DCR-2025PRO lecz nie ma z niego zbyt dobrego rezultatu.
No bo to nie do tego służy ten Raynox... Zobacz sobie w ciągu dnia jak przez niego widać na.. "nieskończoności" ;)

Już go testowałem różnie, jest lichawy.

Niewypał napisał/a:
Już go testowałem różnie, jest lichawy.
W macro?
kufel - Pią 16 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Zrób tak księżyc ;)
ale ja nie mowie ze na 1/10 wyjdzie , tylko ze mozna jeszcze troche zjechac z czaem ;) zreszta jak bede mial okazje to potestuje , dla jakich czasow ksiezyc na 300mm porusz asie juz z aszybko i sie rozmazuje. btw, jowisz i ksiezyc "poruszają sie" na niebie z tą samą prędkością ? ;)

kufel napisał/a:
btw, jowisz i ksiezyc "poruszają sie" na niebie z tą samą prędkością ?
Pytasz poważnie czy żartujesz?
kufel - Pią 16 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Pytasz poważnie czy żartujesz?
hijax_pl, a jak myślisz :P zadałem to pytanie odnośnie stwierdzenia ze Jowisz na 1/10 moze być nieporuszony ( i nie jest , moje zdjęcie to crop 100% , manual focus) , a księżyc na tych samych parametrach będzie poruszony. przecież oba te obiekty uciekają z kadru z taka samą prędkością, wiec wydaje się ze i księżyc powinien wyjść ostry skoro jowisz wychodzi. no chyba ze cos pominąłem w swoich rozważaniach ;)
moronica - Pią 16 Gru, 2011

kufel, jak fotografujesz samochod, ktory smiga ci przed nosem, i taki, ktory sobie jedzie z ta sama predkoscia w odleglosci kilkuset metrow, to w ktorym przypadku potrzebujesz krotszego czasu by zamrozic jego ruch? ;)
kufel - Pią 16 Gru, 2011

moronica napisał/a:
kufel, jak fotografujesz samochod, ktory smiga ci przed nosem, i taki, ktory sobie jedzie z ta sama predkoscia w odleglosci kilkuset metrow, to w ktorym przypadku potrzebujesz krotszego czasu by zamrozić jego ruch? ;)
jeśli prędkość obu z mojej perspektywy jest ta sama to taki sam chyba ;) Jowisz i księżyc z kadru uciekają z tą samą prędkością. jak tylko sie rozpogodzi i wyjdzie łysy wyciągnę statyw i sam zobaczę co wyjdzie z czasu 1/10 i podzielę sie wynikami ;)

[ Dodano: Pią 16 Gru, 2011 21:05 ]
poza tym wydaje mi się że rzeczywista prędkość Jowisza i księżyca ( tak , są rożne) jak i odległości od ziemi nie maja tu znaczenia bo najważniejszy jest tu ruch obrotowy ziemi. to on powoduje ze obiekty uciekają nam z kadru gdy oglądamy je przez teleskop etc.

mozer - Pią 16 Gru, 2011

kufel, przy robieniu zdjęcia liczy się prędkość kątowa a nie liniowa. Różnica między prędkościami kątowymi Księżyca i Jowisza jest pomijalna przy robieniu zdjęć.
kufel - Pią 16 Gru, 2011

mozer, patrząc przez teleskop i widząc jak galaktyka, księżyc , planeta "ucieka z kadru" , pola widzenia (bo długa ogniskowa) jaki ruch de facto obserwujesz?
mozer - Pią 16 Gru, 2011

kufel, kątowy.
kufel - Pią 16 Gru, 2011

a czy prędkość kątowa Jowisza i księżyca jest taka sama czy rożna ? mnie wydaje mi się ze dla ogladajacego oba obiekty przez teleskop jest taka sama i ze taki sam czas utrwali w ten sam zarówno Jowisza i księżyc, jelsi chodzi o poruszenie . choć pewny nie jestem , z fizyki omnibusem nigdy nie bylem ;) dlatego zamierzam przy najbliższej okazji wyciągnąć statyw i po prostu zrobić zdjęcia.
dcs - Pią 16 Gru, 2011

kufel,
Ale o heliocentrycznym modelu Wszechświata słyszałeś? :lol:

mozer - Pią 16 Gru, 2011

kufel, tak jak napisałem - do potrzeb fotograficznych można przyjąć, że są takie same. Faktycznie jednak prędkość kątowa Księżyca jest większa, bo przemieszcza się on dodatkowo 12 stopni/dzień ruchem prostym po swojej orbicie.
kufel - Pią 16 Gru, 2011

mozer napisał/a:
kufel, tak jak napisałem - do potrzeb fotograficznych można przyjąć, że są takie same.
no i mnie o to właśnie chodzi. ja nie neguje ze ich prędkości kątowe są nieco inne, bo to jest oczywiste ale czy ma to znaczenie przy fotografowaniu w kontekście tego o czym mowa? mnie się wydaje ze ta różnica jest pomijalna jeśli chodzi o zamrożenie. wszystko sprowadza się do ruchu obrotowego ziemi i to jego trzeba brać pod uwagę przy "zamrażaniu".
mozer - Pią 16 Gru, 2011

kufel, oczywiście, że tak.
kufel - Pią 16 Gru, 2011

mozer napisał/a:
kufel, oczywiście, że tak.
no to o co cala ta dyskusja? :mrgreen:
mozer - Pią 16 Gru, 2011

O 1/10 s dla Księżyca ;)
kufel - Pią 16 Gru, 2011

no czyli jednak dalej sie nie zgadzamy :P

a ja póki co dalej uważam sfotografowanie Jowisza i księżyca tym czasem da najprawdopodobniej taki sam efekt jelsi chodzi o zamrożenie. czekam tylko aż chmury się zmyją...

mozer - Pią 16 Gru, 2011

kufel, zgadzamy się, ja sobie żartuję ;)
Myślę, że Hijaxowi chodziło o prześwietlenie Księżyca przy takim czasie.

kufel - Pią 16 Gru, 2011

mozer napisał/a:
Myślę, że Hijaxowi chodziło o prześwietlenie Księżyca przy takim czasie.
hmm wydawało mi się ze jednak nie o tym , ale możliwe ze masz racje,ale skoro tak to czemu nie sprostował ze o to mu chodzi ;)

ale jesli o tym to oczywiście racja, przy tym czasie księżyc wyjdzie przepalony.

hijax_pl - Sob 17 Gru, 2011

Chodziło mi o czas w kontekście ruchu. Wydaje mi się, że na takim czasie i dość dużym powiększeniu już zarejestruje się ruch księżyca. Może się mylę...

Na D90 i 300mm przy włączonym LV pokazywałem znajomemu jak szybko się porusza księżyc. I nie był to 1 piksel na sekundę ;-)

mozer - Sob 17 Gru, 2011

Tak dla ścisłości:

Niebo porusza się z prędkością 360st/24h, co daje 15"/s.

Przy ogniskowej 300 mm i odwzorowaniu 4288px/23.6 mm (D90) wychodzi z tego ok. 3.96 px/s. Czyli przy 1/10 s obraz przesunie się o niecałe 0.4 piksela.

Dla 40D to będzie 3888 px /22.2 mm, czyli 3.82 px/s.
Ok. 0.4 piksela by się zgadzało z przedstawionym zdjęciem.

Nadal tylko nie rozumiem dlaczego Księżyc miałby się rozmazać bardziej niż Jowisz...

Podałeś prędkość nieboskłonu. Podaj jeszcze prędkość księżyca naszego i Jowisza ;-)
A - i odwzorowania weź z aparatu kolegi pytającego ;-)

P.S.
Można wyjść z wzorów z tej strony How to compute planetary positions

Arek - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Podałeś prędkość nieboskłonu. Podaj jeszcze prędkość księżyca naszego i Jowisza ;-)

Od tego większy wpływ ma deklinacja obiektu. Gwiazdę Polarną możesz fotografować z naprawdę długim czasem i się nie poruszy :)

No tak. Ale mi chodzi o to, że prędkość Księżyca, nieboskłonu, czy też Jowisza nie jest tożsama... I maksymalny cza, na który mnie rozmyje się Jowisz nie musi być też granicznym dla fotografii Księżyca.
Arek - Sob 17 Gru, 2011

Ale ruch kątowy Jowisza i Księżyca na sferze niebieskiej jest zaniedbywalnie mały w porównaniu z ruchem dobowym sfery niebieskiej. Przynajmniej z punktu widzenia astrofotografii.
mozer - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl, Księżyc porusza się 360 stopni na 29 dni, Ziemia 360 stopni na 1 dzień - porównaj skalę ruchu.

[ Dodano: Sob 17 Gru, 2011 11:52 ]
hijax_pl, rozumiem, że pyta kolega kufel, a o ile pamiętam, on ma 40D :)

kufel - Sob 17 Gru, 2011

mozer napisał/a:
hijax_pl, rozumiem, że pyta kolega kufel
pytać raczej nie pytam , tylko chodzi mi cały czas o to co napisał Arek:
Arek napisał/a:
ruch kątowy Jowisza i Księżyca na sferze niebieskiej jest zaniedbywalnie mały w porównaniu z ruchem dobowym sfery niebieskiej. Przynajmniej z punktu widzenia astrofotografii.

mozer napisał/a:
a o ile pamiętam, on ma 40D :)
tak ;)

hijax_pl napisał/a:
Na D90 i 300mm przy włączonym LV pokazywałem znajomemu jak szybko się porusza księżyc. I nie był to 1 piksel na sekundę ;-)
de facto to pokazałeś ruch obrotowy Ziemi ;) jak robiłem zdjęcie Jowisza to tez mi uciekał z kadru , ale jak widać na zdjęciu wystarczyło to do poprawnego zarejestrowania go.

Jako punkt odniesienia przyjąłem Ziemię. A dokładniej to miejsce gdzie stał aparat ;-)
mozer - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl, czy Ty nadal obstajesz przy:
hijax_pl napisał/a:
I maksymalny cza, na który mnie rozmyje się Jowisz nie musi być też granicznym dla fotografii Księżyca.

?
Bo już się pogubiłem.

Taką tezę postawiłem. Czy jest słuszna - nie będę sie upierać.
mozer - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl, czyli jesteś nieprzekonany co do faktu, że wkład ruchu orbitalnego Księżyca jest 29 razy mniejszy niż ruchu obrotowego Ziemi? :)

Nie jestem przekonany co do maksymalnego czasu migawki przy fotografowaniu bez prowadzenia.
Najchętniej bym sobie wyznaczył wzory dla Jowisza i Księżyca ale... nie mam za bardzo czasu teraz ;-)

mozer - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl, ale skoro ruch planet/Księżyca jest o ponad rząd wielkości mniejszy niż nieba, to po co się tym przejmować? Nie za bardzo kumam Twój tok rozumowania ;)

mozer, jaki bierzesz punkt odniesienia?
mozer - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl, powiedzmy, że ekliptykę.
Arek - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Taką tezę postawiłem. Czy jest słuszna - nie będę sie upierać.

Postawić jedno, udowodnić drugie :)

Policzymy to zobaczymy ;-)
kufel - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Policzymy to zobaczymy ;-)
bardzo jestem ciekawy tych obliczeń. kiedy mógłbyś takowych dokonać i podzielić sie wynikami ?
Arek - Sob 17 Gru, 2011

Ale co chcesz liczyć? Bo całe obliczenia wykonał za Ciebie mozer kilka postów wcześniej :)

Ale mozer liczył nieboskłon, co w zasadzie nie jest niczym szczególnym. ;-) A mnie interesuje Księżyc. Bo skoro taki Astrotrac ma niezależne programy dla nieba i Księżyca to chyba z różnymi prędkościami wysterowuje. No chyba że to tylko taka marketingową zagrywka.
Arek - Sob 17 Gru, 2011

No ale Astrotrac zakłada, że Ty możesz sobie Księżyc przez pięć godzin obserwować i on ma go Ci utrzymać w polu. Natomiast jak mu robisz zdjęcie, to używasz czasu ekspozycji rzędu ułamków sekundy.

Tak wiem. Chodzi mi o najdłuższy czas przy którym przesunięcie księżyca nie spowoduje rozmazania. Od początku o to właśnie mi chodzi.
kufel - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Chodzi mi o najdłuższy czas przy którym przesunięcie księżyca nie spowoduje rozmazania.
warto doprecyzować jeszcze dla jakiej ogniskowej i wielkości matrycy. ja za swój przykład podałem apsc i 300mm. no chyba ze to nie istotne :?: :idea:
Arek - Sob 17 Gru, 2011

Ruch dobowy Księżyca to około 0.5 sekundy łuku na sekundę. Typowy seeing w Polsce (niestabilność atmosfery) to 2-4 sekundy łuku. Jeśli więc nie naświetlasz Księżyca dużo dłużej niż sekundę (a trudno mi sobie wyobrazić kombinację sprzętu, która Cię do tego zmusi) możesz zapomnieć o ruchu dobowym na tle gwiazd.

Jowisz porusza się jeszcze wolniej niż Księżyc.

Arek napisał/a:
Ruch dobowy Księżyca to około 0.5 sekundy łuku na sekundę.
O - to nie muszę liczyć przynajmniej tego :)
Arek napisał/a:
Jowisz porusza się jeszcze wolniej niż Księżyc.
I dlatego właśnie stwierdziłem, że 1/10s dla Jowisza nie musi być dobra dla Księżyca ;)
kufel napisał/a:
no chyba ze to nie istotne
Ważne - bo przecież operujemy kątami, a ogniskowa + matryca to .. no właśnie ;)
kufel - Sob 17 Gru, 2011

hijax_pl napisał/a:
Ważne - bo przecież operujemy kątami, a ogniskowa + matryca to .. no właśnie ;)
chciałem sie tylko upewnić w swoim rozumowaniu :wink:

hijax_pl napisał/a:
I dlatego właśnie stwierdziłem, że 1/10s dla Jowisza nie musi być dobra dla Księżyca ;)
podstawowe pytanie: czy dla czasów rzędu 1/10 czy nawet 1sek da sie zarejestrować ruch własny księżyca/jowisza ? nie za bardzo chyba*. rejestruje sie tylko ruch sfery niebieskiej ( obrotowy Ziemi). wiec dla tych czasów efekt mrożenia lub jego brak dla poszczególnych czasów -ogniksowych wydaje sie dla obu obiektów ten sam .

*niech ktoś bardziej kompetentny niż ja potwierdzi/zaprzeczy.

Arek - Sob 17 Gru, 2011

kufel napisał/a:
podstawowe pytanie: czy dla czasów rzędu 1/10 czy nawet 1sek da sie zarejestrować ruch własny księżyca/jowisza

Jowisza niczym. Księżyca tylko z miejsc, gdzie seeing jest rzędu 0.5 sek łuku czyli z najlepszych obserwatoriów na Ziemi. Poza tym trzeba będzie użyć dużego teleskopu, który uzyska taką rozdzielczość jak 0.5 sekundy łuku. A jak
masz takie zwierciadło to zbiera ono na tyle dużo światła, że możesz stosować czasy ułamków sekundy. I wracamy do punktu wyjścia.

Ten problem pojawia się za to przy astrofotografii komet czy planetoid. W ich przypadku mamy także ruch rzędu kilku stopni na dobę, a gdy przelatują naprawdę blisko nawet kilkunastu. W ich przypadku (są słabe) używamy czasów ekspozycji rzędu minut, a potem składamy wiele takich ekspozycji. Przez to naświetlamy rzędu np. godziny. Przez godzinę obiekt przesuwa się na tle gwiazd na tyle, że trzeba prowadzić za nim, a nie tylko za ruchem dobowym sfery.

kufel - Sob 17 Gru, 2011

dzięki za dokładne rozwianie watpliwosci ;)
goornik - Nie 18 Gru, 2011

Hijax - jeśli chcesz "wpakować" się w ścisłe obliczenia to rozważ dwa skrajne przypadki: Księżyc w apogeum (porusza się najwolniej) w momencie, gdy ma możliwoie największą wartość bezwzględną deklinacji (23,5* + 5*). W drugim przypadku Księżyc w perygeum na równiku niebieskim. Pogadamy o tym jutro przy "pożyczce" 135tki

Ja Księżyc zwyle robię korpusem FX z optyką 800/8 lub 1000/10, i z nieruchomego statywu staram się nie naświetlać dłużej niż 1/125.

mozer - Nie 18 Gru, 2011

Cytat:
I dlatego właśnie stwierdziłem, że 1/10s dla Jowisza nie musi być dobra dla Księżyca

Ale ja Ci napisałem jaka jest różnica w skali ruchu. Taka wątpliwość miała by rację bytu gdyby prędkość obrotowa Ziemi byłaby tej samej skali co prędkość ruchu obiegowego Księżyca.