forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Używany Canon 50D czy nowy 550D

Nvi - Sob 10 Mar, 2012
Temat postu: Używany Canon 50D czy nowy 550D
Witam
jakies 2 lata temu bylem zmuszony pozbyc sie swojej A700 i po tak dosc nie malym czasie postanowilem wrocic do zabawy z foto

szczerze tyle ile znow sie naczytalem forum testow nie testow opini ze raz jestem pewien, zas chwile potem nie koniecznie

bije sie z myslami

uzywke 50d mozna dostac za 2k jedna juz mam na oku u jednego goscia

nowke 550d z obiektywem 18-55 (takie se ale zawsze) mozna miec juz za 2300

no i teraz nie moge sie zdecydowac

50D
-wytrzymalszy (chociaz i tak nie rzucam tym o sciane)
-wiekszy pewniejszy grip
-wiekszy wizjer / jasniejszy
-matryca to zagadka inni pisza ze ok inni ze to nie wypal nie wiem
-brak gwarancji
-video force by magic lantern to jednak nie to samo co wbudowane video moze przegrzac procesor
-ciezszy

vs

550d
-teoretycznie lepsza matryca
-male kiczowate body na moje wielkie lapy nie wygodnie mi sie go trzyma chyba ze wspomaganie gripem dla pewniejszego uchwytu
-video pelna geba (na tym mi srednio zalezy ale jak bedzie to wiadomo kiedys moe sie przydac)
-lepiej sobie radzi z wyzszym iso
-zakres tonalny chyba lepszy ale to juz sie pogubilem
-wb chyba wydajniejszy
-gorszy AF 1 cross
-brak microregulacji
-zawsze jest gwarancja a noz widelec cos sie zwali migawka t koszt 600zl +/-

filmy to akurat taki dodatek czasami mozna odpalic

w 50d mozna sztucznie wymusic video mode magic lanternem ... moze soundless ale do tego co planuje czasami krecic nie potrzebuje szumu wiatru jako dzwiek :)

myslalem ze podejme decyzje sam ale nie obejdziesie chyba bez zaciagniecia porady

co lepiej

uzywke bez gwarancji 50D

czy nowke 550D

duzo osob narzeka ze zeby wydobic wszystko z 15.1mpix z 50D trzeba miec dobra szklarnie

to jak jest w przypadku z 18mpix w 550D/600D/60/7D?

hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

Miałeś A700 - to chyba jasne, że Z 550D będziesz się męczyć, nie?
Ja bym na Twoim miejscu brał 50D...

Cytat:
duzo osob narzeka ze zeby wydobic wszystko z 15.1mpix z 50D trzeba miec dobra szklarnie to jak jest w przypadku z 18mpix w 550D/600D/60/7D?
Na logikę - jeszcze gorzej ;)
suso - Sob 10 Mar, 2012

jak chcesz dobrą matrycę to kup nikona albo pentaksa . Canon to świetny aparat , wygodny w użytkowaniu według mnie lepszy od nikona czy innych aparatów . Ale właśnie matryca nie jest jego najlepszą stroną
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

jaka szklarnie dobrze by bylo kupic do takiego samego body 50D? aby nie przerozyc 3-3.5k zl za all wiec tak do 1k +/- szkło / ew 2 :)

mialem a700 z 18-105 i troche mnie meczyl ciezar tego zestawu na dluzsza mete
tyle ze moje lapy wygdodniej na tym lezaly :) cos za cos

nic nie przemawia za 550tka?

jakie sa opinie na temat matryc 50d i 550d

_____
suso

nikon nic nie ma w ofercie tylko dziadka d90 ktory cieszy sie mieszanymi opiniami i ciagle kosztuje podobnie jak 50D a chyba wypada gorzej

jaad75 - Sob 10 Mar, 2012

Nvi napisał/a:
nic nie przemawia za 550tka?
Video i trochę lepsza matryca.
Nvi napisał/a:
jakie sa opinie na temat matryc 50d i 550d
Matryca z 50D jest najmniej udaną matrycą Canona w ostatnich kilku latach.
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

wiec co Twoim zdaniem jest nakorzystniejsze?

bujac sie z uzywka czy mala 550d z gripem ewentualnie?

albo jakas inna rada ale w cenie 2-3k czegos bog wie czego sie nie wyrwie

Poszukaj D90 z 18-105VR
A jak mniejsze to D5000.

Ja bym nigdy nie kupił aparatu klasy EL, ale 50D również bym nie kupił... Z APS-C Canona wartym uwagi jest jak dla mnie tylko 7D i w ewentualnie 60D, ale Canona brałbym tylko gdybym był absolutnie zmuszony.
komor - Sob 10 Mar, 2012

Hehe, jak zwykle gdy ktoś chce kupić Canona to zleciały się sępy odradzające, bo inne systemy są przecież lepsze… :) A sio do swoich wątków! :)

komor, no cóż oferta body Canona jest po prostu słabsza... No 7D się broni, ale z kolei trzyma też cenę...
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

60d mnie razi tym ekranikiem ruchomym mi to osobiscie nie pasi

7D bardzo chetnie ale nie te pieniadze

nikona xxxx nie chce bo to juz gorzej niz 550 sie trzyma jest duzo zamale i nie wygodne jak dla mnie

___

dlaczego d90?
jakie jest za i przeciw tego body ? raz mialem na to body ochote ale sa rozne opinie nikona

oplaca se inwestowac w d90? nie za malo jednak tych pixeli bedzie np do foto na microstocki / druku?

pozdrawiam

Nvi napisał/a:
dlaczego d90?
Bo dobry? Tak samo dobry jak 50D , ale moim zdaniem lepszą ma matrycę ;)
Nvi napisał/a:
nie za malo jednak tych pixeli bedzie np do foto na microstocki / druku?
Microstoski to chyba nie są jakieś gigantyczne plakaty, prawda? A 12Mpx starczy na wydruk A3 przy gęstości 300dpi. Mało?
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

dodam

inni odradzaja 50D inni sie tym body zachwycaja

i glowie ciagle mi chodzi o to czy warto inwestowac w uzywane body pozbawione niektorych bajerow jak np video czy lepsza matryca na rzecz dodatkowego lcd / lepszego gripa etc

komor procz wyganiania nikoniarzy dodaj cos od siebie do 21 mam czas aukja sie konczy i moge za 2000 wyciagnac 50d z 7k klapnieciami wiec tyle co nic

prawie jak nowy czy nowy nowy?

az tak beznadzijna jest matryca 50D w porownaniu do matryc 7D? (550/600./60)

Nvi napisał/a:
dlaczego d90?
jakie jest za i przeciw tego body ? raz mialem na to body ochote ale sa rozne opinie nikona
Dobra matryca, dobry wizjer, dwie rolki itd... Przeciw - mniej solidna (od 50D) obudowa, nieco gorsza seria, wolniejsze synchro i najkrótsza migawka.
Nvi napisał/a:
oplaca se inwestowac w d90? nie za malo jednak tych pixeli bedzie np do foto na microstocki / druku?
Tam gdzie 12MPix będzie za mało, 15 też nie wystarczy.
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

hijax_pl

moze i masz racje
gorzej jak sie zachce nagrac jakies video
nikon ma tam pseudo opcje nagrywania (wiem wiem odezwa sie zaraz ci co powiedza jak chcesz filmy to amere sie kupuje) ale skoro dlsr to oferuje to czemu nie zawsze cos :)

Nvi napisał/a:
az tak beznadzijna jest matryca 50D w porownaniu do matryc 7D? (550/600./60)
Wyższe szumy, banding, mniejszy DR... A matryca z 7D to też mistrzostwo świata nie jest...

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 18:28 ]
Nvi napisał/a:
nikon ma tam pseudo opcje nagrywania (wiem wiem odezwa sie zaraz ci co powiedza jak chcesz filmy to amere sie kupuje) ale skoro dlsr to oferuje to czemu nie zawsze cos :)
Wideo w D90 jest jak na dzisiejsze warunki bardzo słabe.
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

najgorzej ze rozmyslalem miedzy 50 a 550 a tu d90 wpadla znowu sam nie wiem niby body sie fot nie robi ale jak sie ma juz wydac kase to dobrze by bylo ja zaiwestowac najlepiej imo

a tu jest ruletka niby co jest bardziej potrzebne dobre foty czy all in one

mimo ze preferuje canona tak poprostu sentyment :)

Nvi napisał/a:
nikon ma tam pseudo opcje nagrywania
No ale nagrywa. Pseudo bo nie ma AF? Canon też nie ma :D
Jak chcesz nagrywać filmy to spójrz na Sony SLT-33.

Nvi, no to może tradycyjnie popatrz jednak na szkła jakie Cię interesują?
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

zrazilem sie do sonego przez A700 przez zle odczyty rawow przez camera raw czy lightrooma moze to i moj tylko pryklad ale ni wiem

jak aparat to canon albo nikon ze wzgledu na mozliwosc upgradu i szklarnie systemowe

a co do filmow nie chce ich nagrywac
czasami moze taki bajer byc przydatny a noz nagram sobie cos tylko o to mi glowie chodzi :)
dlatego rozmyslalem nad 50D bo magic lanternem mozna wymusic ten mode

chodzi mi glowie jakby byl tylko wybor 550d albo 50 ktory lepiej wybrac na dluzsze uzytkowanie w ktore mozna pakowac szkla nie placzac ze wyszlo jakies body ktore jest xxxx lepsze od aktualnie posiadanego

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 18:39 ]
interesuja mnie 28 1.8, 50 1.8 , 85 1.8 i cos do macro moze konwertery/pierscienie

imo stalki sa lepsze nie wadzi mi brak zooma mam nogi ;) szczegolnie ze obiektywy staloogniskowe daja lepsza rozdzielczosc i swiatlo

obiektyw ala 18-105 malo mnie interesuje takie do wszystkiego i do niczego mimo ze cieszy sie dobra opinia ale nie chce wielkiego kloca :)

raczej canon tylko jaki
raczej opcja odkladania kasy na 7D chyba nie wchodzi w gre bo szkoda wywalac 5k na body a szklarnie miec kitowa... chyba lepiej tanie body - lepsze szklo niz na dwrot :)

komor - Sob 10 Mar, 2012

Nvi napisał/a:
komor procz wyganiania nikoniarzy dodaj cos od siebie

No cóż, akurat mam 50D więc pewnie nie jestem obiektywny, natomiast „nikoniarze” z całą pewnością są. :) Jak szukasz bajerów i wideo, to spośród 550D i 50D wybór wydaje się oczywisty. Wspomniałeś też coś, że A700 było dla Ciebie za ciężkie, więc sam decyduj, czy chcesz się pakować w większe i wygodniejsze, ale zarazem cięższe korpusy takie jak 50D czy D90. Choć tak naprawdę to rozmiar i ciężar obiektywu będzie bardziej wpływał na wagę, zarówno tę obiektywną, jak i jej subiektywne odczuwanie.
Matryca z całą pewnością nie jest najmocniejszą stroną 50D, ale żeby się o tym przekonać trzeba albo robić bardzo kiepskie fotki (i potem mocno je wyciągać w komputerze) albo używać sprzętu do ekstremalnych reporterskich zadań.

Nvi - Sob 10 Mar, 2012

komor napisał/a:
Jak szukasz bajerów i wideo, to spośród 550D i 50D wybór wydaje się oczywisty.

czemu akurat oczywisty video full hd 50D kreci jak sie czlowiek uprze :) moze soundless ale jak wspomnialem wczesniej nie wiem czy bylaby to dla mnie niewiadomo jaka wada

czy inne bajery chodzily ci po glowie?

Nvi, w zasadzie reguła (mocna naciągana ostatnimi czasy) jest taka, że im bardziej zaawansowany korpus tym mniej bajerów w nim...

komor napisał/a:
Matryca z całą pewnością nie jest najmocniejszą stroną 50D, ale żeby się o tym przekonać trzeba albo robić bardzo kiepskie fotki (i potem mocno je wyciągać w komputerze) albo używać sprzętu do ekstremalnych reporterskich zadań.
Żeby się o tym nie przekonać trzeba używać JPG-ów z puszki w bardzo dobrych warunkach, przy niskiej rozpiętości dynamicznej sceny... :razz:
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

wiec 50D nie oplaca sie pakowac kase?
zostaje tylko 550tka?

czy zbierac kase na cos innego?

nic innego procz nikona D90 nie mozna zaproponowac w tej cenie

sony /pentaxy /sigmy / olympusy to raczej nie dziekuje

canon / nikon only

tyle ze nikon 4 cyferkowe mi nie leza na calej linii

60D to taki sredni wypal z tego co slyszalem i jak wspomnialem wczesniej te ruchome ekraniki to cos mnie nie kreca tak obracac ten ekran ciagle paluchy zostawiac i niewiadomo co jeszcze nie wiem zboczenie :>

Nvi napisał/a:
wiec 50D nie oplaca sie pakowac kase? zostaje tylko 550tka?
Ja bym jednak celował w 50D.

Skoro
Nvi napisał/a:
canon / nikon only
to w zasadzie
Nvi napisał/a:
nic innego procz nikona D90 nie mozna zaproponowac w tej cenie
;)
Nvi napisał/a:
To bierz 550D

Ja bym sobie dał spokój z kupnem aparatu w tej chwili w takim razie. 50D bym nie kupił z całą pewnością, 550D tym bardziej, D90 nie chcesz, a na nic lepszego Cię nie stać.
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

mimo opisywanej wyzej slabej matrycy szumow i bog wie czego jednak 50tka?\

cholera jaki mix

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 19:11 ]
jaad75 napisał/a:
Ja bym sobie dał spokój z kupnem aparatu w tej chwili w takim razie. 50D bym nie kupił z całą pewnością, 550D tym bardziej, D90 nie chcesz, a na nic lepszego Cię nie stać.

lepszego masz na mysli co? d300s? 5d mark III? :P 7D? d7000?

Bo dla mnie liczy się coś więcej niż matryca.
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

550 tym bardziej
why not? w testach wychodzi przyzwoicie na poziomie 7D

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 19:15 ]
hijax_pl napisał/a:
Bo dla mnie liczy się coś więcej niż matryca.

to jakie zalety w/g Ciebie ma 50D ktore zaslaniaja sredniawa jakosc matrycy?

Nvi napisał/a:
lepszego masz na mysli co? d300s? 5d mark III? :P 7D? d7000?
D7000, D300s, 7D, K-5. Od biedy jeszcze 60D....
komor - Sob 10 Mar, 2012

Jak można polecać 60D, nie polecając 50D. :???:
Czy naprawdę matryca to jedyny wyznacznik jakości aparatu? (Pod warunkiem, że to Canon, bo w przypadku innych systemów zawsze podkreślasz jak to lepszą ergonomię mają niż Canony i jakie to jest istotne przy wyborze :) )

Nvi - Sob 10 Mar, 2012

jesli juz calkowicie bym zrezygnowal z filmow w korpusie moze dobrze by bylo sie zastanowic nad 40d+ naprawde dobre szklo do tego?

40D to juz dziadek no ale moze na niego juz nikt nie bedzie narzekal z matryca :)

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 20:31 ]
ew hmm nikon.. nowe body swoje kosztuje 2900zl +/-

oplaca sie kupic uzywanego w zamian czego obiektyw

rany zawracam gitare a chce tylko bezawaryjny sprzet z ktorego bede super zadowolony ;P

mozer - Sob 10 Mar, 2012

jaad75, piszesz, że 50D to najgorsza matryca w serii - czy to znaczy, że 30D i 40D mają lepsze matryce? ;)
60D była opluwana w teście za dynamikę, natomiast 50D chwalona - uważasz, że test jest niemiarodajny?

Nvi napisał/a:
rany zawracam gitare a chce tylko bezawaryjny sprzet z ktorego bede super zadowolony ;P
Zasadniczo nie ma takiego. A na pewnie nie w cenie do 2-3tysi..
Nvi - Sob 10 Mar, 2012

no ile ludzi tyle opinii
to oplaca sie inwestowac w 50D czy odpuscic i polowac na cos innego? (nawet d90 nie wiem moze)

komor napisał/a:
Jak można polecać 60D, nie polecając 50D. :???:
Bo 60D z wyjątkiem paru mniej istotnych detali nie odstaje od 50D, a do tego ma kilka lepszych rozwiązań (ekran, tryb filmowy), natomiast 50D w widoczny sposób odstaje w dół z matrycą. Jak dla mnie jedynym istotnym plusem 50D w porównaniu z 60D jest mikroregulacja AF.
komor napisał/a:
Czy naprawdę matryca to jedyny wyznacznik jakości aparatu?
W przypadku gdy ergonomia jest podobna - tak.
komor napisał/a:
Pod warunkiem, że to Canon, bo w przypadku innych systemów zawsze podkreślasz jak to lepszą ergonomię mają niż Canony i jakie to jest istotne przy wyborze :)
Nie zawsze. Zauważ, że w przypadku wyboru D5100 - D90 nie jestem w stanie wskazać jednoznacznie na D90, mimo, iż sam w życiu nie kupiłbym aparatu bez dwóch rolek i pentapryzmatycznego wizjera.
mozer napisał/a:
jaad75, piszesz, że 50D to najgorsza matryca w serii - czy to znaczy, że 30D i 40D mają lepsze matryce? ;)
W swoim czasie były to matryce trzymające poziom (40D), a nawet wyznaczające standardy jeśli chodzi o zachowanie w wysokich czułościach (20/30D), gdy wychodził 50D, poprzeczka była ustawiona wyraźnie wyżej, a matryca był nawet gorsza niż w poprzednich modelach. W 18MPix matrycy trochę poprawiono głębokość cieni i wygląd szumów, a banding przestał być aż tak upierdliwy (co nie znaczy, że przestał być widoczny).
mozer napisał/a:
60D była opluwana w teście za dynamikę, natomiast 50D chwalona - uważasz, że test jest niemiarodajny?
Co myślę o starych testach dynamiki na Optyczne.pl pisałem juz wielokrotnie.
Sunders - Sob 10 Mar, 2012

Nvi napisał/a:
to oplaca sie inwestowac w 50D czy odpuscic i polowac na cos innego?

Jeśli odpuszczasz filmy, to IMO sie opłaca.Jak będziesz dobrze naświetlał zdjęcia, to o bandingu mozesz zapomnieć. :smile:

Sunders napisał/a:
Jak będziesz dobrze naświetlał zdjęcia, to o bandingu mozesz zapomnieć. :smile:
Tu nie chodzi o "dobre naświetlanie" tylko zakres dynamiczny sceny. Jeśli będzie fotografował łatwe sceny i naświetlał je wysoko, to może się bandingiem nie przejmować... :smile:
lotofag - Sob 10 Mar, 2012

Nvi napisał/a:

Nikony "czterocyferkowe" to nie tylko D3000/D5000/D5100. Ale to zdaje się nie ten budżet :mrgreen:

mozer - Sob 10 Mar, 2012

jaad75, to jakim testom dynamiki ufasz?

Przeskalowanie 15 Mpix z 50D do 10 Mpix da i tak lepszy obrazek niż zdjęcie prosto z 40D.

mozer napisał/a:
Przeskalowanie 15 Mpix z 50D do 10 Mpix da i tak lepszy obrazek niż zdjęcie prosto z 40D.
Jak wynika z testów DxO niestety nie jest znacząco lepiej jeśli chodzi o dynamikę, a banding skutecznie psuje efekty uśredniania szumów w cieniach...
Sunders - Sob 10 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
banding skutecznie psuje efekty uśredniania szumów w cieniach...

jaad75 może napisz jeszcze w jakich sytuacjach dochodzi do tego zjawiska :???:

cybertoman - Sob 10 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
ak wynika z testów DxO niestety nie jest znacząco lepiej jeśli chodzi o dynamikę, a banding skutecznie psuje efekty uśredniania szumów w cieniach...
Wydziwiasz.
sigmiarz - Nie 11 Mar, 2012

50d będzie Ci łatwo sprzedać, jak masz do wyboru nie zużyte zbyt mocno 50d a plasticzankę 550d to bierz 50d, choćby ze względu na wizjer.
jaad75 - Nie 11 Mar, 2012

Sunders napisał/a:
jaad75 może napisz jeszcze w jakich sytuacjach dochodzi do tego zjawiska :???:
Wtedy, gdy potrzebujesz użyć czegoś więcej niż górne powiedzmy 6-7EV sceny na niskich czułościach... :roll:

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 01:11 ]
sigmiarz napisał/a:
50d będzie Ci łatwo sprzedać
Kiedy? Za rok, dwa? Kto (i za ile?) będzie chciał wtedy kupić aparat, który już dziś odstaje mocno od czołówki APS-C?
Sunders - Nie 11 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
gdy potrzebujesz użyć czegoś więcej niż górne powiedzmy 6-7EV sceny na niskich czułościach...

Jak często potrzebujesz tego w stopniu takim że na zdjęciach z 50D uwidoczni się banding?

jaad75 napisał/a:
Kto (i za ile?) będzie chciał wtedy kupić aparat, który już dziś odstaje mocno od czołówki APS-C?

Znów przesadzasz, tak jakby nie było obecnie takich co fotografują 20D, 30D, 40D - te aparaty nadal są w użyciu mimo że jest 60D i 7D :wink:

Sunders napisał/a:
Jak często potrzebujesz tego w stopniu takim że na zdjęciach z 50D uwidoczni się banding?
W każdej trudniejszej scenie, w której będę potrzebował widocznych szczegółów w cieniach, a dla której HDR nie będzie możliwy do zastosowania.
Sunders napisał/a:
Znów przesadzasz, tak jakby nie było obecnie takich co fotografują 20D, 30D, 40D - te aparaty nadal są w użyciu mimo że jest 60D i 7D :wink:
To nie chodzi o to, że te aparaty wyszły z użycia, chodzi o to, kto po latach kupi niezbyt udany i mocno przestarzały model...

jaad75 napisał/a:
W każdej trudniejszej scenie, w której będę potrzebował widocznych szczegółów w cieniach, a dla której HDR nie będzie możliwy

Pytanie było: jak często nie udaje Ci się uniknąć tak dużej rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny :?: Bo chyba nie szukasz takich scen specjalnie żeby testować skuteczność technik odszumiania w postprocesie :?:

jaad75 napisał/a:
nie chodzi o to, że te aparaty wyszły z użycia, chodzi o to, kto po latach kupi niezbyt udany i mocno przestarzały model...

Używki 50D są obecnie bez problemu zbywalne za 65-80% ceny nowych aparatów sprzed ok.3 lat.Najwyraźniej istnieje spora grupa fotografujących, którzy mają odmienne zdanie od Twojego nt. tego czy ten model to udana konstrukjcja, czy nie. :smile:

w_w - Nie 11 Mar, 2012

Jak dla mnie priorytetem jest jakość obrazka generowana przez korpus. Jednak różnica pomiędzy 50d a 550d musiałaby być co najmniej zauważalna żeby zrezygnować z lepszego wizjera i ergonomii.

Co do szumów w 50d: do iso 640 są akceptowalne, powyżej 1000 zaczynają przeszkadzać. Co prawda dopiero uczę się obrabiać rawy więc tłumaczę sobie, że w przyszłości uda mi się więcej z nich wycisnąć :)

Wszyscy dobrze wiedzą, która matryca apsc jest obecnie najlepsza. Z tego co kojarzę K-5 jest w rozsądnej cenie i nie trzeba w jego przypadku iść na kompromis pomiędzy jakością obrazka i ergonomią.

lotofag - Nie 11 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
Kiedy? Za rok, dwa? Kto (i za ile?) będzie chciał wtedy kupić aparat, który już dziś odstaje mocno od czołówki APS-C?

Nie bój żaby, będzie będzie ;) Pewnie łatwiej niż P :mrgreen:

Sunders napisał/a:
Pytanie było: jak często nie udaje Ci się uniknąć tak dużej rozpiętości tonalnej fotografowanej sceny :?: Bo chyba nie szukasz takich scen specjalnie żeby testować skuteczność technik odszumiania w postprocesie :?:
Odkąd ich nie unikam i nie przejmuję się głębokością cieni i szumami, a dbam tylko o światła, okazało się, że korzystam z tej zalety matrycy prawie przy każdym zdjęciu, łącznie ze studyjnymi (po prostu często w ogóle nie rozstawiam teraz wypełnienia).

jaad75 napisał/a:
Odkąd ich nie unikam i nie przejmuję się głębokością cieni i szumami, a dbam tylko o światła, okazało się, że korzystam z tej zalety matrycy prawie przy każdym zdjęciu, łącznie ze studyjnymi

O.K. rozumiem że zyskujesz wygodę i większą swobodę, ale zapewne mając świadomość w.w. słabości matrycy 50D, byłbyś w stanie w większości sytuacji uniknąć kłopotów z bandingiem i szumami. :smile:
Jakiego oprogramowania używasz do odszumiania i wyciągania z cieni :?:

w_w napisał/a:
Co do szumów w 50d: do iso 640 są akceptowalne, powyżej 1000 zaczynają przeszkadzać.

Mi przeszkadzają dopiero powyżej ISO 1600, ale może to kwestia sposobu obróbki graficznej lub poziomu akceptacji. :smile:

w_w napisał/a:
Z tego co kojarzę K-5 jest w rozsądnej cenie i nie trzeba w jego przypadku iść na kompromis pomiędzy jakością obrazka i ergonomią.

W tym przypadku kompromis polega na akceptacji asortymentu dostępnych kompatybilnych szkieł. :smile:

Sunders napisał/a:

W tym przypadku kompromis polega na akceptacji asortymentu dostępnych kompatybilnych szkieł. :smile:

A np. w C znajdę odpowiednik tego co w moim awatarze? Nie? To nie kupuję :mrgreen:

Generalnie asortyment jest mniejszy i specyficzny (względem "standardów" C czy N).
Z drugiej strony często sprowadza się to do dylematu typu:
- a w C to ja mam szkło 1000000000mm f/0,01!!!
- a jesteś w stanie je kupić?
- nie...
:mrgreen:

Tak czy siak, jak się chce "bezpieczniejszą" opcję to można śmiało walić w C czy N i nie będzie narzekań, że nie można kupić w każdym kiosku 50/1.8 za cenę kilku piw ;)

hijax_pl - Nie 11 Mar, 2012

Cytat:
Tak czy siak, jak się chce "bezpieczniejszą" opcję to można śmiało walić w C czy N i nie będzie narzekań, że nie można kupić w każdym kiosku 50/1.8 za cenę kilku piw ;)
Oj to prawda.. prawda... Sam znam użytkowników systemu P, którzy jakoś nie narzekają na dostępność szkieł...

lotofag napisał/a:
A np. w C znajdę odpowiednik tego co w moim awatarze? Nie? To nie kupuję

lotofag, a co to za szkło masz w swoim awatarze :?:

hijax_pl napisał/a:
znam użytkowników systemu P, którzy jakoś nie narzekają na dostępność szkieł...

Do większości typowych zastosowań to w każdym systemie odpowiednie szkła można znaleźć. IMHO tak samo warto jednak pytającym początkującym,dopiero dokonującym wyboru systemu, wspominać o ograniczeniach możliwości matryc Canona jak i ograniczeniach w szklarni Pentaxa. :smile:

lotofag napisał/a:
Z drugiej strony często sprowadza się to do dylematu typu:
- a w C to ja mam szkło 1000000000mm f/0,01!!!
- a jesteś w stanie je kupić?

A propos, właśnie zanabyłem sobie MP-E i planuję się z nim pomęczyć - czy będziesz miał podobną możliwość :razz:

Sunders napisał/a:
Do większości typowych zastosowań to w każdym systemie odpowiednie szkła można znaleźć.
Skoro tak to dlaczego:
Sunders napisał/a:
dopiero dokonującym wyboru systemu, wspominać o ograniczeniach /.../ w szklarni Pentaxa
:?:
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

podsumowując z matrycy 50D mozna wykrzesac ladne foty i nie jest przekreslony na starcie tak?
w bitwie z 550D wygrywa ergonomia
jak to sie ma do kolegi N D90?

jakie szkla lo budzetowe procz 50 1.8 nadaja sie do obu systemow C/N? mega zoomy 18-105 etc jakos mnie nie interesuja za ciemn mimo ze optycznie sa ponoc dobre :)

co do tematyki to landscape / potret / macro

wiedz takie 28 / 50 / 85 szkla

ew 17-50 tamron ale rozneopinie onim sa w necie jak np trzeba trafic w dobry model bo moze nie ostrzyc za dobrze

oplaca sie inwestowac w stare body?
sa jakies inne puszki procz 50D czy D90 ktore na ktore warto zwrocic uwage a nie zmiadza portfela? ;)

pzdr

Nvi napisał/a:
podsumowując z matrycy 50D mozna wykrzesac ladne foty i nie jest przekreslony na starcie tak?
W typowym amatorskim podejściu do fotografii nie dostrzeżesz różnicy między tymi trzema matrycami. No może kolorystyka JPG tylko ;-)
(moim zdaniem najlepsza matryca jest w D90, ale czy z tego skorzystasz to już inna sprawa...)
Nvi napisał/a:
jakie szkla lo budzetowe procz 50 1.8 nadaja sie do obu systemow C/N? mega zoomy 18-105 etc jakos mnie nie interesuja za ciemn mimo ze optycznie sa ponoc dobre :)

Do Nikona? np 35/1.8DX, 85/1.8D i masz komplet na większość okazji...

Sunders napisał/a:

A propos, właśnie zanabyłem sobie MP-E i planuję się z nim pomęczyć - czy będziesz miał podobną możliwość :razz:

Jak pożyczysz razem z korpusem to będę :mrgreen: Tak samo jak Ty nie pobawisz się "naleśniczkiem" z awatara, choć pewnie jakoś by to wepchnął do Canona - bagnet spory ma przecież ;) I możemy tak sobie w nieskończoność.

Tak BTW chyba nie zrozumiałeś mojej anegdotki, albo celowo wyciąłeś w cytacie końcówkę ;) Ty kupiłeś, a ktoś inny tylko się zachłyśnie tymi możliwościami a i tak nie kupi. Równie dobrze można narzekać, że Lejki M to tyle kosztują a dłuższego tele nawet nie ma - każdy system ma swoją specyfikę i chyba dobrze, że nie mamy tylko kilku klonów tych samych rozwiązań pod innymi markami.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 12:54 ]
Nvi napisał/a:
mega zoomy 18-105 etc jakos mnie nie interesuja za ciemn mimo ze optycznie sa ponoc dobre :)

Akurat Nikkor 18-105 to przyzwoite budżetowe szkło o "średnim" zakresie ogniskowych, "megazómy" to potworki w rodzaju 18-200 czy 18-270, ale też bywają lepsze i gorsze.[/quote]

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Nvi napisał/a:
W typowym amatorskim podejściu do fotografii nie dostrzeżesz różnicy między tymi trzema matrycami. No może kolorystyka JPG tylko ;-)
(moim zdaniem najlepsza matryca jest w D90, ale czy z tego skorzystasz to już inna sprawa...)
Nvi napisał/a:

Do Nikona? np 35/1.8DX, 85/1.8D i masz komplet na większość okazji...

i tak zawsze strzelalem w RAWach wiec chyba z kazdej matrycy da sie wyciagnac to co dobre :)

co do d90 to sam nie wiem
prawie kazdy go chwali a ja nie moge sie do niego przekonac

moze przez to video mimo ze nie zalezy mi na tym wcale a wcale ale jak juz jest aka opcja moze kiedys sie przyda :p
nie wiem zboczenie

albo do nikona nie moge sie przebolec kto wie
ostatnimi czasy bawilem sie canonem 300D a nikona nigdy sie nie bawilem moze dlatego :)

To bierz 50D. Będziesz miał porządną ergonomię, całkiem spoko matrycę i brak dylematów z filmowaniem.

hijax_pl napisał/a:
dlaczego:Sunders napisał/a:
dopiero dokonującym wyboru systemu, wspominać o ograniczeniach /.../ w szklarni Pentaxa

Po prosu w celach informacyjnych, bez żadnych podtekstów. :smile: Przecież pytając, chcą poznać wady i zalety systemów z których rozwiazań mają zamiar korzystać.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 13:10 ]
hijax_pl napisał/a:
bierz 50D. Będziesz miał /.../ brak dylematów z filmowaniem

Czemu tak uważasz :?:

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

magic lantern forsuje mozliwosc nagrywania w 50D w full HD wiec wilk syty i owca cala

ergonomia na poziomie i mozliwosci 550D w video.. jedyna roznica to matryca

pzdr

ps: fakt faktem magic lantern stresuje procesor i przegrzewa go ale nikt nie bedzie nagrywal 30min filmu :)

Sunders napisał/a:
Przecież pytając, chcą poznać wady i zalety systemów z których rozwiazań mają zamiar korzystać.
Proponuję Ci zatem zaczynać doradzanie od: chcesz w przyszłości zakupić 65 MP-E - wybierze C, gdy chcesz 600/4 - wybierz C/N. Jeśli w planach jest 500mm - to możesz rozważyć też S.... itp itd :) ;)
Sunders napisał/a:
Czemu tak uważasz :?:
Bo .. nie nagrywa? :roll:
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

a tak ps
body moge szarpnac za 2-2.5k
jaki szklo do tego kupowac i w jakiej kolejnosci?

nie chce rozwiazania uniwersalnego no bo wiadomo

kupowanie za 100zl kita 18-55 IS to troche profanacja chociaz nie jest taki zly ten obiektyw

miedzy 18-35 robi w miare te zdjecia + moze dokupic 50 1.8? any idea?

Nvi napisał/a:
fakt faktem magic lantern stresuje procesor i przegrzewa go ale nikt nie bedzie nagrywal 30min filmu :)
Po pierwsze to .. niemych filmów, a po drugie - wiesz jak się ta matryca zachowuje po 5min filmowania (a dla Ciebie to mało)? Ja nie wiem.. Ale zakładam, że konstrukcja 50D nie jest optymalizowana do chłodzenia matrycy przy bardzo długiej pracy...
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
)Bo .. nie nagrywa? :roll:

nagrywa :P

http://www.youtube.com/watch?v=WutAULlNIME

i wynik
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Nvi napisał/a:
jaki szklo do tego kupowac i w jakiej kolejnosci?

1) 50D + 18-135 jako taki all-around, później 50/1.8D
2) D90 + 18-105 jako taki all-around, później 35/1.8G

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

wspomnialem juz wczesniej

nie mam zamairu krecic 30min filmow

a dzwiek jest dla mnie malo wazny do zastosowan jakie czasami chcialbym wykonac

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 13:19 ]
co do magic lanterna zgrywany jest obraz prosto z Live View wiec to stresuje i grzeje procesor bardziej niz matryce

Nvi napisał/a:
i wynik
Coś z tym filmikiem chyba nie tak bo nie słyszę cykania zegarka... :razz:

P.S.
Nie ufam tym alternatywnym firmware'om bo to nigdy nie są zweryfikowane w dostatecznym stopniu. No chyba, że nie masz nic przeciwko sytuacji, kiedy aparat odmówi Ci posłuszeństwa w chwili, gdy dziecko będzie dmuchać świeczki na urodzinowym torcie ;)

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

bo jest soundless :P

dziwne zeby 50D nagrywalo dzwiek ;D czym? :)

ile razy mam wspomniec ze dzwiek do tego co planuje jest nieistotny dla mnie

nie planuje tez nagrywania rodzinnych imprezek tylko komercyjne animacje roznych zjawisk naokolo nas ktore nie trawaja wiecej niz 10sec a w postprodukcji i tak wwalany jest extra dzwiek wiec

hijax_pl napisał/a:
nie nagrywa?

Jesteś pewien? :smile:

hijax_pl napisał/a:
Proponuję Ci zatem zaczynać doradzanie od: chcesz w przyszłości zakupić 65 MP-E - wybierze C, gdy chcesz 600/4 - wybierz C/N. Jeśli w planach jest 500mm - to możesz rozważyć też S.... itp itd

Mogę, jeśli Ty będziesz zaczynał od: planujesz fotografować sceny o dużej rozpiętości tonalnej i używać programów graficznych do odszumiania i wyciągania szczegółów z cieni lub gdy chcesz 14-24/2,8 ... itp. :razz:

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

co do zegarka chodzi mi o jakosc nagrywania a nie to ze jest z dzwiekiem czy nie :>

jaad75 napisał/a:

Jaad75 przestań nawijać jakbyś miał sklep fotograficzny... :zalamany:

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 13:56 ]
a co do pytania o konkurencję dla 50d, nikon d90 jest lepszy na wysokich iso, i chyba ma bardziej elastyczne rawy, nie sądziłem że bierzesz pod uwagę inną markę, ja bym brał Nikona.

btw. ostatnio oglądałem zdjęcia jakiegoś fotoreportera, nie pamiętam już dokładnie nawiska, ale piękne kolory, głębia, detal.. wyglądały jak analogi z małego obrazka,
a w exifie 40d :mrgreen:

mozer - Nie 11 Mar, 2012

sigmiarz, a jakich szkieł używał? Bo żeby znowu nie wyciekły rewelacje typu "bokeh zależy od wielkości matrycy" ;)

Nvi napisał/a:
magic lantern forsuje mozliwosc nagrywania w 50D

Np. http://www.youtube.com/wa...feature=related

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

nikon z przebiegiem 40k za 1700zl to dobra cena? mysle coby tu zrobic zeby wydac jak najmniej za body a miec najlepszy wybor ;)

szkla sa wazniejsze chyba :)

Nvi napisał/a:
szkla sa wazniejsze chyba

IMO tak, ale nie należy popadać w przesadę :smile:

Sunders napisał/a:
zapewne mając świadomość w.w. słabości matrycy 50D, byłbyś w stanie w większości sytuacji uniknąć kłopotów z bandingiem i szumami. :smile:
Zapewne tak, ale nie chciałbym przy obecnym zaawansowaniu techniki kupować body, które zmuszałoby mnie do takich kompromisów. To, co jeszcze kilka lat temu było normą, w tej chwili już nią nie jest.
Sunders napisał/a:
Jakiego oprogramowania używasz do odszumiania i wyciągania z cieni :?:
Praktycznie nie odszumiam już zewnętrznym oprogramowaniem. Do wszystkiego używam Lightrooma.
Sunders napisał/a:
Żeby pobawić się ekstremalnymi powiększeniami nie potrzeba M-PE.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 15:21 ]
Nvi napisał/a:
i tak zawsze strzelalem w RAWach wiec chyba z kazdej matrycy da sie wyciagnac to co dobre :)
Właśnie w RAW-ach wychodzą te różnice. Nie ma co zajmować się JPG-ami.
hijax_pl napisał/a:
To bierz 50D. Będziesz miał porządną ergonomię, całkiem spoko matrycę i brak dylematów z filmowaniem.
Serio tak uważasz? Obrabiałeś kiedyś jakieś pliki z 50D?
Sunders napisał/a:
Mogę, jeśli Ty będziesz zaczynał od: planujesz fotografować sceny o dużej rozpiętości tonalnej i używać programów graficznych do odszumiania i wyciągania szczegółów z cieni
Wystarczy skrócić to do "planujesz wykorzystywać potencjał formatu RAW".

jaad75 napisał/a:

Uważasz istnienie takiego szkła za zbędne :?:

Sunders napisał/a:
Uważasz istnienie takiego szkła za zbędne :?:
Uważam, że nie jest niezbędne by uzyskać ekstremalne powiększenia. Zresztą makro średnio mnie interesuje jako gatunek fotografii, więc osobiście wystarczy mi 1:1.
komor - Nie 11 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:

Widzicie? Znowu jak Canon coś ma, to jest to niepotrzebne. :) Ech…

jaad75 napisał/a:
Zresztą makro średnio mnie interesuje jako gatunek fotografii, więc osobiście wystarczy mi 1:1.

jaad, to już rzeczywiscie przesada :???: Być może interesuje wielu innych, a nie interesują ich np. filigranowe Limitedy u Pentaksa...
Mnie by wcale nie zdziwiło, gdyby ktoś specjalnie wszedł w C tylko dla MP-E.

komor napisał/a:
Widzicie? Znowu jak Canon coś ma, to jest to niepotrzebne. :) Ech…
Nie powiedziałem, że nie jest potrzebne, powiedziałem, że nie jest niezbędne do uzyskiwania ekstremalnych powiększeń. To spora różnica. Bardziej istotnym szkłem w systemie Canona jest IMHO 17mm TS-E, bo tu efekt (zwłaszcza na FF) jest praktycznie niemożliwy do uzyskania innymi metodami.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 16:09 ]
lotofag napisał/a:
Być może interesuje wielu innych, a nie interesują ich np. filigranowe Limitedy u Pentaksa...
Mnie też nie interesują filigranowe Limitedy Pentaksa.

jaad75 napisał/a:
Mnie też nie interesują filigranowe Limitedy Pentaksa.

43/1.9 nie lubisz? :mrgreen:

Jak to się mówi: umiesz odkręcić kota ogonem ;) Czy liczy się coś poza tym co Cię interesuje?

lotofag napisał/a:
43/1.9 nie lubisz? :mrgreen:
Lubię, ale nie ze względu na jego rozmiar, a wykonanie i jakość.

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 16:14 ]
lotofag napisał/a:
Czy liczy się coś poza tym co Cię interesuje?
Dla mnie? Nie... :smile:

mozer napisał/a:
sigmiarz, a jakich szkieł używał? Bo żeby znowu nie wyciekły rewelacje typu "bokeh zależy od wielkości matrycy"

chodziło mi o głębię, w sensie efekt 3d, który zwykle jest bardziej przekonujący im większa jest klatka

jaad75 napisał/a:
Bardziej istotnym szkłem w systemie Canona jest IMHO 17mm TS-E, bo tu efekt (zwłaszcza na FF) jest praktycznie niemożliwy do uzyskania innymi metodami.

Dokładnie :smile: 24mm TS-E II też jest z resztą super. A co powiesz o 8-15L potrzebny czy zbędny :?: :smile:

Sunders napisał/a:
A co powiesz o 8-15L potrzebny czy zbędny :?: :smile:

To jest proste, jeśli jaad miałby go używac to jest niezbędny, a jeśli mu nie potrzeba to zbędny :mrgreen:

Sunders napisał/a:
24mm TS-E II też jest z resztą super.
Ale to już nie jest taki ewenement jak 17-tka.
Sunders napisał/a:
A co powiesz o 8-15L potrzebny czy zbędny :?: :smile:
To ciekawe szkło, ale niezbędne tylko dla posiadaczy APS-H, którzy chcą mieć klasyczne FE, ewentualnie dla użytkowników canonowego APS-C, którzy chcą 180 stopni. Dla ludzi z innych systemów nie oferuje jakichś szczególnie atrakcyjnych możliwości, których nie mogą uzyskać szkłami dostępnymi we własnych systemach.

jaad75 napisał/a:
Dla ludzi z innych systemów nie oferuje jakichś szczególnie atrakcyjnych możliwości, których nie mogą uzyskać szkłami dostępnymi we własnych systemach.

Znów patrzysz "przez pryzmat swojego systemu" w którym nie ma FF. Zmiennoogniskowy FE używalny zarówno na APS-C, na APS-H jak i na FF, to IMO jednak jest atrakcyjna możliwość. Jak się ma do wyboru tylko APS-C i średni format to się tych możliwości nie docenia. :smile:

Sunders napisał/a:
Zmiennoogniskowy FE używalny zarówno na APS-C, na APS-H jak i na FF, to IMO jednak jest atrakcyjna możliwość.
Ale to nie jest szkło dla którego nie ma alternatyw. W innych systemach można uzyskać dokładnie te same efekty innymi obiektywami. Dlatego dałem wyżej przykład 17 TS-E.

jaad75 napisał/a:
to nie jest szkło dla którego nie ma alternatyw

A 85/1,2L II - ma alternatywy :?:

Sunders napisał/a:
A 85/1,2L II - ma alternatywy :?:
Jeśli dla kogoś istotną jest różnica pół działki GO, to nie ma. Większej ilości światła póki co niestety nie wykorzystasz, więc patrząc z tego punktu widzenia, to niepotrzebny wydatek.

jaad75 napisał/a:
Większej ilości światła póki co niestety nie wykorzystasz, więc patrząc z tego punktu widzenia, to niepotrzebny wydatek.

Widzę, że kryteria oceny obiektywu dopasowujesz indywidualnie, do kazdego inne i generalnie poza TS-E 17L w systemie canona nie widzisz nic szczególnie godnego uwagi :???: W takim razie ciekawe czy w systemie pentaxa, poza matrycą sony w k-5, jest coś szczególnego czego nie ma w innych systemach :?:

Nvi - Nie 11 Mar, 2012

wtrace sie troche w offtopic tematu ktory zrobilem :P

canon 50D przebieg 40k .. cena 1800 co o tym sadzicie? warto?

wymiana migawki jakby to strzelilo lada moment to koszt 600zl+ pewnie wiec hmm mimo ze ma wytrzymac 100k

rozmyslam ciagle nad ta 50tka bo mozna ja w dobrej cenie dostac
d90 ciagle jest w cenie - chyba ze uzywka ale nie jestem w pelni przekonany do tego body

Sunders napisał/a:
Widzę, że kryteria oceny obiektywu dopasowujesz indywidualnie, do kazdego inne i generalnie poza TS-E 17L w systemie canona nie widzisz nic szczególnie godnego uwagi :???:
Nie widzę istotnych różnic użytkowych między 85/1.4, a 85/1.2. Pomijam tu kwestie wykonania, czy AF.
Sunders napisał/a:
W takim razie ciekawe czy w systemie pentaxa, poza matrycą sony w k-5, jest coś szczególnego czego nie ma w innych systemach :?:
Dobrze dopracowene, solidne korpusy i bardzo dobre optycznie i mechanicznie szkła, o specyficznych ogniskowych, które mnie akurat bardzo leżą i to zarówno na APS-C, jak i FF. Ale to akurat nic niezwykłego - równie dobrze odnalazłbym się np. w systemie M Leiki, też mi się podoba to, co robią.

jaad75 napisał/a:
bardzo dobre optycznie i mechanicznie szkła, o specyficznych ogniskowych, które mnie akurat bardzo leżą i to zarówno na APS-C, jak i FF

Jakiego korpusu FF z nimi używasz :?:

Sunders napisał/a:
Jakiego korpusu FF z nimi używasz :?:
Obecnie mam w domu ME Super, ale jeszcze nie zrobiłem nim żadnej klatki. Muszę najpierw wywołać to, co zrobiłem F100...

jaad75 napisał/a:
mam w domu ME Super

O, to jednak Twoje poglądy ewoluują. Całkiem nie tak dawno pisałeś, że nie widzisz potrzeby posiadania FF. Co spowodowało taką zmianę :?:

Sunders, ale ja cały czas mam jakieś korpusy analogowe. Mam kaprys, to używam.

jaad75 napisał/a:
szkła, o specyficznych ogniskowych, które mnie akurat bardzo leżą i to zarówno na APS-C, jak i FF. Ale to akurat nic niezwykłego

jaad75 napisał/a:
cały czas mam jakieś korpusy analogowe. Mam kaprys, to używam.

Z mojego punktu widzenia masz specyficzne upodobania sprzętowe. "Kłopot" masz chyba tylko z tym żeby zaakceptować to, że są tacy jak ja, którzy z Twojego punktu widzenia mają specyficzne upodobania - do sprzętu canona i że to też może być dobry wybór - oczywiście z mojego a nie Twojego punktu widzenia. :smile:

belkot77 - Nie 11 Mar, 2012

Nvi napisał/a:
canon 50D przebieg 40k .. cena 1800 co o tym sadzicie? warto?

wymiana migawki jakby to strzelilo lada moment to koszt 600zl+ pewnie wiec hmm mimo ze ma wytrzymac 100k

No jasne ze warto zobacz po ile chodza te body. To ze canon daje gwarancje na 100 tys to nie znaczy ze sie zepsuje jak osiagnie 100 tys klatek. Po prostu canon nie wymieni migawki za darmo.

Cena normalna, przebieg duży nie jest, trzeba zobaczyć jaki jest jego stan.
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

stan

http://img19.allegroimg.p...7/77/2188977763
http://img19.allegroimg.p...77/2188977763_1
http://img19.allegroimg.p...77/2188977763_2
http://img19.allegroimg.p...77/2188977763_3

To co widać na tych zdjęciach jest O.K. Pozostało do sprawdzenia czy jest sprawny technicznie i czy nie ma "niespodzianek" na matrycy" :smile:
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

poprosilem goscia o jakies rawy jasnego tla czy cos chyba tak najlepiej sprawdzic jakis plamy etc :) tak?

Jeśli to będą surowe RAW-y, to tak :smile:
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

rawy tak z reguly sa surowe ;D

- wiem wiem czysta zlosliwosc ;)

Nvi napisał/a:
rawy tak z reguly sa surowe ;D

Te publikowane z reguły nie są :wink:

belkot77 - Nie 11 Mar, 2012

Sunders napisał/a:
Cena normalna, przebieg duży nie jest, trzeba zobaczyć jaki jest jego stan.

http://allegro.pl/listing...er=p&string=50d

tak srednio normalna cena. Raczej jakies 300 mniej od najnizszej.

Nvi, Szukaj aparatu nie cenowo ale blisko ciebie aby zobaczyc i wyprobowac

belkot77 napisał/a:
tak srednio normalna cena. Raczej jakies 300 mniej od najnizszej.
To znaczy już bardziej nikt nie przebije ? Przecież jeszcze 4 dni są... ;)
Nvi - Nie 11 Mar, 2012

ostatnio widzialem jak byly wystawiane 50d z 8k przebiegu za 2k ... a za 2100 ktos kupil 14k przebeig + grip wiec hmm tanio cos chodza albo ludzie za to malo chca

[ Dodano: Nie 11 Mar, 2012 23:29 ]
to ostateczne pytanie

wykorzystany "dziadek" z dobra ergonomia za dosc nie duze pieniadze

vs

mlodziak z gwarancja i ciut lepsza matryca / cala reszta gorsza erogonmia etc za 2350

Sunders - Pon 12 Mar, 2012

Nvi, nie patrz za ile są wystawiane/no chyba, że z opcją "kup teraz"/, tylko za ile zostają sprzedane. :smile:
Wujek_Pstrykacz - Pon 12 Mar, 2012

Ja bym brał 50d zamiast nawet nowego trzycyfrowca, zawsze to lepsza ergonomia, a to dla mnie ważna cecha. :grin:
Nvi - Pon 12 Mar, 2012

Sunders napisał/a:
Nvi, nie patrz za ile są wystawiane/no chyba, że z opcją "kup teraz"/, tylko za ile zostają sprzedane. :smile:

no gosc od tej aukcji wlasnie chce mi za 1900 sprzedac ale albo sie targowac albo czekac na koniec aukcji i wstrzelic sie w ostatnia sekunde :)

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 19:40 ]
w interfoto warszawie pojawil sie 50D

http://www.interfoto.eu/?...&cat=3225&id=20
http://allegro.pl/interfo...2202857149.html

cena inna ale mozna go na zywo zobaczyc zawzse i 3 miesiace gwar jak co moze to nie 12 miechow canona ale to wkoncu uzywka :P

Nvi napisał/a:
mozna go na zywo zobaczyc zawzse

Nvi, cena niezbyt atrakcyjna, a poza tym jeśli zdecydowałbyś się kupować w w interfoto to wyłącznie z odbiorem osobistym i dokładnym sprawdzeniem sprzętu - ten sklep ma kiepską opinię. Na CB jest do kupienia jeden 50D z przebiegiem 20tys. za 2650pln.

mozer - Pon 12 Mar, 2012

Nawet osobiście bym poważnie przemyślał zakup w tej "firmie". Gwarancja u nich to fikcja, nie liczyłbym na nią.
siosio - Pon 12 Mar, 2012

Chyba nikt w tym wątku nie wspomniał co w podsumowaniu oceny zakresu tonalnego w teście optycznych pisze - "W tej kategorii Canon 550D zanotował bardzo ładny wynik, choć prawdopodobnie dzięki ingerowaniu w wyostrzanie obrazu".

Takie wyostrzanie jest cechą bardziej amatorskich lustrzanek(przynajmniej u Canona), nieprawdaż?

Bierz 50D, będziesz zadowolony. Inaczej pracuje się na xx od xxx - na korzyść xx .

A matryca jest całkiem dobra - nie ma co wymyślać.

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

ok dzieki
co do interfoto dziekia info nie slyszalem o zlej opinii... ceny maja kosmiczne jesli codzi o obiektywy

powiedzcie mi jedno jak bardzo bedze duzo profanacja dla 50D jak do niego kupie 18-55 IS II + 50 1.8?

18-55 w zakresie 18-35 ma w miare dobra optyke
canon 50D byl srzedawany z 17-85 ale jego opinia jest juz taka se

wiadomo dobrze miec fajne szklo ale narazie nie mam jak wywalic 2k na jakas Lke :)

jeszcze mi chodzi 28 1.8 ale to juz swoje kosztuje

moze nie warto wywalac 500zl na te 2 szkla tylko walnac jedno dobre tyle ze ogniskowa w przedziale 16-60 najbadziej mi pasi wiec ciezko ciezko na stalkach samych :)

Nvi napisał/a:
narazie nie mam jak wywalic 2k na jakas Lke

To może masz 1,2k na takiego tmrona: http://www.redcoon.pl/B13...e?refId=skapiec :smile:

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

slyszalem ze to loteria trafic na dobry model (kalibracje nie kalibracje)ale ile urzytkownikow tyle opinii
canony nie gryza sie z tamonai jesli chodzi o AF etc?

Nvi napisał/a:
canony nie gryza sie z tamonai jesli chodzi o AF etc?

Nie jest źle, ale trzeba to sprawdzić -kupując drogą internetową masz 10 dni na sprawdzenie i ew. odstąpienie od umowy kupna-sprzedaży.

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

to raczej szkoda czasu na zabawe z wysylkami i kasy :P lepiej isc do fizycznego sklepu podlaczyc i juz

jak to jest z zywotnoscia takich tamronow
nie wiem czemu niektorzy gadaj ze taka sigma czy tamron wykoncza sie po 2 latach a "oryginalne" obiektywy beda dzialac i dzialac

ps: jak taki obiektyw sprawdzic na miejscu strzelanie w rozne miejsca czy szybko ostrzy ? bo ciezko sprawdzic czy nie mydli etc na ekraniku aparatu :)

belkot77 - Pon 12 Mar, 2012

Nvi napisał/a:
powiedzcie mi jedno jak bardzo bedze duzo profanacja dla 50D jak do niego kupie 18-55 IS II + 50 1.8?
Za 500 zl jak najbardziej sie je oplaca kupowac. Na poczatek starcza a potem bedziesz zbieral na wymarzone szkla. Wazne zeby zaczac fotografowac a nie tylko gadac o tym.

Co do sprawdzenia obiektywu to oprocz pracy AF, mechanicznych uszkodzen itp nalezy sprawdzic czy ostrzy w punkt. Jezeli bedziesz mial maly FF lub BF to tragedi nie ma bo w 50D masz regulacje AF do obietywu. Jak bedzie bardzo losowo z ostroscia to daj sobie spokoj z obiektywem. Jak sie martwisz malym ekranikiem w aparacie to zrob zdjecia na karte i zrzuc na laptopa. Jak pasuje to kupujesz.

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

tak jak mowie czy byloby profanacja zakladanie 18-55 i 50 1.8 do tego canona a potem z zbiegiem czasu inwestowac w jakies stalki albo Lki

czyms trzeba zaczac a za sigmami nie przepadam a tamron to losowanie wiec nie wiem cena moze mniejsza niz canona ale jak widac cos za cos :P

[ Dodano: Pon 12 Mar, 2012 22:41 ]
belkot77 napisał/a:
Nvi napisał/a:
Za 500 zl jak najbardziej sie je oplaca kupowac. Na poczatek starcza a potem bedziesz zbieral na wymarzone szkla. Wazne zeby zaczac fotografowac a nie tylko gadac o tym.

Co do sprawdzenia obiektywu to oprocz pracy AF, mechanicznych uszkodzen itp nalezy sprawdzic czy ostrzy w punkt. Jezeli bedziesz mial maly FF lub BF to tragedi nie ma bo w 50D masz regulacje AF do obietywu. Jak bedzie bardzo losowo z ostroscia to daj sobie spokoj z obiektywem. Jak sie martwisz malym ekranikiem w aparacie to zrob zdjecia na karte i zrzuc na laptopa. Jak pasuje to kupujesz.

dzieki za opinie pisalem w trakcie jak ty skrobales wiec nie widzialem tego zanim umiescilem swoj post hehe jeszcze raz dzieki

jeszcze pozostaje opcja czy uda mi sie w dobrej cenie wyrwac 50D

chyba ze ktos z forumowiczow chetnie sprzeda :D

Cytat:
tak jak mowie czy byloby profanacja zakladanie 18-55 i 50 1.8 do tego canona a potem z zbiegiem czasu inwestowac w jakies stalki albo Lki

Tak jak pisalem wyzej ja bym tak zrobil. To z braku funduszy najlepsze wyjscie (moim zdaniem)

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

http://allegro.pl/canon-50d-i2203365576.html

szkoda ze gosc ma gdzies kup teraz i poruzomiewania poza allegro za taka cena i taki przebieg to nono chetnie ;D a jak nie zotaje ten z 45k przebiegiem ale to juz conieco chyba

Nvi napisał/a:
chyba ze ktos z forumowiczow chetnie sprzeda :D

skad jestes?

Nvi - Pon 12 Mar, 2012

okolice wawy / sometimes Krakow
belkot77 - Wto 13 Mar, 2012

Jak okolice wawy to masz tam pare sprzetow do ogladania.

Ja bede sprzedawal swoje 50D bo wrocilem do pelnej klatki ale srednio ci sie oplaca jechac do czestochowy.

Nvi - Wto 13 Mar, 2012

a z jakim przebiegiem i za ile chcialbys go obrzenic? jeszcze dosc czesto do krk wiec moge sie raz przejechac katowicka przez czestochowe jak bedzie warto :)

Jestem teraz poza domem wiec nie wiem ile ma przebiegu. Jutro sciagne EOS info i dam ci znac co i jak. Ogolnie kupilem do uzywany ale jeszcze z gwarancja. Ja sam malo zdjec zrobilem. Mam zainstalowany magic latern wiec mozna filmowac

moj film: http://www.youtube.com/wa...7BGSobdnRGxT4A=

Pierwszy wiec sie nie smiac :mrgreen:

oraz przykladowa galeria
https://picasaweb.google.com/103755610214113411691/Rudniki#

Nvi - Wto 13 Mar, 2012

jak fotki z 50tki to przyzwoite congratz :) a wracam do pytania zanim dasz info ile ma przebiegu albo na PW jaka cena :)

Cytat:
jak fotki z 50tki to przyzwoite congratz :) a wracam do pytania zanim dasz info ile ma przebiegu albo na PW jaka cena :)
budzetowa L-ka daje rade :grin:

Co do ceny zastanowie sie i dam ci znac jutro

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 19:50 ]
jeszcze mam obiektyw 10-22 do sprzedania jakbys chcial. wykorzystywany do tego http://www.belkot.albumio...9,rig-shot.html

Nvi - Wto 13 Mar, 2012

chciec pewnie bym chcial ale czy mnie stac :P
narazie interesuje mnie przebieg i cena jak cos to PW albo mail
pzdr :)

[ Dodano: Sob 17 Mar, 2012 19:55 ]
no dzieki belkoto'wi jestem szczesliwym posiadaczem 50D w idealnym stanie miodzio;))

Ulisses - Sro 18 Kwi, 2012

Wita. Mam podobny problem i po przeczytaniu tematu zglupialem do reszty. Tez zastanawiam sie pomiedzy eos 550, eos50 i nikonem 90. Zalezy mi na dobrej jakosci zdjec, chociaz nie ukrywam, ze z natury jestem traperem i nie mam pewnosci czy nie przyda sie w plenerze jakies kiepskie video. Na innych forach czytalem o dobrej matrycy w eos 50. Glownie zalezy mi na dobrej fotografi, czy to w terenie, czy portretowej, ramiona mam silne, wiec nie robi mi ciezar aparatu, czy jego ksztalt, fotka ma byc idealana :) Czytalem tez, ze 50 ka swietnie radzi sobie z szumami na wyzszym iso. Zatem jaki wybor jezeli chodzi o samo foto w jego koncowej wersji? Dobrze zeby sprzet radzil sobie o zmroku.
jaad75 - Sro 18 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Na innych forach czytalem o dobrej matrycy w eos 50
Powtórzę jeszcze raz - to bodaj najsłabsza z matryc Canona w ostatnich latach.
Ulisses napisał/a:
Czytalem tez, ze 50 ka swietnie radzi sobie z szumami na wyzszym iso.
Czytałeś bajki. Nawet jak 50D wychodził, to radził sobie co najwyżej przeciętnie, jak na obecne standardy, to radzi sobie wręcz kiepsko.
sigmiarz - Sro 18 Kwi, 2012

Ulisses, Nikon d90, cena blisko Pentax k-5, dla trapera świetny korpus.
Ulisses - Czw 19 Kwi, 2012

Czyli 50-ka canona to to talne dno w porownaniu do innych? Jak do tej pory w D90 przekonywała mnie jedynie mozliwosc krecenia filmow.
Jak juz napisalem, zalezy mi na dobrej fotce, czy to robionej w plenerze, krajobraz, architektora, czy portret, zdjecie artystyczne - ale to, to juz raczej dobor szkielka.
Szczerze, juz napalilem sie na to: http://allegro.pl/canon-50d-i2285116229.html
Na temat Nikona wyczytalem, ze wolny itd.. ogolnie w testach eos 50d wygrywal.
Jezeli chodzi o Pentaxa, w tym przedziale cenowym, pozostaje co najwyzej Pentax K-7. Prosze o wasze opinie... Cannon, Pentax czy Nikon?

maput - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses, jakieś dziwne testy czytasz.

maput napisał/a:
Ulisses, jakieś dziwne testy czytasz.

Zamiast po mnie jechac, doradzilbys co mam robic. Nie ukrywam, ze jestem laikiem w temacie a ciezar aparatu i na ile wygodny jest w rekach mniej mnie interesuje, to raczej kwestia przyzwyczajenia. Zalezy mi na jakosci fotki :)

belkot77 - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses, Jak ci zalezy na jakosci fotki to kup 5D

belkot77 napisał/a:

Gdyby kieszen pozwolila, to bym tak zrobil, mowimy o pewnym przedziale cenowym i dodam, ze jestem amatorem nie zawodowcem. Wole zakupic uzywany sprzet wyzszej klasy niz za te same pieniążki nowy przereklamowany marketowy ;) Sigmiarz wspomnial o Pentax. Od paru dni siedze i juz w glowie mi dymi od recenzji i specyfikacji technicznych - mozg przegrzany, ze ktos by mi wcisnal "malpke" i uwierzylbym ze to lustro :) Prosze o pomoc w wyborze we wspomniany powyrzej przedziale cenowym aparatow typu Nikon 90D, Canon eos 50, czy Pentax....
Ewentualnie jezeli uda mi sie wylapac na allego jakas okazje, pokusiłbym sie o Pentaxa K-5 (jezeli nie, pozostaje K-7) Prosze o rade.

maput - Czw 19 Kwi, 2012

W porównaniu do ceny D90, K-5 jest niewiele droższy w kicie z 18-55. Zdecydowanie w takim przypadku Pentaxa polecam.

Ulisses napisał/a:
belkot77 napisał/a:

Gdyby kieszen pozwolila, to bym tak zrobil, mowimy o pewnym przedziale cenowym i dodam, ze jestem amatorem nie zawodowcem. Wole zakupic uzywany sprzet wyzszej klasy niz za te same pieniążki nowy przereklamowany marketowy

Ja kupilem uzywane 5D za 2900 wiec chyba rozmawiamy o tym samym przedziale cenowym

Zgodze sie, ze 5D to wysokiej klasy aparat, czy jednak nie za wolny i nie za bardzo przestarzały? Jezeli nie stac mnie na mark II czy III. wolałbym pozostac przy czyms ze sredniej półki. Rozumiem, ze mowisz o pierwszym 5D. Szukam czegos pomiedzy czyms szybkim a dobra jakoscia zdjec. Najrozsadniej byloby zakupic pare roznych aparatow ale tu ... jak juz pisalem.... a nad 5D juz myslalem, przerazil mnie starszy procesor, ogolnie wolniejszy, nizszy zakres iso, na + wielkosc matrycy.
hijax_pl - Czw 19 Kwi, 2012

Czym to jest dla Ciebie dobra jakość zdjęć? Jakie według Ciebie jest to wysokie ISO? Co to znaczy "szybkość"?

Przepraszam za malo fachowe okreslenia. Zdaje sie ze czulosc - ISO max 1600 (chociaz wiem, ze w praktyce i tak nie wykorzystam wiecej), czy procesor DIGIC II, nie jest wolniejszy od zastosowanych wspolczesnie modeli? Juz mi sie namieszalo w glowie, fakt - migawka jak w poprzednio wymienionych modelach 30 - 1/8000 s. Czyli uwazacie ze stary 5D to najlepszy wybór? Prosze o pomoc, za chwile konczy sie licytacja jednego z wybranych aparatow. To wkoncu, ktory? Canon eos 50d, canon eos 5d, pentax k-5 czy nikon 90?

Ulisses, Napewno 5D ma slabszy AF od 50D. Zdjecia seryjne tez robi wolniej. Zalezy do czego potrzebujesz aparat. Ja mialem 5D potem kupilem 50D bo robilem motocykle i samochody w ruchu i potrzebny mi byl szybki AF. Ostatnio jednak robilem porzadek w zdjeciach i dla mnie roznica w obrazku jest duza wiec sprzedalem 50D i wrocilem do 5D. Nie zauwazylem zeby procesor mial wplyw na cokolwiek w moim przypadku.

Pisales na poczatku ze potrzebujesz aparat na wycieczki i zalezy ci na dobrym obrazku. Nie sadze wiec ze bedziesz narzekal na AF w 5D. Ten aparat idealnie nadaje sie na robie zdjec portetowych, krajobrazowych i ogolnie statycznych.

Wybor nalezy do ciebie.

jaad75 - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Jezeli chodzi o Pentaxa, w tym przedziale cenowym, pozostaje co najwyzej Pentax K-7. Prosze o wasze opinie...
Bardzo dobry korpus (praktycznie to samo co nowszy K-5) z bardzo słabą jak na obecne standardy matrycą (zakres dynamiczny i szumy na wysokich ISO).
Ulisses napisał/a:
Zdaje sie ze czulosc - ISO max 1600 (chociaz wiem, ze w praktyce i tak nie wykorzystam wiecej)
Z pewnością wykorzystasz. ISO1600 i f/2.8, to standard w sztucznie oświetlonych pomieszczeniach, jeśli chcesz mieć czasy naświetlania, z którymi możesz swobodnie fotografować ludzi.
Ulisses napisał/a:
To wkoncu, ktory? Canon eos 50d, canon eos 5d, pentax k-5 czy nikon 90?
Z tych, najlepszą jakość zdjęć da K-5. Jest też zdecydowanie najwszechstronniejszym korpusem.

mowiac o wypadach w plener, jak okresliles wycieczki, mialem tez na mysli celowe wypady z aparatem w reku w poszukiwaniu inspirujacych mnie widokow, przedmiotow. Zeby przyblizyc, ostatnio ujalem twarz podpitego starszego mezczyzny, niebywale ciekawej, do naglych zdarzen potrzebuje niemal reporterskiego aparatu, interesuje mnie niemal wszystko co godne uwagi i wymaga refleksu ale tez pejzaze czy wlasne koncepcje martwej natury z nuta abstrakcji czy celowo przeswietlone twarze modelki (np. swojej dziewczyny ;) ) z mocno podkreslonymi rysami czy konturami oczu nosa i ust. To tak dla przykladu. Dziekuje za wypowiedz, troszke juz mnie naprowadziles :) Musze wiec zdecydowac sie na cos posrodku.

[ Dodano: Czw 19 Kwi, 2012 11:58 ]
Cytat:
Z pewnością wykorzystasz. ISO1600 i f/2.8, to standard w sztucznie oświetlonych pomieszczeniach, jeśli chcesz mieć czasy naświetlania, z którymi możesz swobodnie fotografować ludzi.

A jak radzi sobie z tym EOS 50D? Do tej pory zrozumialem, ze slabo a najbardziej wszechstron ny wybor to K-5, ewentualnie, EOS 5D z wolniejszym AF

Ulisses napisał/a:
A jak radzi sobie z tym EOS 50D?

Tak: http://www.optyczne.pl/88...brazu_JPEG.html

Robilem 50D na1600 iso. Tragedi nie ma.

Dziekuje za czas i poswiecenie, tylko dalej nie wiem ktory? Teraz juz sam nie wiem czego szukam. eos5d, eos50d, k-5 ktory ma 11 stopniowy pomiar swiatla (i tak nie wim o co chodzi) i wydaje sie jak do tej pory najbardziej wszechstronny czy nikon D90. a za 40 minut konczy sie licytacja eos 5D - 11 ofert i cena jak narazie 1800zl i nikt nie licytuje wyzej :P

Ulisses napisał/a:
ewentualnie, EOS 5D z wolniejszym AF
5D (Mk. I), to IMHO kiepski wybór w dzisiejszych czasach. Jedyną zaletą tego aparatu jest wielkość matrycy, która daje stosunkowo łatwy dostęp do jasnego szerokiego kąta i płytszej (o działkę) głębi ostrości przy równoważnych ogniskowych. Zarówno wysokie ISO, jak i zakres dynamiczny leży w porównaniu z dobrymi współczesnymi APS-C.
belkot77 napisał/a:
Robilem 50D na1600 iso. Tragedi nie ma.
Tragedii nie, ale odstaje od obecnych standardów wyraźnie, a jakakolwiek próba wyciągania szczegółów z cienia kończy się tragedią (banding).

[ Dodano: Czw 19 Kwi, 2012 12:29 ]
Ulisses napisał/a:
k-5 ktory ma 11 stopniowy pomiar swiatla (i tak nie wim o co chodzi)
Ma 77 strefowy pomiar światła i 11 punktowy AF.
Ulisses napisał/a:
I co z tym ISO w eos 50D? bo sie pogubilem, obejrzalem fotki przy iso 1600 i nie ma tragedii.
Zrób sobie porównanie z jakąś dobrą matrycą - choćby K-5, czy D7000/D5100. Najlepiej porównaj dwa RAW-y i elastyczność ich obróbki.

Tez nie mam przekonania do mark I. Wciaz, nie wiem dlaczego zastanawiam sie nad eos 50D. Wychodzi na to ze jednak Pentax K-5 najrozsadzniejszym wyborem.

Ulisses napisał/a:
Wciaz, nie wiem dlaczego zastanawiam sie nad eos 50D. Wychodzi na to ze jednak Pentax K-5 najrozsadzniejszym wyborem
to kupuj pentaxa. Wczesniej jednak porownaj sobie dostepnosc i ceny obiektywow ktore cie interesuja. Bez zlosliwosci

Znalazlem cos takiego na temat Pentax k-5:

"Wady:
- JPEGi prosto z puszki - generalnie słabszej jakości niż u Nikona czy Cannona, nie widać w nich pełni potencjału tego aparatu. Stanowczo doradzam RAW + Lightroom - W tej cenie można by chcieć więcej niż 11 pól AF (choć mnie to wystarcza w praktyce) - Tryb kręcenia filmów sprawdza się słabo na tle konkurencji"

Czy napewno cyfry w opisie odpowiadaja jakosci zdjecia. Mam pytanie do jaad 75. Co ty bys polecil, czy Twoim zdaniem K-5 to dobry wybor. Prosze o wypowiedz wszystkich.

moronica - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses, na pewno chcesz sluchac opinii kogos, kto 1) nie wie jak sie pisze Canon; 2) narzeka na JPGi jednoczesnie odradzajac robienie RAWow?

K5 to świetny wybór. Koniec i kropka.
maput - Czw 19 Kwi, 2012

moronica napisał/a:
2) narzeka na JPGi jednoczesnie odradzajac robienie RAWow?

Ten ktoś doradzał robienie RAWów ;)

Bierz K-5.

Ulisses napisał/a:
- JPEGi prosto z puszki - generalnie słabszej jakości niż u Nikona czy Cannona, nie widać w nich pełni potencjału tego aparatu.
Nie zgodzę się, że słabszej jakości - na pewno mniej wyostrzone, ale mają ogromne możliwości konfiguracji, więc można ustawić pod siebie. A że nie oddają w pełni potencjału aparatu, to oczywiste - w przypadku tej matrycy RAW rządzi, 8-bitowe JPG-i z puszki zawsze zrównają wszystko w dół.
Ulisses napisał/a:
W tej cenie można by chcieć więcej niż 11 pól AF
Można. Tyle, że obecnie cena tego aparatu to okolice 3000 zł - konkurencja nie ma tu dużo więcej do zaoferowania... Więcej punktów AF przydałoby się przede wszystkim w trybie śledzenia. IMHO jednak bardziej przydałyby się punkty podwójnej precyzji, niż większa ich ilość.
Ulisses napisał/a:
Tryb kręcenia filmów sprawdza się słabo na tle konkurencji"
Wypada gorzej od Canonów w tej cenie (brak pełnego manuala, choć lepiej jakościowo) i podobnie jak w Nikonach (nie mówię tu o D90, bo od niego wypada nieporównywalnie lepiej).
Ulisses napisał/a:
Mam pytanie do jaad 75. Co ty bys polecil, czy Twoim zdaniem K-5 to dobry wybor.
Mam K-5 od 1.5 roku - nie zmieniłbym (nawet za dopłatą) na żaden z wymienionych w tym wątku aparatów.
moronica - Czw 19 Kwi, 2012

maput napisał/a:
moronica napisał/a:
2) narzeka na JPGi jednoczesnie odradzajac robienie RAWow?

Ten ktoś doradzał robienie RAWów ;)

faktycznie ;)

komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
a jakakolwiek próba wyciągania szczegółów z cienia kończy się tragedią (banding)

Jak zwykle przesada. Chyba osiągasz jakąś satysfakcję swoją kampanią anty-50D, skoro bez zastrzeżeń pociskasz tę samą tezę w każdym wątku, w którym ktoś myśli o zakupie używanego 50D.
Oto banding na zdjęciu ISO 1600, plus obróbka w Lightroomie 3.6: Exp. +0,6 EV, Fill light 20, lekkie odszumianie w LR. Mistrzostwo na pewno nie jest, szczególnie w porównaniu do nowych matryc, ale czy taka tragedia? :roll:

Zakup K-5 jest bardzo fajny, tylko potem trzeba mieć kasę na szkiełka, które są przeważnie droższe niż w C czy N.

komor, przecież banding widać tu nawet na takiej miniaturce i przy tak oszczędnej obróbce... :roll:
komor napisał/a:
które są przeważnie droższe niż w C czy N.
Zwłaszcza jak ktoś kupuje Sigmy i Tamrony... :razz:
Poza tym, "przeważnie", to są w podobnych cenach.

Czy nikt nie stanie w obronie Canona poza komorem? Goraco dziekuje wszystkim za pomoc w wyborze, K-5 wydaje sie najtrafniejszym wyborem chociaz jaad75 wystraszyl mnie zeJPEGi slabo wyostrzone, co do szkielek znalazlo sie na aparat, znajdzie sie na szkielka, wszystko z czasem. Nie zapytalem jak K-5 radzi sobie z portretami, pewnie dobrze. ... Okazuje sie ze K5 nie jest taki drogi, w sklepie internetowym, nowy z gwarancja i obiektywem 3.548 zl +przesylka :) Za uzywany eos 50d chcialem dac 3200, fakt ze z lepszym szkielkiem.

Ulisses napisał/a:
jaad75 wystraszyl mnie zeJPEGi slabo wyostrzone
Na domyślnych ustawieniach, które można zmienić i dostosować pod siebie. Tylko po cholerę przy takiej matrycy używać JPG? To marnowanie potencjału aparatu.
Ulisses napisał/a:
Nie zapytalem jak K-5 radzi sobie z portretami
Aparat poradzi sobie z każdym tematem, jeśli podepniesz do niego odpowiednie szkło. Od razu należy powiedzieć, że obiektywy klasy 18-55 i portret, to średnio udany pomysł.
cybertoman - Czw 19 Kwi, 2012

50D ISO 100 wyciagane +3EV (lampy nie odpalily) z EXIFem

cybertoman, też widać banding mimo, że +3EV z ISO100, to żadne ekstremalne wyciąganie.
komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
komor, przecież banding widać tu nawet na takiej miniaturce i przy tak oszczędnej obróbce...

No oszczędnej, w końcu napisałeś:
jaad75 napisał/a:
jakakolwiek próba wyciągania szczegółów z cienia

Tak Cię ten banding w oczy kole? :) Założę się, że gdyby zdjęcie wylądowało w wątku FOTOGRAFIA LUDZI, to poza Tobą nikt by go nie zauważył. Że banding w 50D jest na ISO 1600 i wyżej, tego nikt nie zaprzecza, ale żeby to miało powodować zakaz kupna tego korpusu to moim zdaniem przesada. Równie dobrze ja mógłbym odradzać zakup K-5, bo dostępne aktualnie w sprzedaży obiektywy Pentaksa, Made In Vietnam, są wszystkie popsute.

hmm.. nie widzialem jeszcze fotki czy próbki z K-5 :)

Ulisses, http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1482
Usjwo - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
... ujalem twarz podpitego starszego mezczyzny, niebywale ciekawej...

:zalamany:
moze jednak wolny Af w tym przypadku nie jest zlym pomyslem, jest czas na przemyslenie kadru

Ulisses napisał/a:
Czy nikt nie stanie w obronie Canona poza komorem?

taki tu (na optycznych) ostatnio trend panuje, tylko Sony potrafi bardziej rozpalic innowiercow systemowych :wink:

Ja pociagne jeszcze tak mniej technicznie. Mam znajomych ktorzy przerabiali i Sony, i Pentaxy, ale jak ich wciagnelo to i tak koniczyli na Nikonach i Canonach (wiekszoasc z N), ze wzgledu na latwiejszy i szerszy dostep do calego osprzetu (obiektywy, lampy, matowki, gripy, baterie, etc)

Usjwo, ja to zdjecie robilem nielegalnie, obawiajac sie ze fotografowany zorientuje sie co robie, musialem uchwycic chwile, caly czas przesuwajacego sie goscia, czyli wolny AF, raczej odpada.
Usjwo - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Usjwo, ja to zdjecie robilem nielegalnie, obawiajac sie ze fotografowany zorientuje sie co robie, musialem uchwycic chwile, caly czas przesuwajacego sie goscia, czyli wolny AF, raczej odpada.

Jednak nie zalapales o co mi chodzilo..., chociaz dopuszczam ze to wina piszacego niezrozumiale :smile:

no nie zalapalem...

komor napisał/a:
Tak Cię ten banding w oczy kole? :)
Tak, bo jest widoczny również na wydruku (w przeciwieństwie do bezkierunkowego szumu), ba nawet miniaturkach sieciowych, a jego usuwanie jest upierdliwe i wymaga często kilku przebiegów oprogramowania, żeby jakość była akceptowalna.
komor napisał/a:
Założę się, że gdyby zdjęcie wylądowało w wątku FOTOGRAFIA LUDZI, to poza Tobą nikt by go nie zauważył.
To już nie moja wina... :roll: Zresztą w wątkach fotograficznych rozmawiamy raczej o kwestiach światła, kadru itp. niż tak przyziemnych sprawach jak szum, czy nawet banding...
Ulisses napisał/a:
a coś konkretnego Cie interesuje?
Usjwo napisał/a:
Ja pociagne jeszcze tak mniej technicznie. Mam znajomych ktorzy przerabiali i Sony, i Pentaxy, ale jak ich wciagnelo to i tak koniczyli na Nikonach i Canonach (wiekszoasc z N), ze wzgledu na latwiejszy i szerszy dostep do calego osprzetu (obiektywy, lampy, matowki, gripy, baterie, etc)
A ja mam znajomych, którzy jak zaczęli używać Pentaksa, to nie już nigdy tego systemu nie porzucili i mimo, że używają też aparaty z innych systemów, Pentaksy wciąż pozostają ich ulubionymi.

Ulisses napisał/a:
a coś konkretnego Cie interesuje?

hijax_pl wrzucil link z fotkami z k-5, jednak to malo adekwatne, nie wiem na ile te zdjecia ulegly zmianie przez obróbkę. Gdybys mogl wrzucic jakos surowa fote, cos co porownalbym z fota dodana przez cybertoman. Obejrzalem na tej stronie tez fotki zrobione Eos 50d i jakos nie dostrzegam za bardzo roznic w jakosci.[/quote]

Ulisses napisał/a:
Gdybys mogl wrzucic jakos surowa fote, cos co porownalbym z fota dodana przez cybertoman.
Nie mam "surowych fotek", każda jest jakoś wywołana, podobnie jak ta cybertomana jest wołana w konkretny sposób, o czym zresztą wyraźnie pisze. Chcesz coś pchanego kilka EV? Nie wiem, czy mam jakieś zdjęcie na ktorym lampy nie odpaliły, ale mogę poszukać... :razz:
Sunders - Czw 19 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Obejrzalem na tej stronie tez fotki zrobione Eos 50d i jakos nie dostrzegam za bardzo roznic w jakosci.

Na ogół dostrzega je tylko jaad75, choć to "nie jego wina" :mrgreen:

Sunders, przepraszam, nie widzisz ewidentnego bandingu na zdjęciach pokazanych przez komora, czy cybertomana? Trudno, żeby był wyraźnie widoczny na JPG-ach z puszki pokazywanych na pixelpiperze, aż tacy amatorzy to w Canonie nie pracują... :roll:

jaad75, na tych zdjęciach widzę, i co z tego :?: Korzystając z 50D widzę go rzadko, bo znając możliwości tej puszki na ogół unikam powstania tego zjawiska. Przesadzasz jak zwykle. Ulisses czytając co piszesz boi się, że 50D nie da się zrobić dobrych zdjęć. Wprowadzasz ludzi w błąd :roll:

Dobre zdjęcia da się zrobić każdym aparatem, nawet zepsutym, tylko po co pakować się w sprzęt o którym z góry wiadomo, że jest gorszym od konkurencji? Po co kombinować jak ominąć wady matrycy aparatu, gdy można za podobne pieniądze cieszyć się bardzo udanymi pod każdym względem sensorami?
komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Po co kombinować jak ominąć wady matrycy aparatu, gdy można za podobne pieniądze cieszyć się bardzo udanymi pod każdym względem sensorami?

Bo nie tylko sensor i jego zachowanie na wysokim ISO się liczy? :)

komor, dobrze wiesz, że nie mówimy tylko o wysokich czułościach ten banding jest tam również na ISO100, co dobitnie pokazuje zdjęcie cybertomana. Poza tym, akurat 50D nie oferuje na dzień dzisiejszy nic, co przemawiałoby za tą puszką.
komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75, litości, jak często musimy zdjęcie na ISO 100 ciągnąć do góry 3 EV? Już nie wspomnę o tym, że na zdjęciu Cybertomana nie widzę bandingu, ale to raczej wina mojego monitora, który (jak już kiedyś do tego doszliśmy) w cieniach zbyt mocno mi przyciemnia.

jaad75 napisał/a:
Poza tym, akurat 50D nie oferuje na dzień dzisiejszy nic, co przemawiałoby za tą puszką

Oczywiście D90 nadal na dzień dzisiejszy oferuje wiele, prawda? :)

jaad75 napisał/a:
po co pakować się w sprzęt o którym z góry wiadomo, że jest gorszym od konkurencji?

Po to, żeby kupić nie to, co Ty uznałeś za najlepsze, tylko to co odpowiada indywidualnym preferencjom kupującego :smile:

jaad75 napisał/a:
można za podobne pieniądze cieszyć się bardzo udanymi pod każdym względem sensorami

Za komorem - nie każdego kręcą akurat te sensory :mrgreen:

komor napisał/a:
jak często musimy zdjęcie na ISO 100 ciągnąć do góry 3 EV?
Przecież to nic niezwykłego - nie mówimy o ciągnięciu całości o 3EV, ale ciągnięcie w ten sposób cieni, to najzupełniej normalne. O ile oczywiście masz matrycę, która na to pozwala...
Na przykład bez najmniejszego problemu możesz robić coś takiego, bez potrzeby składania HDR-a:

Before

After

komor napisał/a:
Oczywiście D90 nadal na dzień dzisiejszy oferuje wiele, prawda? :)
Oferuje wciaż przyzwoitą jakość zdjęć, choć oczywiście daleko mu do możliwości współczasnych matryc.

[ Dodano: Czw 19 Kwi, 2012 21:07 ]
Sunders napisał/a:
Po to, żeby kupić nie to, co Ty uznałeś za najlepsze, tylko to co odpowiada indywidualnym preferencjom kupującego :smile:
Czyli "zrobię mamie na złość, odmrożę sobie uszy"? :razz:
Sunders napisał/a:
Za komorem - nie każdego kręcą akurat te sensory :mrgreen:
A co Cię kręci w 50D? Logo Canona?... :razz:
komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75, jestem pod wrażeniem. :) (To nie jest sarkazm.) A teraz powiedz, czy przed ukazaniem się matrycy IMX-71 nie dało się w ogóle robić zdjęć i wszystko było do niczego lub trzeba było się ciągle posiłkować HDR-em?
Ciągle nie mogę pojąć, że wszelkie wady nieszczęsnego D90 w porównaniu do 2-cyfrowych Canonów z jego okresu zawsze zbywałeś, że to nieistotne, a wszelkie wady tychże Canonów w stosunku do D90 były niezmiernie doniosłe i wykluczające. Może to trzeba leczyć? :) :P

komor napisał/a:
A teraz powiedz, czy przed ukazaniem się matrycy IMX-71 nie dało się w ogóle robić zdjęć i wszystko było do niczego lub trzeba było się ciągle posiłkować HDR-em?
Nie, i nic takiego nie napisałem, mówię tylko, że standardy się podnoszą i coś, co kiedyś było akceptowalne, dzisiaj już mocno odstaje w dół od normy. Po co dzisiaj kupować sprzęt, który parę lat temu był tylko przeciętny, skoro postęp w tej dziedzinie jest wyraźny? Po co kupować coś gorszego, z kilkuletnią "brodą", skoro w podobnej cenie można mieć coś lepszego?
komor napisał/a:
Ciągle nie mogę pojąć, że wszelkie wady nieszczęsnego D90 w porównaniu do 2-cyfrowych Canonów z jego okresu zawsze zbywałeś, że to nieistotne, a wszelkie wady tychże Canonów w stosunku do D90 były niezmiernie doniosłe i wykluczające. Może to trzeba leczyć? :) :P
O ile pamiętam, dyskutowaliśmy o synchro (różnica 1/3 EV, która sam przyznasz zazwyczaj nie jest szczególnie ważna), o max migawce (pamiętam, że mówiłem, że Nikon ma tu mniejszą stratę, ze względu na wyraźnie większy DR, a poza tym nie aż tak częstymi są sytuację, gdy tak krótka migawka jest konieczna) i o kwestii sztucznego ISO100. To są oczywiście wady, w porównaniu z 50D, ale obrazowanie D90 nadal mieści się w dzisiejszych standardach, podczas gdy obrazowanie 50D już niestety mocno odstaje w dół. Na pocieszenie powiem Ci, że to samo myślę o obrazowaniu K-7, czy K20D.
komor - Czw 19 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Na pocieszenie powiem Ci, że to samo myślę o obrazowaniu K-7, czy K20D.

Ulżyło mi, dziś zasnę spokojnie. (Tym razem to sarkazm. ;) )

Ulisses - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75, mam pytanie w zwiazku z Twoimi fotkami, czy te delikatnie wygiete porecze, to wada samych porevczy, czy wada obiektywu - mowie tu o dystorsji :)

Tak na powaznie - jaad75 ma duzo racji i o takie opinie mi chodzilo, bo po co placic za cos co ma brode. Po przeanalizowaniu wszystkiego Pentax wypada najlepiej, nie orientowalem sie jeszcze jak ze szklami. Sa jednak jeszcze inne czynniki Nie trzymalem jeszcze Pentaxa w reku, ale ponoc jest "trudniejszy, bardziej skomplikowany w swojej obsludze niz EOS, dlatego ponoc praca z Canonem, jest przyjemniejsza - szczegolnie kiedy chodzi doslownie o ujecie chwili a EOS-y sa ponoc prostsze i szybsze w swojej obsludze niz Pentax-y. Mam jeszcze pare dni zeby zdecydowac i kazda wypowiedz pomogla. Przynam tez, ze jadd troche mi obrzydzi canona :) a ja musze teraz zdecydowac czy meczyc sie z manu Pentaxa i pstrykac idealne fotki (lub nie zrobic zadnej, bo wszystko przeminie zanim ustawie aparat) czy zdecydowac sie na wady matrycy w EOS kosztem pstrykania z usmiechem na twarzy :D Tak czy inaczej wiem teraz, ze Pentax jest do przadu technologicznie. Najlepiej jezeli w pierwszym lepszym sklepie przetestuje sam Pentaxa jak mi sie wspolpracuje z samym aparatem.

cybertoman - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75, "ewidentny" czy tez "dobitny" traci demagogia.

Tez se podbilem, niedbale (LR 4 zrobi to na pewno lepiej) i nie tak spektakularnie jw cienie o 2 EV.

Nawiazujac do lekko podbitego ISO 1600 wstawiam to:

Mimo tego, ze jeszcze przed demozaikowaniem, to wyraznie widac przypadkowa strukture szumu :lol:

jaad75 - Pią 20 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
czy te delikatnie wygiete porecze, to wada samych porevczy, czy wada obiektywu - mowie tu o dystorsji :)
Nie wiem, dystorsji nie korygowałem, a przy 12mm z pewnością jest, ale nie wiem ile tu dystorsji obiektywu, a ile poręczy.
Tu masz po przepuszczeniu przez standardowy profil LR dla tego szkła, więc teoretycznie po wyeliminowaniu dystorsji obiektywu:

Ulisses napisał/a:
ale ponoc jest "trudniejszy, bardziej skomplikowany w swojej obsludze niz EOS, dlatego ponoc praca z Canonem, jest przyjemniejsza - szczegolnie kiedy chodzi doslownie o ujecie chwili a EOS-y sa ponoc prostsze i szybsze w swojej obsludze niz Pentax-y.
Nie mam pojęcia skąd bierzesz takie bzdurne opinie... :roll:
Jak dla mnie jest dokładnie odwrotnie, Canony mają mocno koślawą obsługę (ustawienie ręki) w porównaniu z Pentaksami, czy Nikonami, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić.
Ulisses napisał/a:
ja musze teraz zdecydowac czy meczyc sie z manu Pentaxa
O czym Ty mówisz? Ten aparat (K-5) obsługuje się intuicyjnie i bez zaglądania w menu - wszystko co potrzebne masz wyprowadzone na obudowie, a samo menu też jest proste i przejrzyste. Naprawdę polecam skonfrontować te ...... z rzeczywistością.

cybertoman napisał/a:
Tez se podbilem, niedbale (LR 4 zrobi to na pewno lepiej) i nie tak spektakularnie jw cienie o 2 EV.
W tej scenie i na miniaturce rzeczywiście nie widać bandingu, tyle, że to nie dowodzi niczego, bo w przypadku bardziej jednolitych powierzchni praktycznie zawsze jest widoczny, co udowodniłeś choćby poprzednim portretem. Nie wiem, czy bawiłeś się kiedykolwiek jakimiś 14-bitowymi RAW-ami z IMX-071, ale jeśli nie, to polecam spróbować - zrozumiesz o czym mówię i dlaczego uważam to za aż tak istotną kwestię. Po prostu, pliki z tej matrycy mają niesamowitą wręcz elastyczność - coś z czym poprzednio miałem do czynienia tylko obrabiając RAW-y z MF.
sigmiarz - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
After

rozumiem wyciąganie z cieni, ale to przesada, rozumiem że to dla demonstracji.

sigmiarz napisał/a:
rozumiem że to dla demonstracji.
Tak. Machnięte na szybko na pierwszym z brzegu zdjęciu z w miarę głębokimi cieniami.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 03:06 ]
Żeby dobitniej zobrazować o co chodzi i jakie są różnice między tymi matrycami przypomnę te dwa obrazki z innego wątku:

500D (ta sama matryca, co w 50D)

D7000 (ta sama matryca, co K-5)

Dwa mocno pchnięte ISO100, dla zilustrowania ilości i jakości informacji w cieniach...

Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
A ja mam znajomych, którzy jak zaczęli używać Pentaksa, to nie już nigdy tego systemu nie porzucili i mimo, że używają też aparaty z innych systemów, Pentaksy wciąż pozostają ich ulubionymi.

Jak widac doswiadczenia ze znajomymi mamy podobne, uzywaja innych systemow...

Usjwo napisał/a:

ze wzgledu na latwiejszy i szerszy dostep do calego osprzetu (obiektywy, lampy, matowki, gripy, baterie, etc)

Jak zaczniemy bardziej wsiakac w fotografie, to jednak puszka i jej jakies niuanse techniczne (typu banding przy wyciaganiu o 3EV) schodza na dalszy plan. Oczywiscie dla niektorych wystarczy puszka i dwa szkla i nigdy niczego wiecej potrzebowal nie bedzie. Wtedy kupno czy Pentaxa, czy Sony, czy Nikona, czy Canona mozna rozwazac pod wzgledem tego nieszczesnego "bandingu +3EV" :wink. Cokolwiek kupi to i tak bedzie to mniej wiecej to samo.

Jezeli kolega Ulisses, przewiduje pozniejsze inwestycje, to proponuje wybrac system i potem kupic najlepsza puszke na jaka pozwala budzet w tym systemie.
Jedna udana puszka (nawet bardzo), nie robi systemu.
Ulisses chyba chciales aparatu "do reporterki", popatrz na zdjecia reporterow (nie zdjecia zrobione prze nich, tylko zdjecia na ktorych oni sa :smile: ) i zobacz jakich systemow uzywaja
Jezeli uwazasz ze aparat, dwa obiektywy i lampa wystarcza Ci wystarcza to spokojnie bierz P (lub cokolwiek innego).

lotofag - Pią 20 Kwi, 2012

Usjwo napisał/a:

Ulisses chyba chciales aparatu "do reporterki", popatrz na zdjecia reporterow (nie zdjecia zrobione prze nich, tylko zdjecia na ktorych oni sa :smile: ) i zobacz jakich systemow uzywaja

Tylko to taka trochę rada w stylu "kup mercedesa, bo takimi jeżdżą kierowcy F1, a mówiłeś o rajdach", tyle tylko że pytającego stać na A-klasę albo przechodzony nieco wyższy model ;)
Jakby nie było dylemat dotyczy używanego 50D kontra xxxD. Oczywiście zależy jaka to reporterka, bo pewnie da się spotkać wszystko ze wspomnianymi korpusami włącznie, tylko to już by było odwrócenie Twojej tezy... Bo chyba nie o to chodzi, że reporter używa Canona, tylko jakiego korpusu Canona i jakich szkieł do niego. A jak reporter zechce odpocząć od "strzelania główek" znanych celebrytów czy meczów i dla odmiany niezauważony pofotografować na ulicy, to może okazać się że wybierze P z kompletem Limitedów, czy o zgrozo NEXa lub PENa ;)
Także każdemu wedle potrzeb.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 07:16 ]
Ulisses napisał/a:
Nie trzymalem jeszcze Pentaxa w reku, ale ponoc jest "trudniejszy, bardziej skomplikowany w swojej obsludze niz EOS, dlatego ponoc praca z Canonem, jest przyjemniejsza - szczegolnie kiedy chodzi doslownie o ujecie chwili a EOS-y sa ponoc prostsze i szybsze w swojej obsludze niz Pentax-y. (...) a ja musze teraz zdecydowac czy meczyc sie z manu Pentaxa i pstrykac idealne fotki (lub nie zrobic zadnej, bo wszystko przeminie zanim ustawie aparat) czy zdecydowac sie na wady matrycy w EOS kosztem pstrykania z usmiechem na twarzy

A tu się miesza kilka popularnych wśród osób "chcęnabyćlustrzankę" mitów ;)
No to po kolei:
- ekzpozycję ustawia się od dziesięcioleci tak samo, zmieniał się tylko rodzaj i położenie manipulatorów za to odpowiedzialnych (pierścień na obiektywie -> kółko na korpusie, itp.)
- w "wyższych seriach" korpusów płacimy m.in. za ich lepszą ergonomię, co oznacza panowanie nad ekspozycją i kilka innych przydatnych rzeczy dostępne praktycznie bez odrywania oka od wizjera - z wymienionych takimi puszkami są zarówno 50D jak i K-5, nie jest nią rodzina xxxD
- przed zrobieniem zdjęcia nie trzeba zmieniać niewiadomo jakich to magicznych ustawień, które w C robią się same a w P ukryte są gdzieś w czeluściach menu ;)
- pewne ustawienia czynisz zwykle tylko raz, po zakupie korpusu (i to są te różne "kruczki" ukryte w wielopoziomowym menu), pewne to zwykłe wodotryski (i tu im "poważniejszy" korpus tym tego mniej lub brak a nie odwrotnie, vide np. "programy tematyczne"), inne to z kolei samo ustawianie ekspozycji (im lepszy dostęp tym tym lepiej, zauważ np. brak drugiego kółka w C serii xxxD - jest to celowe, jak chcesz wygodniej to kup xxD lub wyżej, tak samo K-r kontra K-5) i inne rzeczy które wygodnie mieć pod ręką (wybór punktu AF, pomiar światła, AE-L, WB, itp.)

Podsumowując, EOSy nie są "prostsze w obsłudze", bo istnieją pewne standardy spotykane wszędzie, a poza tym EOSy to np. zarówno 1100D jak i 7D, które ergonomią różnią się diametralnie.

Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012

lotofag napisał/a:
Usjwo napisał/a:

Tylko to taka trochę rada w stylu "kup mercedesa, bo takimi jeżdżą kierowcy F1, a mówiłeś o rajdach", tyle tylko że pytającego stać na A-klasę albo przechodzony nieco wyższy model ;)

Chodzilo mi bardziej o uniwersalnosc systemow. Na poczatku "kariery" fotograficznej trudno zdefiniowac dokladnie czego oczekujemy od sprzetu. Dwie wiodace marki sa w tym przyadku najlepszym wyborem, to co dostaniemy w innych sytemach niszowych :wink: , dostaniemy takze tutaj, oczywiscie nie zawsze to bedzie najtaniej (ale i roznice cenowe nie beda duze), w odwrotnym przypadku mozemy stanac pod sciana ktorej nieda sie przeskoczyc.

Usjwo napisał/a:
Ktoś, kto używał w życiu tylko jednego systemu, czy wręcz jednej puszki z paroma szkłami, zwyczajnie nie ma kompetencji, żeby cokolwiek w tym względzie oceniać.
Usjwo napisał/a:
Jak zaczniemy bardziej wsiakac w fotografie, to jednak puszka i jej jakies niuanse techniczne (typu banding przy wyciaganiu o 3EV) schodza na dalszy plan.
No nie bardzo - właśnie im bardziej wsiąkasz w fotografię, tym bardziej takie niuanse są istotne. Nieistotne jest to tylko dla JPG-owych pstrykaczy, bo wtedy z każdego sprzętu dostaną mniej więcej to samo.
Usjwo napisał/a:
Cokolwiek kupi to i tak bedzie to mniej wiecej to samo.
No właśnie nie to samo, co widać wyżej.
komor - Pią 20 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Nie trzymalem jeszcze Pentaxa w reku, ale ponoc jest "trudniejszy, bardziej skomplikowany w swojej obsludze niz EOS, dlatego ponoc praca z Canonem, jest przyjemniejsza - szczegolnie kiedy chodzi doslownie o ujecie chwili a EOS-y sa ponoc
prostsze i szybsze w swojej obsludze niz Pentax-y.

Żeby nie wyszło, że po prostu ciągnę kołderkę w stronę przeciwną niż Jaad :) to muszę tu go poprzeć, że to nieprawda, co jest napisane powyżej. Nie wiem skąd się wzięła taka opinia, być może z tego, że Pentax ma znacznie większą konfigurowalność różnych mniej istotnych, acz czasem przydatnych funkcji pomocniczych. Ale to zdecydowanie zaleta a nie wada, a dla osoby początkującej wystarczy po prostu tego nie ruszać i już.

belkot77 - Pią 20 Kwi, 2012

Body to nie AIDS nie masz go na cale zycie ale szkla to juz co innego. Ciezko pozniej przejsc na inny system jak sie ma szkla za kilknascie tysiecy...

Moim zdaniem lepiej wejsc w system rozwojowy i kompletowac szkla a body wymieniac na lepsze z czasem. Dlatego dla mnie odpowiedz jest prosta C lub N.

Usjwo napisał/a:
w odwrotnym przypadku mozemy stanac pod sciana ktorej nieda sie przeskoczyc.
Jakoś nigdy nie stanąłem przed taką ścianą w P. Z jednym się tylko zgodzę - trzeba określić jakie szkła chcemy kupić i jakie mamy priorytety.
Usjwo napisał/a:
Dwie wiodace marki sa w tym przyadku najlepszym wyborem, to co dostaniemy w innych sytemach niszowych :wink: , dostaniemy takze tutaj
To znowu nie jest prawda. Tak jak wielokronie pisałem, system Pentaksa jest inaczej skonstruowany, niż systemy N, czy C, a ostatnio także S - Ci producenci konkurując ze sobą wypuszczają od lat niemal identyczne szkła. Pentax stawia na inne ogniskowe i w efekcie ma znacznie ciekawszy line-up obiektywów, których odpowiedników próżno szukać u konkurencji.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 09:41 ]
belkot77 napisał/a:
Moim zdaniem lepiej wejsc w system rozwojowy i kompletowac szkla a body wymieniac na lepsze z czasem.
Tak właśnie mam jeśli chodzi o P. Już dawno skompletowałem interesujące mnie szkła i zmieniam tylko body, będąc niezmiennie zadowolonym.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 09:43 ]
belkot77 napisał/a:
Ciezko pozniej przejsc na inny system jak sie ma szkla za kilknascie tysiecy...
To akurat żaden problem, nawet jak ma się szkła za kilkadziesiąt tysięcy. Poza tym, nie jest niczym niezwykłym posiadanie kilku systemów na raz.
sigmiarz - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Żeby dobitniej zobrazować o co chodzi i jakie są różnice między tymi matrycami przypomnę te dwa obrazki z innego wątku:

500D (ta sama matryca, co w 50D)

D7000 (ta sama matryca, co K-5)

Dwa mocno pchnięte ISO100, dla zilustrowania ilości i jakości informacji w cieniach...

szkoda słów.. miazga.

Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Ktoś, kto używał w życiu tylko jednego systemu, czy wręcz jednej puszki z paroma szkłami, zwyczajnie nie ma kompetencji, żeby cokolwiek w tym względzie oceniać.

Cos sie nie zrozumielismy. Moj kolega przeszdl droge Sony, Pentax, Nikon (w kazdy wladowal po kilkanascie tysiecy). Skoro Twoi znajomi ktorzy kochaja Pentaxa, musza uzywac innych systemow, to chyba z powodu brakow w P - tak zrozumialem i taka byla przyczyna u mojego znajomego

jaad75 napisał/a:

Usjwo napisał/a:
Jak zaczniemy bardziej wsiakac w fotografie, to jednak puszka i jej jakies niuanse techniczne (typu banding przy wyciaganiu o 3EV) schodza na dalszy plan.
No nie bardzo - właśnie im bardziej wsiąkasz w fotografię, tym bardziej takie niuanse są istotne. Nieistotne jest to tylko dla JPG-owych pstrykaczy, bo wtedy z każdego sprzętu dostaną mniej więcej to samo.

Nie sa, bo wtedy albo potrafi to skutecznie zniwelowac, albo kupuje nowa puszke. Majac wiele roznych szpeii systemowych, stara puszka za 2000 nie jest problemem.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 17:00 ]
jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
w odwrotnym przypadku mozemy stanac pod sciana ktorej nieda sie przeskoczyc.
Jakoś nigdy nie stanąłem przed taką ścianą w P.

Znaczy ze dobrze wybrales, jednak taka sciana jest duzo bardziej prawdopodobna niz w C i N.

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Dwie wiodace marki sa w tym przyadku najlepszym wyborem, to co dostaniemy w innych sytemach niszowych :wink: , dostaniemy takze tutaj
To znowu nie jest prawda. Tak jak wielokronie pisałem, system Pentaksa jest inaczej skonstruowany, niż systemy N, czy C, a ostatnio także S - Ci producenci konkurując ze sobą wypuszczają od lat niemal identyczne szkła. Pentax stawia na inne ogniskowe i w efekcie ma znacznie ciekawszy line-up obiektywów, których odpowiedników próżno szukać u konkurencji.

szczegoly +/- pare mm i 0.1EV to nie sa istotne roznice
jaad75 napisał/a:

belkot77 napisał/a:
Ciezko pozniej przejsc na inny system jak sie ma szkla za kilknascie tysiecy...
To akurat żaden problem, nawet jak ma się szkła za kilkadziesiąt tysięcy. Poza tym, nie jest niczym niezwykłym posiadanie kilku systemów na raz.

Pewnie ze nie, jak sie zarabia na foto albo ma sie kase, dla zwyklego amatora-pasjonata zmiana systemu za kilkanascie tysiecy to nie jest cos zwyklego

Usjwo napisał/a:
Cos sie nie zrozumielismy. Moj kolega przeszdl droge Sony, Pentax, Nikon (w kazdy wladowal po kilkanascie tysiecy). Skoro Twoi znajomi ktorzy kochaja Pentaxa, musza uzywac innych systemow, to chyba z powodu brakow w P - tak zrozumialem i taka byla przyczyna u mojego znajomego
A ja mówię o ludziach, dla których Pentax jest jednym z systemów, jakich używają i to zazwyczaj nie pierwszym w jakie inwestowali. W moim przypadku Pentax też nie był pierwszym.
Usjwo napisał/a:
albo kupuje nowa puszke. Majac wiele roznych szpeii systemowych, stara puszka za 2000 nie jest problemem.
Którą więc puszkę można kupić w Canonie, żeby takich problemów nie mieć? :razz:
Usjwo - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Którą więc puszkę można kupić w Canonie, żeby takich problemów nie mieć? :razz:

Pentaxa oczywiscie... :razz:

Usjwo napisał/a:
Pentaxa oczywiscie... :razz:
W tę stronę to nie działa, w odwrotną jak najbardziej... :razz:

lotofag, rozpatrujemy pomiedzy K-5, eos 50k i D90. Rozumiem w tym co napisales, ze i Pentax K-5 i Canon 50D, nie sprawiaja trudnosci w obsludze i oba modele sa latwe i przyjazne w obsludze. Pozostanmy zatem przy eos xxD iPentax K-5.
Dziekuje Usjwo, bo trafnie to ujales, mowiac "na poczatku kariery" :) Czytam co napisaliscie i odpisalbym wiecej ale z trudem odpisuje co kolwiek, zatrulem sie i umieram caly dzien.
No i na strone canona dobor szkiel ale i to kwestia sporna. Ogolnie przekonalem sie juz do Pentaxa, chociaz odnosze wrazenie, ze fotki wykonane canonem maja magie, ktorej nie da sie przeliczyc matematycznie na sensor czy cala elektronike. Co do szkiel, tak, zamierzam kompletowac, ale powolutku i od czegos musze zaczac, no i raczej od body zeby miec do czego uzywac zakupionych w pozniejszym czasie szkiel. Juz wspomnialem ze jestem laikiem i duzo o samej fotografi musze sie jeszcze dowiedziec, bez wzgledu na ktory system sie zdecyduje. W swoich fotkach widze bledy ale nie znam ich przyczyny, a czasami nawet nie jestem pewien czy dobrze zrobiona, tak ze przedemna jeszcze dluga droga. Do tej pory używalem glownie hybrydy z wbudowanym obiektywem.

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 16:27 ]
....a jeszcze Komor... ta opinia o Pentax K-5. Romawialem wczoraj na facebooku z kolezanka, ktora interesuje sie fotografia. Powiedziala, ze zrozumiem jak wezme pentaxa do reki, sama jest zakochana w eos-ach :) Zapytalem skad wie, odpisala, ze testowala oba body i Pentax nie przypadl jej do gustu, zas w Canonie wszystko jest pod reka bez lamiglowek :)

hijax_pl - Pią 20 Kwi, 2012

Jak już będziesz wiedzieć czym dla Ciebie jest owa "magia" - będziesz też wiedzieć co za nią odpowiada. To da Ci możliwość lepszego dopasowania sprzętu do swoich potrzeb...

P.S.
Jak widzisz błędy to znaczy, że dość łatwo można poznać przyczyny by je wyeliminować.
Gorzej jest jak się nie widzi błędów.. ;)

Ulisses napisał/a:
lotofag, rozpatrujemy pomiedzy K-5, eos 50k i D90. Rozumiem w tym co napisales, ze i Pentax K-5 i Canon 50D, ie sprawiaja trudnosci w obsludze.
Żaden aparat z tej, czy wyższej półki nie sprawia trudności w obsłudze. Wszystkie po krótkim przyzwyczajeniu obsługuje się równie intuicyjnie. Dla mnie np. Canony są mniej wygodne ze wzglądu na konieczność nieco innego uchwytu niż aparaty innych marek (stąd przekomarzania o koślawych rękach kanonierów :razz: ), ale nie jest to nic co przeskadzałoby w sprawnej obsłudze po przyzwyczajeniu się.
Ulisses napisał/a:
chociaz odnosze wrazenie, ze fotki wykonane canonem maja magie, ktorej nie da sie przeliczyc matematycznie na sensor czy cala elektronike
Ta "magia" akurat w najmniejszym stopniu zależy od sprzętu. "Magia", to kadr światło i właściwy moment, a za to przede wszystkim odpowiada fotograf.
Ulisses napisał/a:
ta opinia o Pentax K-5. Romawialem wczoraj na facebooku z kolezanka, ktora interesuje sie fotografia. Powiedziala, ze zrozumiem jak wezme pentaxa do reki, sama jest zakochana w eos-ach :) Zapytalem skad wie, odpisala, ze testowala oba body i Pentax nie przypadl jej do gustu, zas w Canonie wszystko jest pod reka bez lamiglowek :)
A koleżanka używała w życiu czegoś innego niż EOS-ów? :razz: Słuchaj dalej opinii takich "fachowców"... :roll:
Każdy system ma pewne rzeczy inaczej rozwiązane i nikt, ani Canon, ani Nikon, ani Pentax nie ma monopolu na jedynie słuszną ergonomię, ale żaden z nich nie ma też w swoich bardziej zaawansowanych body żadnych istotnych "zonków", które utrudniałyby obsługę po chwili przyzwyczajenia... Generalnie, sposób obsługi i ergonomia Pentaksów jest zazwyczaj bardzo chwalona, więc to może raczej koleżanka ma dość dziwne upodobania, tudzież problemy...

kozidron - Pią 20 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Romawialem wczoraj na facebooku z kolezanka, ktora interesuje sie fotografia. Powiedziala, ze zrozumiem jak wezme pentaxa do reki, sama jest zakochana w eos-ach :) Zapytalem skad wie, odpisala, ze testowala oba body i Pentax nie przypadl jej do gustu, zas w Canonie wszystko jest pod reka bez lamiglowek :)

taka opinia jaki fejsbruk :zalamany: po obejrzeniu słitaśnych fotek na fejsbruku, powinieneś się domyślić, że ze świeczką tam się szuka tych co wiedzą o czym mowią. Z całym szacunkiem dla "koleżanki" ale bzdury opowiada, można by długo wymieniać dlaczego to K-5 jest wygodnieszy od powiedzmy 7D i na odwrót, ergonomia to kwestia subiektywna i każdy może mieć odmienne zdanie.

Tu na forumie krązy dokładnie odwrotna opinia, że canon ma najgorszą ergonomie, (głoszą ją złe moce :wink: ) canonowski talerz jest do bani, dżojstik wykoślawia ręce a guzik podglądu GO włącza się sam uniemozliwiając fotografowanie. Do tego od canona dostaje się skoliozy i bola dłonie, wiem bo uzywam od kilku lat :razz:

Ulisses napisał/a:
chociaz odnosze wrazenie, ze fotki wykonane canonem maja magie

Ulisses, w magie to wierzą dzieci i oświeceni inaczej :wink:

Osobiscie to bym ci proponował, najpierw wybrać szkła, które w przyszłości chcesz się zaopatrzyć i okaże się, w jakim systemie są one dostępne, może za niedługo się okaże, że canon dogoni "resztę świata" i zacznie w końcu robić dobre matryce.

Kolejna noc literarury w internecie, jaki obiektyw do czego stosowac, jezeli ktos zna linki, to bardzo prosze. Szerokokatne do portretu itd.... zakres od do lub staloogniskowe.
cybertoman - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:

Ulisses napisał/a:
chociaz odnosze wrazenie, ze fotki wykonane canonem maja magie, ktorej nie da sie przeliczyc matematycznie na sensor czy cala elektronike
Ta "magia" akurat w najmniejszym stopniu zależy od sprzętu. "Magia", to kadr światło i właściwy moment, a za to przede wszystkim odpowiada fotograf.
Narzuca sie prosty wniosek - dobry fotograf zazwyczaj fotografuje canonem. :cool:

[ Dodano: Pią 20 Kwi, 2012 19:29 ]
jaad75 napisał/a:
Generalnie, sposób obsługi i ergonomia Pentaksów jest zazwyczaj bardzo chwalona,
Kazda pliszka swoja ergonomie chwali.

Klasycznie, szeroki kąt używa się do krajobrazu/architektury, a np. do portretu używa się krótkich teleobiektywów, tyle, że tak naprawdę wcale nie trzeba się tego ściśle trzymać. Zakres "portretowy", to na APS-C przedział 50-90mm, a zakres ultraszerokokątny, to 8-14mm. Od 16mm do powiedzmy 24mm mamy zwykły szeroki, 28-45mm, to od szerokiego do wąskiego standardu. 100-200mm, to klasyczne tele, powyżej supertele.

:)

cybertoman napisał/a:
Narzuca sie prosty wniosek - dobry fotograf zazwyczaj fotografuje canonem. :cool:
A może Nikonem? Albo Leicą? Albo Hasselbladem? Nie widziałeś z nich żadnych "magicznych" zdjęć?
cybertoman napisał/a:
Poczytaj dowolne recenzje sprzętu. Większość recenzentów jest zachwycona rozwiązaniami stosowanymi przez Pentaksa - sugerujesz, że większość z nich używa sprzętu tej marki?... :razz:
mozer - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Poczytaj dowolne recenzje sprzętu. Większość recenzentów jest zachwycona rozwiązaniami stosowanymi przez Pentaksa - sugerujesz, że większość z nich używa sprzętu tej marki?

Jeśli jest zachwycona, to czemu nie używa? ;)

mozer napisał/a:
Jeśli jest zachwycona, to czemu nie używa? ;)
No skoro tak chwali to zapewne używa... :razz:

Usjwo napisał/a:

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:

No to jedziemy z quizem - jaki będzie odpowiednik np. zestawu K-5 + DA 15/4 + DA 40/2.8 + DA 70/2.4 u Nikona lub Canona? ;)
Tylko bez pajacowania, te same ogniskowe (+/- parę milimetrów to nie 50 zamiast 40 czy 85 zamiast 70), jakość wykonania i optyczna, gabaryty i możliwości.

kozidron - Pią 20 Kwi, 2012

jaad75, pierwszy raz widzę (a będzie z 5 lat jak czytam tego foruma) żebys używał "abstrakcyjnych argumentów" i nie mam tu na myśli, ze oderwanych od rzeczywistości, tylko że oderwanych od matematyczno- fizycznego postrzegania rzeczywistości.

lotofag napisał/a:
No to jedziemy z quizem - jaki będzie odpowiednik np. zestawu K-5 + DA 15/4 + DA 40/2.8 + DA 70/2.4 u Nikona lub Canona? ;)

nie ma takiego zestawu, chyba że chodzi ci o kąty widzenia, pamietaj że w canonie jest FF

cybertoman napisał/a:

cybertoman, jak wiesz uzywam tego systemu sporo czasu i nikt nie stosuje takiej "ergonomii" jak canon :arrow: można by rzec, że przez ten talerz jest ona iście nienaturalna.

kozidron napisał/a:

nie ma takiego zestawu, chyba że chodzi ci o kąty widzenia, pamietaj że w canonie jest FF

No ale przecież:
Usjwo napisał/a:

oraz
Usjwo napisał/a:

a tu proszę - nie ma ;)

Kąty widzenia i "efefy" nie mają tu nic do rzeczy.
Oczywiście to nieco humorystyczne podejście do problemu, ale jak widać po raz kolejny generalizowanie jest bez sensu. Równie dobrze można by porównywać Canona z Leicą.

Jeszcze pytanko, porownujemy tu Canona EOS 50D z Pentax-em K-5. Jak ma sie K-5 do polki wyzej, Canona 5 D mark II. Znalazlem cos takiego:
http://www.camerabondlimited.co.nr/ - odpisalem na jakies ogloszenie i dostalem maila zwrotnego z linkiem, dostawa gratis.

Czy ma te same wady co eos 50D, przestarzalom na dzisiejsze czasy technologie? Jedno jest pewne, ma wieksza matryce.

jaad75 - Sob 21 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Jak ma sie K-5 do polki wyzej, Canona 5 D mark II.
To nie jest półka wyżej, tylko równoległy mniej więcej korpus pełnoklatkowy (Canon pozycjonuje 7D i 5D2 na jednej półce, a K-5, to półka 7D właśnie). 5D ma większą i wyżej rozdzielczą matrycę, wypada minimalnie lepiej jeśli chodzi o szumy per pixel, natomiast przegrywa zdecydowanie, jeśli chodzi o zakres dynamiczny (czyli m.in. to wspomniane wcześniej wyciąganie z cienia). Ma wolniejszą serię i AF (choć tu sporo zależy od szkła) i brakuje mu prawdziwych uszczelnień, natomiast ma wyraźnie większy wizjer (choć nie kryjący niestety 100% kadru) i zdecydowanie lepszy tryb wideo. To, co wyróżnia 5D, to przede wszystkim jednak wielkość matrycy, a co za tym idzie płytsza głębia ostrości na tych samych przysłonach i ekwiwalentnych ogniskowych oraz szersze pole widzenia obiektywów o tych samych ogniskowych, ale również konieczność używania szkieł o odpowiednim polu obrazowym (pełnoklatkowych).
moronica - Sob 21 Kwi, 2012

adres w UK, domena z Nauru a email na gmailu. na pewno chcesz im zaufac ze swoja kasa?

Aaa, teraz dopiero obejrzałem sklep... Typowy scam...
Ulisses - Sob 21 Kwi, 2012

Masz racje, zostane raczej przy Pentax, ze szklami tez nie jest az tak tragicznie. Prosilbym tylko o rade, czym sie sugerowac w nazwie obiektywow do Pentaxa, napewno w nazwie maja jakies okreslenia, np obiektyw kit najczesciej sprzedawany w zestawie to WR itd.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 00:20 ]
jaad75, przekonales mnie jednak do Pentaxa, wczytalem tez sie jeszcze raz w opis tego body i rzeczywiscie ma wiele plusow, z roznych recenzji wynika, ze ma okolo 30% lepsza jakosc obrazu, wieksza glebie kolorow i jest bardziej dynamiczny a reszta to juz fakt, odpowiedni dobor szkiel.

Jeśli chodzi o oznaczenia używane przez Pentaksa (bo niezależni producenci obiektywów mają własne), to przede wszystkim M i A są oznaczeniami szkieł manualnych (A to szkła w których przysłoną można sterować z poziomu korpusu), szkła AF mają oznaczenia F, FA, FAJ, D-FA, DA i DA-L (te z literą D są optymalizowane pod cyfrę, a duża część DA również pod matrycę APS-C, czyli mają zmniejszone pole obrazowe i pozbawione są manualnego pierścienia przysłon, a DA-L, to lekkie budżetowe szkła z plastikowym bagnetem). Symbolem * oznaczane są szkła klasy profesjonalnej, oznaczeniem Limited wyróżnia się szkła stałoogniskowe o niewielkich wymiarach, bardzo solidnym wykonaniu i retro stylizacji. SDM, to oznaczenie szkieł z wbudowanym silnikiem ultradźwiękowym, DC oznacza silnik piezoelektryczny, WR - uszczelnienia ("*" automatycznie oznacza, że obiektyw jest uszczelniany), IF - wewnętrzne ogniskowanie, AL - jeśli dobrze pamiętam asferyczne soczewki, ED szkło o niskiej dyspersji... To chyba wszystko...

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 00:49 ]
Tu masz jeszcze listę wszystkich szkieł, może Ci to ułatwi zorientowanie się w systemie:

http://kmp.bdimitrov.de/l...ngle/index.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...rmal/index.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...tele/index.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...hort/index.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...dium/index.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...long/index.html

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 00:55 ]
Oczywiście jako nowe w sklepie dostaniesz raczej wyłącznie szkła DA (D-FA, DA*, DA, DA-L) i kilka szkieł FA.

Usjwo - Sob 21 Kwi, 2012

lotofag napisał/a:

No to jedziemy z quizem - jaki będzie odpowiednik np. zestawu K-5 + DA 15/4 + DA 40/2.8 + DA 70/2.4 u Nikona lub Canona?
Tylko bez pajacowania, te same ogniskowe (+/- parę milimetrów to nie 50 zamiast 40 czy 85 zamiast 70), jakość wykonania i optyczna, gabaryty i możliwości.

... tia i zeby mial napis Pentax :razz:

lotofag napisał/a:
.
Oczywiście to nieco humorystyczne podejście do problemu,

Dobrze ze napisales to nie musze juz odpowiadac :grin:

Usjwo napisał/a:
Nie, po prostu zestaw: małe, szybkie, wszystko mające, pancerne body i komplet solidnych, kompaktowych stałek - lotofag ma rację, że ciężko o coś takiego w innych systemach lustrzanych.
kozidron - Sob 21 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Czy ma te same wady co eos 50D, przestarzalom na dzisiejsze czasy technologie? Jedno jest pewne, ma wieksza matryce.

Jeżeli masz na myśli bandingw 5d2, to tak, oczywiscie nie wyglada to tak źle jak w 50D. W kazdym razie spokojnie mozna nad tym zapanować. Zakres dynamicznym K-piatki jest większy niż w 5d2, za to ten drugi ma spora przewagę w innych sytuacjach.

Generalnie nie tak się powinno porównywać aparaty, FF(mały obrazek) to nie jest to samo co aps-c (wycinek małego obrazka :wink: ). Jedno i drugie ma swoje zalety i w pewnych zastosowaniach aps-c będzie korzystniejsze od FF.

Kolego Ulisses, zastanów się na powoli, co bys chciał robić i jakie szkła konkretnie byś dobrał. Dodaj sobie ulamki czy wystarczy ci 85/1.8 canona na aps-c czy lepiej na tym wyjdziesz jak zanabędziesz 70/2.4+K-5 do portretu. Dla mnie sprawa jest dość oczywista, szkoda że zadecydował portfel :wink:
Co wybrałbyś do architektury i jakie kadry/ogniskowe miałes na myśli, piszą "architektura", chociaż odnoszę wrażenie, ze masz na mysli street foto.

Fotki z wszystkich tych szkieł i puszek, spokojnie można znaleźć na necie.

lotofag, bez sensu jest ciągnąć wątek w kierunku: "pentax jest wyjatkowy, bo zaden inny system nie ma takich ogniskowych" , ble, ble, ble bardziej naturalnych dla "ludzkiego oka" :arrow: żywcem to wyrwane z foruma pentaxa :razz: od takiego uczuciowego pitolenia mam zgagę :wink:

lotofag - Sob 21 Kwi, 2012

Usjwo napisał/a:

Nie, wystarczy Canon, oczywiście na metalowym naleśniku :mrgreen:

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 09:22 ]
kozidron napisał/a:

lotofag, bez sensu jest ciągnąć wątek w kierunku: "pentax jest wyjatkowy, bo zaden inny system nie ma takich ogniskowych" , ble, ble, ble bardziej naturalnych dla "ludzkiego oka" :arrow: żywcem to wyrwane z foruma pentaxa :razz: od takiego uczuciowego pitolenia mam zgagę :wink:

A gdzie ja coś takiego napisałem? Poproszę o cytat z mojej wypowiedzi oddającej to co próbujesz mi tu w usta włożyć.

Pardą, ale może czas gumkę w gaciach poluzować ;)

jaad75 napisał/a:
Nie, po prostu zestaw, małe, wszystko mające, pancerne body i komplet solidnych, kompaktowych stałek - lotofag ma rację, że ciężko o coś takiego w innych systemach lustrzanych.

wolałbym inny system akurat w tej kategorii ale musiałbym oddać nerkę albo dwie a lubię swoje nerki. Nie ma nic wyjątkowego w stałkach pentaxa, czego nie mozna znaleźć u 4 innych producentów(C, N, Z, V). Lansowanie tej tezy jest sentymentalnym pitoleniem, dajcie już z tym spokój.

lotofag napisał/a:
Pardą, ale może czas gumkę w gaciach poluzować ;)

ja zartuje, sam kiedyś miałem pentaxa i wiecej czasu spedzam na forumach pentaxa niz tu, bo mozna sie ciekawszych rzeczy dowiedzieć, szkoda że jezyk rosyjski u mnie kuleje.

kozidron napisał/a:
Nie ma nic wyjątkowego w stałkach pentaxa, czego nie mozna znaleźć u 4 innych producentów(C, N, Z, V). Lansowanie tej tezy jest sentymentalnym pitoleniem, dajcie już z tym spokój.
Tu się akurat mylisz, ani Canon, ani Nikon, ani tym bardziej Sony nie ma tego typu szkieł. Zgoda, że Zeiss i Voigtlander już bardziej, choć są z kolei manualne (i większe), a najbardziej ostatnio Olympus idzie w tym kierunku. No i oczywiście Ci od nerek... :razz:

jaad75, ja nie mówię o dobraniu zestawu o tej samej kubaturze :razz: To już robi się śmieszne jak ktoś lansuje takie tezy :razz:
Nie ma żadnego problemu w dobraniu sobie solidnego zestawu z fajnymi stałeczkami i lepszym af-em a kilka mm3 wiecej w takiej sytuacji nie bedzie robiło i nie specjalnie będzie mi robiło czy to bedzie 35mm czy 40mm jak w pentaksie a żaden z was nie rozróżni różnicy w perspektywie i jakości na tych fotkach :razz:

kozidron napisał/a:
ja nie mówię o dobraniu zestawu o tej samej kubaturze :razz:

Hej, ale właśnie o to między innymi chodzi :P
Śmieszne to jest proponowanie za np. metalowa naleśnikową 40kę czy 70kę jakichś innych obiektywów w rodzaju standardowej 35ki czy 85ki i powiedzenie "bo to też dobry zestaw" ;) Czasem dobry, a czasem nie dobry, zalezy czego się oczekuje, a odpowiedników tego gdzie indziej po prostu nie ma - to naprawdę takie trudne?
Wybacz, ale dla mnie to duża różnica:

A teraz pewnie przejdziemy do argumentów o świetle i na koniec wyjdzie, że to i tak do d u p y :mrgreen:

kozidron napisał/a:
jaad75, ja nie mówię o dobraniu zestawu o tej samej kubaturze :razz: To już robi się śmieszne jak ktoś lansuje takie tezy :razz:
Wielkość, wykonanie i jakość. Dla wielu, to istotne cechy...
kozidron napisał/a:
Nie ma żadnego problemu w dobraniu sobie solidnego zestawu z fajnymi stałeczkami i lepszym af-em
Dobierz w takim razie, bo o to pytał lotofag... :smile:
kozidron napisał/a:
kilka mm3 wiecej w takiej sytuacji nie bedzie robiło
Jednym nie, innym tak. Znam takich.
kozidron napisał/a:
nie specjalnie będzie mi robiło czy to bedzie 35mm czy 40mm jak w pentaksie
No i tu się mylisz, bo nawet między 85, a 77mm jest zauważalna różnica - po prostu podchodzisz automatem nieco bliżej przy tych samych kadrach, co troszeczkę spłyca GO i bardzo delikatnie zmienia perspektywę dając większe złudzenie przestrzenności. Właśnie te nieco tylko szersze niż typowe ogniskowe szkła Pentaksa, jak Limitedy FA, dają IMHO więcej, niż kompaktowe Limitedy DA. Zapewniam Cię, że jest wyraźna różnica między 43, a 50, czy między 31, a 35 - wiem, bo mam i jedne i drugie i używam wymiennie.

lotofag napisał/a:
Hej, ale właśnie o to między innymi chodzi :P

nie, bo gdyby o to chodziło, to proponowałbym gosciowi bezlusterkowca

lotofag napisał/a:
ybacz, ale dla mnie to duża różnica:

dla mnie też, dlatego nie oczekuje super osiagów po obiektywie o takiej konstrukcji jak 40/2.8 :razz: wolę już odrobinę wiekszy zestaw u konkurencji z lepszymi osiagami :razz: Magiczna naleśnikowatość mnie nie przekonuje :razz: ta magia przemawia tylko do was :razz: :wink: miesza się ona trochę z mitami i udowadnianiem czegoś na siłę.
Minie miesiąc i bedziecie oboje polecać wiekszy korpus, bo to wygoda zamiast powiedzmy k-x + naleśniczek :razz:
Naleśniczek ma wiekszy sens jak jest przypiety do małego korpusu

jaad75 napisał/a:
Jednym nie, innym tak. Znam takich.

Ulisses'owi na pewno nie, tobie może tak, dlatego otwarcie proponuje przerzucić się na K-x'a :razz: Oczami wyobraźni widzę twoja zadowolona minę jak w imię kilku mm3 przechodzisz na ta super ergonomię z entry levelu pentaxa :razz:
Chcesz oszcędzać na kubaturze szkieł, dlaczego nie pójśc dalej i nie zaoszczędzić na kubaturze puszki :razz:

jaad75 napisał/a:
No i tu się mylisz, bo nawet między 85, a 77mm jest zauważalna różnica - po prostu podchodzisz automatem nieco bliżej przy tych samych kadrach, co troszeczkę spłyca GO i bardzo delikatnie zmienia perspektywę dając większe złudzenie przestrzenności. Właśnie te nieco tylko szersze niż typowe ogniskowe szkła Pentaksa, jak Limitedy FA, dają IMHO więcej, niż kompaktowe Limitedy DA. Zapewniam Cię, że jest wyraźna różnica między 43, a 50, czy między 31, a 35 - wiem, bo mam i jedne i drugie i używam wymiennie.

ależ ja o tym wiem, tylko nie jestem przekonany czy ty to zauważysz na fotografii :wink:

hijax_pl - Sob 21 Kwi, 2012

Chyba problem w tym, że przy 50D, K5 to taki maluszek :D

porówanie

cybertoman - Sob 21 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
po prostu podchodzisz automatem nieco bliżej przy tych samych kadrach, co troszeczkę spłyca GO
Znaczy co, przy tej samej przyslonie i kadrze na 77mm bedziesz mial plytsza GO niz 85mm?

kozidron napisał/a:

dla mnie też, dlatego nie oczekuje super osiagów po obiektywie o takiej konstrukcji jak 40/2.8 :razz: wolę już odrobinę wiekszy zestaw u konkurencji z lepszymi osiagami

Tyle, że DA 40 nie ma się czego wstydzić w tych "osiągach", tak jak wszystkie inne Limitedy, a wręcz przeciwnie ;) Oczywiście jest stosunkowo ciemny, ale to cena za "naleśnikowatość".
kozidron napisał/a:

:razz: Magiczna naleśnikowatość mnie nie przekonuje :razz: ta magia przemawia tylko do was :razz: :wink: miesza się ona trochę z mitami i udowadnianiem czegoś na siłę.

Ale tu nie ma żadnej magii ani udowadniania na siłę, na podstawie tezy "we 'wiodących' systemach znajdziesz odpowiednik każdego szkła z systemów 'niszowych'" padło proste pytanie - jakie są odpowiedniki wymienionych Limitedów? I zaczęło się kręcenie ;)
kozidron napisał/a:

Minie miesiąc i bedziecie oboje polecać wiekszy korpus, bo to wygoda zamiast powiedzmy k-x + naleśniczek :razz:
Naleśniczek ma wiekszy sens jak jest przypiety do małego korpusu

I może być do takiego przypięty - do K-5. Nie rozmawiamy tu o bezlusterkowcach.
Tak BTW, który z nas to kobieta? ;)
kozidron napisał/a:

dlatego otwarcie proponuje przerzucić się na K-x'a :razz: Oczami wyobraźni widzę twoja zadowolona minę jak w imię kilku mm3 przechodzi na ta super ergonomię z entry levelu pentaxa :razz:
Chcesz oszcędzać na kubaturze szkieł, dlaczego nie pójśc dalej i nie zaoszczędzić na kubaturze puszki :razz:

Próbujesz sprowadzić prostą rzecz do absurdu i doskonale o tym wiesz ;)

hijax_pl napisał/a:
Chyba problem w tym, że przy 50D, K5 to taki maluszek
Problem czy nie - wrazenie jest dziwne. Sczegolnie, jak sie czlowiek naczyta o solidnosci korpusu itp.

kozidron napisał/a:
nie, bo gdyby o to chodziło, to proponowałbym gosciowi bezlusterkowca
Fakt, taki OM-D jest bardzo fajną alternatywą dla małych pancernych Pentaksów.
kozidron napisał/a:
Nigdy nie mówię, że kompaktowość zestawu, to dla mnie istotna cecha (już bardziej klasa wykonania), ale nie zmienia to faktu, że jest to sztandarowa cecha systemu Pentaksa, od czasów analogowych zresztą.
kozidron napisał/a:
Ulisses'owi na pewno nie
No tego póki co nie wiemy. Zdaje się, że sam Ulisses nie wie...
kozidron napisał/a:
tobie może tak
Pisałem wiele razy, że jak dla mnie, K-5 mógłby być większym. Tyle, że od jakiegoś czasu doceniam jednak, że jest tak mały i już nie myślę o dokupywaniu do niego gripa (gdy kupowałem korpus, to byłem pewien, że to będzie mój kolejny zakup)...
kozidron napisał/a:
ależ ja o tym wiem, tylko nie jestem przekonany czy ty to zauważysz na fotografii :wink:
Zauważam to, porównując bezpośrednio podobne kadry, gdy zastanawiam się nad doborem szkła. Różnica jest subtelna, ale jest i to prawie zawsze na korzyść tego ciut szerszego szkła. A że trudno to zauważyć na gotowym zdjęciu, to oczywiste - brak wtedy punktu odniesienia.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 10:44 ]
cybertoman napisał/a:
Znaczy co, przy tej samej przyslonie i kadrze na 77mm bedziesz mial plytsza GO niz 85mm?
No jak? Będziesz miał płytszą, niż przy tej samej perspektywie z 77 - myślałem, że to oczywiste... :roll:
cybertoman napisał/a:
Problem czy nie - wrazenie jest dziwne. Sczegolnie, jak sie czlowiek naczyta o solidnosci korpusu itp.
Powiedz mi, miałeś w ręce ten korpus, czy tylko o nim czytałeś?

cybertoman napisał/a:

Małe nie może być solidne? ;)

hijax_pl - Sob 21 Kwi, 2012

Po prostu koncepcja takich naleśników do K5 pasuje bardzo dobrze, a przy korpusach pokroju 50D jest już to dziwne. Nie mówiąc już o większych (jak np D700) gdzie zwykle jest to dziwaczne.

hijax_pl napisał/a:
Po prostu koncepcja takich naleśników do K5 pasuje bardzo dobrze, a przy korpusach pokroju 50D jest już to dziwne. Nie mówiąc już o większych (jak np D700) gdzie zwykle jest to dziwaczne.
Fakt. Zresztą nawet z K-5 można przesadzić, naleśnik DA40 XS wygląda na tym korpusie zdecydowanie dziwacznie:

jaad75 napisał/a:
kozidron napisał/a:
Ulisses'owi na pewno nie
No tego póki co nie wiemy. Zdaje się, że sam Ulisses nie wie...

wiemy jaad75 a mianowicie z tego postu :razz:

Ulisses napisał/a:
ramiona mam silne, wiec nie robi mi ciezar aparatu, czy jego ksztalt, fotka ma byc idealana :)

Pozwolicie, Panowie że do reszty się juz nie odniosę, bo mam wrażenie, że sie powtarzam.

lotofag napisał/a:
Tyle, że DA 40 nie ma się czego wstydzić w tych "osiągach"

lotofag, przy tych gabarytach i tak się świetnie sprawuje, mimo to mnie 40 nalesnikowa nie oczarowała tak jak Ciebie i proszę cię nie rozdrabniaj dyskusji na inne limitedy pentaxa, bo to jest manipulacja, mówimy o małych gabarytach, podczepiony naleśnik do K-5 wcele nie jest taki mały jak podczepiony naleśnik do TEGO :razz: te ogromne ręce fotografa spokojnie sobie z tym zestawem radzą :wink:

...a tak na serio, to z poważnych spraw ja rozumiem, ze bezposrednio przy porównaniu kąta na 77mm i 85mm jest różnica w perspektywie ale który z nas to zauważy

...dziwie sie tylko Panowie, że nie zauważacie żadnej analogii w tej dyskusji między mną a wami, czy ona wam czegoś nie przypomina z innego foruma :wink:

jaad75 napisał/a:
Powiedz mi, miałeś w ręce ten korpus, czy tylko o nim czytałeś?
I jedno i drugie, z przewaga trzymania w reku. Ostatnio w czwartek z Sigma 8-16.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 11:05 ]
lotofag napisał/a:
Małe nie może być solidne?
Jasne, ze tak. Pisalem o moim pierwszym wrazeniu i weryfikacji wyobrazen z rzeczywistoscia. Przeciez nie napisalem, ze nie jest solidny.

kozidron napisał/a:
wiemy jaad75 a mianowicie z tego postu :razz:
No masz rację, nie zwróciłem uwagi.
kozidron napisał/a:
mówimy o małych gabarytach, podczepiony naleśnik do K-5 wcele nie jest taki mały jak podczepiony naleśnik do TEGO :razz:
Ale nie chodzi o to, żeby zestaw był tylko mały, ale też bezkompromisowy (tak, wiem, że światło obiektywu zawsze będzie tu kompromisem).
kozidron napisał/a:
...a tak na serio, to z poważnych spraw ja rozumiem, ze bezposrednio przy porównaniu kąta na 77mm i 85mm jest różnica w perspektywie ale który z nas to zauważy
Właśnie w bezpośrednim porównaniu zauważysz bez problemu, mając do dyspozycji tylko gotowe pojedyncze zdjęcia zgadzam się, że nie. Co nie zmienia faktu, że te zdjęcia będą jednak wyglądały nieco inaczej, niż wyglądałyby gdyby były zrobione inną ogniskową.
kozidron napisał/a:
...dziwie sie tylko Panowie, że nie zauważacie żadnej analogii w tej dyskusji między mną a wami, czy ona wam czegoś nie przypomina z innego foruma :wink:
Ja widzę tu głównie próbę negowania oczywistości, w imię obrony dobrego imienia marki Canon... :razz:
Tak naprawdę, zawsze gdy okazuje się, że jakiś korpus Canona (względnie Nikona) jest ewidentnie gorszy i brakuje argumentów, to zaczyna się bzdurzenie w stylu "a bo Pentax nie ma szkieł"... :razz: Ma, tyle że inne, bo inna jest koncepcja systemu. Pentax ma niewątpliwie wady, ale akurat nie tam, gdzie większość zwykła ich szukać.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 11:13 ]
cybertoman napisał/a:
Przeciez nie napisalem, ze nie jest solidny.
Tak to odczytałem.

Lansowanie tezy (moze lansowanie to nieodpowiednie słowo), że system pentaxa jest wyjatkowy bo ma nalesnikowego limiteda i inne limitedy przypomina mi bredzenie canonierów o tym, ze canon jest super bo ma eLki.

Cieszę się, że sam się z tego wyleczyłem, zajęło mi to "chwilkę"ale teraz jestem czysty i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie opowiadam takich głupot od jakiegoś czasu.

Jestem userem różnych systemów, mój nik to kozidron i chciałbym powiedzieć, że nie lansuje takich tez od jakiegoś czasu :razz: :wink: :mrgreen:

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 11:16 ]
jaad75 napisał/a:
a bo Pentax nie ma szkieł"... :razz:

o z matko z córką, nigdy tak nie twierdziłem :razz:

kozidron napisał/a:
Lansowanie tezy (moze lansowanie to nieodpowiednie słowo), że system pentaxa jest wyjatkowy bo ma nalesnikowego limiteda i inne limitedy przypomina mi bredzenie canonierów o tym, ze canon jest super bo ma eLki.
Nie, to tylko stwierdzenie faktu: Pentax jest wyjątkowy, bo ma w ofercie niewielkie wszystkomające korpusy i małe, solidne stałki. Wśród systemów lustrzankowych nie ma innej firmy, która oferuje takie produkty. Coś tu się nie zgadza?

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 11:20 ]
kozidron napisał/a:
o z matko z córką, nigdy tak nie twierdziłem :razz:
Nie mówię, że Ty...

jaad75 napisał/a:
Nie, to tylko stwierdzenie faktu: Pentax jest wyjątkowy, bo ma w ofercie niewielkie wszystkomające korpusy i małe, solidne stałki. Wśród systemów lustrzankowych nie ma innej firmy, która oferuje takie produkty. Coś tu się nie zgadza?

a ten dalej swoje :razz:

Pentax od niedawna (poza ergonomią, solidnością i wszytkomającymi korpusami :razz: -fajne słowo) dopiero ma korpus, który ma porzadna matrycę i oferuje znacznie więcej i dzieki tej matrycy i software'owi (nie wnikajmy w szcególy) teraz warto na niego patrzeć przychylniejszym okiem. Canon w tej kategorii jest z tyłu.
Powiem ci szczerze wcześniej nie robiły mi te limitedy przypiete do k-dyszki :razz: jak konkurencja miażdżyła osiągami tego ccd.

Od niedawna też, zmieniłem zdanie, zamierzam się przesiąć z aps-c a niestety z tego co widzę pentax będzie ostatni opuszczał okręt.

kozidron napisał/a:
mówimy o małych gabarytach, podczepiony naleśnik do K-5 wcele nie jest taki mały jak podczepiony naleśnik do TEGO

Jesteś taki pewien? ;)
http://camerasize.com/compare/#229,187

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 11:55 ]
kozidron napisał/a:

Powiem ci szczerze wcześniej nie robiły mi te limitedy przypiete do k-dyszki :razz: jak konkurencja miażdżyła osiągami tego ccd.

Tylko poza jedną firmą na C konkurencja korzystała wtedy z identycznych matryc ;)

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 12:03 ]
kozidron napisał/a:

A gdzieś indziej są wreszcie takie obiektywy czy nie? :P Jakoś nikt się nie kwapi z podaniem odpowiedników, tylko robi uniki w stylu "przecież można mieć zestaw z innymi obiektywami i będzie równie dobry".

Rozumiem, że na pytanie o odpowiednik dajmy na to Canona MP-E u Pentaksa dasz odpowiedź, że przecież w ofercie P są inne obiektywy makro i można mieć też dobry zestaw?

Czemu piszesz wciąż o jakimś "lansowaniu", "wmawianiu", "magii" skoro nic takiego nie ma miejsca? Cała ta potyczka słowna zaczęła się od nie fortunnego stwierdzenia, że przecież "wiodące firmy" mają w ofercie wszystko to co inne, mniejsze. Zresztą początkowo odpowiedziałeś:
kozidron napisał/a:

nie ma takiego zestawu,

Dopiero potem zacząłeś te dywagacje o wmawianiu komuś dziwnych rzeczy :P

kozidron napisał/a:
a ten dalej swoje :razz:
Więc co się nie zgadza?... :razz:
kozidron napisał/a:
Pentax od niedawna (poza ergonomią, solidnością i wszytkomającymi korpusami :razz: -fajne słowo) dopiero ma korpus, który ma porzadna matrycę i oferuje znacznie więcej i dzieki tej matrycy i software'owi (nie wnikajmy w szcególy) teraz warto na niego patrzeć przychylniejszym okiem.
Nie, Pentax od czasów *istD (żeby nie cofać się do analogów) oferuje nieco lepiej od konkurencji wyposażone korpusy (porównaj choćby wizjery konkurencji z tamtych czasów - dopiero Dynax 7D miał równie dobry), z conajmniej przyzwoitą w swoim czasie matrycą (najpierw klasyczne 6MPix CCD, później jego 10MPix następcę), od czasów K10D oferuje w korpusach uszczelnienia, nawet swego czasu w entry level (K200D), od czasów K100D stabilizację... Gorszą matrycą był 14MPix sensor Samsunga z K20D/K-7, ale wciąż w momencie debiutu był na poziomie zbliżonym do konkurencji (choćby do 50D), tyle, że ostatnio nastąpił na tyle wyraźny postęp, że ten poziom przestał być akceptowalnym w tej klasie aparatów.
kozidron napisał/a:
A mnie jak najbardziej robiły, a to CCD w niskich czułościach było świetne (zwłaszcza w porównaniu z matrycą ówczesnego konkurenta, czyli 30D), natomiast (jak to CCD) nie dawało sobie rady w wyższych (i tam pokazywało fatalny banding).

lotofag oj ty pentatalibie :wink: :twisted: przecież napisałem jasno, że nie ma takiego zestawu i znajdę kilka innych kombinacji, gdzie w pentaxie też nie bedzie takiego zestawu jaki znajdzie się w canonie ale czemu to dowodzi :razz: ?

lotofag napisał/a:
Cała ta potyczka słowna zaczęła się od nie fortunnego stwierdzenia, że przecież "wiodące firmy" mają w ofercie wszystko to co inne, mniejsze. Zresztą początkowo odpowiedziałeś:

Tylko, że ja tego nie napisałem i nie utożsamiam się z tym stwierdzeniem! Powiem więcej dla mnie ten naleśnik to zadna rewelacja :razz: i kilka limitedów też nie robią na mnie takiego wrażenia jak na was :razz:
Prędzej matryca w K-5 + jej oprogramowanie bardziej mi robi niż wyimaginowana lepszość naleśnika podczepiona nawet do najmniejszej lustrzanki na swiecie ze stajni pentaxa :razz:

Że powtórzę :razz:

kozidron napisał/a:
Ale nie czujesz różnicy między dość neutralnym w zabarwieniu i stwierdzającym po prostu obiektywny fakt stwierdzeniu "wyjątkowy", a wartościującym "super"? Tak, Canon też jest wyjątkowy, bo jako jedyny ma L-ki, tyle, że większość eL-ek jest szkłami, które gdzieś tam mają w miarę dokładne odpowiedniki u konkurencji, większość Limitedów takich odpowiedników nie ma. Coś tu jest trudnego do zrozumienia?

kozidron napisał/a:
przecież napisałem jasno, że nie ma takiego zestawu i znajdę kilka innych kombinacji, gdzie w pentaxie też nie bedzie takiego zestawu jaki znajdzie się w canonie ale czemu to dowodzi :razz: ?

lotofag napisał/a:
Cała ta potyczka słowna zaczęła się od nie fortunnego stwierdzenia, że przecież "wiodące firmy" mają w ofercie wszystko to co inne, mniejsze. Zresztą początkowo odpowiedziałeś:

Tylko, że ja tego nie napisałem i nie utożsamiam się z tym stwierdzeniem!

No to dlaczego włączyłeś się do dyskusji na ten temat a teraz się odcinasz? :P
Chodziło dokładnie o to co padło w tym stwierdzeniu. Nie o "inne kombinacje", przecież to oczywiste, że tak jak Limitedy są wyjątkowe dla Pentaksa, tak MP-E jest wyjątkowy dla Canona, itp. itd.

kozidron napisał/a:

Powiem więcej dla mnie ten naleśnik to zadna rewelacja :razz:

A co tu ma do rzeczy co sądzisz o tej symaptycznej skądinąd 40ce? ;) Po prostu ni z gruchy ni z pietruchy wpadłeś w temat "odpowiedników" i teraz się bez sensu rozbijasz o "pentalibach" i "lansowaniu" ;)

jaad75 napisał/a:
tyle, że większość eL-ek jest szkłami, które gdzieś tam mają w miarę dokładne odpowiedniki u konkurencji,

nie i dobrze o tym wiesz. Nie chce mi się na siłę szukać nisz w jakis ogniskowych, podobnie do was.

"w miarę dokładne odpowiedniki", hehe jak dyskusja przy pentaksie, to nie ma stwierdzenia "w miarę" tylko musi być dokładnie :razz: chodzi mi o ogniskowe.

lotofag napisał/a:
No to dlaczego włączyłeś się do dyskusji na ten temat a teraz się odcinasz? :P

włączyłem się, bo lansujecie tezę, że system pentaksa jest wyjatkowy. Ja mam swoje argumenty, nie interesuje mnie co napisał Usjwo czy cybertoman.

lotofag, co się stało, że się przesiadłeś, wyjatkowość się skończyła :razz: czy może ci czegoś brakowało, czego nie ma u pentaksa :razz: ?

lotofag napisał/a:
Po prostu ni z gruchy ni z pietruchy wpadłeś w temat "odpowiedników" i teraz się bez sensu rozbijasz o "pentalibach" i "lansowaniu" ;)

widzę nie kumasz, w d..pie mam, że nie ma odpowiedników tych ogniskowych w innych systemach, bo różnice są minimalne i co drugie szkło limited dawno przestało być produkowane z taką "starannoscią" jak kiedyś, wspomniana 40tka naleśnikowa wcale nie jest rewelacyjna a reszta tych super limitedów wcale nie odbiega w jakości w stosunku do innej porządnej optyki.
lotofag, na zapas ci tylko powtarzam, ja nie czepiam się jakości limitedów, nie chce mi się prowadzić z wami kolejnej jałowej dyskusji

komor - Sob 21 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
A mnie jak najbardziej robiły, a to CCD w niskich czułościach było świetne (zwłaszcza w porównaniu z matrycą ówczesnego konkurenta, czyli 30D), natomiast (jak to CCD) nie dawało sobie rady w wyższych (i tam pokazywało fatalny banding).

Natomiast jak mnie banding i słabe cienie w 50D nie robią, to nie mam racji i absolutnie nie wolno kupować używanych 50D, choćby nie wiem co. Ot, takie moherowe patrzenie na świat, że moja racja jest najracniejsza, a kto nie z nami, ten przeciw nam. :)

jaad75 napisał/a:
Tak, Canon też jest wyjątkowy, bo jako jedyny ma L-ki, tyle, że większość eL-ek jest szkłami, które gdzieś tam mają w miarę dokładne odpowiedniki u konkurencji, większość Limitedów takich odpowiedników nie ma. Coś tu jest trudnego do zrozumienia?

Do zrozumienia jest trudne to, że nie potrafisz zrozumieć, iż coś, co dla Ciebie jest ważne i istotne, dla innych może być nieistotne i niuansowe, oraz vice versa. :)

komor akurat w tej sprawie jaad75 ma rację, tylko nie schodźmy już na ten temat, bo to nie ma sensu.
komor - Sob 21 Kwi, 2012

kozidron, ale w której sprawie? Że jego racja jest najracniejsza? :)

komor napisał/a:
kozidron, ale w której sprawie? Że jego racja jest najracniejsza? :)

jeżeli chodzi o banding i wyciaganie z cieni w 50D, mi doskwiera i widzę co potrafią inne matryce.

komor - Sob 21 Kwi, 2012

Ja też widzę ale mi nie doskwiera. I co teraz? :) Przecież skoro Tobie mogą nie robić różnice między 77 a 85, to czemu mi koniecznie musi doskwierać banding? Który zresztą nie przeszkadzał Jaadowi kupić i używać K10 w swoim czasie, jak sam napisał. Bo K10 miał pewnie inne zalety, a Jaad miał inne potrzeby.
Ja nie zajmuję się reporterką i używanie ISO większego niż 800 to dla mnie rzadkość, więc ten problem po prostu rzadko mnie spotyka. I raczej nie jestem jedyny taki.

kozidron napisał/a:
nie i dobrze o tym wiesz. Nie chce mi się na siłę szukać nisz w jakis ogniskowych, podobnie do was.
Jest parę unikatowych eLek, jak 17L, czy 8-15L (choć akurat ta nie jest aż tak bardzo unikalna), ale np. 50L, czy 85L nie uważam za coś istotnie różnego od analogicznych szkieł ze światłem 1.4 - te pół działki światła i tak nie jest do wykorzystania, a różnica w GO, również jest znikoma.
kozidron napisał/a:
"w miarę dokładne odpowiedniki", hehe jak dyskusja przy pentaksie, to nie ma stwierdzenia "w miarę" tylko musi być dokładnie :razz: chodzi mi o ogniskowe.
Chodzi mi o to, że są to szkła, które bez problemu można zestawić ze sobą. Np. 85/1.8 czy 1.4 nie zestawiłbym z 77/1.8... Podobnie jak np 31/1.8 z 35/2, 1.8, czy 1.4 - ewentualnie z Sigmą 30/1.4, ale tu znowu gabaryty, konstrukcja i jakość inne, że o polu obrazowym nie wspomnę...
komor napisał/a:
absolutnie nie wolno kupować używanych 50D
Ależ wolno, tylko po co? Bronicie tej puszki jak Częstochowy, podczas gdy najzwyczajniej nie wytrzymuje konkurencji ze współczesnymi standardami i to jest fakt. Lepiej w tym kontekście kupić 7D, czy 60D, jeśli ktoś koniecznie chce Canona - nie są to najlepsze korpusy w swoich klasach, ale nie schodzą poniżej akceptowalnego dzisiaj poziomu obrazowania. Powtarzam: dzisiaj - może się okazać, że za rok na poziom akceptowalny bedzie się ledwo łapał taki K-5/D7000 i 7D/60D wypadną z listy sensownych zakupów (no chyba że po superatrakcyjnych cenach, ale tu nie rozmawiamy o takiej sytuacji)...
komor napisał/a:
Do zrozumienia jest trudne to, że nie potrafisz zrozumieć, iż coś, co dla Ciebie jest ważne i istotne, dla innych może być nieistotne i niuansowe, oraz vice versa. :)
Jeśli utrzymanie poziomu obrazowania na poziomie współczesnych standardów nie jest dla Ciebie istotnym, to co jest?
komor napisał/a:
czemu mi koniecznie musi doskwierać banding? Który zresztą nie przeszkadzał Jaadowi kupić i używać K10 w swoim czasie, jak sam napisał. Bo K10 miał pewnie inne zalety, a Jaad miał inne potrzeby.
Owszem miałem i standardy obrazowania były inne. Do tego ISO1600 było w 2006 roku niebotycznie wysoką wartością, a to się nieco zmieniło i robi się teraz zdjęcia w warunkach, w których dawniej było to nie do pomyslenia. Podobnież matryce i wołarki nie dawały takich możliwości, by można było myśleć o łapaniu scen o dużej rozpiętości tonalnej w dobrej jakości bez pomocy HDR-ów.
komor napisał/a:
Ja nie zajmuję się reporterką i używanie ISO większego niż 800 to dla mnie rzadkość, więc ten problem po prostu rzadko mnie spotyka. I raczej nie jestem jedyny taki.
Widzisz, gdyby problemy z bandingiem to był wyłącznie problem wysokiego ISO, to jeszcze pół biedy... komor, gwarantuję Ci, że gdybyś miał dłuższą chwilę doczynienia z plikami z matrycy klasy IMX-071, to naprawdę nie uśmiechałby Ci się powrót do ograniczeń 50D, tak jak ja frustruję sie teraz obrabiając pliki z K10D, bo nie mogę wywołać ich tak, jakbym chciał i jak moge to zrobić z plikami z K-5, mimo, że jeszcze dwa lata temu nic (poza wysokimi czułościami) mnie w K10 nie ograniczało. Lepsze jest wrogiem dobrego, a tu postęp jest wyjątkowo widoczny.
komor - Sob 21 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Bronicie tej puszki jak Częstochowy, podczas gdy najzwyczajniej nie wytrzymuje konkurencji ze współczesnymi standardami i to jest fakt.

To nie tyle my ją bronimy, co Ty ją bardzo skwapliwie odradzasz. Nasza reakcja jest tylko… reakcją na to co piszesz. Współczesne standardy… Te współczesne standardy to oczywiście IMX-71 ale D90 też jest dobry i wszystko, tylko nie Canon. Niestety, ale tak wyglądają Twoje posty. :neutral:

jaad75 napisał/a:
Jeśli utrzymanie poziomu obrazowania na poziomie współczesnych standardów nie jest dla Ciebie istotnym, to co jest?

Ale poziom obrazowania to nie tylko banding na wysokim ISO i wyciąganie cieni! :roll: I poziom obrazowania to nie wszystko, co liczy się przy zakupie puszki, nie mówiąc już o wyborze systemu!

jaad75 napisał/a:
Do tego ISO1600 było w 2006 roku niebotycznie wysoką wartością, a to się nieco zmieniło i robi się teraz zdjęcia w warunkach, w których dawniej było to nie do pomyslenia.

Ale co to znaczy: „robi się”? A jak ja nie robię, to znaczy, że co? Że nie jestem fotografem? Ja bardzo chętnie zobaczyłbym taką matrycę jak w K-5 czy D7000 w moim następnym Canonie, nie przeczę. Ale nie jest to dla mnie najistotniejszy problem fotograficzny, jaki mam na liście życzeń czy marzeń.

jaad75 napisał/a:
Widzisz, gdyby problemy z bandingiem to był wyłącznie problem wysokiego ISO, to jeszcze pół biedy... komor, gwarantuję Ci, że gdybyś miał dłuższą chwilę doczynienia z plikami z matrycy klasy IMX-071, to naprawdę nie uśmiechałby Ci się powrót do ograniczeń 50D,

Ale kiedy widzisz, nie mam do czynienia z plikami z innych matryc więc problem dla mnie nie istnieje. :) Mówisz tak, jakby przed powstaniem tej mitycznej już matrycy w ogóle nie dało się uprawiać fotografii. Pamiętasz gościa, który pytał o aparat do samolotów na wys. przelotowych? Przekonywałeś go, że 18mpix Canona będzie lepsze niż 15mpix, bo 15mpix to najgorsza matryca Canona ostatnich lat. A on mówił, że jego znajomi z doświadczenia mają zdanie odwrotne. Mylili się? Czy po prostu mieli inne potrzeby niż Ty?

komor napisał/a:
Te współczesne standardy to oczywiście IMX-71 ale D90 też jest dobry i wszystko, tylko nie Canon. Niestety, ale tak wyglądają Twoje posty. :neutral:
D90 ma najlepszą w swoim czasie matrycę APS-C na rynku, stąd wciąż nie odstaje aż tak bardzo. Jeśli Canon dopracuje kolejną generację matryc tak, by były porównywalne z najlepszymi, to problem zniknie. Póki co udało się to nawet Olympusowi, o Samsungu, czy Fuji nie wspominając, a Canon nadal praktycznie stoi w miejscu... Nie przeczę, i pisałem to wiele razy - korpusy poprawili i to bardzo - 7D, 60D, czy nawet 600D są naprawdę fajnymi bardzo dobrze wyposażonymi propozycjami, natomiast z matrycami od jakiegoś czasu nie nadążają.
komor napisał/a:
Ale co to znaczy: „robi się”? A jak ja nie robię, to znaczy, że co? Że nie jestem fotografem?
To znaczy, że są już takie możliwości i nie jest to problemem technicznym. BTW, ja nie jestem fotografem... :razz:
komor napisał/a:
Mówisz tak, jakby przed powstaniem tej mitycznej już matrycy w ogóle nie dało się uprawiać fotografii.
Dało się, ale teraz można to robić lepiej i łatwiej, co otwiera drogę na kolejne poziomy. To się nazywa postęp, jakbyś nie wiedział.
komor napisał/a:
Pamiętasz gościa, który pytał o aparat do samolotów na wys. przelotowych? Przekonywałeś go, że 18mpix Canona będzie lepsze niż 15mpix, bo 15mpix to najgorsza matryca Canona ostatnich lat. A on mówił, że jego znajomi z doświadczenia mają zdanie odwrotne. Mylili się?
Mylili się.

Naprawdę dziwni z was ludzie i jeszcze, zebyście byli pierwiastkami ale stare wygi i o takie du.perele się spierają :razz:

Canon w aps-c ma najsłabsze matryce na rynku, nie ma się o co spierać, kto inaczej twierdzi, w zyciu nie korzystał poprawnie z LR-a albo jest testujacym na tutejszym portalu :razz: i nie ma o co się spierać, to raz :razz:

a dwa, jeżeli doświadczony uzytkownik twierdzi, że unikalność to różnica miedzy 77mm a 85mm jest tak istotna, że dla tej unikalności warto coś zmieniać, to witki opadaja i nie ma czego tu udowadniać, bo i po co. Tą różnicę w perspektywie mozna zobaczyć oczywiście ale na ogniskowych szerokatnych do których 40mm bym nie zaliczył.
Co to za unikalność i o co tu się spierać, to jest własnie Czestochowa.

Ps. komor a prosiłem cię, żebyś tego tematu nie poruszał :wink:

kozidron napisał/a:
a dwa, jeżeli doświadczony uzytkownik twierdzi, że unikalność to różnica miedzy 77mm a 85mm jest tak istotna, że dla tej unikalności warto coś zmieniać,
Twierdzę, że ją widać i że w związku z tym jest to unikatowe szkło. Tylko tyle. Nic nie piszę o tym, czy warto coś zmieniać. Chyba nie bardzo rozumiesz, co mam na myśli piszac o wyjątkowości... :roll:
kozidron napisał/a:
Tą różnicę w perspektywie mozna zobaczyć oczywiście ale na ogniskowych szerokatnych do których 40mm bym nie zaliczył.
Można ją zobaczyć również w przypadku 77/85 - zapewniam Cię.

kozidron napisał/a:

włączyłem się, bo lansujecie tezę, że system pentaksa jest wyjatkowy. Ja mam swoje argumenty, nie interesuje mnie co napisał Usjwo czy cybertoman.
(...)
widzę nie kumasz, w d..pie mam, że nie ma odpowiedników tych ogniskowych w innych systemach, bo różnice są minimalne i co drugie szkło limited dawno przestało być produkowane z taką "starannoscią" jak kiedyś, wspomniana 40tka naleśnikowa wcale nie jest rewelacyjna a reszta tych super limitedów wcale nie odbiega w jakości w stosunku do innej porządnej optyki.
lotofag, na zapas ci tylko powtarzam, ja nie czepiam się jakości limitedów, nie chce mi się prowadzić z wami kolejnej jałowej dyskusji

No to już nic nie rozumiem... Uczestniczysz w dyskusji, której istotę masz generalnie w d u p i e i nie interesuje Cię jak się zawiązała. Najpierw piszesz jedno, potem się motasz, potem znowu wtykasz innym coś czego nie powiedzieli - jak dla mnie za dużo tu kręcenia. Nie ma to sensu albo nie zrozumiałeś o co chodzi.

kozidron napisał/a:

lotofag, co się stało, że się przesiadłeś, wyjatkowość się skończyła :razz: czy może ci czegoś brakowało, czego nie ma u pentaksa :razz: ?

Ale niby z czego na co? :)
Tak się np. składa, że wszystkie ostatnio robione przez mnie zdjęcia to 450D lub 20D z 17-85/4-5.6 IS USM - szczerze nie polecam obecnie nikomu takiego sprzętu...
A K-7 czy K-5 ze wspomnianą 40ką czy 70ką z przyjemnością biorę do ręki, a jeszcze fajniej z 43/1.9 :cool:

Usjwo - Sob 21 Kwi, 2012

No w zasadzie powinienem zabrac glos na tenat tego odpowiednika Pentaxoweg, ale po przeczytaniu ostatnich postow widze ze juz nie ma sensu :sad: , weekend jest wolne mam :grin: . Dyskusja jak zywo zaczyna przypominac watki o puszkach zaczynajacych sie na A. Fanboye to jak widac nie tylko syatem S. :smile:

Usjwo napisał/a:
Fanboye to jak widac nie tylko syatem S. :smile:
Równie dobrze mogę napisać, że fanboye Canona rozpętali tę bezsensowną dyskusję, bo nie mając argumentów na obronę 50D (co zresztą mnie nie dziwi :twisted: ), zaczęli wysuwać tezy o lepszości systemu Canona z powodu częstotliwości używania go przez reporterów... :razz:

Usjwo napisał/a:
No w zasadzie powinienem zabrac glos na tenat tego odpowiednika

No w zasadzie mógłbyś, ale prościej napisać o fanboyach ;)

Ulisses - Nie 22 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:
Ulisses napisał/a:

Jeżeli masz na myśli bandingw 5d2, to tak, oczywiscie nie wyglada to tak źle jak w 50D. W kazdym razie spokojnie mozna nad tym zapanować. Zakres dynamicznym K-piatki jest większy niż w 5d2, za to ten drugi ma spora przewagę w innych sytuacjach.

Generalnie nie tak się powinno porównywać aparaty, FF(mały obrazek) to nie jest to samo co aps-c (wycinek małego obrazka :wink: ). Jedno i drugie ma swoje zalety i w pewnych zastosowaniach aps-c będzie korzystniejsze od FF.

Kolego Ulisses, zastanów się na powoli, co bys chciał robić i jakie szkła konkretnie byś dobrał. Dodaj sobie ulamki czy wystarczy ci 85/1.8 canona na aps-c czy lepiej na tym wyjdziesz jak zanabędziesz 70/2.4+K-5 do portretu. Dla mnie sprawa jest dość oczywista, szkoda że zadecydował portfel :wink:
Co wybrałbyś do architektury i jakie kadry/ogniskowe miałes na myśli, piszą "architektura", chociaż odnoszę wrażenie, ze masz na mysli street foto.

Fotki z wszystkich tych szkieł i puszek, spokojnie można znaleźć na necie.

.... gdyby nie portfel, to co bys radzil? Piszac, ze lepiej wyjde gdy nabede 70/ f2.4 do portretu, miales na mysli zbyt maly wybor jasnych szkiel do Pentaxa? - zapewniam, ze nie pytam zlosliwie. Przekonalem sie do K-5 duzo mi pomogliscie :) Pozostalo mi teraz rozeznac sie w obiektywach i chyba poszukac takiego tematu na tym forum, chyba ze mozemy w tym dziale to poruszyc ;) Do tej pory korzystalem z hybrydy z wbudowanym na stale obiektywem 28-300mm i wbudowanym pierscieniem regulacji MF, co bylo zaleta tego kompaktu ale szumialo mi juz przy ISO 800 z sila huraganu, ze grzywke podnosilo mi do gory jak motocykliscie bez kasku :D

jaad75 - Nie 22 Kwi, 2012

Ulisses, ja akurat do portretu od DA70/2.4, wolę FA77/1.8, natomiast jako bardziej uniwersalną portretówkę wybrałbym DA*55/1.4, czy wręcz w wersji budżetowej FA50/1.4. Poza tym, masz jeszcze dwie bardzo dobre Sigmy 50/1.4 i 85/1.4...
kozidron - Nie 22 Kwi, 2012

lotofag napisał/a:
Uczestniczysz w dyskusji, której istotę masz generalnie w d u p i e i nie interesuje Cię jak się zawiązała.

Znowu nie zrozumiałeś, nie interesuje mnie co w tej kwestii napisał inny uzytkownik canona, szkoda mi czasu na prostowanie tego co napisał Usjwo, wystarczy że ty to naprostowałeś i jest okey.

jaad75 napisał/a:
Równie dobrze mogę napisać, że fanboye Canona rozpętali tę bezsensowną dyskusję, bo nie mając argumentów na obronę 50D (co zresztą mnie nie dziwi :twisted: ), zaczęli wysuwać tezy o lepszości systemu Canona z powodu częstotliwości używania go przez reporterów... :razz:

Istotą tej "pogadanki" była wyjatkowość pentaxa i całego systemu, polegająca na unikatowych szkłach pokroju 77 czy 40 i wszystko mających puszkach, co jest generalnie lansowaniem jakiś bajek :razz:

Nikt tu nie lansuje tezy, że matryce aps-c canona są świetne, nie odwracaj kota ogonem i nie wkładaj wszystkich uzytkowników canona do jednego worka. Mam w du.pie fanbojów canona tak samo jak pentatalibów lansujacych tezę, że system pentaxa jest wyjatkowy ze wzgledu na te "unikalne ogniskowe" :arrow: jak wyżej

Ulisses napisał/a:
.... gdyby nie portfel, to co bys radzil? Piszac, ze lepiej wyjde gdy nabede 70/ f2.4 do portretu, miales na mysli zbyt maly wybor jasnych szkiel do Pentaxa? - zapewniam, ze nie pytam zlosliwie. Przekonalem sie do K-5 duzo mi pomogliscie :) Pozostalo mi teraz rozeznac sie w obiektywach i chyba poszukac takiego tematu na tym forum, chyba ze mozemy w tym dziale to poruszyc ;) Do tej pory korzystalem z hybrydy z wbudowanym na stale obiektywem 28-300mm i wbudowanym pierscieniem regulacji MF, co bylo zaleta tego kompaktu ale szumialo mi juz przy ISO 800 z sila huraganu, ze grzywke podnosilo mi do gory jak motocykliscie bez kasku :D

Ulisses a jaki ty konkretnie masz budżet, mi K5 bardzo odpowiada pod wzgledem ergonomii jak i pracy matrycy, gorzej jest ze szkłami gdyż mam specyficzne potrzeby troszkę różne od twoich ale nieważne.
Mógłbyś konkretnie napisać ile masz teraz na body i szkła i co w pierwszej kolejności chciałbyś kupić, wtedy moglibysmy ci jakoś pomóc z kolegami pentatalibami :twisted: (odkąd zostałem fanboyem canona jakoś częściej będę uzywał zwrotu:pentatalib :razz: ). Do tego jakbyś napisał czy chcesz później więcej inwestowac i w przybliżeniu ile, mozna by to jakoś rozpisać.

lotofag - Nie 22 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:

Istotą tej "pogadanki" była wyjatkowość pentaxa i całego systemu, polegająca na unikatowych szkłach pokroju 77 czy 40 i wszystko mających puszkach, co jest generalnie lansowaniem jakiś bajek :razz:

Nie, to już sobie sam dopowiedziałeś i zacząłeś odpowiednio podgrzewać atmosferę, próbując potem wyjść na osobę zimno oceniającą temat w przeciwieństwie do fanatycznych pentalibów ;) Chodziło tylko i wyłącznie o tekst Usjwo.

lotofag napisał/a:
Nie, to już sobie sam dopowiedziałeś i zacząłeś odpowiednio podgrzewać atmosferę, próbując potem wyjść na osobę zimno oceniającą temat w przeciwieństwie do fanatycznych pentalibów ;) Chodziło tylko i wyłącznie o tekst Usjwo.
Dokładnie tak.

Poza tym kozi, zdaje się masz problemy z semantyką i opacznie rozumiesz termin wyjątek, dlatego tak bardzo się angażujesz w tej dyskusji... :razz:

jaad75 oboje lansujecie tezę, że to jakiś wyjatkowy system.
Jest to wręcz zabawne, szczególnie jak uzywasz słowa "wyjatkowy"

1.

jaad75 napisał/a:
Nie, po prostu zestaw: małe, szybkie, wszystko mające, pancerne body i komplet solidnych, kompaktowych stałek - lotofag ma rację, że ciężko o coś takiego w innych systemach lustrzanych.

2.

jaad75 napisał/a:
Nie, to tylko stwierdzenie faktu: Pentax jest wyjątkowy, bo ma w ofercie niewielkie wszystkomające korpusy i małe, solidne stałki.

Najpierw wyjatkowość ta objawiała się w zwartych i solidnych szkłach, nastepnie temat upadł, bo nawet szkoda czasu na udowadnianie, że w innych systemach też są szkła o podobnej jakości.
Później, że to są wyjatkowe ogniskowe, bo ty zobaczysz różnice w perspektywie między 77mm a 85mm, jaad75 naprawdę sam sobie to udowadniasz ? Chcesz mi powiedzieć, że canonem z obiektywem 85mm nie da się zrobić rewelacyjnego portretu, bądź też np. nikonem + 85mm :shock: ?

lotofag napisał/a:

widzę, że ty naprawdę nie kumasz, mam gdzieś co napisał Usjwo, nie interesuje to mnie, jego sprawa ja nie muszę tego prostować i się za niego tłumaczyć. Czemu wy obaj na siłę cały czas sprowadzacie dyskusję do tekstu Usjwo, którego naprostowaliście jednym postem.

jaad75, lotofag mam z was ubaw, że lansujecie tezę o wyjatkowosci pentaksa na podstawie:
1. argumentu o jakiejś solidności i kompaktowości limitedów
2. Unikalnych ogniskowych, na których "malowanie" perspektywy jest lepsze na na 77mm a na 85mm juz nie :razz:

Nie dyskutuje o tym, że K5 ma świetną matrycę, że canony w aps-c mają słabe matryce vs. konkurencja. Tylko o tym, że lansujecie jakąś wydumaną wyjatkowość, jeszcze moge zrozumieć lotofaga ale Ciebie jaad75 to już nie kumam :razz: nie podobne do Ciebie opowiadanie sentymentalnych bajek o wyjatkowości :razz:

jaad75 napisał/a:
Poza tym kozi, zdaje się masz problemy z semantyką i opacznie rozumiesz termin wyjątek, dlatego tak bardzo się angażujesz w tej dyskusji... :razz:

już widzę jakbyś mnie rozmazał po forumie :razz: gdybym zaczął twierdzić Twoimi słowami tylko zamieniłbym P na C :razz: :

Canon jest wyjątkowy :razz:

Jaad chętnie posłucham jak inaczej mozna zrozumieć zwrot: Pentax jest wyjątkowy.

komor - Nie 22 Kwi, 2012

Ja tam nie mam problemu ze zrozumieniem czym jest wyjątkowość Pentaksa. Fakt, to słowo intuicyjnie przyjmujemy jako pozytywnie wartościujące, ale to tylko współczesna naleciałość marketingowa :) bo normalnie „wyjątkowy” oznacza „od innych inny”. Tyle i tylko tyle. Chodźmy na piwo. :)
Usjwo - Nie 22 Kwi, 2012

Cytat:
jaki będzie odpowiednik np. zestawu K-5 + DA 15/4 + DA 40/2.8 + DA 70/2.4

Na taki zestaw to Canon 1100 z 18-55 wystarczy :razz:

Dal mnie EOT bo ciagniecie tego tematu nie ma sensu.

kozidron napisał/a:
Najpierw wyjatkowość ta objawiała się w tej dyskusji w zwartych i solidnych szkłach, nastepnie temat upadł, bo nawet szkoda czasu na udowadnianie, że innych systemach też są szkła o podobnej jakości.
Nikt tu nie twierdził, że nie ma szkieł o podobnej jakości. W C/N/S nie ma szkieł o podobnych parametrach (w sensie kompaktowa, metalowa obudowa, specyficzne, skrócone względem zwyczajowych ogniskowe i retro dizajn). Są? Wymień. Nie? Teza o wyjątkowości jest prawdziwa.
kozidron napisał/a:
Później, że to są wyjatkowe ogniskowe, bo ty zobaczysz różnice w perspektywie między 77mm a 85mm, jaad75 naprawdę sam sobie to udowadniasz ?
Nie muszę sobie nic udowadniać - robiłem na własny użytek wiele takich prób. Jest widoczna różnica między takim samym kadem z 77 i 85, 43 i 50, czy 31 i 35. Subtelna, ale widoczna i z dwóch obrazków zazwyczaj wybieram ten z nieco szerszego szkła - pisałem dlaczego.
kozidron napisał/a:
Chcesz mi powiedzieć, że canonem z obiektywem 85mm nie da się zrobić rewelacyjnego portretu, bądź też np. nikonem + 85mm :shock: ?
Zacytuj gdzie to napisałem. Naprawdę sprawiasz wrażenie, jakbyś nie rozumiał co się do Ciebie pisze... :roll:
kozidron napisał/a:
1. argumentu o jakiejś solidności i kompaktowości limitedów
Przecież to fakt.
kozidron napisał/a:
2. Unikalnych ogniskowych, na których "malowanie" perspektywy jest lepsze na na 77mm a na 85mm juz nie :razz:
Ogniskowe są wyjątkowe (czyt. nietypowe), a ostatnie sobie sam dopisałeś. Napisałem, że różnica jest widoczna i że bardziej z wymienionych par ogniskowych podobają mi się (przy tych samych kadrach) szersze - robiłem takie próby wiele razy i wyżej zanalizowałem pokrótce gdzie leży przyczyna takiego stanu rzeczy, z czym zresztą wydawałeś się zgadzać... :roll:
kozidron napisał/a:
nie podobne do Ciebie opowiadanie sentymentalnych bajek o wyjatkowości :razz:
Tu nie ma nic z sentymentów, ani bajek - proste stwierdzenie faktów.
kozidron napisał/a:
już widzę jakbyś mnie rozmazał po forumie :razz: gdybym zaczął twierdzić Twoimi słowami tylko zamieniłbym P na C :razz: :
Gdybyś napiał, że np. Canon jest wyjątkowy, bo ma w ofercie 17L, to po prostu stwierdziłbyś fakt, albo gdybyś napisał, że jest wyjątkowy, bo ostatnio jako jedyny oferuje systemowe radiowe wyzwalanie lamp.

[ Dodano: Nie 22 Kwi, 2012 12:21 ]
komor napisał/a:
Ja tam nie mam problemu ze zrozumieniem czym jest wyjątkowość Pentaksa. Fakt, to słowo intuicyjnie przyjmujemy jako pozytywnie wartościujące, ale to tylko współczesna naleciałość marketingowa :) bo normalnie „wyjątkowy” oznacza „od innych inny”. Tyle i tylko tyle. Chodźmy na piwo. :)
Uff...
Sunders - Nie 22 Kwi, 2012

komor napisał/a:
normalnie „wyjątkowy” oznacza „od innych inny”.

Wyjątkowy to IMHO w tym przypadku = niezwykły ze względu na długości ogniskowych i konstrukcję dość sporej części obiektywów systemowych. Z takim zrozumieniem tego często powtarzanego przez jaada75 zwrotu chyba można się zgodzić :???: :smile:

komor napisał/a:
Chodźmy na piwo.

komor stawiasz :?: :twisted:

komor - Nie 22 Kwi, 2012

Sunders napisał/a:
komor stawiasz :?: :twisted:

Tak, ale tylko kanonierom. :twisted:

;)

Sunders - Nie 22 Kwi, 2012

komor napisał/a:
tylko kanonierom.

Coraz trudniej o optycznych egalitarystów :sad: :twisted:

komor napisał/a:

Tak, ale tylko kanonierom. :twisted:

:?: ;)

komor - Nie 22 Kwi, 2012

lotofag, za dużo luda, portfel nie wyrobi. :lol:
cybertoman - Nie 22 Kwi, 2012

komor napisał/a:
Ja tam nie mam problemu ze zrozumieniem czym jest wyjątkowość Pentaksa. Fakt, to słowo intuicyjnie przyjmujemy jako pozytywnie wartościujące, ale to tylko współczesna naleciałość marketingowa bo normalnie „wyjątkowy” oznacza „od innych inny”. Tyle i tylko tyle. Chodźmy na piwo.
Piwo ja stawiam (mam zaleglosci u Ciebie). Bedziem pic za nietypowe obiektywy.

jaad75, wedle twojego rozumowania, ogólnie bajecznych sentymentalnych historii wszystkie systemy są wyjątkowe, słabo się to broni i przypomina takie samo bajdurzenie jak napisałem ci już wyżej.

Teraz już ta różnica jest "subtelna" :razz: , daruj sobie bo bedziesz musiał wiecej browarów stawiać niż komor :razz:

jaad75 napisał/a:
Tu nie ma nic z sentymentów, ani bajek - proste stwierdzenie faktów.

bzdura na resorach, podobnie można pitolić o wyjatkowości kazdego systemu, zaraz w porywie pisania bajek zacznę twierdzić, że canon jest wyjatkowy bo nie ma nic wygodniejszego niż "talerz" z tyłu ....trzeba chyba mieć umiar. Się mocno tkliwy zrobiłeś, szczerze to lubie solidne obiektywy, limitedy to fajne szkiełka ale "jaj nie urywają", przestało mnie to czarować po zabawie porządną optyką podczepioną do FF.

Pentax jest wyjątkowy, w swoim uporze zalegania w aps-c. Czasy się zmieniają, wymagania też, poczekamy zobaczymy.

kufel - Nie 22 Kwi, 2012

a wystarczy zamienić słowo "wyjątkowy" na "odmienny" i nie byłoby problemu :) nazywając coś wyjątkowym staramy sie udowodnić ze jest niejednoczenie czymś lepszym...
komor - Nie 22 Kwi, 2012

kufel napisał/a:
a wystarczy zamienić słowo "wyjątkowy" na "odmienny" i nie byłoby problemu

Zaraz ktoś się przyczepi, że „odmienny” jest pejoratywne. :) kozidron, strasznie się przyczepiłeś coś tej „wyjątkowości” Pentaksa. Przecież każdy system ma jakieś swoje cechy charakterystyczne, co niekoniecznie musi czynić go lepszym od innych. Ale wyjątkowym – czemu nie?

komor napisał/a:

kozidron, strasznie się przyczepiłeś coś tej „wyjątkowości” Pentaksa. Przecież każdy system ma jakieś swoje cechy charakterystyczne, co niekoniecznie musi czynić go lepszym od innych. Ale wyjątkowym – czemu nie?

A radziłem poluzować gumkę w gatkach :lol:
Kolegę strasznie widać nurtuje to co nawywijał ;)
W sumie sam sobie pisze i sam odpowiada na "problem" który rozdmuchał...

kufel - Nie 22 Kwi, 2012

komor napisał/a:
Zaraz ktoś się przyczepi, że „odmienny” jest pejoratywne. :)
fakt, i weź tu dogódź wszystkim :)

lotofag napisał/a:
W sumie sam sobie pisze i sam odpowiada na "problem" który rozdmuchał...

nie ma co dmuchać, to jest zabawne :razz:

Mając "wszystkomający" korpus z "unikalnymi zwartymi stałkami" o wyjątkowej ogniskowej 77mm :razz: czuję się magię w malowaniu perspektywy, tak innej że aż "subtelnej", tak subtelnej, że urywa jaja :razz:

Powtarzacie banały a jak wam się to wytyka, to człowiek musi czytać te posty pełne fochów albo zeby gume poluzował, lotofag nie stać cie na wiecej niz ta guma :razz: ?

Ulisses - Nie 22 Kwi, 2012

Czytam, chcialem odpisac ale czas nie pozwolil :) Dzisiaj juz odpadam, jutro postaram sie odpisac - link zamieszczony przez belkot i komorowi na temat ceny szkiel :) Jedyne pytania jakie mi pozostaja to co do Raw-ow, pomiarow swiatla, chyba tyle :) zdrowko ;) - Wlasnie, Belkot zamilkl zupelnie... i nie wytrzymam, cos musze napisac. Chociaz przekonalem sie do Pentaxa, to jedno jest pewne. Decydujac sie na jakikolwiek system musze skupic sie na szklach, bo body mozna wymienic i za jakis czas bedziemy czytac nowe recenzje, nowych puszek a przy dobrych szklach pozostane dlugo. Nie wierze tez, ze Canon pozostanie wiecznie z tyłu za konkurencja :) ....
... przy okazji, jak ma sie w tym temacie, do wszystkiego co juz zostalo napisane - Nikon D300 / Nikon D300s?

jaad75 - Pon 23 Kwi, 2012

kozi, chyba wszyscy poza Tobą zrozumieli - nie chce mi się powtarzać, a już zwłaszcza udowadniać, że nie napisałem czegoś, czego nie napisałem. Wyraziłem się wystarczająco prosto, byś co najwyżej po kilkukrotnym przeczytaniu zrozumiał (jak widzisz nadal wierzę w Ciebie :razz: ), co niniejszym zalecam...

Ulisses napisał/a:
Jedyne pytania jakie mi pozostaja to co do Raw-ow, pomiarow swiatla, chyba tyle
Jakież to pytania?
Ulisses napisał/a:
.. przy okazji, jak ma sie w tym temacie, do wszystkiego co juz zostalo napisane - Nikon D300 / Nikon D300s?
IMHO lepiej D7000, jeśli obracamy się w okolicach tego pułapu cenowego.
kozidron - Pon 23 Kwi, 2012

jaad75, tak wiem, że da się udowodnić że białe jest czarne - wierzę w Ciebie :razz: a wszystkomające jest wyjatkowe.

Ulisses, jaki konkretnie masz budżet ?

kozidron, widzę, że nadal masz problemy z semantyką - może to Ci ulży w cierpieniach:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2539310
Podpowiem, że chodzi o znaczenie 2... :razz:

jaad75 napisał/a:
Podpowiem, że chodzi o znaczenie 2... :razz:

i vice versa :razz:

jaad75, lepiej snuć sentymentalne opowiastki o wszystkomającym, wyjatkowym pentaksie :lol: :razz: Zrobiłeś się mocno tkliwy i nie mam na mysli tego co napisał Ci komor, on raczej lekką manie przesladowczą ci sugeruje :razz:

Widzę, że jednak przeceniłem Twoje umiejętności czytania ze zrozumieniem... :roll:
Czy zapętliłeś się i głupio Ci teraz tak po prostu zakończyć, co?... :razz:

komor - Pon 23 Kwi, 2012

Kozi zawsze musi być na wierzchu. :) No to idziemy już na to piwo czy jakiś inny mod musi wkroczyć? :)

dobra wrzućmy na luz, bo dyskusja o twoich uczuciach systemowych i mojemu rzekomemu braku umiejetności czytania ze zrozumieniem jest mało zwiazna z tematem.
jaad75, oczywiscie twoja racja jest najracniejsza, ja natomiast biorę pod uwagę fakt, że mogę się mylić, dziś bedę się stykał z tą niesamowitą wyjątkowością i "subtelną" różnicą, ocenie po raz kolejny organoleptycznie, że głupoty opowiadasz :razz:

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 11:40 ]
edit.

komor napisał/a:
Kozi zawsze musi być na wierzchu. :) No to idziemy już na to piwo czy jakiś inny mod musi wkroczyć? :)

komor e tam, to przypomina sentymentalne opowiadanie glupot rodem z forumów pentaxa, dziwie się że z takim doświadczeniem można przepisywać te wszystkie systemowe bzdury.

a na piwo chętnie, byle nie na zlocie

komor napisał/a:
czy jakiś inny mod musi wkroczyć? :)

nie mam zamiaru, sugerować dyskutującym w tym wątku, że czytają bez zrozumienia albo uzywać argumentów z cyklu "a u was biją murzynów" czytaj dyskusja o słbych matrycach canona i fanboyach canona.

Ulisses - Pon 23 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Ulisses napisał/a:
.. przy okazji, jak ma sie w tym temacie, do wszystkiego co juz zostalo napisane - Nikon D300 / Nikon D300s?
IMHO lepiej D7000, jeśli obracamy się w okolicach tego pułapu cenowego.

Czytalem porownanie K-5 i D7000. Pentax vs Nikon, K-5 nieznacznie wygrywa - np. glebia kolorow w K-5 to 23,7 bit - D7000 23,5 bit. Przewaga Nikona glownie w ilosci pkt ostrosci - 39 vs 11. W ogólnej ocenie K-5 uzyskal minimalna przewage. Szczegolnie do Ciebie jaad75 to pytanie - Jak to widzisz subiektywnie, K-5 czy D7000. Dalej napisze w odp na post kozidrona ;)

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 13:20 ]
Kozidron, zapytalem o Nikona D300, udzielam odp.
kozidron napisał/a:

Ulisses, jaki konkretnie masz budżet ?

I z tym u mnie jest roznie. Rok temu wszedlem do sklepu rowerowego, chcac zakupic Scott-a za 1300 zl, troche lepszy byl za 1500zl, o nastepne 100zl znacznie lepszy nastepny model... ze sklepu wyjechalem na KTM-e za prawie 3000zl, co delikatnie nadszarpneo planowany budżet :)
W ofertach roznych sklepow internetowych, nowe body K-5 +obiektyw kit znalazlem za cene 3.549 zl. Zasugerowanego D7000 -samo body, znalazlem za 3.790zl
http://allegro.pl/nikon-d...2285923018.html , w sklepach internetowych okolo 4.120zl. Przejrzalem obiektywy, troche dziwny zakres ogniskowych i maly wybór, dla mocowania Pentax znalazlem duzo wiecej szkiel.
.... i o zgrozo, zycie nie bajka, wczoraj dowiedzialem sie o nieplanowanych wydatkach, rzedu 2000zl :/ W zwiazku z tym z wyborem dobrego obiektywu bede musial sie wstrzymac a ceny obu modeli sa grubo na granicy. Pracuje wyjazdowo i za miesiac planowalem kupic obiektyw dobrej klasy, nie mniej nie poddam sie i body i tak kupie... zawsze cos :/

[ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 14:13 ]
Zakup planuje na poczatek przyszlego tygodnia.

Ulisses, samym body fotek nie zrobisz, obie puszki produkują "dobry obrazek", chociaz pentax z pewnością jest solidniejszy. Wizjer jednak wole z k-5, znalazłoby się też kilka innych powodów na plus dla k-5.
Jeżeli zalezy ci na jakosci to jaad75 dobrze ci radzi w tym przypadku jestem tego samego zdania, wolałbym d7000 od d300/d300s.

Ulisses napisał/a:
dla mocowania Pentax znalazlem duzo wiecej szkiel.

teoretycznie jakby wszystko zliczyć pentax ma tych szkieł całkiem sporo, tylko nie wszystkie są godne polecenia zresztą tak jak w innych systemach.

Ulisses, krótko, z tego co rozumiem chcesz:
1. najpierw kupić body w zestawie kitowym
2. potem coś do portretu czy do architektury a jeżeli do portretu to jaka ogniskowa: 35mm, 50mm, 85mm czy też bedą to unikalne ogniskowe pentaxa zblizone do powiedzmy tych standardów.

Wolałbym kupic sobie d7000+ 35G/1.8 na początek niż śmigać z zestawem kitowym, chociaż obiektyw zestawowy pentaxa jest całkiem porządny (mam na myśli wersje WR).

Ulisses - Wto 24 Kwi, 2012

T juz ustalilismy, ze D7000 a nie D300 :) Wyskoczyly mi dodatkowe koszty i tak czy inaczej czy bylby to Pentax czy Nikon, przez okolo miesiaca bede musial zadowolic sie obiektywem kitowym (bede mial chociaż czas obeznac sie z nowym sprzetem), kwestia wyboru body, to kwestia dalszych inwestycji w optyke. Niezabardzo zrozumialem. Wolalbys Nikona D7000?
Sunders - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Wyskoczyly mi dodatkowe koszty

To ile ostatecznie zostalo i co w drugiej kolejności po kitowym obiektywie zamierzasz kupować :?:

sigmiarz - Wto 24 Kwi, 2012

jak z kitem to lepiej pentaxa, kit solidniejszy

Przeciez kit nie jest na stale i napisalem, ze zamierzam zainwestowac w obiektywy z opóznieniem :/ Mysle ze na poczatek cos z zakresu ogniskowych 17-70mm, i stałke okolo 70-85, w zaleznosci od Body. Zapatruje sie raczej na Pentaxa i z ciekawosci zapytalem jeszcze o D7000. W okolicach 10-ego mam kolejny (nie znam jeszcze konkretnych szczegułów) wyjazd i po powrocie zamierzam zakupic obiektyw krztałtujacy sie w cenach 1000 - 3000 zl. (chyba ze jakas okazaja na allegro za 600zl ), czyli zamierzam uzupelniac sukcesywnie z czasem akcesoria do foto.
kozidron - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Przeciez kit nie jest na stale i napisalem, ze zamierzam zainwestowac w obiektywy z opóznieniem :/

nie no jasne, tylko o jakie konkretnie ogniskowe ci chodzi. Często jest tak, że na poczatku za bardzo się nie wie, kazdy z nas zaczynał, tylko zeby ci pomóc i nie rozpisywać się niepotrzebnie musisz o tym powiedzieć albo pokazać przykładowe zdjecia podobne do tych które chciałbyś robić :smile:

Kozi, edytowalem wlasnie post :) kiedy odpisales. Napewno bede chcial w swojej kolekcji miec stalke do portretu, cos uniwersalnego w zakresie 17 - 70mm, krajobrazowe o zmroku, czy ciekawe fotki ludzi np w nocnym klubie. I typowy obiektyw do wszystkiego i niczego, co s co pozwoli uchwycic mi jakis nieplanowany kadr na ulicy czy w plenerze.

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 10:11 ]
Wstawilbym fotke z s 9500 ale byscie mnie zjedli - kadr, kompozycja, swiatlo - typowa amartoszczyzna wykonana w jpeg :P Zrobione w nocnym klubie na Łotwie.

dragossani - Wto 24 Kwi, 2012

Wstaw czyjeś fotki takie, jakie chcesz mieć możliwość wykonać.

Poszukam i wstawie :) Zerknalem na galerie użytkowników i bardzo podoba mi sie tematyka poruszana przez Usjwo :) Chcialbym skupic sie tez na martwej naturze jak i portretach jak juz pisalem, cos w stylu rozjasnionej twarzy zlewajacej sie z tłem z wyostrzeniem (przy ostrym makijażu) oczu, nosa, ust - jak narazie nie mam nawet pojecia na temat techniki wykonania takich zdjec.

kozidron napisał:
... chociaż obiektyw zestawowy pentaxa jest całkiem porządny (mam na myśli wersje WR).

Jezeli wybór padlby na Pentaxa, to z kitowych obiektywów lepszy asferyczny (AL) czy wspomniany powyzej WR? Wspomnialem, ze to tylko na poczatek ;)

jaad75 - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Jezeli wybór padlby na Pentaxa, to z kitowych obiektywów lepszy asferyczny (AL) czy wspomniany powyzej WR? Wspomnialem, ze to tylko na poczatek ;)
Optycznie, między wersją II, a WR nie ma praktycznie żadnych różnic - różnią się obudową. Jak dla mnie WR nie dość, że uszczelniany i ładniejszy, to robi ciut bardziej solidne wrażenie. Wciąż jednak nie zmienia to faktu, że ten obiektyw jest dość marny.

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 12:56 ]
Ulisses napisał/a:
Szczegolnie do Ciebie jaad75 to pytanie - Jak to widzisz subiektywnie, K-5 czy D7000.
Trudny wybór. W Twoim przypadku prawdopodobnie D7000 będzie łatwiejszym rozwiązaniem. Wszystko tu rozbija się teraz o szkła, które będziesz chciał kupić. "Subiektywnie", to ja używam głównie systemu Pentaksa... :smile:

Nie za bardzo rozumiem.. jestem przekonany, ze kazda z przodujacych firm, na jaki system bys sie nie zdecydowal, nie pozwoli na to, zeby amatorom fotografi zabraklo rozpietosci ogniskowych.
- "Wszystko tu rozbija się teraz o szkła, które będziesz chciał kupić." - chodzi o cene, jakosc, czy przeznaczenie (czyli, ze kazda z tych firm specjalizuje sie w czyms lepszym do czegos) ?

W czym lepszy mialby być D7000? O D7000 zapytalem tak na wszelki wypadek a raczej nastawiam sie na zakup K-5, chociaz nie wiem czy w dniu zakupu nie zmienie zdania. Wasze rady, ogolem sa mi bardzo pomocne, dzieki roznym komentarzom, zwrocilem uwage na roznice pomiedzy poszczegolnymi modelami. A szkla, jak pisalem bede kompletowal, napewno nie pozostane przy kitowym.

Ulisses, ale czego tu nie rozumiesz? Np. jeśli wymyślisz sobie, że chcesz koniecznie do portretu mieć 85mm (nie 77, czy 70mm), to w systemie Nikona ze szkieł AF możesz wybierać z dwóch wersji obiektywów f/1.8 i f/1.4, które można dość łatwo kupić, natomiast w Pentaksie masz tylko nieprodukowaną od kilku lat wersję FA*85/1.4, którą ciężko kupić, bo mało kto się jej pozbywa. Ewentualnie jest jeszcze stare FA i F85/2.8 Soft, ale to znowu inna klasa szkieł. Oczywiście do obu systemów jest bardzo dobra Sigma, która z dużą dozą prawdopodobieństwa jest najlepszym wyborem, ale widzisz mniej więcej o co chodzi... Chcesz mieć różne nietypowe opcje - Pentax daje Ci więcej możliwości, zależy Ci na klasycznych ogniskowych - więcej i łatwiej dostaniesz w Nikonie. Zazwyczaj.
moronica - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses, pewne roznice w systemach sa, nie jest tak ze w kazdym systemie jest dokladnie taki sam zestaw szkiel i innych akcesoriow. jednakze tak na moje oko (moze sie myle) te roznice sa najbardziej widoczne wsrod specyficznych i co za tym idzie drogich szkiel. np do niedawna Canon nie mial obiektywu 200-400 f/4 mimo ze generalnie ma bardziej rozbudowana od Nikona oferte teleobiektywow. Canon nie ma odpowiednika pelnoklatkowego nikonowskiego 14-24 f/2.8 ale ma za to TS-E 17 f/4 ktorego prozno szukac w innych systemach. tanie amatorskie szkla generalnie ma kazdy system no i sa przeciez jeszcze Tamrony, Sigmy i Tokiny

moronica napisał/a:
i Tokiny
Tokin do Pentaksa akurat nie ma od dawna, bo do niedawna Tokina projektowała szkła wspólnie z Pentaksem i nie chcieli sobie robić konkurencji ... :wink:
hijax_pl - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses, w skrócie: jeśli nie chcesz wydawać na obiektywy więcej niż 3tyś (per sztuka ;) ) to do wyboru systemu możesz posłużyć się kostką do gry...

eh... zdaje sobie sprawe, ze moje pytania sa uciazliwe, mniej wiecej zrozumialem, dodam tylko od siebie, ze to ty kadrujesz, nie obiektyw i o nic wiecej juz nie pytam :(
W przyszlym tyg. pochwale sie zakupem. Dziekuje, bo naprawde duzo pomogliscie mi z wyborem :)

moronica - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses, ty kadrujesz ale to kat widzenia obiektywu determinuje, jak bedzie wygladala perspektywa przy danym kadrze. 2 zdjecia, na ktorych mieszcza sie te same elementy, moga sie miedzy soba diametralnie roznic (przykladowo fragment krajobrazu wykonany szerokim szklem oraz to samo z daleka teleobiektywem)

http://fotoplanet.pl/strona,produkt,id,8570.html
http://www.umnietaniej.com/?3024,a
http://www.accord-foto.pl/a_p3413.html
ewentuanie nieco ciemniejszy teleobiektyw :)
http://fotozakupy.pl/ofer...s,382d#zakladki

Przy fotografi portretowej, wazne jest tez tlo, ktore kontrastuje z twarza czy sylwetka np. modelki :) to tylko moje zdanie i pewnie ogniskowa 77 czy 70 swietnie sie do tego nadaje. To jak w sztuce odejscie od akademickich, narzuconych praw - zawsze znalazl sie artysta czy malarz, ktory obalal te tezy. Trzymam strone Yaad75, Pentax to taki buntownik, ktory otwiera nowe mozliwosci w sztuce fotografi :mrgreen:

jurand - Wto 24 Kwi, 2012

Zdajesz sobie sprawę że ten Samyang i Falcon z podanych wyżej linków są manualne ?

Zdaje sobie sprawe, ze AF nie zawsze daje nam efekty jakie chcielibysmy uzyskac :) Ale dziekuje, ze zwróciłeś na to moja uwage, sigma natomiast ma AF :)

[ Dodano: Wto 24 Kwi, 2012 19:10 ]
Na poczatku nie zwróciłem uwagi ;)

kozidron - Wto 24 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Trzymam strone Yaad75, Pentax to taki buntownik, ktory otwiera nowe mozliwosci w sztuce fotografi :mrgreen:

pentax ma świetną ergonomię, najllepiej oprogramowaną matrycę na aps-c, reszta to bajdurzenie i przepisywane z forumów pentaxa, aż dziw, że to przepisuje.

W twoim przypadku też bym wybrał pentaxa, niestety z tego co widzę nie doswiadczysz tej "czarodziejskiej magii nietypowych, subtelnych ogniskowych", bo celujesz w 85mm sigmy i nie szkodzi, doswiadczysz za to lepszej ergonomii, wizjera, solidności i lepiej oprogramowanej matrycy niż w d7000, w przyszłości moze jeszcze kilku innych rzeczy ale czas pokaże :wink:

jaad75 - Sro 25 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:
eszta to bajdurzenie i przepisywane z forumów pentaxa
Żeby coś przepisywać, trzeba najpierw czytać... :roll:
Ulisses - Sro 25 Kwi, 2012

kozidron napisał/a:

... niestety z tego co widzę nie doswiadczysz tej "czarodziejskiej magii nietypowych, subtelnych ogniskowych", bo celujesz w 85mm sigmy

Udowadniam jedynie, ze do kazdego systemu mozna skompletowac interesujace nas zakresy, bo znalazlem wlasnie kolejne 2 obiektywy z mocowaniem do Pentax - stalki o ogniskowej 85mm F1,4. Tylko o zgrozo, cena 4k+.
- Dostepne w sklepach i magazynach bez problemu ;)

Usjwo - Sro 25 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
kozidron napisał/a:

... niestety z tego co widzę nie doswiadczysz tej "czarodziejskiej magii nietypowych, subtelnych ogniskowych", bo celujesz w 85mm sigmy

Udowadniam jedynie, ze do kazdego systemu mozna skompletowac interesujace nas zakresy, bo znalazlem wlasnie kolejne 2 obiektywy z mocowaniem do Pentax - stalki o ogniskowej 85mm F1,4.

Ponizej zdjecie jedno na 70mm drugie na 100mm (to wiecej niz 77 i 85), mozesz popatrzec jak zmienia sie perspektywa. Pewnie mozna bylo lepiej to pokazac ale czasu nie mam

zrobione Canonem f/2.8, moge dorobic tez 77 f/2.8

belkot77 napisał/a:
Body to nie AIDS nie masz go na cale zycie ale szkla to juz co innego. Ciezko pozniej przejsc na inny system jak sie ma szkla za kilknascie tysiecy...

Moim zdaniem lepiej wejsc w system rozwojowy i kompletowac szkla a body wymieniac na lepsze z czasem. Dlatego dla mnie odpowiedz jest prosta C lub N.

Dobrze okreslil to belkot77 i ma dużo racji, daje do przemyslemia. Jaad odpisal, ze juz dawno skompletowal interesujace go szkla ;) - Wszystko wedlug potrzeb. Generalnie, co bym nie zrobil, bedzie to dobry wybór. Jezeli zaczalbym kompletowac Canona a pozniej zmienil body, tez nie byl by to zly wybor, bo chcac nie chcac, Canon bedzie musial wkoncu dogonic konkurencje.

Ujswo , przyjrzałem się i dziekuje :) Słowem na to jakiej chcemy użyć ogniskowej, wplywa co chcemy skadrowac i co mamy w tle a do zdjec portretowych (czy martwej natury) tak samo sa przydatne obiektywy o ogniskowej 50mm, 70mm.. jak i 85 czy nawet 135mm. W zakladkach allegro obserwuje Nikona D7000 - za 3400zl z opcja - kup teraz (pozostalo jeszcze 9 miesiecy gwarancji)...(cdn)

kozidron napisał/a:
... Często jest tak, że na poczatku za bardzo się nie wie, kazdy z nas zaczynał, tylko zeby ci pomóc i nie rozpisywać się niepotrzebnie musisz o tym powiedzieć albo pokazać przykładowe zdjecia podobne do tych które chciałbyś robić :smile:

(CD)... mysle jednak, ze nie ma co za duzo sie zastanawiac i najlepszym dla mnie rozwiazaniem, jak juz mi radziliscie, jest Pentax K-5 (chyba ze sa jakies inne argumenty przemawiajace za Nikonem lub innym body do 4 tys.zl.), do tego na poczatek do kit obiektywu w zestawie dokupie teleobiektyw o ogniskowej 50-135mm a reszta wyjdzie w praniu. Porobie troche fotek i sam zobacze jakie najbardziej w praktyce odpowiadaja mi ogniskowe (dlatego teleobiektyw jest najrozsadniejszym wyjsciem w celach cwiczebnych). Jezeli stwierdze ze pasuje mi taki nie inny zakres ogniskowych moge sprzedac body i obiektyw, zanim zaczne jeszcze inwestowac w optyke i przestawic sie na inny system, bogatszy o doswiadczenia w praktyce. Mysle, ze to na tyle, chociaz jezeli, ktos chcialby udzielic mi jeszcze jakiejs rady, to chetnie jej wyslucham, po tych paru dniach dzieki wam jestem bogatszy o wasze doswiadczenia, czym sie kierowac w wyborze body. Jeszcze raz dziekuje za okazana pomoc, czas i poswiecenie :)

hijax_pl - Sro 25 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Słowem na to jakiej chcemy użyć ogniskowej, wplywa co chcemy skadrowac i co mamy w tle a do zdjec portretowych /.../ tak samo sa przydatne obiektywy o ogniskowej 50mm, 70mm.. jak i 85 czy nawet 135mm (
I tak i nie. Ogniskowa definiuje kąt widzenia. Kąt widzenia + odległość od obiektu definiuje ile w kadrze portretowanej osoby zmieścisz ale również ile ujmiesz w tym kadrze tła (im większy kąt / mniejsza ogniskowa - tym więcej z drugiego planu). naturalna perspektywa jest, kiedy odległość do portretowanej osoby jest ok 3m (choć niektórzy wolą nawet 1,5m). Jeśli jest mniejsza zaczynają się przerysowania, jeśli większa - spłaszczenia. Czyli stoisz powiedzmy w odległości 2m i w zależności od tego co chcesz ująć w kadrze (cała postać, popiersie, głowa itp) dobierasz odpowiedni kąt widzenia / ogniskową.

O co chodzi z tymi zniekształceniami fajnie pokazano tutaj: http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html

Fajnie, nie?

A teraz jak te zasady można łamać:

Portret wykonany Sigmą 800mm

heh... dobre.. i zastanawiam sie, ktora twarz tego goscia jest autentyczna ;) Modelka tez niezla :)
jaad75 - Sro 25 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
zastanawiam sie, ktora twarz tego goscia jest autentyczna ;)
Wszystkie - patrząc z rożnych odległości też widzisz te zniekształcenia, tyle tylko, że masz inną proporcję twarzy do reszty kadru... :smile:
Ulisses - Pią 27 Kwi, 2012

http://allegro.pl/pentax-...2296253353.html

Warto o to walczyc, czy lepiej odpuscic sobie i zamówić nowy, nieuzywany na gwarancji z podstawowym kitowym zestawem? Na poczatek byloby dobre. I jak walczyc, to do jakiej ceny?

jaad75 - Pią 27 Kwi, 2012

Ten obiektyw jest drogi, a niespecjalny jakościowo - ja bym odpuścił.

uff... juz chcialem licytowac, pomyslalem tylko, ze zanim kupie obiektyw jakis normalny za jakis miesiac, na tym moglbym sie podszkolic :)

[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 20:25 ]
http://dcfoto.pl/pentax-k...-24h-p3680.html

http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13603s

Dwie najlepsze oferty jakie znalazlem na internetowym rynku :)

Jak chcesz, moim zdaniem nie warto kupować tego szkła, chyba, że liczysz, że go dobrze sprzedasz... :smile:

[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 20:28 ]
a kity z 18-55WR ok, chociaż wydawało mi się, że już widziałem taniej...

W sumie mysl niezla, sprzedac i dołożyć do obiektywu nieco lepszego :) jednak licytacja zakonczyla sie jak odpisywalem haha... :)

No powyzej wkleilem 2 linki do sklepów internetowych, oba body sa w zestawie z obiektywem kitowym, roznia sie tym, ze jeden ma 3 lata gwarancji a drugi ma gratis torbe i wysylke i 2 lata gw :) Teraz zwrocilem na to uwage. Chyba lepsza gwarancja od torby ;)

Te 3 lata gwarancji od Pentaksa, to było aktualnie zdaje się do końca 2011, więc prawdopodobnie nie zaktualizowali oferty w tym sklepie...

Na tym tez sie nie znam :P To nie jest tak, ze gwarancja naliczana jest od momentu podbicia jej przez sklep? chyba rozumiem, ta promocja byla promocja pentaxa z ograniczeniem w czasie :) Wpadlem na to odpisujac na posta.
Martwi mnie inna sprawa, slabo wypadajace testy optyki :(

jaad75 - Sob 28 Kwi, 2012

Jeśli chodzi Ci o testy np. Limitedów AIV (Assembled in Vietnam), to niestety kontrola jakości najwyraźniej leży (albo Optyczni mają niezwykłego pecha :wink: ) - musisz przebierać, albo kupować MIJ (Made in Japan) z drugiej ręki. Czytaj komentarze pod testami.
Ulisses - Sob 28 Kwi, 2012

Jaki sens kupowac body firmy z najlepszym obecnie na rynku oprogramowaniem matrycy, jezeli ta firma nie jest w stanie zapewnic odpowiedniej optyki? Czytalem, komentarze, tez Twoje Yaad75 na optyczne.pl. Ktos stwierdzil, ze gdyby nie ten problem, dalej robilby fotki Pentaxem a nie obecnie Canonem :(

Firma ma odpowiednią optykę, natomiast jeśli za wyznacznik brać to, jakie egzemplarze trafiły do testów na Optyczne, ma problem z utrzymaniem jakości na stałym poziomie - czy zdarza im się to częściej niż innym producentom, trudno powiedzieć, ale na pewno nie są tu odosobnionym przypadkiem. Jeśli miałbym mówić tylko o swoich doświadczeniach, to wszystkie szkła Pentaksa jakie posiadam są na poziomie co najmniej dobrym i mimo upływu lat nie mam z nimi problemów - sample pokazywałem zresztą wielokrotnie.
dcs - Sob 28 Kwi, 2012

Ulisses,
Jeszcze parę dni, a będą się dziać rzeczy jak w domu Belli Cohen. -link
:lol:
Ja przewagi wizjera K-5 nie widziałem, a sprawdzałem jednocześnie K-5, d7000 i 7D z taką samą Sigmą (50/1.4).

Chyba nie uległem jakiemuś złudzeniu?
-za dpreview:

i tak przy okazji 7D też nie jest większy:

Cena K-5 co by nie mówić jest atrakcyjna. Jest najzgrabniejszy /najmniejszy/. Ergonomia to już sprawa indywidualna.

Taka mała dygresja do

kozidron,

à propos talerza w Canonach
-Pamiętam jak paręnaście lat temu Canon chwalił się przy premierze nowej jedynki /chyba EOS-1V/, że guziczki na PB są już tak samo rozmieszczone jak na gripie korpusu, a talerz jest dokładnie w takiej samej odległości od spustów przy trzymaniu w pionie i poziomie. Wymyślili go pewnie żeby nie mnożyć kółek /w zestawie z PB/, a dzisiaj to już tradycja.

Wracając do dylematów Ulissesa.
Za D7000 przemawiają bardziej zaawansowane niż w K-5:
- AF /-dobrze śledzi/,
- pomiary światła ciągłego i błyskowego /ciężko zmylić/
- bezprzewodowe sterowanie zewnętrznymi lampami / P-TTL dużo brakuje do CLSa/

Do Nikona jest więcej osprzętu: lamp, obiektywów -zarówno tych "budżetowych" jak wypasionych.
Jak widzę na ebaju ceny analogowego "dziadka" /1994 ~ 2004/ 80-200/2.8
http://www.ebay.com/sch/i...es&Brand=Pentax
... sami rozumiecie - :zalamany: -To był obiektyw na poziomie /w ówczesnych testach minimalnie słabszy/ jego odpowiedników C i N, a ile one dzisiaj kosztują? /taki C 70-200/2.8, czy 80-200/2.8 AF D/

dcs napisał/a:
Ja przewagi wizjera K-5 nie widziałem, a sprawdzałem jednocześnie K-5, d7000 i 7D
A ktoś pisał o przewadze wizjera K-5 nad TYMI korpusami?
dcs - Sob 28 Kwi, 2012

jaad75,
kozidron napisał/a:
Wizjer jednak wole z k-5,...

kozidron napisał/a:
...doswiadczysz za to lepszej ergonomii, wizjera, solidności i lepiej oprogramowanej matrycy niż w d7000,

dcs, no faktycznie... :smile:
Ale kozi ostatnio nie widział różnicy między wizjerami, K10D i 20D, widząc jednocześnie tę między D300 i 40D... :razz:

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 09:42 ]
BTW, dcs, co się z Tobą działo? Widziałem, że konto usunąłeś?

dcs - Sob 28 Kwi, 2012

jaad75,
Zarabiałem pieniądze... :mrgreen:

...Wracajac do pomiarow swiatla i celnosci AF, nie sa to chyba walące z nóg roznice?

Pomiar światła ciągłego nie, pomiar błyskowego zauważalnie lepiej działa w Nikonach. Śledzący AF, też na korzyść D7000, co oczywiste, choćby biorąc pod uwagę liczbę punktów.

Znalazlem wlasnie przed chwila siwe wlosy na prawej skroni - nie bylo ich tam przed tem :shock:
D7000 ma az 39 pkt. pomiaru ostrosci w tym 11 krzyzowych, K-5 ma 11pkt pomiaru ostrosci, 9 krzyzowych, EOS 5 D mkII ma ich tylko 9 i tez robi zdjecia. Juz bylem nastawiony na Nikona i 5 razy zmienialem zdanie, Chrzanie to, teraz nastawilem sie na K-5 i nie chce juz kombinowac. Przy fotkach do ktorych sie przykladam, moge przeciez (chyba) dostroic manualnie Focus - albo czegos znow nie rozumiem.
A moglem przeciez zakupic EOS 550 i zyc szczesliwy w niewiedzy, nigdy nie zagladajac na to forum :/ Czy w Pentax K-5-ce, brak tych 39 pól pomiaru ostrosci az tak boli? No i tem pomiar swiatla blyskowego. .. Uda mi sie tym wykonac fotke portretowa? Rozumiem, ze Nikon radzi sobie lepiej w naglych sytuacjach..?

Śledzący AF ma się nijak do zdjęć portretowych (przynajmniej w 99.9% zastosowań). Prędzej istotnym czynnkiem jest CLS i pomiar błysku, pod warunkiem, że będziesz robił portrety z błyskiem TTL.
komor - Sob 28 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
Uda mi sie tym wykonac fotke portretowa?

I tyle właśnie wynika z piep#$%nia o wyższości świąt przez szanownych kolegów. :mad: Każdym z tych aparatów wykonasz udaną fotkę portretową, o ile się odpowiednio przyłożysz i nauczysz. Jeśli zamierzasz zostać reporterem sportowym to tryb śledzący z D7000 niewątpliwie będzie dla Ciebie istotny, w pozostałych przypadkach – znacznie mniej. Zarówno K-5, jak i D7000 i 550D też ustawisz ostrość automatycznie, nie musisz ustawiać ręcznie.

komor napisał/a:
I tyle właśnie wynika z piep#$%nia o wyższości świąt przez szanownych kolegów.
Kolega chce rzetelnej informacji, to ją otrzymuje... :roll:

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 15:48 ]
komor napisał/a:
Zarówno K-5, jak i D7000 i 550D też ustawisz ostrość automatycznie, nie musisz ustawiać ręcznie.
To oczywiste.
komor - Sob 28 Kwi, 2012

Czy oczywiste to nie jestem pewien, skoro:
Ulisses napisał/a:
rzy fotkach do ktorych sie przykladam, moge przeciez (chyba) dostroic manualnie Focus - albo czegos znow nie rozumiem.

Dzielicie zapałkę na czworo, wyszukując niuansowe różnice istotne dla osób z doświadczeniem i bardziej skonkretyzowanymi potrzebami. A to nie pomaga pytającemu.

Skoro zadaje pytania o takie niuanse... :roll:
Kwestie zasadnicze już omówiliśmy, jak mi się wydaje...

Przepraszam za tyle pytan. Narazie jestem niedoswiadczony ale kiedy ogarne temat, nie chcialbym za jakis czas zmieniac systemu. Zwracam duza uwage na fotografie portretowa ale i "polowania" w plenerze. Ze wzgledu na wykonywana prace, mam okazje podróżować po swiecie i nie raz tez nadarzy sie okazja uchwycenia czegos niepowtarzalnego w danym czasie, co jest tylko w tym danym momencie i tu przydaloby sie cos szybkostrzelnego. Niewatpliwie celny i szybki AF to duzy plus w Nikonie, mysle jednak, ze nawet jezeli odbiloby mi w kierunku reporterki, to i Pentax i Canon poradzi sobie przy mniejszej ilosci pkt. pomiaru z ostroscia, (jezeli mysle blednie, prosze wyprowadzic mnie z tego bledu :wink: ).

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:22 ]
jaad75 napisał/a:
Skoro zadaje pytania o takie niuanse... :roll:
Kwestie zasadnicze już omówiliśmy, jak mi się wydaje...

Nie wiem czy 39 pkt vs 11 pomiaru ostrosci to taki niuans :) Przyjmujac ze w zupelnosci wystarcza te 11 i 9 krzyżowych, to -tak :smile:

[ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 16:27 ]
komor napisał/a:

...Jeśli zamierzasz zostać reporterem sportowym to tryb śledzący z D7000 niewątpliwie będzie dla Ciebie istotny, w pozostałych przypadkach – znacznie mniej...

...i tak samo ma sie to do przyrody, np. startujaca z tafli jeziora kaczka, mam nadzieje ze 11 i 9 krzyzowych tez sobie z tym poradzi, tu tez przydalby sie tryb sledzacy.

komor - Sob 28 Kwi, 2012

Z kaczkami startującymi z jeziora Canony też sobie jakoś radzą od lat, szczególnie, że sporo tu zależy też od obiektywu i jakości jego AF, nie tylko od ilości punktów AF w aparacie.

Czyli niekoniecznie ale przydalby sie tryb sledzacy podczas startu kaczki :smile:

Poruszylismy tez tutaj temat obiektywów. Chodzi o przeliczenia, ogladajac oferty roznych sklepow, czesto spotykam sie z nota, ze np. obiektyw o ogniskowej 50mm w przeliczeniu z formatu pelnoklatkowego na APS-C (w przypadku Pentax-a x1.5), daje nam ogniskowa o wartosci 75mm, w zwiazku z czym swietnie nadaje sie do fotografi portretowej. Rozmawialismy juz na ten temat, czyli romawiajac o ogniskowej 85 mm, powinienem przemnożyc ja przez 1.5 i uzyskam w ten sposob rzeczywista ogniskowa? Piszac, ze przy fotografi portretowej sprawdzaja sie obiektywy o ogniskowej 85mm, na mysli mamy ogniskawa 127 (w przypadku Canona x1.6, 137)? Czy te przeliczenia odnosza sie tylko do niektorych obiektywow w zaleznosci od modelu, czy do wszystkich.

moronica - Sob 28 Kwi, 2012

Ulisses, te przeliczniki stosuje sie dla danej matrycy dla wszystkich obiektywow. generalnie ogniskowa obiektywu to jego cecha i nie jest zalezna od wielkosci matrycy jednakze w ten sposob umownie mozemy sobie przeliczac, ze dana ogniskowa bedzie odpowiednikiem tej a tej dla matrycy pelnoklatkowej. wszystko sprowadza sie do katow widzenia danego obiektywu na danej matrycy

Ulisses napisał/a:
Nie wiem czy 39 pkt vs 11 pomiaru ostrosci to taki niuans :) Przyjmujac ze w zupelnosci wystarcza te 11 i 9 krzyżowych, to -tak :smile:
To niuans, istotny w trybie śledzącym, a w innych co najwyżej wspomagający. Zazwyczaj punkty się grupuje tak, by używać mniejszej ich ilości - przerzucanie między kilkudziesięcioma punktami byłoby irytujące.
Ulisses napisał/a:
Czyli niekoniecznie ale przydalby sie tryb śledzacy podczas startu kaczki :smile:
Tryb śledzący mają od dawna także Pentaksy i Canony (a także starsze Nikony z mniejszą liczbą punktow), tyle, że z małą iloscią punktów zawsze będzie to działało mniej sprawnie, niż z dużą, (co nie znaczy, że nie będzie działało w ogóle).
B o g d a n - Nie 29 Kwi, 2012

Ulisses napisał/a:
...i tak samo ma sie to do przyrody, np. startujaca z tafli jeziora kaczka, mam nadzieje ze 11 i 9 krzyzowych tez sobie z tym poradzi, tu tez przydalby sie tryb sledzacy.

A propos dyskusji i Twoich wątpliwości - wponiższym przykładzie z 5D2 użyty był tylko jeden, krzyżowy punktu AF:
http://forum.optyczne.pl/...=16999&start=15
:smile:

Ulisses - Czw 03 Maj, 2012

Witam ponownie :) Jutro sfinalizuje wkoncu moj upragniony zakup Pentaxa K-5 :) jednak ciecia budżetowe sklaniaja mnie do jeszcze jednej waszej opini. Czy nie zrezygnowac z zestawu kit, body + obiektyw 18-55WR na rzecz zakupu z tego samego sklepu samego body (rzecz jasna nieco taniej) + obiektyw z allegro Pentax F 35-70 f 3,5-4,5. W kitowym obiektywie, ogniskowa 18mm, ze wzgledu na aberrycje i dystorsje i tak wydaje sie byc bezuzyteczna a na temat smc F35-70 (produkowanego w latach 87-91), czytalem ciekawe opinie, nie znalazlem jednak zadnych potwierdzajacych testow. Póki co pokusilem sie juz o zakup legendarnego manualnego szkielka smc A50 F1.7. To tylko chwilowe, bo jak juz pislem w okolicach czerwca/lipca, zamierzam zakupic obiektyw godniejszy K-5ki:) Tak wiec, czy ponizszy link do allegro jest lepszym wyborem, czy raczej nie zawracac sobie glowy i pozostac przy kitowym zestawie a w odpowiednim czasie zakupic obiektywy, ktore mnie interesuja.

http://allegro.pl/najleps...2311990704.html

jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

Chyba jednak w tej sytuacji lepiej pozostać przy 18-55WR. 35mm na APS-C daje ekwiwalent 50mm, więc zupełnie nie miałbyś szerokiego kąta...

Tylko po co mi szeroki kat ze znieksztalceniami obrazu, oferowanymi przez obiektyw w kitowym zestawie? Ogladalem testy zdjec i.... naprawde porażka.
dcs - Czw 03 Maj, 2012

Ulisses,
A który wg. ciebie na 18mm jest dobry?

dcs napisał/a:
Ulisses,
A który wg. ciebie na 18mm jest dobry?

Rozumiem z tego co napisales, ze tego typu znieksztalcenia dla ogniskowej 18mm sa naturalne, jakiego to obiektywu bym nie zakupil?

dcs - Czw 03 Maj, 2012

Ulisses,
Jak 18 będziesz miał w środku zakresu, to niekoniecznie.
np. Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED [IF]

Ulisses napisał/a:
Tylko po co mi szeroki kat ze znieksztalceniami obrazu, oferowanymi przez obiektyw w kitowym zestawie? Ogladalem testy zdjec i.... naprawde porażka.
Przesadzasz. Jak się bardzo uprzesz, to możesz wyprostować, ale nie jest to niezbędne. 35mm nie rozciągniesz.

dcs napisał/a:
Ulisses,
Jak 18 będziesz miał w środku zakresu, to niekoniecznie.
np. Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED [IF]

Tak czy inaczej, sprowadza sie to do tego, ze szeroki kat w kitowym obiektywie DA 18-55WR jest bezuzyteczny. Stad pytanie czy Macro Pentax-F 35-70 f/3,5-4,5 jest alternatywa, biorac pod uwage znieksztalcenia w kitowym obiektywie przy ogniskowej 18mm

Ulisses napisał/a:
Tak czy inaczej, sprowadza sie to do tego, ze szeroki kat w kitowym obiektywie DA 18-55WR jest bezuzyteczny.
Nie jest, bez przesady.
dcs - Czw 03 Maj, 2012

Ulisses,
Jest alternatywą dla dekielka /może być z dziurką/.

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 15:34 ]
http://allegro.pl/pentaxy...2307708699.html

Juz zakupilem taki i u tego samego sprzedawcy, ma ich jeszcze 3 :mrgreen:
maput - Czw 03 Maj, 2012

Ulisses napisał/a:
Tak czy inaczej, sprowadza sie to do tego, ze szeroki kat w kitowym obiektywie DA 18-55WR jest bezuzyteczny.

Ależ Ty bzdury piszesz. Nie czytaj forów bo widać że kiepsko u Ciebie z filtrowaniem informacji...
A nawet jak 18mm nie jest wybitne, to już np 20 albo 24 mm są przyzwoite i użyteczne. No ale jak wolisz zaczynać od 35mm... Jak dla mnie głupota.

lotofag - Czw 03 Maj, 2012

I tak zaczyna się rozmienianie na drobne :mrgreen:
Tu "sóper kóltovy makro pentakz" 35-70 za 300zł, tam inny staruszek za 268zł.
To ja już bym wolał opędzić się plasticzakiem 18-55 z "bezużytecznym" szerokim kątem (sic! kto to wymyślił? pewnie jakiś test łyknięty bez zrozumienia i bez punktu odniesienia), a dutki odkładać na jakiś bardziej sensowny obiektyw.

Ulisses - Pią 04 Maj, 2012

I tak zrobie :) Zadowole sie narazie kitowym WR i manualna A50-ka. W okolicach 10 maja szykuje sie kolejny statek za granica, to po powrocie kupie cos zacnego :) Dziekuje za porady i opinie :wink:

[ Dodano: Pią 04 Maj, 2012 11:34 ]
Mam nadzieje ze ta A50 f1.7, sprawuje sie lepiej niz kitowe 50mm (jeszcze nie wiem jak 18-55WR). Czytalem, ze naprawde żyleta optycznie. Fakt, niedrogi zakup staruszka-stalki-obiektywu.

lotofag - Sob 05 Maj, 2012

Ulisses napisał/a:

Mam nadzieje ze ta A50 f1.7, sprawuje sie lepiej niz kitowe 50mm (jeszcze nie wiem jak 18-55WR). Czytalem, ze naprawde żyleta optycznie.

Ale tu nie bardzo jest co porównywać poza tym, że w DA 18-55 też możesz sobie ustawić 50mm. Inna sprawa, że kupując stare obiektywy trzeba się liczyć z tym, że pomimo pięknych opisów sprzedającego nie zawsze są one w dobrym stanie (także optycznie).

Ulisses napisał/a:

Fakt, niedrogi zakup staruszka-stalki-obiektywu.

Osobiście wolałbym i z tym poczekać, pozbierać i kupić FA 50/1.4 czy Sigmę 50/1.4
Jesli ktoś ma bardzo ograniczony budżet albo jest kolekcjonerem lub po prostu jarają go stare słoiki, to jeszcze rozumiem, ale jak jest możliwość to IMHO nie ma sensu po raz kolejny rozmieniać funduszy na drobne ;)

kozidron - Pon 07 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
Ale kozi ostatnio nie widział różnicy między wizjerami, K10D i 20D, widząc jednocześnie tę między D300 i 40D... :razz:

i znowu trzeba cię prostować, jesteś męczący :twisted: ciężko było dojśc z mojego postu, że widzę wiekszą różnicę miedzy d300 a 40d bo nie tylko jest to związane z milimetrami kwadratowymi ale także z jasnością, powiekszeniem :razz: czy nawet z matówką.
Naprawdę tak trudne jest do objęcia, komuś z jakimś doswiadczeniem, że są nawet wizjery FF, które są mniej komfortowe od niektórych wizjerów z puszek aps-c, pomijam już powielający się argument zakładania muszli powiekszającej.

dcs widzę, że wróciłes ... pozdrowionka :wink:

dcs - Pon 07 Maj, 2012

kozidron,
pozdrowionka :wink:

sigmiarz - Pon 07 Maj, 2012

kozidron napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Ale kozi ostatnio nie widział różnicy między wizjerami, K10D i 20D, widząc jednocześnie tę między D300 i 40D...

który jest lepszy ? :)

kozidron - Wto 08 Maj, 2012

sigmiarz napisał/a:
który jest lepszy ? :)

wiadomo jak się ma klapki na oczach to większy :razz: dlatego najlepszy wizjer w aps-c jest w A77 :razz:

sigmiarz - Sro 09 Maj, 2012

ja pytałem poważnie, mimo że z uśmiechem, który lepszy k10 czy k20 ? :)
Sony A77 to jest takie dobrze wyposażone aps-c (jednak bez OVF), gdy patrzę na jego cenę myślę: "po co to kupować, blisko cenowo to niezbyt mocno uzywanego FF" itd ;)
a dobre aps-c mozna mieć sporo taniej.

kozidron - Sro 09 Maj, 2012

sigmiarz napisał/a:
ja pytałem poważnie, mimo że z uśmiechem, który lepszy k10 czy k20 ? :)

Te wizjery są takie same.

:cool: niesamowite.
pawkon - Sro 09 Maj, 2012

Wracając do tematu to zdecydowanie jestem za 50D :grin:

a może Nikon ?

sigmiarz napisał/a:
:cool: niesamowite.

Raz pytasz o jedno (k10vs20d) raz o drugie (k10vsk20) a chodzi o trzecie(gdzie większa różnica w komforcie pracy czy miedzy k10a 20d vs 40d a d300).

A wystarczy cofnąć sie kilka stron do dyskusji :razz:

pawkon napisał/a:
Wracając do tematu to zdecydowanie jestem za 50D :grin:

nie żartuj, bo masz to w stopce :roll:

komor - Sro 09 Maj, 2012

kozidron, ma w stopce i widocznie jest zadowolony. :) Ja też jestem, choć znam wady.
Sunders - Sro 09 Maj, 2012

Też jestem zadowolonym posiadaczem 50D i na 550D bym go nie zamienił :smile:

Sunders napisał/a:
Też jestem zadowolonym posiadaczem 50D i na 550D bym go nie zamienił :smile:

ale ten temat dawno nie jest zwiazany z "jego tytułem"

komor, Sunders ja też mam i cudów niestety nie ma, chwilowo jest to mój jedyny korpus, gruba kiepa w cieniach juz na iso 200, powyżej to już nie ma o czym mówić w porównaniu do na przykład takiego d7000 czy k5.

Sunders - Sro 09 Maj, 2012

kozidron napisał/a:
mój jedyny korpus, gruba kiepa w cieniach juz na iso 200, powyżej to już nie ma o czym mówić w porównaniu do na przykład takiego d7000 czy k5

kozidron jesteś chyba pierwszym niezadowolonym posiadaczem 50D w tym wątku. Czy jak go kupowałeś to istniała jakaś puszka która była pod tym względem lepsza i porównywalna cenowo :?: Czy ta "kiepa" uniemożliwia Ci uzyskiwanie poprawnych zdjęć :?:
:smile:

hijax_pl - Sro 09 Maj, 2012

Sunders napisał/a:
esteś chyba pierwszym niezadowolonym posiadaczem 50D w tym wątku.
Być może wynika to z tego, że:
kozidron napisał/a:
chwilowo jest to mój jedyny korpus

Zwracam uwagę na słowo: "chwilowo". ;)