forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 5DmkIII czy Nikon D800?

mir - Nie 03 Cze, 2012
Temat postu: Canon 5DmkIII czy Nikon D800?
Myślę, że nadszedł czas aby podjąć męską decyzję. Zostaję albo przechodzę. Jakość przemawia za Nikonem, reszta za Canonem. Teraz albo nigdy. Mam do stracenia: 85/1,8 i lampę 580 EX II. Reszta do APS-C czyli 50D i 3 obiektywy.
hijax_pl - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
Jakość przemawia za Nikonem, reszta za Canonem.
Reszta, czyli co?
mir napisał/a:
Mam do stracenia: 85/1,8 i lampę 580 EX II
Czyli w zasadzie nic...
mir - Nie 03 Cze, 2012

No tak reszta do "stracenia" to APS-C. Porządny Tamron i Sigma 10-20/3,5, no jeszcze Samyang 8mmm. O dziwo nie chodzi mi bardzo o pieniądze, może to dziwnie zabrzmi ale taka jest prawda. Filmowanie do mnie w ogóle nie przemawia.

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 20:04 ]
Dziwie się, że nikt wcześniej nie założył takiego wątku. Wiem, że wybór jest między dobrym aparatem a jeszcze lepszym, ale z pewnymi wadami. Oczywiście mam przeczytane wszystkie wątki na ten temat na optycznych i konkurencji. Tak więc nie jestem na poziomie zero.

komor - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
Dziwie się, że nikt wcześniej nie założył takiego wątku.

A ja się zupełnie nie dziwię, bo po pierwsze dyskusja taka toczyła się już w innych wątkach, a po drugie na tym poziomie cenowym liczy się raczej coś więcej, niż parę parametrów jednej puszki. Tyle razy to napisano, system się liczy, potrzeby, przyzwyczajenia itd. Jak dla kogoś kluczowym i absolutnie istotnym parametrem jest DR, to nie ma o czym dyskutować, a jak liczą się inne sprawy, to dyskusja o wyższości świąt toczy się od lat.
mir, czy przed powstaniem D800 czy poprzedniej matrycy IMX-71 nie dało się niczym robić zdjęć, żeby teraz robić jakieś tragedie i rozterki? :roll:

mir - Nie 03 Cze, 2012

Oczywiście, że dało się robić wspaniałe zdjęcia. Tylko u mnie pojawiły się nowe powody:
1. Będę miał pieniądze.
2. Mam to co mam. I pamiętam, że zawsze przy Canonie miałem podświadomy lęk, że nie trafię w punkt, dotyczy portretów, a robię ich najwięcej.
3. Canon ma baaaaaardzo dobre obiektywy, których Nikon nie ma, oprócz 14-24/2,8.
4. Teraz albo nigdy. Kółeczka z przodu i z tyłu nie będę przeżywał.
5. System to nie żona, można go zmieniać, choć na razie jestem wiernym kanonierem.
6. Mnie 36 mln pikseli Nikona nie przeraża. Za rok czy dwa będzie to standard. Bardziej mnie wkurza brak sraw u Nikona (brak małych raw u Nikona to zupełnie bez sensu)

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 20:33 ]
Najlepsze zdjęcia zrobiłem Pentaxem i Pentagonem manualnym a cyfrowym Canonem z 85/1,8.

moronica - Nie 03 Cze, 2012

mir, masz korpus canona i wsrod obiektywow tylko jedno systemowe szklo, napisz jakie obiektywy konkretnie cie interesuja
komor - Nie 03 Cze, 2012

Słusznie moronica prawi. mir, napisz co ze szkłami. Bo jeśli chcesz pozostać przy czymś pokroju 85/1,8 to akurat w Nikonie masz nowe, ostre i fajne, kanonierskie choć niezłe to jednak już starawe. Na półeczce 85/1.4 masz w Nikonie też coś dostępnego, czego nie ma w Canonie, no i oczywiście do obydwu systemów Sigma lub manualny Zeiss. I takiż Samyang. :) Potem z kolei w Canonie masz 85/1.2, które nie ma w Nikonie, pytanie czy byłbyś skłonny go kupić…
I tak dalej, akurat ostatnio Nikon odnawia szklarnię, nadrabiając zaległości wobec Canona, teraz Canon zacznie mieć zaległości wobec Nikona w przypadku paru szkiełek. Pytanie więc co ze szklarnią planujesz.

Sunders - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
zawsze przy Canonie miałem podświadomy lęk, że nie trafię w punkt, dotyczy portretów, a robię ich najwięcej

Jak często nie trafiałeś robiąc portrety :?:

mir - Nie 03 Cze, 2012

Trudno powiedzieć, nie robiłem statystyk, ale lęk był i jest. Robiąc na f1,8-2,2 zdarzało się nieraz, że 2 z 10 czasami było znacznie lepiej. Przerabiałem wszystko, po prostu ten system tak ma w tym segmencie. W rozmowach z Nikonowcami nie zauważyłem tego lęku. Czy muszę iść do psychologa??. A tak poważnie. Szkła takie jak w stopce. W planach był zakup markIII oraz 35L. Tak myślałem, że pozostanę przy pewnych szkłach na APS-C a na kreatywnej ze stałkami na FF. Ale to chyba nie jest właściwe. Po przejściu na Nikona, otwiera się dobra współpraca z Sigmą. Ale pewnych szkieł wspomnianego 35L czy 24L nie ma w Nikonie (24L jest gorsze). Jakie są plusy NIKONA: lepsze DR, matryca, rozpiętość. Remis daje na AF, ergonomię. Szklarnia: przewaga Canona bezapelacyjna. Pozostałe sprawy są praktycznie bez znaczenia (np. kółeczka)
dcs - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
Ale pewnych szkieł wspomnianego 35L czy 24L nie ma w Nikonie (24L jest gorsze)
:shock:
mir napisał/a:
Szklarnia: przewaga Canona bezapelacyjna.
:shock:
-Przecież 35/1.4 Nikona jest dużo lepsze.
Chyba, że musi być "L".

jaad75 - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
Remis daje na AF
Sam sobie przeczysz.
mir napisał/a:
Szklarnia: przewaga Canona bezapelacyjna.
Nie powiedziałbym. Raczej tu jest remis jeśli już.

mir napisał/a:
nie robiłem statystyk, ale lęk był i jest. Robiąc na f1,8-2,2 zdarzało się nieraz, że 2 z 10 czasami było znacznie lepiej

Też nie robiłem statystyk, ale mam 50D i nigdy robiąc portrety nie miałem tak złych wyników :???:

mir napisał/a:
Po przejściu na Nikona, otwiera się dobra współpraca z Sigmą.

Niestety to nieprawda. Może jest trochę lepiej, ale w tym przypadku "szału nie ma".

IMHO są trzy istotne argumenty żeby wybrać D800:DR,ciągły AF i nikkor 14-24/2,8. Żaden nie ma dużego znaczenia w fotografii portretowej.
Miałeś okazję przestrzelić jakiegoś nikona :?: Myślę, że przed podjęciem decyzji warto poszukać takiej okazji. :idea:
Nie wiem ile masz mieć pieniędzy, ale inna mozliwość to zakup D800 z nikkorem 14-24/2,8 i 85/1,8 "na próbę" :smile:
P.S. Opinii jaada75 nt. systemu canona nie brałbym wogóle pod uwagę :razz:

dcs - Nie 03 Cze, 2012

Sunders,
Sunders napisał/a:
Żaden nie ma dużego znaczenia w fotografii portretowej.
Bo do portretowej argumentami "za" są nowy 85/1.8 i stare DC: 105 i 135.

mir napisał/a:
Remis daje na AF, ergonomię.
Polecam jednak pobawić się dłużej nowiutkim 5Dmk3 i staruszkiem D700 to może zweryfikujesz swoje zdanie. A jak nie zweryfikujesz to znak, że tak zaawansowanego AF jaki jest w tych puszkach nie potrzebujesz. I kropka.

Co do szkieł to ... nie będę powtarzał po poprzednikach.

Coś mi zaczyna świtać, że te Twoje dywagacje to kaprys a nie realna potrzeba. Mylę się?

Sunders napisał/a:
P.S. Opinii jaada75 nt. systemu canona nie brałbym wogóle pod uwagę :razz:
Tym bardziej opinii Sundersa - nie jest w stanie spojrzeć obiektywnie... :razz:

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 22:04 ]
Sunders napisał/a:
Niestety to nieprawda. Może jest trochę lepiej, ale w tym przypadku "szału nie ma".
Jeśli w Canonie jest tak źle jak twierdzisz Ty (i paru innych), to w Nikonie jest ZDECYDOWANIE lepiej.
mir - Nie 03 Cze, 2012

Nie to nie kaprys. Hijax nie robiłbym na forum takich rzeczy. Zdjęcia robiłem Nikonem D300S, podobały mi się w nim AF i szeroko rozstawione punktu AF. Może zgodnie z analizą SWOT ustalmy mocne i słabe strony Canona mkIII i Nikona D800. Naprawdę nie wiem co zrobić. Powtarzam sobie teraz albo nigdy. Gdybym miał jakieś szkło typu L to by nie było o czym pisać. Ile mam pieniążków, a tak do 20 tys. w ratach. Oczywiście, nie chcę powtarzać, że wiem że każdym aparatem mozna zrobić dobre zdjęcia itp.

jaad75 napisał/a:
nie jest w stanie spojrzeć obiektywnie...

Dokładnie o to mi chodziło :mrgreen:

Sunders napisał/a:
Dokładnie o to mi chodziło :mrgreen:
No dokładnie - podobne argumenty jak od Ciebie usłyszałby na CanonBoard... :mrgreen:
mir - Nie 03 Cze, 2012

Pisząc o remisie AF, mam na myśli mkIII i D800, a nie mkII i D700

mir napisał/a:
Pisząc o remisie AF, mam na myśli mkIII i D800
To skąd ta "niepewność"?

mir napisał/a:
Zdjęcia robiłem Nikonem D300S, podobały mi się w nim AF i szeroko rozstawione punktu AF
To ten sam AF co w D700. A szerzej rozstawiony punkty, bo D300s to crop ;) (w drugą stronę, tzn rozciągnąć w D700 nie jest już tak prosto). D4/D800 ma natomiast AF kolejnej generacji.
mir napisał/a:
Może zgodnie z analizą SWOT ustalmy mocne i słabe strony Canona mkIII i Nikona D800
SWOT? :) Nie przesadzasz trochę :D Załóż, że to takie same aparaty różniące się jedynie bagnetem. Co dalej? No to wychodzimy poza korpus i zastanawiamy się nad innymi zagadnieniami. Mówisz portret? Mówię w szkłach remis, ale w Nikon błyszczy w błysku.

P.S.
Nie ten wątek. Ani też nie ten co ostatnio założyłeś.

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 22:25 ]
mir napisał/a:
A moim zdaniem ten w nowej piątce jest nadal "gorszy" od D700. Piątka zyskuje w elastyczności konfiguracji tyle, że po kiego mi ta konfiguracja, skoro ze skutecznością nie jest już tak dobrze? Zresztą - cofnij się w wątku do wypowiedzi MM odnoście AF.
mir - Nie 03 Cze, 2012

kozidron - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
5. System to nie żona, można go zmieniać, choć na razie jestem wiernym kanonierem.

cóż za konserwatyzm :razz:

mir a właściwie do czego ma być ten zestaw, jaki materiał wyjściowy musisz mieć?
Jak czytam tą stopkę, to się nie dziwie, że masz lęki o af, nie masz żadnego szkła, o którym mozna by powiedzieć, ze ma dobry af.

hijax_pl napisał/a:
ale w Nikon błyszczy w błysku.
Tyle, że akurat CLS, to nie jest coś, co często wykorzystuje się w typowej fotografii portretowej...

jaad75 napisał/a:
Tyle, że akurat CLS, to nie jest coś, co często wykorzystuje się w typowej fotografii portretowej...
Zależy jakiej :) Jak myślisz o studiu to i tak wszelkie różnice między aparatami (za wyjątkiem matrycy) nikną szybko ;)
dcs - Nie 03 Cze, 2012

hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
Mówisz portret? Mówię w szkłach remis

A ile szkieł dobrych do portretu ma Canon?
Do Nikona podałem 3 b. dobre + 85/1.4 /w zasadzie dwa modele/ = 5.

dcs napisał/a:
A ile szkieł dobrych do portretu ma Canon?

ten canon to jakas istna apokalipsa, nie ma nawet szkieł portretowych :razz:

jaad75 napisał/a:

tym bardziej jak się chce mieć solidną lampę :wink:

hijax_pl, mówię o studiu i błyskanym plenerze, choć w przypadku tego ostatniego wireless TTL, zaczął być ostatnio ciut powszechniejszy. Tyle, że taki PW do Canonów wciąż chyba jest ciut bardziej dopracowany niż do Nikonów, a do tego pojawił się własny radiowy system Canona. Optyczne wyzwalanie/sterowanie to jednak trochę nie to (w plenerze)...
mir - Nie 03 Cze, 2012

Jeśli chodzi o af w moich obiektywach to faktycznie szału nie ma. Ale najmniej zawody jest o dziwo w Tamronie 17-50. Materiał wyjściowy, to szeroko rozumiana portretowa fotografia. Nie jestem ślubny ani sportowy, choć czasami na specjalne i życzenie coś zrobię w kościele. Uwielbiam duże otwory oczywiście przesłony, a ostatnio co prawda spodobała mi się fotografia architektury, więc od f5,6 w górę.

mir napisał/a:
a ostatnio co prawda spodobała mi się fotografia architektury, więc od f5,6 w górę.
No to tu mamy akurat wyraźną przewagę Canona w postaci 17L. Pytanie na ile to "spodobanie" jest poważne. Z drugiej strony na FF T&S 24mm też daje radę, więc Nikonem też się da.
mir - Nie 03 Cze, 2012

Aż tak wysoko nie mierzę, przynajmniej na razie. Zadawalam się na razie 10-20/3,5 Sigma

mir czy ja wiem, w takim wypadku wolałbym nawet uzywane d700 + reszta na szklarnie. D800 to świetna pucha ale znowu zostać z mniejszym budżetem na szkła a chyba nie o to chodzi, musisz pamiętać, że do tego bedziesz musiał zmienic jeszcze lampę. Zostaniesz z niewielkim budżetem na szklarnie, zastanów się czy warto, robisz duże odbitki, sprzedajesz materiał, ze potrzebujesz tyle Mpix ?
mir - Nie 03 Cze, 2012

Ostatnio, zachwycony jestem odbitkami na płótnie tak powyżej 50x60

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 22:50 ]
Przyznam, że tego pomysłu nie rozważałem. Canona mkII choć to bardzo dobry aparat nie chcę bo boje się kontynuowania lęków autofokusowych.

mir, pisząc architektura to na myśl przychodzi nie szeroki kąt, ale właśnie obiektyw "Shift"...
Jeśli szeroki kąt to Zeiss Distagon a jeśli shift to PC-Super-Angulon. Gdzie zatem różnice między systemami C i N? ;)

mir - Nie 03 Cze, 2012

Tak, nie dojrzałem do tego przyznaje. Dlatego architektura to dodatek, taki dokumentalno-historyczny. Ale proponuję zejść ze mnie tylko skupić się na temacie, co prawda moim, ale mam nadzieję że również ważnym dla innych.

mir napisał/a:
Uwielbiam duże otwory oczywiście przesłony, a ostatnio co prawda spodobała mi się fotografia architektury

jaad75 napisał/a:
tu mamy akurat wyraźną przewagę Canona

Dokładnie.TS-E17L i TS-E24L oraz 85/1,2LII i 50/1,2L albo nie mają odpowiedników u nikona, albo są wyraźnie lepsze.

jaad75 napisał/a:
na FF T&S 24mm też daje radę, więc Nikonem też się da.

Celne określenia :smile:

mir - Nie 03 Cze, 2012

Ja odlatuję tj. idę spać. Jutro arbeit macht frei.
dcs - Nie 03 Cze, 2012

Sunders,
W czym 85/1,2LII i 50/1,2L są lepsze?
Chyba tylko w miekkości na pełnej dziurze.

Miałem 85/1.2II i 50/1L /mam :mrgreen: / -na pełnej jak Soft Focus na małym rozmyciu.

muzyk - Nie 03 Cze, 2012

mir napisał/a:
3. Canon ma baaaaaardzo dobre obiektywy, których Nikon nie ma, oprócz 14-24/2,8.

Nikon ma też bdb obiektywy, tylko, że ... bardzo drogie, a poza tym nie ma odpowiednika 70-200 f4 (jeśli kogoś taki interesuje)
mir napisał/a:
4. Teraz albo nigdy. Kółeczka z przodu i z tyłu nie będę przeżywał.

I owszem, ale wielkość uchwytu w d800 tak, a do tego jak założysz tele...
Nawet w 50D Canona masz lepszy uchwyt niż w d800 - masz po prostu uchwyt, a nie próbę uchwytu.
mir napisał/a:
. Mnie 36 mln pikseli Nikona nie przeraża. Za rok czy dwa będzie to standard. Bardziej mnie wkurza brak sraw u Nikona (brak małych raw u Nikona to zupełnie bez sensu)

Jeśli masz dobry, szybki komputer, to nie ma Cię co przerażać. Ewentualnie dokupisz dyski zewnętrzne na wielkie pliki z d800. A tiffy... to już w ogóle :twisted:
Jeśli nie masz takowego... to d800, słoiki, komputer.
mir napisał/a:
Canona mkII choć to bardzo dobry aparat nie chcę bo boje się kontynuowania lęków autofokusowych.

Bez żartów. 5dII też da się "autofocusować"...
Dopłacanie prawie drugie tyle, za lepsze wyposażenie plus super AF ma uzasadnienie, jeśli fotografuje się dynamiczne sceny - np. sport.
Jeśli nie, myślę, że 5DII da radę. Jakość obrazka praktycznie się nie różni od 5DIII.

Sunders napisał/a:
jaad75 napisał/a:
na FF T&S 24mm też daje radę, więc Nikonem też się da.

Celne określenia :smile:
Chodzi o to, że wiele osób nie uznaje UWA w archtekturze, więc "tylko" 24mm, może być dla niektorych optymalne, a taki obiektyw już Nikon ma...

muzyk napisał/a:
a poza tym nie ma odpowiednika 70-200 f4 (jeśli kogoś taki interesuje)
A po co komu ciemny telezoom do portretu?

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 23:41 ]
muzyk napisał/a:
5dII też da się "autofocusować"...
Tyle, że OP "brakuje pewności" już w przypadku 50D, który AF ma wyraźnie lepszy...
komor - Nie 03 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
50D, który AF ma wyraźnie lepszy

To dyskusyjne założenie. :)

muzyk napisał/a:
Jeśli masz dobry, szybki komputer, to nie ma Cię co przerażać. Ewentualnie dokupisz dyski zewnętrzne na wielkie pliki z d800. A tiffy... to już w ogóle :twisted:
Jeśli nie masz takowego... to d800, słoiki, komputer.
Bez przesady - mam dość stare komputery, o parametrach sporo odstających od współczesnych, a z plikami z D800 radzą sobie bez problemu.

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 23:44 ]
komor napisał/a:
Że 50D ma lepszy AF od 5D2? Żartujesz?

muzyk napisał/a:
Przynudzasz... Dziś kupno kompa o wystarczającej mocy to ułamek ceny takiego fotograficznego inwentarza. A jak ktoś dalej jedzie na kompach sprzed 10 lat z niewielką ilością pamięci to... sam jest sobie winien :D
Tiffy... Hm... Zastanawiałeś się po co amatorowi taki tifek prosto z D800?

P.S.
Wiesz, że Samsung NX200 generuje RAWy większe od tych z matrycy D800? ;)

komor - Nie 03 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:

Nie, nie żartuję. :)

B o g d a n - Nie 03 Cze, 2012

Bardzo ciekawy wątek, wreszcie niektórym adrenalinka będzie mogła podskoczyć, jeśli już nie podskoczyła. :grin:
muzyk - Nie 03 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
A po co komu ciemny telezoom do portretu?

A czy ja piszę o portrecie?
jaad75 napisał/a:

Podejrzewam, że 40D ma nawet lepszy niż 5DII.
Z resztą... niebawem się sam przekonam.

dcs - Nie 03 Cze, 2012

B o g d a n,
Trzeba odreagować "weekend z rodziną". :wink:

jaad75 - Pon 04 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
A czy ja piszę o portrecie?
OP pisze... :roll:
komor - Pon 04 Cze, 2012

dcs, ja miałem weekend z pracą i grypą żołądkową żony. :)
B o g d a n, zdaje się Ty też coś pisałeś o porównaniu 50D i 5DII z przyzwoitymi obiektywami, jeśli chodzi o AF, dobrze pamiętam?

muzyk napisał/a:
Podejrzewam, że 40D ma nawet lepszy niż 5DII

Nie wiem czy 40D i 50D mają jakąkolwiek różnicę w AF (poza dostępną w 50D mikrokalibracją).

dcs - Pon 04 Cze, 2012

komor,
I jeszcze żadnego postu nie usunąłeś? :lol:

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
OP pisze...

Wiesz, nie każdy zna te skróty.

muzyk, original poster - to skrót znany na forach co najmniej tak dobrze jak IMHO, LOL, ROTFL itd... :roll:
muzyk - Pon 04 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
k, original poster - to skrót znany na forach co najmniej tak dobrze jak IMHO, LOL, ROTFL itd...

Widocznie za mało bywam na forach. Nic straconego :lol:
hijax_pl napisał/a:
Zastanawiałeś się po co amatorowi taki tifek prosto z D800?

Nie prosto z puszki, ale w ramach obróbki np. w LR plus pluginy.

Co do ceny kompa... hmmm ale jednak za szybki trzeba z 4k wywalić, jak nie więcej...
Za maca z kartą grafiki 2 GB (żeby też do video się przydała w razie "w") to z 10 k... (złotych).

hijax_pl napisał/a:
Wiesz, że Samsung NX200 generuje RAWy większe od tych z matrycy D800?

Skoro piszesz...
Bezlusterkowce mnie nie interesują póki co. "Magiczne" klapnięcia lustra oł jes :twisted:

komor - Pon 04 Cze, 2012

dcs napisał/a:
komor,
I jeszcze żadnego postu nie usunąłeś? :lol:

Wiesz, bo ja usuwam tylko te, które na to zasługują. :)

kozidron - Pon 04 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Zastanawiałeś się po co amatorowi taki tifek prosto z D800?

mir napisał/a:
Ostatnio, zachwycony jestem odbitkami na płótnie tak powyżej 50x60

Rzeczywiście, jakbym robił na kanwasik to z d800 mogę pokusić się do pewnych wielkosci powiedzmy jeszcze jotpegiem ale tylko dlatego, że faktura tego materiału "potrafi zgubić szczegóły".

muzyk napisał/a:
Nikon ma też bdb obiektywy, tylko, że ... bardzo drogie, a poza tym nie ma odpowiednika 70-200 f4 (jeśli kogoś taki interesuje)

to już bym wolał 85/1.8

muzyk napisał/a:
Nawet w 50D Canona masz lepszy uchwyt niż w d800 - masz po prostu uchwyt, a nie próbę uchwytu.

widzę, że wszyscy juz poodwiedzali sklepy i mają swoje zdanie, to jest dość kontrowersyjne, co to jest "próba uchwytu" ?

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:

hehe zaczęło się :razz:

mir - Pon 04 Cze, 2012

Już jestem. Tak, w nowym dniu myślę, czy jest możliwość rozróżnienie gołym okiem na wydruku 60x90 zdjęć z D800 i mkIII
MM - Pon 04 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
muzyk, original poster - to skrót znany na forach co najmniej tak dobrze jak IMHO, LOL, ROTFL itd... :roll:

Nie przykładaj każdej miary do siebie. Po pierwsze nie każdy spędza połowę życia przy kompie i na forach. Po drugie zależy co kogo interesuje. Mnie bardziej niż foto interesuje historia i militaria i skrót OP kojarzy mi się jednoznacznie... z okrętem podwodnym :lol: :mrgreen:

mir napisał/a:
uż jestem. Tak, w nowym dniu myślę, czy jest możliwość rozróżnienie gołym okiem na wydruku 60x90 zdjęć z D800 i mkIII

na kanwasie mozesz tego nie zobaczyć :wink:

B o g d a n - Pon 04 Cze, 2012

komor napisał/a:
B o g d a n, zdaje się Ty też coś pisałeś o porównaniu 50D i 5DII z przyzwoitymi obiektywami, jeśli chodzi o AF, dobrze pamiętam?
Dobrze pamiętasz komor, nawet nie tak dawno o tym pisałem ale niech tak zostanie.

mir napisał/a:
Już jestem. Tak, w nowym dniu myślę, czy jest możliwość rozróżnienie gołym okiem ....
Ja widzę, że oprócz trochę pieniędzy kolega ma duuuużo wolnego czasu. :wink:
Myslę też, że już sporo osób miało okazję odróżnić takie wydruki i trafnie wskazać który z jakiego był aparatu.

PS.
Przepraszam mir ale nie mogłem się powstrzymać. :smile:

mir - Pon 04 Cze, 2012

W moim przypadku czas to nie pieniądz. Bogdan czy ja dobrze widzę gdzie Ty byłeś ? Piramida schodkowa Majów? Pozwolę sobie na małą złośliwość byłeś tam razem z premierem Słońcem Peru?. A tak poważnie masz jakąś stronę z tymi zdjęciami?. Skróty myślowe typu OP powinny być w FAQ
mozer - Pon 04 Cze, 2012

mir, ja też sobie pozwolę na małą złośliwość - takie piramidy nie są w Peru, ale w Meksyku :P

PS. Zdjęcia z Meksyku też chętnie bym obejrzał :)

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
"próba uchwytu" ?

Nic innego jak brak pójścia na całość Nikona w kwestii uchwytu w d800. żeby choćby taki laik, amator jak ja po przyjściu do sklepu, wzięciu puszki d800 do ręki stwierdził: "to jest to", a nie, że "dlaczego ten uchwyt jest taki mały", dalej "dlaczego taki sonowaty..."? (pierwsze skojarzenie przyszło z wspomnianą alfą 230. Mogło przyjść, czy nie miało prawa? :roll: ).
Panowie, spójrzcie prawdzie w oczy. Sprzęt (d800) jest w 99% świetnym aparatem. Tutaj zgoda absolutna.
Niestety, projektantom zabrakło odwagi? pomysłu? w modelowaniu uchwytu.

Takie mam zdanie po pierwszym wzięciu d800 do rąk (przypominam, że nie kierowałem się na początku porównaniem do Canona... bo nawet w sklepie nie było 5d, a w plecaku 450D. Dopiero później miałem okazję, kiedy jakiś klient przyszedł z 5dII. On też stwierdził, że pominąwszy ustawienia przycisków, które są za blisko tylnego kółka, grip uchwyt d800 jest zwyczajnie za mały).

Usjwo - Pon 04 Cze, 2012

mir napisał/a:
Skróty myślowe typu OP powinny być w FAQ

Nie bardzo pasuje, skrot pojawil sie chyba pierwszy raz i padlo jedno pytanie co to oznacza ( ja tez nie wiedzialem). Zeby chociaz dwa razy, to by mozna pod FAQ podciagnac :razz:

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

Poza tym, pomijam już fakt, że jesteśmy na polskim forum i warto byłoby stosować polskie określenia, albo angielskie, ale z tłumaczeniem, bo NIE KAŻDY (jak widać z powyższej rozmowy) zna wszystko.
I tak też dobrze. Głowa wszakże nie śmietnik.
Może ja też zacznę niemieckie skróty pisać? :???:

hijax_pl - Pon 04 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Nic innego jak brak pójścia na całość Nikona w kwestii uchwytu w d800. żeby choćby taki laik, amator jak ja po przyjściu do sklepu, wzięciu puszki d800 do ręki stwierdził: "to jest to", a nie, że "dlaczego ten uchwyt jest taki mały", dalej "dlaczego taki sonowaty..."? (pierwsze skojarzenie przyszło z wspomnianą alfą 230. Mogło przyjść, czy nie miało prawa? :roll: ).
Panowie, spójrzcie prawdzie w oczy. Sprzęt (d800) jest w 99% świetnym aparatem. Tutaj zgoda absolutna.
Niestety, projektantom zabrakło odwagi? pomysłu? w modelowaniu uchwytu.

Ech... :???:

Powtórzę z innego wątku:

hijax_pl napisał/a:

Porównanie D700 i D800.

I takie złożenie obu (jaśniejszy obrys D800)

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ech... :???:

No może. Ja się nie znam w ogóle. Wziąłem do ręki d800 i ... rozczarowanie.
Czy aż tak źle? Owszem, nie, ale czegoś zabrakło.
Z porównania wydaje się, że uchwyt d700 jest... lepszy? :roll:

Ja nie miałem jeszcze d800 w rekach, wiem że u mnie w pracy bedzie wymiana własnie na ten model za niedługo, z tego co widze na linku d800 jest szerszy od d700 więc nie wiem o czym mówisz a porównanie do a230 to już jakaś kosmiczna abstrakcja :shock:

Tomek za każdym razem jak jestem w studiu i przechodze z mojego proletariackiego 50D na firmowy d700 nie mam zadnych wątpliwosci z czym wolę obcować.

muzyk napisał/a:
Z porównania wydaje się, że uchwyt d700 jest... lepszy? :roll:
Nie jest. Jest taki sam. Inaczej wymodelowane jest miejsce pod kciuk (co ładnie na tym złożeniu widać) i to jednym różnica jaką się zauważa...

Dlatego Twoją opinię traktuję w kategoriach silnego przyzwyczajenia do uchwytu Canona.

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

Cytat:
Tomek za każdym razem jak jestem w studiu i przechodze z mojego proletariackiego 50D na firmowy d700 nie mam zadnych wątpliwosci z czym wolę obcować.

Nie miałem jeszcze okazji mieć d700 w rękach.
kozidron napisał/a:
z tego co widze na linku d800 jest szerszy od d700

Cały aparat tak, ale sam uchwyt? Wyprofilowanie przedniej części? Hmmm
kozidron napisał/a:
a porównanie do a230 to już jakaś kosmiczna abstrakcja :shock:

Ok ok, ja wiem, że takie wpisy są mega niepoprawne. Aż tak źle to nie jest, ale na serio, pierwsze skojarzenie takie miałem. :roll:
hijax_pl napisał/a:
Dlatego Twoją opinię traktuję w kategoriach silnego przyzwyczajenia do uchwytu Canona.

Hmm... ostatnio dużo focę 450D znów, a co za tym idzie małym uchwytem w ogóle.
Biorąc do ręki d800 oczekiwałem po prostu czegoś mega ergonomiczengo.
Niestety, zawiodłem się. Mogę?

mir - Pon 04 Cze, 2012

Z tą długością i braniem do ręki to mam jednoznaczne erotyczne skojarzenia (tak to jest po wolnym)

muzyk napisał/a:
Niestety, zawiodłem się. Mogę?
Oczywiście. Tylko pamiętaj, że to że Tobie się niekomfortowo trzyma nie jest jednoznaczne z tym, że nikomu na świecie się nie będzie też dobrze trzymać...

Piękny dowód tezy, które zapodaje się osobom wstępującym w świat lustrzanek: "idź do sklepu, pomacaj i wybierz to co trzyma Ci się najlepiej" :D

mir - Pon 04 Cze, 2012

Nie wchodźmy znowu w trzymanie, przed chwilą skończyliśmy z kółeczkami.

mir, to o czym tu gadać? :roll:

Cytat:
Canon 5DmkIII czy Nikon D800?
Po prostu rzuć monetą...
mir - Pon 04 Cze, 2012

Nie mamy o czym? Przecież to jest przedostatni punkt w wyborze lustrzanki.

mir, mając taki budżet (20K)po zakupie d800 oraz wyminie lampy, doskonale wiesz ile ci zostanie na szkła i chcesz iść taką drogą ?
mir, zacznij od dodawania ulamków, to zorientujesz się na co Ci zabraknie.

Usjwo napisał/a:
skrot pojawil sie chyba pierwszy raz
Nie pierwszy, bo sam użyłem go co najmniej kilka razy... :roll:
Usjwo napisał/a:
mozna pod FAQ podciagnac :razz:
Aż dziw bierze, że nikt nie pyta co to FAQ... :twisted:

hijax_pl napisał/a:
I "techniki skupionej dłoni"... :razz:
mir - Pon 04 Cze, 2012

Kozidron, chyba faktycznie masz racje. Lampa, portretówka jednak swoje robi. Poza tym przyzwyczajenia do Canona no i obsługa zbliżona 50D i 5D (częściowo, kołeczka są w tych samych miejscach). Faktycznie 20 tys. wydawało się dużo a to jest na wstęp, żeby tylko zrobić zdjęcia.

mir, dodam tylko, że brałbym poprawkę na testy na tutejszym portalu i przeszedłbym się sam do sklepu, popróbować. Dość szybko po takiej wizycie człowiek przestaje wierzyć w mity o tym że af w 5d2 jest gorszy niż w 1000D.

Zaraz wyjdzie na to, że poprawka AF w 5D w ogóle była zbędna, bo już ten w 5D2 był całkiem niezły (no w końcu lepszy niż w do niedawna często polecanym do reporterki 50D)... :razz:
mir - Pon 04 Cze, 2012

Panowie, zaczyna się gubić już w tym wszystkich. Zgodnie z zasadą, że rozwiązanie jednego problemy generuje konieczność rozwiązania 2 kolejnych, lub nadmiar wiedzy szkodzi, chyba muszę sobie zrobić przerwę w tych rozważaniach.
Usjwo - Pon 04 Cze, 2012

mir a oczekujesz jakiejs konkretnej odpowiedzi?
Jak sie domyslam robisz zdjecia zawodowo i aparat to Twoje narzedzie pracy.
Z Nikonem zarobisz wiecej? Bedzie Ci sie wygodniej pracowalo? Masz 20tys, bedziesz mogl wytrzymac przez jakis czas z podstawowym zestawem? Nie zawalisz jakiejs roboty? Nawet nie wiemy jakie zdjecia robisz, ale zakladam ze oba aparty Ci wystarcza. Pracujac w "foto" musisz wiedziec ze przepasci miedzy nimi nie bedzie. Moze jak odpowiesz na powyzsze pytania, pyanie watku okaze sie nieaktualne. sprawy polozniea rolek i szerokosci gripow sa raczej drugorzedne (jezeli nie trzecio). No chyba ze jestes bogatym amatorem, to zdecydowanie bierz Nikona :smile:

jaad75 napisał/a:
do niedawna często polecanym do reporterki 50D)

do niedawna były inne standardy :razz:

jaad75 napisał/a:
Zaraz wyjdzie na to, że poprawka AF w 5D w ogóle była zbędna, bo już ten w 5D2 był całkiem niezły

a ty zgadzasz się z wynikami testu af-u 5d2 na tutejszym portalu ?

kozidron napisał/a:
a ty zgadzasz się z wynikami testu af-u 5d2 na tutejszym portalu ?
Że AF 5D2 jest gorszy od 1000D? Nie, ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest lepszy niż 50D.
Co oczywiście nie oznacza, że zdjęć się nim nie da robić...

jaad75 napisał/a:
Że AF 5D2 jest gorszy od 1000D? Nie, ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest lepszy niż 50D.

No, to jesteśmy tego samego zdania. Natomiast kolosalnych róznic nie zauważyłem vs. 50D.

mir - Pon 04 Cze, 2012

Różnice są, wydaje się na korzyść 50D, osobiście sprawdzałem (wg mnie). Mogą one być potęgowane podstawową różnicą między FF i APS-C (głębia ostrości). W słabych warunkach 50D rzadziej się gubiło niż 5D mkII, przy tym samym obiektywie. Ale to nie jest ten wątek. Ponad rok temu, podjąłem poważną decyzję- Nie kupiłem mkII a kupiłem Sigmę 10-20/3,5 i Samyagna 8/3,5 zakładając, że szeroki kąt zostawię na APS-C a jak będę miał większe środki finansowe to kupię mkII i stałki 35/1,4 lub 24/1,4 i 50/1,4. I tak na 2 aparaty będę działał. Teraz, patrząc na tę decyzję (mimo, że była krytykowana przez znawców tematu, czyli mądrzejszych ode mnie) okazała się częściowo słuszna. Mam szanse na nowe rozdanie. I tak coś kupię i będę miał nowość i spokój na najbliższe parę lat.Jednak pod warunkiem, że zostanę w Canonie, bo mieć 50D i D800 to trochę bez sensu. Na eksperymenty 2-systemowe mnie nie stać, a zostać z jedną puszką to mało profesjonalnie.

Cytat:
Na eksperymenty 2-systemowe mnie nie stać, a zostać z jedną puszką to mało profesjonalnie.

może tylko jak na tym zarabiasz a z tego co zrozumiałem ty nie zarabiasz na fotografii wiec nie masz się czym przejmować :wink:

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

mir napisał/a:
bo mieć 50D i D800 to trochę bez sensu.

No bardzo bez sensu nawet. Jeśli już to mieć 5DIII i d800 i szkła :twisted: :wink:
mir napisał/a:
a zostać z jedną puszką to mało profesjonalnie.

Przesadzasz. Do zarobku dwie puszki jak najbardziej - zależy jeszcze CO się fotografuje.
Jeśli nie śluby itp. imprezy, a jakieś krajobrazy, architektura, itp. bezportretowe fotografie, to jedna puszka spokojnie wystarczy.

Luke_S - Pon 04 Cze, 2012

mir, nie jesteś "obciążony" żadnym systemem, więc możesz wybrać co tylko chcesz i na niczym nie stracisz. Jeśli weźmiesz Canona, wykorzystasz tylko lampę i 85-tkę - to jest NIC. Równie dobrze możesz je sprzedać i niewielkim kosztem wejść w Nikona. Czego nie wybierzesz, i tak co jakiś czas będą Cię nachodzić myśli, że po drugiej stronie płotu trawa jest bardziej zielona.

Ja mam gorzej, bo siedzę w Canonie po uszy (przynajmniej jak na amatora), a mam chrapkę na D800. A właściwie nie na D800, tylko na jego matrycę, bo w pozostałych aspektach jednak więcej rzeczy pasuje mi w Canonie. Zmiana systemu to byłby jednak spory cios finansowy, bliski lub może nawet równy wartości nowego 5DII. I co teraz?

Ty możesz rzucić monetą, a ja sobie pogłówkuję...

muzyk - Pon 04 Cze, 2012

Luke_S napisał/a:
Ja mam gorzej, bo siedzę w Canonie po uszy (przynajmniej jak na amatora), a mam chrapkę na D800. A właściwie nie na D800, tylko na jego matrycę, bo w pozostałych aspektach jednak więcej rzeczy pasuje mi w Canonie. Zmiana systemu to byłby jednak spory cios finansowy, bliski lub może nawet równy wartości nowego 5DII. I co teraz?

Nie możesz obiektywów canońskich w rozliczeniu oddać i zamienić na nikońskie?

Luke_S - Pon 04 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Nie możesz obiektywów canońskich w rozliczeniu oddać i zamienić na nikońskie?

Wszystko mogę, ale te szkła, które mnie interesują, Nikon ma droższe. Zostając w systemie płacę "tylko" za 5DIII i nic nie muszę wyprzedawać, a wysłużony 5DII zostanie jeszcze na zapas. D800 kosztowałby tyle samo, tylko musiałbym wyprzedać wszystko, aby skompletować nieco droższe szkła (oczywiście używki), zrobić upgrade kompa i podwoić ilość pamięci na kartach CF. Niby drobiazgi, ale pochłonęłyby wartość zapasowej puszki, której już bym nie miał.

muzyk - Wto 05 Cze, 2012

Luke_S napisał/a:
Zostając w systemie płacę "tylko" za 5DIII

Jak Ci tak bardzo 5DII nie wystarcza i jeśli Cię stać na 5DIII - kup i nie zawracaj sobie głowy d800 - tzn ZMIANĄ SYSTEMU. Za duża kapucha niestety.
O tym samym myślałem, ale prawda jest taka, że Nikon nie ma odpowiedników tych szkieł, które mam w Canonie, a niektórych przynajmniej nie w tej cenie. Myślałem nawet, żeby 70-200 f4L zamienić na "tampona" 70-200 2.8, no ale z d800 to nie wypada :???:

Podobnie to widzę jak Ty.
Ja zaś, po wszystkich za i przeciw myślę, że 5DII mi spokojnie wystarczy. Nowy.

jaad75 - Wto 05 Cze, 2012

Parę szkieł na krzyż i już wielki "związek z systemem"... :mrgreen:
Luke_S - Wto 05 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Jak Ci tak bardzo 5DII nie wystarcza...

Do amatorki wystarcza, jeśli oddzielić rzeczywiste potrzeby od zachcianek. Bardziej chodzi tu jednak o zrobienie sobie radochy z zakupu nowej zabawki ;) Przy okazji zabawka na siebie zarobi, bo od czasu do czasu jest jakaś robota. No a w robocie lepsze jest wrogiem dobrego :)

muzyk - Wto 05 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Parę szkieł na krzyż i już wielki "związek z systemem"... :mrgreen:

A tzn. ile wg. Ciebie trzeba mieć szkieł, żeby ten związek był Wielki, a nie "wielki"?

muzyk napisał/a:
A tzn. ile wg. Ciebie trzeba mieć szkieł, żeby ten związek był Wielki, a nie "wielki"?
Nie ma takiej ilości, która spowodowałaby przymus zostania w systemie, jeśli inny podobałby mi się bardziej. Nie mówiąc już o tym, że nie widzę powodów do kurczowego trzymania się jednego systemu.
Sunders - Wto 05 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
AF 5D2 jest gorszy od 1000D? Nie, ale nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jest lepszy niż 50D

Aktualnie mam oba/50D i 5D2/ i potwierdzam,że jest tak jak pisze jaad75 :smile:

[ Dodano: Wto 05 Cze, 2012 07:05 ]
jaad75 napisał/a:
nie widzę powodów do kurczowego trzymania się jednego systemu

Ja też nie, ale IMHO 20kpln na taki "luksus" to trochę mało :sad:

kozidron - Wto 05 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Myślałem nawet, żeby 70-200 f4L zamienić na "tampona" 70-200 2.8, no ale z d800 to nie wypada :???:

coś ty się tak uparł na to szkło(70-200/4.0), to jest amatorski zum, nie lepiej kupić puszke model niżej obojetnie czy w canonie czy w nikonie i np systemowe 70-200/2.8

komor - Wto 05 Cze, 2012

Sunders napisał/a:
Aktualnie mam oba/50D i 5D2/ i potwierdzam,że jest tak jak pisze jaad75

No to jest 1:1, bo Bogdan twierdzi odwrotnie. Czyli prawda jest pewnie taka, że wszystko zależy od szkła, sytuacji i pewnie czegoś jeszcze.

kozidron napisał/a:
nie lepiej kupić puszke model niżej obojetnie czy w canonie czy w nikonie i np systemowe 70-200/2.8

Też tak uważam, że więcej można osiągnąć dobrym szkłem niż samą wymianą na FF i zostanie z jednym 85/1.8.

sigmiarz - Wto 05 Cze, 2012

komor napisał/a:
pewnie czegoś jeszcze

palca :)

komor napisał/a:
Też tak uważam, że więcej można osiągnąć dobrym szkłem niż samą wymianą na FF i zostanie z jednym 85/1.8.

jeżeli ktoś rozpatruje d800 i 5d3 (przy obecnych cenach tych nowości a ma ograniczony budżet), to wcale nie trzeba rezygnować z FF, to nawet da się zanabyć d700 czy 5d2 + lepsza optyka.

(Komor, albo ja źle zrozumiałem twojego posta)

[ Dodano: Wto 05 Cze, 2012 11:11 ]
komor napisał/a:
No to jest 1:1, bo Bogdan twierdzi odwrotnie. Czyli prawda jest pewnie taka, że wszystko zależy od szkła, sytuacji i pewnie czegoś jeszcze.

no to jest 2:1, bo robiłem sobie teścik i jestem tego samego zdania co Sunders i jaad75, z tym że jakiejś kolosalnej przepasci nie zauważyłem...(patrz poprzednia strona wątku)

kozidron napisał/a:
Natomiast kolosalnych róznic nie zauważyłem vs. 50D.

komor napisał/a:
No to jest 1:1, bo Bogdan twierdzi odwrotnie.
B o g d a n twierdzi też, że DPP to świetny soft... :razz:
muzyk - Wto 05 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie ma takiej ilości, która spowodowałaby przymus zostania w systemie

kozidron napisał/a:
coś ty się tak uparł na to szkło(70-200/4.0), to jest amatorski zum, nie lepiej kupić puszke model niżej obojetnie czy w canonie czy w nikonie i np systemowe 70-200/2.8

Nikon 70-200 2.8 VR II kosztuje 1900 euro...

Zamiast 5DIII, czy d800, puszka niżej: Canon 7D, albo Nikon d300s :neutral: i ciągła, że tak to ujmę "tęsknota" za FF.

kozidron napisał/a:
coś ty się tak uparł na to szkło(70-200/4.0)

Ja się nic nie uparłem, tylko skoro to mam - "elkę dla ubogich", to kombinuję na co by ewentualnie zamienić.

Zatem z tych wszystkich za i przeciw pozostaje FF rozsądek. Nie kupować w ogóle na razie.
Kupić 5DII (w końcu też się da zdjęcia robić :razz: ... i filmy nawet).

jaad75 napisał/a:
B o g d a n twierdzi też, że DPP to świetny soft... :razz:

to rzeczywiście załamka, nie wiem co jest gorsze: sandały założone na białe skarpetki czy bycie zadowolonym z korzystania z DPP.

muzyk - Wto 05 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
sandały założone na białe skarpetki czy bycie zadowolonym z korzystania z DPP.

:mrgreen: o jej.

muzyk napisał/a:
Zamiast 5DIII, czy d800, puszka niżej: Canon 7D, albo Nikon d300s :neutral: i ciągła, że tak to ujmę "tęsknota" za FF.

muzyk, a wiesz, że można kupić d700 i wcale nie trzeba rezygnować z FF.

Ostatnio pewien kolega forumowy poprosił mnie o kupienie/sprawdzenie w pewnym sklepie w Gdańsku d700, nówka sztuka w dobrej cenie, gdzie za cenę d800 miałbyś d700+nikor 70-200/2.8

muzyk - Wto 05 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
muzyk, a wiesz, że można kupić d700

Oczywiście, ale nie wiem czemu, d700 mnie nie interesuje :neutral:

muzyk napisał/a:
Oczywiście, ale nie wiem czemu, d700 mnie nie interesuje :neutral:

bez urazy, niech zgadnę powody pewnie są równie irracjonalne jak improwizacje brotzmanna

muzyk - Wto 05 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
powody pewnie są równie irracjonalne

I tak i nie.
Raz chęć posiadania czegoś nowego jednak (w końcu żyje się raz...), a dwa... te 12 Mpx z d700 to trochę mało może się okazać przyszłościowo i wówczas co, znów kupować następny aparat?
Stąd też, 5DII wydaje się być, mimo jego ułomności autofaokuśnej... najbardziej racjonalnym wyborem, chyba, że 5DIII stanieje do jakich 2500 euro, wówczas...
trzeba poczekać trochę.

Póki co, mam czym pstrykać. :razz:

mir - Wto 05 Cze, 2012

Ile stanieje?, jak euro idzie do góry.
muzyk - Wto 05 Cze, 2012

mir napisał/a:
Ile stanieje?, jak euro idzie do góry.

To nie ma znaczenia. Ja piszę o sytuacji w Niemczech.
Tutaj np. 5DII można dostać za 1729 euro - jeszcze. Kilka ulic dalej - 1829 ...
100 euro piechotą nie chodzi.
Czasem Saturn wyskoczy z jakąś mocną promocją, czasem finansowanie 0% przez 24 miesiące...
Nie ma pośpiechu.

maput - Wto 05 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Raz chęć posiadania czegoś nowego jednak (w końcu żyje się raz...)

I dlatego zdecydowałeś się na 5DMII ? ;)

moronica - Wto 05 Cze, 2012

maput, muzyk sie zdecyduje jak juz cos faktycznie kupi :P bo jak na razie to juz chcial kupowac ze 3 korpusy ;)
dcs - Wto 05 Cze, 2012

kozidron,
kozidron napisał/a:
nie wiem co jest gorsze: sandały założone na białe skarpetki czy bycie zadowolonym z korzystania z DPP.
Gorsze już tylko mogłoby być: białe skarpetki założone na sandały. :lol:
muzyk - Wto 05 Cze, 2012

maput napisał/a:
I dlatego zdecydowałeś się na 5DMII ?

Nie do końca.
moronica napisał/a:
muzyk sie zdecyduje jak juz cos faktycznie kupi :P bo jak na razie to juz chcial kupowac ze 3 korpusy ;)

100% trafione. :mrgreen:

mir - Wto 05 Cze, 2012

Najbardziej mnie dziwi fakt, że Canon wydał majątek na opracowanie nowej matrycy, która jest prawie taka sama jak istniejące w mkII. Po co to było?. Wsadzić starą matrycę z mkII +nowy AF i cena wyszłaby 10 tys. wtedy byłby hit. Za rok wydaliby nowa 5mkIV i wtedy miałoby to sens. Po wczorajszych rozważaniach zaczyna brać górę czynnik ekonomiczny. 20 tys. to mało na zmianę systemu, nawet przy tak niewielu szkłach Canona i do Canona jak ja mam.
Sunders - Wto 05 Cze, 2012

mir napisał/a:
mnie dziwi fakt, że Canon wydał majątek na opracowanie nowej matrycy, która jest prawie taka sama jak istniejące w mkII

Mnie też :smile:

mir napisał/a:
Wsadzić starą matrycę z mkII +nowy AF i cena wyszłaby 10 tys. wtedy byłby hit

mir, IMHO nieco lepszą koncepcją byłby zakup dobrej matrycy od sony,wtedy cena mogłaby być ta sama i byłby jeszcze większy hit :mrgreen:

komor - Wto 05 Cze, 2012

mir napisał/a:
Najbardziej mnie dziwi fakt, że Canon wydał majątek na opracowanie nowej matrycy

A skąd wiesz, że wydał majątek? :) Moim zdaniem to, na co położyli nacisk to bynajmniej nie jest matryca. Cóż, trudno mnie chyba nazwać canon-talibem, a mimo to po przeczytaniu dogłębniejszych opisów tego aparatu (można zacząć od oficjalnej laurki ze strony CPN) jestem całkiem pozytywnie do niego nastawiony. Tam naprawdę wpakowano znacznie więcej niż tylko „tę samą matrycę” i „trochę poprawiony AF”. A że Nikon jest lepszy pod względem obrazowania to inna sprawa, ale zarówno 5DII jak i 5DIII mimo to da się jakieś tam zdjęcia i filmy zrobić, co? :)

mir - Wto 05 Cze, 2012

Nie ulega wątpliwości, że daje robić się bardzo dobre zdjęcia. Problem jest trochę psychologiczny. Wyobraźmy sobie, że Nikon nie wypuścił D800 równolegle z mkIII. Wtedy byłby zachwyt nad nowym Canonem, a tak jest niedosyt.

[ Dodano: Wto 05 Cze, 2012 17:26 ]
Rachunek eko: za lampę dostałbym 900 zł, za 85/1,8 - 900, Samyang 8/3,5- 600, tamron i 50D oraz sigma 10-20,/3,5 -5000,00. Za całość może 6500 a może mniej. Razem miałbym 26tys. Byłoby na D800 +14-24 /2,5 oraz tańszą stałkę i lampę. Powiem szczerze nie jest to ekonomicznie mądre. A co mają powiedzieć Ci, który mają więcej obiektywu i sprzęt jednej firmy. U nich to w ogóle zmiana systemu jest bez sensu. (ekonomicznego)

Luke_S - Wto 05 Cze, 2012

Miałem dzisiaj D800 w łapach. ABFoto mieli pod ladą jedną sztukę, zaklepaną już przez jednego klienta, który miał ją dziś odebrać. Nie mogłem więc włożyć akumulatora ani sprawdzić, jak to cudo działa. Mogłem jedynie potrzymać, pod czujnym okiem pani ze sklepu. No i po wzięciu tej puszki do ręki pierwsze wrażenie było takie, że coś z nią jest nie tak... Nie chcę tutaj wszczynać kolejnej dyskusji o ergonomii, więc powstrzymam się od wyrażenia opinii na temat tego, jak powinien być zbudowany grip aparatu. Subiektywne wrażenie było jednak takie:

- brak wyraźnej krawędzi pod kciukiem, dającej pewny punkt podparcia
- za ciasno między tylnym kółkiem a przyciskami, nie ma miejsca na kciuka
- grip z przodu odrobinę za chudy jak na mój gust
- trzeba mocniej zgiąć palec wskazujący, żeby dosięgnąć spustu (gdyby był dokładnie pod przyciskiem nagrywania, byłoby super)
- guma fajna, miękka, dobrze się klei do łapy
- kółka w porządku, nie mam żadnych problemów z ich dosięgnięciem
- przełącznik on/off w idealnym miejscu

mir - Sro 06 Cze, 2012

Czyli ogólnie ergonomia na plus dla Canona.
muzyk - Sro 06 Cze, 2012

mir napisał/a:
Po wczorajszych rozważaniach zaczyna brać górę czynnik ekonomiczny.

Przecież.
Luke_S napisał/a:
- brak wyraźnej krawędzi pod kciukiem, dającej pewny punkt podparcia
- za ciasno między tylnym kółkiem a przyciskami, nie ma miejsca na kciuka
- grip z przodu odrobinę za chudy jak na mój gust

Inaczej to opisałem, niemniej, tak to wygląda.
Luke_S napisał/a:
- kółka w porządku, nie mam żadnych problemów z ich dosięgnięciem

No nie wiem, o ile przednie jest zdecydowanie lepiej ustawione niż w d7000 o tyle tylne jest za bardzo w prawym górnym rogu (Pentax ma tutaj lepiej).
mir napisał/a:
Czyli ogólnie ergonomia na plus dla Canona.

Puszka Canona jest po prostu szersza - co za tym idzie uchwyt ma więcej miejsca na palce z przodu, a całość pozwala się trzymać bardziej swobodnie.
d800 - gdyby był z pół cm szerszy po stronie gripu, byłoby dużo lepiej, a tak pozostaje wrażenie "trzymania za kant" puszki, a nie za uchwyt.

hijax_pl - Sro 06 Cze, 2012

Uprawiacie przedziwne pitolenie roztrząsając jakieś abstrakcyjne detale doprowadzając ich ważkość do poziomu kropli przepełniającej czarę... :zalamany:

Albo ze mną jest coś bardzo nie tak skoro i 5Dmk3, i D800 trzyma mi się tak samo dobrze. :shock:

B o g d a n - Sro 06 Cze, 2012

komor napisał/a:
B o g d a n, zdaje się Ty też coś pisałeś o porównaniu 50D i 5DII z przyzwoitymi obiektywami, jeśli chodzi o AF, dobrze pamiętam?
Komor, dla jasności - zawsze pisałem o lepszym działaniu tylko trybu AI-Servo AF w 5D Mk II:
1. wpierw w 2010 roku: http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=450
2. potem w 2011 roku, przy okazji wątku o AI-Servo w 5D właśnie: http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#319691
3. i ostatnio pod testem 5D Mk III: http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15

Jeśli chodzi o zwykły tryby pracy AF, to dla mnie środkowy punkt działa podobnie w 5D Mk II i 50D, a boczne z oczywistych przyczyn technicznych szybciej i pewniej działają w 50D, co jest zauważalne w gorszych warunkach oświetleniowych. Wszystko więc zależy od tego co się fotografuje i jakich opcji AF używa.
To wszystko, co w tej materii moge powiedzieć.

mir - Pią 08 Cze, 2012

Nie wiem czy dobrze patrzę, ale duża część porównań-analiz na zagranicznych forach dotyczy trybu filmowania obu lustrzanek, co mnie w ogóle nie interesuje. Ale "ad rem" gdzie można oglądnąć rawy z D800 takie normalne nie firmowe. Rawy z mkII znam podobne będą z mkIII

[ Dodano: Pią 08 Cze, 2012 19:12 ]
No tak w meczu jest 1:1. Wszyscy kibicują.

muzyk - Sob 09 Cze, 2012

mir napisał/a:
Nie wiem czy dobrze patrzę, ale duża część porównań-analiz na zagranicznych forach dotyczy trybu filmowania obu lustrzanek

Teraz wszystko stanęło na głowie...
Telefony robią zdjęcia (filmy też), aparaty fotograficzne kupuje się do kręcenia filmów.
Niedługo zaczną produkować samochody do latania...
hijax_pl napisał/a:
Albo ze mną jest coś bardzo nie tak skoro i 5Dmk3, i D800 trzyma mi się tak samo dobrze. :shock:
Tobie.
Mnie np. nie - Canona, mimo wszystko trzyma się lepiej, a z gripem... tym bardziej.

Ostatnie słowo w tej kwestii.
Projektanci d800 dołożyli starań co do zawartości d800, ale "skorupkę" nie dopracowali do końca. Oczywiście, d800 to nie D4 i kilka euro-badyli... ale mimo wszystko 2899 to też sporo kasy i oczekiwałoby się, jednak lepszego gripu. Takie jest moje subiektywne odczucie, po pierwszym zetknięciu (bez analogii do przyzwyczajenia canońskiego) z d800.

mir - Nie 10 Cze, 2012

Wnet zamiast przycisków będą dotykowe wyświetlacze. Ale do rzeczy. Na http://www.dpreview.com/ oba aparaty dostały tą samą ilość punktów. Ale czytając tekst wskazanie jest na D800
muzyk - Pon 11 Cze, 2012

mir napisał/a:
Ale do rzeczy. Na http://www.dpreview.com/ oba aparaty dostały tą samą ilość punktów. Ale czytając tekst wskazanie jest na D800

Bardzo fajnie jakością obrazu w RAW wypada na tle tych "mastodontów" 5DII.

sigmiarz - Pon 11 Cze, 2012

mir napisał/a:
filmowania obu lustrzanek, co mnie w ogóle nie interesuje

rawy z d800 wyglądają lepiej, tryb video z canona wielu uważa za lepszy, to chyba najbardziej odróżnia te aparaty, stąd te porównania, jest o czym pisać. Rawy można porównać i wyciągać wnioski samodzielnie.

mir - Pon 11 Cze, 2012

Można na D800 zrobić zdjęcie. W programie obrobić na +2 / 0/ -2 i z jednego zdjęcia mieć HDR. Matryca to umożliwia. W Canonie można to samo z gorszym skutkiem. Ale nie po to kupuje się takie aparaty. Ja dalej myślę i myślę. Mam efekt wahadła. Byłem za D800 i zmianą systemu godząc się ze stratą, teraz mi przEszło.
muzyk - Pon 11 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:
rawy z d800 wyglądają lepiej

Bo ja wiem? W kwestii szumów raczej nie. Rozdzielczości - owszem, ale w końcu to 36 Mpx.
mir napisał/a:
Mam efekt wahadła.

Witaj w klubie. Mnie przeszedł d800. Teraz pozostały dwa na placu "boju" 5dII i III.
Poczekam trochę jeszcze, bo na razie 3300 nie schodzi za 5DIII.
W międzyczasie może jednak d600 się pojawi i namiesza? :???:

komor - Pon 11 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Bo ja wiem? W kwestii szumów raczej nie.

Te, chorągiewka :) szumy z D800 wyglądają tak samo jak z 5DIII? Na wysokim ISO może i tak, ale na niższych jednak nie da się ukryć, że cienie są znacznie czystsze.

muzyk - Pon 11 Cze, 2012

komor napisał/a:
Na wysokim ISO może i tak, ale na niższych jednak nie da się ukryć, że cienie są znacznie czystsze.

Oj tam. Aż takie wielkie różnice to nie są. :grin:

hijax_pl - Pon 11 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Aż takie wielkie różnice to nie są. :grin:
Zdejmij różowe okulary i się przyjrzyj :D
Ja wiem, że musisz sobie wyperswadować ciągoty do D800, no ale już bez przesady :D

muzyk - Pon 11 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Zdejmij różowe okulary i się przyjrzyj
Ja wiem, że musisz sobie wyperswadować ciągoty do D800, no ale już bez przesady

Pikselozę kolorowoziarnistą macie, stąd takie ochy i achy przy d800, a on jak szumiał od 3200 tak szumi i nic się na to nie poradzi.
Poniżej rozdzielczość ratuje sytuację :mrgreen: :wink:

Wyperswadować nie muszę, bo pomysł ze zmianą systemu został przedstawiony u sprzedawcy, na co on odrzekł, że "kein Problem" i szkła się by dało rady wymienić czy na nowe, czy używane w bdb stanie z gwarancją 1 roku.

Problem tkwi jednakże w gripie. Może i to śmieszny argument dla wielu z Was, dla mnie jednak nie. O guzikologii nie wspomnę, że to małe kółko z tyłu w d800 jest jakieś takie ... niedopowiedziane. :razz:

muzyk napisał/a:
Pikselozę kolorowoziarnistą macie
Bo ja wiem? Mam zdjęcie z mk3 na ISO100 gdzie cienie niezbyt głębokie, powiedziałbym nawet szarości nie są czyste. Nie mówię o żadnym wyciąganiu, ale o takim "niegrzebanym JPG prostu z puchy".
Ale zapewne nie każdemu to będzie przeszkadzać.
Co więcej - w fotografii B&W może to nawet dodawać zdjęciom smaczku. :roll:
muzyk napisał/a:
Wyperswadować nie muszę
muzyk napisał/a:
Problem tkwi jednakże w gripie
:lol: :lol: :lol:
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy. ;)

muzyk - Pon 11 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
niegrzebanym JPG prostu z puchy"

A ić Ty z jpg. A kysz :mrgreen:
RAWy też takie podłe?
hijax_pl napisał/a:
Co więcej - w fotografii B&W może to nawet dodawać zdjęciom smaczku.

A widzisz widzisz? :razz:
hijax_pl napisał/a:
Złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.

O ja Cię! Czuję się przybity, zdruzgotany. Pompka mi siądzie zaraz.

No grip jest, jak na pudełko do zdjęć z 2800 euro "taki se". :razz:

muzyk napisał/a:
RAWy też takie podłe?
No przypatrz się. Całkiem serio mówię. Nawet na najniższych ISO jest szum i mora. Zresztą na necie są odpowiednie porównania...
muzyk napisał/a:
O ja Cię! Czuję się przybity, zdruzgotany. Pompka mi siądzie zaraz.
:D No cóż.. Takie opinie jakie zachowanie ;)
muzyk - Pon 11 Cze, 2012

Hijax. Zgoda co do szumów w cieniach. Widać. :neutral:
Cóż, to może ten grip nie taki zły? :???:
hijax_pl napisał/a:
Takie opinie jakie zachowanie

Oj, no nie pastw się nade mną :wink:

mir - Pon 11 Cze, 2012

Może zrobią wtyczkę do LR4 i będzie lepiej wyciągał ciemności. Nowych suwaczków, jeszcze nie sprawdziłem w praktyce, ale działają na różne pasma ciemności-szarości. Jak się wkurzę, to nic nie kupię a pieniądze przehulam i będę miał spokój.
jaad75 - Pon 11 Cze, 2012

mir napisał/a:
Może zrobią wtyczkę do LR4 i będzie lepiej wyciągał ciemności.
LR4 już wyciąga znakomicie, tyle, że materiał musi na to pozwalać... W 5D3 trochę z tym cienko...
muzyk - Pon 11 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
W 5D3 trochę z tym cienko...

100% racji.
Czy w 5d2 też tak cienko, czy jeszcze gorzej?

muzyk napisał/a:
Nie wiem, wydaje mi się, że ciut gorzej, ale nie miałem okazji bawić się RAW-em zrobionym w dokładnie takich samych warunkach.
mir - Pon 11 Cze, 2012

Może ktoś zrobi w tych samych warunkach Nikonem i Canonem przy uniwersalnych obiektywach takich samych np manualnych zdjęcia i udostępni rawy lub napisze mi /nam gdzie jest znaleść. Wtedy sobie pomajstruje nimi w programie i ocenię czy przypadkiem lepsza matryca w Nikonie nie jest sztuką dla sztuki czyli po prostu się nie przydaje w praktyce. No bo kto niedoświetla zdjęcia -4 EV

mir napisał/a:
No bo kto niedoświetla zdjęcia -4 EV
A widział scenę o szerokiej dynamice kiedyś? ;)
Spójrz na przykład z tego testu Freda Mirandy - czy to taka super nierzeczywista, testowa scenka?

kufel - Pon 11 Cze, 2012

mir napisał/a:
nie o to tu chodzi... duza rozpiętość tonalna matrycy pozwala Ci wyciągać szczegóły w kontrastowych scenach , np gdy fotografujesz pod światło, gdzie trudno o poprawne zarejestrowanie świateł i cieni jednocześnie. inna sprawa ze faktycznie może uratować tyłek gdy z jakiegoś powodu nie doswietlimy zdjęcia.

[ Dodano: Pon 11 Cze, 2012 17:56 ]
mir napisał/a:
i ocenię czy przypadkiem lepsza matryca w Nikonie nie jest sztuką dla sztuki czyli po prostu się nie przydaje w praktyce.
gwarantuje Ci ze nie jest sztuka dla sztuki i bardzo sie przydaje... ;)

mir napisał/a:
Bardzo często niedoświetla się konkretne fragmenty zdjęć o tyle, by zachować detale w najjaśniejszych partiach obrazu.
Luke_S - Pon 11 Cze, 2012

muzyk napisał/a:

Odrobinę gorzej, ale różnica jest dość znikoma, jeśli wziąć pod uwagę ceny obu puszek i 4 (?) lata, jakie dzielą je technologicznie.

mir - Pon 11 Cze, 2012

Nie chce się powtarzać, ale dalej nie mogę zrozumieć po co Canon robił nową matrycę, jak nie jest ona wiele lepsza od tej w mkII. W tym przypadku czas stanął w miejscu, a AF no to wiadomo dalej się już nie dało robić ściemę i musieli zrobić coś co dorównuję Nkkonowi. W przypadku zakupu Nikona D800 dochodzi też wymiana komputera na najnowszy czyli 6 rdzeni, min 8 GB RAM i min 1,5 TG, karta graficzna wypas. To też są koszty powyżej 3 tys.

mir napisał/a:
ale dalej nie mogę zrozumieć po co Canon robił nową matrycę, jak nie jest ona wiele lepsza od tej w mkII.
A robił?
mir napisał/a:
czyli 6 rdzeni, min 8 GB RAM i min 1,5 TG, karta graficzna wypas.
A po co? :D Nie lepiej zmienić dysk na większy tylko?
mir - Pon 11 Cze, 2012

Ponoć nie, duże rawy plus warstwy uniemożliwiają płynną pracę PC (informację uzyskane od posiadaczy D800 uznanych w branży)

mir napisał/a:
duże rawy plus warstwy
A co zamierzasz robić z tymi RAWami? Robisz w przygotowalni offsetowej / dtp? :shock:

mir napisał/a:
Ponoć nie, duże rawy plus warstwy uniemożliwiają płynną pracę PC
Bzdura. Chyba że tworzysz bardzo dużo warstw i wszystko przeliczane jest w czasie rzeczywistym na obiektach inteligentnych...
kozidron - Pon 11 Cze, 2012

mir napisał/a:
W przypadku zakupu Nikona D800 dochodzi też wymiana komputera na najnowszy czyli 6 rdzeni, min 8 GB RAM i min 1,5 TG, karta graficzna wypas. To też są koszty powyżej 3 tys.

To jest jakiś mit, co ten internet robi ludziom w głowie. Ram owszem, powinieneś mieć tyle od co najmniej 2 lat :wink: zresztą, są ramy i ramy :wink: ale 6 rdzeni :shock:

mir napisał/a:
Ponoć nie, duże rawy plus warstwy uniemożliwiają płynną pracę PC (informację uzyskane od posiadaczy D800 uznanych w branży)

Od kogo, daj namiary.
mir, czy ty na prawdę sądzisz, że świat się kończy na lustrzankach FF, ludzie pracują na cięższych plikach i dają radę, moze trochę więcej przy tym palą :wink:

hijax_pl napisał/a:
Robisz w przygotowalni offsetowej / dtp? :shock:

Do offsetu tyle nie potrzeba, zresztą kazdy rozsądny grafik ze startu zmniejsza wagę materiału, prędzej przy przygotowaniu na druk wielkoformatowy potrzeba więcej.

kozidron napisał/a:
Do offsetu tyle nie potrzeba
Zależy jaki to offset ;) Choć w DTP nie bawię się już od dłuższego czasu to może nie będę się dalej wypowiadać...
mir - Wto 12 Cze, 2012

Ale siedliście na mnie. A przecież przypuszczam, że i tak wiecie, że mam rację, przynajmniej jeśli chodzi o PC. Z resztą puśćmy wodze fantazji: Założenie 1- Nikt z nas nie ma żadnego sprzętu fotograficznego. Założenie 2- Posiadamy wiedzę i umiejętności takiej jakie mamy. Założenie 3- Mamy, powiedzmy 25 tys. Pytanie- Co kupujemy??????
P.S Polska-Rosja 0:0

jaad75 - Wto 12 Cze, 2012

mir napisał/a:
Pytanie- Co kupujemy??????
Ja bym kupił praktycznie wszystko to co mam, tyle, że 25 tys. to by mi nie bardzo wystarczyło... :razz:
mir napisał/a:
P.S Polska-Rosja 0:0
Who cares? Ważne, że polskim kibolom się dostało... :lol:
mir - Wto 12 Cze, 2012

Nie wchodźmy na śliskie tematy. Pytam poważnie -Co byście kupili?
mozer - Wto 12 Cze, 2012

mir, ale to przecież zależy co focimy, Twoje pytanie jest nieprecyzyjne, bo wybór nie ogranicza się przecież do puszki.

jaad75 napisał/a:
Who cares? Ważne, że polskim kibolom się dostało...

Czasem Cię lubię ;)

mir napisał/a:
Pytam poważnie -Co byście kupili?
Ja odpowiedziałem jak najbardziej poważnie.
hijax_pl - Wto 12 Cze, 2012

mir napisał/a:
3- Mamy, powiedzmy 25 tys. Pytanie- Co kupujemy??????
Ja bym brał nikona.
mir - Wto 12 Cze, 2012

Ja też przychylam się do Nikona D800. Mozer, zaczynamy od zera (ja godzę się ze stratą przy sprzedaży systemu Canona, przyjmę to na klatę 118 cm) Zaczynacie od zera i macie kasę. Co kupicie????????????
Luke_S - Wto 12 Cze, 2012

Jaki rodzaj fotografii?
mozer - Wto 12 Cze, 2012

mir, widzisz, ja np. bym mógł przejść na Nikona, ale nie miałbym na co zamienić mojego 100-400...

mozer napisał/a:
nie miałbym na co zamienić mojego 100-400...
Masz 80-400, 200-400... :roll:
mozer - Wto 12 Cze, 2012

jaad75, faktycznie, to zupełnie to samo :P

mozer, podałem Ci tanie i drogie szkło "w zakresie"... Przypuszczam, że głównie chodzi jednak o to 400...
mozer - Wto 12 Cze, 2012

jaad75, nie, chodzi o to że akurat C odpowiednik jest lepszy od N, chociaż i tak pewnie w to nie uwierzysz ;P

A dorzucanie 200-400 do tego porównania to już kpina - droższy 4 razy i cięższy 3 razy... O ile większy, nie wiem.

mozer napisał/a:
jaad75, nie, chodzi o to że akurat C odpowiednik jest lepszy od N, chociaż i tak pewnie w to nie uwierzysz ;P
Optycznie nie bardzo, powiedziałbym, że jest bardzo porównywalnie, AF w 100-400L jest lepszy i jest trochę tańszy.
Gdyby interesowała mnie fotografia długimi teleobiektywami poniżej 200-400 bym nie schodził. Chociaż i tak wolałbym stałki.

dcs - Sro 13 Cze, 2012

W Nikonie nie ma 400/5,6.
kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
mozer napisał/a:
nie miałbym na co zamienić mojego 100-400...
Masz 80-400, 200-400... :roll:
odpowiednikami to one są tylko z ogniskowych.. :roll:
mozer - Sro 13 Cze, 2012

Ja widzę, że użytkownicy 80-400 skarżą się na mydło powyżej 300 mm.

jaad75 napisał/a:
Gdyby interesowała mnie fotografia długimi teleobiektywami
poniżej 200-400 bym nie schodził.

Ja mówiłem o swoich wymaganiach, a nie Twoich.
Oczywiście, że fajnie mieć wiadro stałek i taczkę do niego, ale mnie interesuje focenie głównie w podróży. 100-400 i tak sporo obciąża/zajmuje mi plecak.
Co innego, jakbym to robił zawodowo, choć i wtedy byłby to spory dyskomfort.

kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Optycznie nie bardzo, powiedziałbym, że jest bardzo porównywalnie,
chyba nie wiesz co piszesz... :roll:
jaad75 - Sro 13 Cze, 2012

kufel napisał/a:
chyba nie wiesz co piszesz...
Czyżby?... :razz:
Ja wiem, że tak się utarło, że Canon jest wspaniały, bo ma tańsze tanie szkło do "przyrody i samolotów", ale optycznie, to ono naprawdę specjalnie nie różni się od 80-400. Zresztą ani jedno, ani drugie mnie nie podnieca i w życiu bym ich nie kupił.

kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Ja wiem, że tak się utarło, że Canon jest wspaniały,
bo jest :P ;)

jaad75 napisał/a:
ale optycznie, to ono naprawdę specjalnie nie różni się od 80-400.
jestes pewien?

link

jaad, to szkło po prostu JEST lepsze , pogódź sie z tym :P

kufel napisał/a:
jestes pewien?

link
Kwestia sztuki zapewne - nie zauważyłem aż takich problemów z CA w Nikkorze, podobnie jak nie zauważyłem aż takiego spadku ostrości na długim końcu.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 00:30 ]
kufel napisał/a:
jaad, to szkło po prostu JEST lepsze , pogódź sie z tym :P
Jest lepsze, ale nie optycznie. Nawet jeśli jest ciut lepsze, to nie aż tak jak sugerowałby Twój link. Jak pisałem wyżej są bardzo porównywalne. Canon jest ciut tańszy i ma lepszy, szybszy i pewniejszy AF (choć nie mam pojęcia jak zachowuje się np. z 5D2 - miałem okazję postrzelać tylko na 7D).
kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Kwestia sztuki zapewne - nie zauważyłem aż takich problemów z CA w Nikkorze, podobnie jak nie zauważyłem aż takiego spadku ostrości na długim końcu.
:mrgreen: ...no to dość sporo tych dobrych sztuk canona jakoś sporo tych gorszych nikona ;) konkluzje innych testów sa takie same - 80-400 jest szkłem gorszym. jaad ,sami nikoniarze narzekają na to szkło...

kufel napisał/a:
sami nikoniarze narzekają na to szkło...
nie wiem na co narzekają nikoniarze i szczerze mówiąc nie bardzo mnie to interesuje, wiem, co widzę... :roll:
kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad, zatem podziel sie jakimś obrazkiem ,czymkolwiek bym się mógł przekonać ze faktycznie różnic nie ma.

Poczytałem teraz komentarze pod tym szkłem na Optyczne i jak widać jedni narzekają inni nie... Być może to szkło nie trzyma parametrów po prostu.
kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Poczytałem teraz komentarze pod tym szkłem na Optyczne
mnie nie chodzilo o komenatrze tylko na optycznych.

jaad75 napisał/a:
nie zauważyłem aż takich problemów z CA w Nikkorze
btw, w tescie na photozone tez wyszlo ze 80-400 ma dosc sporą aberracje.

kufel, ale jak nie mam tego szkła... :roll:
Kiedyś dla zabawy porównywaliśmy ze znajomymi z kolegą canonierem (tak, mam też takich :razz: ) i byłem raczej biernym obserwatorem - jak mówię, nie interesują mnie te ogniskowe kompletnie. Kolega canonier również stwierdził, że w zasadzie te szkła są równoważne optycznie, a kwestia AF jest akurat dla mnie też bezdyskusyjnie na korzyść Canona. I nawet bardziej mi się podoba, mimo koloru... :razz:

kufel - Sro 13 Cze, 2012

z photozone:80-400

Optically, the lens delivers very good to excellent resolution at its short end, however at its longest focal length (which is probably what you're more interested in when purchasing a tele zoom) the sharpness drops to somewhat disappointing levels. In addition, pincushion distortion is rather high here and CAs are quite high thoughout most of the focal range. Vignetting is well controlled though.

a tu z testu 100-400
The Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 USM L IS is almost a boring lens but in a positive sense. It shows no extreme weaknesses nor strengths. You will find sharper lenses - primes that is - but it is very sharp for a zoom lens, especially considering its 400mm, and that's throughout the range at all relevant aperture settings. As such it is e.g. far better than the corresponding Nikkor AF 80-400mm f/4.5-5.6 ED or the recently tested Sigma AF 120-400mm f/4.5-5.6 HSM just to give you two other popular examples here. The very low amount of lateral CAs contributes to the high sharpness perception - the fluorite and SUD elements are obvious very effective here. The amount of light falloff is comparatively moderate within the full format scope but you will be able to spot it at max. aperture in critical scenes. Distortions are very slight and as such not really relevant. The quality of the bokeh is decent but not on prime lens level.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 00:55 ]
pogrubiłem ważne zdanie gdybyś przypadkowo je przeoczyl :P ;)

mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75, powiem tak - mam taki egzemplarz 100-400, który jest naprawdę ostry na 400 na pełnej dziurze i nie wiem co tam można by ulepszyć. Może mi się tak trafiło.

Crop 1:1 z samego brzegu kadru aps-c, 400 na 5.6, domyślne ustawienia LR:

kufel, wiesz, DxO wyszło, że DA*200 jest w zasadzie takie samo jak Sigma 70-200 na długim końcu, a Optycznym, że 31Ltd jest gorsze od 35/2 - jakoś bardziej wierzę temu co sam widzę, choć wierzę też, że są sztuki, które zachowują się jak w teście. Jak mówię - może akurat to była słaba sztuka 100-400L i doskonała 80-400, ale oba były jak najbardziej ok i na pewno nie było wyraźnej różnicy na którąkolwiek korzyść.
kufel - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
może akurat to była słaba sztuka 100-400L i doskonała 80-400, ale oba były jak najbardziej ok i na pewno nie było wyraźnej różnicy na którąkolwiek korzyść.
ale jak widzisz , wiele testów potwierdza tylko obiegową opinie ze 100-400 L jest szkłem lepszym optycznie a 80-400 gorszym szczególnie jeśli porównujemy dłuższe ogniskowe. w zadzie to osobiście nie spotkałem sie z testem który dalby odwrotny wynik . a czy zdarzają się różnice w egzemplarzach? z pewnością.
moronica - Sro 13 Cze, 2012

tylko czy aby na pewno jest to obiektyw, pod katem ktorego warto decydowac sie ktory korpus za 3k eur wybrac?
mozer - Sro 13 Cze, 2012

moronica, dlaczego nie? Jak się szuka w miarę poręcznego zestawu oferującego bardzo dobrą jakość?

kufel napisał/a:
osobiście nie spotkałem sie z testem który dalby odwrotny wynik
Ja nawet nie czytałem testów - jak mówię, ani mnie te szkła grzeją, ani ziębią... :smile:
mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75, ale żeby przegadać o nich 2 strony, to czemu nie? :D

mozer napisał/a:
jaad75, ale żeby przegadać o nich 2 strony, to czemu nie? :D
Jeśli mam inne zdanie poparte jakimś tam własnym doświadczeniem, to czemu nie... :razz:

mozer, no to pozostaje decyzja czy jakosc oferowana przez nowa piatke jest adekwatna do jej ceny. jesli nie to po prostu trzeba poswiecic albo szklo albo jakosc. albo po prostu zostawic sobie canonowski korpus tylko dla 100-400
mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Jeśli mam inne zdanie poparte jakimś tam własnym doświadczeniem, to czemu nie...

Ta, ale jak ktoś Ci próbuje udowodnić, że się mylisz to mówisz, że Cię to nie interesuje ;)

moronica, no jasne, można i tak. Ale zanim jaad namieszał to temat dotyczył kwestii który z tych korpusów wybrać. Nie sądzę, żeby te korpusy aż tak dramatycznie się różniły, żeby trzeba było czynić jakieś poświęcenia :)

mozer napisał/a:
Ta, ale jak ktoś Ci próbuje udowodnić, że się mylisz to mówisz, że Cię to nie interesuje ;)
Błąd, od początku mówię, że te szkła mnie nie interesują. :razz:
mozer napisał/a:
Nie sądzę, żeby te korpusy aż tak dramatycznie się różniły, żeby trzeba było czynić jakieś poświęcenia :)
Nie no, są aspekty w których różnią się dramatycznie, np. kółka... :lol:
mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75, oh my god, a jesteś w stanie sobie wyobrazić, że szkło które Cię nie interesuje może być dla kogoś kryterium wyboru? Masz taką wyobraźnię? ;P

Nie zaczynaj z kółkami ;)

mozer napisał/a:
jaad75, oh my god, a jesteś w stanie sobie wyobrazić, że szkło które Cię nie interesuje może być dla kogoś kryterium wyboru?
Nie jestem sobie w stanie wyobrazić, że tego typu szkło może być dla kogoś decydujące o wyborze np. gorszego korpusu, ale przyjmuję, że tego typu zdarzenia mają miejsce. Są na tym świecie rzeczy o których nie śniło się filozofom... :razz:
mozer napisał/a:
Nie zaczynaj z kółkami ;)
To może z gripem? :razz: ... albo dynamiką?
mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
zkło może być dla kogoś decydujące o wyborze gorszego korpusu

Zależy o ile lepsze jest szkło i ile gorszy korpus, nieprawdaż? Nie poświęciłbyś korpusu dla wymarzonego, lepszego szkła?

Pamiętaj też, że to jednak nie są stricte profesjonalne korpusy...

mozer napisał/a:
Nie poświęciłbyś korpusu dla wymarzonego, lepszego szkła?
Trudno mi sobie wyobrazić, że szkło tej klasy jest dla kogoś tym wymarzonym, już prędzej coś staloogniskowego klasy f/4, czy f/2.8... Tego typu obiektywy, to jednak mimo wszystko pewien kompromis...
mozer - Sro 13 Cze, 2012

jaad75, przepraszam bardzo a istnieje jakiś tańszy pełnoklatkowy korpus w tych systemach? Nie mówię o starszych modelach.
Takie body to też kompromis.

Podałem realia - chcę mieć w miarę kompaktowy, pełnoklatkowy zestaw. To co? Mam wybierać stałki 2.8?

mozer napisał/a:
Pamiętaj też, że to jednak nie są stricte profesjonalne korpusy...

:shock: to jak, tylko jednocyfrowki sa stricte profesjonalne? czy moze maly obrazek w ogole nie jest stricte profesjonalny? ;)

mozer - Sro 13 Cze, 2012

moronica napisał/a:
tylko jednocyfrowki sa stricte profesjonalne

Tak.

mozer, a co konkretnie takiego nieprofesjonalnego jest w d800?
mozer - Sro 13 Cze, 2012

moronica, takie samo pytanie można by zadać w stosunku do niżej pozycjonowanych lustrzanek. Zawsze może być coś lepiej.
dcs - Sro 13 Cze, 2012

mozer,
I na ff-ie 400mm by ci starczało?

mozer - Sro 13 Cze, 2012

dcs, ha, no musiałoby. Nie ma poręcznych obiektywów o większych ogniskowych. Ale to ogólnie była akademicka dyskusja "co by było gdyby" :)
dcs - Sro 13 Cze, 2012

mozer,
Też słyszałem opinię o słabych 400mm w 80-400 /byłego Nikoniarza -zdrajcy :wink: / i że 100-400 lepszy.

D800 można jednak kropwać do aps-c i i tak dużo zostanie. Na pełnych kadrach mimo słabości 400mm też miałbyś więcej szczegółu w porównaniu z 5DIII z 100-400.

mozer - Sro 13 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Na pełnych kadrach mimo słabości 400mm też miałbyś więcej szczegółu w porównaniu z 5DIII z 100-400.

Czy ja wiem... Co da cropowanie z mydła? A 5D też nie ma tak mało tych pikseli.

dcs - Sro 13 Cze, 2012

mozer,
Ale wielopikselowe mydło. Posiadacze 7D lubują się w podostrzaniu i na takim wielopikselowym materiale przynosi ono lepsze efekty niż z np. 40D.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 03:03 ]
mozer napisał/a:
A 5D też nie ma tak mało tych pikseli.

Przy DX zostanie "40D".

kozidron - Sro 13 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie jestem sobie w stanie wyobrazić, że tego typu szkło może być dla kogoś decydujące o wyborze np. gorszego korpusu, ale przyjmuję, że tego typu zdarzenia mają miejsce. Są na tym świecie rzeczy o których nie śniło się filozofom... :razz:

jaad75, nie koniecznie od razu gorszego ale np. ze słabszym af-em niz u konkurencji w tej samej półeczce klasowej (nie cenowej), moim zdaniem kto jak kto ale ty akurat powinieneś móc sobie wyobrazić taką sytuację :razz: że dla szkieł mozna poświęcić np. sprawniejszy af :razz:

...i nie ma w tym żadnej filozofii :razz: ja cię nawet rozumiem :twisted:

mir - Sro 13 Cze, 2012

Panowie to nie jest wątek o 100-400 czy 80-400. Co byście kupili fotografując to co fotografujecie
hijax_pl - Sro 13 Cze, 2012

mir napisał/a:
Co byście kupili fotografując to co fotografujecie
D800.
(bo zasadniczo używam 16-35 i 70-200)

Sunders - Sro 13 Cze, 2012

mir napisał/a:
Panowie to nie jest wątek o 100-400 czy 80-400. Co byście kupili fotografując to co fotografujecie

Nie jest, ale dyskusja jest na tyle interesująca, że może warto by ją wyłączyć i taki wątek stworzyć :?: :smile:

mir, ty i tak w najbliższym czasie się nie zdecydujesz a ten wątek poza twoim dylematem, porusza kilka ciekawych zagadnień.

Sunders, chyba jest niewiele "człowieków" którzy używali dłużej jednego i drugiego.

kozidron napisał/a:
Sunders, chyba jest niewiele "człowieków" którzy używali dłużej jednego i drugiego.

Może się jacyś znajdą, a jesli nie to posiadacze jednego lub drugiego mogliby wrzucić tu swoje jednostronne opinie.Bardziej bym się obawiał duzej dysproporcji ilości posiadaczy 80-400 i 100-400.

Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Cze, 2012

Ja się własnie zastanawiam nad D800, ale jak na razie odrzuca mnie brak w systemie Nikona szkła takiego jak 100-400L. Resztę szkieł można swobodnie zastąpić podobnymi, ale tego jednego, bardzo przydatnego akurat nie. :grin:

mozer napisał/a:
moronica, takie samo pytanie można by zadać w stosunku do niżej pozycjonowanych lustrzanek. Zawsze może być coś lepiej.

mozer, takie samo pytanie mozna zadac rowniez odnosnie jakiegokolwiek korpusu wyzej. zawsze moze byc cos lepiej. to nie swiadczy o tym, do jakiego uzytkownika glownie kierowany jest dany korpus, oraz o tym, ze nie-profesjonalista ma prawo go sobie kupic jesli chce. nikt od nikogo legitymacji zwiazku artystow wymagac nie bedzie przy zakupie hassiego

mozer - Sro 13 Cze, 2012

moronica, to powiedzmy tak - wg producentów tych sprzętów jedynki są puszkami dla zawodowców. Kropka.

Jedynki są tak pozycjonowane, podobnie jak Dx w Nikonie. Ale to o niczym nie świadczy przecież :razz:
mozer - Sro 13 Cze, 2012

Mi chodziło wyłącznie o to, że nie ma nic dziwnego w tym, że ktoś do nieprofesjonalnego korpusu podpina sobie 100-400/80-400.

Bo w tym nie ma nic dziwnego, taki typ obiektywu jest bardzo uniwersalny, łączy jakość z lekkością i użytecznością, szczególnie w przypadku eLki. :grin:
komor - Sro 13 Cze, 2012

Ale macie dyskusję, dawno tak miałkiej wymiany zdań nie widziałem. :) A apropos profesjonalizmu, to już kiedyś pisałem, że widziałem gościa z Canonem 1D, do którego miał założonego plasticzaka 50/1.8. :)

mozer napisał/a:
moronica, to powiedzmy tak - wg producentów tych sprzętów jedynki są puszkami dla zawodowców. Kropka.

nie mowie ze nie. a d800 wg producenta rowniez
Cytat:
Hold in your hands an HD-SLR able to capture images rivaled only by those produced with a medium-format camera: extremely low noise, incredible dynamic range and the most faithful colors. Meet the Nikon D800, a 36.3 megapixel FX-format HD-SLR for professional photographers who require end results of the highest quality, who demand superior performance, speed, handling and a fully integrated imaging system.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
zastanawiam nad D800, ale jak na razie odrzuca mnie brak w systemie Nikona szkła takiego jak 100-400L. Resztę szkieł można swobodnie zastąpić podobnymi

Wujku, skoro tak to zastąp mi np.: TS-E17, EF 8-15, MP-E 65, to może i ja zastanowię się nad D800 :smile:

Sunders napisał/a:
skoro tak to zastąp mi np.: TS-E17, EF 8-15, MP-E 65, to może i ja zastanowię się nad D800 :smile:
Masz te szkła już? Czy raczej wybierasz system wg szkieł, których nigdy nie będziesz mieć? :D

komor napisał/a:
widziałem gościa z Canonem 1D, do którego miał założonego plasticzaka 50/1.8. :)
Pytanie tylko, czy wybierał korpus ze względu na jego obecność w systemie... :razz:
maput - Sro 13 Cze, 2012

Sunders napisał/a:
zastanawiam nad D800, ale jak na razie odrzuca mnie brak w systemie Nikona szkła takiego jak 100-400L. Resztę szkieł można swobodnie zastąpić podobnymi

Wujku, skoro tak to zastąp mi np.: TS-E17, EF 8-15, MP-E 65, to może i ja zastanowię się nad D800 :smile:

Wiesz... w drugą stronę też tak można ;)

jaad75 napisał/a:
Pytanie tylko, czy wybierał korpus ze względu na jego obecność w systemie... :razz:

ty się śmiej :wink: jakiś czas temu podnajelismy z kolegą jedną z większy firm foto w 3mieście i babka przyszła z tym plastikiem przypiętym do FF, pomijam już że za to zlecenie(4 gozdzinki) wzieła tyle że by jej luzem na 85/1.8 wystarczyło.
Oczywiście skończyło się na tym, że pożyczyłem jej obiektyw.

hijax_pl napisał/a:
zastąp mi np.: TS-E17, EF 8-15, MP-E 65, to może i ja zastanowię się nad D800
Masz te szkła już? Czy raczej wybierasz system wg szkieł, których nigdy nie będziesz mieć?

hijax_pl, mam :razz:

No to fajnie :)
Jeśli te szkła kupiłeś gdyż są Ci niezbędne do pracy (lub też tylko z chęci ich posiadania) to niewątpliwie jesteś przedstawicielem tej grupy osób, która nie może myśleć o zmianie systemu :)
W takiej sytuacji jesteś osobą, która w owej dyskusji jest mało wiarygodna - no chyba, że autor wątku też potrzebuje tez szkła i już złożył na nie zamówienie (tylko w takim razie po co zakładał ten wątek?) ;)

hijax_pl napisał/a:
jesteś przedstawicielem tej grupy osób, która nie może myśleć o zmianie systemu

Jednak czasami myślę o dwusystemowości i IMHO to mnie jednak uwiarygadnia :mrgreen:

mir - Sro 13 Cze, 2012

Nie chcę być nachalny, ale czy może ktoś odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie. Gdyby zaczynał od podstaw budowanie systemu a miał tą wiedzę i umiejętności co obecnie i robił zdjęcie te co obecnie i miał 25 tys TO CO by kupił. I już nie piszcie o 100-400 czy TS itp. Wiadomo, jak zmienię system to kupię D800 +14-24/2,8 i 50/1,4 i może 85. A jak kupię 5d mkIII to kupię z 24-70 L I lub 16-35/2,8 i dokupię 35 lu 24/1,4.

A ja 14-24/2.8 bym nie kupił :D
A co bym kupił już napisałem...

mir - Sro 13 Cze, 2012

Sunders napisał/a:
skoro tak to zastąp mi np.: TS-E17, EF 8-15, MP-E 65, to może i ja zastanowię się nad D800 .

Chciałbym mieć te obiektywy ale jestem na nie za słaby i za mało majętny. Czy zadowolony jesteś z 8-15? I do czego go używasz?

MM - Sro 13 Cze, 2012

Na takie pytanie nie dam prostej odpowiedzi. Bo lepszym aparatem jest D800. Tylko do kompletu są potrzebne obiektywy. I tutaj trzeba szukać co kto potrzebuje. Bo jak 24-70/2.8 i 70-200/2.8 to bym brał Nikona. 14-24/2.8 Nikkora to nie jest wygodne szkło, choć w testach ma ładne wykresiki.
Na pewno lepiej sprawa wygląda w Canonie jeżeli patrzymy na dobre amatorskie tele. Jest 400/5.6L, jest 300/4 IS L, jest w końcu słynne 100-400L. Dla mnie to ważne, dla kogoś innego nieistotne. Nie możns wybierać systemu patrząc na jedną komkretną puszkę.
Nikon ma inne zalety - najlepszy system jeżeli chodzi o AF, naświetlanie i pracę z lampą błyskową. WYBIERAJ...

mir - Sro 13 Cze, 2012

Sorry za złe cytowanie hijax to twoja wypowiedź.
komor - Sro 13 Cze, 2012

A ja bym kupił 5D i ładne stałki. :)
mir - Sro 13 Cze, 2012

No wreszcie MM dał esencję tego wątku. W pełni się z nim zgadzam. Mnie tele na razie w ogóle nie interesuje tj. 100-400 i 300/4 itp., tak dla ciekowości to 70-200 ale kiedyś miałem założenie, że na FF będę miał same stałki 35 ew. 24 i 50 i 85 na na APS-C standard zoomy i ultra zommy.
Luke_S - Sro 13 Cze, 2012

mir napisał/a:
Nie chcę być nachalny, ale czy może ktoś odpowiedzieć na zadane przeze mnie pytanie. Gdyby zaczynał od podstaw budowanie systemu a miał tą wiedzę i umiejętności co obecnie i robił zdjęcie te co obecnie i miał 25 tys TO CO by kupił.

D800.

mir - Sro 13 Cze, 2012

No to 2:0

mir napisał/a:
Sorry za złe cytowanie hijax to twoja wypowiedź.
Ke? Jaka moja? Moja była tu: http://forum.optyczne.pl/...p=360170#360170
muzyk - Sro 13 Cze, 2012

D800,
14-24 2.8
24-70 2.8
70-200 2.8 :cool:

muzyk napisał/a:
12-24 2.8
To chyba w jakaś edycja specjalna... :razz:

BTW, same zoomy? Fuj...

muzyk - Sro 13 Cze, 2012

Zanim zdążyłem wyedytować... się już rozpisałeś. :razz:
jaad75 napisał/a:

BTW, same zoomy? Fuj...

Na "początek" wystarczyłyby ... :cool:

mozer - Sro 13 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:

No wreszcie MM dał esencję tego wątku.

Przecież my to samo od kilku stron piszemy... :roll:

dcs - Sro 13 Cze, 2012

D800
28/1/8G
85/1.8G
50/1.4G, lub Voigtlander Nokton 58 mm f/1.4 SL II
SB-910
-zostają 4tys. na coś

muzyk - Sro 13 Cze, 2012

dcs napisał/a:
zostają 4tys. na coś

Na opijanie zakupu :twisted:

dcs - Sro 13 Cze, 2012

muzyk,
Albo zwyżkę kursów PLN/USD-EUR.

Wujek_Pstrykacz - Czw 14 Cze, 2012

Sunders napisał/a:

Mnie one niepotrzebne więc ich zastępować nie muszę, natomiast coś koło 100-400L by mi było szkoda, ale są szanse na 100-400VR :razz:

mozer - Czw 14 Cze, 2012

Fajniej by było jakby taki Canon zrobił 100-300 f/4 zamiast się bawić w naleśniki czy setne zoomy 70-300 ;P
Sunders - Czw 14 Cze, 2012

natomiast coś koło 100-400L by mi było szkoda, ale są szanse na 100-400VR

Wujku i co, podepniesz go pod D800 :?: :smile:

maput - Czw 14 Cze, 2012

No to ja biorę:
D800
14-24/2.8
24/1.4G
35/1.4G
50/1.4G
85/1.4G
micro 105/2.8G
DC 135/2D
16/2.8D Fish Eye
A jak kiedyś wyjdzie to jeszcze PC-E 17/4

Zakładam że przekroczyłem budżet, ale co mi tam, mam czas na zbieranie ;)

hijax_pl napisał/a:
ja 14-24/2.8 bym nie kupił

hijax_pl, możesz napisać dlaczego :?:

mir napisał/a:
Czy zadowolony jesteś z 8-15? I do czego go używasz?

Jestem zadowolony.Używam do zabawy - gł. portrety i zdjęcia wnętrz. :smile:

mir napisał/a:
kiedyś miałem założenie, że na FF będę miał same stałki 35 ew. 24 i 50 i 85 na na APS-C standard zoomy i ultra zommy

Ja właśnie takie założenie realizuję, z tym, że: stałek makro używam głównie na APS-C, a 8-15 na obu formatach po równo. :smile:

[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 07:50 ]
są szanse na 100-400VR

Wujku, możesz podać jakieś konkrety, czy to tylko "rumors" :?: :smile:

hijax_pl - Czw 14 Cze, 2012

Sunders napisał/a:
możesz napisać dlaczego :?:
Oczywiście. Miałeś to szkło w ręku? Bawiłeś się nim? Mnie po dłuższej nim zabawie odpycha ta wielgachna soczewa z przodu. Oczyma wyobraźni widzę jak delikatna ryska czy coś innego i każde zdjęcie na szerokim końcu ma znamię... No i te problem z ofiltrowaniem... A praca pod słońce? Nie jest fajnie choć akurat to mnie ani grzeje, ani parzy.
Inna sprawa, że ja reporterki nie robię, a do szeroko pojętych "krajobrazów" 2.8 potrzebne jak piąte koło u wozu. Dlatego zdecydowałem się na 16-35VR. I mając decydować się po raz kolejny ponownie wybrałbym 16-35VR :D

mozer - Czw 14 Cze, 2012

hijax_pl, przydaje Ci się do czegoś VR w takim szkle?
hijax_pl - Czw 14 Cze, 2012

mozer napisał/a:
przydaje Ci się do czegoś VR w takim szkle?
Czasami tak :)
maput - Czw 14 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
I mając decydować się po raz kolejny ponownie wybrałbym 16-35VR :D

A ja właśnie ostatnimi czasy bardzo intensywnie myślę o tym szkle... 14-24 kusi, ale trochę szkoda mi kasy i zastanawiam się czy te 2mm z przodu zrobią dla mnie jakąś ogromną różnicę. Kwestia światła mniej ważna. No i byłoby to moje pierwsze szkło ze stabilizacją ;)

Sunders napisał/a:
są szanse na 100-400VR

Wujku, możesz podać jakieś konkrety, czy to tylko "rumors"

Ale szanse są, trzeba być dobrej myśli. :razz:
Sunders napisał/a:

natomiast coś koło 100-400L by mi było szkoda, ale są szanse na 100-400VR

Wujku i co, podepniesz go pod D800

Znaczy się co? Nowego 100-400VR od Nikona jak wyjdzie kiedyś?
Może i bym go podłączył, ale na razie jeszcze nie mam D800.
Natomiast 100-400L dalej nosze na spacerach leśnych, jest do tego stworzony :razz:

100-400L dalej nosze na spacerach leśnych, jest do tego stworzony

Po tym co piszesz nabieram na niego ochoty, tym bardziej że mam do czego podłączyć :smile:

Nowego 100-400VR od Nikona jak wyjdzie kiedyś?
Może i bym go podłączył, ale na razie jeszcze nie mam D800.

Chodziło mi o to, czy używałbyś go na FF czy raczej na APS-C :?:

[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 12:21 ]
hijax_pl napisał/a:
Mnie po dłuższej nim zabawie odpycha ta wielgachna soczewa z przodu. Oczyma wyobraźni widzę jak delikatna ryska czy coś innego i każde zdjęcie na szerokim końcu ma znamię... No i te problem z ofiltrowaniem... A praca pod słońce?

hijax_pl, to własnie podejrzewałem, tylko chciałem się upewnić. :smile:
Mam podobnie z TS-E17 - jest super - używam wtedy, kiedy mogę to robić bez pośpiechu, ale tam gdzie mam czas ograniczony/ np. wycieczki/ bym go nie zabrał. Do tego celu lepszy wydaje mi się TS-E24 dokładnie z tych samych względów, które opisałeś.Choć węższy, ale tak samo dobry optycznie i bez wypukłej soczewki z przodu.

Sunders napisał/a:

100-400L dalej nosze na spacerach leśnych, jest do tego stworzony

Po tym co piszesz nabieram na niego ochoty, tym bardziej że mam do czego podłączyć

Używałem go na APSC, teraz na APSH. Pasuje mi do szerszych kadrów kiedy z 500L jest za wąsko. Jest bardzo uniwersalny, gdybym miał FF też chętnie bym go używał. :grin:

Pan_Żabka - Pią 15 Cze, 2012

Ja wiem, ze tutaj pewnie wspominanie o szkłach niesystemowych to mocne faux pas, ale jak w nikonie brak odpowiednika 100-400L to można do takiego D800 zaczepić sigme 50-500OS i napewno będzie lepiej niż z 80-400 :razz:
Ja myślałem o zmianie systemu dla 100-400L bo bo do samolotów jest świetny, ale też mi się nie kalkulowało i zakupiłem "bigmosa" do D300s. Kiedyś tam zakupię D800 i będzie bajka z takim zestawem :wink:
Jak miałbym zaczynać od początku to wziąłbym dla siebie:
D800
S50-500 OS
S85/1.4
N501.4
N70-200/2.8

mozer - Pią 15 Cze, 2012

Pan_Żabka, niby tak, ale bigma nie jest już tak poręcznym szkłem. Wystarczy chociażby porównać ciężar 1360 g vs 1970 g, długość 189 mm vs 219 mm i filtr 95 mm :shock:
jaad75 - Pią 15 Cze, 2012

mozer napisał/a:
i filtr 95 mm :shock:
A na cholerę Ci filtr?... :razz:
kozidron - Pią 15 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
A na cholerę Ci filtr?... :razz:

może by chronić przednia soczewkę :wink: która kosztuje tyle co szyba do maybach'a :wink:

mozer - Pią 15 Cze, 2012

Jak to na cholerę? No czasem się przydaje choćby polar. Nie mówię, że akurat do samolotów :P

mozer napisał/a:
No czasem się przydaje choćby polar.
Zwłaszcza przy f/6.3... :smile:
MM - Pią 15 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Zwłaszcza przy f/6.3...

Przy samolotach czy śmigłowcach się przydaje. Szczególnie po to, żeby nie robić do f/32 czy nawet f/45 na ISO 100. Kiedy tak jest? Ci co robią takie zdjęcia to wiedzą kiedy :razz:

MM, wiem po co długie czasy przy samolotach i innych śmigłowych urządzeniach latających, natomiast nie zapominajmy o tym, że przy CPL AF traci dodatkowo 1.5-2EV światła, co przy szkle f/6.3 (t-stop zapewne jeszcze mniej) sprawia, że system dostaje światła jak przy powiedzmy f/11 i wiadomo jak będzie pracował... :roll:
Pan_Żabka - Pią 15 Cze, 2012

Filtr do osłony soczewki nie potrzebny, bo tulipan jest tak głęboki (zwłaszcza po założeniu dodatkowego kołnierza do cropa) ze soczewka schowana mocno.
Co do średnicy filtra, to przecież jest w komplecie redukcja do 86mm... owszem - też do używania na cropie, ale przy D800 i tak samolociska bym focił w trybie DX, bo by i tak pixeli starczyło :wink:
Z masą się zgodzę... nie jest tak poręcznie, ale moim zdaniem w Nikonie to najlepsza opcja wśród długich tele, na kupno których może sobie niezamożny amator pozwolić.
Co do jakości, to widziałem zdjęcia z D3 i sigmy 150-500 (która jest bezsprzecznie gorsza od bigmy) i na FX nawet gorsza sigma dawała radę, więc mając "fulfrejma" argument o lepszej jakości ze 100-400L staje się ważki.
Zresztą może ja nie jestem obiektywny, bo wyrastam na fanboja szkieł sigmy posiadając 85/1.4 i 50-500OS :razz:

mozer - Pią 15 Cze, 2012

jaad75, wiesz, to jest zoom, ma też inne ogniskowe :P

mozer napisał/a:
jaad75, wiesz, to jest zoom, ma też inne ogniskowe :P
Serio?... :razz:
mozer - Pią 15 Cze, 2012

jaad75, wydajesz się tego nei zauważać skoro piszesz mi o f/6,3 :P
mir - Sob 16 Cze, 2012

Patrzę na temat wątku i wydaje się, że odbiegamy od tematu tak jak politycy od rzeczywistości.
hijax_pl - Sob 16 Cze, 2012

mir, to po raz kolejny napiszę: moim zdaniem D800.
Zadowolony?

muzyk - Sob 16 Cze, 2012

Jeśli w grę wchodzi też filmowanie, to 5DIII, ale nie teraz, bo za drogi.
Jeśli filmowanie, a niekoniecznie super AF, to 5DII.

Jeśli zaś wypas rozdzielczości - d800 plus modernizacja komputera, albo zakup nowego, który uciągnie ponad 200 megowe tiff'y, jeśli zajdzie potrzeba takich obrabiania.

Po przemyśleniu za i przeciw, pozostaję przy pierwszej myśli: 5dIII.

jaad75 - Sob 16 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
d800 plus modernizacja komputera, albo zakup nowego, który uciągnie ponad 200 megowe tiff'y, jeśli zajdzie potrzeba takich obrabiania.
Przestań powtarzać te pier.doły - nie każdy używa starych rzęchów, a i nie każdy stary rzęch ma problemy z tej wielkości plikami.

muzyk napisał/a:
Jeśli w grę wchodzi też filmowanie, to 5DIII, ale nie teraz, bo za drogi.
A czym na D800 się on wyróżnia?
muzyk napisał/a:
który uciągnie ponad 200 megowe tiff'y
Tiaaa... Kupuj szybko tego 5DII bo jeszcze rok i będziesz musiał wymieniać kompa tak czy siak :D
muzyk napisał/a:
jeśli zajdzie potrzeba takich obrabiania.
Wiesz... Z 12Mpx matrycy D700 mam tifyy po 72MB. A jak z takiego pliku zrobię parę warstw w PS to mi wychodzi PSD kilkusetmegowy. Jak myślisz? Czy powinienem też zmienić kompa?
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
A czym na D800 się on wyróżnia?

Podałem link z testem w tym w ciemnościach. Luknij.
hijax_pl napisał/a:
Kupuj szybko tego 5DII bo jeszcze rok i będziesz musiał wymieniać kompa tak czy siak

O kompa się mojego nie martw :cool:
hijax_pl napisał/a:
Wiesz... Z 12Mpx matrycy D700 mam tifyy po 72MB. A jak z takiego pliku zrobię parę warstw w PS to mi wychodzi PSD kilkusetmegowy. Jak myślisz? Czy powinienem też zmienić kompa?

Nie. Po co?

muzyk napisał/a:
Podałem link z testem w tym w ciemnościach. Luknij.
i?
muzyk napisał/a:
O kompa się mojego nie martw
Dlaczego się martwisz o innych? I zakładasz, że wszyscy mają przedpotopowce?
muzyk napisał/a:
Nie. Po co?
No nie wiem.. Pisałeś coś o 200MB Tiff. Myślałem, że z kilkuset MB PSD jest taki sam problem. Uważasz, że nie ma? Ciekaweee....
mir - Sob 16 Cze, 2012

W Euro przegraliśmy. W lustrzankach gramy dalej.

mir napisał/a:
W Euro przegraliśmy.
...śmy? :lol:
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

hijax_pl napisał/a:
Dlaczego się martwisz o innych?

Tak sobie gaworzymy, to przypominam o tym, że niezmodernizowany komputer, albo nie najlepiej wyposażony, może mieć problemy z najcięższymi plikami d800.
No, ok. Wiadomo. Wszyscy mają porządne komputery.

Cytat:
No nie wiem.. Pisałeś coś o 200MB Tiff. Myślałem, że z kilkuset MB PSD jest taki sam problem. Uważasz, że nie ma? Ciekaweee...

Ma. I to większe, ale przecież Twojej maszyny to nie dotyczy. :cool:

Mam na myśli kompy Core 2 Duo, 2 GB Ram czy coś w ten deseń. Owszem, otworzą, będą przerabiać, ale nie w takim tempie, jakie byśmy sobie życzyli.

muzyk napisał/a:
Mam na myśli kompy Core 2 Duo
Ja używam Core 2 Duo i to zazwyczaj w wersji mobilnej - nie ma problemu...
Sunders - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
używam Core 2 Duo i to zazwyczaj w wersji mobilnej - nie ma problemu...

jaad75, obrabiałeś już pliki z D800 :?:

Sunders, tak.
Ba, obrabiałem i 645D i z P65+...

muzyk - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Przestań powtarzać te pier.doły - nie każdy używa starych rzęchów

To nie są pier.oły. Nie każdy ma takie wyposażenie sprzętowe jak np. Ty, skoro używasz określeń "pier.oły" dla istotnych rzeczy w zajmowaniu się fotografią.
Jeśli Ciebie to nie dotyczy, to nie rozumiem w czym masz problem?
jaad75 napisał/a:
Ja używam Core 2 Duo i to zazwyczaj w wersji mobilnej - nie ma problemu...

Z 200 MB? A to ciekawe.
I co, prędkość była normalna, czy?
Jaki system, jeśli to nie tajemnica?

muzyk, 36MPix pliki to nie jest wielkie halo, naprawdę... :razz:
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
36MPix pliki to nie jest wielkie halo, naprawdę...

Ja wiem, że nie, ale tiffy 200 megowe to szczerze mówiąc trochę... "mało"... :neutral:

mozer - Sob 16 Cze, 2012

Robiło się większe pliki niż 7350x4900 i to dawno...

muzyk, wielowarstwowe PSD bardzo często roboczo mają kilka giga.
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
wielowarstwowe PSD bardzo często roboczo mają kilka giga.

Ok. Nie miałem do czynienia z takimi jeszcze. :neutral:
Najwyżej tiffy.

maput - Sob 16 Cze, 2012

muzyk, dobrze, że z 5DMII(I) pliki są tyciutkie i każdy kaszlak je uciągnie ;)

Pisanie, że do obróbki plików z D800 potrzeba jakiejś turbomaszyny jest bzdurą, bo wystarczy średnioprzyzwoity sprzęt odpowiednio skonfigurowany, niepozaśmiecany itd.

mir - Sob 16 Cze, 2012

za rok wszyscy będziemy pracować na sprzęcie kompatybilnym z D800
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

maput napisał/a:
Pisanie, że do obróbki plików z D800 potrzeba jakiejś turbomaszyny jest bzdurą

Tak, tak. Czytałem. Wszystko w ogóle bzdura.
Każdy ma furę kasy. Co tam, wydanie 20 czy 40 000 zł za sprzęt (aparat, obiektywy, jakiś komp ewentualnie) to jak pierdnięcie komara. :neutral:

Zatem jaka jest minimalna konfiguracja sprzętowa, by tiffy z d800 otwierały się szybko, można je było szybko w LR obrabiać?

komor - Sob 16 Cze, 2012

Ja tam zauważam różnicę w obróbce swoich starych plików 10mpix a aktualnych 15mpix, nie wiem czemu traktujecie to jako nic nie znaczącego. Obojętnie jaki szybki ma się komputer, to plik 36mpix będzie po prostu obrabiał się dwa razy wolniej niż 18mpix. To samo z pamięcią, dyskami.
Nie wiem czemu ten problem tak deprecjonujecie. Aha, w sumie wiem, bo to problem z produktem marki Nikon, czyli z definicji to jest „no problem”. ;)

muzyk napisał/a:
Zatem jaka jest minimalna konfiguracja sprzętowa, by tiffy z d800 otwierały się szybko, można je było szybko w LR obrabiać?
Mnie chodzą bez problemu na T9550 (2.66GHz)+4GB RAM-u na 64-bitowej Viście.

[ Dodano: Sob 16 Cze, 2012 23:43 ]
komor napisał/a:
Ja tam zauważam różnicę w obróbce swoich starych plików 10mpix a aktualnych 15mpix, nie wiem czemu traktujecie to jako nic nie znaczącego. Obojętnie jaki szybki ma się komputer, to plik 36mpix będzie po prostu obrabiał się dwa razy wolniej niż 18mpix. To samo z pamięcią, dyskami.
Strasznie słabe te Makówki... :razz:
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

Cytat:
Nie wiem czemu ten problem tak deprecjonujecie. Aha, w sumie wiem, bo to problem z produktem marki Nikon, czyli z definicji to jest „no problem”.

Bo niektórzy tutaj obracają widocznie taką kapuchą, że jakiekolwiek problemy sprzętowe dotyczące kwot poniżej 10 000 zł, ba, poniżej 20 000 zł to MEGA bzdura.

Sorry, jeśli to złośliwe, ale takie mam nieodparte wrażenie, po lekturze tego forum.

jaad75 napisał/a:

Aha. Czyli otwierasz i niemalże błyskawicznie widzisz obraz, jedziesz suwakiem, od razu wszystko w czasie rzeczywistym się dzieje?

komor - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Strasznie słabe te Makówki...

Zawiść przez Ciebie przemawia… :P

maput - Sob 16 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Cytat:
Nie wiem czemu ten problem tak deprecjonujecie. Aha, w sumie wiem, bo to problem z produktem marki Nikon, czyli z definicji to jest „no problem”.

Bo niektórzy tutaj obracają widocznie taką kapuchą, że jakiekolwiek problemy sprzętowe dotyczące kwot poniżej 10 000 zł, ba, poniżej 20 000 zł to MEGA bzdura.

Komputer kupiłem 3,5 roku temu, za niecałe 2,5tys. Od tego czasu dołożyłem jedynie dysk 1GB. Problemów z dużymi plikami nie mam. chciałbym obracać takimi sumami o których piszesz ;)

muzyk - Sob 16 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Strasznie słabe te Makówki...

Nie no, bez jaj. Makówki są przede wszystkim drogie, ale żeby słabe... nie powiedziałbym.

muzyk napisał/a:
Aha. Czyli otwierasz i niemalże błyskawicznie widzisz obraz, jedziesz suwakiem, od razu wszystko w czasie rzeczywistym się dzieje?
Widzę obraz podobnie szybko jak z mniejszymi plikami i wszystko dzieje się w czasie rzeczywistym, chyba, że nawtykam lokalnych korekcji, bo wtedy LR zaczyna mulić. Ale na 16MPix plikach też zaczyna. Acha, z istotnych rzeczy w konfiguracji mam dwa dyski 7200rpm spięte w RAID0.

[ Dodano: Sob 16 Cze, 2012 23:52 ]
muzyk napisał/a:
Nie no, bez jaj. Makówki są przede wszystkim drogie, ale żeby słabe... nie powiedziałbym.
muzyk, Ty się po prostu nie znasz... :razz:
muzyk - Sob 16 Cze, 2012

maput napisał/a:
Komputer kupiłem 3,5 roku temu, za niecałe 2,5tys. Od tego czasu dołożyłem jedynie dysk 1GB. Problemów z dużymi plikami nie mam. chciałbym obracać takimi sumami o których piszesz

Czyli rozumiem, że bezproblemowo, tj. w czasie rzeczywistym, działasz na plikach ponad 200 megowych? Wszystko hula jak ta lala, a takie wynalazki jak 16 GB Ram, i7 itp. szplajsy to tylko dla szpanu, bo już prostsze pudełka otwierają bez problemu tak duże i większe pliki i do tego można nimi przewalać w te i we wte bez jakiegokolwiek czekania?

jaad75 napisał/a:
Ty się po prostu nie znasz...

Może programować kompa nie potrafię, ale ... widzę, że trafiłem na Ciebie.
Złośliwość goni złośliwość. Nie ma rady.

Jaad. Powiedz zatem, co trzeba wiedzieć, żeby rozróżnić wyposażenie kompa?

P.S. Nie wiem z jakimi makówkami mieliście do czynienia - macie.
Jeśli z tymi, z najnowszym systemem, to nie rozumiem złośliwości.

muzyk napisał/a:
Czyli rozumiem, że bezproblemowo, tj. w czasie rzeczywistym, działasz na plikach ponad 200 megowych? Wszystko hula jak ta lala
Chłopie, weź że przyjmij do wiadomości, że już kilka lat temu używało się matryc znacznie większych niż te marne 30-40MPix... :roll:
muzyk napisał/a:
a takie wynalazki jak 16 GB Ram, i7 itp. szplajsy to tylko dla szpanu, bo już prostsze pudełka otwierają bez problemu tak duże i większe pliki i do tego można nimi przewalać w te i we wte bez jakiegokolwiek czekania?
Do zwyklej obróbki zdjęć, to przerost formy nad treścią. Chyba, że używasz skomplikowanych obliczeń, czyli np. dekonwolucji, czy np. pracujesz dużo przy użyciu Liquify, bądź też automatyzujesz obróbkę na dużej liczbie plików jednocześnie. Ewentualnie jeśli pracujesz na dużej liczbie Smart Objects i Smart Filters, gdzie cały widok jest non stop przeliczany.
maput - Nie 17 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
maput napisał/a:
Komputer kupiłem 3,5 roku temu, za niecałe 2,5tys. Od tego czasu dołożyłem jedynie dysk 1GB. Problemów z dużymi plikami nie mam. chciałbym obracać takimi sumami o których piszesz

Czyli rozumiem, że bezproblemowo, tj. w czasie rzeczywistym

W takim czasie że nie widzę powodu do narzekań. Widocznie mam inny próg tolerancji dla lagów ;)

muzyk - Nie 17 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Chłopie, weź że przyjmij do wiadomości, że już kilka lat temu używało się matryc znacznie większych niż te marne 30-40MPix...

Ależ nie muszę przyjmować, bo to wiem. Średni format.
Tylko... nie próbuj mi wmówić, że kilka lat temu takie pliki obrabiano przy np. 1 czy 2 GB RAM...
Choć, może? Taki cyfrowe męczeństwo? :roll:
Cytat:
Do zwyklej obróbki zdjęć, to przerost formy nad treścią. Chyba, że używasz skomplikowanych obliczeń, czyli np. dekonwolucji, czy np. pracujesz dużo przy użyciu Liquify, bądź też automatyzujesz obróbkę na dużej liczbie plików jednocześnie. Ewentualnie jeśli pracujesz na dużej liczbie Smart Objects i Smart Filters, gdzie cały widok jest non stop przeliczany.

Warto wiedzieć, że i takie "na korbę" dadzą radę. Uff...

jaad75 - Nie 17 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Tylko... nie próbuj mi wmówić, że kilka lat temu takie pliki obrabiano przy np. 1 czy 2 GB RAM...
Choć, może? Taki cyfrowe męczeństwo? :roll:
Może nie 1, bo 2GB RAM-u, to był standard tak gdzieś w 2006, a odpowiednio skonfigurowane systemy potrafiły obslużyć więcej niż 3... Trzeba jednak dodać, że RAM też był wtedy wolniejszy, a jakoś się dało...
sigmiarz - Nie 17 Cze, 2012

optymalizacja kodu, bardzo niemodne bo czasochłonne :neutral:
hijax_pl - Nie 17 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
przypominam o tym, że niezmodernizowany komputer, albo nie najlepiej wyposażony, może mieć problemy z najcięższymi plikami d800.
Mój lapek to: Intel i3-2350M (2 x 2,1GHz), 4GB pamięci, Win7, jakaś tam grafa.
LR4 bez problemu pracuje, rawy z D800 też na nim obrabiam.

kozidron - Nie 17 Cze, 2012

muzyk, widzę, że moje "wieloetapowe wyłuszczanie Ci, co trzeba zrobić, żeby nie męczyć się i nie palić paczki petów podczas obróbki" poszło jak krew w piach.

jaad75 napisał/a:
Acha, z istotnych rzeczy w konfiguracji mam dwa dyski 7200rpm spięte w RAID0.

to dość ułatwia zabawę

jaad75 napisał/a:

a mi by się nie chciało na tym robić, chociaż nie dziwie się twojej reakcji na muzyka

Muzyk a ty nie możesz napisać, najzwyczajniej, że przygotowujesz wieksze pliki do druku i zdarza ci się pracować na sporych tiffach, skąd koledzy mają to wiedzieć? Tylko musisz znowu przepisywać bajki o wydajnych, wszystko majacych, w zwartych obudowach makach :zalamany:

muzyk, zrób najpierw porządek ze swoim kompem i przewal windę, to zaczniesz mniej narzekać. Ta dyskusja przypomina mi tą na temat myszek, ja ci pokazuje profi myszkę o wysokiej rozdziałce na jakiej pracuje a ty mi jakieś badziewie od maka(najsmutniejsze, ze cena obu produktów bardzo podobna :razz: ) dla nastolatki, które ma wymiary na chińską rękę i trzeba gonić się z tym po stole bo scroll został wymyslony pod amerykańskiego nastolatka z ADHD.

co do makowych myszek, niestety prawda, ja mam podpiętego Logitecha który przeżył już 2 maki, Logitech kupiony w 2005 roku :lol:
komor - Nie 17 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
i trzeba gonić się z tym po stole bo scroll został wymyslony pod amerykańskiego nastolatka z ADHD

Nie umiesz sobie zmienić akceleracji w preferencjach myszki na maku? :P

P.S. Od wielu lat używam tylko Logitechów. :)

komor napisał/a:
Nie umiesz sobie zmienić akceleracji w preferencjach myszki na maku? :P

Nie wiesz o tym, że porządne myszki mają zmianę akceleracji jak i sensytivity "w locie" :razz:

komor, zmień myszkę :razz:

chyba trochę zaczynasz bełkotać kozidron, co tak naprawdę chcesz napisać,
czepiasz się myszek Apple - ok, Komor pisze że ma Logitecha - dalej źle. Jeśli to miało być śmieszne to nie wyszło.
Problem myszek Apple to niepraktyczne kółko scroll, za małe, szybko się brudzi przez co się zacina, do tego nieergonomiczny kształt myszki męczy rękę. Magic Mouse jest sporo lepszy ale drogi.

sigmiarz napisał/a:
czepiasz się myszek Apple - ok, Komor pisze że ma Logitecha - dalej źle. J

nie zrozumiałeś, chodzi o to że nie trzeba włazić w "preferencje"
Zresztą jest całkiem spora gama myszek Logitecha, które mają mozliwość aplikacji zmian "on the fly"
Nie tak miało być, maki są sprzedawane z całkiem przyzwoitymi myszkami, ja odnosiłem sie tylko do jednego modelu pokazanego mi przez kolegę muzyka, który narzeka na to na co nie trzeba :wink:

muzyk - Nie 17 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
muzyk, widzę, że moje "wieloetapowe wyłuszczanie Ci, co trzeba zrobić, żeby nie męczyć się i nie palić paczki petów podczas obróbki" poszło jak krew w piach.

Nic nie poszło, tylko, że nie rozumiem do końca ochów i achów, jaka to winda super, a jednak trzeba ją przewalać.
kozidron napisał/a:
to zaczniesz mniej narzekać.

Przy windzie nie da się nie narzekać. Vista to w ogóle była porażka. Vista 32 bitowa. Nie wiedzieć czemu, włączał się niebieski ekran. W 7 jest lepiej, choć i tak dwa razy coś takiego miało miejsce.
Coś ciągle się odkłada, jakieś szajsy biblioteki, pliki, cuda na kiju. Jeśli nie zrobisz czyszczenia systemu, fragmentacji - to pozamiatane.
Nie jestem tak daleko w macu, nie wiem zatem, czy tam też takie historie się dzieją.
Być może.
kozidron napisał/a:
Tylko musisz znowu przepisywać bajki o wydajnych, wszystko majacych, w zwartych obudowach makach :zalamany:

Hej! Nic nie przepisuję. Znam ograniczenia sprzętowe trochę... i nie uważam, że mac to cud miód, tylko moim zdaniem, poprzez ten najnowszy system jest całkiem kumaty, nie muli i w ogóle całość - system jest bardziej jakiś "teges" niż winda. Problemem maka jest przede wszystkim cena.
Za dobrze wypasiony IMac 29 trzeba dać 2200 Euro, a za takiej samej konfiguracji skrzynkę (bez monitora) windę - 700-800, więc cena maca jest no. dość... "skromna".

Swoje spostrzeżenia mac vs winda piszę z punktu widzenia zwykłego użytkownika, zwykłego "zużywacza bajtów", a nie jakiegoś technika sprzętowego.
kozidron napisał/a:
Nie tak miało być, maki są sprzedawane z całkiem przyzwoitymi myszkami

Nie znam się na modelach myszek maców. Być może są lepsze, ale ta którą mam jest całkiem kumata.

komor - Nie 17 Cze, 2012

kozidron napisał/a:
Nie wiesz o tym, że porządne myszki mają zmianę akceleracji jak i sensytivity "w locie"

Nie, nie wiem, nie pasjonuję się rynkiem myszek. :P Mam parę ulubionych modeli Logitecha a ostatnie dwa czy trzy modele myszek Apple to powiem Ci szczerze, że nawet nie chciało mi się oglądać w żadnych iSpotach, bo i tak wiem, że ich nie kupię.
Co do dynamicznej zmiany akceleracji to jest jedna z tych rzeczy, których nienawidzę szczerze.
muzyk napisał/a:
poprzez ten najnowszy system jest całkiem kumaty

Eee, tam. Dla mnie z nowszych systemów Apple najlepsze były 10.4 i 10.6 i tego się trzymam na moich makach. :) Na 10.7 ludzie narzekają, właśnie, że się muli i zużywa więcej zasobów niż 10.6 wcześniej na tym samym sprzęcie i przy tych samych aplikacjach. Ale ostatnio słabo to śledzę i może to jakieś jednostkowe przypadki. Może Hijax coś powie, bo on przechodził z 10.6 na 10.7. Ale jego 8 rdzeni pewnie trudniej zmulić niż moje dwa. :)

mir - Nie 17 Cze, 2012

Nie wiedziałem, że tu sami informatycy. Mam pytanko, w którym programie istnieje możliwość automatycznego przeskalowania obrazów np z matrycy Nikona D800 z większej na mniejszą. Dotyczy oczywiście rawów. W praktyce, zgrywam zdjęcia rawy na pc klikam coś tam i mam mniejsze rawy z całej CF.

komor napisał/a:
Co do dynamicznej zmiany akceleracji to jest jedna z tych rzeczy, których nienawidzę szczerze.

ale dlaczego, przecież to wygodne na maxa, twierdziłem podobnie bo myslałem ze to tylko dla graczy ale okazało się, że nie i jestem pozytywnie zaskoczony.

komor napisał/a:
Mam parę ulubionych modeli Logitecha

Akurat powiem szczerze, że myszki logitech'a mi nie odpowiadają.

mir - Nie 17 Cze, 2012

Do minusów, a właściwie przewagi D800 nad 5 mkIII należy doliczyć: synchronizacja 1/250 i tryb APS-C.
komor - Nie 17 Cze, 2012

mir napisał/a:
Mam pytanko, w którym programie istnieje możliwość automatycznego przeskalowania obrazów np z matrycy Nikona D800 z większej na mniejszą.

W Lightroomie, w Photoshopie, w GraphicConverterze, znalazłem też na dysku coś, co się nazywa SmallImage… A pewnie też w Gimpie, może w Picassie. Pytanie tylko: po co. Tracisz RAW-y, a ponoć zastanawiasz się nad D800 z powodu lepszej jakości obrazu niż w 5DIII…

mir - Nie 17 Cze, 2012

Chodzi mi o to aby nie wywoływać rawów tylko zmniejszyć je w pc, bo w D800 nie ma mniejszych rawów jak w canonie. Czy to da się zmniejszyć programem. Taka sytuacja byłaby wygodna, głównie dla tych co piszą o pojemnościach swoich dysków i obróbce dużych plików.
komor - Nie 17 Cze, 2012

Na dzień dzisiejszy nie da się chyba, choć przy takiej ilości pikseli możnaby się już pokusić o jakiś binning 2x2 i mieć obraz 9 megapikseli z zerowym niemal szumem. :)
Nikon mógłby zaimplementować taki tryb, to znacznie łatwiejsze niż to, co Canon zrobił jako sRAW i mRAW.

mir - Nie 17 Cze, 2012

No właśnie o to pytałem. Wydaje się to proste. W firmowym programie Nikona powinno to być. Wtedy jedynym problemem byłyby karty CF.

mir, ale mRaw to już nie jest RAW. Chcesz mieć cos podobnego to użyj TIFFa 16bit kompresowanego i będzie cały.
D800 ma tez kropa 1.2x. Bardzo fajna opcja ;-)

komor - Nie 17 Cze, 2012

hijax_pl, ale możnaby zrobić po prostu binning 2x2 i nawet zapisać to jako wartości 16-bitowe, a nie 14-, co sądzisz o tym? W przypadku tak napakowanej matrycy to nadal 9mpix, więc całkiem sporo, jak ktoś chce portrety dla siebie robić, a nie krajobrazy czy coś do druku? To byłoby lepsze niż mRAW-y w Canonie.

Napisać taki programik to żaden problem. Przy okazji uśredniani się szum. Nie tylko przetwarzania ale tez PRNU ;-)

Tyle że... Jaki to problem ta wielkość plików? Bez przesady ;-)

muzyk - Nie 17 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:
Problem myszek Apple to niepraktyczne kółko scroll,

O jakim kółku piszesz? Przecież mysz aplowa nawet dwóch przycisków nie ma, a co dopiero kółko. :neutral:

komor napisał/a:
Na 10.7 ludzie narzekają, właśnie, że się muli i zużywa więcej zasobów niż 10.6 wcześniej na tym samym sprzęcie i przy tych samych aplikacjach.

Dziwne. U mnie tam nic nie muli w 10.7.4 :roll: - przy 2 rdzeniach.

komor - Nie 17 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
O jakim kółku piszesz? Przecież mysz aplowa nawet dwóch przycisków nie ma, a co dopiero kółko.

A bo to jednemu psu na imię Burek? :)
muzyk, czytanka do poduszki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Magic_Mouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Mighty_Mouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pro_Mouse
a tak generalnie to: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Mouse

muzyk napisał/a:
Dziwne. U mnie tam nic nie muli w 10.7.4

muzyk, to kupiłeś w końcu tego maka? :) Co do mulenia, to czy masz porównanie do 10.6? No i jak masz nowy komputer i świeży system, to co innego, niż na starszym kompie pełnym dużych aplikacji robisz upgrade systemu. Przy wielu uaktualnieniach zyskiwało się nowego kopa, bo coś tam usprawnili, zoptymalizowali, albo przenieśli z emulacji do natywnego wykonywania, jeśli chodzi o okresy przejściowe po zmianie architektury. Ale o zmianie z 10.6 na 10.7 akurat czytałem o odwrotnym zjawisku. Ale nie upieram się, to mogą być odosobnione przypadki.

muzyk - Nie 17 Cze, 2012

komor napisał/a:
muzyk, to kupiłeś w końcu tego maka?

Nie tego, tylko 13tkę pro. Poza tym... to nie mój. :grin:
komor napisał/a:
Co do mulenia, to czy masz porównanie do 10.6?

Nie no. oczywiście, że nie mam. Piszę tylko, że jakakolwiek obróbka RAW plus TIFF nie robi żadnego wrażenia na tym maczątku.
komor napisał/a:
A bo to jednemu psu na imię Burek?
muzyk, czytanka do poduszki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Magic_Mouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Mighty_Mouse
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Pro_Mouse
a tak generalnie to: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Mouse

Dżizas... ja o aktualnej myszy zwanej "magic mouse"... a ta jest bezpodziałowobezkołkowa. Antyki mnie nie interesują.

komor - Nie 17 Cze, 2012

Antyki…  :evil: :wink:
muzyk - Nie 17 Cze, 2012

komor napisał/a:
Antyki… 

No tak. Bez urazy. W porównaniu z aktualnym "szczurem" to antyki.

jaad75 - Nie 17 Cze, 2012

muzyk napisał/a:
Antyki mnie nie interesują.
I kto to mówi... :lol:
komor - Nie 17 Cze, 2012

I to mówi użytkownik 450D, do niedawna 30D, który właśnie odkrywa uroki i zalety 40D. :twisted:

O obiektywach M42 już nie wspomnę… ;)

muzyk - Nie 17 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
I kto to mówi...

O Dżizas...

Antyki w sensie tematu myszy macznej... (pisząc o kółkach, modelach, pomyślałem, że faktycznie coś jest na rzeczy, a tu... 2000 r. 2005... ehhh)

Te Cholery zawsze coś wynajdą wrrrr :grin:

komor napisał/a:
który właśnie odkrywa uroki i zalety 40D.

Jakie tam uroki?
Ot APSC, bdb AF, większe szumy niż poprzednik, lepsza guzikologia i parę dupereli, co nie oznacza sumarycznie, że to niewiadomo co.
Używka za parę ojro klapiąca ciszej lustrem niż poprzednie tzw. "body" ... "boskie body". :lol:

mir - Czw 21 Cze, 2012

Cisza w temacie, więc podsumowanie jest niepełne. Wygląda na to, że jednak NIKON
muzyk - Czw 21 Cze, 2012

mir napisał/a:
sza w temacie, więc podsumowanie jest niepełne. Wygląda na to, że jednak NIKON

No i szlus.

kozidron - Pią 22 Cze, 2012

mir napisał/a:
Cisza w temacie, więc podsumowanie jest niepełne. Wygląda na to, że jednak NIKON

W tym wątku wypowiedziało się wiekszość stałych bywalców foruma, co bys jeszcze chciał się dowiedzieć :?: Wszystko zostało już napisane :!:

było już:

mir napisał/a:
Kozidron, chyba faktycznie masz racje.

mir napisał/a:
No wreszcie MM dał esencję tego wątku. W pełni się z nim zgadzam.

z innymi kolegami też się zgadzałeś, już mi się nawet nie chce szukać innych cytatów.

mir, decyzyjnie zaczynasz przypominać kobietę podczas kupowania butów. Zdecydowanie sam nie wiesz czego chcesz a to po kilku latach twojego fotografowania jest co najmniej dziwne. Moja rada kup sobie żelazko rowenty,polecam model DW9135D1, świetnie się trzyma, stalowa stopa może odstraszyć nieproszonych gości pokroju domokrążców sprzedających gąbki, ma blokadę kapania, dodatkowe uderzenie pary (poza podstawowym) 200 g/min. Jest też pionowy rzut pary, ja tego nie uzywam, bo nie mam firanek ale czasem sobie pocisnę na koszulę, no i ma funkcję samoczyszcenia.
Na prasowaniu się nie znam ale lubię tą robotę :razz:

mir weź się w garść :!:

MC - Pią 22 Cze, 2012

W zasadzie kozidron najlepiej i najpełniej w ostatnim poście podsumował cały wątek.
mir - Pią 22 Cze, 2012

Jeżeli ten temat był wadliwy, to dlaczego uzbierało się tyle stron. W porządku więcej się już nie oddzywam. Miłego dnia.
kozidron - Pią 22 Cze, 2012

mir napisał/a:
Jeżeli ten temat był wadliwy, to dlaczego uzbierało się tyle stron.

nie wadliwy, tylko autor ma problemy z określeniem własnych potrzeb to raz, a dwa tyle stron się nastukało, bo ten temat porusza też inne kwestia, totalnie nie związane z twoim zaburzeniem decyzyjności.

Wszyscy dobrze ci radzili, odpowiadali na twoje wątpliwosci a ty podsumowujesz, że zacytuje raz jeszcze:

mir napisał/a:
Cisza w temacie, więc podsumowanie jest niepełne.

mir - Pią 22 Cze, 2012

Najtrudniej jest zmienić samego siebie. Będę nad tym pracował, czego i Wam życzę. Wiedza i rozum to najczęściej 2 różne rzeczy występujące czasami wspólnie. Kultura, którą się dziedziczy i nabywa czasami zostaje zakryta przez emocje. Co nie zmienia faktu tego co napisałem. Ja już podjąłem decyzję, aby być kulturalny i w porządku wobec forum napiszę, że wybrałem jednak Canona 5 mark III i 16-35/2,8 L II USM. Jeżeli ktoś się poczuł urażony oprócz wspomnianego wcześniej to Przepraszam.
jaad75 - Pią 22 Cze, 2012

mir napisał/a:
że wybrałem jednak Canona 5 mark III
Do tego to od początku zmierzało, pytanie tylko po cholorę był Ci ten wątek... :roll:
mir - Pią 22 Cze, 2012

Miałem kryzys, wynikający z nadmiaru pracy niefotograficznej (bo nie zarabiam na fotografii, niestety) i nadmiaru pieniędzy.
dcs - Pią 22 Cze, 2012

mir,
Było mszę zamówić.

mir - Pią 22 Cze, 2012

Nie mieszajmy do tego Mszy św.
Wujek_Pstrykacz - Pią 22 Cze, 2012

I bardzo prosiłbym już bez trąbek pana K. :razz:
Sunders - Pią 22 Cze, 2012

mir napisał/a:
wybrałem jednak Canona 5 mark III i 16-35/2,8 L II USM

mir, puszka O.K.Z zoomami daj sobie spokój.Kup sobie 24 lub 35L zamiast 16-35L :smile:

Luke_S - Pią 22 Cze, 2012

Sunders napisał/a:
Z zoomami daj sobie spokój.Kup sobie 24 lub 35L zamiast 16-35L :smile:

A zamiast obiektywem 16 mm, pejzaże maluj kredkami ;)

mir - Pią 22 Cze, 2012

Nawet przez chwilę przyszedł mi pomysł, aby poczekać na 24-70 L II, który ma być ponoć o tyle lepszy od poprzedniego co 70-200 L II od starego 70-200 L
dcs - Pią 22 Cze, 2012

mir,
A ty jakieś sporty robisz?

MM - Pią 22 Cze, 2012

mir napisał/a:
który ma być ponoć o tyle lepszy od poprzedniego co 70-200 L II od starego 70-200 L

Mam nadzieję, że jednak różnica będzie większa na korzyść nowego modelu. W podanych wyżej różnice były, ale nie była to jakaś przepaść.

mir - Pią 22 Cze, 2012

Ze sportów to uznaje tylko szeroko pojęte mordobicie. Inne dziedziny w mniejszym zakresie. Ale to nie o sport chodzi. Ale zastanawiają się nad zmiana systemu przeglądem dokładnie testy i opinie obiektywów Nikona. No i co się okazało. Na szerokim końcu 14-24/2,8 warte grzechu, stałki bez szału, 50/1,4 chyba gorsze niż w Canonie. W ogóle to mam wrażenie, że 50 mm to najsłabsze jeśli chodzi o osiągi na dużym otworze przesłony obiektywy wszystkich firm. Zom 70-200 w obu firmach b. dobry, w Canonie lepszy, 24-70 w obu systemach tylko są dobre i nie tak dobre jak 70-200. Powyżej 200 to oprócz 200/2 Nikona chyba króluje Canon. Tak więc bardzo mocnym atutem są stałki 35 i 24 i oczywiście 85/1,2 Canona, które są bardzo kreatywne i duużo lepsze niż w Nikonie.l

[ Dodano: Pią 22 Cze, 2012 21:44 ]
O o ! Na fotopolis test D800

hijax_pl - Pią 22 Cze, 2012

Zgadza sie. 85/1.2 duuuuużo lepsze niż w Nikonie. :-)
Co do reszty to.... Dyskusyjne mocno to co piszesz. No ale każdy wierzy w swoje gusła...

mir - Pią 22 Cze, 2012

Chyba wiadomo o co chodziło autorowi, porównanie 85/1,4 i 85/1,2
hijax_pl - Pią 22 Cze, 2012

Tak. To takie porównanie na siłę. Ale co kto woli - dla lepszego samopoczucia wszystko wolno ;-)
dcs - Pią 22 Cze, 2012

Nie rozumiem zachwytów nad tym mydlanym obiektywem.
jaad75 - Pią 22 Cze, 2012

dcs napisał/a:
Nie rozumiem zachwytów nad tym mydlanym obiektywem.
Bo to jest mydło zdecydowanie jaśniejsze od innych mydeł. Prawdziwe aryjskie mydło.
komor - Pią 22 Cze, 2012

dcs, jaad75, dworujcie sobie do woli. A fotki są bajeczne, nie zawsze ostrość jest najważniejsza. :)
dcs - Sob 23 Cze, 2012

komor,
komor napisał/a:
nie zawsze ostrość jest najważniejsza. :)

...F/ jeden kropka coś tam też
To to jest dla ciebie http://www.ebay.com/itm/R...=item3a69bc46b6 -w aps-c trochę winietuje na rogach.

komor - Sob 23 Cze, 2012

dcs, wow! Ale fajny oldskul! Ta płytka z elektroniką analogową… fajne! :)
Nie wiem jaką to ma realną transmisję, ale f/1 przy tej ogniskowej to w przedszkolu mojej córki byłoby jak znalazł. :)
BTW, jeszcze tylko lipiec, sierpień w przedszkolu dyżurnym i Jagoda idzie do zerówki. Zdjęcia z przedszkola odejdą do lamusa. :(

muzyk - Sob 23 Cze, 2012

mir napisał/a:
wybrałem jednak Canona 5 mark III i 16-35/2,8 L II USM

No i super, ale obiektyw... 24 1.4 II a nie zoom.
Sunders napisał/a:
35L

Zdecydowanie 24 L.

kozidron - Sob 23 Cze, 2012

mir napisał/a:
Najtrudniej jest zmienić samego siebie. Będę nad tym pracował, czego i Wam życzę. Wiedza i rozum to najczęściej 2 różne rzeczy występujące czasami wspólnie. Kultura, którą się dziedziczy i nabywa czasami zostaje zakryta przez emocje. Co nie zmienia faktu tego co napisałem. Ja już podjąłem decyzję, aby być kulturalny i w porządku wobec forum napiszę, że wybrałem jednak Canona 5 mark III i 16-35/2,8 L II USM. Jeżeli ktoś się poczuł urażony oprócz wspomnianego wcześniej to Przepraszam.

wyluzuj, ważne że coś wybrałeś. Chociaż rzeczywiście jaad75, dobrze zauważył, w podsumowaniu wyszedł ci nikon a wybór był ukierunkowany od poczatku na canona.

mir napisał/a:
Na szerokim końcu 14-24/2,8 warte grzechu, stałki bez szału, 50/1,4 chyba gorsze niż w Canonie. W ogóle to mam wrażenie, że 50 mm to najsłabsze jeśli chodzi o osiągi na dużym otworze przesłony obiektywy wszystkich firm. Zom 70-200 w obu firmach b. dobry, w Canonie lepszy, 24-70 w obu systemach tylko są dobre i nie tak dobre jak 70-200. Powyżej 200 to oprócz 200/2 Nikona chyba króluje Canon. Tak więc bardzo mocnym atutem są stałki 35 i 24 i oczywiście 85/1,2 Canona, które są bardzo kreatywne i duużo lepsze niż w Nikonie.l

ale ty celujesz we wszystkie te ogniskowe, nawet te powyżej 200mm ?

Albo ja źle rozumiem tego posta albo mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat, poza czytaniem wszystkich wykresów sporo bawiłem się szkłami z obu systemów i 50 canona wypada przy nikonowskiej bardzo porównywalnie, natomiast mechanicznie to juz inna bajka.
Zoom 70-200 rzeczywiście porównywalne w obu systemach, natomiast 24-70 nikona jest lepszy optycznie i mechanicznie od canona, no moze poza tulipanem, który czasem mi się odkręcał jak majdrowałem blisko pierscienia mf (ale to może byc spowodowane tym, że mam koslawe ręce od canona).
85/1.2 nigdy nie miałem w rękach ale po samplach jakie oglądałem jakoś strasznie bym się na niego nie napalał :razz:

mir, jeżeli zostawać w canonie to dla innych szkieł, których nie wymieniłeś, no może poza 24L i wcześniej 100-400L

mir - Sob 23 Cze, 2012

Myślałem, że na stałki przyjdzie czas, pierwsza miała być 35/1,4, ale teraz zamiast 16-35/2,8 kupić 24/1,4 o tym nie myślałem. Cena prawie taka sama. Myślę.....
hijax_pl - Sob 23 Cze, 2012

mir napisał/a:
zamiast 16-35/2,8 kupić 24/1,4 o tym nie myślałem. Cena prawie taka sama. Myślę.....
No jeśli poruszać się tylko w kategoriach cenowych to faktycznie... masz mały zgryz.
sigmiarz - Sob 23 Cze, 2012

według mnie i tak lepiej 16-35, stałki są dobre do portretów, w plenerze są niewygodne,
chyba że uprzesz się na jedną.

jaad75 - Sob 23 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:
według mnie i tak lepiej 16-35, stałki są dobre do portretów, w plenerze są niewygodne,
Chyba żartujesz.
dcs - Sob 23 Cze, 2012

Jest Tokina 16-28/2.8, która kosztuje połowę tego co Canon i według wszystkich testów, które widziałem lepsza optycznie.
http://www.photozone.de/c...5_28_5d?start=1
http://www.photozone.de/c...28eosff?start=1
http://tnij.org/q59p
Na 16mm f/5.6-8 miażdży 16-35/2.8LII
Poza testami w praktyce trzech moich znajomych ją doceniło -dwóch Canoniarzy. Jeden wymieniając 16-35 I, drugi pozbył się II. Nikoniarz oszczędził na zakupie 14-24/2.8. Oni trzaskają pejzaże i streeta.

dcs napisał/a:
Na 16mm f/5.6-8 miażdży 16-35/2.8LII

jest aż tak ciężka ? :lol:

MM - Sob 23 Cze, 2012

Powoli zaczynam mieć podobny problem. Podobno chcą mi w robocie kupić dobry aparat. Nie wiem ile chcą dać na szkło. Mam problem... Nowe 5D czy D800... Gdyby Nikon miał dobre 80-400 lub 300/4 VR to byłoby duuużo łatwiej a tak gryzie... Tutaj detal, tutaj wyższe ISO i seria. Problem jest bo znudziło mi się łatanie służbowych dziur prywatnym sprzętem :twisted: Znowu mózgownica mi się zapoci od wyboru co do czego lepsze. :zalamany:

różnica między nimi nie jest duża
http://www.dxomark.com/in...a/(camera2)/483

ale cena.. jednak Canon lżejszy..

[ Dodano: Sob 23 Cze, 2012 14:36 ]
ja widzę dużą różnicę w pracy z rawami z tych aparatów, Nikon nie upiększa, jest ultra realistyczny, pliki z Canona łatwo wyciągać na pseudo high-key i uśliczniać tym samym, osobiście mam dość tego efektu... ale niektórzy to lubią.

Niektórzy zwracają uwagę na wygląd, Nikon ma bardziej narzędziowy look, jak ktoś nosi się trekkingowo Nikon powinien mu bardziej pasować wizualnie :)

Luke_S - Sob 23 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:
chyba że uprzesz się na jedną.

Zgadzam się.

dcs - Sob 23 Cze, 2012

sigmiarz,

Jak ja nie lubię z tobą dyskutować. :wink:
Rzuciłeś okiem, czy przejrzałeś szczegóły tego co zalinkowałeś :?:
stwierdzając:
sigmiarz napisał/a:
różnica między nimi nie jest duża
http://www.dxomark.com/in...a/(camera2)/483

Z twojego porównania:
Measurements -Resolution -Field map
Z lewej Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM, z prawej Tokina AT-X 16-28 F2.8 PRO FX Canon
Rozdzielczość: gniskowa 16mm F/5.6

...itd.
Rozdzielczość, transmisja, winietowanie i aberracja chromatyczna są lepsze u Tokiny.

Aberracja chromatyczna: 16mm F/5.6 /kolejność jak poprzednio/

materiały dxomark.com

Luke_S napisał/a:
Zgadzam się.
Następny... :roll: A cóż takiego niewygodnego jest w stałkach wg. Was?
Luke_S - Sob 23 Cze, 2012

Jaad, błagam...
kozidron - Sob 23 Cze, 2012

sigmiarz napisał/a:

no to ja wolę jak jest mi niewygodnie :razz: Tobie może być wygodnie, jak lubisz, nikt Ci nie zabroni :lol:

dcs napisał/a:
Jest Tokina 16-28/2.8, która kosztuje połowę tego co Canon i według wszystkich testów, które widziałem lepsza optycznie.

a mozna zapytać jak się sprawuje af tej tokiny na przykład na canonie, bo mi zum o takim zakresie nie słuzyłby do zalegania na statywie przymkniety do f8 ?

Luke_S napisał/a:
Jaad, błagam...

hehe :razz: :mrgreen:

nie będę się wykłócał o upodobania i złe przyzwyczajenia, to trochę jak rozmowa
- ja nie palę
- ja palę bo lubię

Zoomy o małym zakresie nie muszą ustępować stałkom.

dcs - Sob 23 Cze, 2012

kozidron,
Narzekania bym pamiętał.
Przeczytaj na dprev..
Piszą o kontroli jakości. Dwie z nich osobiście przywiozłem. Wybrałem sztuki po szybkim teście -reklamacji nie było. :wink:

MM - Sob 23 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
A cóż takiego niewygodnego jest w stałkach

Ich stałoogniskowość. W jednym typie fotografowania nie stanowi to większego problemu. Czasami jest to jednak problem, nawet dla fachowców. Reporter mający stałkę 20....24mm - OK. Reporter bez 70-200 to już mordęga. Niektórzy biorą w to miejsce 135, ale to jak coś jest statycznego i można połazić. A jak NIE MOŻNA połazić, bo barierki, bo BORowiki, bo to czy tamto?

MM, reporterka, to tylko jeden z działów fotografii, a i ona bywa uprawiana przy pomocy stałek (i to wcale nierzadko). Oczywiście są działy fotografii reporterskiej gdzie trudniej obyć się bez zooma, ale to znowu jakaś tam część całości. Zauważ, że była mowa o plenerze sensu largo - do czego tu potrzebny zoom?
MM - Sob 23 Cze, 2012

Jak nie mamy presji czasu, dużo wolnego miejsca i lubimy się bawić..., do tego chcemy jakości... to oczywiście stałki. Tylko coś w stylu 16-35 i tak trzeba mieć, generalnie bardzo się przydaje.
dcs - Sob 23 Cze, 2012

Ja tam się nie dziwię, że robiąc średnio inspirujące tematy i to /prawie/ codziennie, pewnie nie za wynagrodzenie marzeń wybiera się wersję wygodniejszą. Większa jakość ze stałki i tak nie zostałaby wykorzystana.
Większość fotograf to i tak pół na pół operatorzy kamery i tragarze. Reporterzy i im podobni asystentów do tachania tych kilogramów nie posiadają. To czemu sobie mają nie ulżyć?
Jak pasja staje się pracą to trochę zmienia się punkt widzenia.

mir - Sob 23 Cze, 2012

MM toś Ty mi brat, wreszcie ktoś ma takie problem jak ja. Zawsze się jakoś człowiek lepiej czuje.

16-35 i podobne zakresy ogniskowych to jest ten zakres bardzo przydatny
w plenerze, podchodzenie i odchodzenie do obiektu często zmienia zdjęcie na tyle
że lepiej użyć zooma, szczególnie przydatne w zróżnicowanym ukształtowaniu terenu
i w terenie zurbanizowanym.. głównie ale nie tylko. W takich warunkach na tyle
często trzeba zmieniać obiektyw że lepszy jest zoom, a jeszcze do tego żeby
pokryć 16-35 stałkami trzeba by było mieć ich 3 lub 4 między 16 a 35, na szerokim
kącie mała zmiana ogniskowej bardzo zmienia kadr.

mir - Sob 23 Cze, 2012

To nie ten post. Po prostu stałek używa się po to aby mieć lepszą jakość (w tym wypadku głównie na rogach, ale nie tylko) i mniejszą głębie ostrości. Jak komuś na tym niezależy to stałki są zupełnie bez sensu.
hijax_pl - Sob 23 Cze, 2012

mir, arcyciekawa teoria. Chyba sobie wydrukuję tę sentencję i powieszę nad biurkiem. :razz:
dcs - Sob 23 Cze, 2012

A ja myślałem, że mam taką stałkową dewiację. :oops:
mozer - Sob 23 Cze, 2012

hijax_pl, jeśli stałka nie oferuje lepszej rozdzielczości i światła niż zoom, to jaki ma ona sens wg Ciebie?
moronica - Sob 23 Cze, 2012

mozer, jesli istnieje stalka, ktora nie oferuje lepszej rozdzielczosci, lepszego swiatla, lepszych rozmiarow i nizszej ceny to faktycznie nie ma ona sensu ;) inne konfiguracje wad i zalet to juz kazdy sobie musi rozwazyc pod katem wlasnych wymagan
mir - Sob 23 Cze, 2012

No wielkość to chyba należy pominąć zupełnie. Nie znam nikogo, kto tylko z tego powodu zrezygnował z zooma tzn. że stałka jest mniejsza.
mozer - Sob 23 Cze, 2012

moronica, no z tymi wymiarami to też nie do końca argument trafiony - pamiętaj, że zoom zastępuje kilka stałek. Poza tym czy zoom kosztuje tyle co kilka stałek?
dcs - Sob 23 Cze, 2012

mir,
A naleśniki?

mir, ja tu regularnie widuje takich, co wybieraja korpus bo jest o 200g lzejszy od innego ;) poza tym przeciez napisalam, ze kazda inna konfiguracja zalet i wad obiektywu to juz kwestia osobistych preferencji

mozer, nie zdarza ci sie ze bierzesz gdzies 3 obiektywy a i tak robisz jednym? bo mi prawie zawsze gdy biore wiecej niz jeden, co i tak rzadko ma miejsce ;)

mozer - Sob 23 Cze, 2012

moronica, zdarza się, ale jakbym wziął jeden to pewnie okazałoby się, że niezbędny jest akurat inny ;)

dcs, naleśniki to do orłów rozdzielczości i jasności zazwyczaj nie należą...

mozer, trzeba sie uczyc na wlasnych bledach :P

mir napisał/a:
Nie znam nikogo, kto tylko z tego powodu zrezygnował z zooma tzn. że stałka jest mniejsza.
Ja znam.
mir - Nie 24 Cze, 2012

No, Panie i Panowie bez jaj, powiedział Baca wycierając kosę. Z tego powodu....... Nie wierzę. Wg mnie stałki wybiera się tylko i wyłącznie z powodu świat ła czyli czynnik przemijający z powodu wzrostu jakości na wysokim iso i głębi ostrości. Ale pasuje założyć nowy post " Canon 5mkIII z 16-35 czy 24 L II. Za 3 lata kwestia ISO zostanie pominięta przynajmniej do 128000 ale głębia ostrości .... no niby programowo da się wszystko zrobić.
moronica - Nie 24 Cze, 2012

mir napisał/a:
czynnik przemijający z powodu wzrostu jakości na wysokim iso i głębi ostrości

:?:

mir - Nie 24 Cze, 2012

co tu można nierozumieć?

mir, w jaki sposob kwestia glebi ostrosci jest czynnikiem przemijajacym?
dcs - Nie 24 Cze, 2012

mir,
Ale brednie.
Zaprzestań.
To forum techniczne, a nie fantastyczno-pseudonaukowe.
Twoje posty mogą czytać ludzie szukający wiedzy, a ty piszesz takie fantasmagorie.

jaad75 - Nie 24 Cze, 2012

mir napisał/a:
Z tego powodu....... Nie wierzę.
Znam przynajmniej jedną osobę, która wybrała 15/4 Ltd, zamiast zooma zawierającego tę ogniskową, wyłącznie z powodu rozmiaru Limiteda. Lepsze światło, czy jakość, w przypadku innych stałek, to jeszcze bardziej oczywiste kryterium wyboru.
mir - Nie 24 Cze, 2012

Wydawało mi się, że mam rację, a tu znowu klapa. Co napiszę to źle, chyba zamilknę na jakiś czas. jestem po paru metaxach ale to chyba nie powód, że piszę niezrozumiale.

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 00:33 ]
Drogi Jaaaaaadzie rozumiem, że piszesz o Pentaxie, najbardziej niezależnej marce.

mir napisał/a:
Drogi Jaaaaaadzie rozumiem, że piszesz o Pentaxie, najbardziej niezależnej marce.
Taki akurat przykład mi się narzucił, bo idealnie odnosi się do kwestii rozmiaru.
mir - Nie 24 Cze, 2012

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Bądźmy poważni wielkość to chyba ost-atni element wyboru, piszę o facetach, oczywiście. Jeżeli, ktoś zarobkowo podchodzi do fotografii to na pewno nie będzie myślał o naleśnikach, tylko o jakości, jasności, aberacji a przede wszystkim o ogniskowych najmodniejszych obecnie, czyli szerokokątnych zoomach. Stałki za parę lat będą rozróżnialne tylko przez użytkowników forów fotograficznych. Głębie ostrości będzie się wykonywać programowo, obecnie są tego poważne początki.
muzyk - Nie 24 Cze, 2012

mir napisał/a:
kupić 24/1,4 o tym nie myślałem. Cena prawie taka sama. Myślę.....

Nie myśl tylko kup. Później będziesz myślał jakie cuda z niego wykrzesać.
A jest z czego...

mir, mysle ze lytro juz predzej wkroczy do powaznej fotografii niz programowe rozmywanie tla
muzyk - Nie 24 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
A cóż takiego niewygodnego jest w stałkach wg. Was?

Bo nie są zumami. :razz:

Co do stałek. Ameryki nie odkryję. Ostatnio jakoś tak się 85 1.8 napatoczył...
Hmmm, jakby to napisać: nie odpinam od puszki.

Abberacje chromatyczne przy 1.8 są całkiem "tokinowate", ale od czego LR? Daje radę spokojniutko.

dcs - Nie 24 Cze, 2012

moronica,
W lytro wymienność obiektywów jest nie do przeskoczenia.

muzyk - Nie 24 Cze, 2012

mir napisał/a:
Nie znam nikogo, kto tylko z tego powodu zrezygnował z zooma tzn. że stałka jest mniejsza.
dcs napisał/a:
A naleśniki?

No to teraz ja - tak bardziej radykalnie (Jaad, daruj sobie komment z "neofitą" :wink: ).
Zamieniłbym 17-40 i 70-200 f4 na 24 1.4 II dla 5dIII (i jeszcze dopłacił).
Dlaczego? :shock:

Mir. idź do sklepu i sam się przekonaj. Załóż ten obiektyw na "III" i wypróbuj.
Nie zapomnij poprosić chirurga szczękowego, żeby Ci towarzyszył, bo jak Ci szczęka dolna opadnie, to będzie problem z jej nastawieniem.

Jeśli zaś tak się nie stanie, to NIE kupuj tą stałkę, bo będziesz narzekał.

mir napisał/a:
Bądźmy poważni wielkość to chyba ost-atni element wyboru, piszę o facetach, oczywiście.
Dlatego właśnie bezlusterkowce z małymi stałkami tak kiepsko się sprzedają... :razz:
mir napisał/a:
Jeżeli, ktoś zarobkowo podchodzi do fotografii
A podchodzisz zarobkowo do fotografii?
mir napisał/a:
a przede wszystkim o ogniskowych najmodniejszych obecnie, czyli szerokokątnych zoomach.
W sensie, że najmodniejsze są ogniskowe, czy zoomy?... :razz:
sigmiarz - Nie 24 Cze, 2012

jaad75 napisał/a:
Znam przynajmniej jedną osobę, która wybrała 15/4

Oni gdzieś tam są, też to czułem :mrgreen:

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 02:36 ]
moronica napisał/a:
mir, mysle ze lytro juz predzej wkroczy do powaznej fotografii niz programowe rozmywanie tla

Wszystko jest możliwe, tylko w tym przypadku, pytanie.
po co ?

Czy profesjonalista naprawdę potrzebuje wybierać ostrość po zrobieniu zdjęcia ?
Oczywiście można wykreować w ludziach tą potrzebę... tak jak np. rynek bezlusterkowców :P

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 02:38 ]
jaad75 napisał/a:

mir napisał/a:
a przede wszystkim o ogniskowych najmodniejszych obecnie, czyli szerokokątnych zoomach.

modne ogniskowe ? istnieje coś takiego ?

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 02:39 ]
tu jest raw z Nikona d800 http://img.photographyblo...kon_d800_19.nef

[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 02:41 ]
obiektyw 28-80 :roll:

sigmiarz napisał/a:
[ Dodano: Nie 24 Cze, 2012 02:36 ]
moronica napisał/a:

Wszystko jest możliwe, tylko w tym przypadku, pytanie.
po co ?

np by wykonywac stacking z jednego zdjecia zamiast kilkudziesieciu czy nawet wiecej. na pewno znalazloby sie jeszcze kilka zastosowan pod warunkiem, ze sie ta technologia rozwinie a zdjecia beda wysokiej jakosci. ale nie o tym jest ten watek

mir - Nie 24 Cze, 2012

Wpadłem na pomysł rewelacyjny, ale to było proste. Trzeba kupić i zoom i stałkę.
muzyk - Nie 24 Cze, 2012

mir napisał/a:
Trzeba kupić i zoom i stałkę.

Odwrotnie. :mrgreen:

mir - Wto 26 Cze, 2012

Mam wrażenie, że z premierami obiektywów Canon czeka na premierę flagowego DX-a. No bo co ostatnio Canon nam zaoferował bodajże 8-15/4 L czyli dziwny twór nie wiem co o nim myśleć. Nawet przez chwilę się zastanawiałem bo i do FF i do APS-C się nadaje. Standardowy flagowy zoom 24-70 L II czy ktoś go widział ???? czy dopiero będzie dostępny w cenie powyżej 9 tys z nową 1.