|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Panasonic DMC FZ-28
DamageMax - Pon 21 Lip, 2008 Temat postu: Panasonic DMC FZ-28 No i świetnie juz wybrałem dmc fz-18 a tu następca z opcja filmów HD i fot HD, obiektywem od 27mm.. i super zoomem do 31x. Oraz cena przebijająca kitowego nikona D40 - lustrzanke. Zapowiada sie kolejny świetny aparat, ale to raczej oznacza ze fz-18 stanieją i nie jest to dobry okres na zakup.
eef - Wto 22 Lip, 2008
Gdzie jest jakies info o cenie w PL? Podejrzewam, ze nigdy nie bedzie dobry moment na zakup - niedlugo canon pewnie pokaze cos co zastapi s5 itd;)
PS. Najbardziej mnie interesuje jak wyszlo ulepszanie matrycy - czy zmienilo sie cos w kwesti zakresu tonalnego i zachowania przy wyzszym iso (tu pewna role odgrywa tez venus IV - wiec moze jest lepiej).
edmun - Wto 22 Lip, 2008
właśnie czytam na stronie panasonica:
nawet ładne porównanie można obejrzeć.
skleiłem to w pdf
http://www.speedfoto.yoyo.pl/porownanie.pdf
na chwilę obecną widzę że nowy Panasonic będzie miał 27mm do 486 (fz 18 od 28mm do 504mm), oraz że światło trochę spadło.
W fz18 jest 4.2 a w fz28 jest 4.4 na większej ogniskowej.
Świetna funkcja AF-Tracking (przydałoby mi się to ), zwiększona szybkość zdjęć seryjnych (także przydatne), większa pamięć wbudowana (z 27MB na 50MB), większy ekran (z 2,5" na 2,7"), mniejszy wizjer (a szkoda), oczywiście HD (wraz z wyjściem na TV), pomimo zastosowania tej samej baterii widać prawdopodobnie większą oszczędność energii.
Poza tym, większych różnic nie widać, a nie wiem czy Panasonic nie mógłby połowy tych zmian zrobić poprzez aktualizację softu (np. FZ-18 do wersji 2.0). Dla nich lepiej było wydać nowy aparat i kasa leci :/
Amix - Wto 22 Lip, 2008
Panasonic jednak nie zmadrzał i leci w pixele dalej, przy praktycznie takiej samej matrycy. Jak sie chce inaczej myslec, to mozna. Olympus wypuscil dwa nowe modele E510 i 520 nie lecac w marketingowe upychanie pixeli.
Ciekawi mnie jak piekne szumy beda z tego wynalazku, bo z FZ18 przy 8mpix juz sa spore.
edmun - Wto 22 Lip, 2008
taa są spore. już ISO400 daje po oczach przy cropie, nie mówiąc o wyższych.
dziwi mnie różnica w matrycy. zmniejszyli ją znacząco (ale po co ?).. chyba że o czymś nie wiem
zsoi3 - Wto 22 Lip, 2008
mniejszy rozmiar matrycy/wiecej pixeli - nie wyglada to zachecajaco...
podjrzewam, ze dali pewnie nowszy procesor Venus w wersji IV
Dareksa - Wto 22 Lip, 2008
Matryca nie jest mniejsza tylko większa.
FZ18 miał 1/2.5" a FZ28 ma 1/2.33", niestety zwiększyli jej rozdzielczość do 10 milionów pikseli. Jest nowy procesor.
Zastanawiają mnie jeszcze rozbieżne dane na temat możliwości zoomowania przy kręceniu filmów.
edmun - Wto 22 Lip, 2008
hmm to matryca jest większa jeśli cyfra jest mniejsza ?
no tak... przecież to ułamek :/
nie dopatrzylem :/
zsoi3 - Wto 22 Lip, 2008
no nic - trzeba poczekac na pojawienie sie na rynku, a pozniej testy + pozniejsze nowe firmware, ktore bedzie finalnie dopracowane analogicznie jak to bylo z FZ18. czyli mniej wiecej na poczatku roki 2009 na forum.optyczne.pl bedzie królował watek "FZ28 - to może być to..."
Niedługo będzie za to dobry moment na kupno FZ18, chociaż przy tej sugerowanej cenie FZ28 (1699PLN), już teraz nie jest drogi.
cube007 - Wto 22 Lip, 2008
IMO lipa - z tego co widac w testach innych Lumixow, Venus Engine IV dobrze radzi sobie z szumami na matrycy 8mpx ale 10mpx to juz za duzo. Niby wieksza minimalnie matryca ale gestosc piskeli na niej wzrosla, tak wiec mozna sie spodziewac gorszej dynamiki i wiekszego szumu... No nic - marketing dziala No i tradycyjnie u panasa cena sugerowana z kosmosu...
BTW. Z nowych Lumixow imo jedynie LX3 jest godny wiekszej uwagi.
DamageMax - foty HD to juz FZ4 robil
zsoi3 - Wto 22 Lip, 2008
cube007 napisał/a: | BTW. Z nowych Lumixow imo jedynie LX3 jest godny wiekszej uwagi. |
owszem - zgadzam sie. ale cena, vide "Aparat Lumix DMC-LX3 dostępny będzie w sugerowanej cenie brutto 1899 PLN "
kilogrambigosu - Wto 22 Lip, 2008
Dosyć małe różnice w parametrach pomiędzy FZ18 a FZ28 a zapowiadana różnica w cenie dość wysoka ok 700zł Moim zdaniem nie warto, ale wiadomo wyjdzie w praniu po testach i pierwszych zdjęciach, na razie podane ogólniki wypadają dość słabo.
edmun - Wto 22 Lip, 2008
a mnie i tak martwi fakt, że nie ma wydanego nowego softu do FZ18, aby wyciągnąć z tej maszynki więcej niż się da. mimo tego że FZ18 jest moim zdaniem świetnym sprzetem, to wierzę że drobne poprawki w sofcie mogą zwiększyć zdjęcia seryjne jak i jakość zdjęć.
zsoi3 - Wto 22 Lip, 2008
edmun, - jesli myslisz o zdjeciach seryjnych w RAW w FZ18 to jest to niemozliwe imho ze wzgledu na maly bufor 27MB wbudowany w aparacie.
Teraz to już w ogóle nie będą mieć motywacji, żeby cokolwiek udoskonalać w FZ18.
Większość wad okresu młodzieńczego została usunięta a o dodawaniu jakiejkolwiek funkcjonalności na pewno nie będą myśleć bo sami by strzelali do własnej bramki.
Liszu - Wto 22 Lip, 2008
Amix napisał/a: | Panasonic jednak nie zmadrzał i leci w pixele dalej, przy praktycznie takiej samej matrycy. Jak sie chce inaczej myslec, to mozna. Olympus wypuscil dwa nowe modele E510 i 520 nie lecac w marketingowe upychanie pixeli.
|
Hę? Seria E to lustrzanki "entry level", nie zaawansowane kompakty. Spójrz na wynalazek Olympusa o nazwie SP570 - 20x zoom i 10 MPix. Prawa rynku to prawa rynku. Albo się sprzedaje, albo kończy jak Minolta. Do wyboru...
Cytat: | Ciekawi mnie jak piekne szumy beda z tego wynalazku, bo z FZ18 przy 8mpix juz sa spore. |
Powtarzał będę do znudzenia: jak w każdym kompakcie z dużym zoomem w tej cenie. Aby wyposażyć taki kompakt w matrycę 1/ 1.5" trzeba konstrukcji obiektywu o średnicy blisko dwukrotnie większej. Jakie mydło będzie wychodzić przy maksymalnej ogniskowej, aż boję się ruszać wyobraźnią. Poza tym kto to wtedy kupi? Nie słyszałem też by Panasonic produkował na zasadzie wolontariatu.
FZ18 pod względem szumów i tak wypada dobrze. Przede wszystkim dlatego, że daje możliwości radzenia sobie z tym problemem. Przykładowo osławiony Canon S5 oferuje może i nieznacznie mniejsze zakłócenia, ale już w pliku jpg nic z tym nie zrobimy. Tymczasem tak z Canona jak i FZ18 "surowe" zdjęcia przy ISO 400 nadają się na dobrą odbitkę najwyżej 10x15 cm. Różnica więc jest tylko dla pasjonatów wciskających nos w monitor
zsoi3 - Wto 22 Lip, 2008
Liszu, - ciekawe co piszesz. rozumiem, ze to na co narzekamy czyli fizyczny maly rozmiar matrycy jest kompromisem zastosowanym przez Panasonica pomiedzy tym rozmiarem, a srednica obiektywu? innymi slowy mowiac - wmontowanie wiekszej matrycy nic nie da przy tym obiektywie - oprocz pogorszenia jakosci obrazu?
z roznic pomiedzy FZ28 a FZ18 - ciut ciemniejszy obiektyw przy dlugiej ogniskowej w FZ28 (4.2 vs 4.4)
Liszu - Wto 22 Lip, 2008
Większa matryca nie zmieni nic (tzn. zmieni, ale... o tym w kolejnym akapicie) przy tej samej konstrukcji obiektywu/aparatu, bo obraz skupiany będzie nadal na powierzchni tej samej wielkości. Matryca jest niczym innym jak ogniskiem skupianych promieni, które przy mniejszej średnicy obiektywu, albo waliłyby wewnatrz obiektywu w plastik, albo trafiałyby do matrycy tylko na niewielkim jej fragmencie. Wyobraźmy sobie, że mamy lunetę, którą trzymamy przy oku i tylko przez tę lunetę widzimy. Nawet gdybyśmy mieli oko wielkości arbuza nadal widzielibyśmy tyle samo Przy takim oku konieczne jest powiększenie średnicy lunety aby korzystać w pełni z możliwości oka Konieczne jest poszerzenie otworu przy oku, a to pociąga za sobą problemy konstrukcyjne przy dużym zoomie, bo znów musimy poszerzać przeciwległy otwór.
A że w praktyce większe oko oznacza większą (droższą) matrycę, to takie posunięcie jest bez sensu. Można się oczywiście pokusić o zastosowanie detektora 1/1.5" do FZ28 przy tej samej konstrukcji szkła. Tyle, że rozdzielczość spadnie nam do 4-5Mpix (trzeba by dokładnie policzyć bo teraz strzelam), a cena aparatu wzrośnie o kilkaset złotych. Na forum wszyscy to oczywiście docenią, testerzy będą bić brawo, a klient kupi model konkurencji
edmun - Wto 22 Lip, 2008
raczej myślę o zdjeciach seryjnych w JPG
cube007 - Wto 22 Lip, 2008
Cytat: | Ciekawi mnie jak piekne szumy beda z tego wynalazku, bo z FZ18 przy 8mpix juz sa spore. |
Szumy fz28 beda podobne do tych wystepujacych w innych aparatach Lumix z ta sama matryca 10mpx i VE IV - LZ10, FX35, FS5/FS20, FX500...
edmun - zapomnij o szybszej serii, nowe oprogramowanie nie przyspieszy bufora aparatu i transferu bufor->karta.
eef - Wto 22 Lip, 2008
edmun napisał/a: | mniejszy wizjer (a szkoda) |
Za to ma dwa razy wiecej pixeli - czyli jest 'wyrazniejszy'.
DamageMax - Wto 22 Lip, 2008
edmun napisał/a: | nie wiem czy Panasonic nie mógłby połowy tych zmian zrobić poprzez aktualizację softu (np. FZ-18 do wersji 2.0). Dla nich lepiej było wydać nowy aparat i kasa leci :/ |
Ciekawe czy soft od fz-28 będzie pasował do fz-18...no powiedzmy po drobnych modyfikacjach.
edmun - Sro 23 Lip, 2008
po drobnych modyfikacjach powinien pasować. bardziej zastanawiam się jak dorwać soft od FZ18 i zajrzeć do niego do środka :/
Liszu - Sro 23 Lip, 2008
Przyznam się "na głos", że dziwią mnie te Wasze rozmyślania na temat firmware Choćbyście mieli wersję 1000.05 to lepszego zdjęcia i tak nie zrobicie, szumy nie znikną, a aparat nie zamieni się w huragan wzorem topowych lustrzanek za kilkanaście tysięcy zł. Fakt, że coś tam jest oficjalnie "improved" trzeba traktować jako poprawienie niedoskonałości, które mogą się w pewnych przypadkach objawić. Niedoskonałości, których występowanie lub nie występowanie trzeba sprawdzać sprzętem pomiarowym, bo choćby nie wiem jak się każdy atleta spinał to w praktyce różnic nie odczuje. Jestem w stanie zrozumieć jeszcze parcie do nowego firmware'u, gdy mamy do czynienia z bykiem uniemożliwiającym pracę z aparatem (jak w przypadku jednego z Nikonów, gdzie ustawienie zdjęć z interwałem i tak powodowało, że interwał ustawiał się na wartośc z kosmosu), ale nawet osławiony blue band większość z nas w większych ilościach widziała w internecie niż na własnych zdjęciach.
Osobiście więc jestem w tej kwestii sceptykiem. Zrobiłem update do 1.05 - chyba z nudów w pewien wieczór, gdy trafiło mi się wysiadywać samotnie. Celowo wykonane zdjęcia przed i po na ISO200 i 400 wyszły identycznie. AF może działa szybciej o 0,0002 sekundy, ale jak to w ogóle sprawdzić ?
edmun - Sro 23 Lip, 2008
ok powiedzmy tak.
dorwę się do softa, zmienię następujące rzeczy:
- możliwość zooma przy nagrywaniu filmów.
- zdjęcia seryjne o 1 klatkę szybciej (a co nie da się...?!)
- zdjęcia seryjne w ISO400 (także do zrobienia)
- af podążający za punktem (50% pewności że da radę)
- iso50 (10% szans że dałoby się to zrobić)
nie cieszyłbyś się?
Liszu - Sro 23 Lip, 2008
No... z zoomu podczas kręcenia filmów na pewno bym się ucieszył Filmuję córę biegającą szybciej niż moje oczy łapią ostrość, więc tu się zgodzę. AF śledzący obiekt to raczej sprawa czysto softowa i - z tego co widziałem na Twoim www - Tobie konkretnie by się przydała (mi akurat niekoniecznie).
Pytanie: czy da się to zrobić tylko softem? Największe wątpliwości mam co do szybkości zdjęć seryjnych. ISO 50 jest raczej możliwe.
edmun - Sro 23 Lip, 2008
hmm zoom.... kwestia softu. myślę że nawet odgłoś wysuwającego się obiektywu nie byłby tak uciążliwy.
punkt AF ślędzący obiekt to też soft. spokojnie można by to uzyskać w FZ18.
kostka pamięci jest zawsze o większej pojemności niż oprogramowanie jakie tam jest.
strasznie chciałbym to mieć. oprócz śledzenia mojego obiektu (żużlowca, prędkość 90 km/h przy jeździe w płaszczyźnie 90' prostopadle od mojego aparatu) miałbym pewność że na czymś zaczepi się mój autofokus.
zdjęcia seryjne - kwestia i softu i elektroniki. myślę że przy mocnych kombinacjach, można by wycisnąć coś więcej. pamiętajmy że producenci często schodzą z niektórych wartości niżej, aby czasami nie sprawić oprogramowania niestabilnym (np. 2fps zamiast 3,5 bo przy 4fps zacinał się aparat).
a iso50... myślę że bezproblemowo.... tylko musieli by odciąć iso50 w auto (procesor przyjmuje wartość iso50, po czym rozmazuje zdjęcie bo jednak czułośc była za mała...) żeby chwyt marketingowy nie padł. przypominam że reklama o fz18 doczytyła w głównej mierze stablizacji i wielkiego zooma. teraz wyobraźmy sobie klienta który kupuje FZ18, automat ustawia mu iso50 i zdjęcie wychodzi rozmazane bo czas musiałbyć dłuższy. myślicie że kupiłby ten aparat? dlatego większość zdjęć w auto jest na iso200 i iso400. aby jak najlepiej zejść z czasem na mniejsze wartości i nie rozmazać zdjęć. kosztem jakości zdjęcia oczywiście.
p.s. jeśli nie możecie rozczytać tego postu, prosze pisać. coś mnie jedno piwko w ten upał rozłożyło.
p.s. 2 nie mówiąc o tym że piwko dostałem od szefa za siedzenie po nadgodzinach i pilnowania komputera
zsoi3 - Sro 23 Lip, 2008
edmun, - mysle, ze Panas nie wypusci nowego softu z tymi rzeczami, o ktorych piszesz. ale dla Ciebie swiatelkiem w tunelu jest po prostu mozliwosc kupienia w perspektywie FZ28 - jezeli po testach uznasz, ze to sa dla Ciebie rzeczy niezbedne (zoom w wideo i mozliwosc sledzenia obiektu)
juby456 - Pią 25 Lip, 2008
kurcze do konca sierpnia moge sciagnac sobie aparat z USA i juz bylem nastawiony na FZ18 a teraz pojawil sie FZ28:(ciekawe czy pojawia sie w miare szybko jakies testy?
knocker - Wto 05 Sie, 2008
Mam pytanie bo już nie mogę wytrzymać zdecydowałem się na FZ18 i do tego chciałem dokupić raynoxa do makro. Jednak teraz czytam, że wyjść ma FZ28, który z nich będzie lepszy do zdjęć makro? Chciałbym pobawić się w makrofotografię i nie wiem czy czekać za tą 28 czy brać 18 ? Co mówicie warto czekać faktycznie to będzie dużo lepszy aparat? Mam telewizor ful hd a on ma mieć jakąś ciekawą opcję do tych telewizorów... ogólnie to zielony jestem i mam taki mętlik w głowie, że nie śpię już 2 noc:P help me!
cube007 - Wto 05 Sie, 2008
Do makro spokojnie wystarczy Ci FZ8
edmun - Wto 05 Sie, 2008
Fz28 ma jedynie szerszy kąt ale jest ciemniejszy obiektyw(co nie jest pożądane).myślę że wybór pomiedzy 18 a 28 to tylko cena jeśli chodzi o makro.czekamy na wydanie 28 i zobaczymy jak sobie z jakoscia
miki97 - Pon 18 Sie, 2008
za 1340 kupujesz fz28 w ceneo
wonito - Czw 21 Sie, 2008
Fz28 jest troszkę ciemniejszy na dalekim końcu różnica f/0,2 to chyba nie tak dużo.
Ponoć stabilizacja jest ciut lepsza, matryca jest nieznacznie wieksza, LCD większy, śledzenie, rozbudowany tryb auto, rozpoznawanie twarzy (do 15) kabel HD w opcji ale zdjęcia na telewizorze LCD z kabla AV to porażka - chyba warto kupić cena też całkiem dobra.
edmun - Czw 21 Sie, 2008
wonito napisał/a: | ale zdjęcia na telewizorze LCD z kabla AV to porażka |
w takim razie masz problemy z telewizorem.
podłączałem FZ18 do 33' telewizora (nówki) i wszystko ładnie wygląda
wonito - Pią 22 Sie, 2008
Kabel AV przesyła rozdzielczość do 480. (np. 640x480) może maksymalnie do 520 lini. to jest rozdzielczośc Vga czyli 0,3 mp, a zdjęcia maja rozdzielczość - przciętnie od 5 do 10 mp. Strata jakości na kablu chyba jest dość duża, bynajmniej dla mnie to stanowczo za dużo. Na kablu HD telewizor wyświetli 1920x1080 czyli około 2,1 mp. Nie wiem jak ten 33' telewizor, ale umnie różnica w jakości jest duuuża (pfl479732d).
Liszu - Pią 22 Sie, 2008
Nie bardzo rozumiem. Czyli według Ciebie co się dzieje z obrazem w telewizorze 480p, 720p albo 1080p ?Na ekranie monitora wyświetla dobrze, a też nie mamy rozdzielczości 8 czy 10 Mpix. Podłączenie nawet zwykłym kablem do telewizora zapewnia normalne wyświetlanie (u mnie 38 cali), bo dlaczegóż miałoby być inaczej? Z tego co piszesz to nie ma na świecie monitora i telewizora, który mógłby poprawnie wyświetlić zdjęcie z aparatu. Oczywiście, że nie ma stosunku pixel per pixel, ale o jakim dużym spadku jakości rozmawiamy?
cube007 - Pią 22 Sie, 2008
wonito napisał/a: | kabel HD w opcji |
Wiec w czym problem?
wonito - Pią 22 Sie, 2008
no właśnie fz28 posiada kabel HD więc i filmy i zdjęcia w telewizorze mają lepszą jakość.
Oczywiście że nie ma telewizora z rozdzielczością 10 mp, ale przy normalnym kablu w LCD czasem linie proste, kontuty są lekko pomarszczone i dopero przy zoomie w telewizorze problem znika. Zdjęcie z pezpośrednio podpiętej karty SD lub SD na USB ma widocznie lepszą jakość niż przez kabel.
Chodzi też o to że różne kable dają obraz o różnej jakości lub dokładniej dają mniejszą stratę jakośći i tak:
przewód video daje zdecydowanie największe straty jakości
przewód S-video strata troszkę mniejsza
przewód , złącza scart czyli popularne euro złącze daje dobrą jakość i dlatego ten kabel jest we wszystkich tunerach( a dalej mówimy o rozdzielczości 640x480) bo ten kabel przeniesie bez stratnie tylko do około 520 lini.
jeszcze lepszą jakość poda kabel rozdzielonych składowych sygnału wideo
YPbPr (też VGA).
Dopiero potem są kable HD.
W aparatach kable o których rozmiawiamy to zwyczajny kabel -video- nawet nie S-video- więc straty są olbrzymie.
Właśnie dla tego Sony, i Panasonic wprowadzają kable HD a Kodak stacje dokującą HD.
Oczywiście dla FOTO-maniaka nie ma to znaczenia bo zdjęcia ogląda na komputerze lub na papierze.
Jednak firmy wprowadzają format zdjęć 1920x1080 tylko po to żeby najlepiej wyglądały w nowoczesnych LCD full HD- FZ28 taki posiada.
Amix - Pią 22 Sie, 2008
Nie mówmy tu o kablach, bo kabel, to jest tylko kawałek miedzi w najlepszym przypadku beztlenowej, bo się ludzi wprowadzi w błąd.
Tu chodzi o zamontowaną elektronikę w telewizorze i w drugim urządzeniu, a kabel tylko służy do podłączenia urządzenia peryferyjnego do odpowiedniego wyjścia-wejścia w odbiorniku TV w zależności co ten telewizor posiada na pokładzie.
Np. dźwięk Dolby Digital idzie przez najzwyklejszy kabel koncentryczny (nie piszę specjalnie o światłowodzie), a jaki mamy dźwięk, wszystko to powodują dekodery zamontowane w amplitunerze.
ender - Pią 22 Sie, 2008
Liszu napisał/a: | Nie bardzo rozumiem. Czyli według Ciebie co się dzieje z obrazem w telewizorze 480p, 720p albo 1080p ?Na ekranie monitora wyświetla dobrze, a też nie mamy rozdzielczości 8 czy 10 Mpix. |
na ekranie monitora wyswietla dobrze jak jest 1:1 czyli zdjecie 10mpx musisz przewijac na ekranie
bodym - Sob 23 Sie, 2008
Amix napisał/a: | Nie mówmy tu o kablach, bo kabel, to jest tylko kawałek miedzi w najlepszym przypadku beztlenowej, bo się ludzi wprowadzi w błąd.
|
wonito, mówiąc o kablach miał na myśli rodzaj sygnału jaki dane urządzenie przesyła do telewizora za pomocą danego rodzaju kabla. Sygnał HD można przesłać jedynie kablem HD. Poza tym dźwięk DD jest kodowany.
Amix - Sob 23 Sie, 2008
bodym napisał/a: | Sygnał HD można przesłać jedynie kablem HD. |
Nie przesadzajmy. Sygnał HD możemy oglądać jedynie na telewizorze HD i odbiornik satelitarny musi być HD, a kabel musi mieć tylko wtyczki odpowiednie. To tak jak byś napisał, że antena tez musi być HD (kawał blachy), a do DVB-T naziemnej tez antena musi być cyfrowa.
Niestety wielu to tak rozumie, co jest błędne.
bodym - Sob 23 Sie, 2008
Żeby zakończyc temat kabli :
Rodzaje kabli Video
ender - Sob 23 Sie, 2008
lepszy od taniego hdmi jest komponent ten YPbPr czyli 3 cinche
jordan23 - Sob 23 Sie, 2008
Wiecie co napaliłem się na tego Panasa:) Miałem kupować fz18 ale to cacuszko mnie olśniło. Macie może jakieś przykładowe filmiki jakie kręci dwudziestka-ósemka ??Jeśli tak to prosze o link dzięki
bodym - Sob 23 Sie, 2008
Jak na razie to w Polsce FZ-28 jeszcze nie występuje. Jest wprawdzie w ofercie kilku sklepów (RTV Euro AGD), ale kiedy bedzie fizycznie do kupienia to nikt nie wie.
jordan23 - Sob 23 Sie, 2008
Tu jest pierwsza aukcja : http://allegro.pl/item422...aktura_gwa.html
Polska dystrybucja, 2letnia gwarancja.
Widziałem już fotki jakie robi (testy) ale nie było nigdzie filmików. Może wy znaleźliście ?
Sz@kal - Nie 24 Sie, 2008
heh zastanawiam się jaką maszynką do szumów będzie właśnie FZ28 - dodatkowe 2mpix i prawie taka sama matryca... ech szkoda że nie zmądrzeli i lecą na marketing dużo lepszy ten aparat by był jakby tylko powiększyli matrycę zostawiając 8mpix w spokoju...
cube007 - Pon 25 Sie, 2008
Sz@kal napisał/a: | heh zastanawiam się jaką maszynką do szumów będzie właśnie FZ28 - dodatkowe 2mpix i prawie taka sama matryca... ech szkoda że nie zmądrzeli i lecą na marketing dużo lepszy ten aparat by był jakby tylko powiększyli matrycę zostawiając 8mpix w spokoju... |
Szumy beda +/- takie jak w LZ10, FX35, FS5/FS20, FX500... - ta sama matryca i VE IV
medvidek - Wto 26 Sie, 2008
Witam, jestem tu nowy. Planuję kupić aparat FZ18-tkę lub FZ28-kę. Niedługo będę musiał go zamówić, ale nadal nie jestem zdecydowany. Z racji tego chciałbym się dowiedzieć kiedy mógłbym się spodziewać testu FZ28-ki na optyczne.pl? Może ma ktoś linki do zagranicznych testów lub praktycznych porównań z FZ18-tką?
Pozdrawiam!
Erais - Wto 26 Sie, 2008
Taki się jakiś ostatnio szum zrobił z tym Panasonikiem, że postanowiłem na e-cyfrowe zerknąć na jego parametry, coś mnie tkło i porównałem go z Nikonem P80- w zasadzie (choć nie do końca oczywiście) to samo, jakby były bliźniakami- ciekawe jak to będzie ze zdjęciami
asman - Sro 27 Sie, 2008
medvidek napisał/a: | ... Może ma ktoś linki do zagranicznych testów lub praktycznych porównań z FZ18-tką?
Pozdrawiam! |
Znalazłem tylko to:
http://www.trustedreviews...mix-DMC-FZ28/p1
edmun - Sro 27 Sie, 2008
przeczytałem ten teścik i już wiem że na razie nie zmienię swojego FZ18 tylko dla tych małych zmian
medvidek - Sro 27 Sie, 2008
Dzięki asman! Co prawda nadal nie jestem zdecydowany , ale w końcu wychwalają tą FZ28-kę. O dziwo mniej szumi, co jak dla mnie jest zaskoczeniem. Może wiele się nie różni od FZ18-tki, ale myślę, że skoro mogę mieć FZ18-tkę za ok.670zł, a FZ28-kę za 735zł to warto wziąć FZ28-kę. Proszę jeszcze o opinię fachowców, którzy przeczytali ten test i byliby w mojej sytuacji. Aha jeszcze jedno.. ponieważ mam zamiar kupić też Raynox'a DCR-250, to w związku z tym czy tulejka DMW-LA3 będzie pasowała też do FZ28-ki (pewnie pytanie głupie, jak dla Was, ale wolę mieć pewność, ponieważ dopiero zaczynam zabawę z fotografią tak na serio [wcześniej miałem PowerShot'a A510 i korzystałem właściwie tylko z trybu AUTO])?
Z góry dzięki!
Pozdrawiam!
edmun - Sro 27 Sie, 2008
Hmm jeśli różnica cenowa będzie naprawdę niewielka to też brałbym FZ28, ale nie chce się swojego sprzętu pozbywać i czekać później na nowy. Z resztą - mam już sentyment do mojego FZ18
Co do Raynoxa - myślę że tulejka będzie bezproblemowo pasować. Póki nie znajdę jakie dokładnie ma mocowania FZ28, mogę tylko strzelać
Amix - Sro 27 Sie, 2008
medvidek napisał/a: | ale w końcu wychwalają tą FZ28-kę. O dziwo mniej szumi, co jak dla mnie jest zaskoczeniem. Może wiele się nie różni od FZ18-tki, ale myślę, że skoro mogę mieć FZ18-tkę za ok.670zł, a FZ28-kę za 735zł to warto wziąć FZ28-kę.
|
Kto wychwala? Nie wierz takim testom. Dopiero jak ktoś z czytelników wrzuci na jakimś forum zdjęcia z FZ28 i można będzie porównać z FZ18, to coś będzie wiadomo.
Jak dla mnie nie ma takiej możliwości żeby mniej szumiał przy dołożeniu 2 Mln pix na praktycznie taką samą matrycę, bo dla mnie ta różnica w wielkości fizycznej matryc to żadna różnica. Ja już na tym teście co piszesz widzę szumy przy 100 ISO, a co będzie wyżej, to juz nie mówię.
Miałem dość dawno, chyba z dwa tygodnie pożyczonego FZ18, jak dla mnie niestety nie spełnił oczekiwań co do szumu, a co dopiero FZ28, no ale zobaczymy jak pokażą sie pełnego rozmiaru fotografie wrzucone przez jak piszę pierwszych czytelników.
[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 21:14 ]
Teraz sie przyjrzałem zdjęciom pełnowymiarowym, tam występuje szum typu plackowatego, czyli według mnie ten aparat jest gorszy od FZ18.
medvidek - Sro 27 Sie, 2008
Przyjrzałem się zdjęciom z tej stronki wykonanym FZ18-tką (http://www.trustedreviews.com/digital-cameras/review/2007/08/21/Panasonic-Lumix-DMC-FZ18/p5) i rzeczywiście jakoś szczególnej różnicy nie widzę (ani na "+", ani na "-"), a oni jednak wyżej ocenili FZ28-kę (porównajcie opisy pod zdjęciami w poszczególnych ISO --> zdecydowanie faworyzują FZ28-kę). Więc skoro dla mnie nie ma różnicy to może lepiej wziąć FZ28, bo na pewno wypuszczą jakiś nowy firmware, który poprawi szumy. Swoją drogą ciekawe jak jest z "blue bandem" w FZ28, ale nie sądzę żeby popełnili taką gafę... W końcu poprawili to już w FZ18-tce. Aaa i o co chodzi z tym szumem plackowatym???
Pozdrawiam!
bodym - Sro 27 Sie, 2008
Amix napisał/a: | Teraz sie przyjrzałem zdjęciom pełnowymiarowym, tam występuje szum typu plackowatego, czyli według mnie ten aparat jest gorszy od FZ18. |
Czy mógłbys sprecyzować o co chodzi z tym szumem plackowatym? Na których zdjęciach je widzisz?
Rozważam zakup FZ18 lub FZ28.
Amix - Czw 28 Sie, 2008
Na tym forum jest tyle wątków o tego rodzaju szumie, ze wystarczy trochę poszukać.
Szum plackowaty jest kolorowym szumem, występuje przy zbyt agresywnym odszumianiu przez soft aparatu. Na większych powiększeniach wygląda jak czerwony, niebieski, zielony placek i z tym nic sie nie da zrobić.
Normalny szum jest drobna szarą kaszą z którym można sobie łatwo poradzić najprostszym programem do odszumiania.
To tak w bardzo wielkim skrócie. Więcej szukać na tym forum.
MC - Czw 28 Sie, 2008
Amix napisał/a: | z tym nic sie nie da zrobić. |
Jestes tego absolutnie pewien?
Amix - Czw 28 Sie, 2008
Ze wszystkim da sie coś tam zrobić np. zdjęcie czarno białe, ale nie o to chyba chodzi. Ja nie mogłem sobie poradzić w zadowalający sposób z szumem plackowatym w FZ18, a jak coś tam poprawiłem to zdjęcie było do wywalenia.
MC - Czw 28 Sie, 2008
A ja jestem bardzo zadowolony z neat image.
Amix - Czw 28 Sie, 2008
Ja tez korzystam od czasu do czasu z Neat image (bardzo dobry program) i Noiseware community edition, ale ogólnie nie lubię odszumiac zdjęć. Dla tego zrezygnowałem z FZ18 kiedyś, na rzecz lustrzanki.
medvidek - Czw 28 Sie, 2008
Aha więc obydwa mają tego typu szum, w takim razie postawię chyba na FZ28. Nie jestem aż tak wymagający i pewnie będę robił fotki głównie na czułościach najniższych, a to co na nich osiągają FZ18 i FZ28 jest dla mnie znacznie więcej niż zadowalające.
Pozdrawiam
asman - Czw 28 Sie, 2008
Tutaj:
http://forums.dpreview.co...essage=29010312
znalazłem porównanie szumów fz18 i fz28.
Po powiększeniu zdjęć wydaje się, że przy iso100 szumią podobnie. Przy wyższym iso lepiej wypada fz28.
I jeszcze jedno porównanie jakości obrazu obu Panasoniców przy najwyższym zoomie:
http://forums.dpreview.co...essage=29002349
Amix - Czw 28 Sie, 2008
medvidek napisał/a: | Nie jestem aż tak wymagający i pewnie będę robił fotki głównie na czułościach najniższych, a to co na nich osiągają FZ18 i FZ28 jest dla mnie znacznie więcej niż zadowalające.
Pozdrawiam |
To nic tylko kupować, właśnie w tym wszystkim o to chodzi żeby być z zakupu zadowolonym i robić fotki. Życzę zadowolenia z FZ28.
Jeszcze dodam/ To jest właśnie kolorowy szum plackowaty z FZ18
medvidek - Czw 28 Sie, 2008
Amix napisał/a: |
To nic tylko kupować, właśnie w tym wszystkim o to chodzi żeby być z zakupu zadowolonym i robić fotki. Życzę zadowolenia z FZ28.
Jeszcze dodam/ To jest właśnie kolorowy szum plackowaty z FZ18
Obrazek |
Dzięki za pomoc! No więc zdecydowałem, biorę FZ28. Przekonały mnie do tego przede wszystkim porównania z FZ18 zamieszczone przez asmana (wielkie dzięki asman!!!). Jak dla mnie szumy w FZ28 są wyraźnie mniejsze. A jak będzie z tą tulejką DMW-LA3? Będzie pasowała?
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 09:24 ]
Dowiedziałem się, że DMW-LA3 będzie pasowało do FZ28-ki więc pytanie nieaktualne
http://panasonic.net/pavc...ccessories.html
banan11 - Pią 29 Sie, 2008
A ja dodam, że takie porównanie można dość prosto sfałszować. Nie będę się rozwodził nad tym, że można wykonać korekcje różnymi programami. Najprostszym sposobem jest w ustawieniach aparatu użyć menu w którym ustawia się odszumianie -2 / 0 / +2
W jednym ustawić na +2 (pojawią się placki), w drugim -2 i placków nie będzie.
Tak więc jak komuś zależy na tym, że "ciemny lud to kupi", to mu się uda.
asman - Pią 29 Sie, 2008
banan11 napisał/a: | ... W jednym ustawić na +2 (pojawią się placki), w drugim -2 i placków nie będzie.
|
Wyraźnie napisane "... For both cams the sharpening, noise reduction and saturation were zero (default) and the contrast was -2".
A tutaj porównanie szumów przy ISO 1600 i redukcją szumów ustawioną na +2 (na obu):
http://www.tlc-systems.com/artzen2-0087.htm
FZ18 z lewej , FZ28 po prawej.
pompidiusz - Nie 31 Sie, 2008
Amix napisał/a: | Ja tez korzystam od czasu do czasu z Neat image (bardzo dobry program) i Noiseware community edition, ale ogólnie nie lubię odszumiac zdjęć. Dla tego zrezygnowałem z FZ18 kiedyś, na rzecz lustrzanki. |
i jak jesteś zadowolony z tej zmiany? pozbyłeś się problemu szumów ? Pytam ponieważ sam jestem zainteresowany kupnem takiego zestawu jaki Ty posiadasz w tej chwili.
Amix - Nie 31 Sie, 2008
pompidiusz napisał/a: |
i jak jesteś zadowolony z tej zmiany? pozbyłeś się problemu szumów ?jestem zainteresowany . |
No oczywiście, że tak, zapomniałem o szumie, a jak występuje czasami to w ogóle nie przeszkadza ponieważ jest bardzo drobnoziarnisty i ja go nie widzę. Tu nie ma co porównywać FZ-18 do lustrzanki, to zupełnie inna bajka. Z tym, że ja nie miałem nigdy FZ-18, miałem pożyczony na około dwa trzy tygodnie, jak dla mnie wystarczyło, szkoda nerwów.
pompidiusz - Nie 31 Sie, 2008
no to w takim razie myślę że w kwestii szumów to i FZ28 nie da sobie rady w porównaniu z Olkiem E510.
Akurat jestem w fazie wyboru FZ28 lub FujiFilm S100f a Oli E510 + dwa szkła
Amix - Pon 01 Wrz, 2008
Bierz to ostatnie co wymieniłeś. Żaden nawet najlepszy kompakt nie da rady z obojętnie jaką byś nie kupił lustrzanką. Chyba, że cenisz sobie bardzo wygodę, to bierz coś z tych FZ'tów, ale coś za coś.
Na temat FujiFilm S100f nie wypowiadam się, bo nie znam aparatu.
Liszu - Pon 01 Wrz, 2008
FZ18 był dość intensywnie krytykowany za silne odszumianie i wyostrzanie nawet na poziomie 0. Nie zdziwiłbym się więc gdyby w przypadku FZ28 ustawienie obu tych parametrów na 0 było równoznaczne z -2 w FZ18. Podany test porównawczy jest raczej ciekawostką niż sensowną informacją. Chyba, że autorzy znają dokładnie działanie softu w co wątpię.
Szum plackowaty w FZ18 pojawia się na każdych ustawieniach w zaciemnionych fragmentach zdjęcia i szczególnie wtedy gdy zaciemniony fragment jest częścią jasnej fotki. W moim egzemplarzu są to po prostu plamy koloru zielonego w obszarze cieni. Oczywiście odszumianie ustawione na -2 zmniejszy skalę problemu, ale i tak najlepiej strzelać RAW-y pozwalając im się zaszumieć w sposób naturalny. Dołączony do zestawu Silkypix pozostał moim nadwornym softem do tych plików mimo testowania kilku innych (np. Raw Therapee).
R06 - Wto 02 Wrz, 2008
Mam pytanie trochę z innej beczki. Czy w tym modelu również można zmienić język menu z angielskiego na polski w taki sam sposób jak w FZ18? Zastanawiam się nad sprowadzeniem aparatu FZ28 z USA
wonito - Sob 06 Wrz, 2008
Wiadomo ,że kompakt nigdy nie dorówna lustrzance, ale kupowanie hybrydy dla mnie nie ma sensu. Fuji S100F to najlepsza cyfrówka (hybruda) do tej pory, ale waży kilogram i nikon D80 jest od niej tańszy ,ciut lżejszy i nie porównywalnie lepszy.
FZ28 to kompakt i z tego co widze to jeden z najlepszych do tej pory, jego konkurent P80 robi takie szumy ,że szok i nikt o tym nie pisze, sony H50 ma dośc fatalne szkło. śledzę temat bo sam chcę kupić zaawansowaną cyfrówkę i za każdym razem zostaje FZ28.
Pełny manual, śledzenie AF, manualny AF,RAW,Filmy 720p, zoom podczas kręcenia filmów, świetne i jasne szkło. Niestety wybierając kompakta użyteczne ISO to max. 400, tak naprawdę 200 jest całkiem zadawalające. Trzeba się z tym pogodzić albo to, albo drugi plecak.
link do innego forum z fotkami:
http://www.clubsnap.com/f...d.php?p=4291998
a tu porównanie P80 z FZ18 przy ISO 400
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM (jednak trzeba wybrać te modele) ale polecam stronkę mazna wszystko sobie porównać,dużo modeli.
zbylu - Sob 06 Wrz, 2008
Nie wiem czy ci sie opłaca sprowadzac aparat ze stanow ponieważ tutaj mozna juz go kupic za 1295zl i masz 2 lata gwarancji. Biorac pod uwage ewentualne cło i vat to sie srednio oplaca.
bodym - Sob 06 Wrz, 2008
zbylu napisał/a: | Nie wiem czy ci sie opłaca sprowadzac aparat ze stanow ponieważ tutaj mozna juz go kupic za 1295zl i masz 2 lata gwarancji. Biorac pod uwage ewentualne cło i vat to sie srednio oplaca. |
Z gwarancją w tym sklepie to nie tak prosto. Poczytaj w regulaminie gdzie trzeba wysłać sprzęt do naprawy.
Ze stanów może ktoś przywieźć - wtedy nie ma ceł, ale też nie ma gwarancji (chyba że w stanach). Z drugiej strony jeżeli zapłacimy połowe ceny, to drugą połowe mamy na naprawy.
h.s. - Nie 07 Wrz, 2008
>>Fuji S100F to najlepsza cyfrówka (hybruda) do tej pory,<<
Jeśli tak uważasz to poczytaj,
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
wonito - Pon 08 Wrz, 2008
Czytałem, ale masz zdjęcie zrobione niewiadomo jak i na jakich parametrach, natomiast na tej stronie masz porównanie- wszystkie aparaty w tych samych warunkach laboratoryjnych (jest opis), na tych samych parametrach, tego samego obrazu:
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
oglądnij chusteczki przy ISO 400 i 800, przy maksymalnym powiększeniu i porównaj do innej cyfrówki. Może jedyny konkurent to właśnie FZ28, pewnie będzie ciut mniej fioletów ale szumy będą prawdopodobnie większe(chyba i tak go kupię)
Poza tym każdy aparat ma wady pytanie czy są większe od konkurencji, pokaż kompakt który zrobi lepsze zdjęcie w tych samych warunkach - tylko tak można porównywać aparaty
Erais - Pon 08 Wrz, 2008
Co do szumów- to oto ciekawy artykuł http://www.fotal.pl/artyk...j_doc11327.html (a można znaleźć jeszcze takich wiele), a co do tego testu, to już kiedyś się z niego śmiałem- laboratoryjny tak? Tylko czemu jak porównuję Nikona P80 i Panasonica Fz18 to porównuję dwa różne zdjęcia? ISO to samo, tylko rożne światło, a to już nie to samo, ciekawe jak z czasem naświetlania, przysłoną itd. Powiększam zdjęcie choćby macro, lub to poniżej jego i co? Jedno większe drugie mniejsze- znów nie mam odniesienia- jedno ładne (bo mniejsze), drugie rozmazane (bo powiększone)- jak dla mnie to lipa nie test Dla mnie osobiście ważniejsze niż testy są opinie użytkowników, oczywiście nie te sklepowe- w stylu fajny lub nie fajny aparacik, tylko gdzieś na forum, jeśli widzę zdjęcia, czytam o wadach i zaletach
wonito - Wto 09 Wrz, 2008
Jesli chodzi o stronę www.imaging-resource.com to przy kliknięciu na dane zdjęcie z iso i jest informacja "This image was illuminated by our newer HMI lamps rather than the dichroic-filtered incandescents we used previously. You can read more about our new laboratory-grade test lighting here." Są tam pokazane warunki oświetleniowe. Różnice z wielkości zdjęcia wynikają chyba z ilości pikseli matrycy, światło wydaje się inne bo obiektywy są inne a obrazki te same(chodzi o chusteczki) dla mnie testy są dość przekonywujące - ale się nie kłucę.
zdjęcia użytkowników ok. ale pożyczyłem Canona 450D, zrobiłem 3 "takie same zdjęcia" (ten sam obiekt) i dwa nie wyszły. Więć zależy kto (może 80%) robi zdjęcia.
Co do artykułu żeczywiscie bardzo ciekawy.
Mam pomysł - może zacząć nowy temat, w którym podałoby się jak najprostrzą metodę zrobienia zdjęć zasłoniętym obiektywem, zdjęcia z różnym ISO przy tych samych mastawach czasy i przyłony. Każdy posiadacz modelu zamieszczałby swoje zdjęcia bez obróbki, po wczytaniu do programu graficznego (najlepiej darmowy ogólnie dostepny) - to by nam definitywnie pokazało które aparaty są dobre a które do bani. To by było coś. Gołe fakty czarno na białym...
Erais - Wto 09 Wrz, 2008
No byłby to jakiś sposób na zakończenie rozmów o szumach, które tak czy siak w hybrydach na zdjęciach będą A powracając do tematu, to osobiście czekam, aż ktoś kupi FZ28 i zobaczę pierwsze zdjęcia, już nie mówiąc o samym opisie wad i zalet aparatu- myślę, że ta część forum zamieni się wkrótce w użytkowników, z tzw. (wliczając w to i mnie) "gdybowiczów"
medvidek - Czw 11 Wrz, 2008
Erais napisał/a: | A powracając do tematu, to osobiście czekam, aż ktoś kupi FZ28 i zobaczę pierwsze zdjęcia |
Witam, po dłuższej przerwie (polecam odwiedzić Łebę we wrześniu ). Ja FZ28 już zakupiłem (www.vanns.com), ale niestety trafi on do mnie dopiero w połowie października więc pewnie zanim zdążę zamieścić jakąś fotkę będzie ich tu już multum. Póki co czekam cierpliwie. Jeżeli ktoś byłby w Łebie to polecam odwiedzić "ruchome wydmy" z aparatem. Widoki są niesamowite! Ja niestety nie mam żadnej fotki bo... bateria została w ładowarce...
Pozdrawiam!
miki123 - Pią 12 Wrz, 2008
ja kupiłem ten aparat w usa i będzie u mnie albo dzisiaj albo w poniedziałek ale jak dojdzie to ide w teren do mojego parku i zrobie foty i jak ktoś będzie chciał to wyśle ma meila
[ Dodano: Pią 12 Wrz, 2008 12:50 ]
mój meil to punia97@poczta.fm
xeo - Nie 14 Wrz, 2008
miki123 napisał/a: | ja kupiłem ten aparat w usa i będzie u mnie albo dzisiaj albo w poniedziałek ale jak dojdzie to ide w teren do mojego parku i zrobie foty i jak ktoś będzie chciał to wyśle ma meila | Najlepiej zrob porzadny podstawowy test. Trzy fotki z tego samego miejsca na 3 pierwszych ISO i kazde z innym ustawieniem wartosci odszumiania (najlepiej 2 skrajne i srodkowe czyli 0) - w sumie 9 zdjec. Potem wykadruj ten sam fragment jpegow np o wielkosci 800x600 i umiesc w internecie (np tu http://fotohub.pl/ ).
Mysle, ze wiekszosc osob tutaj chetnie by zobaczyla porownanie a nie ma sensu do kazdego wysylac oddzielnie.
miki123 - Pon 15 Wrz, 2008
dobra sprubuje pierwsze musze zapoznać się z instrukcją bo to mój pierwszy aparat
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2008 09:18 ]
prawdopodobnie dotrze do mnie dziosiaj o 17-18
[ Dodano: Sro 17 Wrz, 2008 15:15 ]
dotarł do mnie o 14 ale będe go miał na własność o 17 ale mam akcesoria pierwsze wrażenie super
[ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 15:57 ]
aparat jest super i szumów nie ma prawie wogule venus 4 rubi swoje
wonito - Pią 19 Wrz, 2008
No to może wrzuciłbyś jakieś fotki ?
cube007 - Pią 19 Wrz, 2008
miki123 napisał/a: |
aparat jest super i szumów nie ma prawie wogule venus 4 rubi swoje |
Do ISO200 czy dalej tez?
wonito - Pią 19 Wrz, 2008
Dokładny test razem ze zdjęciami
http://www.photographyblo...ix_dmc_fz28.php
Amix - Pią 19 Wrz, 2008
Nie o taki test tu chodzi, to już było.
Cytat: | [ Dodano: Czw 18 Wrz, 2008 15:57 ]
aparat jest super i szumów nie ma prawie wogule venus 4 rubi swoje |
Czekamy na fotki od miki123 bo prawie w ogóle szumów nie ma.
wonito - Sob 20 Wrz, 2008
Ja mam zdjęcia z FZ28 , wczoraj wziąłem kartę i poszedłem do Euro AGD, zrobiłem zdjęcia i nakręciłem film w 720p, po wrzuceniu do kompa część zdjęć nie wyszła - ruszone , stabilizacja na duzym zoomie, no i robiłem na różnym ISO ale nie wiem które na jakim. Więc chyba nie ma sensu ich zamieszczać. Mogę tylko powiedzieć ,żę nowy procesor to nie jest przełom w walce Panasonica z szumami. Film ma jakość bardzo dobrą, ale minuta czternaście sekund zajęły 212 mb - ten mov. Przy zmianie zoomu podczas kręcenia , nie ma ostrości ale to normalne(w sklepie było bardzo dużo szczegółów - nie było na czym kamery zawiesić), no i bateria umierała więc bardzo się spieszyłem.
rsms - Sob 20 Wrz, 2008
Cytat: | no i robiłem na różnym ISO ale nie wiem które na jakim. Więc chyba nie ma sensu ich zamieszczać. |
A w czym to przeszkadza że nie pamietasz teraz które na jakim ISO?
Przecież wszystko możesz sprawdzić na fotce
Amix - Sob 20 Wrz, 2008
Guzik tam mają zdjęcia, a jak maja to takie, że szok dawać
medvidek - Nie 21 Wrz, 2008
Czekając na fotki wykonane FZ28-ką przez miki123 postanowiłem poszukać co nieco w internecie i oto co znalazłem:
http://www.clubsnap.com/f...ad.php?t=407618 w paru postach są odnośniki do innych fotek.
http://forums.dpreview.co...essage=29276442 i jeszcze zdjęcia księżyca i... Jupitera ;P
Dla mnie (amatora) fotki są bardzo zadowalające i nie mając jeszcze tego aparatu już cieszę się z jego zakupu pzdr
bodym - Nie 21 Wrz, 2008
Tu jest wiecej zdjęć
magaiwer - Pon 22 Wrz, 2008
Witam! mam ten aparat od tygodnia zrobiłem może ze 300 zdjęć z których jestem zadowolony.Na 300 zdjęć kilkanaście było poruszonych ale to były fotki w mało oświetlonym pokoju bez lampy i na manualu.Tak więc nie rozumię kogoś kto robi zdjęcia w sklepie nie podając na jakim ustawieniu czy z lampą i w jakiej rozdzielczości film nagrywał i na tej podstawie wyraża negatywną opinię.Jak dla mnie ten aparat przerósł moje oczekiwania co do jego możliwości. Opinię co do jakości zdjęć "szumy i tp"zostawiam profesionalistom i profesionalnym testom.Co do opini na temat aparatu to ją przekażę po dłuższej zabawie i poznaniu w pełni jego możliwości.
POZDRAWIAM!
wonito - Pon 22 Wrz, 2008
Ja wcale nie mam negatywnej opini o tym aparacie(właściwie to zamierzam go kupić). Zamieszczę te fotki bo posądzają mnie niektórzy o kłamstwo. Udostępnie też film na Emule (podam nazwę). Chodziło mi tylko o to ,że zaraz wszyscy będą szukać szumów, a zdjęcia bez wartości ISO ciężko porównać, robiłem zdjęcia z iso 800 również.
magaiwer
Cytat: | Tak więc nie rozumię kogoś kto robi zdjęcia w sklepie nie podając na jakim ustawieniu czy z lampą i w jakiej rozdzielczości film nagrywał i na tej podstawie wyraża negatywną opinię. |
A jak robisz zdjęcia aparatem w sklepie, facet nad tobą stoi a pstrykasz 20 djęć i co chwilę zmieniasz ustawienia, potem w domu wrzucasz to do kompa i co ?
Ustawień nie pamiętasz, a film nagrywałem w 720p - jak napisałem.
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
wonito napisał/a: | Chodziło mi tylko o to ,że zaraz wszyscy będą szukać szumów, a zdjęcia bez wartości ISO ciężko porównać, robiłem zdjęcia z iso 800 również.
|
A od czego jest Exif. jak byś wrzucił, fotkę, czy ktoś inny bez problemu wiedział bym o zdjęciu wszystko, a wrzucenie zdjęcia na forum zajmuje jedna minutę, setki razy to robiłem. Strzelić fotkę z okna na długim i krótkim końcu i wrzucić na forum, no faktycznie problem jak diabli.
Jak zaczął się temat o FZ18 zdjęcia na forum praktycznie natychmiast pokazały sie od właścicieli aparatów, a tu jakieś czajenie się. Na 100% jestem pewny, że zdjęcia są gorsze od FZ18.
Nie ma takiej możliwości żeby były lepsze, albo takie same, matryca praktycznie taka sama, a 2Mpix dopakowali, fizyki nie oszukasz.
OK widzę ,że trochę przypaliłem.
Zdjęcia będą najdalej o 13, film też.
Może ktoś zna szybszą metodę sciągnięcia filmu, niż udostępnienie go w emule ?
Erais - Pon 22 Wrz, 2008
Ja bym po pierwszych fotkach nie oczekiwał cudu- sam wiem, ile czasu mi zajęło rozgryzienie mojego Nikona, nim zacząłem robić "zdjęcia z głową" (chociaż czasem i tak robię zdjęcia "na hura" ) A pierwsze, sklepowe zdjęcia, gdy się pierwszy raz trzyma w garści dany model aparatu mogę sobie wyobrazić Trochę czasu jednak trzeba, by przećwiczyć wszystkie ustawienia i by efekt był zadowalający.
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
Ale co tu kombinować? FZ18 i 28 mają bardzo dobry inteligentny automat IA i to by wystarczyło na początek. właśnie taka surowa fotka jest najlepsza. Jest jeszcze RAW, który można zrobić i wywołać w automacie w Silkypix developer studio, który notabene jest dodany do wyposażenia aparatu.
Ja używam tego programu do RAW'ów tylko wersję 3.0. Panas dał trochę okrojoną, ale w zupełność wystarczy
Erais, całkowicie się z tobą zgadzam, i nie chciałbym ,żeby od razu utopiono ten model. Ale fotki wrzucę, żeby nie było ,że jestem bajkopisarzem.
medvidek - Pon 22 Wrz, 2008
Widać jakie nastawienie ma właściciel Olympusa, zapewne zagorzały przeciwnik Lumixów, Amix (z całym szacunkiem do Ciebie bo na pewno wiesz o fotografowaniu dużo więcej niż ja). Ale nie rozumiem jak można od razu tak przekreślać aparat, z którego nie widziało się jeszcze zdjęć i być pewnym, że foci gorzej od FZ18-tki. Tutaj zgadzam się z Erais i myślę, że sytuacja, w której wonito robił zdjęcia nie odda możliwości aparatu. Sądzę, że nawet w trybie iA zdjęcie może się nie udać.
To link do albumu
http://picasaweb.google.pl/wonito1/FZ281#
Zdjęcia robione w trybie IA z wymuszonym ISO
A to nazwa pliku Udostępionego na Emule - film w trybie mov.
Trzeba w wyszukiwarce w emule wpisać:
FZ28_wonito.mov. , na serwerze globalnym - zawiera 212.82 MB co przekłada się na 1.14 sekund nagrania 720p.
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
medvidek napisał/a: | Ale nie rozumiem jak można od razu tak przekreślać aparat, z którego nie widziało się jeszcze zdjęć i być pewnym, że foci gorzej od FZ18-tki. |
Wbrew pozorom bardzo dobrze znam FZ18 (sąsiad ma) i sporo nim zdjęć zrobiłem, jak dla mnie to odpada (szum plackowaty), wiec co można sie spodziewać od aparatu o napakowanej matrycy pixelami do granic możliwości. Żaden procesor z tego typu szumami po prostu nie da rady. Już w FZ18 jest b. agresywne odszumianie i jego właściciele zjeżdżają z odszumianiem do -2. Nie jestem przeciwnikiem panasów, tylko raczej realistą. Po co dali 10Mpix w FZ28?.
Teraz fotki: ze sklepu, są za małe żeby coś ocenić (trzeba było wrzucić pełny rozmiar) ale już widać niedociągnięcia matrycy, softu itp..
Tu widać zielono-żółty szum plackowaty
czyli podobna sprawa jak w FZ18.
Nie będę instalował specjalnie emula, żeby filmik ściągnąć. Najlepiej wrzucać na http://rapidshare.com/
Bardzo chciał bym sie mylić co do moich przypuszczeń o FZ28, ale boję się, ze mogę mieć rację.
Zdjęcie musisz pobrać, klikając pobierz.
na rapidshare max to plik do 200 MB, a ja nie będę specjalnie go ciął.
Zdjęcie które wybrałeś to ISO 800, więc może być kiepskie.
Ale nie bronię tego aparatu, ocenicie sami.
Zdjęcia te mogą nie oddać możliwości aparatu, oświetlenie było sztuczne, ISO specjalnie wymuszane na wysokie, no i pełny automat (goniła migająca czerwona bateria). Jak napisałem, że sam noszę się z zamiarem jego kupienia, przecież to kompakt wieć ISO tak naprawdę do 400, powinno być ok.
medvidek - Pon 22 Wrz, 2008
Amix napisał/a: | Bardzo chciał bym sie mylić co do moich przypuszczeń o FZ28, ale boję się, ze mogę mieć rację. |
Obyś nie miał , rzeczywiście szum na zdjęciach od wonito jest spory, ale to w końcu ISO800. Mam nadzieję, że magaiwer albo miki123 jako już właściciele FZ28-ek wrzucą fotki dzięki którym będzie można powiedzieć znacznie więcej o aparacie. Ciekaw też jestem kiedy będzie test FZ28 na naszej stronie. Póki co cały czas jestem dobrej myśli
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
To jest ISO 400 (wycinek). W sklepie jest dobre oświetlenie, więc ISO100 będzie tylko tak naprawdę mam nadzieję użyteczne. Szkoda, że nie ma fotki z ISO100i 200, wszystkie przeleciałem exif'em.
[ Dodano: Pon 22 Wrz, 2008 14:52 ]
To jest ISO 250, pewnie na pełnym automacie, że takie sobie dobrał.
Moje zdjęcia w kompie są trochę ciemniejsze i ciut lepsza jakość, albo takie mam złudzenie
,może jednak najlepiej sciągnąć zdjęcie.
Ale szumy są to fakt, dlatego napisałem wcześniej, że nowy procesor to nie przełom w walce z szumami. Ten kompakt szumi - ok - pytanie który z kompaktów o podobnych parametrach szumi mniej.
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
No ja je ściągnąłem tak jak napisałeś i zrobiłem wycinki ze zdjęcia, żeby było lepiej widać. Wystarczy kliknąć na miniaturkę i sie otworzy pełna wielkość wycinka. Chyba, że źle sie rozumiemy.
BTW: właśnie o takie zdjęcia mi chodziło, a nie już podrobione, przerobione itp. To nie jest konkurs, tylko sprawy techniczne, może być nawet zdjęcie śmietnika, tylko żeby było surowe i oddawało prawdę.
Cytat: | pytanie który z kompaktów o podobnych parametrach szumi mniej. |
FZ-8 szumi mniej, całkiem przyzwoity aparat. Żeby miał szeroki kąt, to kto wie czy bym sobie go nie kupił jako uzupełnienie do lustrzanki. Zresztą jeszcze sie nad tym zastanawiam ponieważ cena mocno spadła.
edmun - Pon 22 Wrz, 2008
nie chcę nic mówić ale FZ18 na pewno ma mniejsze szumy. otwieram te fotki co pokazaliście i jest tragedia już na ISO250 chyba że ja już dzisiaj jestem tak zjechany że nie wiem co widzę (1400 km zrobiłem i mam dość wszystkiego. 6 godzin snu w 3 dni)
magaiwer - Pon 22 Wrz, 2008
Witam wrzuciłem parę fotek na neta .Proszę nie komentować !!to nie są zdjęcia artystyczne! Wszystkie robione z ręki bez statywu. Te ze sklepem robione przez okno przy różnych iso w pochmurny dzień. Jak będę miał coś z pleneru albo makro to dorzucę.
http://picasaweb.google.pl/magaiwer/Fz2802#
http://picasaweb.google.pl/magaiwer/Fz28#
xeo - Pon 22 Wrz, 2008
Kilka ciekawszych spostrzezen o fz28, ktore wylowilem z bloga http://artzen2.com/ :
1. EVF (wizjer) jest mniejszy niz w fz18 i troche trudniejszy w uzywaniu
2. LCD jest wiekszy, jasniejszy, ostrzejszy
3. Menu Jakosc obrazu zostala przeniesiona z joysticka do systemu menu - utrudniony dostep do opcji RAW
4. FZ28 uzywa nowego formatu - RW2 (w fz18 byl to RAW)
5. Czas zapisu jednego rawa to az 3s czekania.
6. Dziwne jest to, ze pliki raw w fz28 zajmuja ok 12% mniej miejsca niz w fz18.
7. Rozmiar jpegow wzrosl z ok 4 do ok 5mb w stosunku do fz18
Bloga czytalem pod katem najwiekszych wad fz28 dlatego o takich glownie ten post.
Swoja droga jestem ciekaw czy FZ28 ingeruje w pliki raw tak jak to bylo w fz18.
Na prawde przydalby sie test porownawczy do Olympusa SP-565 albo Canona SX10 IS, ktore teraz zapowiadaja sie rownie dobrze jak FZ28. Chyba jeszcze glownie dlatego nie zdecydowalem sie na konkretny model.
kemot88 - Pon 22 Wrz, 2008
Podaje linka do ciekawej dyskusji na temat porównania fz28 do fz18
http://forums.dpreview.co...essage=29213398
Erais - Pon 22 Wrz, 2008
Nie chce mi się przeciągać tych fotek do komputera i patrzeć na ISO, ale generalnie się mi wydaje że brat bliźniak mojego P80 jakoś sobie daje radę
Amix - Pon 22 Wrz, 2008
Jak na ISO 100 w słoneczny dzień nie za ciekawie, to wygląda.
Nie wiem, może są jakieś sposoby żeby to zniwelować. Zdjęć na wyższym ISO nawet nie komentuję.
Wycinek z Olympusa w nocy. Olympus ma mniejsza matryce od reszty lustrzanek, też szum jest.
Więcej nie pisze bo powiecie, że sie czepiam.
Monastor - Pon 22 Wrz, 2008
Amix, jak to jest ISO 100 to wygląda paskudnie. Może wyciągnięte o parę EV i przeostrzone mogłoby tak wyglądac.
Niepotrzebnie pakują te piksele. Gdyby w jakimś modelu zostawili 5 megapikseli jak na przykład w FZ5-tce i poprawili firmware, ewentualnie dodając ten 18-krotny zoom to byłoby super.
cube007 - Pon 22 Wrz, 2008
wow - sensacja! lustrzanka mniej szumi niz fz28
wrzuc na luz Amix - nikt z posiadaczy tej klasy sprzetu nie analizuje zdjec 3648x2736 w skali 1:1 pod katem szumu. Nie ma sily zeby tak mala matryca nie szumiala (no chyba ze wrocimy do 4-5mpx, ale wtedy pewnie bedziesz narzekal ze to malo)... tyle ze na odbitce czy przy normalnym ogladaniu (a wiec zdjecie przeskalowane w dol) to nie przeszkadza w takim stopniu.
FZ8 tez szumi - czy mniej? Oceniaj:
ISO100
ISO400
ISO800
BTW. Każda pliszka swój ogon chwali... jako posiadacz FZ18 wynosiles go pod niebiosa na tym forum, teraz marudzisz i wynajdujesz w FZ28 wady ktorych wszyscy sa swiadomi.
medvidek i inni obecni/przyszli posiadacze fz28 - robcie zjdecia a nie analizujcie co i jak szumi
Erais - Pon 22 Wrz, 2008
Oświećcie mnie laika skąd takie różnice by były pomiędzy Nikonem P80, a Fz28? Oto parametry jednego i drugiego: http://www.e-cyfrowe.pl/a...etry_techniczne http://www.e-cyfrowe.pl/a...try_techniczne, są jak bracia bliźniacy, a mój tak nie szumi, więc coś mi tu nie pasi... zresztą o szumach już tu pisałem i artykuł dawałem, a kompakt szumieć musi
cube007 - Pon 22 Wrz, 2008
Erais - kazda matryca ma inna charakterystyke szumu, do tego dochodzi procesor obrazu i to co on robi z danymi z matrycy. Ponadto rozne skladowe koloru szumia w inny sposob dzieki czemu ISO100 jednego zdjecia wyglada lepiej/gorzej niz ISO100 na innej fotce...
edmun - Wto 23 Wrz, 2008
proszę o porównanie cropa z iso100 dla FZ18 i FZ28...
wonito - Wto 23 Wrz, 2008
Jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje.
Ponieważ nie jestem posiadaczem FZ28 i nie miałem czasu na dłuższą zabawę, wogóle nie ustawiałem redukcji szumu w tym aparacie, a ponoć są dwa poziomy redukcji szumów.
Może to jest powód takich szumów.
Z przykrością muszę powiedzieć ,że zdjęcie z ISO 250 wrzucone na duży LCD nie wygląda ciekawie, szumy są widoczne.
Amix - Wto 23 Wrz, 2008
To jest ISO 100, czas 1/30"
to tak samo ISO 100 czas 1/30"
Jak sie ogląda normalnie na monitorze nie powiększone, to tych szumów praktycznie nie widać, ale mówię o ISO 100
bodym - Wto 23 Wrz, 2008
cube007 napisał/a: |
nikt z posiadaczy tej klasy sprzetu nie analizuje zdjec 3648x2736 w skali 1:1 pod katem szumu. Nie ma sily zeby tak mala matryca nie szumiala (no chyba ze wrocimy do 4-5mpx, ale wtedy pewnie bedziesz narzekal ze to malo)... tyle ze na odbitce czy przy normalnym ogladaniu (a wiec zdjecie przeskalowane w dol) to nie przeszkadza w takim stopniu.
medvidek i inni obecni/przyszli posiadacze fz28 - robcie zjdecia a nie analizujcie co i jak szumi |
I to oststnie zdanie najbardziej mi się podoba w tej dyskusji.
Amix - Wto 23 Wrz, 2008
nikt z posiadaczy tej klasy sprzetu nie analizuje zdjec 3648x2736 w skali 1:1 pod katem szumu. Nie ma sily zeby tak mala matryca nie szumiala (no chyba ze wrocimy do 4-5mpx,
|
To po co tak małą matrycę napychają na siłę megapixelami
Tak w przypadku Panasonica trzeba wrócić 5Mpix ponieważ Panasonic niech lepiej zajmie sie znowu produkcja magnetowidów, to robił dobrze, a nie aparatów. Może aparat Panasonica z matrycą 5Mpix robił by znośne zdjęcia, dla tego powinni wrócić do 4-5Mpix, albo dać sobie spokój i ludzi w balona nie robić.
Żeby nie Leica, to dawno już by to padło, 80% ludzi kupuje aparaty Panasonica ze względu na obiektyw, a 20% to Niedzielni klienci.
cube007 - Wto 23 Wrz, 2008
wonito napisał/a: | wogóle nie ustawiałem redukcji szumu w tym aparacie, a ponoć są dwa poziomy redukcji szumów.
Może to jest powód takich szumów.
|
FZ28 ma 5 stopni redukjci szumu: -2,-1,0,1,2. IMO z szumem najlepiej sobie radzic poprzez robienie zdjec w RAW i ich obrobke lub uzywajac specjalnego softu do redukcji szumu, np. Neat Image
edmun napisał/a: | proszę o porównanie cropa z iso100 dla FZ18 i FZ28... |
Szukajcie a znajdziecie - fajny tescik, wegierski Caly zakres ISO w jpg i RAW do tego 4 zdjecia w kazdej czestotliwosci. Idealne dla szumofobow
fz18 - http://pixinfo.com/cikkek/panasonic_dmc_fz18.5
fz28 - http://pixinfo.com/cikkek...umix_dmc-fz28.6
Amix napisał/a: | Tak w przypadku Panasonica trzeba wrócić 5Mpix ponieważ Panasonic niech lepiej zajmie sie znowu produkcja magnetowidów, to robił dobrze, a nie aparatów. Może aparat Panasonica z matrycą 5Mpix robił by znośne zdjęcia, dla tego powinni wrócić do 4-5Mpix, albo dać sobie spokój i ludzi w balona nie robić. |
O rany... jak miales FZ18 to strasznie go wychwalales, teraz zwrot o 180st do panasonica Kazda matryca CCD 10mpx o wielkosci 1/2.33 szumi. Nie ma znaczenia czy to Lumix, Nikon, Canon, Fuji czy Sony - te firmy tez maja przestac robic aparaty???
Sa inne typy matryc niz CCD, mniej szumia, ale sa one drozsze w produkcji - klient natomiast chce duzo (duzo mpx, duzo zoomu) za niska cene. Prawda jest taka ze jesli dzis ktos wypusci aparat 5mpx robiacy piekne technicznie zdjecia, bez szumu, to i tak pozostanie to produkt niszowy...
BTW. Matryce do Twojego Olka zrobila firma ktora powinna zajac sie magnetowidami - nie boli Cie to?
wonito - Wto 23 Wrz, 2008
Testy rzeczywiście ciekawe, no i w każdym tescie FZ28 jest ciut lepszy.
Może ta redukcja szumów tak działa, skoro jest tyle poziomów a wszyscy skupiają się jedynie na szumach.
Nie wiem czemu tak trudno dostać jakieś przykłady od właścicieli tych aparatów ?
cube007 - Wto 23 Wrz, 2008
wonito - ilu jest tu posiadaczy fz28? 2? 3? tak bedzie IMO dluzszy czas - do teraz mozna kupic fz8 (w cenie ponizej 700zł), zapasy fz18 sa jeszcze duzo wieksze ,a cena 250-300zl nizsza niz fz28. IMO nowszy model nie wnosi absolutnie nic co warte jest takiej doplaty, wiec raczej nie ma co liczyc na szybkie zwiekszenie popularnosci FZ28.
Erais - Wto 23 Wrz, 2008
Ale dyskusja się wywiązała Że aż właściciele Fz28 chyba uciekli z tego forum Przypomniało mi się jak z ciekawości wlazłem na recenzje mojego Sony P73- gdybym to czytał cztery lata wstecz, pewnie bym go nie kupił- szumy, kiepskie zdjęcia itd. a narobiłem nim tysiące ładnych fotek(metoda była prosta- za żadne skarby nie należało robić nim na automacie i na ISO powyżej 200). Zawsze twierdziłem, że nawet pudełkiem od butów da się zrobić dobre zdjęcie, więc i z tego Fz zapewne da się coś wycisnąć (no chyba, że by już całkiem szumiał, beczkował itd.- a z tego co tu widziałem, to raczej nie przedstawia się to aż tak tragicznie). Jedno jest pewne- komu szumy przeszkadzają, niech kupi sobie lustrzankę
kozidron - Wto 23 Wrz, 2008
Erais,
Cytat: | Jedno jest pewne- komu szumy przeszkadzają, niech kupi sobie lustrzankę |
niestety, tym co mają lustrzanki też przeszkadzają szumy....
edit:
MC, nie trzeba być szumofobem , żeby przeszkadzały
MC - Wto 23 Wrz, 2008
kozidron napisał/a: | niestety, tym co mają lustrzanki też przeszkadzają szumy.... |
Jak sa szumofobami to przeszkadzaja. Jak nie sa - robia zdjecia we wszystkim trzeba znalezc umiar.
Erais - Wto 23 Wrz, 2008
MC napisał/a: | we wszystkim trzeba znalezc umiar. |
i dostosować się do możliwości sprzętu, jakim się operuje- nie da się wygrać "maluchem" wyścigu Paryż- Dakar
medvidek - Wto 23 Wrz, 2008
Erais napisał/a: | nie da się wygrać "maluchem" wyścigu Paryż- Dakar |
Wszystko jest możliwe, odpowiedni tuning i jazda!!!
A wracając do tematu... Dużo osób próbuje tu zrazić do FZ28, ale wg mnie chodzi tylko o to, że jak już powiedział cube007 "każda pliszka swój ogon chwali..." Wyliczane są tylko wady aparatu (a właściwie tylko i wyłącznie szum), a może by się tak skupić na zaletach, których niewątpliwie jest znacznie więcej. Mi zdjęcia jakie robi ten aparat bardzo się podobają i nigdy nie miałem potrzeby powiększania ich do rozmiaru oryginalnego i wyszukiwania szumów i niedoskonałości, które nie są widoczne przy oglądaniu ich na monitorze lub wywołaniu więc podobnie jak bodym skupię się na tym: cube007 napisał/a: | medvidek i inni obecni/przyszli posiadacze fz28 - robcie zjdecia a nie analizujcie co i jak szumi |
xeo - Wto 23 Wrz, 2008
Bardzo dobrze, wzorcowo wrecz zrobiona recka. Czy moglby ktos ja przetlumaczyc z wegierskiego?
Liszu - Sro 24 Wrz, 2008
Amix napisał/a: |
To po co tak małą matrycę napychają na siłę megapixelami
Tak w przypadku Panasonica trzeba wrócić 5Mpix ponieważ Panasonic niech lepiej zajmie sie znowu produkcja magnetowidów, to robił dobrze, a nie aparatów. Może aparat Panasonica z matrycą 5Mpix robił by znośne zdjęcia, dla tego powinni wrócić do 4-5Mpix, albo dać sobie spokój i ludzi w balona nie robić.
Żeby nie Leica, to dawno już by to padło, 80% ludzi kupuje aparaty Panasonica ze względu na obiektyw, a 20% to Niedzielni klienci. |
Nie podniecałbym się tak bardzo. Przykład Nikona P80, Fujifilm FinepixS8000 oraz Olympusa SP550 pokazuje, że takie tuzy fotografii albo także robią ludzi w balona, albo mamy do czynienia ze zwykłym zapotrzebowaniem rynku. Pisałem to już kilkukrotnie i napiszę raz jeszcze: mała matryca to nie widzimisię producenta, a jedyna fizyczna możliwość przy takim zakresie ogniskowych w tak małych obudowach. A że zoom i kompaktowe rozmiary są podstawową kwestią decydującą o wyborze aparatu w tej klasie to trudno mieć pretensje do producentów, że nie odmrażają sobie uszu na złość mamie. Zdaje się, że masz lustrzankę amatorską Olympusa... o ile wszyscy wiemy model ten także padł ofiarą pędu do miniaturyzacji (koncepcja 4/3 głównie opiera się na tym założeniu) i jakoś Ci to nie przeszkadza. Tymczasem właścicielowi nawet najtańszego Eosa wyjdą oczy z orbit gdy ujrzy w nowych E-5xx fascynujący szum przy ISO800 i zakres tonalny na podobieństwo powierzchni patelni teflonowej. Do produkcji jakich produktów powinien wrócić w takim razie Olympus? Nie ma się co emocjonować... tym bardziej, że 80% klientów wszystkich kompaktów to ludzie, którzy nigdy na żadnym forum foto nie byli, a słowo "ISO" kojarzy im się z kontrolą jakości.
cube007 - Sro 24 Wrz, 2008
[quote="Liszu"] Amix napisał/a: |
Tymczasem właścicielowi nawet najtańszego Eosa wyjdą oczy z orbit gdy ujrzy w nowych E-5xx fascynujący szum przy ISO800 i zakres tonalny na podobieństwo powierzchni patelni teflonowej. |
Wlasciciele 450D sa juz bardzo blisko tego zakresu tonalnego Z szumem jakos strasznie do przeodu tez nie sa, co doskonale widac tutaj
Liszu - Sro 24 Wrz, 2008
Zgadzam się... 450D położyło te dwa aspekty na łopatki. Pisząc te słowa miałem na myśli bardziej fakt, że filozofia konstrukcji Olympusa ogólnie poszła właśnie w takim, a nie innym kierunku - priorytetem stało się to co w kompaktach, a więc małe rozmiary kosztem jakości zdjęć. Póki co 450D jest wpadką Canona, ale to dopiero pierwszy przejaw. Czy będą kolejne wynikające z tego, że Canon także skręca w tę stronę? Czas pokaże, ale to tylko potwierdza, że pretensje do Panasonica są nie na miejscu.
edmun - Sro 24 Wrz, 2008
chciałbym wrócić do jednego. kochałem FZ18, dopóki nie zacząłem się bawić lustrzanką w górach i jednocześnie właśnie FZ18.
kontrasty za duże, rozpiętość tonalna mała, szumy wyższe.
przeszkadza mi to w górach i przeszkadza mi to na zawodach żużlowych przy sztucznym oświetleniu.
jednakże lubię te kompakty za jedno - że są łatwe w obsłudze, że są dobre do każdych warunków (pod względem zakresu ogniskowej) i że są łatwe w obsłudze
martwi mnie tylko właśnie ten fakt, że Panasonic poleciał w ten wyścig w piksele... po co ? myślałem nad zmianą FZ18 na FZ28... niestety nie opłaca mi się zbytnio.
wszystkim posiadaczom FZ28 życze dużo dobrego, dużo dobrych zdjęć i przede wszystkim oczekiwania na zmianę na lustrzankę a FZ18/28 polecam jako bardzo dobry wstęp do lustrzanki.
Liszu - Sro 24 Wrz, 2008
edmun: zgadzam się w całej rozciągłości. Po okresie doceniania FZ18 także u mnie para poszła w gwizdek. Kupiłem ten aparat właśnie po to by zrozumieć pewne pojęcia w fotografii, nauczyć się nimi sterować i wtedy podjąć decyzję co dalej. Szybko przestało mi wystarczać, a frajda z robienia zdjęć zamieniła się w złość wynikającą z jakościowych ograniczeń.
Długo jednak nie byłem przekonany do zmiany na lustro... znajomy kupił EOSa 400D, który nawet po wielu godzinach obcowania z nim nie robił na mnie pozytywnego wrażenia. Oczywiście, jakość zdjęć jest znakomita i bije na głowę to co potrafi FZ18, ale jakoś obudowa i obsługa nie leży mi kompletnie. I tak by było pewnie bez emocji gdybym nie chwycił ostatnio do ręki Nikona D80... myślę, że najpóźniej z końcem roku będę miał ten sprzęt
Nie zmienia to faktu, że osobom szukającym pierwszych wyzwań w amatorskiej fotografii serię FZ polecam z czystym sumieniem... bez żadnego "ale". Wygoda obsługi, duże mozliwości, wydajna bateria... wszystko by bez przeszkód nauczyć się robić bardziej świadomie zdjęcia. Ehhh sentymentalnie się zrobiło
edmun - Czw 25 Wrz, 2008
Sentymentalnie? Ten aparat jest wciąż żywy i nie stał się przecież żadną legendą, jednakże podpisuje się rękami i nogami do faktu, że jeśli chcemy nauczyć się podstaw fotografii, to naprawdę warto z kompaktów zaawansowanych właśnie wybrać FZ.
Bez żadnego ale tak jak zaznaczył Liszu
cube007 - Czw 25 Wrz, 2008
sentymentalnie to bylo gdy, ze scisnietym sercem, rozstawalem sie po prawie 2,5 roku z moim FZ5
Anzelmo - Pią 26 Wrz, 2008
ja fz18 sobie za to chwalę, niby w deszczu nie uzywać a przez ponad tydzień dzień w dzień robilem foto bez oslaniania go i dziala, fotki które nie wyszły no cóż, po raz pierwszy fociłem na większej wysokości przy mgle, deszczu i zmianie zimno(na zewnątrz) i ciepło(pomieszczenia) i proporcje są takie na prawie 1400 fotek ok 1000 jest ok jeżeli chodzi o ostrość i to co chciałem pokazać, pewnie 500 dalej bym odrzucił jak bym się czepiał ale to było szybkie pstrykanie i mało ustawiania, bo sie nie chciało:)
następna wyprawa będzie lepsza w plonach:) polecam fz-tki bo nimi po prostu przyjemnie sie robi zdjęcia, a szumy... i tak ich nie widze na wywolanych zdjęciach:)
DamageMax - Wto 30 Wrz, 2008
Wlasnie , ważna sprawa - wywoływanie zdjęc. Do tej pory czepiamy sie szumów w kompaktach oceniajac foty głownie na monitorze. Podejrzewam jednak że kazdy monitor 19" w góre prezentujac foty w skali 1:1 nieprzyjemnie obnaży szum z wiekszosci aparatów. Jednak fotografia to nie tylko ogladanie oraz prezentowanie fot w sieci ale również zdjecia wywołane na papierze.. te które mozna komus dac, czy powiesic na scianie lub w albumie. Czy na fotkach powiedzmy standardowych 10x15 szumy z fz28 np te przy iso 400+ beda widoczne? Osobiscie nigdy nie wywoływałem fot z cyfrówki.
Amix - Sro 01 Paź, 2008
Najlepszy format odbitek, to 13x18. Żadnych szumów nie będzie widać, czy to FZ18,28 lub średniej klasy małpa.
BTW: na format 10x15 szkoda pieniędzy.
DamageMax - Sob 04 Paź, 2008
W sumie przydał by sie pro test z optyczne.pl w porównaniu do FZ18 i Nikona P80
Lekis - Nie 05 Paź, 2008
No i w końcu mam
To co prawda pierwsza moja cyfrówka (wczesniej aparat w tel. K800i ) ale miałem dostęp do Olympusa 5060 - tez niezły.
Kupiony za granicą. Na razie długo się nim nie bawiłem ale na pierwszy rzut oka jest super. Filmiki nagrywa rewelacyjnie, szkoda tylko, że w postaci *.mov Lepsze byłoby *.avi Strasznie dużo zajmują plik jak sie nagra. Na 4 GB karcie zmiesci sie ok 25 min filmu. Ale przeciez mozna kupic większą kartę
Szukam instrukcji po polsku!!!
Jak ktoś takową posiada w wersji elektronicznej i chciał się podzielić to było by fajnie.
Pozdrawiam
Amix - Nie 05 Paź, 2008
Jak sie pojawi to najszybciej znajdziesz pod tym linkiem
rsms - Pon 06 Paź, 2008
Szybciej pewnie się pojawi po prostu na stronie Panasonica
Cytat: | Na 4 GB karcie zmiesci sie ok 25 min filmu |
W HD zmieści się 16min 30sek, WVGA 37min 30sek, VGA 43min 40sek. Z tym że to wszystko nie filmu a filmów. Jak to jest i w innych panasonicach pojedyńcza sekwencja wideo nie może przekroczyć 2GB.
cube007 - Pon 06 Paź, 2008
Max wielkosc filmu to 2GB lub 15 minut (to drugie ograniczenie jest w sprzecie sprzedawanym na terenie UE).
kemot88 - Pon 06 Paź, 2008
Jeśli ktoś chce instrukcję do tego modelu w języku polskim to proszę bardzo
Link: http://www.sendspace.pl/file/l1DsFflm/
medvidek - Pon 06 Paź, 2008
Wielkie dzięki, a tak z ciekawości zapytam, skąd wytrzasnąłeś tą instrukcję (dostałeś ją w zestawie z aparatem na płycie)? W internecie znalazłem tylko skróconą wersję (nakierował mnie koleś z panasonic.pl na stronę brytyjską http://www.panasonic.co.u...l#anker_220239) i tam wygrzebałem to: http://tda.panasonic-euro...vqt1s45-pol.pdf
Pozdrawiam!
kemot88 - Pon 06 Paź, 2008
Zgadza się - miałem ją w zestawie na płytcie.
bodym - Pon 06 Paź, 2008
Na stronie podanej przez Amix, też jest instrukcja po polsku.
Lekis - Pon 06 Paź, 2008
Medvidek ma racje!
Wczoraj napisałem maila do Panasonica i mi dzisiaj odpisali, że instrukcje są do ściągnięcia ze strony http://www.panasonic.co.u...ml#anker_220239 . Są tam dwie jedna skrócona chyba 32 strony a druga pełna 205 stron. Sciągnąłem obie
Czas na czytanie i naukę.
Swoją drogą to szybka reakcja Panasonica - jestem pełen uznania.
Mam pytanko! Może ktoś wie, co zrobić żeby mieć polskie menu w aparacie?
Jak to zrobić i ile to kosztuje
bodym - Pon 06 Paź, 2008
Lekis napisał/a: | Kupiony za granicą. |
Jeżeli za bliską "zagranicą" to w menu powinno być kilka języków w tym polski. Jezeli za oceanem to może być problem. W instrukcji powinno pisać coś o zmianie języka.
Lekis - Pon 06 Paź, 2008
Jak by było to takie proste to bym nie pytał !!
Za oceanem - wiec nie ma polskiego
Jest chiński
Jak sie naucze to juz bedę oczami robił zdjęcia
bodym - Pon 06 Paź, 2008
Spróbuj napisać do Panasonika. Jeżeli podali namiar na instrukcję, której nie ma na polskiej stronie to może coś poradzą z tym menu. W USA sprzęt foto jest dużo tańszy, ale brak gwarancji i polskiego menu odstrasza potencjalnych kupujących.
rsms - Pon 06 Paź, 2008
Cytat: | Spróbuj napisać do Panasonika |
Ja bym raczej nie pisał tylko zadzwonił wprost do serwisu, numer można znaleźć na stronie panasonica. W koncu jeśli już to właśnie serwis będzie to robił
Coś pewnie trzeba będzie zapłacić, no ale serwisant też człowiek, można z nim pogadać jako z przedstawicielem serwisu, ale też i jak z człowiekiem
DamageMax - Pon 06 Paź, 2008
Z czego moze wynikac limit 15 min nagrania (lub 2gb) w przeciwieństwie do USA? (2 gb nagrania) Chodz i o pal/ntsc?
medvidek - Pon 06 Paź, 2008
Lekis napisał/a: | Są tam dwie jedna skrócona chyba 32 strony a druga pełna 205 stron |
Rzeczywiście wystarczyło zajrzeć nieco dalej gdzie do ściągnięcia jest pełna wersja polskiej instrukcji... ;P Swoją drogą już w sobotę z USA wraca moja Ukochana i przywiezie mi wyczekiwany FZ28 Tylko żebyście nie myśleli, że bardziej zależy mi na aparacie! Oczywiście w pierwszej kolejności mam zamiar nasycić się Nią, a dopiero później FZ-ką
Pozdrawiam!
Amix - Wto 07 Paź, 2008
Niech mi ktoś wytłumaczy, ale serio, po co właściwie wyszedł FZ28 skoro jest FZ18. Poza matrycą w FZ28 na gorsze i przełożonym przełącznikiem podglądu na lepsze niczym sie nie różnią. O procesorze nie ma co dyskutować, bo to też praktycznie to samo.
Nie spotkałem sie z nowszym modelem, powiedzmy flagowym, który by miał tak mało zmian.
Jak dla mnie chyba tylko marketing.
Możliwe, że odpowiedziałem sobie sam.
rsms - Wto 07 Paź, 2008
Cytat: | Możliwe, że odpowiedziałem sobie sam. |
Jednak chyba raczej nie
FZ18 wyszedl już parę lat temu, a rynek i oczekiwania odbiorców się zmieniają, technika idzie do przodu, ceny spadają.
To nie jest lustrzanka za dziesiąt czy nawet kilka tysięcy, skierowana do wąskiego grona użytkowników o bardzo ukierunkowanych i sprecyzowanych wymaganiach.
Dla Ciebie są tylko te dwie zmiany, dla mnie (nie biorąc pod uwagę tych o których napisałeś) zmieniło się jeszcze tyle że zastanawiając się teraz nad wyborem aparatu FZ28 biorę pod uwagę i może kupię, natomiast FZ18 nie brałbym i kupiłbym na pewno jakiś model konkurencji
Lekis - Wto 07 Paź, 2008
Amix napisał/a: | Niech mi ktoś wytłumaczy, ale serio, po co właściwie wyszedł FZ28 skoro jest FZ18.
Nie spotkałem sie z nowszym modelem, powiedzmy flagowym, który by miał tak mało zmian.
Jak dla mnie chyba tylko marketing.
Możliwe, że odpowiedziałem sobie sam. |
Amix - pozwolisz, że z tobą sie nie zgodzę !!!
Czytam to forum dot. modelu FZ28 i widzę, że najbardziej na ten model to Ty nalatujesz.
Odpowiem Ci:
1. Wyszedł po to by kupili go ludzie, którzy nie mieli wczesniej aparatu cyfrowego lub mieli jakieś zwykłe aparaty i chcą mieć coś najnowszego!! Coś z czego będą zadowoleni,
2. Są zmiany, może małe ale potrzebne,
3.Po mimo tych małych zmian jeśli chodzi o "flagowość" to może nim być. Brakuje tylko obrotowego LCD, ale bez tego da sie obejść.
4. Może i marketing - ja chce coś nowego, dopracowanego, z małą ilością "błędów młodości"
medvidek napisał/a: | Swoją drogą już w sobotę z USA wraca moja Ukochana i przywiezie mi wyczekiwany FZ28 Tylko żebyście nie myśleli, że bardziej zależy mi na aparacie! Oczywiście w pierwszej kolejności mam zamiar nasycić się Nią, a dopiero później FZ-ką
Pozdrawiam! |
No właśnie bez tych Ukochanych nie byłoby aparatów z za oceanu oczywiście !!
Ja się jeszcze FZ za bardzo się nie zająłem
Pozdrawiam
cube007 - Wto 07 Paź, 2008
DamageMax napisał/a: | Z czego moze wynikac limit 15 min nagrania (lub 2gb) w przeciwieństwie do USA? (2 gb nagrania) Chodz i o pal/ntsc? |
2GB to ograniczenie wynikajace z systemu zapisu plikow, ograniczenie 15 minut wynika z przepisow UE - kazdy sprzet zapisujacy dluzszy film to wg tych przepisow kamera video. Kamery sa objete w UE wyzszym clem.
Cytat: | po co właściwie wyszedł FZ28 skoro jest FZ18. |
Wyszedl z tego samego wzgledu z ktorego wychodza nowe Olympusy, Canony, Nikony, Sony, Fuji itp. itd. No i nie pisz bzdur typu ze VEIV niczym nie rozni sie od VEIII, czy ze fz28 jest "flagowy"
edmun - Wto 07 Paź, 2008
ja również obstawiam że FZ28 to tylko marketingowy chwyt.
Śledzenie autofocus, dodatkowe 2 mpix na tej samej matrycy, wyjście hd,
dodatkowe 4mm w szerokokątnym - zmiany czysto kosmetyczne.
Raz już się kłóciłem, że większość zmian które są pomiędzy FZ18 a FZ28 to czyste zmiany software'owe, które mogli zrobić jak upgrade dla FZ18.
A tak mamy odświeżony FZ18. a stosunek ceny do zmian jest niewyobrażalny.
Dlatego Amix dobrze pisze.
Wpakuj to samo, napisz wielkimi literkami 10MPIX i sprzedawaj w cenie 2x ceny oryginalnej.
Tak podszedł Panasonic do FZ28.
Odświeżył FZ18. Bo sprzedaż spadła i konkurencja coś nowego wymyśliła.
Amix - Wto 07 Paź, 2008
edmun, Masz u mnie skrzynkę piwa. Może kiedyś spotkamy sie Live na jakimś zlocie
[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 17:00 ]
cube007 napisał/a: | No i nie pisz bzdur typu ze VEIV niczym nie rozni sie od VEIII, czy ze fz28 jest "flagowy" |
Ty nie czytasz postów dokładnie. Napisałem powiedzmy flagowy , więc ty piszesz bzdury.
Niczym sie te dwa procesory nie różnią, chyba tylko tym, że ten nowszy bardziej się grzeje.
[ Dodano: Wto 07 Paź, 2008 17:12 ]
rsms napisał/a: |
FZ18 wyszedl już parę lat temu, a rynek i oczekiwania odbiorców się zmieniają, technika idzie do przodu, ceny spadają.
|
No nie. jakie parę lat temu. FZ18 do Polski trafił jakoś wrzesień 2007. Jak to czytam to ręce opadają.
człowieku zastanów sie co wypisujesz.
rsms - Wto 07 Paź, 2008
Cytat: | No nie. jakie parę lat temu. FZ18 do Polski trafił jakoś wrzesień 2007. Jak to czytam to ręce opadają.
człowieku zastanów sie co wypisujesz. |
Fakt.. czas wolniej płynie niż mi się wydawało.. to ledwie ponad rok..
No ala taki specjalista od procesorów który potrafi ocenić różnice między nimi na podstawie temperatury powinien chyba sobie zdawać sprawę jak przez rok potrafi się rozwinąć elektronika?
Bo jeśli nie.. to chyba nie najlepszym jest od nich specjalistą..
A jak ktoś pisze o czymś o czym nie ma pojęcia.. to dopiero pisze bzdury..
Ja w kesti różnic w jakości między oboma modelami sie nie wypowiadałem. To że Ty nie widzisz różnic nie znaczy że ich nie ma, bo ja widzę. Napisałem tylko coś z czego wynika że nie jesteś modelowym i jedynym potencjalnym klientem Panasonica.
Panasonic o tym wie.. ja.. wiec może i Ty byś się z tym pogodził?
A właściwie to co byś uznał za znaczącą zmianę? jakby panasonic wypuścił model który zrobi kawe? potrzyma za ręke? a może coś więcej jeszcze zrobi?
Wypuścił model z zoomem 40?
Każda firma wprowadza w kolejnych modelach drobne zmiany na które pozwala postęp technologiczny w elektronice głownie, lepsze i tańsze technologie, a tym samym dostępne dla szerszego grona odbiorców. I dzięki temu panasonic może zdobedzie nowego klienta w mojej skromnej osobie, a pewnie i wielu innych, których FZ18 by nie zainteresowął a FZ28 owszem.
No ale takiemu znawcy tych modeli chyba nie muszę pisać co to za różnice
Chcesz znaczących zmian to proszę.. będzie G1..
Nim się zainteresuj.. bo po co sie interesować modelem który nie ma sensu?
edmun - Wto 07 Paź, 2008
rsms, podaj mi w takim razie gdzie wynika różnica 1200 zł za które płacisz.
podaj mi te 1200 zł postępu technologicznego który jest mały, ale jest.
Ehh.. zaślepieni jesteście tym FZ28 strasznie. niczym nowiuśki model Panasonica który jest o 1200 zł lepszy niż FZ18 (p.s. przypominam że sam przymierzałem się do przejścia z FZ18 na FZ28, w końcu po jego sprawdzeniu od strony technicznej i samych testach sprawnościowych w sklepie uznałem że jest to po prostu marketing...)
Przypominam że macie różnice 1200 zł (drugi taki sam FZ18.. nowy...) za naprawdę kilka nieznaczących poprawek które Panasonic mógł umieścić w FZ18, ale wolał wydać FZ28 i znowu ciągnąć pieniądze.
rsms napisał/a: | A właściwie to co byś uznał za znaczącą zmianę? jakby panasonic wypuścił model który zrobi kawe? potrzyma za ręke? a może coś więcej jeszcze zrobi? |
Oj chyba młody jesteś jak takie argumenty podajesz.
Znacząco różnicą byłoby - stopka na lampę, której zabrakło w FZ18 i FZ28.
Seryjny tryb RAW. Większa matryca ktora wpłynęłaby znacząco na jakość zdjęć, czy choćby uzyskanie większych ISO.
Ale z tego co widzę, Panasonic zrobił postęp, ale nie przy FZ28... stworzył G1
Ale podsumuję to krótko - wasze pieniądze - wasze zmartwienia.
Taka pogoń za tym co nowe, mimo że zmian wielkich nie było.
Mimo, że wiele osób odradza pakowanie niepotrzebnej kasy w FZ28, wy z uporem maniaka staracie przekonać tych, co już Lumixy posiadają, że są mądrzejsi.
Nie wiem... najprościej byłoby, że CAŁKOWICIE POPIERAMY WASZ ZAKUP FZ28, TO NAJLEPSZY WYBÓR JAKI MOGLIŚCIE ZROBIĆ
a później - jeśli macie okazję - po zabawie z FZ28, weźcie do ręki od kogoś FZ18
i porównajcie ile przepłaciliście
Za co ? za 2 dodatkowe mega piksele ? (a efektywnie pewnie jest ten sam wynik ?)
Za tą samą matrycę i użyteczne ISO do 400 ?
Za śledzenie autofocusa na punkcie ? (co jest czystym software'em)
Czy za to, że zamiast 28mm macie 24mm ?
Ale tak ja zaznaczyłem gdzieś wewnątrz - to wasze pieniądze...
P.S. Kurcze.... przypomniało mi się jak pojawiła się wzmianka o FZ28 i strasznie chciałem zamienić swojego FZ18 na nowszy model.
Teraz wiem, na czym polegał błąd mojego myślenia
edit:
PS2 - nie wiem.. nie potrafię zrozumieć postu powyżej.
serio....
nie potrafię
miałem w ręku i swój FZ18 i nówkę FZ28...
nie wiem...
po prostu nie rozumiem jak można być zainteresowanym zakupem FZ28 całkowicie odrzucając ten sam model, tylko niecały rok starszy i dwa razy tańszy
Heh... w dobrym humorze żegnam się na razie z tej dyskusji.
polecam do lektury DFV i Wstępniaka z numeru lipcowego lub sierpniowego.
Gdzie właśnie jest opisana wojna na megapiksele
http://dfv.pl/tl_files/df...8/edytorial.pdf
medvidek - Wto 07 Paź, 2008
Rany ludzie wyluzujcie już z tymi porównaniami do FZ18, zaraz tu jakaś wojna rozgorzeje... Jeżeli chodzi o cenę, to w USA FZ28 jest parę groszy droższy od FZ18 więc warto wziąć FZ28 choćby dla tych najdrobniejszych zmian. Gdybym miał kupować aparat w Polsce to nad FZ28 bym się pewnie nawet nie zastanawiał, bo u nas różnica jest jest spora... Uważam, że tak samo myśleli wszyscy którzy zakupili ten aparacik za oceanem, więc te posty na temat ogromnej różnicy cen i niewielkich zmianach (powtarzające się tu wielokrotnie) nie mają sensu. Każdy o tym wie i jest świadomy tego co wybrał.
Pozdrawiam!
edmun - Wto 07 Paź, 2008
i to jest trafny argument. jeśli chodzi o ściąganie z USA
na dzień dzisiejszy rynek polski oferuje
(wg ceneo)
FZ18 - Od 869,00
FZ28 - Od 1130,13
Hmm tutaj się trochę zbłaźniłem bo ceny w Polsce zmieniły się od poprzedniego miesiąca
Na początku września widziałem cenę FZ28 która wynosiła bagatela - 1800 zł
Za 900 zł był wtedy FZ18
No proszę.
Za poprzedni post przepraszam. Nie wiedziałem że ceny aż tak w miesiącu spadły.
Pozostaję w takim razie dopłacać 300 zł i brać nowszy model jeśli taka mała różnica
medvidek - Wto 07 Paź, 2008
edmun napisał/a: | FZ28 - Od 1130,13 |
Nieźle, przed kupnem jak zaglądałem na ceneo to były jeszcze za ok.1350zł
rsms - Sro 08 Paź, 2008
Cytat: | Oj chyba młody jesteś jak takie argumenty podajesz.
Znacząco różnicą byłoby - stopka na lampę, której zabrakło w FZ18 i FZ28.
Seryjny tryb RAW. Większa matryca ktora wpłynęłaby znacząco na jakość zdjęć, czy choćby uzyskanie większych ISO.
Ale z tego co widzę, Panasonic zrobił postęp, ale nie przy FZ28... stworzył G1 |
Co do ceny juz się zorientowałeś wiec odniose sie tylko do tego..
Młody to chciałbym być choć podobno mamy tyle lat na ile się czujemy
Stopka na lampę.. pewnie by nie zaszkodziła, ale mnie osobiście i niewiele dała, i nie byłaby moim priorytetem. Dla mnie ważniejsza jest możliwość kręcenia krótkich filmików z zoomem.
Seryjny tryb i Auto Bracked w RAW.. to jak najbardziej, ale który kompakt to ma?
Większa matryca to chyba nie takie proste, wiązałoby się i z wiekszym obiektywem. Ja bym wolał gdyby panasonic został przy 8 mega. No ale zrobił jak zrobił
To w połączeniu z nowym procesorem pomogło by też pewnie w uzyskaniu większych ISO (rozumiem że masz na myśli ISO użyteczne).
A postęp z G1.. ja na taki postęp bym się nie zdecydował, chociażby ze względu na cenę. Tu pewnie będą jeszcze większe różnice niż pisałeś w poprzednim poście
edmun - Sro 08 Paź, 2008
Pewnie młodość jest taka, jaką się czujemy.
Stopka na lampkę to podstawa dla mnie. Krótki filmiki z zoomem... no cóż...
pewnie jest to jakaś poprawa jednakże i tak uważam że w FZ18 jest to możliwe przy zmianie softa.
Seria w RAW to bardzo przydatna opcja, jednakże nie rozumiem auto bracketing w RAWIE, gdzie na komputerze możesz z jednego RAWA zrobić to samo.
Większa matryca chyba nie zawsze potrzebuje większego obiektywu.
Mała zmiana na pewno by nie zaszkodziła. Niestety mamy wciąż tą samą.
Nowy procesor nie daje aż tak wielu możliwości... szkoda...
A G1 jednak odrobinę przereklamowany jest. Choć jest dobrą pozycją dla tych, co mają kilkaset złotych więcej i nie chcą kompaktu z małą matrycą ani drogiej lustrzanki.
Wracając do podsumowania.. (pomimo tego że krytykowałem w poprzednich postach).
Obecna cena FZ18 i FZ28, nakłania do zakupu FZ28.
Jeszcze we Wrześniu różnica cenowa była po prostu za duża w stosunku do zmian jakie miały te dwa modele.
bodym - Sro 08 Paź, 2008
edmun, dobrze, że wczoraj wieczorem wysiadł mi net, bo już miałem napisaną odpowiedź na temat różnicy cen. Co ciekawe, wg. Skąpca.pl maksymalna cena tych dwóch modeli wynosi około 1540 zł. Co do marketingu to masz rację. Celem działania każdego przedsiębiorstwa jest generowanie zysku a nie uszczęśliwianie klientów, więc na upgrade (zgodnie z twoimi oczekiwaniami) nie ma co liczyc.
Stpoka na lampę mogła by sie przydać, ale ilu ludzi kupi porządną lampę, która kosztuje tyle co aparat - napewno nie właściciel kompakta.
edmun - Sro 08 Paź, 2008
bodym, używaną lampę (lepszą niż wbudowana, choć nie najwyższej jakości) to koszt około 100-200 zł. a przydałaby się na pewno
Ale tak jak zaznaczyłeś. Teraz trafić na firmę która liczy się ze zdaniem klienta - ciężko.
Ważny jest zysk, zysk i jeszcze raz zysk.
rsms - Sro 08 Paź, 2008
Cytat: | Teraz trafić na firmę która liczy się ze zdaniem klienta - ciężko.
Ważny jest zysk, zysk i jeszcze raz zysk. |
To na pewno prawda.. tylko że zysk jest tylko wtedy gdy jest dużo klientów.. więc trzeba ich czymś przyciagnąć i zadowolić żadna firma na dłuższą metę nie może lekceważyć całkiem klienta.
Ale klienci są bardzo różni, żeby nie szukać daleko Ty i ja
Mamy różne wymagania i oczekiwania.. ale dla Panasonica wszystko jedno który z nas kupi aparat i którego zadowolą nie mogąc zadowolić jednocześnie obu
Ważne że któregoś tak.
A auto bracketing w RAW stosuję się np. w technice HDR, pozwalającej na tworzenie plików cyfrowych o rozpiętości tonalnej wyższej niż rozpiętość matrycy na której ów plik został pierwotnie zarejestrowany. Nie znam się dokładnie na tym, no ale tyle wiem
No i jeśli już jesteśmy przy matrycy to w FZ28 nie jest taka sama jak w FZ18, jest większa, tyle że upakowanie pikseli i tak wzrosło. No ale z drugiej strony moim zdaniem trudno bez dokładnych nawet już nie testów ale wręcz badań, wyrokować o tym że matryca o rok nowsza nie może być bardziej technologicznie zaawansowana i sama z siebie nie może generować mniejszych szumów. Inna sprawa że im mniej magapikseli tym na pewno by były mniejsze No ale tu wyraźnie panasonic poddał się trendom na rynku.
cube007 - Sro 08 Paź, 2008
edmun napisał/a: |
Na początku września widziałem cenę FZ28 która wynosiła bagatela - 1800 zł
|
Na poczatku wrzesnia w PL nie bylo tego aparatu w sklepach, te 1800 to cena sugerowana producenta, ktora nijak sie ma do tego widac pozniej... FZ28 nie byl nigdy i nigdzie sprzedawany w tej cenie. To ze widac cos w ceneo nie oznacza ze tak faktycznie jest...
edmun napisał/a: |
Większa matryca chyba nie zawsze potrzebuje większego obiektywu.
Mała zmiana na pewno by nie zaszkodziła. Niestety mamy wciąż tą samą.
|
o cropie slyszal? jesli chcesz zachowac odpowiednik ogniskowej to wraz ze zmiana fizycznej wielkosci matrycy musi sie zmienic fizyczna ogniskowa obiektywu. Albo zoom albo duza matryca - innego wyboru w aparacie tej wielkosci nie ma.
edmun napisał/a: | A G1 jednak odrobinę przereklamowany jest. |
Niby czemu? Gdzie reklamy G1 widziales? Miales w rekach, testowales, wiesz za ile bedzie sprzedawany? Tak sie zlozylo ze praktycznie we wszystkich podsumowaniach Photokiny 2008, G1 (a wlasciwie caly system M4/3) jest uznany za najwieksze wydarzenie tych targow - pewnie pismaki nie wiedza co pisza
rsms napisał/a: |
Inna sprawa że im mniej magapikseli tym na pewno by były mniejsze No ale tu wyraźnie panasonic poddał się trendom na rynku. |
FZ28 jest kierowany do grupy klientow ktora w zdecydowanej wiekszosci nie ma pojecia ze wiecej nie znaczy lepiej... Tak wiec pompowanie pikseli ma dla producenta sens.
edmun - Sro 08 Paź, 2008
rsms napisał/a: | A auto bracketing w RAW stosuję się np. w technice HDR |
hmm a czasami w jpg nie można tego zrobić ? W rawach możesz przecież sam sobie przygotować pliki do HDR. właśnie z jednego RAWA robisz 3 różne naświetlone jpgi
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2008 13:59 ]
Na poczatku wrzesnia w PL nie bylo tego aparatu w sklepach, te 1800 to cena sugerowana producenta, ktora nijak sie ma do tego widac pozniej... FZ28 nie byl nigdy i nigdzie sprzedawany w tej cenie. To ze widac cos w ceneo nie oznacza ze tak faktycznie jest...
|
Miałem w ręce właśnie w tej cenie.
Niby czemu? Gdzie reklamy G1 widziales? Miales w rekach, testowales, wiesz za ile bedzie sprzedawany? Tak sie zlozylo ze praktycznie we wszystkich podsumowaniach Photokiny 2008, G1 (a wlasciwie caly system M4/3) jest uznany za najwieksze wydarzenie tych targow - pewnie pismaki nie wiedza co pisza
|
Miałem przyjemność rozmawiać z uczestnikiem Photokiny.
Panasonic dwoił się i troił aby przyciągnąć uwagę na G1, który po prostu jest przereklamowany. Zobaczysz jak wejdzie do sprzedaży.
Właśnie G1 był najmniej ciekawym tematem na Photokinie
Trochę na ten temat akurat wiem...
Pozdrawiam
rsms - Sro 08 Paź, 2008
Cytat: | hmm a czasami w jpg nie można tego zrobić ? W rawach możesz przecież sam sobie przygotować pliki do HDR. właśnie z jednego RAWA robisz 3 różne naświetlone jpgi |
Jak już pisałem nie znam się na tym, ale w/g opini ludzi bawiących się w to to owszem, z trzech jpg tez można, tyle tylko że jest to namiastka prawdziwego HDR. Co zresztą wydaje się logiczne, 3 wywołane z rawa jpgi to nie to samo co 3 różnie naświetlone rawy
Lekis - Sro 08 Paź, 2008
Witam
Całe szczęście, że wczoraj wieczorem juz nie miałem czasu niczego pisać!
Całe to pisanie o różnicy ceny nieproporcjonalnej do zmian jest bez sensu !!
Po co pisać, że nie opłaca się kupować FZ28 bo prawie się nie różni o FZ18?. Pytam jeszcze raz po co?
Ja kupiłem (przepraszam nie ja tylko moja ukochana Żona kupiła ) aparat za oceanem i do głowy by mi nie przyszło abym chciał kupić starszy model FZ18 przy różnicy w cenie kilkudziesięciu dolarów. Może to i prawda, że mało zmian ale te zmiany przynajmniej dla mnie i wielu innych są ważne i spowodowały, że nawet nie zastanawiałem się nad wyborem !
Teraz dolar poszedł bardzo do góry i coraz mniej się opłaca, chociaż jak obserwuję ten sklep gdzie kupiłem to cena z tygodnia na tydzień spada (w dolarach oczywiście), bo jeśli chodzi o złotówki to cena się utrzymuje na stałym poziomie
Branie pod uwagę ceny sugerowanej przez Panasonica jest bardzo naiwne, przeciez elektronika w bardzo szybkim tempie tanieje !
Jeśli chodzi o stopkę pod lampę to jakoś w tej klasie aparatu i dla tych klientów nie widzę potrzeby jej montowania. Jak ktoś chce koniecznie niech sobie kupi lustrzankę, te chyba wszystkie mają
medvidek ukochana już przyjechała i przywiozła zabawkę ?
Ja jeszcze tak naprawdę się aparacikiem za bardzo nie bawiłem. Jedynie co już sprawdziłem to fajnie filmy kręci
Za jednym razem można nagrać film o długości 8min 24 sek. czyli ok 2 GB
Filmami sie bawić chyba za bardzo też nie będę, bo Żona przywiozła jeszcze coś i to własnie się bardziej nadaje do filmów , Może jedynie gdy będę miał tylko aparat a będzie trzeba coś nagrać to go użyję. Zresztą kamerka robi też extra zdjęcia !!! Ale to już chyba na inne forum informacje.
Już sobie instrukcję ściągnąłem i wydrukowałem Teraz pora na lekture.
Pozdrawiam
ps. szczerze, to ja jakbym miał wybierać to FZ18 bym nie kupił! Bo po co się uwsteczniać!
Proszę nie obrzydzać aparatu osobom które go zakupiły i są zadowolone z zakupu !
medvidek - Sro 08 Paź, 2008
Lekis napisał/a: | medvidek ukochana już przyjechała i przywiozła zabawkę ? |
Witam zadowolonego użytkownika FZ28 Jeszcze parę dni wyczekiwania, oby do soboty A tak poza tym to ciekaw jestem w jakim sklepie zakupiłeś swój egzemplarz? Bo ja na www.vanns.com
Pzdr
Lekis - Sro 08 Paź, 2008
Ja wybrałem B&H a Żona zamówiła i jej przysłali na adres w USA.
Też dlatego bo kamere chciałem w Pal-u a takich sklepów w stanach jest tylk pare!
Wtedy cena 350 teraz 315 Ale dolar wtedy był tańszy wiec prawie wychodzi tyle samo na polskie.
Pozdrawiam
medvidek - Sro 08 Paź, 2008
Ja kupiłem za 340$ i była to najtańsza oferta wtedy, ale jak widać ceny spadają non stop A na B&H kupiłem adapter DMW-LA3. Swoją drogą zauważyłem, że FZ18 są już prawie niedostępne w USA (w sklepach internetowych).
Lekis - Sro 08 Paź, 2008
A kto by to FZ18 kupował
[ Dodano: Sro 08 Paź, 2008 23:03 ]
A ten pierścionek to do czego? Opłacało się to zamawiać i płacić za przesyłkę, czy to byl przypadkiem zakup osobisty w sklepie w NY? Ile taki kosztuje?
ja bym sobie kupił kabelek do LCD ale jest strasznie drogi
A propos ... szukam dobrych i tanich filtrów do FZ28. Tam jest chyba fi46mm
Czy opłaca sie czy lepiej użyć przejściowki na większą średnicę?
medvidek - Czw 09 Paź, 2008
Lekis napisał/a: | A ten pierścionek to do czego? Opłacało się to zamawiać i płacić za przesyłkę, czy to byl przypadkiem zakup osobisty w sklepie w NY? Ile taki kosztuje? |
Ja go kupiłem w celu zamontowania Raynox'a DCR-250, bo strasznie mi się spodobały fotki makro robione takim zestawem. Opłacało się zamawiać bo w Polsce trudno go dostać, a w USA nie dość, że w wielu sklepach to jeszcze taniej. Ja dałem z przesyłką 32$ (http://www.bhphotovideo.com/c/product/551378-REG/Panasonic_DMW_LA3_CONVERSION_LENS_ADAPTER_f_DMC_FZ18.html).
stailaiker - Czw 09 Paź, 2008
ALE WY BZDETY PISZECIE WIEKSZOść NIE WIDZIAłA TEGO APARATU A COś SIE MąDRZY. Jaka mniejsza matryca ani nawet taka sama jak w 18 tylko większa. Mam go prawie miesiąc iwiem że oprócz wad które maja takie aparaty ten też ma zalety. MNIEJ SZUMI OD 18TKI JEST SZYBSZY MNIEJ PRąDOżERNY LEPSZA JAKOść FILMU. I dobrze że nie cudowali z zoomem ani czym innym po prostu ulepszyli i tak dobry model jakim jest fz18, co wy jeszcze chcecie. Dodali 2mega piksele bo musieli. Jak komuś nie pasuje niech sobie kupi canona a60 z 2 mega po co mu piksele.
koko - Czw 09 Paź, 2008
Panowie mam do was pytanie.
Jak można wywołać zdjęcia z tego aparatu z datą bez zmiany ich rozdzielczości?
edmun - Pią 10 Paź, 2008
stailaiker, ochłoń i odłącz neostradę.
Jeśli chcesz podyskutować to trzymaj jakiś poziom ok ?
Lekis - Pią 10 Paź, 2008
Dobre. Zaczyna mnie śmieszyć ta dyskusja nad wyższością nocy nad dniem!
Ludzie !! Panasonic jest za poważną firmą, żeby tylko lifting zrobił.
Dla jednych są to małe zmiany a dla innych duże i potrzebne.
Dla mnie możliwość filmowania, bez zoomu to wielka pomyłka a dodatkowe 2Mpix to tez lepiej, bo przecież matryca tez została zwiększona !!
Po za tym na pewno zostały poprawione błędy z FZ18. A to dla mnie juz dużo
Pozdrawiam
ps. Jeszcze pare bajerów musze do niego dokupic !
Edmun powiedz mi jak się robi zdjęcia tą soczewką +4 diop. Nie zaciemna obrazu?
Jakiej firmy jest godna uwagi?
edmun - Pią 10 Paź, 2008
Lekis, winietuje trochę na brzegach, ale to normalne. no i trzeba jednak albo wyższą czułość, albo dobre światło. sam Raynox jest o wiele lepszy, a po podpięciu +4 daje się we znaki brak statywu makro i konieczność łapania bardzo małej ostrości
pablood22 - Sob 11 Paź, 2008
Lekis napisał/a: | :mrgreen:............... bo przecież matryca tez została zwiększona !!..........
|
Nie wiem może i się nie znam na fotografi. Jestem szczęsliwym posiadaczem nikona P80 ale jeśli chodzi o matematykę to nie mam z tym problemów...
Panasonic Lumix DMC-FZ18 ---> Wielkość i rodzaj sensora obrazu 1/2,5" CCD
Panasonic Lumix DMC-FZ28 ---> Wielkość i rodzaj sensora obrazu 1/2.7" CCD
i teraz prosił bym o jasne wytłumaczenie sprawy. Mianowicie 1/2 jest większe od 1/4 więc czemu piszecie że 28 -ka ma wiszą matrycę ??? ;>
rsms - Sob 11 Paź, 2008
Cytat: | Panasonic Lumix DMC-FZ28 ---> Wielkość i rodzaj sensora obrazu 1/2.7" CCD
i teraz prosił bym o jasne wytłumaczenie sprawy. Mianowicie 1/2 jest większe od 1/4 więc czemu piszecie że 28 -ka ma wiszą matrycę ??? ;> |
Najpierw Ty jasno może wytłumacz co to w ogóle za liczby? skąd je wziąłęś i po co? bo z tematem który poruszyłeś chyba niewiele mają wspólnego
Mogę zrozumieć że znalazłeś gdzieś błędne informacje na temat wielkości matrycy FZ28, chociaż ja gdzie nie patrzyłem to były prawidłowe, 1/2.33. No ale ta 1/2 i 1/4 ani tak ani tak do niczego mi nie pasują
Lekis - Sob 11 Paź, 2008
Pablood22 ? Zastanawiam się co to oznacza te 22?
Po pierwsze - jak to raczył zauważyć rsms - całkowicie nie wiesz co piszesz?
Widzę, że nawet ze specyfikacji nie jestes wstanie dobrze przeczytać i przepisać!!!
Trochę chyba na matematyce spałeś, albo na ułamkach nie byłeś, bo może chory wtedy byłeś?!
Tak jak napisałeś - FZ18 - 1/2,5"
FZ 28 - 1/2,33"
mi jakoś z tego wynika że 1/2,33" > 1/2,5"
no ale może się myle i trzeba jakiegoś profesora zapytac
To tyle
pozdrawiam
Amix - Sob 11 Paź, 2008
1/2.7'' przekątna 6,59 mm wymiary 5.27 x 3.96 mm 4:3
1/2.5'' przekątna 7,2 mm wymiary 5.76 x 4.29 mm 4:3
1/1.8'' przekątna 8,93 mm wymiary 7,18 x 5,32 mm 4:3
1/1.7'' przekątna 9,5 mm wymiary 7.60 x 5.70 mm 4:3
1/1.6'' przekątna 10,5 mm wymiary 8,4 x 6,3 mm 4:3
2/3'' przekątna 11,0 mm wymiary 8.80 x 6.60 mm 4:3
1'' przekątna 16,0 mm wymiary 12.80 x 9.60 mm 4:3
4/3" przekątna 22,5 mm wymiary 18,0 x 13,5mm 4:3
APS-C przekątna 27,1 mm wymiary około 22.50 x 15.10 mm
w zależności od aparatu 3:2
DX przekątna 27,5 mm wymiary 23,7 x 15.6mm 3:2
FF (Full Frame)
Pełnoklatkowa przekątna 43,3 mm wymiary 36 x 24 mm 3:2
Lekis - Sob 11 Paź, 2008
No Amix właśnie o to chodziło
Każdy chciałby mieć cyfrówke z tą ostatnią matrycą
Ale jak to w życiu bywa - jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma
pablood22 napisał/a: | i teraz prosił bym o jasne wytłumaczenie sprawy. Mianowicie 1/2 jest większe od 1/4 więc czemu piszecie że 28 -ka ma wiszą matrycę ??? ;> |
chodziło mi tu o czystą matematykę może żewczywiście było by lepiej jak byma napisał 1:2 jest większe od 1:4 to taki zwykły przykład z dzielenia.
rsms napisał/a: | No ale ta 1/2 i 1/4 ani tak ani tak do niczego mi nie pasują |
rsms mam nadzieję że teraz mnie zakumałeś. Podając te liczby nie chodziło mi o wielkość matrycy czy jakikolwiek współczynnik związany z fotografią.
Lekis napisał/a: | Pablood22 ? Zastanawiam się co to oznacza te 22?
Po pierwsze - jak to raczył zauważyć rsms - całkowicie nie wiesz co piszesz?
Widzę, że nawet ze specyfikacji nie jestes wstanie dobrze przeczytać i przepisać!!!
Trochę chyba na matematyce spałeś, albo na ułamkach nie byłeś, bo może chory wtedy byłeś?!
Tak jak napisałeś - FZ18 - 1/2,5"
FZ 28 - 1/2,33" |
Tak więc mam 24 latka i nie spałem na matematyce.
A wiedziałem że moje pytanie tak właśnie się skńczy zostanę zjechany po całości. Ludzie zamiast na mnie naskakiwać mogli byście napisać że posiadam błędne informacje na temat wielkości matrycy w Lumix DMC-FZ28 .
Błędy wzięły się nie z mojej winy tylko z ( jak do tej pory sądziłem) jednego z najlepszych sklepów internetowych !!! Agito.pl
Oto linki do opisów porównanych przeze mnie aparatów i właśnie dla tego nie kupiłam panasa tylko Nikona P80
Fz 18
FZ 28
Amix dzięki za rozpiskę odnośnie wielkości matryc. Przyda mi się to.
I proszę was o wyrozumiałość bo nie jestem jakimś tam specem jeśli chodzi o fotografię. Pracowałem troszkę w studiu foto i stąd wzięło się moje zainteresowanie jeśli chodzi o fotografię.
Lekis - Sob 11 Paź, 2008
No już dobrze uniosłem się
Z tego widać, że nie zawsze trzeba wierzyć opisom w sklepach internetowych. Trzeba dane brać ze stron producentów.
Z parametrów Nikosia i FZ28 wnioskuję, że maja matryce takiej samej wielkości. Ciekawe może i tego samego producenta?!
Zastanawiające jest czy posiadacze wczesniejszych modeli nikona też tak najezdzają na tą matryce, że tyle pixeli na takiej małej matrycy wcisneli A mogło zostać 8Mpix a może 6 Mpix a może wejdzie kolejne 10Mpix Ale to się można z pewnościa na forach Nikona dowiedzieć.
A nikon jak się spisuje?
No więc jechałem po niego 80 km bo nigdzie nie mogłem go dostać a nie chciałem zamawiać przez internet. Jak już go dopadłem w swoje łapki to wydawał się po prostu cudny. Świetnie w łapkach leży i ładne zdjęcia wychodzą. Niestety po powrocie do domu okazał się totalną klapą. Zależało mi na kompakcie który będzie robił ładne fotki w trudnych warunkach przy dość wysokim ISO bez lampy i co się okazało na automacie można zapomnieć o robieniu zdjęć bez lampy w pomieszczeniach bez dobrego światła. Pozostaje manual albo preselekcja czasu otwarcie migawki. Miałem też duże problemy z kolorystyką zdjęć bo przy słabym oświetleni nie może sobie poradzić z kolorystyką zdjęć. Wchodzą dominanty różnego koloru ale najczęściej czerwona. Na prawdę nie mogłem sobie z tym poradzić. ale pewnego wieczoru poświęciłem mu kilka godzin i już wszystko obczaiłem. Zdjęcia są coraz ładniejsze. A jedna wielka wada tego modelu to akumulator. Przy zakupie tego modelu od razu trzeb się zaopatrzyć w dodatkowy najlepiej zamiennik o większej pojemności. A kolejna wada to taka że trzeba poświęcić sporo czasu na dobranie odpowiednich ustawień i rozpoznanie się z aparatem. Ale jak już się załapie co i jak aparat godny polecenia.
Wracając do tego że potrzebowałem kompakt który poradzi sobie przy słabym świetle to za wiele oczekiwałem od tego rodzaju sprzętu w tym przedziale cenowym. Chyba żaden kompakt nie da sobie rady jeśli chodzi o takie fotki A jeśli chodzi o pixele moim zdaniem nie potrzebne jest tu 10. Mi w zupełności by wystarczyło te 5 w zamian za mniejsze szumy przy wysokim ISO
rsms - Sob 11 Paź, 2008
Teraz zakumałem tylko najbardziej przejrzyste by to było gdybyś zamiast przykładu podał po prostu jako ułamek dziesiętny konkretne wartości wynikające z tych które podałeś jako wielkości matryc
A wpadki z parametrami podawanymi na stronach zdarzają się chyba w każdym sklepie, wiec zawszo warto i gdzie indziej weryfikować. Najgorsze jest to że nieraz nawet gdy im na to zwrócić uwagę to nikomu nie chce się poprawić. Np. jakiś miesiąc temu dzwoniłem do cyfrowe.pl (chwalonego nawet mocno na tym forum) w sprawie pewnego aparatu i zwróciłem uwagę na błędne parametry, i to nawet nie jeden a kilka, otrzymałem zapewnienie że zweryfikują te dane, a jak bzdury były na stronie tak dalej są do dzisiaj
A tak przy okazji mam prośbę do posiadacza panasa 28 -ki.
Czy mógł by ktoś zrobić kilka fotek panasem przy różnych nastawach ISO czas otwarcia migawki zostawić bez zmian a zwiększać ewentualnie przesłonę, bo w domu właśnie mam zamiar zrobić sobie takie fotki nikonem i chciał bym zobaczyć jakie w rzeczywistości wyjdą szumy na tych modelach. No chyba że macie naprawdę wierzytelny test porównywalny wasz model i mojego P80
Lekis - Pią 17 Paź, 2008
Czy ktoś może mi doradzić!? Bo mam małe w tym doświadczenie
Chcę kupić filtry i jakiś konwerter 0,5x i 2x.
Czy posiadacze FZ28 używają filtry i konwertery przykręcane do wysuwanego obiektywu (czyli rozumiem o śr. 46mm) czy w inny sposób do jakiejś tulei.
Jeśli chodzi o sam obiektyw 46 mm to chyba nie ma problemów z filtrami i winietowania też nie powinno być. Jeśli chodzi o tuleje to nie mam pojęcia jakiej średnicy tuleje dobrać a co za tym idzie średnice filtra lub konwertera?
Tuleja bardzo wydłuża, więc jak to wygląda z jasnością i ostrością no i winietowaniem.
Czy lepiej montować filtry większe na tulejce czy bezpośrednio na wys. obiektywie?
Zastanawiam się czy zamontowanie ciężkiego konwertera na ruchomym obiektywie nie wpłynie na szybsze zużycie i poprawne działanie mechaniki aparatu. A może w ten sposób się konwerterów nie montuje - tylko przykręca się do tulejki?
Ale namotałem
Mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumie i mi coś mądrego napiszę
Dzięki
edmun - Sob 18 Paź, 2008
Tuleje montujesz na obudowie obiektywu, nie na obiektywie wysuwanym.
Filtry montuj tylko i wylacznie na wysuwanym obiektywie, tuleja dodaje winietowanie i tuleje masz tylko do montowania akcesoriow ktorych w normalny sposob nie zamontujesz do Lumixa. Szkoda kasy na filtry montowane na tulejce.
Zajrzyj tutaj:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
zobaczysz jak to sie montuje i co sie dzieje z tuleja
Lekis - Sob 18 Paź, 2008
Dzięki Edmun
Czyli wnioskuję, że kupować filtry 46 mm, a jak obiektyw to do tulei.
Tylko nie wiem konkretnie jaką średnice tej tulei zakupić? Oryginalna panasonica DMW-LA3 ma chyba 55mm - tylko jest jak dla mnie trochę droga - na allegro sprzedają jakieś 58 mm niby do FZ18i FZ28. I zastanawia mnie, czy w ogóle bedzie to pasowało.
Nie mam jeszcze nic kupione więc się zastanawiam. Bo jak tuleja 55mm to i obiektyw tez 55mm a jak 58mm to i obiektyw też większej średnicy .
Tuleja Panasonica chyba za bardzo nie zmienia średnicy, za to ta nie oryginalna jest chyba redukcją.
Czy są takie zamienniki do oryginalnej tulei , żeby był 1:1 w mm?
rafko - Sob 18 Paź, 2008
witam, jestem tu nowy i od razu musze prosić o pomoc.....otóż kupiłem FZ28 ......i brak w komplecie instrukcji w języku polskim, w sklepie mnie olali...więc może ktoś z Was wie czy w necie gdzies możan ją ściągnąć?
rsms - Sob 18 Paź, 2008
Nowy.. niecierpliwy.. i troszkę leniwy no i chyba bardzo nierozsądny skoro kupujesz w sklepie który sprzedaje nie fabrycznie zapakowany towar. W fabrycznie zapakowanym jest instrukcja. A jak przejrzysz chociaż nawet pobieżnie ten wątek to link do instrukcji znajdziesz
edmun - Nie 19 Paź, 2008
Lekis, tulejki możesz kupić z różnymi wyjściami. o ile pamiętam to obudowa od obiektywu ma średnicę 55,5 lub 56 mm (nie pamiętam teraz dokładnie) a wyjście jest na 58 mm więc jeśli masz jakieś filtry czy konwertery to montujesz je właśnie na 58 mm.
Samo montowanie tulejki zbytnio Cię nie interesuje. Ważne czy w opisie jest czy pasuje do FZ18/28 i jaką średnicę będziesz miał na końcu tulejki.
Nie rozumiem tylko po co właściwie potrzebujesz tą tulejkę.
Każdy użytkownik FZ18 kupował tulejkę tylko do montażu Raynoxa (zestawu do makro).
Jeśli ktokolwiek kupował filtry - to na średnicę 46 mm czyli taką jaką ma FZ na obiektywie
Lekis - Wto 21 Paź, 2008
Edmun, jeśli chodzi o filtry to kupię na pewno 46mm!
A tulejkę myślałem kupić żeby jakiś konwerter zamontować.
Mam tylko pytanie, czy te konwertery z ebay co można kupić np w Hongkongu to się do czegoś nadają, czy to jest coś warte?
A tuleja oryginalna Panasa ma 55,5 na 55 dlatego te 58mm mi coś nie pasuje ?!
Czyli rozumiem jakbym kupował konwerter przy tulei nie oryginalnej to wtedy 58mm?
Pozdrawiam
edmun - Sro 22 Paź, 2008
Pamiętaj że te 55mm to średnica montowania tulejki a nie jej średnica na końcu (tam gdzie przyczepiasz konwertery i filtry)
king - Czw 23 Paź, 2008
dla zainteresowanych dorzucam całkiem niezłą galerię zdjęc z FZ-28:
http://gmchappell.smugmug...29_jk7Ko#P-1-15
rsms - Czw 23 Paź, 2008
chyba nie tak jak trzeba skopiowałeś ten link
DamageMax - Czw 23 Paź, 2008
Przykladowe foty z FZ28
http://forums.steves-digi...423&forum_id=23
przynamniej taki znalazlem googlujac po szczątkowym linku powyżej.
[ Dodano: Sob 25 Paź, 2008 14:52 ]
Po przejrzeniu oferty megazoomów na rynku, skresleniu olympusów, sonego h50 i niestety - nikona p80 i wybraniu FZ18 w koncu kupiłem nowszego FZ28. W euro agd zapłaciłem 1135 zł bo była promocja na zamówienia przez euro.com.pl. Odebrałem w wybranym sklepie. Aktulanie FZ28 kosztuje w euro agd bez promocji 1399 pln a w cenie 1199 zł "normalnej"? jest starszy model FZ18. Nie będe komentowal polityki jakże drogiego sklepu jakim jest euro - opłacaja sie tam tylko promocje.
To nie będzie recenzja tylko krótko + i - (subiektywnie! po krótkim użytkowaniu)
+ dobre iso 100 , akceptowalne 200, nedznę iso 400, i o dziwo akceptowalne (dla desperatów kompaktowych) iso 800. Akceptowalne w przypadku iso 800 oznacza ze widac czemu lub komu sie fote robiło.
+ Obudowa i rozmieszczenie przycisków - ergonomia jest dobra
+ Szybkie zoomowanie od 0 do +18
+ Lekki ale nie "papierowy".
+ dobra ostrość aczkolwiek nie jest to najostrzejszy obiektyw - spokojnie można doostrzyć właczyłem opcje ostrośc +1
+wizjer za to że jest i za to że mozna korzystac w okularach.
+poprawiony spust (mniej wgłębiony niz w FZ18, zdecydowanie wygodniejszy)
+ Menu - jest ok, ergonomia na poziomie Nikona , czytelne , szybki dostep do funkcji - bardzo szybki dostep do zmniejszania mpixeli jeżeli ktos by czuł potrzebe włączenia EZ z 18 do 32.1 x
+małe abberacje , praktycznie brak purple rings - testowałem na nagich gałeziach drzew ale nie było ostrego kontrastowego swiatła. Moze to dzięki temu brak.
+osłonka wyswietlacza lcd - - mozna nie bać sie guzików koszuli nosząc go na szyi.
+dobry flash - ładnie wypełnia, dobrze doswietla, jednoczesnie prawd. soft dba o nie przeswietlenie.
+wyposażenie - pasek na szyje, tulipan, przejsciówka na tulipana, kabel usb, + kabel av (zwykłe video + mono dzwiękiem), ładowarka. Jest wszystko co jest potrzebne do natychmiastowej zabawy.
+bateria ładuje sie max 120 minut.
+aparat ma duzo opcji z których możemy nie korzystac no ale są.
Minusy
-SZUM kolorowy plackowaty !
-HD nagrywanie video - hehe zoom działa jak najbardziej tyle ze i 30 sekund ostrości nie jest w stanie złapac - mozna to tylko traktowac jako marketingowy bajer albo jako awaryjne urządzenie do krecenia przysłowiowego pornosa - gdzie nie jest wymagana zmiana ogniskowej.
-wyswietlacz lcd - omg pokazuje obraz skladajacy sie z rozmytych placków mniejszych lub wiekszych. Moze ma za mala rozpietosc tonalna , nie wiem, nie jest to plus tego aparatu.
Wnioski:
Personalnie jestem zadowolony z FZ28 i żona również - bała sie że nie bedzie umiała korzystac a okazało sie ze na automacie tez robi foty akceptowalne (jak typowa idioten kamera). Traktuje ten model jako przejsciowy - do czasu kiedy tanie lustrzanki będa ..dobre i tanie. I może kiedy bedzie stac mnie na komplet obiektywów.
Wazna uwaga dla osób pragnących kupic ten aparat czy inny podobny. TO NIE JEST lustrzanka mimo że wygłada podobnie! Traktowanie tego typu aparatów jako namiastki lustrzanki może spowodować rozczarowanie! Polecam jako zaawansowany kompakt typu megazoom.
mwp05 - Sob 25 Paź, 2008 Temat postu: różnice Witam po raz pierwszy.
Zastanawiałem się nad kupnem FZ28.
W sieci znalazłem różne oznaczenia (końcówki literowe) tego modelu np.
FA28, FZ28E, FZ28E-S, FZ28E-K
Niestety na temat znaczenia tych oznaczeń nie znalazłem.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czym różni się E od E-S lub E-K
rsms - Sob 25 Paź, 2008
Cytat: | -HD nagrywanie video - hehe zoom działa jak najbardziej tyle ze i 30 sekund ostrości nie jest w stanie złapac - mozna to tylko traktowac jako marketingowy bajer albo jako awaryjne urządzenie do krecenia przysłowiowego pornosa - gdzie nie jest wymagana zmiana ogniskowej. |
Z moich natomiast doświadczeń nie wynika żeby było aż tak tragicznie Przy maksymalnej ogniskowej faktycznie występują podobne problemy, ale tak przy zoomie do 15 było całkiem znośnie. No ale to może zależy po prostu od tego co się filmuje. No i najważniejsze mieć też świadomość że się kupiło aparat a nie kamerę
Ja najbardziej jestem rozczarowany tragiczną wprost jakością w VGA.
Cytat: | Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czym różni się E od E-S lub E-K |
E to oznaczenie na jaki rynek przeznaczony jest aparat, a literki S i K to po prostu oznaczenie koloru.
xeo - Sob 25 Paź, 2008
DamageMax czy rozwazales moze jeszcze Olympus SP-565 i Canon PowerShot SX10 IS, ktore tez sa nowoscia na tej polce?
rsms napisał/a: | Ja najbardziej jestem rozczarowany tragiczną wprost jakością w VGA. | Chodzi ci o nagrywane filmy?
boru - Sob 25 Paź, 2008
Witam pieknie. Przymierzam sie do zakupu fz28, a ciekawi mnie to czy obsluzy on karty 16GB? i czy oplaca sie kupowac super szybkie pamieci do tego aparatu?
DamageMax - Sob 25 Paź, 2008
xeo napisał/a: | DamageMax czy rozwazales moze jeszcze Olympus SP-565 i Canon PowerShot SX10 IS, ktore tez sa nowoscia na tej polce?
|
Olympusa nie rozważałem po wpadce jaką jest oly 570 UZ (zapraszam do innego wątku na tym forum) . Canon Sx10 IS wygłada na papierze i nawet na obrazku fajnie , cenowo wyglada swietnie. Z tym ze to nowosc i jeżeli możesz czekac to poczekaj na opinie userów. Ja potrzebowałem sprawdzonego aparatu teraz i dlatego wybrałem FZ28 - wiem czego mozna sie po nim spodziewać, jest sporo zdjęc userów na necie.
rsms - Nie 26 Paź, 2008
Cytat: | Chodzi ci o nagrywane filmy? |
Tak. Jakość nagrywania w trybie VGA w FZ28 jest dużo gorsza od tej jaką oferuje w nim FZ18, a nawet najtańszy model Panasonica LS80.
Lekis - Sro 29 Paź, 2008
Chłopaki!
O co wam chodzi z tym trybem VGA?!
Aparat oferuje moim zdaniem dobre nagrywnie w podstawowym HD a wy się zastanawiacie nad rozdzielczoscią VGA !
Po co sie uwsteczniać
Aparat służy do robienia zdjęc, a te robi jak dla mnie bardzo dobre.
Do wszystkiego można się przyczepić. Każdy produkt na tym świecie ma coś co można uznać za złe, niepotrzebne, słabe itd itp. Nie ma rzeczy idealnych.
A do filmów to sobie trzeba kamerkę kupić!
A te VGA to po co wam? Do internetu- czy tylko tak sobie piszecie, żeby się do czegoś doczepić?
Na oglądali się HD to teraz im się VGA nie podoba
Mam kamerkę HD i wiem co to
Pozdrowionka
A propo wad. Mam pytanko do posiadaczy Panasa FZ 28 jak dajecie sobie radę z przykrywką obiektywu? Czy jak robicie zdjęcia to wam wisi czy gdzieś ją jakoś przypinacie. Co z nią robicie? W Canonie, którym się bawiłem ostatnio można było dopiąć do paska!
rsms - Sro 29 Paź, 2008
Cytat: | Chłopaki!
O co wam chodzi z tym trybem VGA?! |
Lekis, nie myl dwóch różnych żeczy, czepiania się i stwierdzania faktu
Pisałem tylko o trybie VGA, bo wyższe są ok, ale jeżeli ten akurat jest do d... to sorry ale nie napiszę że jest wspaniały. Tym bardziej że jest aż tak do d... że równie dobrze mogłoby go w ogóle nie być
A co porafi tryb VGA możesz zobaczyc na przykładzie Kodaka, tam potrafili go pogodzić z HD. A HD nie zawsze i nie każdemu jest potrzebne. No i zajmuje "troszkę" więcej miejsca, co czasami też nie jest bez znaczenia
edmun - Czw 30 Paź, 2008
bez....
Lekis napisał/a: | A do filmów to sobie trzeba kamerkę kupić! |
no widzisz, a niektórzy zachwalają wyższość FZ28 nad FZ18 właśnie w tym, że można używać zooma podczas kręcenia filmów
nie dogodzisz wszystkim
rsms - Pią 31 Paź, 2008
edmun no śmiało.. skończ bez czego
tak jakoś skromnie wątek rozwinąłeś.
oj.. sorry.. zaraz mi się dostanie że z dużej litery zdania nie zacząłem
hmm.. ale za to to akurat chyba nie
Cytat: | no widzisz, a niektórzy zachwalają wyższość FZ28 nad FZ18 właśnie w tym, że można używać zooma podczas kręcenia filmów
nie dogodzisz wszystkim |
hmm.. ja nie zauważyłem żeby tej wyższości FZ28 nad FZ18 ktoś przeczył. No chyba że ten błąd tak mojej wypowiedzi sens zmienił
Amix - Pią 31 Paź, 2008
Wydaje mi się, ze jednak FZ18 jest technicznie lepszy. Mogę sie mylić, po to jest forum żeby pogadać.
sz@kal robi świetne zdjęcia właśnie 18'stką, ale już podkreślił, że ma ograniczenia sprzętowe. Nie wiem, jeszcze raz powtórzę nie wiem jak sie ma do tego FZ28. Gnębi mnie jednak upchana matryca w nowszym modelu.
DamageMax - Pią 31 Paź, 2008
Amix napisał/a: | sz@kal robi świetne zdjęcia właśnie 18'stką, ale już podkreślił, że ma ograniczenia sprzętowe. |
FZ to tylko kompakty, tyle ze z zaawansowanym zoomem i trybem manualnym na przyzwoitym poziomie. Trudno żeby nie było ograniczen,szczególnie dla sz@kala.
Amix napisał/a: | Nie wiem, jeszcze raz powtórzę nie wiem jak sie ma do tego FZ28. Gnębi mnie jednak upchana matryca w nowszym modelu. |
Nie rozumiem...jest tyle zdjęć testowych jasno pokazujacych ze FZ czy 18 czy 28 szumią w okreslonych warunkach (wszelkie cienie i szarosci są zapackane szumem kolorowym. Tu nie ma co gnebic, szczególnie usera lustrzanki tak przyzwoitej jak Twoja. Moim zdaniem FZ28 to mały krok naprzód w porownaniu do Fz18. Pomijam dobry jakosciowo (ale juz nie objetosciowo) tryb HD, przydaje sie sledzenie obiektu AF, 2 tryby Custom. Osobiscie jestem zadowolony ale wiecej juz megazooma nie kupie, tylko lustrzanke.
Amix - Pią 31 Paź, 2008
Ale ja nie chcę nikomu odradzać kompaktu.
Napisałeś fajny post, i na pewno ludzie nie będą odstępowali od kupna aparatów kompaktowych, a szczególnie super zoomów
Pozdrawiam.
bourbon - Pią 31 Paź, 2008
Witam, czy można się spodziewając (za niedługo) testów nowości rynkowych, zaawansowanych kompaktów/hybryd ?
No, chyba, że wortal postawił jedynie na lustra i obiektywy...
DamageMax - Pią 31 Paź, 2008
Kilka dodatkowych uwag na temat FZ28.
-Bateria jest świetna. Ponad 400 zdjęć w trybie filmy HD, flash, non stop zoom - i został jeszcze jeden "kwadracik" baterii (1/3). Jestem pod wrażeniem.
- tryb video XVGA jest bardzo przyzwoity pod wzgledem jakosci - na 32" LCD mozna z przyjemnoscia obejrzeć filmy. HD jest lepszy ale 2x wiecej zajmuje.
- z instrukcji wynika ze ekranik LCD zzera 1.3 W energii a wizjer 1.2 W ,wiec praktycznie nie ma róznicy. W przypadku aparatu Fuji 9600, mozna było sporo baterii zaoszczedzić jadac tylko na wizjerze. Z 2 strony nie czułem potrzeby oszczedzania baterii w FZ28.
Drobna uwaga na temat oznaczen Panasonica FZ28 - według pełnej instrukcji z CD:
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28PL oraz DMC-FZ28GC oraz DMC-FZ28SG mogą nagrywać wideo w sposób ciagły do pojemności 2 GB w jednym pliku BEZ ograniczeń czasowych
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28EG oraz DMC-FZ28E mogą zapisywać filmy w sposób ciagły do 15 minut .
Ograniczenie 2 GB na plik obowiązuje również. Sa to aparaty na rynek Unii czyli równiez te w polskich sklepach. Jak ktos chce kupic i ma wybór to już wie jaka jest róznica.
Lekis - Sob 01 Lis, 2008
Zadałem wcześniej proste pytanie odnośnie przykrywki na obiektyw w FZ28. Ktoś może na ten temat napisać!!??
Jak sobie dajecie znią radę?
rsms - Sob 01 Lis, 2008
Cytat: | Jak sobie dajecie znią radę? |
Pytanie może i proste.. ale trudno na nie odpowiedzieć jeśli się nie ma odczucia że w jakikolwiek sposób daje się sobie z nia radę i że w ogóle jest taka potrzeba
U mnie np. wisi sobie na dołączonym sznureczku i w niczym mi to nie przeszkadza.
No ale to jest rozwiązanie przwidziane przez producenta i trudno nazwać to dawaniem sobie z czymś rady
Może gdybyś napisał jaki konkretnie Ty masz z tą osłonką problem ktoś by szybciej Ci coś poradził.
No a w ostateczności można też w ogóle nie korzystać z mocowania tylko po zdjęciu schować ją do kieszeni czy też dowolne inne miejsce
Lekis - Sob 01 Lis, 2008
RMSM - możesz się smiać!
Problem polega na tym, że jak robię zdjęcia np. czegoś co leży na stole, podłodze itp. prostopadle do stołu itd. to przykrywka ta bardzo przeszkadza, nie jest to za wygodne i trzeba ją trzymac w ręce razem z aparatem.
Przy normalnym robieniu zdjęć np. widoczków może sobie i wisieć, ale jak sie już robi coś innego to mi on przeszkadza.
W Canonie jest to rozwiązane w ten sposób, że można ja przypiąc do paska i nie wisi.
Więc myślałem, ze ktoś może z tym sobie jakoś poradził!
A jesli chodzi o twoją propozycję chowania do kieszeni rsms napisał/a: | po zdjęciu schować ją do kieszeni czy też dowolne inne miejsce | to myślę że jest to jeszcze bardziej niepraktyczne !!
rsms - Sob 01 Lis, 2008
Cytat: | to myślę że jest to jeszcze bardziej niepraktyczne !! |
Dlatego też napisałem "w ostateczności" trudno gdybać gdy nie wiadomo w czym problem.
No ale gdy już wiadomo może ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak go rozwiązać, a może odezwie się ktoś kto podobny rozwiązał.
Mnie niestety przychodzą do głowy tylko dwa pomysły: pierwszy to poszukanie w ofercie producentów akcesoriów fotograficznych osłonki i paska oferujących podobną funkcjonalność jak w Canonie, a drugi może nie tak niepraktyczny jak chowanie do kieszeni ale równie radykalny: używanie do ochrony obiektywu zamiast osłony zalecanego przez Panasonic filtra DMW-LMC46 lub też jakiegoś innego UV.
DamageMax - Nie 02 Lis, 2008
Osobiscie nie zauwazam zaslepki na obiektyw podczas robienia fot. Po prostu mi nie przeszkadza. Raz jeden jedyny wpadla mi przed obiektyw jak znienacka chciałem zrobic makro. Sznurek do zaslepki wedlug instrukcji ma byc przywiazany z lewej strony body, dla bezpieczenstwa wystarczy raz owinac sznur od zaslepki na pasku (tym do noszenia na szyi) i wtedy na sztywno trzyma sie i nie buja.
Jesienny - Nie 02 Lis, 2008
To można mieć takie problemy z dekielkiem? Bez urazy, ale trzymanie w kieszeni/torbie to chyba, żaden problem. Po każdym zdjęciu nie trzeba zakrywać obiektywu. No chyba, że lubi się w niego pchać paluchy.
stailaiker - Nie 02 Lis, 2008
diplodocs .... tam jest polska instrukcja fz28 do ściągniecia
xeo - Nie 02 Lis, 2008
Wygrzebalem jeszcze krotki tescik-porowanie aparatow Nikon P80, Sony H50, Panasonic FZ28, Olympus SP-570UZ http://pl.youtube.com/watch?v=P4lwmxMhvnE
Najlepiej wg recenzenta wypadaja Panas i Nikon.
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 20:21 ]
Dorzucam porownanie twarza w twarz FZ18 z FZ28 http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1
Pod zdj aparatow jest link do krotkiego testu-recki, co do FZ28 to chyba nie wypadl najlepiej :/, z wad wymieniane sa:
- nie zawsze najlepszej jakosci materialy obudowy
- trudny w uzywaniu lcd w mocnym swietle slonecznym
- 1,8s odstepu miedzy 1 a 2 zdjeciem w jpgu, 3s miedzy rawami
- podczas nagrywania ograniczona dynamika i kiepska jakos dzwieku
- odszumianie mogloby byc lepsze
[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 15:37 ]
Polecam jeszcze dwie anglojezyczne recki o ktorych tu chyba nie wspomniano - http://www.cameras.co.uk/...ic-dmc-fz28.cfm i http://www.digitalcamerar...onic+lumix+fz28 , z czego ta druga bardzo rzeczowa i na prawde moze kogos przekonac do kupna lub nie. Dorzucam jeszcze ciekawa oficjalna strone FZ28 z mnostwem informacji - http://panasonic.net/avc/...fz28/index.html
DamageMax napisał/a: | -aparaty oznaczone jako DMC-FZ28PL oraz DMC-FZ28GC oraz DMC-FZ28SG mogą nagrywać wideo w sposób ciagły do pojemności 2 GB w jednym pliku BEZ ograniczeń czasowych
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28EG oraz DMC-FZ28E mogą zapisywać filmy w sposób ciagły do 15 minut .
Ograniczenie 2 GB na plik obowiązuje również. Sa to aparaty na rynek Unii czyli równiez te w polskich sklepach. Jak ktos chce kupic i ma wybór to już wie jaka jest róznica. |
Czyli wychodzi na to ze lepsze te na rynerk amerykanski tylko ze tam znowu brak polskiego menu i instrukcji obslugi i pewnie brak gwarancji. Zaloze sie ze to ograniczenie czasowe to co najwyzej jakas blokada w firmware.
[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 17:09 ]
Co do tego ograniczenia czasowego w UE to jest to podobno spowodowane nowymi przepisami, ktore wymagaja placenia 5% cla za zakwalifikowanie aparatu jako kamery http://di.com.pl/news/170...obre_filmy.html
Jesli chodzi o ograniczenie 2gb to obliczylem ze i w Stanach i w Europie w najwyzszej rozdzialce 1280x720 mozemy nagrywac filmy tylko do ok 11min (1min to jakies 175mb).
Co do kiepskiego dzwieku z aparatu - podobno od lipca zostal zmieniony system dzwieku w ich aparatach, odtwarzany bezposrednio z FZ28 jest do bani ale po podlaczeniu do tv jest lepszej jakosci.
DamageMax - Czw 13 Lis, 2008
Cytat: | [ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 20:21 ]
Dorzucam porownanie twarza w twarz FZ18 z FZ28 http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1
Pod zdj aparatow jest link do krotkiego testu-recki, co do FZ28 to chyba nie wypadl najlepiej :/, z wad wymieniane sa:
- nie zawsze najlepszej jakosci materialy obudowy
- trudny w uzywaniu lcd w mocnym swietle slonecznym
- 1,8s odstepu miedzy 1 a 2 zdjeciem w jpgu, 3s miedzy rawami
- podczas nagrywania ograniczona dynamika i kiepska jakos dzwieku
- odszumianie mogloby byc lepsze
|
Odpowiem:
http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1 - ten test jest moim zdaniem niewiarygodny - w czesci porownuja foty z FZ18 w iso 200 do fot FZ28 w iso 400..
Co prawda z ich wyników - AF w FZ28 jest prawie 2x szybszy od AF w FZ18. Jedyna zmiana na niekorzysc wedlug tego nierzetelnego porownania jest prawie 2 x wiekszy czas miedzy zdjeciami.
Czekamy nadal na przyzwoita recenzje i porownania FZ28 na optyczne.pl
-co do body - nie rozumiem ich tekstu "nie zawsze"- Pomacaj Fz w sklepie. Sa przyzwoite jak na kompaty, nie trzeszcza. Sa oczywiscie z plastiku, czarny jest ok, srebrny wyglada jak chinska zabawka ale kto kupi srebny kompat??
-mocne swiatło słoneczne - gdy swieci używamy wizjera po to w koncu jest a nie dla bajeru. LCD ma również mozliwosc zwiekszenia sily podswietlenia. Dodatkowo ma opcje wyswietlaqnia obrazu tak , iz mimo braku przekrecanego LCD widac wszystko na nim patrząc pod kątem z dołu umozliwa to kadrowanie przy trzymaniu aparaty nad glowa - sprawdza sie.
- co do czasu miedzy zdjęciam nie wypowiem sie za bardzo. Z zablokowanym AF na stałej odleglosci robi szybko foty ( z wyłączonym podglądem zdjęc)
- dzwięk z aparatu odtwarzany na TV/pc jest ok wyrażny i mikrofon mimo wszystko dobrze lapie. Przy odtwarzaniu poprzez glosniczek aparatu tez slychac ale idealem nie jest.
- w porownaniu do FZ18, FZ28 ma standardowo ustawione odszumianie mniejsze. Mozna to zmienic w menu. Dzieki temu ty używajac FZ28 decydujesz ile chcesz stracic szczegółow ze zdjecia podczas odszumiania a nie aparat.
[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 00:13 ]
Przykladowe foty z wypadu na Stare Miasto ,
Zdjecia zmniejszane, bez modyfikacji ostrosci, kontrastu. Zdjęcia w iso 200. Nie sa to piekne foty, testowałem w terenie jak sie czuje konkretnie robiąc nim foty. Jestem zadowolony.
Zygmunt z bliska... male winietowanie. Jak na taki zoom bardzo małe.

szeroki kąt FZ28

Odwzorowanie czerwieni Zamku.

[ Dodano: Pon 24 Lis, 2008 00:06 ]
Nowe foty z Panasonica FZ28 - czysto testowe, robione niec ow ekstremalnych warunkach jak na kompakt i hybryde.
1. ISO 800 + 30 sekund czas migawki, robione w ciemnosciach - troche padal blask z monitora ale nie bezposrednio na fotografowana scene. Ostrosc zlapana przy zapalonym swietle, bez tego nie bylo widac obiektu na LCD. Ciemnosci w rogach na zdjęciu to zle ulozona wygięta biala karta i ksiazka spod niej. Moim zdaniem FZ28 daje rade, foty sa akceptowalne.
Pomniejszone foto do 1024 (stad brak exif, zamieszczony ponizej):

W exifie jest pozycja Lampa blyskowa 16. W tym przypadku nie oznacza to ze była uzyta. Exif pokazuje zapisane ustawienia lampy z trybu Custom (mam pomniejszoną moc lampy)
Crop z oryginalu:

Exif
Orientacja obrazka: 1
Data i czas modyfikacji pliku: 2008:11:24 23:21:27
Wykonano za pomocą urządzenia: Panasonic
Model urządzenia: DMC-FZ28
Oprogramowanie: Ver.1.0
Czas ekspozycji: 30
Wartość przysłony: 3,7
Program ekspozycji: 1
Czułość ISO: 800
Korekta ekspozycji: 0
Jasność obiektywu: 3
Tryb pomiaru: 5
Źródło światła: 0
Lampa błyskowa: 16
Ogniskowa: 40,5
Metoda wykrywania: 2
Parametry użytkownika: 0
Tryb ekspozycji: 1
Balans bieli: 0
Powiększenie cyfrowe: 0
Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 228
Typ ujęcia: 0
Sterowanie wzmocnieniem: 2
Kontrast: 2
Nasycenie: 2
Ostrość: 2
3.Ksiezyc z EZ (rozszezony zoom) 32x przy 2 Mpixelach z ręki w iso 200. Niebieska poswiata i ogolnie tonacja zdjęcia wynika z lekkiej mgły oraz z mojego bledu przy wyborze temperatury kolorów. Pózniej udalo mi sie uzyskac zdjęcia w normalnym szarym kolorze ksiezyca ale juz nie tak ostre. Robilem z ręki, moze już zmarzlem wtedy..

exif tym razem w zdjęciu bo nie zmniejszane.
Robi sie coraz ciekawiej, jestem zadowolony z FZ28.
luknck - Nie 30 Lis, 2008
Najnowszy i według mnie najlepszy test Fz 28 znanego Gordona
http://www.youtube.com/watch?v=2iJo0yAYcNA
rsms - Pon 01 Gru, 2008
Cytat: | Najnowszy i według mnie najlepszy test Fz 28 znanego Gordona |
Mocne słowa.. szczególnie jeśli dotyczą skróconej instrukcji obsługi w formie filmu
Elementów testu jakoś nigdzie się nie dopatrzyłem, no ale może oglądałem zbyt mało uważnie.
DamageMax - Pon 01 Gru, 2008
rsms na koncu powyższego filmu z youtuba jest link do strony - tam jest test w porownaniu do canona sx1. Test jest w miare rzetelny.
ozzi_wawa - Wto 09 Gru, 2008
Witam
Od 2 dni posiadam Panasonica FZ-28 i zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie podejrzane odgłosy dochodzące z wew. aparatu (sa delikatne - trzeba przyłożyć ucho - np w okolice wizjera, przy właczonym zoomie na max jakby sie nasilaja, zastrzegam, ze to nie odgłos silnika obiektywu. Jest to jakby szum, zastanawiam sie czy to normalne, z drugiej strony jest to dosyc zaawansowany technicznie sprzet, naszpikowany elektronika, wiec moze to jakis wew. sys. chlodzenia, lub cos w tym stylu. Mam prosbe, zeby ktos posłuchał swojej fz-ki i napisał czy u niego rowniez wystepuje takie zjawisko, z gory dziekuje i pozdrawiam
[ Dodano: Wto 09 Gru, 2008 22:16 ]
PS. najlepiej przycisnac ucho do wizjera LCD:)) wtedy slychac wyraznie, rodzaj tego dzwieku przypomina szum muszli, gdy sie ja przyloży do ucha, jest lekko przerywany, nie jednostajny, troche rowniez przypomina dzwiek wydawany podczas kodowania morsem:)
xeo - Sro 10 Gru, 2008
Sprawdz czy masz te szumy przy wylaczonej stabilizacji.
Empirycznie bede mogl to sprawdzic gdy dostane sprzet w tym tygodniu.
bodym - Sro 10 Gru, 2008
xeo napisał/a: | Sprawdz czy masz te szumy przy wylaczonej stabilizacji. |
Mam to samo, ale szumy znikają po wyłączeniu stabilizacji.
ozzi_wawa - Sro 10 Gru, 2008
Zapomnialem dodac, ze sprawdzalem na wlaczonej i wylaczonej stabilizacji obrazu, w sumie na wylaczonej jakby tych szumow jest troche mniej, ale jednak sa... np gdy z uchem przy aparacie wykonam jakis ruch (na wylaczonej stabilizacji rowniez), to slychac te odglosy, ciezko okreslic dokladnie rodzaj tego dzwieku, to jakby skrzypienie, szum, odglos a'la pracujacy nierowno wentylatorek na plycie glownej, badz karcie graficznej w PCie, jest to taki przerywany odglos...jakby tarcia cos o cos, ale jakiejs elektroniki, przypomina to wlasnie ten wentylatorek, ktory jest juz u kresu swego zycia, tak jak wspomnialem, ciezko dokladnie to okreslic. Najlepiej dokladnie przycisnac ucho do wyswietlacza LCD. Z ciekawosci zadzwonie do panasonica, zobacze co mi powiedza. Dzieki za odp, w sumie mam jeszcze 5 dni na wymiane ew. na inny model, ale nie chce latac z byle blachostka, dlatego wole najpierw zasiegnac opinii uzytkownikow, kiedys mialem zwyklego nikona P2 i nic nie trzeszczalo, tudziez szumialo w srodku, ale oczywiscie to byla inna bajka i inny sprzet:)
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 10 Gru, 2008 21:14 ]
ps. zapomnialem dodac, ze gdy przelacze na tryb ogladania zdjec (z uchem przylozonym do LCD) odglosy milkna nagle i jest absolutna cisza. Ten dzwiek, w trybie robienia zdjec, troche przypomina "tarcie czegos o cos" oraz dzwiek wspomnianego juz nieprawidlowo dzialajacego wentylatorka (radiatora) w PCie.
pzdr
tadi - Czw 11 Gru, 2008
To jest wg mnie normalne. Przeczytaj instrukcje. Powinno być napisane. Normalna praca, mechanizmu orientacji aparatu (pewnie "cykanie")
Albo piszy przetwornica od lcd.. Możesz spróbować w serwisie, ale powiedzą ci , że to normalna praca aparatu. Bo w sumie tak jest..
ozzi_wawa - Czw 11 Gru, 2008
Dzieki za odp, instrukcje przeczytalem juz na prawo i lewo. No wlasnie ten dzwiek cykania raczej nie przypomina, raczej takie delikatne jęczenie, cos a'la ten radiator piszczacy, taki to troche odglos. Wylaczylem wszystkie opcje, stabilizacje, AF, zresetowalem aparat, dzwiek nadal jest, napewno to cos z optyka (mozliwe, ze to normalne) tak jak napisalem wczesniej, po przelaczeniu na tryb ogladania zdjec, wszelkie odglosy milkna, panuje cisza. Ktos przykladal ucho do LCD swojej FZ-ki?:)
Pozdro
edmun - Czw 11 Gru, 2008
ozzi_wawa, przykładałem w FZ18. dźwięk po prostu pracującej elektroniki. choćby właśnie LCD...
musisz mieć po prostu dobry słuch.ja również potrafię w ciszy wychwycić takie coś, ale wielu znajomych powie że nic nie słyszy
kold11 - Sob 13 Gru, 2008
Aparat jest w miarę „świeży” ale może komuś się udało, bo google milczy.
Jak zmienić język menu? Ewentualnie jak wgrać soft z pl menu?
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem forumowicza z tego linku, bo jemu chyba udało się zmienić język na takiej zasadzie jak w fz18 czyli uruchamiając tryb serwisowy.
Czy rzeczywiście jest to możliwe?
Jaka jest różnica między użytkowaniem aparatu w trybie serwisowym a zwykłym?
edmun - Nie 14 Gru, 2008
kold11, nie używasz aparatu w trybie serwisowym, a jedynie wchodzisz w menu serwisowe aby zmienić region i uzyskać język polski.
uważaj, bo często bywa że możesz zrobić to tylko raz
kold11 - Nie 14 Gru, 2008
hmm to teraz nie rozumiem, bo user w linkowanym przez mnie poście napisał:
Cytat: | Czy praca aparatu w trybie serwisowym (polskie menu) ma lub może mieć jakieś niekorzystne skutki dla aparatu/zdjęć.
(problem wykrzyknika pomijam bo w niczym mi to nie przeszkadza) |
Więc jak to jest?
ozzi_wawa - Pon 15 Gru, 2008
Pytam, pro forma:) choc pewnie odpowiedz jest z gory negatywna, a mianowicie, czy w FZ-28 jest mozliwosc zamontowania wezyka spustowego? Czy jedyna metoda na idealnie nieporuszone fotki jest samowyzwalacz? Moze ktos ma jakies "domowe" sposoby na idealna stabilizacje, jezeli nie istnieje zaden wezyk lub tym podobne urzadzenie.
Pozdrawiam
DamageMax - Pon 15 Gru, 2008
Zawsze mozesz uzyć opóźnienia czasowego samowyzwalacza np. 2- 10 sekund . klikasz i czekasz - a aparat bez dotykania robi fote.
zgadza, wiem, ze mozna sie bawic wyzwalaczem, ale czasem te 2 sekundy to za dlugo, napisalem czy jest inna "opcja" niz samowyzwalacz. Rozumiem, ze nie ma takiego sprzetu, albo sposobu
edmun - Pon 15 Gru, 2008
ozzi_wawa, nie ma innej opcji,
kold11 napisał/a: | Więc jak to jest? |
tak jak napisałem. nie ma czegoś takiego jak praca z aparatem w trybie serwisowym.
jest menu serwisowe, po czym z niego wychodzisz.
to czy masz wykrzyknik czy też nie, zależy czy wszystko poprawnie zrobisz.
wykrzyknik informuje że coś zrobiłeś źle lub nie tak jak aparat myślał że masz zrobić,
więc ten wykrzyknik (przy wyłączaniu aparatu) sugeruje abyś doprowadził wszystko do końca, znaczy się, jak już wejdziesz w menu serwisowe, to zrób wszystko jak należy, a nie do połowy, po czym wyłączysz aparat. wtedy ten wykrzyknik nie oznacza że jesteś w "trybie serwisowym" a że niepoprawnie po prostu z niego wyszedłeś.
o ile będziesz stosował się poprawnie do instrukcji i zrobisz wszystko 100% dobrze, wykrzyknika mieć nie będziesz
Witam
Jeszcze jedna uwaga, przypadkiem dokonalem ciekawej obserwacji (dotyczacej problemu dziwnych odglosow z wnetrza aparatu), ow dzwiek (jakby jęczenie radiatorka) pojawia sie w nastepujacych sytuacjach: gdy obiektyw jest ustawiony rownolegle do podloza (aparat ustawiony poziomo). Szumy i odglosy znikaja, gdy obiektyw zostaje skierowany do gory, badz w dol (szumy zanikaja zarowno na wlaczonej jak i wylaczonej stabilizacji i AF, jak pisalem wczesniej wlaczenie i wylaczenie stabilizacji i AF nie wplywalo na "uciszenie" odgłosow - gdy aparat ustawiony byl poziomo z obiektywem ustawionym rownolegle do podloza). Tak samo pionowe ustawienie aparatu,, jakby "ucisza" odglosy. Ma ktos pomysl dlaczego takie ustawienia maja wplyw na te odgłosy z wnetrza? (obiektyw centralnie w gorze, badz skierowany w dol - powodujacy zaprzestanie "jeków" z wnetrza)
Pozdrawiam
edmun - Pon 15 Gru, 2008
ehh oddaj do serwisu. wymienia Ci aparat i bedziesz mial z glowy
czy ten dzwiek wplywa negatywnie na zdjecia? rozprasza Cie?
Sprawdz do kiedy masz gwarancje i oddaj miesiac przed jej zakonczeniem jesli Ci nie przeszkadza.
A noz wymienia na nowy po 2 latach uzytkowania
tadzik443 - Nie 21 Gru, 2008
Witam jestem poczatkujacym urzytkownikiem aparatow. Kupilem jednak sobie fz 28 (mam nadzieje ze to nie byl zly wybor) Moje pytanie moze juz bylo gdzies w jakims poscie zawarte ale nie zauwazylem rozchodzi mi sie o 2 rzeczy a mianowicie 1 mam malutkie dziecko 2 miesieczne wiadomo ze nie rozumie zeby sie nie ruszalo probowalem robic foto z tym calym auto mode1 i 2 ale jakos nie wychodza dobrze jest poprostu rozmazane nawet jak daje na sport czym to jest spowodowane i co zle robie aha no i oczywiscie bez lampy swiatlo przy starszym samsungu 403 nodajrze wychodzily ostre i nierozmazane a tutaj nie umiem tego zrobic probowalem bez swiatla i ze swiatlem tam samo jak ktos sie poruszy nie umie zrobic zdjec bez zamazanego tak samo moze byc z filmami ? prosze o pomoc kogos kto sie zna na tym z gory dziekuje
Erais - Nie 21 Gru, 2008
Może spróbuj na czasie 1/250?
DamageMax - Pon 22 Gru, 2008
tadzik443 napisał/a: | Witam jestem poczatkujacym urzytkownikiem aparatow.(...)swiatlo przy starszym samsungu 403 nodajrze wychodzily ostre i nierozmazane a tutaj nie umiem tego zrobic probowalem bez swiatla i ze swiatlem tam samo jak ktos sie poruszy nie umie zrobic zdjec bez zamazanego tak samo moze byc z filmami ? prosze o pomoc kogos kto sie zna na tym z gory dziekuje |
Nie, nie zrobiles zlego wyboru - Panasonic Fz28 to bardzo dobry kompakt typu bridge dla zaawansowanych , tyle ze Ty, jako początkujacy powinieneś ustawić aparat w trybie iA (intelligent auto) a on sam bez lampy dobierze czas i ISO (czułosc ). Tryby foto "dzieci" etc mozesz pominac bo one za bardzo nie ulatwiaja - skup sie na poczatek na IA. Mozesz rowniez robic foty z lampą a żeby wygladaly w miare naturalnie ogranicz moc lampy blyskowej, odejdz na pewna odleglosc i użyj zoomu. Jezeli to male dziecko to nie sswiec z bliska po oczach fleshem.
tadzik443 - Wto 23 Gru, 2008
Witam ponownie wlasnie tak zrobilem na iA nawet dalem 1/250sec ale to stranie ciemne wychodza a nie chce robic non stop z fleszem prosze o jakis kontakt typu gg zeby miec kontakt - wiadomo na forum czeka sie niekiedy dlugo na odpowiedz ale dzieki za rade
DamageMax - Pon 05 Sty, 2009
tadzik443 napisał/a: | Witam ponownie wlasnie tak zrobilem na iA nawet dalem 1/250sec ale to stranie ciemne wychodza a nie chce robic non stop z fleszem prosze o jakis kontakt typu gg zeby miec kontakt - wiadomo na forum czeka sie niekiedy dlugo na odpowiedz ale dzieki za rade |
1/250?? tyle czasu daje sie do lampy błyskowej. W pokoju z ręki przy swietle sztucznym i iso min 200 to czas powinien byc 1/6 moze 1/8 , z iso 800 mozna pewnie by dac 1/20- 1/30 ale to wcale nie zapewni zamrożenia ruchu dziecka. Wyjasnie moze - im wieksza wartosc po 1/.... to oznacza krótszy czas naswietlania a w konsekwencji ciemne foty. Jak dasz zalecany czas 1/8 (przez panasonica) zdjęcia wyjda poprawnie naswietlone ale moga byc poruszone jak dziecko będzie chodzic kręcic sie etc. Pokombinuj z lampą błyskowa i krotszym czasem np 1/500 - ten czas jest w stanie zamrozic bardzo szybki ruch reki a jednoczesnie foty nie sa poprzepalane błyskiem. Z uwagi na to ze Panasonic FZ28 ma pełny tryb P/A/S/M (jak lustrzanka) i duże mozliwosci, pozostaje mi poradzic ci dowolny poradnik fotograficzny jaki znajdziesz czy to online czy papierowy.
Miked - Pią 16 Sty, 2009 Temat postu: Lampa i filmy w FZ28 Witam ; d
Czy jest mozliwosc wlaczenia lampy podczas nagrywania filmow w FZ28?
edmun - Pią 16 Sty, 2009
nie...
DamageMax - Sob 17 Sty, 2009
Oua, chyba zaden aparat nie umozliwa uzywania wbudowanej lampy podczas kręcenia filmu, bo i po co? Technicznie nawet jest to chyba niemozliwe bo to lampy błyskowe a nie oswietleniowe...
xeo - Sob 24 Sty, 2009
Test-porownanie superzoomow z 15 stycznia 09 z dpreview http://www.dpreview.com/r...superzoomgroup/
W porownaniu znalazly sie:
Canon Powershot SX10 IS
Fujifilm FinePix S2000HD
Fujifilm FinePix S8100fd
Nikon Coolpix P80
Olympus SP-565UZ
Panasonic Lumix DMC-FZ28
Sony Cybershot DSC-H50
Polecam!
DamageMax - Nie 25 Sty, 2009
Coz, FZ28 dostał mark highly recommended na równi z canonem sx10is.
xeo - Czw 29 Sty, 2009
Skoro pojawil sie na portalu test sx10is to moze niedlugo jeszcze dojdzie fz28 a najlepiej w porownaniu z sx1is.
Ray01 - Pią 30 Sty, 2009
Ja również chętnie zobaczył bym na Optyczne.pl test Panasa FZ-28
RaV579 - Pią 30 Sty, 2009
Kto by nie chciał. Portal optyczne.pl powinien postarać się również o test ultrazoomów.
Marius - Nie 12 Kwi, 2009
Witam,
jestem posiadaczem tego aparatu od niedawna, i jest pare rzeczy które mnie denerwują w nim, wiem że wszystkich nie da się rozwiązać tj, szumy.
Ale mniejsza z tym chodzi o usuwanie zdjęć z aparatu podłączonego do komputera, za pośrednictwem komputera, w poprzednim moim aparacie nie było z tym problemu, teraz robie tak że karte wrzucam do czytnika i podłączam do komputera, usuwam to co zbędna i tyle. Ale to nie jest wygodne rozwiązanie.
Może ktos coś wie na ten temat?
Pozdrawiam
cube007 - Nie 12 Kwi, 2009
hmm... a jakie jest wg Ciebie wygodne roziwazanie, bo nie bardzo rozumiem? Wolisz podpinac aparat kablem do kompa? To jest wygodne?
Marius - Pon 13 Kwi, 2009
Tak właśnie mi o to chodzi, o podpięcie aparatu do kompa i usunięcie kiepskich zdjęć.
Wyciąganie karty nie jest zbyt wygodne zwłaszcza że do aparatu praktycznie cały czas mam przykręconą złączkę do statywu.
DamageMax - Pon 13 Kwi, 2009
Osobiscie kopiuje foty z aparatu na kompa, a potem formatuje karte. Szybko i bezbolesnie.
Nie przechowuje na bieżącej karcie pamieci zdjeć dłuższy czas bo i po co.
konrad19 - Wto 14 Kwi, 2009
Witam
Dawno mnie tu nie było nie ma czasu jak zwykle Więc odrazu przejdę do rzeczy dużo ronbie zdjęć.Więc mam do was 2 pytanka Myslę nad kupnem akmulatorka zastępczego, aby był drugi gdy pierwszy padnie nie raz mi się to zdażyło myslę nad tyma dwoma.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=602361878
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=606010241
Skłaniam sie raczej pierwszemu mam taki sam i nie narzekam! Ale to pozostawiam do waszej opini.Druga sprawa mam już 4 gb fotek na dysku i pytanie do was, gdzie je najlepiej trzymać? Płyta DVD po kilku latach padnie, myślę nad lapkiem oraz Dyskiem zewnętrznym
edmun - Wto 14 Kwi, 2009
dysk zewnętrzny, podłączany tylko na czas archiwizacji zdjęć itp.
edek - Wto 14 Kwi, 2009
Jestem tu nowy i tak sobie czytam to forum w poszukiwaniu linaka do softu ktory by dal mi polski jezyk w DMC-FZ28 i jakos nie moge sie doszukac - jesli ktos ma takowy soft i opis jak to zrobic bede bardzo wdzieczny!!! PS. aparacik mam kupiony w UK i nie posiada wyboru polskiego jezyka.
jaad75 - Sro 15 Kwi, 2009
Skoro "aparacik masz kupiony w UK", to znaczy, że z anglojęzycznym menu powinieneś sobie poradzić bez problemu. Nie wiem co to za zaraza, z tym polskim, pakowanym do wszystkich sprzętów.
cube007 - Sro 15 Kwi, 2009
konrad19 napisał/a: | Druga sprawa mam już 4 gb fotek na dysku i pytanie do was, gdzie je najlepiej trzymać? Płyta DVD po kilku latach padnie, myślę nad lapkiem oraz Dyskiem zewnętrznym |
Jaka masz gwarancje ze dysk nie padnie szybciej niz plyta? Zadnej. Dobre DVD, odpowiednio przechowywane, nie jest zlym pomyslem - jeszcze lepszym bedzie nagranie waznych danych na wiecej niz 1 plyte. Za jakis czas mozna zrobic kopie na nowy nosnik...
Co do aku to dobre opinie slyszalem o produktach Batimex.
edek - Sro 15 Kwi, 2009
jaad75 napisał/a: | Skoro "aparacik masz kupiony w UK", to znaczy, że z anglojęzycznym menu powinieneś sobie poradzić bez problemu. Nie wiem co to za zaraza, z tym polskim, pakowanym do wszystkich sprzętów. |
No niby nie mam z tym problemu ale fajnie by było miec polskie menu - ot taki bajerek
edmun - Sro 15 Kwi, 2009
cube007, jest cały wątek na temat archiwizacji.
niestety nawet najlepiej przechowywana płyta DVD dobrej jakości padnie po czasie.
kwestia po jakim.
dyski (najlepiej SSID) będą na pewno działać dłużej, o ile poprawnie używane do archiwizacji
Av3k - Sob 18 Kwi, 2009
Panowie czy warty jest ten aparat tych pieniędzy?
Jaka jest jakość filmów?
Pozdrawiam
edmun - Nie 19 Kwi, 2009
Av3k, tak - jest warty.
xeo - Nie 19 Kwi, 2009
A filmow zrobionych przez fz28 jest sporo na youtube.
Marius - Pon 20 Kwi, 2009
Av3k napisał/a: | Panowie czy warty jest ten aparat tych pieniędzy?
Jaka jest jakość filmów?
|
Jeśli lubisz nocną fotografie to poszukaj czegoś lepszego, szum przez duże SZ, nawet na iso 100,
a co do filmów to są naprawde dobrej jakości jak na kompakt, dzwięk trochę kiepski.
tomulus - Wto 19 Maj, 2009
Witam.
W sumie to moj pierwszy post na forum. Chcialbym sie podlaczyc do tematu i zapytac o wybor aparatu. W tej chwili jestem na etapie kupna hybrydy (stary canon a610 spadl mi na podloge i trzeba cos nowego). Przyznam sie ze jestem poczatkujacy. Robie zdjecia w plenerze, na wycieczkach rowerowach, podczas postojow w ciekawych miejscach w PL. W sumie zrobilem okolo 3tys zdjec na starym aparacie. Nie chce jeszcze pchac sie w tania lustrzanke. Budzet jak mam to powiedzmy 1500zl max.
Zastanawiam sie powaznie nad FZ28 oraz SX10. Panasonic mogę dostac za 1000zl no Canon jest ciut drozszy. Czytalem ze FZ28 bardzo szumi, choc przypomne ze jestem amatorem i chcialbym lepiej nauczyc sie robic zdjecia niz A610, ktorym w sumie wykonalem okolo 3tys w ciagu 3lat.
Czy moglibyscie doradzic, zaproponowac model aparatu.
dzieki za all info.
tomasz
Erais - Wto 19 Maj, 2009
Witaj Najlepiej o wybór zapytasz się na dziale "pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego" Canona nie znam, Panasonica znam z tego wątku i opisów, uważam że to dobry aparat i jeśli jego wybierzesz, to powinieneś być zadowolony. Osobiście robię zdjęcia Nikonem P80 i też ci go bardzo polecam. A jeśli o szumy chodzi, to ma na to wpływ wiele czynników i za bardzo nie ma co na to patrzeć- nie raz widzę u siebie szum już przy ISO 300, a i mam przecież sporo fotek bez szumu na ISO 800 Pozdrawiam.
tomulus - Wto 19 Maj, 2009
Ah, racja moj blad i dzieki za info
DamageMax - Sro 20 Maj, 2009
Panas FZ 28 na wyprawy rowerowe? Sam nie wiem, to dosc duzy apart - pomysl moze o TZ 7 - przyzwoity zoom i parametry a do tego zdecydowanie cienszy i bardziej kompaktowy. Tyle ze bez manuala.
Co do szumów FZ28...bez komentarza. Popatrz na dpreview.com (bo na optyczne.pl nie mozna doprosic sie o rzetelny test Fz28 mimo ze zrecenzowali nikona P80 i jego nastepce P90.... NC!) na test megazoomów i przykladowe foty.
edmun - Sro 20 Maj, 2009
do ISO400 będziesz zadowolony. jak weźmiesz do ręki jakąkolwiek lustrzankę z matrycą APS to uznasz że lumix szumi nawet na ISO100
tomulus - Sro 20 Maj, 2009
Dzieki, zdaje sobie sprawę ze to nie ten dzial ale pozwolę zapytać jak ten Panas wypada do np Sony DSC H50? Porownujac oba aparaty, ktory jest mniejszym zlem?
cube007 - Czw 21 Maj, 2009
tomulus napisał/a: | Dzieki, zdaje sobie sprawę ze to nie ten dzial ale pozwolę zapytać jak ten Panas wypada do np Sony DSC H50? Porownujac oba aparaty, ktory jest mniejszym zlem? |
zdecydowanie FZ28
tomekh - Czw 21 Maj, 2009
Cytat: | Panas FZ 28 na wyprawy rowerowe? |
- swojego FZ18 przed sprzedaniem go brałem spokojnie na rower do trójkątnej torby mocowanej na ramie roweru, teraz mam G1 i .... kupiłem większą trójkątną torbę
pozdrawiam
tomulus - Nie 07 Cze, 2009
Witam.
Jakis czas temu (2tyg) zakupilem Panasa fz28 w MM i zaczalem swoja przygode. Z aparatu jestem zadowolony. Mam jednak jedno male ale wazne pytanie!
Nie wiem w sumie jak to wyjasnic. Podczas robienia zdjec np w domu kiedy jest wlaczone swiatlo w pokoju- to w momencie kiedy skieruje obiektyw pod zyrandol (np osoby stoja pod swiatlem ,na ekranie jest widoczny taki pionowy pasek (latajacy, szumiacy), tak jak powiedzmy szum pasy w telewizorze. To samo mialem kiedy bedac nad jeziorem skierowalem aparat na odbijace sie priomienie sloneczne w wodzie. Na ekranie byly pionowe paski, dodam ze zdjecie wyszlo ok w obu przypadkach.
Czy to normalne? Czy cos jest nie tak z aparatem? Z wyswietlaczem?
Kiedy np skierowalem aparat obok w zarosla nad jeziorem paski na ekranie zniknely, znowu skierowalem na wode gdzie byly widoczne promienie slonca to zno na tej szerokosc ekranu co byly promienie odbijace sie w wodzie lataly paski.
Dziekuje za info i sorrka za skladnie jest juz pozno..
DamageMax - Nie 07 Cze, 2009
Cytat: | Podczas robienia zdjec np w domu kiedy jest wlaczone swiatlo w pokoju- to w momencie kiedy skieruje obiektyw pod zyrandol (np osoby stoja pod swiatlem ,na ekranie jest widoczny taki pionowy pasek (latajacy, szumiacy), tak jak powiedzmy szum pasy w telewizorze. To samo mialem kiedy bedac nad jeziorem skierowalem aparat na odbijace sie priomienie sloneczne w wodzie. Na ekranie byly pionowe paski, dodam ze zdjecie wyszlo ok w obu przypadkach. |
Tak, to jest normalny efekt. Dodatkowo producent poinformował o tym za pomocą ZÓŁTEJ kartki dołaczonej do pudełka/instrukcji (u mnie latala sobie luzem) bodajze formatu A5 z opisem tego efektu i definitywnie stwierdzajac ze tak ma byc - foty wyjda poprawnie i nie należy sie bać ani tym przejmować. Jednak trzeba pamietać o tym filmując - efekt bedzie widoczny na nagraniu. To nie jest wada aparatu, po prostu nie należy robic zdjęć pod "ostre" swiatlo. Ten sam efekt mialem i na nikonie i na canonie.
ghost_mode - Pią 12 Cze, 2009
witam posiadaczy FZ-tów,
niedawno sam stałem się właścicielem panasonica i zaczynam przygodę z fotografią...
ale to potrafi wciągnąć
póki co powoli kompletuję dodatki,
jeszcze brakuje mi CPL, i jakiegoś zestawu do macro,
dcr250 troche za drogi zważywszy na wiele wydatków ostatnio,
więc może skusze się na soczewki close-up/macro...
a póki co, to jeszcze czeka mnie zabawa z nowym nabytkiem,
tzn konwerterem wide Soniacza
h.s. - Pią 12 Cze, 2009
tomekh napisał/a: |
brałem spokojnie na rower do trójkątnej torby mocowanej na ramie rower |
Najlepszy sposób na rozregulowanie aparatu /obiektywu/
DamageMax - Pią 12 Cze, 2009
ghost_mode napisał/a: | witam posiadaczy FZ-tów,
niedawno sam stałem się właścicielem panasonica i zaczynam przygodę z fotografią...
ale to potrafi wciągnąć (..)
|
Fotografowanie FZ 28 daje sporą przyjemność w porownianiu do innych moich kompaktów i szumofonu A350. Prosta obsługa, duże mozliwosci i przejrzyste menu z dzojstikiem do skrótów - same zalety + dobry obiektyw (jak na kompakt megazoom).
Po dłuzszym uzytkowaniu jedyne do czego moge sie przyczepic (poza zółtym szumem w szarosciach...ale to wada prawie we wszystkich panasonicach) to srednie makro. Przegladajac sporo fot makro robionych nikonem 3100 te, robione Fz28 nie dorównuja ani ostrością ani zbliżeniem... niby super makro od 1 cm tyle ze duzy tubus obiektywu zaslania swiatlo.
Jestem bardzo zadowolony z zakupu FZ28
ghost_mode - Pią 12 Cze, 2009
DamageMax napisał/a: |
Po dłuzszym uzytkowaniu jedyne do czego moge sie przyczepic (poza zółtym szumem w szarosciach...ale to wada prawie we wszystkich panasonicach) to srednie makro. Przegladajac sporo fot makro robionych nikonem 3100 te, robione Fz28 nie dorównuja ani ostrością ani zbliżeniem... niby super makro od 1 cm tyle ze duzy tubus obiektywu zaslania swiatlo. |
nie wiem czy robisz w RAWach czy JPGach, ale te drugie są zdrowo przemielone przez oprogramowanie
jeżeli jpg to warto rozważyć reg. obrazu w aparacie: ostrość +1
(w zagranicznych testach też podali, ze ta wartość powinna być defaultowa,
bo na zero obraz jest raczej gładki, nie żyletowaty)
w rawie ustawienia i tak nie maja nic do rzeczy, chyba, że manualnie
będziesz obrabiał (ostrzył/odszumiał) w Silkypix czy Lightroom
co do makro, z tego co sie dowiedziałem, przy osprzęcie "zjadającym" sporo światła,
wiekszość osób korzytsa z lampy z dyfuzorem
a w miedzyczasie załamałem się, bo chciałem przetestować WIDE 19mm w panasonicu,
a tu niespodzianka, otrzymałem tulejkę jednolitą do tele,
zamiast dwuczęsciowej z wyborem wide/tele... no cóż, po weekendzie reklamacja będzie
edmun - Pią 12 Cze, 2009
DamageMax napisał/a: | to srednie makro |
Polecam kupić DFV z maja gdzie jest wytłumaczone jak podchodzisz to makro.
To co Ty uważasz za makro, my - optyczni uważamy za chwyt marketingowy.
Polecam zrozumieć dlaczego dobre makro to przynajmniej tele (lub jak u Ciebie zoom do minimum 15-16x) i do tego jakakolwiek nasadka makro.
A co do tulejki, to właśnie po to ją masz aby móc zamontować soczewkę makro z dala od matrycy.
Więc nie mów że makro jest od 1 cm, bo to profanacja i nieznajomość terminów.
P.S. Używam FZ18 (a tak właściwie moja dziewczyna) do fotografii makro. Wystarczy Raynox, trochę poczytać i naprawdę jest to świetne. Szumy szumami, ale czego można się po kompakcie spodziewać
http://dfv.pl/tl_files/df...9/ABC_makro.pdf
Zajrzyj na prawą stronę tego PDF'a
DamageMax - Sob 13 Cze, 2009
ghost_mode napisał/a: |
nie wiem czy robisz w RAWach czy JPGach, ale te drugie są zdrowo przemielone przez oprogramowanie
jeżeli jpg to warto rozważyć reg. obrazu w aparacie: ostrość +1
(w zagranicznych testach też podali, ze ta wartość powinna być defaultowa,
bo na zero obraz jest raczej gładki, nie żyletowaty) |
Zwykle w jpg, bo wystarczaja mi te "przemielone" jpg, sa mniejsze i zazwyczaj nie czuje potrzeby wiekszej ingerencji w fotyp oza podbiciem ostrosci lub kontrastu.
Ostrość mam oczywiscie +1 ustawioną
edmun napisał/a: | Polecam kupić DFV z maja gdzie jest wytłumaczone jak podchodzisz to makro.
To co Ty uważasz za makro, my - optyczni uważamy za chwyt marketingowy.
Polecam zrozumieć dlaczego dobre makro to przynajmniej tele (lub jak u Ciebie zoom do minimum 15-16x) i do tego jakakolwiek nasadka makro.
A co do tulejki, to właśnie po to ją masz aby móc zamontować soczewkę makro z dala od matrycy.
Więc nie mów że makro jest od 1 cm, bo to profanacja i nieznajomość terminów.
|
Dzięki , edmun ty wielki optyczny zaiste a ja maly nieoptyczny.. Po zakupie canona oczywiscie awansowales na prawdziwego optycznego... Grats!
Pisząc makro od 1 cm powołuję się na instrukcje do panasa FZ28 gdzie wyraznie jest napisane od jakiej odleglosci aparat łapie ostrosc. Według producenta Makro/ AF/MF/ Intelligent Auto od 1 cm (wide) lub 2 m (Tele). Czy to chwyt marketingowy? Zapewne tak. Nie zmienia to faktu ze ostrość i ogólnie wyglad fot z trybu "makro" (nazwijmy to tak skoro to takie kontrowersyjne dla prawdziwego optycznego) bez soczewki makro bardziej podobaja mi się z kompaktu nikona 3100. Oczywiscie - ocena subiektywna.
Panasonic FZ28 ma duże mozliwosci i kazdy kto bedzie chciał wykorzysta je w 100% czy to do fotografii makro czy do strzelania ptaków, samolotów albo po prostu zwyklych fot.
Dzieki za link - z ciekawościa zapoznalem się - fotografia makro nie interesuje mnie az tak by praktykowac ją non stop ale warto wiedzieć co i jak.
edmun - Sob 13 Cze, 2009
DamageMax, nie martw się. ja robiłem straszne błędy na początku i wolałbym teraz o nich nie wspominać. ważne żeby fotografia (niezależnie jaka) - sprawiała Ci dużo radości
Martin___ - Sro 24 Cze, 2009
Czy wiadomo już kiedy można się spodziewać następcy FZ28? Lub innego aparatu z tej półki?
cube007 - Sob 27 Cze, 2009
FZ18 - 24 lipiec 2007
FZ28 - 21 lipiec 2008
FZxx - ???
Byc moze lipiec 2009 Czego sie mozemy spodziewac? Pewnie AVCHD Lite, zoom przy filmowaniu, matryca 12mpx, Venus EngineHD... Mam nadzieje ze nie pojda na licytacje zooma i zostanie x18.
DamageMax - Sob 27 Cze, 2009
cube007 napisał/a: | FZ18 - 24 lipiec 2007
FZ28 - 21 lipiec 2008
FZxx - ???
Byc moze lipiec 2009 Czego sie mozemy spodziewac? Pewnie AVCHD Lite, zoom przy filmowaniu, matryca 12mpx, Venus EngineHD... Mam nadzieje ze nie pojda na licytacje zooma i zostanie x18. |
Podejrzewam raczej zoom 24x , zoom przy filmowaniu ma juz FZ28. AVCHD bardzo prawdopodobne moim zdaniem. I oby nie 12 mpx.....Wystarczyłaby 6mpixeli za to bez szumu.;/
Martin___ - Sob 27 Cze, 2009
Jeśli lipiec 2009, to może jednak poczekam z zakupem
ZDZICHOOO - Sob 08 Sie, 2009
Cytat: | Jeśli lipiec 2009, to może jednak poczekam z zakupem |
Sierpień-wrzesień w sprzedaży FZ38 u nas. (będzie drogo)
Mam FZ28 (kupiłem w lipcu teraz za przyzwoita cenę) i jest spoko i wesoło.
ghost_mode - Sob 08 Sie, 2009
na oficjalnej stronie Panasonica model ma oznaczenie FZ35
poza dodaniem bajerów filmowych, mikrofonu stereo
to ja zbyt zalet nie widzę,
ta sama optyka,
więcej megapikseli a zapomnieli zwiększyć rozmiar matrycy, to dobrze nie wróży
ZDZICHOOO - Sob 08 Sie, 2009
ghost_mode napisał:
Cytat: | na oficjalnej stronie Panasonica model ma oznaczenie FZ35 |
Panasonic przyjął oznaczenia aparatu dla Europy: DMC-FZ38,
poza Europą FZ35
Poza tym dużo ludzi narzekało na słabą technikę nagrywania i dźwięk i to zostało poprawione
i udoskonalone. I tu powinno być dobrze.
W optyce lekko się zmieniło w stosunku do FZ28 (lecz niewiele)
Na podstawie danych zamieściłem na forum w temacie pt. "Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus " porównanie optyki FZ28 i FZ38
Jak będzie w rzeczywistości to się okaże ja ktoś kupi i podzieli się uwagami na forum.
Mnie wystarcza FZ28 i jestem zadowolony (Filmy nagrywam kameą). Nie ma co przepłacać bez przesady)
ghost_mode - Pon 10 Sie, 2009
ZDZICHOOO napisał/a: | W optyce lekko się zmieniło w stosunku do FZ28 (lecz niewiele |
moze i dobrze, bo do optyki nie ma za bardzo co sie czepiać
widze, ze zmienili tylko układ stabilizujacy a sama optyka bez zmian
edmun - Pon 10 Sie, 2009
hmm z tego co kojarzę to w FZ38 mamy już całkowicie inny zakres ?! jak dla mnie różnica jest spora pomiędzy 28 mm a 25 mm
ZDZICHOOO - Pon 10 Sie, 2009
Witam!
edmun napisał:
Cytat: | hmm z tego co kojarzę to w FZ38 mamy już całkowicie inny zakres ?! jak dla mnie różnica jest spora pomiędzy 28 mm a 25 mm |
Żle kojarzysz ponieważ w DMC-FZ28 i DMC-FZ38 jest:
- obiektyw szerokokątny 27-milimetrowy LEICA DC VARIO-ELMARIT
o jasności F2,8-f/4.4 (dla małego obrazka)
- zakres ogniskowych 27-486 (dla małego obrazka)
Jest długie tele i szeroki kąt 27mm (Co jest zaletą).
I to są wspólne cechy tych ww kompaktów.
Pozdrawiam
edmun - Pon 10 Sie, 2009
widocznie pomyliłem też z nowością czyli FZ7 który ma 25-200mm (ekwiwalent 35mm). FZ38 natomiast 12 mpix, nowy system stabilizacji, min ISO80
RafW - Pon 17 Sie, 2009
Podpinam się do tematu:
jestem przed kupnem DMC-FZ28. proszę o informację czy tym aparatem można robić zdjęcia z małą głębią ostrości ( tzn. 1m...2m) - czy technicznie jest to wykonalne tym aparatem. Prosiłbym o jakieś linki do takich zdjęć.
Pozdrawiam.
edmun - Pon 17 Sie, 2009
w praktyce wygląda to tak, że musisz korzystać z minimalnej odległości ostrzenia i mieć sporo przestrzeni pomiędzy obiektem a tłem. ze wzgledu na mala matryce w FZ28 glebia nie jest tak piekna i plytka jak w lustrzankach, jednakze rozmycie tla mozna uzyskac. nie jest to latwe i tak ladne jak w lustrze, ale sie da
cube007 - Wto 18 Sie, 2009
RafW http://www.dofmaster.com/dofjs.html - wybierz FZ28 i policz sobie GO w roznych warunkach
metylek - Nie 13 Wrz, 2009
xeo napisał/a: | Co do kiepskiego dzwieku z aparatu - podobno od lipca zostal zmieniony system dzwieku w ich aparatach, odtwarzany bezposrednio z FZ28 jest do bani ale po podlaczeniu do tv jest lepszej jakosci. |
Cos wiecej na temat tego systemu dzwieku?
Mam ten sprzet kilka miesiecy i wlasnie jedyny mankament to dzwiek. Jest tak kiepskiej jakosci ze mam podejrzenia uszkodzenia aparatu.
Niestety nie jest tak jak piszesz. Odtwarzanie z PC po kablu HDMI nie poprawia nic. Mysle ze jesli nie defekt, to jest to problem samego mikrofonu kiepskiej jakosci lub probkowania dzwieku.
Martin___ - Pon 14 Wrz, 2009
metylek napisał/a: |
Niestety nie jest tak jak piszesz. Odtwarzanie z PC po kablu HDMI nie poprawia nic. Mysle ze jesli nie defekt, to jest to problem samego mikrofonu kiepskiej jakosci lub probkowania dzwieku. |
Zgadza się, FZ28 "słynie" z tego, że dźwięk ma taki stłumiony... Mono + niski bit rate i pewnie stąd ten efekt.
metylek - Pon 14 Wrz, 2009
No to klapa. Liczylem na to ze oddam go do serwisu i tam cos mi poradza.
[ Dodano: Pon 14 Wrz, 2009 19:12 ]
Martin___ napisał/a: | Zgadza się, FZ28 "słynie" z tego, że dźwięk ma taki stłumiony... Mono + niski bit rate i pewnie stąd ten efekt. |
A propos, czy ktos moze wie jakie sa parametry dzwieku w strumieniu video MOV w ww FZ28 ?
- pasmo przenoszenia (np. 40 ~ 12,000Hz)
- czestotliwosc probkownia (np. 22,000Hz lub 44,100Hz)
- ilo-bitowy przetwornik (16bit, 20 lub 24bit)
Pierwszy parametr mowi o jakosci mikrofonu (ile jest w stanie wyszarpnac pasma z dzwieku dochodzacego do niego).
Drugi i trzeci mowi o jakosci prztwornikow A/D.
Bedziemy cus mieli?
benko6 - Nie 22 Lis, 2009
witam
czy istnieje mozliwosc zablokowania "dublowania" zdjec podczas wykonywania nadruku daty na zdjecie. tzn w aparacie jest opcja "wpisywanie tekstu" ktora pozwala na nanoszenie na zdjecie daty wykonania fotki. niestety wykonujac ta operacje aparat zmniejsza wielkosc zdjec z 10 mega do 3 mega. nadruk jest robiony na zdjecieach 3 mega. problem polega zna tym ze zostaja orginalne zdjecia 10 mega i tym sposobem mam w aparacie dwie fotki 10 i 3 mega. chcialbym aby po takim zabiegu zostawaly tylko te zdjecia 3 mega. da sie to zrobic?
berttt - Nie 31 Sty, 2010
możecie mi napisać jaka kartę kupić sdhc class 4 czy class 6 ? chodzi o to żeby filmy hd bez problemu się nagrywały
edmun - Nie 31 Sty, 2010
class 8 nawet by się przydało Sandisk SD ma ostatnio fajne karty (drogie oczywiście) do Video i szczerze je polecam
|
|