forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Tata vs. córka - różnica pokoleń, ale co dalej?

Van-Diablo - Sro 04 Maj, 2016
Temat postu: Tata vs. córka - różnica pokoleń, ale co dalej?
Dzień dobry.

Na samym początku chciałbym poinformować, że nie jestem bywalcem na forach i jeśli coś zrobię niezgodnie z Regulaminem, to przepraszam...

A teraz do rzeczy - otóż zbliżają się urodziny mojej córki, która zaraziła się od swojej koleżanki fotografią. Na próbę więc kupiłem jej w ubiegłym roku cyfrówkę, a że córka "czuje temat", to teraz (na próbę również) chciałbym kupić jej lustrzankę. Może kogoś urażę, ale dla mnie aparat to aparat i jestem kompletnie zielony w tych zagadnieniach. Kwota, jaką chcę na to przeznaczyć, to 500-800 zł (wiem - może wydawać się śmieszna...) dlatego więc wziąłem pod uwagę ogłoszenia z OLX dla Gdańska +30km. Jednak zupełnie nie mam pojęcia na co zwracać uwagę jeśli chodzi o markę aparatu - o parametrach nie wspominając. Stąd właśnie pomysł, by zapytać ludzi na forum i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś pomocny? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

dragossani - Sro 04 Maj, 2016

Znajomość wieku córki nieco ułatwiłaby doradzanie. Biorąc za punkt wyjścia cel edukacyjny, najlepszym rozwiązaniem będzie jasny obiektyw stałoogniskowy i dowolny, sprawny, pasujący do tego korpus aparatu. Przykład:
http://olx.pl/oferta/cano...99-IDeSTF9.html
http://olx.pl/oferta/apar...99-IDb1U8B.html
Obiektyw może być z manualnym ustawianiem ostrości (do nauki to nawet zaleta). Budżet rzeczywiście nietęgi, więc wybór jest bardzo ograniczony.

dragossani napisał/a:
Znajomość wieku córki nieco ułatwiłaby doradzanie. Biorąc za punkt wyjścia cel edukacyjny, najlepszym rozwiązaniem będzie jasny obiektyw stałoogniskowy i dowolny, sprawny, pasujący do tego korpus aparatu. Przykład:
http://olx.pl/oferta/cano...99-IDeSTF9.html
http://olx.pl/oferta/apar...99-IDb1U8B.html
Obiektyw może być z manualnym ustawianiem ostrości (do nauki to nawet zaleta). Budżet rzeczywiście nietęgi, więc wybór jest bardzo ograniczony.

Rzeczywiście - nie pomyślałem. Córka kończy 16 lat :)

muzyk - Sro 04 Maj, 2016

http://olx.pl/oferta/cano...html#81ca8eeb24 mam - da się tym focić. Owszem, nie ma video, ale 12 Mpx i całkiem przyjemny obrazek.
do tego http://olx.pl/oferta/obie...html#793692fc81 ale to przekracza budżet...
lub stałka 50 1.8 II.

dragossani - Sro 04 Maj, 2016

Muzyk, ten twój 450D i do tego 50/1.8 II z mojego posta, domykają się idealnie w budżecie. Brać, nie zastanawiać się :wink:

Panowie - ja rozumiem, że to by była dobra konfiguracja i że mieści się idealnie w budżecie, ale...
To jest w jedną stronę ponad 100 km :twisted: Macie rozmach :mrgreen:

Arek - Sro 04 Maj, 2016

W linii prostej bliżej ;)

A bezlustro wchodzi w grę?

Eeee... A co to jest "bezlustro"??
Sunders - Sro 04 Maj, 2016

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bezlusterkowiec

Dziękuję Sunders za linka :cool:

Jednak nie Arku - Redaktorze, "bezlustro" nie przejdzie...

Wojmistrz - Sro 04 Maj, 2016
Temat postu: Re: Tata vs. córka - różnica pokoleń, ale co dalej?
Na początek odniosę się do tego
Van-Diablo napisał/a:
dla mnie aparat to aparat i jestem kompletnie zielony w tych zagadnieniach.
Van-Diablo napisał/a:
Eeee... A co to jest "bezlustro"??
Warto poczytać o tym co się chce kupić. Nie to żeby córka była niezadowolona, z tego co jej kupisz, ale moim zdaniem warto porozmawiać z córką o wstępnych upodobaniach i marzeniach. Aparat to aparat tak jak samochód to samochód, dla pieszego nie ma znaczenia, to póty go nie potrąci :) to samo tu, aparaty mogą być jak ciężarówki tak samo jak wyścigówki. Wracając do córki, jeśli jest w grupie znajomych, która używa jakiegoś systemu, czyli Canon, Nikon, Pentax, Sony... to warto dla niej być w tym samym systemie, ze względu na możliwość użyczania sobie obiektywów. Kolejna sprawa to wielkość. Jak córce marzy się kilogramowe bydle, które czuje się w rękach i do tego robi zdjęcia gdzie można liczyć np włoski na brwiach, to do bani będzie aparat, który daje plamę z której wyobrażamy sobie co ona przedstawiała. Warto jednak jak już koledzy doradzili, patrzeć za sprzętem używanym, bo nawet leciwe aparaty, oprócz tego że zestarzały się moralnie, wciąż oferować potrafią bardzo dobrą jakość obrazu. Postęp idzie bardziej w bajery typu GPSy, WiFi itd niż w realną poprawę obrazu. Podobnie ma się sprawa z obiektywami. Dziś możesz kupić jej korpus z jednym obiektywem i może być to 18-55mm, a w przyszłości, będziesz miał otwarte pole manewru na prezenty z byle okazji i uwierz, dobry obiektyw kosztuje więcej niż korpus. Z czasem ona będzie wiedzieć jaki obiektyw by chciała i wierzę, że nie omieszka cię o tym poinformować :)

O tak Wojmistrz - bardzo cenne wskazówki, dziękuję ślicznie :wink:
Zanim dokonam wyboru oczywiście porozmawiam jeszcze z córką tak, żeby się nie zorientowała i wezmę je pod uwagę. I wiesz - nie wątpię, że gdy zamarzy się jej jakiś inny obiektyw, to zgłosi się z tym do rodziców :) Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

mozer - Sro 04 Maj, 2016

Van-Diablo, a dlaczego lustrzanka?

Tak przy okazji. 12 maja około 14 ląduję w Gdańsku i pewnie gdzieś do 17 będę na terenie Gdańska (przewiduję że zahaczę o Wrzeszcz), więc jest okazja żebym przywiózł coś na sprzedaż :) Mam do sprzedania aparaty Canon EOS 30D (przebieg około 2300!!!) i Canon EOS 40D (przebieg niespełna 6100), do tego do sprzedania obiektywy Canon EF 28-80mm III f/3.5-5.6, Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1:2, Canon EF 50mm f/1.8 II. Wszystko mam w stanie idealnym, praktycznie bez śladów użytkowania. Ze względów technicznych, również bez opakowań. Ceny do dogadania na PW, ale konfiguracje zmieszczą się w twoim budżecie.
Nie będę się specjalnie reklamował i namawiał cię do zakupu ode mnie, ale warto byś przemyślał takie aparaty.

http://olx.pl/oferta/sprz...html#fe9f982018

albo z allegro oferty lombardowe:
http://allegro.pl/aparat-...6158620765.html
http://allegro.pl/aparat-...6163326215.html

[ Dodano: Sro 04 Maj, 2016 17:33 ]
Wojmistrz napisał/a:
Canon EOS 40D (przebieg niespełna 6100), do tego do sprzedania obiektywy Canon EF 28-80mm III f/3.5-5.6, Tamron AF70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro 1:2, Canon EF 50mm f/1.8 II. Wszystko mam w stanie idealnym, praktycznie bez śladów użytkowania.

Van-Diablo, jeśli 40D z którymkolwiek z wymienionych przez Wojmistrza obiektywów zmieści się w cenie 800zł, to bierz :smile:

muzyk - Sro 04 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Mam do sprzedania aparaty Canon EOS 30D (przebieg około 2300!!!)

O kurde!
Wojmistrz napisał/a:
Canon EOS 40D (przebieg niespełna 6100)

Oba jak nowe :razz: :razz: :razz:

Tak, oba jak nowe. 30D nawet bez ryski był jak go kupiłem, 40D nawet trochę po fotografował. Wszystko to od dziadziunia - emeryta wojskowego (tu w UK), którego pasją była fotografia nim oczy padły. Można się domyśleć, że nawet sznurówki musiały mieć regulaminową długość i być w stanie nienagannym :) Dziadziunio teraz pomyka na Kawasaki Ninja 900, ma gdzieś fotografię, ale żona i tak mu na gwiazdkę teraz 7D kupiła :) Pewnie też niedługo będzie do kupienia.

Jeśli chodzi o 40D to z obiektywem 28-80mm zmieści się w budżecie. W zestawie ładowarka, praktycznie nowa oryginalna bateria, pasek i kable. Nawet w przeliczeniu na funty sprzedaję to świetną cenę, a na polskie warunki to chyba nieosiągalna cena.

Wojmistrz napisał/a:
40D to z obiektywem 28-80mm zmieści się w budżecie. W zestawie ładowarka, praktycznie nowa oryginalna bateria, pasek i kable. Nawet w przeliczeniu na funty sprzedaję to świetną cenę, a na polskie warunki to chyba nieosiągalna cena

True, nic tylko brać. Van-Diablo najlepiej od razu rezerwuj. :smile:

muzyk - Sro 04 Maj, 2016

Sunders napisał/a:
Van-Diablo najlepiej od razu rezerwuj.

Na wczoraj!

Wojmistrz - Czw 05 Maj, 2016

Se chłopaki jaj nie róbcie. Ja całkiem poważnie wypisałem ofertę i nie robię tego dla zarobku, wręcz jest to dla mnie mały problem, bo lecę jedynie z bagażem podręcznym. Po prostu zwykła praktycznie bezinteresowna pomoc komuś z forum.
Van-Diablo - Czw 05 Maj, 2016

Witam wszystkich ponownie :)

Dziękuję Wam za podpowiedzi i odpowiedzi ;)

Wojmistrzu - jest mały problem i to z mojej strony, bo widzisz ja w normalnych warunkach pracuję do minimum 17:00 (zdarza się, że jeśli "wyskoczy" w ciągu dnia nagła potrzeba, to i dłużej...). No chyba, że nasze władze zdążą do tego czasu stocznie rozpieprzyć, to wtedy by była szansa :P
No i wczoraj porozmawiałem trochę z córką. Chciałem jej na te urodziny zrobić efekt "WOW", jednak po namyśle doszedłem do wniosku, że mogę kupić zupełnie coś innego niż by chciała. Tak więc takiego jak chciałem efektu już nie osiągnę, bo musiałem się przyznać do swoich zamiarów. I w sumie dobrze wyszło, bo okazuje się że jej koleżanka ma jedną lustrznkę na zbyciu i jest to Sony. Nie wnikam już dalej w temat "co i jak", bo córka i tak zadowolona że nie musi z kieszonkowego odkładać :D Jeśli ona będzie usatysfakcjonowana, to ja tym bardziej :) Wobec tego temat uważam za zamknięty, raz jeszcze pięknie dziękując za opinie i wszelkiego rodzaju chęć pomocy :)
Pozdrawiam.

Jest tylko jeden problem nazywa się SONY.
Ta firma nie produkuje lustrzanek od sześciu lat, potem przerzuciła się na takie hybrydy SLT i obecnie także je traktuje po macoszemu (czytaj, nie rozwija już praktycznie tej linii produktów, bo skupiła się na bezlusterkowcach). Jeśli pójdziecie w tym kierunku (dSLR lub SLT Sony), to z czasem córka będzie miała powody do zmartwień.

Wujek_Pstrykacz - Czw 05 Maj, 2016

E tam, Sony jest modne wśród nastolatek :razz:

Mam w życiu kilka zasad i jedna z nich brzmi: nie kłóć się z koniem, gdzie koń chce jechać.
Chce Sony - będzie Sony bez względu czy jak napisał Wujek_Pstrykacz jest on popularny wśród nastolatek, czy nie. Nie ukrywam, że i cena jest dość atrakcyjna (jako iż sprzęt jest od jej koleżanki) w porównaniu z cenami za ten model. A to i mnie jest na rękę więc to już jest drugi pozytywny aspekt tej transakcji. Jest jeszcze trzeci - wiem skąd pochodzi sprzęt i dostaję na niego miesiąc gwarancji - tzw. rozruchowej. Podsumowując - mam 3x TAK i w zupełności mi to wystarcza. Nie kupuję córce tego aparatu na dożywocie, tylko na sprawdzenie czy jej pasja będzie się dalej w tym kierunku rozwijała. Jeśli tak faktycznie się stanie i zasadnym będzie zakup sprzętu nawet za kilka tysięcy, to pewnie i na taki fundusze się znajdą :cool:

Sunders - Czw 05 Maj, 2016

Van-Diablo napisał/a:
Chce Sony - będzie Sony

Van-Diablo o jakim modelu Sony mowa?

Jeśli dobrze pamiętam, to Alpha 290 z podstawowym obiektywem za 4,5 stówki. Sprawdzałem na OLX - to jest dobra cena za ten model biorąc pod uwagę fakt, że raptem 5 bloków od nas na osiedlu...

Całkiem dobra cena.
Sunders - Czw 05 Maj, 2016

Cena normalna, ale bez rewelacji - nie jest aż tak atrakcyjna jak cena wojmistrzowego 40D :smile:
To że sprzedawca jest Ci znany i nie trzeba do niego jechać oczywiście podnosi atrakcyjność tej oferty.

Problem zaufania jest dla mnie całkowicie zrozumiały. Też będąc Polakiem miałbym obawy co do kogoś, kto by sprzedawał mi coś w ciemno i w dziwnie atrakcyjnej cenie. Przez pierwsze kilka aparatów kupionych w UK też bylem podejrzliwy, potem mi przeszło, bo tu ludzie dbają i nie bawią się w jakieś zamienniki, sztukowanie, naprawy. Przez dekadę w UK przywykłem :)
Andrzej.M. - Czw 05 Maj, 2016

Może być też http://olx.pl/oferta/pent...html#8961312da3 i zostaje 300 na jasną używaną stałkę. A nawet taką z dołączonym aparatem analogowym http://olx.pl/oferta/apar...tml#d69edfa5c9.
muzyk - Pią 06 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Może być też

Van-Diablo napisał/a:
Mam w życiu kilka zasad i jedna z nich brzmi: nie kłóć się z koniem, gdzie koń chce jechać.
Chce Sony - będzie Sony bez względu czy jak napisał Wujek_Pstrykacz jest on popularny wśród nastolatek, czy nie.

Pozostaje nieodparte wrażenie, że chcesz wszystkich na siłę upentaksiać...

mozer - Pią 06 Maj, 2016

Strata kasy bez pentaxa...
Wojmistrz - Pią 06 Maj, 2016

Panowie, Van-Diablo może nie zrozumieć, że to sarkazm, ja gdybym był tu nowy i traktował temat bardzo poważnie, to byłbym lekko skołowany. Van-Diablo, jeden z naszych kolegów na forum zna tylko jedną "prawidłową" odpowiedź na każde zapytanie i nie ważne czy szukasz aparatu, czy frytek z majonezem, odpowiedź będzie: Pentax.
monkowy_dziadek - Pią 06 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
odpowiedź będzie: Pentax.

Zauważyłem i nawet zabawne to jest.

Wujek_Pstrykacz - Pią 06 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Może być też http://olx.pl/oferta/pent...html#8961312da3 i zostaje 300 na jasną używaną stałkę. A nawet taką z dołączonym aparatem analogowym http://olx.pl/oferta/apar...tml#d69edfa5c9.

To już zaczyna być natręctwem. :evil:

Andrzej.M. - Pią 06 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
frytek z majonezem, odpowiedź będzie: Pentax.

Tak jak jeden z kolegów napisze Canon i STM... :lol:

muzyk - Pią 06 Maj, 2016

Cytat:
To już zaczyna być natręctwem.

Zaczyna? :roll:

Wujek_Pstrykacz - Pią 06 Maj, 2016

No dobra, jest dawno, ale z przerwą :zalamany:
Andrzej.M. - Sob 07 Maj, 2016

muzyk napisał/a:
wszystkich na siłę upentaksiać...

Tak jak niektórzy ucanonowić lub unikonować...
Tyle że ja nie mam w tym żadnego intersu - nie handluję sprzętem jak niektórzy... jak ktoś włoży ileś tysięcy funtów /euro/ złotych w STM - to zapewne wkurza go że ktoś śmie polecać coś innego... Polecam coś co w przeciwieństwie do niektórych dobrze znam. Najchętniej polecałbym model K-3II - bo zrobił naprawdę duży krok do przodu - jako poligon części rozwiązań zastosowanych w FF (K-1) oraz tych wziętych z rewelacyjnej puszki 645Z. http://www.dailycameranew...101-at-dxomark/ :razz:

Wojmistrz - Sob 07 Maj, 2016

A ty kolego nie możesz pogodzić się z tym, że z wielu powodów, firmy trzecie mają w głębokim poważaniu Pentaxa i trzeba się namęczyć by uzyskać coś więcej niż zwykle pstryki prosto z puszki. Wiesz czego nie lubią klienci? Że czegoś nie mogą, a lista zagadnień których nie mogą zrobić w prosty i bezpośredni sposób wybierając Pentaxa jest długa. Ktoś kto miał kompakt i przesiada się na lustrzankę czy bezlusterkowca odczuwa nieprzeciętny przeskok jakościowy a za to poza onanistami sprzętowymi, mało kto dostrzega różnice między obrazem z jednej czy drugiej puszki, zwłaszcza jak chwalą się tymi zdjęciami na fejsie i innych miejscach w których panują zdjęcia około 1Mpx. I tak przy okazji, ja handluję sprzętem używanym i akurat jedyny STM jaki posiadam nie jest na sprzedaż.
Sunders - Sob 07 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
jedyny STM jaki posiadam nie jest na sprzedaż

Nic dziwnego, jest zbyt cenny jeśli w niego
Andrzej.M. napisał/a:
ktoś włoży ileś tysięcy funtów /euro/ złotych w STM
:mrgreen:
Wojmistrz - Sob 07 Maj, 2016

No właśnie :P
komor - Sob 07 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Postęp idzie bardziej w bajery typu GPSy, WiFi itd niż w realną poprawę obrazu.

Śmiała teza…  :wink:

Andrzej.M. napisał/a:
jak ktoś włoży ileś tysięcy funtów /euro/ złotych w STM - to zapewne wkurza go że ktoś śmie polecać coś innego...

Nie da się tyle wydać, bo obiektywów STM jest ledwo parę modeli, niezbyt drogich zresztą, tylko seria amatorska. Poza tym co ma własna inwestycja i wybór do doradzania innym? Czy Ty czasem nie mierzysz innych swoją miarą? :)

Van-Diablo - Wto 10 Maj, 2016

Witam ponownie.

Czego nie może zrozumieć Van-Diablo, tego ja sam nawet nie wiem. Ale wiem czego nie może zrozumieć większość tu osób się wypowiadających. No jak ten Van-Diablo mógł odrzucić Canona z Nikonem wybierając Sony? Panowie zrozumcie jedną podstawową sprawę - kupiłem aparat używany tak, żeby zmieścić się w określonym budżecie. I nie kupowałem go dla nikogo z Was, a dla swojej córki która właśnie ten model (nie żaden inny) sobie wybrała i jest przeszczęśliwa - o to dokładnie mi chodziło, o nic więcej:) W momencie, w którym Wojmistrz napisał mi na co zwracać uwagę temat mógł już być zamknięty - cała reszta wypowiedzi jest już Waszym narcyzmem wynikającym z racji posiadanego indywidualnie sprzętu :D Ja swój cel osiągnąłem - na jakiś czas z pewnością mam spokój ;) Pozdrawiam.

Sunders - Wto 10 Maj, 2016

Van-Diablo napisał/a:
nie kupowałem go dla nikogo z Was, a dla swojej córki która właśnie ten model (nie żaden inny) sobie wybrała i jest przeszczęśliwa - o to dokładnie mi chodziło, o nic więcej

Van-Diablo, po co zadawałeś pytanie na forum, skoro wystarczyło spytać córki? :smile:

Cytat:
Sunders

Van-Diablo, po co zadawałeś pytanie na forum, skoro wystarczyło spytać córki? :smile:

Bo gdybyś Szanowny Kolego czytał całość postów zamiast traktować je wybiórczo, to pewnie byś wiedział że na początku nie zamierzałem córki pytać w ogóle, żeby niespodzianka była totalna. Nie znając się na tematyce musiałem kogoś zapytać, jednak dobór wyznacza (czego się nie spodziewałem) tak wiele kryteriów, że nie miałem wyjścia i musiałem ją poinformować o swoich zamiarach pytając tym samym czego ona oczekuje. Mam nadzieję, że taka odpowiedź w pełni odpowiada na to pytanie?

Szanowny Van-Diablo, twój zarzut jest dla mnie krzywdzący, bo czytałem uważnie twoje posty w tym wątku. Nie wynikało z nich to, co teraz napisałeś, że jak zaczęliśmy Ci doradzać, to zrozumiałeś że problem wyboru Cię przerasta i nie obejdzie się bez pytania córki, zapewne z racji wieku lepiej zorientowanej w możliwościach współczesnej elektroniki użytkowej. Zarzucanie nam narcyzmu z racji, że większość zachwala sprzęt przez siebie posiadany jest obraźliwe - wybieraliśmy go po własnych przemyśleniach i próbach - ten który każdy z nas uznał za najlepszy, to nic w tym dziwnego że teraz Ci taki polecamy. :wink:
Dobrze rozumiem natomiast to, że zadowolenie córki jest dla Cibie priorytetem :smile:

Cytat:
Sunders
Szanowny Van-Diablo, twój zarzut jest dla mnie krzywdzący, bo czytałem uważnie twoje posty w tym wątku. Nie wynikało z nich to, co teraz napisałeś

Chyba jednak nie do końca albo Kolega najzwyczajniej nie rozumie czytanego tekstu.
Na drugiej stronie wątku jest taki fragment mojej wypowiedzi:

Wysłany: Czw 05 Maj, 2016 06:09

No i wczoraj porozmawiałem trochę z córką. Chciałem jej na te urodziny zrobić efekt "WOW", jednak po namyśle doszedłem do wniosku, że mogę kupić zupełnie coś innego niż by chciała. Tak więc takiego jak chciałem efektu już nie osiągnę, bo musiałem się przyznać do swoich zamiarów.

Zdaje się, że dalsza wymiana zdań nie ma najmniejszego sensu.
Powodzenia.

Wojmistrz - Wto 10 Maj, 2016

Van-Diablo, przecież najważniejsze było zadowolenie córki i jeśli osiągnąłeś cel, to i my jesteśmy zadowoleni, bo po to jest forum. Nie patrz na nasze marnowanie czasu i kłótnie o systemy bo ludzie się zawsze ścinają z poglądami. Jakie życie było by nudne bez tego :)
Dla artystów nie ważne czym się fotografuje, byle mieć dobre światło i dobrze, jeśli córka jeszcze przez kila lat będzie tak czuła, bo nie będzie szukać Bóg wie czego. Nie ma złych systemów, są jedynie nierozwojowe, ale przecież nimi też robi się dobre fotki.
Nurtuje mnie tylko inne pytanie, czy przypadkiem koleżanka nie sprzedawała Sony, bo przeszła/chodzi na inny system?

Wojmistrz napisał/a:
Van-Diablo
Nurtuje mnie tylko inne pytanie, czy przypadkiem koleżanka nie sprzedawała Sony, bo przeszła/chodzi na inny system?

Z tego co wiem na pewno ma jeszcze jednego Sony - ponoć dużo droższego, ale jaki model nie wiem, nie pytałem. A czy zmienia system? Również nie zapytałem ;)

Van-Diablo napisał/a:
Chyba jednak nie do końca albo Kolega najzwyczajniej nie rozumie czytanego tekstu.

Zdemaskowałeś mnie :sad:

Van-Diablo napisał/a:
Powodzenia.

Oby ta A290 spełniała oczekiwania twojej pociechy utwierdzając Kolegę Ojca w przekonaniu, że pomógł córce dokonać właściwego wyboru, na przekór narcystycznym opiniom z tego forum :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Wto 10 Maj, 2016

Rozumiem, że sprzęt już zakupiony, tak?

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Rozumiem, że sprzęt już zakupiony, tak?

Tak jest Wujku ;)
Już pisałem - temat do zamknięcia :)

Dziękuję za szybką reakcję, wszelką pomoc i kulturalną wymianę opinii i zdań :cool:

Sunders - Sro 11 Maj, 2016

Dlaczego moderacja nie zamyka tego wątku skoro jego twórca się tego domaga :?:
komor - Sro 11 Maj, 2016

Bo nie zamykamy wątku, gdy nie ma takiej potrzeby. A co?

komor, uważasz że temat nie został wyczerpany i warto go kontynuować?
komor - Sro 11 Maj, 2016

Wyczerpanie tematu nie musi oznaczać jego zamknięcia. Jutro może się okazać, że autor zmieni zdanie, będzie miał dodatkowe pytanie albo ktoś będzie miał podobny dylemat. Jest jakiś konkretny powód, dla którego należałoby ten wątek zamknąć? Coś złego się w nim dzieje? (Poza tym co zawsze.)

komor napisał/a:
Jest jakiś konkretny powód, dla którego należałoby ten wątek zamknąć?

Poza prośbą twórcy, nie.

komor napisał/a:
Coś złego się w nim dzieje? (Poza tym co zawsze.)

Złego, nic. (Tylko takie tam niewinne trollowanie jak zawsze.)

Andrzej.M. - Sro 11 Maj, 2016

Wojmistrz napisał/a:
firmy trzecie mają w głębokim poważaniu Pentaxa i trzeba się namęczyć by uzyskać coś więcej niż zwykle pstryki prosto z puszki

Nieżły bełkocik! Co ma piernik do wiatraka? Rozumiem że firmy trzecie fotografują za userów i nie chcą tego robić za Pentaxian? :lol: :lol: :lol:
Cytat:
ja handluję sprzętem używanym i akurat jedyny STM jaki posiadam nie jest na sprzedaż.

Przepraszam , miałem nadzieję że mam do czynienia z poważną firmą... która kupuje nowy sprzęt inwestując poważne kwoty.
komor napisał/a:
co ma własna inwestycja i wybór do doradzania innym?

To że ktoś pakuje innego w system którego ma najwięcej na pólce... i chce z tej pólki najwięcej upchnąć. Tym bardziej że :
Wojmistrz napisał/a:
mało kto dostrzega różnice między obrazem z jednej czy drugiej puszki...

Cytat:
Czy Ty czasem nie mierzysz innych swoją miarą?

Owszem - jak wejdziesz na moje profile - zobaczysz że jeśli czymś handlowałem to nie były to sprzęty fotograficzne a muzyczne - takie malutkie - czarne pudełaczka ze strunami w środku - dla zaawansowanych - zwykle są w dobrych szkołach muzycznych i filcharmoniach... zgadnij co to? Dodam ich ceny zaczynają się tam gdzie aparatów MF... :wink:

mozer - Sro 11 Maj, 2016

To potwierdza teorię, że jak ktoś ma słaby wzrok, to ma dobry słuch :P
komor - Sro 11 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
To że ktoś pakuje innego w system którego ma najwięcej na pólce... i chce z tej pólki najwięcej upchnąć.

Ale ja mojego aparatu ani nie chcę upchnąć, ani nie trzymam go na półce, tylko przeważnie w plecaku, który leży na dużym stole… A Ty sprzedajesz Pentaksy, że je tak wszędzie reklamujesz i doradzasz?

Wojmistrz - Czw 12 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
To że ktoś pakuje innego w system którego ma najwięcej na pólce... i chce z tej pólki najwięcej upchnąć.
Oj to bym polecał Panasoniki :P
A tak poza tym, czy komis to jakieś rynkowe ścierwo? Życzę ci byś nigdy nie kupił już i nie sprzedał swojego używanego sprzętu.

monkowy_dziadek - Pią 13 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
filcharmoniach

tam nie ma

mozer - Pią 13 Maj, 2016

Filcharmonia to jakiś akordeon z filcem?
komor - Pią 13 Maj, 2016

Proponuję większą harmonię, czyli bez docinek osobistych.
Andrzej.M. - Sob 14 Maj, 2016

komor napisał/a:
A Ty sprzedajesz Pentaksy, że je tak wszędzie reklamujesz i doradzasz?

Nie handluję sprzętem fotograficznym, jak już napisałem. A doradzam , bo to rzeczywiście dobry sprzęt dający użytkownikom nieco więcej niż konkurencja za te same pieniądze.
monkowy_dziadek napisał/a:

Andrzej.M. napisał/a:
filcharmoniach

tam nie ma
Cóż, jak nie masz innych argumentów to czepiasz się literówek? Bardzo zacnie... :roll: :zalamany:
mozer - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
A doradzam , bo to rzeczywiście dobry sprzęt dający użytkownikom nieco więcej niż konkurencja za te same pieniądze.

Nadal do Ciebie nie dotarło, że to Twoja, bardzo subiektywna opinia i wpychanie jej z uporem maniaka wszędzie, gdzie się tylko da bez oglądania się na faktyczne potrzeby użytkowników jest absurdalne?

mozer napisał/a:
gdzie się tylko da bez oglądania się na faktyczne potrzeby użytkowników jest absurdalne?

A proponowanie Canonów czy Nikonów to co innego? Szczególnie że w większości przypadków mają gorsze puszki od Pentaxa. Oczywiście zaraz napiszą sponsorowani że Pentax jest gorszy bo nie ma AF? Bo nie ma FF? Bo nie ma - wiem !!! Obiektywów! Tak? No to obudźcie się koledzy! Ma wszystko co trzeba! Świetną puszkę MF której nie mają C i N też ma! Że jedną puszkę FF? No i co? Za to dającą najlepsze obrazki! Tak samo w DX... Pogódźcie się z rzeczywistością! Mamy nie 2006 a 2016 rok! :lol:

Co do potrzeb "rzeczywistych" - jakie mamy o nich pojęcie? Przecież najczęściej poza tym co jest w zestawie pytający niczego nie dokupują... może czasem 50/1,8... Albo zmienią "kitowy" na Tamrona czy Sigmę 17-50/2,8... To dopiero wciskanie najbiedniejszych N i C można by krytykować...

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
doradzam [Pentaksa] , bo to rzeczywiście dobry sprzęt dający użytkownikom nieco więcej niż konkurencja za te same pieniądze.

-w paru aspektach jednak "nieco" mniej dający

i jakby zapomnieć o bardzo drogich obiektywach
np. http://www.skapiec.pl/sit...cgod0GsNUQ#ceny nieco gorszy za te same lub nawet większe pieniądze niż u konkurencji
lub wielu... bardzo wielu obiektywach których Pentax w ogóle nie ma w ofercie.

fides napisał/a:
i jakby zapomnieć o bardzo drogich obiektywach

Bzdura - o jakich "drogich" obiektywach piszesz? W stosunku do czego? Ze 70-200 jest o 10% droższy od analogicznego canona czy nikkora? Nowość jest zawsze trochę droższa. C i N też były droższe w roku premiery... Czy te szkła kupują amatorzy? Raczej rzadko... Co kupują? Już pisałem... Budżetowe stałki.

fides napisał/a:
wielu obiektywach których Pentax w ogóle nie ma w ofercie

Jakich? Konkretnie proszę.

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Bzdura - o jakich "drogich" obiektywach piszesz?

np. Pentax http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84528 3600zł
i ten sam obiektyw o innej nazwie do innych systemów http://www.skapiec.pl/szu...ie/tokina+12+24 1800zł
-to nie są nowości :wink:

Pentax http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/17344171 7500zł
i ten sam obiektyw do innych systemów http://www.skapiec.pl/szu...ie/tamron+15+30 4600zł

To tylko przykłady. Jest tego dużo więcej.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 20:14 ]
Andrzej.M. napisał/a:
Jakich? Konkretnie proszę.

20mm f/1.8-2
24mm f/1.4
28mm f/1.8-2
35mm f/1.4
85mm f/1.4
135mm f/2
200mm f/2
... masa długich tele

zoomy
16-35mm f/4
24-105(120)mm f/4
pełnoklatkowy 70-200 f/4
200-400mm f/4
...

fides napisał/a:

To tylko przykłady. Jest tego dużo więcej.

No i błąd - bo to nie są TE SAME lecz podobne obiektywy. Tak jak Tamron czy Tokina nie jest Penatxem ani Nikkorem. I różnica nie jest tylko w logo ale też w elementach konstrukcyjnych co widać zarówno po wadze jak i wymiarach obiektywów- nawet niemal bliźniaczej Tokiny. To że szkło zostało zaprojektowane w tej samej fabryce nie znaczy że jest takie samo. Inżynierowie Pentaxa też swoje dołożyli. Poza tym gdybyś nie zauważył - szkła systemowe bywają wszędzie droższe, mimo że firmy trzecie potrafią nieraz je zrobić lepiej. Przykładem jest Sigma , która serią Art zaskoczyła chyba wszystkich. Te szkła są w tej samej cenie do wszystkich systemów. Także do Pentaxa.

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
to nie są TE SAME lecz podobne obiektywy. Tak jak Tamron czy Tokina nie jest Penatxem ani Nikkorem.

Są prawie identyczne.
Daleko... daleko bardziej podobne do siebie niż do któryś obiektywów Canona czy Nikona -z którymi tych
Tokino-Pentaków i Tamrono-Pentaksów nie ma co porównywać.

No i co najważniejsze: w testach obiektywy Pentax wypadły słabiej od swoich bliźniaków Tamrona i Tokiny.
... więc może lepiej żeby inżynierowie Pentaksa swojego nie dokładali. :lol:

mozer - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M., możesz nas oświecić jakie posiadasz obiektywy do tego swojego wspaniałego pentaxa?
fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
I różnica nie jest tylko w logo ale też w elementach konstrukcyjnych co widać zarówno po wadze jak i wymiarach obiektywów- nawet niemal bliźniaczej Tokiny.

ale nie widać zmian w optyce

-obrazki z oficjalnych stron Tokina i Pentax

mozer - Sob 14 Maj, 2016

fides, ale elementy w pentaxie są przecież z magicznego szkła, więc nie można porównywać.
fides - Sob 14 Maj, 2016

http://www.tokinalens.com.../atx124afprodx/
http://www.ricoh-imaging....pentax-da12-24/

fides napisał/a:

20mm f/1.8-2
24mm f/1.4
28mm f/1.8-2
35mm f/1.4
85mm f/1.4
135mm f/2
200mm f/2
... masa długich tele

zoomy
16-35mm f/4
24-105(120)mm f/4
pełnoklatkowy 70-200 f/4
200-400mm f/4

Dla podszkolenia kolegi proponuję przjrzeć stronę http://us.ricoh-imaging.com/products/lenses/= gdzie znajdziesz aktualnie produkowane szkła. Zobaczysz tam szkła których NIE MAJĄ canon ani nikon. Nie wszyscy muszą mieć to samo. Czy można znaleźć jednak wymienione przez ciebie jak ktoś już musi mieć właśnie takie? Oczywiście ! Używek analogowych nie brakuje http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort= - nawet tutaj większość znajdziesz. Poza tym są producenci niezależni jak wspomniana Sigma.
W ostatnich dwóch latach Pentax wypuścił odnowione i odświeżone limitedy oraz sporo nowych szkieł. Nie wiem czy w ogóle wypuści ciemne (amatorskie) wersje pełnoklatkowych podstawowych szkieł, bo w tym systemie jak sądzę - nadal podstawą jest i zapewne będą korpusy DX dla których wypuścił takie szkła jak 16-45/4, 16-50/2,8 i 50-135/2,8 ... Choć tanią wersję odpowiednika 24-105/4 już mamy - to można by to szkło uznać PENTAX HD D FA 28-105MM F3.5-5.6ED DC WR. I pewnie jeszcze coś przybędzie.
Zresztą co tu bić pianę i powtarzać dyskusję sprzed miesiąca?

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 21:15 ]
Cytat:
jakie posiadasz obiektywy do tego swojego wspaniałego pentaxa?

Kiedyś już pisałem ...

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Czy można znaleźć jednak wymienione przez cienbie jak ktoś już musi mieć właśnie takie? Oczywiście ! Używek analogowych nie brakuje...

Ale mi nie chodzi o stare rupiecie ale o nowoczesne (w miarę) obiektywy nieodbiegające osiągami od współczesnej konkurencji.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 21:22 ]
Andrzej.M. napisał/a:
Choć tanią wersję odpowiednika 24-105/4 już mamy - to można by to szkło uznać PENTAX HD D FA 28-105MM F3.5-5.6ED DC WR.

f/4 versus f/3.5-5.6
No nie bardzo. Taką budżetową ciemnicę Canon i Nikon też mają, ale mają też i f/4.

Andrzej.M. napisał/a:
Zresztą co tu bić pianę i powtarzać dyskusję sprzed miesiąca?

-robisz to w każdym swoim poście :zalamany:

fides napisał/a:
stare rupiecie
fides napisał/a:
nieodbiegające osiągami od konkurencji

Mam taki stary rupieć - 100/2,8WR - pokaż mi lepszy u canona? Może to samo z czerwonym paskiem? Za "jedyne" 3500zł ! :lol: :lol: :lol:
A staruszek 77/1,8 - zły jest? Zresztą - lubisz się kłócić - proszę bardzo - nikt cię nie zmusza jak się upierasz - nie kupuj Pentaxa - to system z pewnością nie dla ciebie. :grin:
:grin:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 21:31 ]
fides napisał/a:

-robisz to w każdym swoim poście

Masz już deja-vu ?

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
nikt cię nie zmusza jak się upierasz - nie kupuj Pentaxa - to system z pewnością nie dla ciebie.

-to dlaczego mało rozeznanym w sprzęcie foto pytający wciskasz Pentaksa wskazując tylko na zalety i nie widząc żadnych wad?
Bo mało kumają?

fides napisał/a:
f/4 versus f/3.5-5.6
No nie bardzo. Taką budżetową ciemnicę Canon i Nikon też mają, ale mają też i f/4.

Tak się składa że jest "staruszka" plastikowa f4 28-70. Ciekawe było by porównanie... :lol:

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Tak się składa że jest "staruszka" plastikowa f4 28-70.

Z 1996 roku http://kmp.bdimitrov.de/l.../FA28-70f4.html

24-105 to to samo co 28-70?

Temu PENTAX HD D FA 28-105MM F3.5-5.6ED DC WR też brakuje troszkę do 24mm z dołu
...no i światła

fides napisał/a:
dlaczego mało rozeznanym w sprzęcie foto pytający wciskasz Pentaksa

Nie wciskam, bo nie handluję sprzętem w przeciwieństwie do niektórych. :razz:
Piszę że to system nie dla ciebie - bo ty się nie nadajesz... :zalamany:
Widzisz wady tam gdzie ich nie ma. To że w systemie nie ma jakiegoś szkła - nie znaczy że nie istnieje. Czyżbyś nie wiedział że większość amatorów albo kupuje szkła budżetowe albo niedrogie odpowiedniki firm trzecich. Więc "braki" o których piszesz przy odrobinie dobrej woli można spokojnie zastąpić. Ale ty tego nie wiesz więc to nie dla ciebie. :razz:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 21:52 ]
fides napisał/a:

Andrzej.M. napisał/a:
Tak się składa że jest "staruszka" plastikowa f4 28-70.

Z 1996 roku

I co że z 96 roku jak się dobrze trzyma. Zrób nią trochę zdjęć - albo nie nie rób , to nie dla ciebie... :lol:

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Widzisz wady tam gdzie ich nie ma.

Andrzej.M. napisał/a:
Bzdura - o jakich "drogich" obiektywach piszesz?

-podałem przykłady stronę wcześniej. Jest ich dużo więcej.
O kiepawym Pentaksowym AF-C nawet nie wspomniałem. :wink: -w paru aspektach jednak "nieco" mniej dający

Andrzej.M. napisał/a:
To że szkło zostało zaprojektowane w tej samej fabryce nie znaczy że jest takie samo.

-ale różnic w konstrukcji optycznej nie widać,
choć:
Andrzej.M. napisał/a:
To że szkło zostało zaprojektowane w tej samej fabryce nie znaczy że jest takie samo. Inżynierowie Pentaxa też swoje dołożyli.

-No i spiep...
i w testach obiektywy Pentax wypadły słabiej od swoich bliźniaków Tamrona i Tokiny.

Lista braków w ofercie obiektywów Pentax jest baardzo długa.

Andrzej.M. napisał/a:
większość amatorów albo kupuje szkła budżetowe albo niedrogie odpowiedniki firm trzecich. Więc "braki" o których piszesz przy odrobinie dobrej woli można spokojnie zastąpić.

Tylko że firmy trzecie mało produkują do Pentaxa.

Nie ma nowych obiektywów Sigma 20mm, 24mm, 50mm A ///1.4

Nie ma Sigmy 24-35mm f/2

Nie ma Tamronów: 35mm, 45mm 85mm ///1.8

Nie ma żadnego z trzech 150-600mm Sigmy i Tamrona
itd

fides napisał/a:
O kiepawym Pentaksowym AF-C nawet nie wspomniałem.

Rozumiem że używałeś? :wink:

fides napisał/a:
-ale różnic w konstrukcji optycznej nie widać,
fides napisał/a:
obiektywy Pentax wypadły słabiej od swoich bliźniaków Tamrona i Tokiny

Sam sobie przeczysz. :lol:
A rysuneczki ze strony wiesz gdzie można sobie wsadzić? :lol:
fides napisał/a:
Nie ma

To się zobaczy, niektóre "nie ma" na stronie sigmy i w artykule na http://www.dpreview.com/n...hing-pentax-k-1 - jakoś się pojawiają. Poza tym można przypuszczać że reszta też się pokaże skoro mają obudowy wymieniać żeby rys na korpusie nie zostawiały. Nie przyszło ci do główki że z najnowszymi S czekała na gotowy korpus? :roll: :cool:

fides - Sob 14 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
To się zobaczy, niektóre "nie ma" na stronie sigmy i w artykule na http://www.dpreview.com/n...hing-pentax-k-1 - jakoś się pojawiają.

-z tych wszystkie są na stronie Sigma http://www.sigmaphoto.com...gma_mount=11997

Wymieniłem których nie ma.

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 22:55 ]
Andrzej.M. napisał/a:
Nie przyszło ci do główki że z najnowszymi S czekała na gotowy korpus? :roll: :cool:

-w życiu.
Sigma ze swoimi obiektywami czekała na nowy aparat Pentaksa?
:lol:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 2016 22:58 ]
Andrzej.M., przeczytaj sobie co mówił CEO Sigma Kazuto Yamaki o produkcji obiektywów do Pentax.
http://www.imaging-resour...ax-mount-lenses
Może ci się rozjaśni. (wiesz gdzie)

fides napisał/a:
o mówił CEO Sigma Kazuto Yamaki o produkcji obiektywów do Pentax.

Taaa... 2 lata temu. A jednak 300/2,8 robią...
A uważasz że 50/1,4 ART nie będą robić? :lol: Pewnie za mało chętnych do K-3 będzie a już do K-1 na pewno nikt nie kupi... w przeciwieństwie do 300/2,8 którą ma każdy użytkownik... oprócz mnie... :zalamany:

Są też na stronie : http://www.sigma-imaging-...ws&news_id=194,

Na koniec powiem ci tak - wiem co JEST do Pentaxa i mi to wystarczy. Tobie nie wystarcza - jak rozumiem masz całą szklarnię świata do swojego aparatu jak by się nie nazywał ... więc Pentax nie jest dla ciebie.

monkowy_dziadek - Nie 15 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Cóż, jak nie masz innych argumentów to czepiasz się literówek? Bardzo zacnie..

Skoro ŻADNE argumenty nie przemawiają do penaxotalibów, to cóż począć? Pozostają "literówki".

muzyk - Nie 15 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Piszę że to system nie dla ciebie - bo ty się nie nadajesz... :zalamany:

Brzmi... jak fotograficzny faszyzm.
Andrzej.M. napisał/a:
I co że z 96 roku jak się dobrze trzyma.

i nie przeszkadza nic, że był on konstruowany pod lustrzanki analogowe, a nie cyfrowe?
Andrzej.M. napisał/a:
To że w systemie nie ma jakiegoś szkła - nie znaczy że nie istnieje.

:mrgreen: taki pentaoksymoron :mrgreen:
Andrzej.M. napisał/a:
więc Pentax nie jest dla ciebie.

Znów faszyzowanie...

Pentax jak i inne firmy są dla każdego. Do tego, każdy choć trochę orientujący się w fotografii wie, że począwszy zwłaszcza od K5 Pentax produkuje bdb sprzęt fotograficzny - DLA KAŻDEGO.
Tyle, że na forum ludzie pytają nie tylko o tą markę... po to m.in. jest takie forum...
Każdy może sobie kupić co mu się żywnie podoba i używać jak mu się podoba i Twoje pisanie tutaj, że coś jest nie dla kogoś jest po prostu śmieszne.

W przeważającej większości postów piszesz o sprzęcie Pentaxa w taki sposób, że robisz antyreklamę tej marce. Dosłownie. Trzeba być ślepym, by tego nie zauważać...
Czytając Twoje pentaposty ma się nieodparte wrażenie: "koleś jest totalnie zafiksowany" - widzi tylko Pentaxa. Pentaklapy na pentaoczach.

Gdybyś w odpowiedziach na zapytanie równoważył propozycje, nie byłoby tematu.
Dziwnym trafem pentatrollujesz - czyli prawie nic innego jak Pentax.
Modlisz się do Pentaxa czy jak? Ktoś Ci podał pentanarktoyk?

Nie widzisz, że w zasadzie większość czytających to forum widzi Twoje pentatrollowanie i patrzy na to przez palce?
Że polecając w kółko aparaty Pentaxa w zasadzie zniechęcasz skutecznie do tej marki?
Znasz coś takiego jak "przejedzenie"?

Nie samym Pentaxem człowiek żyje.

Panie, daj se Pan d... siana i daj Pan w końcu na luz.
Już nie ma tematu, w którym nieważne o co ktoś pyta, czy o Nikona, czy o Sony czy o XZŻŹĆ - pojawia się sakramentalna propozycja: PENTAX!

Już nawet moderatorzy to zauważyli i piszą Ci grzecznie, żebyś trochę ochłonął...

Dajesz radę jeszcze?
Może załóż sanktuarium Pentaxa, zróbcie sobie płaszcze jak rycerze Ch... i bijcie tam modły do pentabożka... ustalcie święto Pentaxcoesten...
Załóżcie partię, wejdźcie do parlamentu, napiszcie ustawę, że w Polsce dozwolone fotografowanie TYLKO Pentaxem...
Załóź radio Pentax - jedyny głos fotograficzny w twoim domu.
Będziecie tam rozpływać się nad każdym pixelem, każdą śrubką kolejnego modelu Pentaxa.
I kiedyś w końcu zadzwoni tel. do ojpentadyra i będzie miał trzy słowa... :lol:

A może...
ochłoń trochę, strzel se parę fot jakąś Smieną, czy innym dziadostwem, albo... może jakaś kuracja odpentakszająca, jakiś turnus w klasztorze dla uzależnionych od Pentaxa?
Klub anonimowych UoP - uzależnionych od Pentaxa?

Usjwo - Pon 16 Maj, 2016

aby odpoczac od pentawojny

Wojmistrz napisał/a:
Tak, oba jak nowe. 30D nawet bez ryski był jak go kupiłem, 40D nawet trochę po fotografował. Wszystko to od dziadziunia - emeryta wojskowego (tu w UK), którego pasją była fotografia nim oczy padły.

Anglik plakal jak sprzedawal :razz: :mrgreen:

mozer - Pon 16 Maj, 2016

Usjwo, uważaj, bo zaraz administracja zapyta co to wnosi do tematu :P
Usjwo - Pon 16 Maj, 2016

mozer napisał/a:
Usjwo, uważaj, bo zaraz administracja zapyta co to wnosi do tematu :P

Jak to co? Zapobiega wojence sysemowej, bez przymusu bezposredniego :mrgreen:

Wojmistrz - Pon 16 Maj, 2016

Usjwo napisał/a:
aby odpoczac od pentawojny

Wojmistrz napisał/a:
Tak, oba jak nowe. 30D nawet bez ryski był jak go kupiłem, 40D nawet trochę po fotografował. Wszystko to od dziadziunia - emeryta wojskowego (tu w UK), którego pasją była fotografia nim oczy padły.

Anglik plakal jak sprzedawal :razz: :mrgreen:
Nie, nie płakał. Pokazał plany rozbudowy dachu pod teleskop, ale na pytanie po co to robi, sam nie umiał odpowiedzieć, po czym wlazł na motocykl i pościgaliśmy się na ekspresówce. Czasem nie ważne są pieniądze, wiek czy narodowość tylko pasja.
Andrzej.M. - Pon 16 Maj, 2016

muzyk napisał/a:
jak fotograficzny faszyzm.
Pentaxizm? :lol: :lol: :lol:
muzyk napisał/a:
piszesz o sprzęcie Pentaxa w taki sposób, że robisz antyreklamę tej marce.

:lol: odpowiadam na zapotrzebowanie... przecież sami tego chcecie, a ja Wam z przyjemnością to daję... :mrgreen:
muzyk napisał/a:
Gdybyś w odpowiedziach na zapytanie równoważył propozycje, nie byłoby tematu.
Kiedyś nawet próbowałem - chwaliłem Nikona , ale jak tylko napomknąłem o Pentaxie zaraz był zmasowany nalot ... kanonierów i kanoników... :lol:
muzyk napisał/a:
o co ktoś pyta, czy o Nikona, czy o
...Canona... to dostaje alternatywę... :razz: W końcu - w tradycyjnie pojmowanych lustrzankach - czyli takich z obrazem tworzonym na matówce przez układ optyczny - są jedynie trzy systemy (jeśli nie liczyć MF). Więc jeśli już porównujemy aparaty - to róbmy to pełniej. Rozumiem że trudno było to robić mając do dyspozycji 6 sytemów - ale jeśli wybór zmalał do 3 marek - spokojnie można te kilka modeli porównać. To koledzy swoimi emocjami podgrzewacie atmosferę. A przezywanie kogoś pentalibem czy pentaholikiem - zaszczytu raczej nie przynosi. Nawet jak wkurza przypominaniem o słabym DR... albo ośmiela się porównywać obrazek z aparatu apsc do takiego z 3-4x droższej puszki FF o rozdzielczości 50Mpix... :wink:
muzyk napisał/a:
pisanie tutaj, że coś jest nie dla kogoś jest po prostu śmieszne.
Cieszę się że choć raz się zgadzamy! Tak właśnie miało być! :smile:
maarten - Pon 16 Maj, 2016

Panie kolego Andrzej.M. coś w tym jest, o czym pozostali piszą :wink:
Myśląc o Canonie lub Nikonie nie mam przed oczami Wojmistrza, mozera, fidesa.
Myśląc o Pentaxie mam przed oczami Twój avatar.

sosin - Pon 16 Maj, 2016

chciałem kupic lustrzanke, skorzystałem z rad moda "przeczytaj zanim zadasz pytanie" i po obejrzeniu i wygóglaniu zdjęć uzytkowników pentaxa na pewno już nie kupie.

Czy jest coś poza pentaxem i canonem godne uwagi? Tak w cenie do 3,5 do fotografi i filmowania skateboardingu? Najlepiej z szerokim kątem. Trche juz się naczytałem i wiem że lepiej jak jest szerokokatny obiektyw ale pewności nie mam?

sosin napisał/a:
do 3,5 do fotografi i filmowania skateboardingu?

Tym razem to chyba canon niestety... niestety - bo każe sporo przepłacać , ale jako wytwórca kamer najlepiej filmuje... :roll:

sosin - Pon 16 Maj, 2016

film będzie sporadycznie, wole te z kamery z nad głowy. Nikon nie będzie najlepszy?

Wypróbuj Pentax KS2 lub K-3 albo K5II , Nikon D5300 lub D7x00 i canon d70 - zobacz który ma wg ciebie najlepszy autofokus oraz najlepij ci pasuje i tego wybierz.
sosin - Pon 16 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Wypróbuj Pentax KS2 lub K-3 albo K5II , Nikon D5300 lub D7x00 i canon d70 - zobacz który ma wg ciebie najlepszy autofokus oraz najlepij ci pasuje i tego wybierz.

byłem w sklepie dla idiotów ale pentaxów tam nie mieli. Łatwo mówic wypróbuj. Sprawdzałem nikona chyba d7100 i chyba tego 5300 ale co to za test jak sie celuje w pólki.
Canona d70 nie mieli, mieli 700d ale jakis taki mały był.

mozer - Pon 16 Maj, 2016

Do filmowania bierz canona albo lepiej poręcznego bezlusterkowca.

sosin, nie słuchaj bredni o przepłacaniu, bo akurat promowany przez kolege pentax każe sobie najwięcej dopłacać...

sosin - Wto 17 Maj, 2016

ale filmowanie będzie naprawdę okazjonalnie do tego mam go pro, chciałbym żeby af był sprawny i szybki. Nie chce kupować używki ale jeżeli ma się to odbyć kosztem szybkości afu to będę szukał używanego sprzętu. Zdjęcia nie zawsze są pod chmurką, czasem na hali, chciałbym też zarejestrować najbliższe baltic games.
Preskaler - Wto 17 Maj, 2016

Cytat:
byłem w sklepie dla idiotów ale pentaxów tam nie mieli. Łatwo mówic wypróbuj. Sprawdzałem nikona chyba d7100 i chyba tego 5300 ale co to za test jak sie celuje w pólki.
Canona d70 nie mieli, mieli 700d ale jakis taki mały był.

No pewnie, przecież Pentaxy nie są dla idiotów!
Canony i Nikony - tak bo ich głównie używają ci zawodowi idioci co zarabiają nimi pieniądze i na fotografii kompletnie się nie znją. . :wink:

komor - Wto 17 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Czy jest coś poza pentaxem i canonem godne uwagi?

Nikon. :) No i bezlusterkowce. Każdy z tych systemów jest godny uwagi i poza schyłkowym, nieco już zaniedbanym, choć jeszcze nie martwym, systemem lustrzankowym na literkę S warto się nimi zainteresować. Każdy ma jakieś mocne i słabe strony.

sosin - Wto 17 Maj, 2016

komor napisał/a:
Każdy ma jakieś mocne i słabe strony.

Moze bez sensu ze googlałem wasze zdjecia i że zajrzałem do wątku lustro do 3K, może po prostu tutejsi uzytkownicy pentaxa nie potrafią ogarnąć tematu.
Ten pentax ma naprawdę taki słaby af czy to kwestia tego, że to obiektywy bez af? Ja potrzebuje szybkiego af-u, bo dechy i rowery dośc szybko śmigają.

Jest jakis konkretny zestaw z dobrym afem i obiektywem szerokokatnym w tym zakresie cenowym? Może być nawet bezlusterkowiec.
Czy dobrze kojarze, tam nie ma lustra ale obrazek jest na zblizonym poziomie?

fides - Wto 17 Maj, 2016

Najlepsze śledzenie ostrością ma chyba D7100 -moduł AF z serii pro D4. http://www.optyczne.pl/po...=1463&add2=1874

[ Dodano: Wto 17 Maj, 2016 16:03 ]
...no i Sony A6000 -z bezluster

mozer - Wto 17 Maj, 2016

Bierz sony - widziałem, że Martyna kręci tym świetne klipy.
sosin - Wto 17 Maj, 2016

fides, ten nikon dobry ale te 3,5K to cały mój budżet, pewnie nie zmieszcze się w tej cenie z obiektywem.

mozer napisał/a:
Bierz sony - widziałem, że Martyna kręci tym świetne klipy.

a jaki model i jaki obiektyw?

Andrzej.M. - Wto 17 Maj, 2016

mozer napisał/a:
nie słuchaj bredni o przepłacaniu, bo akurat promowany przez kolege pentax każe sobie najwięcej dopłacać...

:lol: to są dopiero brednie! :lol: Promowany? A dopiero co pisano że wręcz odwrotnie? :lol:
Preskaler napisał/a:
ci zawodowi idioci co zarabiają nimi pieniądze

Jasne , jak cię stać na 4Ds - to gorąco polecam , af trafisz nawet z biodra... 1Dx też może być... podpisuję się obydwoma rękami... Z małych klatek jeszcze D7200 lub D7100 też przyzwoity i kosztuje podobnie jak K-3II , ale 7dmkII... choć solidny to już o przepłacaniu można mówić. Szczególnie w kontekście analogicznego sprzętu konkurencji.
Niższych modeli jak dla mnie nie ma. Co do bezlusterkowców mają małą wadę - jakim jest odrobina opóźnienia obrazu w wizjerze w stosunku do ruchu rzeczywistego - poza tym też jestem za.

sosin - Wto 17 Maj, 2016

Czy tu wiekszość dyskusji kończy sie takimi dziecięcymi sprzeczkami?

Panowie, moglibyście podawać konkretne zestawy, na innym forum polecają obiektyw s14/2.8, czy on się nada do tego nikona i pod takie zdjęcia?

fides - Wto 17 Maj, 2016

http://allegro.pl/aparaty...-4-0516&order=p
http://allegro.pl/obiekty...-4-0516&order=p
lub
http://allegro.pl/listing...93&string=12-24
Na olx poszukaj też.

[ Dodano: Wto 17 Maj, 2016 17:59 ]
...
lub http://allegro.pl/listing...g=sigma%2010-20

komor - Wto 17 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Czy tu wiekszość dyskusji kończy sie takimi dziecięcymi sprzeczkami?

Niestety ostatnio tak, w przypadku pewnych osób…

sosin napisał/a:
na innym forum polecają obiektyw s14/2.8, czy on się nada do tego nikona i pod takie zdjęcia?

Samyang 14/2.8 jest obiektywem manualnym i w sumie nadałby się do takich zdjęć, ale dla kogoś, kto dysponuje już odpowiednią wprawą i potrafi zaplanować sobie zdjęcie bez użycia autofokusa. Oczywiście należy sobie też zdawać sprawę z ograniczenia wynikającego z posiadania tylko jednej ogniskowej.

Niestety budżet 3,5k nie jest zbyt duży i nic lepszego szerokątnego i niezbyt ciemnego nie znajdziemy.

sosin - Wto 17 Maj, 2016

fides, dzieki, ja sobie aukcje znajde ;) Mi bardziej chodziło, który zestaw się bardziej nada. Bo ja kompletnie nie znam się na obiektywach, mam taką wiekową hybryde i obrazek z tego jest troche słaby. Czy ten 12-24/4 będzie miał lepszy af od tej sigmy w połączeniu z d7100?
fides - Wto 17 Maj, 2016

Podejrzewam, że napęd HSM Sigma jest szybszy od SD-M Tokina -ale nie sprawdzałem.
Zobacz rozdziały 10. Autofokus testów.

sosin - Wto 17 Maj, 2016

komor napisał/a:
Samyang 14/2.8 jest obiektywem manualnym i w sumie nadałby się do takich zdjęć, ale dla kogoś, kto dysponuje już odpowiednią wprawą i potrafi zaplanować sobie zdjęcie bez użycia autofokusa.

na swojej hybrydzie ustawiam sie na 28mm, zawsze jest za mało. Myslałem zeby z zczasem kupić jakiegoś zuma ale zacząłbym od szerokątnego.

fides napisał/a:
Podejrzewam, że napęd HSM Sigma jest szybszy od SD-M Tokina -ale nie sprawdzałem.

myslałem o tym od nikona raczej 12-24/4, bo znalazłem pare aukcji ktore z puszka zmiesciłby sie w budzecie.

fides napisał/a:
Zobacz rozdziały 10. Autofokus testów.

Kurcze fides, wielkie dzieki, nawet nie wiedziałem że tu są testy, czytałem te z dpreview.

fides - Wto 17 Maj, 2016

Linki do testów na dole
http://www.optyczne.pl/po...=1024&add4=1256
http://www.optyczne.pl/po...d3=362&add4=856
Na nr. 5, 8, 10 raczej masz za mało kasy.

O ile Sigmę 10-20/3,5 mogę polecić z czystym sumieniem to Sigmy10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM już raczej nie - lepszy (i chyba tańszy) jest Tamron http://www.optyczne.pl/in...p=0&moc=0&sort= pod tytułem po prawej zajdziesz link do testu. Sam się przekonasz. Z sigm bardzo fajna jest 8-16 tyle że również ciemna i nieco droższa. Zaletą jest to że pasują do wszystkich systemów ... Inna sprawa że przy odrobinie wprawy wystarczy taki manualny samyang 10 lub pełnoklatkowy 14mm domknięty do 4-5,6 żeby robić niezłe foty w ruchu. Jeśli masz na D7100 lub D7000 - to ok bo krótkie czasy 1/4000-1/8000 mogą się przydać. W tym zakresie jeszcze Pentaxy K-5 (II i IIs) a do 1/6000 niższe modele tej firmy. Może być przydatny ich tryb seryjny w którym też są niezłe (5-8kl/s). :wink:
sosin - Wto 17 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Jeśli masz na D7100 lub D7000 - to ok bo krótkie czasy 1/4000-1/8000 mogą się przydać. W tym zakresie jeszcze Pentaxy K-5 (II i IIs) a do 1/6000 niższe modele tej firmy. Może być przydatny ich tryb seryjny w którym też są niezłe (5-8kl/s). :wink:

Ja mam wrażenie, że ty ze mnie szydzisz, no okey :shock: Jak krótkie czasy sie przydadzą :shock: ? Mieć takie warunki to chyba jakiś niesamowity komfort, na mojej hybrydzie to ciesz sie jak przy znosnym iso moge mieć 1/400 czy odrobine krócej. Koledzy mając iso 1600 czesto na halach maja 1/200, 1/320 ale to jak jest oświetlenie pod transmisje.

Andrzej.M., zarówno po zdjęciach jakie prezentujesz jak i po tym co piszesz stwierdzam, że pezentujesz specyficzny humor a może to specyfika tego forum :roll:

sosin napisał/a:
ak krótkie czasy sie przydadzą ?

NO to może pomyliłem wątki... :oops: Bo zdawało mi się że chcesz fotografować rolkarzy, "rowerowców" itp... Skoki itp... Ale chyba pomyliłem wątki - chyba zmylił mnie wpis o tym najlepszym AF rodem z D4...
sosin napisał/a:
pezentujesz specyficzny humor
Jesteś chyba pierwszy który się na tym poznał... Ale z początkujących nie szydzę. Czasem się poprzekomarzam z niektórymi kolegami i podrażnię ich marką która wg niektórych dawno powinna umrzeć , a tu nie dość że nie chce to jeszcze ma się coraz lepiej... :wink:
Sunders - Wto 17 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Andrzej.M., zarówno po zdjęciach jakie prezentujesz jak i po tym co piszesz stwierdzam, że pezentujesz specyficzny humor a może to specyfika tego forum

sosin to nie specyfika tego forum, tylko l`enfant terrible tego forum :mrgreen:

sosin - Wto 17 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Bo zdawało mi się że chcesz fotografować rolkarzy, "rowerowców" itp... Skoki itp...

no własnie chce, tylko rzadko są takie warunki, szczególnie na hali. Nawet w słoneczny dzien sie nie zdarza tyle. Ja juz wyczynowo nie uprawiam ale chciałbym coś popstrykać na baltic games i nie tylko.

reasumując d7100 i s14/2.8 wypada przyzwoicie jakościowo jeżeli chodzi o obrazowanie?
Chce coś z dobrym afem bo jeszcze w tym roku chciałbym jakieś zuma co się kończy na 300mm jak w mojej hybrydzie.

fides - Wto 17 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
zdawało mi się że chcesz fotografować rolkarzy, "rowerowców" itp.

wrotkarzy

http://sprzedajemy.pl/stare-wrotki,15338902

komor - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:
reasumując d7100 i s14/2.8 wypada przyzwoicie jakościowo jeżeli chodzi o obrazowanie?

Wypada dobrze. W ogóle w porównaniu do hybrydy jakość obrazowania będzie znacznie lepsza. Ale musisz się liczyć z pewną monotonią zdjęć robionych wyłącznie szerokim kątem, czyli w przyszłości czekają Cię na pewno dalsze wydatki.

Sunders - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:

Tak, ale d7100 i S16 mm f/2.0 ED AS UMC CS mimo że kąt ma o 5 stopni węższy, jakościowo jeśli chodzi o obrazowanie, wypada lepiej.

mozer - Sro 18 Maj, 2016

Sunders, a jakby wyciąć z 14 ten sam obszar kadru co daje 16 to jak to wypadnie?

mozer, zdecydowanie słabiej.
mozer - Sro 18 Maj, 2016

Aaa, pogubilem sie, myslalem ze gadamy o FF. Trochę wąsko te 16 mm...
sosin - Sro 18 Maj, 2016

komor napisał/a:
Ale musisz się liczyć z pewną monotonią zdjęć robionych wyłącznie szerokim kątem, czyli w przyszłości czekają Cię na pewno dalsze wydatki.

dzieki, wiem. Chciałbym najpierw kupić jakies tele kończące się na 300mm, jak w mojej hybrydzie ale widzę, że chyba ten obiektyw zestawowy tez wypada kupić.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten af z pentaxa naprawdę jest taki beznadziejny jak na zdjęciach Andrzeja? Bo oglądam też zdjęcia z dpreview ale tam one są wymuskane a przynajmniej dobrze zrobione, za to tu zdjęcia z testów to jakaś analafebetyczna porażka.
Sam nie wiem co myśleć :roll:
Bo może dałoby rade podobny zestaw sklecić z pentaxem, przeczytałem że one doskonale współpracują z manualnymi szkłami a ten s14/2.8 nie ma af.

No i kolejne pytanie, czy w pentaxie jest jakiś sensowyny zum kończący się na 300mm i czy ma dobry af.

Kurcze, dzieki, że i tak sporo mi pomogliście i wyjaśniliscie. Przewalam te testy optyczne i jestem w szoku ile tego jest :shock:

fides - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:

Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten af z pentaxa naprawdę jest taki beznadziejny jak na zdjęciach Andrzeja? Bo oglądam też zdjęcia z dpreview ale tam one są wymuskane a przynajmniej dobrze zrobione, za to tu zdjęcia z testów to jakaś analafebetyczna porażka. Sam nie wiem co myśleć :roll:

To kwestia warsztatu , nawet nie talentu.
sosin napisał/a:
Bo może dałoby rade podobny zestaw sklecić z pentaxem, przeczytałem że one doskonale współpracują z manualnymi szkłami a ten s14/2.8 nie ma af.

Ja bym darował sobie manuale do sportu.
Ile chcesz mieć % trafionych ostrością zdjęć?

sosin napisał/a:
czy w pentaxie jest jakiś sensowyny zum kończący się na 300mm i czy ma dobry af

W Canonie, Nikonie i Sony są o wiele sensowniejsze.

mozer - Sro 18 Maj, 2016

Sunders, zła odpowiedź, pała!
fides - Sro 18 Maj, 2016

Cicho, bo się wyda że to Pentax jest tak naprawdę najlepszy pod słońcem, daleko przed konkurencją i tylko przez głupawy marketing szeptany na forach -uprawiany przez ludzi robiących to za kasę czy to fanboyów -pożytecznych idiotów nie ma pozycji na rynku na jaką zasługuje.

mozer, czyżbyś był ciałem pentagogicznym?
sosin - Sro 18 Maj, 2016

Cytat:
Ja bym darował sobie manuale do sportu.
Ile chcesz mieć % trafionych ostrością zdjęć?
Cytat:

to znaczy, ze tym 14/2.8 tego nie obskocze? Bo na innym forum mi napisali, że wystarczy ustawić pierścień na 1,4m skoro i tak blizej nie podejde i bede miał wszystko "ostre" do nieskończoności. To prawda jest, czy nie, bo zgłupiałem.

fides napisał/a:
To kwestia warsztatu , nawet nie talentu.

no tak, czasem jedno i drugie nie przychodzi nawet po 2 dekadach.

mozer - Sro 18 Maj, 2016

Sunders, raczej duchem bardzo niepedagogicznym.

mozer napisał/a:
duchem bardzo niepedagogicznym

mozer nie uważałeś, miało być niepentagogicznym :smile:

fides - Sro 18 Maj, 2016

niepentapatologicznym?

Tak też może być.
komor - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Bo na innym forum mi napisali, że wystarczy ustawić pierścień na 1,4m skoro i tak blizej nie podejde i bede miał wszystko "ostre" do nieskończoności. To prawda jest, czy nie, bo zgłupiałem.

Dla jednych ostrość ustawiona na hiperfokalnej jest wystarczająca, innych uwiera fakt, że widzę obszar najlepszej ostrości nie tam, gdzie powinien być. Przy bardzo szerokim kącie jest łatwiej, bo nieostrość mniej widać, ale nadal można się pomylić. Myślę, że tym Samyangiem najlepiej mogą wyjść zdjęcia nieco ustawiane, czy też przewidywane. Typu: tutaj jest zawsze wyskok/zakręt, czy co tam się robi, więc ustawiam się tu, ustawiam ostrość i czekam na zawodnika. No śledzenia ostrością manualnym obiektywem w każdym razie sobie nie wyobrażam w dzisiejszych czasach.

jaad75 - Sro 18 Maj, 2016

komor napisał/a:
Przy bardzo szerokim kącie jest łatwiej, bo nieostrość mniej widać, ale nadal można się pomylić.
Ostrość też słabiej widać, więc łatwiej przestrzelić jej maksimum.
komor - Sro 18 Maj, 2016

Tak, szczególnie na zwykłej matówce.
Andrzej.M. - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Nawet bardzo , tyle że to zabawa manualem i z tego AF specjalnie nie skorzystasz. No i samyang musi być z chipem pod Nikona - kiedyś nie miały więc lepiej przy zakupie dopytać , albo od razu wypróbować . 14-tka na cropie daje całkiem przyjemny kąt widzenia - nieco szerszy niż 24 na ff. Oczywiście na ff będzie znacznie szerzej.

sosin napisał/a:
tu zdjęcia z testów to jakaś analafebetyczna porażka.

Trudno się nie zgodzić. Jak większość zdjęć tutaj.
O AF pentaxa możesz poczytać tutaj : http://www.optyczne.pl/32..._ergonomia.html jest lepszy w dziennym ale gorszy w sztucznym. Ale też porównanie jest z najlepszymi lustrzakami DX.

sosin - Sro 18 Maj, 2016

komor napisał/a:
Typu: tutaj jest zawsze wyskok/zakręt, czy co tam się robi, więc ustawiam się tu, ustawiam ostrość i czekam na zawodnika.

mniej więcej tak to wygląda.

Andrzej.M. napisał/a:
O AF pentaxa możesz poczytać tutaj : http://www.optyczne.pl/32..._ergonomia.html jest lepszy w dziennym ale gorszy w sztucznym. Ale też porównanie jest z najlepszymi lustrzakami DX.

ja dopiero przyswoiłem co to hiperfokalna, natomiast czytając sporo i próbując kilka razy robić zdjęcia zauważyłem, że sporo zależy od obiektywu i aparatu, czytanie takiego testu na sprawność af-u za dużo mi nie mówi a ogladanie filmów na YT udowadnia tylko, że canon górą.

Czemu tu nikt canona nie poleca, większość kolegów ma canona i mają bardzo dobre zdjęcia.

Andrzej.M. - Sro 18 Maj, 2016

sosin napisał/a:
większość kolegów ma canona i mają bardzo dobre zdjęcia.

Żaden wstyd... :lol:
Canona tak dużo sprzedaje że zdjęcia muszą być... nawet czasem oddaje część kasy... cashback czy coś...

Tak dużo sprzedaje że inni go naśladują:

:twisted:

muzyk - Czw 19 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Czemu tu nikt canona nie poleca,

Owszem, poleca się dla ... znających temat: Canon, bez wdawania się w szczegóły konstrukcyjne, póki co ma słabszą dynamikę od: Nikona, Pentaxa i też Sony, które to produkuje matryce, które póki co lepiej oprogramowują Nikon i Pentax, niż samo Sony - swoje matryce...
Niemniej... i Canonem da się zrobić dobre zdjęcia.
Zawsze liczy się pomysł na kadr, a na drugim miejscu dynamika danego aparatu.
Niekiedy - czyt. w niektórych scenach pomysł na kadr idzie w parze z zapotrzebowaniem na bdb dynamikę i tutaj Canon w zasadzie nie jest póki co w stanie dorównać np. d810, d610 Nikona, czy być może K1 Pentaxa.

Problem jest w tym, że decydując się na dany system bierze się pod uwagę nie tylko "wyciąganie" z cieni i świateł rawów z Pentaxa czy Nikona, ale także jakość optyki systemowej, dostępność itp. W tej materii Canon ma troszkę do zaoferowania - wiele ciekawych szkieł.
Poza tym, liczą się też osobiste upodobania np. co do ergonomii i w tej materii nie każdemu przypada to co oferują P,N i S, stąd niektórzy wolą - mimo wszystko... Canona (staram się pisać obiektywnie) i odwrotnie.
Wielu przecież powie, że np. ergonomia Nikona jest bezkonkurencyjna...

komor - Czw 19 Maj, 2016

sosin napisał/a:
natomiast czytając sporo i próbując kilka razy robić zdjęcia zauważyłem, że sporo zależy od obiektywu i aparatu, czytanie takiego testu na sprawność af-u za dużo mi nie mówi

Wynikowa jakość działania AF to zawsze wspólna część możliwości korpusu i obiektywu. Nawet amatorski korpus w połączeniu np. z reporterskim 70-200 okazuje się całkiem sprawną maszyną, choć z kitowcem czy tanią stałką takich efektów nie ma. I odwrotnie.

jaad75 - Czw 19 Maj, 2016

komor napisał/a:
Wynikowa jakość działania AF to zawsze wspólna część możliwości korpusu i obiektywu.
I umiejętności oraz znajomości niuansów danego modelu...
Andrzej.M. - Pią 20 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
Wynikowa jakość działania AF to zawsze wspólna część możliwości korpusu i obiektywu.
I umiejętności oraz znajomości niuansów danego modelu...

I umiejętności przewidywania, wyobraźni...

fides - Pią 20 Maj, 2016

komor napisał/a:
Wynikowa jakość działania AF to zawsze wspólna część możliwości korpusu i obiektywu. Nawet amatorski korpus w połączeniu np. z reporterskim 70-200 okazuje się całkiem sprawną maszyną, choć z kitowcem czy tanią stałką takich efektów nie ma.

Ale Pentax jest zapóźniony w napędach AF obiektywów -gdzieś na poziomie Tokina.

jaad75 - Pią 20 Maj, 2016

dcs, skąd Ty bierzesz te brednie? Miałeś chociaż okazję spróbować takiego DFA*70-200?
fides - Pią 20 Maj, 2016

DFA*70-200 ma DC (Direct Current Motor) http://www.ricoh-imaging....tax-dfa-70-200/ ...
np. Pentax DA* 50-135/2.8 ma SDM (Supersonic Drive Motor), a czy tak na prawdę nie jest w środku to samo co w Tokina AT-X 535 PRO DX AF 50-135 mm f/2.8 ?

Stąd moje pytanie czy tam w środku w DFA* 70-200/2.8 nie ma napędu Tamrona USD (Ultrasonic Silent Drive) http://www.tamron.eu/lens...-f28-di-vc-usd/ .

fides napisał/a:
Stąd moje pytanie czy tam w środku w DFA* 70-200/2.8 nie ma napędu Tamrona USD
Przestań bredzić o Tamronie, ten obiektyw nie jest jego rebrandem, to jest pieścieniowy DC. W rebrandowanych Tamronach Pentax używa nazwy SDM, natomiast nie ma to nic wspólnego z hybrydowym SDM w DA*50-135, które ma kompletnie inną konstrukcję (mikromotor i przekładnie).
fides - Pią 20 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
W rebrandowanych Tamronach Pentax używa nazwy SDM, natomiast nie ma to nic wspólnego z hybrydowym SDM w DA*50-135, które ma kompletnie inną konstrukcję (mikromotor i przekładnie).

ale jest wykorzystywany tylko jeden napęd

"When the lens is attached to an SDM-compatible digital SLR camera, operation automatically switches to the AF by the SDM mechanism (Note 1). When the lens is attached to a non-SDM-compatible digital SLR camera, AF operation can be performed by the motor in the camera body (Note 2)." http://www.ricoh-imaging....ntax-das50-135/

smc PENTAX-DA★50-135mmF2.8ED[IF] SDM
Built-in ultrasonic motor (SDM mechanism)
This lens features a compact ultrasonic motor for enabling an internal AF mechanism (SDM mechanism). It also includes a brake function to enable easy speed and position control for smooth and precise AF operation."

i piszą że to SDM właśnie. Nie ma nic wspólnego :?:

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 18:43 ]
Widać, że i w rebrandowanych Tokinach 16-50 i 50-135 Pentax używa nazwy SDM http://www.ricoh-imaging....index_list.html i w DA* 55, DA* 200 i 300 . Nie tylko rebrandowanych Tamronach.[/b]

dcs napisał/a:
Może być wykorzystywany zarówno SDM, jak i śrubokręt (kwestia modyfikacji firmware) - dlatego te konstrukcje nazywane są hybrydowym SDM. Wprowadzono je dla zachowania kompatybilności ze starszymi korpusami.
dcs napisał/a:
i piszą że to SDM właśnie.
SDM SDM-owi nie równy. To tylko nazwa, jak USM u Canona - w różnych obiektywach kryją się pod tym skrótem różne rzeczy.
dcs napisał/a:
Widać, że i w rebrandowanych Tokinach 16-50 i 50-135
Jak zwykle konfabulujesz - pisałem Ci już na ten temat kilka razy: zarówno 16-50, jak i 50-135 to są projekty optyczne i konstrukcje Pentaksa, z których Tokina korzystała, więc jeśli coś jest tu "rebrandem", to właśnie Tokiny.
http://picasaweb.google.c...PentaxSPatents#

fides - Pią 20 Maj, 2016

fides napisał:
jaad75 napisał/a:
Może być wykorzystywany zarówno SDM, jak i śrubokręt (kwestia modyfikacji firmware) - dlatego te konstrukcje nazywane są hybrydowym SDM. Wprowadzono je dla zachowania kompatybilności ze starszymi korpusami.

Jest wykorzystywany tylko jeden napęd w danej chwili.
Jednocześnie oba nie mogą być wykorzystywane.

I albo działa SDM, kóry inaczej niż piszesz jest zwykłym SDM,
albo za pośrednictwem tych zębatek z "gniazda śrubokrętowego" pobiera napęd z korpusu.
http://ricehigh.blogspot....m-yourself.html

https://www.google.pl/sea...entax+sdm+motor

dcs napisał/a:
Jest wykorzystywany tylko jeden napęd w danej chwili.
Jednocześnie oba nie mogą być wykorzystywane.

I albo działa SDM, kóry inaczej niż piszesz jest zwykłym SDM,
albo za pośrednictwem tych zębatek z "gniazda śrubokrętowego" pobiera napęd z korpusu.
Że w danej chwili działa tylko jeden, to oczywiste, ale w przypadku SDM hybrydowego (czyli w obiektywach SDM, które mogą korzystać ze śrubokreta w body) jest zawsze mikromotor, który przekazuje napęd grupie soczewek poprzez zębatki, z któreych część wykorzystuje również napęd śrubokrętowy - to zapewnia kompatybilność wsteczną, ale znacząco spowalnia i niepotrzebnie komplikuje konstrukcję. Nie wszystkie SDM to mikromotory i też nie wszystkie szkła napędzane mikromotorem SDM, mogą używać śrubokręta. Konstrukcje DC zresztą też są różne i tylko część z nich, to silniki pierścieniowe.

fides napisał/a:
tam w środku w DFA* 70-200/2.8 nie ma napędu Tamrona USD

Piszesz jakbyś nie wiedział że Pentax silniki DC montuje w swoich szkłach od 3 lat. Więć jeśli jest napisane że DC to znaczy że do optyki Tamrona nie tylko zmieniono i uszczelniono obudowę ale też włożono silnik DC. Coś jednak kosztuje w Pentaxie poza napisem... Niestety jest też cięższy o niemal 300g, ale też ostrzy 10cm bliżej . Ciekawe kiedy testy...

fides - Pią 20 Maj, 2016

Scio me nihil scire.

A zaraz jaad75 napisze że ty nie wiesz, że nie wiesz.
Andrzej.M. napisał/a:
do optyki Tamrona...
:wink:

Andrzej.M. napisał/a:
Więć jeśli jest napisane że DC to znaczy że do optyki Tamrona nie tylko zmieniono i uszczelniono obudowę ale też włożono silnik DC.
Po raz kolejny: to nie jest optyka Tamrona - DFA*70-200 to nie jest rebrand, jak DFA15-30, czy DFA24-70.
mozer - Pią 20 Maj, 2016

Biedni ci pentaxiarze - ile to muszą się naczytać, żeby wiedzieć, czy kupują oryginalną optykę, czy rebrandowane szkło za 3 razy większe pieniądze niż oryginał.

Andrzej.M. napisał/a:
Ciekawe kiedy testy...
Testy już są.
https://www.ephotozine.co...aw-review-29351

fides - Pią 20 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Po raz kolejny: to nie jest optyka Tamrona - DFA*70-200 to nie jest rebrand, jak

Tak? A gdzie jest produkowany?

mozer napisał/a:
rebrandowane szkło za 3 razy większe pieniądze niż oryginał.
Słabo u Ciebie z matematyką:
http://www.bhphotovideo.c...fa_15_30mm.html
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_di.html
http://www.bhphotovideo.c...8ed_sdm_wr.html
http://www.bhphotovideo.c...m_f_2_8_DI.html

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 21:58 ]
dcs napisał/a:
A gdzie jest produkowany?
W Wietnamie.
mozer - Pią 20 Maj, 2016

jaad75, tylko pentaxiarz może brać tak wszystko dosłownie.

mozer napisał/a:
tylko pentaxiarz może brać tak wszystko dosłownie.
Powtarzanie bredni działa mi na nerwy.
fides - Pią 20 Maj, 2016

To nie powtarzaj.
mozer - Pią 20 Maj, 2016

Do obiektywów pentaxa ponoć teraz dołączają ziółka. Szkoda, że masz same stare modele.

fides napisał/a:
nie wiesz, że nie wiesz.

Może i nie wiem , ciekaw jestem testów -wtedy się dowiem ...

dcs napisał/a:
To nie powtarzaj.
Jesteś w tym specjalistą. Zapewne zgodnie z goebbelsowską regułą uważasz, że kłamstwo powtórzone 1000x staje się prawdą.

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 22:18 ]
Andrzej.M. napisał/a:
ciekaw jestem testów -wtedy się dowiem ...
Nie trzeba testów, choć w nich to wyszło wyjątkowo dobitnie, wystarczyło czytać co piszą np. tu:
Cytat:
One of the designers in charge of developing the lens barrel and inner mechanisms gives the example of one large-aperture telephoto zoom lens. “When I created a test sample that was true to the original design plan, it produced a peculiar flare and couldn’t deliver the resolution we wanted,” he says. “When I looked into the causes, it turned out that the spherical precision of the large-aperture, special-glass lens was slightly off. The error was beyond the level detectable by measuring instruments, so it was impossible for us to anticipate this in advance.”

http://www.pentax.com/en/...llengers06.html

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2016 22:21 ]
mozer napisał/a:
Do obiektywów pentaxa ponoć teraz dołączają ziółka. Szkoda, że masz same stare modele.
Z depresantów preferuję MDMA. Generalnie jednak zdecydowanie stymulanty. :twisted:

jaad75 napisał/a:
Testy już są.
https://www.ephotozine.co...aw-review-29351

o! Fajnie! :smile:

fides - Pią 20 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Z depresantów preferuję MDMA. Generalnie jednak zdecydowanie stymulanty. :twisted:

Andrzej.M. napisał/a:
o! Fajnie! :smile:

http://tnij.org/v0kgq5j :wink:

dcs napisał/a:
http://tnij.org/rco4cwo :wink:
Widać, że kiepsko znasz Kraków. Salwator jest w innym miejscu.

I jak tam, drogi Josephie, jak wyjaśnisz swoją "teorią o rebrandach" kompletnie inne wyniki Pentaksa i Tamrona 70-200? :razz:

monkowy_dziadek - Sob 21 Maj, 2016

Weźcie sobie z tych Pentaxów zróbcie pomnik na Krakowskim Przedmieściu, albo na rynku w Krakowie i palcie przed nim kadzidełka.
jaad75 - Sob 21 Maj, 2016

monkowy_dziadek, tu nie chodzi o "pomniki i kadzidełka", tylko o powstrzymanie potoku bzdur na temat Pentaksów i tyczy się nie tylko tych pisanych przez dcs (chwilowo pod innym nickiem :twisted: ), czy Wojmistrza, ale również przez Andrzeja.M.. Oba typy są równie szkodliwe.
mozer - Sob 21 Maj, 2016

jaad75, podnieca Cię pisanie przy każdej okazji kto jakich nicków używa?

mozer, jeśli ktoś żąda usunięcia konta i postów na forum, pod groźbą procesów sądowych ( :lol: ), a potem uparcie wraca pod różnymi nickami, mimo banów i pisze generalnie te same bzdury, udając, że nic się nie stało, to uważam, że świadczy to jednoznacznie o zdrowiu psychcznym takiego osobnika i jeśli już Arek i reszta moderatorów pozwolili mu znowu działać, to przynajmniej niech osoba postronna wie, że ma do czynienia z co najmniej dziwną postacią.
mozer - Sob 21 Maj, 2016

Zakapuj jeszcze do CBA, bo tam o tym nie wiedzą zdaje się.

Generalnie, mało mnie obchodzi, co o tym myślisz - będę używał jego starego nicka, obojętne jak się będzie podpisywał teraz, czy w następnym "wcieleniu".
fides - Sob 21 Maj, 2016

Wracając do meritum

komor napisał/a:
Wysłany: Czw 19 Maj, 2016 10:31
Wynikowa jakość działania AF to zawsze wspólna część możliwości korpusu i obiektywu. Nawet amatorski korpus w połączeniu np. z reporterskim 70-200 okazuje się całkiem sprawną maszyną, choć z kitowcem czy tanią stałką takich efektów nie ma. I odwrotnie.

fides napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 17:48

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 17:52
dcs, skąd Ty bierzesz te brednie? Miałeś chociaż okazję spróbować takiego DFA*70-200?

Tutejsze testy właśnie na zapóźnienie w napędach AF obiektywów Pentax wskazują:

Pentax smc DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM -
"Mechanizm ustawiający ostrość działa cicho, lecz jak na napęd ultradźwiękowy do najszybszych nie należy. Daleko mu do najlepszych instrumentów Canona czy Nikkora wyposażonych w systemy USM i SWM. Jest nawet minimalnie wolniejszy od tego z Pentaxa 16-50 mm." http://tnij.org/e4ecjsr

Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM
"Nową 55-tkę Pentaxa wyposażono w ultradźwiękowy system autofokusa oznaczony symbolem SDM. Dzięki niemu autofokus pracuje bardzo cicho - praktycznie bezgłośnie. Co ciekawe, praca mechanizmu wcale nie jest szybsza niż u starej 50-tki o świetle f/1.4. Można powiedzieć, że szybkość jest podobna, lecz z lekkim wskazaniem na zwycięstwo starszego modelu, bo DA* 1.4/55, aby przejechać cały zakres ostrości, zarówno w jedną lub w drugą stronę, potrzebuje około jednej sekundy.

Nie możemy praktycznie nic dobrego napisać o celności autofokusa, bo wynik 19% pomyłek w warunkach studyjnych chluby tak drogiemu obiektywowi nie przynosi."
http://tnij.org/af18mku

mozer - Sob 21 Maj, 2016

To wszystko pomówienia, ludzkie języki.

Znowu goebbelsowskim zwyczajem naginanie faktów do założonej tezy:
dcs napisał/a:
Tutejsze testy właśnie na zapóźnienie w napędach AF obiektywów Pentax wskazują:
Pentax smc DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM -
Konstrukcja z 2006, z hybrydowym SDM, testowana na równie starym korpusie, ma dowodzić współcześnie, że "Pentax jest zapóźniony w napędach AF". :lol:
dcs napisał/a:
Pentax smc DA* 55 mm f/1.4 SDM
Podobna sytuacja - korpus i obiektyw z 2008 ma udowodnić współczesna tezę. Jasne stałki zresztą nigdy nie są wybitnie szybkie, ale zarówno szybkość jak i celność z nowymi korpusami jest zauważalnie lepsza, na co wskazują jednoznacznie również tutejsze testy.
fides - Sob 21 Maj, 2016

...
Porównałem zapóźnienie Pentax w napędach AF obiektywów do Tokiny nie bez przyczyny:

Tokina AT-X PRO DX 12-28 mm f/4
"Tokina chwali się, że w testowanym obiektywie zastosowała nowy mechanizm ustawiania ostrości SD-M (Silent Drive-Module), który ma gwarantować cichą i szybką pracę autofokusa. Przyznam się szczerze, że jesteśmy jednak trochę zawiedzeni jego kulturą pracy. Nie bzyczy on, co prawda, tak jak stare Tokiny, ale jest głośniejszy od ultradźwiękowych napędów konkurencji. Dodatkowo wcale nie jest najszybszy. Przebieg całego zakresu odległości zajmował bowiem około 0.8 sekundy." http://www.optyczne.pl/30..._Autofokus.html

Tokina AT-X PRO FX SD 24-70 mm f/2.8 (IF)
"Autofokus zdecydowanie nie jest szybki. Przebieg całego zakresu i ustawienie ostrości zajmuje zauważalnie ponad jedną sekundę. Biorąc pod uwagę fakt, że pełen przebieg skali odległości wymaga obrotu o kąt tylko około 50 stopni, rezultat Tokiny jest bardzo słaby. Obiektyw ma więc reporterskie parametry, natomiast zdecydowanie nie reporterski autofokus i to zarówno pod względem cichości pracy, jak i jej szybkości." http://www.optyczne.pl/38..._Autofokus.html

Tokina AT-X PRO FX SD 70-200 f/4 VCM-S
"Tokina 70–200 mm jest wyposażona w ultradźwiękowy napęd autofokusa, dzięki czemu praca mechanizmu jest naprawdę cicha. Jedyne co usłyszymy to cichy szum przesuwanych soczewek. Nie imponuje za to szybkość mechanizmu. Przebieg całego zakresu odległości i ustawienie ostrości zajmuje około jednej sekundy. Konkurenci nie dość, że ustawiają ostrość szybciej, to jeszcze oferują ograniczniki zakresu pracy." http://www.optyczne.pl/33..._Autofokus.html

fides napisał/a:

-Bzdury?

dcs napisał/a:
-Bzdury?
Bzdurą jest porównywanie jakichkolwiek nowych Tokin do Pentaksów - nie mają ze sobą nic wspólnego.
fides - Sob 21 Maj, 2016

fides napisał/a:
Wysłany: Wczoraj 18:04
DFA*70-200 ma DC (Direct Current Motor) http://www.ricoh-imaging....tax-dfa-70-200/ ...
np. Pentax DA* 50-135/2.8 ma SDM (Supersonic Drive Motor), a czy tak na prawdę nie jest w środku to samo co w Tokina AT-X 535 PRO DX AF 50-135 mm f/2.8?

Stąd moje pytanie czy tam w środku w DFA* 70-200/2.8 nie ma napędu Tamrona USD (Ultrasonic Silent Drive) http://www.tamron.eu/lens...-f28-di-vc-usd/ .

A propos AF w nowszych szkłach i korpusach Pentaksa:
https://youtu.be/F_u1_RfLRTE?t=4m30s
W AF-C, gdzie jest tradycyjnie gorzej niż u konkurencji. Dobrze wiedzieć, jak to gorzej wygląda i jakie odczucia ma ktoś, kto zapewne nasłuchał się mitów podobnych do tych, które powiela dcs, w realnym kontakcie z tym sprzętem.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 13:24 ]
dcs napisał/a:
Nie ma napędu Tamrona, bo tego szkła ani nie produkuje, ani nie projektował Tamron. Pogódź się z tym wreszcie. Czy w Tokinach było to samo, co hybrydowy SDM - nie wiem, Tokiny mają jednak wyraźnie inną mechanikę i z pewnością nie były produkowane przez Pentaksa, więc niekoniecznie.
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Bzdurą jest porównywanie jakichkolwiek nowych Tokin do Pentaksów - nie mają ze sobą nic wspólnego.

Uroiłeś sobie że porównuję nowe Tokiny do nowych Pentaxów.

Załapałeś co porównuję po 19 godzinach (z moją pomocą).
To prawda, że speed zżera mózg.

dcs napisał/a:
Uroiłeś sobie że porównuję nowe Tokiny do nowych Pentaxów.
Stwierdziłeś, że Pentax jest zapóźniony w napędach AF i jest gdzieś na poziomie Tokin, a na poparcie tej tezy przywołałeś recenzje starych obiektywów z czasów współpracy tych firm - i kto tu ma urojenia?
Współczesna konstrukcja Pentaksa reprezentująca jego obecny poziom, to np. DFA*70-200, a nie DA*50-135.

fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Współczesna konstrukcja Pentaksa reprezentująca jego obecny poziom, to np. DFA*70-200, a nie DA*50-135.

-A są jakieś inne konstrukcje reprezentujące nowy poziom szybkości AF w obiektywach Pentax poza DFA*70-200, czy to rodzynek?

dcs napisał/a:
-A są jakieś inne konstrukcje reprezentujące nowy poziom szybkości AF w obiektywach Pentax poza DFA*70-200, czy to rodzynek?
Nowe konstrukcje z silnikiem pierścieniowym - obok DFA*70-200, jest póki co DFA150-450.
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Nowe konstrukcje z silnikiem pierścieniowym - obok DFA*70-200, jest póki co DFA150-450.

:lol: :lol: :lol:

Powinieneś chyba napisać: "Nowa konstrukcja z silnikiem pierścieniowym - oprócz DFA*70-200, jest póki co tylko DFA150-450."
...jest tylko jedna :???:

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 14:14 ]
...a
HD PENTAX-DA 18-50mm F4-5.6 DC WR RE
smc PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL[IF] DC WR
HD PENTAX-DA 16-85mm F3.5-5.6ED DC WR
HD PENTAX-DA 20-40mm F2.8-4ED Limited DC WR :?:

Razem z DFA*70-200 są na rynku dwie, czyli liczba mnoga jest jak najbardziej uprawniona. Będzie więcej, nie martw się.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 14:15 ]
dcs napisał/a:
...a
HD PENTAX-DA 18-50mm F4-5.6 DC WR RE
smc PENTAX-DA 18-135mm F3.5-5.6ED AL[IF] DC WR
HD PENTAX-DA 16-85mm F3.5-5.6ED DC WR
HD PENTAX-DA 20-40mm
F2.8-4ED Limited DC WR :?:
To nie są pierścieniowe DC.
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
obok DFA*70-200, jest...
obok jest tylko jedna

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 14:19 ]
jaad75 napisał/a:
To nie są pierścieniowe DC.

http://ricehigh.blogspot....w-dc-motor.html -ten też nie jest pierścieniowy?

mozer - Sob 21 Maj, 2016

Zawodnik przeciwników był przedostatni, a nasz zajął zaszczytne drugie miejsce.

dcs napisał/a:
obok jest tylko jedna
Wystarczy, żeby zaprzeczyć Twojej bzdurnej tezie.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 14:22 ]
dcs napisał/a:
http://ricehigh.blogspot....w-dc-motor.html -ten też nie jest pierścieniowy?
Został rozłożony i okazało się, że nie.
fides - Sob 21 Maj, 2016

Czyli jak się chce mieć obiektyw reprezentujący obecny poziom technologii AF Pentaxa to do wyboru są dwa zoomy tele...
i nie pisać mi tu że w Pentax jest mały wybór nowoczesnych obiektywów. :wink:

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 14:39 ]
jaad75 napisał/a:

raczej odpowiedzieć na pytanie
fides napisał/a:

W sumie myślałem, że pozostałe wymienione przeze mnie DC to też nowoczesne konstrukcje.
Dzięki, że uświadomiłeś mi, że tak nie jest.

To, jaką ma konstrukcje silnik AF nie jest jedynym wykładnikiem nowoczesności obiektywu. Nie wszystkie USM/SWM, to silniki pierścieniowe. Pierścieniowe silniki szczególnie istotne mogą być w szkłach reporterskich i te są zazwyczaj wyznacznikiem aktualnego stanu poziomu technologii AF, a o tym była mowa.
fides - Sob 21 Maj, 2016

Pentax HD DA 18-50 mm f/4-5.6 DC WR RE Premiera: 9.02.2015
Pentax HD DA 16-85 mm f/3.5-5.6 ED DC WR Premiera: 30.10.2014
nie mają pierścieniowego -to dziwne.

15 lat zajmie Pentax wymiana całej szklarni na taką z szybkim, nowoczesnym AF.
[choć konkurencja znów będzie o krok albo dwa przed :roll: ]

a Pentax D HD FA 28-105 mm f/3.5-5.6ED DC WR Premiera: 18.02.2016 -bo jego nie wymieniłem?

dcs napisał/a:
Pentax HD DA 18-50 mm f/4-5.6 DC WR RE Premiera: 9.02.2015
Pentax HD DA 16-85 mm f/3.5-5.6 ED DC WR Premiera: 30.10.2014
nie mają pierścieniowego -to dziwne.
To nie znaczy, że są jakoś szczególnie wolne - po prostu, poziom aktualny AF, to najnowsze szkła, przede wszystkim reporterskie, a nie spacer-zoomy, czy inne kitowce.
dcs napisał/a:
a Pentax D HD FA 28-105 mm f/3.5-5.6ED DC WR Premiera: 18.02.2016 -bo jego nie wymieniłem?
Nie wiem, nie mam żadnych informacji na temat konstrukcji jego silnika. W recenzjach przeczytałem, że przebieg zakresu zajmuje mu 0.5-0.7 s, więc raczej przeciętnie.
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
więc raczej przeciętnie.

to zależy z czym porównywać

Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR Premiera: 07.11.2013
"Tempo pracy autofokusa nie rzuca jednak na kolana. Biorąc pod uwagę mały zakres pracy pierścienia, czas prawie jednej sekundy, który zajmuje przebieg całej skali odległości, należy ocenić jako przeciętny. W tej klasie cenowej oczekiwalibyśmy zastosowania bardzo wydajnego i szybkiego napędu ultradźwiękowego, który u konkurentów jest już na porządku dziennym i to w obiektywach wyraźnie tańszych." http://www.optyczne.pl/31..._Autofokus.html

-no i to Limited przecież

dcs napisał/a:
-no i to Limited przecież
A Limitedy, niby cechują się szybkim AF? Niektóre są rzeczywiście szybkie i to na śrubokręcie (bo śrubokręt potrafi byc naprawdę szybki mimo, że nie jest "nowoczesnym napędem"), ale to nie jest wyróżnik Limitedów.
fides - Sob 21 Maj, 2016

Teraz /już :wink: / się zgodzisz z
fides napisał/a:
Pentax jest zapóźniony w napędach AF obiektywów -gdzieś na poziomie Tokina.
:?:

Nie, bo aktualny poziom wyznaczają konkretne konstrukcje, a nie każde szkło, które niedawno wyszło. A już na pewno nie te które wyszły lata temu.
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
aktualny poziom wyznaczają konkretne konstrukcje, a nie każde szkło, które niedawno wyszło.

-konkretne konstrukcje były dotąd dużo wolniejsze od konkurencji (nawet tej starszej) -co pokazują zacytowane przeze mnie testy.

-jest zapóźniony, bo dopiero niedawno odkrył silniki pierścieniowe, ostatni zastosował napędy w obiektywach... -to zapóźnienie się ciągnie od lat
Taka Sigma... [ach, szkoda czasu]

Zobaczymy co pokaże DFA(gwiazdka)70-200 w porównaniu z np. EF 70-200/2.8 II.
Czy już Pentax szybkością AF swojej najnowszej technologi dorównuje konkurentom.

[ Dodano: Sob 21 Maj, 2016 15:52 ]
jaad75,
jaad75 napisał/a:
aktualny poziom wyznaczają konkretne konstrukcje, a nie każde szkło, które niedawno wyszło.

-jak nie każde, to dlaczego raptem dwa które niedawno wyszły?

Napisałem, że "Pentax jest zapóźniony w napędach AF obiektywów" i wcale nie miałem na myśli dwóch z najnowszych obiektywów (których są pojedyncze testy, a sam w rękach nie miałem [choć DFA(gwiazdka)70-200 widziałem na własne oczy])
tylko całą ofertę, nowych obiektywów Pentax.

I tutaj w porównaniu z konkurencją jest w ciemnej
jaskini.

fides napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 15:07
15 lat zajmie Pentax wymiana całej szklarni na taką z szybkim, nowoczesnym AF.
[choć konkurencja znów będzie o krok albo dwa przed :roll: ]

dcs napisał/a:
-konkretne konstrukcje były dotąd dużo wolniejsze od konkurencji (nawet tej starszej) -co pokazują zacytowane przeze mnie testy.
Owszem, stare zoomy DA* były wolniejsze - to zadna tajemnica. Już w momencie premiery nie były też najszybszymi szkłami w ofercie, choć teoretycznie powinny, tyle, że to nie jest wyznacznik technologii, którą współczesnie dysponuje Pentax, więc porównywanie go do poziomu AF współczesnych (i starszych) obiektywów Tokiny jest grubą manipulacją. Bardzo zresztą charakterystyczną dla Ciebie.
dcs napisał/a:
-jest zapóźniony, bo dopiero niedawno odkrył silniki pierścieniowe.
"Odkrył" dość dawno , bo w 2009 miał już patent na pierścieniowe DC, ale zaczął używać niedawno, być może np. dlatego, że wymagaja nieco większych rozmiarów obiektywów? :roll:
dcs napisał/a:
-jak nie każde, to dlaczego raptem dwa które niedawno wyszły?
Bo dwa pozostałe zoomy reporterskie to rebrandy, więc jak wiadomo przyczepiłbyś się, że to nie jest technologia Pentaksa. :lol:
fides - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Owszem, stare zoomy DA* były wolniejsze - to zadna tajemnica.

-a te dwa nowe niby już dorównują konkurencji?

jaad75 napisał/a:
porównywanie go do poziomu AF współczesnych (i starszych) obiektywów Tokiny jest grubą manipulacją

-wręcz przeciwnie. Obiektywów SDM jest 10 w obecnej ofercie Pentax http://www.ricoh-imaging....index_list.html a ty się skupiasz na dwóch o których mało wiadomo.

Kiedy Pentax zaoferuje klientom szybki AF w pozostałych obiektywach?

Wojmistrz - Sob 21 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
monkowy_dziadek, tu nie chodzi o "pomniki i kadzidełka", tylko o powstrzymanie potoku bzdur na temat Pentaksów i tyczy się nie tylko tych pisanych przez dcs (chwilowo pod innym nickiem :twisted: ), czy Wojmistrza, ale również przez Andrzeja.M.. Oba typy są równie szkodliwe.
Drogi jaad75, o jakich to bzdurach mowa? To, że masz inne zdanie jako (jak się domyślam) stały użytkownik tego systemu, nie oznacza, że jest on najlepszy, choć nie przeczę, że takim może być dla ciebie. Uświadamianie ludzi, że czegoś nie mogą zrobić tak łatwo jak w innych systemach nie uważam za szkodliwe, wręcz przeciwnie, osoby polecające Pentaxy, mają dziwną tendencję do przemilczenia dość ważnych złych cech sprzętu, co pokutuje irytacją po pewnym czasie jego użytkowania. Zważ, że patrzę na system w sposób biznesowy oraz użytkowy i z takich powodów, w sporej części przypadków odrzucam Pentaxa jako dobry i uniwersalny system, nie mniej jednak osobiście czekam na swoją k-1, bo powiadają, do trzech razy sztuka :)
fides - Sob 21 Maj, 2016

http://www.fotopolis.pl/t...-1-test-aparatu
Andrzej.M. - Nie 22 Maj, 2016

Kol. fides/dcs, czepia się silników AF w obiektywach zapominając że Pentax nadal traktuje poważnie wszystkich swoich użytkowników pozwalając na wsteczną kompatybilność dla wszystkich szkieł z mocowaniem K. To że jest jedynym producentem który zachował pełnowartościowy śrubokręt szybki i nie taki głośny jak u poprzedników czy konkurencji. To widać już w K-3. A dyrdymały o "nowoczesnych szkłach" - jeśli ich miarą ma być konstrukcja silnika a nie jakość optyki i działanie całości - niech kolega zostawi dla siebie. Szkła są albo dobre albo kiepskie. I takie są we wszystkich systemach. A porównywać można sobie wsztysto ze wszystkim- proszę bardzo - ale pisanie pierdół co do których nie ma żadnych dowodów - że Tokina to Pentax a Pentax to Tamron - to już K...urczę nawet dla mnie przesada. :roll: :zalamany: Niechże "kolega" weźmie na uspokojenie, albo się leczy czy coś... :lol:

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2016 19:53 ]
Wojmistrz napisał/a:
osoby polecające Pentaxy, mają dziwną tendencję do przemilczenia dość ważnych złych cech sprzętu, co pokutuje irytacją po pewnym czasie jego użytkowania.

To że coś może być wadą dla kogoś przyzwyczajonego do innej marki nie znaczy że jest obiektywną wadą. Po prostu są cechy różniące różne aparaty nawet w obrębie tego samego systemu. Tak jest zarówno w Pentaxie jak Canonie i Nikonie. Przenoszenie "wad" z takiego K-x czy KS1 na k5 , k-3 lub K1 jest dowodem złej woli i nie ma nic wspólnego z obiektywizmem. Tak samo jak ja pisząc o słabym DR w małych matrycach canona nigdy nie przenosiłem tego na lustrzanki FF. Uważałem i tak pisałem że matryce FF canona są bardzo przyzwoite, mimo że ten sam rozmiar u konkurencji daje nieco lepsze rezultaty. A nawet mniejsze z nimi mogą dość skutecznie rywalizować - o czym też ośmieliłem się napisać... :razz:

fides - Nie 22 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
A dyrdymały o "nowoczesnych szkłach" - jeśli ich miarą ma być konstrukcja silnika a nie jakość optyki i działanie całości- niech kolega zostawi dla siebie.

np. Pentax HD DA 20-40 mm f/2.8-4.0 ED Limited DC WR za 3000zł http://www.skapiec.pl/sit...mp/9095383#ceny
Wady:
- słaba jakość obrazu na brzegu kadru w okolicach maksymalnego otworu względnego,
- poprzeczna aberracja chromatyczna na najkrótszej ogniskowej mogłaby być mniejsza,
- zbyt mała prędkość autofokusa,
- ciut za duża koma,
- przeciętny stosunek parametrów i możliwości do ceny.

"Jeśli jednak producent decyduje się na wprowadzenie obiektywu o przeciętnych parametrach 20–40 mm f/2.8–4.0, to, dla mnie, jedynym uzasadnieniem istnienia takiej konstrukcji jest to, że będzie to mechaniczna i optyczna perełka idealnie ostra od maksymalnego otworu względnego. Jak wynika z naszego testu Pentax HD DA 20–40 mm f/2.8–4.0 ED Limited DC WR nie jest takim obiektywem, przez co staje się instrumentem kierowanym tylko i wyłącznie do największych fanów marki, którzy wciąż żyją, trochę rozmieniającą się w ostatnich latach na drobne, legendą kultowych Limitedów. Dla nowych użytkowników i tych, na których magia Limitedów słabo działa, nie jest to instrument, który może jakoś mocno zachęcać do wejścia w system." http://www.optyczne.pl/31...dsumowanie.html

Andrzej.M. napisał/a:
Szkła są albo dobre albo kiepskie.

Jak przeciętne są obiektywy Pentax i jak zawyżoną cenę mają można przeczytać w tutejszych testach http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort=

http://tnij.org/eesubba

http://tnij.org/k3j40qw

http://tnij.org/c0vgkb7
"Nie chce być posądzany o preferowanie jakiś konkretnych firm, ale, mówiąc brutalnie, posiadacze korpusów Pentaxa, chcąc mieć dobry i światłosilny zamiennik "kita", wyposażony na dodatek w silnik ultradźwiękowy, powinni zmienić system..."

fides napisał/a:
Pentax HD DA 20–40 mm f/2.8–4.0 ED Limited DC WR

Takiego obiektywu wówczas nie było, jak to często bywa właśnie w Pentaxie - jest to kompromis jakości i wielkości szkła sprzed kilku lat. Pokaż mi szkło o podobnych gabarytach, wadze i takiej jasności. Szkoda że nie udało się zrobioć lepszego , ale dla tych którzy chcą mieć dość jasny zoom o gabarytach budżetowej stałki do uzupełnienia plecaka w góry - zapewne jest całkiem fajną alternatywą. Co prawda jest już zapewne nieco lepszy składany Kitowy 18-50 tyle że jest odrobinę ciemniejszy. Cóż - każdy wybierze co zechce. Nie czarujmy się - podobnych przypadków zapewne u konkurencji też nie brakuje.
fides napisał/a:
tych, na których magia Limitedów słabo działa

W odróżnieniu od innych systemów - Limitedy to niekoniecznie najjaśniejsze i najlepsze szkła , tylko szkła limitowane wagą i rozmiarem. Choć często mimo małych gabarytów dające świetny obrazek. Jak DA 70/2,4 Ltd czy 70/1,8 Ltd. To jasne że przed systemem jeszcze sporo roboty, bo 85-tki warto by wznowić/odświeżyć jak 85/1,4 czy portretówkę 2/85 soft . Choć są odpowiedniki Sigmy... Sam zamiast kita czy 20-40 używam 18-35/1,8A praktycznie nie przymykając szkła zbyt często. Wiem że przeciwnikom zaczyna brzkować argumentów - bo te o braku tego czy tamtego się wykruszają... i ich argumentowanie zaczyna przypominać łapanie się brzytwy... Widzę że chętnie widzieli by korpusy w rodzaju K-3II lub K-1 w swoich systemach. Cóż, może... :wink:

fides - Nie 22 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Takiego obiektywu wówczas nie było

-Co masz na myśli, że wówczas nie było?

fides napisał/a:
"Nie chce być posądzany o preferowanie jakiś konkretnych firm, ale, mówiąc brutalnie, posiadacze korpusów Pentaxa, chcąc mieć dobry i światłosilny zamiennik "kita", wyposażony na dodatek w silnik ultradźwiękowy, powinni zmienić system..."
No i kolejna bzdura - cóż że najdrożeszy "zamiennik" kita w postaci gwiazdki jest słabszy od budżetowej 16-45/4 czy 17-70/4 - to jednak te szkła nadal są dostępne a jeśłi ktoś chce naprawdę jasno - to sigma 18-35/1,8A tylko czeka. Co prawda z obowiązkowym USB dockiem ale jednak jest.

No i jeszcze jedno - odnośnie testów tu cytowanych i "drożyzny" - testowane są zwykle nowości które na początku zwykle są droższe . Co do jakości "Gwiazdek" - czyli serii najlepszych szkieł - o wpadce 16-50 wiemy że to nie jest najbardziej udane szkło.Ale czy Nikon czy Canon w ogóle oferują 16-50/2,8??? Może za trudno zrobić takie szkło pod apsc? Czy 4000 za zoom o tej jasności to drogo? Nie sądzę - szczególnie jak popatrzeć na szkła Canona czy Nikona. Reszcie gwiazdek trudno coś zarzucić.

fides - Nie 22 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
jest to kompromis jakości i wielkości szkła sprzed kilku lat.
Premiera: 07.11.2013
Andrzej.M. napisał/a:
dość jasny zoom

f/4 na końcu
Andrzej.M. napisał/a:
jest już zapewne nieco lepszy składany Kitowy 18-50 tyle że jest odrobinę ciemniejszy
f/4-5.6
Andrzej.M. napisał/a:
Limitedy to niekoniecznie najjaśniejsze i najlepsze szkła...
:smile: Tak.
Andrzej.M. napisał/a:
tylko szkła limitowane wagą i rozmiarem
i ceną
Andrzej.M. napisał/a:
Choć często mimo małych gabarytów dające świetny obrazek.
Na brzegu raczej przeciętny
Andrzej.M. napisał/a:
Sam zamiast kita czy 20-40 używam 18-35/1,8A...
-który kosztuje podobnie
Andrzej.M. napisał/a:
praktycznie nie przymykając szkła zbyt często.
-sporo ciemniejszego Limiteda wypadałoby przymknąć

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2016 21:10 ]
Andrzej.M. napisał/a:
fides napisał/a:
tych, na których magia Limitedów słabo działa

To napisał autor testu Arkadiusz Olech. Ja cytuję, jak nie zauważyłeś?
Andrzej.M. napisał/a:
fides napisał/a:
Andrzej.M. napisał/a: No i kolejna bzdura...

-to też słowa autora testu. Zresztą tego samego.

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2016 21:15 ]
Andrzej.M. napisał/a:
16-45/4 czy 17-70/4 - to jednak te szkła nadal są dostępne

PENTAX-DA 16-45mmF4ED AL jest Discontinued http://www.ricoh-imaging....ist_others.html

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2016 22:04 ]
Andrzej.M. napisał/a:
Co do jakości "Gwiazdek" - czyli serii najlepszych szkieł [ :roll: -Pentaxa chyba ] - o wpadce 16-50 wiemy że to nie jest najbardziej udane szkło. /.../ Reszcie gwiazdek trudno coś zarzucić.

O ho!

Pentax smc DA* 50-135 mm f/2.8 ED IF SDM
" Wynik modelu 50-135 mm jest lepszy niż osiągi 16-50 mm. Obiektyw jak na swoją cenę zawiera jednak sporo przeciętności (dystorsja, winietowanie, aberracja chromatyczna) i trzy wpadki. Czy równoważą to jego zalety? Trudno powiedzieć.
Wątpliwości nadal jednak pozostały. Przede wszystkim Pentax ma chyba poważny problem z powtarzalnością swojej wietnamskiej produkcji.
" http://tnij.org/24q9h28

fides napisał/a:
Premiera: 07.11.2013
3 lata to już chyba kilka? :roll:
fides napisał/a:
oro ciemniejszego Limiteda wypadałoby przymknąć

Niekoniecznie - środek jest całkiem ostry bez przymykania. To że boczki rozmywa dla niektórych może być zaletą nie?
fides napisał/a:
f/4 na końcu
od 2,8... :smile:
fides napisał/a:
PENTAX-DA 16-45mmF4ED AL jest Discontinued

Co mi nie przeszkadzało używać go do czasu zakupu Sigmy. Zresztą był bardzo udany.

komor - Pon 23 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Ale czy Nikon czy Canon w ogóle oferują 16-50/2,8??? Może za trudno zrobić takie szkło pod apsc? Czy 4000 za zoom o tej jasności to drogo?

Canon EF-S 17-50/2,8 IS może być? 3000 zł obecnie. Wiem, jeden milimetr mniej na tym bardziej istotnym końcu. Sony ma także 16-50 f/2.8.

Andrzej.M. napisał/a:
Szkoda że nie udało się zrobioć lepszego, ale dla tych którzy chcą mieć dość jasny zoom o gabarytach budżetowej stałki do uzupełnienia plecaka w góry - zapewne jest całkiem fajną alternatywą.

Żartujesz? Wycieczkowy obiektyw o ogniskowych 20-40mm? Co z tego że miałby małe gabaryty? To ja wolę Sigmę 17-70 f/2.8-4. Przypadkiem ten sam zakres jasności, znacząco większy zakres ogniskowym na obydwu końcach. Cena: 1750 zł. Jest też z mocowaniem K. :)

sosin - Pon 23 Maj, 2016

przeczytałem ostatnie 5 stron tego wątku i zdecydowanie widzę, że pentax nie dla mnie :wink:

bigos na uspokojenie :smile: dla fanów pentaxa

Dziekuję wszystkim za pomoc, spróbuje nie rozstawać się z forum i czegoś się nauczyć. Wylicytowałem d7000, kupiłem też plastikowego 18-105 oraz nowego s14/2.8. Przekroczyło to trochę budżet ale co tam. Mam nadzieje dozbierać jak najszybciej do jakiegos tele w miare rozsądnej jakości i z dobrym af-em.

Sunders - Pon 23 Maj, 2016

sosin napisał/a:
Mam nadzieje dozbierać jak najszybciej do jakiegos tele w miare rozsądnej jakości i z dobrym af-em.

http://allegro.pl/nikon-n...6200307488.html
:smile:

Andrzej.M. - Pon 23 Maj, 2016

komor napisał/a:
17-50/2,8 IS może być?

Nie bardzo - nie dość że mniej o ten wrażliwy milimetr, to crop 1,6 zawęża...
fides napisał/a:
Obiektyw jak na swoją cenę zawiera jednak sporo przeciętności (dystorsja, winietowanie, aberracja chromatyczna) i trzy wpadki.

Oczywiście można sobie ponarzekać ale równie dobrze można całkiem świadomie z tych "błędów" korzystać... Może właśnie dlatego sporo użytkowników lubi optykę Pantaxa - za jej przewidywalne "błędy" które składają się na plastykę i rozmycie gdzie indziej nie spotykane. Te łatwe do eliminacji nawet z poziomu puszki i JPGa wady naprawdę można polubić i wykorzystać. Oczywiście rejestratorzy rzeczywistości zapatrzeni w cyferki mogą się zżymać żem Pentaxian i inaczej widzę... może... :lol:
Oczywiście - gdybym był cyferkowym purystą - to pewnie już dawno przesiadł bym się na Nikona i sigmę 50-150 gdyby nie ciągłe wpadki Nikona dręczące wyższe modele amatorskie (a to chlapanie po matrycy, a to banding, a to problemy z AF czy co tam jeszcze). O ile obiektywy kupuje się na dłużej , to puszki zmienia dość często ... a pentax jak do tej pory zaskakuje raczej przyjemnie...

fides - Pon 23 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Może właśnie dlatego sporo użytkowników lubi optykę Pantaxa - za jej przewidywalne "błędy" które składają się na plastykę i rozmycie gdzie indziej nie spotykane.

-spotykane. W innych systemach w obiektywach za nawet 1/3 ceny* tych obiektywów Pentax.

*albo i mniej

fides napisał/a:
fides napisał/a:
W innych systemach

Tak taaaak... w sytemie dcs/fides - szczególnie... i to za darmo... :lol:

fides - Pon 23 Maj, 2016

Bez trudu mogę ci polecić obiektywy za ułamek cen Pentaksowych:

-z taką: komą, aberracją chromatyczną i mydłem na brzegu jak w Pentax smc FA 43 mm f/1.9 Limited
(choć z tak olbrzymią komą może być problem :wink: )

-z taką komą i mydłem na brzegu jak w Pentax smc FA 77 mm f/1.8 Limited

-z taką komą, mydłem na brzegu i nie najlepszymi powłokami jak w Pentax smc FA 31 mm f/1.8 AL Limited
itd.

... szczególnie jak lubisz archeologię.

sosin - Pon 23 Maj, 2016

Sunders napisał/a:

no własnie na innym forum też go polecają ale af w nim jest dobry, bo moze wziąłbym coś na raty lepszego?

Andrzej.M. napisał/a:
Oczywiście można sobie ponarzekać ale równie dobrze można całkiem świadomie z tych "błędów" korzystać... Może właśnie dlatego sporo użytkowników lubi optykę Pantaxa - za jej przewidywalne "błędy" które składają się na plastykę i rozmycie

Panie Andrzej.M. na twoich zdjęciach tego nie widać, co więcej, to się nie trzyma logiki, przecież w związku z ilości testów, jakie są na dp czy nawet optycznych każda optyka ma "przewidywalne błedy" ktore mozna obejść czy z nich korzystać.
Strszne masz Pan klapki na oczach, przez co masz już problemy w kontakcie z rzeczywistością

Andrzej.M. napisał/a:
ile obiektywy kupuje się na dłużej , to puszki zmienia dość często ...

a to nie jest argument przeciw pentaxowi? Na każdym forum go odradzają z tego powodu.

Sunders - Pon 23 Maj, 2016

sosin napisał/a:
na innym forum też go polecają ale af w nim jest dobry, bo moze wziąłbym coś na raty lepszego?

Co lepszego masz na myśli?

sosin napisał/a:
Na każdym forum go odradzają z tego powodu.

NO właśnie tu jest błąd "logiczny"... Taką przeszkodą jest dla kogoś kto ma na kupie dużo kasy i chce szybko kupić cały potrzebny zestaw... No to rzeczywiście może mieć problem. :lol:
Ale nie amator , który zanim wyda kasę - po pierwsze - przekona się jakie zakresy mu odpowiadają , często używając manuali, i dobrze się zastanowi zanim sprowadzi potrzebne szkło.
Cóż , najprościej kupić canona i kilka szkieł z paskiem...

[ Dodano: Pon 23 Maj, 2016 22:39 ]
fides napisał/a:
:lol: :lol: :lol:

Ten przykład mi się szczególnie podoba! Po co używamy pełnego otworu ? Żeby rozmyć tło ? Im bardziej tym lepiej? To jaka jest tu wada? A zauważyłeś jak szkło się "wyostrza" w miarę przymykania ? No bo po co przymykamy? Żeby było ostrzej. I jest ! Więc o czym ty ... :roll: :zalamany: :lol: :lol: :lol:

komor - Pon 23 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
komor napisał/a:
17-50/2,8 IS może być?

Nie bardzo - nie dość że mniej o ten wrażliwy milimetr, to crop 1,6 zawęża...

No to w takim razie jako ripostę zacytuję Mistrza:
Andrzej.M. napisał/a:
Oczywiście można sobie ponarzekać ale równie dobrze można całkiem świadomie z tych "błędów" korzystać...

Oczywiście jak rozumiem pomimo tych mniejszych wrażliwych milimetrów, szkło Pentaksa 20-40 f/2.8-4 jest nadal lepsze od Sigmy 17-70 o tym samym świetle, prawda?

Andrzej.M. napisał/a:
Ale nie amator , który zanim wyda kasę - po pierwsze - przekona się jakie zakresy mu odpowiadają , często używając manuali, i dobrze się zastanowi zanim sprowadzi potrzebne szkło.

Że co??? :roll:

sosin - Pon 23 Maj, 2016

Sunders napisał/a:
Co lepszego masz na myśli?

da się coś do 3K kupić zeby miało lepszy af? Ja dopiero ogarniam o co w tym wszystkim chodzi, sporo czytam i na forach piszą, ze ten obiektyw jest mocno plastikowy.

Andrzej.M. napisał/a:

skąd ta maniera na brak logiki, sam jestem amatorem i własnie przez to jestem skazany na manualnego s14/2.8 zamiast powiedzmy czegoś dobrego z af-em. Ja widzę, że tu się nawet nie trzeba znać. Pana opinie kompletnie przeczą logice, tak jak to:

Andrzej.M. napisał/a:

właśnie najprościej kupić coś taniego z manualną optyką, o lipnych parametrach i być cały czas zdanym na kompromisy. Na forum sony przeczytałem, że ten samyang ma duży rozrzut jakościowy jak oobiektywy produkowane przez pentaxa w wietnamie.
Wszyscy straszą, że aparat który kupiłem będzie miał matryce zachlapaną olejem a on na zdjęciach wypada lepiej niż k5.

muzyk - Pon 23 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:

Kupujesz dragi na wyprzedaży, czy jak?

Lepiej zmień dilera. :idea:

mozer - Wto 24 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Ten przykład mi się szczególnie podoba! Po co używamy pełnego otworu ? Żeby rozmyć tło ? Im bardziej tym lepiej? To jaka jest tu wada? A zauważyłeś jak szkło się "wyostrza" w miarę przymykania ? No bo po co przymykamy? Żeby było ostrzej. I jest ! Więc o czym ty

To że po takim czasie siedzenia na forum nadal nie odróżniasz wad optycznych od rozmycia tła dyskwalifikuje Cię jako dyskutanta na pokrewne tematy. Ośmieszasz się. Ale cóż, taka rola forumowego pajaca.

jaad75 - Wto 24 Maj, 2016

dcs napisał/a:
-a te dwa nowe niby już dorównują konkurencji?
W szybkim i niebezpośrednim porównaniu na pewno nie odstają w sposób zauważalny na pierwszy rzut oka. Żeby było dokładnie i obiektywnie - trzeba by pomierzyć w różnych sytuacjach, albo przynajmniej dłużej posprawdzać różne warianty. W każdym razie na pierwszy rzut oka jest dobrze i wyraźnie lepiej niż w przypadku starszych szkieł.
dcs napisał/a:
-wręcz przeciwnie. Obiektywów SDM jest 10 w obecnej ofercie Pentax http://www.ricoh-imaging....index_list.html a ty się skupiasz na dwóch o których mało wiadomo.
SDM-ów jest 10, ale skupiam się na ostatnich SDM i DC w reporterskich zoomach, bo to uważam za wyznacznik aktualnego poziomu napędów AF w tym systemie. Bardziej DC, niż SDM, z wiadomych względów. I nie, nie uważam, żeby ta szybkość napędów AF była na poziomie Tokin, obojętne, czy starszych, czy współczasnych.
dcs napisał/a:
Kiedy Pentax zaoferuje klientom szybki AF w pozostałych obiektywach?
Nie musi oferować we wszystkich "pozostałych obiektywach", bo tam ta kwestia nie jest aż tak priorytetowa, IMHO. Jasne stałki np. nie należą do szczególnie szybkich w żadnym systemie, a jednak są z powodzeniem używane w wielu zastosowaniach, również w tych nieco bardziej dla AF wymagających.
Wojmistrz napisał/a:
Drogi jaad75, o jakich to bzdurach mowa? To, że masz inne zdanie jako (jak się domyślam) stały użytkownik tego systemu, nie oznacza, że jest on najlepszy, choć nie przeczę, że takim może być dla ciebie.
To nie jest "inne zdanie", tylko ewidentne nieprawdy i półprawdy, które powtarzasz - że przypomnę kwestię podśwetleń punktów AF w części Pentaksów EL, uwagi na temat budowy korpusów itp. Czy wynikają one ze złej woli, jak w przypadku dcs, czy niewiedzy, to mniej istotne. Bzdurom wypisywanym przez Andrzeja.M. przeciwstawiacie podobne bzdury i manipulacje faktami ze swojej strony. Nie jestem ostatnio zbyt często na forum, ale takiego nagromadzenia głupot na temat Pentaksów jeszcze nigdy tu nie było.
Wojmistrz napisał/a:
Uświadamianie ludzi, że czegoś nie mogą zrobić tak łatwo jak w innych systemach nie uważam za szkodliwe, wręcz przeciwnie, osoby polecające Pentaxy, mają dziwną tendencję do przemilczenia dość ważnych złych cech sprzętu, co pokutuje irytacją po pewnym czasie jego użytkowania.
Nie wrzucaj wszystkich użytkowników Pentaksa, do jednego worka z Andrzejem. Zawsze pisałem zarówno o zaletach, jak i wadach (i możliwościach ich obejścia jeśli to możliwe), ale obracanie zalet, czy cech neutralnych z punktu widzenia użytkownika (np. słynna kwestia sposobu wewnętrznego okablowania Pentaksów), w wady, czy przedstawianie ich w taki sposób jakby wadami były (hello dcs), to kretynizm godny zaiste wynurzeń Andrzeja.
Andrzej.M. napisał/a:
Kol. fides/dcs, czepia się silników AF w obiektywach zapominając że Pentax nadal traktuje poważnie wszystkich swoich użytkowników pozwalając na wsteczną kompatybilność dla wszystkich szkieł z mocowaniem K.
Obecnie nie zachowuje wstecznej kompatybilności, bo wszystkie nowsze szkła DC, czy SDM napędzane są wyłącznie dzięki wbudowanym w nie silnikom, co zresztą zrozumiałe, biorąc pod uwagę, że ostatnie body bez opcji używania silników w obiektywie, to K100D z 2006.
Andrzej.M. napisał/a:
Tak samo jak ja pisząc o słabym DR w małych matrycach canona nigdy nie przenosiłem tego na lustrzanki FF. Uważałem i tak pisałem że matryce FF canona są bardzo przyzwoite, mimo że ten sam rozmiar u konkurencji daje nieco lepsze rezultaty.
Słaby DR w starszych matrycach Canona tyczy się zarówno APS-C, jak i FF i jest obiektywnym faktem, tak samo, jak kwestia mniejszej ilości szkieł do wyboru w Pentaksie. I tak samo można się spierać, co jest dla kogo większym problemem. Bo niewątpliwie da się robić dobre zdjęcia matrycami z mniejszym DR, a nawet z bandingiem, tak jak da się bez problemu robić zdjęcia przy pomocu "ubogiej" szklarni Pentaksa. Osobiście, jeśli miałbym do wyboru więcej obiektywów lub lepsze body, wybrałbym lepsze (dla mnie i moich fotograficznych preferencji) body, bo wiem, że mam w Pentaksie takie obiektywy jakich potrzebuję i które lubię - to czy będę miał większy wybór niespecjalnie mnie podnieca.
komor napisał/a:
Żartujesz? Wycieczkowy obiektyw o ogniskowych 20-40mm? Co z tego że miałby małe gabaryty? To ja wolę Sigmę 17-70 f/2.8-4. Przypadkiem ten sam zakres jasności, znacząco większy zakres ogniskowym na obydwu końcach.
To jest właśnie kwestia porównywania suchych parametrów - teoretycznie oczywiście ta Sigma ma większy sens (ba, ja sam niespecjalnie w ogóle widziałem sens wypuszczania szkła 20-40 z takim światłem - co innego f/2-2.8), ale w praktyce, trudno mi zaprzeczyć, że obrazki z niego mają to coś, na co skladają się zarówno jego optyczne zalety, jak i wady zapewne... To po prostu taki "sympatyczny obiektyw", którego chce się używać - czyż nie o to w tym wszystkim chodzi? Podobnie zresztą sprawa ma się z wcale nie rewelacyjnym DA15, czy chyba najgorszym optycznie limitedem - DA21. Może to i dobrze, że nie wszystkie współczesne szkła są cyfrowo projektowane z założeniem, że ma być przede wszystkim ostro i z minimalną krzywizną pola? Te Limitedy mają w sobie taki nieco "analogowy" sznyt i to widać zarówno w wykonaniu, jak i obrazku i wcale nie mam tu na myśli heliosopodobnych mydlin. Niby powinno zwyciężyć szkiełko i oko i taka rewelacyjna Sigma 18-30 powinna miażdżyć DA20-40, (i oczywiście w pewnych zastosowaniach miażdży), ale ten urok 20-40 powoduje, że jakoś mam ochotę na ten obiektyw, mimo, że obiektywnie rzecz biorąc do niczego mi nie potrzebny i kupowanie go to byłaby kasa w błoto... A 17-70? Znajoma ma to szkło (a przynajmniej miała, bo nie wiem, czy wciąż) - jakoś nigdy nie wywoływało u mnie chęci fotografowania nim, nie mówiąc o zakupie...
sosin napisał/a:
przeczytałem ostatnie 5 stron tego wątku i zdecydowanie widzę, że pentax nie dla mnie :wink:
Zdecydowanie - Pentaksa należy wybiarać świadomie. To nie znaczy jednak, że uprawnione jest powielanie legend i mitów, albo manipulacje, jak w przypadku co niektórych.
dcs napisał/a:
-z taką: komą, aberracją chromatyczną i mydłem na brzegu jak w Pentax smc FA 43 mm f/1.9 Limited
(choć z tak olbrzymią komą może być problem :wink: )

Z taką "olbrzymią" komą?

dcs napisał/a:
Obrazków z upakowanych matryc zarówno FF, jak i APS-C z tego szkła jest tyle, że każdy może łatwo zweryfikować, co piszesz...
dcs napisał/a:
-z taką komą, mydłem na brzegu i nie najlepszymi powłokami jak w Pentax smc FA 31 mm f/1.8 AL Limited
itd.
Komy na FF nie sprawdzałem, na APS-C jest ok, "mydło" to też gruba przesada, choć od Sigmy 18-30 jest z pewnością gorzej, w kwestii powłok masz akurat rację - dlatego właśnie tak lubię to szkło na koncertach. Nic tak fajnie nie flaruje. :razz:
sosin napisał/a:
Panie Andrzej.M. na twoich zdjęciach tego nie widać
A zdjęcia Andrzeja.M. są jakimkolwiek wyznacznikiem czegokolwiek, poza brakiem talentu tegoż?
sosin napisał/a:
Wszyscy straszą, że aparat który kupiłem będzie miał matryce zachlapaną olejem a on na zdjęciach wypada lepiej niż k5.
Tu nie "olej" jest problemem, a ewentualny trefny egzemlarz z walniętym AF. I nie nie wypada lepiej od K-5, wypada ciut gorzej, a ot wersji bezfiltrowej K-5 (czyli IIs) wyraźnie gorzej, co nie zmienia faktu, że wypada bardzo dobrze.
FotoTadek - Wto 24 Maj, 2016

Chryste Panie!
fides - Wto 24 Maj, 2016

Pentax smc FA 43 mm f/1.9 Limited
Jaromir75 napisał/a:
Z taką "olbrzymią" komą?

Z taką olbrzymią komą:

"Jakość obrazu na brzegu kadru nie może być dobra, gdy koryguje się komę w sposób jaki robi to Pentax 1.9/43. Jak widać z poniższych wycinków koma jest monstrualna i to nawet po przymknięciu. Boję się myśleć co się dzieje w rogu pełnej klatki…"
http://www.optyczne.pl/22...stygmatyzm.html

Pentax smc FA 31 mm f/1.8 AL Limited
jaad75 napisał/a:
Komy na FF nie sprawdzałem, na APS-C jest ok

-okej :lol:

"To, co widać na poniższych wycinkach zdecydowanie nam się nie podoba. W obiektywie pełnoklatkowym koma na mniejszej matrycy APS-C powinna być korygowana bardzo dobrze. W przypadku Pentaksa 1.8/31 tak nie jest, bo koma jest bardzo wyraźna."
http://www.optyczne.pl/23...zm_i_bokeh.html

dcs, powyżej masz komę z mojego egzemplarza 43Ltd na pełnej dziurze (jeśli dobrze pamiętam, ale na 99% tak). Mogę przy okazji zrobić zdjęcia 31Ltd - z pewnością nie jest aż tak duża jak tu. BTW, miałem ostatnio do sprawdzenia dosyć świeżą wersję AIV 31Ltd i w szybkim sprawdzeniu nie widać było żadnych istotnych różnic w rozdzielczości, czy CA z moim MIJ. Być może w pomiarach coś by wyszło - w ocenie organoleptycznej nie, a wady jak w testowanym egzemplarzu wychodzą bez problemu.
muzyk - Wto 24 Maj, 2016

FotoTadek napisał/a:
Chryste Panie!

No i chipsy się skończyły :mrgreen:

monkowy_dziadek - Wto 24 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:

To jakiś żart? Miałeś kiedyś w ręku, albo przynajmniej widziałeś z bliska te szkła z paskiem? I nie mam na myśli 24-105.
Cytat:
Ten przykład mi się szczególnie podoba! Po co używamy pełnego otworu ? Żeby rozmyć tło ? Im bardziej tym lepiej? To jaka jest tu wada? A zauważyłeś jak szkło się "wyostrza" w miarę przymykania ?

To, co u innych jest wadą, u Pentaxa urasta do mega zalety. Żenada
Cytat:
No bo po co przymykamy? Żeby było ostrzej. I jest ! Więc o czym ty ... :roll: :zalamany: :lol: :lol: :lol:

Takie czary to tylko u Pentaxa, Panie.

muzyk - Wto 24 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
No bo po co przymykamy? Żeby było ostrzej.

:zalamany:

Eee ten tego, zamiast przymykać, żeby było ostrzej możesz sobie musztardą po obiektywie posmarować. :mrgreen:

FotoTadek - Wto 24 Maj, 2016

Lepiej trzymać w szafce gdzie jest ocet, czosnek, papryka...

Panie Andrzej.M., Pan jesteś zawodowym fotografem?

To jakiś żart? Miałeś kiedyś w ręku, albo przynajmniej widziałeś z bliska te szkła z paskiem? I nie mam na myśli 24-105.
Ten chłopek niestety przywędrował do Pentaksa z Canona... :roll:
muzyk - Wto 24 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:

Bo w Canonie... :mrgreen: nie dało się wyostrzać po przymknięciu :lol: :lol: :lol:
FotoTadek napisał/a:
ocet, czosnek,

Ee, lepiej nie, bo z bagnetu będzie waliło, a przecież jak się ktoś w "światku" ze swoim ka-cy się obraca, to nie wypada. :mrgreen:
Z musztardą na obiektywie to i maskowanie od razu, a przy tym i tak się nikt nie zorientuje
http://www.optyczne.pl/upload2/77984_q10.jpg

mozer - Wto 24 Maj, 2016

Za duże osłony przeciwsłoneczne były. Nie można się było czaić w krzakach na grubego zwierza.

jaad75 napisał/a:
Ten chłopek niestety przywędrował do Pentaksa z Canona...

Co nie znaczy, że miał albo widział to, o czym wspomniałem. Może nie potrafił z tego korzystać? Kto wie?

mozer - Wto 24 Maj, 2016

monkowy_dziadek, raczej nie potrafi skoro nie odróżnia aberracji pozaosiowych od obszaru poza głębią ostrości.
Andrzej.M. - Wto 24 Maj, 2016

I co ? Wytrollowaliście się wreszcie? Ja wam pasuje - możemy ciągnąć dalej w tym "stylu" ...
Niektórzy koledzy jak widać to lubią - wystarczy dać im pretekst. I im słabsi są fotograficznie - tym bardziej wyśmiewają innych. Na szczęście rzadko mam czas żeby ich "wypowiedzi" (chciał/nie chciał ) czytać.

T.B. - Wto 24 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
I im słabsi są fotograficznie -

"Fotograficznie" powiadasz? Nie wiedziałem, że to się teraz tak nazywa. :???:

Andrzej.M. - Wto 24 Maj, 2016

komor napisał/a:
szkło Pentaksa 20-40 f/2.8-4 jest nadal lepsze od Sigmy 17-70 o tym samym świetle, prawda?

Skąd To bierzesz? Wiesz co... :wink: Ja nie chcę bo pewnie bym nie przeżył... :lol:
jaad75 napisał/a:
Z taką "olbrzymią" komą?

fides napisał/a:
-okej

Cóż - to może potwierdzać jedynie tezę że szkła miewają rozrzut i że redakcja trafiła bardzo pechowo. Szczęśliwie kupując internetowo słaby egzemplarz można po wypróbowaniu odesłać. I żaden Troll tego nie zmieni.

sosin napisał/a:
Pana opinie kompletnie przeczą logice, tak jak to:

Andrzej.M. napisał/a:

A cóż nielogicznego? W pieniach fanboyów wszystko co posiada takowy pasek samo robi zdjęcia! I podobno są w każdym kiosku - w przeciwieństwie do Pentaxa. Idziesz i kupujesz. :lol: Wystarczy mieć odpowiednią gotówkę.

sosin napisał/a:
na forach piszą, ze ten obiektyw jest mocno plastikowy.

No dobra, teraz poważnie - który masz na myśli ?

sosin - Wto 24 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Zdecydowanie - Pentaksa należy wybiarać świadomie. To nie znaczy jednak, że uprawnione jest powielanie legend i mitów, albo manipulacje, jak w przypadku co niektórych.

świadomie powinno się wybierać partnerkę/partnera. Nie przsadzasz trochę?

jaad75 napisał/a:
Tu nie "olej" jest problemem, a ewentualny trefny egzemlarz z walniętym AF. I nie nie wypada lepiej od K-5, wypada ciut gorzej, a ot wersji bezfiltrowej K-5 (czyli IIs) wyraźnie gorzej, co nie zmienia faktu, że wypada bardzo dobrze.

Dzięki, to też czytałem, że jest losowy af, znalazłem kilka przypadków na necie.

Cytat:
A cóż nielogicznego? W pieniach fanboyów wszystko co posiada takowy pasek samo robi zdjęcia! I podobno są w każdym kiosku - w przeciwieństwie do Pentaxa. Idziesz i kupujesz. :lol: Wystarczy mieć odpowiednią gotówkę.

a jaka jest różnica w prestiżu między L od pentaxa a L od canona, za tym oczywiście powinna iść jakośc producenta i pewne dobre cechy optyczne, lecz często w jednym i w drugim przypadku idą wtopy.

jaad75 napisał/a:
A zdjęcia Andrzeja.M. są jakimkolwiek wyznacznikiem czegokolwiek, poza brakiem talentu tegoż?

ja nie oceniam talentu, bo nie o to chodzi, sam zaczynam, ja mówie o tym, że na kilku zdjęciach, które podpisuje nawet af nie trafił i to w studio.

[ Dodano: Wto 24 Maj, 2016 17:47 ]
Andrzej.M. napisał/a:
No dobra, teraz poważnie - który masz na myśli ?

Panie Andrzeju, ta wypowiedź tyczyła się zupełnie innego obiektywu, który proponował Sunders, mianowicie n70-300. Na szczęscie to się nie tyczyło pentax, wiec nie będzie Pan musiał mnie krzyżować :smile:

Andrzej.M., akurat ja mam bezlusterkowca Fuji i kilka obiektywów manualnych za 150 złociszy. To tak dla informacji.
mozer - Wto 24 Maj, 2016

Redakcja trafiła bardzo pechowo, ale ze to obiektywy sigmy dostają starannie wysegregowane, więc nic w przyrodzie nie ginie.
fides - Wto 24 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 17:52
skąd Ty bierzesz te brednie?

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 18:19
Przestań bredzić o

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 19:25
Jak zwykle konfabulujesz

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 22:04
Powtarzanie bredni działa mi na nerwy.

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 22:15
Zapewne zgodnie z goebbelsowską regułą uważasz

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Pią 20 Maj, 2016 22:46
I jak tam, drogi Josephie,

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 11:35
o powstrzymanie potoku bzdur /.../ pisanych przez dcs (chwilowo pod innym nickiem :twisted: ), czy Wojmistrza, ale również przez Andrzeja.M.. Oba typy są równie szkodliwe.

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 12:13
pisze generalnie te same bzdury, udając, że nic się nie stało, to uważam, że świadczy to jednoznacznie o zdrowiu psychcznym takiego osobnika

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 12:27
Generalnie, mało mnie obchodzi, co o tym myślisz

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 13:08
Znowu goebbelsowskim zwyczajem

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 13:15
Bzdurą jest

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Sob 21 Maj, 2016 14:20

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 12:36
Czy wynikają one ze złej woli, jak w przypadku dcs, czy niewiedzy, to mniej istotne. Bzdurom wypisywanym przez Andrzeja.M. przeciwstawiacie podobne bzdury i manipulacje faktami ze swojej strony. ...
przedstawianie ich w taki sposób jakby wadami były (hello dcs), to kretynizm godny zaiste wynurzeń Andrzeja. ...
To nie znaczy jednak, że uprawnione jest powielanie legend i mitów, albo manipulacje, jak w przypadku co niektórych.

jaad75 napisał/a:
Wysłany: Dzisiaj 13:14

Sunders - Wto 24 Maj, 2016

sosin napisał/a:
no własnie na innym forum też go polecają ale af w nim jest dobry, bo moze wziąłbym coś na raty lepszego?

"Oparty o silnik SWM autofokus Nikkora jest najlepszym mechanizmem ustawiania ostrości z jakim mieliśmy do czynienia w instrumentach klasy 70-300 mm." /test optyczne.pl/

sosin napisał/a:
da się coś do 3K kupić zeby miało lepszy af?

Nie.

sosin napisał/a:
Ja dopiero ogarniam o co w tym wszystkim chodzi, sporo czytam i na forach piszą, ze ten obiektyw jest mocno plastikowy.

W porównaniu z czym ten Nikkor jest "mocno plastikowy"?

komor - Wto 24 Maj, 2016

sosin napisał/a:
świadomie powinno się wybierać partnerkę/partnera. Nie przsadzasz trochę?

Nie uważam, żeby coś złego było w stwierdzeniu, że dany produkt technologiczny trzeba świadomie wybrać. Ta porada dotyczy nie tylko Pentaksa, ale także wyboru innych produktów, spoza świata foto.

fides, dziękujemy. jaad75, proszę o powstrzymanie epitetów.

jaad75 - Sro 25 Maj, 2016

komor, od których to "epitetów" mam się powstrzymać? :razz:
Tolerujecie trolla, który ma ewidentny problem natury psychiatrycznej - polecam lekturę komentarzy pod testem na Fotopolis:
http://www.fotopolis.pl/t...-1-test-aparatu

muzyk - Sro 25 Maj, 2016

że Wam się chce...

jaad75 napisał/a:
który ma ewidentny problem natury psychiatrycznej

Tak na spokojnie.
Co tam jest takiego w tekście, że kwalifikuje się wg. Ciebie do psychiatry?

muzyk napisał/a:
Możesz konkretnie wskazać, co tam jest takiego w tekście, że kwalifikuje się wg. Ciebie do psychiatry?
Naprawdę muszę? :razz:
Chorobliwa obsesja na punkcie m.in. Pentaksa (paru innych marek też, ale nie o tym teraz), historia ze skasowaniem konta na własne życzenie tu (i żądanie usunięcia własnych postów, grożenie sądem itp), a potem usiłowaniem pisania pod co najmniej 5-cioma nickami na forum i w komentarzach (patrz lista banów: MiszkaO, rekontra, AlekŚ, eksperTTfuj, rgbg), teraz pisze pod 7-mym z kolei, nie licząc pierwszego usuniętego konta dcs (bo były dwa), potem stworzenie co najmniej czterech kont na Disqus (Andrzej Fides, decees, dcsopty, Jaromir Adamczyk) i upvote'y własnych postów pisanych jako Andrzej Fides (chyba, żeby poczuć wsparcie tłumów, za plecami :razz: ).
Wspominałem już, że to wszystko w ramach pisania o systemie, którego nie używa i który zna głównie teoretycznie? :lol:
To naprawdę nie kwalifikuje się wg. Ciebie pod grube problemy z głową?

fides - Sro 25 Maj, 2016

Twoje narzekania na obiektywizm testów Pentax są ogólnie znane.
Nadgorliwość również http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#479854
Czy to jest maniakalne?

dcs, ja czytam testy Pentaksa przede wszystkim dlatego, że tego sprzętu używam i komentuję zwłaszcza jeśli widzę jakieś nieścisłości, czy gdy przytoczone opinie wydają mi się nieuzasadnione, bądź niepełne, albo wyniki jakiegoś testu mocno odbiegają od doświadczeń własnych lub zasłyszanych/przeczytanych opinii lub innych testów.
Teraz Ty wyjaśnij swoje, daleko bardziej "niestandardowe" zachowanie... :razz:

muzyk - Sro 25 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
To naprawdę nie kwalifikuje się wg. Ciebie pod grube problemy z głową?

Eee - tak mocno bym do tematu nie podchodził.

Każdy z dużo piszących na forumach ma jakiegoś fioła... :razz: :wink:
ale do psychiatryka bym nie odsyłał, bo to ani miłe, ani potrzebne jest.

muzyk napisał/a:
Każdy z dużo piszących na forumach ma jakiegoś fioła... :razz: :wink:
ale do psychiatryka bym nie odsyłał, bo to ani miłe, ani potrzebne jest.
Jestem przekonany, że to dopiero wierzchołek góry lodowej... :razz:
fides - Sro 25 Maj, 2016

http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#513750
fides napisał/a:
Wysłany: Sro 18 Maj, 2016 22:30
Myślałem, że masz jakieś silne argumenty "za".

jaad75 napisał/a:
Za entrylevelowym szajsem? Nigdy nie mam nawet niezbyt silnych argumentów "za". :razz:
mowa o Pentax K-S1

Pentax K-S1 - Test aparatu: 9 komentarzy jaad75 (z 60) 15% całości http://www.optyczne.pl/28..._%2860%29_.html

Inny "entrylevelowy szajs" Pentax też ci leży na sercu http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#479854

dcs, to teraz przytocz te argumenty "za" K-S1 wynikające z moich komentarzy pod testem. :razz:
Wujek_Pstrykacz - Sro 25 Maj, 2016

Panowie, jak dzieci. Temat zszedł na złą drogę i chyba niedługo się zakończy zamknięciem :neutral:
sosin - Sro 25 Maj, 2016

Troche strata czasu czytać was oboje. jaad75, jak juz do innych mówisz chłopie, to zapytam, ty masz życie prwyatne? Bo jesteś prawie na każdym forum, ja rozumiem być rentierem albo rencistą ale życie prywatne jest fajne.

Mimo wszystko od was mozna się sporo nauczyć, np. że pentax woli dać uszczelkę zamiast dobrego af, bo zwykły simering/oring tańszy niż sprawny silniczek w obiektywie :smile:

fides - Sro 25 Maj, 2016

3 dni temu napisałem pod tym testem na fotopolis komentarz z mojego (wtedy jedynego) konta na disqus.
Komentarz o prawie identycznej treści jak ten mój pierwszy, który obecnie się tam znajduje.
Mam to konto od 4 lat i do piątku napisałem z niego w sumie 11 komentarzy.
Komentarz ten po pewnym, dłuższym czasie został usunięty (Detected as spam).
Kolejne też po jakimś czasie były kasowane.
Następnego dnia założyłem drugie konto i z pewnym poślizgiem komentarz też usunięto...
Jakiś miły człowiek mnie oflagowywał.

A wiecie kto pisał kolejne komentarze w tym czasie?
https://disqus.com/home/discussion/fotopolis/pentax_k_1_test_aparatu/

jaad75 - Czw 26 Maj, 2016

sosin napisał/a:
jaad75, jak juz do innych mówisz chłopie, to zapytam, ty masz życie prwyatne?
Dziękuję, jak najbardziej. :smile:
sosin napisał/a:
Bo jesteś prawie na każdym forum
Nie, jestem tylko na kilku forach, regularnie w zasadzie może na dwóch (wliczając w to Optyczne, na którym ostatnio bywam bardzo nieregularnie), zawsze pod tym samym nickiem i nie udaję kogoś, kim nie jestem. Bardzo łatwo to zweryfikować.
sosin napisał/a:
Mimo wszystko od was mozna się sporo nauczyć, np. że pentax woli dać uszczelkę zamiast dobrego af, bo zwykły simering/oring tańszy niż sprawny silniczek w obiektywie :smile:
Taa, oczywiście. Sprawny "silniczek w obiektywie" to jedyna gwarancja pewnego autofokusa. Gratuluję, dcs na pewno też pęka z samozadowolenia... :lol:
dcs napisał/a:
3 dni temu napisałem pod tym testem na fotopolis komentarz z mojego (wtedy jedynego) konta na disqus.
Komentarz o prawie identycznej treści jak ten mój pierwszy, który obecnie się tam znajduje.
Następnego dnia założyłem drugie konto i z pewnym poślizgiem komentarz też usunięto...
Jakiś miły człowiek mnie oflagowywał.
Musiałbym zniżyć się do Twojego poziomu, żeby flagować Twoje komentarze, tylko dlatego, że nie zgadzam się z ich treścią. Zresztą Disqus, o ile mi wiadomo, nawet nie daje nawet możliwości flagowania komentarzy - jedyne, co mógłbym zrobić, to downvote'y, a jak każdy może sprawdzić, nawet do tego się nie zniżyłem.

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2016 03:06 ]
dcs napisał/a:
BTW, z konta "decees" z którego poszedł pierwszy komentarz, napisałeś w sumie tylko jeden, w całej historii konta, z konta "dcsopty" masz 20, ale z niego nie wypowiadałeś się w wątku o którym rozmawiamy, "Andrzej Fides" napisał (jak narazie) 2 komentarze, czyli wszystkie pod testem K-1. Jak widzisz, Disqus jest na tyle przejrzysty, że kłamstwa i manipulacje wychodzą bardzo łatwo.
fides - Czw 26 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
Zresztą Disqus, o ile mi wiadomo, nawet nie daje nawet możliwości flagowania komentarzy

Nieprawda https://help.disqus.com/customer/en/portal/articles/466224-flagging-comments

Jest tam też formularz zgłoszeń https://feedback.disqus.com/spam/

jaad75 napisał/a:
jedyne, co mógłbym zrobić, to downvote'y, a jak każdy może sprawdzić, nawet do tego się nie zniżyłem.

-dwa upvote'y dla twoich komentarzy od https://disqus.com/by/disqus_FwnoU0TeBE/ :wink: były pierwsze

jaad75 napisał/a:
z konta "decees" z którego poszedł pierwszy komentarz, napisałeś w sumie tylko jeden

-...pod testem Pentax K-1 i został usunięty [ 3 days ago ]

Nieprawda
Pierwsze usuwane były z dcsopty
[ jak mówi disqus: 4 days ago] -jak napisałem:
fides napisał/a:

jaad75 napisał/a:
z konta "dcsopty" masz 20, ale z niego nie wypowiadałeś się w wątku o którym rozmawiamy,

Nieprawda
z tego konta napisałem 8 pierwszych komentarzy pod testem Pentax K-1, które usuwano

(o treści podobnej do tego który obecnie tam jest -jak pisałem)

-bo jak pisałem:
fides napisał/a:

Ośmiokrotnie usuwano mój komentarz dcsopty pod testem Pentax K-1.
Założyłem więc nowe z którego komentarz usunięto :roll: ...

[jeden zaginiony komentarz (11+8-20) to pewnie https://help.disqus.com/customer/en/portal/articles/664693-why-are-comments-visible-in-the-disqus-admin-but-not-on-my-site- ]

Ach, ten marketing szeptany Pentax...

jaad75 - Czw 26 Maj, 2016

fides napisał/a:
Nie prawda https://help.disqus.com/customer/en/portal/articles/466224-flagging-comments

Jest tam też formularz zgłoszeń https://feedback.disqus.com/spam/
Dopiero teraz zobaczyłem, że faktycznie pojawia się mała flaga w górnym rogu. Nie zauważyłem, że jest taka możliwość.
fides napisał/a:
-dwa upvote'y dla twoich komentarzy od https://disqus.com/by/disqus_FwnoU0TeBE/ :wink: były pierwsze
I Ty sądzisz, że założyłem sobie konto "Grzegorz Brzęczyszczykiewicz", żeby robić sobie upvote'y? :lol: Ja wiem, że każdy sądzi wg siebie i pewnie Cię nie przekonam, ale zapewniam Cię, że nie. Zresztą nie sądzisz, że inteligentniej by było użyć do tego jakiegoś bardziej prawdopodobnego i wiarygodnego nicka?
fides napisał/a:
jaad75 napisał/a:
z konta "decees" z którego poszedł pierwszy komentarz, napisałeś w sumie tylko jeden

-...pod testem Pentax K-1 i został usunięty [ 3 days ago ]
Widziałem przez chwilę tylko ten jeden - pojawił się jakoś w podobnym okresie, kiedy odpowiadałem na komentarz autora testu i chwile po tym faktycznie zniknął - byłem przekonany, że usunąłeś go na chwilę sam, żeby coś dopisać. Kolejny pojawił się już z konta "Andrzej Fides" następnego dnia bodaj (i od razu upvote'owany z dwóch Twoich kolejnych kont :lol: ).
fides napisał/a:
Ośmiokrotnie usuwano mój komentarz dcsopty pod testem Pentax K-1.
To też o czymś świadczy... :razz:
Zapewniam Cię, że nie mam z tym nic wspólnego - do dzisiaj nie wiedziałem, że jest opcja flagowania i że z automatu usuwa oflagowane posty.
fides napisał/a:
Ach, ten marketing szeptany Pentax...
Że niby "marketing szeptany" usuwa Ci posty z Disqusa? :lol:
To, że ktoś, czy może nawet bot (bo wrzucasz dużo linków) uznał Twój komentarz za spam, to jeszcze nie marketing szeptany.

Andrzej.M. - Czw 26 Maj, 2016

sosin napisał/a:
pentax woli dać uszczelkę zamiast dobrego af, bo zwykły simering/oring tańszy niż sprawny silniczek w obiektywie

Nie całkiem tak. Na sprawny silniczek w obiektywie potrzeba miejsca którego szczególnie w serii limitowanej rozmiarem za wiele nie ma , więc lepiej dać sprawny silniczek w aparacie. Cóż , warczy - wiem - i całkiem cicho nie będzie, bo przekładnia zawsze będzie hałasować. W czym to przeszkadza? W 90% zdjęć - w niczym. Może na sali koncertowej - ale tam bardziej będzie dolegać klapanie lustrem - więc cóż że canony mają swój cudowny napęd skoro klapią jak dorożkarskie konie kopytami... To ja już wolę pobzykiwanie wiertarki w 70Ltd czy 100WR i ciche klapnięcie K-3. Tym bardziej że można wstępnie wyostrzyć ręcznie i usłyszeć cichutkie cyk-cyk. (doostrzenie-zdjęcie)

muzyk - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej M. Znow bzdury piszesz.

W Canonach jest opcja cichszej migawki...
owszem, idealnie cicho nie jest jak np. w niektorych Panasonicach, ktore maja migawkę elektroniczną, ale wystarczająco cicho.

muzyk napisał/a:

W których i w trybie seryjnym też?

muzyk - Czw 26 Maj, 2016

Np. w 5Dlll. W seryjnym nie pamietam, nie mam aparatu przy sobie jak to pisze.
monkowy_dziadek - Czw 26 Maj, 2016

W seryjnym jest
W 6D też. I 70D.

A 7D nie ma? 7DII? 60D? Dziwne, w Pentaxach typu K-5 i nowszych tej klasy jest cicho bez "opcji wyciszania". To po co narzekać na pracę wiertarki która jest cichsza od migawki ? A to przecież "sztandarowy argument" przeciw Pentaxowi. :wink:
fides - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
To po co narzekać na pracę wiertarki która jest cichsza od migawki ?

Bo większość amatorów jak już wydaje sporą kasę na aparat i obiektywy,
to nie chce wydawać jeszcze na kamerę wideo i (ewentualnie) obiektywy do niej?

...i nosić dwóch sprzętów na wakacjach, jak można to mieć w jednym?

fides vel dcs, pisałeś do jaad75,
fides napisał/a:
Twoje narzekania na obiektywizm testów Pentax są ogólnie znane.

Nie tylko jego.
Powiedzmy że jakoś pomijało się markę Pentax przy niektórych porównaniach - jak np:

fides - Czw 26 Maj, 2016

http://photorumors.com/wp...ra-rankings.png

http://photorumors.com/20...nkings-are-out/

Cytat:
Już na maksymalnym otworze względnym uzyskuje on wynik prawie 43 lpmm, co powoduje, że obrazy tam generowane są w pełni ostre. Przymknięcie przysłony do f/4.0 powoduje wejście na poziom ciut powyżej 50 lpmm. Maksimum swoich możliwości (wartość 52.4 lpmm) Pentax osiąga dla przysłony f/5.6. Tak chwalony przez nas i zauważalnie droższy Canon 2.8/100L sprawował się odrobinę lepiej na maksymalnym otworze względnym, gdzie notował wynik prawie 46 lpmm. Od f/4.0 oba obiektywy, w granicach błędów pomiarowych, pokazują identyczne i jednocześnie świetne wyniki.

W podobnym tonie możemy opisywać zachowanie na brzegu kadru. Nawet na maksymalnym otworze względnym mamy wartość około 36 lpmm, a więc trochę powyżej poziomu przyzwoitości. Tutaj także Pentax ustępuje trochę droższemu Canonowi, który na f/2.8 notował wynik 41 lpmm. Sytuacja jednak odwraca się po zastosowaniu przysłon f/4.0 i f/5.6. W ich przypadku to Pentax jest trochę ostrzejszy od Canona.

Oczywiście zrozumiałe jest gdy w porównaniu pomija się szkło starsze i nic nie warte, ale jeśli w podsumowaniu Pentaxa nawiązuje się do szkieł później porównywanych - zwykła przyzwoitość nakazuje włączyć je do porównania. Test pentaxa jest 2011 a Tamrona z 2013r.

muzyk - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
A to przecież "sztandarowy argument" przeciw Pentaxowi. :wink:

Oj... to nie jest jedyny argument.

Pentax jest bdb przede wszystkim w dynamice tonalnej (po prostu bdb oprogramowuje matryce) - począwszy od K5 i w budowie korpusów - uszczelnienia.
Do tego stabilizacja matrycy, co jest zaletą m.in. w używaniu starych obiektywów, które z Pentaxem np. m42 współpracują świetnie, głównie ze względu na pułapkę ostrości (w Canonie tego nie ma - poprawcie mnie, jeśli się mylę - stąd adaptery z dandelionem).

AF Pentaxa jest jaki jest i faktycznie w większości sytuacji dźwięk tegoż nie przeszkadza, ba może być nawet zaletą dla niektórych, jak bulgot z rur wydechowych niektórych aut. :wink:

Canon od modelu 5DII daje bdb możliwości filmowe i choć... mowa o aparatach, jest dziś czymś oczywistym, że w lustrzankach taka możliwość istnieje.
Jeśli do tego można w niektórych modelach wgrać ML by mieć jeszcze większą jakość filmowania, to chyb nie jest tak źle?

Canon ma w systemie wiele bdb szkieł, choćby najnowsza 35-ka 1.4 II czy wiele, choć bardzo drogich tele.
W zasadzie, wystarczy 6D, 24-70II L + 70-200 2.8 II L IS USM i zabawa na całego.
Ba, do tego jest właśnie trochę fajnych stałek.

Użytkownik Pentaxa obiektywowe ewentualne (by znów nie iść na "wojnę") braki może uzupełnić szkłami firm trzecich.

czyli... dla każdego coś odpowiedniego.

Jeden będzie się rozpływał DR i uszczelnieniami, a drugi szkłami systemowymi, 61 punktami AF (np. 5dIII) i możliwościami filmowymi.
Inny zaś weźmie Nikona, bo bez tej marki nie wyobraża sobie ... życia w ogóle.

Następny oleje system i weźmie bezlustro Sony.

Wojna międzysystemowa jest bez sensu jak walka o wygraną z główną nagrodą złotych gaci.
Raczej i tak by na d..e popękały. :mrgreen:

fides - Czw 26 Maj, 2016

https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&tl=en&u=http%3A%2F%2Fbcnranking.jp%2Faward%2Fgallery%2F2016%2Fhard%2Fp2.html

Lustrzanki
https://translate.googleu...BJscg7XUDwNcdCA

Bezlusterkowce
https://translate.googleu...YiTcKfLJth5oaWg

Obiektywy
https://translate.googleu...vyu0dyclKZkZYAg

muzyk napisał/a:
Użytkownik Pentaxa obiektywowe ewentualne (by znów nie iść na "wojnę") braki może uzupełnić szkłami firm trzecich.

Oczywiście że może, choć i w jego szklarni nie brakuje obiektywów z cichym silnikiem - jeśłi już koniecznie musi aparatem filmować z dźwiękiem z wbudowanego mikrofonu - od dawna jest i 17-70/4 jak 16-50/2,8 czy obecna "kitowa" wersja 18-50. Do tego Sigmy, Tamrony oraz szkłą manualne które nawet dla filmowania i montowania specjalnych przekładni i silników mają odpowiednie wersje z zębatką pod wszystkie systemy. Ale to już pominę - bo wiadomo - do filmu tylko canon! :wink:

muzyk - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
do filmu tylko canon!

No ba, nie tylko. Go Pro na rower daje radę :razz:

Andrzej.M. napisał/a:
A 7D nie ma? 7DII? 60D?

Starsze konstrukcje nie (jak mają, to niech mnie ktoś poprawi). 7DII ma.
Piszę tylko o tym, co znam i wiem jak działa.
Ale jak już wcześniej wspominałem - mam Fuji i to mi wystarczy do większości zastosowań.

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2016 18:15 ]
Andrzej.M. napisał/a:
jeśłi już koniecznie musi aparatem filmować z dźwiękiem z wbudowanego mikrofonu

Canon 24-70/2,8 w pierwszej wersji robi taki hałas, że zewnętrzny mikrofon nie wystarcza. Trrr....tr...tr...trrr doprowadza mnie do szewskiej pasji. Gdyby nie rejestrator, byłbym dzisiaj łysy.

komor - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Powiedzmy że jakoś pomijało się markę Pentax przy niektórych porównaniach - jak np:

Przecież to elementarne, drogi Watsonie. Obiektywy pokazane w zalinkowanym przez Ciebie zrzucie to najpopularniejsze modele, a ilość pozycji w tej tabelce jest ograniczona. Po co dokładać do niej jakiś niszowy obiektyw, którego nie można kupić do dwóch wiodących systemów, w przeciwieństwie do Tamrona i Sigmy, umieszczonej w porównaniu? Obecności firmowych setek Canona i Nikona chyba nie trzeba uzasadniać?

Co do głośności migawki, to w starszych Canonach jest obrzydliwie głośna. W bezpośrednim porównaniu moje 7D jest znacząco głośniejsze od dowolnego Nikona, np. 7100 jest znacznie kulturalniejszy. Jeszcze K-7 miałem niedawno w bezpośrednim porównaniu, to też był cichszy, mimo że to już staruszek. 5DIII ma znacząco cichszą migawkę niż 7D (pierwszy).

muzyk - Czw 26 Maj, 2016

Starsze konstrukcje nie (jak mają, to niech mnie ktoś poprawi). 7DII ma.

Pierwsza cicha migawka chyba od 5DIII :roll:

komor napisał/a:
Przecież to elementarne, drogi Watsonie.

To spisek fanbojów.

fides - Czw 26 Maj, 2016

dokształcać się http://cpn.canon-europe.c..._5d_mark_iii.do
o super nowej migawce i lustrze :wink:

Wojmistrz - Czw 26 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
muzyk napisał/a:

W których i w trybie seryjnym też?
Andrzeju, na przykładzie mojego 6D napiszę ci, że aparat ten ma tryb cichy zarówno w trybie pojedynczym jak i seryjnym. Głośność w trybie cichym jest przyjemna dla ucha, takiego trybu używam np w kościołach czy w fotografii makro owadów. Minusem trybu seryjnego jest spadek szybkości serii do 3fps.
Andrzej.M. - Pią 27 Maj, 2016

Cytat:
Głośność w trybie cichym jest przyjemna dla ucha, takiego trybu używam np w kościołach czy w fotografii makro owadów. Minusem trybu seryjnego jest spadek szybkości serii do 3fps.

No właśnie - "głośność" a właściwie należało by napisać cichość już w k-5 jest całkiem przyjemna , a w K-3 jeszcze fajniejsza. I nie ogranicza szybkości migawki. :wink:

[ Dodano: Pią 27 Maj, 2016 22:59 ]
fides napisał/a:
o super nowej migawce i lustrze
Wielkie halo! 6fps przy 23Mpix... :wink:
Może warto się doszkolić również z innych nowinek http://www.fotopolis.pl/t...paratu/strona/2
:razz:

monkowy_dziadek - Pią 27 Maj, 2016

Andrzej.M., Andrzej.M., do rozpatrzenia i przemyślenia:
https://youtu.be/toRn-o5l8l8?t=2501

jaad75 - Pią 27 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
No właśnie - "głośność" a właściwie należało by napisać cichość już w k-5 jest całkiem przyjemna , a w K-3 jeszcze fajniejsza.
K-3 jest akurat głośniejszy od K-5.
Andrzej.M. napisał/a:
Może warto się doszkolić również z innych nowinek http://www.fotopolis.pl/t...paratu/strona/2
:razz:
A co to ma do rzeczy? :roll:
fotoparanoja - Pią 27 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:

teraz się wydało, że Andrzej.M. sie nawet na pentaxach nie zna :twisted:

fotoparanoja, a to jakaś nowość? :razz:
fotoparanoja - Pią 27 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
fotoparanoja, a to jakaś nowość? :razz:

dla mnie tak, ja tu nowy ale mam lepsze typy na tym forum :razz: :twisted:

fides - Pią 27 Maj, 2016

OJP!
Teraz zabawa w złego i dobrego Pentaksiarza.

dcs, jak zwykle manipulacja faktami. Historię postów każdy może sobie łatwo sprawdzić.

[ Dodano: Pią 27 Maj, 2016 23:57 ]
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#441345

fides - Pią 27 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:
dcs, jak zwykle manipulacja faktami. Historię postów każdy może sobie łatwo sprawdzić.

Nie wiem o co ci chodzi.
Nawet nie próbuj tłumaczyć. Zdanie osoby używającej takiego języka mnie nie interesuje.

jaad75 - Sob 28 Maj, 2016

Niewiniątko... :lol:
fotoparanoja - Sob 28 Maj, 2016

nic chciałbym tego analizować co tam zaszło miedzy wami :razz:

ale pokazywanie wad optycznych jako przykład z testu gdy ktoś drugi pokazuje jak ta wada wyglada na jego egzemplarzu niczego nie potwierdza ani w stosunku do tutejszego testu ani do tego jak się to ma do rzeczywistość.

Mam szkło sigmy które wybierałem w kilku sklepach z ponad 15 egzemplarzy (juz nie pamietam) i moje też wypada najlepiej i nawet lepiej niż w teście, niestety rzeczywistośc dla tego modelu jest inna, szczególnie że akurat ten model lubi się szybko rozjżdżać :smile:

fides - Sob 28 Maj, 2016

Jak będę chciał usłyszeć coś takiego http://forum.optyczne.pl/...=brednie#514270 to wdepnę do rynsztoka.

Niczym się chłopaki nie różną. -Jak jeden mąż.

mozer - Sob 28 Maj, 2016

fotoparanoja, niestety problem z tutejszymi testami jest taki, że wykonujący je naiwnie wierzą, że jak dostają szkło do testów od dystrybutora to jest ono absolutnie losowym egzemplarzem...
fides - Sob 28 Maj, 2016

Przypomniał mi się ban komisarza_ryby.
http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#474563

No ale Samsung to nie Pentax.

fotoparanoja, w komentarzach do tego testu było zdjęcie komy z przynajmniej jeszcze jednego egzemplarza tego szkła (z tego co pamiętam, to składanego w Wietnamie - mój jest jeszcze Made in Japan) i wyniki były podobne jak u mnie. Pamiętam też ,że bodaj 31 Ltd filorpa, które Arek oglądał na zlocie, zachowywało się znacznie lepiej niż testowany egzemplarz. Po prostu, można trafić na mocno odbiegające od standardu sztuki - ile ich obecnie jest, trudno stwierdzić, pewnie potrzeba byłoby zbiorowego testu, jak na Lens Rentals (co ciekawe, dcs vel fides potrafił, oczywiście gdy pasowało to do jego wywodu :razz: , zalinkować przykład rozrzutu jakościowego jakichś eL-ek i tego, jak bardzo pojedyncze sztuki potrafiły odbiegać od przeciętnej jakości i to zarówno w jedną, jak i drugą stronę). Ponoć QC w Wietnamie mocno poprawiło się po przejęciu fabryki przez Ricoh, podobno teraz nawet jeszcze zaostrzyli procedury, przy okazji opracowywania DFA*70-200 i przygotowywania jego wersji produkcyjnej - na ile to prawda, trudno powiedzieć... Fakt faktem, że na pewno za czasów Hoya powtarzalność produkcji pozostawiała wiele do życzenia.
mozer - Sob 28 Maj, 2016

fides, no cóż, teraz jest na topie szykanowanie osób o poglądach niezgodnych z oficjalną linią.
fides - Sob 28 Maj, 2016

mozer, czyli obecna linia to to, co prezentuje przeważający nick po prawej?
http://forum.optyczne.pl/viewforum.php?f=23

Edit
na kolejnych stronach jest "nieźle" http://forum.optyczne.pl/...days=0&start=50

jaad75 ale rozumiesz że to źle świadczy o tym modelu? No i generalnie o kontroli jakości? Takie historie są w każdej marce.

fotoparanoja, nie do końca o modelu, bo większych problemów z wersją MIJ (ani 43, ani 31), raczej nikt nie zgłaszał (choć np. mój pierwszy japoński egzemplarz 43 Ltd, miał wyjątkowo duży bodaj BF), zaczęły się narzekania na forach, gdy na rynek trafiły wersje AIV. I tak, oczywiście, źle świadczy to o kontroli jakości. Ale, jak napisałem wyżej, ponoć się poprawiło - póki co, miałem w ręce tylko jeden w miarę świerzy egzemplarz 31 Ltd i był ok.

[ Dodano: Sob 28 Maj, 2016 02:42 ]
^świeży :zalamany:

Wojmistrz - Sob 28 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
No właśnie - "głośność" a właściwie należało by napisać cichość już w k-5 jest całkiem przyjemna , a w K-3 jeszcze fajniejsza. I nie ogranicza szybkości migawki. :wink:
Akurat K-5 nie był wyjątkowo cichy, a w kościele czy katedrze gdzie panuje milczenie i słyszysz swój oddech, 8db różnych pomiędzy trybem zwykłym a cichym w 6D to prawdziwa przepaść.

Wojmistrz napisał/a:
Akurat K-5 nie był wyjątkowo cichy
Był wyjątkowo cichy (jakieś 5db cichszy od takiego K-3, który do głośnych DSLR też nie należy, a ~9db od K-30/K-50, które mają przeciętny poziom hałasowania, jak na APS-C). Nie wiem jak w Canonach (akurat 6D w normalnym trybie jest w miarę cichy, jak na FF), ale tryb Quiet w Nikonach, które porównywałem, był od K-5 głośniejszy i to sporo.

jaad75, K-5 kojarzy mi się z niższym dźwiękiem, ale jaka faktycznie była ilość db to ciężko teraz powiedzieć. Miałem go w tym samym czasie do 60D, a to już dla mnie zamierzchłe czasy. Muszę trafić K-5 bo to już kolejny test porównawczy dźwięku jaki potrzebuję zrobić. Swoją drogą, w testach optycznych mógł by się znaleźć test głośności pracy, bo to zaczyna mieć dla niektórych znaczenie, podobnie z obiektywami.

Wojmistrz napisał/a:
jaad75, K-5 kojarzy mi się z niższym dźwiękiem, ale jaka faktycznie była ilość db to ciężko teraz powiedzieć.
Tak, ma dość charakterystyczne, niskie "mlaśnięcie". Wysoki trzask, typowy dla wielu luster, jest mocno przytłumiony:
https://www.youtube.com/watch?v=mHW-TFYUujk
To, jaka ilość dB wydostaje się na zewnątrz i jak tłumione są dżwięki, to też kwestia użytego obiektywu, oczywiście...

No jest różnica, jest.
fides - Sob 28 Maj, 2016

To nie można by użyć aktywnego tłumienia hałasu w aparatach?

fides napisał/a:
To raczej pytanie do producentów :)

fides napisał/a:

mozna zastosować specjalna obudowe, często fotosiści takie stosują, ja używam czegos takiego, w sumie to prowizorka ale się sprawdza, oczywiscie nie jest to aż tak wygodne jak obudowa za 10K ale kosztowało zdecydowanie mniej.

fides - Sob 28 Maj, 2016

To do katedry?

fides, to przy produkcji dźwięku się uzywa, kiedy czułe mikrofony na planie filmowym zbierają trzaskanie lustra, w katedrze myśle można przeboleć to i owo
fides - Sob 28 Maj, 2016

fotoparanoja napisał/a:
to przy produkcji dźwięku się uzywa...

aż się boję zapytać do czego :wink:

Tak, tak. Wiem do czego ta mufka.

Andrzej.M. - Sob 28 Maj, 2016

jaad75 napisał/a:

:oops: no to wpadka... przepraszam - kiedyś jeszcze przed zakupem K-3II - czytając o K-3 coś pisali że ma być cichszy (może chodziło o silnik AF?) - no i tak mi się jakoś utrwaliło... Uczciwie przyznam - nie sprawdzałem który klapie ciszej. Mam namiastkę takiej obudowy używanej z K10d i K-x - i chyba do niej wrócę.... W każdym razie dzięki .

[ Dodano: Sob 28 Maj, 2016 16:52 ]
jaad75 napisał/a:
A co to ma do rzeczy?
fides napisał/a:
dokształcać się

muzyk - Sob 28 Maj, 2016

fotoparanoja napisał/a:
mozna zastosować specjalna obudowe, często fotosiści takie stosują, ja używam czegos takiego, w sumie to prowizorka ale się sprawdza, oczywiscie nie jest to aż tak wygodne jak obudowa za 10K ale kosztowało zdecydowanie mniej.

Czy nie można jednak... do niektórych ujęć zastosować jakiegoś dobrego bezlusterkowaca z elektroniczną, po prostu niesłyszalną migawką?

muzyk napisał/a:
do niektórych ujęć zastosować jakiegoś dobrego bezlusterkowaca

Można by , ale musiałby mieć to samo mocowanie do szkieł. Tak jak ma Pentax K-01 - o ile ma bezgłośną migawkę elektroniczną. Niestety - nie miałem okazji sprawdzić.
A w ogóle ideałem było by zastosowanie migawki elektronicznej w trybie LV - tak jak to ma miejsce w trybie Pixel shift... Skoro wtedy można ... to była by supercicha migawka zamiast supergłośnej - niepotrzebne wielokrotne klapnięcia lustrem... :roll:

komor - Sob 28 Maj, 2016

mozer napisał/a:
fotoparanoja, niestety problem z tutejszymi testami jest taki, że wykonujący je naiwnie wierzą, że jak dostają szkło do testów od dystrybutora to jest ono absolutnie losowym egzemplarzem...

Sugerujesz, mozer, że przysłany z dziurą w tylnej soczewce Canon 35/1.4L (I) specjalnie został tak wyselekcjonowany? :)

Dystrybutorzy zwykle wysyłają przedmiot nowy nawet go nie rozpakowując, a jeśli już to żeby sprawdzić czy wysyłają cały. Raczej nie mają czasu ani warunków do wcześniejszego testowania. Może jakby szły serie od producenta do testów coś by to zmieniało. A tak - to raczej losowo... Bo w teorie o lepszych i gorszych rynkach też nie bardzo wierzę...
mozer - Sob 28 Maj, 2016

komor, mam nadzieję, że żartujesz, ale sprostuję, że raczej miałem na myśli sigmy ;)
komor - Sob 28 Maj, 2016

mozer napisał/a:
komor, mam nadzieję, że żartujesz

W sprawie tego, że była dziura, czy że ktoś specjalnie taki egzemplarz wysłał? :)

Sigmy, jak czasem we wstępie do testu Arek pisze, czasem specjalnie do Aptecznych na asapie lecą, jak tylko pojawią się z Europie. Zapewne stawia to potem wyśrubowane wymagania w sklepie, jak klient wybiera sztukę i chce mieć „taki jak w teście”. :) Ja tam jak dotąd się nie naciąłem, ale jak wielokrotnie pisałem, nie kupuję w ogóle obiektywów w sklepach sieciowych w centrach handlowych (choć korpusy w sklepie na F owszem), tylko w sklepach foto (i nie wybieram po najtańszej cenie, tylko po renomie sklepu), a Sigmy kupuję w sklepie Sigmy.

fotoparanoja - Nie 29 Maj, 2016

muzyk napisał/a:
Czy nie można jednak... do niektórych ujęć zastosować jakiegoś dobrego bezlusterkowaca z elektroniczną, po prostu niesłyszalną migawką?

można, nawet af z 70-200L/2.8 całkiem dobrze działa przez przejściówke ale ergonomicznie jest kompletnie niewygodny, to już nie praca tylko dramat :wink:

Andrzej.M. napisał/a:
Można by , ale musiałby mieć to samo mocowanie do szkieł. Tak jak ma Pentax K-01 - o ile ma bezgłośną migawkę elektroniczną. Niestety - nie miałem okazji sprawdzić.

dlatego znowu nie wiessz o czym mowa, weź ty lepiej poszukaj literówek w moim poście

muzyk - Nie 29 Maj, 2016

fotoparanoja napisał/a:
można, nawet af z 70-200L/2.8

Miałem na myśli coś ala Panasonic/Olympus z szkłem systemowym np. 35-100 2.8 - czyli obok lustrzanki, coś do super cichego fotografowania.

Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016

fotoparanoja napisał/a:
znowu nie wiessz o czym mowa,

Masz bardzo adekwatny nick - czepiasz się jak fides vel dcs
- jak byś pracował w sklepie i miał możliwość każdy aparat wypróbować. Skoro masz takie informacje i wiesz lepiej to proszę - sprostuj! A jak nie to się od... :twisted:

komor - Nie 29 Maj, 2016

Panowie, w kolejnym wątku proszę o zaprzestanie osobistych docinek. Prostować fakty, a nie obrzucać się epitetami.
Andrzej.M. - Nie 29 Maj, 2016

komor napisał/a:
Prostować fakty

Otóż to!

fides - Nie 29 Maj, 2016

Teraz dopiero się zacznie prostowaniePentax
fotoparanoja - Pon 30 Maj, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
jak byś pracował w sklepie i miał możliwość każdy aparat wypróbować. Skoro masz takie informacje i wiesz lepiej to proszę - sprostuj!

przecież już cię koledzy poprostowali, tu nie chodzi o to żeby Ciebie prostować. Chodzi o to, żebyś nikogo nie wprowadzał w błąd. Epitety to rzeczywiście porażka, jak czytam innych co do Ciebie wypisują, to w sumie trochę lipa, nie mi oceniać. Przeważnie są to użytkownicy którzy maja na karku kilka tysięcy postów, widać zmęczyłeś ich swoją osobą.

Andrzej.M., uwierz mi nie trzeba pracować w sklepie, żeby zweryfikować to co piszesz o pentaxie czy o canonie, wystarczy pracować w zawodzie. Poza tym czesto w sklepie nie za duzo da się sprawdzić, stąd ja np. mało się orientuje w bezlustrach.
Andrzej.M., lepiej jak emocje opadną, posłuchaj też czasem kolegów którzy używają pentaxa, zbyt często wprowadzasz innych użytkowników w błąd, pewnie nie specjalnie, mam nadzieje.

Co innego to o czym pisał ci nawet mod, z cyklu zacytujmy klasyka .... :wink: więcej dystansu do siebie Andrzeju i nie obrażaj się, jak już wcześniej pisał Ci ktoś inny :wink:

Andrzej.M. - Wto 07 Cze, 2016

fotoparanoja napisał/a:
żeby zweryfikować to co piszesz o pentaxie czy o canonie

A co piszę o canonie? Że bardziej szumi niż Pentax na wysokim ISO? Że ma mniejszą rozpiętość tonalną i dynamikę barwną nie tylko wobec Pentaxa ale również wobec Nikona? Że testy bywają nieco subiektywne? fotoparanoja, nie będę cię pouczał , ale zmianę tonu mógłbyś przemyśleć... nie musisz stosować własnych rad do siebie , ale ... przemyśl to. :wink:

fotoparanoja - Sro 08 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
Że bardziej szumi niż Pentax na wysokim ISO? Że ma mniejszą rozpiętość tonalną i dynamikę barwną nie tylko wobec Pentaxa ale również wobec Nikona?

to są fakty ogólnie znane, niestety ty nie potrafisz z nich skorzystać przy swojej fotografii :twisted: poprostu technicznie ci nie idze :razz: to zdanie tyczyło się ergonomii, użytkowania takiego nikona czy canona bądź tak ważnych opini jak właśnie to czy sobie ktoś coś chwali czy nie, na co nawet ci Komor zwrócił uwagę. Jeden sobie chwali zakupy w biedronce inny nie, drugi sobie chwali ostrość w narozniakach pewnej sigmy choć nic, powtarzam NIC tego nie potwierdza ani żaden test a tym bardziej zdjęcia. No chyba że te zdjęcia wojmistrza o romiarze 1024x684pix, wtedy tego i ten i tego :razz:

z tym, że co do nikona to niestety nie do końca są to fakty :razz:

Wojmistrz - Sro 08 Cze, 2016

Jeśli już o mnie wspominasz, to po pierwsze proszę więcej szacunku. Jak widzisz, piszę się wielką literą i pewnie tobie też nie było by miło, gdyby ktoś pisał twoje imię czy nazwisko z małej litery. Po drugie:
fotoparanoja napisał/a:
drugi sobie chwali ostrość w narozniakach pewnej sigmy
Czy możesz zacytować to chwalenie ostrości w narożnikach?
Andrzej.M. - Pon 20 Cze, 2016

fotoparanoja napisał/a:
to zdanie tyczyło się ergonomii,

No oczywiście , ergonomia canona jest wręcz legendarna... :lol: Szczególnie modeli amatorskich... :lol: Ale - fakt, jeden lubi biedronkę inny kefirek... Jak Cię czytam , to jakbym słyszał Koziego... Dejavu?

komor - Pon 20 Cze, 2016

Andrzej.M. napisał/a:
fotoparanoja napisał/a:
to zdanie tyczyło się ergonomii,

No oczywiście , ergonomia canona jest wręcz legendarna... :lol: Szczególnie modeli amatorskich... :lol:

Jest całkiem OK i w pełni używalna, przynajmniej jeśli chodzi o 3-cyfrowe, bo te 4-cyfrowe to już kompletne kadłubki. Przynajmniej punkty AF się świecą. :wink: Oczywiście wyższe modele są lepsze. Myślę, że w 3-cyfrowych to przede wszystkim wizjer jest najsłabszym elementem, a nie np. brak drugiego kółka.

fotoparanoja - Wto 21 Cze, 2016

Wojmistrz napisał/a:
Czy możesz zacytować to chwalenie ostrości w narożnikach?

tak, wypowiadasz się o nim ogólnie w samych superlatywach, jeżeli rozmawiamy o tym, że jest słabe w naroznikach a ty po wszystkim piszesz:

Wojmistrz napisał/a:
Dla mnie jest bardzo dobre.

Wojmistrz napisał/a:
Fotografuję nim prezentacje 360 dla agencji mieszkaniowych, czasami coś artystycznego, czasami kilka ujęć na ślubach oraz filmuję tym szkłem - i jest git.

Wojmistrz, zdecydowanie chwalisz własności optyczne tego instrumentu jako całości, czego Ci przecież nikt nie zabroni, tak jak testującym mieć kompletnie inne zdanie niż twoje, bo o uzytkownikach już nie wspomne.

Andrzej.M. napisał/a:
Masz bardzo adekwatny nick - czepiasz się jak fides vel dcs

Andrzej.M., mógłbyś odnosić się do konkretów a nie do tego, że cały czas się czujesz prześladowany, wcześniej starałem się na to nie zwracać uwagi ale widzę to poważny problem.
Jeżeli ja mam adekwatny nik to ty masz nieadekwatne zdjęcia do tego o czym mowa.
Ta wypowiedź tyczyła się, tego, że rozmawiasz o sprzęcie którego nigdy nie używałeś, do czego się otwarcie przyznajesz, co gorsza uważasz, ze to nic złego:

Andrzej.M. napisał/a:
To rzeczywiście jakaś fotoparanoja... jakby trzymanie czegoś w rękach czegoś dowodziło... :roll: Albo świadczyło o jego znajomości..

Andrzej.M. ja cię zrozumiałem, może źle, że to bez znaczenia czy coś miałeś w rękach czy nie, bo i tak jest gorsze .... i tak w kółko.
Jednak upieram się przy tym, że: żeby mówić o czymś iż jest gorsze od czegoś innego wypadałoby przynajmniej wziąć to do rąk, no i to raczej uwaga ogólna i proszę Cię to uwaga bez żadnych podtekstów.

Arek - Wto 21 Cze, 2016

komor napisał/a:
Sigmy, jak czasem we wstępie do testu Arek pisze, czasem specjalnie do Aptecznych na asapie lecą, jak tylko pojawią się z Europie.

A to różnie z tym bywa. Ostatnio jak brałem Sigmę C 1.4/30 to Łukasz położył na biurku dwie sztuki jakie mieli do sprzedaży na sklepie i powiedział: "Wybieraj". Do testu poszła więc pierwsza lepsza.

Ale faktycznie duże nowości potrafią lecieć prosto z Japonii.

Andrzej.M. - Wto 21 Cze, 2016

Cytat:
Myślę, że w 3-cyfrowych to przede wszystkim wizjer jest najsłabszym elementem, a nie np. brak drugiego kółka.

Jednym słowem co kto lubi lub do czego przywykł, nie musi być obiektywnie... :wink:
fotoparanoja napisał/a:
że cały czas się czujesz prześladowany

:lol: :lol: Wmawiasz innym co czują? :roll: Zupełnie jak niejaki "Kozi"! Czyżby powrócił? :lol:
fotoparanoja napisał/a:
masz nieadekwatne zdjęcia do tego o czym mowa.

Chcesz o tym porozmawiać? :grin: :cool:
fotoparanoja napisał/a:
rozmawiasz o sprzęcie którego nigdy nie używałeś, do czego się otwarcie przyznajesz,

Nie mam powodu żeby używać. Kiedyś gdy nie miałem własnego używałem wypożyczanych razem ze studiem. I teraz na różnych imprezach mam okazję pobawić się tym i owym - czy to musi czegoś dowodzić? I mam o tym pisać kilka razy dziennie? Czy to że ktoś miał Pentaxa w ręce w sklepie, albo nawet przez kilka dni w domu świadczy o tym że go gruntownie poznał? Nie, nawet żeby poznać kolejny model z tej samej stajni i przyzwyczaić do zmian trzeba trochę czasu. Zatem mogę tylko stwierdzić że każdy wypowiadający się o innym modelu aparatu niż aktualnie używany jest po trosze ignorantem. Tak naprawdę znamy tylko własny sprzęt.
Więc śmieszą mnie opinie amatorów którzy często nawet własnego sprzętu nie znają - polecających lub chcących kupić coś ... "bo kolega ma i sobie chwali". Wiadomo przy tym że działa tu mechanizm samopotwierdzenia: "- kupiłem - mam - to musi być dobre - nie jestem przecież idiotą". Ale każdy próbuje to ująć inaczej - najuczciwiej było by pisać mam to i to - i jest tam tak i tak. Tyle że wielu boi się żeby nie wyglądało jak zlot dzieci z piaskownicy pt. "moje autko jest najładniejsze" , więc na siłę używają pseudonaukowych czy statystycznych argumentów , jak - tamto jest be , bo nie ma w sklepach, bo nie ma tego czy tamtego, bo najmniej się sprzedaje itp. Staram się przytaczać czyste fakty w tym truizmy - bo dla nas one nimi są , ale dla amatorów często są one nieznane. To słyszę co? "To przecież wiadome , po co o tym pisać" albo " i tak tych różnic nie zobaczysz". A właśnie trzeba o tym pisać , a różnice same wyjdą gdy taki amator niechcący niedoświetli zdjęcie. Pisząc o różnicach w budowie, szczególnie korpusów z najniższych półek - nie piszę nawet o usytuowaniu przycisków i kółek , ale o ich braku. Nie trzeba nawet brać do ręki takiego kadłubka żeby wiedzieć jakie to niesie konsekwencje dla potencjalnie zaawansowanego amatora. I o ile wygodniejsze jest posiadanie tych kółek i przycisków. To oczywiście dla osoby biorącej w ręce aparat kilka razy w tygodniu a nie w roku. Czy te braki rekompensuje lepszy tryb filmowy? Nie sądzę. Chyba że ktoś kupuje żeby kręcić filmy. Ale to już inny temat.
fotoparanoja napisał/a:
czego Ci przecież nikt nie zabroni, tak jak testującym mieć kompletnie inne zdanie niż twoje, bo o uzytkownikach już nie wspomne.

To co prawda do kol. Wojmistrz, ale też coś powiem . Otóż nawet jeśli wspomniana Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG Aspherical HSM na brzegach kadru daje rozdzielczość tylko nieco przekraczającą 25lpmm to w przypadku pełnej klatki jest zupełnie wystarczające. No i pozwolę sobie zacytować tę "odmienną" opinię testujących :
Cytat:
Poważnych zastrzeżeń nie możemy też mieć do zachowania na brzegu kadru. Choć chcielibyśmy, aby wartości MTF50 u obiektywu projektowanego pod pełną klatkę były większe, pochwalić trzeba znów równe zachowanie we wszystkich ogniskowych.
Nawet na cropie nie są to tragiczne rezultaty czego mogłem sam doświadczyć. Na analogowym małym obrazku (czyli FF) też jest w porządku. Na cyfrowym FF jeszcze nie miałem okazji - póki co jeszcze K-1 nie mam. Ale będzie i to szkło trzymam dla niego. Niezależnie od Samyanga 14mm/2,8 . :razz:

Andrzej.M., możesz na chwilę oderwać się od tego, że jesteś prześladowany?

Andrzej.M. tu chodzi tylko o to, że wypowiadasz opinie na temat czegoś czego nie znasz, co więcej przyznajesz się do tego, niestety często są to radykalne stwierdzenia, dość często mijające się z prawdą.

Andrzej.M. napisał/a:
To co prawda do kol. Wojmistrz, ale też coś powiem . Otóż nawet jeśli wspomniana Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG Aspherical HSM na brzegach kadru daje rozdzielczość tylko nieco przekraczającą 25lpmm to w przypadku pełnej klatki jest zupełnie wystarczające. No i pozwolę sobie zacytować tę "odmienną" opinię testujących :

dobra, zmęczę to :) zarejestrowałeś że była mowa o obiektywie w 1 wersji co Wojmistrz wyraźnie napisał i że nawet ten w drugiej wersji jest słabszy od porównywanego na tej samej ogniskowej samyanga i właśnie wtedy nie trzeba było tego pisać, bo jednak Wojmistrz widać było, że rozumie o czym mowa.
To teraz sobie sprawdź ile ma na brzegu S14 a o jaka ogniskową pytał zakładający temten wątek? No i oczywiście jaka to jest różnica. Ta sigma ma niewątpliwie sporo zalet o których było tam napisane jak też było napisane jakie są wady s14/2.8 mimo jego lepszości jeżeli chodzi o rozdzielczość, w centrum i na brzegu.

Andrzej.M. i własnie tak wygląda dyskusja z Tobą. Ja doskonale rozumiem dlaczego ta sigma gdzieś może być lepsza a Wojmistrz to nawet jasno opisał, ty tego szkła ani nie trzymałeś w rękach i może dlatego ciężej ci jest zrozumieć o co pytał OP bo skupiasz się albo na tym, że jesteś przesladowany przez jakiegoś fidesa albo na tym, że widzisz jakiegoś koziego.

Andrzej.M. - Wto 21 Cze, 2016

fotoparanoja, Masz manię prześladowczą? Może pora udać się do specjalisty?
fotoparanoja napisał/a:
dlaczego ta sigma gdzieś może być lepsza a Wojmistrz to nawet jasno opisał, ty tego szkła ani nie trzymałeś w rękach

Masz problem z czytaniem? Czy ze zrozumieniem? Kiepsko z Tobą... :lol: :lol: :lol:

Andrzej.M., zawsze tak reagujesz na stres?

Jesteś w stanie na chwile nie myśleć o tym, że ktoś może cię prześladować i zajrzeć do wątku iż mowa była o pierwsze wersji sigmy?

Andrzej.M. - Sro 22 Cze, 2016

Dalej nie rozumiesz? :zalamany:
fotoparanoja napisał/a:
mowa była o pierwsze wersji sigmy?
1
Andrzej.M. napisał/a:
Otóż nawet jeśli wspomniana Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 EX DG Aspherical HSM ...

To według ciebie jaka wersja jest? Nie myśl o prześladowaniach bo ci zostanie... :lol: :lol: :lol:
Dla mnie jest widocznie łatwiej bo
Andrzej.M. napisał/a:
Na cyfrowym FF jeszcze nie miałem okazji - póki co jeszcze K-1 nie mam. Ale będzie i to szkło trzymam dla niego.

No to na razie, lecę do sklepu po modyfikator do kolejnego Metza...

Wojmistrz - Sro 22 Cze, 2016

fotoparanoja, ale gdzie wychwalam narożniki? Do tego policz, ile razy napisałem, że jest dobry, a nawet najlepszy ponieważ, praktycznie nie miał konkurencji zwłaszcza w zoomach. To jak marudzić, że komputer w Voyager 2 jest beznadziejny, a jest inaczej, jest świetny na to co może zrobić, (choć każdy wie, że fajniej by było jak by był lepszy), bo nie ma konkurencji. Tak było z tą Sigmą, brak obiektywów rektilinearnych o tak ultra-szerokim kącie 12-13mm. Niby były jeszcze Voigtländery 12mm, ale po pierwsze manualne, po drugie z przytłaczającą winietą i po trzecie na rogach jeszcze gorsze niż owa Sigma.
fotoparanoja - Sro 22 Cze, 2016

Wojmistrz napisał/a:
fotoparanoja, ale gdzie wychwalam narożniki?

Wojmistrz, ty go wychwalałeś jako całość, tak jak ja nie pisałem że on jest zły, natomiast jest zdecydowanie gorszy, jak pisałem wcześniej nie trochę a zdecydowanie, chociaż użyłem zwrotu zauważalnie ;) (andrzej jednak widzi to inaczej, pewnie wiele razy miał go w rękach)
On jest zdecydowanie słabszy niż samyang, bo jednak 35lpmm vs 25lpmm w narożnikach to spora różnica, czego wAndrzej nie jest w stanie zauważyć.

Wojmistrz, chodzi o to, że obiektyw doradza się pod potrzeby pytającego i każdy może mieć przewagę w jakiś innych okolicznościach. Co najważniejsze OP szukał czegoś w okolicach 15mm i jasno to napisał, nie szukał 12mm! Chciał czegoś co popracuje z cokinem bez holderów.
Niestety w takiej sytuacji ten samyang nawet przy nierównej beczce wypada lepiej od tej sigmy.

Andrzeja juz nawet nie komentuje, smutna godzina :razz:

Wojmistrz napisał/a:
Tak było z tą Sigmą, brak obiektywów rektilinearnych o tak ultra-szerokim kącie 12-13mm.

a przeczytałeś powili to:

Olimpicgamer napisał/a:
Szukam szkła gdzie zakres wchodzi w okolice 15mm.

Wojmistrz - Sro 22 Cze, 2016

fotoparanoja, dlatego jak padło przypomnienie, że chodzi o nieco węższy kąt, wycofałem się z dalszego doradzania tego obiektywu, a potem jedynie odpowiadałem na zaczepki dotyczące tego szkła. Myślę, że w tym temacie też już powinniśmy uciąć temat, bo mówi o innej sprawie.
Andrzej.M. - Czw 23 Cze, 2016

fotoparanoja napisał/a:
On jest zdecydowanie słabszy niż samyang, bo jednak 35lpmm vs 25lpmm w narożnikach to spora różnica, czego wAndrzej nie jest w stanie zauważyć.

Andrzej zauważa sporo , a nawet więcej od ciebie - choćby to że lubisz przekręcać fakty i wmawiać innym co myślą czy widzą - jeśli ci to wygodne. Co do jakości - odpowiedziałem ci jedynie cytatem z testu na który się powoływałeś w dyskusji z kol. Wojmistrz. Co do Samyanga - też coś napisałem - jak nie pamiętasz - to przeleć się po wątku ... Mam wrażenie że dyskusja z tobą to gorzej jak ze ślepym o kolorach (przy całym szacunku dla niewidzących). :razz:

fotoparanoja - Czw 23 Cze, 2016

Andrzej.M.,

Andrzej.M. napisał/a:
na brzegach kadru daje rozdzielczość tylko nieco przekraczającą 25lpmm to w przypadku pełnej klatki jest zupełnie wystarczające.

a teraz samyang 14/2.8

tak Andrzeju okolice 32 to prawie to samo co 25lpmm, bo to co w centrum to lepiej nie komentować :razz:
Andrzej.M. a zapytam przewrotnie :P Robiłeś tą sigmą jakies zdjęcia na ff, bo np. jeden z trzech egzemplarzy który ja wybierałem nie był tak dobry jak ten testowany(nie wpominając pozostałej dwójki)?
Co więcej cięzko trafić, żeby w jednym sklepie były 3 sztuki do wyboru przynajmniej w czasie kiedy ja kupowałem.
Robiłeś?

Cytat:
Myślę, że w tym temacie też już powinniśmy uciąć temat, bo mówi o innej sprawie.

pewnie i masz rację ale pośmiać się zawsze mozna :twisted: