forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Lightroom 4

hijax_pl - Wto 10 Sty, 2012
Temat postu: Lightroom 4
I jest kolejna duża rewizja... Co prawda na razie wersja beta i część ficzerów może zostać dezaktywowanych a inne (zupełnie nowe) dodane, ale...

Cytat:
New Features in Lightroom 4 Beta

Highlight and shadow recovery brings out all the detail that your camera captures in dark shadows and bright highlights.
Photo book creation with easy-to-use elegant templates.
Location-based organization lets you find and group images by location, assign locations to images, and display data from GPS-enabled cameras.
White balance brush to refine and adjust white balance in specific areas of your images.
Additional local editing controls let you adjust noise reduction and remove moiré in targeted areas of your images.
Extended video support for organizing, viewing, and making adjustments and edits to video clips.
Easy video publishing lets you edit and share video clips on Facebook and FlickrŸ.
Soft proofing to preview how an image will look when printed with color-managed printers.
Email directly from Lightroom using the email account of your choice.

Z tego co widzę to są też krzywe RGB ;)

jaad75 - Wto 10 Sty, 2012

Zapomniałeś o krzywych RGB... :smile:
Update rewelacja...

MM - Wto 10 Sty, 2012

Jak widzę trzeba będzie kupić a PS odejdzie do lamusa albo do grafików.

Brakuje tylko natywnej obsługi plug-inów...

jaad75 napisał/a:
Update rewelacja...
Taaaa. Bardzo ciekawa :)
MM napisał/a:
Jak widzę trzeba będzie kupić a PS odejdzie do lamusa albo do grafików.
U mnie w sumie to już tak z LR3 było, choć czasami i tak potrzebowałem wsparcie PSE ;)

Chociaż w sumie nawet plug-iny staję się coraz mniej potrzebne... Gdyby tak jeszcze technologię U-point zaadoptowali i dołożyli jakiegoś podręcznego Liquify... :cool:
MM - Wto 10 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
U mnie w sumie to już tak z LR3 było, choć czasami i tak potrzebowałem wsparcie PSE ;)

To tak samo jak u mnie z tym PSE, choć czasami jednak pomoc CS2 była niezbędna.
Ja jednak z nowego LR4 pożytku mieć nie będę i to dłuuuuugo. Nie chodzi to pod XP.

MM napisał/a:
Nie chodzi to pod XP.
Najwyższy czas zmienić tę staroć - odkąd pojawiło się W7, zdecydowanie warto.
komor - Wto 10 Sty, 2012

Takie głupoty jak: Email directly from Lightroom to mogliby sobie darować, tylko zwiększa się ilość bloatware. Natomiast Soft-proofing, White balance brush, Additional local editing controls – bardzo misię. Ciekawe co nowego w Highlight and shadow recovery, bo przecież to nie jest nowa funkcja.

komor napisał/a:
Ciekawe co nowego w Highlight and shadow recovery, bo przecież to nie jest nowa funkcja.
Calkowicie inaczej działają. Chyba to wszystko teraz jest nawet bardziej intuicyjne... :smile:

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 13:15 ]
http://www.youtube.com/watch?v=5cD_bo3_NDE

Ale Julienne się zestarzała... ;)
komor - Wto 10 Sty, 2012

MM napisał/a:
Nie chodzi to pod XP.

Ważne, że chodzi pod 10.6. :)

Dodali nowy proces: 2012.
Ciekawe czy zmienili coś w algorytmach demozaikowania / odszumiania.. ??

hijax_pl napisał/a:
Ciekawe czy zmienili coś w algorytmach demozaikowania / odszumiania.. ??
Wg. Jullienne - tak... :smile:

Powiem szczerze, że bardzo podoba mi się wymiana suwaków:
- Recovery
- Fill Light

na

- Highlights
- Shadows
- Whites

I co ważniejsze - pozycja 0 jest na środku suwaka, czyli mamy zakresy regulacji nie 0-100 ale -100 do +100 ;)

mozer - Wto 10 Sty, 2012

Oby wyostrzanie poprawili, bo dla mnie obecne jest do kitu.

mozer napisał/a:
dla mnie obecne jest do kitu.
No żartujesz? dla mnie jest ok. Niestety nie dodali większej kontroli nad wyostrzaniem na wyjściu przy eksporcie - przydałby się tu jakiś podgląd.

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 13:34 ]
hijax_pl, też mi się to podoba...

LR3 - proces 2003 i 2010

LR4 - proces 2012

Porównanie "procesów":
http://www.youtube.com/watch?v=4eiC-R_FJYs

Zmiana procesów zmienia zawartość grupy Basic w module Develop ;)
mozer - Wto 10 Sty, 2012

jaad75, mi się czasami pojawiają dziwne artefakty - nawet przy "details = 25".

Moduł foto książek bardzo fajny, choć już się natknąłem na problem zmiany czcionki :D

Zapewne moduł kalendarzy wejdzie w LR 5 :D

Kurde, ten nowy podział suwaków w Develop wymaga jednak trochę nauki i modyfikacji przyzwayczajeń... No i presety trzeba bedzie od nowa zrobić... Nie wiem, czy jestem w stanie osiągnąć nim lepsze efekty, niż poprzednio, ale na pewno wymaga to innych ustawień... Niby logiczne, że wreszcie pozbyli się Brightness, ale z drugiej strony nie dokońca mogę załapać interakcje suwaków między sobą teraz... Za to krzywe RGB - już zapomniałem, jak bardzo mi tego brakowało... Wreszcie nie muszę kombinować jak je zastąpić suwakami - co za ulga...

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 14:59 ]
Clarity też zaczęło działać znacznie bardziej sensownie... Tyle, że znowu kompletnie inaczej niż poprzednio...

Aszex - Wto 10 Sty, 2012

a obędziecie się bez masek? :)

Aszex napisał/a:
a obędziecie się bez masek? :)
Zależy do czego...

Zauważyłem, że wyjściowy poziom suwaków w LR4 odpowiada mniej więcej temu, jakbyśmy z domyślnych ustawień LR3 obniżyli Blacks na 2 i Recovery podnieśli na 35...

komor - Wto 10 Sty, 2012

Wziąłem pierwsze z brzegu mocno popsute zdjęcie i po zmianie procesu z 2010 na 2012 samo mocno zmieniło wygląd, bez moich ingerencji. Zdjęcie to sRAW1 z Canona 50D, ISO 1600 niedoświetlone, ciągnięte w LR +1,3 EV plus inne operacje.
Po zmianie procesu wygląda o niebo lepiej, choć stopień rozjaśnienia sam się mocno zmienił. W żadnym wypadku nie można chyba hurtem bez patrzenia pozamieniać wszystkiego z 2010 na 2012.

Poniżej crop 1:1 kluczowego fragmentu, z wyeksportowanego TIFF-a, po lewej 2012, po prawej 2010.

komor, a porównywałeś ustawienie suwaków? Bo tak jak napisałem wyżej - zero w LR3 i w LR4 znaczy coś zupełnie innego...

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 16:56 ]
Lokalna zmiana WB działa bardzo fajnie - dobrze pomyślany, subtelny efekt... Chociaż chyba wolałbym skalę w Kelvinach...

komor - Wto 10 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
komor, a porównywałeś ustawienie suwaków?

Poprzesuwały się same :) Nawet dopiero teraz zauważyłem, że to po zmianie zrobiło się Exp. +1,3EV, przed zmianą było +1,0EV. Reszta suwaków pozmieniała się sama.

Nawet na zupełnie nieruszanym zdjęciu zmiana procesu powoduje przesuwanie suwaków:

Zupełnie jakby sobie sam Auto Tone nacisnął. Aż sprawdziłem w prefsach czy wyłączone jest Appy Auto Tone Adjustments. Mam wyłączone.

komor - Wto 10 Sty, 2012

Już wiem czemu same się przesuwają:

Powerful, content aware, shadow and highlight controls to extract all of the dynamic range in a single capture

http://blogs.adobe.com/li...wavailable.html

Muszę przyznać, że jednak faktycznie mocno poprawiły się możliwości uzyskiwania naturalnych przejść w scenach o bardzo dużej rozpiętości tonalnej - coś, co przedtem wymagało grubego grzebania, teraz można uzyskać prawie bez wysiłku i tylko przy pomocy suwaczków w Basic... Dawniej dostałbym tak naturalne efekty tylko poprzez gięcie krzywych i dodatkowe grzebanie w HSL...

[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 20:36 ]
Ciekawy krok z korekcją CA - brak możliwości ingerencji w ustawienia, ale działa nad podziw skutecznie... Wydaje mi się, że usuwa też nieco fringingu i LoCA, ale muszę to jeszcze sprawdzić dokładniej...

jaad75 napisał/a:
Muszę przyznać, że jednak faktycznie mocno poprawiły się możliwości uzyskiwania naturalnych przejść w scenach o bardzo dużej rozpiętości tonalnej - coś, co przedtem wymagało grubego grzebania, teraz można uzyskać prawie bez wysiłku i tylko przy pomocy suwaczków w Basic... Dawniej dostałbym tak naturalne efekty tylko poprzez gięcie krzywych i dodatkowe grzebanie w HSL...
Tak - też to zauważyłem. Jednak te suwaki Shadow/Highlight/White/Black to świetna sprawa...
kufel - Wto 10 Sty, 2012

mozer napisał/a:
Oby wyostrzanie poprawili, bo dla mnie obecne jest do kitu.
od wersji 3 jest OK. natomiast w 2 rzeczywiście do kitu ;)
jaad75 napisał/a:
Niby logiczne, że wreszcie pozbyli się Brightness,
ojj nie , ja np czesto uzywalem. to nie to samo co expsure.

jaad75 napisał/a:
jakbyśmy z domyślnych ustawień LR3 obniżyli Blacks na 2 i Recovery podnieśli na 35...
a z czego to wynika? obnzienie kontastu? w 3 byl na medium , suwak blacks na 5 tez tego kontrastu dodawał.

kurde, z a duzo pytam, musze sciagnac to po prostu...

mozer - Wto 10 Sty, 2012

kufel napisał/a:
od wersji 3 jest OK. natomiast w 2 rzeczywiście do kitu

To ja nie wiem - wg mnie jest właśnie odwrotnie :)
W 3 tworzą mi się dziwne artefakty przy dużym wyostrzaniu i średnich details.

mozer, bez obawy. Tak samo jak LR3 beta tak samo LR4 beta nie pozwoli Ci pracować na starym katalogu - musisz założyć nowy i wciągać do niego foty...

kufel napisał/a:
ojj nie , ja np czesto uzywalem. to nie to samo co expsure.
Tak ja też często używałem (Exposure w dół o działkę równało się Brightness +50 i uratowane część świateł bez potrzeby psucia Recovery :wink: ), ale teraz jest jeszcze większa kontrola i lepiej dobrane przedziały działania, a przede wszystkim zniekształcenia na granicach przejść nie wychodzą tak łatwo.
kufel napisał/a:
a z czego to wynika? obnzienie kontastu? w 3 byl na medium , suwak blacks na 5 tez tego kontrastu dodawał.
Dodawał i ciął cienie bezlitośnie. Zawsze zastępowałem to gięciem krzywej, bo nie było aż takich strat na DR w cieniach, a do tego zmniejszało szum. Wygląda, że LR4 jest po prostu optymalizowany by wyciągnąć jak najwięcej z nowych matryc.
mozer napisał/a:
To ja nie wiem - wg mnie jest właśnie odwrotnie :)
W 3 tworzą mi się dziwne artefakty przy dużym wyostrzaniu i średnich details.
To ja też nie wiem - ostrzenie w LR3 zostało drastycznie poprawione w porównaniu do LR2... :roll:

jaad75 napisał/a:
ostrzenie w LR3 zostało drastycznie poprawione w porównaniu do LR2...
Tak samo jak odszumianie zresztą...

hijax_pl napisał/a:
Tak samo jak odszumianie zresztą...
Dokładnie. I demozaikowanie... :smile:

Coś tego lokalnego odszumiania w nie mogę rozgryźć... Hm.. Albo złe foto wziąłem na warsztat :D

hijax_pl, bo ono takie mocno uproszczone jest... Ale jak Exposure lokalnie podniesiesz, i np. ruszysz jeszczy WB, to delikatne odszumienie na tym samym obszarze jest całkiem przydatne...
kufel - Wto 10 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
ale teraz jest jeszcze większa kontrola i lepiej dobrane przedziały działania,
ano wlasnie. zobaczę jak działa nowe fill light i recovery bo być może okażę się ze już teraz brigtness nie będzie konieczny.

jaad75 napisał/a:
(Exposure w dół o działkę równało się Brightness +50 i uratowane część świateł bez potrzeby psucia Recovery :wink: )
w sumie podobnie go używam :) a czesciej chyba nawet przy mocniejszym uzyciu fill light.

jaad75 napisał/a:
Dodawał i ciął cienie bezlitośnie.
racja, dlatego nigdy nie rozumialem po co jest to defaultowo ustawiane na 5...
jaad75 napisał/a:
Wygląda, że LR4 jest po prostu optymalizowany by wyciągnąć jak najwięcej z nowych matryc.

czyli może sie okazać ze z moim 40D niekoniecznie osiągnę lepsze wyniki. co najwyżej w łatwiejszy sposób.

Kurde właśnie bawię się takim pseudo-HDR, tudzież EDR... Jestem pod wrażeniem nowych możliwości... Co by nie mówić - poprawili się tu mocno...
mozer - Wto 10 Sty, 2012

To ja pokażę co miałem na myśli odnośnie wyostrzania w process 2010.
Przy wysokim poziomie wyostrzania pojawia się na gładkich powierzchniach taki jakby "dithering":
(Oczywiście przesadziłem tu z wyostrzaniem, żeby uwydatnić ten efekt. Niestety czasem pojawia się on przy mniejszym poziomie.)

W przetwarzaniu 2003 tak się nie robiło.

mozer, a maskowania używał :D

Z ciekawości - jakim promieniem potraktowałeś?

mozer - Wto 10 Sty, 2012

hijax_pl, przy maskowaniu ten efekt też jest, ale przy krawędziach.
Parametry: 134, 1, 60 - dobrane tak z głupia frant. Po prostu wiele razy spotkałem się z tym przy rzeczywistym wyostrzaniu, ale teraz nie znajdę gdzie konkretnie. Czasem po prostu wyostrzałem w PS, bo w LR ten efekt powstawał.

Może i jestem dziwny, ale wyostrzanie w 2003 mi się bardziej podobało :)

kufel - Wto 10 Sty, 2012

mozer napisał/a:
Może i jestem dziwny, ale wyostrzanie w 2003 mi się bardziej podobało :)
...powiedz jeszcze że odszumianie tez Ci sie podobało.. :P ;) dla mnie nie ma co nawet porównywać :)
mozer - Wto 10 Sty, 2012

kufel, odszumianie nie, inne rzeczy też nie :)

mozer napisał/a:
Parametry: 134, 1, 60
134? Nie za agresywnie? To przecież jest podciąganie RAWa tylko - resztę robisz ustawiając wyostrzenie w filtrze eksportu.
Przynajmniej ja tak robię...

A jak jakieś bardziej cudaczne wyostrzanie potrzebuje to i tak przerzucam do Sharpenera.

Kurczę.. w zasadzie to z czasem zawęża się zastosowanie filtrów.. :???:

mozer - Wto 10 Sty, 2012

hijax_pl, wiesz... zazwyczaj to ja w ogóle nie ruszam wyostrzania, ale sporadycznie w skrajnych przypadkach by się przydało. Oczywiście, że nigdy nie ustawiam takich wysokich wartości jak 134 - mówię, że to do celów demonstracyjnych :)

Nie macie wrażenia, że te lokalna zmiana WB to bardziej tuning niż.. zmiana?

hijax_pl napisał/a:
Nie macie wrażenia, że te lokalna zmiana WB to bardziej tuning niż.. zmiana?
No dokładnie - jest uzależniona od ogólnego WB, bardzo subtelna i przez to naprawdę użyteczna.

jaad75 napisał/a:
bardzo subtelna i przez to naprawdę użyteczna.
Tyle, że nie pomoże w mocno pomieszanym świetle ;)
jaad75 - Sro 11 Sty, 2012

hijax_pl napisał/a:
Tyle, że nie pomoże w mocno pomieszanym świetle ;)
Czy ja wiem - to zależy w jak bardzo mocno pomieszanym... Do żarowego i flasha wciąż wolę używać żeli... :razz:
komor - Sro 11 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Czy ja wiem - to zależy w jak bardzo mocno pomieszanym

Ale jak zmiesza Ci się zastane z zewnątrz z żarowym w środku, to ten lokalny pędzel WB już będzie za słaby. Trochę szkoda, bo właśnie w takich sytuacjach ma największą użyteczność. Może jeszcze to zmienią, skoro beta.

komor, ale przecież nie chodzi o to, żeby takie zafarby całkowicie skorygować, tylko sprawić by nie były rażące.
komor - Sro 11 Sty, 2012

Well… to zależy od zamierzonego efektu, zawsze lepiej, żeby narzędzie było bardziej elastyczne. O ile dobrze zapamiętałem wczorajsze próby to to narzędzie ma zakres dobrze poniżej 100 Kelwinów, nie? Dziś nie mam czasu, żeby to sprawdzić. :???:

komor napisał/a:
to to narzędzie ma zakres dobrze poniżej 100 Kelwinów, nie?
Bez przesady - mnie wyszło ok. 2000K w każdą stronę, a do tego kolejne pędzle się sumują...

[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 19:39 ]
W sumie tak jakby w dół było trochę mniej, ale wciąż w okolicach 1300K...

komor - Sro 11 Sty, 2012

To musiałem słabo popatrzeć, 1500 to już coś, więcej nie trzeba. Ale coś to jest niezgodne z moimi wczorajszymi próbami, muszę to sprawdzić wobec tego.

komor, poprawiłem posta - w górę jest koło 2000K, w dół 1300K... Dziwne trochę...

[ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 19:43 ]
W każdym razie możesz sumować lokalne zmiany, więc narzędzie jest mega użyteczne.

komor - Sro 11 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
w górę jest koło 2000K, w dół 1300K... Dziwne trochę...

To może to też jest jakieś content-aware i wie lepiej ode mnie ile przesunąć? :) Przyjrzę się wieczorem.

komor napisał/a:
To może to też jest jakieś content-aware i wie lepiej ode mnie ile przesunąć?
Może... Zaraz sprawdzę na innym zdjęciu...

Teraz mi wyszło koło 1100K w dół i 2000K w górę, czyli podobnie, biorąc pod uwagę, że to porównanie na oko... :smile:
Tyle, że zmiana WB na "masce" działa delikatnie inaczej niż zmiana "po całości" w Basic... Może ciut bardziej jak zmiana "WB" na JPG-ach, czy TIFF-ach... Chociaż może to być bardziej kwestia tego, jak renderowany jest podgląd... Z drugiej strony, skala wygląda tak samo jak w przypadku zdemozaikowanych obrazków, więc może na tym polega ten trik...

komor - Czw 12 Sty, 2012

Sprawdziłem sobie wreszcie i rzeczywiście, używając pędzla WB na maksymalnej wartości –100 uzyskałem efekt zbliżony do globalnej zmiany o –1700 K, pi-razy-oko. Jest dobrze. :)
jaad75 - Czw 12 Sty, 2012

komor, ale na Twoich plikach też działa to niesymetrycznie? Tzn. większa zmiana w górę, mniejsza w dół?
hijax_pl - Czw 12 Sty, 2012

Wrócę z delegacji to sprawdzę w domu jak to jest... Ale zaciekawił mnie ten przypadek lokalnej korekcji WB..
komor - Czw 12 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
komor, ale na Twoich plikach też działa to niesymetrycznie?

Niestety nie miałem czasu sprawdzić na plus, sprawdzałem tylko na minus. I tak na oko, wizualnie porównując działanie pędzla na kopii wirtualnej, do oryginału z globalną zmianą WB. Dziś już pewnie nie dam rady wrócić do tego. :(

komor - Czw 12 Sty, 2012

No dobra, przesunęło mi się jedno spotkanie, więc mam chwilę. Jeszcze raz od nowa.

Po prawej oryginał, WB 6050 +20, z korektą pędzla WB na maksa, –100 (widać wyraźnie w których miejscach). Proces przełączony już na 2012, ustawienia w zasadzie zerowe, tylko Contrast +7, Clarity +10, Vibrance +10.
Po lewej stronie kopia wirtualna z WB przesuniętym na 4700, tinta bez zmian (+20), korekty pędzlowej oczywiście nie ma:

Jest blisko, ale nie identycznie. Widać też, że gradacja jasności jakoś niezupełnie jest identyczna:

(góra: globalny WB, dół: pędzel).

Aha, oglądać w przeglądarkach z włączonym zarządzaniem koloru, bo te zrzuty wyeksportowały się z profilem monitora, a nie sRGB.

komor, czyli masz ok 1300K w dół, to mniej więcaj tak jak mnie wyszło za pierwszym razem. Mam wrażenie, że te zależności nie są liniowe i są zależne od wyjściowej temperatury barwowej, którą lokalnie zmieniamy.
komor napisał/a:
Jest blisko, ale nie identycznie. Widać też, że gradacja jasności jakoś niezupełnie jest identyczna:
No właśnie o tym pisałem wcześniej - bardziej odpowiada to zmianom "WB" na zdemozaikowanych plikach.

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 14:55 ]
Co oczywiście nie zmienia mojej opinii o dużej użyteczności tego narzędzia... :smile:

edmun - Czw 12 Sty, 2012

oo. na Chromie widać różnicę :D :cool:
komor - Czw 12 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Co oczywiście nie zmienia mojej opinii o dużej użyteczności tego narzędzia...

Pewnie, że tak, bo ono nie ma służyć do pomiarowego i precyzyjnego ustawiania balansu w celu uzyskania „skalibrowanej” kolorystyki, tylko do miejscowych modyfikacji w odbiorze zdjęcia, czyli bardziej „artystycznie” niż „naukowo”.
Choć rzeczywiście ciekawi mnie, czemu poziom czerni tak się zmienia na tych moich przykładach, podczas gdy w jasnych partiach zgodność jest większa. Mówisz, że:
jaad75 napisał/a:
bardziej odpowiada to zmianom "WB" na zdemozaikowanych plikach

? Ten nowy pędzel WB jest dostępny tylko dla zdjęć z procesem 2012, na 2010 go nie ma, więc w jakiś sposób jest powiązany z nowym silnikiem demozaikującym. Choć to nic nie musi oznaczać.

hijax_pl - Czw 12 Sty, 2012

A może ta korekcja nie jest w kelwinach ale... miredach?

hijax_pl napisał/a:
A może ta korekcja nie jest w kelwinach ale... miredach?
Tak jak ta dla JPG?... :razz:

[ Dodano: Czw 12 Sty, 2012 18:30 ]
Ale faktycznie zmiana może być podawana w Miredach... I to nawet byłoby logiczne i wyjaśniałoby różnice w zależności od temperatury wyjściowej oraz to, że przy niskich temperaturach wyjściowych jest coraz mniejsza...

kufel - Nie 15 Sty, 2012

chwile bawilem sie Lr4 i ogolny wniosiek taki że... trzeba uczyć się na nowo :) "workflow" który miałem w żadnym wypadku nie da się użyć w nowej wersji, ze względu na zmianę suwaków i ich działanie. brakuje mi suwaka brigtness.

kilka uwag : co do shadows - to co prawda suwak ma wartość 100 jak w poprzedniej wersji ale mam wrażenie ze jego moc jest słabsza niz w wersji 3.
świetnie działa suwak highlights.
wreszcie blacks jest na 0 tak jak i kontrast (liniowy zamiast sredni) - zdjęcie po wczytaniu wygląda o wiele lepiej. suwak clarity działa zupełnie inaczej , bliżej chyba do działania "structutre" jak w Nik software.

Aszex - Nie 15 Sty, 2012

Cytat:
Aha, oglądać w przeglądarkach z włączonym zarządzaniem koloru, bo te zrzuty wyeksportowały się z profilem monitora, a nie sRGB

jak to włączyć w ff lub operze?

jaad75 - Nie 15 Sty, 2012

kufel napisał/a:
brakuje mi suwaka brigtness.
Po prostu Exposure działa teraz bardziej na tony średnie i ma lagodniejszy roll-off w światłach. Brightness kompletnie przestało mieć sens, zwłaszcza, że masz jeszcze krzywą.
kufel napisał/a:
kilka uwag : co do shadows - to co prawda suwak ma wartość 100 jak w poprzedniej wersji ale mam wrażenie ze jego moc jest słabsza niz w wersji 3.
Nie, raczej ma bardziej dopracowany zasięg działania - działa również na drobniejsze lokalne zmiany.
kufel napisał/a:
świetnie działa suwak highlights.
IMHO, sam suwak trochę siermiężniej, niż stare Recovery, ale w połączeniu z Whites jest znacząco lepiej.
kufel napisał/a:
wreszcie blacks jest na 0
Ale to 0 odpowiada mniej więcej 2 z poprzedniego "procesu".
Aszex napisał/a:
jak to włączyć w ff lub operze?
W FF jest domyślnie włączone od wersji 3.5 bodaj. Oczywiście musisz mieć w systemie prawidłowy profil monitora. Opera jest niezarządzana, podobnie jak IE, czy Chrome.
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie, raczej ma bardziej dopracowany zasięg działania
zgadza sie. w poprzedniej wersji fill light rozjaśniał dość spory zakres, ale to w połączeniu z brigtness (tak tego uzywalem) dawało dobre efekty. szybko można było uzyskać zadowalające przejścia tonalne. teraz jest ciężej , przynajmniej dla mnie.

jaad75 napisał/a:
działa również na drobniejsze lokalne zmiany.
tzn?

jaad75 napisał/a:
IMHO, sam suwak trochę siermiężniej, niż stare Recovery, ale w połączeniu z Whites jest znacząco lepiej.
mne chodzi o sam efekt. w poprzedniej wersji recovery co prawda odzyskiwało szczegóły ze świateł ale obraz często robił sie mało kontrastowy, teraz szczegóły sa odzyskiwane bez tego mdłego efektu który mnie sie nie podobał.

jaad75 napisał/a:
Ale to 0 odpowiada mniej więcej 2 z poprzedniego "procesu".
ale to w dalszym ciagu mniej niz poprzednie 5 :)

jaad75 napisał/a:
Brightness kompletnie przestało mieć sens, zwłaszcza, że masz jeszcze krzywą.
tyle że połączenie fill light + brightness to jest u mnie w zasadzie trzon jesli chodzi o uzyskiwanie przejść tonalnych, jasności, kontrastu . ja w wersji 3 ogólny wygląd obrazka uzyskuje tylko w panelu basic. mam go do tego stopnia opanowany i tk jestem do niego przyzwyczajony ze często krzywe nie są mi juz potrzebne, albo sporadycznie tylko do drobnych korekt.

kufel napisał/a:
jaad75 napisał/a:
działa również na drobniejsze lokalne zmiany.
tzn?
Zauważ jak zachowują się teraz kontrasty lokalne, przy rozjaśnianiu cieni.
kufel napisał/a:
tyle że połączenie fill light + brightness to jest u mnie w zasadzie trzon jesli chodzi o uzyskiwanie przejść tonalnych, jasności, kontrastu . ja w wersji 3 ogólny wygląd obrazka uzyskuje tylko w panelu basic. mam go do tego stopnia opanowany i tk jestem do niego przyzwyczajony ze często krzywe nie są mi juz potrzebne, albo sporadycznie tylko do drobnych korekt.
Błąd, bo akurat krzywe działały znacząco lepiej od suwaków w poprzedniej wersji. Teraz można śmiało używać suwaków - dzięki temu jest łatwiej, zwłaszcza dla mniej świadomych użytkowników.
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Błąd,
ale czemu błąd skoro umiejętnie manipulując suwakami fill light, exposure, black ,brightness uzyskuję dobre efekty? to nie kwestia "błędu" tylko przyjętego sposobu pracy.

kufel, błąd, bo w LR3 nie dawało to najlepszej jakości.
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
kufel, błąd, bo w LR3 nie dawało to najlepszej jakości.
tak, czasem wychodziły "sławne" artefakty na kontrastowych krawędziach. ale nie zawsze się pojawiały , raczej w specyficznych warunkach. innych niedogodności nie zauważałem. no może jeszcze to że aberracja chromatyczna sie wzmaga...

nie odrzucam nowego sposobu w lr 4. jedynie nie podoba mi sie to ze w panelu basic nie mogę już tak mocno manipulować tonalnie obrazem jak w wersji 3. zakres i działanie suwaków za szybko się kończy.

maput - Nie 15 Sty, 2012

Podobnie jak kufel muszę od nowa stworzyć sobie procedury wywoływania. Jedne suwaki działają subtelniej, inne intensywniej, a jeszcze innych nie ma wcale.
No i wszystkie stworzone presety stały się bezużyteczne :/

kufel - Nie 15 Sty, 2012

maput napisał/a:
ano właśnie. dlatego summa summarum , nie spieszy mi sie do korzystania z wersji 4 ;)
komor - Nie 15 Sty, 2012

A mnie się przy dłuższych zabawach niestety LR4 Beta wywraca. :neutral: Głównie jak interfejs nie nadąża za moimi ruchami. Ale dwukrotnie zdarzyło mi się to też przy odwoływaniu cropowania, dokładnie w takim samym miejscu.

kufel napisał/a:
tak, czasem wychodziły "sławne" artefakty na kontrastowych krawędziach. ale nie zawsze się pojawiały , raczej w specyficznych warunkach. innych niedogodności nie zauważałem. no może jeszcze to że aberracja chromatyczna sie wzmaga...
Zawsze zwiększał się też szum i zniekształcały kolory.
kufel napisał/a:
nie odrzucam nowego sposobu w lr 4. jedynie nie podoba mi sie to ze w panelu basic nie mogę już tak mocno manipulować tonalnie obrazem jak w wersji 3. zakres i działanie suwaków za szybko się kończy.
Wręcz przeciwnie, teraz można uzyskiwać nimi znacznie mocniejsze efekty, a zdjęcie wciąż wygląda naturalnie. Dopracowali po prostu interakcje przedziałów działania poszczególnych suwaków.
maput napisał/a:
Podobnie jak kufel muszę od nowa stworzyć sobie procedury wywoływania. Jedne suwaki działają subtelniej, inne intensywniej, a jeszcze innych nie ma wcale.
Nie bezużyteczne, tylko automatem przerzucają proces na 2010. Ale fakt, do nowego sposobu wołania trzeba stworzyć nowe presety.
kufel napisał/a:
ano właśnie. dlatego summa summarum , nie spieszy mi sie do korzystania z wersji 4 ;)
Przecież możesz korzystać z processu 2010 skoro bardziej Ci pasuje... :roll:
komor napisał/a:
A mnie się przy dłuższych zabawach niestety LR4 Beta wywraca. :neutral: Głównie jak interfejs nie nadąża za moimi ruchami. Ale dwukrotnie zdarzyło mi się to też przy odwoływaniu cropowania, dokładnie w takim samym miejscu.
Mnie nie, jak narazie. Raz mi się zwiesił i musiałem restartować, ale podejrzewam raczej brak RAM-u - miałem otwarte ponad 100 kart Firefoxa... Teraz mam odpalony od kilku dni i działa bez najmniejszych problemów...
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Zawsze zwiększał się też szum
no ale to naturalny efekt więc nie biore go pod uwagę.

jaad75 napisał/a:
zniekształcały kolory.
hmm, u mnie tylko przy użyciu recovery.

jaad75 napisał/a:
Wręcz przeciwnie, teraz można uzyskiwać nimi znacznie mocniejsze efekty,
o ile w przyadku recovery ( highlights) tak, to suwak wyciągania cieni na oko wg mnie działa słabiej.

jaad75 napisał/a:
Nie bezużyteczne, tylko automatem przerzucają proces na 2010.
ale nie jest to za wygodne.

kufel napisał/a:
no ale to naturalny efekt więc nie biore go pod uwagę.
Znacznie mniej widoczny przy użyciu krzywych.
kufel napisał/a:
hmm, u mnie tylko przy użyciu recovery.
Zarówno Recovery, jak i Fill Light, ale to, co robił Fill Light było znacznie bardziej uciążliwe.
kufel napisał/a:
o ile w przyadku recovery ( highlights) tak suwak wyciągania cieni na oko wg mnie działa słabiej.
Nie słabiej, tylko w innym przedziale. Trzeba go używać w połączeniu z Exposure lub np. krzywą. Wysokie ustawienia Fill Light były poprzednio nieużywalne, teraz nawet wysokie, dają używalny, choć mocno przesadzony efekt. Generalnie uważam, że właśnie działanie suwaków w cieniach uległo kolosalnej poprawie.
kufel napisał/a:
ale nie jest to za wygodne.
Co jest niewygodne? Powrót do pracy ze starym procesem?... :mrgreen:
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Co jest niewygodne? Powrót do pracy ze starym procesem?... :mrgreen:
nie, przełączanie miedzy nimi.

jaad75 napisał/a:
Wysokie ustawienia Fill Light były poprzednio nieużywalne
właśnie chodzi o to że u mnie w połączeniu z brigthness było używalne. o ile nie dochodziło do tego revovery.

jaad75 napisał/a:
Znacznie mniej widoczny przy użyciu krzywych.
być może. nie porównywałem.

edit:
[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 17:37 ]
wziąłem dwa te same zdjęcia na warsztat i z tego co widzę to można uzyskać te same efekty w jednej i drugiej wersji, ale oczywiście innymi sposobami. atutem w lr4 będzie to ze artefakty na krawędziach są mocno zminimalizowane.

zatem to kwestia opanowania nowego sposobu machania suwakami...

kufel napisał/a:
zatem to kwestia opanowania nowego sposobu machania suwakami...
No przecież cały czas o tym piszę... :smile:

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 17:43 ]
kufel napisał/a:
właśnie chodzi o to że u mnie w połączeniu z brigthness było używalne. o ile nie dochodziło do tego revovery.
Może mamy inne progi "używalności"... :razz:
kufel - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
No przecież cały czas o tym piszę... :smile:
tylko że jak ktoś już ma jaks przyjęty i ugruntowany sposób pracy i zna na pamięć działanie suwaków to to przyczajanie trochę może zająć ;)

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 17:45 ]
jaad75 napisał/a:
Może mamy inne progi "używalności"... :razz:
zaraz wrzuce jakiś przykład.
komor - Nie 15 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
miałem otwarte ponad 100 kart Firefoxa

Zawsze interesuje mnie po ludzie otwierają tyle kart naraz. :) Śledzisz wyniki stu giełd, czy jak?…

p0m - Pon 16 Sty, 2012

Cytat:
Błąd, bo akurat krzywe działały znacząco lepiej od suwaków w poprzedniej wersji. Teraz można śmiało używać suwaków - dzięki temu jest łatwiej, zwłaszcza dla mniej świadomych użytkowników.

zgadzam się w zupełności Jaad75

od siebie dodam, że 4 beta świetnie wyciąga drobne, a nawet średnio znaczne prześwietlenia, znacznie lepiej niż Lr3.

na uwagę też zasługuje zmiana suwaczka Clarity. działa on teraz znacznie inaczej, wydaje mi się że lepiej, a fani "psudo-hdrów" będą zadowoleni z efektów uzyskiwanych dzięki ustawieniu Clarity na max:)

jaad75 - Pon 16 Sty, 2012

kufel napisał/a:
tylko że jak ktoś już ma jaks przyjęty i ugruntowany sposób pracy i zna na pamięć działanie suwaków to to przyczajanie trochę może zająć ;)
Widać mam jeszcze nieugruntowany sposób pracy... :razz:
komor napisał/a:
Zawsze interesuje mnie po ludzie otwierają tyle kart naraz. :) Śledzisz wyniki stu giełd, czy jak?…
Parę walut na FX śledzę, to fakt, ale zazwyczaj po prostu czytając coś, otwieram sobie interesujące mnie linki w kolejnych kartach, a że czytam naraz kilka rzeczy, do tego np. karty z forami, jakieś zdjęcia, sample, niedoczytane blogi, jakaś stronka z muzyką... Nazbiera się... Zwłaszcza, przez kilka tygodni... :smile:
kufel - Pon 16 Sty, 2012

p0m napisał/a:
na uwagę też zasługuje zmiana suwaczka Clarity. działa on teraz znacznie inaczej,
racja. pisałem o tym wcześniej.

p0m napisał/a:
działa on teraz znacznie inaczej, wydaje mi się że lepiej, a fani "psudo-hdrów" będą zadowoleni z efektów uzyskiwanych dzięki ustawieniu Clarity na max:)
na max? on działa tak mocno ze 50% to już będzie miazga nawet dla fanów pseudo hdr :P

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 21:15 ]
jaad75 napisał/a:
Widać mam jeszcze nieugruntowany sposób pracy... :razz:
chodzi mi o przyzwyczajenia. ja np za każdego rawa zabieram się w zasadzie w prawie ten sam sposób...
hijax_pl - Pon 23 Sty, 2012

Podoba mi się wyłącznie/ukrywanie modułów. Skróciłem sobie do Library/Develop/Print

Mała rzecz a jak cieszy! :D

jaad75 - Wto 24 Sty, 2012

Eee, i tak mam ten pasek zawsze na autoukrywaniu... :smile:
komor - Wto 24 Sty, 2012

Ja też mam na autoukrywaniu ale może po wyłączeniu modułu przestaje też być aktywny jego skrót klawiaturowy? Nieraz naciskając Jabłko-Alt-5 trafiam w 4 i ląduję w Print zamiast w Web.
hijax_pl - Wto 24 Sty, 2012

komor napisał/a:
ale może po wyłączeniu modułu przestaje też być aktywny jego skrót klawiaturowy?
Nie. Skrót działa nadal. Przynajmniej w wersji beta....
Quaint - Wto 07 Lut, 2012

MM napisał/a:
Nie chodzi to pod XP.

Nowy lightroom nie pójdzie pod XP??? czy oni oszaleli?

jaad75 - Wto 07 Lut, 2012

Quaint napisał/a:
czy oni oszaleli?
Nie, to raczej normalne, że nikt się nie przejmuje systemami sprzed lat - czy kogokolwiek dziwi, że nie ma supportu dla Win98, Me, czy 2000?
kufel - Wto 07 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
czy kogokolwiek dziwi, że nie ma supportu dla Win98, Me, czy 2000?
moim zdaniem jednak to kiepskie porównanie - system XP , pomimo iz już faktycznie stary, dalej jest jednym z częściej używanych i ma sporo użytkowników, w przeciwieństwie do systemów przez Ciebie wspomnianych. choć sam go osobiście nie uzywam , tak wydaje mi sie ze jeszcze Lr powinien pod nim chodzić.
jaad75 - Wto 07 Lut, 2012

kufel napisał/a:
moim zdaniem jednak to kiepskie porównanie - system XP , pomimo iz już faktycznie stary, dalej jest jednym z częściej używanych i ma sporo użytkowników
Pamiętam jak jeszcze niedawno były takie same gadki o Me, czy nawet 98SE... :smile:
Quaint - Wto 07 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Quaint napisał/a:
czy oni oszaleli?
Nie, to raczej normalne, że nikt się nie przejmuje systemami sprzed lat - czy kogokolwiek dziwi, że nie ma supportu dla Win98, Me, czy 2000?

Błednie myślisz, dostosowuje się do rynku, a rynek to xp i win 7. Microsoft, teraz adobe chcą na siłę ubic najlepszy os dostepny na pc, abys ty mogl wydac kase na kolejny. No coz pozostane na L3, moze i lepiej, nowe wersje zawsze wolniejsze od starych byly, a znajac adobe ich kobyly beda jezcze bardziej niemrawe :)

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 23:59 ]
jaad75 napisał/a:
kufel napisał/a:
moim zdaniem jednak to kiepskie porównanie - system XP , pomimo iz już faktycznie stary, dalej jest jednym z częściej używanych i ma sporo użytkowników
Pamiętam jak jeszcze niedawno były takie same gadki o Me, czy nawet 98SE... :smile:

Masz slaba pamiec, te gadki trwaly bardzo krotko a szybkosc przejscia na nowy os warta byla swieczki bo funkcje po stokroc lepsze. Win 7 nie oferuje nic nowego i ciekawego a wrecz odrzuca beznadziejnym wygladem, kto to widzial aby okna mialy ramki po 3 mm grubosci... i te wiejskie przejscia tonalne na belkach, o balaganie w exploratorze nie wspomne

mozer - Sro 08 Lut, 2012

Quaint napisał/a:
Microsoft, teraz adobe chcą na siłę ubic najlepszy os dostepny na pc

XP to najlepszy OS? Używałeś w ogóle W7?

Quaint - Sro 08 Lut, 2012

mozer napisał/a:
Quaint napisał/a:
Microsoft, teraz adobe chcą na siłę ubic najlepszy os dostepny na pc

XP to najlepszy OS? Używałeś w ogóle W7?

tak 3 miesiace, nie dalem rady, odrzuca ten wiejski wyglad i balagan w menu, oknach, panelu sterowania, jedyny plus to pamiec powyzej 4, reszta nic nie znaczy

kufel - Sro 08 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
bo to zawsze jest tak ze użytkownicy schodzącego produktu krzyczą o brak supportu etc, z tym ze XP w przeciwieństwie do poprzednich OSów jest tak popularny i de facto udany że siedzi jeszcze w wielu kompach.

osobiście do xp juz bym jednak nie wrócił , siódemka bardziej mi pasuje ;)

mozer - Sro 08 Lut, 2012

Bo 7 jest lepsza właściwie w każdym aspekcie. No ale jak ktoś nie potrafi poradzić sobie z innym układem kategorii i skonfigurować okien, to co tu dodać... A wołanie o wsparcie dla 10-letniego systemu to jakiś żart...
edmun - Sro 08 Lut, 2012

mi tylko na xp gry lepiej działają :D dlatego na stacjonarnym mam jeszcze XP (choć ledwo działa jako system)
Usjwo - Sro 08 Lut, 2012

z Windowsami to jak z puszkami canona, jak wychodzi nowa to wszyscy wychwalaja stara. Tak chyba jest w kazdej dziedzinie :mrgreen:
jaad75 - Sro 08 Lut, 2012

Tyle, że wychwalanie wyglądu XP, to już jest kpina - chyba nie było brzydszego systemu Microsoftu... No może Zune wyglądało jeszcze ok (spośród oryginalnych theme'ów)... W porównaniu z XP, czarna, przezroczysta Vista, czy 7, to szczyt elegancji.

jaad75 napisał/a:
Tyle, że wychwalanie wyglądu XP, to już jest kpina - chyba nie było brzydszego systemu Microsoftu... No może Zune wyglądało jeszcze ok (spośród oryginalnych theme'ów)... W porównaniu z XP, czarna, przezroczysta Vista, czy 7, to szczyt elegancji.

To jest jak ze zdjęciami, jedni lubią kolorowe napaćkane przeźroczyste gów... inni prostotę i minimalizację. Wygląd 7 to wiocha na potęgę, przerost bajerów, jeśli się to wyłączy system wygląda jak niedorobiony, ktoś kto nie zwraca na szczegóły tego nie zauważy.
Zamiast czerpać np. z OSX gdzie doprowadzono wygląd do perfekcji, microsoft upycha więcej tego gó... abyś myślał że masz do czynienia z czymś nowym/lepszym.
I to nie jest kpina, to jest kwestia gustu.

Quaint napisał/a:
To jest jak ze zdjęciami, jedni lubią kolorowe napaćkane przeźroczyste gów... inni prostotę i minimalizację.
Problem w tym, że wygląd XP, a przynajmniej wszystkich domyślnych theme'ow, to właśnie zaprzeczenie elegancji i prostoty, w przeciwieństwie do skromnego i nienarzucającego się wyglądu skonfigurowanej na czarno Visty, czy 7. A przezroczystość jest akurat częścią tej nienachalnej stylistyki. Porównaj to zresztą z tym farbkowoniebieskim koszmarkiem, który domyślnie daje Microsoft, nie mówiąc już o wieśniackim nibysrebrnym, czy równie nachalnym oliwkowym. Jak wspomniałem, jedyne z Microsoftu, w czym XP wygląda akceptowalnie, to czarny theme Zune, ale i tak jest mu daleko do prostoty przezroczystego okna Visty, czy 7. O OSX nie wspominam, bo to inna bajka, ale dopiero ostatnie wcielenia systemów Microsoftu przestały od niego drastycznie odstawać.

jaad75 napisał/a:
Quaint napisał/a:
To jest jak ze zdjęciami, jedni lubią kolorowe napaćkane przeźroczyste gów... inni prostotę i minimalizację.
Problem w tym, że wygląd XP, a przynajmniej wszystkich domyślnych theme'ow, to właśnie zaprzeczenie elegancji i prostoty.

NO chyba żartujesz, klasyczny windows xp jest najczystszy, nie piszę o syfie pt. luna. W wiście dałoby tak ustawić, tyle że vista to jeszcze gorszy syf ale w 7 już niestety nie. Owszem ustawisz podobny ale nie taki sam, mało tego wyjdą niedoróbki w postaci krzywych ikon, napisów, i szpar między ikonami, na dodatek explorator nawalony ......, chociażby wyszukiwarka na każdej belce i pasek adresu...no i te ohydne przyciski zamknij, minimalizuj...a panel sterowania to jakiś debil projektował

Quaint napisał/a:
NO chyba żartujesz, klasyczny windows xp jest najczystszy, nie piszę o syfie pt. luna.
No już myślałem, że to Ci się podoba. Klasyczny interfejs może by i uszedł, ale wyglada już po prostu staro. Ani Visty, ani 7 nie ustawiałem w prosty interfejs, bo Aero mi się podoba (chociaż nie trawię innej wersji niż czarna). A Control Panel mam ustawiony tak jak w każdej innej wersji Windows - nie widzę tu żadnego problemu.
Quaint - Czw 09 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Quaint napisał/a:
NO chyba żartujesz, klasyczny windows xp jest najczystszy, nie piszę o syfie pt. luna.
No już myślałem, że to Ci się podoba. Klasyczny interfejs może by i uszedł, ale wyglada już po prostu staro. Ani Visty, ani 7 nie ustawiałem w prosty interfejs, bo Aero mi się podoba (chociaż nie trawię innej wersji niż czarna). A Control Panel mam ustawiony tak jak w każdej innej wersji Windows - nie widzę tu żadnego problemu.

Ja widzę problem, bo nie jest tak samo jak w innych wersjach do których zostałem przyzwyczajony, zmiana przyzwyczajeń jest dobra w przypadku czegoś lepszego, sęk w tym że tutaj mamy odwrotnie, zmienione na siłę a nie pod intuicyjną pracę. Zwróć uwagę na najlepszych, apple nie zmienia wyglądu, ułożenia swoich okien, ikon od lat. Do nowych wersji ładują nowe funkcje i o to chodzi. Microsoft nie daje nowych funkcji, zmienia wygląd, bo gdyby tego nie zrobili nie byłoby się czym chwalić...

komor - Czw 09 Lut, 2012

Quaint napisał/a:
apple nie zmienia wyglądu, ułożenia swoich okien, ikon od lat.

No nie do końca tak. Każdą wersję Mac OS X oraz sporo wersji klasycznego Mac OS można poznać po wyglądzie. Ale fakt, że zmiany są zwykle ewolucyjne, a nie rewolucyjne.

Zainteresowani mogą sobie to po części prześledzić tutaj: en.wikipedia.org/wiki/Aqua_(user_interface)

Quaint - Pią 10 Lut, 2012

To może prościej, zapomnijcie o powłoce i skupcie się na systemie, co dostajecie nowego :)
- wolniejszy (testowane na 4 rdzeniach gtx 460, ssd)
- zasobożerny (zżera pamięć dyskową i operacyjną)
- monity przy każdej zmianie czegokolwiek (można wyłączyć ale jest to męczące)

+- pamięć powyżej 4 GB, sęk w tym że zżera więcej niż XP więc 6GB to jak 3,5GB na XP
+ DX11, niektórzy widzą różnicę między DX9 inni nie, ale plus jest
+ trim dla ssd

Ktoś zna więcej plusów?

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 03:15 ]
komor napisał/a:
No nie do końca tak. Każdą wersję Mac OS X oraz sporo wersji klasycznego Mac OS można poznać po wyglądzie. ]

Mac OS to był z 15 lat temu, OSX praktycznie jest cały czas ten sam.

komor - Pią 10 Lut, 2012

Quaint napisał/a:
Mac OS to był z 15 lat temu

Ja do dzisiaj oglądam jego okienka przy pracy… :)

Quaint napisał/a:
OSX praktycznie jest cały czas ten sam.

A spojrzałeś pod link, który dałem w poprzednim mailu? OS X przeszedł jedną poważną zmianę z pierwotnych „glutożelków” (które kiedyś wydawały mi się bardzo atrakcyjne, a teraz wydają mi się dość tandetne) na bardziej spokojny, szary wygląd. Ale oczywiście masz rację, że bardzo dużo koncepcji i sposób pracy pozostał niezmieniony od początku, a największe zmiany rewolucyjne były przy przesiadce z Mac OS klasycznego na Mac OS X, po czym ewolucja potoczyła się w stronę… przywrócenie większej ilości funkcjonalności GUI ze starego systemu :lol: Bo tego żądali użytkownicy.

jaad75 - Pią 10 Lut, 2012

Quaint napisał/a:
Ktoś zna więcej plusów?
Działający Lightroom 4... :mrgreen:
Quaint - Pią 10 Lut, 2012

jaad75 napisał/a:
Quaint napisał/a:
Ktoś zna więcej plusów?
Działający Lightroom 4... :mrgreen:

oż, tyyy... i battlefield 3

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 21:34 ]
komor napisał/a:
Quaint napisał/a:
Mac OS to był z 15 lat temu

Ja do dzisiaj oglądam jego okienka przy pracy… :)

Obrazek

Quaint napisał/a:
OSX praktycznie jest cały czas ten sam.

A spojrzałeś pod link, który dałem w poprzednim mailu? OS X przeszedł jedną poważną zmianę z pierwotnych „glutożelków” (które kiedyś wydawały mi się bardzo atrakcyjne, a teraz wydają mi się dość tandetne) na bardziej spokojny, szary wygląd. Ale oczywiście masz rację, że bardzo dużo koncepcji i sposób pracy pozostał niezmieniony od początku, a największe zmiany rewolucyjne były przy przesiadce z Mac OS klasycznego na Mac OS X, po czym ewolucja potoczyła się w stronę… przywrócenie większej ilości funkcjonalności GUI ze starego systemu :lol: Bo tego żądali użytkownicy.

No proszę Mac OS 8, jeszcze mi powiedz że siedzisz na jakimś centrisie albo quadrze to już wogóle :)
Ja przez długi czas tłukłem na system 6 i macintosh lc.

Osobiście wolę aktualny wygląd OSX, poprzednia aqua była zbyt kolorowa, paskowana.

komor - Sob 11 Lut, 2012

Mac OS 9, odpalony jako środowisko Classic pod systemem 10.4 :)

Quaint napisał/a:
Osobiście wolę aktualny wygląd OSX, poprzednia aqua była zbyt kolorowa, paskowana.

True.

hijax_pl - Wto 06 Mar, 2012

I już jest oficjalnie.

http://www.adobe.com/pl/p...-lightroom.html

Pełna wersja 134,07 €
Uaktualnienie 76,26 €

mozer - Wto 06 Mar, 2012

To nowa wersja jest tańsza niż starsza? Te starsze chodzą gdzieś za ponad 700 zł...

Te ceny, które podałem wziąłem ze strony Adobe.
W sklepach LR3 nadal wisi za ok 1700zł (pełna wersja) :shock:

mozer - Wto 06 Mar, 2012

hijax_pl, no ale skoro można kupić przez ich stronę, to po co się tym przejmować? :)

Cytat:
Changes since the public beta:

- Reverse geocoding now available in the Map Module
- Revamped and improved auto tone in Develop based on new controls
- Increased range of local white balance controls (temperature and tint)
- Updated Develop presets plus added new presets for video
- Maximum Blurb book size is now 240 pages
- Over 800 bugs found and fixed! (Thank you Lightroom 4 beta customers!)

Kod:
New Camera Support in Lightroom 4.0

Canon EOS 1D X
    Canon PowerShot G1 X
    Canon PowerShot S100V
    Fuji FinePix F505EXR
    Fuji FinePix F605EXR
    Fuji FinePix HS30EXR
    Fuji FinePix HS33EXR
    Fuji FinePix X-S1
    Nikon D4
    Nikon D800
    Nikon D800E

Kod:
New Lens Profiles Supported in Lightroom 4.0

Lens Mount    Lens Name
Canon    Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (IF)
Canon    Tokina AT-X 124 AF PRO DX II 12-24mm f/4 (IF)
Canon    Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (IF) ASPHERICAL
Canon    Tokina AT-X 535 PRO DX  50-135mm f/2.8 (IF)
Canon    Tokina AT-X M35 PRO DX 35mm f/2.8 Macro
Canon    Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro
Canon    Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8
Nikon    Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (IF)
Nikon    Tokina AT-X 124 AF PRO DX II 12-24mm f/4 (IF)
Nikon    Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (IF) ASPHERICAL
Nikon    Tokina AT-X 535 PRO DX  50-135mm f/2.8 (IF)
Nikon    Tokina AT-X M35 PRO DX 35mm f/2.8 Macro
Nikon    Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro
Nikon    Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8
Nikon    Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Nikon    Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM
Leica    LEICA APO-SUMMICRON-M 75 mm f/2 ASPH.
Leica    LEICA APO-SUMMICRON-M 90 mm f/2 ASPH.
Leica    LEICA APO-TELYT-M 135 mm f/3.4 ASPH.
Leica    LEICA ELMAR-M 24 mm f/3.8 ASPH.
Leica    LEICA ELMARIT-M 28 mm f/2.8 ASPH.
Leica    LEICA ELMARIT-M 90 mm f/2.8
Leica    LEICA MACRO-ELMAR-M 90 mm f/4
Leica    LEICA NOCTILUX-M 50 mm f/0.95 ASPH.
Leica    LEICA SUMMARIT-M 35 mm f/2.5
Leica    LEICA SUMMARIT-M 50 mm f/2.5
Leica    LEICA SUMMARIT-M 75 mm f/2.5
Leica    LEICA SUMMARIT-M 90 mm f/2.5
Leica    LEICA SUMMICRON-M 28 mm f/2 ASPH.
Leica    LEICA SUMMICRON-M 35 mm f/2 ASPH.
Leica    LEICA SUMMICRON-M 50 mm f/2
Leica    LEICA SUMMILUX-M 21 mm f/1.4 ASPH.
Leica    LEICA SUMMILUX-M 24 mm f/1.4 ASPH.
Leica    LEICA SUMMILUX-M 35 mm f/1.4 ASPH.
Leica    LEICA SUMMILUX-M 50 mm f/1.4 ASPH.
Leica    LEICA SUPER-ELMAR-M 18 mm f/3.8 ASPH.
Leica    LEICA SUPER-ELMAR-M 21 mm f/3.4 ASPH.
Pentax    Sigma 17-50mm F2.8 EX DC HSM
Pentax    Sigma 50-200mm F4-5.6 DC HSM
Sony    Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8
Sony    Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di III VC B011
Sony    Sigma 17-50mm F2.8 EX DC HSM
Sony    Sigma 50-200mm F4-5.6 DC HSM
Sigma    Sigma 18-200mm F3.5-6.3 II DC OS HSM

Aszex - Wto 06 Mar, 2012

xp kaput?
jaad75 - Wto 06 Mar, 2012

Aszex, tak jak w przypadku Bety:
Cytat:
Microsoft® Windows Vista® with Service Pack 2 or Windows® 7 with Service Pack 1

Aszex - Wto 06 Mar, 2012

a w lr3 można tak? :)

http://www.adobe.com/pl/f...-lightroom.html

podali jakiś powód rezygnacji z xp?

Aszex napisał/a:
a w lr3 można tak? :)
Można, ale wymaga to znacząco więcej zachodu, by uzyskać zadowalające efekty. W LR4 jest to banalnie proste.
Aszex napisał/a:
Nie musieli. Nie mają obowiązku dawać supportu dla przestarzałych systemów - niebawem będziemy mieli trzecią generację Windows od czasów XP...
Aszex - Wto 06 Mar, 2012

ale xp dobrze działa :P

btw, Amerykanie płacą $149

Cytat:

Tom Hogarty, LR Product Manager napisał/a:
“As many have noticed, the Lightroom 4 public beta we released last week does not support Windows XP. This decision did not come lightly and was based on a number of factors. With each version of Lightroom, our goal is always to provide a consistently excellent customer experience. Developing and testing across Operating System versions and platforms to ensure that we’re achieving this goal is a significant effort that takes time and resources. XP is substantially different from Windows Vista and Windows 7, and requires a independent testing matrix, which increases the complexity of our development efforts.
Every cycle we need to make difficult resource tradeoff decisions and operating system support competes heavily with new features and performance enhancements planned for each version. The decision this cycle was to end XP support for Lightroom going forward.”

http://blogs.adobe.com/li...windows-xp.html

maput - Wto 06 Mar, 2012

Mam nadzieję, że finalna wersja będzie szybciej chodzić, bo beta w porównaniu do LR3 była mułowata. Wieczorem kupię uaktualnienie to się okaże.

Adobe nieźle zarobi na obniżeniu ceny. Już dziś z dwoma osobami rozmawiałem, które kupią oryginał zamiast używania pirata.

Quaint - Wto 06 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Cytat:

Tom Hogarty, LR Product Manager napisał/a:
“As many have noticed, the Lightroom 4 public beta we released last week does not support Windows XP. This decision did not come lightly and was based on a number of factors. With each version of Lightroom, our goal is always to provide a consistently excellent customer experience. Developing and testing across Operating System versions and platforms to ensure that we’re achieving this goal is a significant effort that takes time and resources. XP is substantially different from Windows Vista and Windows 7, and requires a independent testing matrix, which increases the complexity of our development efforts.
Every cycle we need to make difficult resource tradeoff decisions and operating system support competes heavily with new features and performance enhancements planned for each version. The decision this cycle was to end XP support for Lightroom going forward.”

http://blogs.adobe.com/li...windows-xp.html

A niech mnie adobe nie ma kasy na dwóch testerów? o looool, prędzej uwierzę w zmowę z microsoft.

Quaint napisał/a:
A niech mnie adobe nie ma kasy na dwóch testerów?
Dwóch?

hijax_pl napisał/a:
Quaint napisał/a:
A niech mnie adobe nie ma kasy na dwóch testerów?
Dwóch?

I tak za dużo powiedziałem, adobe testuje swój soft na userach, już zaczynają błędy opisywać na facebooku :)

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 14:21 ]
Tak przy okazji, sam byłem testerem softu i wiem jak to działa, to co pisze adobe to ściema dla niewiedzących, ten soft ma z 60 funkcji które przetestować jedna osoba może w poł dnia...

Quaint napisał/a:
Tak przy okazji, sam byłem testerem softu i wiem jak to działa
W której fazie testu pracowałeś?

Aszex napisał/a:
ale xp dobrze działa :P
Przypuszczam, że niektórym może dobrze działać nawet 3.11... :mrgreen:
maput napisał/a:
Mam nadzieję, że finalna wersja będzie szybciej chodzić, bo beta w porównaniu do LR3 była mułowata.
U mnie absolutnie nie była.
Quaint napisał/a:
adobe testuje swój soft na userach, już zaczynają błędy opisywać na facebooku :)
A co w tym dziwnego?

hijax_pl napisał/a:
Quaint napisał/a:
Tak przy okazji, sam byłem testerem softu i wiem jak to działa
W której fazie testu pracowałeś?

Przed wypuszczeniem gotowej wersji jako end user. Prosty soft home.pl, sprawdzanie funkcji softu i opisywanie błędów na zamkniętym panelu aplikacji.

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 14:44 ]
Quaint napisał/a:
adobe testuje swój soft na userach, już zaczynają błędy opisywać na facebooku :)
jaad75 napisał/a:
A co w tym dziwnego?

To że beta testerzy dostają za to kasę a końcowy user musi za testowanie zapłacić.

Quaint napisał/a:
To że beta testerzy dostają za to kasę a końcowy user musi za testowanie zapłacić.
Ostatnie bety/RC w przypadku Lightrooma były zawsze publiczne.

Quaint napisał/a:
Przed wypuszczeniem gotowej wersji jako end user. Prosty soft home.pl, sprawdzanie funkcji softu i opisywanie błędów na zamkniętym panelu aplikacji.
Aha - rozumiem w takim razie, że w tamtej firmie standardy testów też nie są wysokich lotów ;)
To jaką metodologię testu się stosuje zależy od estymacji kosztu wystąpienia błędu. Jak jest nikła - to nawet można nie testować. Jak błąd może wygenerować potężne straty - to warto duże sumy na test przeznaczyć.
A ilość wspieranych platform? No cóż. Podejrzewam, że to była decyzja FIFO: wprowadzamy nową platformę, to usuwamy najstarszą - dzięki temu nie zmieniamy składu osobowego zespołu testerów. A to oznacza zachowanie tego samego kosztu deweloperki.

Tak czy siak rozumiem takie postępowanie. Wszak trudno zakładać, że osoba wydająca dziesiątki tysięcy na sprzęt foto, nie może wysupłać drobnej kwoty (w porównaniu do sprzętu foto) na nowy komp czy system...

jaad75 napisał/a:
Quaint napisał/a:
Ostatnie bety/RC w przypadku Lightrooma były zawsze publiczne.

?
Pisze o "gotowym" produkcie za który ty płacisz a i tak jesteś mimowolnym testerem, bo coś nie działa, wchodzisz później na forum adobe i zgłaszasz, no co jest kur... copy-paste nie działa!!! i pan sprawdzający forum zgłasza to programiście a on zamiast literki B zamienia na A w kodzie który omyłkowo pomylił.... to tak w kosmiczym skrócie.
Mnie nie przeszkadza że olali xp, przeszkadza że kłamią i bajerują że nie mają czasu i środków na testy. A niby na support całego pakietu adobe mają, przecież 5.5 nadal jest w sprzedaży. A niby jakieś tam supernowefunkcje jak np. przesuń okno wymaga oczywiście win7.... loool

[ Dodano: Wto 06 Mar, 2012 15:00 ]
hijax_pl napisał/a:
To jaką metodologię testu się stosuje zależy od estymacji kosztu wystąpienia błędu. Jak jest nikła - to nawet można nie testować. Jak błąd może wygenerować potężne straty - to warto duże sumy na test przeznaczyć.
A ilość wspieranych platform? No cóż. Podejrzewam, że to była decyzja FIFO: wprowadzamy nową platformę, to usuwamy najstarszą - dzięki temu nie zmieniamy składu osobowego zespołu testerów. A to oznacza zachowanie tego samego kosztu deweloperki.

Tak czy siak rozumiem takie postępowanie. Wszak trudno zakładać, że osoba wydająca dziesiątki tysięcy na sprzęt foto, nie może wysupłać drobnej kwoty (w porównaniu do sprzętu foto) na nowy komp czy system...

Przepraszam Cię ale nie zrozumiałem ani jednego słowa, piszesz jak adwokat, specjalnie komplikując proste znaczenia, aby były nie zrozumiałe dla nie wtajemniczonych. NIe lubię takich ludzi jak ty.

Quaint, beta oznacza, że kod jest już mocno przetestowany. Oczywiście nie we wszystkich aspektach tylko w tych, które są opisane w teście jako krytyczne. Nie da się wszystkich funkcji przetestować...
Tobie się wydaje, że jest tych funkcji kilkanaście, a w rzeczywistości testy się pisze tak by wymusić na każdym rozgałęzieniu kodu odpowiednią akcję. W skrócie mówiąc kod testowy może być większy od kodu aplikacji. To są koszty, a w dzisiejszym świecie przerzuca się je na użytkownika. Wszystko dzięki wynalazkowi aktualizacji.

I nie pisz, że XP to jeden tester przy jednym kompie. Widziałeś kiedyś lab testu Microsoftu? Wiesz jak wygląda porządne testowanie softu?

P.S.
Co nie jest czytelne w poprzednim moim poście?

komor - Wto 06 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Widziałeś kiedyś lab testu Microsoftu?

Quaint, ot choćby laboratorium testujące soft Microsoftu przeznaczony na Macintoshe, czyli takie oboczne coś, co nie jest najważniejszym projektem Microsoftu:

150 maków Mini:

Wirtualna konsola nadzorująca, czyli 30-calowy ekran:

http://davidweiss.blogspo...ts-mac-lab.html

Tak przy okazji, testowanie softu, i to tak skomplikowanego jak LR, nie polega tylko na usuwaniu własnych błędów z kodu, ale także na identyfikowaniu i omijaniu błędów w pozostałych składnikach tego miksu, czyli np. błędów i złych zachowań systemu operacyjnego. Nie jest to więc takie ot, hop!

hijax_pl napisał/a:
Quaint, beta oznacza, że kod jest już mocno przetestowany. Oczywiście nie we wszystkich aspektach tylko w tych, które są opisane w teście jako krytyczne. Nie da się wszystkich funkcji przetestować...
Tobie się wydaje, że jest tych funkcji kilkanaście, a w rzeczywistości testy się pisze tak by wymusić na każdym rozgałęzieniu kodu odpowiednią akcję. W skrócie mówiąc kod testowy może być większy od kodu aplikacji. To są koszty, a w dzisiejszym świecie przerzuca się je na użytkownika. Wszystko dzięki wynalazkowi aktualizacji.

I nie pisz, że XP to jeden tester przy jednym kompie. Widziałeś kiedyś lab testu Microsoftu? Wiesz jak wygląda porządne testowanie softu?
P.S.
Co nie jest czytelne w poprzednim moim poście?

Mówmy o konkretnej sytuacji czyli Lightroom a nie abstrakcji ok?
Lightroom 4 nie pójdzie na XP, dlaczego?
Posiada wszystkie funkcje z wersji 3, jaka nowa funkcja w tym sofcie wymaga dodatkowych środków aby ją przetestować? jaka nowa funkcja wymaga "potężnych nakładów", czy jest to:

Lightroom 4 oferuje dopracowaną technologię przetwarzania cieni i rozjaśnień, możliwość tworzenia fotoksiążek, dodatkowe funkcje regulacji lokalnej oraz rozszerzoną obsługę wideo.

a może to:

Lightroom 4 daje fotografom narzędzia do tworzenia fotoksiążek z funkcjami kontroli tekstu i szablonami oraz bezpośrednie łącze do tworzenia fotoksiążek z nowego modułu Book

Nie przekonasz mnie ani testerami z microsoft ani choćby i z nasa. Wytłumacz mi też dlaczego nie skończył się support dla xp cs5.5 przecież to jest nieporównywalnie potężniejszy soft?

To ja zadam pytanie proste: ile jest wersji systemu Microsoft XP? Ile z poziomu końcowego użytkownika, a ile z punktu widzenia testera?

(pisząc test mówię o wszystkich fazach testu: basic test, joint test, regression test, function test, feature test, system integration, system test itd)

Quaint napisał/a:
Lightroom 4 nie pójdzie na XP, dlaczego?
Zapewne dlatego, że wycięli tryb 32bit. Tak sobie gdybam...
Quaint napisał/a:
Wytłumacz mi też dlaczego nie skończył się support dla xp cs5.5 przecież to jest nieporównywalnie potężniejszy soft?
Zapewne lab używany do testu CS jest inaczej wyposażony, więcej ludzi tam pracuje i są przygotowani do równoległej weryfikacji większej ilości produktów. Co nie dziwi biorąc pod uwagę opłaty licencyjne za używanie CS.

hijax_pl napisał/a:
To ja zadam pytanie proste: ile jest wersji systemu Microsoft XP? Ile z poziomu końcowego użytkownika, a ile z punktu widzenia testera?

To pytanie jest pozbawione sensu w naszym przykładzie, bo, jak pisałem, 100% kodu jest przetestowana i sprawdzona pod XP.
To pytanie miałoby sens w przypadku nowego softu i tu zgodziłbym się z adobe.

hijax_pl napisał/a:
Zapewne dlatego, że wycięli tryb 32bit. Tak sobie gdybam...

Nie, idzie i na 32 bit Microsoft Windows Vista z Service Pack 2 lub Windows 7 z Service Pack 1. Ja obstawiam ukryte rozgrywki z microsoft.

Dla tych co gonią za "nowościami" idealnie pasuje scena z filmu TRON Legacy luźne tłumaczenie ;) :
"pytanie: poza podniesieniem cen dla studentów i szkół za nowy system, jakie nowości oferuje OS12?"
"odpowiedź: dodajemy 12 na pudełku"

http://www.youtube.com/watch?v=Btyv6yTF4UM

Quaint napisał/a:
, bo, jak pisałem, 100% kodu jest przetestowana i sprawdzona pod XP.
Możesz podać jakieś źródło tej informacji?
Swoją drogą... zakładasz, że kod testuje się tylko raz?

hijax_pl napisał/a:
Quaint napisał/a:
, bo, jak pisałem, 100% kodu jest przetestowana i sprawdzona pod XP.
Możesz podać jakieś źródło tej informacji?
Swoją drogą... zakładasz, że kod testuje się tylko raz?

Źródło? ja jestem źródłem, u mnie LR3 działa na XP tip top.

Pogubiłem się - wydawało mi się, że mówimy o LR4...

hijax_pl napisał/a:
Pogubiłem się - wydawało mi się, że mówimy o LR4...

http://forum.optyczne.pl/...p=344917#344917

Quaint, używałeś kiedyś LR4? Bo jak dla mnie to wspólnej funkcjonalności z LR3 jest ... tak na oko... 50-60% :D

hijax_pl napisał/a:
Quaint, używałeś kiedyś LR4? Bo jak dla mnie to wspólnych z LR3 jest ... tak na oko... 70% :D

Bo adobe chce abyś tak myślał, kod nie został napisany na nowo, został wykorzystany stary silnik. Usprawnienie niektórych funkcji (czytaj: poprawa błędów) lub dodanie 3 do istniejących 100 to nie jest 70%.

Poprawiłem już na 50-60%. 70% uznałem za zbyt optymistyczne podejście.

Taaa, zmiana suwaków w Develop, czy moduł mapy, lool to rzeczywiście wymaga win7.

Mnie już wystarczy :)

komor - Wto 06 Mar, 2012

Quaint, o ile rozumiem Twoje rozgoryczenie brakiem wsparcia dla XP, to zupełnie nie rozumiem czemu upierasz się, że nowy LR4 to jest stary LR3 plus nowe funkcje. Tu nie chodzi o to, że Adobe mydli komuś oczy, że to całkowicie nowy kod, ale zawsze projektując nową wersję programu wprowadza się zmiany w różnych miejscach, optymalizacje, lub tak po prostu można coś popsuć. Dlatego od nowa trzeba to przetestować.
Zupełnie nie odniosłeś się do zdjęć i linka, który wrzuciłem. Jak myślisz, czemu Microsoft ma jednocześnie 150 komputerów testujących ich makowy soft? Bo testowanie to jest jeden człowiek, który raz przeleci opcje w menu?

Quaint napisał/a:
zmiana suwaków w Develop, czy moduł mapy, lool to rzeczywiście wymaga win7.
A gdzie to wyczytałeś? :shock:
Ja z taką informację nie spotkałem się. I z tego co rozumiem, to nie chodzi o to czy wymaga Win7 tylko, że nie będą sprawdzać czy działa na XP. Mylę się?

Quaint, zaczynam Ciebie po prostu nie rozumieć. Z jednej strony narzekasz, że nie testują (bo ludzie zgłaszają już błędy) a z drugiej twierdzisz, że testować nie potrzeba, bo zmian praktycznie nie ma. To jak to w końcu jest? Skoro wszystko działa, to kto zgłasza błędy?
komor napisał/a:
Bo testowanie to jest jeden człowiek, który raz przeleci opcje w menu?
Jako beta tester - tak. Ale taki pojedynczy test dla producenta oprogramowania nie jest nic wart.
Trzeba takich testerów kilkudziesięciu o ile nie kilkuset na jak najróżniejszych platformach sprzętowych i systemowych. Wtedy można jakoś oceniać dorobek tych testerów.
Samo zgłoszenie błędu też nic nie jest warte o ile takiego błędu nie da się zreprodukować na referencyjnym środowisku.

Aszex - Sro 07 Mar, 2012

LR 4 za free... :cool:

http://bit.ly/wFNiYD

Oreston - Nie 11 Mar, 2012

Trochę doskwiera to,że trzeba będzie robić presety od nowa....zwłaszcza,gdy ma się fajną ich kolekcję.
Mam pytanie do osób które już kupiły przez stronę Adobe; Jaka jest forma płatności?

Pozdrawiam!

moronica - Nie 11 Mar, 2012

karta kredytowa lub paypal
hijax_pl - Nie 11 Mar, 2012

Oreston napisał/a:
Trochę doskwiera to,że trzeba będzie robić presety od nowa....zwłaszcza,gdy ma się fajną ich kolekcję.
Trochę to dla mnie zaskakujące, bo profile LR konwertuje przy przejściu na proces 2012. Może wynika to z tego, że przy instalacji wciąga tylko te co są w bazie? Będę instalował na kompie, gdzie mam katalogi wszystkie to sprawdzę.
Oreston napisał/a:
Mam pytanie do osób które już kupiły przez stronę Adobe; Jaka jest forma płatności?
Visa/Mastercard/Paypal
Aszex - Nie 11 Mar, 2012

Recovery z lr3, to?

Highlights, ale ten suwak ma znacznie szersze pole działania.

Poczytaj na przykład to: http://www.dpreview.com/a...room-4-review/2

jaad75 - Nie 11 Mar, 2012

Tak w sumie, to kombinacja Highlights i Whites...

No tak. Trzeba się przyzwyczaić do innego sterowania.
Choć moim zdaniem teraz jest dużo bardziej logiczne i intuicyjne.

jaad75 - Nie 11 Mar, 2012

Moim zdaniem również.
sigmiarz - Nie 11 Mar, 2012

bardziej podobne do procesu analogowego, tam też można zdejmować czernie i biele,
a recovery nie ma.

Oreston - Pon 12 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Oreston napisał/a:
Trochę to dla mnie zaskakujące, bo profile LR konwertuje przy przejściu na proces 2012. Może wynika to z tego, że przy instalacji wciąga tylko te co są w bazie? Będę instalował na kompie, gdzie mam katalogi wszystkie to sprawdzę.
Oreston napisał/a:
Visa/Mastercard/Paypal

Czyli, wszystkie te które mam już zapisane w LR3, powinny hulać na LR4...
Będę wdzięczny za sprawdzenie i czekam na "njusy" :) , bo to dość istotna sprawa.

A jeszcze doprażę temat płatności. Czy karta kredytowa musi być zintegrowana z paypalem?
Dlaczego pytam-często jest tak,ze można płacić przez paypal,ale i tak trzeba podać numer owej karty...której nie posiadam.:) Stąd pytanie.
KOŃCZĘ ten offtop.:)

Pozdrawiam!

hijax_pl - Pon 12 Mar, 2012

Po pierwsza w LR4 są wszystkie 3 procesy: 2003, 2010 i nowy 2012. Gdy zdjęcie masz w 2010 możesz dalej w nim edytować - panel "basic develop" wygląda wtedy jak w LR3.

Co do płatności: możesz też kupić w "normalnym" sklepie, płacąc już przelewem czy też gotówką. Widzę, że LR wycenili na 538zł - nie jest źle...

komor - Pon 12 Mar, 2012

Oreston napisał/a:
Czy karta kredytowa musi być zintegrowana z paypalem?
Dlaczego pytam-często jest tak,ze można płacić przez paypal,ale i tak trzeba podać numer owej karty...której nie posiadam.:)

Widzę, że ostatnio banki wydają normalne płaskie karty płatnicze, które jednak wyposażone są w kod CVV, taki jak na kredytowej. Powinny one wtedy dać się użyć do zakupów internetowych. Dostałem taką właśnie z Citi do konta prywatnego, ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czy to działa, natomiast firmowa karta płatnicza (też z Citi) jak najbardziej działa mi przy zakupach internetowych, chociaż jest płaska i jest powiązana ze zwykłym kontem bieżącym.
Zapytaj może w swoim banku, czy możesz taką dostać. Albo sprawdź, bo może już masz tylko nie wiesz. :) Kod CVV to takie dodatkowe 3 cyferki napisane standardowo z tyłu karty, przy miejscu na wzór podpisu.

moronica - Pon 12 Mar, 2012

ostatnio uzylam mojej karty platniczej do zakupow w necie i zadzialalo. byla to Mastercard, miala CVV, jedyne czego jej brakowalo to data wydania ale pamietalam, ze ma 2-letni okres waznosci wiec odjelam latka od daty wygasniecia. zadzialala bez problemu
fatman - Pon 12 Mar, 2012

moronica napisał/a:
ostatnio uzylam mojej karty platniczej do zakupow w necie i zadzialalo. byla to Mastercard, miala CVV, jedyne czego jej brakowalo to data wydania ale pamietalam, ze ma 2-letni okres waznosci wiec odjelam latka od daty wygasniecia. zadzialala bez problemu

To pierwszy przypadek z którym się stykam, że ktos pyta o datę wydania karty... :?:
Do tej pory było to zawsze "expiry date" :???:

moronica - Pon 12 Mar, 2012

w formularzu zamowienia byly 2 pola - data wydania i wygasniecia
Oreston - Pon 12 Mar, 2012

:D
Polak potrafi!
Dzięki za rady! To może się udać.
Poinformuję jak poszło.

Pozdrawiam!

forrest - Pon 12 Mar, 2012

paypala też ciągnie kasę ze zwykłego rachunku bankowego :smile:
hijax_pl - Pią 30 Mar, 2012

Jest dostępny LR 4.1 RC.
Między innymi dodali wsparcie dla C5mk3 i poprawili kilka upierdliwych baboli (ciekawe ile dodali nowych :roll: )

kufel - Sob 31 Mar, 2012

mam pytanie do użytkowników którzy przerzucili sie z lr3 na 4. czy potraficie suwakami w zakładce basic uzyskać takie same efekty tonalne w lr 3 jak i w 4 ? ja poz zmianie suwaków za ch.. nie potrafię uzyskać takich samych efektów, nie wiem czy wynika to z zmiany mocy danych suwaków czy z mojego nieobeznania ;)
jaad75 - Sob 31 Mar, 2012

kufel napisał/a:
mam pytanie do użytkowników którzy przerzucili sie z lr3 na 4. czy potraficie suwakami w zakładce basic uzyskać takie same efekty tonalne w lr 3 jak i w 4 ?
Nawet lepsze i zdecydowanie łatwiej. To, co wymagało gięcia krzywej, teraz robię tylko suwakami. Ale jeśli to dla Ciebie problem, zawsze możesz włączyć stary proces.
kufel - Sob 31 Mar, 2012

jaad75 napisał/a:
Nawet lepsze i zdecydowanie łatwiej. To, co wymagało gięcia krzywej, teraz robię tylko suwakami.
no ja mam teraz wlasnie zupelnie odwrotnie ;) bez krzywych sie nie obejdzie. chyba nie do konca wiem w jakie partie dokaldnie dziala poszczególny suwak w nowym procesie...
hijax_pl - Sob 31 Mar, 2012

kufel napisał/a:
chyba nie do konca wiem w jakie partie dokaldnie dziala poszczególny suwak w nowym procesie...
O to to...

Szczerze mówiąc poprzednie suwaki były dla mnie bardziej enigmatyczne. Teraz jest logicznie i jasno. Biel to biel, czerń to czerń, partie jasne i cienie też. I jest większy zakres korekcji niż poprzednio.

U mnie proces dostosowywania się do suwaków z procesu 2012 trwał może z dwa dni - głównie zabawy by właśnie poczuć te nowe suwaki.

kufel - Sob 31 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
O to to...
nie do końca :) wiem teoretycznie na jakie partie co działa. z tym ze nie mogę osiągnąć podobnych efektów jak w starym procesie. cóż kwestia prób, błędów i analizy działania... ;)

kufel, to wiesz czy nie wiesz? ;)
kufel - Sob 31 Mar, 2012

wiem, ale co dziwne efekty dostaje troche inne niz oczekiwane ;)

Więcej nie pomogę zatem - potrzeba Ci tylko więcej czasu na zabawę. :)
kufel - Sob 31 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Więcej nie pomogę zatem
moze kiedyś wrzucę tu rawa i wersje jego obróbki w procesie 2010 w jpg. jak ktoś bedzie chciał to może pobawić sie suwakami w procesie 2012 by osiągnąć zbliżony efekt ;)

kufel napisał/a:
jak ktoś bedzie chciał to może pobawić sie suwakami w procesie 2012 by osiągnąć zbliżony efekt
Po przełączeniu procesu na 2012 powinny się ustawienia suwaków same przestawić na odpowiadające procesowi 2010...
kufel - Sob 31 Mar, 2012

hijax_pl napisał/a:
Po przełączeniu procesu na 2012 powinny się ustawienia suwaków same przestawić na odpowiadające procesowi 2010...
juz próbowałem tego. ale wydaje mi sie to bardziej na przybliżone wartości niż dokładne odwzorowanie procesów.

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 13:52 ]
poza tym po przełączeniu miedzy procesami obraz sie zmienia.

kufel napisał/a:
juz próbowałem tego. ale wydaje mi sie to bardziej na przybliżone wartości niż dokładne odwzorowanie procesów.
Bo w zasadzie tak chiba jest...
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

W którym amerykańskim e-sklepie Polak można kupić download LR4?
komor - Sob 07 Kwi, 2012

A europejski sklep Adobe Polska nie może być?
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

w dolcach hamrykańskich :) kumpel kupił parę lat temu sporo dolarów czy jakoś tak; w każdym bądź razie zaoszczędzi około 40-50% ;)
komor - Sob 07 Kwi, 2012

Adobe segmentuje rynki, tak jak szajka od DVD czy inne podobne. Kupno licencji z rynku amerykańskiego do użytku w EU może naruszać postanowienia licencji. Nawet jak nie stoi to w sprzeczności z naszym prawem (czyli policja nic Ci nie zrobi), to potem Adobe może odmówić Ci suportu, albo będziesz miał potem z kupnem nowej wersji.
Cena LR4 jest na tyle niska, a różnica między cenę a $ od ceny w € też znikoma, że moim zdaniem próba oszczędzania tutaj kupnem w USA nie jest atrakcyjna.

MM - Sob 07 Kwi, 2012

http://www.graficzne.pl/i...m-4-eng-win-mac
Kupiłem u nich. Cena OK. Po co szukać miodu w d...pie :wink:

Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

komor, znajomy kupił $/założył lokatę gdy dolar kosztował 2.3-2.4 i wymyślił sobie, że kupi w USA wersję downloadable; to typ szkota ;)
jaad75 - Sob 07 Kwi, 2012

MM napisał/a:
Kupiłem u nich.
Już Ci nie przeszkadza, że nie ma supportu dla XP?... :razz:
MM - Sob 07 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Już Ci nie przeszkadza, że nie ma supportu dla XP?...

Przeszkadza jak jasna cholera. Laptop mojej kobiety praktycznie zdechł, drugi też ma jakieś 6 lat i kupiliśmy nowe cudo z Win 7 :wink: Niestety komp "do zdjęć" tego LR4 nie obsłuży i trzeba będzie podłączać do lapka monitor i grzebać sobie powoli w RAW-ach...
Ciekawe jak ten LR4 wygląda. We wtorek się przekonam :mrgreen:

MM napisał/a:
trzeba będzie podłączać do lapka monitor i grzebać sobie powoli w RAW-ach...
Jak laptop w miarę współczesny, to nie powinno być problemów...
MM napisał/a:
Ciekawe jak ten LR4 wygląda.
Wygląda w sumie tak samo... :smile:
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

Ot parę innych suwaczków i modułów... ;)
ophiuchus - Sob 07 Kwi, 2012

Mój komp z 2007 roku strasznie się muli na tym cudzie. Okropieństwo, chyba trzeba będzie w nowsze bebechy zainwestować :/
sigmiarz - Sob 07 Kwi, 2012

nom.. standardowy cykl pc to 3 lata :)

sigmiarz napisał/a:
nom.. standardowy cykl pc to 3 lata :)
ee, używam na 3-letnim kompie bez najmniejszych problemów... :smile:
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

no dobrze, ale jaki masz procek i ile ramu? :)

Ten z którego piszę, to akurat nic specjalnego nawet na owe czasy - Core 2 Duo T9550 (2.66GHz), 4GB RAM-u (800MHz bodajże) + GeForce 9600M GT (512MB) na 64-bitowej Viście.
yaapa - Pon 09 Kwi, 2012

Witam
Mam pewien kłopot z programem w temacie i choć nie jestem pewien czy dobrze trafiłem i czy jest to forum do rozwiązywania problemów to jednak przedstawię w czym rzecz i może akurat przeczyta to ktoś kto miał problem podobny.
Zakupiłem więc sobie nowego lightrooma, wcześniej przeinstalowałem system bo trochę pozmieniałem w sprzęcie. Po instalacji otworzyłem odpowiedni backup poprzez (plik - otwórz katalog). Na pierwszy rzut oka wszystko wyszło ok tzn. zdjęcia są odpowiednio zmodyfikowane i jest cała historia zmian. Niestety zauważyłem ze wielki bałagan zrobił się w danych dotyczących oceniania zdjęć (pick i reject). Oznaczenia białą flagą w większości przypadków zostały ( choć nie wszystkie) lecz oznaczenia reject zniknęły całkowicie. Miniaturki oczywiście są ale bez tych oznaczeń. Lekko się więc załamałem bo akurat z tego systemu ocen korzystam i nie mogę wyselekcjonować tylko fotografii udanych. Może zrobiłem jakiś banalny błąd...nie mam pojęcia ale sam sobie z nim póki co poradzić nie potrafię. Może więc Wy ? :) a jeśli trafiłem z pytaniem nie w temat forum to przepraszam i będę szukał pomocy gdzie indziej. pozdrawiam

mozer - Czw 12 Kwi, 2012

yaapa, a nie masz z poprzedniej instalacji standardowego pliku katalogu zamiast backupu?
Jacek(Baton) - Czw 12 Kwi, 2012

Warto też zawsze tworzyć Metadane>XMP eksportuj metadane do pliku.
Zaznaczając wszystkie pliki zdjęć w LR eksportujesz dane XMP do pliku i pamięta wszystkie operacje na danym zdjęciu.
Ja mam RAWy zachowane na wydzielonej partycji i po formacie dysku i postawieniu systemu wrzucam z powrotem i gra.
:)

hijax_pl - Czw 12 Kwi, 2012

Jacek(Baton), metadane nie zapamiętują flag, kolorków, gwiazdek... Jak z tego nie korzystasz to faktycznie - wystarczy XMP trzymać, albo używać DNG ;)
cybertoman - Czw 12 Kwi, 2012

hijax_pl napisał/a:
metadane nie zapamiętują flag, kolorków, gwiazdek...
O jakich "metadanych" pisales? Jest jakas mozliwosc eksportu metadanych do XMP bez kolorkow, flag i gwiazdek?
hijax_pl - Czw 12 Kwi, 2012

O XMP pisałem...
cybertoman - Pią 13 Kwi, 2012

W XMP gwiazdki i kolorki sa zapisywane.
yaapa - Pią 13 Kwi, 2012

Jeśli chodzi o to co pytał Mozer to zdaje się ze mam zachowany stary katalog ale czy on coś pomoże i wyciągnę z niego te dane ? Zastanawiające jest to że jak wspomniałem część ocen została ( tzn, większość oznaczeń pick ale nie wszystkie) a reject zniknęły całkowicie. Metadanych nie eksportowałem.
hijax_pl - Pią 13 Kwi, 2012

cybertoman napisał/a:
W XMP gwiazdki i kolorki sa zapisywane.
Hm... muszę sprawdzić w takim razie bo byłem przekonany, że te dane są tylko w plikach katalogów. W każdym razie tak mi się kojarzy jakaś wypowiedź Matta Klosovskiego...
yaapa, a jak otwierasz ten plik .lrcat to nie jest lepiej?

yaapa - Sob 14 Kwi, 2012

chyba backup ma właśnie rozszerzenie .lrcat ? wiec tak taki właśnie plik otwierałem i to z rożnych okresów ale zawsze to samo czyli brak pełnych oznaczeń.
mozer - Nie 15 Kwi, 2012

yaapa, hijax miał chyba na myśli plik .lrcat, o który pytałem wcześniej - czyli nie backup.
hijax_pl - Nie 15 Kwi, 2012

lrcat to rozszerzenie pliku katalogu.
Kopia to po prostu kopia tego pliku robiona co jakiś czas.

P.S.
Wg dokumentacji w plikach XMP zapisywany jest stan modułu Develop. Flagi, kolorki i gwiazdki to już specyfika modułu Library.
Przed momentem sprawdziłem - w LR dla jednego RAWa mam ustawiony kolor zielony i 4 gwiazdki. W pliku XMP nie widzę tych nastaw...

mozer - Nie 15 Kwi, 2012

hijax_pl, wiem, ale mogło się tak zdarzyć, że błąd wystąpił podczas robienia kopii zapasowej.

mozer napisał/a:
wiem
Hm... mój błąd.. Pisałem do yaapy :???:
mozer - Nie 15 Kwi, 2012

A to przepraszam ;)

Cytat:
ale mogło się tak zdarzyć, że błąd wystąpił podczas robienia kopii zapasowej.
Albo kopie są tak rzadko robione, że zmiany w flagach/kolorkach/gwiazdkach nie zostały jeszcze skopiowane ;)
cybertoman - Nie 15 Kwi, 2012

hijax_pl napisał/a:
W pliku XMP nie widzę tych nastaw...

Gwiazdki sa pod xmp:Rating="4" a kolorki pod xmp:Label="kolorek"

cybertoman, faktycznie... zwracam honor :oops:
Ale - nie widzę flagi...

komor - Nie 15 Kwi, 2012

Flaga jest cechą zbioru do którego należy fotka, a nie samej fotki. W sensie: flaga ustawiona na danej fotce w kolekcji A nie jest widoczna w kolekcji B albo w folderze zawierającym „natywnie” dane zdjęcie. Stąd też nie jest zapisywana w XMP.
yaapa - Czw 26 Kwi, 2012

Dziękuję za sugestie bo nie było mnie kilka dni i teraz sobie przeczytałem. Niestety problem nadal pozostaje bo to co zasugerowal hijax_pl niestety nie miało miejsca. Raz dlatego ze mialem ustawione na codzienny backup a 2 ze zdjęcia oznaczam flagami już na samym początku. Odpalałem kopie zapasowe z różnych okresów i zawsze to samo. No nic - dziękuje i chyba zapytam tych z adobe czy coś pomogą :) pozdrawiam
hijax_pl - Czw 26 Kwi, 2012

yaapa, w takim razie coś dziwnego się u Ciebie dzieje. Utwórz może nowy katalog, wrzuć tam parę zdjęć i poustawiaj flagi. Przejdź do starego katalogu i potem znów do tego nowego - zobacz czy flagi są na swoim miejscu.

Którą wersję używasz?

yaapa - Pią 27 Kwi, 2012

jasne, flagi są na swoim miejscu i zawsze były tj przez jakiś rok używania wersji 3, rzecz w tym że tak jak pisałem wcześniej o ile w trójce wszystko chodziło dobrze to backup po przejściu na wersje 4 udał się tylko częściowo tzn wszystkie ustawienia i historia zmian jest ale nie ma pełnego oznaczenia flagami. Teraz w wersji 4 tez wszystko działa i oznaczenia zostają ale tylko w nowych utworzonych już w tej wersji kolekcjach a backup z trójki jak mowie udał się tylko częściowo.
hijax_pl - Pią 27 Kwi, 2012

A nie miałeś po drodze bety LR4?
yaapa - Pią 27 Kwi, 2012

nie nie miałem. czekałem cierpliwie na ostateczna wersje
hijax_pl - Pią 27 Kwi, 2012

yaapa, masz teraz 4.1 RC ?? Spróbuj ponownie otworzyć katalog z LR3. LR4 powinien dokonać konwersji bazy. Masz może jeszcze LR3? Może trzeba starą bazę zoptymalizować?

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 19:51 ]
Pojawił się nowy LR4rc2.

Na to na co zwracam szczególną uwagę to zupełnie nowy moduł korekcji aberracji chromatycznych:

Więcej na ten temat tu: http://blogs.adobe.com/li...n-controls.html

komor - Czw 03 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
http://blogs.adobe.com/li...n-controls.html

Ale ten pierwszy przykład zdjęciowy to przegięli z oszukiwaniem. Tak mocne CA i na dodatek takie wybiórcze? :) Narzędzie wygląda obiecująco, to fakt.

jaad75 - Czw 03 Maj, 2012

Rewelacja - tego naprawdę brakowało do tej pory i często inne wołarki o dziwo radziły sobie lepiej zarówno z fringingiem, jak i z LoCA. Zaraz będę sciągał, muszę zobaczyć jak to działa w praktyce... Chociaż trochę przyzwyczajony już jestem do zielonkawych obwódek gdzieś w bokeh 77Ltd... :smile:
hijax_pl - Czw 03 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
Chociaż trochę przyzwyczajony już jestem do zielonkawych obwódek gdzieś w bokeh 77Ltd... :smile:
To sprawdź jak sobie radzi ten nowy LR - mi jakoś trudno znaleźć przykładów na ciekawe LoCA. Może ktoś wklei sampla z 85/1.2L? ;)
kufel - Pią 04 Maj, 2012

hijax_pl napisał/a:
Może ktoś wklei sampla z 85/1.2L? ;)
z 85 L raczej sobie poradzi ,o wiele większym wyzwaniem to będzie nikkor 85 1.4 :razz: :wink:

a tak juz poważniej to bardzo fajne narzędzie.

yaapa - Czw 10 Maj, 2012

Jeszcze raz ja. z Poprzednim moim problemem się nie uporałem i oflagowania z wersji 3 nie odzyskałem ale mam do Was jeszcze jedno pytanie. Czy wersja 4 u Was też tak wolno wczytuje zdjęcia? Zmodernizowałem nieco komp przed instalacją czwórki (4x3GHz, 3 GB ram, dysk ssd) i mam wrażenie że jest wolniej niż sporo na słabszym sprzęcie w wersji 3. Reakcja na zmiany jest dość płynna ale samo wczytywanie mocno wkurza. Też tak macie ?

[ Dodano: Pią 11 Maj, 2012 19:17 ]
poprawiam się: ram 8 GB

hijax_pl - Sro 30 Maj, 2012

Pojawił się właśnie LR4.1 Win/Mac

Cytat:
New in Lightroom 4.1
The goal of this release is to provide additional camera raw support, lens profile support and address bugs that were introduced in previous releases of Lightroom 3. (A comprehensive list of issues fixed in this release is included below.) In addition, Lightroom 4.1 introduces the following new features:
• The ability to process HDR TIFF files. (16, 24 or 32-bit TIFF files) This can be quite useful if you have merged multiple exposures into a single 32-bit image using Photoshop’s HDR Pro. Using the new basic panel controls can be a very effective and straightforward method of achieving an overall balance across the tonal range.
• Additional Color Fringing corrections to help address chromatic aberration.
• Save photobooks created in the Book Module to JPEG
• Publishing photos to Adobe Revel is now accessible via a Publish plugin
4.1 Bugs – Fixed
• Point Curve adjustments made in Lightroom 3 and before have been restored.
• Addressed performance issues in Lightroom 4, particularly when loading GPS track logs, using a secondary monitor, and the controls within the Develop module.
• Clarity adds grey tinting to 100% white tones.
• Adjustments made in the Develop module were not properly being reflected to photos that have been laid out in the Book Module
• Postscript Type 1 Fonts do not appear in the Font menu within the Book module.
• Clarity adds grey tinting to 100% white tones.
• Edit-in functionality has been restored to external applications including Adobe Photoshop and Nik plugins

Ciekawe, że nigdy nie podają sekcji "Bugs - introduced"... ;) :)

homar6 - Czw 07 Cze, 2012
Temat postu: Intel core 3 a lightroom 4.???
Witam jestem zdecydowanie nowy w obrabianiu zdjec? i zakupilem nowego LR4 tylko nie jestem pewien czy intel core 3 to ogarnie. Moj laptop to sonny va10 320hdd 8gb ram win7 64bit.
jaad75 - Pią 08 Cze, 2012

Powinien bez problemu.
MM - Czw 16 Sie, 2012

Pierwsza część poradnika FOTOPOLIS odnośnie tego programu. Fajny pomysł godny naśladowania. Może tutaj optyczni podejmą rękawice? Ja bym się z tego tylko ucieszył :wink:
http://www.fotopolis.pl/i...obe-lightroom-4

hijax_pl - Sro 03 Paź, 2012

I jest już 4.2 oficjalnie
http://www.adobe.com/supp...487&PID=3485381

4motion - Sro 17 Paź, 2012

A ja ma takie pytanko jak zrobić w LR żeby można było zmieniać jakiś parametr w kilku zdjęciach naraz? Bo eksportować po zaznaczeniu wielu można ale jak zaznaczam kilka zdjęć np: do rozjaśnienia to rozjaśnia się tylko pierwsze.

Mam nadzieję że dobrze to opisałem.

hijax_pl - Sro 17 Paź, 2012

Poszukaj takiego klawisza "Sync"

hijax_pl napisał/a:
Poszukaj takiego klawisza "Sync"

Bóg zapłać.

sigmiarz - Sro 17 Paź, 2012

można też sobie zapisać profil i wybrać które ustawienia mają być w profilu
jeśli dobrze pamiętam można było tam szybko się dostać pod prawym klikając
na zdjęcie.

Ale po co? Preset to sie robi jak chcesz mieć efekt na przyszłość. Np by zrobić crosa a'la orwo...
mozer - Sro 17 Paź, 2012

Co wątek, to mądrzejsza rada ;)

I jeszcze jedno czy da radę w LR zrobić widok pełno ekranowy tylko z paskiem development z boku jak w Aperature na OSX?
taki http://appleinsider.com/a...os_5_lion_fixes

Dzięki

mozer - Sro 17 Paź, 2012

4motion, tak, zamknij strzałkami od zewnętrznej strony niepotrzebne panele i wciskaj klawisz F.

4motion, pobawić sie klawiszami funkcyjnymi ;-)
Tutejszyn - Sro 17 Paź, 2012

A nie chodzi w pytaniu bardziej o sytuację, w której narzędzia są niezadokowane i można je przenieść na na przykład inny monitor?

Dzięki chłopaki. :)
sigmiarz - Czw 18 Paź, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ale po co? Preset to sie robi jak chcesz mieć efekt na przyszłość. Np by zrobić crosa a'la orwo...

w tym co napisałem jest odpowiedź na Twoje pytanie

AM - Czw 18 Paź, 2012

http://visualsupply.co/vscokeys

Korzysta ktoś? Obecnie korzystam z Keyboard Maestro i się zastanawiam czy warto. Niby vsco pozwala na więcej.

hijax_pl - Sro 13 Lut, 2013

Może to kogoś zainteresuje:

VSCO FILM 03 for Adobe Lightroom 4

paul80 - Sob 09 Mar, 2013

Czy jest jakaś wtyczka do LR4 która wyostrza rawy?, nie jestem zadowolony z wyostrzania w Lr.
hijax_pl - Sob 09 Mar, 2013

Cytat:
nie jestem zadowolony z wyostrzania w Lr.
A jak używasz tej funkcji?

hijax_pl, :wink: siła, promień, próg. Wiele osób narzeka na wyostrzanie, próbuję obrabiać w LR i to wyostrzanie jest najgorsze z możliwych. Nie da się tak wyostrzyć fotki jak w C1. W Capture One jest jeszcze spory zapas wyostrzania. Już wiem po co są te wspaniałe wtyczki Topazy, Sharpenery itp. Nie da się mocno wyostrzyć, bo powstają dziwne efekty ziarnowania :evil:

Użyj maski by selekrywnie ostrzyć to nie będzie ziarna.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, używam maskowania i to pomaga tzn. zmniejsza efekt ziarnowania z większej powierzchni, ale nie z mniejszych.

No może. Ja korzystam, ostrzę i nie mam z tym problemów. A wiele osób narzeka bo.. wiele osób przeholowuje i to zdecydowanie. Nie wiem jak C1 ostrzy bo jakoś nie przekonuje mnie ten program. Może kwestia przyzwyczajenia? Nie wiem.

Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"? Przecież w LR można tak pojechać, że aż oczy bolą... Filtry Topaza czy Nika to zupełnie inna bajka.

Wrzuć przykłady by dyskusja nie była czcza.

mozer - Sob 09 Mar, 2013

Mi też się nie podoba wyostrzanie w LR4 - rzeczywiście powstaje ziarno. W LR3 imho było lepiej.

hijax_pl napisał/a:
Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"? Przecież w LR można tak pojechać, że aż oczy bolą... Filtry Topaza czy Nika to zupełnie inna bajka.

W lightroomie bolą od ziarna a C1 od ostrości :mrgreen: . Co do nadmiaru wyostrzenia to może i masz rację, jak zdążę wieczorkiem to może jakiś przykład pokażę, bo może rzeczywiście C1 za mocno ostrzy na domyślnych :wink:

Hijax może zerkniesz http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21579 :wink:

W lightroomie widzę tylko dwie rzeczy które mnie denerwują, wyostrzanie i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1. Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni :wink: . Oczywiście mogę pokazać przykład i nie piszę tutaj o bardzo głębokiej czerni.

Ktoś pisał na forum, że woli C1, bo zdjęcia z Lr potrzebują photshopa i z tym się trochę zgadzam, aczkolwiek jak zobaczyłem kolory LR x-rite a C1, to zmiękłem do LR, tylko ta nieostrość :mrgreen: :wink:

[ Dodano: Sob 09 Mar, 2013 14:52 ]
hijax_pl napisał/a:
Co to znaczy "w C1 jest spory zapas"?

to znaczy, że przeostrzamy bez kaszy jak w Lr.

fatman - Nie 10 Mar, 2013

Sharpener Pro 3.0 pomoże bardziej na ten ból głowy niż Panadol czy Ibuprom.
hijax_pl - Nie 10 Mar, 2013

paul80 napisał/a:
Hijax może zerkniesz http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=21579
Na co?
paul80 napisał/a:
i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1
A nie wiem, rzadko używam Clarity większego od +10
paul80 napisał/a:
Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni .
Nie wiem jak robisz zdjęcia (no chyba, że nocne) ale jakoś na swoich nie miałem nigdy potrzeby uzyskania czerni. Takiej głębokiej. Zresztą zobacz sobie na fotce z passporta: patch czarny jest szary u Ciebie? U mnie na kwestie cieni najbardziej pomogła kalibracja monitora ;)
jaad75 - Nie 10 Mar, 2013

mozer napisał/a:
Mi też się nie podoba wyostrzanie w LR4 - rzeczywiście powstaje ziarno. W LR3 imho było lepiej.
Ostrzenie w LR3 i LR4 działa dokładnie tak samo, więc nie wiem gdzie dopatrzyłeś się różnic. :roll:
paul80 napisał/a:
W lightroomie bolą od ziarna a C1 od ostrości
Zdjęcia z C1 są przede wszystkim domyślnie mocno przeostrzane. Dla mnie nieakceptowalnie. W C1 dodatkowo domyślnie zdjęcia są daleko bardziej odszumione.
paul80 napisał/a:
W lightroomie widzę tylko dwie rzeczy które mnie denerwują, wyostrzanie i działanie funkcji calrity, jest ona lata świetlne za C1.
IMHO, Clarity w LR działa teraz bardzo dobrze i to zarówno w jedną, jak i w drugą stronę.
paul80 napisał/a:
Pisałem niedawno o renderowaniu cieni w C1, próbowałem uzyskać to w Lr, udało się to poprzez przesunięcie czerni na minus suwakiem na krzywych, wtedy "czerń" nabiera czerni :wink:
Tylko jeszcze trzeba zawęzić jego działanie bo domyślnie ma zbyt szeroki przedział.
paul80 napisał/a:
Ktoś pisał na forum, że woli C1, bo zdjęcia z Lr potrzebują photshopa i z tym się trochę zgadzam
Cały czas usilnie starasz słuchasz ludzi, którzy z Lightroomem sobie nie radzą. Naucz się obsługi i przestaniesz mieć te wieczne dylematy... :roll:
hijax_pl napisał/a:
Nie wiem jak robisz zdjęcia (no chyba, że nocne) ale jakoś na swoich nie miałem nigdy potrzeby uzyskania czerni. Takiej głębokiej. Zresztą zobacz sobie na fotce z passporta: patch czarny jest szary u Ciebie?
Jemu zapewne chodzi o to, żeby "odwzorować" to, co dostaje z C1 a tam domyślnie jest podkręcony kontrast... :razz:

[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 11:51 ]
BTW, to, jak fatalnie przeostrzone są domyślnie obrazki z C1 (i DxO) widać bardzo dobrze tutaj:
http://www.dpreview.com/a...d-lightroom-4/3
Tylko LR ma w miarę naturalny poziom wyostrzania, nie nie robiący ze zdjęcia sztucznej sieczki. Przyczynę "gładkości" widać bardzo dobrze w akapicie o odszumianiu.

paul80 - Nie 10 Mar, 2013

jaad75, wyczerpałeś temat :wink:

Hijax, tantal Cię wyprzedził, więc już nie ma na co :wink:

nienietaktak - Pon 08 Kwi, 2013

ping
paul80 - Pon 08 Kwi, 2013

Mam problem, zniknęły mi profile z checkera w lightroomie, profile są tam gdzie zawsze C:\Users\acro\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles , czy macie jakiś pomysł?
broczek - Czw 11 Kwi, 2013

Metadata Wrangler

Korzysta ktoś z tej wtyczki?
Właśnie chciałem, to zainstalować ale pojawił sie komunikat, że kiedyś na kompie był zainstalowany pirat i aby zdjąć blokadę mam przesłać serial LR do twórcy pluginu :neutral: Czy to rozsądne? A może są jakieś inne wtyczki, które edytują EXIF?

[ Dodano: Nie 14 Kwi, 2013 07:47 ]
Przeinstalowałem system i pomogło.

paul80 - Pią 24 Maj, 2013

Mam pytanie odnośnie LR4, zakładamy scenariusz, obrabiam zdjęcia w danym folderze i przechodzę na inne foldery, czy jest możliwość, aby po powrocie do danego folderu, LR pokazał mi ostatnio oglądane zdjęcie?. Dość często mam taki scenarisz i wtedy szukam tego zdjęcia.
hijax_pl - Pią 24 Maj, 2013

Oznacz to zdjęcie np białą flagą (klawisz P) / kolorem (klawisze 6-9) i przy powrocie do danego folderu włącz szybki filtr. Masz też do dyspozycji 'Smart collection", które może pokazywać ostatnio edytowane zdjęcia. W takim przypadku z menu kontekstowego danego zdjęcia wybierasz opcję 'Locate in Library'... Albo stwórz swoją kolekcję i dodaj z każdego folderu zdjęcia, które Cię interesują i po sprawie.

Innymi słowy - zarządzaj zdjęciami w LR. To potężne narzędzie; w mojej opinii połowa wartości samego LR.

paul80 - Pią 24 Maj, 2013

hijax_pl, smart collection najlepsza opcja - nie znałem, normalnie strzał w dziesiątkę :wink: . Flagowanie używałem, ale na co dzień nie używam, za mało zdjęć :wink, ostatnio znaczyłem ślubne w tamtym roku, najczęściej znakowałem rejected :mrgreen:
lvl3ha - Sob 25 Maj, 2013

paul80 napisał/a:
ostatnio znaczyłem ślubne w tamtym roku, najczęściej znakowałem rejected
jak nie chcesz marnowac czasu w LR do kasowania zdjec to polecam program Photo Mechanic. To jest dopiero predkosc wyswietlania rawow. Pozbadz sie zdjec ktore ci nie pasuja a potem do LR pozostalosc importuj.
paul80 - Sob 25 Maj, 2013

lvl3ha, nie mam z tym problemów :wink: , tylko zakomunikowałem znajomość flagowania a LR w trybie GRID też jest szybki do poglądu, kasowania i znakowania.

Ps. Swoją drogą odnoszę wrażenie, że mając teraz 18Mpix rawy pracuje mi się z nimi szybciej niż z 10Mpix., nie wiem jak to możliwe.

broczek - Sob 01 Cze, 2013

Przestały mi się wyświetlać "kuleczki", które pokazują, w którym miejscu użyłem pędzla, przez co nie mogę go skasować, ani edytować. Jak to włączyć ponownie?

[ Dodano: Nie 02 Cze, 2013 12:22 ]
Pomogłem sobie :)

Tools --> Tool Overlay ---> np. Auto Show

Ciekawe tylko jak mi się samo z siebie przełączyło na "Never Show"?