forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2012

komor - Nie 01 Sty, 2012
Temat postu: FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2012
FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2012
raf7775 - Sro 04 Sty, 2012

1.

stl_hero - Czw 05 Sty, 2012

2.

suso - Sob 07 Sty, 2012

Mały ludż ,ale człowiek :)
panmarecq - Nie 08 Sty, 2012

raf7775, Inaczej bym kadrował,żeby był widoczny cały monitor.
stl_hero, fajna fotka szkoda że w tle widać napis od pojemnika, możnabyłoby zrobić też z niższej perspektywy.

suso, poprawnie naświetlone,błyśnięte lampą no ale cóż tylko "albumowe" .

suso - Nie 08 Sty, 2012

dobrze że chociaż dobrze naświetlone , Dopiero co się uczę .
mozer - Nie 08 Sty, 2012

suso, czy Ty wyostrzasz te zdjęcia? Zmniejszyłbym kontrasty lokalne.
suso - Nie 08 Sty, 2012

tak wyostrzam po zmniejszeniu. Na odbitkach do wydruku rozjaśniłem tylko oczy i je ciut wyostrzyłem . A kontrast ciut podniosłem ale na całości zdjęcia . Co być może było błędem
mozer - Nie 08 Sty, 2012

suso, postaraj się nie błyskać lampą "na wprost". Poza tym skóra z reguły wychodzi lepiej przy niższych kontrastach.
radaris - Nie 08 Sty, 2012

ja zimowo:

5.

6.

suso - Nie 08 Sty, 2012

mozer napisał/a:
suso, postaraj się nie błyskać lampą "na wprost". Poza tym skóra z reguły wychodzi lepiej przy niższych kontrastach.

Dzieki za podpowiedz o kontraście i skórze muszę to zapamiętać . A co do lampy to nie błyskałem na wprost , światło odbiłem od ściany za mną . Odbicie w oczkach jest od małej lampki wypełniającej na przodzie lampy błyskowej ustawionym na minimalną moc ( mam lampę nisin )
Radaris bardzo przyjemne zdjęcia

mozer - Nie 08 Sty, 2012

suso, chodziło mi o to, żeby może spróbować bardziej bocznego oświetlenia. Wydaje mi się, że zbyt płasko to wyszło. Bardzo blisko była ta ściana?
suso - Nie 08 Sty, 2012

mozer napisał/a:
suso, chodziło mi o to, żeby może spróbować bardziej bocznego oświetlenia. Wydaje mi się, że zbyt płasko to wyszło. Bardzo blisko była ta ściana?

i tu Masz rację , być może jeszcze w tym miesiącu kupię jakiś tani statyw , parasolką i kabel żeby móc właśnie błyskać z boku . Ściana była ok 1,5 metra za mną .
Ps dzięki za zainteresowanie i komentarz

Pan_Żabka - Pon 09 Sty, 2012

7.

8.

bhpchmiel - Pon 09 Sty, 2012

Zanim zaczniecie strzelać, to informuję, że to nie jest Psute - mój szkrab tańczył na tle wizualizacji z Winampa w Sylwestra :cool: :lol:
9.

muzyk - Pon 09 Sty, 2012

bhpchmiel napisał/a:
Zanim zaczniecie strzelać, to informuję, że to nie jest Psute - mój szkrab tańczył na tle wizualizacji z Winampa w Sylwestra :cool: :lol:
9.

Mnie się bardzo podoba to zdjęcie! Gratulacje Szkraba.

muzyk, dzięki wielkie :wink: Ale nie wiesz co mówisz - mam takie dwie agentki + trzeciego (czytaj: trzecią) herszta tej bandy :wink: :mrgreen:
muzyk - Pon 09 Sty, 2012

bhpchmiel napisał/a:
mam takie dwie agentki + trzeciego (czytaj: trzecią) herszta tej bandy :wink: :mrgreen:

Ponawiam gratulacje! :grin:

muzyk napisał/a:
bhpchmiel napisał/a:
mam takie dwie agentki + trzeciego (czytaj: trzecią) herszta tej bandy :wink: :mrgreen:

Ponawiam gratulacje! :grin:

"złośliwa" bestia :mrgreen: :razz:

Quaint - Czw 12 Sty, 2012

10 pani prawnik ;)

suso - Pią 13 Sty, 2012

Ale chudzina z pani prawnik ?
Co sądzicie o takim kadrowaniu ?
I czy można zmienić kolor niebieskiego prześcieradła na biały?

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 12:37 ]
sorki zapomniałem ponumerować zdjęcia , miało być nr 11

raf7775 - Pią 13 Sty, 2012

Quaint,
10, podoba się ;-)

cybertoman - Pią 13 Sty, 2012

Quaint napisał/a:
10
Za malo zrenic za duzo bialka. Bialek.
jaad75 - Pią 13 Sty, 2012

cybertoman napisał/a:
Za malo zrenic za duzo bialka. Bialek.
To fakt. Poza tym, całkiem fajnie.
kufel - Pią 13 Sty, 2012

suso napisał/a:
Co sądzicie o takim kadrowaniu ?
skoro juz model uśmiecha sie do obiektywu ( czyli widza) to czemu tak obcięty? chyba wolałbym żeby głowę /wzrok miał zwróconą w stronę malca.
raf7775 - Sob 14 Sty, 2012

12.

jaad75 - Sob 14 Sty, 2012

raf7775, wyjątkowo niefortunne ujęcie... Linia oczu zbyt nisko w kadrze, zbyt mocno cięty dół, niedoświetlenie i ogólnie kiepskie światło, słaba konwersja do B&W z kolorowymi artefaktami...
suso - Sob 14 Sty, 2012

kufel dzięki za odp :)
raf7775 - Sob 14 Sty, 2012

Nie wiem czemu ale mi się takie niedoświetlone, bardziej podobają z resztą oceny nie polemizuję ...

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 11:10 ]
13.

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 16:07 ]
14.

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 16:08 ]
14.

jaad75 - Pon 16 Sty, 2012

raf7775, niestety, znowu kiepskie światło (może ciut lepsze na figurze Hamiltona), kadry (zbyt mało zdecydowane cięcie góry w 13 i obcięta niefortunnie dłoń w 14) i fatalna obróbka - chciałeś to stylizować na fotografię w podczerwieni? co narobiłeś w tle w 13?

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 12:43 ]
No dobra, to ja wrzucę jeszcze ciepłe - z wczorajszego wieczora... :cool:

15.

16.

17.

Usjwo - Pon 16 Sty, 2012

14. to figura woskowa?
jaad75 ta buzia "w ciup" na kazdym zdjeciu :zalamany:
na 15 jakis dziwny cien sie pojawil

suso - Pon 16 Sty, 2012

jaad 75 , możesz zdradzić jak oświetlałeś :)
mi się podoba taki styl :)

jaad75 - Pon 16 Sty, 2012

Usjwo napisał/a:
jaad75 ta buzia "w ciup" na kazdym zdjeciu :zalamany:
Tyle, że to nawet nie jest mina - ona po prostu tak ma jak się nie uśmiecha, specjalnie się przyjrzałem wczoraj... :smile:
Usjwo napisał/a:
na 15 jakis dziwny cien sie pojawil
Chodzi Ci o lewą stronę twarzy? No jest cień, ale nie widzę w nim nic dziwnego...

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 17:19 ]
suso napisał/a:
jaad 75 , możesz zdradzić jak oświetlałeś :)
Mały kwadratowy softbox na kluczu i goły speedlight z gridem w kontrze.
komor - Pon 16 Sty, 2012

jaad75, fajne, surowo fajne. Tego cienia oczywiście nie widziałem dopóki nie doczytałem, że jest. :) Teraz mi trochę przeszkadza, bo wszystkie pozostałe aspekty są dla mnie bez zarzutu i konsekwentnie zrealizowane.
cybertoman - Pon 16 Sty, 2012

jaad75, 16 mi sie podoba, tak troche flamenco. 15 jest... nie bardzo wiem, jak to sformulowac - sztuczne. Byc moze przez winiete, ktora na wszystkich trzech w moim odbiorze sprawia wrazenie sztucznosc. 17-stki nie lapie.

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 19:37 ]
Jest swiatlo to jest i cien, nic dziwnego.

masza - Pon 16 Sty, 2012

16 i 17 podobają mi się. Na 15 przeszkadza nieszczęsny cień - i nie chodzi o sam cień, a o jego bardzo ostrą granicę, zwłaszcza na przedłużeniu ust.
mozer - Wto 17 Sty, 2012

jaad75, ten cień faktycznie dziwnie wygląda. Nie w sensie, że jest to jakieś techniczne kuriozum, ale źle się komponuje :)
jaad75 - Wto 17 Sty, 2012

Dzięki za komentarze. Cień mi nie przeszkadzał do tej pory, a nawet trochę dodawał ostrzejszego charakteru zdjęciu, moim zdaniem, ale skoro praktycznie wszyscy zwróciliście na niego uwagę w kontekście negatywnym, to pewnie jednak nie wygląda to dobrze. Być może, że faktycznie, za parę dni zdyskwalifikuje u mnie to zdjęcie - na razie jest za świeże... :smile:

cybertoman, winieta jest dość ciężka faktycznie, ale jakoś taka mi w momencie obróbki pasowała, a że sztucznie, to się nie zgodzę - gdybym zagridował softa, to byłoby podobnie. A co do 17-stki - jakaś taka filmowa mi się wydała... Może niesłusznie - jak mówię, te zdjęcia są za świeże, żebym mógł je ocenić zupełnie na chłodno, stąd chętnie słucham opinii na ich temat.

No dobra, to kolejne dwa w takiej samej obróbce (póki co więcej nie uploadowałem) - tym razem wydaje mi się, że w nieco bardziej seksownej odsłonie:

18.

19.

komor - Wto 17 Sty, 2012

Dziubek na 18 mnie nieco przeraża, na 19 wyretuszowałbym zameczek z boku sukienki i może parę syfków na czarnym, szczególnie na środku pupy. :) Winieta super, konseksencja oświetlenia bardzo misię. :)

Dzięki komor... :smile: To o czym mówisz, to jakaś nieregularność na szwie, ale masz rację, zamek i syfiki na czarnym do retuszu w ostatecznej wersji.
hijax_pl - Wto 17 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
szfie
A cóż to? ;)
maput - Wto 17 Sty, 2012

Dziubek faktycznie nie bardzo, na 18. trochę przyciemniłbym przebijające łokcie ;) No i tą metkę na 19.
Poza tymi detalami fajne !

apo5 - Wto 17 Sty, 2012

18 - te ręce wyszły trochę karykaturalnie. Łokcie prawie na wprost spowodowały, że głowa się stała jakaś większą a rączki malutkie - ale może takie było zamierzenie :P
19 - bardzo fajne

cybertoman - Wto 17 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
A co do 17-stki - jakaś taka filmowa mi się wydała...
Tak à propos nowych, morskich wydarzen to pasuje "Titanic". 18 - nie. 19 biore - miodzio.

hijax_pl napisał/a:
jaad75 napisał/a:
szfie
A cóż to? ;)
No cóż... Zdarza się... :razz: Jakby któryś z moderatorów mógł się zlitować, bo nie mogę edytować tego posta...
maput napisał/a:
Dziubek faktycznie nie bardzo, na 18.
Ale to jak wspomniałem, jakby mieć pretensje do Chińczyka, że mruży oczy... :smile:
maput napisał/a:
trochę przyciemniłbym przebijające łokcie
No faktycznie, mogłem to zrobić.
apo5 napisał/a:
te ręce wyszły trochę karykaturalnie. Łokcie prawie na wprost spowodowały, że głowa się stała jakaś większą a rączki malutkie
Kurcze, a mnie się wydawało odwrotnie, że przez taką perspektywę łokcie wyszły trochę zbyt masywnie... Zależy jak na to spojrzeć...
cybertoman napisał/a:
Tak à propos nowych, morskich wydarzen to pasuje "Titanic".
A tego nie łapię... :smile:
mozer - Wto 17 Sty, 2012

jaad75, nie chcę żeby to zabrzmiało jakoś nieprzyjemnie w stosunku do modelki, ale jakoś nie chce mi się uwierzyć, że ktoś może tak mieć, że zawsze jak się nie uśmiecha ma niedomknięte usta :)

mozer, nie, zawsze jak się nie uśmiecha wygląda jakby robiła usta "w dzióbek"... Taki układ szczęki, ust i kości policzkowych.
Jak zrobi faktycznie "dzióbek", to jej zdjęcie mogłoby w Wikipedii ilustrować definicję tego zjawiska... :razz:

komor - Sro 18 Sty, 2012

jaad75 napisał/a:
Jakby któryś z moderatorów mógł się zlitować, bo nie mogę edytować tego posta...

Poprawiłbym ale boję się Kozidrona, że znowu się zdenerwuje… :)
;)

jaad75 - Sro 18 Sty, 2012

Dzięki. :smile:
cra89 - Pią 20 Sty, 2012

Wygrzebane gdzies ze starej sesji.
20.

KwusheR - Pią 20 Sty, 2012

20 - można wiedzieć którym szkłem z podpisu robione? :)
cra89 - Pią 20 Sty, 2012

KwusheR, Canonem 55-250 @ 79mm f/7.1 ISO 200 1/125s
jaad75 - Pią 20 Sty, 2012

cra89, nie podoba mi tu się kilka rzeczy. Po pierwsze, za wysoko pociągnieta skóra - taki efekt tu IMHO nie pasuje. Po drugie, zbyt nachalny makijaż, a już zwłaszcza to, że do "ciężkich" oczu dołożone są równie "ciężkie" usta. Po trzecie, raczej należy unikać strzałów w "otwartą" pachę - tutaj dodatkowo zwraca to uwagę, bo mamy jasną skórę i pacha umieszczona jest w pobliżu mocnego punktu. Nie do końca kupuję też tę minę - szczęka wydaje mi się zbyt mocno wyeksponowana. Chyba usunąłbym p i e p rz y k i (nie do wiary, że to słowo jest na cenzurowanym :roll: ) i zmniejszył nieco kontrasty. Poza tym, niezłe światło i w sumie nawet fajny kadr, chociaż mam wrażenie, że lepiej wyglądałby przesuniety nieco w prawo, tak, by pozostawić ciut więcej miejsca raczej w pobliżu lewej ręki modelki, a nie jej prawego łokcia.
raf7775 - Nie 22 Sty, 2012

Usjwo,
Tak, figura.

caleb - Pon 23 Sty, 2012

Moja chrześnica jako tester nowego (dla mnie :P ) sprzętu oświetleniowego
21.

22.

23.

24.

Uploaded with ImageShack.us

kozidron - Pon 23 Sty, 2012

komor napisał/a:
Poprawiłbym ale boję się Kozidrona, że znowu się zdenerwuje… :)
;)

matko z córką, komor tu krążą jakieś mity :razz: :wink:
komor, żebyś ty tyle energii poświęcał na prostowanie foruma co na te ortografy :wink: Chociaż gdzieś ostatnio tu przeczytałem, że są tylko dwie mozliwości jak ktoś wali ortografy: lenistwo i analfabetyzm, bodajże autorem tej inteligentnej sentencji był MC

jaad75 - Pon 23 Sty, 2012

caleb, najlepsze jest chyba 21, przeszkadza tylko ten bałagan w dole kadru i fragment niebieskiego koszyka w PD. Zwracaj uwagę na wysokość klucza - zwłaszcza 22 jest świecone zdecydowanie za nisko i za bardzo w osi aparatu.
komor - Pon 23 Sty, 2012

kozidron, Ty nawet nie wiesz ile pracy organicznej wymaga forum, nawet jak się pyskówek nie rusza, nie zamyka, nie warnuje. :) Zapewniam Cię, że czerwone literki w cudzych postach to tylko wierzchołek góry lodowej, wyłącznie w chwilach słabości. :)
Co do lenistwa i analfabetyzmu. Skoro jedni mogą uważać, że nieznajomość angielskiego oznacza upośledzenie umysłowe, to inni mogą mieć równie stanowcze poglądy co do „ortografów”. Z obydwoma poglądami się nie zgadzam, ale lubię i szanuję obydwu inkryminowanych osobników :) więc spoko. Każdy ma swoje słabości. :P
A teraz muszę to wszystko skasować co napisałem, bo to offtop zupełny. :)

caleb - Pon 23 Sty, 2012

Wysokość klucza - tzn chodzi o źródło światła?
A oświetlenie za nisko - hmm no będę musiał popróbować na starszym modelu - bo niestety bratanica jest bardzo ruchliwa i że jakiekolwiek jej zdjęcie zrobiłem, jeszcze do tego ręcznie ustawiając ostrość to i tak jestem zadowolony :P . Ale uwagi są dla mnie bardzo cenne.
Parasolka zaraz obok aparatu to podpatrzyłem ostatnio na studniówce jak fotograf robił (chociaż on akurat miał softbox), ale faktycznie - miał je trochę wyżej niż głowy modelów - i ta od boku (chyba do oświetlania włosów?) też była dość wysoko umieszczona.

kozidron - Pon 23 Sty, 2012

komor napisał/a:
kozidron, Ty nawet nie wiesz ile pracy organicznej wymaga forum, nawet jak się pyskówek nie rusza, nie zamyka, nie warnuje.

komor mój ty bohaterze :wink: , nie jesteś jedynym moderatorem na świecie, wyobraź sobie, że sobie wyobrażam :razz:

komor napisał/a:
bo to offtop zupełny. :)

oj tam, oj tam :wink:

Usjwo - Wto 24 Sty, 2012

komor napisał/a:
Skoro jedni mogą uważać, że nieznajomość angielskiego oznacza upośledzenie umysłowe,

zgaduje, Amerykanie? :razz:

komor - Sro 25 Sty, 2012

Usjwo, pudło, ale zostawmy to. :)
Usjwo - Sro 25 Sty, 2012

komor napisał/a:
Usjwo, pudło, ale zostawmy to. :)

OK, ale jakby co to o takich "madrych inaczej" moge pare slow napisac :razz:

jaad75 - Sro 25 Sty, 2012

Pisz... :razz:
Sunders - Sro 25 Sty, 2012

Usjwo napisał/a:
zgaduje, Amerykanie?

jaad75 napisał/a:
Pisz...

Usjwo, uderzyłeś w stół" i ... jaad75 sie odezwał. :mrgreen:

Sunders, odnoszę wrażenie, że nie do końca orientujesz się o czym mowa... :razz:

komor napisał/a:
jedni mogą uważać, że nieznajomość angielskiego oznacza upośledzenie umysłowe

jaad75 odniosłem wrażenie, że należysz do tych "jednych" i dlatego nakłaniasz Ujswo do pisania :smile:

Sunders, nie wyraziłem się dokładnie tak jak napisał komor - "nierozgarnięcie" nie jest dla mnie tożsame z "upośledzeniem umysłowym", ale pił właśnie do mnie... :smile:

jaad75 napisał/a:
komor /.../ pił właśnie do mnie...

Czyli jednak nie straciłem orientacji :smile:

Sunders, zdaje się, że wyrażenie "uderz w stół..." nie jest zbyt adekwatne w tej sytuacji, ale mniejsza z tym... :smile:

Usjwo napisał/a:
komor napisał/a:
Skoro jedni mogą uważać, że nieznajomość angielskiego oznacza upośledzenie umysłowe,
zgaduje, Amerykanie?

Usjwo napisał/a:
jakby co to o takich "madrych inaczej" moge pare slow napisac

jaad75 napisał/a:
Pisz...

jaad75, jeśli Usjwo miał na myśli "tych co mogą uważać" to IMO jest adekwatne, jeśli myślał o tych, którzy nie znają angielskiego, to masz rację :twisted:

Sunders napisał/a:
Usjwo miał na myśli "tych co mogą uważać" to IMO jest adekwatne
IMHO, nie jest.

IMHO jest.

"Frazeologia

Co znaczy powiedzenie Uderz w stół, a nożyce się odezwą?

To przysłowie używane jest w sytuacji, kiedy osoba, która ma coś na sumieniu/twoja wypowiedź o nierozgarnięciu/, doszukuje się aluzji do swych czynów w wypowiedziach innych osób/w wypowiedzi komora o tych co mogą uważać.../ i gwałtownie reaguje/tu jest jedyna niezgodność-tym razem nie byłeś gwałtowny :razz: /, czym zwykle się zdradza/zdradziłeś się zachęcając Ujswo do napisania "paru słów" o Tobie samym/. Opisana sytuacja jest zarazem opisem znaczenia przysłowia.

Katarzyna Wyrwas"
:smile:

mozer - Sro 25 Sty, 2012

Byście lepiej jakieś zdjęcia pokazali - człowiek tu nie zagląda, żeby takie głupoty czytać ;P
komor - Sro 25 Sty, 2012

True, true… :)

Sunders napisał/a:
osoba, która ma coś na sumieniu/twoja wypowiedź o nierozgarnięciu/
Nie mam tego "na sumieniu", bo (abstrahując od dyskusyjności tego czym w ogóle jest sumienie), nie wstydzę się tej wypowiedzi... :razz:
Sunders napisał/a:
doszukuje się aluzji do swych czynów w wypowiedziach innych osób/w wypowiedzi komora o tych co mogą uważać...
Niczego nie musiałem się "doszukiwać" - po prostu wiem o czym pisał komor.
Sunders napisał/a:
czym zwykle się zdradza/zdradziłeś się zachęcając Ujswo do napisania "paru słów" o Tobie samym/.
Nie musiałem się "zdradzać", bo to nie bylo ani tajne, ani niejasne.
A powiedzenie stosuje się w sytuacji, gdy zamiarem dyskutantów nie było poruszenie jakiejś kwestii (uderzenie w stół), ale któryś z nich (najczęściej nie zainteresowany jej meritum) mimo to poruszył ją (dźwięk nożyc), gdyż wydało mu się, że w dyskusji padła do niej aluzja. Tu nie było ani braku zamiaru poruszenia, ani wydawania się, ani nie ja byłem osobą, która pierwsza zaczęła rozwijać wątek poruszony przez komora. Tak więc, wciąż uważam, że użycie tego powiedzenia było nieadekwatne do sytuacji.

jaad75, mógłbym z Tobą dalej polemizować na ten temat, ale chyba musielibyśmy znaleźć jakieś forum frazeologiczne :smile: EOT
jaad75 - Sob 28 Sty, 2012

Quaint, jak dla mnie, tylko 26 - jest jedynym, na którym wszystko zagrało, w sensie pozy, miny, stylizacji i kadru. Z zastrzeżeń, to nogi vs. tło wyglądają trochę nienaturalnie (kombinowałeś coś z tłem, czy to jakaś dziwna obróbka?) i wtopiłbym nieco bardziej tę winietę (bo bardziej wygląda to na udawaną winietę, niż efekt oświetlenia tła :wink: ).
Reszta na nie, głównie ze względu na niefortunne ustawienie modelki - technicznie trudno się przyczepić, choć osobiście wolałbym jakieś ciut bardziej rozbudowane oświetlenie.

maziek - Sob 28 Sty, 2012

Wspaniałe zdjęcie z Gazety Wyborczej, przedstawia naczelnego agnostyka Polski Mariusza Agnosiewicza:

maziek, i...?
Sunders - Sob 28 Sty, 2012

maziek, sam je robiles?

Nie, no przecież piszę, że z Wyborczej. A teraz fachmani nie patrzcie na blendy, stylizację i co tam jeszcze - popatrzcie na zdjęcie :) .

maziek, ale co z tym zdjęciem? Ujdzie, ale nic szczególnie ciekawego w nim nie widzę...

To jest zdjęcie agnostyka, który się uśmiecha, a w odbiciu widać złośliwego biskupa z pastorałem :) ...
KwusheR - Sob 28 Sty, 2012

Bez komentarza...

maziek, co Ty palisz...

Znaczy jednak te blendy i te tam inne przesłaniają Wam świat... ;) .
RB - Sob 28 Sty, 2012

maziek napisał/a:
Znaczy jednak te blendy i te tam inne przesłaniają Wam świat... ;) .

maziek, na Allacha, to portal sprzętowy... czego Ty chcesz :sad:

maziek, nie, widziałem zniekształcone odbicie w kuli, ale te rury nie kojarzą mi się z pastorałem, podobnie jak sukienki nie kojarzą mi sie automatycznie z sutannami... :razz:
Mówiąc wprost, uważam tę Twoją "interpretację", za mocno naciąganą... :smile:

Dobra, już spadam :) . Potraktujcie mnie jako przerywnik ;) ...

maziek, ale nie obrażaj się... :razz:
Majitsu - Pon 30 Sty, 2012

To ja może kilka zdjęć dla odmiany..

25.

26.

27.

28.

mozer - Pon 30 Sty, 2012

Majitsu, bardzo mi się podobają :)
Kinga - Pon 30 Sty, 2012

Majitsu mi też tylko szkoda ze na 25 pani zasłoniła usta :wink:
panmarecq - Pon 30 Sty, 2012

Majitsu, wreszcie jakieś zdjęcia i udane :)
muzyk - Pon 30 Sty, 2012

25 piękna dziewczyna i świetne zdjęcie !!!
caleb - Sro 01 Lut, 2012

29.

30.

31.

32.

33.

Uploaded with ImageShack.us

moronica - Sro 01 Lut, 2012

32 wg mnie zdecydowanie najlepsze z tej serii
mozer - Sro 01 Lut, 2012

Dla mnie 32...

jezzu tak, 32, nie wiem czemu napisalam 29
mozer - Sro 01 Lut, 2012

Pewnie podświadomie sprawdzasz obiektywizm innych forumowiczów ;)
caleb - Sro 01 Lut, 2012

napisałeś 29 bo ja pomyliłem numerację, ale zaraz ją poprawiłem :P

caleb, uff, juz myslalam ze zaczynam miec zwidy ;)
Majitsu - Sro 01 Lut, 2012

mozer, Kinga panmarecq, muzyk: Dzięki!

caleb 32 ma super klimat. Moim zdaniem warto się pokusić o retusz przy 30 i 31 - szczególnie 31 ma potencjał, ale mógłbyś usunąć krostki/piegi, cienie pod oczami i wygładzić skórę. Pozdrawiam!

caleb - Czw 02 Lut, 2012

30-ka akurat była retuszowana pod względem gładkości skóry (chociaż chyba nie tak intensywnie jak 29), ale 31 wydaje mi się że już nie :P . Może faktycznie pomęczę 31 trochę bardziej :P . Majitsu umiałbyś pokazać jak to powinno wyglądać wg Ciebie? Jeśli potrzebny większy jpg to mogę posłać (ew RAWa)
mozer - Czw 02 Lut, 2012

caleb napisał/a:
umiałbyś

UmiałAbyś ;)

caleb - Czw 02 Lut, 2012

Kurczę... Przyzwyczajony jestem do obcowania w internecie z mężczyznami, jakkolwiek to nie brzmi :P (takie tam różne zainteresowania oprócz fotografii). Po prostu zapomniałem, że akurat fotografią interesują się zarówno kobiety jak i mężczyźni ;) . Zaspamowałem Cię na mailu i privie, co byś pokazałA ;-) kunszt swoich umiejętności Photoshopowych :) . Oczywiście nie traktuj tego zbyt dosłownie - sam dzięki temu tematowi się trochę podszkoliłem ;]
Majitsu - Czw 02 Lut, 2012

mozer dzięki ;-)

caleb Proszę - moja wersja prosto z Lightroom'a.

34.

caleb - Czw 02 Lut, 2012

Fajnie, mi się nawet bardziej takie jak Ty zrobiłaś podoba. Na początku też tak chciałem to zdjęcie obrobić, ale "modelka" uznała podczas obróbki, że za mało kontrastowe wychodzi i wolała z ostrzejszymi rysami - niestety spieszyła się do pracy i efekty przeglądaliśmy na szybko, nie zdążyłem wszystkich syfów usunąć (tym bardziej, że jej się bardziej podoba wersja ze zdjęcia 30-ego, a tam delikatne korekty już są). Później sam zapomniałem o potrzebnych zmianach i po prostu eksportowałem wszystko do jpgów jak leci no i tu też jakiś ułamek zdjęć wrzuciłem ;) . W każdym razie dzięki :)
MaciekNorth - Sob 04 Lut, 2012

25. - świetne
26. - byłoby dobrze, gdyby nie oprawki przecinające oczy, więc albo modelka patrzy przez okulary, albo ponad nimi ;) świetnie ułożona dłoń
27. - szukałem prawej ręki i znalazłem tylko palce, szkoda że nie trzymała ich trochę wyżej
28. - patrz 26. ;)

29. - bardzo podoba mi się tu poza modelki, drobnym mankamentem jest jedynie dziwnie obcięte przedramię z prawej strony ;)
30. - hm, wybacz caleb za skojarzenie, ale podobne zdjęcia pokazują głodne dzieci w Afryce, tym bardziej że modelka szczupła na twarzy, to takie ujęcie z góry wg mnie niekorzystne :wink:
31. - też do mnie jakoś nie przemawia, może dlatego że nie w moim stylu
32. - to jest to, super! :mrgreen:
33. - równie dobre, jest szaleństwo :razz:

35. pierwsza jej sesja, trochę ciężko było ;)

jacekwrrr - Nie 05 Lut, 2012
Temat postu: Zdjęcia dzieci 2012
Zdjęcia dzieci 2012.
36.

37.

edmun - Nie 05 Lut, 2012

obydwa na nie.
Światło z lampy, kadry krzywe bez powodu.

nemos_22 - Nie 05 Lut, 2012

fajna dupcia;)
mozer - Nie 05 Lut, 2012

W samym świetle z lampy nie ma nic złego ;)
mozer - Nie 05 Lut, 2012

nemos_22, ależ ambitna uwaga ;)

MaciekNorth, nie za dużo tych koronek? Mnie to trochę razi ;)

jacekwrrr - Nie 05 Lut, 2012

napiszcie co jest dokładnie nie tak w moich zdjęciach. Czy źle użyta lampa?

[ Dodano: Nie 05 Lut, 2012 19:41 ]
edmun,
Napisz co jest krzywe bo ja tego nie widzę? A co jest nie tak z lampą?

mozer - Nie 05 Lut, 2012

jacekwrrr, nie zadbałeś o tło, nie rozproszyłeś światła, 2 zrobiona ze zbyt wysokiej perspektywy. Kadry robią wrażenie przypadkowych.
moronica - Nie 05 Lut, 2012

jacekwrrr, mocne cienie od lampy i nieciekawe swiatlo na wprost
a ze krzywo to pewnie chodzi o pochyle szczebelki na pierwszym, odwraca takie tlo uwage od tematu zdjecia

a swoja droga to te zdjecia zbyt wyjatkowe na dzial fotografia ludzi?

masza - Nie 05 Lut, 2012

Myślicie, że warto wydzielać dzieci z ludzi i tworzyć osobny wątek? Wiem, że fotografia dzieci jest specyficzna, jednak obawiam się, że powstanie tu jakieś getto słodkich milusińskich. Chyba wolę przeplatankę: buzia, twarz, gęba - żeby nie popaść w monotonię. ;)
mozer - Nie 05 Lut, 2012

Ja głosuję za przeniesieniem do fotografii ludzi. Osobny wątek nie ma sensu.
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Lut, 2012

scaliłem do FOTOGRAFII LUDZI, przecież dzieciaki to...też ludzie :razz:
masza - Nie 05 Lut, 2012

mozer, ani się spostrzegłam i już jesteśmy w ludziach. :)
mozer - Nie 05 Lut, 2012

Powiem, że w obecnej postaci komentarz użytkownika nemos_22 podpada już pod inny paragraf ;)
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Lut, 2012

Faktycznie, po scaleniu wyszło troche śmiesznie i zarazem podpadająco. :razz: :wink:
ashley - Nie 05 Lut, 2012

To i ja dodam cos od siebie.
34 i 35 wg mnie bajka. Zwlaszcza 34 takie fajne miekkie swiatelko.
A to moja pierwsza proba portretowania. Po przesiadce na canon 1000D co prawda kit-owe szklo ale staram sie cos wycisnac.
38

caleb - Pon 06 Lut, 2012

scalenie - bardzo dobrze - nie było sensu rozdzielać tematów. :)
ashley: dzięki za komentarz - w sumie moje zdjęcie, ale nie do końca moja obróbka :P . U Ciebie niestety tego samego o świetle powiedzieć nie można - widać wyraźnie korzystanie z wbudowanej lampy wycelowanej centralnie - nie wygląda to dobrze, jakakolwiek by nie była modelka i generalnie cokolwiek by nie było na zdjęciu. Jeśli nie masz na razie sprzętu oświetleniowego rób zdjęcia w dzień podczas pochmurnego nieba - efekty będą znacznie lepsze. Wbudowanej lampy unikaj jak ognia. Już IMO lepiej jeśli koniecznie musisz po ciemku zrobić zdjęcie podbić czułość, a przede wszystkim zaopatrzyć się w jakieś jasne szkło.

Wojteo - Pon 06 Lut, 2012

39.

komor - Pon 06 Lut, 2012

Wojteo, jako minimal – podoba mi się.
MaciekNorth - Pon 06 Lut, 2012

mozer napisał/a:
MaciekNorth, nie za dużo tych koronek? Mnie to trochę razi
Gorset mój, majtki modelki, połączenie przypadkowe :razz: Ja wiem że Ty byś pewnie chciał żeby pozbyła się jednego albo drugiego :mrgreen:

mozer napisał/a:
Powiem, że w obecnej postaci komentarz użytkownika nemos_22 podpada już pod inny paragraf ;)
Byle nie pod paragraf 22 :razz:

38. Jak na pierwszą próbę portretu to tragedii nie ma... Światło na wprost aż tak mnie nie razi jak przechylony i zbyt centralny kadr, modelka też niech nad mimiką popracuje. Nauczysz się ;)
39. Szczerze to na pierwszy rzut oka zdjęcie mnie nie zachwyciło, ale im dłużej oglądam, tym bardziej się podoba, ładny kadr, dobre światło i przyjemny nastrój :)

40.

muzyk - Pon 06 Lut, 2012

masza napisał/a:
Myślicie, że warto wydzielać dzieci z ludzi i tworzyć osobny wątek?

Warto. Jestem za.

jacekwrrr - Pon 06 Lut, 2012

muzyk napisał/a:
masza napisał/a:
Myślicie, że warto wydzielać dzieci z ludzi i tworzyć osobny wątek?

Warto. Jestem za.

Dzięki za poparcie osobnego wątku, moim zdaniem fotografia dzieci jest specyficzna i trudna a pozowane zdjęcia dzieci nie ciekawe. Dlatego stworzyłem osobny wątek.

komor - Pon 06 Lut, 2012

Ktoś jeszcze ma jakieś za i przeciw?

Ja sam nie jestem zdecydowany. :roll: Wydaje mi się trochę, że ta specyficzna część fotografii dzieci podpada pod pewien schemat, może i fajny, ale mocno powtarzalny. Reszta nie różni się aż tak od pozostałego portretowania, żeby to wydzielać. Takie zdanie mam dziś wieczorem. :)

caleb - Pon 06 Lut, 2012

komor: zgadzam się - żadnego wydzielania. Po co mnożyć wątki. Co za dużo to niezdrowo... Już fotografia czarno-biała to wg mnie idiotyzm - moje zdjęcia z tego wątku równie dobrze by tam pasowały i gdzie niby miałem je wrzucać?
kufel - Pon 06 Lut, 2012

mnie się wydaje że nie ma co rozdrabniać. bo idąc tym tropem można np stworzyć dział fotografia gór, fotografia morza, fotografia architektury kościołów, fotografia wnętrz... etc ;)
mozer - Pon 06 Lut, 2012

I tak nadmiaru zdjęć w tym dziale nie ma ;)
cybertoman - Pon 06 Lut, 2012

MaciekNorth napisał/a:
40.
Slodziuskie.
Wojteo napisał/a:
39
Czy to jest Perez? Tzn. gitara.
ashley napisał/a:
38
caleb, mozesz sprecyzowac, jakie Twoim zdaniem negatywne skutki na tym zdjeciu ma wykorzystanie wbudowanej lampy?
moronica - Pon 06 Lut, 2012

w fotografii aktu znajduje sie zaledwie 10 zdjec, autoportret ledwo dobil do 100 zdjec przez 2.5 roku, o fotomontazu nawet modzi zapomnieli i nie podbili w 2012r. nie ma sensu sie dalej rozdrabniac. nie wiem skad to parcie na pokazywanie sie we wlasnym watku, dobre zdjecie nie przejdzie niezauwazone w nawet bardzo obleganym temacie
caleb - Wto 07 Lut, 2012

Cytat:
caleb, mozesz sprecyzowac, jakie Twoim zdaniem negatywne skutki na tym zdjeciu ma wykorzystanie wbudowanej lampy?
lampa daje ostre światło - chodzi o cienie pod brodą i pod nosem, nieciekawie wyglądające usta i oczy - no i jednolity refleks - np na włosach. Poza tym jeszcze bardziej rzuca się w oczy przez tło - które jest oświetlone miękkim światłem, a postać ostrym. Centralny flash jest ewentualnie do przełknięcia jeśli jest to oświetlenie dopełniające w dzień, chociaż i tak lepszy efekt się uzyska z rozproszenia takiego światła choćby parasolką.
Wojteo - Wto 07 Lut, 2012

cybertoman, to Tanglewood, angielska gitara. Tu widać ją trochę lepiej :)

41.

ashley - Wto 07 Lut, 2012

Hohooo 39 swietny klimat. A 40 to inny rodzaj ale tez miodzio.
A co powiecie o moim drugim podejsciu do walki z portretem? Tym razem bez lampy i troche obrobki.
42.

moronica - Wto 07 Lut, 2012

ashley, niestety bardzo wyraznie widac ze sztucznie blurowales tlo
ashley - Wto 07 Lut, 2012

:sad:
Aetius - Wto 07 Lut, 2012

43. to może coś ode mnie

AuThoR - Wto 07 Lut, 2012

44.

45.

46.

komor - Wto 07 Lut, 2012

AuThoR, bardzo podobają mi się te stylizacje. Szczególnie dwie pierwsze.

Dzięki :) stylizacja stylizacją...nie wiedziałem jak opanować tą młodzież - baletnica 9 lat a siatkarka (również na 45) 13 lat. Jak po 100L redbula obydwie ....trzeba mieć cierpliwość :)

47.

48.

49.

caleb - Wto 07 Lut, 2012

super! napisałbyś jak rozmieściłeś światło i jak je rozpraszałeś do takich efektów?

Cytat:
super! napisałbyś jak rozmieściłeś światło i jak je rozpraszałeś do takich efektów?

hehmmm...normalnie to była profeska pełną gębą :D
Nieźle zdezelowane tło....jedna sb800 w parasolce softbox z prawej strony modelki (pod kątem ok 45')na statywie (wys. ok. 220cm), a z boku lewego modelki na wysokości pasa lampa studyjna (quantum 200W) z wrotami tak ustawiona, żeby trochę leciało w bok modelki i trochę w zienię żeby rozjaśnić - boczne wrota blokowały światło tak, żeby nie padało na tło z tyłu.

patrykb - Nie 12 Lut, 2012

Tutaj moje zdjecie:

50.

Quaint - Nie 12 Lut, 2012

51 dj gregor :)

cybertoman - Wto 14 Lut, 2012

patrykb napisał/a:
50.
Mieciutki portrecik zamyslonego dzieciaka. Fajnie. Gdyby czas byl krotszy i widoczek za oknem byl rozmazany to bylo by juz calkiem marzycielsko.

[ Dodano: Wto 14 Lut, 2012 21:03 ]
Wojteo napisał/a:
Tu widać ją trochę lepiej
Faktycznie. Nie wiem, jak moglem sie az tak pomylic...
panmarecq - Sro 15 Lut, 2012

52.

Canon eos 5, Ilford 400 pan, Canon 50 1.8 ustawiony bodajże na jakieś f2 może f2,5.

szymon.k - Pią 17 Lut, 2012

53. Ola

mozer - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k, fajnie by było zobaczyć więcej światła na dziecku zamiast na ścianie ;)

Mozer tylko gdyby to światło /a było ostre tego dnia/ padało bezpośrednio na dziecko to pewnie były by dosyć ostre przepały, a poza tym moim zdaniem dziecko jest dobrze oświetlone. Ale kto wie co by było gdyby.... Może wyszło by lepiej. Dzięki za uwagę. Pozdr
mozer - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k, światło można ukierunkować sztucznie :) Przede wszystkim brakuje mi światła w oczach dziewczynki.

Mozer tu się niestety muszę z tobą zgodzić, fotka była robiona na szybko, bo bardzo spodobało mi się ta scenka, a nie było czasu na kombinowanie i myślenie bo czar pryśnie, a jakiekolwiek próby inscenizowania raczej z moimi dzieciakami nie wychodzą. Trochę popracuję nad warsztatem to będę mógł lepiej ocenić kompozycję przez wizjer a nie dopiero na ekranie kompa. Dzięki za celną uwagę.

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 11:21 ]
Teraz ze świecącymi oczyma. Wiem że krzywe ale robione stałką na styk i już nie było z czego ściachać
54.

edmun - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k, ekspozycja po prostu leży. nie ma co się tłumaczyć tylko robić więcej zdjęć i kontrolować, żeby było więcej światła. niezależnie czy sztucznego, czy nie. czasami wystarczy blenda, zmiana kadru, poczekanie na obiekt aż się przeniesie w inne miejsce itp.

edmun ale o której fotce piszesz? Bo moim zdaniem na 54 światła jest dość.
arietiss - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k, a gdzie ostrość...?

arietiss ostrość jest na twarzy dziewczynki na pierwszym planie
arietiss - Pią 17 Lut, 2012

Hmmm... mydło jakieś. Tym bardziej, że w takim cieniu...
hijax_pl - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k napisał/a:
arietiss ostrość jest na twarzy dziewczynki na pierwszym planie
A konstrukcja kadru taka, że wzrok ląduje wpierw na chłopczyku na górze :)
Ale .. może tylko ja tak mam ;)

Co do 53, to moim zdanie kadr ciekawy, ale jednak brakuje lekkiego doświetlenia buzi...

masza - Pią 17 Lut, 2012

hijax_pl napisał/a:
Ale .. może tylko ja tak mam ;)

Też tak mam!
Za to zdjęcie z pianinem podoba mi się. Ma klimat.

dzięki za komentarze, przydadzą się na przyszłość
mozer - Pią 17 Lut, 2012

Również uważam, że 53 było o wiele lepsze. Wiem, że ciężko się foci dzieci, ale po prostu trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Na 54 razi brak dbałości o detale - zawsze lepiej pstryknąć szerszy kadr i potem kadrować, niż zostać z poucinanymi kończynami w losowych miejscach. ;)
kasiakaaz - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k, mnie się generalnie 53 podoba, właśnie ten uchwycony moment i fajna stylizacja oraz "rekwizyty". Jedynie - albo bym ciaśniej kadrowała, głównie dół i prawą stronę, niewiele górę, nieco lewą, albo w obecnym kadrze zostawiła więcej góry. Podoba mi się obróbka.
W 54 niczego interesującego nie widzę, ot sympatyczny, rodzinny pstryk. :wink:

kasiakaaz chciałem obciąć prawy bok żeby nie mąciła ta noga od krzesła, jednak jak oglądałem z takim przycięciem to krzesło wyglądało troche komicznie /jakby wisiało w powietrzu/.
Odnośnie fotki 54 jest to dokładnie to co napisałaś i takie miało być /po prostu rodzinny pstryk zrobiony podczas wygłupów z dzieciakami.
Tak czy inaczej cieszę się że mogłem usłyszeć różne opinie na temat fotki 53 bo przyznam szczerze, że mi się ona po prostu podoba, a z waszych komentarzy wynika że nie jest zła i z tego się cieszę. Cieszę się tym bardziej, że będąc na optycznych pare lat nigdy swoich zdjęć nie wrzucałem bo mam do nich bardzo krytyczny stosunek więc tym bardziej się cieszę, że w swoim "debiucie" nie zostałem zmiażdżony. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu

caleb - Pią 17 Lut, 2012

szymon.k: Ty inaczej na te zdjęcia patrzysz, bo to Twoje dzieci. Często takie zdjęcia bardziej się nam podobają niż innym. 53 jest bardzo fajne, pomijając właśnie ten refleks na ścianie. Mógłbyś go wyfotoszopowac, lekko rozjaśnić oczy i ew. obciąć lekko prawą stronę - byłoby wtedy bardzo fajnie.

Co do trudności przy fotografowaniu dzieci - wiem z autopsji, że jest ciężko. Nierzadko mam po prostu rozstawione pół dnia oświetlenie, żeby w razie czego móc pstryknąć fotkę.

edit: umknęło mi 52 - wg mnie bardzo fajne, ale ja bym nie dawał aż tyle szumu.

jacekwrrr - Pią 17 Lut, 2012

55.

Opinie jak zwykle mile widziane.

cybertoman - Pią 17 Lut, 2012

jacekwrrr napisał/a:
55.
Dokladnie widac, kto tu rzadzi...

cybertoman napisał/a:
jacekwrrr napisał/a:
55.
Dokladnie widac, kto tu rzadzi...

Zgadzam się w 100%, aż strach pomyśleć co będzie za parę lat.

masza - Pią 17 Lut, 2012

jacekwrrr, to dziewczynka, prawda? Za parę lat będziesz miał wdzięczną, acz wymagającą modelkę. :)

masza napisał/a:
jacekwrrr, to dziewczynka, prawda? Za parę lat będziesz miał wdzięczną, acz wymagającą modelkę. :)

Tak to ukochana córeczka, już zaczyna pozować Tacie, który robi jej tysiące zdjęć.

kasiakaaz - Pią 17 Lut, 2012

ja jakoś mam takie skojarzenie... :wink:
masza - Pią 17 Lut, 2012

kasiakaaz, co za... słodki bachor! :) :) :)

kasiakaaz napisał/a:
ja jakoś mam takie skojarzenie... :wink:

Mamie może tak ale Tacie nigdy w życiu hahahaha

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 21:21 ]
Czy może ktoś wyrazi opinie o zdjęciu?

jacekwrrr napisał/a:
Wg. mnie to tniesz zbyt aptekarsko. Np. od gory albo wiecej miejsca, albo bardziej zdecydowanie. Tak, jak jest teraz rozprasza i odciaga uwage, a potrafi nawet irytowac. Tak samo lewa strona. Prawy gorny rog tez nie wnosi nic do tematu, mozna by sie tego kontrastu pozbyc. Inne sprawy to kwestia gustu i pomyslu na zdjecie. A Tobie sie podoba czy masz jakies watpliwosci?

cybertoman napisał/a:
jacekwrrr napisał/a:
Wg. mnie to tniesz zbyt aptekarsko. Np. od gory albo wiecej miejsca, albo bardziej zdecydowanie. Tak, jak jest teraz rozprasza i odciaga uwage, a potrafi nawet irytowac. Tak samo lewa strona. Prawy gorny rog tez nie wnosi nic do tematu, mozna by sie tego kontrastu pozbyc. Inne sprawy to kwestia gustu i pomyslu na zdjecie. A Tobie sie podoba czy masz jakies watpliwosci?

Wątpliwości tło a po za tym nic innego. Jak trudno ustawić dziecko!

[ Dodano: Pią 17 Lut, 2012 22:58 ]
Bardziej chodzi mi o światło.

jacekwrrr napisał/a:
Bardziej chodzi mi o światło.
No klasycznie z oknem, miekkie jak na dziecko przystalo - dobrze. Ja bym rozjasnil o +0,5EV , zeby bylo weselej, teczowki podkreslil, bo ladne i WB ciut zimniejszy (bo tak lubie a nie dlatego, ze tak bylo by "poprawnie") i lekko podostrzyl, bo wzrok...

0,5 m to troche za blisko.

edmun - Sob 18 Lut, 2012

a ja nie widzę 55 :/
panmarecq - Sob 18 Lut, 2012

caleb, Dzięki Caleb, myślałem że już nikt nie zauważył . Ja szumu nie dodawałem tak wyszło po prostu przez użycie Ilforda pana 400 i skanera :) .
jacekwrrr - Sob 18 Lut, 2012

edmun napisał/a:
a ja nie widzę 55 :/

Czy mogę prosić o konkrety, a nie ogólnikowo? Rozwiń co Tobie nie pasuje.

cybertoman - Sob 18 Lut, 2012

jacekwrrr napisał/a:
Czy mogę prosić o konkrety,
Zdjecie sie nie wyswietla. Problem z netem, nie ze zdjeciem. :wink:
jacekwrrr - Sob 18 Lut, 2012

cybertoman napisał/a:
jacekwrrr napisał/a:
Czy mogę prosić o konkrety,
Zdjecie sie nie wyswietla. Problem z netem, nie ze zdjeciem. :wink:

nie widzicie zdjęcia 55. ? :roll:

Sunders - Sob 18 Lut, 2012

jacekwrrr napisał/a:
nie widzicie zdjęcia 55. ?

Ja widzę :smile:

cybertoman - Sob 18 Lut, 2012

jacekwrrr napisał/a:
nie widzicie zdjęcia 55. ?
Wiekszosc widzi, ale
edmun napisał/a:
niestety nie widzę nic z googleusercontent...
ktoś ma pomysł?

[ Dodano: Sob 18 Lut, 2012 10:35 ]
Zazwyczaj to Usjwo czegos nie widzi...

forsyth - Nie 19 Lut, 2012

Wrzucam kilka fotek z sesji z żoną. Nie mam za dużego doświadczenia w foto portretowym dlatego każda uwaga mile widziana. Specjalnie używałem 1 lampy zewnętrznej i jednej lampy stałej z parasolką żeby uzyskać jakiś ciekawszy efekt i mocniejsze cienie ale nie wiem czy nie za ciemno wyszło?
56.

57.

58.

Distler - Wto 21 Lut, 2012

59

AuThoR - Czw 23 Lut, 2012

forsyth napisał/a:
Specjalnie używałem 1 lampy zewnętrznej i jednej lampy stałej z parasolką żeby uzyskać jakiś ciekawszy efekt i mocniejsze cienie ale nie wiem czy nie za ciemno wyszło?

Niestety za ciemno. Na fotce 56 widać że mocno czymś dmuchałeś bo żona aż mruży oczy...trochę nienaturalnie to wyszło.

caleb - Nie 26 Lut, 2012

Z weekendowej wizyty rodzeństwa ze swoimi pociechami... :P

60.

61.

62.

63.

64.

suso - Nie 26 Lut, 2012

Alicja
MaciekNorth - Wto 28 Lut, 2012

Jednak trzeba było zostawić osobny temat dla dzieci :razz:

Panmarecq - Twoje 52 jak dla mnie rewelacja :) Jeśli miałbym już na siłę się przyczepić to chciałbym widzieć obie stopy ;)
Forsyth - na 56 trochę za słabo włosy odróżniają się od tła, ale da się to jeszcze wyciągnąć, poza tym na plus, bardzo fajna mimika :)
57 - przy tak miłym spojrzeniu tej niewiasty wolałbym jednak miękkie światło, ale moim zdanie zdjęcie całkiem udane, szkoda tylko że bez obróbki ;)
58 - więcej koloru chciałbym i lewa ręka odwraca uwagę - dziwnie ułożona dłoń, obcięty łokieć...

66.

67.

Wixa - Pią 02 Mar, 2012

67. A co sądzicie o mojej fotce?
panmarecq - Pią 02 Mar, 2012

MaciekNorth, Dzięki ! Co do 66 to widzę jakiś nie zafajny włos na lewym oku-do wystemplowania.Oświetlenie poprawne,chociaż modelka wydaje się być strasznie spięta :) . A! i te odkryte nogi i widoczne czarne majtki to nie wyglądają zbyt atrakcyjnie. Pod innym kątem powinno być o niebo lepiej :)

Distler, światło całkiem fajne i ładny bokeh jednak wolałbym widzieć resztę twarzy.
caleb, no cóż fotki albumowe i nic więcej...
Wixa, mydlane,konwersja do czarno-bieli jest szaro-szara,światło słabe, jedno oko zasłoniętę...

Kovsai - Sob 03 Mar, 2012

68.

69.

Distler - Sob 03 Mar, 2012

69 urzeka. Nie znam się na malowaniu oczu ale tych grudek na rzęsach chyba być nie powinno :)
Djwalkman - Sob 03 Mar, 2012

Witam po dłuższej nieobecności. Mi do gustu bardziej przypadło zdjęcie nr 68, niż 69.
70.

Kurcze, boję się trochę o to, jak wy to zobaczycie to zdjęcie na waszych monitorach.
Edit. Niestety mniej ostre i bledsze niż oryginał : (

Mi również bardziej 68 podchodzi ^^

70 - Wydaje mi się, że oczy ciut nie ostre, aczkolwiek kadr sam w sobie całkiem przyjemny dla oko jak na mój gust.

masza - Sob 03 Mar, 2012

Mina modelki na 68 jest bardzo urokliwa, a i ten kosmyk włosów figlarnie przecinający twarz... Tylko dlaczego wzrok ucieka do paznokcia, który już zdecydowanie mniej mi się podoba? ;)

Tak, wiem. Liczyłem, że nie będzie aż tak waliło po oczach, niestety nie bardzo wiem jak nie niszcząc zdjęcia naprawić to w postpro ;p
jacekwrrr - Nie 04 Mar, 2012

71.

Majitsu - Pon 05 Mar, 2012

72.

73.

74.

moronica - Pon 05 Mar, 2012

bardzo klimatyczne, jak zwykle. ostatnie najlepsze, super wykorzystanie FE
Aszex - Pon 05 Mar, 2012

:)
ophiuchus - Pon 05 Mar, 2012

Aszex, Fish Eye ;)
Majitsu, 72 i 74 bardzo mi się podobają, chociaż chyba bardziej klasycznie panią na 72 umieściłbym przy prawej krawędzi ;) Ewentualni poprosiłbym, by patrzyła w drugą stronę.

Wixa - Pon 05 Mar, 2012

panmarecq napisał/a:
Wixa, mydlane,konwersja do czarno-bieli jest szaro-szara,światło słabe, jedno oko zasłoniętę...

Czyyli w skrócie do niczego ;P Dzięki za opinię. To jeszcze takie jedno moje:

75. Może to lepsze?

76.

panmarecq - Pon 05 Mar, 2012

Wixa, ech,takie zdjęcia równie dobrze można zrobić kompaktem. Co jest nie tak? Najważniejsza rzecz-światło. Błysk z wbudowanej lampy błyskowej daje nieatrakcyjne światło- spłaszcza twarz robiąc ją bardziej dwuwymiarową. Jesteś zmuszony jej użyć ponieważ w domu jest za ciemno i twój obiektyw także do najjaśniejszych nie należy

Co mogę Ci poradzić? Kup sobie najtańsze 50mm 1.8,podręcznik o fotografii(polecam "kompozycje" i "czas naświetlania bez tajemnic" Bryan'a Peterson'a. Jestem pewien że wydane pieniądze zwrócą się w postaci wielu udanych zdjęć.

jacekwrrr, Kolejne zdjęcie do albumu a na dodatek ta winietka. :zalamany:

Widzę że jestem jedyną osobą na tym forum, która komentuje i radzi tym którzy robią słabsze fotki :evil: :evil: :evil: a nie tylko chwali dobre zdjęcia !

mozer - Pon 05 Mar, 2012

panmarecq, zdjęć nie za wiele, to szkoda ludzi zniechęcać ;)

72-74 fajne :)

90s - Wto 06 Mar, 2012

77.

Father and daughter 2 by Sanches90s, on Flickr

jasiekcom - Wto 06 Mar, 2012

90s, 77 mocne i dobre
90s - Wto 06 Mar, 2012

Dziękuje bardzo jasiekcom, ogólnie nie wystawiam swoich prac na portalach dla fotografów, mam za słabą psychikę na to. Jak widzę komentarze pod sprzętem i testami to mi się już nogi uginają na samą myśl by cokolwiek pokazać:)
78.

Father and daughter by Sanches90s, on Flickr

jasiekcom - Wto 06 Mar, 2012

90s, w tej kompozycji szkoda uciętej głowy wolałbym w całości , co do wystawiania zdjęć to zachęcam do tego bo nawet jeśli zostaniesz "zmieszany z błotem skopany a później oblany benzyną a na koniec podpalony" :mrgreen: to jeśli jesteś Homo sapiens to wyciągniesz wnioski i będziesz się starał zrobić coś lepiej :wink: a co do tego co zaprezentowałeś to niem się czego wstydzić

i jeszcze jedna uwaga odnośnie sprzętu to on sam zdjęć nie robi pomaga i to w znacznym stopniu jeśli umie się go wykorzystać ale nie będzie myślał za Ciebie :wink:

mozer - Wto 06 Mar, 2012

90s, na tym drugim nie pasuje mi "ciężka" skóra dziecka - wolałbym jednak, żeby była w kontraście do ojca.
90s - Wto 06 Mar, 2012

Dziękuje jasiekcom, problem jest w tym że wielu ludzi ocenia prace przez pryzmat podoba mi się lub nie. a myślę że jedynie krytyka na tle technicznym może mieć jakąś wartość,tzn dla mnie ma gdyż podobają mi się specyficzne prace, tak samo nieszablonowe kadry a o gustach nie zwykłem dyskutować.
Widzisz np to ostatnie zdjęcie, uciąłem twarz ojca bo dziecko jest tematem, gdyby ona była to mogłaby odciągać uwagę od tego co jest tam najważniejsze, stąd też tatuaż znajduje się za GO.

mogłem też ciaśniej skadrować ale odbyłoby się to kosztem tatuażu a kadr stałby się bardzo ciasny.

mozer dziękuje trafna uwaga, faktycznie kontrast kolorystyki skóry mógłby wydobyć jeszcze bardziej temat i pokaz nieskazitelną cerę dziecka

Mam wiele prac ale nie wiem czy można lądować fotkę za fotką, mam tutaj już kawałek czasu konto ale zawsze ograniczałem się do strony głównej i testów

pozdrawiam

komor - Wto 06 Mar, 2012

90s, dawaj. :)
90s - Wto 06 Mar, 2012

OK komor ale na Twoją odpowiedzialność:)
79.

Stefan 1 by Sanches90s, on Flickr
80.

AA by Sanches90s, on Flickr

81.

portrait by Sanches90s, on Flickr

82.

Too many problems by Sanches90s, on Flickr

83.

Mother and daughter by Sanches90s, on Flickr

84.

Zaneta golden hairs by Sanches90s, on Flickr

85.

Werewolf 2 by Sanches90s, on Flickr

Majitsu - Wto 06 Mar, 2012

90s 84. jest ekstra!
suso - Wto 06 Mar, 2012

84 i 79 , super.
Usjwo - Wto 06 Mar, 2012

90s Wszystkie dobre, jednak wejscie (77) bylo najmocniejsze
90s - Wto 06 Mar, 2012

Dziękuje ślicznie , niecałe trzy lata się zachwycam fotografią więc moje prace są jeszcze bardzo nierówne tak samo jak obróbka. ale mam kupę lat przed sobą by się z tym ogarnąć :)
85b.

90s man akt by Sanches90s, on Flickr
86.

crimes akt women & man by Sanches90s, on Flickr

87.

Radek 1 by Sanches90s, on Flickr

arietiss - Wto 06 Mar, 2012

90s, świetne zdjęcia! Brawo!
mozer - Wto 06 Mar, 2012

90s, kokieter ;P
dj_tomek - Wto 06 Mar, 2012

Na 86 wyraźnie widać obwódkę jasną dookoła Pani ;)
Majitsu - Wto 06 Mar, 2012

88.

89.

90.

muzyk - Sro 07 Mar, 2012

Usjwo napisał/a:
90s Wszystkie dobre, jednak wejscie (77) bylo najmocniejsze

77 tak, bardzo mocne. Kontrast postaci niesamowity, ale 78 byłoby lepsze, gdyby nie ucięta twarz.
85, 86 i 87 - wybitne.
86 - super wybitne.
87 - masz konkurs Hasselblada wygrany.

Brawo 90s!!!

Majitsu, wszystkie trzy zdjęcia piękne, ale ze względu na dziewczynę, nie na ujęcia. :wink:
(choć te też niczego sobie... :wink: )

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2012 10:57 ]
P.S. Na zdjęciu nr 80 nie podoba mi się nazistowska swastyka w tle.

Nigdy nie zrozumiem, jak po tak tragicznej wojnie, są jeszcze ludzie na świecie, którzy używają w dalszym ciągu tego zhańbionego znaku.

90s - Sro 07 Mar, 2012

dj_tomek masz racje jest obwoluta ale nie jest wynikiem HDRa, zabij mnie nie powiem dlaczego tak to wygląda. bo fotka jest z jednego zdjęcia zrobionego w świetle zastanym

Dziękuje Muzyk co do swastyki to tutaj ma ona wyraz artystyczny, wiem brzmi mało przekonywająco ale jaki inny symbol można dać? pacyfkę? anarchie. świat harleyowców ma manie na tle symboli III rzeczy, noszą hełmy, żelazne krzyże itp insygnia.
Znam tego modela osobiście, wiele razy mi pomógł, to Anglik jeden z niewielu którzy nas tam szanują i jakby był rasistą lub faszysta w ogóle bym mu tej sesji nie zrobił.
Jedak że wiele razy mi pomógł i jest dobrym przyjacielem zrobiłem mu twardą i ostrą sesje po całości.
stąd taka kolorystyka i taka symbolika.

Jestem jak to kiedyś ktoś tutaj ujął zarobkowym emigrantem. pracowałem w Grecji Niemczech Anglii teraz próbuję szczęścia w Norwegii. Rasizm i nienawiść wobec obcokrajowców jest bardzo duża i niejednokrotnie miałem okazje ją poznać na swojej skórze.

Jednak to nie symbole lecz ludzka mentalność jest problemem, tak samo teraz modny cheque wara ludzie noszą jego podobiznę nie wiedząc że to gwałciciel kobiet i morderca dzieci.

91.

Werewolf by Sanches90s, on Flickr

92.

Maciek by Sanches90s, on Flickr
ten pień nie ma w ogóle skór na żuchwie, poprzedni właściciele wpychali jego łeb do dziury gdzie walczył z kretami, ten facet wzioł go ze schroniska i się nim teraz opiekuje.
93.

Andy 7 by Sanches90s, on Flickr
94.

Agata & Klemens by Sanches90s, on Flickr
95.

Zaneta 1 by Sanches90s, on Flickr

mozer - Sro 07 Mar, 2012

91 super!
muzyk - Sro 07 Mar, 2012

90s napisał/a:
co do swastyki to tutaj ma ona wyraz artystyczny

Nie to forum, żebyśmy offtop robili o swastyce, niemniej moim zdaniem, żadna sztuka nie usprawiedliwia użycia symbolu, którzy jednoznacznie kojarzy się z ludobójstwem.
Co do samego modela. To piękna postawa, o której mówisz.
Ja znam z kolei wielu Niemców, którzy bardzo życzliwie są nastawieni do Polaków, a niektórzy sami, dobrowolnie uczą się języka polskiego. Z ciekawości, a raczej fascynacji Polską.
Oczywiście, osobiście nie mam do Ciebie żadnych pretensji o to, że akurat takie zdjęcie zrobiłeś, zaaranżowałeś i staram się zrozumieć Twoją argumentację.

90s napisał/a:
świat harleyowców ma manie na tle symboli III rzeczy

Dlatego po prostu nie rozumiem używania takich symboli, które np. w Niemczech są zakazane. Tak, tak...
Może ludzie, którzy je używają, nie chcą poznać historii, albo przejechać się na wycieczkę do Auschwitz, żeby na własne oczy się przekonać czego dopuścili się ci, którzy te symbole bezpowrotnie zhańbili.
90s napisał/a:
Jednak to nie symbole lecz ludzka mentalność jest problemem, tak samo teraz modny cheque wara ludzie noszą jego podobiznę nie wiedząc że to gwałciciel kobiet i morderca dzieci.

Zgadza się. Tak jak i ci którzy noszą transparenty ze stalinem, nie wiedząc, ba nie pamiętając, czy nie chcąc wiedzieć, że ten rzeźnik stoi za dziesiątkami mln ofiar - w sumie.!!!
91 - świetne.
95 - szkoda, że pani nie trzyma dwóch rąk na oparciu.

90s - Sro 07 Mar, 2012

Masz racje choć trzeba też też zauważyć ze hitler zebrał wszystkie symbole z kultur które były kiedyś potęgami.
Rzymu np, sposób witania się, orły, chorągwie, nawet swastyka też nie jest jego pomysłem tylko symbolem słońca w wielu kulturach, więc oczernił pozytywne symbole innych kultur. Wylądowałem w szpitalu w Indiach i tam na papierach była odwrócona swastyka. Niby odwrócona i coś innego ale dziwne się na nią patrzyło.

Tak więc moim zdaniem musimy kłaść większy nacisk na mentalność i to co sami sobą reprezentujemy a nie na symbole, zresztą nie trzeba daleko sięgać pamięcią jak w imię boga i z krzyżem na piersiach szły wyprawy krzyżowe lub czasy świętej inkwizycji. więc nawet najszlachetniejsze idee mogą zostać wypatrzone.

fotka 95, popieram w 100% dużo ciekawiej by to wyszło.

Co do Niemców to też takich miałem okazje poznać, i szczerze mówiąc to za granicą nawiewnej krzywd wyrządzili mi rodacy ale i też oni wiele razy pomogli. Nie ma co oceniać człowieka tylko po jego pochodzeniu. stereotypy rządzą światem, ale nie powinny rządzić naszym sposobem poznawania go.

Nawiązując jeszcze do symboliki to teraz sztuka są krzyże z genitaliów jak to dopiero pojąć:)?

muzyk - Sro 07 Mar, 2012

90s napisał/a:
Nie ma co oceniać człowieka tylko po jego pochodzeniu.

Tak też staram się czynić. Takich postawa doświadczam niemalże codziennie w Niemczech.
Zdaję sobie sprawę, że czasem może być różnie, ale generalnie: nie spotkałem się jeszcze ani razu z dyskryminacją ze względu na pochodzenie ze strony Niemców. Trudne do uwierzenia, ale prawdziwe.
90s napisał/a:
Nawiązując jeszcze do symboliki to teraz sztuka są krzyże z genitaliów jak to dopiero pojąć:)?

Trudno, ale ... czyż to nie kościół poprzez wyrafinowane wejście w ludzką seksualność wielu ludziom narzuca co jest be, a co nie? A tej sferze najłatwiej człowiekiem zmanipulować i wmówić mu jaki to on grzeszny i jak ma się korzyć.

90s - Sro 07 Mar, 2012

Musze przyznać że ciekawie się rozmowa toczy muzyk:)
Moim zdaniem religia była dobrym wynalazkiem, by wprowadzić jakieś zasady,strach przed nieznaną silą itp odczucia, można postrzegać ją jako pierwsze prawo.
Jednak w obecnych czasach więcej jest problemów niż pożytku z niej, i to biorąc je jako całokształt.
Poza buddyzmem, nie wnikając czy to religia czy filozofia.

ale by nie spamować to dodaj jeszcze klika fot.
96.

Werewolf 3 by Sanches90s, on Flickr

97.

Monika Vamp by Sanches90s, on Flickr
98.

You talking to me by Sanches90s, on Flickr

cybertoman - Sro 07 Mar, 2012

90s napisał/a:
Tak więc moim zdaniem musimy kłaść większy nacisk na mentalność i to co sami sobą reprezentujemy a nie na symbole
Sam jednak kladziesz nacisk na symbole. Troche niekonsekwentne.
muzyk - Czw 08 Mar, 2012

96. Super!
90s napisał/a:
ale by nie spamować to dodaj jeszcze klika fot.
Wstawiam do galerii moje "kwasy".
90s napisał/a:
Jednak w obecnych czasach więcej jest problemów niż pożytku z niej, i to biorąc je jako całokształt.

Przez religie (l.mn.) ginęło i w dalszym ciągu ginie najwięcej ludzi. :!:
Ba, nawet II wojna światowa miała podłoże religijne... :idea:
No, ale to nie to forum... :wink:

90s - Czw 08 Mar, 2012

muzyk napisał/a:
Wstawiam do galerii moje "kwasy".

Haha nic nie sugerowałem:) zresztą jako nowy nie powinienem wyskakiwać przed szereg.

muzyk napisał/a:
Przez religie (l.mn.) ginęło i w dalszym ciągu ginie najwięcej ludzi. :!:
Ba, nawet II wojna światowa miała podłoże religijne... :idea:
No, ale to nie to forum... :wink:

Bardzo trafne spostrzeżenie a w sumie nawet dwa:) i z obydwoma muszę się zgodzić:))

A tak nawiasem mówiąc masz bardzo klimatyczną galerie na flickru.

99.
Monika wind by Sanches90s, on Flickr

100.

Monika mask by Sanches90s, on Flickr

101.

Monika Angel by Sanches90s, on Flickr

102.

Erika and Valdas 2 by Sanches90s, on Flickr

103.

Me by Sanches90s, on Flickr

104.

Radek 3 by Sanches90s, on Flickr

komor - Czw 08 Mar, 2012

Ale wysyp… Idę się pociąć. :) Z tej strony najbardziej mi się podoba 103. Z poprzedniej 79, 84 i 85b (zmodyfikowałem lekko numerację, bo dwa razy był użyty numer 85).
Majitsu, 88 dla mnie ma najlepszy kadr.

muzyk - Czw 08 Mar, 2012

90s napisał/a:
A tak nawiasem mówiąc masz bardzo klimatyczną galerie na flickru.

Dzięki. Miło mi.
komor napisał/a:
Ale wysyp… Idę się pociąć.

Idziemy razem, mam wysokogatunkowe żyletki ze stali "gniotsja niełamiotsja" :razz:

90s. Twoje foty są niesamowite. Jak dla mnie ... odkrycie!!!
Szacunek.

arietiss - Czw 08 Mar, 2012

103 rewelacja!
jasiekcom - Czw 08 Mar, 2012

90s - Pojawił się znikąd :mrgreen: i pozamiatał w niejednym wątku więc prośba do moderatorów BANA mu BANA :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak poważnie już wcześniej mówiłem bardzo dobre zdjęcia i to wielu kategoriach tym wiesze brawa, trudno któreś ze zdjęć wyróżnić ale jeśli miałbym obstawiać
1 - nr 103 i 2- 96

I nawet jeśli w tym dużo grafiki to i tak mi się podoba :wink:

masza - Czw 08 Mar, 2012

90s, i ja dopisuję się do listy zazdrośników. :)
90s - Czw 08 Mar, 2012

Powielam się ale wychowanie nakazuje podziękować ponownie:))
jasiekcom napisał/a:
90s - Pojawił się znikąd

Nie do końca znikąd:) od 2009 w ukryciu się tu pałętam:)choć nie udzielałem się nigdy bo marne pojecie o sprzęcie mam. Stąd też testy i komentarze dogłębnie wertuje na tej stronie zanim coś kupie.

muzyk bardzo dziękuje, choć nie uważam by moje prace byłby nader wybitne, zdaje sobie sprawę z moich braków, szczególnie w fotografii portretowej,która jest dla nas najważniejsza.
Dopiero od niedawna w końcu zaczęliśmy mniej więcej panować nad światłem. Choć nadal dużo pracy jest do zrobienia bo i studio to salon gdzie do sufitu mamy 2m z groszem i jest biały a ściany beżowe, 3,30x5 metra czy coś takiego.

Druga sprawa to że moja dziewczyna szachuje mnie na każdym kroku:).
zresztą sam porównaj
moje 102

jej

hot photo session with Erika and Valdas by annabulka, on Flickr

i reszta jej prac.
http://www.flickr.com/photos/annabulka/

Ona jest po szkle plastycznej a ja technicznej. i tak też nasze prace wyglądają, ja się zajmuje technicznymi aspektami i pstrykam fotki a ona tworzy:)

No i pokory nas uczą
www.1x.com i http://www.modelmayhem.com/

jasiekcom ta sesja z wilkołakiem to tematyczne tło i aranżacja, prawdziwe gałęzie plus maszyna do robienia dymy. do fotki 96 dodałem pędzle imitujące światło. Staramy się już jak najmniej Photoshopa używać do takich prac a jak najwięcej podczas robienia zdjęć zrobić. Myślę że dzięki temu zdjęcia naturalniej wyglądają a i my mamy więcej zabawy i mniej roboty w PSie przy robieniu fotomontaży
I trochę staroci bo się wykrwawiam bardzo szybko z pracami:)
105.

Andy & harley davidson by Sanches90s, on Flickr

106.

Kuba father and daughter by Sanches90s, on Flickr

107.

Fighter by Sanches90s, on Flickr

108.

Kuba by Sanches90s, on Flickr

109.

Hator by Sanches90s, on Flickr

110.

Monika B&W by Sanches90s, on Flickr

cybertoman - Czw 08 Mar, 2012

Do mnie najbardziej przemawiaja te ujecia z Coreczka, emanuja autentyzmem i przez to sa bardzo porywajace.
90s - Czw 08 Mar, 2012

cybertoman napisał/a:
Do mnie najbardziej przemawiaja te ujecia z Coreczka, emanuja autentyzmem i przez to sa bardzo porywajace.

Ja też je uważam za swoje najlepsze prace i to tylko dzięki postacią.
Sesja wykonana jednym źródłem światła, prostota, kontrast, słaba kolorystyka.

90s napisał/a:
Sesja wykonana jednym źródłem światła, prostota, kontrast, słaba kolorystyka.
Czyli koncentracja na istocie z ograniczeniem elementow pobocznych do niezbednego minimum. Eksplozja ekspresji w podswiadomosci empatycznych jednostek wywolujaca mikro-wybuchy ojcowskich uniesien. Minimum percepcji z maksimum odczuc.
komor - Czw 08 Mar, 2012

cybertoman, nie poznaję kolegi… :)

Ktorego?
90s - Czw 08 Mar, 2012

cybertoman napisał/a:
Czyli koncentracja na istocie z ograniczeniem elementow pobocznych do niezbednego minimum. Eksplozja ekspresji w podswiadomosci empatycznych jednostek wywolujaca mikro-wybuchy ojcowskich uniesien. Minimum percepcji z maksimum odczuc.

WOW:) chciałbym tak myśleć robiąc te zdjęcia:))
mój to rozumowania, dam jedną lampę bo dwóch nie ogarnę;))

[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 00:06 ]
90s napisał/a:
cybertoman napisał/a:

WOW:) chciałbym tak myśleć robiąc te zdjęcia:))
mój tok rozumowania, dam jedną lampę bo dwóch nie ogarnę;))

Aszex - Pią 09 Mar, 2012

90s, na zdjęciu Ani model jest praktycznie pasywny i poddany... ;) Zdjęcia wampirów inspirują ciekawą sesję ślubną... :D
Quaint - Pią 09 Mar, 2012

86 ideał dla mnie
za to 110 klęska w obróbce, cellulit miała? szparowałeś coś? wygląda jak brush niedokładny na nogach, twarz jej wykrzywiło ;)

mozer - Pią 09 Mar, 2012

Ja tam nic już nie mówię tylko podziwiam :)
90s - Pią 09 Mar, 2012

Aszex napisał/a:
Zdjęcia wampirów inspirują ciekawą sesję ślubną...

W sumie to tematem sesji była walka wilkołaka w wampirzycą, niestety drugie zlecenie wpadło w tym samym czasie więc ja mam tylko sam początek sesji bo na haute pojechałem

a tak wyszły, fotki Ani.
111.

"VAMPIRE vs. WOLF" by annabulka, on Flickr

112.

"VAMPIRE vs. WOLF" by annabulka, on Flickr

Quaint napisał/a:
za to 110 klęska w obróbce, cellulit miała? szparowałeś coś? wygląda jak brush niedokładny na nogach, twarz jej wykrzywiło

naczynia krwionośne na udach, próbowałem kilku sposobów ale w końcu zrobiłem całą sztuczną skórę, co do twarzy to też bardzo trafna uwaga, kilka osób też mi o tym powiedziało, za mocno cienie podbiłem i nie widać dokładnego kontury twarzy.

Znasz może jakiś skuteczny sposób na takie ewentualności?

Aszex - Pią 09 Mar, 2012

90s napisał/a:
W sumie to tematem sesji była walka wilkołaka w wampirzycą

ja tam widzę raczej grę wstępną... :twisted: ;)

Wasze są znacznie bardziej "niegrzeczne" ;)

http://www.bwphotography.pl/blog/?p=4897

90s - Pią 09 Mar, 2012

Aszex napisał/a:
90s napisał/a:
W sumie to tematem sesji była walka wilkołaka w wampirzycą

ja tam widzę raczej grę wstępną... :twisted: ;)

mieli walczyć, ale jak to robić z kobietami?;)

Aszex napisał/a:
Wasze są znacznie bardziej "niegrzeczne" ;)

nas tam nie ma jakby ktoś pytał;)

Dzięki za link, kapitalne prace, bardzo starannie dobrana charakteryzacja, rekwizyty oraz świetna lokalizacja, obróbka i oświetlenie również imponują. Bardzo lubię takie zdjęcia. a dwa ostatnie to obrazy nie fotki:)

90s napisał/a:

naczynia krwionośne na udach, próbowałem kilku sposobów ale w końcu zrobiłem całą sztuczną skórę, co do twarzy to też bardzo trafna uwaga, kilka osób też mi o tym powiedziało, za mocno cienie podbiłem i nie widać dokładnego kontury twarzy.
Znasz może jakiś skuteczny sposób na takie ewentualności?

Ja bym zszedł z cieniami tylko z twarzy albo powtórzył foto z innym ustawieniem lampy. A co do sztucznej skóry nie da rady jej namalować na nowo bez widocznych zmian, selekcja tylko na nogi i surface blur wcześniej spot healing, albo specjalistyczne jak PORTRAITURE 2

Aszex - Pią 09 Mar, 2012

90s napisał/a:
mieli walczyć, ale jak to robić z kobietami?;)

Hmm... Może filmiki typu walczące kobiety... ;)

Ale jakby kto pytał, to Wasze "bestie" bardziej mi się podobają. ;)

90s - Pią 09 Mar, 2012

Quaint napisał/a:

Ja bym zszedł z cieniami tylko z twarzy albo powtórzył foto z innym ustawieniem lampy. A co do sztucznej skóry nie da rady jej namalować na nowo bez widocznych zmian, selekcja tylko na nogi i surface blur wcześniej spot healing, albo specjalistyczne jak PORTRAITURE 2

Na początku właśnie samymi nogami się zająłem ale ciężka sprawa pracować na jednym fragmencie i zachować spójność do skóry twarzy i rąk. Stąd łatwiej choć jak widać gorzej poleciałem wszystko po całości.
Dzięki za radę, na pewno ją przetestuje i to na tym samym zdjęciu by zobaczyć różnice.

Aszex napisał/a:
Hmm... Może filmiki typu walczące kobiety... ;)

Ale jakby kto pytał, to Wasze "bestie" bardziej mi się podobają. ;)

Bardzo nam miło, ogólnie to nasze ulubione klimaty, stąd mało mamy zleceń od ślicznych nastolatek i mam z dziećmi:) stąd też większość zdjęć robimy na czarnym tle. I najlepiej jak jakiś charakterystyczny facet. wtedy to się można powyzywać z brutalnym oświetleniem i pokazaniem każdego detalu twarzy.:)

90s napisał/a:
Dzięki za radę, na pewno ją przetestuje i to na tym samym zdjęciu by zobaczyć różnice.

Ja chętnie też bym spróbował jeśli możesz podesłać mi rawa :)

90s - Pią 09 Mar, 2012

Quaint napisał/a:
90s napisał/a:

Ja chętnie też bym spróbował jeśli możesz podesłać mi rawa :)

Bardzo chętnie, w sumie nawet ciekaw jesteś co by z tego wyszło.
Gdzieś tak za miesiąc co najmniej będę w UK z powrotem jak wszystko dobrze się potoczy, to napisze do Ciebie i wrzucę ci plik na pocztę.

radaris - Pią 09 Mar, 2012

90s, czarny koń tych mistrzostw :shock:
90s - Sob 10 Mar, 2012

radaris napisał/a:
90s, czarny koń tych mistrzostw :shock:

Jak Krzysztof Kononowicz na radnego Białegostoku:)

113.

Zaneta 4 by Sanches90s, on Flickr

114.

Andy by Sanches90s, on Flickr

115.

Marcin by Sanches90s, on Flickr

116.
tutaj włos przegapiłem ale dodam bo wydaje mi się fajnym H-Kem

Ewe high key by Sanches90s, on Flickr

AuThoR - Sob 10 Mar, 2012

Niech mnie ktoś oświeci...każde zdjęcie, które wrzuce na flickr czy picase traci mocno kolory i trochę kontrastu. Specjalnie na szybko zrobiłem zdjęcie żeby można było z czymś porównać - na 2 stronie macie zdjęcie jaad'a75 i w obróbce zrobiłem kolory praktycznie tak samo nasycone jak na tych jego fotach + zachowanie kontrastu.
Można zauważyć, że moje zdjęcie jest bledsze.

117.

To się da jakoś obejść? czy tylko poprzez mocną saturacje i kontrast w ps? Jak podciągnę na tyle żeby na picasa/flickr był dobry kolor to na kompie mam zbyt nasyconą fotę.

komor - Sob 10 Mar, 2012

A teraz znajdź sobie na forum sam odpowiedni temat w dziale Oprogramowanie. :)

Dorzucam do tego jeszcze dwa...bo to był w sumie test sb800 + parasolka softbox w domu

118. to ma być legitymacyjne więc proszę nie pisać "wygląda jak do legitymacji"

Po zmianie przestrzeni roboczej

119.

Po zmianie przestrzeni roboczej

Wixa - Sob 10 Mar, 2012

Też zauważyłam, że foty na Picassie są o wiele gorsze niz na komputerze...

komor napisał/a:

A teraz znajdź sobie na forum sam odpowiedni temat w dziale Oprogramowanie.

ok...już szukam :P wolałbym linka na tacy :D ale cóż... :P

[ Dodano: Sob 10 Mar, 2012 19:44 ]
lol....chyba zrobiłem :P

Dzięki za pomoc :)

komor - Sob 10 Mar, 2012

Kolory, kalibracja sRGB, aRGB, tragedia... Niestety będziesz musiał się przedrzeć przez szum informacyjny, ale to było chyba w tym wątku. Ponadto jeśli czytasz po angielsku to możesz jeszcze szybciej i precyzyjniej popatrzeć np. tu: Web browser color management tutorial.

Przestawiłem przestrzeń roboczą....i jest już tak samo wszędzie.
hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

AuThoR, poczytaj o CMS by nie poruszać się w tych tematach jak dziecko we mgle ;)

hijax_pl napisał/a:
AuThoR, poczytaj o CMS by nie poruszać się w tych tematach jak dziecko we mgle

to nie wystarczy, żeby zmienić adobeRGB na sRGB? bo zmieniłem i wszędzie już widzę to samo no i w sumie o to mi chodziło :)

hijax_pl - Sob 10 Mar, 2012

Chodzi mi tylko o świadomość tego ruchu ;)

hijax_pl napisał/a:
Chodzi mi tylko o świadomość tego ruchu

Jestem już w pełni świadomy :) Jakoś nie skojarzyłem tego ze sobą ponieważ w normalnej przeglądarce win widziałem to samo co w PS - myślałem że to jakaś konwersja dotycząca programu picasa i wrzucania na stronę picasa lub flickr :)

forsyth - Nie 11 Mar, 2012

Pare fotek ze spaceru z żoną. Jak widać był dość mocny wiatr;)
120.

121.

122.

123.

Sunders - Nie 11 Mar, 2012

forsyth, a gdzie ta żona? :smile:
forsyth - Nie 11 Mar, 2012

Sunders napisał/a:
forsyth, a gdzie ta żona?

fotki robiła właśnie żona po moim małym instruktarzu:) Ona jest w ciąży więc bym nie dał rady zrealizować pomysły z nią w roli głównej.

komor - Nie 11 Mar, 2012

124.

Jagoda 6713 by komor, on Flickr

Sunders - Pon 12 Mar, 2012

komor, sympatyczne ujęcie. Czemu przyciąłeś fryzurę Jagodzie? :smile:
masza - Pon 12 Mar, 2012

Sunders napisał/a:
Czemu przyciąłeś fryzurę Jagodzie? :smile:

Żeby mu jaad75 nie nawtykał, że oczy za nisko? :)
Bardzo ładne, naturalne zdjęcie.

AuThoR - Pon 12 Mar, 2012

125. no to jak zapodajemy foty naszych pociech to.... :)

126.

127.

komor - Wto 13 Mar, 2012

masza napisał/a:
Żeby mu jaad75 nie nawtykał, że oczy za nisko?

Dokładnie to chciałem odpowiedzieć! :lol: :lol:

AuThoR - Wto 13 Mar, 2012

komor napisał/a:
masza napisał/a:
Żeby mu jaad75 nie nawtykał, że oczy za nisko?

Dokładnie to chciałem odpowiedzieć!

ej no....jaad nie jest taki straszny jak go opisują :P
tylko ciiii....bo zaraz zczai wątek, a ja tu bubli nawrzucałem :)

MaciekNorth - Sob 17 Mar, 2012

128.

spootnick - Sob 17 Mar, 2012

90s, 105, ladnie ale w oczy mi sie rzucila boczna podstawka motocykla, i dla mnie jest jakies nie naturalne. Takie jakies niedynamiczne przez ten element.
bhpchmiel - Sob 17 Mar, 2012

129.

kondoreus - Pon 19 Mar, 2012

130.

wild whisper - Pon 19 Mar, 2012

124 i 125 fajne :) )

[ Dodano: Pon 19 Mar, 2012 13:55 ]
131. a55v, auto revuenon 55mm f1.4

Tworas - Sro 21 Mar, 2012

bhpchmiel, 129 fajne :)
bhpchmiel - Sro 21 Mar, 2012

Tworas, dzięki :wink: Zaraz będzie więcej, ale już w wątku "imprezowym" :mrgreen:
komor - Wto 27 Mar, 2012

wild whisper, 131 się nie wyświetla. URL jest dziwny, z mail-attachment w nazwie, to jest raczej prywatny link.

132.

Klaudia 7330 by komor, on Flickr

kasiakaaz - Wto 27 Mar, 2012

132 - bardzo żółto. Pewnie tak miało być, ale skóra nie wygląda korzystnie (no, ale ja generalnie nie przepadam za żółtym :wink: ) . Dodatkowo - na twarzy nieładne plamy, coś w rodzaju solaryzacji. A tak przy okazji, to efekt oświetlenia, czy postprodukcji?
arietiss - Wto 27 Mar, 2012

komor, mnie też się nie widzi... Za przeproszeniem, jak po żółtaczce... Tło tak odbiło? Mam podobny zawsze problem u siebie w domu w dużym pokoju, który jest kremowy, tylko w nieco mniejszym stopniu.
komor - Wto 27 Mar, 2012

:mad: Nikt mnie nie kocha, nikt mnie nie rozumie… :) To jest taki krosik, który skórę przesuwa w stronę żółci. A że żółte ściany przy tym intensywnie pomagają to inna sprawa, dlatego też zdjęcia z tego miejsca przeważnie albo crossuję albo na cz-b zamieniam.

No dobra, skoro tak, to jeszcze dwa cz-b:

133.

Klaudia 7289 by komor, on Flickr

134.

Lena 7303 by komor, on Flickr

Wizjerioner - Wto 27 Mar, 2012

komor, na 134 nie przesadziłeś trochę z wygładzaniem? Bo przecież ta kobieta wygląda, jakby miała pilling z plasteliny. szczególnie to widać wokół oczu.
A 133 mi się podoba, bo wygląda naturalnie. Ładnie.

komor - Wto 27 Mar, 2012

Wizjerioner, ta kobieta ma 11 lat :) więc generalnie jest dość gładka, ale fakt, że bawię się nową funkcją i chciałem sprawdzić jak to wygląda. Czy inni też sądzą, że za plastelinkowo? Na moim monitorze widzę przejścia tonalne, a nie jednolite plamy. :sad:
kasiakaaz - Wto 27 Mar, 2012

komor napisał/a:
Nikt mnie nie kocha, nikt mnie nie rozumie… :)

Ojtam, ojtam... Na flikerze Cię przecież kochają... :wink:
A ja przy okazji poczytałam sobie, jak świeciłeś i się uczę :smile:
133 - wielce przyjemne, a co do 134 - częściowo muszę zgodzić się z Wizjerioner'em. Częściowo, bo piling i plastelina absolutnie się wykluczają. :razz: :wink:

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 18:02 ]
komor napisał/a:
Czy inni też sądzą, że za plastelinkowo? Na moim monitorze widzę przejścia tonalne, a nie jednolite plamy. :sad:

Przejścia tonalne widać, co nie zmienia faktu, że efekt w kierunku plasteliny.

Wizjerioner - Wto 27 Mar, 2012

kasiakaaz napisał/a:

Częściowo, bo piling i plastelina absolutnie się wykluczają. :razz: :wink:

Nie wymagaj ode mnie za dużo ;-)
komor ale kadry ładne ;-)

spootnick - Czw 29 Mar, 2012

Ja tak w imieniu mojego kolegi pisze, on sie wstydzi i zdjec na forum nie wrzuci.
Pozwolil mi sie podzielic linkiem do jego wlasnej galerii.
http://www.gerlipp.com/index.php
Prosi rowniez o opinie.
Dziekuje

MaciekNorth - Pią 30 Mar, 2012

spootnick napisał/a:
Ja tak w imieniu mojego kolegi pisze, on sie wstydzi i zdjec na forum nie wrzuci.
Pozwolil mi sie podzielic linkiem do jego wlasnej galerii.
http://www.gerlipp.com/index.php
Prosi rowniez o opinie.
Dziekuje
Przejrzałem na szybko, widoki, przyroda i dzieci - jedne zdjęcia lepsze, drugie gorsze, ogólnie jest nieźle, ale nie jest wybitnie ;)
Ale modelki - muszę bardzo pochwalić :) Widzę że kolega ma tu duże wyczucie i niech się w tym kierunku rozwija. Są według mnie drobne mankamenty jak np. niedoświetlone twarze na kilku zdjęciach, ale to nie zmienia faktu że prawie wszystkie zdjęcia naprawdę mi się podobają, a też trochę pracuję z modelkami ;)

Czesiu32 - Pią 30 Mar, 2012

No to malujemy!
135.

cybertoman - Pią 30 Mar, 2012

Czesiu! Jak ten czas szybko leci.
Wojteo - Pią 30 Mar, 2012

cybertoman napisał/a:
Czesiu! Jak ten czas szybko leci.

dokładnie to samo sobie pomyślałem :smile:

Czesiu32 - Pią 30 Mar, 2012

Miło mi, że zapisałem się w pamięci niektórych! To dziełko z napromieniowaną trawą, powstało akurat na banicji.
kozidron - Sob 31 Mar, 2012

135. fotka klasa podoba mi się surrealistyczne odcięcie postaci na 1 planie, trawa o ciekawym zabarwieniu i krajobraz w tle w jeszcze bardziej nie przyblizonym kolorze :razz:
Pół roku mija i zadnych postępów :roll:

Czesiu32 - Sob 31 Mar, 2012

Dzięki wielkaśne kozidron! Twoja ocena to balsam na duszę. Tylko, że niby do czego miałby się odnosić postęp? Chodzi ci może o ten pedantyczny styl z analizą każdego piksela jego luminancji i współrzędnych w kadrze?
No wiesz? Ja artysta nie mam takich wytycznych, aby narzucać sobie jakiś postęp. U mnie wszystko co wychodzi z fotoszopa ma swoją duszę na każdym etapie życia.
To jest sztuka, a nie rzemiosło kozidron.

kozidron - Sob 31 Mar, 2012

Czesiu32 napisał/a:
Ja artysta nie mam takich wytycznych, aby narzucać sobie jakiś postęp. U mnie wszystko co wychodzi z fotoszopa ma swoją duszę na każdym etapie życia.
To jest sztuka, a nie rzemiosło kozidron.

Jesteś artystą, no tak zapomniałem, tylko pytanie czy jesteś artystą z własnego mianowania, czy raczej tym popularnym "w kręgach rodzinnych" ?
Czy może opłacasz gdzieś składki ?

radaris - Sob 31 Mar, 2012

124 i 125 bardzo przyjemne :grin: a 132 mocno przesadzone...
O! Czesław powraca - tak trzymaj :wink:

jacekwrrr - Sob 31 Mar, 2012

Bardzo proszę o opinie i uwagi na temat zdjęcia poniżej.
136.

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 15:14 ]
136b.

kozidron napisał/a:

Jesteś artystą, no tak zapomniałem, tylko pytanie czy jesteś artystą z własnego mianowania, czy raczej tym popularnym "w kręgach rodzinnych" ?
Czy może opłacasz gdzieś składki ?

Che che! kozidron! Artysta płacący składki. Fajnie to ująłeś! Moją oceną zajęli się ważniejsi. Wypadła ona nad wyraz wysoko jak na dekadencję przystało. Widzę, że ty kozidron nie ustajesz również w swojej awangardowej twórczości, skoro masz dyżurną ocenę swojej artystycznej dekadencji. Chodzi oczywiście o czerwoną buławę. A za co ty ją dostałeś?

No to pora na moją skromną ocenę tego, co tutaj trochę wstecz obejrzałem.
Majitsu @
masz fajną modelkę na tych cz-b zdjęciach. Ma sympatyczną twarz, która zawsze będzie się na zdjęciach ciekawie prezentować niezależnie kiedy jej to zdjęcie zrobisz. Masz po prostu ułatwione zadanie dla osiągania ładnych zdjęć z taką osobą.

komor @
124. Bardzo ładne zdjęcie, bo Jagoda ma ładną buzię i naturalnie jest skupiona, jak to dzieciom się czasem przytrafi.

MaciekNorth @
128. Podoba mi się to zdjęcie co do oczywiście modelki i drobiazgów. Światło kontrastujące to rzecz gustu. Dlatego tutaj byłbym skłonny to poprawić, a na takim etapie jak to już jest, to rozjaśniłbym przynajmniej w światłach, jeśli ten zamiar ciemnego tła jest ważny w koncepcji zdjęcia.

95. Zeneta też ładna modelka no i fotogeniczna na tym zdjęciu, jak i na portreciku.

136. Jednym z zadań dobrego zdjęcia jest tuszowanie mankamentów twarzy. Tu np łatwo jest wyeliminować fałdy pod oczami skierowywując dodatkowo dzienne światło na wprost twarzy, lub trochę z pod dołu, a nie tylko z góry. Można to zrobić np przy użyciu większego lustra zdjętego z jakiegoś mebla, albo folii aluminiowej z wałka nałożonej na cokolwiek płaskiego, aby takim sprzętem puścić oświetlenie i zgasić nimi te cienie.

AuThoR - Sob 31 Mar, 2012

Wizjerioner napisał/a:
komor, na 134 nie przesadziłeś trochę z wygładzaniem? Bo przecież ta kobieta wygląda, jakby miała pilling z plasteliny. szczególnie to widać wokół oczu.
A 133 mi się podoba, bo wygląda naturalnie. Ładnie.

134 - u mnie jak najbardziej ok
133 - ja widzę przy włosach oraz na policzku efekt uboczny obróbki

Natomiast ogólnie nie powiedziałbym, że efekt plasteliny.

Czesio - czy to jakiś filtr? czy rzeczywiście bawiłeś się w malowanie? wygląda mi trochę jak IR :D

[ Dodano: Sob 31 Mar, 2012 17:33 ]
jacekwrrr,
Jak tak patrzę to ogólnie brakuje mi światła...niby nie ma ciemności...tylko, że te trochę światła to już można by w postprocesie dodać.

Czesiu32 napisał/a:
Jednym z zadań dobrego zdjęcia jest tuszowanie mankamentów twarzy. Tu np łatwo jest wyeliminować fałdy pod oczami

j/w - fałdy pod oczami to retuszu

AuThoR napisał/a:

Czesio - czy to jakiś filtr? czy rzeczywiście bawiłeś się w malowanie? wygląda mi trochę jak IR :D

Malowanie metodą przebarwiania, bez utraty równowagi bieli. Jest na to suwak zmiany barw w fotoszopie po całym kole barw. Natomiast postacie ludzkie zostały z tego wyodrębnione w warstwach. O wyborze koloru dla trawy decydował mój zmysł artystyczny. Z pośród wielu innych możliwości wybrałem właśnie taki niebieski, bo on korelował wizualnie najlepiej, a szczególnie do koszulki tej dziewczyny.

muzyk - Sob 31 Mar, 2012

Znów się zaczynają "elaboraty o niczym" ... :neutral:
bbeeaa - Sob 31 Mar, 2012

137. Jak to wygląda?

muzyk - Sob 31 Mar, 2012

Cytat:
137. Jak to wygląda?

Pierwsze co uderza, to mimika twarzy tej dziewczyny: "musisz mnie fotografować?"

bbeeaa - Sob 31 Mar, 2012

O tym wiem, a poza tym:)
masza - Sob 31 Mar, 2012

muzyk napisał/a:
Pierwsze co uderza, to mimika twarzy tej dziewczyny: "musisz mnie fotografować?"

Co spojrzenie, to inny odbiór. Mnie nic takiego nie uderza, a zadziwia, że Ciebie uderzyło.
Podoba mi się i modelka, i jej mina, i zdjęcie.

muzyk - Sob 31 Mar, 2012

bbeeaa napisał/a:
a poza tym:)

Piękna dziewczyna i ma ciekawie włosy uplecione.

Aszex - Nie 01 Kwi, 2012

Fajne zdjęcie. Jeśli już mocno się przyczepić: można by rozjaśnić leciutko oczy i lepiej rozmyć krzaczory ;)

bbeeaa, to Twoja koleżanka? siostra? :)

bbeeaa - Nie 01 Kwi, 2012

Aszex, córeczka :)
nawrocki - Nie 01 Kwi, 2012

138.

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 21:23 ]
Zapomniałem dopisać, że komentarze mile widziane :)

Czesiu32 - Wto 03 Kwi, 2012

Choć jestem tutaj postrzegany jako user do ignorowania, a jestem tylko awangardowym artystą z samonadania sobie tytułu w moim nicku, powiem jak ja widziałbym tego typu zdjęcie dziecka, gdy w założeniu chcę pokazać je na pustym tle.
Pomijam oczywiście moment uchwycenia minki dziecka. Nie jest właściwie ta minka najgorsza.
Zdjęcie to, w moim postrzeganiu, fajniej by wyszło bez odgórnego celowania. Czyli nie tzw ptasia perspektywa, ale wypoziomowana. Przy ograniczonym (w założeniu twórczym) pustym tle, dobrze jest puścić jakiś snop światła, które usunie tę dominującą jednolitość tła. Może to być albo przechodzące w inny kolor, albo zmieniające jednostajność tonacji (jasności). Można takie coś też zrobić i w postprodukcji.
Więc gdyby było widoczne w kadrze np rozdzielenie jakiegoś podłoża, gdzie dziecko kucnęło z tą ścianą, lub jakimś tam tłem, czyli ta np nieostra linia oddzielająca tło od podłoża to zdjęcie byłoby ciekawsze z mojego skromnego punktu widzenia. No i ważne są też i grające kolorystycznie te elementy jak sukienka i tło, aby to robiło jakiś efekt. Oczywiście niekoniecznie stonowane i pasujące w siebie kolorystyczne zestawy. Zakładam, że nawet eksperymentowanie nieraz wychodzi o wiele ciekawsze niż te uklepane zasady.

jaad75 - Wto 03 Kwi, 2012

Czesiu32, po pół roku to wciąż jest aktualne - skup się swoich produkcjach artystycznych i daruj sobie komentowanie prac innych, bo możesz tymi bredniami komuś zaszkodzić.
panmarecq - Wto 03 Kwi, 2012

A ja nie chcąc się wdawać z nikim w bezsensowną wojnę słowną wstawię swoje zdjęcia :) .

Robione analogiem,czekam na komentarze od wszystkich nie tylko od "artystów". :)
(imageshack strasznie zżera jakość :cry: )

139.

140.

141.

.:pitman:. - Wto 03 Kwi, 2012

witam.
jestem nowym użytkownikiem forum. wrzucam pierwszą fotkę (mam nadzieję że wszystko robię OK i nie łamię żadnych zasad ).
proszę o ocenę mojego zdjęcia. fotografuję od pół roku jak mam wolny czas głównie tego pana ze zdjęcia (mój synek).
używam Canona 1100 a to zdjęcie robiłem obiektywem 50mm 1.8.

Aszex - Wto 03 Kwi, 2012

139-141-taki jeden na M. znowu zrobi maślane oczy... :cool:
nawrocki - Wto 03 Kwi, 2012

pitman a nie mogłeś uchwycić swojego potomka w jakiejś bardziej "żywotnej" pozie :) ?
muzyk - Sro 04 Kwi, 2012

Aszex napisał/a:
139-141-taki jeden na M. znowu zrobi maślane oczy... :cool:

Nie zrobię, ale urodę pochwalam.

Czesiu32 - Sro 04 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Czesiu32, po pół roku to wciąż jest aktualne - skup się swoich produkcjach artystycznych i daruj sobie komentowanie prac innych, bo możesz tymi bredniami komuś zaszkodzić.

Nie traktuj jaad75 ludzi jak niedouków, bo skoro ktoś sobie zamieścił fotkę i chciał usłyszeć opinię, to w jakimś sobie znanym celu. Ty tego celu nie znasz. Ja nawrockiemu doradziłem z swojej strony. A ty gdzie to zrobiłeś, aby posłać mu swoje zaś rady?
Może byś się raczej na tym skupił, aby doradzić z swojej zaś strony.
Nawrocki ma swój rozum, a wnioski sobie wyciągnie sam takie, jakie uzna za stosowne. Nie musi nawrocki być duplikatorem twojego jedynie słusznego stylu porad z Klubu Pierdzieli.

panmarecq @
141 zdecydowanie najlepsze. Ostrość uśmiech, podświetlenie, wypełnienie kadru.

140 zmarnowana powierzchnia kadru.
Ten typ ujęcia jest ostatnio często używany i z powodzeniem przy kompaktach, które z bliska dobrze robią takie portrety, bo mają dużą głębię ostrości.
Jednak wtedy należy bliżej podejść obiektywem w zadartą do góry główkę i ująć w kadrze też resztę postaci z butkami włącznie.

Aszex - Sro 04 Kwi, 2012

Cytat:
ale urodę pochwalam.

ja też :mrgreen:

kasiakaaz - Sro 04 Kwi, 2012

panmarecq, mnie się 139 podoba - bardzo naturalne. 141 ładnie oświetlone.
kozidron - Sro 04 Kwi, 2012

panmarecq, wszystkie trzy mi bardzo podchodzą, chociaż 139 i 141 dość konwencjonalnie ujęte, dlatego bardziej mi się widzi 140. Chyba sam czegoś takiego spróbuje, może troszku ciaśniej będę kadrował, przez co fotografia nabawi się "przerysowań" ale zobaczymy :smile:
masza - Sro 04 Kwi, 2012

panmarecq, a nie mógłbyś wstawić większych i o lepszej jakości? Bo w takiej formie to ciśnie mi się na usta (klawiaturę właściwie) tylko jedna ocena: ależ niechlujnie podane! :)

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 15:21 ]
.:pitman:., bardzo trudno zrobić udane zdjęcie takiego maluszka (udane, czyli nieco lepsze niż o standardzie rodzinnego albumu, gdzie każdy obrazek jest piękny, bo nam bliski). Domyślam się, że Antek leży na sofie, a za nim widzimy ciemne i przytłaczające obicie mebla. Staraj się - na tyle, na ile to możliwe - zadbać o ładne światło, nierozpraszające tło i w miarę naturalną perspektywę (odradzam ptasią). No i nie ucinaj synkowi paluszków! :)

.:pitman:. - Sro 04 Kwi, 2012

kolejne fotki

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 15:31 ]

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 15:32 ]

Egon1916 - Sro 04 Kwi, 2012

146.

147.

panmarecq - Sro 04 Kwi, 2012

Wszystkim b. dziękuję :) w końcu ma się na kim robić te zdjęcia :D .

masza, Zawsze z jakością mam problem. To wina po trochu skanera, picassy której algorytmy niszczą trochę zdjęcia no i do tego jeszcze wstawianie na imageshack'a :)

.:pitman:., ładne światło,ja bym podszedł bliżej i z innej strony,tak aby nasz model patrzył wprost w obiektyw :)

masza - Sro 04 Kwi, 2012

panmarecq, kompozycje mi się podobają, ale... po prostu każesz oglądać znaczek pocztowy zniszczony kompresją. To wiele ujmuje zdjęciom i czyni odbiór byle jakim. Naprawdę nie można tego zmienić? Warto by! :)
.:pitman:., najlepsze wydaje mi się 145. Starałabym się bardziej rozświetlić, wydobyć oczy małego modela.
Egon1916, pomysły masz, modelkę masz, kombinujesz. I dobrze! :) Jednak wykonanie mnie nie przekonuje. Światło nieszczególne, obróbka też. Kadry niedopieszczone - na 147 (?) ciachnąłeś kobiecie łopatkę, no jak mogłeś?! ;)

znalazłem jeszcze jedno co mi się podoba...ale to że mi się podoba nie koniecznie oznacza że jest dobre :oops:
jacekwrrr - Sro 04 Kwi, 2012

149.
Poprawione zdjęcie numer 136

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 21:45 ]

i jeszcze to.
masza - Sro 04 Kwi, 2012

.:pitman:., spróbuj umieszczać oczy w mocnych punktach, nie w centrum fotografii.
jacekwrrr, postaraj się skłonić modelkę do uśmiechu. Wydobądź z niej emocje. :) A wersję z czerwonymi tęczówkami od razu wyrzuć do kosza.

PS To są porady amatorki!

panmarecq - Czw 05 Kwi, 2012

masza, jak chcesz większe zdjęcia, ale też pewnie w strasznej jakości to zapraszam na bloga :D .No cóż muszę na to znaleźć jakiś lepszy sposób :)

jacekwrrr, teraz lepiej ,jednak ja chyba wolałbym czas spędzić na robieniu nowych zdjęć niż na robieniu poprawek w PS :) tutaj kuleje kompozycja tak jak to mówi koleżanka masza,

Egon1916, Widać, że masz jakąś tam duszę artysty jednak musisz też sobie wyrobić warsztat. Poczytaj poradniki,książki albo poogląda jakieś filmy o robieniu zdjęć na yt. W fotografii portretu najważniejsze są oczy których u Ciebie w ogóle nie widzę :( ale ogólnie to całkiem fajny wrzut jak na początki.Oryginalnie.

.:pitman:., Chyba Twoja 50tka ma lekki front focus.
Radzę wyjść z maluchem na podwórko bo tam jest "radośniejsze"(cieplejsze) światło(no może akurat nie dzisiaj) zimna kolorystyka mi nie pasuje do dzieci :) . Kurcze,mam jeszcze parę zastrzeżeń ale nie chce mi się pisać bo pewnie i tak nie zostanę zrozumiany :D . Polecam Ci książke

Czesiu32 - Pią 06 Kwi, 2012

Tak dla relaksu poobcinam trochę głowy i nogi, bo to lubię. No a tej ciekawej jednej głowy nie obetnę, aby się na nią można było popatrzeć.

152.

Tutejszyn - Pią 06 Kwi, 2012

149 - wersja z tęczówkami - rzeczywiście bardzo trudne w odbiorze.

Jest jeszcze temat dzieci.. Trudno jest pokazać dzieci w sposób uniwersalny, to znaczy taki, który zawiera coś więcej niż dokumentowanie wzrostu swojej pociechy. Zwykle zdjęcia dzieci mają podtytuł: "moje dziecko rano", "O tu Michaś zrobił bam!". Cos jak "Mam trzy godziny filmu z ostatnich wakacji, chcecie zobaczyc?". Zjęcia tutaj nie są złe, ale w większosci bardzo prywatne i własnie nieuniwersalne.

masza - Pią 06 Kwi, 2012

Tutejszyn napisał/a:
coś więcej niż dokumentowanie wzrostu swojej pociechy

Cała zagadka polega na tym, jak osiągnąć to "coś więcej". :)
Kiedyś pojawiła się propozycja, by zdjęcia dzieciarni wydzielić z wątku "ludzkiego". Wówczas wydało mi się to niedorzeczne, ale jak każdy pstrykacz dostrzegam różnicę między fotografowaniem dzieci i dorosłych. Nie wiem, na jakie problemy Wy najczęściej się natykacie, więc powiem o swoich:
1. Dziecko nie chce pozować
Objawia się to najróżniej. Gdy tylko dojrzy obiektyw, robi strasznie nienaturalne (głupie) miny. Gdy prosi się je o chwilę cierpliwości, nie jest w stanie wytrzymać już ani sekundy dłużej. Na hasło "uśmiechnij się" reaguje grymasem albo po prostu odwraca się na pięcie i koniec zabawy.
2. Otoczenie
Bardzo fajnie wychodzą zdjęcia z zaskoczenia. Czasem chodzę krok w krok za dzieciarnią i próbuję być niewidzialna. A nuż uda mi się złowić jakąś fajną minę, pozę... Jest, mam!... Szkoda tylko, że w tle widnieje bałagan kuchenny, uliczny kosz na śmieci albo nogi wujka - od stóp do połowy ud.
3. Obiektywizm
Nasze dzieci są nasze, więc oczywiście najśliczniejsze, najmądrzejsze, najbardziej fotogeniczne i w ogóle ach-och! Gdy decydujemy się pokazywać zdjęcia własnych pociech i spotykamy się z krytyką, pęka nam serce. Przecież to było takie cudne ujęcie, mina... no jak mogło się nie spodobać? ;)
4. Stylizacja
Czasem udaje się bardziej chętne do aktorskich zabaw dzieci namówić na wspólną zabawę w sesję foto. Z dziewczynkami idzie łatwiej. Ale przecież przebranie księżniczki (zwłaszcza według pomysłu dziecka) jest... kiczowate i ohydne! Jednak gdy zrobię z niej damę wedle swojego wyobrażenia – będzie nienaturalnie, dziwacznie i w ogóle nie tak.
I masz, babo, placek…

Zainteresowanym tematem dobrych zdjęć dzieci polecam odwiedzić dział portretowy na 1x.com i zerknąć, jakiego typu fotografie są tam doceniane. Królują dzieci smutne, chore, biedne, nieszczęśliwe, nad wyraz poważne, lolitkowate. Raz na jakiś czas trafi się szczęśliwy malec w naturalnym otoczeniu. Interpretuję to w ten sposób: naprawdę trudno zrobić porządne zdjęcie dziecka. Ale co tam, nie ustaję w boju, czego i Wam życzę!
To się rozpisałam...

Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Kwi, 2012

153.

Takie tam popełnione na targach w Łodzi na stoisku Sony. :razz:

Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

Wujku, jak już przy tym temacie... O co chodzi z Tobą i Sony? :)
jaad75 - Sob 07 Kwi, 2012

Aszex, Pstrykacz (zanim został "Wujkiem") był kiedyś użytkownikiem Minolty, ale po przejęciu firmy przez Sony zmienił "obóz"... Od czasu do czasu odzywa się w nim głęboko skrywany sentyment... :razz: :cool:
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

acha... czyli jak ktoś kupi sobie canona to zostaje Wujkiem? :cool:
jaad75 - Sob 07 Kwi, 2012

Aszex, "wujkiem" zostaje się na zlotach Optyczne.pl. Dlatego omijam je szerokim łukiem... :mrgreen:
Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

Hmm... To jednak nie jadę... ;)
Wujek_Pstrykacz - Sob 07 Kwi, 2012

Żeby zostać wujkiem to oprócz wyjazdu na zlot, trzeba sobie jeszcze zasłużyć na to miano :razz: :wink: :grin:

A Minolte mam do dzisiejszego dnia, a do Canona przeszedłem ze względu na długie szkła i ich dostepność. :grin:

Aszex - Sob 07 Kwi, 2012

Wiesz co? Tak patrząc na Twoje nowe zdjęcie dodałbym-Wujek Vader. Wysoko podniesiony kołnierz, charakterystyczny owal twarz, podobny fryz... ;) Oczywiście masz skórę w znacznie lepszym stanie... Czekać tylko aż uzdolniony grafik założy hełm... :cool:
http://www.youtube.com/wa...5dXIlQY&t=8m40s

Majitsu - Nie 08 Kwi, 2012

154.

155.

90s - Nie 08 Kwi, 2012

155. najbardziej mi się podoba, lubię taka planowość i bardzo dobrze skadrowane.
Wujek_Pstrykacz - Nie 08 Kwi, 2012

156.

jeszcze z targów, choć w piątkowy dzień słabo było z pozowaniem to coś się udało "uszczelić" :razz:

Czesiu32 - Pon 09 Kwi, 2012

masza napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:
coś więcej niż dokumentowanie wzrostu swojej pociechy

Cała zagadka polega na tym, jak osiągnąć to "coś więcej". :)
Kiedyś pojawiła się propozycja, by zdjęcia dzieciarni wydzielić z wątku "ludzkiego". Wówczas wydało mi się to niedorzeczne, ale jak każdy pstrykacz dostrzegam różnicę między fotografowaniem dzieci i dorosłych. Nie wiem, na jakie problemy Wy najczęściej się natykacie, więc powiem o swoich:...
...
...To się rozpisałam...

Fajnie wszystko napisałaś, bo tak właśnie to dokładnie wygląda. Dlatego dopiero gdy rodzic bez przerwy cały dzień "wywija" aparatem przy dziecku, zaczyna ono wtedy ignorować obecnośc aparatu. I to jest wtedy metoda na przygotowanie dziecka do naturalnego zachowywania się przy zdjęciach.
Z wydzieleniem wątku byłby problem przy ustalaniu granicy wiekowej. Musiałaby to być granica płynna. Dwoistość interpretacji np przy zakresie wiekowym 8-3 lat.

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2012 10:26 ]
156. Na plakacie co stanowi tło zdjęcia, tancerka oświetlona słońcem, a gościu na dalszym planie bez słonecznego cienia pod sobą. Plakat jest fotomontażem.
W sumie ciekawe zdjęcie, bo daje złudzenie wtopienia pozującej tancerki w świat będący za nią. I taki tu pomysł jest zawarty. Dlatego też i światło nadano z kierunku zbliżonego jak świeciło słońce.

jaad75 - Pon 09 Kwi, 2012

Czesiu32 napisał/a:
Na plakacie co stanowi tło zdjęcia, tancerka oświetlona słońcem, a gościu na dalszym planie bez słonecznego cienia pod sobą.
Nie dość, że się nie znasz, to jeszcze niedowidzisz...
Czesiu32 napisał/a:
Plakat jest fotomontażem.
a nie wiedziałeś, że są możliwości ustawienia dodatkowego światła i pozostawienia słońca w kontrze? To może, ale nie musi być fotomontaż, więc Twoje autorytatywne twierdzenia nie są uprawnione.
Czesiu32 - Pon 09 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
a nie wiedziałeś, że są możliwości ustawienia dodatkowego światła i pozostawienia słońca w kontrze? To może, ale nie musi być fotomontaż, więc Twoje autorytatywne twierdzenia nie są uprawnione.

Już akurat! Świete twoje słowa!
Ktoś będzie kontrował cienie w byle jakim zdjęciu ulicy dla statysty na dalszym planie?
Chyba przesadzasz jaad75! To co powiedzałem to na 98% pewne.

Czesiu32 napisał/a:
Ktoś będzie kontrował cienie w byle jakim zdjęciu ulicy dla statysty na dalszym planie?
Nie "kontrował cienie", tylko robił sztucznie oświetlane zdjęcie ze słońcem w kontrze. To akurat częsta praktyka, mimo, że wcale nie twierdzę, że to miało miejsce na tym zdjęciu. Zresztą o czym tu dyskutować - zdjęcie i tak jest słabe, niezależnie od techniki jakiej użyto, zwracam jednak uwagę na Twój brak kwalifikacji do ferowania wyroków w tej kwestii.
Tutejszyn - Pon 09 Kwi, 2012

jaad75, zauważyłeś, że tylko Ty jeszcze rozmawiasz z czesławem?

Tutejszyn, taa, zauważyłem... Uważam jednak pozostawianie jego bredni bez komentarza za szkodliwe dla merytorycznej zawartości forum.

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2012 18:48 ]
Majitsu, jak zwykle bardzo ładnie, zarówno jeśli chodzi o kadr, jak i obróbkę.
Wujek_Pstrykacz, lepsze kadrowo, niz poprzednie, ale niezbyt ciekawie jeśli chodzi o światło, czy klimat. Jako reportażowe ujdzie, ale nic poza tym.

90s - Pon 09 Kwi, 2012

157.

Erika & Waldas by Sanches90s, on Flickr

90s, zaświecone dość standardowo - osobiście chyba widziałbym nieco mniej światła na głównym, żeby nadać trochę bardziej "duszny" klimat... Raczej zadbałbym o pozbycie się p i e p r z y k ó w (co za głupota z tą cenzurą :roll: ) i na pewno o włosy modelki. A z drobiazgów - mogło by być kapkę szerzej (zwłaszcza górą).
90s - Pon 09 Kwi, 2012

Dzięki za uwagi,co do p i e p r z y k ó w to reguły nie usuwam bo to charakterystyczne rzeczy.co innego pryszcze ale brak kilku faktycznie mógłby poprawić odbiór.

Co do kadru i światła to ja pstrykam w salonie, sufit nisko, ściany pomalowane magnolią,do tego kadrowanie mam albo bardzo szerokie 24 albo bardzo ciasne 85, ale zamówiłem sobie już 50mm które powinno rozwiązać moje problemy.

Nawiązując jeszcze do światła to jakie proponujesz i z jakim dyfuzorem?

Nie wiem, czy nie spróbowałbym tu małego zagridowanego BD z niewielkiej odległości, ale to tylko taki pomysł na gorąco - nie wiem czy dobrze by tu wyglądał. Głównie chodzi mi o to, że dałbym mniej światła na głównym, tak by wydobyć pracę kontry.
90s - Wto 10 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
małego zagridowanego BD

Sorki ale nie jestem obryty aż tak foto terminologii

jaad75 napisał/a:
Głównie chodzi mi o to, że dałbym mniej światła na głównym, tak by wydobyć pracę kontry.

Może snootem tyle że z prawej strony i dość nisko by twarze tylko oświetlić. choć pewnie potrzebne byłoby jeszcze w takim przypadku jedno światło by kontur postaci z lewej wydobyć oraz dym.

jaad75 - Wto 10 Kwi, 2012

90s napisał/a:
Mały beauty dish z plastrem miodu, żeby dodatkowo zawęzić kąt i zwiększyć kontrolę.
90s - Wto 10 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
90s napisał/a:
Mały beauty dish z plastrem miodu, żeby dodatkowo zawęzić kąt i zwiększyć kontrolę.

Dziękuje za wyjaśnienie i cenne uwagi, muszę nabyć taki dyfuzor bo nie mam a z opisu wynika że warto posiadać.

jaad75 - Wto 10 Kwi, 2012

No dobra, to ja nawiążę do tematyki sprzed kilku zdjęć. Na pierwszym wprawdzie nie ma ludzia, ale jakoś układa mi się w calość z pozostałymi dwoma... :wink:

158.

159.

160.

90s - Wto 10 Kwi, 2012

159, pięknie skadrowane, świetny moment.
masza - Wto 10 Kwi, 2012

jaad75, delikatność bije z tych zdjęć. Bardzo ładna seria.
bhpchmiel - Wto 10 Kwi, 2012

161. Strzelane bez pozowania - ot wygłupy córuni :wink:

Aszex - Wto 10 Kwi, 2012

Jaad? Dobrze się czujesz? Ckliwy się zrobiłeś przez Wielkanoc... ;)

masza napisał/a:
Bardzo ładna seria.

tysz się zgadzam :)

muzyk - Wto 10 Kwi, 2012

Aszex napisał/a:
Jaad? Dobrze się czujesz? Ckliwy się zrobiłeś przez Wielkanoc... ;)

No no. Każdy ma prawo :)

komor - Wto 10 Kwi, 2012

jaad75 na pewno nie zrobił się ckliwy, tylko potraktował to jako wyzwanie. :) Bardzo fajnie wyszło, podoba mi się.
bhpchmiel, okruszki jakieś przy ustach zostały, które bym wystemplował. Może zrobiłbym jaśniej, ale to kwestia gustu IMO.

masza - Wto 10 Kwi, 2012

bhpchmiel, widać, że 161 niepozowane - radosne jest bardzo, figlarne, naturalne. :)

162.

bhpchmiel - Wto 10 Kwi, 2012

komor, masza, dzięki za uwagi... Mam jeszcze parę z tych wygłupów, ale to już było wariactwo :grin: do albumu rodzinnego :mrgreen:
masza - Wto 10 Kwi, 2012

bhpchmiel napisał/a:
Mam jeszcze parę z tych wygłupów, ale to już było wariactwo :grin: do albumu rodzinnego :mrgreen:

Ten wątek żyje, póki wstawiamy zdjęcia. Więc jeszcze jedną wiewiórę wrzucam. :)

163.

Aszex - Sro 11 Kwi, 2012

też córa? :)
Majitsu - Sro 11 Kwi, 2012

jaad75 fajna seria, sliczny maluszek. Podoba mi sie bardzo czystosc kadrow :)

bhpchmiel fajne zdjecie, ladnie uchwyciles emocje

164.

bhpchmiel - Sro 11 Kwi, 2012

Majitsu, dzięki :wink:
ashley - Sro 11 Kwi, 2012

161. :) Takie sa najfajniejsze.

I cos ode mnie. Szybki test nowo nabytego prinzflexa.

165.

bhpchmiel - Sro 11 Kwi, 2012

ashley, dzięki :wink:
To wstawię jeszcze takie:
166.

i takie:
167.

jaad75 - Czw 12 Kwi, 2012

90s, masza, Aszex, Majitsu, dzięki!
komor, to "wyzwanie" budzi mnie średnio co trzy godziny... :razz: :wink:

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 11:43 ]
bhpchmiel, w 161 nie podoba mi się kadr i ciężkie B&W. 166 i 167 już bardzo ok.
masza, oba bardzo sympatyczne, chociaż chyba 163 podoba mi się bardziej.
Majitsu, znowu świetny kadr - nudne to się już robi... :wink:
ashley, niestety zarówno kadr, jak i obróbka (ostrość, kolory) tutaj leżą kompletnie. Jedynie światło jeszcze się broni.

komor - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
komor, to "wyzwanie" budzi mnie średnio co trzy godziny... :razz: :wink:

Aaaa… No ładne kwiatki. Jakoś nie przyznałeś się dotąd, albo mnie to ominęło jakoś. Gratulacje! Dołączyłeś do klubu? :)

komor napisał/a:
Dołączyłeś do klubu? :)
Tak wyszło... :smile:
moronica - Czw 12 Kwi, 2012

najpierw weszlo, potem wyszlo :P

P.S. ale nie będę Was w związku z tym zarzucał zdjęciami niemowląt... :razz:
komor - Czw 12 Kwi, 2012

Dawaj, dawaj, jeśli będą tak dobre jak te powyżej. :)
ashley - Czw 12 Kwi, 2012

:) gratulacje. I dzieki za slowo krytyki. Jak mowilem ciagle sie ucze. Dalem tak, jak wyszlo z aparatu. Tylko oslabilem kolory bo taki byl zamysl :cool: nie calkiem b&w tylko takie wyblakle. Moze ciut za jasne ale to chyba wina mojego lapka... No coz popracuje. A fotki pewnie dawaj.
bhpchmiel - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75, dzięki za uwagi - życzę wytrwałości w "nowym wyzwaniu" :wink:
masza - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75, gratulacje! :) I zdecydowanie postuluję zarzucanie nas zdjęciami Jaadziątka. ;)
bhpchmiel, 166 bardzo mi się podoba.

[ Dodano: Czw 12 Kwi, 2012 13:35 ]
Aszex napisał/a:
też córa? :)

Nie, przyjaciółka córki. :)

kozidron - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75 gratulacje :smile:

ashley, bhpchmiel, masza, kozi, dzięki! :smile:
A "jaadziątko" pewnie jeszcze pomęczę - dzisiaj dopiero skończyła drugi tydzień (na 159 miała niecałe 1.5 godziny), więc okazji na razie nie było zbyt dużo...

cybertoman - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75, Gratulacje!
kasiakaaz - Czw 12 Kwi, 2012

jaad75, i ja się dołączam do gratulacji.
jaad75 napisał/a:
dzisiaj dopiero skończyła drugi tydzień

Od razu widać, że to młoda dama. :wink: :grin:

bhpchmiel - Czw 12 Kwi, 2012

masza, dzięki :wink:

cybertoman, kasiakaaz, dziękuję!
kasiakaaz napisał/a:
Od razu widać, że to młoda dama. :wink: :grin:
O tak? Ja bym nie poznał... :smile:
masza - Czw 12 Kwi, 2012

Przyznaję, że nie poznałam! Zwiodły mnie te rockowe buty. ;)
muzyk - Pią 13 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
A "jaadziątko

Pięknie! Gratulacje. :grin:

KwusheR - Pią 13 Kwi, 2012

Też się przyłączam do gratulacji : )
Usjwo - Pią 13 Kwi, 2012

Gratki jaad , to stad ta nocno-wczesnopranna aktywnosc na forum :smile:
jaad75 - Pią 13 Kwi, 2012

Dzięki wszystkim jeszcze raz.
Usjwo, no niestety, mój rytm dobowy został przeprogramowany w bardzo dziwny tryb, ale ogólnie nie jest źle... :smile:

samson51 - Pią 13 Kwi, 2012

nowy nabytek k-r + tamron 90mm
168.

jaad75 - Pią 13 Kwi, 2012

samson51, światło ładne, tylko ten kadr się kupy nie trzyma - po co tyle góry? Nie dało się zadbać o czysty LD?
michon - Sob 14 Kwi, 2012

Podczas ostatniego zlecenia coś takiego mi wyszło. Zdjęcie photoshopa nie widziało.
169.

AuThoR - Nie 15 Kwi, 2012

jaad75, Gratuluję również :)

jaad75 napisał/a:
P.S. ale nie będę Was w związku z tym zarzucał zdjęciami niemowląt...

No wiesz...coś się trzeba ponoć pochwalić :)
Ja za to, że nigdzie nie wrzuciłem foty miałem spore suszenie głowy od żony :) ...i w końcu musiałem :P

radaris - Nie 15 Kwi, 2012

jaad75, życzę spełnienia w nowej roli :mrgreen:

ps. zdjęcia super :wink:

michon - Pon 16 Kwi, 2012

170.

Dzieciak z zimowej wycieczki do Tajlandii.

Tworas - Sro 18 Kwi, 2012

jaad75, gratulacje :)
masza, masz świetną modelkę :) męcz ją ;)
Majitsu, mimo wszystko w 164 brakuje mi ust - dla mnie z ustami było by super! ;)

Dawno mnie nie było ale wracam z nowym zdjęciem ;)
chętnie wysłucham krytyki :)

171.

KwusheR - Czw 19 Kwi, 2012

michon, numeruj zdjęcia.

170 - Bardzo ciekawe. Fajny ciasny kadr, widać zaciekawienie na twarzy dziecka. Zdecydowanie na plus.
171 - Też poluję na taką miejscówkę fajną: ) Podoba mi się kompozycja tej fotografii, a najbardziej to jak włosy kontrastują z kwiatami.

To może też coś pokażę. Nieśmiało wchodzę w portrety:

172

W wersji kolorowej odszumiłem - jednak tu postanowiłem zostawić ziarno. Było dosyć ciemno - jedyne światło dawała lada po lewej stronie, oraz okno za moimi plecami.

Kinga - Czw 19 Kwi, 2012

Tworas, 171 ma bardzo fajny tak delikatny klimat! Kolor włosów i te kwiaty-rewelacja :smile: Wrzuć więcej jak masz :lol:
90s - Sob 21 Kwi, 2012

Tworas, kapitalna fotka. kolor kadr cudo!

173.

Father and daughter 3 by Sanches90s, on Flickr

komor - Sob 21 Kwi, 2012

174. Fafnasty taki sam pstryk Jagody

Jagoda 8403 by komor, on Flickr

masza - Sob 21 Kwi, 2012

komor, rolki czy rower? Bardzo sympatyczne zdjęcie. :)
90s, kadr mi się podoba, pomysł też. Świetni modele. Tylko nie pasuje mi do końca sposób obróbki do delikatności dziecięcia - ale to już kwestia preferencji.

[ Dodano: Sob 21 Kwi, 2012 21:43 ]
Tworas, 171 piękne.

90s - Nie 22 Kwi, 2012

masza, dziękuje, co do obróbki to prawda mocno pojechane, ale lubię takie klimaty :)
W sumie z ojcem tak było dogadane że nie ma sielanki:)
175.

Anna B. by Sanches90s, on Flickr

radaris - Nie 22 Kwi, 2012

Tworas, piękna kolorystyka,
90s, 173 - fajna obróbka, a 174 nie podoba mi się ustawienie modelki
komor, chyba zbyt mocne światło na twarz?

Sunders - Nie 22 Kwi, 2012

90s, czemu dublujesz numer 174 :?:
Aszex - Nie 22 Kwi, 2012

90s, wstaw zdjęcie Ani z lasku... :cool: :oops:
Tworas - Nie 22 Kwi, 2012

Dzięki wam :) fajnie, że się fotka podoba

90s, na 173 dla mnie obróbka zdecydowanie za mocna
175 spoko tylko na twarzy za dużo cienia i zafarbu ;)

komor, fajna minka :)

ja wstawiam jeszcze dwa
176,

177.

kufel - Nie 22 Kwi, 2012

177 bardzo udane. te w kolorze tez mi sie podobają:)
komor - Nie 22 Kwi, 2012

Tworas, 170 i 176 kolorystycznie i kadrowo bardzo mi się podobają, ale buzia IMHO najkorzystniejsza zdecydowanie na 177.
Aszex - Nie 22 Kwi, 2012

za poprzednikami :wink:
Tworas - Pon 23 Kwi, 2012

Dzięki wam :)
90s - Pon 23 Kwi, 2012

Aszex,
Nie wiem czy jest sens, zdjęcia są spacerowe bez żadnego doświetlenia, dodałem dla kontrastu by nie było że dzieci maltretuje obróbką i brak mi delikatności:)
Poza tym Tworaz zauważył mocne cienie i zafarby choć dla mnie to tam w ogóle cieni nie ma:)
ja lubię portrety z mocnym światłocieniem, zwłaszcza z rembertowskim choć i butterfly nie pogardzę;)

FotoTomek - Pon 23 Kwi, 2012

Komor prezentuje swoją córkę, to ja zaprezentuję swoją :lol:
178, Magda.

Aszex - Wto 24 Kwi, 2012

90s, mi tam się podoba (piszę o tym zdjęciu w tle). ;)
90s - Wto 24 Kwi, 2012

Aszex, Uduś mnie :) ale nie mam pojęcia o które dokładnie Ci chodzi.
jacekwrrr - Wto 24 Kwi, 2012

179.

Proszę o opinie.

Aszex - Wto 24 Kwi, 2012

179 Zmiana temperatury, ogólne rozjaśnienie+dodatkowo oczy. ;)
jaad75 - Sro 25 Kwi, 2012

AuThoR, radaris, Tworas - dziękuję za gratulacje!... :smile:
michon, 170 - zdjęcie bardzo fajne, natomiast obróbka mi się nie podoba, wygląda, jakbyś przesadził z clarity.
Tworas, z trójki 171, 176, 177, jak napisałem w galerii, zdecydowanie najbardziej podoba mi się 177. Nie mówię, że 171, czy 176 są złe, ale jakoś nie robią na mnie wrażenia.
KwusheR, kadr i moment nieszczególny, a światło i jakość wręcz fatalne niestety...
90s, 173 - jak dla mnie przesadziłeś z obróbką, zarówno kontrast lokalny, jak i wyostrzanie nieco zbyt duże. Chyba wolałbym to w dramatycznym B&W, niż z tymi niby crossowanymi zafarbami. 175 - mina i zielony zafarb na nie, światło też nie najciekawsze. W obu za to podobają mi się kadry.
komor, 174, no ok, ale nic szczególnego - pokazywałeś już o wiele fajniejsze.

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 01:24 ]
FotoTomek, jedyne co tu jest w miarę fajne, to światło. Bałagan w kadrze i przypadkowe cięcia + nienajciekawszy moment...
jacekwrrr, tu znowu światło na twarzy jest mało interesujące (pomijając, że twarz jest niedoświetlona), zbyt ciasne (ewentualnie zbyt mało zdecydowane) kadrowanie z góry i z prawej, za mało przestrzeni tam gdzie skierowany jest wzrok dziecka.

jacekwrrr - Sro 25 Kwi, 2012

Aszex, jaad75, Dziękuję za uwagi będę próbował stosować je przy kolejnych zdjęciach.
90s - Sro 25 Kwi, 2012

jaad75, kurcze widać ten zielony? to ja muszę coś z monitorem zrobić:( bo u mnie tego nie widać.
zafarb na twarzy?
Dzięki za uwagi

AuThoR - Sro 25 Kwi, 2012

90s napisał/a:
jaad75, kurcze widać ten zielony? to ja muszę coś z monitorem zrobić:( bo u mnie tego nie widać.
zafarb na twarzy?
Dzięki za uwagi

Potwierdzam ten zafarb....dosyć wyraźny jest i u mnie jakby zmieszany z żółtym.

90s - Sro 25 Kwi, 2012

Mówicie o kolorze skóry przy linii z włosami? bo nie do końca łapie jak wygląda "zafarb"
, fotka w lesie robiona więc twarz była zielona od światła które padało przez liście,
więc suwakami poleciałem by nadać jej bardziej "naturalny kolor"
zresztą od samego początku zabawy z portretami kolorystyka skóry to moja zmora i odwieczny problem.

jaad75 - Czw 26 Kwi, 2012

90s, ogólnie skóra jest zbyt zielonkawa - wiadomo, że w opisywanych warunkach tak się naturalnie dzieje, ale można to bez najmniejszego problemu poprawić, nawet na małym JPG-u:

90s - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75, Niby mała różnica a jednak Twoja wersja dużo lepsza.
Dziękuje za demonstracje problemu:) I widzę że nadal nie pojmuje jak wygląda atrakcyjna skóra.
Jest jakaś zasada w jej obróbce? bo mam wiele portretów gdzie jej wygląd jest kiepski.

90s, można poszukać w necie "idealnych" wartości RGB, czy CMYK, ale ja akurat zazwyczaj robię na oko, bo czasem "perfekcyjny" odcień skóry nie pasuje do całości zdjęcia... Nie może być ani za zielona, ani za żółta, ani za magentowa - przesada w każdą stronę wygląda źle i bywa, że razi nawet w crossach. W przypadku Lightrooma, jeśli trudno sobie poradzić balansem bieli, to zazwyczaj problem rozwiązuje delikatna desaturacja odcieni skóry i/lub zmiana ich barwy w palecie HSL...

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 00:27 ]
P.S. Oczywiście skalibrowany monitor, to podstawa... :smile:

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 2012 00:50 ]
W przypadku omawianego zdjęcia dużo też dałoby podniesienie ekspozycji na skórze - różnica staje się wyraźniejsza:

90s - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75, mam kalibrator spyder 3elite ale monitor syfiaty.
Co do wartości RGB czy CMYK to czytałem jednej z książek o tym "ciało", choć nie do końca rozumiałem autora co ma na myśli, więc i sam na oko zacząłem te proporcje sobie ustawiać.
Druga obróbka już jak na mój gust za jasna, i teraz widzę denerwującą plamę koło łokcia:).

Dzięki raz jeszcze za te przykłady i wyjaśnienia. W sobotę mam nową sesje więc postaram się wszystkie wskazówki zastosować, zobaczymy co z tego będzie;)

90s napisał/a:
Druga obróbka już jak na mój gust za jasna,
Nie no, wiadomo, że to kwestia gustu - ja mam od jakiegoś czasu fazę na ciągnięcie skóry stosunkowo wysoko, więc wolę tak, chociaż oczywiście tracisz wtedy opaleniznę/śniadość karnacji... :smile:
AuThoR - Czw 26 Kwi, 2012

90s napisał/a:
zresztą od samego początku zabawy z portretami kolorystyka skóry to moja zmora i odwieczny problem.

nie tylko ty...ja też uważam to za moją zmorę szczególnie gdy warunki oświetleniowe są gorsze :)

90s napisał/a:
Druga obróbka już jak na mój gust za jasna, i teraz widzę denerwującą plamę koło łokcia:).

To może być "zaleta" syfiatego monitora...u mnie monitor co prawda skalibrowany, ale też nie najlepszy. Jednak u mnie ta ostatnia poprawka wygląda dobrze - nie jest za jasno. Tylko, że w tej sprawie to będzie lepiej jak już będę się wypowiadał po zakupie nowego monitora :)

I co, zdecydowałeś się na tego NEC-a? :smile:

jaad75 napisał/a:
I co, zdecydowałeś się na tego NEC-a?

Tak :) z początkiem maja będę go kupował :)

i wtedy niech mi tylko ktoś zarzuci, że zła kolorystyka :P :P :P :P

Na tą chwilę mogę jedynie wam przesłać serdeczne buziaki ustrzelone przed chwilą nowym nabytkiem :mrgreen:

180. to nie ja na zdjęciu :P

90s - Czw 26 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Nie no, wiadomo, że to kwestia gustu - ja mam od jakiegoś czasu fazę na ciągnięcie skóry stosunkowo wysoko, więc wolę tak, chociaż oczywiście tracisz wtedy opaleniznę/śniadość karnacji...

też tak myślę chociaż po tym co napisałAuThoR, sprawdziłem u dziewczyny na monitorze jak te zdjęcia wyglądają i macie racje. Jest dobrze a nawet bardzo dobrze.
Sorki jaad ta ostatnia extra:)
Ona ma Eizo sx2262W a ja dziada.
Poza tym klienci mają laptopy i w ogóle nie skalibrowany sprzęt, więc każdy widzi coś innego, mało tego wiele osób ma jasność na 100% więc już totalnie pojechane obrazki.
I rób tu by świat fotomaniaków i klientela była zadowolona:)

hijax_pl - Czw 26 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
nowym nabytkiem
tzn N14-24? :)

90s napisał/a:
Poza tym klienci mają laptopy i w ogóle nie skalibrowany sprzęt, więc każdy widzi coś innego, mało tego wiele osób ma jasność na 100% więc już totalnie pojechane obrazki.
I rób tu by świat fotomaniaków i klientela była zadowolona:)

No to jest właśnie ta najweselsza część tego całego ambarasu z dobrymi monitorami dla nas :mrgreen:

hijax_pl napisał/a:
tzn N14-24?

Trafione :) zresztą ten przekształcony pyszczek mówi sam za siebie :mrgreen:

90s - Czw 26 Kwi, 2012

AuThoR napisał/a:
No to jest właśnie ta najweselsza część tego całego ambarasu z dobrymi monitorami dla nas

No tak, do tego jeszcze przygody z ostrością dodawanych zdjęć na rożnych portalach i przygody z wyświetlaniem kolorów w różnych przeglądarkach.
I tak mamy obraz jaki chaos panuje w fotografii cyfrowej:)

ophiuchus - Czw 26 Kwi, 2012

Trza odkurzyć powiększalnik i nabyć zapas papieru :D
90s - Czw 26 Kwi, 2012

Marzy mi się Rolleiflex 2.8F TLR ale skoro z cyfrą nie daje sobie w pełni rady to gdzie do takiego cuda i ciemni.
tutaj sensej jest już potrzebny :)

hijax_pl - Czw 26 Kwi, 2012

90s, bez przesaaaaady :D

90s napisał/a:
sprawdziłem u dziewczyny na monitorze jak te zdjęcia wyglądają i macie racje. Jest dobrze a nawet bardzo dobrze.
Sorki jaad ta ostatnia extra:)
Ona ma Eizo sx2262W a ja dziada.

Spróbuj podmienić monitory :mrgreen: może się nie zorientuje :D

90s - Czw 26 Kwi, 2012

Prawda jest taka że różnica jest ale nie aż taka jakby się mogło wydawać. nie świeci się tak bardzo, czerń jest ciemniejsza a w cieniach widać więcej detali. Niby nie wiele a jednak:)
Ja kupie sobie też kiedyś:) na razie kompletuje optykę i sprzęt studyjny.
hijax_pl, ja tam nie przesadzam, bardzo podobają mi się stare fotografie zwłaszcza średni format.
coś pięknego ta plastyka i rozpiętość tonalna.
HDRy z przed 100 lat:) miałem kiedyś link do strony gdzie były publikowane takie zdjecia, i od tamtej pory gdzieś zawsze mi się przewija ta zachcianka:) ale to już dużo trudniejszy rodzaj fotografii, zwłaszcza ciemnia.

Aszex - Czw 26 Kwi, 2012

90s napisał/a:
Ja kupie sobie też kiedyś:) na razie kompletuje optykę i sprzęt studyjny.

90s napisał/a:
jaad75, mam kalibrator spyder 3elite ale monitor syfiaty.

a zdjęcia obrabiasz na starym monitorze; to tak jakby kupić ff i lecieć na kicie z aps-c

za jakiś czas kupisz dobry "fotograficzny" monitor i zaczniesz na nowo przerabiać zdjęcia, które były robione wcześniej... :shock:

Aszex napisał/a:
a zdjęcia obrabiasz na starym monitorze; to tak jakby kupić ff i lecieć na kicie z aps-c
Bez przesady... Ma skalibrowany monitor, więc z pewnością widzi więcej i lepiej, niż zdecydowana większość "miłośników fotografii"...
BTW, ja to zdjęcie obrabiałem na laptopie z matrycą TN, czyli czyste zuo... :razz:

Aszex - Czw 26 Kwi, 2012

Wielu fotografów mówiło, że dobry monitor i kalibrator to podstawa podstaw. :P Przy tym sprzęcie i obiektywach (np. 50 1.2 czy 24l), to tak jakbyś miał samochód dobrej klasy z oknami pcv lub oglądał świat przez lornetkę za 300zł. ;)
90s - Pią 27 Kwi, 2012

Masz 100% racje:), ale wole mieć dobre szkło i uchwycić moment który zdarza się raz w życiu niż monitor na którym nic nie obrobię z powodu sprzętu który zawiódł lub wcale go nie było.
Poza tym moja obróbka też wiele do życzenia pozostawia.
Tak więc jakbym mógł to bym miał to i to, niestety muszę zapracować na każdy grosz a taki sprzęt jest bardzo drogi.
Więc priorytety, dlatego ona ma dużo lepszy monitor ja komputer lampy kupiliśmy wspólnie jak i resztę sprzętu do studia i każde osobno kompletuje optykę nie kupując dwa razy tych samych typów szkieł

Powoli koledzy ja dopiero 3 lata się w to bawię a dobry samochód jest na plecach i chodzę na piechotę lub się proszę by mnie gdzieś zawieziono.

jaad75 - Pią 27 Kwi, 2012

Aszex napisał/a:
Wielu fotografów mówiło, że dobry monitor i kalibrator to podstawa podstaw. :P
Przyzwoity monitor, ale przede wszystkim skalibrowany monitor. Jak widać na TN też się da, a że to TN ma 137% AdobeRGB, to inna sprawa... :razz:

[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 00:02 ]
90s napisał/a:
Masz 100% racje:), ale wole mieć dobre szkło i uchwycić moment który zdarza się raz w życiu niż monitor na którym nic nie obrobię z powodu sprzętu który zawiódł lub wcale go nie było.
Zgadzam się.
Aszex - Pią 27 Kwi, 2012

Myślę, że użytkownik sam najlepiej wie czego potrzebuje jeśli jest świadomy swoich potrzeb etc. ;)
90s - Pią 27 Kwi, 2012

jaad75 napisał/a:
Przyzwoity monitor, ale przede wszystkim skalibrowany monitor

Święta prawda, skalibrowanie mojego dużo pomogło zwłaszcza przestał świecić pełną mocą:)
poza tym moja dziewczyna też zaczynała od laptopa:)

Dla mnie najważniejsze by dobrze zrobić zdjęcie i by sprzęt mnie nie zawiódł oraz by był na lata. wole kupić raz a dobrze i mieć z głowy. dlatego kupuje te Lki bo foce w deszczu w minusowych temperaturach, zmieniam szkła w kurzu i kocham foty robić pod słońce, lub nocą i szybko.
Ale jeszcze jedno szkło zmienię i biorę się za ten monitor:)albo odwrotnie skoro tak radzicie.

AuThoR - Pią 27 Kwi, 2012

A ja wam powiem tak....ja zmieniam monitor ponieważ:
1. po pewnych kombinacjach mało do niego dopłacam
2. obecny trochę już ma, a trafił się kupiec
3. nie chce mi się dumać jaką odchyłkę kolorów oraz jasności prezentuje mój obecny
4. trafiły mi zdjęcia, które po wywołaniu miały przekłamania kolorystyczne w kilku miejscach, a na monitorze tego nie widziałem - u znajomego na eizo widziałem
5. chcę mieć trochę większy monitor
6. sprzęt do foto za miesiąc będę miał już uzupełniony, a tak jak u Ciebie to było najważniejsze

Osobiście uważam, że spokojnie mogę dalej pracować na swoim i źle nie będzie choć nie ukrywam, że mam dużą nadzieję na to, że obraz na nowym będzie jednak zdecydowanie lepszy i powiem ŁAŁ.
Po prostu od jakiegoś czasu moja zabawa w foto stała się poważniejsza niż wcześniej i chcę mieć większą kontrolę nad tym co robię.
90s, ty masz już jedno EIZO więc rzeczywiście skupianie się nad drugim dobrym monitorem może chwilę poczekać :)

90s - Pią 27 Kwi, 2012

AuThoR, daj znać jakie były Twoje pierwsze wrażenia bo ja też myślałem że jak zobaczę obraz z EIZO to
AuThoR napisał/a:
obraz na nowym będzie jednak zdecydowanie lepszy i powiem ŁAŁ

A kiedy przyszedł to co najmniej byłem zmieszany, nie było WOW tylko "może popsute":))
dopiero później w porównywaniu mój on zaczęły wychodzić te detale, przejścia tonalne, to że u mnie była total czerń a tam widać było jej odcienie itd.
Kolor nawet nie za wiele się różni.
Poza tym wywoływaliśmy foto książkę w niemieckim labie i o dziwo kolorystyka i to co było na papierze było w 95% zbliżone do tego co ja widzę plus były te detale co na Eizo.
tak więc na razie wszelakie błędy powstają za moją sprawą, braku smaku i wyczucia.
A to przychodzi z latami jak sam jaad75, pokazał na moim zdjęciu. też tak mogłem zdjęcie przygotować na swoim monitorze a jednak moja wersja wydala mi się maksem tego co jest ładne.

michon - Pią 27 Kwi, 2012

Ze wczorajszego koncertu: Magda.
181.

Szczególnie ciekawy jestem co sądzicie o obórce.

Widzę, że lubisz ciasno ciać... :smile: Dobre (choć ja bym chyba ciął jeszcze mocniej, albo kadrował szerzej), ale mamy tu osobny dział do zdjęć koncertowych...
michon - Pią 27 Kwi, 2012

Przepraszam, nie zauważyłem. Na przyszłość zapamiętam.
A jak ciąć bardziej przy tym kadrować szerzej? Bo myślałem, że to wymienne terminy.

michon napisał/a:
A jak ciąć bardziej przy tym kadrować szerzej? Bo myślałem, że to wymienne terminy.
Dlatego napisałem albo szerzej, albo jeszcze ciaśniej (o górę mi chodzi, bo jakaś taka niezdecydowana mi się wydaje).
komor - Sob 28 Kwi, 2012

michon napisał/a:
Szczególnie ciekawy jestem co sądzicie o obórce.

Hę? :)

Aszex - Sob 28 Kwi, 2012

Obórka to takie miejsce, gdzie robisz takie zdjęcia... :cool:

Nikonka - Nie 29 Kwi, 2012

182.

183

184

185.

186.

traceur - Pon 30 Kwi, 2012

187.

188.

Majitsu - Wto 01 Maj, 2012

Nikonka
Bardzo fajne 186. - zarówno pomysł jak i wykonanie :-)

traceur
Bardzo mi się podoba 187. - za całość stylistyki. Mam tylko dwa spostrzeżenia: moim zdaniem zostawiłeś trochę za dużo miejsca nad głową. Zdjęcie miałoby mocniejszy wyraz, gdyby oczy znalazły się w 1/3 wysokości zdjęcia.
Pozbyłabym się też tej czarnej winiety - wydaje mi się, że nie do końca pasuje do zdjęcia w kolorystyce sepii. I w ogóle tak troche razi..

Thumbs up! Czekam na kolejne..

Usjwo - Wto 01 Maj, 2012

186 dobry tryptyk, w calej serii nie wim czy nie lepiej bylo trzymac sie niskiej perspektywy jak na dwoch ostatnich zdjeciach, na 184 widac aureole z tylu postaci
arietiss - Czw 03 Maj, 2012

189.

komor - Czw 03 Maj, 2012

arietiss, córka rośnie… :) Przydałoby się światło bardziej z boku, żeby coś na twarzy pomodelować.
Egon1916 - Czw 03 Maj, 2012

190.
raf7775 - Czw 03 Maj, 2012

191.

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 20:03 ]
192.

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 20:40 ]
193.

jacekwrrr - Czw 03 Maj, 2012

194.

proszę o opinie

[ Dodano: Czw 03 Maj, 2012 23:17 ]
195.

suso - Pią 04 Maj, 2012

modelka śliczna , kompozycja też fajna :) Tylko za bardzo rzuca się w oczy użycie lampy błyskowej, nie mam nic przeciwko błyskaniu w plenerze (sam to robię ) , tylko powinno to chyba bc bardziej subtelne :)
jacekwrrr - Pią 04 Maj, 2012

suso napisał/a:
modelka śliczna , kompozycja też fajna :) Tylko za bardzo rzuca się w oczy użycie lampy błyskowej, nie mam nic przeciwko błyskaniu w plenerze (sam to robię ) , tylko powinno to chyba bc bardziej subtelne :)

Lampa użyta wraz z parasolką transparentną żeby rozświetlić oczy. Bez użycia lampy były straszne cienie pod oczami (bardzo ostre światło słoneczne). Nie uważam żeby aż tak było widać użytą lampę.

Tworas - Pią 04 Maj, 2012

jacekwrrr, dla mnie lampa za mocna szczególnie na 194
Nikonka, 186 całkiem fany tryptyk

ode mnie 2 zdjęcia - Gosia i Ania ;)

196.

197.

Sunders - Pią 04 Maj, 2012

Tworas, wszystko na 196 i 197, to Twoje :?: /fotki urocze :smile: /.

Sunders, zdjęcia moje:P ale dzieci nie ;) moje dopiero w drodze :grin:

Tworas napisał/a:
zdjęcia moje:P ale dzieci nie :wink: moje dopiero w drodze :grin:

No to "schemat ideowy" masz dobry :mrgreen:

suso - Pią 04 Maj, 2012

A to moje dziecię:)
bhpchmiel - Pią 04 Maj, 2012

Ponumerowałem w myślach poprzednie fotki i wyszło mi, że moje będzie 200. :mrgreen:

90s - Pią 04 Maj, 2012

no to dwusetka się fajnie zapowiada, super zdjęcie bhpchmiel, :)

bhpchmiel, 200 bardzo fajne :)

bhpchmiel, fajne po raz trzeci :smile:
mozer - Pią 04 Maj, 2012

bhpchmiel, ale w galerii lepsze ;)
bhpchmiel - Pią 04 Maj, 2012

Dzięki wielkie, mozer, tak pomyślałem, że spróbuje jeszcze w BW :wink:
ashley - Pon 07 Maj, 2012

To dam cos od siebie. Takie z dizsiejszego niedzielnego spaceru

201

rafal.adamczyk - Pon 07 Maj, 2012

Kupiłem nowe szkło, więc wczoraj testy na spacerze. "Dziubek" na moje życzenie, inaczej nie chciała się uśmiechać :)

152:

[ Dodano: Pon 07 Maj, 2012 15:01 ]
Dodam może jeszcze zdjęcie Lucasa. To było jedno z pierwszych zdjęć wykonanych nowym body. Sceneria pewnie nie zachwyca, ale jak do tej pory to zdjęcie siostrzeńca podoba mi się najbardziej:

153:

vision - Sro 09 Maj, 2012

Z niedzielnego weekendu,moi znajomi.

202

203

Tutejszyn - Czw 10 Maj, 2012

vision, aby łamać zasady, trzeba je najperw znać. Nawet, jak znasz, nie zaszkodzi przypomnieć...
jacekwrrr - Czw 10 Maj, 2012

204.

[ Dodano: Pią 11 Maj, 2012 00:54 ]
Proszę o komentarz do zdjęcia.

Kinga - Pią 11 Maj, 2012

jacekwrrr, mam odczucia że ta mała gwiazda niżle rządzi w domu ! Fajne takie czyste to zdjęcia, podoba mi się.
dcs - Pią 11 Maj, 2012

Kinga,
Higiena to podstawa! :grin:

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 00:13 ]
jacekwrrr,
Obejrzałem stronę.
Masz swój styl. Twoje zdjęcia są sterylne i uporządkowane.

jacekwrrr - Sob 12 Maj, 2012

205.

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 14:49 ]
Kinga napisał/a:
jacekwrrr, mam odczucia że ta mała gwiazda niżle rządzi w domu ! Fajne takie czyste to zdjęcia, podoba mi się.

Dziękuję za pozytywną opinie o zdjęciu.
A co do córeczki prawie wszystko kręci się wokół niej.

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 14:50 ]
dcs napisał/a:
Kinga,
Higiena to podstawa! :grin:

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 00:13 ]
jacekwrrr,
Obejrzałem stronę.
Masz swój styl. Twoje zdjęcia są sterylne i uporządkowane.

Dzięki za opinie i odwiedzenie mojej strony internetowej.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2012 20:57 ]
206.

arietiss - Sob 12 Maj, 2012

207.

Sunders - Sob 12 Maj, 2012

arietiss 207 = uroczy portrecik :smile:
masza - Sob 12 Maj, 2012

arietiss, mi też się podoba 207. :) A kiedy będą zdjęcia z komunii?
Fajne pastelowe kolory na 204.

arietiss - Nie 13 Maj, 2012

Komunia już 20, ale sesja będzie później i kiedy pogoda dopisze.
rafal.adamczyk - Nie 13 Maj, 2012

208.

Riddle - Nie 13 Maj, 2012

209.

EDIT: Aszex - zdjęcie zmniejszone

Aszex - Nie 13 Maj, 2012

Riddle, weź no zmniejsz to zdjęcie i przerób na jpga... 1.7 MB to za dużo...
masza - Nie 13 Maj, 2012

209 fajne (choć inaczej bym kadrowała). :)
Pan_Żabka - Nie 13 Maj, 2012

210.

arietiss - Pon 14 Maj, 2012

210 bajka!
masza - Pon 14 Maj, 2012

210 bardzo ładne, choć mam wrażenie, że skóra modelki jest delikatnie zielonkawa. Ale może to wina mojego monitora. :)
Pan_Żabka - Pon 14 Maj, 2012

masza napisał/a:
210 bardzo ładne, choć mam wrażenie, że skóra modelki jest delikatnie zielonkawa. Ale może to wina mojego monitora. :)

Jest, jest :mrgreen: Trochę przesadziłem z zielonym. Nie umię jeszcze miejscowo zmienić tonacji, a nie mogłem zrezygnować z tego zielonego na całym zdjęciu :mrgreen:
Swoją drogą mógłby ktoś podpowiedzieć jakąś sztuczkę na uzyskanie idealnej tonacji skóry ;-)

dcs - Pon 14 Maj, 2012

złota blenda :wink:
Majitsu - Pon 14 Maj, 2012

Riddle 209. bardzo fajne. IMO troche za duzo miejsca nad glowa zostawiles, ale podoba mi sie bardzo swiatlo, poza i obrobka. Thumbs up!
rafal.adamczyk - Pon 14 Maj, 2012

Zastanawiam się czy już przesadziłem z oczami czy jeszcze nie :)

211.:

dcs - Pon 14 Maj, 2012

rafal.adamczyk,
Jak ma mieć oczy "po tobie", sprawdź w lustrze.
Przegiąłeś. :wink: W naturze takie nie występują.

jaad75 - Wto 15 Maj, 2012

Buzi-dupci, a poziom zdjęć leci na pysk... Ludzie, samokrytyki trochę... :roll: Z ostatnich stron, tylko 209 ma zadatki na coś więcej niż pstryk, ale za to kadrowanie leży tu zupełnie...
90s - Wto 15 Maj, 2012

to i ja dorzucę do pieca:)
212.

First Communion by Sanches90s, on Flickr

moronica - Wto 15 Maj, 2012

I komunia w piekle? ;)
90s - Wto 15 Maj, 2012

Cytat:
I komunia w piekle? ;)
nie, u nas w salonie ;) ))
panmarecq - Wto 15 Maj, 2012

To ja zapodam nowe skany na pożarcie(z zabawy lensbaby) :D

213.

214.

215.

arietiss - Sro 16 Maj, 2012

216.

Aszex - Czw 17 Maj, 2012

moronica napisał/a:
I komunia w piekle?

kontrast byłby epicki :)

jaad75 - Czw 17 Maj, 2012

90s, podwójne bliki na nie, poza tym ok, choć poświeciłbym tym "piekłem" od tyłu... Konwertuj do sRGB, bo te kolory walą po oczach na ekranie AdobeRGB i zarządzanej przeglądarce, a Ci z niezarządzanymi przeglądarkami i ekranami sRGB widzą z kolei wszystko mocno wyprane...
panmarecq, 214 najlepsze, pozostałe kadry - tak se. We wszystkich fatalne kolory.
arietiss, za wysoki kontrast lokalny na twarzy, poza tym, zazwyczaj (oprócz zdjęć z wiadomej kategorii) nie strzela się w otwarte krocze, tudzież pachę, bo uznawane jest to za nieestetyczne.
BTW, po raz kolejny - zmienisz kiedyś modelkę?

mozer - Czw 17 Maj, 2012

Aszex napisał/a:

kontrast byłby epicki :)

A nie liryczny? :P

Aszex - Czw 17 Maj, 2012

Dramat Mozer, dramat... :twisted:

http://poradnia.pwn.pl/li...j=epicki&kat=18

arietiss - Czw 17 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
arietiss, za wysoki kontrast lokalny na twarzy, poza tym, zazwyczaj (oprócz zdjęć z wiadomej kategorii) nie strzela się w otwarte krocze, tudzież pachę, bo uznawane jest to za nieestetyczne.

Za bardzo starałem się widać rozjaśnić twarz..., no i drugie jakoś nie pomyślałem... :sad:
Dzięki jaad75![/b]

mozer - Czw 17 Maj, 2012

Aszex, "Zasadniczo neosemantyzmy są uznawane za elementy błędne" i tego się będę trzymał ;P
90s - Czw 17 Maj, 2012

Dzięki wielkie jaad75, prawda podwójne bliki mało kiedy dobrze wychodzą. co do srgb to też się dostosuje. mam inne obrobione zdjęcie z poprawioną kolorystyką skóry bo tutaj za bardzo jednak wpada w pomarańcz.
Mój zasadniczy błąd to że od razu wrzucam zdjęcie, najlepiej jak sobie poleży kilka dni bo zawsze z czasem się coś jeszcze do poprawienia wyłapie a tak to idą świat babole:)

Aszex - Czw 17 Maj, 2012

mozer napisał/a:
Aszex, "Zasadniczo neosemantyzmy są uznawane za elementy błędne" i tego się będę trzymał ;P

Cytat:
Należy jednak dodać, iż czasami – na mocy kryterium uzualnego (użycia) – wchodzą do normy potocznej.

Sunders - Czw 17 Maj, 2012

panmarecq, 214 IMO bardzo dobre :smile:

jaad75 napisał/a:
arietiss - zmienisz kiedyś modelkę?

Ma przecież jeszcze jedną, tylko że w innym wątku :grin:

komor - Czw 17 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
zmienisz kiedyś modelkę?

Sama się zmienia, co roku większa. ;)

Sunders napisał/a:
Ma przecież jeszcze jedną, tylko że w innym wątku

Fakt, masz na myśli tę niebieskooką, nieco zarośniętą? :)

jaad75 napisał/a:
nie strzela się w otwarte krocze, tudzież pachę

Muszę to pokazać mojej starszej córce, która notorycznie, próbując mi pozować, podnosi rękę łokciem do góry. Nie wiem, naoglądała się dziewczyna za dużo reklam maszynek do golenia czy jak? :P

panmarecq - Czw 17 Maj, 2012

Dzięki za pozytywne komentarze : ) .

Kurcze właśnie na moim komputerze też kolory mi nie odpowiadają,jednak kiedy skanowałem w pracowni,a tam ponoć jest skalibrowany monitor to kolory był b. ładne. NIe chciałem już nic zmieniać u siebie w komputerze,jedynie pousuwałem paprochy.

Sunders - Czw 17 Maj, 2012

komor napisał/a:
masz na myśli tę niebieskooką, nieco zarośniętą?

Dokładnie tą :mrgreen:

jacekwrrr - Nie 20 Maj, 2012

217.

[ Dodano: Nie 20 Maj, 2012 22:17 ]
218.

raf7775 - Pon 21 Maj, 2012

Na 217, to jest mały Budda jak pamiętam,tak?
mozer - Pon 21 Maj, 2012

jacekwrrr, bardzo razi brak dbałości o detale.
KwusheR - Pon 21 Maj, 2012

219.

jacekwrrr - Pon 21 Maj, 2012

raf7775 napisał/a:
Na 217, to jest mały Budda jak pamiętam,tak?

Tak to moja córeczka, wcześniej jako Budda.

[ Dodano: Pon 21 Maj, 2012 20:25 ]
mozer napisał/a:
jacekwrrr, bardzo razi brak dbałości o detale.

Czy możesz rozwinąć swoje spostrzeżenia? Bo nie bardzo rozumiem co jest nie tak.

[ Dodano: Pon 21 Maj, 2012 21:14 ]
220.

221.

mozer - Pon 21 Maj, 2012

jacekwrrr, nie przeszkadzają Ci np. ucięte palce? Dlaczego na 217 z jednej strony tak strasznie ciasno, a z drugiej wolne miejce?
220, 221 - przyjemnie oświetlone :)

KwusheR, stworzyłeś fajny klimat, ale czemu tak brutalnie pozbawiłeś panią dłoni? ;) Kadr chyba bym w lewo przesunął - jakiś niezdecydowany jest.

KwusheR - Wto 22 Maj, 2012

mozer, kurcze nie zwróciłem na to uwagi podczas kadrowania. Dzięki za komentarz : )

220 - Fajne światło : )

Usjwo - Wto 22 Maj, 2012

222. FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2012

multics - Wto 22 Maj, 2012

KwusheR, 219 bardzo fajne, tylko te dłonie o których wspominał mozer :)
Usjwo, 222 - kawał narodu, to z jakiegoś lotniska?

komor - Wto 22 Maj, 2012

Usjwo, dla Ciebie to trzeba jakiś osobny wątek „Fotografia tłumów” założyć chyba. :) Jak 90s pojedzie w końcu do tych Chin to też będzie miał jak znalazł. :)
222 bardzo fajowe.

Usjwo - Sro 23 Maj, 2012

To dworzec kolejowy Shanghai Hongqiao

223. FOTOGRAFIA LUDZI Styczeń-Czerwiec 2012

AuThoR - Pią 25 Maj, 2012

Kilka próbnych przed właściwą sesją...

224.

225.

226.

[ Dodano: Pią 25 Maj, 2012 18:04 ]
227

Djwalkman - Sob 26 Maj, 2012

Jak sobie oglądałem twoje zdjęciaAuThoR, to myślałem, żeby mojego nie wstawiać :wink: . Twoje są profesjonalnie oświetlone. Najbardziej podoba mi się 225.
228.

90s - Sob 26 Maj, 2012

AuThoR, Bardzo ciekawy temacik.
Jeśli można coś zasugerować to w zdjęciu 224 wyszedł dość duży placek na środku czoła,
225 fajny ma klimat ale ogólnie rzuca się w oczy duże czoło modela i mała szczęka. w takich sytuacjach lepiej robić zdjęcia z lekko pochylonym obiektywem ku górze by szczękę powiększyć a czoło zmniejszyć.
Do tego z trochę niżej być niż wysokość twarzy, by zakola tak się w oczy nie rzucały.
Na koniec model mógł głowę lekko unieść ku górze by jeszcze bardziej zmniejszyć te dysproporcje oraz by doświetlić oczy.

Bardzo mi się podoba 227 choć ten rozprysk wody powinien lecieć z głowy uderzonego a nie z ramienia atakującego:)

AuThoR - Sob 26 Maj, 2012

90s, spoko :) damy radę :) tym razem to ktoś miał focić a nie ja więc zdjęć tylko kilka sztuk zrobiłem. Znajomy na studiach ma jakiś temat związany z foto i to pod niego było ustawione.

Ps. ty ale on ma taką głowę :mrgreen: zobacz na każdej focie jak ma ogromne czoło :mrgreen:

Rozbryzg wody nie wyszedł - wiem :mrgreen: :P Tylko dwie foty zrobiłem żeby ich ustawić i znajomemu pokazać m/w o co biega :) No a teraz w końcu taką fotę będę mógł świecić poniżej 1/200 bo wczoraj przyjechał komplet nowych pocketów :D

Do tego muszę dorzucić jeszcze krew :D pewnie jakiś soczek albo cuś :)

90s - Nie 27 Maj, 2012

Cytat:
Ps. ty ale on ma taką głowę :mrgreen: zobacz na każdej focie jak ma ogromne czoło :mrgreen:

No właśnie widzę dlatego taka sugestia mi się nasunęła:) poza tym na ostatnim zdjęciu najlepiej wyszedł więc może półprofil i profil warto mu pstrykać.

AuThoR napisał/a:
Do tego muszę dorzucić jeszcze krew :D pewnie jakiś soczek albo cuś :)

Tylko nie przesadź:) bo to różnie bywa z tą krwią, poza tym czym bardziej realistyczna tym lepiej.:)

jaad75 - Pon 28 Maj, 2012

AuThoR napisał/a:
No a teraz w końcu taką fotę będę mógł świecić poniżej 1/200 bo wczoraj przyjechał komplet nowych pocketów :D
Ile razy można pisać, że to nie na tym polega? Potrzebujesz szybszych lamp, a nie długiego błysku, który zaświeci przez całą drogę lamelek... :roll:
Zdjęcia generalnie dość słabe ja na Ciebie - obróbka i oświetlenie naprawdę kiepskie, poza może 225.

90s - Pon 28 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
Ile razy można pisać, że to nie na tym polega?

Mi trzeba było 2 razy;)
AuThoR krótki czas nie wiele zmienia, możesz równie dobrze dać 1/8000 na zwykłej radiówce i kadrować tak by później obciąć niedoświetloną stronę zdjęcia.
Efekt będzie trochę lepszy ale by uchwycić detalu np lecących kropli to potrzebne są lampy z ultra krótkim błyskiem.
tutaj parę lat temu mi jaad75, napisał OCB bo też nie rozumiałem tego.
http://www.cyberfoto.pl/p...-studyjnych.htm

Możesz też spróbować na lampie błyskowej systemowej na minimum jej mocy by zobaczyć jaka jest różnica

AuThoR - Pon 28 Maj, 2012

jaad75 napisał/a:
Ile razy można pisać, że to nie na tym polega? Potrzebujesz szybszych lamp, a nie długiego błysku, który zaświeci przez całą drogę lamelek...

90s napisał/a:
AuThoR krótki czas nie wiele zmienia, możesz równie dobrze dać 1/8000 na zwykłej radiówce i kadrować tak by później obciąć niedoświetloną stronę zdjęcia.
Efekt będzie trochę lepszy ale by uchwycić detalu np lecących kropli to potrzebne są lampy z ultra krótkim błyskiem.
tutaj parę lat temu mi jaad75, napisał OCB bo też nie rozumiałem tego.
http://www.cyberfoto.pl/p...-studyjnych.htm

Możesz też spróbować na lampie błyskowej systemowej na minimum jej mocy by zobaczyć jaka jest różnica

Ok przeczytam to bo za dużo o tym nie czytałem. Jak będę miał pytania to się zgłoszę.

[ Dodano: Pon 28 Maj, 2012 20:56 ]
90s napisał/a:
możesz równie dobrze dać 1/8000 na zwykłej radiówce i kadrować tak by później obciąć niedoświetloną stronę zdjęcia.

Tylko, że na zwykłej radiówce (photix czy coś ala to) to przy takim czasie masz czarny kadr...

Na szybkie lampy na tą chwilę nie ma najmniejszych szans...wszystko co jest w posiadaniu to 3 x quantum 200W, głowica FOMEI oraz systemówki sb-800 i sb-910.
Obecnie nie mam zamiaru mrozić czegoś szybkiego...wydawało mi się po prostu, że gdy zejdę z czasem niżej to ogólnie będzie lepszy efekt przy takim zdjęciu - choć w sumie to nie wiem czy to jest aż takie konieczne jak patrzę na te foto z rozbryzgiem...chyba trzeba lepiej złapać moment...ale jak są jakieś uwagi to z chęcią przyjmę na klatę :)

KwusheR - Pon 28 Maj, 2012

229.

Ostatni deszczowy spontan:

kwscore - Wto 29 Maj, 2012

230.

Usjwo - Sro 30 Maj, 2012

230 ciemno i kadrowanie mi sie nie podoba, to ktos slawny ze pokazujesz?
sklsk - Pią 01 Cze, 2012

226 - wolałbym widzieć początek tej lancy
227 - wstyd, by z min 1 dan startować do 8 kyu, to tak jak by przedszkolaka bić ;)

AuThoR - Pią 01 Cze, 2012

sklsk napisał/a:
227 - wstyd, by z min 1 dan startować do 8 kyu, to tak jak by przedszkolaka bić

Z tego co pamiętam to ten po lewej miał wyżej dana (czy jak tam to się zwie :P )od tego po prawej ino nie lubi czarnego pasa :mrgreen:

ashley - Wto 05 Cze, 2012

231.
takie tam testowanie heliosa

moronica - Wto 05 Cze, 2012

ashley, otworz go bo tlo strasznie rozedrgane wychodzi. no i nie tak centralnie
jaad75 - Sro 06 Cze, 2012

moronica napisał/a:
no i nie tak centralnie

i oczy wyżej w kadrze...

radaris - Sro 06 Cze, 2012

AuThoR, podoba mi się ta seria z danowcem :wink:
DevilInBlue - Sob 09 Cze, 2012

232.

233.

maziek - Sob 09 Cze, 2012

232 ma charakter, aczkolwiek kadr bym lekko poprawił, IMO za mało głowy za dużo pustki, no i podpis fotografa nie powinien być elementem kompozycyjnym zdjęcia, a w każdym razie chcieć nim być ze względu na swą wielkość - chyba, że to plakat reklamowy, to OK.

233 mi nie leży, raczej zwykły pstryk, nic nie jest ostre poza napisem na bluzce i chyba oczy poprawione na superniebieskie?

mozer - Sob 09 Cze, 2012

Za maziek - na 232 przede wszystkim unikałbym ucinania ucha w taki sposób. Sama przestrzeń mi nie przeszkadza.
jacekwrrr - Sob 09 Cze, 2012

234. proszę o opinię pierwsze zdjęcia studyjne.

mozer - Sob 09 Cze, 2012

jacekwrrr, wg mnie za ciemne i światło jakieś takie nijakie.

mozer napisał/a:
jacekwrrr, wg mnie za ciemne i światło jakieś takie nijakie.

to co powinienem zmienić????

[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 22:51 ]
za ciemne?????

[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 22:57 ]
napisz z którego kierunku światło nie takie

moronica - Sob 09 Cze, 2012

twarz wydaje sie brudna a skora, zwlaszcza pod pachami, jest zolta
no i nierowne tlo/podloze

dcs - Sob 09 Cze, 2012

jacekwrrr,
Modelka chyba ci się przypiekła na słońcu?
Klapnęła udami na łydki,
spódniczka za długa,
i te "haaaa!" -sztuczne,
za duża powierzchnia odbić w oczach.

dcs napisał/a:
jacekwrrr,
Modelka chyba ci się przypiekła na słońcu?
Klapnęła udami na łydki,
spódniczka za długa,
i te "haaaa!" -sztuczne,
za duża powierzchnia odbić w oczach.

Twoje zdjęcia super bo ich nie ma tutaj jesteś the best.
Super forum wzajemnej adoracji.

dcs - Sob 09 Cze, 2012

jacekwrrr,
Prosiłeś o opinie

[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 23:29 ]
Sam wybrałeś nie najłatwiejszą do oświetlenia pozę.
Nie wiem czym dysponujesz, więc o świetle w szczegółach nie piszę.

mozer - Sob 09 Cze, 2012

jacekwrrr napisał/a:

to co powinienem zmienić????

Yyyy... wszystko?

KwusheR - Nie 10 Cze, 2012

Chętnie bym ocenił, ale zdjęcie się nie wyświetla.
Sunders - Nie 10 Cze, 2012

234 u mnie też się nie wyświetla pod W7.Chyba ma to jakiś związek z systemem.Na XP jest, a na 7 nie ma :???:
komor - Nie 10 Cze, 2012

Koledzy, forumowicz jacekwrrr po prostu się na nas wkurzył i zdjęcie usunął. Może komuś się jeszcze z pamięci podręcznej wyświetla, ale URL jest już nieaktywny.
mozer - Nie 10 Cze, 2012

To się nazywa "strzelić focha" ;)
jacekwrrr - Nie 10 Cze, 2012

234. Ponownie dla tych co nie widzą.

moronica - Nie 10 Cze, 2012

mi sie caly czas wyswietlalo. ale skoro niektorym sie nie wyswietlalo to troche bez sensu ponownie wstawiac z tego samego zrodla
masza - Nie 10 Cze, 2012

Mnie się wyświetlają oba - a to drugie, poprawione według wskazówek Surowych Krytyków, wygląda moim zdaniem lepiej. ;)
Pan_Żabka - Nie 10 Cze, 2012

235.

236.

komor - Nie 10 Cze, 2012

jacekwrrr, odszczekuję w takim razie, że się obraziłeś. :) Zuch!

Pan_Żabka, gorąco! :)

237. sesji ciąg dalszy proszę o wskazówki.

AuThoR - Nie 10 Cze, 2012

jacekwrrr, kurcze...dla mnie jakby za mało światła...jest tak, że niby wsio na focie widać, ale ja mam takie fopa z ciągnięciem jasności w górę, a tu spokojnie można to zrobić w obróbce.

Pan_Żabka, niezła sesja...czysto ostro i klarownie...

238.

hijax_pl - Nie 10 Cze, 2012

jacekwrrr, co do 237 to popraw obróbkę tak jak poprawiłeś w 234 i podmień link tak jak podmieniłeś w 234 i dopiero pytaj.
moronica - Nie 10 Cze, 2012

Pan_Żabka, super sterylnie i ladnie dopracowane zdjecia. moze niezbyt w moim guscie stylistycznie ale ciekawie zakomponowane, ladna kolorystyka, z fotograficznego punktu widzenia wszystko gra
maziek - Nie 10 Cze, 2012

Jacekwrrr moim skromnym zdaniem modelka powinna zrobić coś z oczami, jeśli chcesz robić zdjęcia w tej konwencji ("spokojnego luksusu"). One są tak przekorne, że natychmiast skupiają na sobie całą uwagę, a ich żywotność i figlarność kładzie wszelkie próby uczynienia z modelki "luksusowej niuni". Albo zmień sztafaż. Pozdrowienia dla dziewczyny, te oczy nie kłamią :) .
Pan_Żabka - Nie 10 Cze, 2012

Dziękuję moronica, :wink:
No ja ciągle się uczę, modelka zresztą też. Zwłaszcza w kwestii kompozycji i kadrowania mam wiele do nauki.

mozer - Nie 10 Cze, 2012

jacekwrrr, światło lepsze imho, ale na 237 ramię wydaje mi się zbyt wyeksponowane - ogólnie jakaś ta poza nienaturalnie skrzywiona.

Na 238 nie bardzo odbieram nastrój zdjęcia - mina trochę jakby znudzona.

239.

[ Dodano: Wto 12 Cze, 2012 09:20 ]
240.

Djwalkman - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr dla mnie twoje portrety nie wyróżniają się niczym szczególnym. Proszę nie przyjmuj tej opinii jako mój atak na ciebie. Życzę szczęścia
241.

Ooops, zdjęcie wystaje kilkadziesiąt pikseli ponad regulamin, ale pozwolicie, że je tak zostawię, gdyż nie mam czasu na jego poprawianie : ).

hijax_pl - Wto 12 Cze, 2012

Djwalkman napisał/a:
gdyż nie mam czasu na jego poprawianie
A szkoda, bo rozmiar to w zasadzie to tylko jedna z wielu innych poprawek, które by się przydały... No ale jak nie masz czasu to nie ma sensu punktować co i dlaczego.

P.S.
Na plus, że w zaczynasz trafiać z ostrością. ;)

mozer - Wto 12 Cze, 2012

241 - jeju, co tym dziewczynom z twarzami się stało... Ogólnie całe zdjęcie leży...

[ Dodano: Wto 12 Cze, 2012 21:44 ]
jacekwrrr, imho na 240 światło jest ok, ale mogłeś włosów nie ucinać.

jacekwrrr - Wto 12 Cze, 2012

Djwalkman napisał/a:
jacekwrrr dla mnie twoje portrety nie wyróżniają się niczym szczególnym. Proszę nie przyjmuj tej opinii jako mój atak na ciebie. Życzę szczęścia
241.
Obrazek
Ooops, zdjęcie wystaje kilkadziesiąt pikseli ponad regulamin, ale pozwolicie, że je tak zostawię, gdyż nie mam czasu na jego poprawianie : ).

Po pierwsze nie potrzebuje porady od osoby której zdjęcia leżą po całości Przepały, przepały, przepały, kadr nie ciekawy, światło do kitu, kompozycja porażka. Robiłeś kiedyś zdjęcia w studio??? zakładam że nie, więc nie wypowiadaj się na temat takich zdjęć. Pozdrawiam i nie przyjmuj tej opinii jako mój atak na ciebie.

mozer - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr, ukradnij mu kredki ;)

mozer napisał/a:
jacekwrrr, ukradnij mu kredki ;)

To co jest tutaj napisane dowodzi o randze tego forum można nie wstawić żadnego zdjęcia i być optycznym.
A tak naprawdę widziałeś jego zdjęcia które jak dla mnie są porażką. Napisz czy nie mam racji???

mozer - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr, ale to nie o to chodzi, czy nie masz racji, tylko o to żeby nie pstrykać się na takim poziomie... Czy ocena czyjejś pracy wymaga, żeby samemu być mistrzem? No i frazes - czy krytyk filmowy musi być reżyserem?

PS> Przecież widzisz, że skrytykowałem zdjęcie o którym mówisz...

mozer napisał/a:
jacekwrrr, ale to nie o to chodzi, czy nie masz racji, tylko o to żeby nie pstrykać się na takim poziomie... Czy ocena czyjejś pracy wymaga, żeby samemu być mistrzem? No i frazes - czy krytyk filmowy musi być reżyserem?

PS> Przecież widzisz, że skrytykowałem zdjęcie o którym mówisz...

Tak naprawdę pierwszy raz robiłem zdjęcia studyjne i chciałem żeby ktoś doświadczony dał mi wskazówki. człowiek całe życie się uczy i uważam że jeszcze jestem cienki w fotografii. Dlatego jestem tutaj i proszę o wskazówki.

mozer - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr, to po co się przejmujesz wskazówkami kogoś niedoświadczonego? Relax! :)

mozer napisał/a:
jacekwrrr, to po co się przejmujesz wskazówkami kogoś niedoświadczonego? Relax! :)

Masz racje relax. Mam pytanie jak na pierwszy raz w studio to co myślisz jest w miarę czy do dupy?

mozer - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr, przecież napisałem wyżej, że wg mnie ok. Ale na 239 bym perspektywę zmienił.

mozer napisał/a:
jacekwrrr, przecież napisałem wyżej, że wg mnie ok. Ale na 239 bym perspektywę zmienił.

Pisałeś tylko o 240 a nie o 239 więc napisz dokładnie o co Tobie chodziło.

dcs - Wto 12 Cze, 2012

jacekwrrr,
Szkoda, że nie piszesz czym dysponujesz w studiu.
Te z piłka w górze było trudne do oświetlenia bo przy małej ilości fleszy i blend rozstawiłeś je wąsko i dwa bliki w oczach /albo i trzy/. Jakbyś rozstawił szerzej to ręce rzucałyby cienie na twarz i ostre między udami. Dobrze że je poprawiłeś /nawet kratkę na spódniczce :wink: /

W 240. znowu 3 odblaski w oczach.

239. Za kontrastowo twarz. Używaj matowego makijażu, to nie będzie blikował i zmniejszy kontrasty.
Czym dysponujesz w studiu?

jacekwrrr - Sro 13 Cze, 2012

dcs napisał/a:
jacekwrrr,
Szkoda, że nie piszesz czym dysponujesz w studiu.
Te z piłka w górze było trudne do oświetlenia bo przy małej ilości fleszy i blend rozstawiłeś je wąsko i dwa bliki w oczach /albo i trzy/. Jakbyś rozstawił szerzej to ręce rzucałyby cienie na twarz i ostre między udami. Dobrze że je poprawiłeś /nawet kratkę na spódniczce :wink: /

W 240. znowu 3 odblaski w oczach.

239. Za kontrastowo twarz. Używaj matowego makijażu, to nie będzie blikował i zmniejszy kontrasty.
Czym dysponujesz w studiu?

Czy możeszpokazać swoje zdjęcia studyjne, bo chciałbym się nauczyć na przykładzie.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 00:25 ]
dcs,
Czy robiłeś kiedyś zdjęcia w studio???????????

dcs - Sro 13 Cze, 2012

jacekwrrr,
Nie mogę.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 02:30 ]
jacekwrrr napisał/a:
dcs,

Zapytajnik ci się zaciął?
Tak. Od ponad 10 lat robię w studiu /ok. 1/3/. Resztę aranżuję w plenerach lub wnętrzach.
Ani razu nie prezentowałem zdjęcia na którym model wyglądał niekorzystnie.
Mówię o pierwszej wersji twego zdjęcia z piłką w górze za którego opinie, o które prosiłeś, strzeliłeś focha.
Jednak wziąłeś je do siebie rozjaśniając je.

Jeżeli sam nie widzisz takich niedoróbek, to nauka fotografii /nie tylko studyjnej/ będzie dla ciebie bardzo trudna. W rzeczywistości jest teraz z trzy razy łatwiejsza niż w erze analogowej. Jak znajdziesz kogoś, kto ci to naświetli, to opanujesz podstawy w dwa dni. Spostrzegawczość gra tu jednak kluczową rolę.

jacekwrrr - Sro 13 Cze, 2012

dcs napisał/a:
jacekwrrr,
Nie mogę.

[ Dodano: Sro 13 Cze, 2012 02:30 ]
jacekwrrr napisał/a:
dcs,

Zapytajnik ci się zaciął?
Tak. Od ponad 10 lat robię w studiu /ok. 1/3/. Resztę aranżuję w plenerach lub wnętrzach.
Ani razu nie prezentowałem zdjęcia na którym model wyglądał niekorzystnie.
Mówię o pierwszej wersji twego zdjęcia z piłką w górze za którego opinie, o które prosiłeś, strzeliłeś focha.
Jednak wziąłeś je do siebie rozjaśniając je.