|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - Wkręt z nigerii?? Sprzedaż aparatu
djzziom - Czw 28 Sty, 2010 Temat postu: Wkręt z nigerii?? Sprzedaż aparatu Wystawiłem na różnych ogłoszeniach aparat do sprzedania panasonica lumixa dmc fz-18 + helios 44m4 z przejściówkami. I odezwała sie jakas kobieta z angli o treści
Hello seller,
I am Mrs Krish Bauer i am happy to come across your item when am
searching for the similar type i want to buy.So i will like you to
tell me the condition of this item and also the total cost of this
item so that i can know...So you can also contact me at my personal
email address at krishbauer@gmail.com
i hope to read from you soon
Thanks
Krish Bauer
następny e-mail
Witaj,
Thanks for the mail ..... Ja jestem z USA i chcę kupić ten przedmiot
na mego Syna, który jest o naukę w Nigerii i wysyłki mogą być łatwo za
pośrednictwem lokalnego Poczta do niego, a teraz skoro masz zapewnić
mi o stan przedmiotu .. Będę płatniczych $500USD więc dokonania
zapłaty Via Bank Przelew bankowy, który jest bardzo bezpieczne i łatwe
w zarabiać dobrze ..
Ja też chce się wracać do mnie ze swoim bankiem Szczegóły konta, gdzie
są pieniądze zostaną przekazane przez mój .. Bank tak że będzie mogła
przystąpić do zapłaty jak najszybciej .. So i will like you wysłać
Bank Info podobny do tego
Imię
Numer konta
Nazwa Banku
Miasto
Kraj
I będzie tak jak ty, aby wysłać je tak, tak, że mogę przystąpić do
zapłaty jak najszybciej.
Czekaj czytać z you soon.
Dzięki
Krish Bauer
wysłałem wszystkie dane i otrzymałem na e-maila cos takiego
*** ONLINE TRANSFER OF PAYMENT ORDER APPROVED*** =====================================================
TRANSFER ORDER HAS BEEN APPROVED
Szanowny Kliencie: Lukasz,
Mamy zaszczyt poinformować, że otrzymała transferu ($500.00USD) została wypłacona do Ciebie przez panią Krish do Aukcja przedmiotu (-ów) i płatność została zrealizowana, a tym samym został zatwierdzony ...
BELOW ARE YOUR NOTED BANK INFORMATION :
PAYMENT ACCOUNT DETAILS.
BENEFICIARY NAME
BIC CODE
ACCOUNT NUMBER
COUNTRY
ITEM NAME
TOTAL AMOUNT
Lukasz
BREXPLPWMBK
78114020040000310264468440
Poland
(Panasonic Lumix dmc FZ18 +helios 44 m4 domacra)
$500.00USD
Zakończyliśmy procedurę przekazania pełnej płatności na konto w banku, ale musisz wysłać na przedmioty i wyślij do nas numer przesyłki, dla sprawdzenia przesyłki, abyśmy mogli aktywować swoje konto bankowe i pełnej zapłaty ($500.00USD) zostaną przekazane na konto z amerykańskiego banku bezpośrednio na konto bankowe.
This Is Our Informacje dla kupujących
1. Musisz wiedzieć, że po dokonaniu płatności przez kupującego pieniądze teraz należy do sprzedawcy i zostanie przekazana bezpośrednio na jego konto, jak tylko sprzedający po naszej procedury.
2. Gdy przesyłka została poddana weryfikacji, pieniądze zostaną dostarczone do sprzedającego informacje o kontach bankowych udzielonych nam przez Ciebie, a więc od teraz, nie będzie miał żadnej kontroli na ceny płacone przez użytkownika na rzecz sprzedającego, jak mamy jeden do obsługi Ciebie wszystko jest do odbioru przedmiotu, używamy tej polityki jest ochrona zarówno sprzedającego i kupującego oszustwa internetowe.
Można śmiało się i statek na kupującego w pozycji (s) i wyślij do nas Scan Way Bill / numer przesyłki, aby nas, aby aktywować swoje konto bankowe i do ostatecznego zakończenia procesu i w ciągu najbliższych 24 godzin Twoje pieniądze przyjedzie na konto bankowe, jednak będziesz otrzymywać pieniądze jak najszybciej wysłać do nas Scan Way Bill / numer przesyłki od otrzymania przesyłki, będziesz miał na wysłanie przedmiotu do wysyłki adres podany przez kupującego.
Bardzo przepraszam za wszelkie niedogodności i opóźnienia może to spowodować, to chcemy sprawdzić poprawność informacji bankowych poprawnie i widzę, że nie ma mistake.If jest, prosimy o kontakt poprzez: (americanbank@accountant.com)
*** UWAGA ***
Twoje konto zostanie aktywowane z pieniędzmi, od razu wysłać Szczegóły wysyłki i został verified.This środek, w celu ochrony interesów zarówno sprzedającego, jak i nabywcy oraz ograniczenia występowania oszustw.
Także jeśli masz jakiekolwiek pytania możesz skontaktować się z fisrt amerykańskiego banku ® bezpośrednio z tego adresu na dalsze badania w następujących e-mail: (americanbank@accountant.com)
czytałem wiele o przesyłkach , Pani chce zebym wysłał przesyłkę do nigerii do syna hehe. Pewnie wkręt bo kto mądry dałby tyle pieniędzy za Fz-18 jak u siebie może kupić za 200$ nowego.
Co wy o tym myślicie???
Baku - Czw 28 Sty, 2010
To najnowszy wynalazek oszustów z Nigerii. Było o tym w GW nawet.
Jak zwykle bazuje na ludzkiej pazerności i uspokaja rozum pozornością transakcji 'escrow'. Trik polega na tym, że rzekome informacje które otrzymałeś z banku wcale nie pochodzą z banku. To fake. Ty wysyłasz przedmiot i z kupującym kontakt definitywnie się urywa. Jak przyjdziesz do banku zapytać o przelew to Cię po prostu wyśmieją mówiąc że nie istnieje taka instytucja finansowa od której dostałeś maile. Spróbuj po prostu zweryfikować gdzie jest te 500$. Zadzwoń lub udaj się do swojego banku i opisz sytuację. Podaj im pełne dane tego banku pośredniczącego i zobaczymy co oni na to.
Ja bym dla jaj wysłał im coś brzydkiego do tej Nigerii. Niech oszust raz sam zostanie oszwabiony.
djzziom - Czw 28 Sty, 2010
Od razu pomyślałem że to oszustwo ale wujek google pomógł wystarczyło wpisać paczka to Nigerii hehe i od razu wszystko jasne. Rzekoma pani Bauer napisała że pieniądze wysłała ale jej bank ma zabezpieczenia przed oszustami i czeka aż wyślę jej nr przesyłki żeby zweryfikować czy przesyłka została wysłana i wtedy wpłyną pieniądze na moje konto hehe
Baku - Czw 28 Sty, 2010
"...ale jej bank ma zabezpieczenia przed oszustami"
Wyślij jej trochę smacznych polskich ziemniaków...
djzziom - Czw 28 Sty, 2010
o tym samym pomyślałem ale nie napisze jej że wujek jedzie do Nigerii bo ma firmę dostawczą i po co mam płacić za przesyłkę, i ze wszystko będzie załatwione z reki do ręki hehe ciekawe co zrobi
Misek - Czw 28 Sty, 2010
O rany, wałek stary jak świat. Aż się dziwie że jeszcze próbują robić tego typu oszustwa.
skasowany - Czw 28 Sty, 2010
Misek napisał/a: | dziwie że jeszcze próbują robić tego typu oszustwa. |
Dopóki są 'naiwni chętni' dopóty będą próbować
zug - Czw 28 Sty, 2010
Ruslan napisał/a: | Dopóki są 'naiwni chętni' |
jak widać nie brakuje
nazgul - Czw 28 Sty, 2010
Też to miałem jak sprzedawałem wzmacniacz W odpowiedzi wysłałem mój numer konta i napisałem, ze dopóki pieniądze nie zjawią się na koncie o podanym numerze o wysyłce nie ma mowy.
I tak się zakończyła ta korespondencja.
lancer - Czw 28 Sty, 2010
Baku napisał/a: | To najnowszy wynalazek oszustów z Nigerii. Było o tym w GW nawet. |
Ja dostałem taką ściemę na maila chyba 3 lata temu albo lepiej... Takie internetowe robienie ludzi "na wnuczka"
4motion - Pią 29 Sty, 2010
Tak też już się z tym spotkałem swego czasu sporo wałów robi na allegro wystarzy pogooglować.
Allan - Pią 29 Sty, 2010
A ja lubie sie czasami "zabawic" z takimi panami.
Jak dostaje na email tzw pishing website - czyli falszywa strona banku na ktorej kaza mi
zalogowac sie aby moje konto nie uleglo zamknieciu
to bardzo chetnie wypelniam rubryczki rownie falszywymi danymi
a na koncu na deser wpisuje user name "YouAreAsshole"
i password : "IjustCalledFBI"
I oczywiscie robie forward ich emaila do linkow policyjnych wyszukujacych takich businessmanow
edmun - Pią 29 Sty, 2010
a ja czasami odpisuje że mi nie działa strona i czy może mi w tym pomóc.
wtedy dopiero się zaczyna zabawa, że "jak to? - musi działać"
f11whocares - Pią 29 Sty, 2010
A ja wyslalem raz do nigerii paczke, w paczce rysunek a na rysunku palec srodkowy, typ mial zatrzymane pieniadze na paypal(platnosc jako pending) przez 2 tygodnie, a ja mialem radoche jak przeslal mi maila jaki to oszust jestem
murzyn mial nadziej na szybki zarobek i nie poszlo po jego mysli
zwirek210 - Sob 30 Sty, 2010
Ja własnie od tygodnia sobie z Panem z Nigerii pisze i sprzedaje mu moje używane body d300 za 7300 zł niezly interes. Tez dostałem powteirdzenie z banku ze wszytsko ok ze pieniadze juz sa i tylko potrzebuja kod nadania paczki. Koles mnie teraz straszy FBI . I zrobiłem to samo jak kasa bedzie na koncie to moge wyslac do póki nie to nie. W poniedzialek jednak ide na policje bo nie nawidze oszustów i chce to zgłosić. W polsce też jest sporo naciagaczy. Na fotogielda.pl co jakis czas mozna kupic nowe d700 z obiektywami za 5000 zł lub canona 5d mark II za 4 tys. napsiałem do nich i poprosili o numer i ze sie ze na skontaktuja. I zadzwonili za dwa dni. Wszystko spoko mówie ze biore i pytam sie jak można sfinalizować transkacje. Opcja przelew i kurierem lub odbiór osobisty. Mysleli ze skoro odległosc to 400 km to bede chciał kuriera no to ja ze odbiór osobisty. koles na chwile zamilkł i powiedział ze zaraz sie do mnie odezwie i wysle mi smsm dokładny adres firmy. DOdatkowo dziad jeden twierdzi ze sprzet jest tak tani bo oni współpracuja z Siecią Vobis i od nich biora towar który nie zszedl. Więc uwaga na CHAMÓW !!!!
[ Dodano: Sob 30 Sty, 2010 16:02 ]
Hehe własnie jego bank znów mnie ponagla został juz tylko 24 hours do zakończenia transakcji to mu odpisałem ze słabo znam angielski i nie rozumiem i ze mieszkam w biednym kraju i jestem wiecznie głodny i żadam o 200 Euro wiecej w zamian oddam mu moja swinie. Czekam na odpowiedź z niecierpliwośią
garreth - Sob 30 Sty, 2010
zwirek210 napisał/a: | Mysleli ze skoro odległosc to 400 km to bede chciał kuriera
no to ja ze odbiór osobisty |
no to go zrobiłeś na szaro
pewnie nietęgą miał minę, jak to usłyszał
Jerry_R - Pon 22 Lut, 2010
Niedawno sprzedawalem cos na eBay. tez dostalem takie maile. Oczywiscie nic nie wyslalem. W sumie moglem dac zmyslony numer nadania... A tylko napisalem ze dopoki kasy nie widze, dopoty wysylki nie bedzie...
epka - Wto 10 Sie, 2010
Witam wszystkich
Wlasnie jestem w trakcie negocjacji z Nigeria. Cena jaka chcieli zaplacic byla wyzsza niz oczekiwalam, super pomyslalam. Chodzi o sukienke slubna. ALE... dziwny byl brak jakichkolwiek pytan o przedmiot tylko podac dane, identyczne jak wczesniej pisaliscie dane banku itd bez poufnych. Szybka decyzja wplata i natychmiast chca potwierdzenie wyslania przesylki ????
Dziwne. Wiec zaczelam szukac i znalazlam wiele takich sytuacji jak moja.
nie sadze zeby tym razem to byla prawdziwa oferta kupna wiec podaje dane kupujacego
Olaotani Olakusey <zuzana.olaotan@gmail.com
NAME:- Yesumen Akani
Address :- 20 ashipa area oyo
City:- Oyo
State:- Oyo state
Zip code:- 23402
Country:- Nigeria
Tel No:- +2348071153695
Bank ktory (niby) potwierdzil wplate to CICI Bank. Napisalam do nich (na mail podany na ich stronie dot spraw oszustw) czy to od nich. Czekam na odpowiedz.
Jesli jestem w bledzie to od razu wymarze ten wpis.
Dzieki wszystkim za wypowiedzi, bez Was wielu by sie nabralo.
Bede pisala co dalej.
Aha pracuje w mundurowce wiec postraszylam ich troche (choc pewnie maja to gdzies) ale nie omieszkam powiadomic kogo trzeba. Jeden adres mniej
MC - Wto 10 Sie, 2010
Oczywiście, że jest to przekręt. Z resztą dosyć znany.
zug - Wto 10 Sie, 2010
epka napisał/a: | Chodzi o sukienke slubna |
do Nigerii
MC - Wto 10 Sie, 2010
No co? Koleżanka dostała też propozycję, bo sukienka się bardzo wiele podobać Nigeryjczyk i chcieć kupić za dużo mnóstwo więcej euro z banku hamerykańskiego.
Jerry_R - Wto 10 Sie, 2010
Przekret, napisz, ze wyslalas i przyszedl zwrot, gdyz podany adres jest zly
zug - Sro 11 Sie, 2010
MC napisał/a: | ....bo sukienka się bardzo wiele podobać Nigeryjczyk i chcieć kupić za dużo mnóstwo więcej euro z banku hamerykańskiego. |
epka - Sro 11 Sie, 2010
Jestem zalamana. Kolezanka/ga przestala do mnie pisac
Ale dostalam odpowiedz z banku ICICI. A brzmi tak
Dear Sir/Madam,
Greetings from ICICI bank.
We wish to inform you that the e-mail you received is indeed fraudulent and it has not been sent by ICICI Bank.
We request you not to respond to such email.
We communicate to our customers through ukdirect@icicibank.com/ ukservice@icicibank.com
Please visit the below link for more information on phishing mails.
http://www.icicibank.co.uk/phishing.html
Safety Tip: Remember your passwords and do not tell anyone else, be it your close relative, trusted friend or even your banker.
Be Vigilant - Never fill in any form that you have accessed via a link with sensitive data such as User ID, Password, PINs, and other account related information.
Secure Communication - When corresponding with the bank, try to use your secure mailbox on ICICIBank.co.uk as much as possible.
Be Cautious - Do not leave your internet banking session unattended. Always sign off from your online banking session.
May we request you to forward this mail to others so they too could be made aware of the perils of "phishing".
Please visit the 'Secure Banking' section on our website for "Safety Tips" and more information on a secure online banking experience.
We reiterate that ICICI Bank acts at all times with diligence, in good faith, and without any intent of prejudice to the interests of its customers.
While ICICI Bank follows the latest security and encryption standards, we request you to follow certain precautions with respect to your Internet Banking Passwords.
This mail has not been sent by ICICI Bank, We request you not to update the link or log on to the site mentioned in the mail.
Please note that ICICI Bank does not request for such account related information from the customers.
Yours sincerely,
Rakesh Bageria
ICICI Bank UK PLC
Please inform us if your contact details have changed.
Have you seen our latest HiSAVE rates? Our Fixed Rate Accounts currently offers up to 4.75% AER/Gross. For the latest interest rates, visit http://www.hisave.co.uk/accounts.html
Note :Please do not reply to any e-mail that asks you for your bank-account-related information / details. These are called phishing e-mails and are designed with intent to fraudulently capture your bank account and personal details for misuse etc.
PO POLSKU
Szanowni Państwo, Pozdrowienia z banku ICICI. Pragniemy poinformować, że e-mail, który otrzymałeś jest rzeczywiście zgodnie z prawem i nie została wysłana z ICICI Bank. Prosimy nie można odpowiedzieć na takie e-mail. Komunikujemy się do naszych klientów przez ukdirect@icicibank.com / ukservice@icicibank.com Zapraszamy na poniższy link aby uzyskać więcej informacji na temat phishingu mail.
http://www.icicibank.co.uk/phishing.html
Mniej wiecej tak
Usjwo - Sro 11 Sie, 2010
epka napisał/a: |
PO POLSKU
S |
tlumacza to mogli lepszego zatrudnic, to mozna zalatwic online
makakr - Czw 20 Sty, 2011
o też dostałem coś podobnego:
Hello....Thanks for your message Am Mrs Christana From Canada and i
want you to know that i really appreciate your quick response...I am
interested in buying this item for my daughter who is on charity
movement in Nigeria and due to the urgency Need of the item by my
daughter i will like to offer you 550Euro for the item cost plus
the shipment fees via (www.poczta-polska.pl ) ( Post
office shipment
Service ).. to my daughter address below
However, here is the shipment address
NAME...................Adebayo A Olanrewaju
ADDRESS.......... No 52, Alexhander avenue
CITY.................. Omu-Ijebu
STATE................OGUN
ZIP CODE............23437
COUNTRY...........NIGERIA
PHONE NUMBER: +2348050624607
I want you to get back to me with your full bank details like
below,so that i can make the payment asap...
Bank Name...
Bank Address...
Account Number...
Account Holders Name...
Swift code...
Bic ....
All above Information of your bank are needed for me to make an
immediate payment deposit of the money into your Bank account...
Hope to read from you Soon so that i can proceed with the payment of the item...
Best regards,
Mrs Christana
zaraz później dostałem potwierdzenie przelewu teraz tylko czekają na numer...
jednak napisałem maila do banku, maila wziąłem ze strony, odpisali że to wszystko jest ok.
dość dziwne..
dr11 - Czw 20 Sty, 2011
makakr napisał/a: | I am
interested in buying this item | A czy Ty sprzedajesz "this item" ?
makakr napisał/a: | to wszystko jest ok | Czarno to widzę
Cytat: | Autor: aga Data: 2011-01-17 21:50:19
ode mnie rowniez chcieli suknie slubna kupic
Hello....Thanks for your message Am Mrs Christana From Canada and i
daughter i will like to offer you 250Euro for the item cost plus
the shipment fees via (www.poczta-polska.pl ( Economy Post office shipment
Bank Name...
Bank Address...
Account Number...
Account Holders Name...
Swift code...
Bic ....
Hope to read from you Soon so that i can proceed with the payment of the item...
Best regards,
Mrs Christana |
Cytat: | Autor: GośkaR Data: 2011-01-19 20:39:24
hahahaa, dobre to jest. J arównież srzedają suknię, ale nie na allegro - na mojej miastowej, że tak powiem , stronie.
Narazie nasza korenspondencja ma się tak:
1, is this item still for sales..?? if yes please let me know the item
final cost plus the working condition.and also how many do you have
for sales. you can get back to me at (christanasalmons98@gmail.com)
Thanks Mrs Christana
ja (jeszcze nieświadoma): Yes, it's still for sales.
It will be costs 1000 polish złotych but tell me if you want to send dress abroad?
Or maybe you are in Krosno and you want to try it on?
2. Hello....Thanks for your message Am Mrs Christana From Canada and i
daughter i will like to offer you 450Euro for the item cost plus
the shipment fees via (www.poczta-polska.pl ) ( Post
office shipment
Bank Name...
Bank Address...
Account Number...
Account Holders Name...
Swift code...
Bic ....
Best regards,
Mrs Christana
Zwykle przeszukuje najpierw Facebook, żeby znaleźc ludzi, potem google. Dziwne dla mnie było też to, że ona jest w Kanadzie a córka ma dziwne imię i nazwisko...
ja: (już świadoma) Great. I've checked prices in poczta polska and it will be costs 60 Euros more. Summary: 510 Euros.
I will send wedding dress to you if i will get money. Can be it Western Union? I know that in Canada there is a lot of Western Union's agency so it cant be a problem for you.
And then I will send yor doughter this wedding dress
best regards,
3. hello friend Małgorzata
i understand all you said ok and also i want you to know that i'm
here to make a clean and clear transaction with you ok and at the end
of this transaction everyone will be satisfied ok
so be rest assured and get back to me with your full bank details so
that i can take that to my bank and deposit money into your bank
account ok and as soon as you confirm the payment from my bank you
will then proceed on with the shipment of the item to my daughter address
with you ok
so i wait your quick reply regarding your bank details so as for me to
proceed on with the deposit of money to your account
Thanks
ja: (już z miłą chęcią piszę i z napięciem, co odpisze.Fajne uczucie jest jak się wie, że druga osoba kłamie;)) It's problem... I don't have bank account. I always use Western Union to get and give money..
narazie tyle |
te następne dostałem identyczne, i to nie z allegro tylko takiego portalu przy moim mieście z którego w ogóle nie spodziewałem się odpowiedzi a tutaj proponuje 550 euro...
też szukałem na facebooku, o mam: hello friend Dominik
i understand all you said ok and also i want you to know that i'm
here to make a clean and clear transaction with you ok and at the end
of this transaction everyone will be satisfied ok
so be rest assured and get back to me with your full bank details so
that i can take that to my bank and deposit money into your bank
account ok and as soon as you confirm the payment from my bank you
will then proceed on with the shipment of the item to my daughter address
with you ok
so i wait your quick reply regarding your bank details so as for me to
proceed on with the deposit of money to your account
Thanks
Mrs Christana
dr11 - Czw 20 Sty, 2011
Napisz, że nie masz konta i że gotówkę możesz zaakceptować w formie przekazu Western Union
teraz doczytałem, też jestem z Krosna:p napisałem jej piszę że jej bank jest w 100 % bezpieczny...
baracuda - Czw 20 Sty, 2011
makakr napisał/a: | proponuje 550 euro... |
Nigdy nie wnikam w tego typu maile , adresat ma od razu baniak na domene
, maile , szkoda mojego czasu
A kasę będziecie widzieć jak świnia niebo
Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Mar, 2011
Ha ha, proceder dalej kwitnie, jakieś bałwany chcieli kupić ode mnie 50d z wysyłką do Nigerii
Tylko, że ja się nie bawię w koresponcje z takimi "klientami". Mail został skasowany od razu.
moronica - Sro 02 Mar, 2011
a niektorzy sie bawia i to niezle
http://www.cracked.com/ar...9-scammers.html
Baku - Sro 02 Mar, 2011
Skamer stracił chyba cierpliwość...
Barrbra - Pon 05 Wrz, 2011
Uprzejmie donosze (zarejestrowalam sie tylko po to, normalnie jako 'czytelniczka:P') , ze ow Nigeryjczycy nadal probuja oszukiwac. Zdziwil mnie tylko slabiutki angielski niby zolnierza na misji miedzynarodowej jak wynikalo z tresci listu. Nie poddaja sie jednak bo dostawalam maile z roznych adresow, takze lepiej nie odpisywac bo zaspamuja.
moronica - Pon 05 Wrz, 2011
ostatnio kumpla probowali naciagnac. sprzedawal komorke na ebayu i jeden Nigeryjczyk najpierw z nim negocjowal zakup poza portalem a nastepnie wyslal mu sfingowane potwierdzenie przelewu paypalowego
|
|