|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompakt/hybryda czy lustrzanka?
Dzemus - Wto 23 Gru, 2008 Temat postu: Kompakt/hybryda czy lustrzanka? Do tego tematu scalam dyskusje ogólne o tym, czy amatorowi lepiej kupić dobry kompakt lub hybrydę czy podstawowy model lustrzanki z podstawowym obiektywem w zestawie – Komor.
y___ napisał/a: | Witam,
dopiero co raczkuje w fotografii, robię sporo zdjęć, ale jako, że jestem dość wymagająca, a do tej pory sprzęt nie był najlepszy, to zdjęcia średnio mnie zadowalają. Postanowiłam w końcu, że zacznę robić to lepiej, ale żeby tak się stało, muszę zainwestować w lepszy sprzęt.
Dotychczas(ponad 2 lata) moim aparatem był panasonic lumix lz5. Byłam z niego bardzo zadowolona, jednak w tej chwili moje wymagania się zwiększyły. Dzisiaj sprzedałam ten model i - mam nadzieję - na dniach kupię fz28. Przyznam, że bardzo kusi lustro, ale nie chcę rzucać się na głęboką wodę(słabo wierzę w swoje umiejętności, a poza tym, jeszcze słabiej w portfel), więc stąd mój wybór. Na początku miał być fz18, ale niedawno zobaczyłam fz28, zaczęłam czytać i... przy takiej różnicy w cenie(u mnie to jakieś 50zł) zdecydowałam się na nowszy model.
Zarejestrowałam się tu, bo nie potrafiłam zdecydować między tymi dwoma aparatami i czytałam wątki by się zorientować. Myślę, że zostanę na dłużej, ze względu na rozwijającą się pasję
No i miodkiem na moje serducho są wątki z zdjęciami, które w większości są naprawdę - dla mnie - genialne
Spróbuje przełamać kompleks średniej jakości fot i wstawię coś, co mam nadzieję, będzie adekwatnie ocenione w stosunku do sprzętu(czyli jeszcze lz5) i nikt nie będzie miał nic przeciwko. Potem może będzie się czym chwalić jak dostanę w łapki nowy kompakcik |
Kup lustro jednak. Ja właśnie mam fz18 i praktycznie 2 miesiące od zakupu zacząłem marzyć o lustrze. Najtańsze lustra kosztują teraz tyle co fz28, a lustro możesz cały czas wyposażać. Jeśli łykniesz bakcyla, to najprawdopodobniej będziesz chciała lustro . Taka moja osobista opinia .
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
Dzemus napisał/a: | Taka moja osobista opinia . | Zgodzić się muszę z tą opinią. Zwłaszcza, że lustra nie trzeba nowego kupować - ot, taki nikon d50 z 50/1.8 albo Canon 350d z 50/1.8.
y___ - Wto 23 Gru, 2008
Dzemus napisał/a: | Kup lustro jednak. Ja właśnie mam fz18 i praktycznie 2 miesiące od zakupu zacząłem marzyć o lustrze. Najtańsze lustra kosztują teraz tyle co fz28, a lustro możesz cały czas wyposażać. Jeśli łykniesz bakcyla, to najprawdopodobniej będziesz chciała lustro . Taka moja osobista opinia . | Dzięki za radę, ale jednak chyba zostanę przy swoim. Naprawdę gruntownie to przemyślałam parę razy, ale po takim poście znów się waham. Wydaje mi się, że cena odegra swoją rolę. fz28 będzie mnie kosztować jakieś 900zł, nowy, z gwarancją. Wspomniany nikon d50, używany, to 700zł, bez obiektywu(tyle znalazłam na allegro). Z canonem 350d jest inna sytuacja.. oj, chyba muszę to jeszcze przemyśleć jeszcze raz.
narzeka się na dodatkowe wydatki związane z lustrem, ale nikt nie mówi, że te wydatki to sama przyjemność
Erais - Wto 23 Gru, 2008
Jak się ma pieniądze
y___ - Wto 23 Gru, 2008
No i właśnie to powoduje, że jednak nie mogę pozwolić sobie na lustro w tej chwili. Chce aparat jak najbardziej, hm.. "uniwersalny", jeśli można tak to nazwać. Nie chciałabym być uzależniona od ilości obiektywów, których by mi wiecznie pewnie brakowało(bo kto nie ma innych wydatków, jak same obiektywy? chyba tylko dzieciak który dostanie 'przez pomyłkę' na komunię lustrzankę i rodzice na wszystko wykładają). Bawiłam się trochę fz18, w 100% zdaje sobie sprawę, że od lustra odbiega, ale wspomniana "uniwersalność" daje mu przewagę. Oczywiście nie mówię, że to wspaniałe cudo techniki, oh i ah, niemniej ma to coś, czego od aparatu oczekuje, na dzień dzisiejszy - w pewnym sensie - zaspokoi moje potrzeby.
To tak w ramach jeszcze wyjaśnienia, bo przez moment miałam znów sieczkę w głowie, czy jednak nie lustrzanka
A tak wracając do mojego przywitania
Dodam tylko, że mieszkam na Śląsku. Poza pstrykaniem amatorskim, interesuje się kynologią i troszkę modyfikacjami ciała.
No i myślę jednak, że więcej będę czytać, niż pisać
Erais napisał/a: | :sad: Jak się ma pieniądze | Dokładnie, łączę się z Tobą w bólu
Erais napisał/a: | :sad: Jak się ma pieniądze | Jak się nie ma pieniędzy to się kombinuje No i jak się nie ma pieniędzy a ma się czas, to zawsze są manualne szkiełka
Erais - Wto 23 Gru, 2008
Mavierk- już wykombinowałem: Nikona P80 Dlatego w pełni rozumiem naszą koleżankę FZtki też nie są wcale złe
Wolę d70s z 50tką od jakiegokolwiek superzooma
qadest1 - Sro 24 Gru, 2008
y___,
Sprawdzaj wiadomości na PW coś tam Ci się pojawi
y___ - Sro 24 Gru, 2008
Zdążyłam odpisać
Jak tylko otworzą sklepy robię nalot i kupuję FZ28, a jeśli kiedyś wpadnę na pomysł wymiany tego modelu, to mam nadzieję, że już wtedy tylko na lustro się zdecyduje
qadest1 - Sro 24 Gru, 2008
y___ napisał/a: | Zdążyłam odpisać |
Ja też
y___ napisał/a: | a jeśli kiedyś wpadnę na pomysł wymiany tego modelu, to mam nadzieję, że już wtedy tylko na lustro się zdecyduje |
No innej opcji, to raczej nie widzę
xneon - Sro 24 Gru, 2008
y___, jeśli fotografujesz kreatywnie, to bardzo szybko jakikolwiek zaawansowany kompakt przestanie wystarczać. wiem sam, bo mi od początku zainteresowania fotografią do - wręcz przesadnego - opanowania Soniaka DSC-H2 minęło ok. 8-9 miesięcy umiarkowanie intensywnego użytkowania (dodam od razu, że kumpel posiadający Olympusa SP560UZ również po takim okresie dotarł do szczytu możliwości swego sprzętu z uczuciem niedosytu).
mam teraz namacalną możliwość porównania kompaktu z lustrzanką i jest kilka rzeczy bezdyskujnie przemawiających na korzyść DSLR:
- wymienne szkła! - co mi po dwudziestokrotnym zoomie, jeśli na jego końcu otrzymuję dzięki niemu mydło a'la abberracja? i jestem do niego przykuty na stałe? (jasne, mogę założyć konwertery czy Raynoxa, ale to tylko słodzik a nie prawdziwy cukier
- wiążące się ze szkłami światło - kompakty mają w najlepszym przypadku światło 2.7-2.8 (mam stałkę 50/1.4 - różnica jest kolosalna) a po drugie primo: obiektywy zostają na lata, body się wymienia...
- większa matryca - można mówić i mówić o jej przewagach, ale dopóki nie zobaczysz tego na własne oczy...
przemyśl tę sprawę jeszcze raz (ależ jestem upierdliwy), po co tracić kasę na kompakt, skoro można za to kupić gripa i np. 50/1.8 (jeśli chodzi o system Canona)...
qadest1 - Czw 25 Gru, 2008
xneon,
Taaa, to prawda! Swoim panasonikiem doszedlem do szczytu jego możliwości po pół roku Dlatego w pełni popieram to co Napisałeś!!!!
y___ - Czw 25 Gru, 2008
Nie wiem, czy fotografuje kreatywnie, czy nie. Tak samo nie potrafię ocenić, w jakim momencie znam 100% możliwości aparatu - z starszym panasoniciem spędziłam dwa lata i nadal był dla mnie fajnym kompakcikiem. Chociaż ciężko było zrobić naprawdę dobrą fotkę. Kupując FZ28 można powiedzieć, że idę trochę na łatwiznę. Ale jednocześnie staram się myśleć rozsądnie. Czas, który spędzę na bawieniu się FZ28 będę też równocześnie wykorzystywać w dokształceniu się na temat lustrzanek i obiektywów, by móc podjąć dobry wybór, kiedy zdecyduje się znów skoczyć o stopień w górę jeśli chodzi o zaawansowanie sprzętu.
PS. FZ28 nie kupuję ze względu na x18krotny zoom. To dla mnie tylko miły dodatek, przy wyborze skupiałam się na ogóle aparatu(+to, że miałam możliwość zabawy FZ18 i naprawdę zadowalał mnie).
Proszę Was, pozwólcie mi się cieszyć nowym sprzętem
Ale dzięki za wypowiedzi, naprawdę fajnie, że przyszłych pstrykaczy sprowadzacie na "prawidłową drogę"(chociaż dla mnie trochę męczące jest to, że ta droga "nie może" prowadzić przez superzooma jakim jest FZ28, a każdy powinien zaczynać od razu od lustrzanki ).
xneon - Czw 25 Gru, 2008
niekoniecznie musi być 100% - ja do 100% musiałbym jeszcze Soniakiem kręcić - tfu tfu - filmy (ale C5DMkII to bym pokręcił )
chodzi o moment, w którym dopracujesz na 100% techniczną stronę zdjęcia (w trybie M na ten przykład) i zauważysz, że i po prostu narzędzie nie wyrabia - potrzebujesz więcej światła, z czasem wejść wyżej nie możesz i lipa, nawet bracketing nie pomaga
kompakty są bardzo ograniczone - ja używam mojego teraz tylko w zasadzie do eksperymentów tego typu:
czy sprowadzam na złą drogę...ja Cię serdecznie ostrzegam przed wydaniem tysiąca ciężko zarobionych - jak sądzę - PeeLeNów na coś, co może nie wystarczyć na długo
samochód kupuje się na 200 000 i żeby nie stwierdzić po 20 000 - to nie to, mogłem wziąć kombi bo rodzina się nie mieści - to takie średnio trafione porównanie
ja żałuję, że nie zacząłem od lustrzanki - choć w takim wypadku straciłbym kilka ciekawych ujęć...z drugiej strony rzadko kiedy jestem zadowolony z pracy kompaktu - a ostatnio zdarzyło mi się parę RAW-ów, z którymi nie musiałem absolutnie nic robić, i to nie były zdjęcia z dekielkiem hje hje
jeszcze coś: ja zacząłem od zaawansowanego kompaktu, a moja dziewczyna od kieszonkowego HP-ka. nastrzelała nim kilka ciekawych fotografii, ale trafił go szlag. potem wygrała w konkursie poetyckim jakiegoś Canona kompaktowego - nawet go nie rozpakowywała tylko sprzedała i za te pieniądze dołożyła do atrakcyjnej oferty 40D z 50/1.4 - jest zachwycona (choć czepia się trochę mnie, że zaczęliśmy od stałki nie wiem, jak jej powiedzieć, że w Sigmie 17-70 będzie gorsze światło...;))
opisz mi, co to jest ogół aparatu? jakość wyświetlacza? ja bym skupił się na tym zoomie, bo obiektyw to część dla całości witalna.
edmun - Czw 25 Gru, 2008
xneon, zostaw juz Pania w spokoju. sam zaczynalem od FZ18 i nie widze sensu wchodzic od razu na lustrzanke jesli sie tego nie chce
Jesli czujesz ze potrzebujesz cos wiecej od Pasikonikow, no to mozna myslec o lustrze, jesli Pasik wystarcza, to czemu brac wiecej i sie meczyc ?
(p.s. a wybor lustrzanki przyjdzie i tak z czasem)
xneon - Czw 25 Gru, 2008
uuu, zróbcie ze mnie tego złego - zawsze na tym się kończy
ho ho ho, merry lustro krismas
y___ - Czw 25 Gru, 2008
Czysto teoretycznie, skoro już taki temat zaistniał...
Co myślicie o: canon 350d i obiektyw KIT(EF-s 18-55 mm)? Jak wygląda "uniersalność" tego obiektywu? Do jakich warunków można go użyć z czystym sumieniem? Pstrykam dużo zdjęć makro, krajobrazów, sporadycznie portrety i takie zwykłe "albumowe" fotki. Czy wystarczy wydanie około tysiąca na tego typu zestawy i będę zadowolona, czy raczej powinnam się nastawić na dokupienie jakiejś ilości obiektywów jeszcze do tego?
Chętnie porozmawiam na ten temat również na pw, bo nie chce tu wstawiać linków z allegro coby reklamy nie robić, a przyznam się, że namącił mi canon w głowie(chociaż nadal nastawiam się na kompakt, bo nie do końca wiem, z czym lustrzankę się "je", nie miałam okazji dłużej takim sprzętem popstrykać).
Aha, w domu mam jeszcze obiektyw helios z starego, poczciwego zenita.
Powtarzam, to czysto teoretyczne rozważania. Najpewniej w sobotę kupię panasa, ale wiedza zawsze się przyda na przyszłość
bbeeaa - Czw 25 Gru, 2008
Miałam podobny orzech to zgryzienia, podobne wątpliwości (finanse i kiepskie doświadczenie w fotografii). Wahałam się, ale chcąc postąpić rozsądnie zdecydowałam się na Panasonica FZ50, rezygnując tym samym z lustrzanki. Teraz żałuję, chociaż ciągle bawię się Panasonikiem i daje mi pewną satysfakcję, jednak już odczuwam (obok zalet) ograniczenia. Nie ma sensu przechodzić z jednego aparatu cyfrowego na drugi. Albo zwykły tani i poręczny aparat cyfrowy, albo lustrzanka. Jeśli zależy Ci na jakości zdjęć i efektywnym kombinowaniu z aparatem, to (wg mnie) nie ma się co zastanawiać, tylko brać lustro. Wiem, lustrzanka wiąże się z wydatkami, ale można to rozłożyć w czasie, jakoś sobie poradzić.
Być może mocno narzucam swoje zdanie, ale nie chciałabym, byś żałowała swej decyzji, podobnie jak ja. Wydaje mi się, że jeśli kupisz coś innego niż lustro, to stracisz czas i pieniądze. Ale to tylko moje zdanie.
NIEZWYKŁA HYBRYDA I ZWYKŁA LUSTRZANKA TO W DALSZYM CIĄGU NIE TO SAMO.
xneon - Czw 25 Gru, 2008
a nie mówiłem?! nawet kobiety mnie popierają
350 + kit? nie lepiej 450 i nowy kit z IS? nie wiem, czy złapiesz jeszcze, ale może 400D nawet byłby lepszy od 350...
mavierk - Czw 25 Gru, 2008
xneon napisał/a: | 350 + kit? nie lepiej 450 i nowy kit z IS? | lepiej nowy marek 3ds + 24-105 chociazby jako kit z IS... co za...
xneon - Czw 25 Gru, 2008
hej, ja tylko odpowiadam
a w ogóle skąd ten 350 - odkupowany od kogoś?
jak do tysiąca, to chyba musiałabyś wejść w system Sony i zacząć od A200, 1200 z niezłym na początek szkłem 18-70
Erais - Czw 25 Gru, 2008
A ja w tym wypadku zdania nie zmieniam Cztery lata robiłem zdjęcia Sony P73- bardzo dobry to aparat do motylków, żuczków i roślinek, ale ja w końcu chciałem PTAKI !!!- ileż można robić makro? Do dyspozycji miałem tylko 1000 zł, brat dał mi 200 i tym sposobem wybór padł na Nikona P80- i tak wydatki się mi zwiększyły o statyw, kartę pamięci, torbę; ale mam, fotografuję i jestem zadowolony. A tak co?- ustawiłbym sobie samo body na półce i zgrzytając zębami dalej robił zdjęcia sony, lub miał body z jakimś tam zwykłym obiektywem i... fotografowałbym kwiatki i motylki, bo np. o dzięciole dalej mógłbym tylko marzyć- tak więc wszystko zależy od pojemności portfela, dlatego jeśli koleżankę teraz stać tylko na FZ, to niech go kupi, pofoci, poduczy się, z czasem być może kupi sobie lustro- chyba lepsze to, niż później przeglądać ceny obiektywów i kląć pod nosem, że ten czy inny się by przydał, a tu tylko podstawowy, który mnie ogranicza i nic poza tym, bo nie mam gotówki (ale to tylko moje zdanie, każdy ma prawo mieć własne )
Monastor - Czw 25 Gru, 2008
Erais, ptaki to właśnie to, co zmusiło mnie do zmiany super-zoomu na lustrzankę. Nie żałowałem ani przez moment.
Erais - Czw 25 Gru, 2008
I właśnie może też to, co mnie kiedyś zmusi na przesiadkę - póki co, fotografuję tym, co mam, zdając sobie sprawę z niedoskonałości, z powodów wyżej zamieszczonych
y___ - Czw 25 Gru, 2008
xneon napisał/a: | 350 + kit? nie lepiej 450 i nowy kit z IS? nie wiem, czy złapiesz jeszcze, ale może 400D nawet byłby lepszy od 350... | No wiesz, a może lepiej nikon d90 i plecak obiektywów? Przepraszam, ale powoli jak to czytam, to po prostu szczęka mi opada...
Skoro FZ będzie stratą pieniędzy, to pytam, czy będę zadowolona z canona 350d, dlaczego te lustro? Bo oglądam allegro i co niektóre oferty mogę strawić( http://allegro.pl/search....&personal_rec=0 ). 450d to samo body kształtuje się w cenie około 2 tys. a jak wspomniał kolega Erais nie chce kupować lustra na półkę i zgrzytać zębami.
Jestem skłonna kupić lustro, naprawdę, ale muszę wiedzieć, czy takie minimum, jakie oferują na allegro mi wystarczy do zdjęć o których wspomniałam powyżej(pytam Was, bo znacie możliwości aparatów jak i obiektywów). Czy takim prostym zestawem da się zrobić dobre zdjęcia w niejednej tematyce(np. nie same makro)? I najbardziej na to mnie interesuje odpowiedź, a nie propozycje innych lustrzanek, które NIE SĄ w tej chwili dla mnie osiągalne.
xneon - Pią 26 Gru, 2008
http://allegro.pl/item513...gb_idealny.html
mavierk - Pią 26 Gru, 2008
no ja bym się o to pobił:
http://www.allegro.pl/ite...rip_gratis.html
albo wziął to, co ja mam:
http://www.allegro.pl/ite...nikon_d70s.html
a jak chęć masz na manuale to to:
http://www.allegro.pl/ite...ncja_2009r.html
Albo coś w ten deseń... imo d70s jest najlepsze z powyższych.. ale z tej wypowiedzi bije subiektywizm
y___ - Pią 26 Gru, 2008
No Panowie, to są właśnie konkrety! Dziękuję
majkel21 - Sro 14 Sty, 2009 Temat postu: Kompakt czy lustro Panasonic DMC-FZ28 czy Sony Alpha 300?
mnich - Sro 14 Sty, 2009
Zależy czego potrzebujesz?
Sony Alpha napewno będzie szybsze w działaniu niż kompakt ( autofokus, opóźnienie, ) da lepszą jakość obrazu i możliwość zmiany obiektywów.
FZ28 zapowni duży zakres ogniskowych bez zmiany obiektywu, co w przypadku lustrzanki może okazać się studnią bez dna.
piotrmkg - Sro 14 Sty, 2009
majkel21, na start czyt. jako pierwszy aparat polecałbym kompakt. nawet po przesiadce na lustro, kompakt jest czasami niezastąpiony ze względu na swoje wymiary.
majkel21 - Sro 14 Sty, 2009
Swoje przygody z kompaktem mam już za sobą. Mój wysłużony Canon A80 odmówił posłuszeństwa i właśnie się rozglądam za czymś nowym. Fotografować lubię, na pewno cyfrówka nie leżała u mnie nigdy zbyt długo nieruszana. I właśnie się zastanawiam czy to ten moment na zmianę kompaktu na lustro.
piotrmkg - Sro 14 Sty, 2009
majkel21, jeśli kieszenie ci się wydają za bardzo wypchane pieniędzmi to tak, to jest właściwy moment na zmianę na lustro.
spawn24 - Czw 22 Sty, 2009 Temat postu: pomocy witam jestem pocztkujacym fotografem ,powiedzcie co lepiej dla mnie wybrac porzadny kompakt sony czy lustrzanke sony na oku mam
lustrzanki:
sony a200 ,a300 lub a700
kompakt:
Sony DSC-H5
Sony Cybershot DSC H7
SONY Cyber-Shot DSC-H9
Baku - Czw 22 Sty, 2009
Sprawa rozbija się o budżet jaki chcesz przeznaczyć na zakupy foto, a także sposób wykorzystania aparatu: jaki typ zdjęć, jak często, w jakich warunkach, do jakiego celu....
rafalg - Czw 22 Sty, 2009
Co do wyboru modelu to rozrzut spory. Pytanie tylko czy od razu lustro, a może warto trochę zapoznać sie z zagadnieniem i poćwiczyć na kompakcie a dopiera później przesiąść się na coś lepszego. Dla kogoś kto dopiero zaczyna lustrzanka może okazać się zbyt dużym szokiem jak na początek. A kupowanie dobrego sprzętu i "jechanie" na automacie mija się z celem. Radze dobrze się zastanowić przed wyborem i przeanalizowć swoją wiedzę i możliwości. No i warto rozważyć jakieś inne firmy na rynku jest coś innego nie tylko SONY.
Baku - Czw 22 Sty, 2009
No tego to już nie chciałem nawet mówić by nie być posądzony o sprzętowy rasizm.
A dobry kompakt nie jest zły. Sam zostawiłem swojego Olympusika po przesiadce na lustro - owszem zdjęć robi wyraźniej mniej (ot, przywilej emeryta), ale przydaje się zawsze wtedy gdy potrzebna jest zajrzydziura, no i myślę że pływa znacznie lepiej od Canona.
goltar - Czw 22 Sty, 2009
Proponuje zapoznać się z TYM TEMATEM.
spawn24 - Czw 22 Sty, 2009
Potrzebuję aparat do celów użytkowych, zdjecia rodzine, wycieczki, itp. Kolega mowił ze zamiast kompaktu wez sobie a300 lub a350 podglad na zywo lub a700 podobna cena. A za dobry kompakt trzeba dac tyle co za lustrzanke a jakosc lepsza. Odradzał mi a200 bo nie ma podgladu na zywo. Pozniej dokupie 2 obiektywy po 1500zł i lepszego zestawu mi nie trzeba tylko co brac?
Brać się za naukę ortografii i interpunkcji, bo ciężko czytać posty w których nie ma ani dużych liter, ani kropek, przecinków i jeszcze ortograf się zdarzy. Komor
kozidron - Czw 22 Sty, 2009
spawn24,
bez przesady z tą mnogością funkcji i zaawansowania ale zapoznanie się z ogólnymi zagadnieniami w fotografii to jak najbardziej dobry pomysł....zastanów się czego tak naprawdę ci trzeba, najczęstszymi rozczarowaniami po zakupie lustrzanki to zdanie sobie sprawy że na auto lustro robi słabsze foty od kompakta i to że obiektyw kitowy daje małe możliwości a przecież w reklamach jest tak pięknie a ta chuda laska, biega i robi ładne fotki bańką .....
może warto zastanowić się nad jakąś hybrydą jak np. fuji 9600 czy coś podobnego.....
just - Pią 12 Cze, 2009 Temat postu: kompakt z górnej półki czy tania lustrzanka ??? Bardzo prosze o rade przy zakupie aparatu. jestem przewodniczka tatrzanska, amatorka, robiaca duzo zdjec, czasem zamieszczam je w gorskich czaspopismach , aparat potrzebuje glownie w gory i na wyprawy wiec waga i rozmiar nie jest bez znaczenia jednak zdecydowanie bardziej cenie sobie jakosc zdjec niz wage sprzetu. zdjecia robie glownie w plenerze, w pomieszczeniu znacznie rzadziej. nie potrzrebuje takich rzeczy jak format RAW bo az tak sie na forografii nie znam
nie moge sie zdecydowac czy kupic dobry kompakt czy tania lustrzanke. nie wiem czy bede potrafila wykorzystac mozliwosci jakie daje mi lustrzanka (chociaz kiedys uzywalam nikona D70 bodajze - analogowego - swoja droga czy obiektyw ze starych lustrzanek pasuje do cyfrowych ? )
Wracajac do tematu zastanaiwlam sie nad kompaktami
nikon coolpix P80
powershot SX 10 IS
canon powershot G10
lub lustrzanka
sony A300 obiektyw w komplecie 18-70mm
CANON EOS1000D z 18-55mm i /lub 55-200mm
Prosze o rade co jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem ?
z gory dziekuje i pozdrawiam
mavierk - Pią 12 Cze, 2009
Kasa, ile kasy chciałabyś wydać?
Zdjęcia? Czy raczej pełne krajobrazy, czy czasem jakaś koziczka, czy świstaczek też się napatoczy?
czyli co dla Ciebie jest ważniejsze - duże zbliżenie czy raczej szerokie pole widzenia, umożliwiające sfotografowanie całych szczytów
Ja wiem, co chciałbym na takie wypady - Sony A200 + 16-105 + filtry (polaryzacyjny i szara połówka)
Równie dobrym, jak nie lepszym, pomysłem byłoby kupno na allegro używanego Sony R1
Podobnie z Sigmą DP-1, ale wtedy możesz fotografować tylko i wyłącznie krajobrazy.
Jeszcze jest panasonic LX3 - mały kompakcik z nienajgorszą jakością obrazu.
Niebawem wyjdzie Olympus e-p1 (za 4 dni premiera) - będzie to mały aparacik z dużą matrycą i wymiennymi obiektywami - będzie kieszonkowy a z obiektywem 14-42 (albo 14-50) będzie (moim zdaniem) wymarzonym komplecikiem na wycieczkę w góry.
just - Pią 12 Cze, 2009
do 2000 max 2500 moge wydac jesli to ma sens
swistak i kozicka a nawet i misio owszem czasem sie pojawiaja wiec zoom jest wazny ale nie musi byc jakis mega typu x 20 jak w canonie
jednak A 200 ? a czemu nie a 300 ?
w ogole plan docelowy mam taki by miec jeden wiekszy aparat i jeden malutki do kieszeni na wspinanie czy do jaskini, taki juz malutki zupelnie.
a taki zestaw
http://sklepfotograficzny.../A200-18-200mm/ ?
kurde... zoom klasy 18-200 to byłoby coś pięknego, ostatnio bawiłem się Sigmą 18-200OS i byłoby to szkiełko idealne dla Ciebie... ale ono samo kosztuje 2200zł
W takim razie ja bym był raczej za Fuji s100 Fs
http://www.euro.com.pl/cy...ml?from=skapiec
Zakres ogniskowych 28-400 umożliwi Ci fotografowanie zarówno krajobrazów jak i zwierzyny.
Tylko akumulator - wg opinii starcza na około 180zdjęć, to na dwudniową wycieczkę stanowczo za mało...
Zostaje Nikon d60 + 18-200VR
o! mam, samej 18-200VR nie kupisz w tej cenie, ale d60 z tymi dwoma szkiełkami da Ci nawet lepszą jakość obrazu
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-200-vr.html
albo:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/511580
+
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/227658
just - Pią 12 Cze, 2009
Sony A200 + Sigma 18-200mm f3,5-6,3 DC Cena brutto: 2199 PLN - wedlug twoich wytycznych znalazlam taki zestaw? moze byc ?
a ten nikon juz niestety wyprzedany, szukam dalej
wielkie dzieki za pomoc !!!
no właśnie problem w tym, że ten Sony nie jest mistrzem ostrości
just - Pią 12 Cze, 2009
wiec Sony Alpha A300K + 18-70mm f/3.5-5.6 moze to mi na razie starczy ? czy lepiej jednak tego canona co mi podeslales ? - Canon EOS 1000D + 18-55 IS kit a pozniej dokupie sobie drugi obiektyw. z tym, ze w testach jednak ta alpha ma lepsze notowania
czyli w zadne kompakty typu coolpix sie nie bawic ?
w kompakt typu Fuji s100 możesz się bawić, ewentualnie używane Sony R1
ja wolałbym A300 + 16-105
a najlepiej nikon d60 + 18-105VR
A z tym A200 + 18-200 to przepraszam, jakoś mnie przyćmiło... chyba że 18-200OS sigmy
f11whocares - Pią 12 Cze, 2009
mavierk napisał/a: |
A z tym A200 + 18-200 to przepraszam, jakoś mnie przyćmiło... chyba że 18-200OS sigmy |
Tak sie wtrace, mialem ten obiektyw z a200 zrobilem nim pare tysiecy zdjec w z czego ostre wyszlo kilkaset, a reszta to delikatnie mowiac mydlo, masakra, sprzedalem to szybko i tanio na ebay-u, wedlug mnie 18-200 to po prostu strata pieniedzy.
just - Sob 13 Cze, 2009
ok, dzieki za info, to w takim razie zbieram kase na taki zestaw:
nikon d60 + 18-105VR
pozdr.
mszczyrek - Sob 27 Cze, 2009
Jeszcze sie zastanow czy nie lpiej wziac cos z matryca cmos: Nikon D5000/Canon 450D sa najtansze. Roznica w jakosci jest spora.
RB - Sob 27 Cze, 2009
mszczyrek napisał/a: | Jeszcze sie zastanow czy nie lpiej wziac cos z matryca cmos: Nikon D5000/Canon 450D sa najtansze. Roznica w jakosci jest spora. |
Przepraszam, ale czym takim świetnym charakteryzują się najtańsze CMOSy że powoduje to az taka dużą róznice jakości zdjęć robionych w górach? Nie wnętrza, raczej nie wysokie ISO.
mszczyrek - Nie 28 Cze, 2009
Watpie, zeby autor chcial aparatu uzywac wylacznie w gorach. A jesli nawet, to roznice pojawiaja sie chocby przy dlugich czasach akspozycji, zdjeciach nocnych itp.
RB - Pon 29 Cze, 2009
mszczyrek napisał/a: | Watpie, zeby autor chcial aparatu uzywac wylacznie w gorach. A jesli nawet, to roznice pojawiaja sie chocby przy dlugich czasach akspozycji, zdjeciach nocnych itp. |
Przeczytaj pierwszy post w tym wątku. Śmiem twierdzić, że autorka wątku w przeważającej większości swych prac nie odczuje tego czy to był CCD czy CMOS.
WojciechW - Pon 29 Cze, 2009
Przepraszam za wtrącenie, ale może możecie mnie oświecić, jaka jest praktyczna różnica rozdzielczości sigmy 18-200 w wersji z OS i bez?
Pozdrawiam,
WojciechW
black-dave - Pon 19 Kwi, 2010 Temat postu: Kompakt czy lustrzanka do 2000 zł witam. jestem nowy i prosze o pomoc. mam pytanie, mianowicie wyboru aparatu..jako nowicjusz zastanawiam sie nad kupnem hs10 lub alfy 230. lubie fotografowac pejzaze..nature i auta w ruchu...pomozcie w wyborze.a moze cos innego...
winiarro - Pon 19 Kwi, 2010
Czy jesteś pewien, że choć trochę zainteresujesz się fotografią? Jeśli tak to oczywiście lustrzanka, bo szybko uznasz, że kompakt ogranicza i nie ma żadnych perspektyw. Jeśli nie zamierzasz się zgłębiać w tajniki to kompakt z hiperzoomem wystarczy, jakkolwiek moja osobista opinia jest taka, że wydawanie aż 1800zł na kompakta jest niemądre. No chyba że to ma być uniwersalne wakacyjne pstrykadełko. Co do lustrzanki - a230 powinieneś obejrzeć sam w sklepie i przymierzyć do łapy, bo producent zdecydował się na dość kontrowersyjny wygląd...Ja z alf na początek polecałbym a200 (nawet używkę z kitem). Do tego tamron 55-200 albo jakiś 70-300 (tamrona albo sigmy) i zamykasz się spokojnie w 2000. Zostaje jeszcze na graty.
black-dave - Pon 19 Kwi, 2010
przepraszam nei sprecyzowalem ...jestem w uzywaniu wlasnie a200 mam juz podstawy za soba ale skromnosc poplaca..a po ostatnich recenzjach zastaniawiam sie nad kupnem tej HS10 z 30x zoomem ma wszystko co lustrzanka z gornej polki procz zniennego obiektywu
winiarro - Pon 19 Kwi, 2010
Nie ma niczego co lustrzanka z górnej półki. Sądzisz, że 30 krotny zoom jest dobry jakościowo? Od tego masz lustrzankę a200 aby w nią inwestować. Za 500-600zł zaopatrzysz się w teleobiektyw i masz pokryty cały zakres jaki oferuje hs10. Dodatkowo masz możliwość zakupu tanich manualnych stałek, które są świetne jakościowo. O samej jakości zdjęć z lustrzanki nie wspominam, bo żaden kompakt nie dorasta do pięt nawet tym z najniższej półki. Nie rozumiem Twojego dylematu. Tym bardziej, że bierzesz pod uwagę a230, która praktycznie niczym nie różni się od a200 (za wyjątkiem braku gripa). Jeśli chcesz mieć wszystko w jednym i nie nosić ze sobą 2 obiektywów to może faktycznie lepszym jest kompakt.
Pozdrawiam
SlawGaw - Pon 19 Kwi, 2010
Masz A200?
Kupno A230 w tej sytuacji jest bezsensu, A230 jest ładniejsze i jako kita ma trochę lepszy obiektyw, jednak jakość zdjęcia z aparatu jest ta sama, a gorsza ergonomia i bateria. Kupno A230 nic nie da.
HS10 i 720mm na długim końcu to totalnie nieprzydatna sprawa, gdyż trudno takie ogniskowe utrzymać i nie poruszyć (nawet ze stabilizacją), nawet niewygodnie się kadruje oraz zwykle na długim końcu superzoomy dają obraz bardzo kiepski. Dotychczas najbardziej w megazoomach Fuji to przeszkadzała mi strasznie aberracja chromatyczna.
Moja rada to teleobiektyw do A200. Wystarczy taka Sigma Apo 70-300, no i może niedługo pojawi się ciekawy Tamron.
black-dave - Wto 20 Kwi, 2010
rozumiem....wlasnie o takiego "kopa"mi chodzilo...a moze cos z canona albo nikona przeciez na sony swiat sie konczy
SlawGaw - Wto 20 Kwi, 2010
Nowy lepszy aparat niezależnie jakiej firmy mieszczący się w kwocie 2000 zł to te same możliwości co A200 lub niewiele większe. Zakup dodatkowego obiektywu to sporo więcej możliwości wykonania zdjęć. Co tobie przeszkadza w A200 że chcesz się przesiąść na coś innego?
dzida - Sro 26 Maj, 2010 Temat postu: Kompakt czy lustrzanka. Witam
Moja mama leci na wycieczkę do afryki a ja mam jej jakiś sensowny aparat wybrać w cenie do 1500-1800zł.
Głównie chodzi o zdjęcia krajobrazowe (aby jak najwięcej ująć na jednym zdjęciu) ale zoom też by się przydał.
I teraz pytanie czy superzoom czy jakaś lustrzanka z obiektywem 18-55 czy nawet 18-105 w tej cenie da rade kupić. Tylko że lustrzanka większa i cięższa.
Maciek
Gusst - Sro 26 Maj, 2010
Witam . Odszukaj temat : " Zawansowany kompakt do 5000 czy lustrzanka ? " W tym dziale właśnie . Z kwietnia 2008 ale aktualny . Stanowczo kompakt . Szczególnie dla mamy .
Dominika - Czw 27 Maj, 2010
Kompakt i tylko kompakt jesli chcesz zobaczyc jakiekolwiek zdjecia- chyba ze mama jest fotografem- ale wtedy by nie bylo tego pytania.
mnich - Czw 27 Maj, 2010
Zdecydowanie kompakt. Lustrzanka jest dobrym wyborem dla osoby która już kiedyś interesowała się fotografia ( INTERESOWAŁA- a nie tylko robiła zdjęcia )
W tym zakresie cenowym można już kupić ciekawy kompakcik. Choćby wybrać coś z testów na optyczne.pl
|
|