forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Panasonic Lumix DMC-LX5

goltar - Sro 21 Lip, 2010
Temat postu: Panasonic Lumix DMC-LX5
News
Pierwsze wrażenia

Zapowiada się fajny aparacik, na tyle fajny, że zaczynam się poważnie zastanawiać czy go nie kupić jako uzupełnienie lustrzanki. Już jestem ciekawy jak wypadnie w porównaniu do Canona G11 i Samsunga EX-1.

Yossarian - Sro 21 Lip, 2010

Jeżeli tylko zdjęcia potwierdzoną to, co zostało napisane, a cena będzie wynosiła poniżej 2 000 zł to będzie co najmniej ciekawie.
JAZZ - Sro 21 Lip, 2010

....no mam problem czy EX1__LX3__LX5__G11___???
hijax_pl - Sro 21 Lip, 2010

Już LX3 było ciekawe, a teraz LX5... robi się bardzo ciekawe :)
Yossarian - Sro 21 Lip, 2010

Ciekawe co planuje Panasonic w związku z m4/3 . LX5 i GF1 nie będą bezpośrednimi konkurentami, ale nie oszukujmy się - olbrzymie grono osób kupiło(by) jako backup GF1 ze względu na 20/1.7 i zostałoby właśnie z tym szkłem. LX5 niebezpiecznie zaczyna wchodzić na jego pole.
bergercs - Sro 21 Lip, 2010

http://www.photographyblo...dmc_lx5_photos/
I pierwsze zdjęcia:
http://optyczne.pl/3118-n...j%C4%99cia.html

mrawi - Sro 21 Lip, 2010

JAZZ napisał/a:
....no mam problem czy EX1__LX3__LX5__G11___???

A panasonic G1 lub GH1? Zoom z kitem nie za długi, ale mozna pokombinować z innymi obiektywami. Za to jakość zdjęć nieporównywalnie lepsza.

goltar - Sro 21 Lip, 2010

mrawi ale do tego nie ma jasnego zooma... jak się pojawi coś typu 12-45 f/2.8 to będzie można pomyśleć. Taki aparacik potrzebuje aby mieć go zawsze pod ręką. Zastanawiam się ewentualnie jeszcze nad GF1 (GF2?). GH1 czy G2 z takim zoomem to już jest kawałek aparatu i dla mnie to nie to...
Dominika - Sob 24 Lip, 2010

Wie ktos moze czy beteria z LX3 bedzie pasowala do LX5???
sigmiarz - Sob 24 Lip, 2010

goltar napisał/a:
Taki aparacik potrzebuje aby mieć go zawsze pod ręką.

można mieć nikona d90 zawsze pod ręką... już się wyleczyłem z poszukiwania notatnika fotograficznego, nie ma takich aparatów.

Yossarian - Sob 24 Lip, 2010

sigmiarz napisał/a:
goltar napisał/a:
Taki aparacik potrzebuje aby mieć go zawsze pod ręką.

można mieć nikona d90 zawsze pod ręką...

Gdzie go nosisz? :wink:

sigmiarz - Sob 24 Lip, 2010

w plecako / torbie podręcznej :) i tak mam tą torbę zawsze przy sobie.
Yossarian - Sob 24 Lip, 2010

Co kto woli, ale mimo wszystko dla osoby nie będącej fotografem targanie torby wszędzie ze sobą, krok w krok, nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem :)
michalng - Nie 25 Lip, 2010

Yossarian napisał/a:
Co kto woli, ale mimo wszystko dla osoby nie będącej fotografem targanie torby wszędzie ze sobą, krok w krok, nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem :)

Osoby będące kobietami :mrgreen: jakoś sobie dają rade i targają ze sobą torby to ty tez dasz rade :grin:

sigmiarz - Nie 25 Lip, 2010

kompakt z celownikiem optycznym na sanki tez nie wrzucisz do kieszeni, bo sie celownik połamie, (wygląda na bardzo delikatny) albo uszkodzisz sanki.

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 11:03 ]
z tą torbą ciekawa sprawa, ja zawsze mamze sobą torbę i widzę wśród znajomych podobną tendencję.

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 11:05 ]
chcesz fotografować musisz isc na pewien kompromis, po pierwsze odzalowac parę tysi
rocznie na sprzęt, jakos go nosic, i miec troche wolnego czasu, chyba ze na fotografii zarabiasz, wtedy nie ma marudzenia, 5kg na ramieniu/plecach cały czas z Tobą :lol:

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 11:09 ]
oczywiscie radzę kazdemu przekonac sie na wlasnej skorze, kupic high-endowy niby profesjonalny kompakt... przejechac sie na tym rozwiazaniu i dojsc do wniosku "nie ma to jak lustro" (albo cos podobnego) moze kwanon wypusci ta mala lustrzanke i bedzie to cos konkurencyjnego dla luster.

goltar - Nie 25 Lip, 2010

Dominika napisał/a:
Wie ktos moze czy beteria z LX3 bedzie pasowala do LX5???
Wg specyfikacji to inne akumulatory... więc pewnie nie będą pasować...
audi - Pią 06 Sie, 2010

Takiego dostałem meila od Panasonic Polska odnośnie terminu dostępności w sklepach modelu Panasonic Lumix DMC-LX5

"Uprzejmie informujemy, że n/w model aparatu fotograficznego powinien pojawić się na naszym rynku w pierwszej połowie września tego roku."

CLE - Wto 31 Sie, 2010

Już są. Tzn ja już mam. Od rana się bawię :)
audi - Wto 31 Sie, 2010

Gdzie go dostałeś i za ile ?
CLE - Sro 01 Wrz, 2010

W mediamarkcie w Poznaniu na Bukowskiej, zgarnąłem piewrszą i jedyną sztukę. O ile wiem jutro-pojutrze będzie następna dostawa, cena w okolicy 1900 PLN
audi - Czw 02 Wrz, 2010

Napisz jak fotki i jakiej jakiści kreci filmiki.
jaro19591 - Sro 08 Wrz, 2010

Również kupiłem dzisiaj ten aparacik, jestem mile zaskoczony jakością wykonania i zdjęciami.
wielbicielxx - Czw 09 Wrz, 2010

LX5 takie same ciapkowate i pelne artyfaktow JPG wypluwa jak LX3 zenada. Nie kupuje kompaktu zeby sie w rawach grzebac do tego mam lustro na powazne zadania. A tu kompakt ze swietnymi parametrami i juz ktorys z seri ma ten sam problem ;( Kiedy w koncu zmienia soft zeby fotki z aparatu byly przyjemne w odbiorze.
anonimus - Pon 13 Wrz, 2010

wielbicielxx napisał/a:
LX5 takie same ciapkowate i pelne artyfaktow JPG wypluwa jak LX3 zenada

Mi te ciapki się podobają. W sumie przy oglądaniu zdjęć daja naturalny efekt. Obrazów impresjonistów też się przecież nie liże.

Jezeli idzie o LX5 to zastanawiam się nad jego zakupem. Do tej pory robiłem jakiś czas LX3 - ale go dla siebie nie nabyłem, bo nie podobał się mi joystick. Zdjęcia z EX1, a szczególnie jego obsługa, jakoś mi nie odpowiada. Właściwie to zastanawiam się nad NEXem z naleśnikiem i LX5. Niestety trochę nie odpowiada mi obiektyw Sony. Parametry ma wystarczające, ale przerażają mnie aberracje. W LX5 powalająca jest cena elektronicznego wizjera. Kiepskie jest tez to, że nie mofe przykręcić filru do obiektywu.

Dominika - Pon 13 Wrz, 2010

anonimus napisał/a:
wielbicielxx napisał/a:
LX5 takie same ciapkowate i pelne artyfaktow JPG wypluwa jak LX3 zenada

Mi te ciapki się podobają. W sumie przy oglądaniu zdjęć daja naturalny efekt. Obrazów impresjonistów też się przecież nie liże.

Jezeli idzie o LX5 to zastanawiam się nad jego zakupem. Do tej pory robiłem jakiś czas LX3 - ale go dla siebie nie nabyłem, bo nie podobał się mi joystick. Zdjęcia z EX1, a szczególnie jego obsługa, jakoś mi nie odpowiada. Właściwie to zastanawiam się nad NEXem z naleśnikiem i LX5. Niestety trochę nie odpowiada mi obiektyw Sony. Parametry ma wystarczające, ale przerażają mnie aberracje. W LX5 powalająca jest cena elektronicznego wizjera. Kiepskie jest tez to, że nie mofe przykręcić filru do obiektywu.

Slyszalam juz zeby szum na wysokich iso imitowal ziarno filmu ale zeby artyfakty dawaly naturalny efekt piersze slysze- naturalny efekt slabej jakosci JPG chyba :)
Jesli obsluga EX1 ci nie lezy (a ma on chyba najlepsza ergonomie wsrod kompaktow) to nie wyobrazam sobie jak mozesz woglle brac pod uwage NEXa skoro wszystko ma zakopane w menu :roll:

anonimus - Wto 14 Wrz, 2010

Dominiko,

chodzi o trzymanie. Jestem starej szkoły i aparat (prócz wyjatkowych sytuacji) trzyma się dwoma rękoma. Przy wielkości EX1 odchylany na bok wielki ekran nie pozwala pracować. O wiele lepiej jest to rozwiązane w NEXach.

A jeżeli chodzi o wąchanie zdjęć z Lumiksów to wielu osobom nie podoba się ich "impresjonistyczna" ziarnistość. Należę do grupy która uważa ją za dobrą i dającą naturalne efekty. I nie chodzi o oglądanie na ekranie gdzie wszystko i tak jest przeliczane do rozdzielczości monitora. Jako przykład dam ci obrazy dawnych mistrzów, które świernie wyglądają, a jak się zobaczy coś z bliska to widać, że jest to namalowane pozornie niezrozumiałymi plamami. Coś podobnego jest w Lumiksach.

Jerry_R - Nie 19 Wrz, 2010

Reklamowka: http://www.youtube.com/us...u/1/tN01bbjUqnM
malyd77 - Nie 26 Wrz, 2010

u konkurencji pojawiła się druga część testu. Aparacik wypadł rewelacyjnie.
Film do którego podany jest link powyżej jest rewelacyjny

Dominika - Sro 29 Wrz, 2010

Oczywiscie ze na fotopolis LX5 musial wypasc rewelacyjnie bo lumixsy zawsze tam rewelacyjnie wypadaja a po samsungu EX1 pojechali jak po szmacie. Zreszta na forum fotopolis zostalo to zauwazone ;)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11306&p=7
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11596&p=3
Czytajac mozna sie posmiac znajac te aparaty i ich mozliwosci.

R.I.P.. - Pon 11 Paź, 2010

Witam,
moze ktos bawil sie LX5 I EX1 jednoczesnie i w tych samych warunkach i moze stwierdzic ktory z tych aparatow robi ladniejsze zdjecia?

Jerry_R - Wto 12 Paź, 2010

Porownanie: http://www.seriouscompact...lx5-review-502/

[ Dodano: Czw 28 Paź, 2010 01:50 ]
Sample LX5: http://photos.dezmix.com/lx5