forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetka z powiększeniem 20x lub wiekszym

M2SC - Sob 24 Lip, 2010
Temat postu: Lornetka z powiększeniem 20x lub wiekszym
Witam szukam lornetki tak jak w tytule ( rzeczywiste powiekszenie moze miec troche słabsze) ktora sluzylaby glownie od ogladania samolotów ale jest jedno ale - chcialbym zeby ostrzyla dosc blisko - powiedzmy 12 m. Cena do jakiej moge szukac to 700 zł , moga być to lornetki zarówno nowe jak i uzywane. Z góry dziekuje za wszystkie propozycje
Dirty - Nie 25 Lip, 2010

Lornetka Celestron UpClose 20x50. Ostrzy od 11 metrów.
pro-ue - Nie 25 Lip, 2010
Temat postu: Lornety
Takie z dużym powiększeniem są najlepsze...

Dwa dni temu kupiłem sobie na bazarze lornetkę - Breaker - 20x50 za 70zł( ale dałem 65 bo mi spuścił) i wiesz co ci powiem że jestem zadowolony. Jak dla mnie obraz jest super. Jak wyjdę w pole to ściąga mi dane z całej okolicy(3-5km)... jest super....

Mój kumpel dał mi kiedyś popatrzeć taką ze sklepu za 250zł( 7x50) w wiesz co ci powiem że wolę moją chociaż tamta miała może ciut lepszy obraz ale nie przybliżała tak jak moja...co kupel tłumaczył tym że trzeba ją sztywno trzymać.....che che:) ja tam nie muszę mojej trzymać sztywno i mam super obraz ....i mogę patrzeć każdemu w mordę z całego pola( mieszkam na wsi) ..... a tamta od kumpla za 250zł to do dupy...

Ale jak bym już miał kupować coś w sklepie to polecił bym ci chyba to....
a) SkyMaster 20-100x60
SkyMaster

b) SkyMaster 20x80 SkyMaster

c) Celestron UpClose 10-30x50 UpClose

Fajnie się tą moją lornetką bociany ogląda - zwłaszcza jak lecą. U mnie na wsi jest parę gniazd bocianich....Albo podgląda ludzi jak w polu pracują.... no i fanie się patrzy na księżyc.....

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 11:58 ]
Ta jest też fajna:
Lorneta 20x50

Generalnie te z dużym powiększeniem są najlepsze...bo taką z małym np.7x50 to choćbyś wydał kupę kasy to i tak gó... zobaczysz

M2SC - Nie 25 Lip, 2010

Wlasnie do propozycji b powoli sie sklaniam, za zooma z extra malym polem widzenia raczej podziekuje

ps. tez mam breakera z rynku pieknymi rubinowymi powlokami - moze i troche przybliza ale obraz nie do zaakceptowania. Tento 20x60 ją rozklada

Dirty - Nie 25 Lip, 2010

Albo Nikona 16x50. Tutaj masz link na aukcje: http://allegro.pl/item115..._vii_16x50.html
Gościu chce za niego 299 zł. Ja już licytowałem ale w tej chwili raczej nie będę mógł wydać tyle ile on chce. Ten Clestron jest typowo na statyw waży 3 kg i kosztuje 2 razy więcej.

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 13:15 ]
No i w porównaniu do tego Nikona Celek ma właśnie extra małe pole widzenia.

Temat postu: Loornety?
Na razie cieszę się moim Brakrerem za 65zł .... ale jak bym był bogaty to bym sobie kupił to:
Pentax

Dirty - Nie 25 Lip, 2010

A jakbyś był mądry to byś sobie kupił to:
http://allegro.pl/item115..._vii_16x50.html :mrgreen:
lub wersje ex. Do pola chyba lepsza niż te klocki. Wszyscy by myśleli że idziesz z dwom winami, a to tylko lornetka :lol:
Żart sry :wink:

Temat postu: loornety
16 to chyba ciut za mało..ja lubię duże powiększenia... Jak wyjdę w pole na górkę to mój Breaker z Bazaru pięknie mi wszystko ściąga... Ale nie mam porównania bo już dawno patrzyłem przez taką lornetkę ze sklepu. Kiedyś kumpel dał mi popatrzeć taką 7x50 ze sklepu o czym już pisałem powyżej...

Ale gdybym miał dużo kasy to kupił bym sobie tego Pentaxa

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 13:52 ]
Ta jest super ale to luneta: Luneta

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 14:09 ]
Fajny nikon10-22x50: Nikon

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 14:50 ]
A tak w ogóle to też właśnie kupiłem sobie tą lornetkę na bazarze za 65zł do oglądania samolotów...ale jeszcze żadnego nie oglądałem bo jest zachmurzone. Dodam że nad moją wioską co chwila leci jakiś Boing z Warszawy. Mieszkam 15mk od Leżajska( woj.Podkarpackie)

Guliwer - Nie 25 Lip, 2010
Temat postu: Re: Lornety
pro-ue napisał/a:

... Breaker - 20x50 za 70zł( ale dałem 65 bo mi spuścił) i wiesz co ci powiem że jestem zadowolony. Jak dla mnie obraz jest super. Jak wyjdę w pole to ściąga mi dane z całej okolicy(3-5km)... jest super....

Breaker 40x70 ściągnął by jeszcze więcej danych :!:
Rzeczywiste parametry to co prawda 13x58 ale jest świetna do... nauki optyki. Ma bardzo wyraźne wszystkie istniejące wady optyczne. :cool:

Temat postu: Może
Może i ma wady ale ja się na tym nie znam i dla mnie jest ok. Jak wyjdę na pole to mogę oglądać ludzi z całej wioski a nawet gminy...

Mój tata - jak był młody - kupił kiedyś na bazarze taką lunetę( chyba czajka ) za 20zł nie pamiętam dokładnie parametrów ale coś chyba 8-18x24 i też się przez nią dało oglądać( przetrwała do dzisiaj) ale ten Breaker za 65zł jest o niebo lepszy do obserwacji - o wiele lepiej powiększa dzięki czemu mogę widzieć dokładnie moje pole z odległości ok 3km. Jestem naprawdę zadowolony...Jak będę bogaty to sobie kupie lepszą....

Mogę nią spokojnie podglądać ludzi, zwierzęta, samoloty, księżyc, latające bociany itp.

Marek B. - Nie 25 Lip, 2010
Temat postu: Re: Lornety
pro-ue napisał/a:
...Dwa dni temu kupiłem sobie na bazarze lornetkę - Breaker - 20x50...

A masz pewność, że ta lornetka rzeczywiście ma powiększenie 20x ?

Naprawdę cieszę się, że jesteś zadowolony z lornetki i gratuluje udanego zakupu.
Wiem, że wymieniona przez Ciebie firma podaje niestety nieprawdziwe dane.
Mam do Ciebie taka prośbę. Zmierz średnicę obiektywu (samej soczewki) i średnicę źrenicy wyjściowej ( tego jasnego kółka widocznego w okularze jak się lornetkę skieruje na niebo i oddali od oczu o 20-30cm). Wyliczymy rzeczywiste powiększenie.
Dane umieść w moim temacie, bo tam byśmy zbierali różne "kwiatki" http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11178
Z góry dziekuję. :smile:

Co do "ściągania", to Kol. Puni udowodnił zdjęciem, że z 31 km można "ściągnąć" niedrogą lornetką 10x napis na biurowcu kopalni Ziemnowit. http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=11966

pzdr
Guliwer

Temat postu: Lorneta
Oto co udało mi się wymierzyć na lornetce Breaker 20x50 za 65zł...

Przedni okular ma 5cm

Te białe kółka przez które się patrzy mają średnice dokładnie chyba 8mm

A całe kółko przez które się patrzy ma średnicę tak coś ok 18mm

Temat postu: Re: Lorneta
pro-ue napisał/a:
...
Przedni okular ma 5cm, te białe kółka przez które się patrzy mają średnice dokładnie chyba 8mm...

Hmm, no to kupiłeś lornetkę, która ma powiększenie ok. 7x...tak jak przypuszczałem :roll:

Dzięki. Powiększenie Twojej lornetki to ok. 6x. Dokładnie 50/8=6,25

Nie piszę tego, żeby "wysmiać" Twoją lornetke, tylko powinnismy mieć świadomość naciągania kilienta.

Pozwolisz, że zamieszcze te dane w temacie nieprawdziwych parametrów?

Temat postu: Niemiem
Jak patrzyłem przez tą u kolegi 7x50 za 250zł to nie miała takiego dobrego przybliżenia jak moja. Moja super przybliża. Jak ją wyreguluję to ściąga bardzo dobrze... Nie wierzę żeby ta lornetka miła powiększenie tylko 7razy ...może ja coś źle pomierzyłem bo ona naprawdę nieźle powiększa i przybliża .... nie czuję się specjalnie oszukany.

Jak się do niej oczy przystawi to nawet odległe obiekty są bardzo duże,,, nie wiem o co chodzi

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:00 ]
To nie możliwe żeby miała tylko 7razy.

Powiększenie 6-8 razy, to moje ulubione i wystarczające do podglądania sąsiadów, na wycieczki, nawet na ptaki.
Gdyby w Twojej lornetce 20x50 były prawdziwe parametry, to żrenica wyjściowa (to kółko w okularze) miałaby tylko 2,5mm.

Wady optyczne nie każdemu przeszkadzają. Lubię stare lornetki Galileusza mimo wad i małego pola widzenia. Ale w nich wiem z czym mam do czynienia.

arni100 - Nie 25 Lip, 2010

Z mniejszym przyblizeniem polececam tak jak koledzy nikona 16x50 ,obraz czysciutki,ostry z wiekszym celestron 20x80 lub 25x70 :wink:
Temat postu: lornetki
a kiedyś miałem taką lunetę od ojca ruską za 20 zł. Przedni okular był trochę mniejszy niz 50mm a to białe kółko było bardzo małe...ale z tego co pamiętam to ta luneta nie dawała mi takiego dobrego powiększenia jak ten Breaker 20x50 za 65zł. Czegoś tu nie rozumiem...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:16 ]
może i ma nieprawdziwe parametry ale powiększa chyba tak jakby miała...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:17 ]
nie wierzę w to że moja lornetka ma powiększenie tylko 7razy. Jak byście sobie przez nią popatrzyli to byście się przekonali że to jest więcej niż 7razy.

Pro-ue, zrób tak. Dominującym okiem (u mnie prawe) patrz na jakiś oddalony o kilkadziesiąt metrów słupek, tylko przez jeden okular. Drugim okiem nieuzbrojonym w lornetkę patrz też na ten sam słupek. I porównaj wielkości.
Tu wiara niepotrzebna, wystarczy "mędrca szkiełko i oko" :)

Temat postu: lornetki
Na stronie lornetki.pl jest lornetka 20x50 za 135zł Lornetka 20x50

I jak tak patrze na jej białe kółka to nie chcę mi się wierzyć że mają tylko 2.5mm

A w specyfikacji jest tak podane.

Zresztą sami popatrzcie...

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 16:54 ]
Jak się popatrzy na te jej kółka białe to wierzyć się nie chcę że mają tylko 2.5 mm

Temat postu: Re: lornetki
pro-ue napisał/a:
...nie wierzę w to że moja lornetka ma powiększenie tylko 7razy...

Większość lornetek sprzedawanych na bazarach ma powiększenie 7-8x, taka jest prawda. Co nie znaczy, że jest to złe powiększenie przy obserwacjach z ręki...rozumiem, że czujesz się trochę oszukany przez sprzedawcę, ale na przyszłość będziesz ostrożniejszy i bogatszy o kolejne doświadczenie. Inna kwestia to to, że gdyby ta lornetka miała pow. 20x, to miałbyś kłopoty podczas obserwacji z ręki /bez statywu/...tak więc może nawet lepiej, że nie ma ona deklarowanego powiększenia, nie ma tego złego... :wink:

czy to znaczy ze i w sklepie oszukuja? a może się nie znacie na tym

pro-ue to jak sie nie myle na tym zdjeciu to jest odbicie swiatla w jednej ze soczewek,u mnie w tento 20x60 jak patrzysz z boku tez tak widac a na tym zdjeciu okular jest pokazany z gory,posluchaj kolegow co maja jakies pojecie.Co do powiekszenia zgadzam sie ostatnio bylem na bazarze w poznaniu i porownywalem lornetki z zoomem a moja ruska tento 10x50 ,i wiesz co zadna nie przyblizala blizej a obraz byl kiepskiej jakosci.

Na stronie lornetki.pl jest lornetka 20x50 za 135zł - Lornetka 20x50

i jak się patrzy wiej białe kółka to nie wygląda mi to na 2.5mm tak jak podane jest w specyfikacji...Wystarczy obejrzeć zdjęcie tej lornetki w powiększeniu....

Czy to znaczy że sklep też oszukuję. Te białe koła z pewnością mają więcej niż 2.5mm

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 17:07 ]
to nie jest odbicie światła przecież wyrżnie widać na tym zdjęciu - można je powiększyć - że te dwa białe kółka mają o wiele więcej niż 2.5mm. Czy sklepy też oszukują ?

pro-ue zrob tak,ubierz zaslepki na obiektyw lornetki i spojz na soczewke w okularze zauwazysz te twoje duze kolko co widac na zdjeciach w sklepie ktory podales ,potem zdejmij zaslepki i popatrz jeszcze raz na soczewki okularow , lornetke skieruj na jasne miejsce i wtedy dopiero bedziesz widzial zrenice wyjsciowa.

ale ja widzę źrenicę wyjściową i na tym zdjęciu ze sklepu też widać te źrenicę

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 17:45 ]
przecież na tym zdjęciu ze sklepu - po powiększeniu - wyraźnie widać dwa białe kółka.
Te źrenice wyjściowe przypominają rozmiarem te z mojej lornetki.

na zdjeciach ze sklepu nie widac zrenicy wyjsciowej,chcialem ci zrobic fotki mojej tento ale gdy robie zdjecie to lampa blyskowa eliminuje to co chcialem ci pokazac.pogodz sie z tym ze poprostu cie oszukano podajac nie prawdziwe dane.

no to co to są te białe kółka gdy powiększymy to zdjęcie od strony okularu ?

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:02 ]
przed chwilą czytałem gdzieś że tą średnicę to trzeba mierzyć za pomocą jakiegoś papieru milimetrowego

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:23 ]
tu jest zdjęcie źrenicy: Zrenica

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:24 ]
Tu jest Zrenica wyjsciowa

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:26 ]
tu jest też średnica żrenicy wyjściowej: Zrenica photo

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:27 ]
na tych zdjęciach ze sklepu widać wyraźnie źrenice

pro-ue napisał/a:
no to co to są te białe kółka gdy powiększymy to zdjęcie od strony okularu ?

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:02 ]
przed chwilą czytałem gdzieś że tą średnicę to trzeba mierzyć za pomocą jakiegoś papieru milimetrowego

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:23 ]
tu jest zdjęcie źrenicy: Zrenica

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:24 ]
Tu jest Zrenica wyjsciowa

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:26 ]
tu jest też średnica żrenicy wyjściowej: Zrenica photo

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:27 ]
na tych zdjęciach ze sklepu widać wyraźnie źrenice

tak to jest zrenica wyjsciowa ale jak sie dobrze przypatrzysz najlepiej na tej 8 mm to widac wieksze kolo i jak bys przyslonil obiektyw to widzial bys wlasnie tylko je ,tak jest na zdjeciach z tego sklepu ,zdjecie musialo by byc pokazane centralnie od strony okularu i wtedy zobaczyl bys jaka ma zrenice.

ja wiem że tam są też większe koła bo w mojej też to widać. Ale mi chodzi tylko właśnie o źrenice wyjściową - na tych zdjęciach ze sklepu widać te źrenicę jak byk; na dolnym zdjęciu po powiększeniu.

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:36 ]
na zdjęciach ze sklepu są właśnie źrenicę wyjściowe co widać wyraźnie po powiększeniu zdjęcia tej lornetki.

Poczytaj dyskusję o "silniejszej" lornetce Breaker 40x70
http://www.teleskopy.pl/f...f=4&i=647&t=647

Zresztą może się mylę....

Tu jest dobre zdjęcie żrenicy wyjściowej:

[ Dodano: Nie 25 Lip, 2010 18:43 ]
Zrenice: ZreniceZrenica lornetki

dokladnie mylisz sie na tamtym zdjeciu za przeproszeniem gow...o widac te co teraz jest okey,tu dokladnie mozna zobaczyc zrenice wyjsciowa,proponowal bym zamknac temat bo robimy offtop.

Lornetka o powiększeniu większym niż 20x powinna mieć obiektyw 60-70mm albo i większy.
Dziś miałem okazję spojrzeć w chińską lunetę Alpen 30-90x90 przy powiększeniu 30x, na statywie.
Obraz szaro-mydlany ale przestrzeliny na tarczy z 25m było widać wyraźnie.

Na duże powiększenie choruje wielu początkujących miłośników lornetek.
Potem im przechodzi. Kupują 8x40, 10x50 albo teleskopy astro. Ew. jedne i drugie :idea:

M2SC - Nie 25 Lip, 2010

Lornetak breaker 20x50 z rynku to rzeczywiscie 7x50 wiem bo takowa posiadam i potwierdzam ze moja delta optical 10-30x50 nastawiona na 10 przybliza mocniej a obraz jest o niebo lepszy.
madrax - Nie 25 Lip, 2010

pro-ue,dobre,dobre ha,tylko samolotów nie ściągaj.

dobre haha,dobre

w POLU walki sprawdzały się doskonale lornetki 6x30
tak,właśnie o to chodziło

Dirty - Pon 26 Lip, 2010

Pro ue nie rób sobie jaj tylko zmierz tą źrenice. Skieruj obiektyw w stronę lampy, a do okularu przyłóż linijkę na odległość ok 1-2 cm i w chwili gdy krążek światła będzie w miarę wyraźny zmierz go linijką. Na tej stronie z lornetką nie widać źrenicy wyjściowej bo zdjęcie jest z wysokości 2 metrów pod kątem 70 stopni,a źrenice widać ino patrząc wprost na okular i tylko wtedy np z odległości 20 cm. No a zmierzyć trzeba jak krążek światła (źrenica wyjściowa) jest ok 1-1,5 cm od okularu (wtedy gdy jest nie rozmyty się mierzy.