|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Obiektyw -Pentax K10D
Rusek - Sro 01 Sie, 2007 Temat postu: Obiektyw -Pentax K10D Witam,
Chcialbym prosic o pomoc przy wyborze obiektywu,
otoz poszukuje obiektywu staloogniskowego, dobrego
do portretu, dobrze wspolpracujacego z pentaksem.
Wymagania:
01. AF
02. F=1.4
Widzialem sigme 30/1.4 EX DC - czy to dobry
obiektyw? ktos mial z nim do czynienia?
znalazlem rowniez cos takiego: Pentax FA 50mm F 1,4
Pomozcie cos wybrac - cos dobrego w cenie ponizej
2000.
Dziekuje i pozdrawiam!
ru
Remol71 - Sro 01 Sie, 2007 Temat postu: Re: Obiektyw -Pentax K10D
Rusek napisał/a: | Witam,
Chcialbym prosic o pomoc przy wyborze obiektywu,
otoz poszukuje obiektywu staloogniskowego, dobrego
do portretu, dobrze wspolpracujacego z pentaksem.
Wymagania:
01. AF
02. F=1.4
Widzialem sigme 30/1.4 EX DC - czy to dobry
obiektyw? ktos mial z nim do czynienia?
znalazlem rowniez cos takiego: Pentax FA 50mm F 1,4
Pomozcie cos wybrac - cos dobrego w cenie ponizej
2000.
Dziekuje i pozdrawiam!
ru |
Do portretu to raczej coś o dłuższej ogniskowej, dla matrycy z przelicznikiem 1.5 raczej szkła z okolicy 80mm. sigma 30/1.4 spowoduje zdecydowane przerysowanie paszczy przy portrecie
Rusek - Sro 01 Sie, 2007
wdg przelicznika sigma 30mm da mniej wiecej efekt 50mm w malym obrazku - wiec nie bedzie zadnych znieksztalcen raczej. Pozdrawiam
MM - Czw 02 Sie, 2007
Da 45mm a portretów się z taką ogniskową raczej nie robi. Nawet cała sylwetka z bliska może się malkontentom nie podobać. Na pełnej klatce jak dla mnie to minimum wynosi 85mm dla luźnego portretu i 135mm dla ciasnego portretu. Więc polecam kupno 85mm na niepełną klatkę i wtedy możesz trzaskać buźki ile dusza zapragnie. W Canonie 85/1.8 na 20D sprawuje się w tej roli bardzo dobrze.
jaad75 - Czw 02 Sie, 2007
Jedyny obiektyw Pentaxa, który spełnia Twoje wymagania, to FA*85/1.4, ale wątpię, byś łatwo go kupił, a juz napewno nie za 2000zł. Od biedy jako portretówka sprawdzi się również FA50/1.4, natomiast przy ciasnym kadrowaniu zauważysz przerysowania. Osobiście proponuję zrezygnować ze światła 1.4 (bardzo rzadko otwieram obiektywy poniżej 2.0 ze względu na użyteczną GO) i zainteresować się fantastycznym FA77/1.8 Limited lub ciemniejszym i tańszym, ale równie dobrym DA70/2.4 Limited...
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
Dzieki za odpowiedz, moj zleceniodawca jest "onanista" malej GO, dlatego musi byc 1.4 - wiem ze przy pelnej dziurze obiektyw nie wykazuje swoich najlepszych cech w pelni, ale cos za cos. Nie moge miec zbyt dlugiego obiektywu poniewaz czasami foce w malych pomieszczeniach. 77mm = 115mm a to juz troszke jest,
znalazlem: http://www.fotoexpert.pl/...rodukt-680.html
ale drogo
MM - Czw 02 Sie, 2007
Skoro jest "onanistą" małej GO to tym bardziej trzeba kupić coś dłuższego. Go nie zależy tylko od światła, na mój gust dużo łatwiej ją uzyskać dłuższą ogniskową.
Sigma 30/1.4 do portretu tylko dlatego, że ma światło 1.4 to wybór bez sensu. Już lepiej kupić jakąś stałkę 50/1.8 (w P jest chyba jakiś 50/1.7).
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
no tak, ale na 1.4 masz nos nieostry oko ostre i uszy nieostre a na dluzszych obiektywach - mniej jasnych, masz tylko bardziej rozmyte tlo za obiektem fotografowanym - ja potrzebuje obiektywu do fotografowania praktycznie samej twarzy, z mala GO + mozliwosc fotografowania w malych pomieszczeniach, a tutaj dlugie obiektywy mnie bardzo ograniczaja.
MM - Czw 02 Sie, 2007
Kolego.... mam 50/1.4 i mam 85/1.8 i wiem o czym piszę. Jeżeli uważasz, że będziesz miał mniejszą głębie przy 30mm i f/1.4 niż przy 85mm i f/1.8 to proponuję Ci najpierw poczytać coś o teorii fotografii a dopiero potem wypisywać takie farmazony. Przy 85/1.8 będziesz miał ostrych KILKA RZĘS. Kto Ci takich głupot naopowiadał, że duża ogniskowa to tylko rozmycie tła. Na większej ogniskowej możesz ŁATWIEJ uzyskać małą GO, przysłona to nie wszystko. Masz jakieś doświadczenie w fotografii na lustrzankach? Bo ja widzę, że jest ono malutkie, jeżeli jakiekolwiek...
No i sam pomysł na wykorzystanie 30mm do bliskiego portretu uważam za KURIOZALNY.
85mm w pomieszczeniu do fotografii samej twarzy to nie jest za dużo, chyba że chcesz te zdjęcia robić w małym pomieszczeniu WC. W mieszkaniu twarz da się zrobić nawet przy 200mm na cropie, problem zaczyna być powyżej 400mm
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
ja rozumiem ze jestes profesjonalista i masz duze pojecie o fotografii ale poradz prosze drogi profesjonalisto na taki problem:
1. jak sfotografujesz obiektywem o ogniskowej 127mm postac - w malym pomieszczeniu? rozumiem ze na skrzydelkach wylecisz przez okno? bo ja czesto mam do sfocenia i sama twarz + postac (lub jej kawalek) i nie mam czasu na zmiany obiektywow.
druga sprawa - rozumiem ze jest mala roznica miedzy 1.4 i 1.8 ale nie stac mnie na zakup obiektywu za 6000 zl. dlatego mysle o tanszej 50/1.4
pamietaj ze 85mm to jest 127mm
zdaje sobie sprawe z tego ze mozna zrobic twarz przy 200mm na cropie, ale czy widziales obiektywy 200mm/1.4 ? w cenie ponizej 2000zl?
MM - Czw 02 Sie, 2007
Po pierwsze przez okno nie wylecisz, bo masz chyba większy pokój niż 1.5 m szerokości. Po drugie zdecyduj się w końcu co chcesz kupić. Sigmę 30/1.4 czy coś typu 50/1.4. Bo Sigma 30/1.4 po przeliczeniu przez cropa daje 45mm a takie szkło jest BEZNADZIEJNE do bliskiego portretu.
Obiektyw typu 50/1.4 od biedy może się nadać (po przeliczeniu daje to 75mm), ale nawet taki obiektyw do BLISKIEGO portretu nadaje się troszkę na siłę. Do takiego bardziej ogólnego będzie ok.
Jeżeli chodzi 85mm po cropie to przy normalnej klatce filmowej czy też na 5D do bliskiego portretu używa się szkła o ogniskowej 135mm i jest to właśnie typowe szkło portretowe. Ogniskowa typowa dla wszystkich typów aparatów do portretu właśnie. A światło taki obiektyw ma 2 lub 2,8, czasami nawet 3.5.
Albo to zrozumiesz albo będziesz upierał się przy czymś co jest pozbawione głębszego sensu. A najlepiej gdybyś w jakimś sklepie sam mógł to sprawdzić bo chyba nie wiesz o czym piszesz. Obiektyw w okolicach 80mm na cropie to IDEALNE szkło do bliskiego porteru. Więc sugerowany przez kolegę obiektyw 77mm byłby optymalnym wyborem i chyba nie kosztuje on 6000 zł.
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
a gdzie napisane sa te wszystkie zasady, ja pierwszy raz slysze ze obiektyw 75 mm nadaje sie tak sobie na portret. Taki obiektyw daje mi w miare duza elastycznosc przy kadrowaniu oraz nie wymaga skrzydelek:)
Ale niewazne, szukam i nic lepszego od tego pentaxa znalezc nie moge a na B+H jest za 199 bagsow - wiec chyba tego lykne.
MM - Czw 02 Sie, 2007
Do CIASNEGO portretu ja 50/1.4 odradzam, NORMALNY portert da się zrobić bez problemu.
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
a co bedzie zle jesli zrobie ciasny portret obiektywem 75mm?
MM - Czw 02 Sie, 2007
Kolego, zrobisz obiektywem (jak rozumiem) o ogniskowej 50mm. Ten obiektyw cały czas ma taką ogniskową (teorii o cropie poczytaj sobie w słowniczku tego portalu). Poczytaj też sobie o portretach, zniekształceniach itd. W skrócie im mniejsza ogniskowa tym bardziej twarz ludzka może nienaturalnie wyglądać. Wychodzi to szczególnie przy dużym zbliżeniu się fotografa do modela. Dlatego też jeżeli chcemy fotografować CIASNY kadr przy portrecie "załatwiamy" to nie poprzez bliższe podejście do modela a właśnie przez większą ogniskową. Wtedy twarz ma bardziej naturalny wygląd a nie zniekształcony przez np. powiększony noc czy uwypuklone policzki czy usta (zależy na czym się skupiasz). Im mniejsza ogniskowa tym bardziej taki efekt jest widoczny (kuriozum, ale celowe, to portret robiony rybim okiem).
Ok. To może na przykładach...
Żeby nie dostać zniekształceń twarzy 50-tką, nie powinno się kadrować ciaśniej niż powiedzmy coś takiego:
FA50/1.4 @ 3.5
Natomiast 77-ką możesz spokojnie kadrować tak:
FA77/1.8 Limited @ 4
Oczywiście przerysowania wynikające z ciasnego kadrowania np. 50-tką, czy 43-ką też można kreatywnie wykorzystać, ale nie jest to klasyczna ogniskowa portretowa (bez cropa to wogóle nie jest dobry pomysł do portretu). Osobiście nie udało mi się jeszcze zrobić fajnego portretu 31 Limited, mimo, że szkło samo w sobie jest fantastyczne...
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
ja to wsycko piknie rozumiem - ale ostatnio mialem taka robote w ciasnym biurze i musialem wyjsc z biura i otworzyc drzwi aby zrobic cala sylwetke czlowieka, dlatego musze kupic w miare krotki obiektyw ktory pomoze mi w takich sytuacjach.
p.s jak wyswietliles swoje przyklady?
MM - Czw 02 Sie, 2007
Zdjęcie z prawej zdecydowanie zniekształcone.
Ciekawy jestem tego obiektywu "75mm". Bo jeżeli to jest szkło mające 50mm to pisz 50mm. Nieważne gdzie obiektyw podłączysz ogniskowa zostaje bez zmian.
Ja również widzę wyraźne zniekształcenia - nosy przerysowane są na obydwu zdjęciach.
A co do wstawiania zdjęć, to jak zwykle znaczniki: Kod: | [img]link do zdjęcia[/img] |
Rusek - Czw 02 Sie, 2007
najwazniejsze ze klient znieksztalcen nie zauwazyl i kaske zaplacil ...panowie tak jak mowie zdjecia robie w roznych warunkach i sa one wypadkowa sytuacji oraz miejsca i czasu jaki mam, jesli robilbym fotki w studio to jasne ze nie pierdzielilbym sie z 50, jednak ja wyjezdzam do klienta, a tam czesto jest ciasno jak w d... Pozdrawiam
p.s jesli juz robimy testy to prosze przeslijcie zdjecie tej samej osoby z takim samym kadrem oraz oswietleniem - zrobione najlepiej w tym samym czasie (dwoma obiektywami), wowczas bedzie mozna czegos sie dowiedziec.
a tutaj przyklad zdjecia zrobionego 50 na 1.4
http://kimjestes.blogspot.com/
No i ładnie, ale węższy kadr jest już w przypadku 50-tki niewskazany.
Zrozum, że im bliżej podejdziesz do fotografowanej osoby tym bardziej przerysowaną perspektywę dostaniesz, a żeby zrobić portretowy kadr 30-tką, musiałbyś podejść naprawdę blisko... Oczywiście, jeżeli planujesz mieć szkło którym zrobisz również całą sylwetkę w mniejszym pomieszczeniu, może faktycznie okazać się, że 50-tka Cię zadowoli, musisz jednak pamietać, że ciaśniejsze kadry portretowe nie będą tym szkłem wyglądały zbyt dobrze. Ewentualnie zastanów się nad typową portretówką i szkłem w okolicach 30mm do zdjęć całej sylwetki... W każdym razie zapomnij o klasycznych portretach szkłem o tej ogniskowej...
P.S. Apropos "testów", to wrzuciłem akurat to, co mam na Photobucket, ale zupełnie przypadkiem jest to ta sama osoba...;-)
W sumie oświetlenie też to samo - AF540FGZ + Sto-fen...:-)
Ale wiem o co Ci chodzi - jak będę miał okazję, to może się pobawię w ten sam kadr np. 31-ką, 50-tką i 77-ką, żeby pokazać różnice - narazie cierpię na chroniczny brak czasu...
MM - Pią 03 Sie, 2007
Jeżeli robi się zdjęcia za "kaskę" to już jakąś wiedzę trzeba mieć. To, że klientom byle co się podoba to świadczy też o poziomie klientów. Czasami przerażony jestem jak mało wymagają. Powinno to niby cieszyć, ale ja nie cierpię robić byle czego i byle jak. Dlatego być może jak widzą końcowy efekt to się dziwią, że tak można i ... dają sami z siebie więcej "kaski"
Podstawa to wymagać od siebie, rozwijać się a nie poprzestawać na byle czym. Pomijam fakt, że jest to zwykłe psucie rynku. Zawodowiec nie może opierać się na tylko jednym obiektywie. Albo ma dwa body, albo zmienia szkła. To nie jest problem, nawet malutki. Trzeba tylko chcieć. Ja potrafię zmieniać obiektyw w trakcie ceremonii ślubnej nawet kilkanaście razy i nie odczuwam z tego powodu dyskomfortu.
Nie chcę nikogo urazić, ale takie pójście na łatwiznę i chęć robienia wszystkiego jedną stałką (przy tak odmiennych wymaganiach i kadrach) to jest nazywane w moich kręgach jako "sranie na warsztat". Krótko i po męsku.
Przekonywać nikogo do pewnych zachowań nie ma sensu, jak się zarabia na czymś pieniądze to się powinno na tym znać.
Rusek - Pią 03 Sie, 2007
MM - mistrzu pokaz jakies fotki - chcialbym sie pouczyc!
dawno dawno temu jak jeszcze nie bylo tych "idiot" kamer cyfrowych, ludzie mieli jeden wielki format i trzaskali swietne foty, a teraz ludziom nawet dwa body z 10 obiektywami nie styknie, to sie dopiero nazywa profesjonalizm - dla mnie gadanie nie ma znaczenia - dla mnie licza sie efekty - dlatego mistrzu przestan tutaj kadzic miliardy postow - tylko pokaz jakies fotki - chetnie pouczylbym sie od tak doswiadczonego i dobrego fotografa slubnego, a i jeszcze jedno Drogi MM - nie psuje Tobie rynku poniewaz nie pracuje w polsce - wiec sie nie boj!!
do jaad > no ja o takim kadrze myslalem max, blizej to ja robie zdjecia tylko na swoje potrzeby a taki kadr w zupelnosci na okladke wystarczy fajnie by bylo zrobic taki test,
p.s do MM - Cartier-Bresson używał głównie standardowego obiektywu o ogniskowej 50 mm.
protazy - Pią 03 Sie, 2007
A może jednak na początek jakąś lekturkę o perspektywie,ogniskowych i takich tam ???
Jak 30 lat temu zaczynałem przygodę z fotografią to też używałem wielu obiektywów ale do portretu była musowo co najmniej 50-tka a najchętniej 100-ka, i niema znaczenia czy ta ogniskowa jest na cropie czy na FF bo każda ogniskowa rządzi się własnymi prawami perspektywy. A ogniskowa 30mm sie nijak ma do zdjęć portretowych
jaad75 - Pią 03 Sie, 2007
protazy napisał/a: | ...i niema znaczenia czy ta ogniskowa jest na cropie czy na FF... |
Z tym fragmentem, niestety nie mogę się zgodzić. Różne kąty widzenia na FF i APS-C wymuszają różne odległości przedmiotowe (jeżeli chcemy zachować ten sam kadr), a co za tym idzie różną perspektywę, przy tej samej rzeczywistej ogniskowej.
Rusek - Pią 03 Sie, 2007
protazy napisał/a: | A ogniskowa 30mm sie nijak ma do zdjęć portretowych |
mnie w szkole nauczycielki bardzo nie lubily bo jak mowily ze czegos nie mozna to ja wlasnie robilem na odwrot - tak sie zastanawiam - kto ustala normy - czym mozna a czym nie mozna robic portretow, pomijam kwestie
ze 30mm to bedzie 45mm, panowie jesli ktos lubi pokrzywione fotki to jego sprawa.
Ależ wszystko można - jak chcesz, to możesz nawet używać fisheye'a 10-17, pytanie tylko, czy chcesz zachować w portrecie rzeczywistą perspektywę, czy świadomie przerysować pewne cechy. To ostatnie jest nieakceptowalne w klasycznym portrecie i może być trudne do zaakceptowania przez część Twoich klientów, co nie znaczy, że niektórym się nie spodoba...
MM - Pią 03 Sie, 2007
Szkoda czasu na takiego trola. Jak jest taki mądry i wszystko wie to niech się nie pyta. A że ktoś lubi jak się mu shit wciska to tylko zazdrościć nierozgarniętych klientów.
Rusek - Pią 03 Sie, 2007
MM - nie wiem w ktorym miejscu zatrolowalem - ale musisz byc naprawde wysokiej klasy profesjonalista - poniewaz nawalnica postow ktora wysypuje sie spod Twojej klawiatury swiadczy o bardzo duzej ilosci wolnego czasu w Twoim Zyciu, co oznacza ze zarabiasz kupe szmalcu na zleceniach i nie musisz tyrac calymi dniami - tylko wybierasz sobie te najlepsze, mimo wszystko dziekuje ze wziales udzial w naszej rozmowie, mam nadzieje ze kiedys bede mial szanse obejrzec Twoje fotografie aby sie czegos nauczyc. Pozdrawiam Serdecznie! i zycze Powodzenia w pracy Artystycznej!
p.s ja sie tylko zapytalem o obiektyw a nie o lekcje fotografii - mimo wszystko dziekuje! bardzo!
Problem nie w "trolowaniu", a w Twoim niedorzecznym buncie przeciwko oczywistym dla większości faktom. Artystycznie możesz wyrażać siebie w dowolny sposób, ale jeżeli fotografujesz zarobkowo musisz niestety trzymać się pewnych schematów (żeby nie powiedzieć kanonów )...
Arv - Sob 04 Sie, 2007
Efekt przerysowania, może być czasem ciekawy i pożądany.
Wygląda to mniej więcej tak:
http://picasaweb.google.p...870609811333218
Ale robić coś takiego cały czas !?!! No bez jaj.
Mój ulubiony Modelek na w miarę normalnych ujęciach wygląda tak:
http://picasaweb.google.pl/artur.napora/Kacper
Ciasne portrety w tym albumie były moocno cropowane.
Rozumiesz już, co moi przedmówcy chcieli Ci mądrze nakłaść do głowy ?
50mm to absolutne minimum do portretu.
A póki co z zabawek, które miałem w łapkach najbardziej w portrecie leżało mi 85mm f/1.8
http://picasaweb.google.p...ra/Canon85MmF18
I kupię to zaraz po lampie błyskowej.
Przy f/1,8 jest panika gdzie ostrość ustawić bo GO=1cm.
Rusek - Sob 04 Sie, 2007
ja nie wiem czy wy ludzie macie problemy z czytaniem? przeciez jasno napisalem do czego mi ten obiektyw jest potrzebny, po drugie zamowilem juz obiektyw 50mm po przeliczeniu = 75mm, i nigdzie nie kwestionowalem tego ze dluzsze obiektywy sa gorsze do portretu - ale w mojej sytuacji najdluzszy jaki mnie interesuje to 50mm, po przeliczeniu 75mm, zapytalem o Sigme poniewaz po przeliczeniu jej ogniskowa to 45mm - wiec prawie 50mm
01. czesto fotografuje w bardzo malych pomieszczeniach.
02. potrzebuje jasnego obiektywu
03. chce to robic 1 obiektywem i 1 body
04. na zdjeciach mam bardzo malo czasu i moi klienci takze
zapytalem tylko o obiektywy a dostalem nieproszona lekcje nt. fotografii portretowej, wielu lubi pouczac ale malo kto robi dobre zdjecia.
dziekuje wszystkim za odpowiedzi... Adminnnn - prosze zamnknij ten watek pozdrawiam serdecznie!
jaad75 - Sob 04 Sie, 2007
Arv napisał/a: | ...A póki co z zabawek, które miałem w łapkach najbardziej w portrecie leżało mi 85mm f/1.8
http://picasaweb.google.p...ra/Canon85MmF18
I kupię to zaraz po lampie błyskowej.
Przy f/1,8 jest panika gdzie ostrość ustawić bo GO=1cm. |
No bez przesady...
Tego szkła raczej nie używasz bliżej niż w odległości 2m, a wtedy GO na 1.8 ma ponad 3.5cm...
Arv - Nie 05 Sie, 2007
jaad75 napisał/a: | ... a wtedy GO na 1.8 ma ponad 3.5cm... |
Nie mierzyłem a nie nie liczyłem. Wystarcza akurat na jedno oko ;-)
MM - Nie 05 Sie, 2007
Ja czasami używam 85/1.8 od jednego metra, a nawet bliżej. Na tyle na ile pozwala minimalna odległość ostrzenia. A wtedy na 5D GO jest chyba jeszcze mniejsza od jednego centymetra... normalna jazda brz trzymanki
Arv - Nie 05 Sie, 2007
MM napisał/a: | Ja czasami używam 85/1.8 od jednego metra, a nawet bliżej. |
AFAIR minimalne ostrzenie ma od ~80cm.
Rusek - Nie 05 Sie, 2007
MM napisał/a: | Ja czasami używam 85/1.8 od jednego metra, a nawet bliżej:P |
tylko ze na 85mm od jednego metra nie obejmujesz calej twarzy - tylko wycinek.
MM - Nie 05 Sie, 2007
Rusek napisał/a: | MM napisał/a: | Ja czasami używam 85/1.8 od jednego metra, a nawet bliżej:P |
tylko ze na 85mm od jednego metra nie obejmujesz calej twarzy - tylko wycinek. |
Po piewrsze zależy jak duża jest twarz (twarz dziecka zmieści się bez problemu).
Po drugie to gdzie jest napisane, że portret to jest tylko cała twarz?
Po trzecie jeżeli dobrze rozumiem twarz jako twarz a nie głowę to zmieści się tam praktycznie każda buźka normalnego człowieka.
A po czwarte to ja piszę o 85mm a niektórzy by napisali o 135mm bo taki przelicznik dałby "crop".
Rusek - Pon 06 Sie, 2007
achaa...bo ja to raczej tylko cale twarze.
jaad75 - Pią 17 Sie, 2007
Rusek, odgrzebię ten temat, bo chyba mam dobry link dla Ciebie...;-)
http://www.phototrip.pl/p...t/perspekt.html
|
|