|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Amatorska kalibracja monitora
baracuda - Nie 09 Sty, 2011 Temat postu: Amatorska kalibracja monitora Czy jest w ogóle sens samemu zabierać się za kalibrację ,
czy jak to się mówi , dać se siana , kupić kalibrator lub
oddać do zrobienia .
W/g pierwszego linka to widzę tak jak w opisie >>> kliknij <<<
Natomiast w/g drugiego to mieszam i mieszam i nic mi nie pasuje >>> kliknij <<<
Matryca jest nowa , ale to lapek więc nie jest to jakiś pro monitor do grafiki ,
więc chyba zakup urządzenia mija się z celem , no i jeszcze mój wzrok
i chyba z tego powodu ta "domowa" kalibracja jest o kant de potłuc.
Kocur - Nie 09 Sty, 2011
Cytat: | Następnie powoli regulujemy jasność i obserwujemy powyższy obrazek. Powinniśmy na środkowym pasku zobaczyć zarys cyfr: 4, 5, 6, 7, 8. Cyfra 3 powinna być na skraju widoczności. Cyfr 1 i 2 nie powinno być widać. Może wydawać się dziwne, dlaczego pierwsze dwie cyfry nie powinny być widoczne, proszę jednak uwierzyć, że tak ma być. |
wtf? Może się nie znam, ale czy nie obcinamy w tym momencie części półtonów, które widać być powinno? Skoro monitor jest w stanie je wyświetlić, to dlaczego ma tego nie robić? Nie czaje tego fragmentu...
Ja czasem korzystam z tego: http://www.lagom.nl/lcd-test/ Jednak żeby to zrobić porządnie, potrzebny jest kalibrator. Inaczej nie stwierdzisz, czy po ustawieniu monitora na 6500K on rzeczywiście wyświetla te 6500, bo przeważnie, nawet w przypadku bardzo dobrych monitorów mogą być różnice. Nie wyłapiesz tego "na oko". Poza tym, oko jest zawodne. Inaczej ustawiłbyś kolor w dzień, kiedy w pokoju masz światło słoneczne, a inaczej, kiedy wieczorem masz żarowe, bo zwyczajnie nie jesteś w stanie złapać odpowiedniego punktu odniesienia.
baracuda - Pon 10 Sty, 2011
Dam sobie spokój z ustawianiem na "oko" , a zacząłem kombinować po przeczytaniu
testu lapka "testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego"
Pozostaje zakup kalibratora lub wykonanie kalibracji przez kogoś bo i tak z tego
raczej nic nie wyjdzie
Cytat: | Samsung R780 został wyposażony w matrycę produkcji Chi Mei (N173O6-L02). Jest to ekran cechujący się typowymi na dzień dzisiejszy parametrami dla klasy 17,3”. Obraz wyświetlany jest w proporcjach 16:9, a rozdzielczość natywna wynosi 1600x900. Oczywiście powierzchnia panelu LCD jest błyszcząca i w silniej oświetlonym otoczeniu będzie razić refleksami światła.
Dzięki technologii LED, która właściwie stała się już standardem, matryca wydaje się być równomiernie podświetlona. Nieco gorzej natomiast wygląda sprawa kątów widzenia. Tu producent się nie przyłożył. Już przy niewielkiej zmianie ustawienia lub pozycji użytkownika względem ekranu obraz traci swoje walory, a barwy ulegają inwersji lub zamgleniu.
Kolorystyka i kontrast badane organoleptycznie wyglądają całkiem przyjaźnie, ale testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego, stosunkowo szarą czerń i dobrą luminescencję bieli.
http://www.notebookcheck....80.27107.0.html |
hijax_pl - Pon 10 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | testu lapka "testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego" | Jakoś tak jest, że to przypadłość praktycznie każdej matrycy LCD
baracuda - Pon 10 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Jakoś tak jest, że to przypadłość praktycznie każdej matrycy LCD |
Czyli problem nie dotyczy tylko mojego klamora , to jakieś pocieszenie
Usjwo - Wto 11 Sty, 2011
baracuda napisał/a: |
Czyli problem nie dotyczy tylko mojego klamora , to jakieś pocieszenie |
Nic czlowieka tak nie cieszy jak nieszczescie blizniego...
hijax_pl - Wto 11 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | Czyli problem nie dotyczy tylko mojego klamora |
W zasadzie to wszystkie LCD, które kalibrowałem dają wykresy dla poszczególnych składowych mniej więcej takie:
Czerwony jest lekko podbijany by sprowadzić obraz bliżej 6500K, a jak widać niebieski idzie w dół. Raz mocniej, raz słabiej, ale w dół
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | baracuda napisał/a: | testu lapka "testy przy użyciu sprzętu pomiarowego wykazują zbyt duże natężenie koloru niebieskiego" | Jakoś tak jest, że to przypadłość praktycznie każdej matrycy LCD | No niebardzo. W zasadzie problem głównie dotyka tych z podświetleniem LED. A jak dodamy do tego urządzenia mobilne i zasilane z baterii, wówczas można się domyśleć, że producenci podbijają niebieski w celu pozornego zwiększenia jasności ekranu. No i biel staje się jeszcze bielsza
dr11 napisał/a: | W zasadzie problem głównie dotyka tych z podświetleniem LED. | Te do których referuję mają świetlówki dr11 napisał/a: | producenci podbijają niebieski w celu pozornego zwiększenia jasności ekranu. | Też fakt...
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
hijax_pl napisał/a: | Te do których referuję mają świetlówki | No to tutaj przewodzi chęć wybielenia bieli.
U mnie lapki siały niebieskim, desktopowe nie. A w dodatku Nec po kalibracji ma krzywe korekcji praktycznie nie krzywe a proste Tylko w ekstremalnych cieniach coś jest w niewielkim stopniu zmodyfikowane.
dr11 napisał/a: | A w dodatku Nec po kalibracji ma krzywe korekcji praktycznie nie krzywe a proste | No ale to nie monitor za 400zl z MM
jaad75 - Wto 11 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | W zasadzie problem głównie dotyka tych z podświetleniem LED. | Nie - niebieskim sieją własnie CCFL, tanie LED-y zazwyczaj w jakąś magentę wpadają. Tyle tylko, że stare CCFL coraz bardziej żółkną (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia), więc z czasem są trochę mniej niebieskie...
komor - Wto 11 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Tyle tylko, że stare CCFL coraz bardziej żółkną |
True, true… Mój stary iMac G5 bardzo wiernie symuluje obecnie biel papieru…
dr11 - Wto 11 Sty, 2011
jaad75, no to możliwe, że po paru latach mój Szajsung się wyprostował Stąd miał w miarę przyzwoitą, równą gammę na RGB
komor, nie kupiłeś go czasem na stołówce polibudy? Jakieś 10 lat temu tam takiego sprzedałem
Edit: A nie, tamten to był laptop PowerBook G3...
komor - Wto 11 Sty, 2011
dr11, nie mój owszem kupiłem jako używany ale z jakiejś Belgii czy innej Holandii.
FotoTomek - Sro 19 Sty, 2011
Ja się podepnę pod niedawny temat.
Chodzi mi o zastosowanie profilu monitora w Windows XP. W ustawieniach obrazu, na karcie Zarządzanie kolorem można sobie dodawać i ustawiać profile ICC. Próbowałem na dwóch kompach z XP kilka różnych profili i jakoś nic się w wyświetlanym obrazie nie zmienia. To tak ma być? Pytam, bo ja raczej macuser jestem, a koleżanka mnie pyta, dlaczego to wszystko nie działa.
hijax_pl - Sro 19 Sty, 2011
FotoTomek, niestety tak to z XP jest.... To też jeden z powodów dlaczego X-rite uruchamia swój Logo Calibration Loader
dr11 - Sro 19 Sty, 2011
FotoTomek, jeśli piszesz o profilach monitora, to różnica będzie widoczna gdy użyjesz oprogramowania zgodnego z CM. W systemie nie będzie widać zmiany. Dopiero programy, którę potrafią z profilu wyciągnąć korekcje gammy i wstawić w LUT karty graficznej spowodują ogólnosystemową zmianę ustawień kolorystyki/jasności/gammy. Przykładowo, X-rite robi to tak, jak napisał hijax_pl.
Dzięki chłopaki
A jest w ogóle jakiś sens tego okienka? Trochę nie chce mi się wierzyć, że zrobić go po to, żeby nie działało.
I jeszcze jedno pytanie. Czy w nowszych systemach (Vista, Win 7) Microsoft jakoś to rozwiązał?
dr11 - Sro 19 Sty, 2011
W Win 7 ładuje się profil jak się włączy opcję gdzieś tam w ustawieniach. I ustawiana jest kolorystyka/jasnośś/gamma. Tak oprofilowałem netbooka. Lapka z Vistą sprawdzę, ale wydaje mi się, że tam jest jak w XP, mam ten Logo Calibration Loader. Vista ma jakąś szczątkową obsługę kalibracji i to nie działa jak w W7. Ale dam jeszcze znać. W stacjonarnym na W7 nawet nie mam kalibracji, tylko profil zapięty, bo mi korekty w LUT monitora siedzą.
Krótki opis do W7 z podaną instrukcją na dole co trzeba kliknąć
"> To enable or disable calibration loading by Windows" http://windows.microsoft....tings#section_6
Dzięki. Już mam jasność w temacie.
jaad75 - Sro 19 Sty, 2011
Sens jest, bo aplikacje z CMS zazwyczaj domyślnie używają globalnego systemowego profilu monitora. Kolory interfejsu Windows się nie zmienią, bo interfejs Windows nie jest color aware, czyli sieje po maksymalnym zakresie wartości RGB jakie jest w stanie wyświetlić podpięty monitor.
jaad75 napisał/a: | Kolory interfejsu Windows się nie zmienią, bo interfejs Windows nie jest color aware, czyli sieje po maksymalnym zakresie wartości RGB jakie jest w stanie wyświetlić podpięty monitor. |
Interfejs niech sobie sieje, ale systemowa przeglądarka zdjęć mogłaby korzystać z profili, a pewnie nie korzysta.
jaad75 - Sro 19 Sty, 2011
FotoTomek napisał/a: | Interfejs niech sobie sieje, ale systemowa przeglądarka zdjęć mogłaby korzystać z profili, a pewnie nie korzysta. | W XP nie pamiętam, od Visty w górę korzysta w widoku okienkowym, natomiast widok pełnoekranowy nie jest zarządzany. Zresztą czego Ty wymagasz, to Microsoft - jak dotąd nie wpadli nawet na to, żeby IE był zarządzany...
lancer - Sro 19 Sty, 2011
Nie lepiej zapłacić 50 zł za kalibrację i mieć to zrobione porządnie, a nie zastanawiać się czy kolory, na które patrzysz są ok czy nie?
FotoTomek - Czw 20 Sty, 2011
jaad75 i lancer, na szczęście to nie jest mój problem
Pytałem w imieniu koleżanki, która trochę zajmuje się fotografią i właśnie kupiła sobie nowy monitor.
dr11 - Czw 20 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Vista ma jakąś szczątkową obsługę kalibracji i to nie działa jak w W7. Ale dam jeszcze znać. | No więc Vista też wymaga osobnego softu do załadowania profilu pod system.
jaad75 - Czw 20 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | No więc Vista też wymaga osobnego softu do załadowania profilu pod system. | Myślałem, że to oczywiste. Zresztą w notebooku mojej siostry pod W7, profile też ładują się z loadera Datacolor.
dr11 - Czw 20 Sty, 2011
Ale w W7 nie jest to już konieczne, wystarczy zrobić tak, jak podlinkowałem co napisali na stronie Mikromiękkiego.
baracuda - Czw 20 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Ale w Windows7 nie jest to już konieczne, wystarczy zrobić tak.... |
czyli obrazkowo
dr11 - Pią 21 Sty, 2011
baracuda, mi raczej chodziło o włączenie profilu przy starcie systemu.
Cytat: | To enable or disable calibration loading by Windows, you must be logged on with a user account that has administrative privileges.
1.Open Color Management by clicking the Start button , and then clicking Control Panel. In the search box, type color management, and then click Color Management.
2.Click the Advanced tab, and click Change system defaults.
3.Click the Advanced tab in the Color Management - System Defaults dialog box, and do one of the following:
•To enable Windows to load display calibrations, select the Use Windows display calibration check box.
•To prevent Windows from loading display calibrations, clear the Use Windows display calibration check box.
4.Click Close in the Color Management - System Defaults dialog box.
5.Click Close in the Color Management dialog box.
|
http://www.slagermanphoto...ement-solution/
Punkt 7.
Dość dobrze też jest tu opisany problem gubienia ustawień profilu podczas konkretnych akcji systemu (UAC), gdy używamy tylko profile loadera od niezależnych producentów.
Pamiętam, że do ładowania profilu podczas wybudzenia/logowania przydaje się rozwiązanie 11: http://www.ms-windows.inf...creen-4802.aspx
komor - Pią 21 Sty, 2011
Że też wam się chce używać takich dziwnych systemów operacyjnych, w których najprostsze operacje są takie skomplikowane…
dr11 - Pią 21 Sty, 2011
komor, nie narzekam, nie przeszkadza mi to w codziennym użytkowaniu a i wiedzę pogłębia. Po prostu jest to system prosty powierzchownie ale jednocześnie bardzo otwarty dla tych, co wiedzą co chcą zrobić
jaad75 - Pią 21 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | ale jednocześnie bardzo otwarty dla tych, co wiedzą co chcą zrobić | W przeciwieństwie do niektórych innych systemów, gdzie nawet jeśli zapytać tzw. power usera, o coś bardziej szczegółowego, to pierwszą odpowiedzią jest zawsze, "a po co Ci to?", a drugą zazwyczaj "nie wiem"...
komor - Pią 21 Sty, 2011
jaad75, pomyliłeś powerusera z ZU. Poza tym co prawda, to prawda, posiadacz Syrenki zawsze będzie więcej wiedział o swoim silniku niż posiadacz powiedzmy Toyoty. Taki lajf.
komor napisał/a: | pomyliłeś powerusera z ZU. | A co to jest "ZU"?...
komor - Pią 21 Sty, 2011
Zwykły User, nie znałeś tego?
komor napisał/a: | Zwykły User, nie znałeś tego? | Nie...
komor - Pią 21 Sty, 2011
Zwany także użyszkodnikiem.
baracuda - Pią 21 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | baracuda, mi raczej chodziło o włączenie profilu przy starcie systemu. |
przyznaję się bez bicia , nie wlazłem w ten link , tylko przyszło
mi namyśl te systemowe ustrojstwo z seven
dr11 - Pią 21 Sty, 2011
baracuda, a ja się przyznaję, że nie klikałem w to systemowe ustrojstwo do kalibracji
Podejrzewam, że jest to kalibracja "na oko", którą kiedyś dawno sobie zrobiłem w innym Windowsie przy pomocy jakiegoś magicznego softu a później musiałem się tłumaczyć z kolorystyki zdjęć i trochę je popoprawiać
baracuda - Pią 21 Sty, 2011
dr11 napisał/a: | Podejrzewam, że jest to kalibracja "na oko", którą kiedyś dawno sobie zrobiłem w innym Windowsie przy pomocy jakiegoś magicznego softu a później musiałem się tłumaczyć z kolorystyki zdjęć i trochę je popoprawiać |
no bo tak jest , zawsze można potem nawijać że to było zamierzone
działanie autora zdjęcia
ewentualnie tym co nie mają fachowo skalibrowanego monitora wcisnąć
że to ich sprzęt jest do de..
[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 16:40 ]
mam pytanie w imieniu kolegi ,zapytał mnie jakiego profilu ma użyć ,
lapek asus na XP , używa photoshopa , takie profile ma do
wyboru , przesłał mi screen,a
|
|