forum.optyczne.pl

Wirtualne Plenery - XVIII WIRTUALNY PLENER

goltar - Nie 27 Mar, 2011
Temat postu: XVIII WIRTUALNY PLENER
XVIII WIRTUALNY PLENER

Temat XVIII wirtualnego pleneru, który zaproponował jakerrq to: "Domowy zwierzyniec pełen uczuć".

Regulamin pleneru:
1. Kolejny temat wybiera zwycięzca tego pleneru.
2. Warunkiem udziału w plenerze jest posiadanie konta na forum.optyczne.pl.
3. Temat jest zamykany do dnia 16.04.2011. Do tego dnia mamy czas na przygotowanie i przesłanie swojej pracy.
4. Wykonane prace należy przesyłać jako załącznik na adres e-mail: plener(at)optyczne.pl, podając w tytule numer pleneru i swój nick z forum: np. "XVIII.goltar". Prace można przesyłać od dnia ogłoszenia konkursu do dnia 16.04.2011. Każdy może wysłać jedną pracę.
5. Wielkość prac ograniczona jest do 800 x 800 pix, format pracy to JPEG. Praca nie powinna zawierać metadanych Exif. W przypadku jeśli zgłoszona praca będzie zawierała dane Exif, zostaną one usunięte przez moderatora przed publikacją.
6. Dozwolone jest wstawianie prac zawierających w sobie kilka zdjęć.
7. Edycja w programach graficznych jest dozwolona.
8. Data wykonania zdjęcia nie jest istotna (mogą to być zdjęcia już wcześniej wykonane).
9. 17.04.2011 przesłane prace będą zamieszczane przez moderatora w tym temacie w kolejności nadesłania, z podaniem tylko numeru pracy (bez podawania kto jest autorem).
10. Po wstawieniu wszystkich zgłoszonych prac temat zostanie otwarty i do dnia 24.04.2011 będzie czas na głosowanie i ocenę wykonanych prac. W tym okresie dozwolone jest ocenianie i komentowanie wszystkich zgłoszonych do konkursu prac, zamieszczenie uzasadnienia dokonanego wyboru oraz dyskusja. Każdy w komentarzu może oddać głos tylko na jedną pracę.
11. 25.04.2011 moderator podlicza głosy, publikuje kto jest autorem poszczególnych prac (podając nick) i ogłasza zwycięzcę oraz prace które zajęły drugie i trzecie miejsce.
12. Wszelkie uwagi formalne i techniczne proszę zgłaszać w TYM TEMACIE.
13. Biorąc udział w plenerze każdy z uczestników wyraża zgodę, aby praca która otrzyma największą liczbę głosów została umieszczona na głównej stronie portalu optyczne.pl wraz z nickiem autora, w informacji o nowym temacie wirtualnego pleneru, bez jakichkolwiek roszczeń autora w stosunku do właściciela portalu Optyczne.pl CO-NET Robert Olech ul. Żwirki i Wigury 11/34 83-000 Pruszcz Gdański.
14. Biorąc udział w plenerze każdy z uczestników oświadcza, iż jest autorem wstawionej pracy i posiada do niej wyłączne prawa autorskie, a wszystkie osoby widniejące na zdjęciu wyrażają zgodę na ich opublikowanie oraz publiczną ekspozycję.

goltar - Sob 16 Kwi, 2011

1.
goltar - Nie 17 Kwi, 2011

2.

3.

4.

5.

I to wszystkie zgłoszone prace...
Do dnia 24.04.2011 mamy czas na głosowanie i ocenę wykonanych prac.

Helium - Nie 17 Kwi, 2011

Wstrzymuję się od głosu.
Tomasz_ - Nie 17 Kwi, 2011

Ale poziom :shock:
Odjęło mi glos....... :roll:
zastanowię się jeszcze, trudny wybor.......

5 za historie i nic więcej

mnich - Nie 17 Kwi, 2011

Nie było jeszcze tak ograniczającego tematu, dlatego tak mało prac i mnie to nie dziwi.

Z zaprezentowanych prac, jedynie 5 wydaje się mieć jakiś sens i pomysł ( historię). Centralny kadr zdaje się być usprawiedliwiony.
Jednak nie oddaję głosu na żadną z prac.

B o g d a n - Nie 17 Kwi, 2011

No cóż, trudno tu cokolwiek powiedzieć ale nie można chować głowy w piasek.
Po kolei:

1. piesek na podłodze
zdjęcie trzaśnięte z góry pewnie z lampą, żal mi tego psa; tak nie fotografuje się żadnych zwierzaków

2. kotek na kocu
zupełnie nie rozumiem dlaczego jest taka mała głębia ostrości, w której tylko koci czubek nosa się zmieścił; generalnie zdjęcia nie można zaliczyć do udanego; wygląda trochę tak, jakby autor jeszcze się nie nacieszył robieniem fotek na f/1.4, czy f/1.8

3. cztery fotki
zdjęcia zupełnie oderwane od siebie i ... tematu; zlepek przypadkowych kadrów; szkoda gadać; jest to dowód na to, że z regulaminu WP powinien zostać szybko usunięty zapis, że można przedstawić kilka kadrów w formie jednej "pracy",

4. zestaw pluszowych maskotek
nie widzę związki z tematem

5. pan z pieskiem na ramieniu
nie wiem o co chodzi na tym zdjęciu; nie czuję przesłania zgodnego z tematem; nie kojarzy się z domem, a raczej lasem; ale to tylko moje odczucie

Nie widzę zdjęcia, na które chciałbym oddać swój głos. To smutne ale prawdziwe. :sad:

MC - Nie 17 Kwi, 2011

Wstrzymuję się od głosu.
mnich ma rację - temat był tak ograniczający, że efekty widzimy. Szkoda.

kufel - Nie 17 Kwi, 2011

noo, tego jeszcze nie bylo :mrgreen:

a mnie wydawało mi se ze zdjec bedzie jednak wiecej.

Tworas - Nie 17 Kwi, 2011

też czułem, ze prac będzie mało... głos oddaję na 1.

Pies wygląda na smutnego a ostre światło i BW dodaje klimatu, w kadrze widać buty/stopy człowieka który nad psiną stoi i nim rządzi, dywan pozwala odgadnąć miejsce sceny ( dom), jest to historia smutnego psa który żyje w szarej ludzkiej rzeczywistości i jest od tych ludzi uzależniony oraz są oni dla niego panami... pies patrzy się na odbiorcę z nadzieją, że ten może zabierze go do wolnego, otwartego pieskowego świata na łonie natury.
Są emocje jest dom więc do tematu jak najbardziej pasuje.

Może i naciągane ale skoro tak to widzę... to tak głosuje :wink:

2- no śpi sobie i tyle :razz:
3- taki sobie zlepek kilku fot...
4- pomysł z wykorzystaniem w temacie maskotek dobry ale wykonanie zupełnie mi nie pasuje i mi się nie podoba.
5- dobre jeśli mierzymy to zdjęcie względem pozostałych i odnosimy się do tematu. ale ogólnie jest to pstryk :)

fatman - Nie 17 Kwi, 2011

Wstrzymuję się od głosu. Żadna z prac nie zasługuje na ocenę.
edmun - Nie 17 Kwi, 2011

wstrzymuję się od głosu.

Niestety poziom większości zdjęć pozostawia wiele do życzenia, choć laur zdziwionego konsumenta trafia do zdjęcia numer 3 :D

mnich - Nie 17 Kwi, 2011

Wirtualny Plener został zabity?

mnich napisał/a:
mnich, według mnie, nic nie zostało zabite. Nie demonizujmy. Po prostu, tak wyszło i tyle. Zdarza się, jak to się mówi, "w najlepszej rodzinie". :grin:
Temat był płytki, słodki i ... totalnie domowo-pstrykaczowy, więc nie zachęcał do udziału. :sad:

dr11 - Nie 17 Kwi, 2011

4.
Ale posucha :mrgreen:

Cytat:
Ale posucha :mrgreen:
Jeszcze niech ktoś zagłosuje na 2 i 3.
Wtedy będzie pięć pierwszych miejsc, albo żadnego. :mrgreen:

Usjwo - Pon 18 Kwi, 2011

jaad75 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
W promieniu kikunastu tysiecy kilometrow nie mam zadnego znajomego zwierzaka domowego :mrgreen:
Wszystkie zjedzone?... :razz:

Jak widac nie tylko u mnie :razz:

Jak widac temat nie przypadl do gustu, wiec chwala tym ktorzy podjeli rekawice.
Ja glosuje na 5.
Za to ze opowiada,
za to ze na temat,
za to ze to dobre zdjecie.

kozidron - Pon 18 Kwi, 2011

Temat wcale nie był trudny i wcale nie ograniczał możliwości, powiem więcej - to był chyba jeden z łatwiejszych tematów - na dodatek sama treść tematu nie budzi żadnych wątpliwości, do tej pory były tematy z którymi mozna było trochę "poprzesuwać widełki" ten jest jasny jak słońce.

B o g d a n napisał/a:
eszcze niech ktoś zagłosuje na 2 i 3.

To ja oddaje głos na 2 :smile:

Baku - Pon 18 Kwi, 2011

:zalamany:

Mój głos na 4. Za to, że ktoś miał odwagę wyłamać się ze sztampy.

Helium - Wto 19 Kwi, 2011

Tak sobie czytam komentarze Użytkowników...
B o g d a n napisał/a:
trudno tu cokolwiek powiedzieć ale nie można chować głowy w piasek

kozidron napisał/a:
to był chyba jeden z łatwiejszych tematów

Usjwo napisał/a:
chwala tym ktorzy podjeli rekawice

... i dochodzę do wniosku, że wstrzymywanie się od głosu jest nie fair w stosunku do Tych, którzy przystąpili do zabawy w Wirtualnym Plenerze, a zatem jednak oddam swój głos (kto wie czy głosowanie nie będzie trudniejsze niż stworzenie pracy na ten XVIII WP ? Podejmę wyzwanie ;) ).

nr 1: mimo, że zwierzak domowy, emanujący smutkiem (wszak to też uczucie) to nie podchodzi mi to zdjęcie. Buty mi tu nijak pasują (mimo, że ktoś wcześniej napisał do nich fajną, nienaciąganą historię), rozkład światła też mnie ciut drażni.
nr 2: zdjęcie dużo by zyskało gdyby przymknąć przysłonę, a tak razi bardzo mała GO
nr 3: nie "łapię" tego zastawu - po prostu
nr 4: pomysłowe ! może gdyby inny kadr ? Na moim monitorze wygląda na to, że WB w polu.
nr 5: jest zwierzak domowy (co z tego, że nie w domu ?) ale nie dostrzegam uczuć.

I nagle okazuje się, że wybór trudny, bo do każdego kadru jest "ale"... hm...

Mój typ: 1 (niestety nie za coś, ale mimo wszystko - bez urazy dla Autora kadru)

Cola - Wto 19 Kwi, 2011

głos na 4 za Baku
sklsk - Sro 20 Kwi, 2011

1. nie podoba mi się wykonanie ale wzbudza emocje, łatwo dopisać do niego jakąś przejmującą historię. smutek psa, buty pana, szkoda że nie puste wtedy można by było jakąś tęsknotę dorzucić. smutne.
2. zdjęcie nie podobało by mi się gdyby nie to że głębia ostrości (nos) zgrywa się z obrzeżem kocyka. tylko pozazdrościć takiej słodkiej drzemki.
3. 4 zdjęcia, sklejone bez pomysłu. 4 koty i pies gdzie tylko jeden tak naprawdę bierze udział w tym zdjęciu.
4. zdjęcie wygląda tak jak nasza reprezentacja narodowa, coraz bardziej kolorowa i coraz bardziej bez pomysłu na grę. ale grunt że jesteśmy "rodziną".
5. oboje czują bliskość siebie, i obydwoje jej potrzebują, takie jest moje pierwsze wrażenie.

rozważać mogę pomiędzy 1, 2 i 5.
i mój głos oddaję tak naprawdę za wyraz twarzy faceta i ręce w kieszeni które sugerują że nie pierwszy raz pies jest tak blisko niego - głos na 5

pitras - Sro 20 Kwi, 2011

Głosuję na 5
arietiss - Sro 20 Kwi, 2011

5
kufel - Sro 20 Kwi, 2011

ja również głosuje na 5.
bbeeaa - Pią 22 Kwi, 2011

Łatwy temat?
A może tylko z pozoru łatwy?

Podoba mi się 5 i 2 (nie przeszkadza mi mała GO).
Zagłosuję później

TS - Pią 22 Kwi, 2011

Ja zagłosuję na 1 (choć i kadr, i światło nie podobają mi się - tylko sytuacja i przekaz, o ile dobrze go rozumiem ;) ).
Fajne jest też 5, wolałbym jednak ciaśniej kadrowane.
Na temat bym nie narzekał - na każdy temat można zrobić dobre zdjęcie... Szkoda, że tak mało tych zdjęć.

Monastor - Sob 23 Kwi, 2011

mnich napisał/a:

Nie trzeba go zabijać. Zginie śmiercią naturalną, jak nie teraz to za kolejnych parę edycji ;-)

Impose3 - Sob 23 Kwi, 2011

Głosuję na 4. Za fajny pomysł.
bbeeaa - Sob 23 Kwi, 2011

Oddaję głos na zdjęcie numer 5, ale dwójeczka też mi leży ;)
szaleniec - Sob 23 Kwi, 2011

Witam!
No to i może ja zagłosuję;) No spodziewałem się więcej zdjęć:)
Nie będę się rozpisywał a powiem tylko że bardziej lubię koty ale też zdjęcie nr 2 najbardziej mi podchodzi mimo małej GO:)
Kocurek jest fajny, młody, śpi sobie takim błogim snem i ma wszystko w d.... :razz:
Więc mój głos na zdjęcie nr 2 :mrgreen:

goltar - Wto 26 Kwi, 2011

Wyniki „XVIII wirtualnego pleneru” forum Optyczne.pl

Temat konkursu: Domowy zwierzyniec pełen uczuć.

Do konkursu zgłoszono 5 zdjęć.

Autorami zdjęć są kolejno:

1. omus
2. arietiss
3. cumulus
4. szaleniec
5. infocyk

Łącznie oddano 16 głosów, dodatkowo 5 osób wstrzymało się od głosu.

III miejsce z 3 głosami zdobyło zdjęcie nr 1, którego autorem jest omus.

II miejsce z 4 głosami zdobyło zdjęcie: nr 4, którego autorem jest szaleniec.

I miejsce i zwycięstwo wynikiem 7 głosów zdobyło zdjęcie nr 5, którego autorem jest infocyk.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcy.
Zapraszamy do udziału w kolejnym wirtualnym plenerze, który zostanie ogłoszony już wkrótce.
Poniżej jeszcze raz zwycięskie zdjęcie.

Usjwo - Wto 26 Kwi, 2011

Gratulacje dla zwyciezcy!
szaleniec - Wto 26 Kwi, 2011

Gratuluje zwycięzcy :mrgreen:
I reszcie uczestnikom :grin:

kozidron - Wto 26 Kwi, 2011

Gratuluje wszystkim, no i zwycięscy przede wszystkim :cool:
infocyk - Wto 26 Kwi, 2011

Dziękuję za komentarze związane z pracą. Robiąc zdjęcie nie myślałem o plenerze, tylko o utrwaleniu napotkanej, dosyć nietypowej sytuacji, a że wracałem ze spaceru z 300-tką, mogłem zrobić to niepostrzeżenie, zachowując cały autentyzm zdarzenia. Emanująca (dla mnie) ze zdjęcia prawdziwa wzajemna miłość psa i jego opiekuna ułatwiła mi decyzję o wysłaniu pracy na konkurs.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zachęcam do udziału w kolejnym plenerze.

sklsk - Wto 26 Kwi, 2011

gratulacje dla wszystkich biorących udział a w szczególności dla zwycięzcy.
multics - Wto 26 Kwi, 2011

Także przyłączam się do gratulacji dla zwycięzcy jak i uczestników tego pleneru. Temat do najprostszych nie należał stąd taka mnogość prac.
Ilona - Sro 27 Kwi, 2011

A mi się udało zgadnąć autora jednej pracy :D - to całkiem niezła zabawa. Chociaż tutaj było wyjątkowo łatwo :wink:
Helium - Czw 28 Kwi, 2011

Przyłączam się do gratulacji dla wszystkich Uczestników WP i winszuję Zwycięzcy :)