|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Aparat ~1000-1500 zł.
przem00 - Pią 15 Kwi, 2011 Temat postu: Aparat ~1000-1500 zł. Witam serdecznie,
w związku z tym, że niebawem moja rodzina się powiększy, poszukuję dobrego sprzętu fotografującego i filmującego w niewysokiem cenie. Poniekąd te cechy się wykluczają, mimo wszystko chciałbym aby kupiony przeze mnie aparat posiadał możliwość nagrywania w 1080 lub co najmniej w 720. Do tego przydałaby się możliwość robienia dobrych zdjęć w słabo oświetlonych warunkach.
Aktualnie moją uwagę przykuły dwa nowe superzoomy Olympusa: SZ-20 i SZ-30MR, oraz Nex3.
Liczę, że pomożecie w dokonaniu odpowiedniego wyboru.
Pozdrawiam,
PM
pitras - Pią 15 Kwi, 2011
przem00, Obejrzyj np. Nikon S8100
http://www.nikon.pl/pl_PL...e/coolpix-s8100
przem00 - Sob 16 Kwi, 2011
pitras, w tym przedziale cenowym zmieści się jeszcze Nikon S9100. Olumpusy mają opcję nakładania filtrów na filmy i zdjęcia, a w Nikonie chyba tego brakuje. Mimo to, nadal nie wiem na co się zdecydować...
wielbicielxx - Sob 16 Kwi, 2011
Nikon robi beznadziejne kompakty i każdy o tym wie. W ogóle nie bierz go pod uwagę. Jeśli coś do kręcenia filmów i zdjęć to lumix. Wiadomo każdy aparat ma wady i swoje zastosowanie. Jeśli chcesz aparat do wszystkiego musisz się liczyć z kompromisami. Obejrzyj sobie Lumix TZ10, TZ20, jeśli chcesz mieć dobre filmy. Lumix LX3, LX5, samsung EX1 jeśli chcesz mieć zdjęcia w słabych warunkach oświetleniowych.
przem00 - Sob 16 Kwi, 2011
Co sądzicie o superzoomach ? Olympus SZ-20, SZ-30MR albo Lumix FZ-100?
wielbicielxx - Nie 17 Kwi, 2011
Przeciez mowie- chcesz miec uniwersalny aparat czy dobra jakosc zdjec?
Zoomy daja uniwersalnosc ale jakosc zdjec slabsza jesli jeszcze na matrycy jest 16 mpix w ogole nie ma co na taki sprzet patrzec.
Zasada jest prosta: wiekszy zoom, wiecej piksali, mniejsza matryca= slabe zdjecia.
Superzoom nijak sie ma do twoich wymagan by miec dobre zdjecia w slabym swietle.
przem00 - Pon 18 Kwi, 2011
Po wizycie w jednym z salonów Fotojokera i porównaniu zrobionych tam zdjęć, aktualnie jestem najbliższy zakupu Sony HX7. Jak oceniacie ten kompakt?
TomPL2 - Pon 18 Kwi, 2011
przem, aleś uparty, po co ci duży zoom???
A może rodzina ci się powiększy o dzięcioła na dębie
Dobrze ci wielbicielxx radzi, dziecko w pomieszczeniach wymaga przede wszystkim jasnego obiektywu.
przem00 - Pon 18 Kwi, 2011
TomPL2 - Lumix TZ20 proponowany przez Was ma też całkiem przyzwoity zoom
I na dzięcioła wystarczy .
Grono pretendentów do kupna wciąż się zawęża - Lumix TZ20 lub Sony HX7...
zelik76 - Pon 18 Kwi, 2011
No co za gosć... Słuchaj dobrych rad kolegów. Po to się chyba tu zalogowałeś by się dowiedzieć co nieco na temat fotografii, aparatów prawda? wielbiciel już Ci dał parę trafnych rad. Ja dodam od siebie że jeżeli chcesz focić małe dziecko to potrzebujesz aparatu o jasnym obiektywie. Te dwa aparaty które podałeś to jest ciemnica. Zdjęcia pociechy wyjdą Ci rozmazane bo ruchu tym nie zamrozisz, a stabilizacja niewiele da. Jedynym wyjściem w tym przypadku jest użycie lampy błyskowej. A chyba nie chcesz walić lampą dziecku po oczach - bo jeszcze Ci oślepnie. Potrzeba Ci światła i obiektywu o światłosile minimum 2.8 - to jest absolutne minimum. Są dobre kompakty w tej cenie którą podałeś a zwrócić powinieneś uwagę na Samsunga EX który ma rewelacyjne światło 1.8 w tej cenie. Nie ma on jednak dobrej jakości filmów. Jeśli chcesz foto i filmy to w tej cenie tylko Panasonic DMC LX5 - o 30 zł. przekroczony budżet. Świetny aparat który kręci niezłe filmy. Nie czekaj na odpowiedż odnośnie tych aparatów które podałeś bo się nie doczekasz. Do twoich zastosowań one się poprostu nie nadają. Ale decyzja i tak należy do Ciebie - róbta co chceta...
Pazuzu - Wto 19 Kwi, 2011
Sony i Lumix to w pomieszczeniach albo rozmazane zdjecia, albo zaszumione:/ Wiec w zadnym wypadku nie sa dobre.
Również radziłbym brać lx-5 lub samsunga. I wierz mi zoom i mpix to taki wabik dla tych co niestety zaczynają z fotografia. Ewentualnie jakiś olympus z kitowym obiektywem.
Co do filmów to niestety nie pomogę, jakoś na początku strasznie sie tym cieszyłem, a potem stwierdziłem ze lepiej mi sie zdjęcia robi.
Osobiście kupiłbym samsunga ex1. Tylko te filmy VGA:/ Trudno coś doradzić, żeby miało filmy hd i jasne szkło. Chyba ze coś z filmami i lampeczka dziecku po oczach:) to wtedy możesz brać tego lumixa, a najlepiej jakaś starsza wersje. Im mniej mpix tym lepiej.
mrawi - Wto 19 Kwi, 2011
A czy taki NX5 z obiektywem kitowym f 3,5 przy iso 400 czy nawet 800 nie da lepszego zdjęcia od np lx5 lub ex1? Mi się wydaję, że jednak będzie lepszy. W końcu matryca APS-C. Dokupić do tego jeszcze obiektyw 50-200 i ptaszki też będą na fotkach. Wszystko w cenie około 1700 zł.
Pazuzu - Wto 19 Kwi, 2011
W system nx bym nie wchodził. Malo obiektywów, rynek wtorny a raczej jego brak, wizjer elektroniczny. Za przemawiaja tylko rozmiary. W tej cenie juz lepsza jakas uzywka np nikon d80. Albo cos z olympusa tylko tutaj mniejsza matryca niz APS-C.
Ale jesli chodzi o porównanie nx5 vs ex1 lub lx5. To nx5 lepszy.
bergercs - Wto 19 Kwi, 2011
A co ze wspomnianym NEX 3?
mrawi - Wto 19 Kwi, 2011
Pazuzu napisał/a: | W system nx bym nie wchodził. Malo obiektywów, rynek wtorny a raczej jego brak, wizjer elektroniczny. Za przemawiaja tylko rozmiary. W tej cenie juz lepsza jakas uzywka np nikon d80. Albo cos z olympusa tylko tutaj mniejsza matryca niz APS-C.
Ale jesli chodzi o porównanie nx5 vs ex1 lub lx5. To nx5 lepszy. |
No ja już wszedłem. Mam NX10 18-55 i 50-200. Narazie jestem zadowolony. W tym roku będzie 5 nowych obiektywów wprowadzonych. Te które mam są dla mnie bardzo dobre. Po przesiadce z fuji S9600 to zupełnie co innego. Lustrzanki są jednak większe i cięższe, obiektywy do nich także, a zdjęcia trudne do odróżnienia. Jak miałbym jeszcze raz wybierać to znów wpakowałbym się w samsunga. Takie jest moje zdanie.
mundek12 - Pią 22 Kwi, 2011
Żeby nie tworzyć nowego, coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem aparatu, pomożecie?
Jakie warunki?
Otóż... kompakt, miarę możliwości mały, do ~1700zł. Zdjęcia będą robione w pomieszczeniach oraz (w większości) na zewnątrz. Myślałem nad Olympus XZ-1. To ma być jedyny aparat, filmów nie będę kręcił (a jeśli już to raz, dwa razy na rok). I również rzadko do tej pory używałem zooma (jak się zastanowię to chyba ani razu). Nie obrażę się jeżeli propozycje będą tańsze niż 1700zł. Może błędnie wychodzę z założenia, że im droższy tym lepszy... Priorytetem będzie rodzinny album, jakieś wydarzenia (zloty motocyklowe itp.). Jak często? Co tydzień, dwa - gdy ruszam gdzieś w weekend. Niemal zawsze tryb auto. Wolałbym czyste i wyraźne jpg. RAW to chyba nie dla mnie...
A... i jeszcze mój wymysł - cały czarny. Nie chcę żadnych srebrnych, białych, różowych elementów.
hijax_pl - Pią 22 Kwi, 2011
mundek12, no to bierz Samsunga EX-1
wielbicielxx - Pią 22 Kwi, 2011
Jeśli chcesz robić na AUTO nie kupuj EX1 tylko LX5
wielbicielxx, możesz napisać dlaczego?
Skłaniałbym się ku Samsungowi. Ech, gdyby Olympus XZ-1 był tańszy o 300zł...
mundek12, a co Ciebie tak przyciąga do XZ-1? Bo może nie ma się co zastanawiać tylko brać?
Jak do tej pory same pochlebne recenzje, niezłe sample. Choć przyznam szczerze, że Samsungowi tak dokładnie nie przyglądałem się. Poczytam recenzje, testy. Najbardziej chodzi mi o jakość zdjęć w formacie JPG.
mundek12 napisał/a: | Najbardziej chodzi mi o jakość zdjęć w formacie JPG. | To do porównań dorzuć jeszcze Nikona P300...
Dlatego, że EX1 w trybie auto dziwnie dobiera parametry i przeważnie wychodzą długie czasy naświetlania nawet w sytuacjach gdzie nie jest aż bardzo ciemno. Lampa błyskowa na auto też działa jak jej się podoba. Posiadam EX1 i nie zamieniłbym na nic innego u konkurencji ale jeśli ktoś chce mieć ten aparat i jechać na auto niech się lepiej zastanowi. To troche jakby kupić lustrzankę i robić na zielonym kwadraciku Lumixsy mają bardziej wiarygodny tryb auto.
wielbicielxx, pytałem, bo też mam ten aparacik, i jakoś takich zachowań nie zauważyłem u siebie. Jaki masz firmware?
Mam najnowsze dostepne oprogramowanie w aparacie. EX1 ma tendencje do ustawiania dlugiego czasu naswietlania nawet gdy tego nie wymaga sytuacja- oczywiscie na dworze przy dobrym swietle nie ma problemow. Na forum nikoniarzy jest watek o EX1 tez tam wielu odradza EX1 jako malpke.
MC - Pią 22 Kwi, 2011
A wielu doradza. W tym ja.
wielbicielxx, możesz wkleić jakiś przykład?
Aszex - Pon 25 Kwi, 2011
Jaka jest stabilizacja w EX1? Wg specyfikacji sięga 3ev, a rzeczywistość? Jaki jest najdłuższy możliwy czas naświetlania dla 24mm aby zdjęcie było nieporuszone?
MC - Pon 25 Kwi, 2011
Zależy od operatora. Jeden poruszy przy 1/25s, inny utrzyma 1/5s.
Aszex - Pon 25 Kwi, 2011
Tak wiem, ale te 3ev jest realne?
MC - Pon 25 Kwi, 2011
Wątpię. Bardziej 1,5-2EV.
dream4you - Pią 06 Maj, 2011 Temat postu: wybor najlepszego kompakta dla amatora czesc
pomozcie mi prosze wybrac najlepszy kompakt dla amatora. Cos malego ale robiacego swietne foty w kazdych warunkach zwlaszcza wyjazdy wakacyjne itp.
cena 1000- 1400zl
Sunders - Pią 06 Maj, 2011
Samsung EX1
dream4you - Pią 06 Maj, 2011
jakos do samsunga nie mamm przekonania
myslalem o
Canon sx230
Nikon s9100
Panasonic dmc-tz20
wielbicielxx - Pią 06 Maj, 2011
dream4you napisał/a: | jakos do samsunga nie mamm przekonania |
Faktycznie to bardzo poważny argument
Dobrze Ci radzą EX1
Wymienione przez Ciebie są bardziej uniwersalne ze względu na większy zoom ale jakość zdjęć jest daleka od ideału.
komor - Sob 07 Maj, 2011
dream4you, scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już podobnego tematu. Możesz poczytać poprzednie 3 strony, może coś pomoże.
przem00 - Nie 08 Maj, 2011
Witam ponownie!
ostatecznie zastanawiam się nad dwoma modelami - Lumix LX5 i Canon S95. Pytanie tylko, którego z nich wybrać - proszę o pomoc
Sunders - Nie 08 Maj, 2011
przem00 napisał/a: | zastanawiam się nad dwoma modelami - Lumix LX5 i Canon S95. Pytanie tylko, którego z nich wybrać |
To zalezy od priorytetów.Ja z tych dwóch wolałbym Lumixa-gł. ze względu na jego obiektyw.
|
|