forum.optyczne.pl

Lornetki - Celestron outland 10x25

nnn - Sro 25 Maj, 2011
Temat postu: Celestron outland 10x25
Chcę sprzedać mojego Nikona 16x50 CF ( duże powiększenie szybko męczy i napręża oczy ) i kupić sobie małą poręczną lornetkę. Mój wybór padł na Celestron outland 10x25( 8x25). Zastanawiam się czy to dobry wybór?
Arek - Sro 25 Maj, 2011

10x przy obiektywie 25 mm i optyce słabej jakości, to mało szczęśliwa kombinacja.
nnn - Sro 25 Maj, 2011

Z tego co czytałem w specyfikacji tej lornetki to ma raczej dobrą optykę:
powłoki antyrefleksyjne na soczewkach oraz dachowe pryzmaty Bak-4.
Zastanawiam się też nad modelem 8x25 bo chodzi mi głównie o to by lornetka była mała i lekka.

Dawid1984 - Sro 25 Maj, 2011

nnn napisał/a:

Tu nawet nie tak chodzi o optykę co o małą źrenicę wyjściową,choć na pewno optyka wysokich lotów nie jest.Ósemka z dwojga złego będzie lepszym rozwiązaniem.

Arek - Sro 25 Maj, 2011

nnn napisał/a:

W specyfikacjach podawanych przez producentów, to wszystkie lornetki są świetne. Co mają napisać? Że jest zła? ;)

RB - Sro 25 Maj, 2011

nnn napisał/a:

Takie rzeczy (jakieś tam powłoki i pryzmaty z tego cudownego Baka) to ma dzisiaj prawie każdy jeden plajstikowy rozkolimowany badziew. Szczególnie w specyfikacji, ale często tez w naturze.
Co oczywiście w sposób kolosalny (owe powłoki i Baki) przekłada się na wrażenie jakości obrazu odbierane przez szczęśliwego obserwatora.

nnn - Czw 26 Maj, 2011

Zastanowiłem się i zdecydowałem że sprzedam moje dwie lornetki: DO Entry 10x50 oraz Nikona 16x50 a za zgromadzone pieniądze kupię sobie coś o mniejszym powiększeniu i z dużym odstępem źrenicy( noszę okulary).

Zastanawiam się nad modelem:
Delta optical forest 8x42

oraz:
Nikon Sportster EX 8x42

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 09:24 ]
przeczytałem na amazonie wiele dobrych opinii na temat tego nikona i być może go kupię:
Nikon 8x42

Arek - Czw 26 Maj, 2011

Kup raz a dobrze. Nie pożałujesz. No chyba, że lubisz zmieniać lornetki. Wybierz coś z tego:
http://optyczne.pl//porow...d0=118&add1=137

nnn - Czw 26 Maj, 2011

ale to co proponujesz to też nikony a w dodatku mają mniejszy odstęp źrenicy wyjściowej.
Ten Nikon sporteter EX 8x42 bardzo mi się podoba i ma odstęp źrenicy 19,7mm.

Zastanawia mnie co może być lepszego w tych lornetka które proponujesz od Nikon sporteter EX 8x42 ? Czego złego mogę się spodziewać po tej lornetce ?

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 12:22 ]
poza tym ten sportster jest o wile lżejszy od tych nikonów które proponujesz.

RB - Czw 26 Maj, 2011

Proponowany był Nikon bądź olympus.
Odstęp źrenicy rzędu 18 mm powinien w większości wypadków wystarczać w okularach.
Mam 20mm i obserwacje w okularach prowadzę po częsciowym wykręceniu muszli.

nnn napisał/a:

Zastanawia mnie co może być lepszego w tych lornetka które proponujesz od Nikon sporteter EX 8x42 ?

Przede wszystkim transmisja promieniowania elektromagnetycznego w widzialnym zakresie widma.

nnn napisał/a:
Czego złego mogę się spodziewać po tej lornetce ?

Stosunkowo większej ciemności.

nnn - Czw 26 Maj, 2011

a dlaczego ciemniejszy przecież te lornetki parametrami się nie różnią ani optyką?

[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 12:46 ]
chyba kupie tego olympusa - na stronie optyczne.pl podane jest że olympus EXPS I 8x42 ma tylko dwa lata gwarancji a w sklepie internetowym że 25lat.

RB - Czw 26 Maj, 2011

nnn napisał/a:
a dlaczego ciemniejszy przecież te lornetki parametrami się nie różnią ani optyką?

Bardzo się róznią optyką. Bardzo. Te proponowane przez Arka mają pryzmaty porro, w których zachodzi zjawisko całkowitego wewnętrznego odbicia. Straty na granicy faz są tu niewielkie. W wypadku pryzmatów dachowych Schmidta-Pechana na jednym interfejsie musi zostać napylone zwierciadło, które jest głównym generatorem strat światła. Mała cena = niezbyt dobrej jakości warstwa odbijająca. Sorry...
Poza tym stopień komplikacji dachówki jest większy i wymaga ona po prostu porządniejszego złozenia. Co też kosztuje.

nnn - Czw 26 Maj, 2011

ok. dzięki
Arek - Czw 26 Maj, 2011

Poza tym Sportery EX nie mają najlepszych warstw. Na wielu granicach są zwykłe 1-warstwowe, a na części nie ma ich wcale. Action EX i Olek są wszędzie pokryte MC.
nnn - Pią 27 Maj, 2011

Zastanawiam się też nad modelem Nikon EX 7x35 - bardzo mi się podoba bo jest malutka.
Tylko nie wiem czy nie będzie przyciemna.
Nikon Ex 7x35

Dawid1984 - Pią 27 Maj, 2011

nnn napisał/a:
Zastanawiam się też nad modelem Nikon EX 7x35 - bardzo mi się podoba bo jest malutka.
Tylko nie wiem czy nie będzie przyciemna.
Nie będzie ciemna przecie ona ma źrenice wyjściowa 5mm. A przypomina mi się ze ostatnio twierdziłeś ze Nikon to chińska zabawka :mrgreen: czyżby delta nie dawała rady heh .Zmienny ten naród nie ma co :grin: .
nnn - Pią 27 Maj, 2011

Delta daje naprawdę dobry obraz ale ja chcę coś małego i lekkiego i żebym nie musiał zdejmować za każdym razem okularów do oglądania. Ten nikon jest mały i ma duży odstęp źrenicy ale co do wagi to nie jestem do końca zadowolony bo chodziło mi o coś do 600g.

Niestety w przedziale cenowym który mnie interesuje nie ma lornetki o zbliżonych parametrach więc myślę kupować tego nikona ale gdybym miał jakąś inną możliwość to pewnie bym z niej korzystał.

Dudi - Pią 27 Maj, 2011

Jeżeli coś małego i zrenicy, która spokojnie wystarczy w ciągu dnia to może coś takiego
http://www.domenasportowa...8-24-0828-.html
Ostatnio na birdforum chwalili no i 140m pola też kusi. Może być tylko problem z dostępnością. Tu niby jest http://www.microglobe.co....ion-binoculars.

nnn - Pią 27 Maj, 2011

to co proponujesz ma źrenicę wyjściową 3,5mm więc chyba będzie za ciemne.

nnn napisał/a:
Do używania w dzień w słońcu nie będzie.Co innego w mocno pochmurny dzień lub pod wieczór.
Dudi - Pią 27 Maj, 2011

nnn napisał/a:

Czyli co....nikon Nikon 16x50 ma zrenice 3,1 wiec tez jest za ciemny?
Nie przesadzajmy z tą zrenicą. W słoneczny dzień nawet tych 3,5 możemy nie wykorzystać.
Napisze wiecej ....nawet w pochmurny dzien daje rade. Wiem bo mam pentaxa 9x28 i porownując do kowy 10,5x44 nawet wieczorem dużej różnicy nie ma.

nnn - Pią 27 Maj, 2011

ale ta lornetka ma pryzmat dachowy no i małą źrenicę....za tę cenę można kupić nikona sportera EX 8x42....ale koledzy właśnie mi go odradzili ze względu na pryzmaty dachowe.
Nikon sporter Ex 8x42

Dudi - Pią 27 Maj, 2011

nnn jeżeli zaplacisz za priorytet w dwie strony to wysle Ci na tydzień mojego pentaxa 9x28 i zdziwisz się jaką optyke może posiadac lornetka z pryzmatami dachowymi.
nnn - Pią 27 Maj, 2011

no widzisz tamci mówią co innego ty co innego to ja już w końcu nie wiem...
bo ja osobiście to wolałbym tego Nikona sportstera EX tylko że nie wiem czy nie będzie za ciemna.

Dudi - Pią 27 Maj, 2011

ja mam cały czas na myśli lornetkę małą i lekką
nnn - Pią 27 Maj, 2011

ok. ale ten bushnell jest ma tylko rok gwarancji. Zostanę przy nikonie.

nnn napisał/a:
bo ja osobiście to wolałbym tego Nikona sportstera EX tylko że nie wiem czy nie będzie za ciemna.
nnn czy ty w ogóle wiesz co to źrenica wyjściowa?
nnn napisał/a:
ok. ale ten bushnell jest ma tylko rok gwarancji. Zostanę przy nikonie.
Twoim tokiem myślenia hmm to może jakaś Delta :wink:
Zadziwia mnie Twoja zmienność w innym wątku gdy ktoś prosił o pomoc w wyborze lornetki w poniedziałek napisałeś:
nnn napisał/a:
proszę mi wierzyć nikon to chińska zabawka niewarta swojej ceny.

Cytat:
Nikon to chińska zabawka....

nnn - Pią 27 Maj, 2011

gdybym miał więcej kasy to nie kupowałbym chińskiej lornetki.
Tak wiem co to źrenica wyjściowa:
Zrenica

RB - Pią 27 Maj, 2011

nnn napisał/a:
ale ta lornetka ma pryzmat dachowy no i małą źrenicę....za tę cenę można kupić nikona sportera EX 8x42....ale koledzy właśnie mi go odradzili ze względu na pryzmaty dachowe.

Nie. To nie tak, że ktoś Ci odradzał dachowe pryzmaty. Ty pytałeś, jaka jest róznica między dachówką za niecałe 400 stówy a Nikonem Ex za te same 400 stówy. To Ci napisano, że to nie jest taka sama optyka i na czym polega cała sprawa z tanimi dachówkami.
Co nie znaczy, że tanich dachówek się nie da używać. Da się. I tego sportstera czy jak mu tam też się da.

Ale jeśli jakość wyrobów DO Cię nie zraża to może DO Sport 8x32. Ma nienajgorsze powłoki i to zdaje się wszędzie. Transmisja (rzędu 80%) ujdzie. I kosztuje niewiele (jakieś 260 złotych). Oczywiście, działania przez 10 lat bym się nie spodziewał. Cudów nie ma. jak chcesz coś co będzie działało 10+++ latek za te pieniądze to BPC-5. Uzywanie tej lornetkiw okularach praktycznie wykluczone.

A gwarancja... chłopie... same z siebie to nawet DO się zwykle nie rozpadają. Trza jednak choćby lekko puknąc. A tego to gwarancja... sorry... nie obejmuje.

nnn - Pią 27 Maj, 2011

Tak czy siak decyzja zapadła : kupuję Nikon Action 7x35 EX
Dudi - Sob 28 Maj, 2011

No to sobie wybrałeś ....... mała nie jest waży, 800 gr! To waga dla lornetek o parametrach 8x42mm. Czego od niej oczekujesz ?
Abs - Sob 28 Maj, 2011

7x35 to solidna konstrukcja o dużym polu widzenia. Myślę, że w przyszłości możne brakować Ci powiększenia. Moim zdaniem dobra lornetka do wszystkiego to powiększenie 8x lub 10x i apertura 30mm lub 40mm. Ja stawiam na opcję drugą czyli coś w rodzaju 10x42.