|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Celestron outland 10x25
nnn - Sro 25 Maj, 2011 Temat postu: Celestron outland 10x25 Chcę sprzedać mojego Nikona 16x50 CF ( duże powiększenie szybko męczy i napręża oczy ) i kupić sobie małą poręczną lornetkę. Mój wybór padł na Celestron outland 10x25( 8x25). Zastanawiam się czy to dobry wybór?
Arek - Sro 25 Maj, 2011
10x przy obiektywie 25 mm i optyce słabej jakości, to mało szczęśliwa kombinacja.
nnn - Sro 25 Maj, 2011
Z tego co czytałem w specyfikacji tej lornetki to ma raczej dobrą optykę:
powłoki antyrefleksyjne na soczewkach oraz dachowe pryzmaty Bak-4.
Zastanawiam się też nad modelem 8x25 bo chodzi mi głównie o to by lornetka była mała i lekka.
Dawid1984 - Sro 25 Maj, 2011
nnn napisał/a: | Z tego co czytałem w specyfikacji tej lornetki to ma raczej dobrą optykę:
powłoki antyrefleksyjne na soczewkach oraz dachowe pryzmaty Bak-4. |
Tu nawet nie tak chodzi o optykę co o małą źrenicę wyjściową,choć na pewno optyka wysokich lotów nie jest.Ósemka z dwojga złego będzie lepszym rozwiązaniem.
Arek - Sro 25 Maj, 2011
nnn napisał/a: | Z tego co czytałem w specyfikacji tej lornetki to ma raczej dobrą optykę: |
W specyfikacjach podawanych przez producentów, to wszystkie lornetki są świetne. Co mają napisać? Że jest zła?
RB - Sro 25 Maj, 2011
nnn napisał/a: | Z tego co czytałem w specyfikacji tej lornetki to ma raczej dobrą optykę:
powłoki antyrefleksyjne na soczewkach oraz dachowe pryzmaty Bak-4. |
Takie rzeczy (jakieś tam powłoki i pryzmaty z tego cudownego Baka) to ma dzisiaj prawie każdy jeden plajstikowy rozkolimowany badziew. Szczególnie w specyfikacji, ale często tez w naturze.
Co oczywiście w sposób kolosalny (owe powłoki i Baki) przekłada się na wrażenie jakości obrazu odbierane przez szczęśliwego obserwatora.
nnn - Czw 26 Maj, 2011
Zastanowiłem się i zdecydowałem że sprzedam moje dwie lornetki: DO Entry 10x50 oraz Nikona 16x50 a za zgromadzone pieniądze kupię sobie coś o mniejszym powiększeniu i z dużym odstępem źrenicy( noszę okulary).
Zastanawiam się nad modelem:
Delta optical forest 8x42
oraz:
Nikon Sportster EX 8x42
[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 09:24 ]
przeczytałem na amazonie wiele dobrych opinii na temat tego nikona i być może go kupię:
Nikon 8x42
Arek - Czw 26 Maj, 2011
Kup raz a dobrze. Nie pożałujesz. No chyba, że lubisz zmieniać lornetki. Wybierz coś z tego:
http://optyczne.pl//porow...d0=118&add1=137
nnn - Czw 26 Maj, 2011
ale to co proponujesz to też nikony a w dodatku mają mniejszy odstęp źrenicy wyjściowej.
Ten Nikon sporteter EX 8x42 bardzo mi się podoba i ma odstęp źrenicy 19,7mm.
Zastanawia mnie co może być lepszego w tych lornetka które proponujesz od Nikon sporteter EX 8x42 ? Czego złego mogę się spodziewać po tej lornetce ?
[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 12:22 ]
poza tym ten sportster jest o wile lżejszy od tych nikonów które proponujesz.
RB - Czw 26 Maj, 2011
Proponowany był Nikon bądź olympus.
Odstęp źrenicy rzędu 18 mm powinien w większości wypadków wystarczać w okularach.
Mam 20mm i obserwacje w okularach prowadzę po częsciowym wykręceniu muszli.
nnn napisał/a: |
Zastanawia mnie co może być lepszego w tych lornetka które proponujesz od Nikon sporteter EX 8x42 ? |
Przede wszystkim transmisja promieniowania elektromagnetycznego w widzialnym zakresie widma.
nnn napisał/a: | Czego złego mogę się spodziewać po tej lornetce ? |
Stosunkowo większej ciemności.
nnn - Czw 26 Maj, 2011
a dlaczego ciemniejszy przecież te lornetki parametrami się nie różnią ani optyką?
[ Dodano: Czw 26 Maj, 2011 12:46 ]
chyba kupie tego olympusa - na stronie optyczne.pl podane jest że olympus EXPS I 8x42 ma tylko dwa lata gwarancji a w sklepie internetowym że 25lat.
RB - Czw 26 Maj, 2011
nnn napisał/a: | a dlaczego ciemniejszy przecież te lornetki parametrami się nie różnią ani optyką? |
Bardzo się róznią optyką. Bardzo. Te proponowane przez Arka mają pryzmaty porro, w których zachodzi zjawisko całkowitego wewnętrznego odbicia. Straty na granicy faz są tu niewielkie. W wypadku pryzmatów dachowych Schmidta-Pechana na jednym interfejsie musi zostać napylone zwierciadło, które jest głównym generatorem strat światła. Mała cena = niezbyt dobrej jakości warstwa odbijająca. Sorry...
Poza tym stopień komplikacji dachówki jest większy i wymaga ona po prostu porządniejszego złozenia. Co też kosztuje.
nnn - Czw 26 Maj, 2011
ok. dzięki
Arek - Czw 26 Maj, 2011
Poza tym Sportery EX nie mają najlepszych warstw. Na wielu granicach są zwykłe 1-warstwowe, a na części nie ma ich wcale. Action EX i Olek są wszędzie pokryte MC.
nnn - Pią 27 Maj, 2011
Zastanawiam się też nad modelem Nikon EX 7x35 - bardzo mi się podoba bo jest malutka.
Tylko nie wiem czy nie będzie przyciemna.
Nikon Ex 7x35
Dawid1984 - Pią 27 Maj, 2011
nnn napisał/a: | Zastanawiam się też nad modelem Nikon EX 7x35 - bardzo mi się podoba bo jest malutka.
Tylko nie wiem czy nie będzie przyciemna. | Nie będzie ciemna przecie ona ma źrenice wyjściowa 5mm. A przypomina mi się ze ostatnio twierdziłeś ze Nikon to chińska zabawka czyżby delta nie dawała rady heh .Zmienny ten naród nie ma co .
nnn - Pią 27 Maj, 2011
Delta daje naprawdę dobry obraz ale ja chcę coś małego i lekkiego i żebym nie musiał zdejmować za każdym razem okularów do oglądania. Ten nikon jest mały i ma duży odstęp źrenicy ale co do wagi to nie jestem do końca zadowolony bo chodziło mi o coś do 600g.
Niestety w przedziale cenowym który mnie interesuje nie ma lornetki o zbliżonych parametrach więc myślę kupować tego nikona ale gdybym miał jakąś inną możliwość to pewnie bym z niej korzystał.
Dudi - Pią 27 Maj, 2011
Jeżeli coś małego i zrenicy, która spokojnie wystarczy w ciągu dnia to może coś takiego
http://www.domenasportowa...8-24-0828-.html
Ostatnio na birdforum chwalili no i 140m pola też kusi. Może być tylko problem z dostępnością. Tu niby jest http://www.microglobe.co....ion-binoculars.
nnn - Pią 27 Maj, 2011
to co proponujesz ma źrenicę wyjściową 3,5mm więc chyba będzie za ciemne.
nnn napisał/a: | to co proponujesz ma źrenicę wyjściową 3,5mm więc chyba będzie za ciemne. | Do używania w dzień w słońcu nie będzie.Co innego w mocno pochmurny dzień lub pod wieczór.
Dudi - Pią 27 Maj, 2011
nnn napisał/a: | to co proponujesz ma źrenicę wyjściową 3,5mm więc chyba będzie za ciemne. |
Czyli co....nikon Nikon 16x50 ma zrenice 3,1 wiec tez jest za ciemny?
Nie przesadzajmy z tą zrenicą. W słoneczny dzień nawet tych 3,5 możemy nie wykorzystać.
Napisze wiecej ....nawet w pochmurny dzien daje rade. Wiem bo mam pentaxa 9x28 i porownując do kowy 10,5x44 nawet wieczorem dużej różnicy nie ma.
nnn - Pią 27 Maj, 2011
ale ta lornetka ma pryzmat dachowy no i małą źrenicę....za tę cenę można kupić nikona sportera EX 8x42....ale koledzy właśnie mi go odradzili ze względu na pryzmaty dachowe.
Nikon sporter Ex 8x42
Dudi - Pią 27 Maj, 2011
nnn jeżeli zaplacisz za priorytet w dwie strony to wysle Ci na tydzień mojego pentaxa 9x28 i zdziwisz się jaką optyke może posiadac lornetka z pryzmatami dachowymi.
nnn - Pią 27 Maj, 2011
no widzisz tamci mówią co innego ty co innego to ja już w końcu nie wiem...
bo ja osobiście to wolałbym tego Nikona sportstera EX tylko że nie wiem czy nie będzie za ciemna.
Dudi - Pią 27 Maj, 2011
ja mam cały czas na myśli lornetkę małą i lekką
nnn - Pią 27 Maj, 2011
ok. ale ten bushnell jest ma tylko rok gwarancji. Zostanę przy nikonie.
nnn napisał/a: | bo ja osobiście to wolałbym tego Nikona sportstera EX tylko że nie wiem czy nie będzie za ciemna. | nnn czy ty w ogóle wiesz co to źrenica wyjściowa?
nnn napisał/a: | ok. ale ten bushnell jest ma tylko rok gwarancji. Zostanę przy nikonie. | Twoim tokiem myślenia hmm to może jakaś Delta
Zadziwia mnie Twoja zmienność w innym wątku gdy ktoś prosił o pomoc w wyborze lornetki w poniedziałek napisałeś:
nnn napisał/a: | proszę mi wierzyć nikon to chińska zabawka niewarta swojej ceny. |
Cytat: | Nikon to chińska zabawka.... |
nnn - Pią 27 Maj, 2011
gdybym miał więcej kasy to nie kupowałbym chińskiej lornetki.
Tak wiem co to źrenica wyjściowa:
Zrenica
RB - Pią 27 Maj, 2011
nnn napisał/a: | ale ta lornetka ma pryzmat dachowy no i małą źrenicę....za tę cenę można kupić nikona sportera EX 8x42....ale koledzy właśnie mi go odradzili ze względu na pryzmaty dachowe. |
Nie. To nie tak, że ktoś Ci odradzał dachowe pryzmaty. Ty pytałeś, jaka jest róznica między dachówką za niecałe 400 stówy a Nikonem Ex za te same 400 stówy. To Ci napisano, że to nie jest taka sama optyka i na czym polega cała sprawa z tanimi dachówkami.
Co nie znaczy, że tanich dachówek się nie da używać. Da się. I tego sportstera czy jak mu tam też się da.
Ale jeśli jakość wyrobów DO Cię nie zraża to może DO Sport 8x32. Ma nienajgorsze powłoki i to zdaje się wszędzie. Transmisja (rzędu 80%) ujdzie. I kosztuje niewiele (jakieś 260 złotych). Oczywiście, działania przez 10 lat bym się nie spodziewał. Cudów nie ma. jak chcesz coś co będzie działało 10+++ latek za te pieniądze to BPC-5. Uzywanie tej lornetkiw okularach praktycznie wykluczone.
A gwarancja... chłopie... same z siebie to nawet DO się zwykle nie rozpadają. Trza jednak choćby lekko puknąc. A tego to gwarancja... sorry... nie obejmuje.
nnn - Pią 27 Maj, 2011
Tak czy siak decyzja zapadła : kupuję Nikon Action 7x35 EX
Dudi - Sob 28 Maj, 2011
No to sobie wybrałeś ....... mała nie jest waży, 800 gr! To waga dla lornetek o parametrach 8x42mm. Czego od niej oczekujesz ?
Abs - Sob 28 Maj, 2011
7x35 to solidna konstrukcja o dużym polu widzenia. Myślę, że w przyszłości możne brakować Ci powiększenia. Moim zdaniem dobra lornetka do wszystkiego to powiększenie 8x lub 10x i apertura 30mm lub 40mm. Ja stawiam na opcję drugą czyli coś w rodzaju 10x42.
|
|