forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - prognoza cenowa canona

malotki - Czw 04 Paź, 2007
Temat postu: prognoza cenowa canona
Zamierzam kupic canona5D na dniach, czy moze lepiej sie wstzymac?
Moze ktos ma jakis cynk albo genialne spojrzenie na rynek, to kupa kasy wiec wolalem zapytac. BRAĆ i nieczekac bo cena spadnie napewno ale jeszcze to potrwa..... NIE BRAĆ bo cena spadnie za niedlugo :) to jak?

Arek - Czw 04 Paź, 2007

http://www.wrozka.pl

;)

malotki - Pią 05 Paź, 2007
Temat postu: brac
zapytalem , pani wrozka powiedziala zeby brac;) A tak powaznie?
Smola - Pią 05 Paź, 2007

Musisz czekac na nastepce 5d. Tak bylo z 30d i 40d. Weszla 40tka to cena 30d spadla z 3900 na 3300.

Poszukaj na forach czy ktos nie ma cynku odnoscnie nastepcy 5d.

Tydzien po premierze nowego modelu 5d starsze body pojdzie w dol. ale kiedy premiera ????

MM - Pią 05 Paź, 2007

Warto kupić teraz bo można dostać w promocji zwrot prawie 800 złotych a nowy aparat cudownie lepszy nie będzie. Stary też cudownie nie stanieje o sumę niebotyczną.
bartek.lipinski - Pią 05 Paź, 2007

wlasnie mm, o co chodzi z tymi zwrotami?
Monastor - Pią 05 Paź, 2007

bartek.lipinski napisał/a:
wlasnie mm, o co chodzi z tymi zwrotami?

http://canon2007promotion...=po&view=promos

Arek - Pią 05 Paź, 2007

To taka promocja ustawiona na zniechęcenie klienta. Tzn. musisz zrobić wycinankę z kodów kreskowych, gdzieś tam to wysłać z namiarami na siebie i na swój bank, a po bliżej nieokreślonym czasie Canon odda Ci kasę.

Taka zasłona dymna w stylu "mamy tanio, robimy promocję, ale tak naprawdę liczymy, że nie będzie Ci się chciało wycinać i wysyłać i przez to zarobimy więcej".

Jak kupowaliśmy konwerter 1.4x to był rabat 50 zł... Szkoda było wysyłać, czyli jesteśmy w punktu widzenia Canona klientem idealnym.

Mnie się podobało bo wyszło mi w sumie za body 400D 2000 zł w czerwcu tego roku, a teraz, akurat jak mam kupować 70-300 IS to znowu dają mi dwieście coś tam zwrotu. Nie marudzę :)
goltar - Pią 05 Paź, 2007

Ja także jestem zadowolony z tych promocji :D . W pierwszej edycji kupiłem 10-22 i dostałem zwrot 290 zł, w tej edycji mam zamiar kupić 100-400 i otrzymać 380 zł zwrotu... Procedura otrzymania zwrotu jest jasno opisana na stronie Canona, wysłałem i bez żadnych problemów otrzymałem zwrot na konto.
Arek napisał/a:
Jak kupowaliśmy konwerter 1.4x to był rabat 50 zł... Szkoda było wysyłać, czyli jesteśmy w punktu widzenia Canona klientem idealnym.
Tu się zgodze. Warto patrzeć tylko na promocje większe niż 50 zł, ponieważ należy liczyć się z kosztami wysłania listu za granice oraz pobrania opłaty za przelew międzynarodowy.
malotki - Pią 05 Paź, 2007
Temat postu: super wielkie dzieki
wielkie dzieki bo!
Bo niewiedzialem ze znowu sa zwroty od 01.10.2007!
Bo jutro zamawiam aparat i obiektyw i batery packa i karte :) !!
Bo jestem teraz szczesliwy i spelniam w polowie swe marzenie :) !!!
Pozdrawiam

MM - Pią 05 Paź, 2007

Ja dzięki poprzedniej promocji odzyskałem prawie 1400 zł, teraz kusi mnie zwrot niemal 800 zł za 70-200/2.8 IS L i... chyba się w końcu skuszę :D
Sama operacja odzyskiwania jest tylko pozornie skomplikowana. Jeżeli zwrot jest większy niż 100 zł to warto się potrudzić.

Też się na początku bałem... i dobrze... bo uniknąłem straty pieniędzy
Na początku roku sklepy zrobiły paskudny numer z 400D. Aparat był najtaniej po 2300 zł, już miałem go kupować, kiedy nagle... Canon ogłosił Cashback i wszystkie sklepy jak jeden mąż podniosły własne ceny o 200 zł na zasadzie 'bo Canon zwróci' :P

Wkurzyłem się niemiłosiernie i postanowiłem poczekać do końca promocji, aż ceny wrócą do poprzedniego stanu. Dla niecałych 100zł nie chciałem się pakować w całą procedurę zwrotu. Na szczęście pod koniec promocji, aparat staniał do 2300, a z Cashbacku nadal można było skorzystać.

Na szczęście teraz nie widzę żeby coś drożało z powodu tych zwrotów. Oby cena 70-300 IS USM utrzymała się na poziomie 2100. Tyle teraz najtaniej na necie i to w całkiem niezłym sklepie :)
Wyjdę na mniej niż 2 tysie... tylko niech oni z tą ceną poczekają parę dni aż będę miał pieniądze :D

MM - Pią 05 Paź, 2007

Ja sobie spokojnie poczekam do końca grudnia. Zresztą wysłać pewnie będzie można nawet w styczniu, tylko paragon zakupu ma być z tego roku.

MM napisał/a:
Ja sobie spokojnie poczekam do końca grudnia. Zresztą wysłać pewnie będzie można nawet w styczniu, tylko paragon zakupu ma być z tego roku.

Ostatnio było bodajże jeszcze z 15 dni na wysłanie po zakończeniu promocji. Była na produkty kupione do 30 czerwca, a do 15 lipca trzeba było zgłosić chęć otrzymania zwrotu.
Nie jestem pewien bo wysyłałem trochę wcześniej, ale wydaje mi się, że nie dają więcej niż 2 tygodnie. Lepiej wybadaj dokładnie bo optem może być za późno.

Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Paź, 2007

Ja kupowałem 30D w poprzedniej promocji i kasa faktycznie mi przyszła ale dopiero po trzech miesiącach. Już myślałem, że to bajer z tą promocją, ale udało się. Oczywiście pomniejszona o opłaty za operację międzynarodową, ale przyszła.
007areka - Sob 06 Paź, 2007

...wezcie jeszce pod uwage ze list moze zginac...tak..tak...nawet polecony...wysylalem w polowie kwietnia z 30d i dopiero otrzymalem odszkodowanie z poczty bo niestety ale moja przesylka zginela na poczcie w irlandii :( nie wyslalem listu z deklarowana wartoscia bo to niestety kosztuje sporo i wyslalem tylko listem poleconym priorytetem iiiii............. nie ma zwrotu...a dopiero teraz otrzymalem odszkodowanie z poczty, tylko ze nie 390zl tylko 120 o tyle przewiduja przepisy prawne :evil: :evil: :evil: ....tak wiec nie zdziwcie sie jak guzik dostaniecie nie zwrot :) ...zeby malo bylo to dodam ze to byl zwrot za feralna 30d ktora sie zepsula po 1,5 miesiaca uzytkowania i do tej pory nie udalo mi sie skutecznie wyegzekwowac naprawy gwarancyjnej lub wymiany na nowy.....i tak nie mam ani zwrotu ani aparatu :evil: ....wiec jesli ktos mysli o zwrocie to polecony z deklarowana wartoscia, a jak sie sprzet zepsuje to tylko do sprzedawcyz tytulu niezgodnsci towaru z umowa, bo gwaranta swietnie chroni prawo polskie....szkoda czasu, a sprzedawca sie nie wymiga bo w tym przypadku prawo chroni konsumenta.......
goltar - Sob 06 Paź, 2007

007areka napisał/a:
...wysylalem w polowie kwietnia z 30d i dopiero otrzymalem odszkodowanie z poczty bo niestety ale moja przesylka zginela na poczcie w irlandii ...zeby malo bylo to dodam ze to byl zwrot za feralna 30d ktora sie zepsula po 1,5 miesiaca uzytkowania i do tej pory nie udalo mi sie skutecznie wyegzekwowac naprawy gwarancyjnej lub wymiany na nowy.....
:shock: no to faktycznie masz wyjątkowego pecha z tym aparatem... po takich przygodach chyba bym się zniechęcił do Canona... :(
007areka - Sob 06 Paź, 2007

... :evil: yhy...dodam ze kupowalem znajomym sprzet i poprosili mnie abym tez zalatwil sprawe zwrotu...iii....im przyszlo :) bardzo szybko, a na canonie pracuje nadal, druga 30d ktora kupilismy pracuje za dwie i nic nie protestuje narazie....
rychu_lhotse - Nie 07 Paź, 2007

Czekałem ok. półtora miesiąca na kasiorkę.Wysłałem kod i formularz pocztą,po dwóch tyg. dostałem na maila potwierdzenie ze pieniądze zostaną wysłane na podane konto i po miesiącu wpłynęło 370zł za 30D :) .Gra warta zachodu.
ppawcio - Nie 07 Paź, 2007

ja miałem ciekawą sytuację ze zwrotem z 30d :)

wysłałem, ale po kilku tygodniach przyszedł list, że mam jakiś lichy numer konta i żebym jeszcze raz wysłał :)

wysłałem znów...

za kilka miesięcy dostałem 2 zwroty :)

teraz znów skorzystam i znów wyślę lipny numer konta ;)

Monastor - Nie 07 Paź, 2007

ppawcio napisał/a:
wysłałem, ale po kilku tygodniach przyszedł list, że mam jakiś lichy numer konta i żebym jeszcze raz wysłał :)
wysłałem znów...

Nieźle, ale jak wysłałeś drugi raz skoro już nie miałeś kodów itd.?
Poprosili tylko o dosłanie numeru konta?

007areka - Nie 07 Paź, 2007

Monastor napisał/a:
ppawcio napisał/a:
wysłałem znów...

... :) hmmm

rafid78 - Nie 07 Paź, 2007

007areka napisal:

Cytat:
... hmmm

Odkujesz sie za problemy z serwisem :D

007areka - Nie 07 Paź, 2007

... :?: :?: nie rozumiem :?: :?:
ppawcio - Nie 07 Paź, 2007

Monastor napisał/a:

dostałem list, że coś jest nie tak z numerem konta i żebym im dobre wysłał :)

malotki - Nie 07 Paź, 2007
Temat postu: Temat
No zobaczymy jak bedzie z tym zwrotem mi wyszlo 1350, a pochwale sie kupilem sprzet:
5D + battery grip(canona) + Canon 28-105mm f/4 L IS USM + Canon 70-300mm IS USM + Lampeczka( 5cos czy jakos tam hehe a na koncu II) + 2 CF SanDisk Extreme III 2G i czytni do tego sandiska :) no to jak wszystko przyjdzie to ide jeszcze po plecak a potem moze jakies foteczki porobie :D

Monastor - Pon 08 Paź, 2007

ppawcio napisał/a:
Monastor napisał/a:

dostałem list, że coś jest nie tak z numerem konta i żebym im dobre wysłał :)

Super, to już wiem co zrobię :D

EOS 5D body 770zł
EOS 40D body 270zł
EF 70-200mm f/2.8L IS USM 770zł
EF 85mm f/1.2L II USM 380zł
EF 24-70mm f/2.8L USM 540zł
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM 300zł
EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM 380zł
Ef-A Matówka standardowa (EOS 40D) 30zł
Ef-S Matówka do nastaw ręcznych (EOS 40D) 30zł
Ef-D Matówka z siatką (EOS 40D) 30zł
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM 230zł
Speedlite 580EX II 190zł
Macro Ring Lite MR-14EX 115zł

Razem 4035 zł zwrotu.
Następnie wyślę im zły numer konta, potem, kiedy poproszą o dosłanie prawidłowego, znowu zły (ale inny), potem tak kilka razy, aż wyjdę na zero :)
Niezły zestaw za darmo.

Oczywiście konta muszą istnieć. Numery muszą być generalnie OK, ale nierozpoznawane przez system, czy cokolwiek tam się z Twoim nie zgadzało :)

Miałeś fart :)
Mogli w ogóle nie przysyłać, a poprosili o numer. To się chwali :)
Jak tylko zbiorę kasę, zamawiam sobie teleobiektyw :)

MM - Pon 08 Paź, 2007
Temat postu: Re: Temat
malotki napisał/a:
No zobaczymy jak bedzie z tym zwrotem mi wyszlo 1350, a pochwale sie kupilem sprzet:
5D + battery grip(canona) + Canon 28-105mm f/4 L IS USM + Canon 70-300mm IS USM + Lampeczka( 5cos czy jakos tam hehe a na koncu II) + 2 CF SanDisk Extreme III 2G i czytni do tego sandiska :) no to jak wszystko przyjdzie to ide jeszcze po plecak a potem moze jakies foteczki porobie :D

Nie wiem co to za szkło 28-105 mm f/4 L IS USM, ale tele jak na 5D to sobie wybrałeś słabiutkie.
Jeżeli podstawowe szkło to 24-105L to na 5D spodziewaj się zarąbistej winiety na pełnej dziurze :wink: Filtry radzę kupić TYLKO w wersji slim.

malotki - Wto 09 Paź, 2007
Temat postu: oj pomylka:)
tak tak to 24-105 L szkielko. Mowisz ze az tak jest zle hmm , w sumie wyczytalem ze niejest rewelacja w porownaniu z 24-70 L ale postanowilem zakupic jedna to pierwsze szklo. Jak sie wkurze to sprzedam i kupie inne:)

Powiedz mi jeszcze prosze dlaczego tele slabiutkie( tanie bylo;) ) i jakie lepsze 70-200 L IS USM za drogie:D

malotki - Wto 09 Paź, 2007
Temat postu: oj pomylka:)
tak tak to 24-105 L szkielko. Mowisz ze az tak jest zle hmm , w sumie wyczytalem ze niejest rewelacja w porownaniu z 24-70 L ale postanowilem zakupic jedna to pierwsze szklo. Jak sie wkurze to sprzedam i kupie inne:)
MM - Wto 09 Paź, 2007

Mogłeś kupić 70-200/4 L, brakuje mu stabilizacji, ale ma lepsze światło, lepszą budowę, jakość.... wszystko oprócz zakresu i stabilizacji.
malotki - Sro 10 Paź, 2007
Temat postu: kurcze
a "IS" 70-300 niewynagradza swiatla 70-200 L? troszke?
a wykonanie ? Obiecuje ze bede dbal:) no i zakres mmm, mam jeszcze 9dni na oddanie bez podawania powodu:) Wymieniac?

Monastor - Sro 10 Paź, 2007
Temat postu: Re: kurcze
malotki napisał/a:
a "IS" 70-300 niewynagradza swiatla 70-200 L? troszke?
a wykonanie ? Obiecuje ze bede dbal:) no i zakres mmm, mam jeszcze 9dni na oddanie bez podawania powodu:) Wymieniac?

To zależy, jeśli fotografujesz obiekty statyczne to IS pomoże znacznie, ale stabilizator tylko redukuje wibracje, nie skraca czasu. Da się to we znaki przy fotografowaniu ruchomych obiektów, lepsze światło pozwala skorzystać z krótszego czasu naświetlania, co zamrozi taki ruch. Stabilizator w takim przypadku niewiele pomoże.

Niemniej jednak sam kupię raczej 70-300 IS... bardziej odpowiada moim amatorskim potrzebom. Jest wygodniejszy.

Temat postu: :)
Ten obiektyw ma na siebie zarobic(jak cala reszta) na slubach i innych takich tam. Zdjecia w plenerze z dlugiego raczej bade robil statyczne wiec spoko, do szalenstw wystarczy mi moje drugie szklo 24-105 L IS :)
A fotki dla siebie i zpasji w wiekszosci sytuacji niebeda agresywne wiec chyba styka:)
Ale kto wie, jak bede odczuwal potrzebe to pojem pare tygodni ryz i chlebek z maselkiem:)

MM - Sro 10 Paź, 2007

Jeżeli to ma być do zdjęć ślubnych to TYLKO szkło pokroju 70-200L (jakiekolwiek). Długo można by o tym dlaczego tak a nie inaczej. Ja ze swojej strony napiszę, że nawet przez sekundę mi wcześniej nie przyszło do głowy, żeby do zdjęć ślubnych wykorzystywać 70-300 IS USM. Jakość zdjęcia przy 300mm i przysłonie 5.6 będzie wyglądała słabiutko w porównaniu z jakością zdjęcia przy 200mm na jakiejkolwiek L-ce 70-200 przy pełnej dziurze. Największa żyleta będzie przy 70-200/4 IS L.
Temat postu: A do czego ...
@MM a do czego do jakich sytuacji nie polecisz obiektywu z serii L? I do czego, do jakich sytuacji polecisz obiektyw 70-300 IS USM?
Arv - Czw 11 Paź, 2007

Ja mam Canona 70-300 IS. Zdecydowałem się na niego z kilku powodów:
- Jest minimalnie mniejszy i lżejszy. Łatwiej schować go do torby.
- Ma stabilizację,
- Ma te dodatkowe 100mm na długim końcu,

Po pewnym czasie użytkowania stwierdzam co następuje:
- Przy pełnej dziurze jest deczko mydlany. Szczególnie dla 300mm warto domknąć do 6.3.
- Ma minimalnie wolniejszy AF od eLek. Jego precyzja odstaje od eLek jeszcze bardziej.
- Miewam problemy z kontrastem. Być może były one wynikiem kiepskiego filtru UV. Być może braku osłony p.słon. Być może przejrzystości powietrza. Nie wiem.
- Pod słońce zdjęć robić się nie da. Ale eLką f/4 też ;-)
- Kręci przednią soczewką przy ogniskowaniu.
- W przeciwieństwie do eLki jest wysuwany. To wada i zaleta. Wada - może zasysać kurz. Zaleta - łatwiej go spakować.

Natomiast jeżeli chodzi o IS.....
Sprawa wygląda tak. IS jest rewelacyjny. Rzeczywiście jego skuteczność można ocenić na 3 Fstopy. To oznacza, że czas można wydłużyć aż ośmiokrotnie. Ale TYLKO dla nieruchomego celu. Gdy fotografujesz coś co jest w ruchu IS usunie drgania ręki ale ruchome elementy zdjęcia wyjdą i tak nieostro.

Poza wadami powyżej obiektyw jest naprawdę świetny. ;-)

Z obecnymi doświadczeniami stwierdzam, że dla mnie najlepszym wyborem byłby ostry obiektyw f/2.8 z dedykacją dla EF-S. Ale takiego nie ma.

Allan - Czw 11 Paź, 2007

A tak przy okazji mam pytanie o IS bo jeszcze nie uzywalem tego wynalazku.
Co sie dzieje z drganiami/stabilizacja jesli prowadzisz obiektyw za ruchomym przedmiotem?
I w ogole jak sie zachowuje IS w czasie umyslnego np poziomego ruchu aparatu w szybkim badz wolnym tempie?

Arv - Czw 11 Paź, 2007

Allan napisał/a:
Co sie dzieje z drganiami/stabilizacja jeśli prowadzisz obiektyw za ruchomym przedmiotem?
I w ogóle jak sie zachowuje IS w czasie umyślnego np poziomego ruchu aparatu w szybkim badz wolnym tempie?

Zależy, są dwa tryby pracy:
1 - stabilizuje w pionie i poziomie,
2 - stabilizuje tylko pion pozwalając robić poziomy panning.

Stabilizacja usuwa drgania obrazu. Obraz nieruchomieje, staje się jakby bezwładny. Celowe ruchy "zwalniają" jak po zażyciu odrobiny etanolu ;-).
Natomiast panning przy włączonej stabilizacji daje rezultaty trudne do przewidzenia bo stabilizator stara się powoli 'dogonić' pozycję.

malotki - Sob 13 Paź, 2007
Temat postu: :)
"""Stabilizacja usuwa drgania obrazu. Obraz nieruchomieje, staje się jakby bezwładny. Celowe ruchy "zwalniają" jak po zażyciu odrobiny etanolu ;-) ."""

Taaa... Dobrze to odzwierciedliles w slowach hehe:)
Mam go od 2dni(zreszta jak caly sprzet mam od 2 dni) i jeszcze niemialem czasu naprawde go sprawdzic, ale w niedziele to sie zmieni:) Narazie bawie sie drugim szklem 24-105L, Porownujac te dwa szkla , biorac pod uwage sposob dzialania, szybkosc , jakosc to ja zbieram na nastepna "L"kę z tym ze dlugą:)

maziek - Sob 13 Paź, 2007

Jeszcze odnośnie stabilizacji - a co się dzieje, kiedy do body ze stabilizacją podłaczy się stabilizowany obiektyw?
Arek - Sob 13 Paź, 2007

Słabo czytasz nasze testy. Polecam lekturę testu Leica 14-54 OIS.

Arek

maziek - Sob 13 Paź, 2007

Kurcze, Leica to dla mnie jak RR dla wozaka. Nie czytałem. Ale nadrobię ;) .