|
forum.optyczne.pl
|
 |
Sklepy i promocje - prognoza cenowa canona
malotki - Czw 04 Paź, 2007 Temat postu: prognoza cenowa canona Zamierzam kupic canona5D na dniach, czy moze lepiej sie wstzymac?
Moze ktos ma jakis cynk albo genialne spojrzenie na rynek, to kupa kasy wiec wolalem zapytac. BRAĆ i nieczekac bo cena spadnie napewno ale jeszcze to potrwa..... NIE BRAĆ bo cena spadnie za niedlugo to jak?
Arek - Czw 04 Paź, 2007
http://www.wrozka.pl
malotki - Pią 05 Paź, 2007 Temat postu: brac zapytalem , pani wrozka powiedziala zeby brac;) A tak powaznie?
Smola - Pią 05 Paź, 2007
Musisz czekac na nastepce 5d. Tak bylo z 30d i 40d. Weszla 40tka to cena 30d spadla z 3900 na 3300.
Poszukaj na forach czy ktos nie ma cynku odnoscnie nastepcy 5d.
Tydzien po premierze nowego modelu 5d starsze body pojdzie w dol. ale kiedy premiera ????
MM - Pią 05 Paź, 2007
Warto kupić teraz bo można dostać w promocji zwrot prawie 800 złotych a nowy aparat cudownie lepszy nie będzie. Stary też cudownie nie stanieje o sumę niebotyczną.
bartek.lipinski - Pią 05 Paź, 2007
wlasnie mm, o co chodzi z tymi zwrotami?
Monastor - Pią 05 Paź, 2007
bartek.lipinski napisał/a: | wlasnie mm, o co chodzi z tymi zwrotami? |
http://canon2007promotion...=po&view=promos
Arek - Pią 05 Paź, 2007
To taka promocja ustawiona na zniechęcenie klienta. Tzn. musisz zrobić wycinankę z kodów kreskowych, gdzieś tam to wysłać z namiarami na siebie i na swój bank, a po bliżej nieokreślonym czasie Canon odda Ci kasę.
Taka zasłona dymna w stylu "mamy tanio, robimy promocję, ale tak naprawdę liczymy, że nie będzie Ci się chciało wycinać i wysyłać i przez to zarobimy więcej".
Jak kupowaliśmy konwerter 1.4x to był rabat 50 zł... Szkoda było wysyłać, czyli jesteśmy w punktu widzenia Canona klientem idealnym.
Mnie się podobało bo wyszło mi w sumie za body 400D 2000 zł w czerwcu tego roku, a teraz, akurat jak mam kupować 70-300 IS to znowu dają mi dwieście coś tam zwrotu. Nie marudzę
goltar - Pią 05 Paź, 2007
Ja także jestem zadowolony z tych promocji . W pierwszej edycji kupiłem 10-22 i dostałem zwrot 290 zł, w tej edycji mam zamiar kupić 100-400 i otrzymać 380 zł zwrotu... Procedura otrzymania zwrotu jest jasno opisana na stronie Canona, wysłałem i bez żadnych problemów otrzymałem zwrot na konto.
Arek napisał/a: | Jak kupowaliśmy konwerter 1.4x to był rabat 50 zł... Szkoda było wysyłać, czyli jesteśmy w punktu widzenia Canona klientem idealnym. | Tu się zgodze. Warto patrzeć tylko na promocje większe niż 50 zł, ponieważ należy liczyć się z kosztami wysłania listu za granice oraz pobrania opłaty za przelew międzynarodowy.
malotki - Pią 05 Paź, 2007 Temat postu: super wielkie dzieki wielkie dzieki bo!
Bo niewiedzialem ze znowu sa zwroty od 01.10.2007!
Bo jutro zamawiam aparat i obiektyw i batery packa i karte !!
Bo jestem teraz szczesliwy i spelniam w polowie swe marzenie !!!
Pozdrawiam
MM - Pią 05 Paź, 2007
Ja dzięki poprzedniej promocji odzyskałem prawie 1400 zł, teraz kusi mnie zwrot niemal 800 zł za 70-200/2.8 IS L i... chyba się w końcu skuszę
Sama operacja odzyskiwania jest tylko pozornie skomplikowana. Jeżeli zwrot jest większy niż 100 zł to warto się potrudzić.
Też się na początku bałem... i dobrze... bo uniknąłem straty pieniędzy
Na początku roku sklepy zrobiły paskudny numer z 400D. Aparat był najtaniej po 2300 zł, już miałem go kupować, kiedy nagle... Canon ogłosił Cashback i wszystkie sklepy jak jeden mąż podniosły własne ceny o 200 zł na zasadzie 'bo Canon zwróci'
Wkurzyłem się niemiłosiernie i postanowiłem poczekać do końca promocji, aż ceny wrócą do poprzedniego stanu. Dla niecałych 100zł nie chciałem się pakować w całą procedurę zwrotu. Na szczęście pod koniec promocji, aparat staniał do 2300, a z Cashbacku nadal można było skorzystać.
Na szczęście teraz nie widzę żeby coś drożało z powodu tych zwrotów. Oby cena 70-300 IS USM utrzymała się na poziomie 2100. Tyle teraz najtaniej na necie i to w całkiem niezłym sklepie
Wyjdę na mniej niż 2 tysie... tylko niech oni z tą ceną poczekają parę dni aż będę miał pieniądze
MM - Pią 05 Paź, 2007
Ja sobie spokojnie poczekam do końca grudnia. Zresztą wysłać pewnie będzie można nawet w styczniu, tylko paragon zakupu ma być z tego roku.
MM napisał/a: | Ja sobie spokojnie poczekam do końca grudnia. Zresztą wysłać pewnie będzie można nawet w styczniu, tylko paragon zakupu ma być z tego roku. |
Ostatnio było bodajże jeszcze z 15 dni na wysłanie po zakończeniu promocji. Była na produkty kupione do 30 czerwca, a do 15 lipca trzeba było zgłosić chęć otrzymania zwrotu.
Nie jestem pewien bo wysyłałem trochę wcześniej, ale wydaje mi się, że nie dają więcej niż 2 tygodnie. Lepiej wybadaj dokładnie bo optem może być za późno.
Wujek_Pstrykacz - Sob 06 Paź, 2007
Ja kupowałem 30D w poprzedniej promocji i kasa faktycznie mi przyszła ale dopiero po trzech miesiącach. Już myślałem, że to bajer z tą promocją, ale udało się. Oczywiście pomniejszona o opłaty za operację międzynarodową, ale przyszła.
007areka - Sob 06 Paź, 2007
...wezcie jeszce pod uwage ze list moze zginac...tak..tak...nawet polecony...wysylalem w polowie kwietnia z 30d i dopiero otrzymalem odszkodowanie z poczty bo niestety ale moja przesylka zginela na poczcie w irlandii nie wyslalem listu z deklarowana wartoscia bo to niestety kosztuje sporo i wyslalem tylko listem poleconym priorytetem iiiii............. nie ma zwrotu...a dopiero teraz otrzymalem odszkodowanie z poczty, tylko ze nie 390zl tylko 120 o tyle przewiduja przepisy prawne ....tak wiec nie zdziwcie sie jak guzik dostaniecie nie zwrot ...zeby malo bylo to dodam ze to byl zwrot za feralna 30d ktora sie zepsula po 1,5 miesiaca uzytkowania i do tej pory nie udalo mi sie skutecznie wyegzekwowac naprawy gwarancyjnej lub wymiany na nowy.....i tak nie mam ani zwrotu ani aparatu ....wiec jesli ktos mysli o zwrocie to polecony z deklarowana wartoscia, a jak sie sprzet zepsuje to tylko do sprzedawcyz tytulu niezgodnsci towaru z umowa, bo gwaranta swietnie chroni prawo polskie....szkoda czasu, a sprzedawca sie nie wymiga bo w tym przypadku prawo chroni konsumenta.......
goltar - Sob 06 Paź, 2007
007areka napisał/a: | ...wysylalem w polowie kwietnia z 30d i dopiero otrzymalem odszkodowanie z poczty bo niestety ale moja przesylka zginela na poczcie w irlandii ...zeby malo bylo to dodam ze to byl zwrot za feralna 30d ktora sie zepsula po 1,5 miesiaca uzytkowania i do tej pory nie udalo mi sie skutecznie wyegzekwowac naprawy gwarancyjnej lub wymiany na nowy..... | no to faktycznie masz wyjątkowego pecha z tym aparatem... po takich przygodach chyba bym się zniechęcił do Canona...
007areka - Sob 06 Paź, 2007
... yhy...dodam ze kupowalem znajomym sprzet i poprosili mnie abym tez zalatwil sprawe zwrotu...iii....im przyszlo bardzo szybko, a na canonie pracuje nadal, druga 30d ktora kupilismy pracuje za dwie i nic nie protestuje narazie....
rychu_lhotse - Nie 07 Paź, 2007
Czekałem ok. półtora miesiąca na kasiorkę.Wysłałem kod i formularz pocztą,po dwóch tyg. dostałem na maila potwierdzenie ze pieniądze zostaną wysłane na podane konto i po miesiącu wpłynęło 370zł za 30D .Gra warta zachodu.
ppawcio - Nie 07 Paź, 2007
ja miałem ciekawą sytuację ze zwrotem z 30d
wysłałem, ale po kilku tygodniach przyszedł list, że mam jakiś lichy numer konta i żebym jeszcze raz wysłał
wysłałem znów...
za kilka miesięcy dostałem 2 zwroty
teraz znów skorzystam i znów wyślę lipny numer konta
Monastor - Nie 07 Paź, 2007
ppawcio napisał/a: | ja miałem ciekawą sytuację ze zwrotem z 30d
wysłałem, ale po kilku tygodniach przyszedł list, że mam jakiś lichy numer konta i żebym jeszcze raz wysłał
wysłałem znów...
teraz znów skorzystam i znów wyślę lipny numer konta |
Nieźle, ale jak wysłałeś drugi raz skoro już nie miałeś kodów itd.?
Poprosili tylko o dosłanie numeru konta?
007areka - Nie 07 Paź, 2007
Monastor napisał/a: | ppawcio napisał/a: | ja miałem ciekawą sytuację ze zwrotem z 30d
wysłałem znów...
teraz znów skorzystam i znów wyślę lipny numer konta |
Nieźle, ale jak wysłałeś drugi raz skoro już nie miałeś kodów itd.?
Poprosili tylko o dosłanie numeru konta? |
... hmmm
rafid78 - Nie 07 Paź, 2007
007areka napisal:
Odkujesz sie za problemy z serwisem
007areka - Nie 07 Paź, 2007
... nie rozumiem
ppawcio - Nie 07 Paź, 2007
Monastor napisał/a: | Nieźle, ale jak wysłałeś drugi raz skoro już nie miałeś kodów itd.?
dostałem list, że coś jest nie tak z numerem konta i żebym im dobre wysłał
malotki - Nie 07 Paź, 2007 Temat postu: Temat No zobaczymy jak bedzie z tym zwrotem mi wyszlo 1350, a pochwale sie kupilem sprzet:
5D + battery grip(canona) + Canon 28-105mm f/4 L IS USM + Canon 70-300mm IS USM + Lampeczka( 5cos czy jakos tam hehe a na koncu II) + 2 CF SanDisk Extreme III 2G i czytni do tego sandiska no to jak wszystko przyjdzie to ide jeszcze po plecak a potem moze jakies foteczki porobie
Monastor - Pon 08 Paź, 2007
ppawcio napisał/a: | Monastor napisał/a: | Nieźle, ale jak wysłałeś drugi raz skoro już nie miałeś kodów itd.?
dostałem list, że coś jest nie tak z numerem konta i żebym im dobre wysłał |
Super, to już wiem co zrobię
EOS 5D body 770zł
EOS 40D body 270zł
EF 70-200mm f/2.8L IS USM 770zł
EF 85mm f/1.2L II USM 380zł
EF 24-70mm f/2.8L USM 540zł
EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM 300zł
EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM 380zł
Ef-A Matówka standardowa (EOS 40D) 30zł
Ef-S Matówka do nastaw ręcznych (EOS 40D) 30zł
Ef-D Matówka z siatką (EOS 40D) 30zł
EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM 230zł
Speedlite 580EX II 190zł
Macro Ring Lite MR-14EX 115zł
Razem 4035 zł zwrotu.
Następnie wyślę im zły numer konta, potem, kiedy poproszą o dosłanie prawidłowego, znowu zły (ale inny), potem tak kilka razy, aż wyjdę na zero
Niezły zestaw za darmo.
Oczywiście konta muszą istnieć. Numery muszą być generalnie OK, ale nierozpoznawane przez system, czy cokolwiek tam się z Twoim nie zgadzało
Miałeś fart
Mogli w ogóle nie przysyłać, a poprosili o numer. To się chwali
Jak tylko zbiorę kasę, zamawiam sobie teleobiektyw
MM - Pon 08 Paź, 2007 Temat postu: Re: Temat
malotki napisał/a: | No zobaczymy jak bedzie z tym zwrotem mi wyszlo 1350, a pochwale sie kupilem sprzet:
5D + battery grip(canona) + Canon 28-105mm f/4 L IS USM + Canon 70-300mm IS USM + Lampeczka( 5cos czy jakos tam hehe a na koncu II) + 2 CF SanDisk Extreme III 2G i czytni do tego sandiska no to jak wszystko przyjdzie to ide jeszcze po plecak a potem moze jakies foteczki porobie |
Nie wiem co to za szkło 28-105 mm f/4 L IS USM, ale tele jak na 5D to sobie wybrałeś słabiutkie.
Jeżeli podstawowe szkło to 24-105L to na 5D spodziewaj się zarąbistej winiety na pełnej dziurze Filtry radzę kupić TYLKO w wersji slim.
malotki - Wto 09 Paź, 2007 Temat postu: oj pomylka:) tak tak to 24-105 L szkielko. Mowisz ze az tak jest zle hmm , w sumie wyczytalem ze niejest rewelacja w porownaniu z 24-70 L ale postanowilem zakupic jedna to pierwsze szklo. Jak sie wkurze to sprzedam i kupie inne:)
Powiedz mi jeszcze prosze dlaczego tele slabiutkie( tanie bylo;) ) i jakie lepsze 70-200 L IS USM za drogie:D
malotki - Wto 09 Paź, 2007 Temat postu: oj pomylka:) tak tak to 24-105 L szkielko. Mowisz ze az tak jest zle hmm , w sumie wyczytalem ze niejest rewelacja w porownaniu z 24-70 L ale postanowilem zakupic jedna to pierwsze szklo. Jak sie wkurze to sprzedam i kupie inne:)
MM - Wto 09 Paź, 2007
Mogłeś kupić 70-200/4 L, brakuje mu stabilizacji, ale ma lepsze światło, lepszą budowę, jakość.... wszystko oprócz zakresu i stabilizacji.
malotki - Sro 10 Paź, 2007 Temat postu: kurcze a "IS" 70-300 niewynagradza swiatla 70-200 L? troszke?
a wykonanie ? Obiecuje ze bede dbal:) no i zakres mmm, mam jeszcze 9dni na oddanie bez podawania powodu:) Wymieniac?
Monastor - Sro 10 Paź, 2007 Temat postu: Re: kurcze
malotki napisał/a: | a "IS" 70-300 niewynagradza swiatla 70-200 L? troszke?
a wykonanie ? Obiecuje ze bede dbal:) no i zakres mmm, mam jeszcze 9dni na oddanie bez podawania powodu:) Wymieniac? |
To zależy, jeśli fotografujesz obiekty statyczne to IS pomoże znacznie, ale stabilizator tylko redukuje wibracje, nie skraca czasu. Da się to we znaki przy fotografowaniu ruchomych obiektów, lepsze światło pozwala skorzystać z krótszego czasu naświetlania, co zamrozi taki ruch. Stabilizator w takim przypadku niewiele pomoże.
Niemniej jednak sam kupię raczej 70-300 IS... bardziej odpowiada moim amatorskim potrzebom. Jest wygodniejszy.
malotki - Sro 10 Paź, 2007 Temat postu: :) Ten obiektyw ma na siebie zarobic(jak cala reszta) na slubach i innych takich tam. Zdjecia w plenerze z dlugiego raczej bade robil statyczne wiec spoko, do szalenstw wystarczy mi moje drugie szklo 24-105 L IS
A fotki dla siebie i zpasji w wiekszosci sytuacji niebeda agresywne wiec chyba styka:)
Ale kto wie, jak bede odczuwal potrzebe to pojem pare tygodni ryz i chlebek z maselkiem:)
MM - Sro 10 Paź, 2007
Jeżeli to ma być do zdjęć ślubnych to TYLKO szkło pokroju 70-200L (jakiekolwiek). Długo można by o tym dlaczego tak a nie inaczej. Ja ze swojej strony napiszę, że nawet przez sekundę mi wcześniej nie przyszło do głowy, żeby do zdjęć ślubnych wykorzystywać 70-300 IS USM. Jakość zdjęcia przy 300mm i przysłonie 5.6 będzie wyglądała słabiutko w porównaniu z jakością zdjęcia przy 200mm na jakiejkolwiek L-ce 70-200 przy pełnej dziurze. Największa żyleta będzie przy 70-200/4 IS L.
malotki - Sro 10 Paź, 2007 Temat postu: A do czego ... @MM a do czego do jakich sytuacji nie polecisz obiektywu z serii L? I do czego, do jakich sytuacji polecisz obiektyw 70-300 IS USM?
Arv - Czw 11 Paź, 2007
Ja mam Canona 70-300 IS. Zdecydowałem się na niego z kilku powodów:
- Jest minimalnie mniejszy i lżejszy. Łatwiej schować go do torby.
- Ma stabilizację,
- Ma te dodatkowe 100mm na długim końcu,
Po pewnym czasie użytkowania stwierdzam co następuje:
- Przy pełnej dziurze jest deczko mydlany. Szczególnie dla 300mm warto domknąć do 6.3.
- Ma minimalnie wolniejszy AF od eLek. Jego precyzja odstaje od eLek jeszcze bardziej.
- Miewam problemy z kontrastem. Być może były one wynikiem kiepskiego filtru UV. Być może braku osłony p.słon. Być może przejrzystości powietrza. Nie wiem.
- Pod słońce zdjęć robić się nie da. Ale eLką f/4 też ;-)
- Kręci przednią soczewką przy ogniskowaniu.
- W przeciwieństwie do eLki jest wysuwany. To wada i zaleta. Wada - może zasysać kurz. Zaleta - łatwiej go spakować.
Natomiast jeżeli chodzi o IS.....
Sprawa wygląda tak. IS jest rewelacyjny. Rzeczywiście jego skuteczność można ocenić na 3 Fstopy. To oznacza, że czas można wydłużyć aż ośmiokrotnie. Ale TYLKO dla nieruchomego celu. Gdy fotografujesz coś co jest w ruchu IS usunie drgania ręki ale ruchome elementy zdjęcia wyjdą i tak nieostro.
Poza wadami powyżej obiektyw jest naprawdę świetny. ;-)
Z obecnymi doświadczeniami stwierdzam, że dla mnie najlepszym wyborem byłby ostry obiektyw f/2.8 z dedykacją dla EF-S. Ale takiego nie ma.
Allan - Czw 11 Paź, 2007
A tak przy okazji mam pytanie o IS bo jeszcze nie uzywalem tego wynalazku.
Co sie dzieje z drganiami/stabilizacja jesli prowadzisz obiektyw za ruchomym przedmiotem?
I w ogole jak sie zachowuje IS w czasie umyslnego np poziomego ruchu aparatu w szybkim badz wolnym tempie?
Arv - Czw 11 Paź, 2007
Allan napisał/a: | Co sie dzieje z drganiami/stabilizacja jeśli prowadzisz obiektyw za ruchomym przedmiotem?
I w ogóle jak sie zachowuje IS w czasie umyślnego np poziomego ruchu aparatu w szybkim badz wolnym tempie? |
Zależy, są dwa tryby pracy:
1 - stabilizuje w pionie i poziomie,
2 - stabilizuje tylko pion pozwalając robić poziomy panning.
Stabilizacja usuwa drgania obrazu. Obraz nieruchomieje, staje się jakby bezwładny. Celowe ruchy "zwalniają" jak po zażyciu odrobiny etanolu ;-).
Natomiast panning przy włączonej stabilizacji daje rezultaty trudne do przewidzenia bo stabilizator stara się powoli 'dogonić' pozycję.
malotki - Sob 13 Paź, 2007 Temat postu: :) """Stabilizacja usuwa drgania obrazu. Obraz nieruchomieje, staje się jakby bezwładny. Celowe ruchy "zwalniają" jak po zażyciu odrobiny etanolu ."""
Taaa... Dobrze to odzwierciedliles w slowach hehe:)
Mam go od 2dni(zreszta jak caly sprzet mam od 2 dni) i jeszcze niemialem czasu naprawde go sprawdzic, ale w niedziele to sie zmieni:) Narazie bawie sie drugim szklem 24-105L, Porownujac te dwa szkla , biorac pod uwage sposob dzialania, szybkosc , jakosc to ja zbieram na nastepna "L"kę z tym ze dlugą:)
maziek - Sob 13 Paź, 2007
Jeszcze odnośnie stabilizacji - a co się dzieje, kiedy do body ze stabilizacją podłaczy się stabilizowany obiektyw?
Arek - Sob 13 Paź, 2007
Słabo czytasz nasze testy. Polecam lekturę testu Leica 14-54 OIS.
Arek
maziek - Sob 13 Paź, 2007
Kurcze, Leica to dla mnie jak RR dla wozaka. Nie czytałem. Ale nadrobię .
|
|