forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Kompletny mętlik.Wb5500; fz38; tz18; HX5 czy coś innego?

Krist - Nie 17 Lip, 2011
Temat postu: Kompletny mętlik.Wb5500; fz38; tz18; HX5 czy coś innego?
Na wstępie chciałbym się przywitać, bo jest to mój pierwszy post na forum:) także: DOBRY WIECZÓR :)
Mam spory problem w wyborze kompaktu, interesują mnie aparaty do około 1000 zł wymieniłem te w tytule, bo sprzedawca z fotojokera te mi polecał w tym przedziale cenowym (no oprócz fz38 którego nie mają po prostu). Nie zależy mi na wielkim zoomie, bardziej mi zależy na jakości zdjęć, lecz ciężko mi by było się ograniczyć do jedynie 3 krotnego zoomu. Mile widziana panorama, więc tu znak zapytania przy samsungu. Mam kompletny mętlik w głowie im więcej przeczytam opinii to tym bardziej się waham. Był moment że już kupowałem wb5500, ale jednak zrezygnowałem, nie wiem czy dobrze.

Robię zdjęcia bardziej w terenie, przy zachodzie itp., lecz używałbym go też do pstrykania okazjonalnych to jest znajomi, rodzina.

Macie coś innego do polecenia w tym przedziale ewentualnie 1100 zł, bądż z podanych modeli wyklarować jednego lidera? Pomożecie? :)

hijax_pl - Nie 17 Lip, 2011

Możesz do listy dodać jeszcze Canon S95, Nikon P300... ;)
Krist - Nie 17 Lip, 2011

kwestia taka, której zapomniałem dodać i chciałbym u was zaczerpnąć rozwinięcia opinii sprzedawcy, że Nikona i Canona sobie odpuścić, bo oni sobie raczej odpuścili rynek kompaktów i w tej cenie i jeśli chodzi o kompakty, to Panasonic, Samsung i Sony są firmami przodującymi ;) pytanie z serii prawda czy fałsz :)

No i w tych wymienionych przez Ciebie pozostaje kwestia małego zoomu, jednak mimo wszystko troszkę większy chciałbym mieć do dyspozycji, ale nie potrzeba mi aż x30 od razu mówię ;)

Sunders - Pon 18 Lip, 2011

Z podanych wybrałbym HX5V.
Krist napisał/a:
coś innego do polecenia w tym przedziale

Panasonic Lumix DMC-TZ20

Soniak10 - Pon 18 Lip, 2011

A ja bym jeszcze proponował przyjrzeć się Fuji S3200, który ma tę zaletę, że oferuje ręczne ustawienia parametrów ekspozycji. Nie sprawdzałem jak inne, ale te z tytułu tego wątku, to w większości chyba mają tylko automaty dla małpek. W każdym razie upewnij się, jeśli chcesz robić też zdjęcia w szczególnych warunkach oświetlenia, jak zachody słońca. Dla mnie każdy z tych aparatów jest porównywalny pod względem jakości zdjęć (oczywiście przyglądając się "okiem nieuzbrojonym", a nie powiększając do formatu metr-na-metr), ale mają też tą zasadniczą wadę, że nie mają gniazdka "hot shoe" do podpięcia zewnetrznej lampy błyskowej. No to powodzenia w podejmowaniu decyzji. :???:
Krist - Wto 19 Lip, 2011

Tego Lumixa tz20 biorę mocno pod uwagę, z Fuji to myślę również o s4000. Przeszło mi przez myśl, coś z używanych lustrzanek, ale to studnia bez dna że tak powiem więc odpuszczam ;)

Swoją drogą te Tz20 robią raczej spoko zdjęcia i jeśli nie znajde nic ciekawszego w tej cenie to chyba go wezmę.

jannik - Wto 19 Lip, 2011

Kris
Bierz śmiało TZ20
na początek w zupełności cię zadowoli
o lustrzance (ewentualnie) pomyślisz z czasem
a Samsungi lepiej omijaj... bo coś w tym jest, że mówią na nie Szajcung...
:)

hijax_pl - Wto 19 Lip, 2011

Krist, to co mówi kolega jannik dziel przez trzy. O ile nie więcej... Dobrze Ci radzę...
MC - Wto 19 Lip, 2011

jannik napisał/a:
bo coś w tym jest

Tak, zgadza się. Tak zwana wiejska mądrość.

Martin___ - Wto 19 Lip, 2011

jannik napisał/a:

a Samsungi lepiej omijaj... bo coś w tym jest, że mówią na nie Szajcung...

Czemu mam wrażenie, że Twoje uprzedzenie do Samsunga wynika z tego, że kiedyś zasłyszałeś określenie "Szajsung"... i tak Ci się to wbiło w głowę, że uwierzyłeś. A to zwykłe urban legend.

jannik - Wto 19 Lip, 2011

Miałem EX-1 i miałem NX10
oba poszły w inne, bardziej cierpliwe ręce..
Teraz mam Fuji i jest OK.
Mam też Canona i też jest OK

Samsunga amatorom nie polecam i tyle.
Takie jest moje zdanie.
A w innych wątkach już bardzo dokładnie wyjaśniłem powody takiego mojego stanowiska, z którym większość fachowców się nie zgadza i chwała im za to (to ich problem).
Moje sugestie kieruję wyłącznie do amatorów, którzy chcieliby od czasu do czasu użyć trybu "auto" lub "sceny" i dla których jedynym słusznym formatem są JPG-i i którzy nie mają w zamiarach post-ingerencji programowej.
Amen i kropka
:razz:

hijax_pl - Wto 19 Lip, 2011

jannik napisał/a:
Moje sugestie kieruję wyłącznie do amatorów, którzy chcieliby od czasu do czasu użyć trybu "auto" lub "sceny" i dla których jedynym słusznym formatem są JPG-i i którzy nie mają w zamiarach post-ingerencji programowej.
No patrz pan.. Zupełnie jak moja małżonka :) Też jedzie na auto i w JPGach (bo EX-1 w Auto nie robi RAW :razz: )
I też w komputerze praktycznie nic nie robi (bo co też magicznego może zdziałać Picasa przed wysłaniem na weba? :roll: )
jannik napisał/a:
A w innych wątkach już bardzo dokładnie wyjaśniłem powody takiego mojego stanowiska, z którym większość fachowców się nie zgadza i chwała im za to (to ich problem).
Ja w tych "innych" wątkach wstawiłem zdjęcia zrobione przez moją małżonkę, która jedzie zasadniczo na trybie Auto i nie ma zapędów post-ingerenycjnych. :idea:
Zainteresowani mogą sprawdzić, czy to są zdjęcia, które odrzucają :cool: :razz:

Aaaa... już wiem jaka jest różnica - moja żona nie próbuje z EX-1 na siłę zrobić a610 :cool:

jannik, jesteś skazany na Canony. Po prostu.
Swoją drogą, skoro a610 jest taki super po cholerę szukasz innego, błądzisz? Skoro żaden inny nie jest "a610" to może lepiej nim robić aż... umrze?

Krist - Sro 20 Lip, 2011

Wy tu gadu gadu a ja mam poważny problem :)

To co Panasonic tz20 to najlepszy wybór? :)

jannik - Sro 20 Lip, 2011

Krist napisał/a:
To co Panasonic tz20 to najlepszy wybór? :)

Kris
To bardzo dobry wybór.
Na pewno lepszy niż "wspaniały" EX :)

Bierz śmiało.

MC - Sro 20 Lip, 2011

jannik napisał/a:
To bardzo dobry wybór.
Na pewno lepszy niż "wspaniały" EX

:lol: :zalamany:

Martin___ - Sro 20 Lip, 2011

jannik napisał/a:
Miałem EX-1 i miałem NX10
oba poszły w inne, bardziej cierpliwe ręce..
Teraz mam Fuji i jest OK.
Mam też Canona i też jest OK

Przypominam, że miałeś HS10 i też było OK. Z naciskiem na "było" :D Nie zdziwię się jak wrócisz tu za 2 miesiące i zmienisz zdanie o 180st.

Cytat:
Samsunga amatorom nie polecam i tyle.
Takie jest moje zdanie.

Co takiego Cię w nim przerosło? Pod względem obsługi aparat jak aparat. A parametry fajne. Balansu bieli nie mogłeś sobie ustawić?
Z tego co pamiętam, uczepiłeś się JPG'ów z EX1. Dziwię się temu mocno, bo zadeklarowany wielokrotnie amator nie powinien dostrzegać specjalnych różnic między JPGami z EX1, LX3 czy S90, bo to ta sama półka aparatów, szczególnie dla amatora.
Założę się, że nikt ze znajomych mi amatorów nie dostrzegłby różnic. A dla Ciebie są one na tyle duże, że skreślasz EX1 :) Co mnie tylko utwierdza w przekonaniu, że nie skreślasz EX1 z powodów merytorycznych, a z powodów dziwacznych uprzedzeń do marki jako takiej.

hijax_pl - Sro 20 Lip, 2011

Trochę pogrzebałem po archiwum ;)

Cytaty z postów na przestrzeni ostatnich 3 miesięcy.

jannik napisał/a:
Przyjrzyj się dobrze kolorystyce "produkowanej" przez Samsungi. Mi osobiście o wiele bardziej podchodzą barwy z Canona lub Fuji.
jannik napisał/a:
Gdy się nauczę robić zdjęcia, to być może kupię sobie jakąś małą lustrzankę lub bezlusterkowca (ale koniecznie z wizjerem). Ale żadnego przebrzydłego Szajcunga
jannik napisał/a:
Dla przeciętnego amatora, takiego jak ja, liczą się też zupełnie inne względy niż tylko i wyłącznie super-jakość zdjęć.
jannik napisał/a:
Generalnie, już po jakimś czasie używania EX1, z czystym sumieniem mogę go polecić. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.
jannik napisał/a:
mi zależało na małym ale b. dobrym aparacie (tzn. robiący dobre ostre zdjęcia) i na razie jestem z EX1 zadowolony bardzo
jannik napisał/a:
polecam EX1 z czystym sumieniem (poza tym zbiera mnóstwo pozytywnych opinii użytkowników).

:grin: :cool: :zalamany:

MC - Sro 20 Lip, 2011

Kobieta zmienną jest :razz:
jannik - Sro 20 Lip, 2011

MC napisał/a:
Kobieta zmienną jest :razz:

No i wreszcie ktoś mnie rozszyfrował
:mrgreen:

Hjaxie, pochlebia mi twoje zainteresowanie moją skromną osobą.. mi by się nie chciało.

Ale jakby nie patrzyć Dełu zawsze pozostanie Dełu, a Merol Merolem..
Tak to już jest...

jannik napisał/a:
pochlebia mi twoje zainteresowanie moją skromną osobą.. mi by się nie chciało.
Mi też nie ;)

Wiesz... ja już wiem, że Twoje rady - za przeproszeniem - nie są warte funta kłaków...
Ale inni jeszcze nie wiedzą :D

MC - Sro 20 Lip, 2011

jannik, wreszcie się z Tobą zgadzam. A że są takie wyjątki, które wolą "dełu" niż Mercedesa - trudno. Taki lokalny folklor.

MC napisał/a:
A że są takie wyjątki, które wolą "dełu" niż Mercedesa - trudno. Taki lokalny folklor.
Znam faceta, który kupuje tylko czerwone fordy. Model nie ważny - ma mieć znaczek forda z przodu i kolor czerwony ;)
Martin___ - Sro 20 Lip, 2011

Dzięki hijax za uświadomienie, przy okazji się trochę uśmiałem :) Tzn. wiedziałem, że kolega jannik zmieniał zdanie co do HS10, ale że w kwestii EX1 było tak samo, to się nie spodziewałem :D

Martin___, śmiem podejrzewać, że tak było ze wszystkimi, które miał. Przecież skądś wychodzi ta potrzeba zmian aparatów. A ile to już było? 6? 8? Nie zliczę...
Schemat jest zasadniczo ten sam:
1. euforia,
2. zakup,
3. zabawa,
4. łeee, nic mi nie wychodzi
5. poszukiwanie
6. jest!
7. goto 1.

Sunders - Sro 20 Lip, 2011

Krist napisał/a:
Panasonic tz20 to najlepszy wybór?

Krist, po przeczytaniu twoich preferencji, mimo to co piszą właściciele EXów, wydaje mi się, że tak :smile:

Krist - Pią 22 Lip, 2011

A Fuji S200EXR? mimo, że nie najnowszy jest sensownym aparatem? ;)
Sunders - Pią 22 Lip, 2011

Krist napisał/a:
Fuji S200EXR? mimo, że nie najnowszy jest sensownym aparatem?

Jest, ale od TZ20 jest znacznie większy, ma obiektyw "węższy na krótkim końcu", zapis video VGA a nie FHD, wolniejszy tryb seryjny i "słabszy" wyświetlacz LCD.

Soniak10 - Pią 22 Lip, 2011

W stajni Fuji odpowiednikiem Panasa TZ20 wydaje się być raczej model F550EXR. Natomiast S200EXR to całkiem inn bajka, bo to tzw "bridge-class-compact", czyli alternatywa dla tańszych lustrzanek. Od S3200, którego wcześniej polecałem, różni się m.in. nieco większą matrycą, no i przede wszystkim - co dla mnie b.ważne, a o czym też wspominałem - posiada gniazdko do podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej. Jest to istotne przy zdjęciach w pomieszczeniach, które jak wspomniałeś też bedziesz ptsrykał. Zwłaszcza w większych pomieszczeniach zewnętrzna lampa jest nieodzowna, bo wbudowana zwykle jest za słaba, szczególnie przy dłuższych ogniskowch, żeby focić np na jakimś oficjalnym zebraniu czy imprezie przyjacielskiej w jakimś lokalu.
Krist - Pią 22 Lip, 2011

Sunders napisał/a:
Krist napisał/a:
Fuji S200EXR? mimo, że nie najnowszy jest sensownym aparatem?

Jest, ale od TZ20 jest znacznie większy, ma obiektyw "węższy na krótkim końcu", zapis video VGA a nie FHD, wolniejszy tryb seryjny i "słabszy" wyświetlacz LCD.

Szczerze mówiąc, rozmiar nie ma dla mnie aż tak znaczenia, wręcz chciałbym coś większego, bo tych małych aparatów się trochę boję zgubić, mam już taki mały stary aparacik i zawsze się bałem że go upuszczę ;) video nie ma też większego znaczenia, słabszy wyświetlacz LCD? chodzi o sprawę "punkcików" ?;)

Sunders - Pią 22 Lip, 2011

Krist napisał/a:
słabszy wyświetlacz LCD? chodzi o sprawę "punkcików" ?;)

pikseli :smile:

Krist - Pią 29 Lip, 2011

No cóż aparatu dalej nie wybrałem, już kupowałem prawie tz20, ale nie kupiłem w sumie nie wiem czemu. Czytam i już jestem zdecydowany na fz38 to w tym momencie wpada mi do głowy s200exr, ale z kolei chciałbym coś nowszego, ale czy na pewno lepszego? HX1, ale z nim podobno fz38 spokojnie wygrywa, chociaż po zdjęciach to nie było do końca widoczne jak dla mnie, jeszcze jest hs10 bo cenowo również się łapie. Rynek kompaktów jest naprawdę spory...
Może jest ktoś kto posiadał chociażby z dwa modele wyżej wymienione i jest w stanie je porównać?

[ Dodano: Sob 30 Lip, 2011 23:53 ]
Wielu to moje gdybanie mogło zmęczyć (co rozumiem) ale:
Ostateczne pytanie: fz38 czy hs10? :]